Kvalitetsrådets sammanträde 10 juni 2015

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kvalitetsrådets sammanträde 10 juni 2015"

Transkript

1 Minnesanteckningar Kvalitetsrådet Åsa Wågman Kvalitetsrådets sammanträde 10 juni 2015 Datum: Onsdag 10 juni 2015 Tid: Plats UB3018, Växjö Vid eventuell föredragning via Kalmar fanns möjlighet att delta via Holken, Falken Närvarande: Ledamöter: Övriga: Frånvarande Bo Bergbäck, prorektor, ordförande Lena Fritzén, prorektor Niklas Ammert, Fakulteten för konst och humaniora Sebastian Hellvin, Linnéstudenterna Patrik Henriksson, Linnéstudenterna Brita Johansson Cederblad, Nämnden för lärarutbildning Ann-Charlotte Larsson, Fakulteten för teknik Emma Nilsson, Linnéstudenterna Ingrid Runesson, Fakulteten för hälso- och livsvetenskap Ninni Wahlström, Fakulteten för samhällsvetenskap Marie Brorson, Studerandeavdelningen (endast närvarande under 24a) Magnus Eriksson, Universitetsledningens kansli (frånvarande under 27) Peter Knutsson, Universitetsledningens kansli Linda Ingeman, Kommunikationsavdelningen (endast närvarande under 23) Thorbjörn Nilsson, Universitetsledningens kansli Anna Nyqvist, Kommunikationsavdelningen Annika Rosengren, Kansliet för lärarutbildning Tony Wågman, Universitetsledningens kansli Åsa Wågman, Universitetsledningens kansli Petter Boye, Ekonomihögskolan Ärende nummer Ärendemening och föredragande 21 Fastställande av dagordning Dagordningen fastställdes och inga övriga frågor anmäldes. 22 Uppföljning av minnesanteckningar Föregående mötes minnesanteckningar lades till handlingarna utan vidare kommentarer. 23 ISB, International student barometer Föredragande: Linda Ingeman Föredragande presenterade Lnu:s resultat av ISB (en internationell studentbarometer) och relaterade detta till kvalitetsrådets arbete och kvalitetssäkringssystemet. IBS är en benchmark utifrån vissa parametrar. Undersökningen pågick i 6 veckor under ht 2014 och deltog gjorde studenter, i studier eller med avslutade studier vid tillfället. Lnu:s svarsfrekvens 1 (6)

2 var 22 procent. Det var första gången för Lnu och intresse fanns att se vilka förväntningar de internationella studenterna (utbytes, betalande och icke betalande freemovers) har. Lnu är ett av få lärosäten som erbjuder Bachelorprogram till internationella studenter. Betyget för Lnu var i topp för lokaler, kringarrangemang (Linnéstudenterna särskilt bra) och engelskanivå hos lärare. Mindre bra för brist på boende, bedömning av studentprestationer och betygssättning samt brist på karriärvägledning. Bedömning av studentprestationer och betygssättning är lite annorlunda i det svenska studiesystemet jämfört med en del andra länder vilket kan vara en delorsak till kritiken. Utmaning är olika för olika studenter beroende på vilket land man kommer ifrån. Utifrån IBS resultat kan följande kvalitetshöjande åtgärder tänkas: Förtydligande av hur bedömningarna görs och vad betygen står för i A-F-skalan Introduktionsveckorna tydligare information kan ges Utökad tid för programansvariga för internationella program Internationell koordinator som bistår programansvarig för internationella program Academic writing höja förmågan att tala och skriva engelska och få en mer homogen grupp. Presentation kommer att finnas på medarbetaren i gruppen Kvalitetsrådet. Kvalitetsrådet ger universitetsledningens kansli tillsammans med kommunikationsavdelningen i uppdrag att, till sammanträdet den 24 september, se över hur ovanstående kvalitetsförbättringar kan komma in i ett systematiskt kvalitetsarbete. 24 Informationspunkter a Kunskaper i engelska internationella studenter Föredragande: Marie Brorson/Thorbjörn Nilsson Föredragande har tillsammans med en grupp med lärare, representerande varje fakultet, samtalat kring problematiken. Det framkom ett behov av ändrade antagningskrav med avseende på bedömning av språktestet samt engelska B och där har studerandeavdelningen gjort åtgärder. Det framkom vidare att den undervisande personalen vill ha mer timmar med sin studentgrupp då de anser att det ger bättre resultat än om studenterna får hjälp via annan verksamhet. Här kan fakulteterna göra en egen insats inom kurs och program. På Lnu är det mest programansvarig som får agera som studievägledare/koordinator för internationella studenter. På andra lärosäten har man speciella tjänster för detta. Tydliggörande av vilka personer studenterna kan förvänta sig att få träffa och i vilken omfattning samt vad de har för funktion behövs. Ett förslag till mer resurser för dessa studenter är att studieavgifterna riktas via fördelningsnycklar och följer studenten hela vägen. 2 (6)

3 Kvalitetsrådet enas om att varje fakultet själva tar fram vilka behov som finns och funderar på vilken åtgärd som kan vara lämplig på fakulteten. Efter detta återkommer kvalitetsrådet till frågan på mötet 22 oktober för att se vilket eventuellt behov av samordning i stöd och resurser som kan behövas. b c Promemoria Kvalitetssäkring av högre utbildning Föredragande: Magnus Eriksson Universitet har formulerat och lämnat in yttrande på remiss från UKÄ om kvalitetssäkringssystem. Kursrelaterad resursanvändning Föredragande: Magnus Eriksson/Åsa Wågman En kort avstämning om faser i projektet gjordes. Fråga om ersättning för den tid som lärarna, på de olika kurserna, lägger ned för att redovisa tidsåtgången för de olika momenten i kurserna lyftes. Kvalitetsrådet beslutade att: den tid som åtgår för en lärare att delta i projektet Kursrelaterad resursanvändning anses ingå i den normala arbetstiden. d Doktorandbarometer Föredragande: Tony Wågman En Doktorandbarometer ska påbörjas vid ingången av höstterminen med enkätkonstruktion och tillsättande av referensgrupp. Tidplanen är att enkäten ska ut i november, vara klar i december och resultat ska kunna presenteras i januari. Kvalitetsrådet föreslår att expertgruppen för forskarutbildning blir en remissinstans till referensgruppen samt att två av de som ingår i expertgruppen blir referenspersoner i referensgruppen. Vidare föreslår kvalitetsrådet att FHL:s erfarenheter av doktorandalumnundersökning tas tillvara av referensgruppen. e Hur hanterar fakulteterna undervisning på engelska? Föredragande: Peter Knutsson Lokala regler för kurs- och utbildningsplan har reviderats och i utbildningsplanen ska det nu anges om kurs eller delkurs ges på engelska, en skyldighet enligt svenska språklagen. I fristående kurser och kurser som samläses med internationella studenter det är inget problem. I utbildningsplanen måste det framgå att det är tänkt att undervisning ska ske på engelska. Kvalitetsrådet anser att det är upp till varje fakultet att tänka till kring skrivningarna men att en gemensam instruktion i bilaga 2 kan göras i lokala regler för kurs- och utbildningsplaner. Förslag på 3 (6)

4 skrivning ska tas fram av UK till sammanträdet 24 september. f Hur arbetar fakulteterna med A-F skalan med tanke på lärarutbildningsstudenter? Föredragande: Peter Knutsson Samläsning sker i kurser som även ges till internationella studenter. Vid samläsning med lärarstudenter måste varje fakultet bestämma om de ska ge betyg i två olika skalor. Lärarstudenter skulle kunna fortsätta i sin betygsskala och inte i A-F skala. 25 Linnéstudenterna Föredragande: Linnéstudenterna Linnéstudenterna har upplevt ett kraftigt ökande antal studentärenden under året och det är främst ärenden där studenterna beskriver reella problem i utbildningen. Det är student- och/eller doktorandombud som tar emot de flesta av dessa ärenden. Linnéstudenterna föreslår att bägge eller en av funktionerna kommer till kvalitetsrådets sammanträde den 24 september och berättar om studenternas upplevda problem. Kvalitetsrådet fann detta vara ett bra förslag och bjuder in doktorand-och studerandeombud till mötet den 24 september så att de kan dela med sig av sina erfarenheter. Information: Linnéstudenternas ordförande kommer att kalla till ett möte senare i höst där frågan om studenternas representation i olika organ kommer att tas upp. 26 Gemensamma kursvärderingar Föredragande: Peter Knutsson/Magnus Eriksson Kvalitetsrådet har vid tidigare möte gett UK i uppdrag att se över behovet av att utforma gemensamma rutiner, men vid uppföljning visade det sig att fakulteterna har rutiner. Som ett första steg för att kvalitetssäkra arbetet med kursvärderingar föreslås Kvalitetsrådet besluta följande arbetsgång: 1. Vid Kvalitetsrådets sammanträde redogör respektive fakultet hur de avser att säkerställa att den praktiska hanteringen av kursvärderingar genomförs utifrån de skriftliga kursvärderingsrutiner som beslutats. 2. Vid Kvalitetsrådets sammanträde redogör varje fakultet för utfallet av punkt 1. Redogörelsen ska visa: a) hur stor andel av genomförda kurser som genomfört kursvärderingar (gäller kurser som påbörjas höstterminen 2015 och tenterats senast ) b) hur implementering och arbetsgång/process fungerat. Gärna med exempel på vad som fungerat bra samt vilka delar som är i behov av förbättring. 4 (6)

5 Kvalitetsrådet beslutar att bifalla i enlighet med förslaget. 27 Var studenter vänder sig då kvalitetsbrister uppstår Föredragande: Thorbjörn Nilsson/Peter Knutsson Ärendet ajournerat vid sammanträde En grupp, med studeranderepresentation, har tagit fram ett förslag där man är enig i att lösningen är att studenter ska kunna vända sig så nära som möjligt där problemet uppstår på den egna fakulteten. Målsättningen är en universitetsgemensam och kortfattad beskrivning över processvägen. Ett utkast till förslag har gått med ut i handlingarna och detta kommer att revideras efter ledamöternas synpunkter. Dokumentet kommer att skickas på remiss och kvalitetsrådets ledamöter blir mottagare. Ärendet återkommer vid mötet den 22 oktober. 28 Linnébarometern Föredragande: Tony Wågman Föredragande redovisade datainsamling och resultatet av denna: 2014 var svarsfrekvensen 54 procent och 2015 blev den 58 procent. Vissa fakulteter har lyckats mycket bra i år och en inventering av hur de arbetat med att få svarsfrekvensen högre vore intressant för att samla goda exempel till Linnébarometern har fått ökad efterfrågan och ett ökat intresse. Nästa år är målsättningen att det ska kunna ske påminnelser, inte bara via sms utan ska vara kopplade till studentwebben och en app. Universitetsrapporten kommer i augusti och fakultetsrapporterna i september. 29 Linnéuniversitetets kvalitetssäkringssystem a Förslag till nytt kvalitetssäkringssystem Föredragande: Thorbjörn Nilsson Ett nytt kvalitetssäkringssystem behöver innehålla två komponenter: kontroll och utveckling. Kontroll av utbildningarna enligt något som liknar UKÄ:s modell kommer att behövas, med rätt kompetens som granskar och bedömer. Men i ett nytt kvalitetssäkringssystem behövs även instrument för utveckling och den ska ske på fakultetsnivå med hjälp och stöd av centrala funktioner. Ett nytt kvalitetssäkringssystem ska bygga kring etablerade strukturer som redan finns och som arbetats fram av kvalitetsrådet och fakulteterna. Kvalitetsrådet samordnar och fakulteterna har ansvar att delta aktivt med utvecklingen. b Samarbete i fyrklövern Föredragande: Lena Fritzén Fyrklöversamarbetet har blivit treklöversamarbete då Örebro valt att ställa sig utanför ett samarbete i kvalitetssammanhang. Ini det system som beskrivs ovan behövs kopplas 6-års cykler för utvärdering likt det som UK-ämbetet gjort hittills. Det som treklövern 5 (6)

6 kan samarbeta om i en gemensam utvärderingsstruktur är: Likartade och stora professionsutbildningar Samtliga lärandemål större paket Stärka samarbete mellan kollegiala miljöer Stärka lärande och kollegialitet Resurseffektivt Motsvara statens krav Utvärderingsobjektet blir utbildningsområden med kluster av utbildningar. Utvärderare kan vara deltagare från treklövern, studenter, andra experter osv. Organisation och genomförande tänker man sig att ett lärosäte får ansvaret att koordinera och se till att det finns rätt expertis, administration och hållbara mötessätt. Var och en betalar för sig och sedan betalar det koordinerande för utomstående experter. Rektorerna för respektive lärosäte i treklövern samt ledamöter från lärosätenas motsvarande kvalitetsråd ska samlas till ett arbets-/och diskussionsmöte den 4 september i Stockholm. Kvalitetsrådets ledamöter uppmanas att boka in detta datum, 4 september i Stockholm. Ledamöterna har möjlighet att diskutera frågan på ledningsgruppens möte den 25 augusti. c Kvalitetskonferens Föredragande: Thorbjörn Nilsson För att få bredd och gemensamt intresse för ett nytt kvalitetssäkringssystem föreslås en Kvalitetskonferens på Lnu den 5 november Ledamöter i kvalitetsrådet, ledningspersoner samt intresserade lärare ska bjudas in att delta. Program redovisas senare i höst. Kvalitetsrådet beslutar att det ska genomföras en kvalitetskonferens den 5 november och UK får uppdraget att organisera. 30 Höstens sammanträdestider Föredragande: Åsa Wågman Tider för höstens möten föreslås till 24 september, 22 oktober och 17 december. Tider samt lokaler finns på medarbetaren. Kvalitetsrådet beslutar att fastställa föreslagna sammanträdestider för hösten Övriga frågor Inga övriga frågor anmälda. 6 (6)

Kvalitetsrådets sammanträde 10 juni 2015

Kvalitetsrådets sammanträde 10 juni 2015 Kallelse/Dagordning 2015-06-03 Kvalitetsrådets sammanträde 10 juni 2015 Datum: Onsdag 10 juni 2015 Tid: 09.30 12.30 Plats UB3018, Växjö Vid eventuell föredragning via Kalmar finns möjlighet att delta via

Läs mer

Linnéuniversitetets kvalitetsråd

Linnéuniversitetets kvalitetsråd Mötesdatum: Linnéuniversitetets kvalitetsråd Ledamöter: Närvarande: Frånvarande: Övriga: Lena Fritzén, prorektor, ordförande Niklas Ammert, Fakulteten för konst och humaniora Bo Bergbäck, prorektor Cristoffer

Läs mer

Linnéuniversitetets kvalitetsråd den 2 april 2014

Linnéuniversitetets kvalitetsråd den 2 april 2014 Minnesanteckningar Mötesdatum: 2014-04-02 Linnéuniversitetets kvalitetsråd den 2 april 2014 Ledamöter: Närvarande: Lena Fritzen, prorektor, ordförande ärende 13-18 Bo Bergbäck, prorektor, ordförande, ärende

Läs mer

Minnesanteckningar från Linnéuniversitetets Kvalitetsråd 29 oktober 2014

Minnesanteckningar från Linnéuniversitetets Kvalitetsråd 29 oktober 2014 Minnesanteckningar Kvalitetsrådet 2014-10-29 Noterat av Peter Knutsson Minnesanteckningar från Linnéuniversitetets Kvalitetsråd 29 oktober 2014 Ledamöter: Närvarande: Bo Bergbäck, prorektor, ordförande

Läs mer

Kallelse till Kvalitetsrådets sammanträde 12 februari 2016

Kallelse till Kvalitetsrådets sammanträde 12 februari 2016 Kallelse/Dagordning 2016-02-05 Kallelse till Kvalitetsrådets sammanträde 12 februari 2016 Datum: fredag 12 februari 2016 Tid: 09.30 12.30 Plats UB3018, Växjö Vid eventuell föredragning via Kalmar finns

Läs mer

Ekonomihögskolan Utbildningsråd

Ekonomihögskolan Utbildningsråd Minnesanteckningar UR2:2015 Mötesdatum: 2015-05-06 Ekonomihögskolan Utbildningsråd Ledamöter: Petter Boye ordförande Anna Alexandersson Linnéa Olsson Setayesh Sattari Amanda Tamme Studeranderepresentant

Läs mer

Kvalitetsnämnd avseende utbildning på grundnivå och avancerad nivå, sammanträde

Kvalitetsnämnd avseende utbildning på grundnivå och avancerad nivå, sammanträde 1(5) Kvalitetsnämnd avseende utbildning på grundnivå och avancerad nivå, sammanträde Närvarande: Ledamöter Åsa Danielsson Göran Hägg Henrik Nehler Oscar Fredriksson, ordförande Övriga: Charlotta Einarsson

Läs mer

Utbildningsrådet för grundnivå och avancerad nivå

Utbildningsrådet för grundnivå och avancerad nivå Datum: 2018-01-19 Fakulteten för teknik Utbildningsrådet för grundnivå och avancerad nivå Protokoll Närvarande: Björn Johannesson prodekan Conny Sjögren studierektor Ma, Fy, Lub Rune Körnefors studierektor,

Läs mer

Utbildningsrådet för grundnivå och avancerad nivå

Utbildningsrådet för grundnivå och avancerad nivå Protokoll 2014-11-26 Fakulteten för teknik Utbildningsrådet för grundnivå och avancerad nivå Protokoll Närvarande: Ann-Charlotte Larsson ordförande, prodekan Conny Sjögren Rune Körnefors Frånvarande: Erika

Läs mer

Nämnden för utbildningsvetenskap

Nämnden för utbildningsvetenskap Protokoll Sammanträdesdatum 2010-01-20 2010-01-21 Nämnden för utbildningsvetenskap Närvarande Ledamöter: Per Gerrevall, ordförande Inger Edfors, vice ordförande Brita Johansson-Cederblad, ledamot Maria

Läs mer

Utbildningsrådet för grundnivå och avancerad nivå

Utbildningsrådet för grundnivå och avancerad nivå Datum: 2018-05-18 Fakulteten för teknik Utbildningsrådet för grundnivå och avancerad nivå Protokoll Närvarande: Björn Johannesson prodekan, ordförande Conny Sjögren studierektor Ma/Fy/Lub, ej närvarande

Läs mer

Plan för systematiskt kvalitetsarbete vid Ekonomihögskolan

Plan för systematiskt kvalitetsarbete vid Ekonomihögskolan Dnr: 2014/427-1.1 Ekonomihögskolan Plan för systematiskt kvalitetsarbete vid Ekonomihögskolan läsåren 2014/2015 2016/2017 Beslutat av Fakultetsstyrelsen Gäller från Våren 2015 Beslutat av: Beslutsdatum:

Läs mer

Kvalitetsgranskning och uppföljning av utbildning vid Samhällsvetenskapliga fakulteten

Kvalitetsgranskning och uppföljning av utbildning vid Samhällsvetenskapliga fakulteten 2018-03-15 Projektplan Dnr STYR2018/499 Kvalitetsgranskning och uppföljning av utbildning vid Samhällsvetenskapliga fakulteten Projektansvarig: Prodekan, Lena Eskilsson Projektledare: Lena Örnberg Projekttid:

Läs mer

Utbildningsrådet för grundnivå och avancerad nivå

Utbildningsrådet för grundnivå och avancerad nivå Protokoll 2014-01-16 Fakulteten för teknik Utbildningsrådet för grundnivå och avancerad nivå Protokoll Närvarande: Ann-Charlotte Larsson ordförande, prodekan Päivi Jokela lärarrepresentant Pär Karlsson

Läs mer

Kvalitetsnämnd avseende utbildning på grundnivå och avancerad nivå, sammanträde

Kvalitetsnämnd avseende utbildning på grundnivå och avancerad nivå, sammanträde 1(5) Kvalitetsnämnd avseende utbildning på grundnivå och avancerad nivå, sammanträde Närvarande: Ledamöter Åsa Danielsson Anna Maria Blomgren Göran Hägg Christian Svensson Limsjö Lars Jämterud Ann-Charlotte

Läs mer

Kvalitetsnämnd avseende utbildning på grundnivå och avancerad nivå, sammanträde

Kvalitetsnämnd avseende utbildning på grundnivå och avancerad nivå, sammanträde 1(5) Kvalitetsnämnd avseende utbildning på grundnivå och avancerad nivå, sammanträde Närvarande: Ledamöter Åsa Danielsson Lilian Alarik Göran Hägg Lars Jämterud Ann-Charlotte Münger Henrik Nehler Karin

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET

GÖTEBORGS UNIVERSITET Dnr V 2018/672 2018-06-14 GÖTEBORGS UNIVERSITET Kvalitetssäkring av statsvetenskapliga institutionens utbildningar Statsvetenskapliga institutionens kvalitetssäkringsarbete syftar till att säkerställa

Läs mer

Organisationsbeskrivning för fakulteten för konst och humaniora

Organisationsbeskrivning för fakulteten för konst och humaniora Dnr: 2014/45-1.3 Organisationsbeskrivning för fakulteten för konst och humaniora Beslutat av Dekanus för konst och humaniora Gäller från 2014-02-03 (reviderad 2016-05-09) Gäller från: 2014-02-03 Reviderad:

Läs mer

Nyhetsbrev från programråd för yrkeslärarexamen nr 1:2017

Nyhetsbrev från programråd för yrkeslärarexamen nr 1:2017 Nyhetsbrev från programråd för yrkeslärarexamen nr 1:2017 Dagarna blir ljusare och våren är här. I december fick ni ett första nyhetsbrev från programråd för yrkeslärarexamen och nu har det blivit dags

Läs mer

Utbildningsrådet för grundnivå och avancerad nivå

Utbildningsrådet för grundnivå och avancerad nivå Protokoll 2014-02-19 Fakulteten för teknik Utbildningsrådet för grundnivå och avancerad nivå Protokoll Närvarande: Ann-Charlotte Larsson ordförande, prodekan Päivi Jokela Pär Karlsson Hanna Palmer, 5 Stina

Läs mer

Nedan ges även en kortfattad redogörelse för skillnaden mellan tidigare benämnda ECTSbetyg och universitetets nytillkomna betygsskala A-F.

Nedan ges även en kortfattad redogörelse för skillnaden mellan tidigare benämnda ECTSbetyg och universitetets nytillkomna betygsskala A-F. 2014-10-06 Universitetsledningens kansli Information om implementering av A-F skalan Rektor har beslutat att A-F-skalan ska användas vid Linnéuniversitetet från hösten 2015. Det är kurser till internationella

Läs mer

Plan för introduktion av nya chefer vid Linnéuniversitetet

Plan för introduktion av nya chefer vid Linnéuniversitetet Plan för introduktion av nya chefer Personalavdelningen/HB-YT Reviderad senast 2016-11-01 Plan för introduktion av nya chefer vid Linnéuniversitetet Nedan föreslås en plan för introduktionsmöten som ska

Läs mer

Utbildningsrådet för grundnivå och avancerad nivå

Utbildningsrådet för grundnivå och avancerad nivå Datum: 2017-06-01 Fakulteten för teknik Utbildningsrådet för grundnivå och avancerad nivå Protokoll Närvarande: Björn Johannesson prodekan, ordförande Conny Sjögren studierektor Ma, Fy, Lub Åsa Bolmsvik

Läs mer

Remiss av betänkandet SOU 2015:70 Högre utbildning under tjugo år (U2105/03787/UH)

Remiss av betänkandet SOU 2015:70 Högre utbildning under tjugo år (U2105/03787/UH) Umeå universitet Dokumenttyp: BESLUT Datum:2015-11-03 Dnr: FS 2015/1119 Sid 1 (2) Remiss av betänkandet SOU 2015:70 Högre utbildning under tjugo år (U2105/03787/UH) 1. Bakgrund Umeå universitet har erbjudits

Läs mer

Ärende Anmärkningar Ansvarig. Föredragningslista godkänns

Ärende Anmärkningar Ansvarig. Föredragningslista godkänns Sid 1 (5) Ärende Anmärkningar Ansvarig 1. Fastställande av föredragningslista Föredragningslista godkänns 2. Information Information från ordförande Heidi Hansson och vice ordförande Lars Nordlander, (Bilaga

Läs mer

PROTOKOLL 2008:4 Lärarutbildningsnämnden (LuN) Sammanträdesdatum 2008-09-29

PROTOKOLL 2008:4 Lärarutbildningsnämnden (LuN) Sammanträdesdatum 2008-09-29 Tid: Måndagen den 29 september kl 09:15-12:00 Plats: Sal 21:410 Närvarande ledamöter Carin Röjdalen, företrädare för lärarna Bengt Nilsson, företrädare för lärarna Åsa Morberg, företrädare för lärarna

Läs mer

Kvalitetsnämnd avseende utbildning på grundnivå och avancerad nivå, sammanträde

Kvalitetsnämnd avseende utbildning på grundnivå och avancerad nivå, sammanträde 1(6) Kvalitetsnämnd avseende utbildning på grundnivå och avancerad nivå, sammanträde Närvarande: Ledamöter Åsa Danielsson Anna Maria Blomgren Christian Svensson Limsjö Lars Jämterud Annika Silvervarg Izabella

Läs mer

Yttrande över promemorian Kvalitetssäkring av högre utbildning, U2015/1626/UH

Yttrande över promemorian Kvalitetssäkring av högre utbildning, U2015/1626/UH Avdelningen för analys, främjande och tillträdesfrågor Föredragande Ulf Hedbjörk Utredare +46 10 470 04 60 ulf.hedbjork@uhr.se YTTRANDE Datum 2015-05-08 Postadress Box 45093 104 30 Stockholm Besöksadress

Läs mer

Anna Gunnarsson, utbildningsavdelningen

Anna Gunnarsson, utbildningsavdelningen Anna Gunnarsson, utbildningsavdelningen Protokoll från sammanträde med Programkommittén för vårdvetenskap Tisdagen den 8 maj, klockan 13:00 16:00 Ingegerd Eriksson, Academicum, Medicinaregatan 3 Närvarande

Läs mer

Kvalitetssystem Humanistisk fakultet. Humanistisk fakultet.

Kvalitetssystem Humanistisk fakultet. Humanistisk fakultet. Kvalitetssystem 2014-2016 Humanistisk fakultet Humanistisk fakultet www.umu.se/humfak Kvalitetssystem för Humanistiska fakulteten 2014-2016 1. Målsättning med kvalitetsarbete Humanistisk fakultet vill

Läs mer

Uppföljning av doktorandbarometerns resultat - FHL

Uppföljning av doktorandbarometerns resultat - FHL Sida 1 (5) 2017-10-31 Dnr: 2017/4546-1.2 Handläggare: Ymke Mulder Fakulteten för hälso- och livsvetenskap Uppföljning av doktorandbarometerns resultat - FHL Fakulteten för hälso- och livsvetenskap erbjuder

Läs mer

Organisationsbeskrivning för fakulteten för konst och humaniora

Organisationsbeskrivning för fakulteten för konst och humaniora Dnr: 2014/45-1.3 Organisationsbeskrivning för fakulteten för konst och humaniora Beslutat av Dekanus för konst och humaniora Gäller från 2014-02-03 (reviderad 2018-02-07) Gäller från: 2014-02-03 Reviderad:

Läs mer

Universitetskanslersämbetet. Anders Söderholm Generaldirektör

Universitetskanslersämbetet. Anders Söderholm Generaldirektör Universitetskanslersämbetet Anders Söderholm Generaldirektör Universitetskanslersämbetets uppdrag Ger universitet och högskolor underlag för förbättring genom granskning och utvärdering av verksamhetens

Läs mer

Linnéuniversitetets kvalitetspolicy

Linnéuniversitetets kvalitetspolicy Linnéuniversitetets kvalitetspolicy Rektorsbeslut nr: 199 Datum: 2013-11-11 Dnr: ST 2013/417-1.1 Rektors förord Linnéuniversitetet har högt ställda ambitioner som lärosäte. För att nå upp till vår vision

Läs mer

System för säkring och utveckling av kvalitet

System för säkring och utveckling av kvalitet STYRDOKUMENT Dokumenttyp: Direktiv Ärendenummer: HIG-STYR 2017/79 Samlingsnummer: HIG-STYR 2016/105 Beslutat av: Rektor Beslutsdatum: 2017-05-08 Giltighetstid: Tillsvidare System för säkring och utveckling

Läs mer

POLICY FÖR KVALITETSSÄKRING OCH KVALITETSUTVECKLING AV UTBILDNING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET

POLICY FÖR KVALITETSSÄKRING OCH KVALITETSUTVECKLING AV UTBILDNING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET STYRDOKUMENT Dnr V 2016/378 POLICY FÖR KVALITETSSÄKRING OCH KVALITETSUTVECKLING AV UTBILDNING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion medarbetarportalen.gu.se/styrdokument

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete inom grundutbildning

Systematiskt kvalitetsarbete inom grundutbildning 2018-06-13 Dnr G 2018/166 KONSTNÄRLIGA FAKULTETEN Systematiskt kvalitetsarbete inom grundutbildning I detta PM beskrivs Konstnärliga fakultetens kontinuerliga kvalitetsarbete med fokus på terminsvisa och

Läs mer

Revidering av arbetsordning för Göteborgs universitet med avseende på ny organisation och styrning av lärarutbildningarna

Revidering av arbetsordning för Göteborgs universitet med avseende på ny organisation och styrning av lärarutbildningarna Universitetsledningens stab Magnus Petersson PM 1 / 2 2016-05-25 dnr V 2016/462 Universitetsstyrelsen Revidering av arbetsordning för Göteborgs universitet med avseende på ny organisation och styrning

Läs mer

Projektplan: Utveckling av kvalitetssäkringssystem för utbildning

Projektplan: Utveckling av kvalitetssäkringssystem för utbildning SLU ID: SLU ua 2015.1.1.2-4382 Planeringsavdelningen Projektplan: Utveckling av kvalitetssäkringssystem för utbildning Projektledare: Ingeborg Amnéus Uppdragsgivare: Lena Andersson-Eklund Datum: 2015-11-16

Läs mer

Programrådet ämneslärarexamen

Programrådet ämneslärarexamen Protokoll 2015-03-26 Programrådet ämneslärarexamen Ledamöter: Närvarande: Frånvarande: Johanna Jormfeldt, ordförande Josefin Andersson, studeranderepresentant Henrik Hegender, ledamot Mats Lindahl, ledamot

Läs mer

Dnr: LNU 2012/432. Regeldokument. Organisationsplan. Beslutat av Universitetsstyrelsen. Gäller från Reviderad

Dnr: LNU 2012/432. Regeldokument. Organisationsplan. Beslutat av Universitetsstyrelsen. Gäller från Reviderad Regeldokument Organisationsplan Beslutat av Universitetsstyrelsen Gäller från 2013-01-01 Reviderad 2015-02-19 Organisationsplan Med stöd av 2 kap. 2 8p högskoleförordningen (1993:100) meddelar Linnéuniversitetet

Läs mer

Dnr: LNU 2012/432. Regeldokument. Organisationsplan. Beslutat av Universitetsstyrelsen. Gäller från Senast reviderad

Dnr: LNU 2012/432. Regeldokument. Organisationsplan. Beslutat av Universitetsstyrelsen. Gäller från Senast reviderad Regeldokument Organisationsplan Beslutat av Universitetsstyrelsen Gäller från 2013-01-01 Organisationsplan Med stöd av 2 kap. 2 8p högskoleförordningen (1993:100) meddelar Linnéuniversitetet följande övergripande

Läs mer

Minnesanteckningar Kommittén för lika villkor

Minnesanteckningar Kommittén för lika villkor Minnesanteckningar Datum: 2014-05-06 Minnesanteckningar Kommittén för lika villkor Datum: 2014-05-06 Tid: 13.00-15.00 Plats: UB3018, Växjö Bruunska 24, Kalmar Närvarande: Frånvarande: Lena Fritzén, ordförande

Läs mer

SWOT- analys Lärande och samhälle Malmö högskola. Stort antal studenter

SWOT- analys Lärande och samhälle Malmö högskola. Stort antal studenter SWOT- analys 2017 Lärande och samhälle Malmö högskola Stort antal studenter 1) Skolan/förskolan ska ta emot ett stort antal studenter relaterat till sin storlek 2) Skolan/förskolan ska ta emot flera studenter

Läs mer

d qb_lodp=rkfsbopfqbq= = ríäáäçåáåöëj=çåü=ñçêëâåáåöëå ãåçéå=ñ ê=ä ê~êìíäáäçåáåö= Minnesanteckningar LUR 2 Magret Lundkvist

d qb_lodp=rkfsbopfqbq= = ríäáäçåáåöëj=çåü=ñçêëâåáåöëå ãåçéå=ñ ê=ä ê~êìíäáäçåáåö= Minnesanteckningar LUR 2 Magret Lundkvist d qb_lodprkfsbopfqbq ríäáäçåáåöëjçåüñçêëâåáåöëå ãåçéåñ êä ê~êìíäáäçåáåö Minnesanteckningar LUR 2 Magret Lundkvist 2006-10-16 PROTOKOLL Lärarutbildningsråd 2 2006-10-16 kl 14.00-16.00, Konferensrummet,

Läs mer

Remissvar angående Kvalitetssäkring av forskning (2018:2), ( )

Remissvar angående Kvalitetssäkring av forskning (2018:2), ( ) 2018-06-26 Sid: 1 / 5 Universitetskanslersämbetet Remissvar angående Kvalitetssäkring av forskning (2018:2), (111-331-17) Inledning Karolinska Institutet (KI) har på remiss erhållit rubricerade rapport.

Läs mer

Plan för systematiskt kvalitetsarbete för grundnivå och avancerad nivå vid fakulteten för konst och humaniora

Plan för systematiskt kvalitetsarbete för grundnivå och avancerad nivå vid fakulteten för konst och humaniora Beslutsdatum: 2014-03-25 Dnr: 2013/415-1.1 Fakulteten för konst och humaniora Plan för systematiskt kvalitetsarbete för grundnivå och avancerad nivå vid fakulteten för konst och humaniora Beslutat av Fakultetsstyrelsen

Läs mer

Bedömning inom ramen för SLU:s kvalitetssäkringsarbete/forskarutbildning 2018

Bedömning inom ramen för SLU:s kvalitetssäkringsarbete/forskarutbildning 2018 Rådet för forskarutbildning Ordförande BESLUT SLU ID: SLU.ua 2018.1.1.2-976 2018-12-11 Sändlista Bedömning inom ramen för SLU:s kvalitetssäkringsarbete/forskarutbildning 2018 Beslut Rådet för forskarutbildning

Läs mer

Programutvärdering genomförd med kollegial granskning vid samhällsvetenskapliga fakulteten

Programutvärdering genomförd med kollegial granskning vid samhällsvetenskapliga fakulteten Beslut Dekanens beslutsmöte Nils Eriksson, utbildningsledare nils.eriksson@umu.se 090-786 63 10 Sammanträdesdatum 2017-03-27 Sid 1 (1) Dnr FS 1.1-15-47-16 Programutvärdering genomförd med kollegial granskning

Läs mer

Plan för introduktion av nya chefer vid Linnéuniversitetet

Plan för introduktion av nya chefer vid Linnéuniversitetet Plan för introduktion av nya chefer Personalavdelningen/YT 2013-10-21 reviderad senast 2015-03-12 Plan för introduktion av nya chefer vid Linnéuniversitetet Nedan föreslås en plan för introduktionsmöten

Läs mer

Plan för arbetet med utbildningskvalitet Fakulteten för samhällsvetenskap Fastställd Dnr: 2014/ samt 2014/277-1.

Plan för arbetet med utbildningskvalitet Fakulteten för samhällsvetenskap Fastställd Dnr: 2014/ samt 2014/277-1. Plan för arbetet med utbildningskvalitet Fakulteten för samhällsvetenskap Fastställd 2014-12-04 Dnr: 2014/286-1.1 samt 2014/277-1.2 Inledning Olika initiativ har tagits på central nivå inom Linnéuniversitet

Läs mer

Lokala regler för studentrepresentation

Lokala regler för studentrepresentation Beslutsdatum: 2017-02-20 Dnr: 2017/1156-1.1 Regeldokument Lokala regler för studentrepresentation Beslutat av Rektor Gäller från 2017-02-20 1 (4) Bakgrund Dokumentet har tagits fram gemensamt av studentkåren

Läs mer

ORU 2018/ Projektdirektiv. Framtidens lärarutbildning

ORU 2018/ Projektdirektiv. Framtidens lärarutbildning ORU 2018/05417 Projektdirektiv Framtidens lärarutbildning 1 Allmän beskrivning av projektet 1.1 Bakgrund En förutsättning för en likvärdig undervisning med hög kvalitet är en välutbildad och motiverad

Läs mer

Konstnärliga fakultetsstyrelsens Beredning för utbildning på grund och avancerad nivå (KF BUGA)

Konstnärliga fakultetsstyrelsens Beredning för utbildning på grund och avancerad nivå (KF BUGA) 2017-01-25 KONSTNÄRLIGA FAKULTETEN Konstnärliga fakultetsstyrelsens Beredning för utbildning på grund och avancerad nivå (KF BUGA) Datum: 2017-04-24 Tid: 9:00 Plats: Konstnärliga fakultetskansliet, Storgatan

Läs mer

Fakultetsstyrelsen för konst och humaniora

Fakultetsstyrelsen för konst och humaniora Protokoll Sammanträdesdatum: 2019-02-25 Fakultetsstyrelsen för konst och humaniora Ledamöter: Närvarande: Gunlög Fur ordförande Hans T Sternudd vice ordförande Jørgen Bruhn ledamot Martina Böök studeranderepresentant

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL 1 (6) UTBILDNINGS- OCH FORSKNINGSNÄMNDEN Sammanträde 2007:9 FÖR LÄRARUTBILDNING

GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL 1 (6) UTBILDNINGS- OCH FORSKNINGSNÄMNDEN Sammanträde 2007:9 FÖR LÄRARUTBILDNING GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL 1 (6) Tid och plats2007-09-11, kl. 13.15 15.15, Radiovågen, konferenscentrum Wallenberg, Medicinaregatan 20 A.. 7 Ändrade beslutsregler för nämndens utvecklingsmedel 8 Ändrat

Läs mer

Forsknings- och utbildningsnämndens kvalitetsprogram Fastställt av forsknings- och utbildningsnämnden , dnr L 2014/159.

Forsknings- och utbildningsnämndens kvalitetsprogram Fastställt av forsknings- och utbildningsnämnden , dnr L 2014/159. Forsknings- och utbildningsnämndens kvalitetsprogram 2015-2018 Fastställt av forsknings- och utbildningsnämnden 2014-12-04, dnr L 2014/159. Dnr: L 2014/159 2014-12-04 Forsknings- och utbildningsnämndens

Läs mer

Linnébarometern 2016 Nämnden för lärarutbildning

Linnébarometern 2016 Nämnden för lärarutbildning Statistiskt underlag Linnébarometern 2016 Nämnden för lärarutbildning Information om Linnébarometern 2016 Studien är genomförd på uppdrag av universitetsledningen vid Linnéuniversitetet. Projektledare:

Läs mer

Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa

Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa Sveriges Universitets- 2016-12-09 och högskoleförbund Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa frågor Mötet ägde rum den 6 december 2016 på SUHF:s kansli, Stockholm. Närvarande

Läs mer

Prioriterade nyckeltal

Prioriterade nyckeltal Dnr: MAHR 61-2014/600 1 (av 7) Projektplan Beslutsdatum: Beslutande: Dokumentansvarig: 2015-05-04 Styrgruppen Madeleine Hulting Revisionsinformation Version Datum Kommentar 1.1 2015-04-23 Utkast till projektgrupp

Läs mer

Verktyg för inventering och utveckling av utbildningskvalitet

Verktyg för inventering och utveckling av utbildningskvalitet 1 Beslutsdatum 2016-06-27 Dnr V 2016/378 Verktyg för inventering och utveckling av utbildningskvalitet Detta verktyg utgör ett stöd för fakulteter och institutioner i det kontinuerliga uppföljnings- och

Läs mer

Mötesanteckningar från A3:s (utökade) ledningsråd

Mötesanteckningar från A3:s (utökade) ledningsråd Mötesanteckningar från A3:s (utökade) ledningsråd Datum: 2016-06-07 Tid: 8.00 15.30 OBS! mötestiden Lokal: C 728 8.00 12.00: ledningsråd med nedanstående agenda 13.00 15.30: utökat ledningsråd med workshop

Läs mer

Utbildningsrådet för grundnivå och avancerad nivå

Utbildningsrådet för grundnivå och avancerad nivå Datum: 2017-04-19 Fakulteten för teknik Utbildningsrådet för grundnivå och avancerad nivå Protokoll Närvarande: Staffan Carius dekan, ordförande Björn Johannesson prodekan Conny Sjögren studierektor Ma,

Läs mer

SWOT-analys Lärande och samhälle, Malmö universitet. Stort antal studenter

SWOT-analys Lärande och samhälle, Malmö universitet. Stort antal studenter SWOT-analys 2018 Lärande och samhälle, Malmö universitet Stort antal studenter 1) Skolan/förskolan ska ta emot ett stort antal studenter relaterat till sin storlek 2) Skolan/förskolan ska ta emot flera

Läs mer

UFV 2015/475. Uppdrag om att utforma en modell för systematisk utbildningsutvärdering. universitet. Direktiv. Beslutade av rektor

UFV 2015/475. Uppdrag om att utforma en modell för systematisk utbildningsutvärdering. universitet. Direktiv. Beslutade av rektor UFV 2015/475 Uppdrag om att utforma en modell för systematisk utbildningsutvärdering vid Uppsala universitet Direktiv Beslutade av rektor 2015-04-14 Innehållsförteckning 1 Bakgrund 4 2 Uppdraget 4 3 Utgångspunkter

Läs mer

Institutionsstyrelsen- Socialt arbete

Institutionsstyrelsen- Socialt arbete Protokoll Sammanträdesdatum: 111205 Institutionsstyrelsen- Socialt arbete Ledamöter: Närvarande: Jan Petersson, ordförande Marie Albertsson, lärarrepresentant, Sandra Karlsson, studeranderepresentant Kalmar

Läs mer

Processbeskrivning för hantering av avvikelser i VFU-kurser

Processbeskrivning för hantering av avvikelser i VFU-kurser Processbeskrivning för hantering av avvikelser i VFU-kurser Beslut av Nämnden för lärarutbildning (NLU) 2018-06-11, 67 dnr: 2018/1677-1.1.1 Gäller från 2018-08-01 Inledning Denna processbeskrivning beskriver

Läs mer

Mötesanteckningar från A3:s ledningsråd

Mötesanteckningar från A3:s ledningsråd Mötesanteckningar från A3:s ledningsråd Datum: 2016-12-13 Tid: 9.00 12.00 Lokal: Närvarande: Pulsens konferenslokaler, Borås Ann-Sofie Axelsson Marika Eriksson Thomas Johansson Lill Langelotz Claes Lennartsson

Läs mer

Utbildningsrådet för grundnivå och avancerad nivå

Utbildningsrådet för grundnivå och avancerad nivå Protokoll 2013-08-22 Fakulteten för teknik Utbildningsrådet för grundnivå och avancerad nivå Protokoll Närvarande: Ann-Charlotte Larsson ordförande, prodekan Izudin Dugic Päivi Jokela Hanna Palmer Anette

Läs mer

Riktlinjer för inrättande och avveckling av utbildning på forskarnivå Fastställd av rektor Dnr: L 2018/154

Riktlinjer för inrättande och avveckling av utbildning på forskarnivå Fastställd av rektor Dnr: L 2018/154 Riktlinjer för inrättande och avveckling av utbildning på forskarnivå Fastställd av rektor 2018-11-19 Dnr: L 2018/154 Innehållsförteckning 1. Bakgrund... 3 2. Process inför ansökan om tillstånd att utfärda

Läs mer

Uppföljning av plan för lika villkor 2014

Uppföljning av plan för lika villkor 2014 Uppföljning Datum: 2015-01-27 Dnr: 2015/1 1.1 Handläggare: Sandra Bergsten Uppföljning av plan för lika villkor 2014 Förutsättningar Lika villkorsarbetet vid Linnéuniversitetet bedrivs utifrån en målsättning

Läs mer

FÖRETAGSEKONOMISKA INSTITUTIONEN

FÖRETAGSEKONOMISKA INSTITUTIONEN FÖRETAGSEKONOMISKA INSTITUTIONEN FEG301 Marknadsföring, kandidatkurs, 15 högskolepoäng Marketing, Bachelor Course, 15 credits Fastställande Kursplanen är fastställd av Handelshögskolans fakultetsnämnd

Läs mer

Hur UKÄ organiserar metodarbetet. internt och externt

Hur UKÄ organiserar metodarbetet. internt och externt Hur UKÄ organiserar metodarbetet internt och externt Regeringskansliets PM Samlat system med fyra huvudkomponenter: Examenstillståndsprövningar Granskning av lärosätenas kvalitetssäkringssystem Utbildningsutvärderingar

Läs mer

Protokoll vid sammanträde med utbildningskommittén för medicin

Protokoll vid sammanträde med utbildningskommittén för medicin SAHLGRENSKA AKADEMIN INSTITUTIONEN FÖR MEDICIN Protokoll vid sammanträde med utbildningskommittén för medicin Datum: 2017-10-19 Tid: kl. 13:00 15:00 Plats: Ingegerd Eriksson, Academicum, plan 3 Närvarande

Läs mer

Ekonomihögskolan Utbildningsråd

Ekonomihögskolan Utbildningsråd UR2: 2018 Mötesdatum: 2018-03-20 Ekonomihögskolan Utbildningsråd Datum: 2018-03-20 Tid: 9:00 12:00 Plats: Växjö K3077 Förhinder: Rebecca Wikström Ledamöter: Petter Boye Ordförande Lars Tomsmark Micael

Läs mer

LUNDS UNIVERSITET PROTOKOLL 1(5) Styrelsen klockan

LUNDS UNIVERSITET PROTOKOLL 1(5) Styrelsen klockan LUNDS UNIVERSITET PROTOKOLL 1(5) Sammanträdesdag klockan 9.15 10.55 Närvarande ledamöter Lena Ambjörn professor Åsa Bergström doktorand Henry Diab universitetsadjunkt ej 110 Erik Erlanson doktorand Jonas

Läs mer

KVALITETSPOLICY FÖR HÖGSKOLAN I HALMSTAD

KVALITETSPOLICY FÖR HÖGSKOLAN I HALMSTAD Dnr. 19-2005-76 Kvalitetspolicy för Högskolan i Halmstad KVALITETSPOLICY FÖR HÖGSKOLAN I HALMSTAD Fastställd av styrelsen för Högskolan i Halmstad, juni 2011 Högskolan i Halmstad För utveckling av verksamhet,

Läs mer

Instruktioner för kvalitetssäkring av utbildning vid SLU 2019

Instruktioner för kvalitetssäkring av utbildning vid SLU 2019 Planeringsavdelningen Helena Eklund Snäll PROMEMORIA SLU ID: SLU ua 2019.1.1.2-92 2019-01-18 Instruktioner för kvalitetssäkring av utbildning vid SLU 2019 Innehållsförteckning 1 Syfte och målgrupp... 1

Läs mer

5/ Beslutsorgan Utbildningsutskottet/FR

5/ Beslutsorgan Utbildningsutskottet/FR 5/19 Beslutsorgan Utbildningsutskottet/FR Utbildningsutskottet för mötet: Närvarande (beslutande): Per Berglund, ordförande, prodekanus Linda Barman Mats Boij Massimiliano Colarieti Tosti Anne Håkansson

Läs mer

Universitetskanslersämbetet. Anders Söderholm Generaldirektör

Universitetskanslersämbetet. Anders Söderholm Generaldirektör Universitetskanslersämbetet Anders Söderholm Generaldirektör Universitetskanslersämbetets uppdrag Ger universitet och högskolor underlag för förbättring genom granskning och utvärdering av verksamhetens

Läs mer

Tid: Kl Högskolan i Borås, Tornrummet. Paragrafer: 1-9. Ordförande: Tomas Wahnström. Justeringsperson: Carl-Johan Rydman

Tid: Kl Högskolan i Borås, Tornrummet. Paragrafer: 1-9. Ordförande: Tomas Wahnström. Justeringsperson: Carl-Johan Rydman 1 Tid: Kl. 13.00 Plats: Högskolan i Borås, Tornrummet Närvarande ledamöter: Tomas Wahnström ordförande Jan Isberg suppleant 1-6 samt 8-9 Peter Ahlström ledamot Carl-Johan Rydman studentledamot Britt-Lis

Läs mer

Protokoll vid sammanträde med utbildningskommittén för arbetsterapi och fysioterapi

Protokoll vid sammanträde med utbildningskommittén för arbetsterapi och fysioterapi SAHLGRENSKA AKADEMIN Protokoll vid sammanträde med utbildningskommittén för arbetsterapi och fysioterapi Datum: 2015-04-22 Tid: 14:00-16:30 Plats: Konferensrummet plan 3, hus 2, Arvid Wallgrens backe Närvarande

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET

GÖTEBORGS UNIVERSITET GÖTEBORGS UNIVERSITET Rektors plan för utveckling av universitetets organisation Rektor har i slutet av maj presenterat sin syn på varför och hur universitetets organisation bör utvecklas. Det gjordes

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL 1(5) Utbildnings- och forskningsnämnden Sammanträde 2006:14 för lärarutbildning

GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL 1(5) Utbildnings- och forskningsnämnden Sammanträde 2006:14 för lärarutbildning GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL 1(5) Tid och plats kl. 15.00 16.40, Radiovågen, konferenscentrum Wallenberg, Medicinaregatan 20 A. Behandlade beslutsärenden vid detta sammanträde 6 Obligatoriska kurser

Läs mer

HÖGSKOLESTYRELSEN PROTOKOLL Fört vid sammanträde 2006-09-08

HÖGSKOLESTYRELSEN PROTOKOLL Fört vid sammanträde 2006-09-08 Tid 09.30 12.00 Plats Närvarande ledamöter Övriga närvarande Faculty Club, Högskolan Andersson Thorsten, ordf Anne-Marie Brodén Cumtell Anna Lena Enmark Romulo Gaspes Veronica Nilsson Katarina Norén Johan

Läs mer

Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla utbildningar

Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla utbildningar Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla utbildningar Utbildningsstrategiska rådet 2012-05-08 Fastställd av rektor 2012-06-19 Dnr: UmU 100-976-11 Denna handläggningsordning

Läs mer

Mötesanteckningar beredningen för utbildning på grund- och avancerad nivå

Mötesanteckningar beredningen för utbildning på grund- och avancerad nivå NATURVETENSKAPLIGA FAKULTETEN beredningen för utbildning på grund- och avancerad nivå Sammanträdesdatum: 2016-09-28 Tid: 1315-1600 Plats: Fakultetskansliet Närvarande: Ingvar Albinsson Göran Andersson

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL nr 1 1(5) Tid: kl Plats: Sammanträdesrum Storan, Storgatan 43.

GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL nr 1 1(5) Tid: kl Plats: Sammanträdesrum Storan, Storgatan 43. GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL nr 1 1(5) Tid: kl. 09.10 12.20 Plats: Sammanträdesrum Storan, Storgatan 43. NÄRVARANDE Ledamöter: Företrädare för lärarna Eva-Lena Dahl Bengt Franzén Christina Kärrqvist

Läs mer

nt Christer Jönsson professor ordförande Lars Bjørnshauge universitetsbibliotekari e Jan Svensson dekan, professor

nt Christer Jönsson professor ordförande Lars Bjørnshauge universitetsbibliotekari e Jan Svensson dekan, professor PROTOKOLL s Arbetsutskott Närvarande Magnus Alm studeranderepresenta nt Christer Jönsson professor ordförande Lars Bjørnshauge universitetsbibliotekari e Jan Svensson dekan, professor Övriga Elna Jönsson

Läs mer

Protokoll vid sammanträde med utbildningskommittén för medicin

Protokoll vid sammanträde med utbildningskommittén för medicin SAHLGRENSKA AKADEMIN INSTITUTIONEN FÖR MEDICIN Protokoll vid sammanträde med utbildningskommittén för medicin Datum: 2019-06-11 Tid: 13.30-16.10 Plats: Ingegerd Eriksson, Academicum Närvarande ledamöter:

Läs mer

SAMORDNINGSFÖRBUNDET SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 5 VÄNERSBORG/MELLERUD Sammanträdesdatum sida 2013-11-27 1(6)

SAMORDNINGSFÖRBUNDET SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 5 VÄNERSBORG/MELLERUD Sammanträdesdatum sida 2013-11-27 1(6) Nr 5 2013-11-27 1(6) Plats och tid Samordningsförundets kontor Sundsgatan 17, den 27 november 2013, klockan 10:00 11:00 ande Tove Af Geijerstam (Kommunerna) Carina Wickström (Arbetsförmedlingen) Kenneth

Läs mer

SWOT-analys. Lärande och samhälle Malmö högskola. Stort antal studenter

SWOT-analys. Lärande och samhälle Malmö högskola. Stort antal studenter SWOT-analys Lärande och samhälle Malmö högskola Stort antal studenter 1) Skolan/förskolan ska ta emot ett stort antal studenter relaterat till sin storlek 2) Skolan/förskolan ska ta emot flera studenter

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL nr 2008:7 1 av 5 Pedagogisk utveckling och interaktivt lärande Sammanträdesdatum Kansliadm Susanne Pedersen

GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL nr 2008:7 1 av 5 Pedagogisk utveckling och interaktivt lärande Sammanträdesdatum Kansliadm Susanne Pedersen GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL nr 2008:7 1 av 5 Tid: Måndagen den 24 november kl. 13.00 16.00 Plats: Göteborgs universitet, Pedagogen Hus A, A2 136 Närvarande: Ledamöter: Företrädare för verksamheten

Läs mer

Minnesanteckningar från sammanträde med utbildningskommittén för audiologi och logopedi

Minnesanteckningar från sammanträde med utbildningskommittén för audiologi och logopedi SAHLGRENSKA AKADEMIN Minnesanteckningar från sammanträde med utbildningskommittén för audiologi och logopedi Datum: 2016-04-13 Tid: 15:00-16:00 Plats: Tal- och hörsellabb, enheterna för audiologi och logopedi,

Läs mer

Protokoll från sammanträde med Utbildningsvetenskapliga f aku ltetsstyrelsen

Protokoll från sammanträde med Utbildningsvetenskapliga f aku ltetsstyrelsen UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN Protokoll från sammanträde med Utbildningsvetenskapliga f aku ltetsstyrelsen Datum: Tid: Plats: Närvarande ledamöter 2016-01-28 09:00-11 :40 Al 136, hus A, Pedagogen

Läs mer

Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa

Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa Sveriges Universitets- 2017-11-15 och högskoleförbund Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa frågor Mötet ägde rum den 5 september 2017 på SUHF:s kansli, Stockholm.

Läs mer

Kursvärdering UM2201 HT18

Kursvärdering UM2201 HT18 Kursvärdering UM2201 HT18 respondenter: 121 : 89 Svarsfrekvens: 7,55 % 5. Helhetsintrycket Överlag är jag nöjd med den här kursen 6 (6,7%) 0 (,9%) 1 (6,1%) Vet ej 1 (1,1%) 89 6. Studentens insats Jag är

Läs mer

Nationellt system för kvalitetssäkring av utbildning och forskning

Nationellt system för kvalitetssäkring av utbildning och forskning Nationellt system för kvalitetssäkring av utbildning och forskning Anders Söderholm, Generaldirektör Universitetskanslersämbetet Kristina Tegler Jerselius, Utredare Universitetskanslersämbetet Granskningssamhället

Läs mer

Självvärdering av verksamhetsstödet vid fakulteten för samhällsvetenskap

Självvärdering av verksamhetsstödet vid fakulteten för samhällsvetenskap 2015-09-24 Projektplan Självvärdering av verksamhetsstödet vid fakulteten för samhällsvetenskap Innehåll 1. Uppdraget 2. Ramar 2.1 Projektansvar 2.2 Samordnare 2.3 Ledningsgrupp 2.4 Funktionsgrupperna

Läs mer

Kursvärdering och kursutvärdering vid HT-fakulteterna

Kursvärdering och kursutvärdering vid HT-fakulteterna PM 1 2016-11-03 Dnr STYR 2016/XXX Lisa Hetherington, fakultetssekreterare Kursvärdering och kursutvärdering vid HT-fakulteterna Inledning och bakgrund Under flera år fram till 2013 bedrev studierektorsnätverket

Läs mer