Kvalitetsrapport - Holsljunga förskola. Pirkko Ahnberg, förskolechef 2016

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kvalitetsrapport - Holsljunga förskola. Pirkko Ahnberg, förskolechef 2016"

Transkript

1 Kvalitetsrapport - Pirkko Ahnberg, förskolechef 2016

2 Innehåll Innehåll Systematiskt kvalitetsarbete Syfte och mål Ett kvalitetsarbete som leder mot målen Sammanfattning av resultat läsåret 2015/2016 och plan för läsåret 2016/ Sammanfattande analys av läsåret 2015/ Sammanfattande mål med plan för åtgärder 2016/ Verksamhetens förutsättningar: kompetens, behörighet, organisation... 5 Behörighet och kompetens... 5 Organisation och lokaler Läsårets prioriterade mål, resultat och analys Höjd måluppfyllelse för alla barn, elever och studerande Öka likvärdighet och samverkan Förbättrad integration och utbildning för våra nyanlända Förskolans mål... Fel! Bokmärket är inte definierat. 5. Plan för utvecklingsarbetet läsåret 2016/ Höjd måluppfyllelse Ökad likvärdighet och samverkan... Fel! Bokmärket är inte definierat Förbättrad integration och utbildning av våra nyanlända Förskolans mål (15)

3 1. Systematiskt kvalitetsarbete Skollagens krav innebär att huvudmän, förskole- och skolenheter systematiskt och kontinuerligt följer upp verksamheten, analyserar resultaten i förhållande till de nationella målen och utifrån det planerar och utvecklar utbildningen Syfte och mål Det systematiska kvalitetsarbetet ska inriktas mot att uppfylla de nationella målen för utbildningen och skapa delaktighet och dialog om måluppfyllelsen och om orsakerna till eventuella brister med betoning på vad som kan göras för att förbättra kvalitén på enhets- respektive huvudmannanivå. Målet är att erbjuda alla elever en likvärdig utbildning av hög kvalitet samt att leva upp till målen för verksamhetens genomförande och till målen för barns och elevers lärande och utveckling Ett kvalitetsarbete som leder mot målen Huvudmannen har ett övergripande ansvar och är ytterst ansvarig för genomförandet av utbildningen och den som ska se till att det finns förutsättningar att bedriva ett kvalitetsarbete som säkerställer kvalitet och likvärdighet. Förskolechef och rektor är ansvarig för enhetens kvalitetsarbete. På förskole- och skolnivå ska kvalitetsarbetet genomföras under medverkan av lärare, förskollärare, övrig personal och elever. Barn i förskolan, deras vårdnadshavare och elevernas vårdnadshavare ska ges möjlighet att delta i arbetet. Dokumentationen ingår i kvalitetsarbetets olika faser och ligger till grund för analys och beslut. Dokumentationen visar vad som behöver utvecklas, varför och på vilket sätt. Dokumentationen är en förutsättning för att kunna kartlägga verksamheten och identifiera områden som är särskilt angelägna att utveckla för att uppnå målen. Planera Analysera/ Åtgärda Genomföra Kvalitetssäkring Följa upp 3 (15)

4 2. Sammanfattning av resultat läsåret 2015/2016 och plan för läsåret 2016/ Sammanfattande analys av läsåret 2015/2016 Det finns en behörig förskollärare på. Det har varit svårt att rekrytera behörigt personal till förskolan. Personalen har deltagit i vår interna utbildning Mångfaldsgruppen. Några har också gått tecken som stöd. Det är viktigt att öka kunskapen om det svenska språket, matematik, Sveriges årstider och traditioner. Personalen vill väcka ett intresse för det svenska språket hos de barn som inte pratar. På Kajens förskoleavdelning har barnen gjort stora framsteg och deltagit mycket aktivt i temaarbetet som har handlat om bokstäver och de har använt både praxisalfabetet och teckenspråk allt utifrån barnens kunskapsnivåer och med läroplanen i beaktande. Pedagogerna på förskolan upplever att de ser ett behov av stöd långt tidigare än resurser sätts in. Arbete med tidiga insatser bör ses över. Förskolan pedagoger uttrycker en önskan om att ha språkstödjare även i förskolan. Personalen önskar fortbildning i arbetet med barn i behov av stöd. Vårdnadshavarenkäten visar att resultatet är något lägre i år än förra året i frågorna trivsel, förtroende, information och delaktighet. Däremot är siffrorna högre i frågorna bemötande och harmonisk miljö Sammanfattande mål med plan för åtgärder 2016/2017 Pedagogerna fortsätter att vara bra förebilder och jobbar med samarbetsövningar, pratar om hur man ska vara mot varandra. De tränar i leken, vid samlingar och med hjälp av musik och litteratur. Att förmedla olikheter är en tillgång. Det finns en bra och tydlig handlingsplan för mottagandet av nyanlända barn i våra verksamheter. Planen behöver implementeras i verksamheten. Specialpedagogen är en stor tillgång och stöttar pedagogerna i arbetet med barns språkutveckling. Förskolan pedagoger uttrycker en önskan om att ha språkstödjare även i förskolan. En av personalen går på utbildning om utepedagogik. Dessa kunskaper kommer andra pedagoger att dra nytta av. De hämtar tips och idéer från förskole forum, böcker, artiklar mm och fortsätter att jobba mycket med samarbetsövningar och fakta kunskaper. De tänker sig att använda leken som redskap för lärandet. 4 (15)

5 3. Verksamhetens förutsättningar: kompetens, behörighet, organisation Läsåret 2015/2016 Personal Antal Tjänster Förskollärare 1 0,5 Barnskötare, outbildade 5 3,2 Ledning och administration 2 1,375 Behörighet och kompetens Det finns en behörig förskollärare på. Det har varit svårt att rekrytera behörigt personal till förskolan. Personalen har deltagit i vår interna utbildning Mångfaldsgruppen. Några har också gått tecken som stöd. Specialpedagogen konsulteras vid behov. Hon är då med i barngruppen och observerar kring en viss frågeställning och ger sedan personalgruppen råd och stöd kring just det problemet. Resursen för Ledning och administration gäller hela Högvads Ro, tre förskolor, tre skolor och tre fritidshem. Den består av förskolechef/rektor 100% och en administrativ assistentent på 37,5%. Organisation och lokaler Läsåret 2015/2016 Antal barn Flickor, antal Pojkar, antal Avdelning Tumlaren Avdelning Kajen Hela förskolan Utländsk bakgrund, antal 5 (15)

6 4. Läsårets prioriterade mål, resultat och analys 4.1. Höjd måluppfyllelse för alla barn, elever och studerande I detta område följs läroplansmålen kunskaper, utveckling och lärande samt normen och värden upp. Målkriterier/Indikatorer: Språk och kommunikation All personal skall vara insatt i läroplanen och övriga styrdokument. Utveckla språket hos barnen. Var är vi? Tumlarens förskola har haft en barngrupp på nio barn i åldrarna 1,5-4år varav fyra är inte svensktalande. Personalen har under denna termin hållit på mycket med rim, ramsor och sång då de har märkt att detta varit ett roligt sätt att lära sig det svenska språket. Personalen är medveten om språkets betydelse för barns utveckling och lärande. Vart ska vi? Öka kunskapen om det svenska språket, matematik, Sveriges årstider och traditioner. Personalen vill väcka ett intresse för det svenska språket hos de ej svensktalande barnen. Hur gör vi? Personalen jobbar mycket med rim, ramsor, sagor och sång. De uppmärksammar högtidsdagar och skiftningar i naturen. Pedagogerna skall vara språkliga förebilder. De ska ge sig tid att verkligen lyssna/samtala med barnen. Hur vet vi att vi är framme? När barnen visar ökad kunskap om språket, matematik och Sveriges årstider och traditioner. Genom observation och reflektion ta reda på hur barnen utvecklas och att de för sin ålder gör språkliga framsteg. På Kajens förskoleavdelning har barnen gjort stora framsteg och deltagit mycket aktivt i temaarbetet som har handlat om bokstäver och de har använt både praxisalfabetet och teckenspråk allt utifrån barnens kunskapsnivåer och med läroplanen i beaktande. Det finns även barn med annat språk och de har utvecklat det svenska språket under terminen. Alla barnen kan i nuläget skriva sitt namn utan hjälp och känner igen många av alfabetets bokstäver. De upptäcker också bokstäver i sin närmiljö, både ute och inne. Personalen fortsätter att jobba vidare och utgår från barnens kunskapsnivåer både när det gäller språk och skrift. Utmaningar stärker deras självförtroende och de växer med uppgiften. 6 (15)

7 Resultat från vårdnadshavarenkäten kopplat till målområdet Förskolan Andel vårdnadshavare som uppger att Personalen tror på mitt barns förmåga * Andel vårdnadshavare som anser att Förskolan uppmuntrar mitt barns nyfikenhet och lust att lära * Kommunen Lå 2014/2015 Lå 2015/2016 Lå 2015/ % 91,6% 91,6% 91.7% 88,5% 93.3% *andel som angivit stämmer ganska bra och stämmer helt och hållet Kvalitativa mått Förskolechefens analys av resultatet Personalen är medveten om språkets betydelse för barns utveckling och lärande. Det är viktigt att öka kunskapen om det svenska språket, matematik, Sveriges årstider och traditioner. Personalen vill väcka ett intresse för det svenska språket hos de ej svensktalande barnen På Kajens förskoleavdelning har barnen gjort stora framsteg och deltagit mycket aktivt i temaarbetet som har handlat om bokstäver och de har använt både praxisalfabetet och teckenspråk allt utifrån barnens kunskapsnivåer och med läroplanen i beaktande. Det finns även barn med annat språk och de har utvecklat det svenska språket under terminen. Alla barnen kan i nuläget skriva sitt namn utan hjälp och känner igen många av alfabetets bokstäver. De upptäcker också bokstäver i sin närmiljö, både ute och inne. Personalen fortsätter att jobba vidare och utgår från barnens kunskapsnivåer både när det gäller språk och skrift. Utmaningar stärker deras självförtroende och de växer med uppgiften. Vårdnadshavarenkäten visar att vårdnadshavarna tror att personalen tror på barnens förmåga Öka likvärdighet och samverkan I detta område följs läroplansmålen samerkan; inflytande och ansvar; skolan och omvärlden samt skolan och hemmet upp. Uppsatta mål för läsåret All personal ska vara insatta i läroplanen och övriga styrdokument 7 (15)

8 Förskolechefens beskrivning av resultat Var är vi? Kajens förskola en barngrupp med 16 barn där det finns olika modersmål. De arbetar med korta temaarbeten då de får in nya barn i gruppen med jämna mellanrum. Gruppen är delad i smågrupper men alla har en tillhörighet. Gruppen behöver träna mer samarbete över språkgränserna och visa varandra att man kan leka utan språk. Vart ska vi? Alla behöver känna en tillhörighet och ha förståelse för varandra. Pedagogerna behöver få ihop barnen till en homogen grupp där alla får vara med och känna allas lika värde och att man kan samarbeta och leka utan att kunna varandras språk. Hur gör vi? Pedagogerna fortsätter att vara bra förebilder och jobbar med samarbetsövningar, pratar om hur man ska vara mot varandra. De tränar i leken, vid samlingar och med hjälp av musik och litteratur. Att förmedla olikheter är en tillgång. Hur vet vi att vi är framme? När barnen låter alla vara med i leken och är trygga med alla även om man inte kan uttrycka sig i ord. Analys Pedagogerna har inte nått ända fram. Alla får inte var med. Mycket beroende av språket(dålig kunskap i svenska)nya barn kommer till gruppen hela tiden och gruppens sammansättning förändras. De har jobbat aktivt och medvetet och fortsätter i samma anda. De har samarbetsövningar och är närvarande vuxna. Målkriterier/Indikatorer: Barn i behov av särskilt stöd Pedagogerna på förskolan upplever att de ser ett behov av stöd långt tidigare än resurser sätts in. Arbete med tidiga insatser bör ses över. Det finns en kunnig och kompetent specialpedagog som pedagogerna har hjälp av och att man tänker hur man kan utnyttja den kompetenser som det redan finns i arbetslaget. Förskolan pedagoger uttrycker en önskan om att ha språkstödjare även i förskolan. Personalen önskar fortbildning i arbetet med barn i behov av stöd. Behov av implementering av hur arbetsgången i arbetet med barn i behov av stöd ser ut samt en genomlysning av hur man arbetar med barn i behov av stöd som förskolechef och specialpedagog behöver titta på. 8 (15)

9 Inflytande, delaktighet och trygghet Var är vi? Pedagogerna på Kajens förskola upplever att barnen har möjlighet att påverka verksamheten. I barngruppen finns några barn med annat modersmål än svenska. De arbetarmed olika projekt och temaarbeten utifrån barnens intresse. Det finns 5 och 6 åringar i barngruppen och de är 15 till antalet. I den dagliga verksamheten utgår de från läroplanen och barnen får själva välja aktivitet efter egna önskemål och intresse. Analys Lyhörda pedagoger tillgodoser barnens önskemål så långt det är möjligt. Vart ska vi? Ge barnen förutsättningar för ökat inflytande genom att ta vara på barnens önskemål, i samtal, enskilt och i grupp. Under samlingar är det viktigt att alla får komma tilltalsochkänner sig bekräftade av alla och att man lyssnar på varandra. Hur gör vi? Pedagogerna låter barnen fortsätta att välja aktiviteter efter maten, tex snickra, måla, konstruktionslek, Ipad och övrigt pyssel. De har mycket material tillgängligt och de är lyhörda för barnens önskemål när det gäller både ute och inne lek. Inför våra temaarbeten har de intervjuat barnen om deras önskemål och även involverat föräldrarna. Pedagogerna har fortlöpande diskussioner med barnen och tillgodoser deras önskemål så långt de kan. Barnen får under en vecka önska vad som ska finnas på matsedeln. Var är vi? Tumlarens förskoleavdelning har en barngrupp 9 barn i åldrarna 1,5-4 år varav fyra inte pratar svenska. Dessa fyra barn samt de två minsta svenska barnen har ej så mycket inflytande som de övriga barnen. Vart ska vi? Målet är att alla barnen ska känna sig delaktiga i verksamheten oavsett nationalitet/språk/kön/ålder. Hur gör vi? Pedagogerna låter barnen vara delaktiga så långt det är möjligt och genomförbart. Det är viktigt att pedagogerna är lyhörda på varje enskilt barn. Har de svårt att prata kan de med hjälp av kroppspråket eller tecken visa vad de vill eller inte vill. Låta barnen få vara med och bestämma vad de vill leka. Pedagoger får ta reda på vad barnen är intresserade av och låta dem till viss del vara med och bestämma vad vi ska prata om på samlingarna eller vilket tema eller vilket lekmaterial som ska finnas framme. De kan också vara delaktiga vilket lekmaterial förskolan beställer för lek eller pysselmaterial. De får tex. bestämma vad de ska plocka fram på torsdagarnas gymnastik. Det är viktigt att de vuxna är med barnen mycket för att lättare se och höra vad de vill. 9 (15)

10 Pedagogerna ska låta barnen leka klart i den mån det går och inte avbryta i onödan. Det är viktigt att de vuxna är lyhörda och flexibla. Hur vet vi att vi är framme? När alla i barngruppen känner sig sedda och är delaktiga och kan påverka. Detta stärker deras självförtroende och kan få dem att utvecklas på ett positivt sätt. Trygghet och Trivsel Var är vi Just nu har finns det nio inskrivna barn i åldrarna 1,5-4 år varav fyra inte pratar svenska. Sex av barnen är 15-timmarsbarn och deras tider är förlagda tis,ons,tors.8-13.från 8-11 dessa dagar är finns det tre personal. Pedagogerna upplever att barnen är trygga med personalen men inte med varandra. Analys Det har kommit många asylsökande barn det sista halvåret. Just nu finns det barn med annat modersmål än svenska som tar mycket plats genom att de vill synas och höras och de har svårt för att anpassa sig till våra regler och rutiner. Det blir ofta konflikter i leken och man tvingas att bryta leken. Barngruppen blir orolig/otrygg. Vart ska vi? Vårt mål är att alla barnen ska känna sig trygga oavsett nationalitet, språk, kön eller ålder. Hur gör vi? Fortsätter vara goda förebilder för barnen och vara mycket med barnen så de känner sig trygga. Uppmuntra det som barnet gör som är positivt. Lära barnen att visa hänsyn och respekt b la. genom gemensamma samlingar/aktiviteter och samarbetsövningar. Hur vet vi att vi är framme? När vi har en trygg/harmonisk barngrupp. Resultat från vårdnadshavarenkäten kopplat till målområdet Förskolan Andel vårdnadshavare som uppger att Mitt barn trivs i förskolan * Andel vårdnadshavare som uppger att Jag känner förtroende för personalen * Andel vårdnadshavare som anser att Det är som helhet en harmonisk miljö på förskolan * Andel vårdnadshavare som uppger att Jag har möjlighet att vara med och påverka verksamheten * Andel vårdnadshavare som uppger att Jag är nöjd med det bemötande jag får av förskolans personal * Andel vårdnadshavare som uppger att Jag får den information som jag behöver * Kommunen Lå 2014/2015 Lå 2015/2016 Lå 2015/ % 97,8% 98,2 % 100% 94,2% 94,2 % 75% 86,7% 88,5 % 75% 59,3 % 59,3 % 91,7% 95,1 % 95,1 % 91,7% 88,1 % 88,1 % 10 (15)

11 Förskolechefens analys av resultatet Pedagogerna låter barnen vara delaktiga så långt det är möjligt och genomförbart. Det är viktigt att pedagogerna är lyhörda på varje enskilt barn. Det har kommit många asylsökande barn det sista halvåret. Just nu finns det barn med annat modersmål än svenska som tar mycket plats genom att de vill synas och höras och de har svårt för att anpassa sig till våra regler och rutiner. Det blir ofta konflikter i leken och man tvingas att bryta leken. Barngruppen blir orolig/otrygg. Pedagogerna på förskolan upplever att de ser ett behov av stöd långt tidigare än resurser sätts in. Arbete med tidiga insatser bör ses över. Förskolan pedagoger uttrycker en önskan om att ha språkstödjare även i förskolan. Personalen önskar fortbildning i arbetet med barn i behov av stöd. Vårdnadshavarenkäten visar att resultatet är något lägre i år än förra året i frågorna trivsel, förtroende, information och delaktighet. Däremot är siffrorna högre i frågorna bemötande och harmonisk miljö. 11 (15)

12 4.3. Förbättrad integration och utbildning för våra nyanlända I detta område följs läroplanens mål kunskaper, utveckling och lärande samt skolan och omvärlden upp. Förskolechefens beskrivning av resultat Det har kommit många nyanlända till. Arbetet med nyanlända har varit relativt nytt för personalen. Förskolans pedagoger har arbetat utifrån sin kompetens och kunskap och gett de nyanlända barn och deras föräldrar ett fantastiskt välkomnade och en god start i förskolan. En specialpedagog som kan stötta personal med sitt kunnande i flerspråkighet och arbete med bildstöd och tecken. Osäkerhet kring rutiner finns hos personalen trots att det finns har en bra konkret plan för flerspråkighet. Förskolechefens analys av resultatet Arbetet med nyanlända barn är relativt nytt för pedagogerna. De har inte ännu utvecklat ett systematiskt arbete med detta. Det finns en bra och tydlig handlingsplan för mottagandet av nyanlända barn verksamheterna. Planen behöver implementeras i verksamheten. Specialpedagogen är en stor tillgång och stöttar pedagogerna i arbetet med barns språkutveckling. Förskolan pedagoger uttrycker en önskan om att ha språkstödjare även i förskolan. 12 (15)

13 5. Plan för utvecklingsarbetet läsåret 2016/ Höjd måluppfyllelse I detta område ingår läroplansmålen kunskaper, utveckling och lärande samt normen och värden. Förskolans målbild Språkutveckling med hjälp av Ipad och dator Konkretisering av målbilden. Kriterier. Barnen ska ges möjlighet att utveckla sitt språk och lära sig kommunicera med barn och vuxna. Utveckla nyfikenhet och intresse för att lära sig läsa och skriva. Nuläge hur set det ut just nu i förhållande till målbilden? Pedagogerna sjunger, läser och berättar sagor. Använder sig av rim, ramsor och lek med språket. De samtalar med barnen och förklarar om de inte förstår. De använder sig av bilder för att förtydliga språket. Program på datorn och I-pad som är språkutvecklande. Ofta sitter de två och två för att kunna kommunicera med varandra. Hur kommer ni arbeta under läsåret för att nå målbilden? Åtgärd/aktivitet Metoder (hur?) När? Ansvar Mindre grupper Dela in barnen Vid samlingar Använda Ipad och datorr Vara närvarande vid Planerade dator/ipad aktiviteter pedagogerna Pedagogerna Uppföljning hur ska arbetet följas upp? Vid personalmöten Utvärdering och analys. När man ser att barnens språk utvecklas och de tycker att det är roligt. När I-paden används i pedagogiskt syfte av alla barn. 13 (15)

14 5.2. Förbättrad integration och utbildning av våra nyanlända I detta område ingår läroplansmålen kunskaper, utveckling och lärande samt skolan och omvärlden. Förskolans målbild Göra planen för flerspråkighet känd hos all personal Konkretisering av målbilden. Kriterier. Det är viktigt att alla pedagoger har kännedom om hur arbetet med våra nyanlända går till. Samarbetet mellan olika instanser behöver stärkas, exempelvis SFI, arbetsförmedlingen, andra avdelningar inom kommunen för att vi ska kunna hjälpas åt att ge våra nyanlända en bra start här i Svenljunga Nuläge hur set det ut just nu i förhållande till målbilden? Osäkerhet kring vad som gäller. Persinalen tar emot familjer på ett bra sätt men saknar rutiner. Hur kommer ni arbeta under läsåret för att nå målbilden? Åtgärd/aktivitet Metoder (hur?) När? Ansvar Implementering av planen för flerspråkighet Tas upp på APT eller studiedag Läsåret 2016/2017 Förskolechef Uppföljning hur ska arbetet följas upp? Uppföljning sker på veckoinformations möte Utvärdering och analys. Hur går utvärdering och analys till? Enkäter till pedagoger Fortlöpande samtal mellan förskolechef och specialpedagog 14 (15)

15 5.3. Förskolans mål Uppsatta mål för läsåret Utveckla barnens kunskaper i naturkunskap avd Kajen. Lärande, fokusområde naturkunskap Var är vi? På Kajens förskola finns en grupp på 16 barn i åldrarna 4-5 år. Förskolan har en skogs/ naturdag 1 ggr per vecka på tisdagarna. Vid varje tillfälle har barnen fått ett uppdrag. Pedagogerna och barnen har en naturruta som de tittar på varje gång. De har bland annat undersökt snö, tittat på spår, pratat om former, har målat i skogen och på skogen, följer naturens växlingar, leker lekar mm.. Vart skall vi? Pedagogerna vill att barnen upplever årstiderna och blir medvetna om dem. Att de tycker om att vara ute i naturen oavsett årstid och väder. Att de lär sig visa hänsyn till naturen. De vill skapa en nyfikenhet för djur och natur. Att barnen lär sig samarbeta. Att barnen tränar sin grov och finmotorik. Att de utvecklar sitt ordförråd. De vill väcka undran och få barnen att ställa frågor. Hur gör vi? Pedagogerna fortsätter jobba som tidigare. ( se ovan) Andreas går fortbildning i utomhuspedagogik. Dessa kunskaper kommer andra pedagoger att dra nytta av. De hämtar tips och idéer från förskole forum, böcker, artiklar mm och fortsätter att jobba mycket med samarbetsövningar och fakta kunskaper. De tänker sig att använda leken som redskap för lärandet. Hur vet vi att vi är där? Barnen är nyfikna och ställer frågor. De har en viss fakta kunskap. De ser fram emot utflykterna. Hur blev det? (utvärdering november 2016) 15 (15)

Kvalitetsrapport - Mjöbäcks förskola. Pirkko Ahnberg, förskolechef 2016

Kvalitetsrapport - Mjöbäcks förskola. Pirkko Ahnberg, förskolechef 2016 Kvalitetsrapport - Pirkko Ahnberg, förskolechef 2016 Innehåll Innehåll... 2 1. Systematiskt kvalitetsarbete... 3 1.1. Syfte och mål... 3 1.2. Ett kvalitetsarbete som leder mot målen... 3 xx förskola...

Läs mer

Kvalitetsrapport - Mårdaklevs förskola. Tiina Aavik, förskolechef

Kvalitetsrapport - Mårdaklevs förskola. Tiina Aavik, förskolechef Kvalitetsrapport - Tiina Aavik, förskolechef Innehåll Innehåll... 2 1. Systematiskt kvalitetsarbete... 3 1.1. Syfte och mål... 3 1.2. Ett kvalitetsarbete som leder mot målen... 3 xx förskola... 4 2. Sammanfattning

Läs mer

Kvalitetsrapport - Björnbergets förskola. Susanne Nyberg, förskolechef Juni 2016

Kvalitetsrapport - Björnbergets förskola. Susanne Nyberg, förskolechef Juni 2016 Kvalitetsrapport - Susanne Nyberg, förskolechef Juni 2016 Innehåll Innehåll... 2 1. Systematiskt kvalitetsarbete... 3 1.1. Syfte och mål... 3 1.2. Ett kvalitetsarbete som leder mot målen... 3... 4 2. Sammanfattning

Läs mer

Kvalitetsrapport - Östra Frölunda förskola. Tiina Aavik förskolechef

Kvalitetsrapport - Östra Frölunda förskola. Tiina Aavik förskolechef Kvalitetsrapport - Tiina Aavik förskolechef Innehåll Innehåll... 2 1. Systematiskt kvalitetsarbete... 3 1.1. Syfte och mål... 3 1.2. Ett kvalitetsarbete som leder mot målen... 3 xx förskola... 4 2. Sammanfattning

Läs mer

Kvalitetsrapport - Hillareds förskola Juni Malin Berndtsson förskolechef

Kvalitetsrapport - Hillareds förskola Juni Malin Berndtsson förskolechef Kvalitetsrapport - Juni 2016 Malin Berndtsson förskolechef Innehåll Innehåll... 2 1. Systematiskt kvalitetsarbete... 3 1.1. Syfte och mål... 3 1.2. Ett kvalitetsarbete som leder mot målen... 3... 4 2.

Läs mer

Kvalitetsrapport - Torsgårdens förskola. Susanne Nyberg, Förskolechef Juni 2016

Kvalitetsrapport - Torsgårdens förskola. Susanne Nyberg, Förskolechef Juni 2016 Kvalitetsrapport - Susanne Nyberg, Förskolechef Juni 2016 Innehåll Innehåll... 2 1. Systematiskt kvalitetsarbete... 3 1.1. Syfte och mål... 3 1.2. Ett kvalitetsarbete som leder mot målen... 3... 4 2. Sammanfattning

Läs mer

Kvalitetsrapport - Landbo förskola. Susanne Nyberg, förskolechef Juni 2016

Kvalitetsrapport - Landbo förskola. Susanne Nyberg, förskolechef Juni 2016 Kvalitetsrapport - Susanne Nyberg, förskolechef Juni 2016 Innehåll Innehåll... 2 1. Systematiskt kvalitetsarbete... 3 1.1. Syfte och mål... 3 1.2. Ett kvalitetsarbete som leder mot målen... 3... 4 2. Sammanfattning

Läs mer

Kvalitetsrapport - Östra Frölunda skola och fritidshem

Kvalitetsrapport - Östra Frölunda skola och fritidshem Kvalitetsrapport - Tiina Aavik, rektor 1 (17) Innehåll Innehåll... 2 1. Systematiskt kvalitetsarbete... 3 1.1. Syfte och mål... 3 1.2. Ett kvalitetsarbete som leder mot målen... 3 xx skola och fritidshem...

Läs mer

Utvecklingsområde för Björkets Förskola 2014/2015

Utvecklingsområde för Björkets Förskola 2014/2015 Utvecklingsområde för Björkets Förskola 2014/2015 Utveckling och lärande Nulägesanalys Måluppfyllelsen har enligt resultat från helhetsanalysen varit god. Dock har vi valt att behålla samma mål från Lpfö

Läs mer

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2013/2014

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2013/2014 Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2013/2014 Förskolan Båten Simvägen 37 135 40 Tyresö 070-169 83 98 Arbetsplan 2013/2014 Vårt uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande.

Läs mer

Kvalitetsarbete för förskolan Ekorren period 1 (juli-sept), läsåret 2013-2014.

Kvalitetsarbete för förskolan Ekorren period 1 (juli-sept), läsåret 2013-2014. Kvalitetsarbete för förskolan Ekorren period 1 (juli-sept), läsåret 2013-2014. 1 Systematiskt kvalitetsarbete för förskolan Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvuvdmannanivå

Läs mer

Lokal arbetsplan 2013/2014. Rensbackens förskola

Lokal arbetsplan 2013/2014. Rensbackens förskola Lokal arbetsplan 2013/2014 Rensbackens förskola Rensbackens förskola arbetar för att erbjuda en god omsorg och trygghet. Vi tar tillvara både inne- och utemiljön på ett medvetet sätt. Miljön är formad

Läs mer

Utvecklingsområde för Björkets Förskola 2013/2014

Utvecklingsområde för Björkets Förskola 2013/2014 Utvecklingsområde för Björkets Förskola 2013/2014 (reviderad 140126) Utveckling och lärande Nulägesanalys Vi väljer att arbeta med barnens språkutveckling just nu eftersom både läroplanen, skolplanen och

Läs mer

Lokal arbetsplan la sa r 2014/15

Lokal arbetsplan la sa r 2014/15 Lokal arbetsplan la sa r 2014/15 Förskolan Bäcken Sunne kommun Postadress Besöksadress Telefon och fax Internet Giro och org nr Sunne Kommun Sunne RO växel www.sunne.se 744-2684 bankgiro 40. Skäggebergsskolan

Läs mer

2014-10-01. Kvalitetsarbete för förskolan Regnbågen period 1 (juli-sept), läsåret 2014-2015.

2014-10-01. Kvalitetsarbete för förskolan Regnbågen period 1 (juli-sept), läsåret 2014-2015. 2014-10-01 Kvalitetsarbete för förskolan Regnbågen period 1 (juli-sept), läsåret 2014-2015. 1 Systematiskt kvalitetsarbete för förskolan Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet

Läs mer

Lokal arbetsplan 2013/2014. Örsängets förskola

Lokal arbetsplan 2013/2014. Örsängets förskola Lokal arbetsplan 2013/2014 Örsängets förskola Örsängets förskola arbetar för att erbjuda en god omsorg och trygghet. Vi lägger stor vikt vid den dagliga kontakten, där vi skapar en god relation till vårdnadshavarna

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete ht12/vt13 Rönnbäret

Systematiskt kvalitetsarbete ht12/vt13 Rönnbäret Läroplanens mål 1.1 Normer och värden. Förskolan skall aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla förståelse för vårt samhälles gemensamma demokratiska värderingar och efterhand omfatta

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2018-2019 Tra dga rdens fo rskola Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Reviderad: 2018-05-14 Gäller till: 2019-06-30

Läs mer

Verksamhetsplan för Malmens förskolor

Verksamhetsplan för Malmens förskolor Verksamhetsplan för Malmens förskolor 2015-2016 Enheter Smultron 1-3 år Hallon 1-3 år Jordgubben 3-5 år Lingon 3-5 år Nyponrosen 1-5 år Kullerbyttan 1-5 år Verksamheter Förskola för barn 1-5 år Förutsättningar

Läs mer

Kvalitetsarbete för förskolan Ekorren period 3 (jan mars), läsåret 2014.

Kvalitetsarbete för förskolan Ekorren period 3 (jan mars), läsåret 2014. Kvalitetsarbete för förskolan Ekorren period 3 (jan mars), läsåret 2014. 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvudmannanivå systematiskt

Läs mer

Kvalitetsarbete för förskolan Smultronstället period 3 läsåret 2014-2015.

Kvalitetsarbete för förskolan Smultronstället period 3 läsåret 2014-2015. Kvalitetsarbete för förskolan Smultronstället period 3 läsåret 2014-2015. 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvuvdmannanivå systematiskt

Läs mer

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Blåsippan 2014-2015

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Blåsippan 2014-2015 Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för Blåsippan 2014-2015 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund sida 3 2. Mål och riktlinjer sida 4 2.1 Normer och värden sida 4 2.2 Utveckling och lärande sida

Läs mer

VITSIPPANS LOKALA ARBETSPLAN

VITSIPPANS LOKALA ARBETSPLAN VITSIPPANS LOKALA ARBETSPLAN 2016-2017 Innehåll 2016-05-11 Presentation Förskolans värdegrund och uppdrag Normer och värden Utveckling och lärande Barns inflytande Förskola och hem Samverkan med förskoleklass,

Läs mer

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Kotten

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Kotten Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för Kotten 2016-2017 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund 3 2. Mål och riktlinjer 4 2.1 Normer och värden 4 2.2 Utveckling och lärande 5-6 2.3 Barns inflytande

Läs mer

Kvalitetsredovisning

Kvalitetsredovisning Förskoleavdelningen Kvalitetsredovisning 2016-2017 Organisation Avdelning: Sörgården Antal barn: 15 Åldersfördelning:1st född 2016, 9st född 2015, 2st född 2014, 3st född 2013 Antal pojkar: 9 Antal flickor:

Läs mer

Kvalitetsarbete för Smedby förskola period 3 (jan mars), läsåret

Kvalitetsarbete för Smedby förskola period 3 (jan mars), läsåret Kvalitetsarbete för Smedby förskola period 3 (jan mars), läsåret 2013-2014. 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvudmannanivå systematiskt

Läs mer

Kvalitetsrapport - Sexdrega förskola Juni Malin Berndtsson förskolechef

Kvalitetsrapport - Sexdrega förskola Juni Malin Berndtsson förskolechef Kvalitetsrapport - Juni 2016 Malin Berndtsson förskolechef Innehåll Innehåll... 2 1. Systematiskt kvalitetsarbete... 3 1.1. Syfte och mål... 3 1.2. Ett kvalitetsarbete som leder mot målen... 3... 4 2.

Läs mer

Handlingsplan för. Nya Lurbergsgården

Handlingsplan för. Nya Lurbergsgården Sid 1 (13) Handlingsplan för Nya Lurbergsgården X X X F Ö R S K O L E E N H E T Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (13) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet Mål Förskolan

Läs mer

Verksamhetsplan. Lillhedens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Lillhedens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument Verksamhetsplan Lillhedens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och åtgärder Dokumentansvarig: Förskolechef Gäller till:

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete 2015/2016 Bulleribång Systematiskt kvalitetsarbete Bulleribång Innehåll Mål för verksamheten... 2 Normer och värden... 2 Utveckling och lärande... 2 Barns inflytande... 2 Förskola och hem... 2 Genomförande

Läs mer

Lokal arbetsplan för Eneryda förskola

Lokal arbetsplan för Eneryda förskola Utbildningsförvaltningen Lokal arbetsplan för Eneryda förskola 2013-2014 Innehållsförteckning 1 Presentation av förskolan. 3 2 Årets utvecklingsområden. 4 3 Normer och värden 5 4 Utveckling och lärande.

Läs mer

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2014/2015

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2014/2015 Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2014/2015 Förskolan Båten Simvägen 37 135 40 Tyresö 070-169 83 98 Arbetsplan 2014/2015 Vårt uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande.

Läs mer

Förskolechefs sammanfattning av det systematiska kvalitetsarbetet läsåret 2016/2017 med strategisk inriktning för läsåret 2017/2018

Förskolechefs sammanfattning av det systematiska kvalitetsarbetet läsåret 2016/2017 med strategisk inriktning för läsåret 2017/2018 Förskolechefs sammanfattning av det systematiska kvalitetsarbetet läsåret 2016/2017 med strategisk inriktning för läsåret 2017/2018 Ekenhillsvägens förskola 2017-05-26 Sofia Hertzberg Förskolechef Inledning

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Junibacken

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Junibacken Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018-2019 Förskolan Junibacken 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning och förutsättningar sidan 4 Normer och värden

Läs mer

Förskolan/Fritids Myrstacken Kvalitet och måluppfyllelse läsåret 2011/

Förskolan/Fritids Myrstacken Kvalitet och måluppfyllelse läsåret 2011/ Förskolan/Fritids Myrstacken Kvalitet och måluppfyllelse läsåret 2011/ Innehåll: Inledning Beskrivning av verksamheten och utfall av insatser Slutord. Dokumenttyp Redovisning Dokumentägare Förkolans namn

Läs mer

Brukets förskolas arbetsplan 2013-2014

Brukets förskolas arbetsplan 2013-2014 Förskola Handläggare Vårt diarienummer Datum Sidan 1(7) Nyberg Anki 2013-08-30 Brukets förskolas arbetsplan 2013-2014 Kunskapsnämndens mål 2013 under MEDBORGAR Resultaten för lärande och kunskap förbättras

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2013-2014 Förskolan Pärlan Cecilia Ström Innehållsförteckning Verksamhetsplan 2013-2014...1 Innehållsförteckning...2 1. VÄRDEN/VERKSAMHETSIDÉ...3 2. REKTORS STÄLLNINGSTAGANDE...3 3. FÖRUTSÄTTNINGAR...4

Läs mer

Verksamhetsplan. Åbytorps förskola Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Åbytorps förskola Internt styrdokument Verksamhetsplan Åbytorps förskola 2017-2018 Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. Mål och Åtgärder Beslutande: Datum och paragraf: Dokumentansvarig:

Läs mer

Almviks förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Almviks förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Almviks förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Läsår: 2016-2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Kvalitetsarbete för förskolan Svedjan period 3 (jan mars), läsåret

Kvalitetsarbete för förskolan Svedjan period 3 (jan mars), läsåret Kvalitetsarbete för förskolan Svedjan period 3 (jan mars), läsåret 2013-14. 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvuvdmannanivå systematiskt

Läs mer

Förskolan Barnkullen Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2013

Förskolan Barnkullen Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2013 Förskolan Barnkullen Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2013 Den här planen har tagits fram för att stödja och synliggöra arbetet med att främja barns och elevers lika

Läs mer

Sida 1(7) Lokal arbetsplan. Lövåsens förskola

Sida 1(7) Lokal arbetsplan. Lövåsens förskola 1(7) Lokal arbetsplan Lövåsens förskola 2010/2011 2 Innehållsförteckning Inledning 3 2.1 Normer och värden 3 Mål 3 3 2.2 Utveckling och lärande 3 Mål 3 4 2.3 Barns inflytande 4 Mål 4 4 2.4 Förskola och

Läs mer

Verksamhetsplan för Åbytorps Förskola 2015-2016

Verksamhetsplan för Åbytorps Förskola 2015-2016 Enheter Verksamhetsplan för Åbytorps Förskola 2015-2016 Geten 1-3 år Gurkan 3-5 år Leoparden 3-5 år Kantarellen 1-5 år Blåsippan 1-5 år Verksamheter Förskola för barn från 1-5 år Förutsättningar Inskrivna

Läs mer

Kvalitetsarbete för förskolan Ekorren period 3 (jan mars), läsåret 2013.

Kvalitetsarbete för förskolan Ekorren period 3 (jan mars), läsåret 2013. Kvalitetsarbete för förskolan Ekorren period 3 (jan mars), läsåret 2013. 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvuvdmannanivå systematiskt

Läs mer

Kvalitetsarbete för förskolan Älgen period 3 (jan mars), läsåret

Kvalitetsarbete för förskolan Älgen period 3 (jan mars), läsåret Kvalitetsarbete för förskolan Älgen period 3 (jan mars), läsåret 2013-2014. 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvudmannanivå systematiskt

Läs mer

Verksamhetsplan Förskolan 2017

Verksamhetsplan Förskolan 2017 Datum Beteckning Sida Kultur- och utbildningsförvaltningen Verksamhetsplan Förskolan 2017 Innehåll Verksamhetsplan... 1 Vision... 3 Inledning... 3 Förutsättningar... 3 Förskolans uppdrag... 5 Prioriterade

Läs mer

2.1 Normer och värden

2.1 Normer och värden 2.1 Normer och värden Förskolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla förståelse för vårt samhälles gemensamma demokratiska värderingar och efterhand omfatta dem. (Lpfö98 rev.2010,

Läs mer

Arbetsbeskrivning för

Arbetsbeskrivning för Arbetsbeskrivning för HT 2011 VT 2012 Arbetsbeskrivning Mästerkatten HT-11 VT-12 Barn: 5 4 3 2 1 Pojkar Flickor 0 2010 2009 2008 2007 2006 Personal: Namn Arbetstid Utbildning Jonas 100 % Förskollärare

Läs mer

Kvalitetsarbete för Stjärnsunds förskola/fritidshem period 3 (jan mars), läsåret 2014.

Kvalitetsarbete för Stjärnsunds förskola/fritidshem period 3 (jan mars), läsåret 2014. Kvalitetsarbete för Stjärnsunds förskola/fritidshem period 3 (jan mars), läsåret 2014. 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvudmannanivå

Läs mer

Mål, genomförande, måluppfyllelse och bedömning

Mål, genomförande, måluppfyllelse och bedömning Kvalitetsredovisning för Snickargårdens förskola läsåret 2009/2010 Inledning Enligt förordning skall varje förskola årligen upprätta en kvalitetsredovisning. Den skall bland annat innehålla en bedömning

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018/19. Förskolan Villekulla. Avdelning Svalan

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018/19. Förskolan Villekulla. Avdelning Svalan Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018/19 Förskolan Villekulla Avdelning Svalan 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning sidan 4 Förutsättningar sidan

Läs mer

Arbetsplan med taktisk agenda för Hemsjö Förskola

Arbetsplan med taktisk agenda för Hemsjö Förskola 150102 Arbetsplan med taktisk agenda för Hemsjö Förskola Läsåret 2014/2015, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se

Läs mer

2015 ARBETSPLAN & MÅL

2015 ARBETSPLAN & MÅL 2015 ARBETSPLAN & MÅL FÖRSKOLAN BARNEN I DÖSHULT Frida Rosenström Lena Andersen Maja Månsson 2 Prioriterade mål 2015 SOCIALA UTVECKLINGEN Att barnen lär sig ta hänsyn till andra människor och att utveckla

Läs mer

Kvalitetsrapport Fristående förskola Läsåret 2015/2016 (1 juli juni 2016)

Kvalitetsrapport Fristående förskola Läsåret 2015/2016 (1 juli juni 2016) Kvalitetsrapport Fristående förskola Läsåret 2015/2016 (1 juli 2015 30 juni 2016) Förskolans namn. Huvudman. 1. Beskrivning av verksamheten En presentation av förskolan. Beskriv kortfattat organisation:

Läs mer

Verksamhetsplan. Norrga rdens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Norrga rdens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument Verksamhetsplan Norrga rdens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och åtgärder Dokumentansvarig: Förskolechef Gäller

Läs mer

Kvalitetsanalys. Björkhagens förskola

Kvalitetsanalys. Björkhagens förskola Kvalitetsanalys Björkhagens förskola Innehållsförteckning Resultatet av årets verksamhet... 3 Normer och värden... 3 Verksamhetens resultat... 5 Inflytande/delaktighet... 6 Arbete i verksamheten... 7 Övriga

Läs mer

Arbetsplaner. Förskolan Gläntan, avd Krokodilen läsåret 2013-2014

Arbetsplaner. Förskolan Gläntan, avd Krokodilen läsåret 2013-2014 er Förskolan Gläntan, avd Krokodilen läsåret 2013-2014 Inflytande och ansvar Förskolan Gläntan/ Krokodilen Förskolan ska sträva efter att varje barn ska utveckla sin förmåga att ta ansvar för sina handlingar

Läs mer

Kvalitetsrapport läsåret 15/16. Förskolan Skattegården 72 A-B Förskolan Skrivaregatan 19B Förskolan Skäggetorp C 30B

Kvalitetsrapport läsåret 15/16. Förskolan Skattegården 72 A-B Förskolan Skrivaregatan 19B Förskolan Skäggetorp C 30B Kvalitetsrapport läsåret 15/16 Förskolan Skattegården 72 A-B Förskolan Skrivaregatan 19B Förskolan Skäggetorp C 30B 2 Innehåll NORMER OCH VÄRDEN... 3 SAMMANFATTNING... 3 Mål... 3 Resultat... 3 Analys...

Läs mer

Bilaga 1. Förskoleenheternas resultatredovisning i sammandrag. a. Normer och värden Utvärdering av likabehandlingsplan/plan kränkande behandling

Bilaga 1. Förskoleenheternas resultatredovisning i sammandrag. a. Normer och värden Utvärdering av likabehandlingsplan/plan kränkande behandling ÖSTERMALM BARN OCH UNGDOM Handläggare: Jacky Cohen TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 2009-907-400 1 (7) 2009-11-30 BILAGA 1. FÖRSKOLEENHETERNAS RESULTATREDOVISNING I SAMMANDRAG 1 1. NÄMNDMÅL:... 1 A. NORMER OCH VÄRDEN...

Läs mer

Lokal arbetsplan 2013/2014. Kilbergets förskola

Lokal arbetsplan 2013/2014. Kilbergets förskola Lokal arbetsplan 2013/2014 Kilbergets förskola Vår förskola består av fyra avdelningar, två avdelningar för barn mellan 1-3 år och två avdelningar för barn mellan 3-5 år. På Kilbergets förskola arbetar

Läs mer

Avdelning Blå. Handlingsplan för Markhedens Förskola 2015/ Sid 1 (17) V A L B O F Ö R S K O L E E N H E T. Tfn (vx),

Avdelning Blå. Handlingsplan för Markhedens Förskola 2015/ Sid 1 (17) V A L B O F Ö R S K O L E E N H E T. Tfn (vx), 2011-10-17 Sid 1 (17) Handlingsplan för Markhedens Förskola Avdelning Blå 2015/2016 V A L B O F Ö R S K O L E E N H E T Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (17) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN Småttinggården AVDELNING Myrstacken.

LOKAL ARBETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN Småttinggården AVDELNING Myrstacken. LOKAL ARBETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN Småttinggården AVDELNING Myrstacken. 2013 Förskolan regleras i skollagen och har Skolverket som tillsynsmyndighet. Sedan 1 augusti 1998 finns en läroplan för förskolan, Lpfö

Läs mer

Lokal arbetsplan läsår 2015/2016

Lokal arbetsplan läsår 2015/2016 Lokal arbetsplan läsår 2015/2016 Förskolan Åmberg Sunne kommun Postadress Besöksadress Telefon och fax Internet Giro och org nr Sunne Kommun Sunne RO växel www.sunne.se 744-2684 bankgiro 40. Skäggebergsskolan

Läs mer

Mål & Aktivitetsplan Förskolor Sturefors Bigarråvägen Junibacken, Norrgården & Saltkråkan

Mål & Aktivitetsplan Förskolor Sturefors Bigarråvägen Junibacken, Norrgården & Saltkråkan Mål & Aktivitetsplan 2017 2018 Bigarråvägen Junibacken, Norrgården & Saltkråkan En förskola för alla där kunskap och människor växer Engagemang- Kompetens- Arbetsglädje Målområde Vad/hur När Uppföljning/Utvärdering

Läs mer

Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 310 Altorp

Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 310 Altorp Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 310 Altorp Innehållsförteckning 1 Mål: Förskolan har en pedagogisk dokumentation som visar på barnens utveckling och lärande... 3 2 Mål: Förskolan stimulerar

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Smedjans förskola Upprättad 2015-01-01 Ett systematiskt likabehandlingsarbete är ett målinriktat arbete för att främja lika rättigheter och

Läs mer

Mjölnargränds förskola

Mjölnargränds förskola Mjölnargränds förskola Avdelning Orange Syftet med denna arbetsplan är att: Tydliggöra förskolans uppdrag utifrån olika styrdokument. Tydliggöra förskolan Mjölnargränds egna utvecklingsområden 2018/2019

Läs mer

Arbetsplan för Regnbågen Stockslycke förskola Ängabo enheten Läsåret 2014/2015

Arbetsplan för Regnbågen Stockslycke förskola Ängabo enheten Läsåret 2014/2015 140829 Arbetsplan för Regnbågen Stockslycke förskola Ängabo enheten Läsåret 2014/2015, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se

Läs mer

för Rens förskolor Bollnäs kommun

för Rens förskolor Bollnäs kommun för Bollnäs kommun 2015-08-01 1 Helhetssyn synen på barns utveckling och lärande Återkommande diskuterar och reflekterar kring vad en helhetssyn på barns utveckling och lärande, utifrån läroplanen, innebär

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN LILLÅNS FÖRSKOLA. ORSA Verksamhetsområde LÄRANDE. Plan mot diskriminering och kränkande behandling.

LIKABEHANDLINGSPLAN LILLÅNS FÖRSKOLA. ORSA Verksamhetsområde LÄRANDE. Plan mot diskriminering och kränkande behandling. LIKABEHANDLINGSPLAN Plan mot diskriminering och kränkande behandling LILLÅNS FÖRSKOLA Läsåret 2016/2017 ORSA Verksamhetsområde LÄRANDE Vår vision Alla barn och vuxna i Orsas förskolor ska känna sig välkomna,

Läs mer

Kvalitetsrapport - Överlida förskola. Pirkko Ahnberg, förskolechef 2016

Kvalitetsrapport - Överlida förskola. Pirkko Ahnberg, förskolechef 2016 Kvalitetsrapport - Pirkko Ahnberg, förskolechef 2016 Innehåll Innehåll... 2 1. Systematiskt kvalitetsarbete... 3 1.1. Syfte och mål... 3 1.2. Ett kvalitetsarbete som leder mot målen... 3... 4 2. Sammanfattning

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2014

LOKAL ARBETSPLAN 2014 LOKAL ARBETSPLAN 2014 FÖRSKOLA: Västertorps förskola 1. UNDERLAG - Våga Visa-enkäten riktad till föräldrar - Självvärdering, riktad till pedagoger - TRAS och MIO - Handlingsplanen - Utvecklingssamtalshäftet

Läs mer

Förskoleområde Fullersta 1 Systematiskt kvalitetsarbete för perioden 2016/2017

Förskoleområde Fullersta 1 Systematiskt kvalitetsarbete för perioden 2016/2017 Förskoleavdelningen Förskoleområde Fullersta 1 Systematiskt kvalitetsarbete för perioden 2016/2017 Varje förskoleenhet arbetar enligt skollagen systematiskt och kontinuerligt med att följa upp verksamheten,

Läs mer

Arbetsplan för Norrby förskolor 2017/2018

Arbetsplan för Norrby förskolor 2017/2018 Arbetsplan för Norrby förskolor 2017/2018 Presentation av Norrby Förskolor Norrby förskolor består av Hästskon och Pettersberg. Hästskon har 11 avdelningar fördelade i två hus. Pettersberg är en storavdelning

Läs mer

Lokal arbetsplan 2016/2017 Intraprenad förskolor väster Förvaltning förskola & skola Nyckelpigans Förskola

Lokal arbetsplan 2016/2017 Intraprenad förskolor väster Förvaltning förskola & skola Nyckelpigans Förskola Lokal arbetsplan 2016/2017 Intraprenad förskolor väster Förvaltning förskola & skola Nyckelpigans Förskola Vår vision: Förskolan Mötesplatsen för lärande och glädje! Innehållsförteckning 1. Inledning 2.

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Bergabacken

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Bergabacken Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018-2019 Förskolan Bergabacken 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning och Förutsättningar sidan 4 Normer och värden

Läs mer

Arbetsplan. Killingens förskola

Arbetsplan. Killingens förskola Arbetsplan Killingens förskola 2016-2017 Inledning Killingen är förskola med endast en avdelning som utgörs av 24 barn i åldrarna 1-5 och 5 pedagoger samt en kock som tillagar lunch och mellanmål. Förskolan

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning r% t j ~ Skolinspektionen Beslut Huvudman forskola@stockholm.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid förskolan Hinderstorps gränd 27, Stockholms kommun Skolinspektionen

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN Vimpelns Förskola 2014/2015

VERKSAMHETSPLAN Vimpelns Förskola 2014/2015 VERKSAMHETSPLAN Vimpelns Förskola 2014/2015 2.1 NORMER OCH VÄRDEN 1 Mål för likabehandlingsarbetet Mål Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar Öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar Förmåga

Läs mer

Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet läsåret 2010/ Hustomtens förskola, förskolechef: Ingrid Mathiasson

Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet läsåret 2010/ Hustomtens förskola, förskolechef: Ingrid Mathiasson Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet läsåret 2010/11 1. Redovisning för läsåret 2010/11 2. Hustomtens förskola, förskolechef: Ingrid Mathiasson 3. Hustomtens förskola är en verksamhet som drivs

Läs mer

Kvalitetsredovisning

Kvalitetsredovisning Förskoleavdelningen Kvalitetsredovisning 2016-2017 Organisation Avdelning: Gullvivan Antal barn: 16 Åldersfördelning: 2014: 6. 2015: 8. 2016: 2 Antal pojkar: 10 Antal flickor: 6 Antal flerspråkiga barn:

Läs mer

Arbetsplan Pilen handlingsplan. Förskolan Bofinken 2010/2011 Vision: Lärande ger glädje och möjligheter

Arbetsplan Pilen handlingsplan. Förskolan Bofinken 2010/2011 Vision: Lärande ger glädje och möjligheter Arbetsplan Pilen handlingsplan Förskolan Bofinken 2010/2011 Vision: Lärande ger glädje och möjligheter Innehållsförteckning 1. Förskolans verksamhet och förutsättningar...3 2. Kvalitetsarbetet...3 3. Utvecklingsåtaganden...4

Läs mer

Kvalitetsarbete för fritidshemmet Smedby period 1 (juli-sept), läsåret

Kvalitetsarbete för fritidshemmet Smedby period 1 (juli-sept), läsåret 2013-10-18 Kvalitetsarbete för fritidshemmet Smedby period 1 (juli-sept), läsåret 2013-2014 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvuvdmannanivå

Läs mer

Kvalitetsarbete i förskolan

Kvalitetsarbete i förskolan Kvalitetsarbete i förskolan Läsåret 2017-2018 Förskola/avdelning Fyrås förskola Ort Fyrås Ansvarig förskolechef Ewa Ottosson Kontaktinformation Fyrås förskola småfattran Fyrås 565 833 41 Hammerdal 0644-320

Läs mer

Rengsjö förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Rengsjö förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Rengsjö förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Läsår 2016/2017 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14. FörskolanVillekulla. Avdelning Masken

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14. FörskolanVillekulla. Avdelning Masken Barn och Utbildning Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14 FörskolanVillekulla Avdelning Masken Normer och värden Förskolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen

Läs mer

Kultur- och utbildningsförvaltningen LOKAL ARBETSPLAN GÄLLANDE 2015/2016 HEDLUNDA FÖRSKOLA

Kultur- och utbildningsförvaltningen LOKAL ARBETSPLAN GÄLLANDE 2015/2016 HEDLUNDA FÖRSKOLA LOKAL ARBETSPLAN GÄLLANDE 2015/2016 HEDLUNDA FÖRSKOLA Innehållsförteckning Faktauppgifter 3 Normer och värden...4 Utveckling och lärande.5-6 Barns inflytande 7 Förskola och hem.8 Samverkan med förskoleklass...8

Läs mer

Vi ser hela dagen som ett lärande och vi arbetar medvetet med att ge barnen tid, utrymme och inflytande.

Vi ser hela dagen som ett lärande och vi arbetar medvetet med att ge barnen tid, utrymme och inflytande. Kvalitetsberättelse Vår förskola/förskoleklass/fritidshem/skola Vår förskola ligger i ett centralt villaområde nära älven och med gångavstånd till kommunala anläggningar. Vi erbjuder en pedagogisk verksamhet

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN FÖRSKOLAN SNIGELN. Hösten- 2013

LOKAL ARBETSPLAN FÖRSKOLAN SNIGELN. Hösten- 2013 LOKAL ARBETSPLAN FÖRSKOLAN SNIGELN Hösten- 2013 Förskolan regleras i skollagen och har Skolverket som tillsynsmyndighet. Sedan 1 augusti 1998 finns en läroplan för förskolan, Lpfö 98/10. Läroplanen är

Läs mer

Arbetsplan Pilen handlingsplan Överenskommelse

Arbetsplan Pilen handlingsplan Överenskommelse Arbetsplan Pilen handlingsplan Överenskommelse Förskolan Solstrålen 2009/2010 Vision: Alla barn och all personal skall uppleva trygghet och trivsel. Lärande ger glädje och möjligheter. Innehållsförteckning

Läs mer

Mål & Aktivitetsplan Förskolor Sturefors Junibacken & Norrgården

Mål & Aktivitetsplan Förskolor Sturefors Junibacken & Norrgården Mål & Aktivitetsplan 2016 2017 Junibacken & Norrgården En förskola för alla där kunskap och människor växer Engagemang- Kompetens- Arbetsglädje Målområde Vad/hur När Uppföljning/Utvärdering 2.1 Normer

Läs mer

Kvalitetsarbete i förskolan LOKAL ARBETSPLAN 2014-2015

Kvalitetsarbete i förskolan LOKAL ARBETSPLAN 2014-2015 Kvalitetsarbete i förskolan LOKAL ARBETSPLAN 2014-2015 Förskola/avdelning Fyrås förskola Ort Fyrås Hammerdal Ansvarig förskolchef Ewa Ottosson Kontaktinformation Fyrås förskola småfattran Fyrås 565 830

Läs mer

Lokal Arbetsplan för Grönmåla 2015-2016

Lokal Arbetsplan för Grönmåla 2015-2016 Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för Grönmåla 2015-2016 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund sida 3 2. Mål och riktlinjer sida 4 2.1 Normer och värden sida 4 2.2 Utveckling och lärande sida

Läs mer

Kvalitetsrapport - Mjöbäcks skola och fritidshem. Pirkko Ahnberg, rektor

Kvalitetsrapport - Mjöbäcks skola och fritidshem. Pirkko Ahnberg, rektor Kvalitetsrapport - Pirkko Ahnberg, rektor Innehåll Innehåll... 2 1. Systematiskt kvalitetsarbete... 3 1.1. Syfte och mål... 3 1.2. Ett kvalitetsarbete som leder mot målen... 3... 4 2. Sammanfattning av

Läs mer

Förskolan Barnkullen Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2012

Förskolan Barnkullen Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2012 Förskolan Barnkullen Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2012 Den här planen har tagits fram för att stödja och synliggöra arbetet med att främja barns och elevers lika

Läs mer

Kvalitetsredovisning

Kvalitetsredovisning 2013-09-19 Kvalitetsredovisning Folkasboskolans Fritidshem ansvar lärande, språket, miljö, beteende kommunikati on läsa, skriva, tala, lyssna, diskutera, muntligt framföra, argumentera, förklara Generella

Läs mer

Kvalitetsanalys. Sörgårdens förskola

Kvalitetsanalys. Sörgårdens förskola Kvalitetsanalys Sörgårdens förskola Innehållsförteckning et av årets verksamhet... 3 Normer och värden... 3 Verksamhetens resultat... 4 Inflytande/delaktighet... 7 Arbete i verksamheten... 7 Övriga mål

Läs mer

Avdelningen Gula. Handlingsplan för Markhedens Förskola 2013/ Sid 1 (14) V A L B O F Ö R S K O L E E N H E T

Avdelningen Gula. Handlingsplan för Markhedens Förskola 2013/ Sid 1 (14) V A L B O F Ö R S K O L E E N H E T 2011-10-17 Sid 1 (14) Handlingsplan för Markhedens Förskola Avdelningen Gula 2013/2014 V A L B O F Ö R S K O L E E N H E T Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (14) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN

Läs mer

Kvalitetsanalys för Lyckolundens föräldrakooperativ läsåret 2013/14

Kvalitetsanalys för Lyckolundens föräldrakooperativ läsåret 2013/14 Datum 1 (9) Kvalitetsanalys för Lyckolundens föräldrakooperativ läsåret 2013/14 Varje förskola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen.

Läs mer

Verksamhetsplan Vasa Neon Förskola

Verksamhetsplan Vasa Neon Förskola Verksamhetsplan Vasa Neon Förskola Senast uppdaterad mars 2010 1. Verksamhetsplan för Vasa Neon Förskola 1.1 Normer och värden Förskolan skall aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla

Läs mer