Kvalitetsrapport - Landbo förskola. Susanne Nyberg, förskolechef Juni 2016

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kvalitetsrapport - Landbo förskola. Susanne Nyberg, förskolechef Juni 2016"

Transkript

1 Kvalitetsrapport - Susanne Nyberg, förskolechef Juni 2016

2 Innehåll Innehåll Systematiskt kvalitetsarbete Syfte och mål Ett kvalitetsarbete som leder mot målen Sammanfattning av resultat läsåret 2015/2016 och plan för läsåret 2016/ Sammanfattande analys av läsåret 2015/ Sammanfattande mål med plan för åtgärder 2016/ Behörighet och kompetens... 7 Organisation och lokaler Läsårets prioriterade mål, resultat och analys Höjd måluppfyllelse för alla barn, elever och studerande Öka likvärdighet och samverkan Förbättrad integration och utbildning för våra nyanlända Förskolans mål Plan för utvecklingsarbetet läsåret 2016/ Höjd måluppfyllelse Ökad likvärdighet och samverkan Förbättrad integration och utbildning av våra nyanlända (23)

3 1. Systematiskt kvalitetsarbete Skollagens krav innebär att huvudmän, förskole- och skolenheter systematiskt och kontinuerligt följer upp verksamheten, analyserar resultaten i förhållande till de nationella målen och utifrån det planerar och utvecklar utbildningen Syfte och mål Det systematiska kvalitetsarbetet ska inriktas mot att uppfylla de nationella målen för utbildningen och skapa delaktighet och dialog om måluppfyllelsen och om orsakerna till eventuella brister med betoning på vad som kan göras för att förbättra kvalitén på enhets- respektive huvudmannanivå. Målet är att erbjuda alla elever en likvärdig utbildning av hög kvalitet samt att leva upp till målen för verksamhetens genomförande och till målen för barns och elevers lärande och utveckling Ett kvalitetsarbete som leder mot målen Huvudmannen har ett övergripande ansvar och är ytterst ansvarig för genomförandet av utbildningen och den som ska se till att det finns förutsättningar att bedriva ett kvalitetsarbete som säkerställer kvalitet och likvärdighet. Förskolechef och rektor är ansvarig för enhetens kvalitetsarbete. På förskole- och skolnivå ska kvalitetsarbetet genomföras under medverkan av lärare, förskollärare, övrig personal och elever. Barn i förskolan, deras vårdnadshavare och elevernas vårdnadshavare ska ges möjlighet att delta i arbetet. Dokumentationen ingår i kvalitetsarbetets olika faser och ligger till grund för analys och beslut. Dokumentationen visar vad som behöver utvecklas, varför och på vilket sätt. Dokumentationen är en förutsättning för att kunna kartlägga verksamheten och identifiera områden som är särskilt angelägna att utveckla för att uppnå målen. Planera Analysera/ Åtgärda Genomföra Kvalitetssäkring Följa upp 3 (23)

4 2. Sammanfattning av resultat läsåret 2015/2016 och plan för läsåret 2016/ Sammanfattande analys av läsåret 2015/ mars slutade Maria Carlsson Förskolechef sin tjänst och Susanne Nilsson, Förskollärare på arbetade under två månader som tillförordnad förskolechef tills Susanne Nyberg tillträde 2 maj. Jag kommer att skriva denna rapport utifrån den information och förståelse som jag har för verksamheten efter att ha arbetat här sedan 2 maj och därför kommer jag i högre grad fokusera på arbetet framåt än att analysera läsåret som gått. Jag har tagit hjälp av pedagogerna på förskolan för att kunna skriva rapporten. Arbetet med att utveckla förskolans och förskolechefens arbete med systematiskt kvalitetsarbete påbörjades genom en utbildning för förskolechefer och rektorer. Planer för det systematiska kvalitetsarbetet och en strategi togs fram men jag upplever att det praktiska arbetet på förskolorna inte riktigt tog fart. Pedagogerna på förskolan upplever att de har kompetens och förståelse för systematiskt kvalitetsarbete och uttrycker en vilja att komma igång med det praktiska arbetet. Arbetet med lärplattform som motsvara pedagogernas behov är inte klar. Genomlysning och kartläggning är påbörjad nu i maj 2016 av vår nye IKT strateg Johan Schön. Att se över möjligheten till barnskötarutbildning, detta behöver jag ta reda på mer fakta om hur detta arbete har gått. En ny övergångsplan är framtagen och ska implementeras läsåret 2016/2017 Implementering av nya rutiner kommer vi att arbeta vidare med under läsåret 2016/2017. Det har inte hunnits med under detta läsår. Språkutvecklande arbetssätt, På har pedagogerna stor kunskap i och arbetar till stor del språkutvecklande med barnen. Vi behöver arbeta vidare med detta och utveckla arbetet med tex bildstöd och tecken. Här ser att vi med fördel skulle kunna arbeta tillsammans i exempelvis nätverk med alla förskolor i Svenljunga centralort och eventuellt andra förskolor i kommunen också för att nyttja kompetensen som finns på de olika förskolorna. Mångfaldsgruppen har varit en grupp där representanter för de olika förskolorna i Svenljunga centralort har möts för att samtal om, utbyta erfarenheter och kunskaper, läsa litteratur och för att ta med sig exempel och frågeställningar. Det vi behöver utveckla nästa läsår är att skapa struktur för att föra vidare detta arbete så alla på förskolan får ta del av arbetet. Förskolan har arbetat fram en plan mot diskriminering och kränkande behandling/ likabehandlingsplan och pedagogerna upplevade att de i arbetet med den nya planen blir mer medvetna om allas lika värde Sammanfattande mål med plan för åtgärder 2016/2017 Våra mål att fortsätta arbeta med är Svenljunga kommuns prioriterade mål: Höjd måluppfyllse för alla barn, elever och studerande 4 (23)

5 Ökad likvärdighet och samverkan Förbättrad integration och utbildning av våra nyanlända Vi kommer under hösten 2016 ta fram och arbeta med våra styrdokument. Läroplanen för förskolan har pedagogerna på förskolan god kännedom om men vi kommer titta på skolverkets allmänna råd för förskolan och det systematiska kvalitetsarbetet. Det är angeläget att alla medarbetar känner till vår verksamhetsplan för barn och ungdomsförvaltningen samt vår plan för arbetet med det systematiska kvalitetsarbetet. Samsyn och kunskap kring dessa dokument utgör vår gemensamma plattform och utifrån det tar vi avstamp för vidare arbete. Vi kommer att arbeta med vår organisation och tydliggöra den samt arbeta fram ett sätt att systematiskt kvalitetssäkra vår verksamhet. Detta är ett utvecklingsområde enligt flera av mina pedagoger på förskolan. Utvecklingspedagogerna kommer att vara med och ta fram ett material som vi kan arbeta med och som vi sedan tillsammans med resterande pedagoger på förskolan testar och eventuellt förändrar utifrån hur de upplevs fungera. Det är viktigt att skapa förståelse för det systematiska kvalitetsarbetet och att det är pedagogernas verktyg för att tillsammans se på förskolans utveckling och kunna arbeta framåt. Utifrån det systematiska kvalitetsarbetet kan jag sedan finnas med och ge feedback, stötta, ställa frågor och vara delaktig i det pedagogiska arbetet. Rekrytering är en viktig faktor i arbetet med att nå målen. I dagsläget saknas förskollärare på Landbo och tjänsterna är tillsatta med vikarier (barnskötare och personer utan pedagogisk utbildning) Här behöver vi tillsammans i Svenljunga kommun arbeta aktivt med att vara en attraktiv arbetsgivare. Förskolechef behöver prioritera och lägga tid, engagemang och kreativitet i arbetet med att rekrytera förskollärare till förskolan. Förskolans egna mål är något som vi tillsammans behöver arbeta lite längre tid med. Vi kommer att börja med våra beslutade mål, för att eventuellt senare under läsåret komplettera med förskolans egna mål för verksamheten. Plan för arbetet under läsåret 2016/2017: Aktivitet Varför Vem När: Kartläggning av förskolans förbättringshistorik Skapa förståelse för vilka kunskaper som finns på förskolan. Vad har fungerat bra, mindre bra, vilka ytterligare behov som finns och ta ställning till vad vi ska arbeta vidare med. Förskolechef och utvecklingspedagoger Augusti och sept 2016 Utveckla ett för förskolan meningsfullt systematiskt kvalitetsarbete där utvecklingen på förskolan kan följas. Som förskola ska vi ha ett fungerande kvalitetsarbete för att kunna följa vår verksamhet och utveckla den. Förskolechef, utvecklingspedagoger och all personal på förskolan Ht 2016 Initiering och implementering krävs. Organisation Årshjul, verktyg för Tydlighet i uppdrag är något som pedagogerna efterfrågar för att kunna Förskolechef Läsåret 2016/ (23)

6 kvalitetsmätning (matriser, bruk) Barnkonsekvensanalys Skapa organisation/forum för att kunskap och information inte stannar hos representanter som sitter med i olika grupper. utveckla sitt arbete och lägga fokus på rätt sak. En fungerande organisation skapar tid för det pedagogiska arbetet. Kommunikation och pedagogiskt ledarskap Veckoinfo, veckobrev, verksamhetsbesök. Utifrån medarbetarenkät och lära känna samtal ett område att arbeta med. Förskolechef Ht 2016 Rekrytering Det saknas utbildade förskollärare på Torsgården Förskolechef Läsåret 2016/2017 Lyfta fram/implementera planen för flerspråkighet Den behöver aktualiseras Förskolechef och utvecklingspedagoger Läsret 2016/2017 Aktualisera rutiner för barn i behov av stöd samt lyfta fram de dokument vi jobbar efter Vi behöver en systematik i arbetet med barn i behov av stöd, ökad kunskap om hur vi arbetar. Förskolechef och specialpedagog Vt (23)

7 Verksamhetens förutsättningar: kompetens, behörighet, organisation Läsåret 2015/2016 Personal Antal Tjänster Förskollärare 9,5 Barnskötare, outbildade 10 Ledning och administration 0,37 Behörighet och kompetens På har vi stort behov av att rekrytera förskollärare. I och med att vi öppnade Björnbergets förskola valdes tre pedagoger ut för att starta denna verksamhet från och därför har förskolan under våren haft en stor del vikarier. Under vårterminen annonserades förskollärartjänsterna ut, vi fick få behöriga sökande och valde att försöka annonsera igen. Flertalet av våra vikarier på landbo har valt att till hösten söka till förskollärarutbildningen vilket vi tycker är roligt och bra. Pedagogerna på besitter hög kompetens, är mycket utvecklingsorienterade med en ständig vilja att sträva framåt. Det pågår mycket gott arbete på förskolan och det finns en öppenhet att testa nytt. Organisationen på förskolan kan bli tydligare och detta kommer vi att arbeta med under läsåret 2016/2017 Organisation och lokaler Läsåret 2015/2016 Antal barn Flickor, antal Pojkar, antal Avdelning Fjärilen Avdelning Humlan Avdelning Nyckelpigan Avdelning Trollsländan Avdelning Tusenfotingen Hela förskolan Utländsk bakgrund, antal På huvudbyggnaden ryms fyra avdelningar. Två avdelningar arbetar med yngre barn i åldrarna 1-3 år och två av avdelningarna arbetar med de äldre barnen 4-6 år. På Landboskolan som ligger en kort bit därifrån ligger ytterligare en förskoleavdelning med barn i åldrarna 1-6 år. På är en stor del av barngruppen av olika kulturellt ursprung och det finns många olika språk representerade bland barn och vårdnadshavare. På landbo förskola önskar många familjer plats för sina barn och förskolan har alltid kö. 7 (23)

8 Pedagogerna på förskolan arbetar aktivt med helhetssynen på hela förskolan. I februari blev tre pedagoger flyttade till vår nya förskola Björnberget och vikarier tillsattes på dessa tjänster. Det är svårt att rekrytera förskollärare och därför har vi flera barnskötare och outbildade personal på vår förskola. Det har varit nödvändigt med ett flexibelt förhållningssätt hos pedagogerna för att fördelningen av den pedagogiska kompetensen ska komma hela förskolan till gagn och rent praktiskt har det inneburit en rörlighet på förskolan hos pedagogerna. På arbetar pedagogerna mycket med barns språkutveckling och förskolan har blivit utvald att medverka i ett utbildningsmaterial för lärare inom språk som SPSM kommer ta fram. Barngruppernas utformning och storlek diskuteras i samråd med förskolechef. På Landbo vill pedagogerna arbeta mer med innemiljön och det finns ett stort behov av att fräscha upp utemiljön. Vilket är planerat att göras denna sommar. Jag har i skrivande stund inte hört något om detta arbete med ute miljön och behöver se över vad som händer. Den pedagogiska utrustningen är god men behöver kompletteras efter utvärdering av miljön. Jag bedömer att vi har goda verktyg för att arbeta med IKT på förskolan men en del pedagoger har uttryckt en önskan om mer fortbildning för att kunna använda verktygen bättre/mer ändamålsenligt. 8 (23)

9 3. Läsårets prioriterade mål, resultat och analys 3.1. Höjd måluppfyllelse för alla barn, elever och studerande I detta område följs läroplansmålen kunskaper, utveckling och lärande samt normen och värden upp. Uppsatta mål för läsåret Alla barn i förskolan ska ges förutsättningar att uppnå goda kunskapsresultat genom det lustfyllda lärandet Förskolechefens beskrivning av resultat På förskolan har personalen under året fokuserat mycket på trygghet och relationer för att skapa en god grund för lustfyllt lärande. I januari valde pedagogerna att göra en omorganisation. Istället för att arbeta i storarbetslag valde de att fokusera på att arbeta i två enheter. Resultatet av omorganisationen blev lugnare miljö för barnen och det blev lättare för barnen och pedagogerna att fokusera på barnens lärande. Längre sjukskrivningar av tre personal, förändringar av personalgrupp på grund av uppstart av Björnberget har påverkat det pedagogiska arbetet. Det krävs stabilitet och kontinuitet i personalgruppen för att kunna driva det pedagogiska arbetet framåt såsom planerat. På Landbo finns många barn med annat modermål och därför har språkgrupper bildats där pedagogerna har ägnat mer tid åt språket i form av språklekar, läst böcker och samtalat. Resultatet slog väl ut, pedagogerna märkte att barnen fick ökat utrymme för att träna språket i de mindre grupperna. Utveckling av arbetet med språkgrupperna är ökad användning av bildstöd och tecken. Grön flagg- är en grön flagg certifierad förskola och har arbetat aktivt med grön flagg under året och erbjudit barnen många aktiviteter med inriktning mot natur, miljö, hälsa och livsstil. Barnen är intresserade och lär sig mycket i grön flagg arbetet. Pedagogerna föreslår för att utveckla verksamheten att kommunen kunde satsa på en liten återvinningsstation på förskolan. Avdelningen Tusenfotingen belägen i Landboskolan har haft en helt ny barngrupp och delvis ny personalgrupp. Här har tonvikten av arbetat varit att arbeta fram fungerande rutiner,skapa trygghet och gemenskap för barnen och vårdnadshavarna samt att hitta sätt att forma det pedagogiska innehållet efter barnens behov och intressen. Målkriterier/Indikatorer: Antal pedagogiska handlinsplaner i förskolan Pedagogens reflektion/dokumentation Förskoleenkäten till samtliga vårdnadshavare 9 (23)

10 Resultat från vårdnadshavarenkäten kopplat till målområdet Förskolan Andel vårdnadshavare som uppger att Personalen tror på mitt barns förmåga * Andel vårdnadshavare som anser att Förskolan uppmuntrar mitt barns nyfikenhet och lust att lära * Kommunen Lå 2014/2015 Lå 2015/2016 Lå 2015/ ,6% 96,8% 91,6 80,8% 100% 88,5% *andel som angivit stämmer ganska bra och stämmer helt och hållet Förskolechefens analys av resultatet har arbetat aktivt med utvecklingsplaner och det är lätt att följa utvecklingen av uppsatta mål. Jag ser ett medvetet pedagogiskt arbete på förskolan med barn och pedagoger som trivs, vill driva utveckling och arbeta mot våra uppsatta mål. Pedagogerna har planerat in reflektionstid och planering i sina scheman och detta tror jag har gett pedagogerna möjlighet att utvärdera och reflektera över sin verksamhet. Resultatet av vårdnadshavarenkäten visar på att pedagogerna lyckats förmedla sitt arbete till barn och föräldrar. Här finns ett samarbete och en förståelse för vad förskolan arbetar med Öka likvärdighet och samverkan I detta område följs läroplansmålen samerkan; inflytande och ansvar; skolan och omvärlden samt skolan och hemmet upp. Uppsatta mål för läsåret Ökad samverkan mellan pedagogerna i förskolan förskoleklass fritidshem och grundskolan för att följa progressionen i barnets/elevens utveckling Att alla barn ska få det särskilda stöd det behöver Förskolechefens beskrivning av resultat 10 (23)

11 Målkriterier/Indikatorer: Antal pedagogiska handlinsplaner i förskolan Pedagogens reflektion/dokumentation Förskoleenkäten till samtliga vårdnadshavare Barn i behov av särskilt stöd Forum för och medvetenhet om vikten att tidigt lyfta barn som behöver extra stöd för att kunna uppmärksamma och planera särskilda stödinsatser i det vardagliga arbetet på förskolan Språkgrupper Nära samarbete med specialpedagog och andra myndigheter Bildstöd/ tecken, arbetet behöver utvecklas i det pedagogiska arbetet med barnens språkutveckling. Inflytande, delaktighet och trygghet En grupp pedagoger har arbetat fram en ny likabehandlingsplan/ plan för kränkande och diskriminerande behandling. Gruppen har formulerat samtals/diskussions frågor att ta upp varje APT för att få kontinuitet i arbetet med dessa frågor. Förskolan har lagt stor fokus på att genom organisation och arbetssätt skapa trygghet i grupperna. Inskolningen och arbetet under höstterminen är viktiga faktorer för att skapa en god relation och kontakt med barnen och deras vårdnadshavare. Pedagogerna har använt sig av hemböcker och andra aktiviteter för att stärka gemenskapen i gruppen. Kompistema, stopp-handen och pedagoger som aktivt arbetar som lekstöd för barnen. Dela barnen i mindre grupper för att alla barn ska få komma till tals och uttrycka sin åsikt, samtal om gemensamma regler förhållningssätt på förskolan. Resultat från vårdnadshavarenkäten kopplat till målområdet Förskolan Andel vårdnadshavare som uppger att Mitt barn trivs i förskolan * Andel vårdnadshavare som uppger att Jag känner förtroende för personalen * Andel vårdnadshavare som anser att Det är som helhet en harmonisk miljö på förskolan * Andel vårdnadshavare som uppger att Jag har möjlighet att vara med och påverka Kommunen Lå 2014/2015 Lå 2015/2016 Lå 2015/ ,4% 100% 97,8 % 92,3% 93,6% 94,2 % 84,6% 93,5% 86,7 % 42,3% 64,5% 59,3 % 11 (23)

12 verksamheten * Andel vårdnadshavare som uppger att Jag är nöjd med det bemötande jag får av förskolans personal * Andel vårdnadshavare som uppger att Jag får den information som jag behöver * 92,3% 96,8% 95,1 % 88,5% 90,3% 88,1 % *andel som angivit stämmer ganska bra och stämmer helt och hållet Förskolechefens analys av resultatet Pedagogerna på förskolan arbetar målinriktad med nationella och lokala styrdokument. Pedagogerna har sett positiva resultat av sina insatser i arbetet med barns språk men har tankar om hur det kan utvecklas ytterligare. Arbetet med grön flagg löper på som en naturlig del att arbeta med och det väcker både pedagogernas och barnens intresse. Med andelen av utökat antal barn som talar ett annat modersmål har pedagogerna tankar kring att utveckla samarbete med SFI och eventuellt språkstödjare. Inom dessa områden behöver jag som förskolechef lite mer tid att sätta mig in i hur förskolans pedagoger tänker. 12 (23)

13 3.3. Förbättrad integration och utbildning för våra nyanlända I detta område följs läroplanens mål kunskaper, utveckling och lärande samt skolan och omvärlden upp. Förskolechefens beskrivning av resultat Arbetet med våra nyanlända har varit relativt nytt för oss. Förskolans pedagoger har arbetat utifrån sin kompetens och kunskap och gett våra nyanlända barn och deras föräldrar ett fantastiskt välkomnade och en god start i förskolan. Vi har en specialpedagog som kan stötta personal med sitt kunnande i flerspråkighet och arbete med bildstöd och tecken. Osäkerhet kring rutiner finns hos personalen trots att vi har en bra konkret plan för flerspråkighet. Detta behöver vi jobba vidare med. Förskolechefens analys av resultatet Arbetet med nyanlända barn är relativt nytt för oss. Vi har inte ännu utvecklat ett systematiskt arbete med detta. Vi har en bra och tydlig handlingsplan för mottagandet av nyanlända barn i våra verksamheter. Planen behöver implementeras i verksamheten. Vår specialpedagog är en stor tillgång och stöttar pedagogerna i arbetet med barns språkutveckling. Min åsikt är att en bra start är av största vikt och därför kommer pedagogerna på Landbo nu se över sina rutiner för inskolning. 13 (23)

14 3.4. Förskolans mål Ange hur målet är kopplat till våra nationella styrdokument. Uppsatta mål för läsåret Fortsatt arbete med grön flagg Förskolechefens beskrivning av resultat Förskolechefens analys av resultatet Förskolan har et väl fungerande arbetssätt och planerar att fortsätta med detta. Arbetet med grön flagg finns beskrivet tidigare i denna kvalitetsrapport. 14 (23)

15 4. Plan för utvecklingsarbetet läsåret 2016/ Höjd måluppfyllelse I detta område ingår läroplansmålen kunskaper, utveckling och lärande samt normen och värden. Förskolans målbild Kartläggning av förskolans förbättringshistorik Fungerande systematiskt kvalitetsarbete Tydliggöra och arbeta med organisationen av arbete på förskolan Ökad kommunikation Konkretisering av målbilden. Kriterier. Vi vill ha en förskola med tydlig struktur, med utgångspunk från nationella och lokala styrdokument och som vilar på beprövad erfarenhet och med vetenskaplig grund. Alla som arbetar på förskolan ska känna till hur vi arbetar och varför vi arbetar på det sättet. Vi vill ha ett systematiskt kvalitetsarbete som är viktigt och meningsfullt för pedagogerna i verksamheten och som leder till utveckling av vår verksamhet. Vi anser oss ha god teoretisk kunskap men vi behöver ta fram en organisation och arbetssätt för att komma igång med genomförandet. Vi vill ha fler andel utbildade förskollärare på vår förskola. Nuläge hur set det ut just nu i förhållande till målbilden? Lite osäkert om vad som gäller, önskan om mer aktivt pedagogiskt ledarskap. Hur kommer ni arbeta under läsåret för att nå målbilden? Åtgärd/aktivitet Metoder (hur?) När? Ansvar Genomlysning av en femårsperiod av pedagogernas kompetens och hur vilka projekt förskolan arbetat med. Arbeta fram ett material vi kan använda för att systematiskt kvalitetssäkra vår verksamhet Arbeta fram struktur/organisation. Använda det som fungerar bra och revidera och lägga till övrigt Tillsammans med utvecklingspedagoggruppen Förskolechef, Utvecklingspedagoger, pedagoger på förskolan I utvecklingspedagogs gruppen ta fram förslag på hur organisationen kan se ut. Ta fram materiak såsom årshjul, dagordningar mm. Aug/sept 2016 HT 2016 HT 2016 Susanne Nyberg Utvecklingspedagoger Förskolechef samt pedagoger på förskolan Susanne Nyberg Utvecklingspedagoger Ökad kommunikation Rekrytering Förskolechef har veckoinfo samt skickar ut veckobrev. Rekrytering av förskollärare, välskriven annons, aktiv rekrytering, sprida information om tjänster i olika media. Startar aug 2016 HT 16 Susanne Nyberg Susanne Nyberg 15 (23)

16 Uppföljning hur ska arbetet följas upp? (löpande, systematiskt) Arbetet kommer följas upp på utvecklingspedagogsträffarna, en gång per månad samt på veckoinformation och APT under höstterminen. Utvärdering och analys. Hur går utvärdering och analys till? Enkäter till all personal samt utvärderingstillfälle på sista utvecklingspedagog träff för terminen. Samtal kring processen sker fortlöpande under höstterminen i olika forum. 16 (23)

17 4.2. Ökad likvärdighet och samverkan I detta område ingår läroplansmålen samerkan; inflytande och ansvar; skolan och omvärlden samt skolan och hemmet. Förskolans målbild Fungerande och väl känd likabehandlingsplan/ plan mot kränkande behandling och diskriminering. Implementering av ny övergångsplan förskola/förskoleklass Aktualisering och revidering av handlingsplaner och rutiner, barn i behov av stöd, flerspråkighet mm Planeringstid/reflektionstid Använda kompetensen och kunnandet från pedagogen i mångfaldsgruppen så att det kommer hela förskolan till del. Konkretisering av målbilden. Kriterier. En förskola som präglas av ett normkritiskt förhållningssätt med rutiner och tid för arbete med normer och värden. På vår förskola är alla barn allas barn och arbetet kring organisation och pedagogiskt innehåll präglas av en helhetssyn. Ett gott bemötande och samarbete med barnen och deras vårdnadshavare är en självklarhet för oss. Nuläge hur set det ut just nu i förhållande till målbilden? Barnen och deras vårdnadshavare trivs och känner förtroende för pedagogerna på förskolan. Vi har planer för likabehandling/diskriminering/kränkande behandling, flerspråkighet och barn i behov av stöd men det finns ett behov av att göra dem mer kända, samtala kring innehållet och vad det står för. Organisationen behöver tydliggöras och scheman behöver ses över för att säkerställa planering och reflektionstid. Hur kommer ni arbeta under läsåret för att nå målbilden? Åtgärd/aktivitet Metoder (hur?) När? Ansvar Aktualisera och systematisera arbetet med våra planer Organisation Implementering av ny övergångsplan Årshjul och rutiner tas fram Vt 17 Susanne Nyberg Tillsammans med pedagoger se över scheman och hitta rutiner där vi kan delge varandra kunskap. På APT Läsåret 2016/2017 Läsåret 2016/2017 Susanne Nyberg och personal på förskolan. Susanne Nyberg samt övriga förskolechefer och rektorer. Uppföljning hur ska arbetet följas upp? (löpande, systematiskt) Uppföljning sker på utvecklingspedagogsmöten samt på APT och veckoinformation. 17 (23)

18 Utvärdering och analys. Hur går utvärdering och analys till? Utvärdering av utvecklingspedagoger Enkäter till pedagoger Fortlöpande samtal mellan förskolechef och specialpedagog 18 (23)

19 4.3. Förbättrad integration och utbildning av våra nyanlända I detta område ingår läroplansmålen kunskaper, utveckling och lärande samt skolan och omvärlden. Förskolans målbild Göra planen för flerspråkighet känd hos all personal Konkretisering av målbilden. Kriterier. Det är viktigt att alla pedagoger har kännedom om hur arbetet med våra nyanlända går till. Samarbetet mellan olika instanser behöver stärkas, exempelvis SFI, arbetsförmedlingen, andra avdelningar inom kommunen för att vi ska kunna hjälpas åt att ge våra nyanlända en bra start här i Svenljunga. Nuläge hur set det ut just nu i förhållande till målbilden? Osäkerhet kring vad som gäller. Vi tar emot familjer på ett bra sätt men saknar rutiner. Hur kommer ni arbeta under läsåret för att nå målbilden? Åtgärd/aktivitet Metoder (hur?) När? Ansvar Implementering av planen för flerspråkighet Tas upp på APT eller studiedag Läsåret 2016/2017 Susanne Nyberg Uppföljning hur ska arbetet följas upp? (löpande, systematiskt) Uppföljning sker på veckoinformations möte Utvärdering och analys. Hur går utvärdering och analys till? Enkäter till pedagoger Fortlöpande samtal mellan förskolechef och specialpedagog 19 (23)

20 20 (23)

21 21 (23)

22 22 (23)

23 23 (23)

Kvalitetsrapport - Björnbergets förskola. Susanne Nyberg, förskolechef Juni 2016

Kvalitetsrapport - Björnbergets förskola. Susanne Nyberg, förskolechef Juni 2016 Kvalitetsrapport - Susanne Nyberg, förskolechef Juni 2016 Innehåll Innehåll... 2 1. Systematiskt kvalitetsarbete... 3 1.1. Syfte och mål... 3 1.2. Ett kvalitetsarbete som leder mot målen... 3... 4 2. Sammanfattning

Läs mer

Kvalitetsrapport - Torsgårdens förskola. Susanne Nyberg, Förskolechef Juni 2016

Kvalitetsrapport - Torsgårdens förskola. Susanne Nyberg, Förskolechef Juni 2016 Kvalitetsrapport - Susanne Nyberg, Förskolechef Juni 2016 Innehåll Innehåll... 2 1. Systematiskt kvalitetsarbete... 3 1.1. Syfte och mål... 3 1.2. Ett kvalitetsarbete som leder mot målen... 3... 4 2. Sammanfattning

Läs mer

Kvalitetsrapport - Mjöbäcks förskola. Pirkko Ahnberg, förskolechef 2016

Kvalitetsrapport - Mjöbäcks förskola. Pirkko Ahnberg, förskolechef 2016 Kvalitetsrapport - Pirkko Ahnberg, förskolechef 2016 Innehåll Innehåll... 2 1. Systematiskt kvalitetsarbete... 3 1.1. Syfte och mål... 3 1.2. Ett kvalitetsarbete som leder mot målen... 3 xx förskola...

Läs mer

Kvalitetsrapport - Hillareds förskola Juni Malin Berndtsson förskolechef

Kvalitetsrapport - Hillareds förskola Juni Malin Berndtsson förskolechef Kvalitetsrapport - Juni 2016 Malin Berndtsson förskolechef Innehåll Innehåll... 2 1. Systematiskt kvalitetsarbete... 3 1.1. Syfte och mål... 3 1.2. Ett kvalitetsarbete som leder mot målen... 3... 4 2.

Läs mer

Kvalitetsrapport - Östra Frölunda förskola. Tiina Aavik förskolechef

Kvalitetsrapport - Östra Frölunda förskola. Tiina Aavik förskolechef Kvalitetsrapport - Tiina Aavik förskolechef Innehåll Innehåll... 2 1. Systematiskt kvalitetsarbete... 3 1.1. Syfte och mål... 3 1.2. Ett kvalitetsarbete som leder mot målen... 3 xx förskola... 4 2. Sammanfattning

Läs mer

Kvalitetsrapport - Holsljunga förskola. Pirkko Ahnberg, förskolechef 2016

Kvalitetsrapport - Holsljunga förskola. Pirkko Ahnberg, förskolechef 2016 Kvalitetsrapport - Pirkko Ahnberg, förskolechef 2016 Innehåll Innehåll... 2 1. Systematiskt kvalitetsarbete... 3 1.1. Syfte och mål... 3 1.2. Ett kvalitetsarbete som leder mot målen... 3... 4 2. Sammanfattning

Läs mer

Kvalitetsrapport - Mårdaklevs förskola. Tiina Aavik, förskolechef

Kvalitetsrapport - Mårdaklevs förskola. Tiina Aavik, förskolechef Kvalitetsrapport - Tiina Aavik, förskolechef Innehåll Innehåll... 2 1. Systematiskt kvalitetsarbete... 3 1.1. Syfte och mål... 3 1.2. Ett kvalitetsarbete som leder mot målen... 3 xx förskola... 4 2. Sammanfattning

Läs mer

Verksamhetsplan Förskolan 2017

Verksamhetsplan Förskolan 2017 Datum Beteckning Sida Kultur- och utbildningsförvaltningen Verksamhetsplan Förskolan 2017 Innehåll Verksamhetsplan... 1 Vision... 3 Inledning... 3 Förutsättningar... 3 Förskolans uppdrag... 5 Prioriterade

Läs mer

Kvalitetsrapport - Östra Frölunda skola och fritidshem

Kvalitetsrapport - Östra Frölunda skola och fritidshem Kvalitetsrapport - Tiina Aavik, rektor 1 (17) Innehåll Innehåll... 2 1. Systematiskt kvalitetsarbete... 3 1.1. Syfte och mål... 3 1.2. Ett kvalitetsarbete som leder mot målen... 3 xx skola och fritidshem...

Läs mer

Kvalitetsrapport - Sexdrega förskola Juni Malin Berndtsson förskolechef

Kvalitetsrapport - Sexdrega förskola Juni Malin Berndtsson förskolechef Kvalitetsrapport - Juni 2016 Malin Berndtsson förskolechef Innehåll Innehåll... 2 1. Systematiskt kvalitetsarbete... 3 1.1. Syfte och mål... 3 1.2. Ett kvalitetsarbete som leder mot målen... 3... 4 2.

Läs mer

Arbetsplan för Stockens förskola Läsåret 2014/2015

Arbetsplan för Stockens förskola Läsåret 2014/2015 Barn- och ungdomsförvaltningens vision: Lärande Samskapande Styrkebaserad Lust att lära Vi sätter Lärandet i centrum för barn, elever, medarbetare och ledare Vi skapar delaktighet som präglas av att vi

Läs mer

plan modell policy program regel riktlinje rutin strategi taxa för systematiskt kvalitetsarbete barn- och utbildningsnämnden ...

plan modell policy program regel riktlinje rutin strategi taxa för systematiskt kvalitetsarbete barn- och utbildningsnämnden ... plan för systematiskt kvalitetsarbete barn- och utbildningsnämnden modell policy program regel riktlinje rutin strategi taxa............................ Beslutat av: Barn- och utbildningsnämnden Beslutandedatum:

Läs mer

Arbetsplan för Stockens förskola Läsåret 2016/2017

Arbetsplan för Stockens förskola Läsåret 2016/2017 Barn- och ungdomsförvaltningens vision: Lärande Samskapande Styrkebaserad Lust att lära Vi sätter Lärandet i centrum för barn, elever, medarbetare och ledare Vi skapar delaktighet som präglas av att vi

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete BUN 2013-08-27 57 Systematiskt kvalitetsarbete Barn- och utbildningsförvaltningen Systematiskt kvalitetsarbete i Svenljunga kommun Skollagens krav innebär att huvudmän, förskole- och skolenheter systematiskt

Läs mer

Rapportering Tillsyn i fristående förskola Skollagen 26 kap. 4

Rapportering Tillsyn i fristående förskola Skollagen 26 kap. 4 Rapportering Tillsyn i fristående förskola Skollagen 26 kap. 4 Krokofantens fristående förskola Hemmingsmark 2018-04-10 Krokofantens förskola är ett personalkooperativ som startade 2009-01-01. Förskolan

Läs mer

Kvalitetsrapport - Landboskolan inkl. fritidshem

Kvalitetsrapport - Landboskolan inkl. fritidshem Kvalitetsrapport - Camilla Andersson, rektor Juni 2016 1 (18) Innehåll Innehåll... 2 1. Systematiskt kvalitetsarbete... 3 1.1. Syfte och mål... 3 1.2. Ett kvalitetsarbete som leder mot målen... 3... 4

Läs mer

Kvalitetsrapport Fristående förskola Läsåret 2015/2016 (1 juli juni 2016)

Kvalitetsrapport Fristående förskola Läsåret 2015/2016 (1 juli juni 2016) Kvalitetsrapport Fristående förskola Läsåret 2015/2016 (1 juli 2015 30 juni 2016) Förskolans namn. Huvudman. 1. Beskrivning av verksamheten En presentation av förskolan. Beskriv kortfattat organisation:

Läs mer

Kvalitetsrapport Förskola

Kvalitetsrapport Förskola Kvalitetsrapport Förskola Läsåret 2015/2016 Förskolans namn.. Förskolechef. 1. Beskrivning av verksamheten En kort presentation av förskolan. Beskriv kortfattat organisation: ledning, pedagoger, arbetslag

Läs mer

Förskolan Lejonkulans pedagogiska planering

Förskolan Lejonkulans pedagogiska planering 2016 Barn och utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Förskolan Lejonkulans pedagogiska planering Lejonkulans vision: Trygghet, glädje, utveckling! INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning sid. 2 2. Normer

Läs mer

Förskoleområde Fullersta 1 Systematiskt kvalitetsarbete för perioden 2016/2017

Förskoleområde Fullersta 1 Systematiskt kvalitetsarbete för perioden 2016/2017 Förskoleavdelningen Förskoleområde Fullersta 1 Systematiskt kvalitetsarbete för perioden 2016/2017 Varje förskoleenhet arbetar enligt skollagen systematiskt och kontinuerligt med att följa upp verksamheten,

Läs mer

Tallbacksgården/Norrsätra förskolas arbetsplan tillika plan för ökad måluppfyllelse

Tallbacksgården/Norrsätra förskolas arbetsplan tillika plan för ökad måluppfyllelse Handläggare Vårt diarienummer Datum Sidan 1(9) 20160823 Tallbacksgården/Norrsätra förskolas arbetsplan tillika plan för ökad måluppfyllelse 2016-2017 I Sandvikens kommun är världen alltid närvarande. Här

Läs mer

plan modell policy program regel riktlinje rutin strategi taxa för systematiskt kvalitetsarbete barn- och utbildningsnämnden ...

plan modell policy program regel riktlinje rutin strategi taxa för systematiskt kvalitetsarbete barn- och utbildningsnämnden ... plan för systematiskt kvalitetsarbete barn- och utbildningsnämnden modell policy program regel riktlinje rutin strategi taxa............................ Beslutat av: Barn- och utbildningsnämnden Beslutandedatum:

Läs mer

Avstämning: Kontinuerligt på reflektioner och arbetslagsledarträffar, APT

Avstämning: Kontinuerligt på reflektioner och arbetslagsledarträffar, APT Barn- och utbildningsnämnden Datum 1 (8) Barn- och utbildningsförvaltningen Förskoleområde Kompassen LVP 2015/2016 FSO Kompassen 1.Förvaltningens åtagande Barn och vårdnadshavare upplever att de är trygga

Läs mer

Verksamhetsplan för förskolan. Strömstierna förskola

Verksamhetsplan för förskolan. Strömstierna förskola Verksamhetsplan för förskolan Strömstierna förskola 2016-2017 2017 Verksamhetsplan för förskolorna i Lärande och utveckling genom trygghet, glädje, lust och engagemang Strömstads pedagogiska helhetsidé

Läs mer

NAMN TITEL DATUM Annika Björkholm Förskolechef Kvalitetsrapport. Baggeby gårds förskola

NAMN TITEL DATUM Annika Björkholm Förskolechef Kvalitetsrapport. Baggeby gårds förskola NAMN TITEL DATUM Annika Björkholm Förskolechef 2016-07-06 Kvalitetsrapport Baggeby gårds förskola Innehållsförteckning 1 Förutsättningar för genomförande... 3 2 Metoder och verktyg som har använts för

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/2017 Förskolan Villekulla Avdelning Norrgården

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/2017 Förskolan Villekulla Avdelning Norrgården 2016 Barn och utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/2017 Förskolan Villekulla Avdelning Norrgården Norrgårdens vision: Trygghet, glädje, utveckling! INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Terminsuppföljning - juni 2016 Skolutvecklingsplan

Terminsuppföljning - juni 2016 Skolutvecklingsplan Bergsvägens förskola Terminsuppföljning - juni 2016 Skolutvecklingsplan Terminens prioriterade mål: Implementera The Big Five genom läroplansmålen. jan mars språk, utveckling och lärande april- juni matematik,

Läs mer

TEGELS FÖRSKOLA. Lokal utvecklingsplan för 2013-2017. Reviderad 150130

TEGELS FÖRSKOLA. Lokal utvecklingsplan för 2013-2017. Reviderad 150130 TEGELS FÖRSKOLA Lokal utvecklingsplan för 2013-2017 Reviderad 150130 Planen ska revideras årligen i samband med att nya utvecklingsområden framkommer i det systematiska kvalitetsarbetet. Nedanstående är

Läs mer

Kvalitetsarbete för förskolan Ekorren period 1 (juli-sept), läsåret 2013-2014.

Kvalitetsarbete för förskolan Ekorren period 1 (juli-sept), läsåret 2013-2014. Kvalitetsarbete för förskolan Ekorren period 1 (juli-sept), läsåret 2013-2014. 1 Systematiskt kvalitetsarbete för förskolan Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvuvdmannanivå

Läs mer

Kvalitetsrapport för Kyrkbyns förskola verksamhetsåret 2014/2015

Kvalitetsrapport för Kyrkbyns förskola verksamhetsåret 2014/2015 2015/08/14 Kvalitetsrapport för Kyrkbyns förskola verksamhetsåret 2014/2015 Sammanställd av: Anna-Lena Elfsberg, bitr. förskolechef Planer mot diskriminering och kränkande behandling Varje avdelning arbetade

Läs mer

Kvalitetsarbete för grundskolan Garpenbergs skola period 4 (april juni), läsåret

Kvalitetsarbete för grundskolan Garpenbergs skola period 4 (april juni), läsåret Kvalitetsarbete för grundskolan Garpenbergs skola period 4 (april juni), läsåret 2013-2014 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvudmannanivå

Läs mer

Kvalitetsarbete för förskolan Ekorren period 3 (jan mars), läsåret 2014.

Kvalitetsarbete för förskolan Ekorren period 3 (jan mars), läsåret 2014. Kvalitetsarbete för förskolan Ekorren period 3 (jan mars), läsåret 2014. 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvudmannanivå systematiskt

Läs mer

för Rens förskolor Bollnäs kommun

för Rens förskolor Bollnäs kommun för Bollnäs kommun 2015-08-01 1 Helhetssyn synen på barns utveckling och lärande Återkommande diskuterar och reflekterar kring vad en helhetssyn på barns utveckling och lärande, utifrån läroplanen, innebär

Läs mer

Tillsyn av förskolan Gläntan Måbra Förskolor AB

Tillsyn av förskolan Gläntan Måbra Förskolor AB Tillsynsbeslut förskoleverksamhet Kundvalskontoret 2013-10-17 Dnr: UBN/2013:35 Förskolan Gläntan, Måbra Förskolor AB Tillsyn av förskolan Gläntan Måbra Förskolor AB Brister som ska åtgärdas utifrån gällande

Läs mer

Arbetsplan. Killingens förskola

Arbetsplan. Killingens förskola Arbetsplan Killingens förskola 2016-2017 Inledning Killingen är förskola med endast en avdelning som utgörs av 24 barn i åldrarna 1-5 och 5 pedagoger samt en kock som tillagar lunch och mellanmål. Förskolan

Läs mer

Kvalitetsarbete för Smedby förskola period 3 (jan mars), läsåret

Kvalitetsarbete för Smedby förskola period 3 (jan mars), läsåret Kvalitetsarbete för Smedby förskola period 3 (jan mars), läsåret 2013-2014. 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvudmannanivå systematiskt

Läs mer

Arbetsplan 2015/2016 för förskolorna:

Arbetsplan 2015/2016 för förskolorna: Arbetsplan 2015/2016 för förskolorna: Eklunda Ekängen Fåraherden Gåsapigan Höskullen Kryddgården I Ur och Skur Lergöken Stallbacken Äventyret Örebro kommun Skolområdet Ängen orebro.se Innehållsförteckning

Läs mer

Sammanfattning. Bakgrund

Sammanfattning. Bakgrund s enkätundersökning år 2019 riktad till vårdnadshavare som har barn i kommunal och fristående förskola eller pedagogisk omsorg. Sammanfattning Resultaten visar att vårdnadshavare generellt sett är nöjda

Läs mer

Kvalitetsrapport för Montessoriskolan Castello

Kvalitetsrapport för Montessoriskolan Castello 1 Kvalitetsrapport för Montessoriskolan Castello Systematiskt kvalitetsarbete Uppdraget i förskola och skola är en tjänst gentemot våra kunder, där barn, elever och föräldrars behov ska tillgodoses inom

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Enligt läroplanen 2.6 skall förskolans kvalitet kontinuerligt och systematiskt dokumenteras, följas upp, utvärderas och utvecklas. Syftet med utvärderingen är att få kunskap

Läs mer

Utvecklingsplan Ryrsjöns förskola. Ht 18-Vt 19

Utvecklingsplan Ryrsjöns förskola. Ht 18-Vt 19 Utvecklingsplan Ryrsjöns förskola Ht 18-Vt 19 Innehållsförteckning Beskrivning av förskolan Inledning Verksamheten Systematiskt kvalitetsarbete Nämndens övergripande mål Förskolans prioriterade områden

Läs mer

Lokal arbetsplan 2013/2014. Rensbackens förskola

Lokal arbetsplan 2013/2014. Rensbackens förskola Lokal arbetsplan 2013/2014 Rensbackens förskola Rensbackens förskola arbetar för att erbjuda en god omsorg och trygghet. Vi tar tillvara både inne- och utemiljön på ett medvetet sätt. Miljön är formad

Läs mer

Verksamhetsplan 2012/2013 förskolan Hopprepet Skolnämnd Sydost

Verksamhetsplan 2012/2013 förskolan Hopprepet Skolnämnd Sydost Verksamhetsplan 2012/2013 förskolan Hopprepet Skolnämnd Sydost Förskolechef Susanne Carlsson Sso 244/2012 Innehållsförteckning 1. Inledning 2. Förutsättningar 3. Läroplansmål Normer och värden 4. Läroplansmål

Läs mer

Kvalitetsarbete för grundskolan (Jonsboskolan) period 4 (april juni), läsåret 2013/2014.

Kvalitetsarbete för grundskolan (Jonsboskolan) period 4 (april juni), läsåret 2013/2014. Kvalitetsarbete för grundskolan (Jonsboskolan) period 4 (april juni), läsåret 2013/2014. 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvudmannanivå

Läs mer

Verksamhetsplan Duvans förskola

Verksamhetsplan Duvans förskola Verksamhetsplan 2018-2019 Duvans förskola Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Reviderad: 2018-08-13 Gäller till: 2019-06-30 1. Verksamhetens förutsättningar

Läs mer

Kvalitetsrapport. Förskola

Kvalitetsrapport. Förskola Kvalitetsrapport Förskola 2016............................ Barn- och utbildningsförvaltningen september 2016 Innehållsförteckning 1. Systematiskt kvalitetsarbete... 3 1.1. Syfte och mål... 3 1.2. Ett kvalitetsarbete

Läs mer

Utvecklingsplan. Tingbergsskolan Förskoleklass, grundskola 1 6, fritidshem Läsåret 2017/2018. Upprättat:

Utvecklingsplan. Tingbergsskolan Förskoleklass, grundskola 1 6, fritidshem Läsåret 2017/2018. Upprättat: Upprättat: 170904 Utvecklingsplan Tingbergsskolan Förskoleklass, grundskola 1 6, fritidshem Läsåret 2017/2018 Det Systematiska Kvalitéts Arbetet (SKA) på Tingbergsskolan Ett systematiskt kvalitetsarbete

Läs mer

Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för förskolan Rosen läsåret 14/15

Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för förskolan Rosen läsåret 14/15 Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för förskolan Rosen läsåret 14/15 Om kvalitetsarbetet Verksamheter inom skolväsendet ska systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla verksamheten.

Läs mer

Förskolechefs sammanfattning av det systematiska kvalitetsarbetet läsåret 2016/2017 med strategisk inriktning för läsåret 2017/2018

Förskolechefs sammanfattning av det systematiska kvalitetsarbetet läsåret 2016/2017 med strategisk inriktning för läsåret 2017/2018 Förskolechefs sammanfattning av det systematiska kvalitetsarbetet läsåret 2016/2017 med strategisk inriktning för läsåret 2017/2018 Ekenhillsvägens förskola 2017-05-26 Sofia Hertzberg Förskolechef Inledning

Läs mer

Kvalitetsanalys för Boo Gårds förskola läsåret 2013/14

Kvalitetsanalys för Boo Gårds förskola läsåret 2013/14 Datum 140909 1 (5) Kvalitetsanalys för Boo Gårds förskola läsåret 2013/14 Varje förskola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen.

Läs mer

Verksamhetsplan. Norrga rdens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Norrga rdens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument Verksamhetsplan Norrga rdens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och åtgärder Dokumentansvarig: Förskolechef Gäller

Läs mer

Kvalitetsarbete för Smedby förskola period 4 (april-juni), läsåret 2013-2014.

Kvalitetsarbete för Smedby förskola period 4 (april-juni), läsåret 2013-2014. Kvalitetsarbete för Smedby förskola period 4 (april-juni), läsåret 2013-2014. 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvudmannanivå systematiskt

Läs mer

Kullsta förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Kullsta förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Kullsta förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2016/2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola a

Läs mer

LVP ATT ARBETA I LVP 2015/2016

LVP ATT ARBETA I LVP 2015/2016 LVP ATT ARBETA I LVP 2015/2016 Nämndens åtagande Förvaltningens åtagande Enhetens åtagande Samtliga vårdnadshavare och barn upplever att de bemöts respektfullt på förskolan. Enhetens resultat har ökat

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN FÖRSKOLA - OMRÅDE C

VERKSAMHETSPLAN FÖRSKOLA - OMRÅDE C 1 VERKSAMHETSPLAN 2018-2019 FÖRSKOLA - OMRÅDE C 2 Innehållsförteckning Grundfakta om verksamheten 3 Sammanfattning av läsåret 2017/18 3 Prioriterade områden för kommande verksamhetsår 4 Centralt prioriterade

Läs mer

Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet läsåret 2010/ Hustomtens förskola, förskolechef: Ingrid Mathiasson

Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet läsåret 2010/ Hustomtens förskola, förskolechef: Ingrid Mathiasson Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet läsåret 2010/11 1. Redovisning för läsåret 2010/11 2. Hustomtens förskola, förskolechef: Ingrid Mathiasson 3. Hustomtens förskola är en verksamhet som drivs

Läs mer

Förskolan/Fritids Myrstacken Kvalitet och måluppfyllelse läsåret 2011/

Förskolan/Fritids Myrstacken Kvalitet och måluppfyllelse läsåret 2011/ Förskolan/Fritids Myrstacken Kvalitet och måluppfyllelse läsåret 2011/ Innehåll: Inledning Beskrivning av verksamheten och utfall av insatser Slutord. Dokumenttyp Redovisning Dokumentägare Förkolans namn

Läs mer

Verksamhetsplan. Lillhedens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Lillhedens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument Verksamhetsplan Lillhedens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och åtgärder Dokumentansvarig: Förskolechef Gäller till:

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Storbrons Förskola

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Storbrons Förskola Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018-2019 Storbrons Förskola 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning och förutsättningar sidan 4 Normer och värden

Läs mer

PLAN FÖR UTVECKLING AV FRITIDSHEM

PLAN FÖR UTVECKLING AV FRITIDSHEM UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN GRUNDSKOLEAVDELNINGE N SID 1 (7) 2012-11-13 DNR 12-411/7073 BILAGA PLAN FÖR UTVECKLING AV FRITIDSHEM UPPDRAGET I skollagen står följande om syftet med utbildningen på fritidshemmet:

Läs mer

Verksamhetsplan 2014/2015 Förskolan Källbacken

Verksamhetsplan 2014/2015 Förskolan Källbacken Verksamhetsplan 2014/2015 Förskolan Källbacken Verksamhet Förskolan Källbacken är Leksands allra senast byggda förskola, vi flyttade in verksamheten från förskolan Mosippan i februari 2013 Förskolan ligger

Läs mer

Verksamhetsplan 2013/2014 Förskolan Källbacken

Verksamhetsplan 2013/2014 Förskolan Källbacken Verksamhetsplan 2013/2014 Förskolan Källbacken Verksamhet Förskolan Källbacken är Leksands allra senast byggda förskola, vi flyttade in verksamheten från förskolan Mosippan i februari 2013 Förskolan ligger

Läs mer

Mjölnargränds förskola

Mjölnargränds förskola Mjölnargränds förskola Avdelning Orange Syftet med denna arbetsplan är att: Tydliggöra förskolans uppdrag utifrån olika styrdokument. Tydliggöra förskolan Mjölnargränds egna utvecklingsområden 2018/2019

Läs mer

Verksamhetsplan Duvans förskola

Verksamhetsplan Duvans förskola Verksamhetsplan 2017-2018 Duvans förskola Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Beslutande: Datum och paragraf: Dokumentansvarig: Reviderad: Gäller

Läs mer

Riktlinjer ur Förskolans Läroplan Lpfö-98/16

Riktlinjer ur Förskolans Läroplan Lpfö-98/16 PROFESSIONELL I FÖRSKOLAN Pedagogers arbets- och förhållningssätt Utgiven av Gothia Fortbildning 2016 Författare: Susanne Svedberg Utbildningschef för förskolan i Nyköpings kommun. Hon har mångårig erfarenhet

Läs mer

Kvalitetsrapport. Killingens förskola

Kvalitetsrapport. Killingens förskola Kvalitetsrapport Killingens förskola 2015-2016 Innehållsförteckning 1. Förutsättningar... 3 2. Metoder... 4 3. Måluppfyllelse, resultat och analys... 5 4. Framåtblick. 6 5. Mål och Åtgärder 7 2 1. Förutsättningar

Läs mer

Mål, genomförande, måluppfyllelse och bedömning

Mål, genomförande, måluppfyllelse och bedömning Kvalitetsredovisning för Snickargårdens förskola läsåret 2009/2010 Inledning Enligt förordning skall varje förskola årligen upprätta en kvalitetsredovisning. Den skall bland annat innehålla en bedömning

Läs mer

Arbetsplan för Långareds förskola Läsåret 2014/2015

Arbetsplan för Långareds förskola Läsåret 2014/2015 Arbetsplan för Långareds förskola Läsåret 2014/2015 Årets mål Språkutveckling trygghet och trivsel Barn- och ungdomsförvaltningens vision: LUST ATT LÄRA, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Storbrons Förskola

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Storbrons Förskola Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016-2017 Storbrons Förskola 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning och förutsättningar sidan 4 Normer och värden

Läs mer

Utbildnings- och kulturnämndens riktlinjer för det systematiska kvalitetsarbetet på huvudmannanivå samt i nämndens verksamheter

Utbildnings- och kulturnämndens riktlinjer för det systematiska kvalitetsarbetet på huvudmannanivå samt i nämndens verksamheter Antagna av utbildnings- och 2018-09-19, 72 Gäller från: 2018-09-19 Ansvarig: kvalitetsstrateg Revideras: vid behov Ersätter: riktlinjer antagna av utbildnings- och 2016-06-15, 43 s riktlinjer för det systematiska

Läs mer

Förskolan Barnkullen Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2012

Förskolan Barnkullen Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2012 Förskolan Barnkullen Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2012 Den här planen har tagits fram för att stödja och synliggöra arbetet med att främja barns och elevers lika

Läs mer

Kvalitetsrapport Läsåret 2015/2016 Ann-Kristin Anstérus

Kvalitetsrapport Läsåret 2015/2016 Ann-Kristin Anstérus 1(14) Systematiskt kvalitetsarbete i förskolan Kvalitetsrapport Läsåret 2015/2016 Ann-Kristin Anstérus Linköpings kommun linkoping.se 2 Innehåll SAMMANFATTNING... 3 NORMER OCH VÄRDEN (2.1 LPFÖ 98/10)...

Läs mer

Ekenäs Förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet

Ekenäs Förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Ekenäs Förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet 2018 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet

Läs mer

Förskolan Smedby. Plan för aktiva åtgärder mot diskriminering och kränkande behandling. Pia Ihse

Förskolan Smedby. Plan för aktiva åtgärder mot diskriminering och kränkande behandling. Pia Ihse Handläggare Datum Pia Ihse 2018-10-02 0480-45 20 40 Förskolan Smedby Plan för aktiva åtgärder mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Smedby Barn och ungdomsförvaltningen Adress Odlingsvägen

Läs mer

Utvecklingsplan Ryrsjöns förskola. Ht -17/Vt -18

Utvecklingsplan Ryrsjöns förskola. Ht -17/Vt -18 Utvecklingsplan Ryrsjöns förskola Ht -17/Vt -18 Beskrivning av förskolan Ryrsjöns förskola är belägen i Göta med närhet till skog, äng och sjö. I dagsläget är det två avdelningar på förskolan, Gläntan

Läs mer

SJÄLVSKATTNING. ett verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet

SJÄLVSKATTNING. ett verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet SJÄLVSKATTNING ett verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet TYCK TILL OM FÖRSKOLANS KVALITET! Självskattningen består av 6 frågor. Frågorna följs av påståenden som är fördelade på en skala 7 som du

Läs mer

Marieberg förskola. Andel med pedagogisk högskoleutbildning

Marieberg förskola. Andel med pedagogisk högskoleutbildning Kvalitetsredovisningens syfte är att vara ett led i den kontinuerliga uppföljningen och utvärderingen på varje förskola. Den skall ge information om verksamheten och dess måluppfyllelse samt vilka åtgärder

Läs mer

Verksamhetsmål för Förskolan Virvelvinden

Verksamhetsmål för Förskolan Virvelvinden Verksamhetsmål för Förskolan Virvelvinden 2017-2018 Utgångspunkt I kvalitetsrapporten från 2016-17 har vi identifierat följande områden för hela förskolan att arbeta prioriterat med under läsåret 2017-2018.

Läs mer

Lokal arbetsplan la sa r 2014/15

Lokal arbetsplan la sa r 2014/15 Lokal arbetsplan la sa r 2014/15 Förskolan Bäcken Sunne kommun Postadress Besöksadress Telefon och fax Internet Giro och org nr Sunne Kommun Sunne RO växel www.sunne.se 744-2684 bankgiro 40. Skäggebergsskolan

Läs mer

Arbetsplan för Sollebrunns fritidshem Läsåret 2015/2016

Arbetsplan för Sollebrunns fritidshem Läsåret 2015/2016 150417 Arbetsplan för Sollebrunns fritidshem Läsåret 2015/2016 Syftet med detta dokument, Arbetsplanen är att synliggöra verksamheten. Ett sätt att skapa en gemensam bild av verksamheten och hur man arbetar

Läs mer

Kvalitetsuppföljning läsår 2014-2015. Trollsländans förskoleenhet

Kvalitetsuppföljning läsår 2014-2015. Trollsländans förskoleenhet + Kvalitetsuppföljning läsår 2014-2015 Trollsländans förskoleenhet Köpings kommun Rapporten skriven av: Marita Rosendahl, 2015-05-29 Rapporten finns även att läsa och ladda ner på www.koping.se. Förskolechefen

Läs mer

Kvalitetsarbete för Stureskolans fritidshem period 3 (jan-mars), läsåret 13/14.

Kvalitetsarbete för Stureskolans fritidshem period 3 (jan-mars), läsåret 13/14. Kvalitetsarbete för Stureskolans fritidshem period 3 (jan-mars), läsåret 13/14. 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvudmannanivå systematiskt

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen. Kvalitetsrapport. Förskola. Verksamhetsåret 2016/2017

Barn- och utbildningsförvaltningen. Kvalitetsrapport. Förskola. Verksamhetsåret 2016/2017 Barn- och utbildningsförvaltningen Kvalitetsrapport Förskola Verksamhetsåret 2016/2017 Vicki Bergström Förskolechef Datum2017-08-29 Innehåll Inledning... 3 Åtgärder enligt föregående kvalitetsredovisning...

Läs mer

Nytorpshöjds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Nytorpshöjds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Nytorpshöjds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2017/2018 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola

Läs mer

Skolplan Med blick för lärande. Antagen av barn- och utbildningsnämnden den 21 oktober

Skolplan Med blick för lärande. Antagen av barn- och utbildningsnämnden den 21 oktober Skolplan 2016-2019 Med blick för lärande Antagen av barn- och utbildningsnämnden den 21 oktober 2015 1 Sävsjö kommuns skolplan - en vägvisare för alla förskolor och skolor i Sävsjö kommun Sävsjö kommuns

Läs mer

Kvalitetsrapport 2015/2016 Förskolan St: Jörgen

Kvalitetsrapport 2015/2016 Förskolan St: Jörgen Kvalitetsrapport 2015/2016 Förskolan St: Jörgen Delaktighet, trygghet och lärande Pysslingen Skolors kvalitetsarbete syftar till att säkerställa att varje barn och elev oavsett skola ges möjlighet att

Läs mer

Söderslottets förskola 4-5-årsgrupps plan mot diskriminering och kränkande behandling

Söderslottets förskola 4-5-årsgrupps plan mot diskriminering och kränkande behandling Söderslottets förskola 4-5-årsgrupps plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Läsår: ht-16 vt-17 Grunduppgifter Verksamhetsformer som

Läs mer

Kvalitetsarbete för förskolan Smultronstället period 3 läsåret 2014-2015.

Kvalitetsarbete för förskolan Smultronstället period 3 läsåret 2014-2015. Kvalitetsarbete för förskolan Smultronstället period 3 läsåret 2014-2015. 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvuvdmannanivå systematiskt

Läs mer

Kvalitetsarbete för förskolan Stallgården period 3 (jan mars), läsåret 2014-2015.

Kvalitetsarbete för förskolan Stallgården period 3 (jan mars), läsåret 2014-2015. Kvalitetsarbete för förskolan Stallgården period 3 (jan mars), läsåret 2014-2015. 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvudmannanivå systematiskt

Läs mer

Kvalitetsarbete för grundskolan Smedby skola period 4 (april juni), läsåret

Kvalitetsarbete för grundskolan Smedby skola period 4 (april juni), läsåret Kvalitetsarbete för grundskolan Smedby skola period 4 (april juni), läsåret 2013-2014 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvudmannanivå

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN FÖRSKOLA - område E

VERKSAMHETSPLAN FÖRSKOLA - område E 1 VERKSAMHETSPLAN 2018-2019 FÖRSKOLA - område E 2 Innehållsförteckning Grundfakta om verksamheten Fel! Bokmärket är inte definierat. Sammanfattning av läsåret 2017/18 4 Prioriterade områden för kommande

Läs mer

Kvalitetsarbete för förskolan Svedjan period 3 (jan mars), läsåret

Kvalitetsarbete för förskolan Svedjan period 3 (jan mars), läsåret Kvalitetsarbete för förskolan Svedjan period 3 (jan mars), läsåret 2013-14. 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvuvdmannanivå systematiskt

Läs mer

SKA - SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE

SKA - SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE SKA - SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE DET SYSTEMATISKA KVALITETSARBETET 1 FÖRSKOLAN MINIGIRAFFENS SYSTEMATISKA KVALITETSARBETE 3 FÖRSKOLAN MINIGIRAFFENS SYFTE MED SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE 4 SYSTEMATISKA

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Junibacken

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Junibacken Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018-2019 Förskolan Junibacken 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning och förutsättningar sidan 4 Normer och värden

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Rälsen Förskola Norrviken 2014 Enhet Mia Elverö Systematiskt kvalitetsarbete i fristående enhet Förskolechefens/rektorns namn Ansvarig uppgiftslämnare Mia Elverö 1/13 Inledning

Läs mer

Tillsynsrapport för den fristående förskolan Alphaförskolan Gertrud

Tillsynsrapport för den fristående förskolan Alphaförskolan Gertrud 2018-11-21 Barn- och utbildningsnämnden Dnr 2018/653-644 Tillsynsrapport för den fristående förskolan Alphaförskolan Gertrud Inledning Varje kommun har enligt 26 kap. 4 skollagen (2010:800) tillsyn över

Läs mer

Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering

Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering 2017-2018 Barn och utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering Bullerbyns vision: Vår förskola ska vara utvecklande, utmanande och lärorik för alla! INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

V Ä L K O M M E N. Bengt Thorngren Skolverket

V Ä L K O M M E N. Bengt Thorngren Skolverket ? V Ä L K O M M E N Bengt Thorngren Skolverket Varför har allmänna råden revideras? o Råden har anpassats till nu gällande skollag och läroplan o Ge stöd i tillämpningen av bestämmelserna o Belysa utvecklingsområden

Läs mer

Beslut och verksamhetsrapport

Beslut och verksamhetsrapport Dnr 400-2015:6590 efter kvalitetsgranskning av förskolechefens ledning av den pedagogiska verksamheten vid Ekebackens förskola belägen i Högsby kommun 1(11) Beslut I detta beslut med tillhörande verksamhetsrapport

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Sädesärlan 2014

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Sädesärlan 2014 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola Sädesärlan 2014 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 4 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas... 4 I Trollhättan

Läs mer