Inledande kombinatorik LCB 2001

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Inledande kombinatorik LCB 2001"

Transkript

1 Iledade kombiatorik LCB 2001 Ersätter Grimaldi , 3.1 (delvis) 1 Additios- och multiplikatiospricipera Kombiatorik hadlar om koste att räka atalet av saker och tig. Hur måga gåger geomlöpes e viss sliga i ett program? Hur måga alterativ står till buds för att utföra e viss operatio? Hur måga kodord är möjliga vid e viss kostruktio av e kod? Hur måga gåger uppträder möstret 0010 i e viss låg sekves av 0 och 1. Iom diskret saolikhetslära fis måga kombiatoriska problem. Läsare bör ha tillämpigar av detta slag i miet i fortsättige. De flesta exempel kommer ämlige att hadla om betydligt mer vardagliga och skebart gaska meigslösa problem (val av färgade eller umrerade kulor, arragemag av bokstäver,... ). Sådaa problem är ekla att formulera och förstå, och är därför lämpliga då det gäller att tydliggöra de förekommade pricipera. Iblad ka ma få itryck av att det mest gäller att vara listig då ma ska lösa kombiatoriska problem. Det fis emellertid systematiska metoder som ka ersätta e stor del av listighete. De mest elemetära av dessa diskuteras i detta kapitel, meda mer avacerade metoder kommer seare. Vi börjar med de s.k. additios- och multiplikatiospricipera. 1.1 Additiospricipe Atag att vi har möjlighet att välja mella två objekt A och B, där A förekommer i variater och B i m variater. Om vi ska välja e av A och B, hur måga variater har vi då att välja mella? Svaret är aturligtvis självklart: Atalet sätt att välja mella variater av A och m variater av B är m. Det är detta som kallas additiospricipe. De ka direkt geeraliseras till fler ä två objekt A, B, C,.... I tillämpigara aväds additiospricipe ofta för att dela upp i fall ; till exempel ka ma var för sig studera effektera av olika utfall av ett visst experimet. Exempel kommer strax (exempel?? och?? eda). 1.2 Multiplikatiospricipe Vi vill u välja först e av variatera av A och därefter e av variatera av B. Hur måga alterativ har vi då totalt? Svaret ges av multiplikatiospricipe: Atalet sätt att välja först e av variater av A och därefter e av m variater av B är m. Äve här ka ma aturligt geeralisera till fler ä två objekt.

2 2 1. ADDITIONS- OCH MULTIPLIKATIONSPRINCIPERNA Exempel 1. Låt M betecka e mägd med 10 elemet. Hur måga delmägder fis det till M? Lösig: E delmägd M till M ka bildas geom att ma går igeom alla elemet i M, ett i taget, och beslutar huruvida det skall igå i M eller ej. För varje elemet i M har ma alltså 2 alterativ (tillhör/tillhör ite), och ett val ska göras för vart och ett av de 10 elemete. Det totala atalet möjligheter blir Atalet delmägder till M är alltså I det allmäa fallet då mägde har elemet fis det aturligtvis 2 möjligheter. Exempel 2. Additios- och multiplikatiospricipera ka ofta kombieras. I e ekel implemetatio av programspråket BASIC på 1970-talet utgjordes e idetifierare av e bokstav (A Z, 26 st.) eller e bokstav följd av e siffra (10 st.). Hur måga idetifierare fas det totalt? Lösig: För att lösa uppgifte delar vi upp i fall. Betrakta först idetifierare som bara utgöres av e bokstav. Sådaa fis det tydlige 26 stycke. Betrakta seda de idetifierare som består av e bokstav följd av e siffra. Eligt multiplikatiospricipe fis det sådaa. Av additiospricipe följer att det totala atalet idetifierare är Exempel 3. Hur måga räkeoperatioer (additio och multiplikatio) måste utföras är ma på ormalt sätt multiplicerar två -matriser? Lösig: De 2 elemete i produktmatrise beräkas var för sig, så vi ka betrakta ett elemet i taget och seda addera resultate. Av symmetriskäl iebär det att räka på ett fall och seda multiplicera med 2. Beräkig av ett elemet i matrisprodukte går ut på att ta skalärprodukte mella e rad i de första faktor och e kolo i de adra:. b 1.. b a 1 a 2 a 2.. a 1 b 1 a b... b. Här krävs tydlige att ma först utför multiplikatioer a i b i. Därefter skall resultate adderas. Ma adderar två tal i taget, och totalt krävs därför 1 additioer. Sammalagt kräver varje matriselemet räkeoperatioer. Totalt kräver multiplikatioe av två matriser således räkeoperatioer.

3 1. ADDITIONS- OCH MULTIPLIKATIONSPRINCIPERNA 3 Amärkig. Resultatet iebär att atalet räkeoperatioer dividerat med 3 är e begräsad fuktio av för stort; detta brukar uttryckas så att atalet operatioer är O 3 för stora. Det fis faktiskt umeriskt effektivare sätt att multiplicera matriser ä det ova beskriva. Ett berömt resultat av Strasse (1968) säger att det är möjligt att multiplicera två -matriser med avädig av edast O 2 log7 räkeoperatioer ( 2 log7 2 81). Fler exempel kommer lägre fram. Vi ska i fortsättige studera olika variater att frå stycke olika objekt (till exempel kulor med olika märkig) välja ut r stycke. Sådaa urval ka ske på olika sätt, och i tillämpigara är det viktigt att ma gör klart för sig på vilket sätt det sker. Iblad är upprepig tillåte, dvs. samma kula ka väljas mer ä e gåg. Så är fallet om ma tillämpar återläggig: resultatet av ett val oteras, varefter de valda kula läggs tillbaka och ka väljas ige. Samma situatio uppstår om ma har tillgåg till ett obegräsat atal av varje objekt. Ma måste också göra klart för sig om häsy ska tas till de ordig i vilke kulora väljes, eller om det bara är slutresultatet som räkas. E tillämpig av multiplikatiospricipe visar att vi har olika urvalssituatioer att studera. Vi behadlar dem var för sig eda.

4 2 Urval med häsy till ordig. Permutatioer 2.1 Upprepig tillåte Vi vill välja ut r objekt frå stycke olika, och vi tillåter upprepig, dvs. varje objekt ka väljas mer ä e gåg. Vid vart och ett av de r vale har vi tydlige alterativ. Detta är precis situatioe i multiplikatiospricipe; totalt fis det r olika utfall (se exempel??). 2.2 Ige upprepig När upprepig ite tillåts miskar atalet alterativ efter had som urvalet fortskrider. För det totala atalet utfall ger u multiplikatiospricipe svaret (1) 1 2 r 1 För att kua fortsätta diskussioe behöver vi lite termiologi och beteckigar. DEFINITION 1. Varje uppställig av ett atal olika objekt i ågo ordig kallas e permutatio av dessa. Om ite alla objekte är olika talar vi i stället om ett arragemag av dem. Viktigt är att häsy tas till de ordig i vilke objekte ställs upp. E permutatio ka tydlige kostrueras geom att successivt välja ut objekte som ska stå på plats 1, på plats 2, på plats 3, osv. Atalet permutatioer av objekt får vi geom att välja r i (??), och är lika med För detta tal iför vi beteckige! vilke utläses -fakultet. Defiitiosmässigt är alltså! produkte av alla positiva heltal frå och edåt. Till exempel är 4! För att vissa formler lägre fram ska ge rätt resultat äve i e del udatagsfall är det bekvämt att också defiiera 0! 1. Formel (??) ova för atalet sätt att välja r objekt frå med häsy till ordige ka skrivas med fakultetsbeteckigar: 1 2 r 1 1 r 1 r! r!! r! Iblad avädes symbole P r för detta tal. Läsare ka själv verifiera att P!, som sig bör.

5 2. URVAL MED HÄNSYN TILL ORDNING. PERMUTATIONER Vi sammafattar: Atalet permutatioer av r objekt utvalda blad olika är P r! r! Exempel 4. a) Atalet permutatioer av de 7 bokstävera i BLÅGRÖN är 7!. b) Atalet permutatioer av 4 bokstäver utvalda blad dessa 7 är 7! 7 4! c) Om vi tillåter upprepig vid urvalet är det ite lägre fråga om permutatioer. Hur låga sviter som helst ka då förekomma, exempelvis BBBB B. Till exempel är atalet sviter av lägd 14 lika med Amärkig. Det är ite meige att ma ska lära sig formlera ova utatill. Vid varje tillfälle återför ma sig i stället direkt på multiplikatiospricipe, så som härledige av formlera gick till. Till exempel får ma i b) direkt resultatet Vi ska u se på ågra exempel där viss upprepig förekommer. Exempel. Betrakta alla möjliga arragemag av de fyra bokstävera i BALL. Här har vi tillgåg till de tre bokstävera B, A och L, med kravet att L skall förekomma två gåger. Om vi förser dessa L med olika idex, L 1 och L 2, så har vi de tidigare situatioe med permutatioer av fyra symboler. Atalet sådaa är 4! 24. (Övig: Skriv upp dem. 1 ) Tar vi u bort idexe kommer varje arragemag att uppträda två gåger; till exempel leder både L 1 ABL 2 och L 2 ABL 1 till LABL. Atalet olika arragemag är således 4! 2 12 Lägg märke till att vad som egetlige står i ämare här är 2!, atalet permutatioer av två symboler L 1 och L 2. Atalet arragemag av de fem symbolera i BALLL är lika med! 20. 3! Exempel 6. a) Vi studerar samma problem som i exempel?? för bokstävera i MASSASAUGA. Atalet bokstäver är 10, och hade de varit olika skulle det fuits 10! permutatioer av dem. Nu fis emellertid 4 stycke A. Dessa ka permuteras ibördes på 4! sätt, vilka alla ger 1 Lista fis i Grimaldi, i 4:e upplaga på sida 8.

6 6 2. URVAL MED HÄNSYN TILL ORDNING. PERMUTATIONER upphov till samma arragemag. Vi måste alltså dividera med 4!. Vidare fis det tre stycke S, vilka på samma sätt ger upphov till e faktor 3! i ämare. Atalet arragemag är alltså (2) 10! 4!3! b) Vi ställer u fråga: hur måga arragemag av bokstävera ova fis det i vilka alla A står itill varadra? För att lösa detta problem behadlar vi alla A som e ehet; vi limmar ihop bokstävera till e symbol AAA. De symboler vi har att arragera är alltså M S S S U G AAA Atalet symboler är 7, varav 3 stycke S är lika. Med samma slags resoemag som ova fier vi att atalet arragemag är 7! 3! Ett alterativt sätt att täka är att studera arragemag av de sju symbolera M S S S U G A. I varje sådat sätter ma i de två återståede A:a itill det befitliga. Amärkig. För tydlighets skull skriver ma iblad resultatet i (??) på forme 10! 4!3!1!1!1! med e faktor 1! i ämare för var och e av symbolera M, G och U, vilka förekommer precis e gåg. Ett uttryck av detta slag har de allmäa forme! 1! 2! r! där 1 2 r och i 0 för alla i. Detta kallas e multiomialkoefficiet. Vi kommer att diskutera sådaa mer seare. Exempel 7. Visa att är ett heltal. 2! 2 Lösig: Vi ska ge ett så kallat kombiatoriskt bevis, alltså ett bevis där ma räkar ågot. I detta fall räkar vi atalet arragemag av de 2 symbolera A 1 A 1 A 2 A 2 A A vilka är parvis lika. Med resoemag som tidigare är atalet arragemag lika med 2! dividerat med stycke faktorer 2!, alltså 2! 2 Eftersom detta tal är svaret på e fråga hur måga måste det vara ett heltal. För fler exempel se Grimaldi.

7 3 Urval uta häsy till ordig och uta upprepig. Kombiatioer DEFINITION 2. E kombiatio av r objekt utvalda frå (olika) är ett urval där ige häsy tas till ordigsföljde, och där upprepig ite är tillåte. Ma ka uppfatta det så att i e kombiatio väljes alla r objekte samtidigt, och ite ett och ett. Atag att atalet kombiatioer av r objekt valda frå stycke är x. Om vi efter att ha valt ut e kombiatio sorterar dess elemet i e bestämd ordig har vi fått e permutatio av de r objekte. Eftersom atalet permutatioer av r objekt är r! följer av multiplikatiospricipe att atalet permutatatioer av r objekt frå är x r!. Me vi har ju reda ett aat uttryck för detta atal i P r ova. Således får vi x r!! r! x Detta tal kallar vi e biomialkoefficiet, och beteckar det att vi gör e formell defiitio. r DEFINITION 3. Med biomialkoefficiete Defiitioe fugerar äve då r och r 0: Då r 0 och då r tolkar vi 1! r!r! r meas talet! r!r! 0 1 r. Begreppet är så viktigt som 0. På så sätt kommer vissa formler för biomi- r alkoefficieter som vi skall studera seare att fugera äve i sådaa fall. Vårt kombiatoriska resultat ova ka u formuleras: Atalet sätt att välja ut r objekt frå uta häsy till ordig och uta repetitio är r Exempel 8. Vi har att 1! 1!1! 1! 1! 1. Detta stämmer med de kombiatoriska tolkige; atalet sätt att välja 1 objekt frå är ju precis. På motsvarade sätt (eller av symmetriskäl, se sats?? eda) är

8 8 3. URVAL UTAN HÄNSYN TILL ORDNING OCH UTAN UPPREPNING Exempel 9. a) E studet skall vid e tetame besvara 7 av 10 frågor. På hur måga sätt ka ho välja ut dessa? Här sakar ordigsföljde uppebarlige betydelse. Atalet sätt att välja ut de sju frågora är alltså ! 3!7! ! 3!7! b) Atag att frågora är uppdelade i två grupper om fem. Exakt tre frågor frå de första gruppe skall besvaras, och därmed fyra frå de adra. Eligt multiplikatiospricipe är atalet urvalsmöjligheter då 3 4! 2!3!! 1!4! c) Atag, med samma uppdelig av frågora, att mist tre frågor frå de första gruppe skall besvaras. Vi delar då upp i falle exakt 3, exakt 4, exakt frågor frå dea grupp och aväder additiospricipe. Atalet möjligheter blir Exempel 10. Atalet arragemag av bokstävera i WOOLLOOMOOLOO (13 bokstäver, varav 8 st. A, och 3 st. L) är 13! 8!3!1!1! 2740 det vet vi med metode i exempel?? ova. Vi frågar u efter atalet sådaa arragemag uta ågra kosekutiva L (dvs. det får ite fias ågra L itill varadra). För att lösa detta problem tar vi först bort de tre L:e och studerar arragemage av de övriga bokstävera O O O O O O O O W M. Atalet sådaa är, med samma tekik som ia, 10! 8!1!1! 90 För varje sådat arragemag sätter vi i tre stycke L i de olika mellarumme mella bokstävera. På detta sätt får vi alla arragemag där iga L står itill varadra. Äve ytterplatsera ska betraktas som mellarum här, så atalet sådaa är 11 (tio bokstäver). Atalet sätt att välja ut de tre mellarum där L ska placeras är ! 7!3! 16 Observera att ordige är oväsetlig vid detta urval. Eligt multiplikatiospricipe är u det sökta atalet arragemag lika med

9 3. URVAL UTAN HÄNSYN TILL ORDNING OCH UTAN UPPREPNING 9 Iblad ka kombiatoriska problem lösas på mer ä ett sätt. I själva verket ka det ofta vara e fördel om ma ka fia mer ä e lösig på ett kombiatoriskt problem, eftersom ma då får e bekräftelse på att ma täkt rätt. Exempel 11. Ma vill dela i 36 persoer i 4 lika stora grupper. På hur måga sätt ka det ske? Lösig: Kalla gruppera A, B, C, D. Först väljer vi ut grupp A. Detta ka ske på sätt (ordigsföljde är oitressat). Nu återstår 27 persoer. Frå dessa väljer vi grupp 27 B, vilket ka ske på sätt. Frå de återståede 18 persoera ka grupp C väljas på sätt. Reste utgör grupp D, som alltså ka väljas på 1 sätt. 9 9 Eligt multiplikatiospricipe blir det totala atalet möjligheter ! 27!9! 27! 18!9! 18! 9!9! 9! 9!9! 36! 9!9!9!9! 36 9 Det föreklade svaret ger e atyda om att det fis ett aat sätt att täka. Alterativ lösig: Ma ka täka sig att urvalet sker geom att de 36 persoera står på rad, och ma förser var och e med e klisterlapp på vilke det står A, B, C eller D. Ett visst urval ka alltså beskrivas som ett arragemag av 9 stycke vardera av dessa fyra bokstäver. Problemet är alltså hur måga arragemag det fis av symbolera A A... A B B... B C C... C D D... D, där varje bokstav förekommer io gåger. Detta slags fråga har vi besvarat flera gåger reda; svaret är e multiomialkoefficiet 36! 9!9!9!9! Biomialkoefficieter är viktiga, och vi ska diskutera deras egeskaper utförligt om ett litet tag; blad aat ska vi förklara var amet kommer ifrå. Vi avslutar detta avsitt med e tillämpig frå kodigsteori. Exempel 12. Iom kodigsteori studerar ma metoder att överföra iformatio mella två kotraheter, e sädare och e mottagare. Trasmissioe sker via e kaal som är utsatt för störigar. Ma ka ite vara säker på att det meddelade som år mottagare överesstämmer med det som utgått frå sädare. Dea felrisk ka ma oftast ite göra ågot åt; kodigsteori hadlar om att fia metoder för mottagare att upptäcka att ett fel uppstått, och kaske till och med ge hoom möjlighet att korrigera felet. störig sädare mottagare

10 10 3. URVAL UTAN HÄNSYN TILL ORDNING OCH UTAN UPPREPNING Exempel på de beskriva situatioe är kommuikatioe mella e dator och e termial, eller överförige av e ljudsigal frå e CD-skiva via e förstärkare till lyssare. Vi atar att alla meddelade har forme av e biär svit av symbolera 0 och 1 av fix lägd (e så kallad blockkod). Atalet sådaa sviter är 2 (multiplikatiospricipe), me det är bara vissa av dessa som ges e meig, represeterade e bokstav eller ågot aat slags tecke. De sviter som är meigsfulla kallas kodord. Frå sädare utgår edast sådaa. Om ett kodord utsätts för störig uder trasmissioe kommer mottagare att ås av e aa svit ä de utsäda. I bästa fall erhåller då mottagare e svit som ite är ett kodord. De har ige meig, mottagare iser att ett fel har uppstått och ka vidtaga lämpliga åtgärder (t.ex. begära repetitio av det utsäda kodordet). Me om det mottaga meddeladet är ett kodord, aat ä det utsäda, har mottagare ige möjlighet att ise att ett fel har uppstått. Ha har då erhållit ett felaktigt meddelade. Det är i första had de sista situatioe ma vill udvika, me det är iblad också ageläget att mottagare ur det erhålla felaktiga meddeladet själv ka rekostruera felet och på så vis komma fram till det korrekta meddeladet. Geom ett omsorgsfullt val av de sviter som ska utgöra kodord ka dessa saker åstadkommas. Uta att gå i på hur detta görs ska vi här udersöka vad som ka sägas om hur måga kodord som är möjliga i ågra olika situatioer. Det är uppebart att för ett givet kodord (biär svit) ka vi ite tillåta att ågo av de sviter ma får geom att ädra på e eda plats är ett kodord. Då skulle ju ett fel i e eda positio vid trasmissioe kua leda till ett ytt kodord, och mottagare skulle ite kua upptäcka att ett fel uppstått. Om exempelvis är ett kodord ( ) är följade sviter ite tillåta som kodord; Varje kod som kostrueras uder iakttagade av dea restriktio kommer att kua upptäcka alla ekelfel (fel i e eda positio). Till varje kodord hör det tydlige stycke sviter som ite är tillåta. Å adra sida förekommer här viss överlappig; om i exemplet ova också är ett kodord så leder ett fel i sista positioe till 11001, samma som de första förbjuda svite ova. De förbjuda svitera ka tydlige höra till mer ä ett kodord. Om atalet av kodord och tillhörade förbjuda sviter uderstiger totala atalet sviter, som är 2, fis det plats för ytterligare kodord. För det maximala atalet möjliga kodord x har vi därför e olikhet x x 2 2 x 1 Det är alltså möjligt att kostruera e kod som ka upptäcka ekelfel iehållade mist 2 1 kodord. Atag att vi ökar ambitiosivå och vill ha möjlighet att upptäcka äve dubbelfel. Då måste vi lägga kodorde glesare. För varje förekommade kodord måste vi se till att de sviter som avviker i e positio ( stycke, som ova) och i två positioer ( stycke) 2 ite är kodord. För det maximala atalet möjliga kodord får vi u olikhete x x x x 1 2 1

11 3. URVAL UTAN HÄNSYN TILL ORDNING OCH UTAN UPPREPNING 11 Vi ädrar u krave till att kostruera e kod som ka korrigera ekelfel. För varje kodord c krävs då att ige av de sviter ( st.) som avviker i bara e positio också har dea egeskap med avseede på ågot aat kodord c. Om detta krav tillgodoses, och vi atar att högst ekelfel uppstår, kommer mottagare av det trasmitterade ordet, geom jämförelse med e lista på förekommade kodord, att kua sluta sig till vilket kodord som utgått frå sädare. För det maximala atalet möjliga kodord gäller tydlige olikhete Atalet kodord ka ite överstiga x x 2 x Amärkig. Hur ma verklige väljer sia kodord i praktike diskuterar vi ite här. Blad aat har ma kravet att kodig och avkodig ska kua ske ekelt och sabbt med hjälp av dator. Detta kräver ågot slags algebraisk struktur hos mägde av kodord.

12 4 Urval uta häsy till ordig med repetitio tillåte Det hadlar u om problemet att frå olika objekt (kulor) välja ut r stycke, uta häsy till ordige och med upprepig tillåte. Iget utesluter aturligtvis att r här. Detta problem är det svåraste av de fyra, och vi ska formulera om det på ågra olika sätt ia vi studerar dess lösig. Låt för i 1 talet x i betecka atalet gåger kula r i väljes. Då är (3) x 1 x 2 x r eftersom det totalt väljes r kulor, och aturligtvis är x i 0 för alla i. Vårt problem är tydlige att bestämma atalet icke-egativa heltalslösigar x 1 x 2 x till (??). Ekvatioe (??) uppträder också i sambad med ett aat kombiatoriskt problem, ett s.k. fördeligsproblem. Vi har r stycke idetiska objekt och vi vill placera dem i olika lådor. På hur måga sätt ka detta ske? Om vi här låter x i betecka atalet objekt som läggs i låda ummer i så får vi åter (??). Det är dea sista versio av problemet som kommer att ge oss dess lösig. SATS 1. Atalet icke-egativa heltalslösigar x 1 x 2 x till (??) är r 1 r BEVIS. Vi geomför beviset geom att lösa fördeligsproblemet ova. Vi lägger objekte på rad och placerar i 1 stycke mellaväggar för att markera vilka objekt som hamar i respektive låda. låda 1 låda 2 låda 3 låda Här har vi totalt r 1 objekt, r stycke och 1 stycke, och vi är itresserade av atalet sätt att arragera dessa. Detta atal är lika med (se exempel??). r 1 r! 1! r 1 r Exempel 13. Tolv hallobåtar ska delas ut till fyra bar, Aders, Bertil, Cecilia och Doris. På hur måga sätt ka dea fördelig ske? Lösig: Här har vi fördeligsproblemet ova, med bare som lådora och hallobåtara som kulora. Atalet sätt att fördela godisbitara är således eligt sats??

13 4. URVAL UTAN HÄNSYN TILL ORDNING MED REPETITION 13 Detta är problemet med atalet icke-egativa heltalslösigar till (4) x A x B x C x D 12 där x A beteckar atalet hallobåtar som Aders får, etc. Vi ka också uppfatta frågeställige som ett urvalsproblem; 12 gåger skall ma välja e av Aders, Bertil, Cecilia, Doris. Upprepig är tillåte och ordige irrelevat. Exempel 14. Atag att vi modifierar exempel?? ova geom att iföra kravet att alla bar ska få mist e hallobåt. Hur måga möjligheter fis det då? Lösig: Vi börjar med att ge varje bar e hallobåt. Seda återstår 8 stycke, vilka skall distribueras till de fyra bare eligt samma regler som förut. Eligt sats?? blir atalet möjligheter Det fis ett aat sätt att hatera problemet, som ka vara lättare att geeralisera till adra situatioer. Frågeställige iebär att vi söker atalet heltalslösigar till (??) med x A x B x C x D 1. Vi ka återföra oss på de tidigare situatioe geom att iföra ya obekata i ekvatioe. Sätt y A x A 1 och likadat för de adra obekata. I stället för (??) får vi y A y B y C y D med y A svaret , etc. Vi söker atalet heltalslösigar till dea ekvatio; eligt sats?? är 11 8 Exempel 1. Betrakta följade avsitt i ett datorprogram: "!# Vilket värde har variabel a är programsliga geomlupits? Lösig: Med start i 0 ökas variabel a med 1 för varje i j k med 1 k j i 2. Det hadlar om ett urval av 3 tal blad 1 2, med upprepig och uta häsy till ordige, dvs. om heltalslösigar till ekvatioe Atalet sådaa är , som alltså är slutvärdet på a. x 1 x 2 3

14 Biomialkoefficieter. Biomialsatse r Vi erirar om defiitioe; biomialkoefficietera defiieras av ()! r!r! 0 r (För adra heltal r tolkas de som 0.) Biomialkoefficietera har e kombiatorisk tolkig som vi reda diskuterat: atalet sätt att välja ut r objekt frå olika uta repetitio och uta häsy till ordige är. Detta ka också formuleras med termer frå r mägdlära. Att välja ut r objekt frå de giva iebär ju att ma defiierar e delmägd av mägde av de objekte. Således: atalet delmägder med r elemet till e mägd med elemet är r 0 1 delmägder; de tomma mägde som ite har ågra Speciellt för r 0 fis elemet. Följade sats sammafattar ågra viktiga egeskaper hos biomialkoefficieter. SATS 2. För biomialkoefficieter gäller följade idetiteter. a) b) r 1 r r, r r 1. BEVIS. Satse ka aturligtvis bevisas geom att ma utyttjar defiitioe (??) och i fallet b) sätter högra ledet på gemesam ämare. Läsare bör geomföra detta bevis på ege had (yttig övig). Vi ska här i stället ge ett kombiatoriskt bevis, som är istruktivt geom att det ger e förklarig till formleras utseede. Därmed blir de lättare att komma ihåg i fortsättige. a) Betrakta e mägd M med elemet. I väster led betyder r atalet delmägder till M med r elemet. Me varje gåg vi väljer ut e delmägd med r elemet defiierar vi också e delmägd med r elemet, ämlige de som vi lämat kvar. Därför fis det lika måga delmägder med r elemet som med r elemet. r st. r st. elemet b) Betrakta e mägd M med 1 elemet, och betecka ett av dessa med x. På väster sida i formel står atalet delmägder till M med r elemet. Vi ska visa att summa i

15 . BINOMIALKOEFFICIENTER. BINOMIALSATSEN 1 höger led betyder samma sak. Dela upp i två fall: räka först de delmägder till M som ite iehåller x och seda de som iehåller x. För att bilda e delmägd med r elemet till M som ite iehåller x ska vi välja r elemet frå stycke (alla elemet i M utom x). Atalet sätt att göra detta är de första terme i högra ledet. För att bilda e delmägd med r elemet som iehåller x väljer vi först x och skall seda välja ut r 1 elemet blad de återståede. Atalet sätt att göra det är, de adra terme i höger led. Sammalagt har vi u räkat r 1 samtliga delmägder i M med r elemet, varför formel är bevisad. r, Som e följd av satse får vi följade schema för biomialkoefficietera, Pascals triagel Här är varje koefficiet summa av de två som står sett ovaför. Eftersom för alla ka vi med start uppifrå sabbt och ekelt skriva ut värde på alla lägre biomialkoefficeter i schemat Vi ka u förklara amet biomialkoefficiet. Betrakta ågra poteser av biomet x y: x y 2 x 2 2xy y 2 x y 3 x 3 3x 2 y 3xy 3 y 3 Koefficietera här är precis de tal som står i adra och tredje rade i Pascals triagel (om vi umrerar radera så att de översta etta är rad oll). Detta är ige tillfällighet; vi har

16 16. BINOMIALKOEFFICIENTER. BINOMIALSATSEN äve och allmät: x y 4 x 4 4x 3 y 6x 2 y 2 4xy 3 y 4 SATS 3. (BINOMIALSATSEN) För utvecklige av x y gäller x y x 0 x 1 1 y x 2 2 y 2 eller med summatecke x y k 0 k x k y k BEVIS. Det är klart att successiv ihopmultiplikatio av faktorera i x y x y x y x y y leder till ett atal termer av forme x r y r med r varierade frå 0 till, precis som i de agiva formel. Det vi behöver visa är att koefficietera i formel är de rätta, dvs. att ma för ett fixt r får precis stycke r termer x r y r vid hopmultiplicerige. Me e såda term får vi ju varje gåg vi väljer y frå exakt r pareteser x y, och x frå de övriga. Atalet sätt att välja ut r pareteser frå är r ; därför är detta koefficiete för x r y r. Exempel 16. Bestäm de kostata terme i biomialutvecklige av 2x 4 1 x Lösig: Här uppfattar vi x som e variabel; de kostata terme är de som ite iehåller x, eller om ma så vill, som iehåller x 0. Det är aturligtvis ite alls givet att det fis e såda term. Det igår i uppgifte att udersöka detta. Eligt biomialsatse är 2x 4 1 x k 0 10 k 2x 4 10 k 1 x k 10 k 0 10 k 2 10 k x 40 k Vi får terme iehållade x 0 då 40 k 0, dvs. då k 8. Detta är ett heltal mella 0 och 10, alltså fis e såda term. De är lika med x FÖLJDSATS 1. Vi har att a) 2 b) , 1 0.

17 . BINOMIALKOEFFICIENTER. BINOMIALSATSEN 17 BEVIS. De första formel får ma geom att sätta x 1, y 1 i biomialsatse. Då får ma ämlige k 0 k 1 k 1 k k 0 k De adra formel får ma på samma sätt geom att sätta x 1, y 1. Summerar ma radvis i Pascals triagel får ma tydlige e tvåpotes. Till exempel är och Läsare bör själv kotrollera ågra rader till. Exempel 17. De första formel i följdsatse ka äve bevisas kombiatoriskt. Vi vet att betyder atalet delmägder med k elemet till e mägd M med elemet. Summerar vi över alla k får vi det totala atalet delmägder till M. Me detta atal är precis 2 k (se exempel??). Exempel 18. Geom att i de adra formel i följdsatse flytta över alla termer med miustecke till höger sida får ma k 0 k jämt k k 0 k udda k De kombiatoriska iebörde av detta är att för e give mägd M är atalet delmägder med ett jämt atal elemet lika med atalet delmägder med ett udda atal elemet. Om M har elemet är det totala atalet delmägder lika med 2 (exempel??). Det följer att atalet delmägder med ett udda (eller jämt) atal elemet är Ett aat bevis för detta resultat får ma frå Pascals triagel. På grud av rekursiosformel för biomialkoefficieter (de adra formel i sats??) är summa av varaa koefficiet i rad i Pascals triagel lika med summa av alla elemet i rade ovaför, som är lika med 2 1 eligt exempel??. Multiomialkoefficieter Vi ska u studera e geeraliserig av biomialkoefficietera. Atag att 1 2 k, där alla i är icke-egativa heltal. Då defiieras tillhörade multiomialkoefficiet som talet 1 2 k! 1! 2! k! Vi har träffat på sådaa tidigare (se amärkige till exempel??, sida??). Av exempel?? framgår de kombiatoriska betydelse: atalet arragemag av 1 stycke likadaa objekt A 1, 2 objekt A 2,..., k objekt A k är 1 2 k där 1 2 k.

18 18. BINOMIALKOEFFICIENTER. BINOMIALSATSEN För exempel, se exempel??. Då k 2 återfår vi biomialkoefficietera, ty 1 2! 1! 2!! 2! 2! Vi har u följade geeraliserig av biomialsatse. 2 1 (6) x 1 x 2 x k 1 2 k 1 2 k k x 1 1 x 2 2 x k k SATS 4. (MULTINOMIALSATSEN) Utvecklig av x 1 x 2 x k leder till Summatioe sker här över alla k-tipler 1 2 k med alla i 0 och 1 2 k. BEVIS. Som i beviset för biomialsatse är det uppebart att hopmultiplicerige av pareteser x 1 x 2 x k leder till e summa av termer x 1 1 x 2 2 x k k med lämpliga koefficieter. Det gäller alltså att ise att dessa koefficieter är precis multiomialkoefficietera. För e bestämd uppsättig 1 2 k får vi produkte x 1 1 x 2 2 x k k varje gåg vi väljer x 1 ur exakt 1 av paretesera x 1 x 2 x k, x 2 ur exakt 2 pareteser, etc. Atalet sådaa urval är lika med atalet sätt att arragera 1 symboler x 1, 2 symboler x 2,..., alltså lika med! 1! 2! k! 1 2 k Därför blir detta koefficiete framför x 1 1 x 2 2 x k k. Vi avslutar med ett kombiatoriskt exempel. Exempel 19. Hur måga termer igår i multiomialutvecklige (??) av x 1 x 2 x k? Lösig: Atalet termer är lika med atalet k-tipler 1 2 k med 1 2 k och alla i icke-egativa. Eligt sats?? är detta atal lika med k 1

19 6 Sammafattig Olika slags urval Vi har blad aat diskuterat atalet sätt att välja ut r objekt frå stycke olika uder varierade betigelser. De viktigaste resultate framgår av följade tabell. med återläggig uta återläggig med häsy till ordig r P r! r! uta häsy till ordig r 1 r r Biomialkoefficieter 1 r r r 1 De viktigaste egeskape hos biomialkoefficietera är rekursiosformel frå sats?? Pascals triagel följer ur dea samt att 0 1 för alla. Biomialkoefficietera har måga itressata egeskaper som ka åskådliggöras i Pascals triagel: Summa av alla koefficietera i e rad är e potes av 2. (Följdsatse till biomialsatse.) De altererade summa av alla koefficietera i e rad är oll. (Följdsatse till biomialsatse.) Summa av varaa koefficiet i e rad blir också e 2-potes (exempel??). För de itresserade beskriver vi ågra adra relatioer mella biomialkoefficieter. Summa av kvadratera av alla koefficietera i rad är lika med biomialkoefficiete 2 i mitte på rad 2. (Kommer som övig.) Till exempel (rad 3) är Summerar ma ågra steg i parallellt med e sida i triagel så blir summa e biomialkoefficiet ett steg lägre er. Se figure till väster eda. (Kommer som övig.) Summerar ma på sedde får ma de s.k. Fiboaccitale F i, defiierade av rekursiosformel F i F i 1 F i 2. Vi kommer att träffa på dessa seare i kurse. Se figure till höger eda. Läsare uppmaas att försöka ise detta med utgågspukt frå rekursiosformel för biomialkoefficieter.

20 20 6. SAMMANFATTNING

ENDIMENSIONELL ANALYS B1 FÖRELÄSNING VI. Föreläsning VI. Mikael P. Sundqvist

ENDIMENSIONELL ANALYS B1 FÖRELÄSNING VI. Föreläsning VI. Mikael P. Sundqvist Föreläsig VI Mikael P. Sudqvist Aritmetisk summa, exempel Exempel I ett sällskap på 100 persoer skakar alla persoer had med varadra (precis e gåg). Hur måga hadskakigar sker? Defiitio I e aritmetisk summa

Läs mer

Cartesisk produkt. Multiplikationsprincipen Ï Ï Ï

Cartesisk produkt. Multiplikationsprincipen Ï Ï Ï Kombiatorik Kombiatorik hadlar oftast om att räka hur måga arragemag det fis av e viss typ. Sådaa kalkyler uderlättas om ma ka hitta relevata represetatioer av de ibladade arragemage ågot som illustreras

Läs mer

Induktion LCB Rekursion och induktion; enkla fall. Ersätter Grimaldi 4.1

Induktion LCB Rekursion och induktion; enkla fall. Ersätter Grimaldi 4.1 duktio LCB 2000 Ersätter Grimaldi 4. Rekursio och iduktio; ekla fall E talföljd a a 0 a a 2 ka aturligtvis defiieras geom att ma ager e explicit formel för uträkig av dess elemet, som till exempel () a

Läs mer

Föreläsning 10: Kombinatorik

Föreläsning 10: Kombinatorik DD2458, Problemlösig och programmerig uder press Föreläsig 10: Kombiatorik Datum: 2009-11-18 Skribeter: Cecilia Roes, A-Soe Lidblom, Ollata Cuba Gylleste Föreläsare: Fredrik Niemelä 1 Delmägder E delmägd

Läs mer

H1009, Introduktionskurs i matematik Armin Halilovic POLYNOM, POLYNOMDIVISION, ALGEBRAISKA EKVATIONER, PARTIALBRÅKSUPPDELNING. vara ett polynom där a

H1009, Introduktionskurs i matematik Armin Halilovic POLYNOM, POLYNOMDIVISION, ALGEBRAISKA EKVATIONER, PARTIALBRÅKSUPPDELNING. vara ett polynom där a POLYNOM, POLYNOMDIVISION, ALGEBRAISKA EKVATIONER, PARTIALBRÅKSUPPDELNING Defiitio Polyom är ett uttryck av följade typ P( ) a a a, där är ett icke-egativt heltal (Kortare 0 P k ( ) a a 0 k ) k Defiitio

Läs mer

Uppsala Universitet Matematiska Institutionen Thomas Erlandsson

Uppsala Universitet Matematiska Institutionen Thomas Erlandsson Uppsala Uiversitet Matematisa Istitutioe Thomas Erladsso LÄSANVISNINGAR VECKA -5 BINOMIALSATSEN Ett uttryc av forme a + b allas ett biom eftersom det är summa av två moom. För uttrycet (a + b) gäller de

Läs mer

Vad är det okända som efterfrågas? Vilka data är givna? Vilka är villkoren?

Vad är det okända som efterfrågas? Vilka data är givna? Vilka är villkoren? Problemlösig. G. Polya ger i si utmärkta lilla bok How to solve it (Priceto Uiversity press, 946) ett schema att följa vid problemlösig. I de flod av böcker om problemlösig som har följt på Polyas bok

Läs mer

c n x n, där c 0, c 1, c 2,... är givna (reella eller n=0 c n x n n=0 absolutkonvergent om x < R divergent om x > R n n lim = 1 R.

c n x n, där c 0, c 1, c 2,... är givna (reella eller n=0 c n x n n=0 absolutkonvergent om x < R divergent om x > R n n lim = 1 R. P Potesserier Med e potesserie mear vi e serie av type c x, där c, c, c,... är giva (reella eller komplexa) kostater, s.k. koefficieter, och där x är e (reell eller komplex) variabel. För varje eskilt

Läs mer

DEL I. Matematiska Institutionen KTH

DEL I. Matematiska Institutionen KTH 1 Matematiska Istitutioe KTH Lösig till tetamesskrivig på kurse Diskret Matematik, momet A, för D2 och F, SF1631 och SF1630, de 5 jui 2009 kl 08.00-13.00. DEL I 1. (3p) Bestäm e lösig till de diofatiska

Läs mer

MS-A0409 Grundkurs i diskret matematik Sammanfattning, del I

MS-A0409 Grundkurs i diskret matematik Sammanfattning, del I MS-A0409 Grudkurs i diskret matematik Sammafattig, del I G. Gripeberg Aalto-uiversitetet 2 oktober 2013 G. Gripeberg (Aalto-uiversitetet) MS-A0409 Grudkurs i diskret matematiksammafattig, del 2Ioktober

Läs mer

Induktion och Binomialsatsen. Vi fortsätter att visa hur matematiska påståenden bevisas med induktion.

Induktion och Binomialsatsen. Vi fortsätter att visa hur matematiska påståenden bevisas med induktion. Idutio och Biomialsatse Vi fortsätter att visa hur matematisa påståede bevisas med idutio. Defiitio. ( )! = ( över ).!( )! Betydelse av talet studeras seare. Med idutio a vi u visa SATS (Biomialsatse).

Läs mer

vara ett polynom där a 0, då kallas n för polynomets grad och ibland betecknas n grad( P(

vara ett polynom där a 0, då kallas n för polynomets grad och ibland betecknas n grad( P( Armi Halilovic: EXTRA ÖVNINGAR Polyom POLYNOM OCH ALGEBRAISKA EKVATIONER Defiitio Polyom är uttrycket av type a a a 0 ( där är ett icke-egativt heltal) Defiitio Låt P( a a a0 vara ett polyom där a 0, då

Läs mer

RESTARITMETIKER. Avsnitt 4. När man adderar eller multiplicerar två tal som t ex

RESTARITMETIKER. Avsnitt 4. När man adderar eller multiplicerar två tal som t ex Avsitt 4 RESTARITMETIKER När ma adderar eller multiplicerar två tal som t ex 128 + 39..7 128 43..4 så bestämmer ma först de sista siffra. De operatioer som leder till resultatet kallas additio och multiplikatio

Läs mer

Genomsnittligt sökdjup i binära sökträd

Genomsnittligt sökdjup i binära sökträd Iformatiostekologi Tom Smedsaas 10 augusti 016 Geomsittligt sökdjup i biära sökträd Detta papper visar att biära sökträd som byggs upp av slumpmässiga data är bra. Beteckigar och defiitioer Defiitio De

Läs mer

= (1 1) + (1 1) + (1 1) +... = = 0

= (1 1) + (1 1) + (1 1) +... = = 0 TALFÖLJDER OCH SERIER Läs avsitte - och 5 Lös övigara, abcd, 4, 5, 7-9, -5, 7-9, -abcd, 4, 5 Läsavisigar Avsitt Defiitioe av talföljd i boe är ågot ryptis, me egetlige är det ågot väldigt eelt: e talföljd

Läs mer

Föreläsning 3. 732G04: Surveymetodik

Föreläsning 3. 732G04: Surveymetodik Föreläsig 3 732G04: Surveymetodik Dages föreläsig Obudet slumpmässigt urval (OSU) Populatiosparametrar och stickprovsstatistikor Vätevärdesriktighet Ädliga och oädliga populatioer Medelvärde, adel Kofidesitervall

Läs mer

Borel-Cantellis sats och stora talens lag

Borel-Cantellis sats och stora talens lag Borel-Catellis sats och stora tales lag Guar Eglud Matematisk statistik KTH Vt 2005 Iledig Borel-Catellis sats är e itressat och avädbar sats framför allt för att bevisa stora tales lag i stark form. Vi

Läs mer

101. och sista termen 1

101. och sista termen 1 Lektio, Evariabelaalys de ovember 999 5.. Uttryck summa j uta summasymbole. j + Termera är idexerade frå j = till j = och varje term är blir j j+. Summa Skriver vi upp summa uta summasymbole blir de +

Läs mer

Tolkning av sannolikhet. Statistikens grunder, 15p dagtid. Lite mängdlära. Lite mängdlära, forts. Frekventistisk n A /n P(A) då n

Tolkning av sannolikhet. Statistikens grunder, 15p dagtid. Lite mängdlära. Lite mängdlära, forts. Frekventistisk n A /n P(A) då n Tolkig av saolikhet Statistikes gruder, 15p dagtid HT 01 Föreläsigar F4-F6 Frekvetistisk A / A) då Klassisk atal(a) / atal(ω) = A) storlek(a) / storlek(ω) = A) Subjektiv (persolig) isats/total vist = A)

Läs mer

SANNOLIKHETER. Exempel. ( Tärningskast) Vi har sex möjliga utfall 1, 2, 3, 4, 5 och 6. Därför är utfallsrummet Ω = {1, 2, 3, 4, 5,6}.

SANNOLIKHETER. Exempel. ( Tärningskast) Vi har sex möjliga utfall 1, 2, 3, 4, 5 och 6. Därför är utfallsrummet Ω = {1, 2, 3, 4, 5,6}. rmi Halilovic: EXTR ÖVIGR SOLIKHETER GRUDLÄGGDE BEGRE OH BETEKIGR Utfall Resultat av ett slumpmässigt försök. Utfallsrummet ägde av alla utfall (beteckas oftast med Ω ). Hädelse E delmägd av utfallsrummet.

Läs mer

F4 Matematikrep. Summatecken. Summatecken, forts. Summatecken, forts. Summatecknet. Potensräkning. Logaritmer. Kombinatorik

F4 Matematikrep. Summatecken. Summatecken, forts. Summatecken, forts. Summatecknet. Potensräkning. Logaritmer. Kombinatorik 03-0-4 F4 Matematirep Summatece Summatecet Potesräig Logaritmer Kombiatori Säg att vi har styce tal x,, x Summa av dessa tal (alltså x + + x ) srivs ortfattat med hjälp av summatece: x i i summa x i då

Läs mer

MS-A0409 Grundkurs i diskret matematik I

MS-A0409 Grundkurs i diskret matematik I MS-A0409 Grudkurs i diskret matematik I G. Gripeberg Mägder och logik Relatioer och fuktioer Aalto-uiversitetet oktober 04 Kombiatorik etc. G. Gripeberg (Aalto-uiversitetet MS-A0409 Grudkurs i diskret

Läs mer

Webprogrammering och databaser. Begrepps-modellering. Exempel: universitetsstudier Kravspec. ER-modellen. Exempel: kravspec forts:

Webprogrammering och databaser. Begrepps-modellering. Exempel: universitetsstudier Kravspec. ER-modellen. Exempel: kravspec forts: Webprogrammerig och databaser Koceptuell datamodellerig med Etitets-Relatiosmodelle Begrepps-modellerig Mål: skapa e högivå-specifikatio iformatiosiehållet i database Koceptuell modell är oberoede DBMS

Läs mer

Kompletterande kurslitteratur om serier

Kompletterande kurslitteratur om serier KTH Matematik Has Thuberg 5B47 Evariabelaalys Kompletterade kurslitteratur om serier I Persso & Böiers.5.4 itroduceras serier, och serier diskuteras också i kapitel 7.9. Ia du läser vidare här skall du

Läs mer

Databaser - Design och programmering. Programutveckling. Programdesign, databasdesign. Kravspecifikation. ER-modellen. Begrepps-modellering

Databaser - Design och programmering. Programutveckling. Programdesign, databasdesign. Kravspecifikation. ER-modellen. Begrepps-modellering Databaser desig och programmerig Desig processe ER-modellerig Programutvecklig Förstudie, behovsaalys Programdesig, databasdesig Implemetatio Programdesig, databasdesig Databasdesig Koceptuell desig Koceptuell

Läs mer

Sannolikheten. met. A 3 = {2, 4, 6 }, 1 av 11

Sannolikheten. met. A 3 = {2, 4, 6 }, 1 av 11 rmi Halilovic: EXTR ÖVIGR SOLIKHETER GRUDLÄGGDE EGRE OH ETEKIGR Utfall Resultat av ett slumpmässigt försök. Utfallsrummet ägde av alla utfall (beteckas oftast medd Ω ). Hädelse E delmägd av utfallsrumm

Läs mer

b 1 och har för olika värden på den reella konstanten a.

b 1 och har för olika värden på den reella konstanten a. Första häftet 649. a) A och B spelar cigarr, vilket som bekat tillgår på följade sätt. Omväxlade placerar de ibördes lika, jämtjocka cigarrer på ett rektagulärt bord, varvid varje y cigarr måste placeras

Läs mer

Lösningar och kommentarer till uppgifter i 1.1

Lösningar och kommentarer till uppgifter i 1.1 Lösigar och kommetarer till uppgifter i. 407 d) 408 d) 40 a) 3 /5 5) 5 3 0 ) 0) 3 5 5 4 0 6 5 x 5 x) 5 x + 5 x 5 x 5 x 5 x + 5 x 40 Om det u är eklare så här a x a 3x + a x) a 4x + 43 a) 43 45 5 3 5 )

Läs mer

Linjär Algebra (lp 1, 2016) Lösningar till skrivuppgiften Julia Brandes

Linjär Algebra (lp 1, 2016) Lösningar till skrivuppgiften Julia Brandes Lijär Algebra (lp 1, 2016) Lösigar till skrivuppgifte Julia Brades Uppgift 1. Betecka mägde av alla matriser med M(). Vi har e elemetvist defiierad additio av två matriser A, B M(). De är defiierad geom

Läs mer

Multiplikationsprincipen

Multiplikationsprincipen Kombiatori Kombiatori hadlar oftast om att räa hur måga arragemag det fis av e viss typ. Multipliatiospricipe Atag att vi är på e restaurag för att provsmaa trerättersmåltider. Om det fis fyra förrätter

Läs mer

Sannolikhetslära. c 2015 Eric Järpe Högskolan i Halmstad

Sannolikhetslära. c 2015 Eric Järpe Högskolan i Halmstad Saolikhetslära c 201 Eric Järpe Högskola i Halmstad Saolikhetslära hadlar om att mäta hur saolikt (dvs hur ofta ) ma ka förväta sig att ågot iträffar. Därför sorterar saolikhetslära uder de matematiska

Läs mer

Binomialsatsen och lite kombinatorik

Binomialsatsen och lite kombinatorik Biomialsatse och lite ombiatori Sammafattig Aders Källé MatematiCetrum LTH adersalle@gmail.com Här disuteras e del grudläggade ombiatori, som utgår ifrå biomialoefficieteras ombiatorisa betydelse. Vi härleder

Läs mer

Anmärkning: I några böcker använder man följande beteckning ]a,b[, [a,b[ och ]a,b] för (a,b), [a,b) och (a,b].

Anmärkning: I några böcker använder man följande beteckning ]a,b[, [a,b[ och ]a,b] för (a,b), [a,b) och (a,b]. MÄNGDER Stadardtalmägder: N={0,, 2, 3, } mägde av alla aturliga tal (I ågra böcker N={,2,3, }) Z={ 3, 2,,0,, 2, 3, 4, } mägde av alla hela tal m Q={, där m, är hela tal och 0 } mägde av alla ratioella

Läs mer

Inledande matematisk analys (TATA79) Höstterminen 2016 Föreläsnings- och lekionsplan

Inledande matematisk analys (TATA79) Höstterminen 2016 Föreläsnings- och lekionsplan Iledade matematisk aalys TATA79) Hösttermie 016 Föreläsigs- och lekiospla Föreläsig 1 Logik, axiom och argumet iom matematik, talbeteckigssystem för hetal, ratioella tal, heltalspoteser. Lektio 1 och Hadledigstillfälle

Läs mer

Databaser - Design och programmering. Databasdesign. Kravspecifikation. Begrepps-modellering. Design processen. ER-modellering

Databaser - Design och programmering. Databasdesign. Kravspecifikation. Begrepps-modellering. Design processen. ER-modellering Databaser desig och programmerig Desig processe Databasdesig Förstudie, behovsaalys ER-modellerig Kravspecifikatio För att formulera e kravspecifikatio: Idetifiera avädare Studera existerade system Vad

Läs mer

Egna funktioner. Vad är sin? sin är namnet på en av många inbyggda funktioner i Ada (och den återfinns i paketet Ada.Numerics.Elementary_Functions)

Egna funktioner. Vad är sin? sin är namnet på en av många inbyggda funktioner i Ada (och den återfinns i paketet Ada.Numerics.Elementary_Functions) - 1 - Vad är si? si är amet på e av måga ibyggda fuktioer i Ada (och de återfis i paketet Ada.Numerics.Elemetary_Fuctios) si är deklarerad att ta emot e parameter (eller ett argumet) av typ Float (mätt

Läs mer

Introduktion till statistik för statsvetare

Introduktion till statistik för statsvetare "Det fis iget så praktiskt som e bra teori" November 2011 Bakgrud Stadardiserig E saolikhetsekvatio Kosekves av stora tales lag Stora tales lag ger att är slumpvariablera X i är oberoede, med e och samma

Läs mer

Uppgifter 3: Talföljder och induktionsbevis

Uppgifter 3: Talföljder och induktionsbevis Gruder i matematik och logik (017) Uppgifter 3: Talföljder och iduktiosbevis Ur Matematik Origo 5 Talföljder och summor 3.01 101. E talföljd defiieras geom formel a 8 + 6. a) Är det e rekursiv eller e

Läs mer

Ekvationen (ekv1) kan beskriva en s.k. stationär tillstånd (steady-state) för en fysikalisk process.

Ekvationen (ekv1) kan beskriva en s.k. stationär tillstånd (steady-state) för en fysikalisk process. Armi Halilovic: EXTRA ÖVNINGAR aplace-ekvatioe APACES EKVATION Vi etraktar följade PDE u, u,, a, ekv1 som kallas aplaces ekvatio Ekvatioe ekv1 ka eskriva e sk statioär tillståd stead-state för e fsikalisk

Läs mer

Visst kan man faktorisera x 4 + 1

Visst kan man faktorisera x 4 + 1 Visst ka ma faktorisera + 1 Per-Eskil Persso Faktoriserig av polyomuttryck har alltid utgjort e svår del av algebra. Reda i slutet av grudskola möter elever i regel dea omvädig till multiplikatio med hjälp

Läs mer

Räkning med potensserier

Räkning med potensserier Räkig med potesserier Serier (termiologi fis i [P,4-4]!) av type P + + + + 4 +... k ( om < ) k + + + + P 4 4 +... k k! ( e för alla ) k och de i [P, sid.9, formler 7-] som ärmast skulle kua beskrivas som

Läs mer

Statistisk analys. Vilka slutsatser kan dras om populationen med resultatet i stickprovet som grund? Hur säkra uttalande kan göras om resultatet?

Statistisk analys. Vilka slutsatser kan dras om populationen med resultatet i stickprovet som grund? Hur säkra uttalande kan göras om resultatet? Statistisk aalys Vilka slutsatser ka dras om populatioe med resultatet i stickprovet som grud? Hur säkra uttalade ka göras om resultatet? Mats Guarsso Tillämpad matematik III/Statistik - Sida 83 Exempel

Läs mer

Bertrands postulat. Kjell Elfström

Bertrands postulat. Kjell Elfström F r å g a L u d o m m a t e m a t i k Matematikcetrum Matematik NF Bertrads ostulat Kjell Elfström Bertrads ostulat är satse, som säger, att om > är ett heltal, så fis det ett rimtal, sådat att < < 2 2.

Läs mer

TENTAMEN I MATEMATISK STATISTIK Datum: 13 mars 08

TENTAMEN I MATEMATISK STATISTIK Datum: 13 mars 08 TENTAMEN I MATEMATISK STATISTIK Datum: 3 mars 8 Te i kurse HF3, 6H3, 6L3 MATEMATIK OCH MATEMATISK STATISTIK, Te i kurse HF ( Tidigare k 6H3), KÖTEORI OCH MATEMATISK STATISTIK, Skrivtid: 8:5-:5 Hjälpmedel:

Läs mer

Datorövning 2 Fördelningar inom säkerhetsanalys

Datorövning 2 Fördelningar inom säkerhetsanalys Luds tekiska högskola Matematikcetrum Matematisk statistik STATISTISKA METODER FÖR SÄKERHETSANALYS FMS065, HT-15 Datorövig 2 Fördeligar iom säkerhetsaalys I dea datorövig ska vi studera ågra grudläggade

Läs mer

(a) om vi kan välja helt fritt? (b) om vi vill ha minst en fisk av varje art? (c) om vi vill ha precis 3 olika arter?

(a) om vi kan välja helt fritt? (b) om vi vill ha minst en fisk av varje art? (c) om vi vill ha precis 3 olika arter? Lösigar Grudläggade Diskret matematik 11054 Tid: 1.00-17.00 Telefo: 036-10160, Examiator: F Abrahamsso 1. I de lokala zoo-affäre fis 15 olika fiskarter med mist 0 fiskar utav varje art). På hur måga sätt

Läs mer

2. Konfidensintervall för skillnaden mellan två proportioner.

2. Konfidensintervall för skillnaden mellan två proportioner. Föreläsig 12 LV1, Torsdag 12/10 Upplägg 1. Kofidesitervall för proportioer. 2. Kofidesitervall för skillade mella två proportioer. 3. Grafteori Kofidesitervall för proportioer Atag att vi vill skatta adele

Läs mer

REGULJÄRA SPRÅK (8p + 6p) 1. DFA och reguljära uttryck (6 p) Problem. För följande NFA över alfabetet {0,1}:

REGULJÄRA SPRÅK (8p + 6p) 1. DFA och reguljära uttryck (6 p) Problem. För följande NFA över alfabetet {0,1}: CD58 FOMEA SPÅK, AUTOMATE, OCH BEÄKNINGSTEOI, 5 p JUNI 25 ÖSNINGA EGUJÄA SPÅK (8p + 6p). DFA och reguljära uttryck (6 p) Problem. För följade NFA över alfabetet {,}:, a) kovertera ovaståede till e miimal

Läs mer

H1009, Introduktionskurs i matematik Armin Halilovic. använder vi oftast induktionsbevis.

H1009, Introduktionskurs i matematik Armin Halilovic. använder vi oftast induktionsbevis. MATEMATISK INDUKTION För att bevisa att ett påståede P() är sat för alla heltal 0 aväder vi oftast iduktiosbevis Iduktiossatse Låt P() vara ett påståede vars saigsvärde beror av heltalet 0 där 0 är ett

Läs mer

Innehåll Grafräknaren och diskret matematik...1 Vad handlar diskret matematik om?...1 Permutationer och kombinationer...3 Något om heltalsräkning...

Innehåll Grafräknaren och diskret matematik...1 Vad handlar diskret matematik om?...1 Permutationer och kombinationer...3 Något om heltalsräkning... Iehåll Grafräkare och diskret matematik...1 Vad hadlar diskret matematik om?...1 Permutatioer och kombiatioer...3 Något om heltalsräkig...4 Modulusoperator...4 Faktoriserig i primfaktorer...5 Talföljder...7

Läs mer

Fourierserien. fortsättning. Ortogonalitetsrelationerna och Parsevals formel. f HtL g HtL t, där T W ã 2 p, PARSEVALS FORMEL

Fourierserien. fortsättning. Ortogonalitetsrelationerna och Parsevals formel. f HtL g HtL t, där T W ã 2 p, PARSEVALS FORMEL Fourierserie fortsättig Ortogoalitetsrelatioera och Parsevals formel Med hjälp av ortogoalitetsrelatioera Y Â m W t, Â W t ] =, m ¹, m = () där Xf, g\ = Ÿ T f HtL g HtL, där W ã p, ka ma bevisa följade

Läs mer

Digital signalbehandling Alternativa sätt att se på faltning

Digital signalbehandling Alternativa sätt att se på faltning Istitutioe för data- oc elektrotekik 2-2- Digital sigalbeadlig Alterativa sätt att se på faltig Faltig ka uppfattas som ett kostigt begrepp me adlar i grude ite om aat ä att utgåede frå e isigal x [],

Läs mer

x 1 x 2 x 3 x 4 x 5 x 6 HL Z x x x

x 1 x 2 x 3 x 4 x 5 x 6 HL Z x x x Uppgift 1 a) Vi iför slackvariabler x 4, x 5 och x 6 och löser problemet med hjälp av simplexalgoritme. Z -2-1 1 0 0 0 0 x 4 1 1-1 1 0 0 20 x 5 2 1 1 0 1 0 30 x 6 1-1 2 0 0 1 10 x 1 blir igåede basvariabel

Läs mer

Uppsala Universitet Matematiska Institutionen Bo Styf. Genomgånget på föreläsningarna Föreläsning 26, 9/2 2011: y + ay + by = h(x)

Uppsala Universitet Matematiska Institutionen Bo Styf. Genomgånget på föreläsningarna Föreläsning 26, 9/2 2011: y + ay + by = h(x) Uppsala Uiversitet Matematiska Istitutioe Bo Styf Evariabelaalys, 0 hp STS, X 200-0-27 Föreläsig 26, 9/2 20: Geomgåget på föreläsigara 26-30. Att lösa de ihomogea ekvatioe. De ekvatio vi syftar på är förstås

Läs mer

TATM79: Föreläsning 2 Absolutbelopp, olikheter och binomialkoefficienter

TATM79: Föreläsning 2 Absolutbelopp, olikheter och binomialkoefficienter TATM79: Föreläsig Absolutbelopp, oliheter och biomialoefficieter Joha Thim augusti 018 1 Absolutbelopp Absolutbelopp Defiitio. För varje reellt x defiieras absolutbeloppet x eligt { x, x 0 x x, x < 0.

Läs mer

FUNKTIONSLÄRA. Christian Gottlieb

FUNKTIONSLÄRA. Christian Gottlieb FUNKTIONSLÄRA Christia Gottlieb Matematiska istitutioe Stockholms uiversitet 2002 Iehåll 1. Komplexa tal och vektorer i plaet 1 Tillämpigar på trigoometriska formler 7 2. Geometriska serier 8 3. Biomialsatse

Läs mer

Tentamenskrivning, , kl SF1625, Envariabelanalys för CINTE1(IT) och CMIEL1(ME ) (7,5hp)

Tentamenskrivning, , kl SF1625, Envariabelanalys för CINTE1(IT) och CMIEL1(ME ) (7,5hp) KTH-Matematik Tetameskrivig, 2008-0-0, kl. 4.00-9.00 SF625, Evariabelaalys för CITE(IT) och CMIEL(ME ) (7,5h) Prelimiära gräser. Registrerade å kurse SF625 får graderat betyg eligt skala A (högsta betyg),

Läs mer

Lycka till! I(X i t) 1 om A 0 annars I(A) =

Lycka till! I(X i t) 1 om A 0 annars I(A) = Avd Matematisk statistik TENTAMEN I SF955 f d 5B555 DATORINTENSIVA METODER ONSDAGEN DEN AUGUSTI 008 KL 400 900 Examiator: Guar Eglud, tel 790746 Email: guare@mathkthse Tillåta hjälpmedel: Formel- och tabellsamlig

Läs mer

Tentamen i Statistik STG A01 (12 hp) 5 mars 2010, kl. 08.15 13.15

Tentamen i Statistik STG A01 (12 hp) 5 mars 2010, kl. 08.15 13.15 Karlstads uiversitet Fakultete för ekoomi, kommuikatio och IT Statistik Tetame i Statistik STG A0 ( hp) 5 mars 00, kl. 08.5 3.5 Tillåta hjälpmedel: Bifogad formel- och tabellsamlig (skall retureras) samt

Läs mer

Lösningar till tentamensskrivning i kompletteringskurs Linjär Algebra, SF1605, den 10 januari 2011,kl m(m + 1) =

Lösningar till tentamensskrivning i kompletteringskurs Linjär Algebra, SF1605, den 10 januari 2011,kl m(m + 1) = Lösigar till tetamesskrivig i kompletterigskurs Lijär Algebra, SF605, de 0 jauari 20,kl 4.00-9.00. 3p Visa med hjälp av ett iduktiosbevis att m= mm + = +. Lösig: Formel är uppebarlige sa är = eftersom

Läs mer

vara ett polynom där a 0, då kallas n för polynomets grad och ibland betecknas n = grad( P(

vara ett polynom där a 0, då kallas n för polynomets grad och ibland betecknas n = grad( P( Armi Halilovic: EXTRA ÖVNINGAR Polyom POLYNOM OCH ALGEBRAISKA EKVATIONER Defiitio Polyom är uttrycet av type a a a 0, eller ortare a 0, ( där är ett ice-egativt heltal) Defiitio Låt P( a a a0 vara ett

Läs mer

a) Beräkna E (W ). (2 p)

a) Beräkna E (W ). (2 p) Avd. Matematisk statistik TENTAMEN I SF19 och SF191 SANNOLIKHETSTEORI OCH STATISTIK, TISDAGEN DEN 13:E MARS 18 KL 8. 13.. Examiator: Björ-Olof Skytt, 8 79 86 49. Tillåta hjälpmedel: Formel- och tabellsamlig

Läs mer

Konsoliderad version av. Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll föreskrifter (STAFS 1993:18) om EEG-märkning av färdigförpackade varor

Konsoliderad version av. Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll föreskrifter (STAFS 1993:18) om EEG-märkning av färdigförpackade varor Kosoliderad versio av Styrelses för ackrediterig och tekisk kotroll föreskrifter (STAFS 1993:18) om EEG-märkig av färdigförpackade varor Rubrike har dea lydelse geom (STAFS 2008:11) Ädrig iförd: t.o.m.

Läs mer

Föreläsning 2: Punktskattningar

Föreläsning 2: Punktskattningar Föreläsig : Puktskattigar Joha Thim joha.thim@liu.se 7 augusti 08 Repetitio Stickprov Defiitio. Låt de stokastiska variablera X, X,..., X vara oberoede och ha samma fördeligsfuktio F. Ett stickprov x,

Läs mer

Föreläsning G70, 732G01 Statistik A. Föreläsningsunderlagen är baserade på underlag skrivna av Karl Wahlin

Föreläsning G70, 732G01 Statistik A. Föreläsningsunderlagen är baserade på underlag skrivna av Karl Wahlin Föreläsig 5 73G70, 73G01 Statistik A Föreläsigsuderlage är baserade på uderlag skriva av Karl Wahli Kapitel 5 Stickprovsteori Sid 15-150 Statistisk iferes Populatio (äve målpopulatio) = de (på logisk väg

Läs mer

Andra ordningens lineära differensekvationer

Andra ordningens lineära differensekvationer Adra ordiges lieära differesekvatioer Differese Differese f H + L - f HL mäter hur mycket f :s värde förädras då argumetet förädras med de mista ehete. Låt oss betecka ämda differes med H Df L HL. Eftersom

Läs mer

F10 ESTIMATION (NCT )

F10 ESTIMATION (NCT ) Stat. teori gk, ht 2006, JW F10 ESTIMATION (NCT 8.1-8.3) Ordlista till NCT Iferece Parameter Estimator Estimate Ubiased Bias Efficiecy Cofidece iterval Cofidece level (Studet s) t distributio Slutledig,

Läs mer

Tentamen i Elektronik, ESS010, del 2 den 14 dec 2009 klockan 14:00 19:00.

Tentamen i Elektronik, ESS010, del 2 den 14 dec 2009 klockan 14:00 19:00. Tekiska Högskola i Lud Istitutioe för Elektroveteskap Tetame i Elektroik, ESS010, del 2 de 14 dec 2009 klocka 14:00 19:00. Uppgiftera i tetame ger totalt 60p. Uppgiftera är ite ordade på ågot speciellt

Läs mer

Stokastiska variabler

Stokastiska variabler TNG006 F2 11-04-2016 Stoastisa variabler Ett slumpmässigt försö ger ofta upphov till ett tal som bestäms av utfallet av försöet. Talet är ite ät före försöet uta bestäms av vilet utfall som ommer att uppstå,

Läs mer

TFM. Avdelningen för matematik Sundsvall Diskret analys. En studie av polynom och talföljder med tillämpningar i interpolation

TFM. Avdelningen för matematik Sundsvall Diskret analys. En studie av polynom och talföljder med tillämpningar i interpolation C-UPPSATS 00:0 TFM. Avdelige för matematik MITTHÖGSKOLAN 85 70 Sudsvall 060-4 86 00 Diskret aalys E studie av polyom och talföljder med tillämpigar i iterpolatio p(x + ) p(x + ) p(x + 3) p(x + 4) d p (x

Läs mer

1. Test av anpassning.

1. Test av anpassning. χ -metode. χ -metode ka avädas för prövig av hypoteser i flera olika slag av problem: om e stokastisk variabel följer e viss saolikhetsfördelig med käda eller okäda parametrar. om två stokastiska variabler

Läs mer

Av Henrik 01denburg\ Radikaler. För att lösa ekv.: x n = a (n helt, pos. tal) konstruerar man kurvan

Av Henrik 01denburg\ Radikaler. För att lösa ekv.: x n = a (n helt, pos. tal) konstruerar man kurvan Av Herik 01deburg\ Eligt gymasiets kurspla skall av lära om poteser medtagas huvudsaklige vad som är behövligt för viade av e säker isikt i lära om logaritmer. Alla torde vara ese därom, att det är syerlige

Läs mer

Universitetet: ER-diagram e-namn

Universitetet: ER-diagram e-namn Databaser Desig och programmerig Fortsättig på relatiosmodelle: Normaliserig fuktioella beroede ormalformer iformatiosbevarade relatiosschemauppdelig Varför ormalisera? Metod att skydda oss frå dum desig

Läs mer

Tentamen i Statistik, STA A13 Deltentamen 2, 5p 5 juni 2004, kl

Tentamen i Statistik, STA A13 Deltentamen 2, 5p 5 juni 2004, kl Karlstads uiversitet Istitutioe för iformatiostekologi Avdelige för statistik Tetame i Statistik, STA A13 Deltetame, 5p 5 jui 004, kl. 09.00-13.00 Tillåta hjälpmedel: Asvarig lärare: Övrigt: Bifogad formel-

Läs mer

TNA001 Matematisk grundkurs Övningsuppgifter

TNA001 Matematisk grundkurs Övningsuppgifter TNA00 Matematisk grudkurs Övigsuppgiter Iehåll: Uppgit Uppgit 8 Uppgit 9 6 Uppgit 7 5 Uppgit 55 60 Facit sid. 8-0 Summor, Biomialsatse, Iduktiosbevis Ivers uktio Logaritmer, Expoetialuktioer Trigoometri

Läs mer

LINJÄRA DIFFERENTIALEKVATIONER AV HÖGRE ORDNINGEN

LINJÄRA DIFFERENTIALEKVATIONER AV HÖGRE ORDNINGEN Armi Halilovic: EXTRA ÖVNINGAR, SF7 LINJÄRA DIFFERENTIALEKVATIONER AV HÖGRE ORDNINGEN INLEDNING LINJÄRA DIFFERENTIAL EKVATIONER E DE är lijär om de är lijär med avseede å de obekata fuktioe oc dess derivator

Läs mer

Föreläsning G04 Surveymetodik 732G19 Utredningskunskap I

Föreläsning G04 Surveymetodik 732G19 Utredningskunskap I Föreläsig 5 732G04 Surveymetodik 732G19 Utredigskuskap I Dages föreläsig Klusterurval Estegs klusterurval Tvåstegs klusterurval Klusterurval med PPS 2 Klusterurval De urvalsdesiger som diskuterats hittills

Läs mer

Design mönster. n n n n n n. Command Active object Template method Strategy Facade Mediator

Design mönster. n n n n n n. Command Active object Template method Strategy Facade Mediator Desig möster Desig möster Commad Active object Template method Strategy Facade Mediator Commad Ett av de eklaste desig möstre Me också mycket avädbart Ett grässitt med e metod Comm ad do()

Läs mer

Hambley avsnitt 12.7 (även 7.3 för den som vill läsa lite mer om grindar)

Hambley avsnitt 12.7 (även 7.3 för den som vill läsa lite mer om grindar) 1 Föreläsig 5/11 Hambley avsitt 12.7 (äve 7.3 för de som vill läsa lite mer om gridar) Biära tal Vi aväder ormalt det decimala talsystemet, vilket har base 10. Talet 2083 rereseterar då 2 10 3 0 10 2 8

Läs mer

Kontrollskrivning 2 till Diskret Matematik SF1610, för CINTE1, vt 2019 Examinator: Armin Halilovic Datum: To Σ p P/F Extra Bonus

Kontrollskrivning 2 till Diskret Matematik SF1610, för CINTE1, vt 2019 Examinator: Armin Halilovic Datum: To Σ p P/F Extra Bonus Kotrollsrivig till Disret Matemati SF60, för CINTE, vt 09 Eamiator: Armi Halilovic Datum: To 09-04-5 Versio B Resultat: Σ p P/F Etra Bous Iga hjälpmedel tillåta Mist 8 poäg ger godät Godäd KS r medför

Läs mer

Tommy Färnqvist, IDA, Linköpings universitet

Tommy Färnqvist, IDA, Linköpings universitet Föreläsig 2 Algoritmaalys TDDC70/91: DALG Utskriftsversio av föreläsig i Datastrukturer och algoritmer 5 september 2013 Tommy Färqvist, IDA, Liköpigs uiversitet 2.1 Iehåll Iehåll 1 Aalys av värsta fallet

Läs mer

Enkel slumpvandring. Sven Erick Alm. 9 april 2002 (modifierad 8 mars 2006) 2 Apan och stupet 3 2.1 Passagesannolikheter... 3 2.2 Passagetider...

Enkel slumpvandring. Sven Erick Alm. 9 april 2002 (modifierad 8 mars 2006) 2 Apan och stupet 3 2.1 Passagesannolikheter... 3 2.2 Passagetider... Ekel slumpvadrig Sve Erick Alm 9 april 2002 (modifierad 8 mars 2006) Iehåll 1 Iledig 2 2 Apa och stupet 3 2.1 Passagesaolikheter............................... 3 2.2 Passagetider....................................

Läs mer

Tentamen Metod C vid Uppsala universitet, , kl

Tentamen Metod C vid Uppsala universitet, , kl Tetame Metod C vid Uppsala uiversitet, 160331, kl. 08.00 12.00 Avisigar Av rättigspraktiska skäl skall var och e av de tre huvudfrågora besvaras på separata pappersark. Börja alltså på ett ytt pappersark

Läs mer

Resultatet av kryssprodukten i exempel 2.9 ska vara följande: Det vill säga att lika med tecknet ska bytas mot ett plustecken.

Resultatet av kryssprodukten i exempel 2.9 ska vara följande: Det vill säga att lika med tecknet ska bytas mot ett plustecken. Kommetarer till Christer Nybergs bok: Mekaik Statik Kommetarer kapitel 2 Sida 27 Resultatet av kryssprodukte i exempel 2.9 ska vara följade: F1 ( d cos β + h si β ) e z Det vill säga att lika med tecket

Läs mer

Uppsala Universitet Matematiska Institutionen Bo Styf. Att repetera.

Uppsala Universitet Matematiska Institutionen Bo Styf. Att repetera. Uppsala Uiversitet Matematisa Istitutioe Bo Styf rasformmetoder, 5 hp gyl, I, W, X 20-0-26 Att repetera. Vi samlar här e del material frå tidigare urser som a vara avädbart uder urses gåg. Serier. E serie

Läs mer

Geometriska summor. Aritmetiska summor. Aritmetiska talföljder kallar vi talföljder som. Geometriska talföljder kallar vi talföljder som

Geometriska summor. Aritmetiska summor. Aritmetiska talföljder kallar vi talföljder som. Geometriska talföljder kallar vi talföljder som Aritmetiska summor Aritmetiska talföljder kallar vi talföljder som, 4, 6, 8, 10, 1, 14, 000, 1996, 199, 1988, 0.1, 0., 0.3, 0.4, för vilka differese mella på varadra följade tal kostat. Aritmetiska summor

Läs mer

4. Uppgifter från gamla tentor (inte ett officiellt urval) 6

4. Uppgifter från gamla tentor (inte ett officiellt urval) 6 SF69 - DIFFERENTIALEKVATIONER OCH TRANSFORMER II - ÖVNING 4 KARL JONSSON Iehåll. Egeskaper hos Fouriertrasforme. Kapitel 3: Z-Trasform.. Upp. 3.44a-b: Bestämig av Z-trasforme för olika talföljder.. Upp.

Läs mer

b) Bestäm det genomsnittliga antalet testade enheter, E (X), samt även D (X). (5 p)

b) Bestäm det genomsnittliga antalet testade enheter, E (X), samt även D (X). (5 p) Avd Matematisk statistik TENTAMEN I SF922, SF923 och SF924 SANNOLIKHETSTEORI OCH STATISTIK, TISDAGEN DEN 29:E MAJ 208 KL 0800 300 Examiator för SF922/SF923: Tatjaa Pavleko, 08-790 84 66 Examiator för SF924:

Läs mer

Tentamen i Sannolikhetsteori III 13 januari 2000

Tentamen i Sannolikhetsteori III 13 januari 2000 STOCKHOLMS UNIVERSITET MATEMATISK STATISTIK Louise af Klitberg Lösigar Tetame i Saolikhetsteori III 13 jauari 2000 Uppgift 1 a) Det mest detaljerade utfallsrummet är med uppebara beteckigar Ω = {(B1, B2),

Läs mer

1. Hur gammalt är ditt barn?

1. Hur gammalt är ditt barn? Förskoleekät 2017 Filtrerigsvillkor: Villkor: 1: Svarsalterativ Björkduge (Fråga: Vilke förskola går ditt bar i?) 1. Hur gammalt är ditt bar? 0% 5% 10% 15% 20% 25% 30% 35% 40% 45% 50% 1-2 22% 3-4 50% 5-6

Läs mer

Funktionsteori Datorlaboration 1

Funktionsteori Datorlaboration 1 Fuktiosteori Datorlaboratio 1 Fuktiosteori vt1 2013 Rekursiosekvatioer och komplex aalys Syftet med datorövige Öviges ädamål är att ge ett smakprov på hur ett datoralgebrasystem ka avädas för att att lösa

Läs mer

Frasstrukturgrammatik

Frasstrukturgrammatik UALA UNIVERITET Metoder och tillämpigar i språktekologie Istitutioe för ligvistik och filologi Föreläsigsateckigar Mats Dahllöf http://stp.lig.uu.se/~matsd/uv/uv07/motist/ Oktober 2007 Frasstrukturgrammatik

Läs mer

Tentamen i Matematisk statistik för V2 den 28 maj 2010

Tentamen i Matematisk statistik för V2 den 28 maj 2010 Tetame i Matematisk statistik för V de 8 maj 00 Uppgift : E kortlek består av 5 kort. Dessa delas i i färger: 3 hjärter, 3 ruter, 3 spader och 3 klöver. Kortleke iehåller damer, e i varje färg. Ata att

Läs mer

Inledande matematisk analys. 1. Utred med bevis vilket eller vilka av följande påståenden är sana:

Inledande matematisk analys. 1. Utred med bevis vilket eller vilka av följande påståenden är sana: TATA79/TEN3 Tetame, 08-04-06 Iledade matematisk aalys. Utred med bevis vilket eller vilka av följade påståede är saa: (a) Om x 7 är x(x 3) 5; (b) Om (x )(x 6) 0 är x 6; (c) (x + 6)(x ) > 0 om x > 6. Solutio:

Läs mer

Kombinatorik. Torbjörn Tambour 21 mars 2015

Kombinatorik. Torbjörn Tambour 21 mars 2015 Kombiatori Torbjör Tambour mars 05 Kombiatori är de del av matematie som sysslar med frågor av type På hur måga sätt a ma? Några gasa typisa exempel är följade: På hur måga olia sätt a åtta persoer bilda

Läs mer

Tillämpad biomekanik, 5 poäng Plan rörelse, kinematik och kinetik

Tillämpad biomekanik, 5 poäng Plan rörelse, kinematik och kinetik Pla rörelse Kiematik vid rotatio av stela kroppar Iledade kiematik för stela kroppar. För de två lijera, 1 och, i figure bredvid gäller att deras vikelpositioer, θ 1 och θ, kopplas ihop av ekvatioe Θ =

Läs mer

Tentamen Metod C vid Uppsala universitet, , kl

Tentamen Metod C vid Uppsala universitet, , kl Tetame Metod C vid Uppsala uiversitet, 160928, kl. 14.00 18.00 Avisigar Av rättigspraktiska skäl skall var och e av de tre huvudfrågora besvaras på separata pappersark. Börja alltså på ett ytt pappersark

Läs mer

Datorövning 2 Fördelningar inom säkerhetsanalys

Datorövning 2 Fördelningar inom säkerhetsanalys Luds tekiska högskola Matematikcetrum Matematisk statistik STATISTISKA METODER FÖR SÄKERHETSANALYS FMS065 Datorövig 2 Fördeligar iom säkerhetsaalys I dea datorövig ska vi studera ågra grudläggade frå saolikhetsteori:

Läs mer

1. BERÄKNING AV GRÄNSVÄRDEN ( då x 0 ) MED HJÄLP AV MACLAURINUTVECKLING. n x

1. BERÄKNING AV GRÄNSVÄRDEN ( då x 0 ) MED HJÄLP AV MACLAURINUTVECKLING. n x BERÄKNING AV GRÄNSVÄRDEN ( då ) MED HJÄLP AV MACLAURINUTVECKLING a) Maclauris formel ( ) f () f () f () f ( ) f () + f () + + + +!!! ( ) f ( c) där R och c är tal som ligger mella och ( + )! Amärkig Eftersom

Läs mer

Hambley avsnitt 12.7 (även 7.3 för den som vill läsa lite mer om grindar)

Hambley avsnitt 12.7 (även 7.3 för den som vill läsa lite mer om grindar) 1 Föreläsig 6, Ht 2 Hambley avsitt 12.7 (äve 7.3 för de som vill läsa lite mer om gridar) Biära tal Vi aväder ormalt det decimala talsystemet, vilket har base 10. Talet 2083 rereseterar då 2 10 3 0 10

Läs mer