Verksamhetsplan. Höstterminen Lundens Förskola

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Verksamhetsplan. Höstterminen 2015. Lundens Förskola"

Transkript

1 Verksamhetsplan Höstterminen 2015 Lundens Förskola

2 1:a 1(2) Verksamhetsplan för Frilufts Förskolor Mål och metoder Vi arbetar efter Lpfö 98, Läroplan för förskolan, och vi följer Kommunens förskole- och skolplan. Vår verksamhet inom Frilufts Förskolor innehåller såväl övergripande och gemensamma mål som förskolespecifika. Övergripande och gemensamt för alla Frilufts Förskolor är att Förskolan skall vara Trygg, Rolig och Lärorik! Vår strävan är att ge barnen många och rika tillfällen - planerade och spontana - till lek, aktivitet och inlärning i olika miljöer med naturen och uteverksamheten som bas. Vår metod är att arbeta med utomhus- och naturpedagogik och därigenom utgöra ett komplement till barnens övriga tid och liv. Frilufts Förskolors utomhus- och naturpedagogik Med Veda & Barke i Naturen (kortfattad beskrivning) Veda och Barke är med barnen under alla år på Frilufts Förskolor och följer barnen i de olika grupperna Upptäckare, Utforskare och Äventyrare. Året om går barnen till skogen och/ eller vistas ute i naturen. Vintertid är det skidskola- Veda & Barke på skidor, och skridskoskola- Veda & Barke på skridskor för de äldre barnen. Äventyrarna har alltid den verksamheten och de äldsta Utforskarna enligt vår öva-, pröva-, läraplan. Vi uppmuntrar alla barn som vill och har skidor att åka i närmiljön när snön finns. Pulkaåkning är en populär aktivitet för alla grupper. Frilufts Förskolor har en gemensam Grön tråd och arbetar med Frilufts Förskolor övar, prövar och lär med naturpedagogiken. Vi eftersträvar att kontinuerligt äta och laga mat på utflyktsplatsen eller gården. I huvudsak sker vilan ute och de barn som sover, sover i våra vindskydd på förskolans gård och/ eller på utflyktsplatsen. Äventyrarna har Hitta Vilse (Civilförsvaret) under såväl den varma som kalla årstiden. Verksamheten varierar med barnets ålder och mognad samt förskolans geografiska förutsättningar.

3 Övrigt vi anser är viktigt med vår verksamhet Barnen skaffar sig erfarenheter av sin omgivning genom egna sinnesupplevelser. Genom att lukta, känna, lyssna, titta och jämföra bildar sig barnen uppfattning och får nya begrepp om olika föremål, tid, händelser med mera. Upplevelserna leder till resonemang kring olika företeelser och stimulerar till fortsatta undersökningar och upptäckter. Upptäckterna leder till nyfikenhet, samtal och frågor om Hur och Varför, olikheter och likheter blir naturliga. Vi lär oss matematiska begrepp genom att jämföra, sortera, mäta, och räkna. Språket tränar vi genom dagliga samtal och med lek, drama, sång, sagor samt ramsor. I skogen, på gården och ängen finns obegränsade tillfällen att träna motoriken -att gå, klättra, springa, balansera, åla, krypa, hoppa, sparka boll blir självklarheter. När vi samlar småkryp och växter, knyter rep, sorterar och packar i och ur ryggsäck tränar vi förutom finmotorik även koordination, koncentration och uthållighet. Med naturen som inspirationskälla utforskar vi färg och form, hur olika material ser ut och känns, vad man kan använda dem till och så vidare. Att göra vattenfärg av blåbär, måla på snö, stenar och pinnar är roligt, spännande och inspirerande inlärningstillfällen. I leken bearbetar barnen händelser och upplevelser, skapar erfarenheter av kommunikation, turtagning med mera. Leken är grunden för att träna social kompetens! 2(2 Avslutningsvis Vår inriktning månar om barnens välmående och hälsa och vi lägger därmed stor vikt vid att under trevliga former servera barnen bra och näringsriktig mat enligt Livsmedelverkets riktlinjer gällande mat för barn i förskolan.

4 HT 2015 Verksamhetsplan för Lundens Förskola Välkomna till en ny termin till oss på Lunden! Telefonnummer till Lunden: Telefonnummer till kontoret: Mail: Om ditt barn är sjukt eller ledigt, meddela oss före klockan Antingen via telefon på , eller på mail Vi vill också att du ringer och berättar när ditt barn har blivit friskt och ska komma tillbaka till Lunden. Detta är viktigt att veta, för dagens aktiviteter samt personalplanering Öppnar Lunden och då serveras frukost. 7:30 Börjar vi ta emot barnen ute. Viktigt är att barnen då är färdigklädda för dagens uteverksamhet Ser vi gärna att alla barn är lämnade, då vi promenerar vidare mot skogen eller ängen Lunch för barnen på förskolan, alternativt i skogen. Efter lunchen sover de yngsta barnen i vindskydd. För de äldre barnen läser vi och sedan får de välja bland olika lugna aktiviteter Mellanmål serveras Till de barn som är kvar efter serverar vi frukt Vi får vår mat från Silverskogen som är en av Frilufts Förskolors förskolor i Sollentuna. Där lagar kokerskan Charalabos (Babis) maten efter livsmedelsverkets riktlinjer. Friluftsförskolor serverar ekologisk mat en gång/vecka samt använder ekologiska mejeriprodukter dagligen. På Lunden arbetar: Gunilla Törnkvist, förskollärare/förskolechef, 10h administrativt (sjukskriven t om 31/10) Marie af Malmborg är ansvarig under Gunillas sjukskrivning. Jessica Qvarnström, barnskötare 40h, arbetar med Äventyrarna Petra Bäckius, förskollärare 40h, arbetar med Utforskarna 2 Emma Gonsalves, barnskötare 30h, arbetar med Upptäckarna Caroline Ericsson, barnskötare 35h, arbetar med Utforskarna 2 Lisa Wiremark, förskollärare 40h, arbetar med Utforskarna 1 Sara Öström, arbetar som resurs 30h Homeria Riazatkesh, vikarie 40h, arbetar med Upptäckarna Gruppindelningar För att kunna ge barnen en stimulerande verksamhet utifrån deras förutsättningar har vi delat upp barnen i Äventyrare, Utforskare och Upptäckare.

5 Upptäckare Barn födda 14, 5 barn (1 till barn börjar under hösten) Barn födda 13, 3 barn Utforskare 1 Barn födda 12, 6 barn Utforskare 2 Barn födda 11, 11 barn Äventyrare Barn födda 10, 10 barn Vår gemensamma målsättning på Lunden är att: Alla barn ska uppleva sin dag på förskolan trygg, rolig och lärorik. Alla ska känna sig respekterade, sedda och bli tagna på allvar hos oss, stor som liten. Vi lägger grunden för ett livslångt lärande! Tillsammans med Veda och Barke kommer barnen få öva pröva och lära med naturpedagogiken. För att nå målen följer vi Lpfö 98/10, läroplan för förskolan, och strävar efter att arbeta enligt följande: Trygg: Trygghet är en förutsättning för lärandet, därför lägger vi stor vikt vid att föräldrar och barn ska känna sig trygga hos oss. Genom en öppen dialog, med dig som förälder, kommer vi gemensamt fram till vad som är bäst för just ditt barn. Våra regelbundna samtal ger möjligheter att påverka verksamheten samt få information om ditt barns lärande och utveckling. Vi stävar efter att alla barn ska utvecklas till trygga, självständiga individer med lust att lära. Rolig: Det ska vara roligt, lustfyllt och meningsfullt att lära. Barn lär sig genom leken där de tränar socialt samspel, bearbetar känslor, kommunicerar, utforskar och undersöker. Vi arbetar utifrån barnens intressen och förmågor. Barnen ska känna sig delaktiga och känna att de kan vara med och påverka verksamheten. Lärorik: Då vi bedriver större delen av vårt arbete i skogen ges alla barnen samma möjligheter till lärande efter sina egna förutsättningar. Genom att vistas i skogen utvecklas barnens empatiska förmåga och respekten för allt levande i naturen. Vi lägger stor vikt vid att skapa bra lärandemiljöer för barnen och fokuserar på att vara närvarande pedagoger. Materialet ska vara funktionellt, tillgängligt och utmanande, vilket främjar barnens lärande då de lär genom att leka, samspela, utforska och skapa.

6 Veckoplanering för Upptäckarna: Mån: Gården Tis: Skogen/ängen Ons: Utflyktsdag/egen matsäck Tor: Skogen/ängen Fre: Alla barn är på gården eller i närmiljön/gemensam sångsamling Mål med Upptäckarna för terminen: Under hösten kommer vi att fokusera mycket på Jag-et, vem är jag? och min familj. Vi vill att barnen ska känna sig trygga i sig själva. Genom att prata om vilka vi är och var vi bor stärker vi vår självkänsla och känner oss trygga i gruppen. Vi kommer även att arbeta med bokstäver och lära känna igen våra namn. Vi kommer att prata mycket om hur man är en bra kompis genom turtagning, dela med sig och hjälpa varandra. Veckoplanering för Utforskare och Äventyrare Mån: Gården Tis: Skogen/skidor/skridskor vintertid Ons: Heldagsutflykt/egen matsäck Tor: Skogen/Veda och Barke vid vattnet/skridskor/skidor vintertid Fre: Alla barnen är på gården eller i närmiljön/gemensam sångsamling Mål med Utforskare 1 för terminen: Målet för höstterminen är att skapa en bra gemenskap och sammanhållning i gruppen. Vi kommer att träna det sociala samspelet, turtagning och turordning genom rollek och sagor med konkret material. Språket stimuleras varje dag med hjälp av litteratur, samtal, sånger och ramsor. Vi kommer att utforska och experimentera med luft och vatten i olika former. Vi kommer även att leka med bokstäver på barnens nivå. Mål med Utforskare 2 för terminen: Konstellationen i den äldre utforskargruppen är ny vilket innebär att vi vill fokusera mycket på Vi-känslan i gruppen och självkänslan hos barnen. Vi kommer prata om hur man är en bra kompis bland annat genom drama, sagor och konkret pedagogiskt material. Arbetet med Veda och Barke kommer att utvecklas under hösten. Vi kommer att utforska språket, matematiken och naturvetenskapen tillsammans på olika sätt, framförallt i skogen. Böcker kommer vara en naturlig del i verksamheten, vi kommer både läsa berättelser och skapa berättelser tillsammans. Vi kommer också experimentera, vid vattnet, i skogen och på gården. Barnkonventionen kommer löpa som en röd tråd vem är jag? Vad är jag bra på? Alla barn ska få känna att de är en tillgång i gruppen, att de lyckas och utvecklas. Grön Flagg-temat Klimat och energi kommer vi också arbeta mycket med under terminen. Mål med Äventyrare för terminen: Vi vill att alla Äventyrare ska känna sig trygga och tro på sig själva. Vi kommer att arbeta mycket med gemenskapen i gruppen genom samarbetsövningar och även

7 med Jag-et där vi fokuserar på att de ska stärka sin självkänsla och sitt självförtroende. Vi fortsätter vårt arbete med bokstäver men tar det till en högre nivå genom, bokstavssamlingar och andra språkutvecklingsövningar. Efter barnens egna önskemål har vi rymden som tema, med rymden arbetar vi bland annat med matematik där årstider, klockan, och siffror ingår. Vi förbereder oss inför skolan med andra ord, men på ett lekfullt sätt. Äventyrarna kommer att arbeta med vårt nya Grön Flagg tema Energi och klimat, vi kommer även att arbeta kring barnkonventionen och göra olika övningar som ökar barnens förståelse för barns rättigheter. Likabehandlingsplanen ingår självklart i detta också. Veda och Barke vid vattnet: Uppstart: v. 37 Vi arbetar med Veda och Barke vid vattnet enligt Gröna tråden. Vi kommer att utforska vattnet genom experiment, litteratur och olika aktiviteter. Fokus kommer att läggas kring den egna barngruppens behov och intressen som grund. Utrustning dessa dagar: Flytväst och stövlar, extrakläder packade i en ryggsäck Veda och Barke på skridskor Vi genomför Veda och Barke på skridskor i enlighet med Gröna tråden. Vårt mål med detta är att varje barn, efter sin egen förmåga, skall få pröva och ges grunderna i de olika teknikerna. Viktigt är att känna att jag kan. I grundläggande skridskoteknik ingår, hantera sin utrustning, stå, ramla, resa sig, svänga, bromsa och åka baklänges. Detta gör vi på ett lekfullt sätt genom sång, lek och drama med en positiv känsla. Målet är att Äventyrarna åker skridskor varje vecka när vintern har kommit. Utforskarna åker i smågrupper och kommer därför inte kunna åka varje vecka. Vi åker i smågrupper för att kunna ge barnen större möjlighet att öva och utvecklas. I ryggsäcken packas: Skridskor med skydd, hjälm med grönt spänne, passande mössa och torktrasa Veda och Barke på skidor Veda och Barke på skidor genomförs enligt Gröna tråden. Alla barnen åker skidor utan stavar, detta för att lättare öva upp balansen. Denna aktivitet startar upp när snön kommer.

8 I grundläggande skidteknik ingår även här att hantera sin utrustning, hitta balansen, ramla, resa sig, ta sig fram plant, uppför och utför, samt att stanna. Detta gör vi också på ett lekfullt sätt genom sång, lek och drama med en positiv känsla. Utrustning dessa dagar: Skidor och hjälm med grönt spänne. Tänk på att märka all utrustning och packa det lätthanterligt för ditt barn. Hitta Vilse: Det pågår löpande under året för Äventyrarna. Vi använder oss av civilförsvarets Hitta Vilse-material. Mer information finns på Grön Flagg: Vi har ett nytt tema för höstterminen, vilket är Klimat och energi i förskolan. Då vi under vårterminen fokuserade mycket på arbetet kring miljö och ekologi har vi valt att utveckla detta ytterligare genom att välja detta tema. Syftet med detta är att göra barnen mer medvetna om hur vi som människor påverkar klimatet och hur vi genom att bli mer miljömedvetna kan ta hand om vår planet och spara på våra resurser. Det är ett av våra stora mål på Lunden, att väcka varje barns intresse för naturvetenskap och göra barnen mer delaktiga och medvetna. Barnens funderingar och frågor kommer att leda och utveckla detta tema. Under höstterminen utvecklar vi vårt arbete med kompostering, källsortering och återvinning. Avfall som kan återvinnas, sparar vi i vår miljöstation och sedan får återvinningsstationen ta hand om avfallet. Vi vill att barnen ska känna ansvar och vara varsamma om vår förskola och vårt material. Barnen kommer tillsammans med oss vuxna få gå till återvinningsstationen. Citat ur läroplanen Lpfö98/10 Förskolan ska medverka till att barnen tillägnar sig ett varsamt förhållningssätt till natur och miljö och förstår sin delaktighet i naturens kretslopp. Verksamheten ska hjälpa barnen att förstå hur vardagsliv och arbete kan utformas så att det bidrar till en bättre miljö både i nutid och i framtid. Likabehandlingsplanen: Under höstterminen kommer vi att fortsätta arbetet med allas lika värde på förskolan. Likabehandlingsplanen ska revideras och där vill vi göra barn, pedagoger och föräldrar delaktiga. Observationer sker kontinuerligt och kartläggningen på Lunden görs både av oss pedagoger och av barnen utifrån Diskrimineringsombudsmannens

9 Husmodell. Genom att utveckla arbetet kring normkritik kommer vi också hålla likabehandlingsarbetet levande. På Lunden ska alla känna sig sedda och respekterade för den man är. Vi tar barnens tankar och funderingar på stort allvar och vi utgår från barnens perspektiv i så stor utsträckning som möjligt när vi gör förändringar på Lunden. Genom att vara närvarande pedagoger och ta oss tid för samtal med barnen, både planerade och spontana, kan vi tillsammans reflektera över dilemman och stora frågor. Alla barn ska känna sig trygga på alla platser på Lunden oavsett ålder, kön eller egna förmågor och förutsättningar. Vi vill lyfta fram allas rättigheter, stora som små. Genom pedagogiska samtal på våra personalmöten kan vi lyfta fram och utveckla vårt arbete kring detta. Vi vill även lyfta fram fler högtider. Citat ur läroplanen, Lpfö98/10 Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar: förmåga att ta hänsyn till och leva sig in i andra människors situation samt vilja att hjälpa andra, öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar sin förmåga att upptäcka, reflektera över och ta ställning till olika etiska dilemman och livsfrågor i vardagen, förståelse för att alla människor har lika värde oberoende av social bakgrund och oavsett kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, sexuell läggning eller funktionsnedsättning, och ålder. Barnkonventionen Vårt mål är att utgå från barnens perspektiv i det vi gör här på Lunden. Då vi har många på förhand bestämda aktiviteter, så som skidor, skridskor och Veda & Barke vid vattnet är det viktigt att barnen kan påverka innehållet i det vi gör. Så att de känner att vistelsen på Lunden blir värdefull och att de känner sig respekterade och sedda av oss vuxna. Barnen på Lunden ska känna att de kan påverka sina dagar och att det inte är svårare att påverka på grund av kön eller ålder till exempel. Vi kommer utveckla vårt arbete kring barnkonventionen denna termin. Under barnrättsveckan v. 43 kommer vi särskilt lyfta fram barnens rättigheter. Citat ur läroplanen Lpfö98:10 Arbetslaget ska: verka för att det enskilda barnet utvecklar förmåga och vilja att ta ansvar och utöva inflytande i förskolan,

10 verka för att varje barns uppfattningar och åsikter respekteras, ta till vara varje barns förmåga och vilja att ta ett allt större ansvar för sig själv och för samvaron i barngruppen, verka för att flickor och pojkar får lika stort inflytande över och utrymme i verksamheten, och förbereda barnen för delaktighet och ansvar och för de rättigheter och skyldigheter som gäller i ett demokratiskt samhälle Viktiga datum v. 35 och v. 47 är det dokumentationsveckor, verksamheten är förlagd på vår gård och vi fokuserar extra mycket på dokumentation och reflektioner tillsammans med barnen. 26/9 Familjedag i Hagaparken kl /10 Utvecklingsdag för pedagoger, Vid behov finns omsorg på annan förskola 13/10 Föräldramöte kl V. 43 Barnrättsveckan 3/11 Nallens dag 25/11 Hälsodagen 11/12 Lucia kl. 15 Utvecklingssamtal: Under september och oktober kommer vi att erbjuda utvecklingssamtal. Traditioner: Vi kommer att uppmärksamma Lucia, jul och advent. Vi kommer också att försöka uppmärksamma andra traditioner som inte är typiskt svenska. Om ni föräldrar har förslag på högtider vi kan uppmärksamma tar vi gärna emot förslag! Födelsedagar: Barnens födelsedag uppmärksammas med flagga, sång, kort och födelsedags-tåg.

11 Samverkansföräldrar: Camilla Jansson, Kristina Ölander och Joakim Wolmhed. Vi pedagoger på Lunden ser fram emot en Trygg Rolig och Lärorik höst och vinter tillsammans med barnen och föräldrarna!

12 :l 1(3) Kläd- och utrustningstips För att vi ska kunna vara ute så mycket som möjligt, krävs en bra och genomtänkt utrustning för våra utomhusaktiviteter. När det är kallt: Underställ närmast kroppen, av funktionsmaterial eller ull är att föredra. Finns att köpa i sportaffärer. Lite dyrare alternativ är ull frotté. Nästa lager kan med fördel vara ett fleeceunderställ. Sist en overall i bävernylon eller annat slitstarkt vattenavvisande material, i rätt storlek och utan huva. Extra viktigt är att ni som har overaller som ej får vara i torkskåp ser till att det finns ett extra ombyte på förskolan. Alla bör tänka på att ha ett extra ombyte. Overallen ska ha hällor/ gummiband längst ner. Även strumpor av ull eller annat funktionsmaterial är att föredra, eftersom bomull leder kyla och väta. Alltså EJ bomull närmast foten utan en ullstrumpa, som sedan kan förstärkas med en raggsocka. Varma kängor med högt skaft på fötterna. Ett par tunna vantar innanför täckvantarna. Galonvantar, tunna, ska alltid finnas på förskolan, gärna med foder eller med en tunn vante inuti. Tänk på att jeans är väldigt osmidigt och kallt att ha under overallen. Mjuka kläder är bäst. Strumpbyxor är opraktiskt, blir foten blöt måste man byta allting. I vindskyddet till vilan behöver barnen byxa och tröja i fleece, raggsockor, tunn mössa och vantar. När det är slaskigt/ regnigt: Regnkläder som EJ är för små (skall rymma en overall under) och som har hela hängslen och gummiband under foten. Vi vill inte att barnen har huvor på regnjackan. Det är svårt att se/ höra för barnen och de kan finnas stryprisk om huvan fastnar i något. Välj istället en sydväst. Är det slaskigt är det ju oftast lite varmare ute och istället för en tjock overall kan man ha underställ, fleece och en tunnare overall/ vind byxa. Tänk lager på lager! Gummistövlar, höga, med kraftigt mönster undertill och med plats för både sula och socka. När det är sommar: Vid soligt väder skall barnen ha heltäckande och luftiga kläder samt keps eller solhatt. Varje förälder avgör om solskyddsmedel skall användas till sitt/ sina barn och ombesörjer själva detta. Mer information om solskydd finns på vår hemsida. När vi går till skogen eller annan plats i naturen skall barnen alltid ha byxor med långa ben, och stövlar eller heltäckande skor (ej sandaler eller Foppatofflor). Alla barn är olika, en del är varma av sig medan en del lätt fryser, man får pröva sig fram lite. I vindskyddet till vilan behöver barnen byxa och tröja i fleece, raggsockor, tunn mössa och vantar.

13 3:l 2(3) Ryggsäcks-tips Bra att tänka på inför våra utflykter då barnen har med sig ryggsäck hemifrån. Tänk på att barnet har en rymlig ryggsäck (inte för liten och inte för stor), den skall rymma en liten termos/ flaska, en matlåda med bestick och en kåsa/ drickmugg. Annat som ska finnas i ryggsäcken är ett sittunderlag och ett ombyte kläder i en plastpåse. t ex underkläder, strumpor, mjukisbyxor/ tights. Sedan styr naturligtvis årstiden (vantar, t-shirt o.dyl.). Märk alla tillhörigheter tydligt! På ryggsäcken är det viktigt att det finns ett bröstspänne framtill. Finns det inget kan man med fördel ta en vanthållare med clips i varsin ände. Ryggsäcken bör vara av vattenavstötande material och med en dragkedja som går hela vägen uppifrån och ner, så att man ser allt innehåll när ryggsäcken är öppen. Sätt gärna en nyckelring eller dylikt på dragkedjan så blir det lättare för barnet att öppna ryggsäcken själv. Hjälmar Utdrag från NTF Konsument ang. lekhjälm; Skillnad mellan småbarnshjälm och lekhjälm. Småbarnshjälmen är i första hand avsedd för cykelåkning eller när man skjutsar barnet på cykel, men även för andra aktiviteter då barnen leker. Hjälmen är uppbyggd av frigolit och fördelar därför de krafter som kan uppstå om barnet slår i huvudet över ett större område. Samtidigt är frigoliten en förbrukningsvara. Har den varit utsatt för en mycket kraftig smäll så ska man kassera hjälmen. De lekhjälmar som Jofa har är avsedda för idrottsaktiviteter för små barn och uppbyggda på ett helt annat sätt. De ska tåla upprepade slag och stötar men är inte lämpliga vid cykelåkning. Småbarnshjälmarna kan man mycket väl använda till små barn när de åker pulka eller skridskor under förutsättning att de inte kommer upp i så höga hastigheter. Frilufts Förskolor rekommenderar Jofas Lekhjälm med grönt säkerhetsspänne. Hjälmen skall vara CE-märkt. Observera att ingen utlåning av hjälmar sker på våra förskolor, då varje förälder skall vara säker på att sitt barn har rätt och godkänd hjälm. Flytvästar Vid alla aktiviteter vid vattnet eller på isen skall barnen ha godkända flytvästar i rätt storlek. Skidor och skridskor För de barn som deltar i dessa aktiviteter är det viktigt med väl fungerande utrustning i rätt storlek. Skidbindningen måste passa med barnets känga eller stövel och vara inställd av er föräldrar. Se särskild utrustningsinformation om skidor på sid.3. Se gärna över ert barns kläder och utrustning lite då och då. MÄRK kläder och utrustning för att undvika onödiga förväxlingar, det underlättar för oss alla. Fråga gärna oss pedagoger vad som verkar fungera för just ert barn i klädväg och utrustning. Vi hjälper gärna till!

14 3(3) Utrustningsinformation för Veda & Barke på skidor. Det här är viktigt att tänka på när det gäller utrustning för barn. Vi har alltid hjälm när vi åker skidor, och Frilufts Förskolor har beslutat att det är lekhjälm med grönt säkerhetsspänne som skall användas i vår verksamhet. Skidor och pjäxor skall passa ihop. Om man väljer att åka i stövlar eller kängor så är det viktigt att foten och vristen på skon är stabil samt att det finns en kant runt sulan så att skidbindningen sitter kvar. Prova att åka hemma så att ni ser att skor och skidor fungerar. Barnskidor skall vara så pass mjuka att barnet med sin vikt orkar trampa ner spannet för att få en glidyta eller fäste. Detta gör att skidåkningen blir så mycket lättare för barnet. Till barn som är kortare än 125 cm skall skidorna vara cm i förhållande till barnets längd. För barn som är längre än 125 cm och upp till 150 cm lägger man till cm i förhållande till längden. Stavarna bör vara 30 cm kortare än barnet. Till att börja med kommer vi inte att använda stavar att åka med utan mer till att bygga banor och använda dem som hjälpmedel. Det är bättre att träna sin balans utan stavar och det är svårt att hålla reda på flera moment samtidigt. Skidor och stavar bör vara väl märkta och hopsatta med remmar så att barnen lätt själva kan bära dem fram och tillbaka till skidskolan. Har du frågor om utrustning? Prata med din ansvariga skidpedagog. Vi ser fram emot många härliga upplevelser tillsammans med barnen i Naturen! Frilufts Förskolors Pedagoger

Verksamhetsplan Höstterminen 2013. Lundens Förskola

Verksamhetsplan Höstterminen 2013. Lundens Förskola Verksamhetsplan Höstterminen 2013 Lundens Förskola 09 07 27 1:a 1(2) Verksamhetsplan för Frilufts Förskolor Mål och metoder Vi arbetar efter Lpfö 98, Läroplan för förskolan, och vi följer Kommunens förskole-

Läs mer

Verksamhetsplan HT 2015 Lantgårdens förskola

Verksamhetsplan HT 2015 Lantgårdens förskola Verksamhetsplan HT 2015 Lantgårdens förskola 0 15 08 12 1:a 1(2) Verksamhetsplan för Frilufts Förskolor Mål och metoder Vi arbetar efter Lpfö 98:10, Läroplan för förskolan, och vi följer Kommunens förskole-

Läs mer

Verksamhetsplan Vårterminen 2016 Riddersborgs Förskola

Verksamhetsplan Vårterminen 2016 Riddersborgs Förskola Verksamhetsplan Vårterminen 2016 Riddersborgs Förskola Verksamhetsplan för Frilufts Förskolor Mål och metoder Vi arbetar efter Lpfö 98, Läroplan för förskolan, och vi följer Kommunens förskole- och skolplan.

Läs mer

Verksamhetsplan för. Broby Förskola VT 2014

Verksamhetsplan för. Broby Förskola VT 2014 Verksamhetsplan för Broby Förskola VT 2014 Öppettider och mattider på förskolan Broby öppnar kl 07.00 (onsdagar 7.10) Vi möter barnen på vår gård och hälsar varje barn välkommen. Det är viktigt att samtliga

Läs mer

Verksamhetsplan HT 2015. Äventyret

Verksamhetsplan HT 2015. Äventyret Verksamhetsplan HT 2015 Äventyret Verksamhetsplan för Frilufts Förskolor Mål och metoder Vi arbetar efter Lpfö 98:10, Läroplan för förskolan, och vi följer Kommunens förskole- och skolplan. Vår verksamhet

Läs mer

Verksamhetsplan Höstterminen 2015 Riddersborgs Förskola

Verksamhetsplan Höstterminen 2015 Riddersborgs Förskola Verksamhetsplan Höstterminen 2015 Riddersborgs Förskola Verksamhetsplan för Frilufts Förskolor Mål och metoder Vi arbetar efter Lpfö 98, Läroplan för förskolan, och vi följer Kommunens förskole- och skolplan.

Läs mer

Verksamhetsplan. Våren 2015. Dungens Förskola

Verksamhetsplan. Våren 2015. Dungens Förskola Verksamhetsplan Våren 2015 Dungens Förskola 0 1(2) Verksamhetsplan för Frilufts Förskolor Mål och metoder Vi arbetar efter Lpfö 98:10, Läroplan för förskolan, och vi följer Kommunens förskole- och skolplan.

Läs mer

Verksamhetsplan VT 2015. Silverskogens Förskola

Verksamhetsplan VT 2015. Silverskogens Förskola Verksamhetsplan VT 2015 Silverskogens Förskola 1 Verksamhetsplan Frilufts Förskolor Mål och metoder Vi arbetar efter Lpfö 98, reviderad 10, Läroplan för förskolan, och vi följer Kommunens förskole- och

Läs mer

Lokal Arbetsplan för Grönmåla 2015-2016

Lokal Arbetsplan för Grönmåla 2015-2016 Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för Grönmåla 2015-2016 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund sida 3 2. Mål och riktlinjer sida 4 2.1 Normer och värden sida 4 2.2 Utveckling och lärande sida

Läs mer

Lokal arbetsplan. Mälarenhetens förskolor 2014/2015

Lokal arbetsplan. Mälarenhetens förskolor 2014/2015 Lokal arbetsplan Mälarenhetens förskolor 2014/2015 Naturvetenskap för små barn handlar om att observera och iaktta det barnen gör och är intresserade av i leken. Det gäller att för egen del som vuxen och

Läs mer

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Planeten 2015-2016

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Planeten 2015-2016 Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för Planeten 2015-2016 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund sida 2 2. Mål och riktlinjer sida 3 2.1 Normer och värden sida 3 2.2 Utveckling och lärande sida

Läs mer

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för ÄNGEN 2015-2016

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för ÄNGEN 2015-2016 Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för ÄNGEN 2015-2016 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund sida 3 2. Mål och riktlinjer sida 4 2.1 Normer och värden sida 4 2.2 Utveckling och lärande sida

Läs mer

BLOMMANS GROVPLANERING OCH MÅL VT 2016

BLOMMANS GROVPLANERING OCH MÅL VT 2016 BLOMMANS GROVPLANERING OCH MÅL VT 2016 En vanlig vecka på Blomman: Efter frukost delar vi upp barnen antingen inne på avdelningen för fri lek en stund eller så går halva gruppen ut och resten stannar inne.

Läs mer

Borgens förskola. Verksamhetsplan 2014-15

Borgens förskola. Verksamhetsplan 2014-15 Borgens förskola Verksamhetsplan 2014-15 SOLNA STAD kontakt@solna.se Organisationssnummer Förvaltning Tel. 08-734 20 00 212000-0183 171 86 Solna Fax. 08-734 20 59 www.solna.se Besök. Stadshusgången 2 LEDNINGSDEKLARATION

Läs mer

Hopprepets förskola Sticklinge förskola (2016) Arbetsplan Verksamhetsåret 2015-2016. Barnens verkstad med många möjligheter!

Hopprepets förskola Sticklinge förskola (2016) Arbetsplan Verksamhetsåret 2015-2016. Barnens verkstad med många möjligheter! Hopprepets förskola Sticklinge förskola (2016) Arbetsplan Verksamhetsåret 2015-2016 Barnens verkstad med många möjligheter! Vår organisation Barn Arbetslag Lärandemiljöer - Utemiljö - Innemiljö - Närmiljö

Läs mer

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för SOLEN 2015

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för SOLEN 2015 Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för SOLEN 2015 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund sida 3 2. Mål och riktlinjer sida 4-9 2.1 Normer och värden sida 4 2.2 Utveckling och lärande sida 5-6

Läs mer

LPFÖ98. Vi tydliggör våra åtaganden, målen och vårt arbetssätt. Ett arbetsmaterial reviderat på planeringsdag 15 01 07

LPFÖ98. Vi tydliggör våra åtaganden, målen och vårt arbetssätt. Ett arbetsmaterial reviderat på planeringsdag 15 01 07 1 LPFÖ98 Vi tydliggör våra åtaganden, målen och vårt arbetssätt. Ett arbetsmaterial reviderat på planeringsdag 15 01 07 Arbetsgruppen bestod av följande personer: Emelie Furubom, Philip Walsh, Irina Andreeva,

Läs mer

Arbetsplan Förskolan Blåsippan

Arbetsplan Förskolan Blåsippan Arbetsplan Förskolan Blåsippan Vår vision: Barnen och deras föräldrar skall tycka att de är på världens bästa förskola och när barnen lämnar vår förskola skall de vara väl rustade för framtiden. 1. Inledning

Läs mer

Mål för verksamheten på avdelning Myran

Mål för verksamheten på avdelning Myran Mål för verksamheten på avdelning Myran Vi hälsar er och ert barn välkomna till avdelning Myran på Syrsans förskola. Här på förskolan vill vi ge barnen en trygghet men också en stimulerande verksamhet

Läs mer

Handlingsplan för. XXX förskoleenhet. FörskolanNyckelpigan 2011/2012

Handlingsplan för. XXX förskoleenhet. FörskolanNyckelpigan 2011/2012 2011-10-17 Sid 1 (13) Handlingsplan för XXX förskoleenhet FörskolanNyckelpigan 2011/2012 X X X F Ö R S K O L E E N H E T Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (13) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN

Läs mer

Sida 1(7) Lokal arbetsplan. Bäckängen

Sida 1(7) Lokal arbetsplan. Bäckängen 1(7) Lokal arbetsplan Bäckängen 2010/2011 2 Innehållsförteckning Inledning 3 2.1 Normer och värden 3 Mål 3 3 2.2 Utveckling och lärande 3 Mål 3 3 2.3 Barns inflytande 4 Mål 4 4 2.4 Förskola och hem 4 Målsättning

Läs mer

Arbetsplan för avdelningen GLÄNTAN. Hanemålagårdens förskola 2015-2016

Arbetsplan för avdelningen GLÄNTAN. Hanemålagårdens förskola 2015-2016 Arbetsplan för avdelningen GLÄNTAN Hanemålagårdens förskola 2015-2016 Våra styrdokument på förskolan är: Skollagen Läroplan för förskolan Lpfö 98 Förskole- och skolplan för Nybro kommun Arbetsplan reviderad

Läs mer

Handlingsplan för. Guldsmedens förskola 2014/2015. Lådbilen Blå

Handlingsplan för. Guldsmedens förskola 2014/2015. Lådbilen Blå 2014-06-05 Sid 1 (10) Handlingsplan för Guldsmedens förskola 2014/2015 Lådbilen Blå V A L B O F Ö R S K O L E O M R Å D E Tfn 026-178000 (vx), 026-178350 (dir) www.gavle.se Sid 2 (10) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN

Läs mer

Borgeby Förskolas arbetsplan/utvecklingsplan

Borgeby Förskolas arbetsplan/utvecklingsplan Borgeby Förskolas arbetsplan/utvecklingsplan 1. Normer och värden Respekt för miljön Förskolan skall sträva efter att varje barn utvecklar förståelse för sin egen delaktighet i naturens kretslopp och för

Läs mer

T r o l l k a r l e n s h a t t

T r o l l k a r l e n s h a t t T r o l l k a r l e n s h a t t Verksamhetsplan för vårterminen 2010 Innehåller en beskrivning av vår verksamhet, våra kopplingar till läroplanen för förskolan, hållbar utveckling, viktiga datum att komma

Läs mer

Arbetsplan för Äppelbo förskola 2014/2015

Arbetsplan för Äppelbo förskola 2014/2015 Arbetsplan för Äppelbo förskola 2014/2015 Innehåll Inledning 2 Äppelbo förskola 2 Personal 3 Kontaktuppgifter 3 Presentation 3 Vision 4 Barnsyn och Förhållningssätt 4 Arbetssätt 5 Miljö 5 Rutiner 7 Dagsschema

Läs mer

Förskolan Mullvaden. Humlans Verksamhetsmål 2013

Förskolan Mullvaden. Humlans Verksamhetsmål 2013 Förskolan Mullvaden Humlans Verksamhetsmål 2013 Innehållsförteckning 1. personalgrupp och barngrupp 2. lpfö 98 och förhållningssätt 3. Humlans dagliga rutiner: in och överskolning 4. lämning och hämtning

Läs mer

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2015/2016

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2015/2016 Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2015/2016 Förskolan Båten Simvägen 37 135 40 Tyresö 070-169 83 98 Arbetsplan 2015/2016 Vårt uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande.

Läs mer

Verksamhetsplan för. Broby Förskola HT 2013

Verksamhetsplan för. Broby Förskola HT 2013 Verksamhetsplan för Broby Förskola HT 2013 Öppettider och mattider på förskolan Broby öppnar kl 07.00 Vi möter barnen på vår gård och hälsar varje barn välkommen. Det är viktigt att samtliga barn är färdigklädda

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING FÖRSKOLAN HJORTEN

KVALITETSREDOVISNING FÖRSKOLAN HJORTEN - KVALITETSREDOVISNING FÖRSKOLAN HJORTEN LÄSÅRET 2014-2015 Innehållsförteckning Inledning...3 Åtgärder enligt föregående kvalitetsredovisning...3 Underlag och rutiner...3 Organisation och förutsättningar...3

Läs mer

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Gläntan 2015-2016

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Gläntan 2015-2016 Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för Gläntan 2015-2016 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund sida 3 2. Mål och riktlinjer sida 4 2.1 Normer och värden sida 4 2.2 Utveckling och lärande sida

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING Förskolan Prästkragen, avdelning Björnen Läsåret 2014-2015

KVALITETSREDOVISNING Förskolan Prästkragen, avdelning Björnen Läsåret 2014-2015 Förskoleavdelningen KVALITETSREDOVISNING Förskolan Prästkragen, avdelning Björnen Läsåret 2014-2015 Måluppfyllelse, analys och åtgärder för ökad måluppfyllelse.( Från föregående års kvalitetsredovisning

Läs mer

Verksamhetsplan höst- vårtermin 11-12.

Verksamhetsplan höst- vårtermin 11-12. Verksamhetsplan höst- vårtermin 11-12. Morgongårdens förskola Avdelning Lönneberga Normer och värden Mångfald Verksamhetens Mål att sträva mot Att förskolan Ser varje barn som unikt Ger varje barn rätt

Läs mer

Kvalitetsredovisning Läsåret 2013-14. Laxå kommuns Förskoleverksamhet

Kvalitetsredovisning Läsåret 2013-14. Laxå kommuns Förskoleverksamhet Kvalitetsredovisning Läsåret 2013-14 Laxå kommuns Förskoleverksamhet Barn- och utbildningsnämnden 2014-09-29, 93, dnr BUN 2014058 611 1 Innehållsförteckning Utbildningens syfte: Sidan 3 Beskrivning av

Läs mer

Ringens förskola. Verksamhetsplan 2014-15

Ringens förskola. Verksamhetsplan 2014-15 Ringens förskola Verksamhetsplan 2014-15 SOLNA STAD kontakt@solna.se Organisationssnummer Förvaltning Tel. 08-734 20 00 212000-0183 171 86 Solna Fax. 08-734 20 59 www.solna.se Besök. Stadshusgången 2 LEDNINGSDEKLARATION

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2015/16. Förskolan Villekulla. Avdelning Igelkotten

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2015/16. Förskolan Villekulla. Avdelning Igelkotten Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2015/16 Förskolan Villekulla Avdelning Igelkotten 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning sidan 4 Normer och värden

Läs mer

Våren 2013 Lundens Förskola

Våren 2013 Lundens Förskola Verksamhetsplan Våren 2013 Lundens Förskola 09 07 27 1:a 1(2) Verksamhetsplan för Frilufts Förskolor Mål och metoder Vi arbetar efter Lpfö 98, Läroplan för förskolan, och vi följer Kommunens förskole-

Läs mer

Pedagogisk planering Jordgubbens förskola

Pedagogisk planering Jordgubbens förskola Pedagogisk planering Jordgubbens förskola År 2015-2016 Organisation BUN Barn- och utbildningsnämnden och är politiskt sammansatt BARN- OCH UTBILDNINGSCHEF Maarit Enbuske Tfn. 0927-72050 REKTOR OMRÅDE 1

Läs mer

Språket Vi använder oss av språklekar, sagoberättande, rim och ramsor m.m. Dessa har vi anpassat till det aktuella temats innehåll.

Språket Vi använder oss av språklekar, sagoberättande, rim och ramsor m.m. Dessa har vi anpassat till det aktuella temats innehåll. Vårt tema När vi planerar det aktuella temat följer vi Läroplanen för förskolan 2010. De mål som vi på förskolan ska sträva mot kan sammanfattas i följande punkter: Värdegrundsfrågor Under en dag på förskolan

Läs mer

Välkommen till Killingens förskola

Välkommen till Killingens förskola Välkommen till Killingens förskola 2013/2014 Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98) som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande och vara en god pedagogisk verksamhet

Läs mer

Arbetsplan - Eriksbergsgårdens förskola 2015-2016

Arbetsplan - Eriksbergsgårdens förskola 2015-2016 Arbetsplan - Eriksbergsgårdens förskola 2015-2016 Arbetsplan utvärderingsverktyg för Eriksbergsgårdens förskola 2015-16. Denna plan bygger på Lpfö-98- reviderad 2010 ÖSB övergripande strategi och budget

Läs mer

TUNETS FÖRSKOLA. Verksamhetsplan 2014-15

TUNETS FÖRSKOLA. Verksamhetsplan 2014-15 TUNETS FÖRSKOLA Verksamhetsplan 2014-15 LEDNINGSDEKLARATION Förskolan ska genomsyras av ett förhållningssätt som bidrar till att varje barn utvecklar sin förståelse för alla människors lika värde. Jag

Läs mer

Fridensborgs förskola. Verksamhetsplan 2014-15

Fridensborgs förskola. Verksamhetsplan 2014-15 Fridensborgs förskola Verksamhetsplan 2014-15 SOLNA STAD kontakt@solna.se Organisationssnummer Förvaltning Tel. 08-734 20 00 212000-0183 171 86 Solna Fax. 08-734 20 59 www.solna.se Besök. Stadshusgången

Läs mer

Lokal Arbetsplan för Förskolor och pedagogisk omsorg

Lokal Arbetsplan för Förskolor och pedagogisk omsorg Lokal Arbetsplan för Förskolor och pedagogisk omsorg i Linghem 2016/2017 Vi blir ett! Vi har hög pedagogisk kvalitet på samtliga förskolor och annan pedagogisk verksamhet i Linghem 1 Förord Under våren

Läs mer

Frilufts Förskolor Stormyrens plan mot diskriminering och kränkande behandling

Frilufts Förskolor Stormyrens plan mot diskriminering och kränkande behandling Frilufts Förskolor Stormyrens plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola Läsår Ht-15-Vt-16 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Verksamhetsplan. Vårterminen Lundens Förskola

Verksamhetsplan. Vårterminen Lundens Förskola Verksamhetsplan Vårterminen 2015 Lundens Förskola 1:a 1(2) Verksamhetsplan för Frilufts Förskolor Mål och metoder Vi arbetar efter Lpfö 98, Läroplan för förskolan, och vi följer Kommunens förskole- och

Läs mer

Verksamhetsplan. Förskola. Färggränd 2 175 47 JÄRFÄLLA 08/580 29783 Gäller från 2012-01-01

Verksamhetsplan. Förskola. Färggränd 2 175 47 JÄRFÄLLA 08/580 29783 Gäller från 2012-01-01 Verksamhetsplan Förskola Färggränd 2 175 47 JÄRFÄLLA 08/580 29783 Gäller från 2012-01-01 1 Vision Värdegrund i Lpfö 98/10 LIP Upplevelser är vår profil som genomsyrar allt vårt arbete i förskolan Sandvikskolans

Läs mer

Förskolan Trollstigen AB

Förskolan Trollstigen AB Systematisk kvalitetsredovisning för Förskolan Trollstigen AB 2014-2015 1 Innehållsförteckning Inledning..sid 3 Normer och värden..sid 4 Utveckling och lärande...sid 6 Barns inflytande.sid 9 Förskola och

Läs mer

Innehållsförteckning. 1. Ängdala skola och förskola 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning

Innehållsförteckning. 1. Ängdala skola och förskola 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning Lokal arbetsplan Ängdala förskola 2013 Innehållsförteckning 1. Ängdala skola och förskola 1.1 Verksamhet och profil 2. Övergripande målsättning 3. Inledning 4. Normer och värden 4.1 Läroplanen 4.2 Förskolans

Läs mer

Välkomna till förskolan Arken

Välkomna till förskolan Arken Välkomna till förskolan Arken Vara Pastorat bedriver sedan hösten 2006 förskoleverksamhet i Vedums församlingshem. Vi välkomnar barn mellan 1 5 år. Ett avtal mellan kyrkan och Vara kommun reglerar samarbetet

Läs mer

Verksamhetsplan för Årikets förskola

Verksamhetsplan för Årikets förskola Verksamhetsplan för Årikets förskola Läsåret 2015 2016 2 (11) Innehåll Inledning... 2 Övergripande mål 2017 för kommunal förskola... 3 Vision och verksamhetsidé för kommunal förskola... 3 Centrala stadens

Läs mer

Lokal arbetssplan utifrån de prioriterade målen ur Läroplan för förskolan Lpfö 98/10

Lokal arbetssplan utifrån de prioriterade målen ur Läroplan för förskolan Lpfö 98/10 Lokal arbetssplan utifrån de prioriterade målen ur Läroplan för förskolan Lpfö 98/10 150921 Alla är olika och lika bra Läsåret 2015/2016 Föräldrakooperativet Bysen 1 Beskrivning av förskolan Vi är ett

Läs mer

Verksamhetsplan 2015. Uteförskolan Totte

Verksamhetsplan 2015. Uteförskolan Totte Verksamhetsplan 2015 Uteförskolan Totte Den viktiga vardagen Alla barn ska få erfara den tillfredställelse det ger att göra framsteg, övervinna svårigheter och att få uppleva sig vara en tillgång i gruppen

Läs mer

ARBETSPLAN FÖR ÖJE FÖRSKOLA OCH FRITIDSHEM 2013/2014

ARBETSPLAN FÖR ÖJE FÖRSKOLA OCH FRITIDSHEM 2013/2014 ARBETSPLAN FÖR ÖJE FÖRSKOLA OCH FRITIDSHEM 2013/2014 Normer och värden: MÅL VAD GÖRA HUR UTVÄRDERA HUR GICK DET OCH VARFÖR Förskolan skal stäva efter att varje barn utvecklar: - öppenhet, respekt, solidaritet

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/2014. Förskolan Villekulla. Avdelning Igelkotten

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/2014. Förskolan Villekulla. Avdelning Igelkotten BARN OCH UTBILDNING Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/2014 Förskolan Villekulla Avdelning Igelkotten Inledning: Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Igelkottens

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen Område Öst. Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling 2015/2016. Junibackens förskola, område Öst

Barn- och utbildningsförvaltningen Område Öst. Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling 2015/2016. Junibackens förskola, område Öst Barn- och utbildningsförvaltningen Område Öst Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling 2015/2016 Innehållsförteckning Bakgrund... 3 Skolledningens ställningsstagande... 5 Vision Område ÖST...

Läs mer

Normer och värden. Mål (enligt Lpfö 98, reviderad 2010) Arbetssätt/metod. Arbetsplan 2012-2013

Normer och värden. Mål (enligt Lpfö 98, reviderad 2010) Arbetssätt/metod. Arbetsplan 2012-2013 Arbetsplan 2012-2013 Normer och värden Mål (enligt Lpfö 98, reviderad 2010) Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar, förmåga att ta hänsyn till och

Läs mer

Verksamhetsplan Skogsviolens Förskola 2015 2016. Verksamhetsplan 2015-2016 Skogsviolens Förskola

Verksamhetsplan Skogsviolens Förskola 2015 2016. Verksamhetsplan 2015-2016 Skogsviolens Förskola Verksamhetsplan Skogsviolens Förskola 2015 2016 Verksamhetsplan 2015-2016 Skogsviolens Förskola Verksamhetsplan Skogsviolens Förskola 2015 2016 Innehållsförteckning Ansvarsområde / beskrivning av verksamheten

Läs mer

Verksamhetsbeskrivning Smedjans förskola

Verksamhetsbeskrivning Smedjans förskola Verksamhetsbeskrivning Smedjans förskola 2014/2015 2 (9) Förskolans uppdrag Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98) som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten

Läs mer

Ert barn kommer att börja på.. Där arbetar.

Ert barn kommer att börja på.. Där arbetar. Ängsgårds förskola Om Ängsgårds förskola Ängsgårds förskola ligger på Ängsgårdsvägen mitt emot Vallås kyrka. Det är lätt att ta sig hit. Vi har busshållplats precis utanför och flera cykel- och gångbanor.

Läs mer

Arbetsplan för Rosenholms förskola ht.13-vt.14

Arbetsplan för Rosenholms förskola ht.13-vt.14 Arbetsplan för Rosenholms förskola ht.13-vt.14 Beskrivning av verksamheten Rosenholms förskola startades i januari 2007 och består av två avdelningar, Skorpan och Körsbärsdalen. Vi har barn i åldrarna

Läs mer

När barnen lämnar förskolan Vulkanen vill vi att de är rustade med : Mod och vilja - att se och förhålla sig till olikheter som en tillgång

När barnen lämnar förskolan Vulkanen vill vi att de är rustade med : Mod och vilja - att se och förhålla sig till olikheter som en tillgång LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR FÖRSKOLAN VULKANENS 2014/2015 Vulkanens förskolas vision När barnen lämnar förskolan Vulkanen vill vi att de är rustade med : Mod och vilja - att se och förhålla sig till olikheter

Läs mer

Handlingsplan för XXX förskola, läsåret:

Handlingsplan för XXX förskola, läsåret: Handlingsplan för XXX förskola, läsåret: 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet utvecklar: öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar, förmåga att ta hänsyn till och leva sig in i andra människors

Läs mer

Verksamhetsbeskrivning I Ur och Skur förskola

Verksamhetsbeskrivning I Ur och Skur förskola Verksamhetsbeskrivning I Ur och Skur förskola 2015/2016 Förskolans uppdrag Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98) som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten

Läs mer

NORRBACKA FÖRSKOLOR HEMVIST LJUS SPRÅKPEDAGOGISK ARBETSPLAN 2010

NORRBACKA FÖRSKOLOR HEMVIST LJUS SPRÅKPEDAGOGISK ARBETSPLAN 2010 NORRBACKA FÖRSKOLOR HEMVIST LJUS SPRÅKPEDAGOGISK ARBETSPLAN 2010 Skutansförskola ~ 1 ~ Övergripande tema Arlanda - närmiljön Under läsåret 2010/2011 kommer vi att arbeta med tema Arlanda, det kommer genomsyra

Läs mer

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Dungen 2014-2015

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Dungen 2014-2015 Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för Dungen 2014-2015 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund sida 3 2. Mål och riktlinjer sida 4 2.1 Normer och värden sida 4-5 2.2 Utveckling och lärande sida

Läs mer

2012-2013 Granitens förskola, Munkebo förskola, S:ta Gertruds förskola och Tils paviljonger

2012-2013 Granitens förskola, Munkebo förskola, S:ta Gertruds förskola och Tils paviljonger SIG300, v2.0, 2010-02-26 1 (8) 2012-10-30 2012-2013 Granitens förskola, Munkebo förskola, S:ta Gertruds förskola och Tils paviljonger BARN- OCH UNGDOMSFÖRVALTNINGEN MUNKEBO FÖRSKOLA 2 (8) Lokal arbetsplan

Läs mer

Kristinebergs förskoleområde 2008-01-24 Förskolorna Tallbacken och Stångeborg. Verksamhetsplan. Haren

Kristinebergs förskoleområde 2008-01-24 Förskolorna Tallbacken och Stångeborg. Verksamhetsplan. Haren Verksamhetsplan Haren 0 UTVÄRDERING AV DEN PEDAGOGISKA VERKSAMHETEN 2007-2008! Arbetslag: HAREN Personal: Karin Johansson, Josefin Johansson, Carina Andersson, Ann Engström DETTA SER VI FRAM EMOT UNDER

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14. Förskolan Bergabacken

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14. Förskolan Bergabacken Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14 Förskolan Bergabacken Innehållsförteckning Inledning...sid 1 Förutsättningar..sid 2 Normer och värden...sid 3 Utveckling och lärande.sid

Läs mer

Kvalitetsredovisning läsåret 2014 2015. Förskola: Björksta Avdelning: Gullvivan. Antal barn: 18. Antal pojkar:9 Antal flickor: 9

Kvalitetsredovisning läsåret 2014 2015. Förskola: Björksta Avdelning: Gullvivan. Antal barn: 18. Antal pojkar:9 Antal flickor: 9 Förskoleavdelningen Kvalitetsredovisning läsåret 2014 2015 Förskola: Björksta Avdelning: Gullvivan Antal barn: 18 Antal pojkar:9 Antal flickor: 9 Antal flerspråkiga barn: 4 Dessa språk är representerade:

Läs mer

Kyrkans förskola Lokal arbetsplan 2015/ 2016

Kyrkans förskola Lokal arbetsplan 2015/ 2016 Kyrkans förskola Lokal arbetsplan 2015/ 2016 Beslutad 25 juni 2015 Innehållsförteckning 1. Kyrkans förskola 1.1 Inledning 1.2 Verksamhet och profil 1.2.1 Arbetets inriktning 1.2.2 Församlingsinstruktion

Läs mer

Arbetsplan 2010/2011 Borgåsens förskola

Arbetsplan 2010/2011 Borgåsens förskola Arbetsplan 2010/2011 Borgåsens förskola Verksamheten präglas av förskola-grundskolas gemensamma vision som lyder: I vår kommun arbetar vi för att alla barn utvecklas i en demokratisk, föränderlig och hållbar

Läs mer

2014.09.18. Verksamhetsplan 2014 Förskolan Vindan

2014.09.18. Verksamhetsplan 2014 Förskolan Vindan 2014.09.18 Verksamhetsplan 2014 Förskolan Vindan Förskolan Vindan Vindan är en förskola med en avdelning för barn 1-6 år. Arbetslaget består av: 5 förskollärare 2 barnskötare 1 kokerska 1 lokalvårdare

Läs mer

ARBETSPLAN Ärlinghedens förskola 2011

ARBETSPLAN Ärlinghedens förskola 2011 SIG300, v2.0, 2010-02-26 ÄRLINGHEDENS FÖRSKOLA Idrottsvägen 19 b 195 32 Märsta 591 264 19, 6423, 6424 och 64 33 ARBETSPLAN Ärlinghedens förskola 2011 BARN- OCH UNGDOMSFÖRVALTNINGEN 2 (10) Vision På Tingvalla

Läs mer

Likabehandlingsplan för Granviks Förskola 2010/2011

Likabehandlingsplan för Granviks Förskola 2010/2011 Likabehandlingsplan för Granviks Förskola 2010/2011 På Granviks Förskola ska ingen uppleva sig utsatt för någon form av diskriminering eller kränkande behandling. Alla ska känna sig trygga, bli respekterade

Läs mer

Handlingsplan för Ulvsätersgårdensförskola,

Handlingsplan för Ulvsätersgårdensförskola, Handlingsplan för Ulvsätersgårdensförskola, läsåret: 2015-2016 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet utvecklar: öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar, förmåga att ta hänsyn till och

Läs mer

Verksamhetsplan KÅSAN I UR OCH SKUR

Verksamhetsplan KÅSAN I UR OCH SKUR Verksamhetsplan KÅSAN I UR OCH SKUR 2013 1 Innehåll Verksamhetsbeskrivning... 3 Storkåsans förutsättningar... 4 Utomhusmiljön... 4 Inomhusmiljön... 4 Värdegrund... 5 Målsättning... 5 Mål för hösten-13/våren-14...

Läs mer

Haga/Gudö förskolors likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling 2014-2015. Gladan

Haga/Gudö förskolors likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling 2014-2015. Gladan Haga/Gudö förskolors likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling 2014-2015 Gladan Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet a för planen Förskolechef

Läs mer

Verksamhetsplan för. Broby Förskola HT 2015

Verksamhetsplan för. Broby Förskola HT 2015 Verksamhetsplan för Broby Förskola HT 2015 1 Verksamhetsplan För Frilufts Förskolor Mål och metoder Vi arbetar efter Lpfö 98:10, Läroplan för förskolan, och vi följer Kommunens förskole- och skolplan.

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning Välkommen Till Fredriksdals Förskola Avdelning Trollstjärnan Fredriksdals Förskola Trollstjärnan Innehållsförteckning Välkomna till Fredriksdals Trollstjärnans profil Förskolans Grund-idé Lek & Skapande

Läs mer

Välkommen till Lärkans Förskola!

Välkommen till Lärkans Förskola! Tomelilla kommun Barn och Utbildning LÄRKANS FÖRSKOLA Välkommen till Lärkans Förskola! Skomakaregatan 10 273 36 Tomelilla 0417-181 65 150710 På Lärkans Förskola lär och utvecklas vi tillsammans Vår verksamhet

Läs mer

Solens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Solens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Solens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Ansvariga för planen Förskolechef och avdelningsansvariga pedagoger

Läs mer

Arbetsplan augusti 2013 juni 2014. Rönnängs Förskola

Arbetsplan augusti 2013 juni 2014. Rönnängs Förskola Arbetsplan augusti 2013 juni 2014 Rönnängs Förskola Ansvarig rektor/förskolechef Namn Pia Johnsson Datum 2013-09-01 Tjörn Möjligheternas ö Enhetens namn Rönnängs förskola Enhetens organisation Förskoleverksamhet

Läs mer

Verksamhetsplan för. Broby Förskola HT 2014

Verksamhetsplan för. Broby Förskola HT 2014 Verksamhetsplan för Broby Förskola HT 2014 Öppettider och mattider på förskolan Broby öppnar kl 07.00 (onsdagar 7.10) Vi möter barnen på vår gård och hälsar varje barn välkommen. Det är viktigt att samtliga

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14. Förskolan Bullerbyn. Ugglan

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14. Förskolan Bullerbyn. Ugglan Barn och Utbildning Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14 Förskolan Bullerbyn Ugglan Normer och värden Förskolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla

Läs mer

Köpings kommun. Arbetsplan förmånen. Läsår 2015 2016. Christina Eriksson, Ingela Alm Puurunen, Karin Jacquet 2015 09 18. Senast ändrat 2015-08-11

Köpings kommun. Arbetsplan förmånen. Läsår 2015 2016. Christina Eriksson, Ingela Alm Puurunen, Karin Jacquet 2015 09 18. Senast ändrat 2015-08-11 Köpings kommun Arbetsplan förmånen Läsår 2015 2016 Christina Eriksson, Ingela Alm Puurunen, Karin Jacquet 2015 09 18 Vad är en arbetsplan? Förskolan är en egen skolform och ingår i samhällets samlade utbildningssystem.

Läs mer

Förskolan Gunghästen. Lokal Arbetsplan 2013/2014

Förskolan Gunghästen. Lokal Arbetsplan 2013/2014 Tyresö kommun Förskolan Gunghästen Lokal Arbetsplan 2013/2014 Förskolan Gunghästen Kyrkogränd 16 135 43 Tyresö Tel: 08-5782 74 36 Arbetsplan 2013/2014 Vårt uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt

Läs mer

Innehållsförteckning. 1. Inledning. 2. Förutsättningar. 3. Läroplansmål 3.1 Normer och värden. 3.2 Utveckling och lärande. 3.3 Barns inflytande.

Innehållsförteckning. 1. Inledning. 2. Förutsättningar. 3. Läroplansmål 3.1 Normer och värden. 3.2 Utveckling och lärande. 3.3 Barns inflytande. Innehållsförteckning 1. Inledning. 2. Förutsättningar. 3. Läroplansmål 3.1 Normer och värden. 3.2 Utveckling och lärande. 3.3 Barns inflytande. 3.4 Förskola och hem. 3.5 Samverkan med förskoleklassen,

Läs mer

Avdelningen Blåbäret

Avdelningen Blåbäret Avdelningen Blåbäret På avdelningen blåbär så har vi 25 barn 1 5 åringar och fyra pedagoger. Vi har 11 flickor och 12 pojkar. En dag på avdelningen Blåbär Kommer man innan 8.00 på morgonen så går man till

Läs mer

Lärande & utveckling. En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2014/2015 Solbringen Barn- och utbildningsförvaltningen

Lärande & utveckling. En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2014/2015 Solbringen Barn- och utbildningsförvaltningen Lärande & utveckling En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2014/2015 Solbringen Barn- och utbildningsförvaltningen www.karlskoga.se Läroplansmål (i sammanfattning) Förskolan

Läs mer

Arbetsplan läsåret 2010-2011 Håksberg/Sörviks rektorsområde.

Arbetsplan läsåret 2010-2011 Håksberg/Sörviks rektorsområde. Arbetsplan läsåret 2010-2011 Håksberg/Sörviks rektorsområde. Håksberg är beläget ca 6 km utanför Ludvika, rekorsområdet omfattar förskola, förskoleklassår 6 och fritidshem. Arbetsplanen för Håksberg är

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete för Förskolan Kohagen med avd Kohagen och Kalvdansen. Läsåret 2011 2012

Systematiskt kvalitetsarbete för Förskolan Kohagen med avd Kohagen och Kalvdansen. Läsåret 2011 2012 Systematiskt kvalitetsarbete för Förskolan Kohagen med avd Kohagen och Kalvdansen Läsåret 2011 2012 Arbetslaget som omfattas Kvalitetsarbetet omfattar arbetslaget vid Förskolan Kohagen och Kalvdansen.

Läs mer

Kvalitetsberättelse. Vår förskola/förskoleklass/fritidshem/skola Lokal arbetsplan för förskolan. Gäller för verksamhetsåret 2015-2016

Kvalitetsberättelse. Vår förskola/förskoleklass/fritidshem/skola Lokal arbetsplan för förskolan. Gäller för verksamhetsåret 2015-2016 Kvalitetsberättelse Vår förskola/förskoleklass/fritidshem/skola Lokal arbetsplan för förskolan Gäller för verksamhetsåret 2015-2016 Förskola/avdelning Älvsbacka förskola, avdelning Myggan. Ort Skellefteå.

Läs mer

Kusens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Kusens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Kusens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet 1-5 år. Läsår 2015/2016 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av

Läs mer

Förskolan Wåga & Wilja på Sehlstedtsgatans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Förskolan Wåga & Wilja på Sehlstedtsgatans plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Wåga & Wilja på Sehlstedtsgatans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete Verksamhetsåret 2013/14 Förskolan Bullerbyn

Systematiskt kvalitetsarbete Verksamhetsåret 2013/14 Förskolan Bullerbyn Förskoleverksamheten Systematiskt kvalitetsarbete Verksamhetsåret 2013/14 Förskolan Bullerbyn 1 Innehållsförteckning: Normer och värden sidan 3 Utveckling och lärande sidan 4 Barns inflytande sidan 6 Förskola

Läs mer

Arbetsplan för Molnet 2015/2016

Arbetsplan för Molnet 2015/2016 Arbetsplan för Molnet 2015/2016 Gruppens sammansättning Vi har 20 barn 3 barn är födda 14 6 barn födda 13 6 barn födda 12 4 barn födda 11 1 barn fött 10 Personal Carina Addén - förskollärare Susanne Evergren

Läs mer

Norra Rörums förskola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling

Norra Rörums förskola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Norra Rörums förskola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet och fritidshem Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Arbetsplan 2015/2016 Vintrosa förskola

Arbetsplan 2015/2016 Vintrosa förskola Arbetsplan 2015/2016 Vintrosa förskola Innehållsförteckning 1. Inledning 2. Läroplansmål- Normer och värden 3. Läroplansmål- Utveckling och lärande 4. Läroplansmål- Förskola och hem 5. Läroplansmål- Samverkan

Läs mer

Sagor och berättelser

Sagor och berättelser Projekt Sagor och berättelser Hösten 2013 Våren 2014 1 Det kompetenta barnet Jag kan du kan tillsammans kan vi mer- i en tillgänglig, tillåtande och undersökande miljö där vi ser förmågor och olikheter

Läs mer