Välkommen till Lärkans Förskola!

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Välkommen till Lärkans Förskola!"

Transkript

1 Tomelilla kommun Barn och Utbildning LÄRKANS FÖRSKOLA Välkommen till Lärkans Förskola! Skomakaregatan Tomelilla

2 På Lärkans Förskola lär och utvecklas vi tillsammans Vår verksamhet bygger på barnens behov och intressen. Vi vill ge barnen tid för att leka utforska fundera på möjliga lösningar för att förstå sin omvärld. Vi vill stimulera barnens nyfikenhet och lust att lära. Detta gör vi genom att tillsammans med barnen undersöka upptäcka uppleva samt genom att ge barnen utmaningar för att utvecklas! Alla barn ska bli sedda och lyssnade på varje dag. Målet är självständiga barn som kan, vill och vågar! Förskolan har fem avdelningar: Barn 1-3 år Bofinken och Svalan Barn 3-4 år Domherren och Talgoxen Barn 5 år Måsen Lärkans Förskola har öppet kl.06:00-18:00 En gång per termin håller förskolan stängt. Tre veckor under sommaren är tätortens förskolor tillsammans på en förskola.

3 Telefonnummer: Förskolechef, Lärkans Förskola: Pia Svensson Barn- och Utbildningschef: Jonas Åkesson Avd. Bofinken Avd. Svalan Avd. Domherren Avd. Talgoxen Avd. Måsen Förskolans mobil.nr (om du inte når oss på avdelningen): OBS! På detta mobilnummer kan du även anmäla frånvaro via SMS Kök, Kostenheten/Elise Englund Lokalvård, Allianceplus AB: lokalvårdare Ida Bech Kommunens hemsida: Direktlänk till Lärkans Förskola:

4 Vårdnadshavares ansvar: Prata alltid med personal vid hämtning och lämning. Frånvaroanmälan ska göras innan klockan 09:00 till respektive avdelning, eller lämna ett sms på förskolans mobilnummer: Tidig frånvaroanmälan gör att rätt antal matportioner tillagas och underlättar planering av personalbemanning. Kontakta oss dagen innan barnet kommer tillbaka efter sjukdom. Det kan finnas viktig information att få. Meddela alltid om någon annan ska hämta ditt barn. Ska kunna legitimera sig med ID-handling. Ring om du som vårdnadshavare skulle bli mer än 30 minuter försenad. Var noga med att stänga grinden, för ditt och andra barns säkerhet. Tack!

5 Förskolans gemensamma rutiner Vi arbetar med att ha genomgående lika rutiner på hela förskolan. Personalen har ansvar för alla barn på förskolan och vi möts dagligen både ute och inne. Inskolning På förskolan använder vi föräldraaktiv inskolning. Det innebär att det är vårdnadshavare som inskolar barnet i vår verksamhet med stöd av personalen. Barnet tränas i att vara i vår verksamhet, inte på att bli lämnad. Som vårdnadshavare får man en god inblick i vad förskolans verksamhet erbjuder barnet. Inskolning på förskolan sker antingen i grupp eller enskilt. Inskolningsperioden kan variera från 6-10 dagar beroende på det individuella barnet. Vi planerar inskolningsdagar/tider tillsammans med vårdnadshavare under det första besöket. Det är viktigt med ett förtroendefullt samarbete kring barnet och vi behöver lära känna både barn och vårdnadshavare. Under inskolningsperioden vill vi att barn och vårdnadshavare ska ha en möjlighet att bekanta sig med personal, övriga barn och vår miljö så att man tryggt kan lämna sitt barn i vår verksamhet. Tiden utökas allteftersom barnet känner sig tryggare, och vårdnadshavaren lämnar successivt barnet mer i vår omsorg. Efter en tid möts vårdnadshavare och personal för ett uppföljningssamtal angående hur man upplevt inskolningstiden samt barnets trivsel på förskolan. Inskolningsrutiner finns på förskolans hemsida (Där finns exempel på hur en inskolningsperioden kan se ut) Ansvarsövertagande - att lämna och hämta på förskolan Vi vill att alla barn och vårdnadshavare ska känna sig välkomna till förskolan. Det är allas ansvar att överlämnandet blir bra, dvs. en kort information om barnets tillstånd (exempelvis händelser hemma som kan påverka barnet under dagen) och ett tydligt hejdå. Då barnet ska gå hem avslutas aktiviteten på vårdnadshavarens initiativ som får stöd av personal om så önskas. Vi förväntar oss att vårdnadshavare tar över ansvaret för barnet när man samtalat med avdelningens personal.

6 Barnens utrustning Vi uppmuntrar barnet att äta själv, uppleva och utforska med hela kroppen. Klä därför barnet i praktiska och oömma kläder som tål barnets lekande vardag. Ombyteskläder ska finnas på barnets hylla eller i väska. Märk med barnets namn eller initialer (går bra att skriva på tvättrådslappen.) Ombyteskläder att rekommendera är: Minst fyra par kalsonger/trosor En tröja med lång ärm Två tröjor med kort ärm Två par byxor Två par strumpor På förskolan är vi ute varje dag, oavsett väder. Barnet måste ha kläder som passar de väder som förekommer under den aktuella årstiden. Oavsett årstid behövs alltid regnkläder och stövlar. Vårdnadshavare ansvarar för att barnets utrustning är i rätt storlek. Övrig utrustning som kan behövas är blöjor, nappar, snuttefiltar och gosedjur. Vila Barnen på avdelningarna Bofinken och Svalan sover utomhus. Då är överdragskläder i fleece att rekommendera samt mössa, vantar och tjockare strumpor (under vinterhalvåret). Vi hjälper er gärna med råd om vilken utrustning ditt barn behöver ha på förskolan. Barnens egna saker Förskolan ansvarar inte för medtagna saker, personalen prioriterar sin tid med barnen istället för att leta efter försvunna föremål. Barnens schema På ditt barns schema ska du ange den tid du kommer att lämna och hämta ditt barn (vistelsetid). Vistelsetiden grundar sig på din arbetstid eller studietid. Inrapportering av gällande schema sker via Dexter som du får tillgång till då ditt barn erhållit plats på förskolan (lösenord sänds hem). Vi tar över och lämnar tillbaka ansvaret för ditt barn vid den tidpunkt du angett i schemat. Det är viktigt att du som förälder följer ditt schema

7 eftersom vår schemaläggning för personalen grundas på barnens vistelsetid. När det inträffar något som gör att du blir försenad förväntar vi oss att du ringer och meddelar oss det. Tillfälliga förändringar i vistelsetid ska meddelas snarast till personalen på avdelningen, och vid varaktiga förändringar ska ett nytt schema lämnas in. Utvecklingssamtal En gång per år (vårterminen) bjuder vi in vårdnadshavare till ett samtal om barnets trivsel och utveckling. Förskollärare ansvarar för samtalet, men det är arbetslagets gemensamma observationer som framförs vid utvecklingssamtalet. Ytterligare samtal kan bokas om vårdnadshavare eller personal önskar. Observationer Vi iakttar fortlöpande gruppen och det enskilda barnet för att se vilka intressen och utvecklingsbehov som finns. Detta ligger till grund för vår planering av verksamheten. Vid sjukdom På förskolan umgås barnen mycket nära varandra och därför sprids smitta lätt. Av hänsyn och respekt för övriga i barngruppen förväntar vi oss att barnen är hemma tills att de är friska. När ditt barn är på förskolan ska det orka med de aktiviteter som vi har under dagen, det är allmäntillståndet som avgör när barnet kan återgå i verksamheten. Vid feber bör barnet ha en feberfri dag innan det återgår till förskolan. Vid magsjuka bör barnet stanna hemma 48 timmar. Syskon bör ej lämnas då dessa kan bära på smittan. Du kan läsa mer i broschyren När ditt barn blir sjukt. Medicinering I första hand ska barnet medicineras hemma. Om det inte går att undvika ska medicinlista fyllas i vid varje nytt tillfälle med uppgifter om medicin och dosering. Be att få lista av personalen. Medicin ska vara i sin originalförpackning med doseringsföreskrifter Av säkerhetsskäl medicinerar vi inte barnet om listan ej är ifylld, eller om medicinen ej är i originalförpackning.

8 Planeringstid Vid planering av verksamhetens innehåll tar annan avdelnings personal över ansvaret. Vid dessa tillfällen utvärderas och planeras verksamheten. En dag per termin har förskolan stängt. Datum meddelas i början av varje termin. Dagen ägnas åt utvärdering och planering. Föräldramöte Två gånger om året bjuder personalen in till föräldramöte alternativt föräldraträff. Personalen informerar om verksamhetens innehåll och mål. Vårdnadshavare är välkomna att framföra frågor och synpunkter angående verksamheten. Föräldraråd Föräldrarådet träffas 1-2 gånger per termin och diskuterar aktuella frågor som är gemensamma för hela förskolan. Rådet är ett forum för vårdnadshavare att engagera sig i förskolans utveckling och verksamhet. Föräldrarådet har inte någon beslutanderätt över förskolans arbete, men eftersom rådet representerar samtliga vårdnadshavare är det en viktig part i utvecklingen av förskolan. Genom dialog och konstruktiva diskussioner finns möjlighet att påverka. För att rådet ska kunna representera alla vårdnadshavare är det viktigt att meddela sina representanter vilka frågor man tycker att rådet ska ta upp eller meddela förskolechef. Lista på deltagarna i föräldrarådet finns på anslagstavlan på varje avdelning. Även de som inte är representanter för någon avdelning är välkomna att delta på föräldrarådsmöte.

9 Sekretess/tystnadsplikt Gäller för alla som arbetar inom förskolan. Personal får inte berätta för någon utomstående det man får vetskap om angående barnen och om deras familjer. För att vid samverkan med ex. BVC eller BUP göra det möjligt att tillsammans finna goda lösningar för ett barns utveckling, finns en blankett för sekretessgenombrott där vårdnadshavare kan ge sitt samtycke till utbyte av information. Anmälningsplikt Alla som arbetar i förskolan har anmälningsskyldighet om man känner oro för att ett barn far illa. Det kan handla om sviktande omsorg (hygien, kläder) och övergrepp (fysiska och psykiska). Det är förskolan som anmäler, men socialnämnden som utreder alternativt polisen. Klagomålsrutiner Vid klagomål gällande verksamheten ska du som vårdnadshavare i första hand vända dig till: 1. avdelningens pedagoger 2. förskolechef. 3. Klagomål kan även lämnas in via kommunens hemsida. Klagomål som kommit förskolechef till handa ska besvaras inom 10 dagar. Klagomålsrutiner finns på förskolans hemsida

10 Dagsrutiner Måltider Måltiden ska vara en positiv upplevelse. Vi vill att måltiderna ska vara en lugn och trevlig stund där det finns tid för dialog, att alla ska kunna delta i samtalet. Vid måltiden tränas turtagning, hänsyn och bordsskick. I samråd med vårdnadshavare får vi en bild av barnets vanor vid måltider och delger hemmet vanor som barnet har på förskolan. Vi uppmuntrar och gör barnet nyfiket att våga prova nya smaker. Vi känner av barnet och ser barnets individuella behov som hunger och mättnad. Av- och påklädning Vi ger barnet tid att själv försöka att ta av och på sig. Vi uppmuntrar barnen att hjälpa varandra. Barnet får själv försöka först med stöd och uppmuntran av personal och erbjuds hjälp när det behövs. Vi undviker stress genom att mindre grupper slussas in och ut. Utevistelse På förskolan är vi ute varje dag oavsett väder. Vi har närhet till skog och park samt till centrum med bibliotek och kulturhus. Utomhus kan barnen få utlopp för sin rörelselust. Förskolans gård erbjuder möjlighet till att springa, klättra, cykla, gunga och andra fysiska aktiviteter som t.ex. att gräva och bära pinnar. På området finns träd och buskar som ger skugga vid sol. Personalen fördelar sig på gården, är närvarande och delaktiga i leken, observerar barnens lek och hjälper igång leken när det behövs. Vi lämnar ibland gården för vistelse i skog och närmiljö. Vid dessa tillfällen bär alla trafikväst. Att vistas utanför gården är ett stort ansvar och vi är noga med att se till att vi är tillräckligt med personal i förhållande till antal barn innan vi ger oss av. På förskolan lämnas uppgifter ang. vem som deltar och på vilket telefonnummer man kan nå personalen. Vila De yngsta barnen sover utomhus i liggvagnar eller i vårt lilla sovhus. De äldre barnen vilar/sover inomhus vid behov.

11 Lek Lek förekommer under hela dagen på förskolan. Lek =Lärande Personalens uppgift är att skapa förutsättningar för leken (förändra miljön, tillhandahålla material) och att vara engagerade i det barnen gör. Samling/gruppaktivitet Vi fördelar barngruppen i mindre grupper under dagen för att tillgodose deras olika behov och intressen. I den mindre gruppen får barnen en större möjlighet att bli sedda och komma till tals. Det blir en lärsituation i lugn miljö som är utvecklande för alla.

12 Födelsedag På förskolan uppmärksammar vi ditt barn på födelsedagen. Förskolan arbetar utifrån ett värdegrundsperspektiv där alla ska få möjlighet att känna delaktighet och gemenskap. För att barn inte ska uppleva ett utanförskap vill vi att ni sköter inbjudan till kalas hemifrån. Det vill säga; vi vill inte att ni delar ut eller lägger inbjudningskort på barnens hyllor här på förskolan. Avd.Bofinken/Svalan, barn 1-3 år Barnen uppmärksammas på sin födelsedag eller i nära anslutning till dagen med: - Fasadflagga - Bild på barnet i hallen - Samlar barnen en liten stund under dagen för att för att uppmärksamma barnet som fyller år. Exempel på aktiviteter som kan förekomma: Sjunger tillsammans, väljer önskesång, (sångpåse), blåsa såpbubblor, födelsedagskrona, speciell födelsedagsstol, ballonger. - Barnet som fyller år får bjuda runt fatet med skivad frukt (förskolan tillhandahåller frukten) - Barnet får en födelsedagspresent. Avd.Domherren/Talgoxen/Måsen, barn 3-5 år Barnen uppmärksammas på sin födelsedag eller i nära anslutning till dagen med: - Fasadflagga - Uppsatt bild på barnet - Samlar barnen en liten stund under dagen för att för att uppmärksamma barnet som fyller år. Exempel på aktiviteter som kan förekomma: Födelsedagsstol, födelsedagskrona, golvflagga, tänder ljus, sjunger önskesånger/födelsedagssång. - Frukt serveras på bricka - Dukat fint till barnet som fyller år vid lunch. - Barnet får en födelsedagspresent

13

14

Välkommen till Lärkans Förskola!

Välkommen till Lärkans Förskola! Välkommen till Lärkans Förskola! Skomakaregatan 10 273 36 Tomelilla 0417-181 65 Lärkans Förskola är en centralt belägen förskola med närhet till centrum, skog och park. Vår utemiljö inbjuder till varierad

Läs mer

Välkommen till Skogens förskola

Välkommen till Skogens förskola Utbildningsförvaltningen Hyacintvägen 9 343 35 Älmhult Tuvan 0476-552 90, 072-383 58 61 Gläntan 0476-550 35, 072-381 58 02 Kotten 0476-550 05, 072-381 57 75 Välkommen till Skogens förskola För att starten

Läs mer

Verksamhetens innehåll

Verksamhetens innehåll Verksamhetens innehåll Vi vill att dagen ska starta så bra som möjligt och därför lägger vi stor vikt vid det positiva mötet varje morgon. En stund där barnet i lugn och ro startar sin dag på förskolan

Läs mer

Välkommen till Lärkans Förskola!

Välkommen till Lärkans Förskola! Välkommen till Lärkans Förskola! Skomakaregatan 10 273 36 Tomelilla 0417-181 65 Lärkans Förskola är en centralt belägen förskola med närhet till centrum, skog och park. Vår utemiljö inbjuder till varierad

Läs mer

Mål för verksamheten på avdelning Myran

Mål för verksamheten på avdelning Myran Mål för verksamheten på avdelning Myran Vi hälsar er och ert barn välkomna till avdelning Myran på Syrsans förskola. Här på förskolan vill vi ge barnen en trygghet men också en stimulerande verksamhet

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL FÖRSKOLAN

VÄLKOMMEN TILL FÖRSKOLAN VÄLKOMMEN TILL FÖRSKOLAN Hej! Vad roligt att Du ska komma till Västanvind. Vår förskola startade 1987 av lärare på skolan för att möjliggöra folkhögskolestudier även för döva som har barn. Teckenspråket

Läs mer

Ert barn kommer att börja på.. Där arbetar.

Ert barn kommer att börja på.. Där arbetar. Ängsgårds förskola Om Ängsgårds förskola Ängsgårds förskola ligger på Ängsgårdsvägen mitt emot Vallås kyrka. Det är lätt att ta sig hit. Vi har busshållplats precis utanför och flera cykel- och gångbanor.

Läs mer

Verksamhetsbeskrivning Smedjans förskola

Verksamhetsbeskrivning Smedjans förskola Verksamhetsbeskrivning Smedjans förskola 2014/2015 2 (9) Förskolans uppdrag Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98) som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten

Läs mer

Allergier. Barnskötare. Blöjor. Arbetsplatsträff APT. Budget. Egna leksaker. Arbetssökande. Fotografering. Förskollärare

Allergier. Barnskötare. Blöjor. Arbetsplatsträff APT. Budget. Egna leksaker. Arbetssökande. Fotografering. Förskollärare Förskolans ABC 1 V älkommen A Allergier När ditt barn har en allergi eller intolerans meddelar du personalen på förskolan. För att få annan mat behöver förskolan ett läkarintyg. Arbetsplatsträff APT En

Läs mer

Förskolan Mullvaden. Humlans Verksamhetsmål 2013

Förskolan Mullvaden. Humlans Verksamhetsmål 2013 Förskolan Mullvaden Humlans Verksamhetsmål 2013 Innehållsförteckning 1. personalgrupp och barngrupp 2. lpfö 98 och förhållningssätt 3. Humlans dagliga rutiner: in och överskolning 4. lämning och hämtning

Läs mer

Verksamhetsbeskrivning Brunnsnäs förskola

Verksamhetsbeskrivning Brunnsnäs förskola Verksamhetsbeskrivning Brunnsnäs förskola 2014/2015 Förskolans uppdrag Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98) som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten

Läs mer

************************************* ************************************* ARBETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN SÄDESÄRLAN AVDELNING 3

************************************* ************************************* ARBETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN SÄDESÄRLAN AVDELNING 3 ************************************* ************************************* ARBETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN SÄDESÄRLAN AVDELNING 3 ************************************* ************************************* Vår

Läs mer

1 (8) Verksamhetsbeskrivning Smedjans förskola

1 (8) Verksamhetsbeskrivning Smedjans förskola 1 (8) Verksamhetsbeskrivning Smedjans förskola 2015/2016 2 (8) Förskolans uppdrag Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98) som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande.

Läs mer

Välkommen till vår förskoleverksamhet!

Välkommen till vår förskoleverksamhet! Välkommen till vår förskoleverksamhet! Välkommen till vår förskoleverksamhet! Snart är det dags för ditt barn att börja på förskola eller i familjedaghem. Vi vill hälsa er välkomna och hoppas att ni ska

Läs mer

Välkommen till Håstahöjdens förskola

Välkommen till Håstahöjdens förskola Välkommen till Håstahöjdens förskola 2012/2013 Förskolan har en egen läroplan (Lpfö 98, reviderad 2010) som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande och vara en god pedagogisk

Läs mer

Välkommen till fritids

Välkommen till fritids Välkommen till fritids እ ን ቃ ዕ ና ብ መዘ ና ግ ዒ ( ፍ ሪ ቲ ድ ) ብ ደ ሓ ን መጻ እ ኩ ም Telefonnummer ቁ ጽ ሪ ተ ለ ፎ ን Fritids ፍ ሪ ቲ ድ (መዘ ና ግ ዒ መውዓ ሊ) Fritids är till för barn mellan 6och 12 år vars vårdnadshavare arbetar,

Läs mer

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Planeten 2015-2016

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Planeten 2015-2016 Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för Planeten 2015-2016 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund sida 2 2. Mål och riktlinjer sida 3 2.1 Normer och värden sida 3 2.2 Utveckling och lärande sida

Läs mer

Välkommen till din förskola!

Välkommen till din förskola! Välkommen till din förskola! Furets förskola Förskolans uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten ska vara rolig, trygg och lärorik för alla barn som deltar. Förskolan

Läs mer

VÄLKOMNA. ska prägla vår verksamhet genom en levande kristen grundsyn och en kärleksfull gemenskap.

VÄLKOMNA. ska prägla vår verksamhet genom en levande kristen grundsyn och en kärleksfull gemenskap. VÄLKOMNA till Brandströmska Förskolan Nylöse. Här nedan finner du information om Brandströmska förskolan Nylöse. Du kan klicka dig direkt till följande rubriker: 1. Mål och Metoder 2. Så här arbetar vi

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL FÖRSKOLAN TROLLSLÄNDAN

VÄLKOMMEN TILL FÖRSKOLAN TROLLSLÄNDAN VÄLKOMMEN TILL FÖRSKOLAN TROLLSLÄNDAN Avdelningar: Bullerbyn Villekulla Saltkråkan Katthult Avdelningarna Förskolan Trollsländan består av fyra avdelningar. Villekulla/Bullerbyn telefon 22 54 22. Katthult/Saltkråkan

Läs mer

Välkommen till Brunnsnäs förskola

Välkommen till Brunnsnäs förskola Välkommen till Brunnsnäs förskola 2012/2013 Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98) som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten ska vara rolig, trygg och

Läs mer

Verksamhetsbeskrivning I Ur och Skur förskola

Verksamhetsbeskrivning I Ur och Skur förskola Verksamhetsbeskrivning I Ur och Skur förskola 2015/2016 Förskolans uppdrag Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98) som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten

Läs mer

Hemvist Hallon och Lingon tel. 08-508 21 961 Hemvist Blåbär och Smultron tel. 08-508 21 962 Kök tel. 08-508 21 963

Hemvist Hallon och Lingon tel. 08-508 21 961 Hemvist Blåbär och Smultron tel. 08-508 21 962 Kök tel. 08-508 21 963 Hemvist Hallon och Lingon tel. 08-508 21 961 Hemvist Blåbär och Smultron tel. 08-508 21 962 Kök tel. 08-508 21 963 Förskolechef Kerstin Fagerström Clarin Tel. 508 21 840 kerstin.fagerstrom-clarin@stockholm.se

Läs mer

Märstadal har 3 avdelningar Nyckelpigan, Humlan och Fjärilen. Här finns plats för ca 54 barn.

Märstadal har 3 avdelningar Nyckelpigan, Humlan och Fjärilen. Här finns plats för ca 54 barn. VÄLKOMMEN TILL MÄRSTADALS FÖRSKOLA Märstadal har 3 avdelningar Nyckelpigan, Humlan och Fjärilen. Här finns plats för ca 54 barn. Vår adress: Märstadals förskola Porsgrunnsgatan 2 19530 Märsta I vårt område

Läs mer

Arbetsplan Stockby Förskola

Arbetsplan Stockby Förskola Arbetsplan Stockby Förskola Vi som arbetar på Stockby förskola Sara Rogö Chi Le Anette Hillerudh Enikö Abdallah Juhos Johanna Spindler Moniqa Hollén Bodil Ornby Annica Sabel Förskollärare 40 tim/v Förskollärare

Läs mer

Välkommen till Lyckebo förskola

Välkommen till Lyckebo förskola Barn- och utbildningsförvaltningen Välkommen till Lyckebo förskola Välkommen till Lyckebo Förskola Vi hoppas att ni föräldrar och era barn ska trivas hos oss på Lyckebo. För oss är det viktigt att vi lär

Läs mer

Välkommen Till Kryssets förskola 2015

Välkommen Till Kryssets förskola 2015 Välkommen Till Kryssets förskola 2015 Informationsfolder Kryssets förskola 2014-2015 Välkommen till Kryssets förskola Vision Vi utbildar världsmedborgare Vi är världen, världen är vi. Kryssets förskola

Läs mer

Välkommen till Vesslans förskola

Välkommen till Vesslans förskola Välkommen till Vesslans förskola 2011/2012 Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98) som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande och vara en god pedagogisk verksamhet där

Läs mer

Verksamhetsbeskrivning Enångers förskola

Verksamhetsbeskrivning Enångers förskola Verksamhetsbeskrivning Enångers förskola 2014/2015 Förskolans uppdrag Förskolan har en egen läroplan, Lpfö98, reviderad 2010, som styr verksamheten. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande

Läs mer

Arbetsplan för Bokhultets förskola

Arbetsplan för Bokhultets förskola Utbildningsförvaltningen Arbetsplan för Bokhultets förskola 2014-10-21 2014 2015 Innehållsförteckning 1. Presentation av förskola... 3 2. Årets utvecklingsområden... 5 3. Normer och värden... 5 4. Utveckling

Läs mer

Välkommen till Malsta förskola

Välkommen till Malsta förskola Välkommen till Malsta förskola 2015/2016 Förskolans uppdrag Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98) som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten ska vara

Läs mer

Rostocks förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Rostocks förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Rostocks förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet 1-3 år 1/10 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL FÖRSKOLAN PRÄSTKRAGEN

VÄLKOMMEN TILL FÖRSKOLAN PRÄSTKRAGEN VÄLKOMMEN TILL FÖRSKOLAN PRÄSTKRAGEN Välkommen till förskolan prästkragen Här kommer Du att få ta del av information, som vi tycker är viktigt för dig att känna till. Detta för att barnen, du som förälder

Läs mer

Rutiner för mottagande av förskolebarn med annat modersmål än svenska

Rutiner för mottagande av förskolebarn med annat modersmål än svenska 6 MAJ 2011 Rutiner för mottagande av förskolebarn med annat modersmål än svenska I förskolan i Enköpings kommun finns dag ett antal barn med ett eller i ibland flera modersmål. I läroplanen för förskolan,

Läs mer

Till er som föräldrar

Till er som föräldrar Till er som föräldrar Vi vill börja med att hälsa er varmt välkomna till Vallens förskola. Vi ser mycket fram emot att lära känna er och ert barn. Att börja på förskolan är en stor omställning i ett barns

Läs mer

Välkommen till Löddesnässkolan Förskoleklass 2013/2014

Välkommen till Löddesnässkolan Förskoleklass 2013/2014 Välkommen till Löddesnässkolan Förskoleklass 2013/2014 2015/2016 Välkommen till Område Löddesnäs Förskoleklass Område Löddesnäs består av förskola, förskoleklass, skola årskurs 1-6 och fritidshem. Alla

Läs mer

1 (7) Verksamhetsbeskrivning Stömne förskola

1 (7) Verksamhetsbeskrivning Stömne förskola 1 (7) Verksamhetsbeskrivning Stömne förskola 2015/2016 2 (7) 3 (7) Förskolans uppdrag Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98) som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande.

Läs mer

Verksamhetsplan för Ekebacken- och Kånnaenhetens förskolor

Verksamhetsplan för Ekebacken- och Kånnaenhetens förskolor Verksamhetsplan för Ekebacken- och Kånnaenhetens förskolor Presentation av Ekebackens förskola Förskolan tillhör, sedan en omorganisation hösten 2010, Kungshögsområdet. Ekebackens förskola ligger på Ekebackenområdet,

Läs mer

Grafisk form: Frida Nilsson www.illbatting.se. Barns och ungdomars rätt på sjukhus

Grafisk form: Frida Nilsson www.illbatting.se. Barns och ungdomars rätt på sjukhus Grafisk form: Frida Nilsson www.illbatting.se Barns och ungdomars rätt på sjukhus Vilka rättigheter har barn och ungdomar på sjukhus? FN:s barnkonvention definierar barns rättigheter. För dig som är barn

Läs mer

Grafisk form: Frida Nilsson www.illbatting.se. Barns och ungdomars rätt på sjukhus

Grafisk form: Frida Nilsson www.illbatting.se. Barns och ungdomars rätt på sjukhus Grafisk form: Frida Nilsson www.illbatting.se Barns och ungdomars rätt på sjukhus 10 Jag har rätt till respekt Relationer, närhet och trygghet Barn skall bemötas med takt och förståelse och deras integritet

Läs mer

2 (7) Verksamhetsbeskrivning. Kålhagens förskola Natt och Dag

2 (7) Verksamhetsbeskrivning. Kålhagens förskola Natt och Dag 1 (7). Barnet skall vara feberfri ett dygn och vid magsjuka/diarré skall barnet vara hemma 48 timmar efter sista kräkningen/diarrén. Vid magsjuka/diarré bör syskon vara hemma för att minimera smittspridning.

Läs mer

Verksamhetsplan. för. Eriksgårdens förskola. Jörgensgårdens förskola. och. Lilla Dag & Natt 2012-2014

Verksamhetsplan. för. Eriksgårdens förskola. Jörgensgårdens förskola. och. Lilla Dag & Natt 2012-2014 Eriksgården Jörgensgården Lilla Dag & Natt Verksamhetsplan för Eriksgårdens förskola Jörgensgårdens förskola och Lilla Dag & Natt 2012-2014 Utbildningsförvaltningen landskrona.se Eriksgårdens förskola

Läs mer

Välkommen till Solbågens förskola

Välkommen till Solbågens förskola Välkommen till Solbågens förskola 2011/2012 Om vår förskola Solbågens förskola tillhör lärområde nord i lärande och kulturförvaltningen i Hudiksvalls kommun. Förvaltningschef är Ingela Rauhala och verksamhetschef

Läs mer

Välkomna till Tingvalla och Ärlinghedens förskoleområde Idrottsvägen 19B

Välkomna till Tingvalla och Ärlinghedens förskoleområde Idrottsvägen 19B Välkomna till Tingvalla och Ärlinghedens förskoleområde Idrottsvägen 19B Välkommen till Ärlinghedens förskola Ärlinghedens förskola ligger centralt i Märsta och har plats för 65 barn i åldern 1-5 år. Förskolan

Läs mer

Välkommen till förskolan Sagobacken En broschyr med information om vår förskola i samband med introduktionen.

Välkommen till förskolan Sagobacken En broschyr med information om vår förskola i samband med introduktionen. 2016-01-05 Välkommen till förskolan Sagobacken En broschyr med information om vår förskola i samband med introduktionen. Innehållsförteckning Vi som arbetar på förskolan 1 Hålltider 1 Introduktion på förskolan

Läs mer

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för ÄNGEN 2015-2016

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för ÄNGEN 2015-2016 Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för ÄNGEN 2015-2016 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund sida 3 2. Mål och riktlinjer sida 4 2.1 Normer och värden sida 4 2.2 Utveckling och lärande sida

Läs mer

Hammarens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Hammarens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Hammarens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Ansvariga för planen: Förskolechefen har det yttersta ansvaret

Läs mer

Kyviksängs förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Kyviksängs förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Kyviksängs förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola Ansvariga för planen Förskolechef tillsammans med pedagoger från förskolan.

Läs mer

Kvalitetsredovisning

Kvalitetsredovisning Dokumentnamn Kvalitetsredovisning Datum 2010-10-06 Adress Förskolan Björkgården Gustavsgatan 5 815 38 Tierp Diarienummer 1(12) Kvalitetsredovisning Förskolan Björkgården i Tierps Kommun Verksamhetsåret

Läs mer

Verksamhetsplan. För syskonavdelningarna Humlan och Fjärilen

Verksamhetsplan. För syskonavdelningarna Humlan och Fjärilen Verksamhetsplan För syskonavdelningarna Humlan och Fjärilen VÄRDEGRUND Att främja alla barns lika värde. Att alla barn blir bekräftade och sedda. Att barn och föräldrar blir respekterade för den de är.

Läs mer

Välkommen till Floby Förskola! Visionen för Floby/Odensberg förskola/skola

Välkommen till Floby Förskola! Visionen för Floby/Odensberg förskola/skola Välkommen till Floby Förskola! Vi hoppas att Ni ska trivas hos oss och att tiden i förskolan ska bli en positiv erfarenhet för hela familjen. Om detta är Er första kontakt med barnomsorgen är det säkert

Läs mer

Välkommen till Killingens förskola

Välkommen till Killingens förskola Välkommen till Killingens förskola 2013/2014 Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98) som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande och vara en god pedagogisk verksamhet

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Likabehandlingsplan 2014/15. År 2009. Bildning, Fritid och Kultur. Barn, utbildning och fritid

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Likabehandlingsplan 2014/15. År 2009. Bildning, Fritid och Kultur. Barn, utbildning och fritid Plan mot diskriminering och kränkande behandling Likabehandlingsplan Förskola/Lofsdalens Förskolan Norrskenet skola 2014/15 År 2009 Bildning, Fritid och Kultur Barn, utbildning och fritid 2013 06 12 Verksamhet

Läs mer

Välkommen till Björkbergs förskola. Certifierad enligt Qualis kvalitetssäkringssystem

Välkommen till Björkbergs förskola. Certifierad enligt Qualis kvalitetssäkringssystem Välkommen till Björkbergs förskola Certifierad enligt Qualis kvalitetssäkringssystem 2014/2015 Förskolans uppdrag Förskolan har en egen läroplan Lpfö98 som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden

Läs mer

Välkommen till Bullerbyns förskola

Välkommen till Bullerbyns förskola Välkommen till Bullerbyns förskola 2013-2014 Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98) som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande och vara en god pedagogisk verksamhet

Läs mer

Förskolans uppdrag. Mål för förskolans arbete

Förskolans uppdrag. Mål för förskolans arbete 1 Förskolans uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten ska vara rolig, trygg och lärorik för alla barn som deltar. Förskolan ska erbjuda barnen en god pedagogisk verksamhet,

Läs mer

Välkomna till förskolan Arken

Välkomna till förskolan Arken Välkomna till förskolan Arken Vara Pastorat bedriver sedan hösten 2006 förskoleverksamhet i Vedums församlingshem. Vi välkomnar barn mellan 1 5 år. Ett avtal mellan kyrkan och Vara kommun reglerar samarbetet

Läs mer

ARBETSPLAN Ärlinghedens förskola 2011

ARBETSPLAN Ärlinghedens förskola 2011 SIG300, v2.0, 2010-02-26 ÄRLINGHEDENS FÖRSKOLA Idrottsvägen 19 b 195 32 Märsta 591 264 19, 6423, 6424 och 64 33 ARBETSPLAN Ärlinghedens förskola 2011 BARN- OCH UNGDOMSFÖRVALTNINGEN 2 (10) Vision På Tingvalla

Läs mer

2011-2012. Välkommen till Edsta förskola

2011-2012. Välkommen till Edsta förskola 2011-2012 Välkommen till Edsta förskola Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98), sommaren 2011 kommer vi att få en ny läroplan. Vi kommer att under vårterminen-11 arbeta in den nya läroplanens innehåll.

Läs mer

Välkommen till Grodan, våren 2009

Välkommen till Grodan, våren 2009 Välkommen till Grodan, våren 2009 Ett nytt år och en ny termin står framför oss med massor av nya utmaningar och spännande lärande. Vi planerar för fullt vad våren ska innehålla men vi tänker också ta

Läs mer

Sandlyckans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Sandlyckans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Sandlyckans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola Ansvariga för planen Förskolechef tillsammans med pedagoger från

Läs mer

Förskolan Kornknarren. - om arbetssätt, förhållningssätt och Törebodas värdegrund och vision

Förskolan Kornknarren. - om arbetssätt, förhållningssätt och Törebodas värdegrund och vision Förskolan Kornknarren - om arbetssätt, förhållningssätt och Törebodas värdegrund och vision Förord Det här dokumentet är skrivet för att alla som jobbar på förskolan Kornknarren ska få en inblick i och

Läs mer

Välkommen till Fridhems förskola

Välkommen till Fridhems förskola Välkommen till Fridhems förskola 2012/2013 Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98, reviderad 2010) som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande och vara en god pedagogisk

Läs mer

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2015/2016

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2015/2016 Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2015/2016 Förskolan Båten Simvägen 37 135 40 Tyresö 070-169 83 98 Arbetsplan 2015/2016 Vårt uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande.

Läs mer

Välkommen till förskolan Nyponbacken. Lokal arbetsplan Reviderad september 2013

Välkommen till förskolan Nyponbacken. Lokal arbetsplan Reviderad september 2013 Välkommen till förskolan Nyponbacken Lokal arbetsplan Reviderad september 2013 Förskolan har fem avdelningar Igelkotten Myran Kaninen Giraffen Räven 1 3 år 1 3 år 3 5 år 3 5 år 3 5 år På förskolan arbetar

Läs mer

Arbetsplan för avdelningen GLÄNTAN. Hanemålagårdens förskola 2015-2016

Arbetsplan för avdelningen GLÄNTAN. Hanemålagårdens förskola 2015-2016 Arbetsplan för avdelningen GLÄNTAN Hanemålagårdens förskola 2015-2016 Våra styrdokument på förskolan är: Skollagen Läroplan för förskolan Lpfö 98 Förskole- och skolplan för Nybro kommun Arbetsplan reviderad

Läs mer

Vargön 2014 09 01 Årlig plan för likabehandling och plan mot diskriminering och kränkande behandling

Vargön 2014 09 01 Årlig plan för likabehandling och plan mot diskriminering och kränkande behandling Vargön 2014 09 01 Årlig plan för likabehandling och plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014 / 2015 Granås förskola Ett målinriktat arbete för att motverka diskriminering främja barns och

Läs mer

Välkommen till Åviks förskola

Välkommen till Åviks förskola Välkommen till Åviks förskola 2013-2014 Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98) som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande och vara en god pedagogisk verksamhet där

Läs mer

Båtsmans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandlingar

Båtsmans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandlingar Sektor utbildning, kultur och fritid Båtsmans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandlingar Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola Ansvariga för planen Diane Rosenlöw

Läs mer

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Dungen 2014-2015

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Dungen 2014-2015 Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för Dungen 2014-2015 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund sida 3 2. Mål och riktlinjer sida 4 2.1 Normer och värden sida 4-5 2.2 Utveckling och lärande sida

Läs mer

ARBETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN GLÄNTAN

ARBETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN GLÄNTAN ARBETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN GLÄNTAN INNEHÅLLSFÖRTECKNING Välkommen till Gläntan. Dagsrutiner. Förskolans värdegrund och uppdrag. BARNEN. Målbeskrivning. Föräldrasamverkan. Kollegor. VÄLKOMMEN TILL GLÄNTAN.

Läs mer

Likabehandlingsplan för Ekenhillsvägens förskola. Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling.

Likabehandlingsplan för Ekenhillsvägens förskola. Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling. Ekenhillsvägens förskola 1 (13) Likabehandlingsplan för Ekenhillsvägens förskola. Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling. I april 2006 kom Lagen mot diskriminering och annan kränkande

Läs mer

Avdelningen Blåbäret

Avdelningen Blåbäret Avdelningen Blåbäret På avdelningen blåbär så har vi 25 barn 1 5 åringar och fyra pedagoger. Vi har 11 flickor och 12 pojkar. En dag på avdelningen Blåbär Kommer man innan 8.00 på morgonen så går man till

Läs mer

Verksamhetsplan Vårterminen 2016 Riddersborgs Förskola

Verksamhetsplan Vårterminen 2016 Riddersborgs Förskola Verksamhetsplan Vårterminen 2016 Riddersborgs Förskola Verksamhetsplan för Frilufts Förskolor Mål och metoder Vi arbetar efter Lpfö 98, Läroplan för förskolan, och vi följer Kommunens förskole- och skolplan.

Läs mer

Verksamhetsplan för Åbytorps Förskola 2015-2016

Verksamhetsplan för Åbytorps Förskola 2015-2016 Enheter Verksamhetsplan för Åbytorps Förskola 2015-2016 Geten 1-3 år Gurkan 3-5 år Leoparden 3-5 år Kantarellen 1-5 år Blåsippan 1-5 år Verksamheter Förskola för barn från 1-5 år Förutsättningar Inskrivna

Läs mer

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för SOLEN 2015

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för SOLEN 2015 Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för SOLEN 2015 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund sida 3 2. Mål och riktlinjer sida 4-9 2.1 Normer och värden sida 4 2.2 Utveckling och lärande sida 5-6

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL ENGELNS FÖRSKOLA

VÄLKOMMEN TILL ENGELNS FÖRSKOLA VÄLKOMMEN TILL ENGELNS FÖRSKOLA Engelns förskola Engelns förskola är en liten enhet med de två avdelningarna Stjärnan och Månen. Vi tar emot barn 1-5 år. Vi tillhör Förskoleområde B. Vår verksamhet vilar

Läs mer

Bäckalyckans förskola

Bäckalyckans förskola Olika men ändå lika. Bäckalyckans förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling januari 2009 reviderad september 2013 Grunduppgifter Ansvariga för planen: Samtliga medarbetare på förskolan,

Läs mer

Arbetsplan. Information om förskolan. Område Löddesnäs

Arbetsplan. Information om förskolan. Område Löddesnäs Arbetsplan Information om förskolan Område Löddesnäs 2014/2015 1 Innehållsförteckning Innehållsförteckning..2 Välkommen till Område Löddesnäs....3 Inskolning....4 Grundverksamhet... 5 Föräldrakontakt/samverkan...

Läs mer

GRUNDVERKSAMHET - Östertull Montessoriförskola

GRUNDVERKSAMHET - Östertull Montessoriförskola GRUNDVERKSAMHET - Östertull Montessoriförskola Östertull Montessoriförskola är Lunds första och enda kommunala montessoriförskola. Förskolan öppnades augusti 2002. Förskolan är auktoriserad. Det betyder

Läs mer

Lokal arbetsplan. Mälarenhetens förskolor 2014/2015

Lokal arbetsplan. Mälarenhetens förskolor 2014/2015 Lokal arbetsplan Mälarenhetens förskolor 2014/2015 Naturvetenskap för små barn handlar om att observera och iaktta det barnen gör och är intresserade av i leken. Det gäller att för egen del som vuxen och

Läs mer

Pedagogisk omsorg Pedagogisk omsorg är ett samlingsbegrepp för verksamhet som erbjuds istället för förskola och fritidshem.

Pedagogisk omsorg Pedagogisk omsorg är ett samlingsbegrepp för verksamhet som erbjuds istället för förskola och fritidshem. 1 (6) 2013-01-22 Utdelningsadress Besöksadress Webb Telefon E-post Bankgiro 821 80 Bollnäs Stadshustorget 2 www.bollnas.se 0278-250 00 bollnas@bollnas.se 594-2636 2 (6) Pedagogisk omsorg Pedagogisk omsorg

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2015/16. Nykroppa Förskola. Vår vision Alla ska ges möjlighet att vara sitt bästa jag

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2015/16. Nykroppa Förskola. Vår vision Alla ska ges möjlighet att vara sitt bästa jag Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2015/16 Nykroppa Förskola Vår vision Alla ska ges möjlighet att vara sitt bästa jag 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3

Läs mer

Samhälle, samverkan & övergång

Samhälle, samverkan & övergång Samhälle, samverkan & övergång En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2013/2014 Förskolan Loviselund Barn- och utbildningsförvaltningen www.karlskoga.se Läroplanens riktlinjer

Läs mer

Förskolan Pusslet Lokal Arbetsplan 2013/2014

Förskolan Pusslet Lokal Arbetsplan 2013/2014 Förskolan Pusslet Lokal Arbetsplan 2013-2014 Tyresö kommun Förskolan Pusslet Lokal Arbetsplan 2013/2014 Förskolan Pusslet Bondevägen 1 135 42 Tyresö 08-5782 74 11 Arbetsplan 2013/2014 Vårt uppdrag Förskolan

Läs mer

Fridensborgs förskola. Verksamhetsplan 2014-15

Fridensborgs förskola. Verksamhetsplan 2014-15 Fridensborgs förskola Verksamhetsplan 2014-15 SOLNA STAD kontakt@solna.se Organisationssnummer Förvaltning Tel. 08-734 20 00 212000-0183 171 86 Solna Fax. 08-734 20 59 www.solna.se Besök. Stadshusgången

Läs mer

Verksamhetsbeskrivning Sandvalla förskola. Kvalitetscertifierad enligt Qualis kvalitetssäkringssystem

Verksamhetsbeskrivning Sandvalla förskola. Kvalitetscertifierad enligt Qualis kvalitetssäkringssystem Verksamhetsbeskrivning Sandvalla förskola Kvalitetscertifierad enligt Qualis kvalitetssäkringssystem 2015/2016 Kvalitetscertifierad förskola Sandvalla förskola är certifierad enligt Qualis kvalitetssäkringssystem.

Läs mer

Vi gick även igenom våra fina resultat iförhållande till Academedia och Pysslingen förskolor.

Vi gick även igenom våra fina resultat iförhållande till Academedia och Pysslingen förskolor. Hej och tack för ett trevligt föräldramöte! Jätteroligt att det var så många som kunde närvara vid detta möte. För er som hade förhinder tänkte jag sammanfatta lite vad vi gick igenom och vad vi kom fram

Läs mer

Verksamhetsbeskrivning Bullerbyns förskola

Verksamhetsbeskrivning Bullerbyns förskola Verksamhetsbeskrivning Bullerbyns förskola 2015-2016 Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98) som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande och vara en god pedagogisk verksamhet

Läs mer

Kyrkbyns förskola. Tillsammans lägger vi grunden för det livslånga lärandet. LIKABEHANDLINGSPLAN och Plan mot kränkande behandling 2015-16

Kyrkbyns förskola. Tillsammans lägger vi grunden för det livslånga lärandet. LIKABEHANDLINGSPLAN och Plan mot kränkande behandling 2015-16 Kyrkbyns förskola Tillsammans lägger vi grunden för det livslånga lärandet LIKABEHANDLINGSPLAN och Plan mot kränkande behandling 2015-16 Innehållsförteckning Bakgrund/Definition Kränkande Behandling..

Läs mer

Verksamhetsplan för Årikets förskola

Verksamhetsplan för Årikets förskola Verksamhetsplan för Årikets förskola Läsåret 2015 2016 2 (11) Innehåll Inledning... 2 Övergripande mål 2017 för kommunal förskola... 3 Vision och verksamhetsidé för kommunal förskola... 3 Centrala stadens

Läs mer

Borgeby Förskolas arbetsplan/utvecklingsplan

Borgeby Förskolas arbetsplan/utvecklingsplan Borgeby Förskolas arbetsplan/utvecklingsplan 1. Normer och värden Respekt för miljön Förskolan skall sträva efter att varje barn utvecklar förståelse för sin egen delaktighet i naturens kretslopp och för

Läs mer

Verksamhetsplan - Tallängens förskola 2014/2015

Verksamhetsplan - Tallängens förskola 2014/2015 18/6 2014 Verksamhetsplan - Tallängens förskola 2014/2015 förskolechef: Pernilla Nillson 1. Inledning 2. Förutsättningar 3. Verksamhetside 4. Tallängens års-hjul (under arbete) 5. Mål för Tallängens förskola

Läs mer

Innehållsförteckning. 1. Ängdala skola och förskola 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning

Innehållsförteckning. 1. Ängdala skola och förskola 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning Lokal arbetsplan Ängdala förskola 2013 Innehållsförteckning 1. Ängdala skola och förskola 1.1 Verksamhet och profil 2. Övergripande målsättning 3. Inledning 4. Normer och värden 4.1 Läroplanen 4.2 Förskolans

Läs mer

Arbetsplan Skärsätra Förskola

Arbetsplan Skärsätra Förskola Arbetsplan Skärsätra Förskola Vi som arbetar på Skärsätra förskola Biet Helena Jensen Cicci Edin Sländan Eivor Pada Anna Furuvik Marita Eriksson Fjärilen Carin Stålhandske Maija Eriksson Sandra Jadesköld

Läs mer

Antal svarande i kommunen 32 Andel svarande i kommunen, procent 43 Kategorier ångest? Mycket dåligt Totalt Nej. Någorlunda. Mycket gott.

Antal svarande i kommunen 32 Andel svarande i kommunen, procent 43 Kategorier ångest? Mycket dåligt Totalt Nej. Någorlunda. Mycket gott. Resultat för särskilt boende 203, per kön, åldersgrupp, hälsotillstånd, 863 Hällefors F Hur bedömer du ditt allmänna hälsotillstånd? F2 Har du besvär av ängslan, oro eller ångest? gott gott Någorlunda

Läs mer

Björkhagens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Björkhagens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Björkhagens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Läsår: 2014/2015 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

FÖRSKOLAN MULLVADEN Avdelningen Spindelns verksamhetsplan Hösten 2013

FÖRSKOLAN MULLVADEN Avdelningen Spindelns verksamhetsplan Hösten 2013 FÖRSKOLAN MULLVADEN Avdelningen Spindelns verksamhetsplan Hösten 2013 MÅL och ARBETSSÄTT Vår verksamhet bygger på rådande nationella och lokala styrdokument. Förskolans läroplan, reviderad 2011 Vi använder

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING LÄSÅRET 2007-2008

KVALITETSREDOVISNING LÄSÅRET 2007-2008 KVALITETSREDOVISNING LÄSÅRET 2007-2008 Nya Slättängsgårdens förskola Bollebygds kommun 1. Verksamhetens förutsättningar 1.1. Om verksamhetsområdet Slättängsgårdens förskola har idag fyra avdelningar och

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2012/ 2013 Förskolan Sörängen Hallsbergs Kommun

Kvalitetsredovisning 2012/ 2013 Förskolan Sörängen Hallsbergs Kommun Kvalitetsredovisning 2012/ 2013 Förskolan Sörängen Hallsbergs Kommun Innehållsförteckning Inledning 3 Åtgärder enligt föregående kvalitetsredovisning och mål för den aktuella tidsperioden 3 Underlag och

Läs mer