Verksamhetsbeskrivning Sandvalla förskola. Kvalitetscertifierad enligt Qualis kvalitetssäkringssystem

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Verksamhetsbeskrivning Sandvalla förskola. Kvalitetscertifierad enligt Qualis kvalitetssäkringssystem"

Transkript

1 Verksamhetsbeskrivning Sandvalla förskola Kvalitetscertifierad enligt Qualis kvalitetssäkringssystem 2015/2016

2 Kvalitetscertifierad förskola Sandvalla förskola är certifierad enligt Qualis kvalitetssäkringssystem. Förskolan genomförde en extern kvalitetsgranskning i april 2015 och klarade med marginal att uppfylla villkoren för certifiering. På förskolans hemsida finns en länk till Qualis granskningsrapport som beskriver förskolans kvalitet inom elva områden. En sammanfattning av rapporten finns att läsa nedan. Sammanfattning Sandvalla förskola är en kommunal förskola som tillhör lärområde Nord i lärandeoch kulturförvaltningen i Hudiksvalls kommun. I förskoleenheten ingår förutom Sandvalla förskola, förskolorna Kristineberg, Solbågen, och Nyponrosen. Förskolan är organiserad i tre avdelningar; avdelningarna Delfinen och Svanen för de yngsta barnen och avdelningen Storken för de äldsta barnen. Totalt finns 54 barn inskrivna. Sandvalla förskola är beläget cirka tre kilometer norr om centrum och består till övervägande delar av flerfamiljshus och villor. Förskolan ligger i samma byggnad som Sandvalla skola, som förutom förskolan även består av förskoleklass, grundskola (åk 1-6) och fritidshem. Arbetet med Qualis startade läsåret 2011/2012. Vid denna första granskning, april 2015, uppgår poängen till 74 och förskolan är därmed certifierad enligt Qualis kvalitetssäkringssystem, där kravet är minst 60 poäng totalt och lägst steg 3 inom samtliga kvalitetsområden. Förskolan präglas av trygghet och trivsel, pedagogernas engagemang och kompetens, ett professionellt förhållningssätt och ett positivt bemötande. Hela enheten har en organisation som stödjer utvecklingsarbetet i den enskilda förskolan. Organisationen stödjer också nätverk mellan pedagoger från olika förskolor. Förskolan präglas av ett systematiskt kvalitetsarbete som genomsyrar verksamheten där planering, uppföljning och kvalitetsredovisning bildar en helhet som resulterar i en arbetsplan för förskolan. Förskolan har ett tydligt ledarskap som driver utvecklingen på flera nivåer och som tydligt visar vad som behöver förbättras för att förskolan ska nå sina mål. Inom förskolans förbättringsområden vill vi särskilt peka på barnens delaktighet i lärprocessen, där vi bedömer att pedagogerna behöver synliggöra varje barns egna reflektioner och hitta metoder som ökar barnens inflytande. För att nå en ännu högre nivå i sin kvalitet behöver förskolan utveckla arbetet med den pedagogiska dokumentationen, framför allt vad avser pedagogernas analysarbete. Varje barns utveckling och lärande behöver synliggöras för att möta barnen utifrån gruppens och individens behov som sen ska ligga till grund för verksamhetens innehåll och koppling till läroplansmålen.

3 Förskolans uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98) som styr verksamheten. Verksamheten ska vara rolig, trygg och lärorik för alla barn som deltar. Förskolan ska erbjuda barnen en god pedagogisk verksamhet där omsorg, fostran och lärande bildar en helhet. I samarbete med hemmen ska barnens utveckling till ansvarskännande människor och samhällsmedlemmar främjas. Om vår förskola Sandvalla förskola tillhör lärområde nord i lärande- och kulturförvaltningen i Hudiksvalls kommun. Förvaltningschef är Ingela Rauhala och verksamhetschef är Annika Gabrielsson. Förskolechef Eva Strandell är ansvarig för vår enhet. Sandvalla förskola har tre avdelningar, Delfinen och Svanen för de yngsta barnen och Storken för de äldsta barnen. Vi har en trygg övergång mellan avdelningar för yngre och äldre barn och inför förskoleklass som ligger i samma byggnad. Vi lägger stor vikt vid att vara lyhörda pedagoger, se och bekräfta varje barn, uppmuntra och stötta, lyssna och finnas till hands. Vi månar om att skapa en öppen dialog och en tillitsfull relation till er föräldrar. Det är viktigt att ni känner er trygga för att barnen ska göra detsamma. Vi strävar efter att utforma utmanande lärmiljöer som inspirerar barnens nyfikenhet, kreativitet och lust att lära. Vi vill att verksamheten på förskolan ska ge barnen positiva och lustfyllda erfarenheter och upplevelser av språk, matematik, naturvetenskap och teknik. Delar av den pedagogiska verksamheten är förlagd utomhus på förskolans gård och genom utflykter till natur och närmiljö. Vi använder oss av pedagogisk dokumentation för att synliggöra och följa barnens utveckling och lärande. Barnen är själva delaktiga i att dokumentera sina upptäckter och nya erfarenheter vilket gör att de får syn på och blir medvetna om sitt eget lärande. Vår värdegrund På Sandvalla förskola ska barn och vuxna känna glädje och trygghet, ingen ska bli utsatt för diskriminering eller annan kränkande behandling. Förskolan präglas av en varm och positiv atmosfär med respekt för människors olikheter och behov. Förskolans pedagoger tar ett gemensamt ansvar för alla barn.

4 Alla barn är välkomna till vår förskola och alla ska känna sig sedda. Alla barn har rätt att känna sig respekterade av barn och vuxna, vara med i gemenskapen och möta vuxna som har ett ödmjukt och lyhört förhållningssätt. Alla på förskolan ska verka för en god hälsa och trygghet genom att utveckla goda relationer mellan förskola och hem, alla föräldrar ska känna tillit till förskolan. Våra verksamhetsmål Som en del i det livslånga lärandet vill vi på Sandvalla förskola ge varje barn i samspel med andra en stimulerande, utvecklande och positiv förskoletid. Vi utgår från målen i förskolans läroplan med aktuell forskning som grund och fokus på värdegrund och barns utveckling och lärande. Vi strävar efter att utforma ett entreprenöriellt förhållningssätt som stärker barnens nyfikenhet, kreativitet och lust att lära. Barnen på Sandvalla förskola ska känna; Jag kan, jag vill, jag vågar. Kultur och hälsa är prioriterade områden. Vi arbetar med musik där de äldsta barnen deltar i Knatteorkester med instrument från Bunnemusic. Vi arbetar med hälsa, miljö och hållbar utveckling genom Grön Flagg, rörelselek och Miniröris, vi har idrott för de äldsta barnen. Vi stimulerar språkutvecklingen Under hela dagen och vid planerade samlingar/aktiviteter stimuleras språket, pedagogerna använder ett rikt ordförråd, förklarar nya ord och benämner allt som sker med ord och begrepp. Vi sätter ord på känslor och tar vara på alla vardagliga stunder för dialog ex. vid påklädning och utevistelse. Språket utvecklas i lek och socialt samspel, barnen lär sig att kommunicera och att lyssna på andra. Vi delar in barnen i mindre grupper så att de får mer utrymme för samtal och dialog. Vi arbetar med medveten högläsning i mindre grupper där vi samtalar om bokens innehåll. De äldre barnen arbetar med bokprojekt genom att de läser hemma med föräldrarna och arbetar vidare med boken på förskolan. Vi dramatiserar sagor och använder flanellografen för att berätta sagor genom bilder. Även uttrycksformer som musik, rytmik, rim, ramsor och lekar, bidrar till läs- och skrivutvecklingen.

5 Vi använder oss av materialet Före Bornholm för att stimulera barns språkutveckling och använder tecken och bilder som stöd för att tydliggöra kommunikation med barnen. TRAS betyder tidig registrering av språkutveckling, och innebär en kartläggning av barns språkutveckling genom observationer. Vi använder oss av TRAS i förskolan, för att tidigt upptäcka barngruppens behov och utifrån kartläggningen planera olika insatser och stöd för att utveckla språket. Personalen har gått en utbildning i TRAS. Matematik, naturvetenskap och teknik Vi arbetar med matematik både planerat och i vardagen. T ex så räknar vi vilka kompisar som är här och vilka som saknas. Vi synliggör förändring i tiden genom att rita, fotografera, berätta och reflektera tillsammans över vad som skett och vad som kommer sedan. Vi utgår ifrån Mattekarusellen på ett lekfullt sätt för att förstå matematiska begrepp som t.ex. antal och geometriska former. Vi arbetar med bygglek där teknik, jämförelser och begrepp som längd, höjd, storlek, vikt och volym kommer in. På förskolans gård har pedagoger och barn tillsammans inrett en snickarbod för kreativt skapande. Vi arbetar i olika grupper med att utforska matematik, naturvetenskap och teknik. Vi utforskar och upptäcker egenskaper hos bl. a vatten och luft. Förskolan har tillgång till NTA lådor som vi använder regelbundet. Förskolans egna traditioner Vi uppmärksammar och firar olika högtider som påsk, midsommar, lucia, jul och förskolans dag. Föräldrars delaktighet och inflytande Föräldrar ska ha möjlighet att inom ramen för de nationella målen vara med och påverka verksamheten i förskolan. Vi strävar efter att vara tydliga med att synliggöra mål och innehåll i verksamheten bl a genom dokumentationer och informationsbrev för att ge förutsättningar till delaktighet och inflytande. Vi använder forum för samråd för att ge möjlighet till delaktighet, inflytande och utvärdering av förskolans verksamhet.

6 Utvecklingssamtal Utvecklingssamtalet är ett bra tillfälle för pedagoger och vårdnadshavare att mötas i en dialog om barnets utveckling och lärande. Läroplanen för förskolan, Lpfö98, och pedagogisk dokumentation ligger till grund för samtalet. Vi har utvecklingssamtal på vårterminen, de äldsta barnen är med på samtalet och berättar om sitt lärande. Vi erbjuder även ett samtal på höstterminen om behov finns. För barnen som går över till förskoleklass sker trepartssamtal mellan barn, förälder, förskolan och förskoleklassen. Barnens utrustning och säkerhet Märkta och oömma kläder och skor för alla väder, flera extra ombyten. Godkänd hjälm under vintern. Blöjor Meddela alltid om någon annan än ordinarie vårdnadshavare ska hämta barnet på förskolan, vi lämnar inte ut barnet till för oss okända personer. Schema och närvarotider Föräldrar ansvarar för att lämna schema för barnets närvarotid genom e-tjänsten på Familj eller skriftligt på blankett. Om tillsynsbehovet förändras ska nytt schema registreras, minst en månad i förväg eller så fort ändringen blir känd, som underlag för verksamhetens planering. Barnets närvarotid baseras på förälders arbetstid och studietid. Sovtid på grund av skiftarbete, restid och självstudietid räknas in. Alla tre-, fyra- och femåringar har rätt till avgiftsfri pedagogisk verksamhet i förskolan som omfattar minst 525 timmar om året från och med 1 september till och med 31 maj. Barn utan omsorgsbehov vars föräldrar inte arbetar eller studerar är välkomna till förskolan varje dag under 3 timmar. Vid sjukdom Om ditt barn är sjukt, kontakta alltid förskolan. Meddela alltid personalen dagen före ditt barn kommer tillbaka till förskolan.

7 Smitta i förskolan Smittsamma sjukdomar är den vanligaste orsaken till att barn inte kan vara i förskolan. Förskolan följer Socialstyrelsens riktlinjer Smitta i förskolan för att begränsa och förebygga smitta i förskolan. Den beskriver vad en infektion innebär både för det enskilda barnet i en grupp och för hela gruppen. En tumregel är att hålla barnet hemma 48 timmar efter sista symtom vid magsjuka, tills ögonen inte varar vid ögoninflammation samt ett dygn feberfri utan febernedsättande medicin. I övrigt är det barnets allmäntillstånd som är det avgörande. För att vara på förskolan, måste man orka delta i de aktiviteter som pågår. På förskolan har vi våra Hygienråd, som vi följer. God hygien är viktigt då det kan bidra till friskare barn och lägre sjukfrånvaro. Ni föräldrar hjälper till genom att tvätta era barns händer när ni kommer till förskolan. Samarbetspartners Specialpedagog. Utbildning och stöd till personal genom specialpedagogisk handledning och konsultation utifrån barngruppens och/eller barnens behov av stöd i sin utveckling. Barnets vårdnadshavare ska ges möjlighet att delta vid utformningen av särskilda stödinsatser efter att medgivande lämnats. Psykolog. Stöd till personal genom handledning och konsultation. SoF Social och fritid PRC Pedagogiskt Resurs Centrum BVC Barnavårdscentralen Barn- och familjehälsan Landstinget. Sekretess och anmälningsplikt Sekretess gäller i förskoleverksamheten för uppgift om enskilds personliga förhållanden, om det inte står klart att uppgiften kan röjas utan att den som uppgiften rör eller någon honom närstående lider men enligt Offentlighets- och sekretesslagen (2009:400) 23 kap 1. De som arbetar med barn och ungdomar är skyldiga att genast anmäla till socialnämnden om de i sin verksamhet får kännedom om något som kan innebära att barn far illa. Det räcker att det finns misstankar om att ett barn behöver skydd. Detta kallas anmälningsskyldighet och är en lagstadgad skyldighet enligt Offentlighets- och sekretesslagen (2009:400) 23 kap 1. Det är sedan socialtjänstens uppgift att utreda eventuella behov och att åtgärda.

8 Personalen vid Sandvalla förskola Delfinen tfn Ann-Charlotte Andersson Veronica Flöjt Jonsson/Petra Persson Ullrika Erlandsson / Barnskötare Barnskötare Svanen tfn Elisabeth Stertman Monica Holsback Mika Schmidt Barnskötare Storken tfn Stina Jonsson Annelie Bunne Edjo Naw Barnskötare Besöksadress: Sandvalla förskola Västra Sandvallavägen 2 Hudiksvall Postadress: Sandvalla förskola Hudiksvall Förskolechef Eva Strandell, tfn , E-post; eva.strandell@hudiksvall.se Administratör Alexander Sahring, tel;nr 19525

2016/2017. Verksamhetsbeskrivning Sandvalla förskola

2016/2017. Verksamhetsbeskrivning Sandvalla förskola 2016/2017 Verksamhetsbeskrivning Sandvalla förskola Förskolans uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98) som styr verksamheten. Verksamheten

Läs mer

2018/2019. Verksamhetsbeskrivning Sandvalla förskola

2018/2019. Verksamhetsbeskrivning Sandvalla förskola 2018/2019 Verksamhetsbeskrivning Sandvalla förskola Förskolans uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98, rev 2016) som styr verksamheten. Verksamheten

Läs mer

Verksamhetsbeskrivning Brunnsnäs förskola

Verksamhetsbeskrivning Brunnsnäs förskola Verksamhetsbeskrivning Brunnsnäs förskola 2014/2015 Förskolans uppdrag Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98) som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten

Läs mer

Välkommen till Björkbergs förskola. Certifierad enligt Qualis kvalitetssäkringssystem

Välkommen till Björkbergs förskola. Certifierad enligt Qualis kvalitetssäkringssystem Välkommen till Björkbergs förskola Certifierad enligt Qualis kvalitetssäkringssystem 2014/2015 Förskolans uppdrag Förskolan har en egen läroplan Lpfö98 som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden

Läs mer

Välkommen till Killingens förskola

Välkommen till Killingens förskola Välkommen till Killingens förskola 2013/2014 Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98) som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande och vara en god pedagogisk verksamhet

Läs mer

1 (8) Verksamhetsbeskrivning Smedjans förskola

1 (8) Verksamhetsbeskrivning Smedjans förskola 1 (8) Verksamhetsbeskrivning Smedjans förskola 2015/2016 2 (8) Förskolans uppdrag Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98) som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande.

Läs mer

2016/2017. Verksamhetsbeskrivning Nyponrosens förskola

2016/2017. Verksamhetsbeskrivning Nyponrosens förskola 2016/2017 Verksamhetsbeskrivning Nyponrosens förskola Förskolans uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98) som styr verksamheten. Verksamheten

Läs mer

Verksamhetsbeskrivning Smedjans förskola

Verksamhetsbeskrivning Smedjans förskola Verksamhetsbeskrivning Smedjans förskola 2014/2015 2 (9) Förskolans uppdrag Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98) som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten

Läs mer

Verksamhetsbeskrivning I Ur och Skur förskola

Verksamhetsbeskrivning I Ur och Skur förskola Verksamhetsbeskrivning I Ur och Skur förskola 2015/2016 Förskolans uppdrag Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98) som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten

Läs mer

Välkommen till Malsta förskola

Välkommen till Malsta förskola Välkommen till Malsta förskola 2015/2016 Förskolans uppdrag Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98) som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten ska vara

Läs mer

2 (7) Verksamhetsbeskrivning. Kålhagens förskola Natt och Dag

2 (7) Verksamhetsbeskrivning. Kålhagens förskola Natt och Dag 1 (7). Barnet skall vara feberfri ett dygn och vid magsjuka/diarré skall barnet vara hemma 48 timmar efter sista kräkningen/diarrén. Vid magsjuka/diarré bör syskon vara hemma för att minimera smittspridning.

Läs mer

1 (7) Verksamhetsbeskrivning Stömne förskola

1 (7) Verksamhetsbeskrivning Stömne förskola 1 (7) Verksamhetsbeskrivning Stömne förskola 2015/2016 2 (7) 3 (7) Förskolans uppdrag Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98) som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande.

Läs mer

Verksamhetsbeskrivning Bullerbyns förskola

Verksamhetsbeskrivning Bullerbyns förskola Verksamhetsbeskrivning Bullerbyns förskola 2015-2016 Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98) som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande och vara en god pedagogisk verksamhet

Läs mer

Välkommen till Brunnsnäs förskola

Välkommen till Brunnsnäs förskola Välkommen till Brunnsnäs förskola 2012/2013 Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98) som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten ska vara rolig, trygg och

Läs mer

Välkommen till Bullerbyns förskola

Välkommen till Bullerbyns förskola Välkommen till Bullerbyns förskola 2013-2014 Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98) som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande och vara en god pedagogisk verksamhet

Läs mer

Välkommen till Håstahöjdens förskola

Välkommen till Håstahöjdens förskola Välkommen till Håstahöjdens förskola 2012/2013 Förskolan har en egen läroplan (Lpfö 98, reviderad 2010) som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande och vara en god pedagogisk

Läs mer

Välkommen till Åviks förskola

Välkommen till Åviks förskola Välkommen till Åviks förskola 2013-2014 Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98) som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande och vara en god pedagogisk verksamhet där

Läs mer

2016/2017. Verksamhetsbeskrivning Kristinebergs förskola

2016/2017. Verksamhetsbeskrivning Kristinebergs förskola 2016/2017 Verksamhetsbeskrivning Kristinebergs förskola Förskolans uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98) som styr verksamheten. Verksamheten

Läs mer

Välkommen till Vesslans förskola

Välkommen till Vesslans förskola Välkommen till Vesslans förskola 2011/2012 Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98) som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande och vara en god pedagogisk verksamhet där

Läs mer

Välkommen till Fridhems förskola

Välkommen till Fridhems förskola Välkommen till Fridhems förskola 2012/2013 Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98, reviderad 2010) som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande och vara en god pedagogisk

Läs mer

Verksamhetsbeskrivning Enångers förskola

Verksamhetsbeskrivning Enångers förskola Verksamhetsbeskrivning Enångers förskola 2014/2015 Förskolans uppdrag Förskolan har en egen läroplan, Lpfö98, reviderad 2010, som styr verksamheten. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande

Läs mer

Verksamhetsbeskrivning Solbågens förskola. Certifierad enligt Qualis kvalitetssäkringssystem

Verksamhetsbeskrivning Solbågens förskola. Certifierad enligt Qualis kvalitetssäkringssystem Verksamhetsbeskrivning Solbågens förskola Certifierad enligt Qualis kvalitetssäkringssystem 2015/2016 Kvalitetscertifierad förskola Solbågens förskola är certifierad enligt Qualis kvalitetssäkringssystem.

Läs mer

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2015/2016

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2015/2016 Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2015/2016 Förskolan Båten Simvägen 37 135 40 Tyresö 070-169 83 98 Arbetsplan 2015/2016 Vårt uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande.

Läs mer

Välkommen till Solbågens förskola

Välkommen till Solbågens förskola Välkommen till Solbågens förskola 2011/2012 Om vår förskola Solbågens förskola tillhör lärområde nord i lärande och kulturförvaltningen i Hudiksvalls kommun. Förvaltningschef är Ingela Rauhala och verksamhetschef

Läs mer

Välkommen till Sandvalla förskola

Välkommen till Sandvalla förskola Välkommen till Sandvalla förskola 2011/2012 Om vår förskola Sandvalla förskola tillhör lärområde Nord i Lärande- och Kulturförvaltningen i Hudiksvalls kommun. Förvaltningschef är Ingela Rauhala och verksamhetschef

Läs mer

2011-2012. Välkommen till Edsta förskola

2011-2012. Välkommen till Edsta förskola 2011-2012 Välkommen till Edsta förskola Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98), sommaren 2011 kommer vi att få en ny läroplan. Vi kommer att under vårterminen-11 arbeta in den nya läroplanens innehåll.

Läs mer

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Planeten 2015-2016

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Planeten 2015-2016 Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för Planeten 2015-2016 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund sida 2 2. Mål och riktlinjer sida 3 2.1 Normer och värden sida 3 2.2 Utveckling och lärande sida

Läs mer

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för ÄNGEN 2015-2016

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för ÄNGEN 2015-2016 Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för ÄNGEN 2015-2016 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund sida 3 2. Mål och riktlinjer sida 4 2.1 Normer och värden sida 4 2.2 Utveckling och lärande sida

Läs mer

Verksamhetsbeskrivning Hasselbackens förskola

Verksamhetsbeskrivning Hasselbackens förskola Verksamhetsbeskrivning Hasselbackens förskola 2014/2015 Förskolans uppdrag Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98) som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten

Läs mer

Arbetsplan 2015/2016 Vintrosa förskola

Arbetsplan 2015/2016 Vintrosa förskola Arbetsplan 2015/2016 Vintrosa förskola Innehållsförteckning 1. Inledning 2. Läroplansmål- Normer och värden 3. Läroplansmål- Utveckling och lärande 4. Läroplansmål- Förskola och hem 5. Läroplansmål- Samverkan

Läs mer

Lokal arbetsplan. Mälarenhetens förskolor 2014/2015

Lokal arbetsplan. Mälarenhetens förskolor 2014/2015 Lokal arbetsplan Mälarenhetens förskolor 2014/2015 Naturvetenskap för små barn handlar om att observera och iaktta det barnen gör och är intresserade av i leken. Det gäller att för egen del som vuxen och

Läs mer

Lokal Arbetsplan för Grönmåla 2015-2016

Lokal Arbetsplan för Grönmåla 2015-2016 Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för Grönmåla 2015-2016 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund sida 3 2. Mål och riktlinjer sida 4 2.1 Normer och värden sida 4 2.2 Utveckling och lärande sida

Läs mer

2015/2016. Verksamhetsbeskrivning Norrgårdens förskola

2015/2016. Verksamhetsbeskrivning Norrgårdens förskola 2015/2016 Verksamhetsbeskrivning Norrgårdens förskola Förskolans uppdrag Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98), reviderad 2010, som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt

Läs mer

Verksamhetsplan för Peterslunds förskola

Verksamhetsplan för Peterslunds förskola Verksamhetsplan för Peterslunds förskola Läsåret 2014-2015 1 Innehå ll Inledning Vård och bildnings vision... 3 Vision och verksamhetsidé för affärsområdet förskola... 3 Övergripande mål 2017 för förskoleverksamheten...

Läs mer

2019/2020. Verksamhetsbeskrivning Kristinebergs förskola

2019/2020. Verksamhetsbeskrivning Kristinebergs förskola 2019/2020 Verksamhetsbeskrivning Kristinebergs förskola Förskolans uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Förskolan har en egen läroplan (Lpfö18) som styr verksamheten. Verksamheten

Läs mer

Verksamhetsplan. för. Eriksgårdens förskola. Jörgensgårdens förskola. och. Lilla Dag & Natt 2012-2014

Verksamhetsplan. för. Eriksgårdens förskola. Jörgensgårdens förskola. och. Lilla Dag & Natt 2012-2014 Eriksgården Jörgensgården Lilla Dag & Natt Verksamhetsplan för Eriksgårdens förskola Jörgensgårdens förskola och Lilla Dag & Natt 2012-2014 Utbildningsförvaltningen landskrona.se Eriksgårdens förskola

Läs mer

2015/2016. Verksamhetsbeskrivning Brunnsnäs förskola

2015/2016. Verksamhetsbeskrivning Brunnsnäs förskola 2015/2016 Verksamhetsbeskrivning Brunnsnäs förskola Förskolans uppdrag Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98), reviderad 2010, som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande.

Läs mer

Arbetsplan förskolan Vällingklockan/Arken 2010-2011 100623

Arbetsplan förskolan Vällingklockan/Arken 2010-2011 100623 Arbetsplan förskolan Vällingklockan/Arken 2010-2011 100623 Vi på Vällingklockan/Arken har ett interkulturellt och jämställt förhållningssätt. Vi utgår ifrån det kompetenta barnet, som ska ges möjlighet

Läs mer

Stockholms stads förskoleplan - en förskola i världsklass

Stockholms stads förskoleplan - en förskola i världsklass SKOLROTELN BILAGA 1 SID 1 (8) 2008-09-03 Stockholms stads förskoleplan - en förskola i världsklass 1 Inledning Förskolan ska lägga grunden till ett livslångt lärande och vara rolig, stimulerande, trygg

Läs mer

Lokal Arbetsplan för Förskolor och pedagogisk omsorg

Lokal Arbetsplan för Förskolor och pedagogisk omsorg Lokal Arbetsplan för Förskolor och pedagogisk omsorg i Linghem 2016/2017 Vi blir ett! Vi har hög pedagogisk kvalitet på samtliga förskolor och annan pedagogisk verksamhet i Linghem 1 Förord Under våren

Läs mer

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för SOLEN 2015

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för SOLEN 2015 Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för SOLEN 2015 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund sida 3 2. Mål och riktlinjer sida 4-9 2.1 Normer och värden sida 4 2.2 Utveckling och lärande sida 5-6

Läs mer

Arbetsplan för Sollebrunns förskola Läsåret 2015/2016

Arbetsplan för Sollebrunns förskola Läsåret 2015/2016 150812 Arbetsplan för Sollebrunns förskola Läsåret 2015/2016, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn- och ungdomsförvaltningens

Läs mer

Verksamhetsplan. Förskolorna område Öst

Verksamhetsplan. Förskolorna område Öst Förskolorna område Öst Lunden, Snövit, Skogsbacken, Katthult, Kotten, Junibacken 2014/2015 Tillsammans når vi toppen! Tre prioriterade utvecklingsområden för skolområde ÖST Höja måluppfyllelse och resultat

Läs mer

Verksamhetsplan. Ett hus där barn får växa

Verksamhetsplan. Ett hus där barn får växa Verksamhetsplan Ett hus där barn får växa Förskolan har inriktning mot skapande och utomhuspedagogik. Vi arbetar med barnen som medforskare i smågrupper vilket vi anser ger barnen god trygghet och delaktighet.

Läs mer

Arbetsplan för Bokhultets förskola

Arbetsplan för Bokhultets förskola Utbildningsförvaltningen Arbetsplan för Bokhultets förskola 2014-10-21 2014 2015 Innehållsförteckning 1. Presentation av förskola... 3 2. Årets utvecklingsområden... 5 3. Normer och värden... 5 4. Utveckling

Läs mer

2014.09.18. Verksamhetsplan 2014 Förskolan Vindan

2014.09.18. Verksamhetsplan 2014 Förskolan Vindan 2014.09.18 Verksamhetsplan 2014 Förskolan Vindan Förskolan Vindan Vindan är en förskola med en avdelning för barn 1-6 år. Arbetslaget består av: 5 förskollärare 2 barnskötare 1 kokerska 1 lokalvårdare

Läs mer

Ert barn kommer att börja på.. Där arbetar.

Ert barn kommer att börja på.. Där arbetar. Ängsgårds förskola Om Ängsgårds förskola Ängsgårds förskola ligger på Ängsgårdsvägen mitt emot Vallås kyrka. Det är lätt att ta sig hit. Vi har busshållplats precis utanför och flera cykel- och gångbanor.

Läs mer

Kyrkans förskola Lokal arbetsplan 2015/ 2016

Kyrkans förskola Lokal arbetsplan 2015/ 2016 Kyrkans förskola Lokal arbetsplan 2015/ 2016 Beslutad 25 juni 2015 Innehållsförteckning 1. Kyrkans förskola 1.1 Inledning 1.2 Verksamhet och profil 1.2.1 Arbetets inriktning 1.2.2 Församlingsinstruktion

Läs mer

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Gläntan 2015-2016

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Gläntan 2015-2016 Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för Gläntan 2015-2016 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund sida 3 2. Mål och riktlinjer sida 4 2.1 Normer och värden sida 4 2.2 Utveckling och lärande sida

Läs mer

Verksamhetsplan för Peterslunds förskola

Verksamhetsplan för Peterslunds förskola Verksamhetsplan för Peterslunds förskola Läsåret 2015 2016 2 (9) Innehåll Inledning... 3 Övergripande mål 2017 för kommunal förskola... 3 Vision och verksamhetsidé för kommunal förskola... 3 Centrala stadens

Läs mer

Arbetsplan - Eriksbergsgårdens förskola 2015-2016

Arbetsplan - Eriksbergsgårdens förskola 2015-2016 Arbetsplan - Eriksbergsgårdens förskola 2015-2016 Arbetsplan utvärderingsverktyg för Eriksbergsgårdens förskola 2015-16. Denna plan bygger på Lpfö-98- reviderad 2010 ÖSB övergripande strategi och budget

Läs mer

Hjorteds förskola; Kattbjörnen

Hjorteds förskola; Kattbjörnen Kvalitetsredovisning LÄSÅRET 2012 2013 Hjorteds förskola; Kattbjörnen Förskola 1 5 år Innehåll Sammanfattning... 3 Inledning... 3 Förutsättningar... 3 Styrning och ledning... 3 Personaltäthet och barngruppens

Läs mer

Verksamhetsbeskrivning Fridhems förskola

Verksamhetsbeskrivning Fridhems förskola Verksamhetsbeskrivning Fridhems förskola 2014/2015 Förskolans uppdrag Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98) som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten

Läs mer

Innehållsförteckning. 1. Inledning. 2. Förutsättningar. 3. Läroplansmål 3.1 Normer och värden. 3.2 Utveckling och lärande. 3.3 Barns inflytande.

Innehållsförteckning. 1. Inledning. 2. Förutsättningar. 3. Läroplansmål 3.1 Normer och värden. 3.2 Utveckling och lärande. 3.3 Barns inflytande. Innehållsförteckning 1. Inledning. 2. Förutsättningar. 3. Läroplansmål 3.1 Normer och värden. 3.2 Utveckling och lärande. 3.3 Barns inflytande. 3.4 Förskola och hem. 3.5 Samverkan med förskoleklassen,

Läs mer

2015/2016. Verksamhetsbeskrivning Hasselbackens förskola

2015/2016. Verksamhetsbeskrivning Hasselbackens förskola 2015/2016 Verksamhetsbeskrivning Hasselbackens förskola Förskolans uppdrag Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98), reviderad 2010, som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt

Läs mer

Hopprepets förskola Sticklinge förskola (2016) Arbetsplan Verksamhetsåret 2015-2016. Barnens verkstad med många möjligheter!

Hopprepets förskola Sticklinge förskola (2016) Arbetsplan Verksamhetsåret 2015-2016. Barnens verkstad med många möjligheter! Hopprepets förskola Sticklinge förskola (2016) Arbetsplan Verksamhetsåret 2015-2016 Barnens verkstad med många möjligheter! Vår organisation Barn Arbetslag Lärandemiljöer - Utemiljö - Innemiljö - Närmiljö

Läs mer

Lokal arbetsplan för förskolan Växthuset 2013/14

Lokal arbetsplan för förskolan Växthuset 2013/14 Lokal arbetsplan för förskolan Växthuset 2013/14 2013-06-03/Lena Mattisson, Sickla skola och förskolor 1 Innehåll Våra styrdokument... 3 Internationella styrdokument... 3 Nationella styrdokument... 3 Lokala

Läs mer

Förskolan Gunghästen. Lokal Arbetsplan 2013/2014

Förskolan Gunghästen. Lokal Arbetsplan 2013/2014 Tyresö kommun Förskolan Gunghästen Lokal Arbetsplan 2013/2014 Förskolan Gunghästen Kyrkogränd 16 135 43 Tyresö Tel: 08-5782 74 36 Arbetsplan 2013/2014 Vårt uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt

Läs mer

Sida 1(8) Lokal arbetsplan. Mellangårdens förskola

Sida 1(8) Lokal arbetsplan. Mellangårdens förskola 1(8) Lokal arbetsplan Mellangårdens förskola 2011-2012 2 Innehållsförteckning Inledning 3 2.1 Normer och värden 3 Mål 3 3 2.2 Utveckling och lärande 4 Mål 4 4 2.3 Barns inflytande 5 Mål 5 5 2.4 Förskola

Läs mer

Verksamhetsplan för Årikets förskola

Verksamhetsplan för Årikets förskola Verksamhetsplan för Årikets förskola Läsåret 2015 2016 2 (11) Innehåll Inledning... 2 Övergripande mål 2017 för kommunal förskola... 3 Vision och verksamhetsidé för kommunal förskola... 3 Centrala stadens

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14. Förskolan Bergabacken

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14. Förskolan Bergabacken Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14 Förskolan Bergabacken Innehållsförteckning Inledning...sid 1 Förutsättningar..sid 2 Normer och värden...sid 3 Utveckling och lärande.sid

Läs mer

TUNETS FÖRSKOLA. Verksamhetsplan 2014-15

TUNETS FÖRSKOLA. Verksamhetsplan 2014-15 TUNETS FÖRSKOLA Verksamhetsplan 2014-15 LEDNINGSDEKLARATION Förskolan ska genomsyras av ett förhållningssätt som bidrar till att varje barn utvecklar sin förståelse för alla människors lika värde. Jag

Läs mer

Verksamhetsplan för förskolan. Verksamhetsplan2015/16

Verksamhetsplan för förskolan. Verksamhetsplan2015/16 Verksamhetsplan för förskolan Verksamhetsplan2015/16 11- Verksamhetsplan för förskolorna i Lärande och utveckling genom trygghet, glädje, lust och engagemang Strömstads pedagogiska helhetsidé Förskolorna

Läs mer

Arbetsplan för ÖSTERGÅRDEN Läsåret 2015/2016

Arbetsplan för ÖSTERGÅRDEN Läsåret 2015/2016 Arbetsplan för ÖSTERGÅRDEN Läsåret 2015/2016, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn- och ungdomsförvaltningens

Läs mer

Ringens förskola. Verksamhetsplan 2014-15

Ringens förskola. Verksamhetsplan 2014-15 Ringens förskola Verksamhetsplan 2014-15 SOLNA STAD kontakt@solna.se Organisationssnummer Förvaltning Tel. 08-734 20 00 212000-0183 171 86 Solna Fax. 08-734 20 59 www.solna.se Besök. Stadshusgången 2 LEDNINGSDEKLARATION

Läs mer

Förskolan Pusslet Lokal Arbetsplan 2013/2014

Förskolan Pusslet Lokal Arbetsplan 2013/2014 Förskolan Pusslet Lokal Arbetsplan 2013-2014 Tyresö kommun Förskolan Pusslet Lokal Arbetsplan 2013/2014 Förskolan Pusslet Bondevägen 1 135 42 Tyresö 08-5782 74 11 Arbetsplan 2013/2014 Vårt uppdrag Förskolan

Läs mer

Verksamhetsbeskrivning Norrgårdens förskola

Verksamhetsbeskrivning Norrgårdens förskola Verksamhetsbeskrivning Norrgårdens förskola 2014/2015 Förskolans uppdrag Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98) som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten

Läs mer

Borgeby Förskolas arbetsplan/utvecklingsplan

Borgeby Förskolas arbetsplan/utvecklingsplan Borgeby Förskolas arbetsplan/utvecklingsplan 1. Normer och värden Respekt för miljön Förskolan skall sträva efter att varje barn utvecklar förståelse för sin egen delaktighet i naturens kretslopp och för

Läs mer

Arbetsplan för förskolorna Sandvik, Skutan och Lövö

Arbetsplan för förskolorna Sandvik, Skutan och Lövö Arbetsplan för förskolorna Sandvik, Skutan och Lövö 2012/2013 Umeå Kommunfullmäktige mål för För- och Grundskola 2011-2013: En skola för alla där barns och ungdomars rätt: - att känna sig trygga, respekterade,

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING Förskolan Prästkragen, avdelning Björnen Läsåret 2014-2015

KVALITETSREDOVISNING Förskolan Prästkragen, avdelning Björnen Läsåret 2014-2015 Förskoleavdelningen KVALITETSREDOVISNING Förskolan Prästkragen, avdelning Björnen Läsåret 2014-2015 Måluppfyllelse, analys och åtgärder för ökad måluppfyllelse.( Från föregående års kvalitetsredovisning

Läs mer

1 (5) Verksamhetsbeskrivning Stömne förskola

1 (5) Verksamhetsbeskrivning Stömne förskola 1 (5) Verksamhetsbeskrivning Stömne förskola 2014/2015 2 (5) Förskolans uppdrag Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98) som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten

Läs mer

Innehållsförteckning. 1. Ängdala skola och förskola 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning

Innehållsförteckning. 1. Ängdala skola och förskola 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning Lokal arbetsplan Ängdala förskola 2013 Innehållsförteckning 1. Ängdala skola och förskola 1.1 Verksamhet och profil 2. Övergripande målsättning 3. Inledning 4. Normer och värden 4.1 Läroplanen 4.2 Förskolans

Läs mer

Verksamhetsbeskrivning Kålhagens förskola Nattis

Verksamhetsbeskrivning Kålhagens förskola Nattis Verksamhetsbeskrivning Kålhagens förskola Nattis 2014/2015 Förskolans uppdrag Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98) som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten

Läs mer

Borgens förskola. Verksamhetsplan 2014-15

Borgens förskola. Verksamhetsplan 2014-15 Borgens förskola Verksamhetsplan 2014-15 SOLNA STAD kontakt@solna.se Organisationssnummer Förvaltning Tel. 08-734 20 00 212000-0183 171 86 Solna Fax. 08-734 20 59 www.solna.se Besök. Stadshusgången 2 LEDNINGSDEKLARATION

Läs mer

Fridensborgs förskola. Verksamhetsplan 2014-15

Fridensborgs förskola. Verksamhetsplan 2014-15 Fridensborgs förskola Verksamhetsplan 2014-15 SOLNA STAD kontakt@solna.se Organisationssnummer Förvaltning Tel. 08-734 20 00 212000-0183 171 86 Solna Fax. 08-734 20 59 www.solna.se Besök. Stadshusgången

Läs mer

Bakgrund och förutsättningar

Bakgrund och förutsättningar Bakgrund och förutsättningar Systematiskt kvalitetsarbete Läsåret 2013/2014 Förskoleområde Östra 1 Barn- och utbildningsförvaltningen www.karlskoga.se Innehållsförteckning Inledning... s. 3 Förskolans

Läs mer

Handlingsplan för. XXX förskoleenhet. FörskolanNyckelpigan 2011/2012

Handlingsplan för. XXX förskoleenhet. FörskolanNyckelpigan 2011/2012 2011-10-17 Sid 1 (13) Handlingsplan för XXX förskoleenhet FörskolanNyckelpigan 2011/2012 X X X F Ö R S K O L E E N H E T Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (13) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN

Läs mer

Välkommen till vår förskoleverksamhet!

Välkommen till vår förskoleverksamhet! Välkommen till vår förskoleverksamhet! Välkommen till vår förskoleverksamhet! Snart är det dags för ditt barn att börja på förskola eller i familjedaghem. Vi vill hälsa er välkomna och hoppas att ni ska

Läs mer

Allergier. Barnskötare. Blöjor. Arbetsplatsträff APT. Budget. Egna leksaker. Arbetssökande. Fotografering. Förskollärare

Allergier. Barnskötare. Blöjor. Arbetsplatsträff APT. Budget. Egna leksaker. Arbetssökande. Fotografering. Förskollärare Förskolans ABC 1 V älkommen A Allergier När ditt barn har en allergi eller intolerans meddelar du personalen på förskolan. För att få annan mat behöver förskolan ett läkarintyg. Arbetsplatsträff APT En

Läs mer

Lokal arbetsplan Runskriftsgatan förskola 6 och 8

Lokal arbetsplan Runskriftsgatan förskola 6 och 8 Lokal arbetsplan Runskriftsgatan förskola 6 och 8 2 Innehåll 1. Beskrivning av verksamheten... 2 1.1 Aktuella styrdokument... 2 1.2 Enhetens mål... 3 1.3 Vision... 3 2. Normer och värden... 4 2.1 Enhetens

Läs mer

Systematiskt Kvalitetsarbete 2014/2015. Fritidshem Isabergskolan/Öreryds skola

Systematiskt Kvalitetsarbete 2014/2015. Fritidshem Isabergskolan/Öreryds skola Systematiskt Kvalitetsarbete 2014/2015 Fritidshem Isabergskolan/Öreryds skola 1Uppföljning av prioriterade mål 1.1Normer och värden Mål 1.1.1Grundläggande värden och ett medmänskligt förhållningssätt ska

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14. Junibackens förskola. Ekorren

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14. Junibackens förskola. Ekorren BARN OCH UTBILDNING Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14 Junibackens förskola Ekorren Normer och värden Förskolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla

Läs mer

Verksamhetsbeskrivning Svågadalens förskola 2019/2020

Verksamhetsbeskrivning Svågadalens förskola 2019/2020 Verksamhetsbeskrivning Svågadalens förskola 2019/2020 Förskolans uppdrag Förskolan har en egen läroplan (Lpfö18) som styr verksamheten. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten

Läs mer

Kvalitetsredovisning läsåret 2014 2015. Förskola: Björksta Avdelning: Gullvivan. Antal barn: 18. Antal pojkar:9 Antal flickor: 9

Kvalitetsredovisning läsåret 2014 2015. Förskola: Björksta Avdelning: Gullvivan. Antal barn: 18. Antal pojkar:9 Antal flickor: 9 Förskoleavdelningen Kvalitetsredovisning läsåret 2014 2015 Förskola: Björksta Avdelning: Gullvivan Antal barn: 18 Antal pojkar:9 Antal flickor: 9 Antal flerspråkiga barn: 4 Dessa språk är representerade:

Läs mer

Verksamhetsbeskrivning Killingens förskola

Verksamhetsbeskrivning Killingens förskola Verksamhetsbeskrivning Killingens förskola 2014/2015 Förskolans uppdrag Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98) som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten

Läs mer

Välkommen till Floby Förskola! Visionen för Floby/Odensberg förskola/skola

Välkommen till Floby Förskola! Visionen för Floby/Odensberg förskola/skola Välkommen till Floby Förskola! Vi hoppas att Ni ska trivas hos oss och att tiden i förskolan ska bli en positiv erfarenhet för hela familjen. Om detta är Er första kontakt med barnomsorgen är det säkert

Läs mer

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Dungen 2014-2015

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Dungen 2014-2015 Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för Dungen 2014-2015 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund sida 3 2. Mål och riktlinjer sida 4 2.1 Normer och värden sida 4-5 2.2 Utveckling och lärande sida

Läs mer

Verksamhetens innehåll

Verksamhetens innehåll Verksamhetens innehåll Vi vill att dagen ska starta så bra som möjligt och därför lägger vi stor vikt vid det positiva mötet varje morgon. En stund där barnet i lugn och ro startar sin dag på förskolan

Läs mer

Välkommen till förskolan Nyponbacken. Lokal arbetsplan Reviderad september 2013

Välkommen till förskolan Nyponbacken. Lokal arbetsplan Reviderad september 2013 Välkommen till förskolan Nyponbacken Lokal arbetsplan Reviderad september 2013 Förskolan har fem avdelningar Igelkotten Myran Kaninen Giraffen Räven 1 3 år 1 3 år 3 5 år 3 5 år 3 5 år På förskolan arbetar

Läs mer

Välkommen till Nyponrosens förskola. Certifierad enligt Qualis kvalitetssäkringssystem

Välkommen till Nyponrosens förskola. Certifierad enligt Qualis kvalitetssäkringssystem Välkommen till Nyponrosens förskola Certifierad enligt Qualis kvalitetssäkringssystem 2012/2013 Kvalitetscertifierad förskola Nyponrosens förskola är certifierad enligt Qualis kvalitetssäkringssystem.

Läs mer

Lokal arbetsplan Läsåret 2012/13. Tällbergs Förskola

Lokal arbetsplan Läsåret 2012/13. Tällbergs Förskola 20120928 Lokal arbetsplan Läsåret 2012/13 Tällbergs Förskola INNEHÅLLSFÖRTECKNING PRESENTATION AV VERKSAMHETEN...3 1.Organisation Enheter/Avdelningar...3 1.1.Barn i behov av särskilt stöd...4 1.2.Ekonomi...4

Läs mer

Arbetsplan Stockby Förskola

Arbetsplan Stockby Förskola Arbetsplan Stockby Förskola Vi som arbetar på Stockby förskola Sara Rogö Chi Le Anette Hillerudh Enikö Abdallah Juhos Johanna Spindler Moniqa Hollén Bodil Ornby Annica Sabel Förskollärare 40 tim/v Förskollärare

Läs mer

Kvalitetsredovisning

Kvalitetsredovisning Dokumentnamn Kvalitetsredovisning Datum 2010-10-06 Adress Förskolan Björkgården Gustavsgatan 5 815 38 Tierp Diarienummer 1(12) Kvalitetsredovisning Förskolan Björkgården i Tierps Kommun Verksamhetsåret

Läs mer

Arbetsplan Skärsätra Förskola

Arbetsplan Skärsätra Förskola Arbetsplan Skärsätra Förskola Vi som arbetar på Skärsätra förskola Biet Helena Jensen Cicci Edin Sländan Eivor Pada Anna Furuvik Marita Eriksson Fjärilen Carin Stålhandske Maija Eriksson Sandra Jadesköld

Läs mer

2015/2016. Så här går vi framåt! Linköpings kommun linkoping.se

2015/2016. Så här går vi framåt! Linköpings kommun linkoping.se 2015/2016 Så här går vi framåt! Linköpings kommun linkoping.se Syfte Verksamhetsplanen är ett verktyg för pedagogerna på de kommunala förskolorna på T1 samt en information till föräldrar. Den innehåller

Läs mer

2015/2016. Verksamhetsbeskrivning Edsta förskola

2015/2016. Verksamhetsbeskrivning Edsta förskola 2015/2016 Verksamhetsbeskrivning Edsta förskola Förskolans uppdrag Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98), reviderad 2010, som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande.

Läs mer

VÄLKOMNA. ska prägla vår verksamhet genom en levande kristen grundsyn och en kärleksfull gemenskap.

VÄLKOMNA. ska prägla vår verksamhet genom en levande kristen grundsyn och en kärleksfull gemenskap. VÄLKOMNA till Brandströmska Förskolan Nylöse. Här nedan finner du information om Brandströmska förskolan Nylöse. Du kan klicka dig direkt till följande rubriker: 1. Mål och Metoder 2. Så här arbetar vi

Läs mer

Verksamhetsplan - Tallängens förskola 2014/2015

Verksamhetsplan - Tallängens förskola 2014/2015 18/6 2014 Verksamhetsplan - Tallängens förskola 2014/2015 förskolechef: Pernilla Nillson 1. Inledning 2. Förutsättningar 3. Verksamhetside 4. Tallängens års-hjul (under arbete) 5. Mål för Tallängens förskola

Läs mer

Lärande & utveckling. En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2014/2015 Solbringen Barn- och utbildningsförvaltningen

Lärande & utveckling. En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2014/2015 Solbringen Barn- och utbildningsförvaltningen Lärande & utveckling En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2014/2015 Solbringen Barn- och utbildningsförvaltningen www.karlskoga.se Läroplansmål (i sammanfattning) Förskolan

Läs mer

LPFÖ98. Vi tydliggör våra åtaganden, målen och vårt arbetssätt. Ett arbetsmaterial reviderat på planeringsdag 15 01 07

LPFÖ98. Vi tydliggör våra åtaganden, målen och vårt arbetssätt. Ett arbetsmaterial reviderat på planeringsdag 15 01 07 1 LPFÖ98 Vi tydliggör våra åtaganden, målen och vårt arbetssätt. Ett arbetsmaterial reviderat på planeringsdag 15 01 07 Arbetsgruppen bestod av följande personer: Emelie Furubom, Philip Walsh, Irina Andreeva,

Läs mer