Handbok för projektansökan. Atlas partnerskap 2014

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Handbok för projektansökan. Atlas partnerskap 2014"

Transkript

1 Handbok för projektansökan Atlas partnerskap 2014

2 Förord Välkommen till Atlasprogrammet för globalt partnerskap, konferens och praktik. Syftet med denna handbok är att ge er som projektansökare vägledning och råd när ni fyller i ansökan för Atlas partnerskap. Handbokens upplägg motsvarar de avsnitt i ansökan där förtydligande kan behövas. Om ni har några frågor om ansökan eller behöver råd i utformningen av er projektidé är ni även välkomna att kontakta ansvarig handläggare för Atlasprogrammet; vxl tel: , e-post: atlas@uhr.se. Ansökan Notera att samtliga frågor i ansökan är obligatoriska att besvara on-line för att den ska registreras som valbar. En ansökan som inte är valbar går inte vidare i behandlingen utan avslås utan att kvalitetsbedömas. En checklista för valbarhet finns i slutet av handboken. En ansökan måste vara fullständig för att vara valbar. Ansökan fylls i on-line på Universitets- och högskolerådets hemsida; Med tanke på eventuella oförutsedda tekniska problem rekommenderar vi att ni alltid sparar en kopia av er on-lineansökan i Word-format. Varje skolenhet kan göra ansökningar för flera projekt samtidigt dock verkar Universitets-och högskolerådet för nationell spridning. Ansökan görs on-line, denna ska sedan skrivas ut, skrivas under av rektor och skickas till Universitets- och högskolerådet. Skicka ansökningshandlingarna i ett original och två kopior till: Universitets- och högskolerådet Box Visby Sista datum att skicka in ansökan är; 17 mars Observera att svensk poststämpel gäller. En fullständig ansökan ska innehålla följande 1. En fullständig ansökan, utskriven och underskriven av rektor/rektors motsvarighet. I det fall rektor inte har möjlighet att skriva under kan uppgiften endast delegeras uppåt till dennes chef. Det ska då tydligt framgå vem som har skrivit under. 2. Aktuellt samarbetsavtal/inbjudan har bifogats ansökan. Det kan vara i form av ett brev, formellt e-post eller fax. Om stöd söks för att bjuda in partnern ska en bekräftelse från samarbetsskolan bifogas. Samarbetsavtal/inbjudan på annat språk än svenska och engelska måste översättas och bifogas. I de fall man har flera samarbetspartners så ska inbjudan/samarbetsavtal finnas från respektive skola, se bilaga 6. Sida 1 (32)

3 Beslut lämnas tidigast 10 veckor efter sista ansökningsdag, förhandsbesked ges ej. Universitets- och högskolerådets beslut om bidrag kan inte överklagas enligt SFS 2012:716. Lycka till med er ansökan! Sida 2 (32)

4 Innehållsförteckning Förord... 1 Ansökan... 1 En fullständig ansökan ska innehålla följande... 1 Programinformation... 5 Målgrupp... 5 Partnerskap och aktiviteter... 5 Partnerskolor... 6 Samarbetsländer... 6 Partnerskap år Partnerskap fördjupning år Partnerskap fördjupning år Förändring av projekt... 8 Ansökningstider och projektperiod... 8 Rapportering... 8 Slumpvisa kontroller... 9 Återkrav... 9 Ansökan on-line Ansökan till Atlas partnerskap ska registreras online Viktigt att tänka på när du fyller i din ansökan: Ansökande skola Medsökande skola Uppgifter för utbetalning Kontaktpersoner Partnerskola Deltagare Lägesbeskrivning Lägesbeskrivning av det förberedande besöket/partnerskapet Projektbeskrivning Budget och bidrag Resor Om ni beviljas bidrag: Om ni inte beviljas bidrag: Bilaga 1: Ramar och kriterier för Atlas partnerskap Syfte och aktiviteter Vem kan söka Samarbetsländer Partnerskolor Ansökningstid och projektperiod Partnerskap fördjupning år Bidrag Giltighetskriterier Sida 3 (32)

5 Kvalitetskriterier Prioriteringar Därefter tas även hänsyn till följande faktorer: Rapportering Bilaga 2: Referensmaterial - Avtal vid beviljande av medel ATLAS PARTNERSKAP - AVTAL Bilaga 3 Ekonomiska riktlinjer för Atlas partnerskap Bidrag Krav på medfinansiering Bidragsnivåer Minsta möjliga projektkostnad Ekonomikostnader som anses godkända och inte godkända Resor Logi Mat och dryck Vaccinationer Visum Försäkring Nöjen Studiebesök Avskrivningsvaror Representation Personal Projektstöd Förberedelser Aktiviteter arrangerade av Universitets- och högskolerådet Kontroll Övrigt Avgifter Återkrav Antal genomförda mobiliteter är färre än den beviljade mobilitetsnivån Krav på medfinansiering inom Atlas partnerskap: Exempel Bilaga 4 Checklista för valbarhet Bilaga 5 EES och OECD:s medlemsländer BILAGA 6 Samarbetsavtal/inbjudan Skriftliga åtaganden partner (Letter of Intent) Förlängning av partnerskap år Sida 4 (32)

6 Programinformation Målgrupp Pedagogisk personal och elever inom: Förskola Grund- och gymnasieskola Kommunal vuxenutbildning (både i offentlig eller privat regi) Allmänna linjer vid folkhögskolor Kompletterande utbildningar internationella skolor Observera att bidraget inte kan sökas av till exempel kulturskolor, utbildningsförvaltningar, lärarutbildningar, naturskolor etc. Däremot kan de delta aktivt i partnerskapet som till skolan associerade partner. Partnerskap och aktiviteter Stöd för utvecklingsprojekt kan sökas för samarbete med skolor i hela världen. Projektet ska bestå av ett ömsesidigt erfarenhetsutbyte och bör ske i tätt samarbete med partnerskolan. Ett partnerskap ska ge ett internationellt perspektiv i undervisningen samt främja kunskap och förståelse mellan olika kulturer. Bidrag beviljas ej till projekt av biståndskaraktär. D.v.s. projekt med syfte att bistå samarbetspartnern med finansiellt/materiellt stöd. Detta skapar hierarkier i samarbetet och ömsesidighet är då svårt att nå. Om endast en mindre grupp personal/elever är med på resorna ska projektet så långt det är möjligt involvera en större grupp av personal/elever inom ett arbetslag, programlag eller hela skolan. Inom ramen för Atlas partnerskap är flera olika aktiviteter möjliga så som till exempel: Elevutbyten Lärarutbyten Fältarbete tillsammans med partnerskolan* *Observera att i de fall skolor vill bedriva fältstudier utomlands ska detta ske i samarbete med partnerskolan dvs. projektet förbereds, utförs, sammanställs och utvärderas tillsammans. Stöd kan ej sökas för volontärarbete eller APL i företag och andra organisationer. Partnerskapen kan vara; Bilaterala- mellan två parter Multilaterala- mellan flera parter i Sverige och utomlands Universitets och högskolerådet rekommenderar att utbyten sker i minst 10 arbetsdagar exklusive resdagar. Sida 5 (32)

7 Det är möjligt att ha flera olika partnerskap vid samma tidpunkt dock måste de bedrivas i olika länder och utanför EU/EES inklusive Turkiet och Schweiz. Partnerskolor Partnerorganisationen ska vara en förskola, skola eller vuxenutbildningsorganisation motsvarande målgrupp ovan. I de fall ett universitet/college anges som partnerskola ska det framgå tydligt i ansökan att de även bedriver utbildning på högst gymnasial nivå och att det är där som samarbetet ska ske. Om en frivilligorganisation anges som partnerskola ska det framgå att den bedriver skolor. Detta motiveras under flik partner i ansökan och kan med fördel även framgå i samarbetsavtalet/inbjudan. Det är inte möjligt att söka för samarbeten med svenska skolor utomlands. Samarbetsländer Stöd för utvecklingsprojekt kan sökas för samarbete med skolor i hela världen. Möjligheten att använda bidraget för att bjuda in personal/elever från samarbetspartnern är begränsad till länder utanför EU/EES inklusive Turkiet, Schweiz och OECD. EU/EES inkl. Turkiet och Schweiz Samarbeten med länder inom Europeiska Unionen/EES inklusive Turkiet och Schweiz beviljas endast för ett år. Om en skola beviljats ett samarbete med något av dessa länder är det därefter inte möjligt att beviljas bidrag för Atlas partnerskap förrän tidigast fem år senare. T.ex. beviljades en skola bidrag 2011 kan de tidigast beviljas bidrag Det är inte möjligt för skolan att byta samarbetsland inom EU/EES under karenstiden. Karenstiden är 5 år från beviljat år. Universitets- och högskolerådet uppmuntrar skolorna att istället söka bidrag inom ramen för Erasmus+ alternativt Nordplus Junior. Asien, Afrika Oceanien och Amerika Skolor som samarbetar med länder utanför EU/EES inklusive Turkiet och Schweiz har möjlighet att beviljas bidrag i sex år med samma partnerskola. Efter tre år måste dock skolan inkludera en ny svensk skolenhet i sitt partnerskap för att kunna beviljas medel i ytterligare 3 år. En ny skolenhet är en skolenhet utan tidigare erfarenheter av internationellt samarbete dvs. ej tidigare beviljats medel inom Universitets- och högskolerådets, tidigare Internationella Programkontorets, program. Observera att skolan måste skicka in en ny ansökan varje år och att en utveckling måste påvisas för att förlängningen ska godkännas. Projektet bedöms i konkurrens med andra inkomna projekt. När man har beviljats medel maximaltiden för ett partnerskap kan man inte söka och beviljas medel för detta projekt förrän om 5 år. Karenstiden måste vara fem av varandra påföljande år. Ex. Skola A har bedrivit ett partnerskap i tre år. De tar ett uppehåll på två år innan de återkommer med en ny ansökan för år 4. Eftersom skolan väljer att förlänga sitt partnerskap kan de senare inte tillgodoräkna sig de två tidigare karensåren. När skolan avslutar projektet efter år sex infaller därför fem nya karensår. Sida 6 (32)

8 Det är möjligt att ha flera olika partnerskap vid samma tidpunkt dock måste de bedrivas i olika länder och utanför EU/EES inklusive Turkiet och Schweiz. Partnerskap år 1 Första året skolenheten söker Atlas partnerskap är projektet ett s.k. Nytt projekt. Ett Nytt projekt har aldrig tidigare beviljats medel inom Atlas partnerskap. Observera att även om skolan har samarbetat med partnerskolan tidigare, men då finansierat samarbetet själva, räknas projektet som Nytt. Partnerskap fördjupning år 2-6 Alla påföljande år är projektet ett fördjupningsprojekt och den extra frågan i ansökan gällande fördjupning ska då besvaras. Fördjupningsåren kan vara varje år, var annat år etc. utifrån skolans önskemål. Fördjupning/utveckling av projekt kan t.ex. vara byte av tema, deltagare, utförande etc. baserat på tidigare års resultat. Efter avslutat partnerskap kan den svenska skolenheten inte beviljas medel för ett nytt partnerskap med samma samarbetspartner inom 5 år. Möjlighet till förlängning av partnerskapen ser olika ut beroende på vilket land man samarbetar med, läs mer under Samarbetsländer. Partnerskap fördjupning år 4-6 För att ett Atlas partnerskap ska kunna beviljas år 4-6 måste skolan inkludera en ny svensk skolenhet i sitt partnerskap. En ny skolenhet = en skolenhet utan tidigare erfarenheter av internationellt samarbete. På detta sätt kan fler svenska skolor involveras i partnerskap och ta del av andra skolors erfarenheter kring internationaliseringsarbete. Fördelning av ansökta mobiliteter måste minst se ut som nedan; Mobiliteter År 4 År 4 År 5 År 5 År 6 År 6 Sökande skola Ny skola Sökande skola Ny skola Sökande skola Ny skola År 4 måste minst 25 % av deltagarna vara från den nya medsökande skolan. År 5-6 ska deltagandet från den nya medsökandeskolan uppgå till minst 50 %. På samtliga mobilitetsnivåer krävs det att minst 2 av deltagarna är pedagoger från den nya medsökande skolan. Sida 7 (32)

9 Då Atlas partnerskap främjar ömsesidighet i samarbeten krävs det att man år 5-6 även bjuder in sin partnerskola till Sverige. Att använda bidragsmedel för detta är endast möjligt i samarbete med länder utanför EU/EES inkl. Turkiet och Schweiz samt OECD. Uppdelning av mobiliteter per skola anges under flik Resor, läs mer under rubrik Resor. Observera att om den nya medsökande skolan ångrar sig och inte längre vill delta efter beviljan så faller hela partnerskapet och bidragsmedelet måste betalas åter till Universitets- och högskolerådet. Om den nya medsökande skolan drar sig ur efter ett eller två års deltagande kan inte den sökande skolan involvera ytterligare en ny skola i partnerskapet år 5 eller 6. En karens infaller på 5 år. Förändring av projekt Vissa omständigheter kan leda till att projektet behöver förändras, det kan t.ex. gälla; Samarbetsland Om UD avråder från att resa till landet kan resan tvingas ställas in eller skjutas upp. Universitets- och högskolerådet uppmanar skolorna att alltid följa UDs rekommendationer. Samarbetspartner Om relationen med samarbetskolan efter beviljande av medel förändas, t.ex. att samarbetspartnern ej längre önskar delta i partnerskapet, måste detta meddelas Atlashandläggare. Om inte särskilda omständigheter råder avbryts projektet och beviljade bidragsmedel återbetalas till Universitets- och högskolerådet. Ett pågående projekt kan inte flyttas över till en ny partnerskola, i de fall som detta önskas måste en ny ansökan till ett nytt land göras. Projekttid Svårigheter att genomföra projektet inom given projekttid kan uppstå. Kontakta Atlashandläggare för råd. Antal deltagare Antal deltagare blir färre än beräknat. Detta redovisas i rapporten och ett återkrav görs. Observera att alla förändringar inom projektet måste meddelas och godkännas av Atlashandläggare innan genomförande. Ansökningstider och projektperiod Sista ansökningsdag för Atlas partnerskap 2014 är den 17 mars. Projektperioden sträcker sig från 1 augusti till 31 juli påföljande år. Möjlighet till förlängning av partnerskapen ser olika ut beroende på vilket land man samarbetar med, läs mer under Samarbetsländer. Se våra programkriterier, bilaga 1, för Atlas partnerskap riktlinjer och prioriteringsgrunder vid bedömningen av projektansökan. Rapportering Rapporteringen görs online under sidan Rapportering och utvärdering på vår webbplats Sida 8 (32)

10 Rapportering och utvärdering - utbyten.se 1. Fyll i och skicka in rapporten online. 2. Skriv även ut ett exemplar av rapporten, som rektor skriver under och skickar in till oss på adress: Universitets- och högskolerådet Atlas partnerskap Box Visby Rapporten ska vara oss tillhanda senast 1 september året efter beslutet om beviljat bidrag har tagits. Observera att man tidigast kan rapportera 1 maj året efter beslutet om beviljat bidrag har tagits. Deltagandet ska kunna styrkas genom; Färdbevis i form av t.ex. boardingkort från genomförda tur- och returresor Kvitton som bekräftar de totala kostnaderna för projektet. Slumpvisa kontroller Vid rapportering behöver ej kvitton samt färdbevis redovisas. Se dock till att spara underlag för detta i fem år för eventuell revision. Slumpvisa kontroller kommer att genomföras på rapporterade partnerskap. Färdbevis i form av t.ex. boardingkort och kvitton skickas då in på begäran av Universitets- och högskolerådet. Återkrav Efter granskning av rapport kan utbetalat bidrag komma att återkrävas i följande fall: Den genomförda aktiviteten överensstämmer ej med den angivna i ansökan Antal genomförda mobiliteter (tur- och retur resor) är färre än den beviljade mobilitetsnivån. Skolan har ej bidragit med minst 50 % av de slutgiltiga totala kostnaderna för projektet. För mer information se bilaga 3 Ekonomiska riktlinjer. Sida 9 (32)

11 Ansökan on-line Ansökan till Atlas partnerskap ska registreras online Länken till onlineansökan hittar du under fliken Ansökan på vår webbplats Ansökan - utbyten.se. I ansökan finns instruktioner för hur du ska göra. Viktigt att tänka på när du fyller i din ansökan: 1. Du kan gå in och göra ändringar med hjälp av det lösenord du får när du loggar in för första gången. Kom ihåg att spara ofta! (samma lösenord används vid rapporteringen). 2. Om du får problem med inloggning läs igenom nedan: Glömt ditt lösenord? Skriv in din e-postadress och klicka på "Skicka lösenord". Låst ditt användarkonto? Om du försöker logga in med fel lösenord för många gånger låses ditt konto och du måste kontakta atlas-support@uhr.se för att få det upplåst. Kommer inte åt alla mina Atlasansökningar? Du kan använda samma inloggningsuppgifter för följande programdelar: Atlas konferens, förberedande besök och partnerskap. Det gäller både ansökan och rapportering. För Atlas praktik skapas ett separat användarkonto. 3. Vi rekommenderar att ni skriver projektbeskrivningen i ett word-dokument och sedan kopierar och klistrar in texten i onlineansökan. Observera att det finns en begränsning vad gäller antal tecken per fråga. Under rubriken Projektbeskrivning nedan hittar du frågorna som ska besvaras 4. Slutför onlineansökan genom att klicka på Skicka ansökan. När du skickat din ansökan får du en bekräftelse på att vi tagit emot din ansökan. Observera att du inte kommer att kunna ändra något i ansökan efter att du har skickat ansökan! 5. Skriv ut din ansökan genom att klicka på "Utskrift". Rektor eller motsvarande ska underteckna ett exemplar. 6. Skicka in din ansökan tillsammans med samarbetsavtalet/inbjudan till oss. Samtliga ansökningshandlingar ska skickas in till oss i ett original och två kopior. 7. Spara en kopia på din dator som referens, där framgår också din ansökans idnummer. Sida 10 (32)

12 Var noga med att välja rätt typ av ansökan! Ansökande skola Ange adressuppgifter till den sökande skolan, dvs. den skola vars rektor skriver under ansökan/avtalet. I de fall man bedriver ett multilateralt partnerskap blir ansökande skola s.k. koordinatorskola. Det innebär att den som genomför ansökan ansvarar för projektet och rapportering vid eventuell beviljan. Det är deltagande skolors ansvar att sköta fördelning av mobiliteter, bidrag etc. sinsemellan. Medsökande skola Inom Atlas partnerskap är det möjligt att bedriva multilaterala partnerskap. Om ansökan involverar andra svenska skolor ska även deras kontaktuppgifter registreras. Observera att det kan vara max tre samarbetande skolor nationellt i samma projekt. Vid förlängning av partnerskap år 4-6 ska samarbetsavtal tecknas mellan sökande skola och medsökande ny skola. Detta samarbetsavtal ska bifogas ansökan, se bilaga 6. Observera att partnerskola i utlandet anges under Partnerskola. Uppgifter för utbetalning Beviljat bidrag betalas ut till det angivna plus- eller bankgironumret. Sida 11 (32)

13 Obs! utbetalningar görs endast till plus- eller bankgironummer! Pengarna betalas ut till ett plus- eller bankgironummer som ofta används av många. För att kunna lokalisera de utbetalda pengarna är denna text viktig. Är du osäker på vilken text som är lämplig, stäm av med ekonomiavdelningen på din skola! Exempel kan bl.a. vara skolans eller kontaktpersonens namn. Ange max 50 tecken, övrig text kommer inte med vid utbetalning. Kontaktpersoner Här anges kontaktuppgifter till ansökande skolas rektor samt kontaktperson för projektet. Observera att den som anges som rektor ska skriva under ansökan/avtalet. Kommunikationen kommer att ske via e-post. Därför är det viktigt att ni anger korrekt e-postadress. Vid byte av kontaktperson/e-postadress måste våra handläggare för programmet kontaktas. Partnerskola Här anges den utländska partnerskolans adressuppgifter. Inom Atlas partnerskap är det möjligt att bedriva multilaterala partnerskap. Om ansökan involverar flera utländska partnerskolor ska även deras adressuppgifter registreras. För att lägga till en partnerorganisation klickar du på Spara, då listas automatiskt skolorna i en tabell. I ett Atlas partnerskap kan det max vara 3 utländska partnerskolor. Observera att det till ansökan måste bifogas samarbetsavtal/inbjudningar från samtliga partnerskolor. Deltagare Här anges den ansökande svenska skolans storlek totalt, fördelning på personal och kön när det gäller deltagare i partnerskapet. Observera att detta inkluderar skolans svenska deltagare, de som reser och de som på olika sätt medverkar aktivt. Har man medsökande skolor så anges totalt antal deltagare från samtliga skolor. Lägesbeskrivning Om projektet/skolan tidigare beviljats medel för ett Atlas förberedande besök eller Atlas partnerskap med aktuell samarbetspartner och inte skickat in slutrapporten men; avser söka en fördjupning av ett Atlas partnerskap (Atlas partnerskap år 2-6) avser söka en utveckling av ett Atlas förberedande besök (Atlas partnerskap år 1) Sida 12 (32)

14 ; ska en delrapport/lägesbeskrivning skrivas under flik lägesbeskrivning i den nya ansökan. Diarienumret för det tidigare beviljade Partnerskapet/förberedande besöket anges ex Diarienumret återfinns i beslutsbrevet. Observera att det inte är ansökans ID-nummer som efterfrågas ex Atlasprogrammet är en utveckling av Programkontorets skolstipendier. Om er skola tidigare beviljats medel inom programmet Programkontorets skolstipendier behöver detta inte anges. Ange vilket år ni söker för i drop-down listan, exempel; - Atlas partnerskap (minst en av Atlas förberedande besöks beviljade resor måste ha genomförts) - Atlas partnerskap, projektets 2:a år (gäller endast för samarbeten utanför EU/EES) Lägesbeskrivning av det förberedande besöket/partnerskapet - Resultat fram till nu - Vad återstår att genomföra innan projekttidens slut - Eventuella förändringar i förhållande till ansökan Projektbeskrivning Följande frågor ska besvaras när ni fyller i ansökan online. Projektbeskrivningen kan med fördelgenom skrivas i ett Word-dokument och sedan kopieras och klistras in texten i online-ansökan. Beskriv så uttömmande som möjligt genom att besvara samtliga frågor med; VAD, HUR och VARFÖR? A. Projektets titel B. Projektets tema C. Ansökan om fördjupning av partnerskap Har projektet/skolan tidigare beviljats medel för ett Atlas partnerskap med aktuell samarbetspartner och söker nu en fördjupning? Ja/nej - Om ja, beskriv utvecklingen av befintligt samarbete/partnerskap - Vilka är de huvudsakliga förändringarna och varför har ni valt att göra dessa? (max antal tecken: 2000) D. Beskrivning av skolan samt behov - Beskriv kort förskolan/skolan/vuxenutbildningsorganisationen samt dess förutsättningar och utvecklingsbehov. (max antal tecken: 2000) Här handlar det om att lyfta fram särskilt viktiga aspekter/utvecklingsbehov på skolan och hur dess påverkar ert val av projektets inriktning och tema. Vi vill även ha en beskrivning av förskolans/skolans förutsättningar i form av tex personalresurser, tid avsatt för projektet, ekonomi, stöd av skolledningen och andra kollegor. Detta för att kunna göra en bedömning av hur goda möjligheter projektet har. Sida 13 (32)

15 E. Projektets syfte, mål och tema 1. Ange syfte och konkreta mål för projektet (max antal tecken: 2000) 2. Ange de mål i skolans läroplaner, kurs- och ämnesplaner som berörs samt beskriv på vilket sätt projektet kan bidra till att de uppnås (max antal tecken: 2000) 3. Beskriv projektets huvudtema och inriktning (max antal tecken: 2000) Här ska ni beskriva vilka konkreta mål ni har för samarbetet. Fundera på vad som ska ha förändrats eller vad ni ska ha gjort när ni har genomfört partnerskapet. Hur knyter målen an till det som ni har beskrivit i punkten ovan? Hur kan partnerskapet bidra till skolans utveckling? OBS! Extra viktigt vid en fördjupningsansökan. F. Integrering i ordinarie verksamhet 4. Ange vilka ämnen/kurser som kommer att beröras av projektet och på vilket sätt (max antal tecken: 2000) 5. Ange hur övrig personal/barn/elever som inte deltar i själva utbytet kommer att involveras i projektet (max antal tecken: 2000) 6. Ange hur projektet förankras hos elever/personal/skolledning (max antal tecken: 2000) Var så konkreta som möjligt. Att till exempel endast hänvisa till läroplanens krav på internationalisering räcker inte. Hur säkerställer ni att erfarenheterna integreras i verksamheten och lever vidare efter projektets slut? G. Samarbete och ömsesidighet 7. Beskriv val av partnerskola, varför just den skolan? (max antal tecken:1500) 8. Beskriv på vilket sätt ni kommer att samarbeta med partnerskolan/organisationen gällande planering, ansvarsfördelning, kommunikation och ömsesidighet. (max antal tecken: 1500) 9. Beskriv nyttan för deltagande skolor (max antal tecken: 1500) 10. Ange associerad partner (om sådan finns) 11. Beskriv syftet med associerade partners medverkan (om sådan finns) (max antal tecken: 1000) Även om det är ni som svensk skola som söker bidraget är ömsesidigheten och samarbetet viktiga aspekter i ett partnerskap. Beskriv partnerskolan och på vilket sätt ni kommer att samarbeta Hur kommer kommunikationen att ske? Finns samarbetsavtal? Hur länge har samarbetet pågått? Partnerskolornas olika roller och ansvar i projektet ska framgå tydligt. Tänk på att bidrag ej beviljas till projekt av biståndskaraktär. Observera att ni till ansökan ska bifoga ett aktuellt samarbetsavtal eller letter of intent som tydligt visar att samarbetet rör det aktuella projektet. Det kan vara i form av ett brev, formellt e-post eller fax, tydligt daterat och med underskrift av ansvarig person på partnerskolan/organisationen samt titel. Se bilaga 6 Samarbetsavtal/inbjudan. Sida 14 (32)

16 Inom Atlas partnerskap är det möjligt för till exempel kulturskolor, utbildningsförvaltning, lärarutbildning m.fl. att delta aktivt i projektet som associerade partner. Beskriv i så fall den associerade partnern och varför de kommer att vara med i projektet. H. Projektets huvudsakliga aktiviteter 12. Ange i kronologisk ordning de planerade aktiviteterna under hela projektåret. Beskriv förarbete, resan/resorna samt efterarbete för alla deltagande skolor/organisationer. - Ange hur elever kommer att involveras i projektet och planeringen kring detta - Ange eventuellt samarbete med associerade partners och andra organisationer (max antal tecken: 4000) Även om ni inte har planerat allt i detalj bör ni försöka beskriva de huvudsakliga aktiviteterna så konkret som möjligt. Kom ihåg att detta ska inkludera aktiviteter under hela projektåret, både på förskolan/skolan och under resan/resorna. Om det finns studiebesök inplanerade ska dessa vara väl motiverade och kopplade till syftet med partnerskapet- viktigt är att de genomförs tillsammans med partnerskolan. I. Spridning av resultat, utvärdering och utveckling 13. Beskriv hur erfarenheterna kommer att spridas (max antal tecken: 1500) Inom den egna skolan/organisationen - Lokalt/regionalt eller till andra organisationer 14. Beskriv hur projektet kommer att utvärderas (max antal tecken: 1500) 15. Beskriv hur projektet kommer att utvecklas i framtiden (max antal tecken: 1500) Hur kommer ni att marknadsföra och sprida information om projektet och dess resultat? Hur ofta och på vilket kommer utvärdering att ske med elever och partnerskola? Hur ser er långsiktiga planering ut av projektet, hur tänker ni er att projektet ska fortleva efter avslutade bidragsmedel? OBS! Extra viktigt vid en fördjupningsansökan. J. Tidigare erfarenheter av internationellt samarbete 16. Har er skola/organisation tidigare erfarenhet av internationellt samarbete? Ja/Nej - Om ja, beskriv skolans tidigare erfarenheter av internationellt samarbete. (max antal tecken: 1500) K. Skriv en sammanfattning av projektet - Kort om mål och tema - Huvudsakliga aktiviteter (max antal tecken: 2000) Sida 15 (32)

17 Sammanfattningen ska ge en utomstående en konkret bild av projektet och dess genomförande. Beviljas ni medel kan sammanfattningen komma att publiceras på vår webbplats eller på annat sätt. Budget och bidrag För information om bidragsnivåer, krav på medfinansiering, giltiga kostnader samt stöd för skolor att söka på rätt bidragsnivå utifrån projektbudget, se bilaga 3 Ekonomiska riktlinjer Atlas partnerskap. Resor Här anges de planerade resorna inom partnerskapet uppdelat på in- och utresande. Skolan anger när i tid, vistelsens längd, kort beskrivning av vistelsen samt antal deltagare fördelat på elever och pedagogisk personal. Vid ansökan om Atlas partnerskap fördjupning år 4-6 ska det här framgå hur många som åker uppdelat på de svenska skolorna, ange detta tillsammans med beskrivning av vistelsen. T.ex. Sverige- Uganda, HT 2014, 18 dagar, Skolutbyte Bästa skolan (ansökande skola), 10 elever 4 pedagogisk personal Sverige- Uganda, Ht 2014, 18 dagar, Skolutbyte Brilliantskolan (ny skola),4 elever 2 pedagogisk personal Beslut Handläggningstiden är ca 10 veckor. Förhandsbesked ges inte. Universitets- och högskolerådets beslut om bidrag kan inte överklagas enligt SFS 2012:617. Om ni beviljas bidrag: Besked om beslutet skickas via e-post till kontaktperson samt rektor/rektors motsvarighet. I bilaga 2 hittar ni de villkor som gäller vid beviljande av medel. Samma villkor återfinns i utskriftsversionen av er ansökan. I beslutet framgår beviljat bidrag och de särskilda villkor som gäller för just ert projekt. Beviljat bidrag betalas ut till det i ansökan angivna plus- eller bankgironumret. Om ni inte beviljas bidrag: Besked om ansökan är ogiltig meddelas till kontaktpersonen samt rektor/rektors motsvarighet via e-post inom fyra veckor efter sista ansökningsdag. Ogiltiga ansökningar går ej vidare i bedömningsprocessen. Övriga förskolor/skolor som inte beviljas projektmedel meddelas via e-post till kontaktpersonen samt rektor/rektors motsvarighet efter ca 10 veckor. I beslutet framgår orsak till avslag. Sida 16 (32)

18 Bilaga 1: Ramar och kriterier för Atlas partnerskap Syfte och aktiviteter Syftet med Atlas partnerskap är att främja utvecklingen av internationella kontakter inom det offentliga skolväsendet. Inom ramen Atlas partnerskap kan stöd sökas för utvecklingsarbete som syftar till att med hjälp av internationella kontakter förverkliga de mål som anges i skolans läroplaner. Projekten kan beröra olika aspekter av verksamheten i skolan/organisationen men bör utgå från ett identifierat behov. Aktiviteterna bör inte begränsas till resorna utan integreras under året i undervisningen. Projektet ska bestå av ett ömsesidigt erfarenhetsutbyte och bör ske i tätt samarbete med partnerskolan. Ett partnerskap ska ge ett internationellt perspektiv i undervisningen samt främja kunskap och förståelse mellan olika kulturer. Bidrag beviljas ej till projekt av biståndskaraktär. D.v.s. projekt med syfte att bistå samarbetspartnern med finansiellt/materiellt stöd. Detta skapar hierarkier i samarbetet och ömsesidighet är då svårt att nå. Även om endast en mindre grupp är med på resorna ska projektet så långt det är möjligt involvera en större grupp av personal/elever inom ett arbetslag, programlag eller hela skolan. Inom ramen för Atlas partnerskap är flera olika aktiviteter möjliga så som till exempel: Projektmöten Elevutbyten Lärarutbyten Fältarbete tillsammans med partnerskolan Partnerskapen kan vara; Bilaterala- mellan två parter Multilaterala- mellan flera parter i Sverige och utomlands Möjligheten att använda bidraget för att bjuda in personal/elever från samarbetspartnern är begränsad till länder utanför Europeiska unionen/ees inklusive Turkiet och Schweiz samt OECD. Stöd kan ej sökas för APL i företag och andra organisationer. Vidare beviljas ej bidrag till projekt av biståndskaraktär. Vem kan söka Atlas partnerskap kan sökas av: Förskolor Grund- och gymnasieskolor Kommunal vuxenutbildning (både i offentlig eller privat regi) Allmänna linjer vid folkhögskolor Kompletterande utbildningar Internationella skolor Sida 17 (32)

19 Till skolan associerade partner från till exempel kulturskolor, utbildningsförvaltning, lärarutbildning m.fl. kan delta aktivt i projektet. Observera att om sökande skola avser att söka stöd för Atlas partnerskap som en förlängning av ett tidigare beviljat Atlas partnerskap eller som en utveckling av ett Atlas förberedande besök och inte skickat in slutrapporten, ska en delrapport/lägesbeskrivning skrivas i den nya ansökan. Om ansökan är en utveckling av ett Atlas förberedande besök måste minst en av de beviljade resorna ha genomförts. Samarbetsländer Stöd för utvecklingsprojekt kan sökas för samarbete med skolor i hela världen. Möjligheten att använda bidraget för att bjuda in personal/elever från samarbetspartnern är begränsad till länder utanför EU/EES inklusive Turkiet, Schweiz och OECD. EU/EES inkl. Turkiet och Schweiz Samarbeten med länder inom Europeiska Unionen/EES inklusive Turkiet och Schweiz beviljas endast för ett år. Om en skola beviljats ett samarbete med något av dessa länder är det därefter inte möjligt att beviljas bidrag för Atlas partnerskap förrän tidigast fem år senare. T.ex. beviljades en skola bidrag 2011 kan de tidigast beviljas bidrag Det är inte möjligt för skolan att byta samarbetsland inom EU/EES under karenstiden. Karenstiden är 5 år från beviljat år. Universitets- och högskolerådet uppmuntrar skolorna att istället söka bidrag inom ramen för Erasmus+. Asien, Afrika Oceanien och Amerika Skolor som samarbetar med länder utanför EU/EES inklusive Turkiet och Schweiz har möjlighet att beviljas bidrag i sex år med samma partnerskola. Efter tre år måste dock skolan inkludera en ny svensk skolenhet i sitt partnerskap för att kunna beviljas medel i ytterligare 3 år. En ny skolenhet är en skolenhet utan tidigare erfarenheter av internationellt samarbete. Observera att skolan måste skicka in en ny ansökan varje år och att en utveckling måste påvisas för att förlängningen ska godkännas. Projektet bedöms i konkurrens med andra inkomna projekt. När man har beviljats medel maximaltiden för ett partnerskap kan man inte söka och beviljas medel för detta projekt förrän om 5 år. Karenstiden måste vara fem av varandra påföljande år. Ex. Skola A har bedrivit ett partnerskap i tre år. De tar ett uppehåll på två år innan de återkommer med en ny ansökan för år 4. Eftersom skolan väljer att förlänga sitt partnerskap kan de senare inte tillgodoräkna sig de två tidigare karensåren. När skolan avslutar projektet efter år sex infaller därför fem nya karensår. Sida 18 (32)

20 Det är möjligt att ha flera olika partnerskap vid samma tidpunkt dock måste de bedrivas i olika länder och utanför EU/EES inklusive Turkiet och Schweiz. Partnerskolor Partnerorganisationen ska vara en förskola, skola eller vuxenutbildningsorganisation motsvarande målgrupp ovan. I de fall ett universitet/college anges som partnerskola ska det framgå tydligt i ansökan att de även bedriver utbildning på högst gymnasial nivå och att det är där som samarbetet ska ske. Om en frivilligorganisation anges som partnerskola ska det framgå att den bedriver skolor. Detta motiveras under flik partner i ansökan och kan med fördel även framgå i samarbetsavtalet/inbjudan. Det är inte möjligt att söka för samarbeten med svenska skolor utomlands. Ansökningstid och projektperiod Sista ansökningsdag för Atlas partnerskap är den 17 mars. Projektperioden sträcker sig från 1 augusti till 31 juli påföljande år. Möjlighet till förlängning av partnerskapen ser lite olika ut beroende på vilket land man samarbertar med, läs mer under Samarbetsländer. Partnerskap fördjupning år 4-6 För att ett Atlas partnerskap ska kunna beviljas år 4-6 måste skolan inkludera en ny svensk skolenhet i sitt partnerskap. En ny skolenhet = en skolenhet utan tidigare erfarenheter av internationellt samarbete. På detta sätt kan fler svenska skolor involveras i partnerskap och ta del av andra skolors erfarenheter kring internationaliseringsarbete. Fördelning av ansökta mobiliteter måste minst se ut som nedan; Mobiliteter År 4 År 4 År 5 År 5 År 6 År 6 Sökande skola Ny skola Sökande skola Ny skola Sökande skola Ny skola År 4 måste minst 25 % av deltagarna vara från den nya medsökande skolan. År 5-6 ska deltagandet från den nya medsökandeskolan uppgå till minst 50 %. På samtliga mobilitetsnivåer krävs det att minst 2 av deltagarna är pedagoger från den nya medsökande skolan. Sida 19 (32)

21 Då Atlas partnerskap främjar ömsesidighet i samarbeten krävs det att man år 5-6 även bjuder in sin partnerskola till Sverige. Att använda bidragsmedel för detta är endast möjligt i samarbete med länder utanför EU/EES inkl. Turkiet och Schweiz samt OECD. Uppdelning av mobiliteter per skola anges under flik Resor, läs mer under rubrik Resor. Observera att om den nya medsökande skolan ångrar sig och inte längre vill delta efter beviljan så faller hela partnerskapet och bidragsmedelet måste betalas åter till Universitets- och högskolerådet. Om den nya medsökande skolan drar sig ur efter ett eller två års deltagande kan inte den sökande skolan involvera ytterligare en ny skola i partnerskapet år 5 eller 6. En karens infaller på 5 år. Bidrag Bidrag beviljas i form av en klumpsumma beroende på antal planerade tur- och returresor. Skolan/organisationen måste i sin ansökan upprätta en realistisk budget som tydligt visar avsikten att bidra med minst 50 % av de totala kostnaderna för projektet. Vid beviljad ansökan kallas skolan till ett upptaktsseminarium. Kostnader i samband med deltagande kan finansieras med projektmedel. Då Atlas partnerskap är en del av skolors undervisning och då den enligt svensk skollag ska vara avgiftfri enligt kap 10, (grundskolan) och kap 15, (gymnasieskola) bör utbytestiden utomlands för eleverna också vara det, se vidare Avgifter - Skolinspektionen och Avgifter i skolan - Skolverket För fullständig information läs mer under bilaga 3 Ekonomiska riktlinjer för Atlas partnerskap Giltighetskriterier Ansökan har utförts enligt programmets ramar och kriterier t.ex. projekttid, möjlighet till förlängning, utveckling av ett förberedande besök Ansökan har fyllts i och skiktats in on-line. Ansökan ska skickas senast sista ansökningsdatum (svensk poststämpel gäller). Observera att kompletteringar efter sista ansökningsdatum ej är giltiga. Ansökan samt villkoren för programmen är underskriven av rektor eller rektors motsvarighet. Samarbetsavtal/inbjudan finns och är underskriven av partnerskolan. Om stöd söks för att bjuda in partnern ska en bekräftelse från samarbetsskolan bifogas. Inbjudan/samarbetsavtal på annat språk än svenska och engelska måste översättas och bifogas. Organisationen är behörig att söka Atlas partnerskap. Samarbetspartner är en giltig organisation. Kvalitetskriterier Syftet med projektet framgår tydligt och utgår från ett identifierat utvecklingsbehov. Det framgår tydligt hur projektet kan bidra till att förverkliga de mål som anges i skolans läroplaner. Sida 20 (32)

22 Ömsesidigheten i projektet samt partnerskolornas olika roller och ansvar i projektet framgår tydligt. De planerade aktiviteterna är konkreta och relevanta. Samarbete med partnerskolan. De planerade resorna påvisar relevant partnerskap. Den sökande skolan visar tydligt hur erfarenheterna kommer att spridas samt hur projektet kommer att utvärderas och utvecklas. Prioriteringar Följande prioriteringar gäller vid urvalet: Skolor utan tidigare erfarenhet av internationellt samarbete prioriteras. Samarbetsprojekt med länder utanför den EU/EES inklusive Turkiet och Schweiz prioriteras. Eventuella andra prioriteringar beslutas av Universitets- och högskolerådet inför varje års utlysning. Därefter tas även hänsyn till följande faktorer: Geografisk spridning inom Sverige. Prioritering av nya ansökare. Rapportering Rapportering görs online på sidan Rapportering och utvärdering på vår webbplats Rapportering och utvärdering - utbyten.se Rapporten ska vara oss tillhanda senast 1 september året efter beslutet om beviljat bidrag har tagits. Observera att man tidigast kan rapportera 1 maj året efter beslutet om beviljat bidrag har tagits. Deltagandet ska kunna styrkas dels genom färdbevis i form av t.ex. boardingkort från genomförda tur- och returresor, dels genom kvitton som bekräftar de totala kostnaderna för projektet. Spara färdbevis och kvitton i fem år för eventuell revision. Dessa underlag skickas endast in på begäran av Universitets- och högskolerådet. Sida 21 (32)

23 Bilaga 2: Referensmaterial - Avtal vid beviljande av medel Detta avtal återfinns i utskriften av onlineansökan men är bilagd här som referens. ATLAS PARTNERSKAP - AVTAL Följande avtal gäller vid beviljande av bidrag inom Atlas partnerskap. 1. BESLUT Universitets- och högskolerådets beslut om beviljande av bidrag meddelas via e-post till kontaktperson och rektor/rektors motsvarighet. I beslutet specificeras bidragets storlek samt de särskilda villkor som gäller för ert bidrag. 2. SYFTE Bidraget gäller för genomförande av ett partnerskapsprojekt med en utländsk förskola/skola/utbildningsinstitution i enlighet med beskrivning i ovanstående ansökan. 3. GILTIGHET Bidraget ska utnyttjas inom den giltighetsperiod som anges i beslutet. 4. FINANSIERING Beviljat belopp samt uppgift om det minimum antal tur- och returresor som måste genomgöras framgår av beslutet. Bidraget beviljas i form av en klumpsumma beroende på antal planerade tur- och returresor och kan användas för att täcka kostnader för resor, uppehälle, studiebesök, vaccinationer, visum samt material som behövs för att genomföra projektet. Bidrag för Atlas partnerskap beviljas med högst ett belopp som motsvarar vad huvudmannen avser att bidra med. För alla nivåer gäller att minimum antal tur- och returresor kan inkludera både besök och återbesök om samarbetslandet är utanför EU/EES inklusive Turkiet och Schweiz och OECD. Kostnader för personal och eventuella vikarier är ej giltiga. Enligt paragraf 19 kommunalskattelagen är utbildnings- och forskarstipendier mestadels skattefria. Vi rekommenderar er att kontakta skattekontoret vid tveksamhet. 5. UTBETALNING AV BIDRAG Sida 22 (32)

24 Efter beslut av Universitets- och högskolerådet betalas bidraget ut till det bankgiroeller plusgironummer som finns angivet i ansökan. Observera att utbetalning ej kan ske till privata konton. 6. ÄNDRINGAR Universitets- och högskolerådet måste omgående underrättas om: Er skola/organisation beviljas bidrag för samma aktivitet/projekt. Ändringar sker i projektets syfte och aktiviteter. Projektets totala budget förändras på så sätt att kravet på 50 % medfinansiering påverkas. Projektet inte kan genomföras. Efter beslut av oss kan bidraget komma att justeras. Eventuellt utbetalt bidrag kan komma att återkrävas. 7. RAPPORT Efter avslutat projekt ska en rapport och ekonomisk redovisning skickas till Universitets- och högskolerådet. Underlag för rapporteringen finns på vår webbplats Rapportering och utvärdering - utbyten.se Rapporten ska vara oss tillhanda senast 1 september året efter beslutet om beviljat bidrag har tagits. Observera att man tidigast kan rapportera 1 maj året efter beslutet om beviljat bidrag har tagits. Deltagande måste kunna styrkas dels genom färdbevis i form av till exempel boardingkort, dels genom kvitton som bekräftar de totala kostnaderna för projektet. Verifikationerna måste sparas på skolan i fem år för eventuell revision. Observera att dessa underlag endast skickas in på begäran av Universitets- och högskolerådet. 8. GODKÄNNANDE Det är skolans skyldighet att kontrollera och följa de visumregler och krav på vaccinationer som gäller i de mottagande länderna. Ansökan och avtalet ska skrivas under av rektor/rektors motsvarighet med ekonomiskt ansvar för verksamheten. Jag intygar att uppgifterna i ansökan är riktiga samt godkänner villkoren för Atlas partnerskap: Underskrift av rektor/skolchef Ort och Datum Namnförtydligande Sida 23 (32)

25 Bilaga 3 Ekonomiska riktlinjer för Atlas partnerskap Bidrag De medel som beviljas utbetalas av Universitets- och högskolerådet direkt till skolan vid ett tillfälle. Vidare är det viktigt att veta att; Bidrag beviljas i form av en klumpsumma beroende på antal planerade tur och retur resor. För alla nivåer gäller att minimum antal tur och retur resor kan inkludera både besök och återbesök om samarbetslandet är utanför OECD och EU/EES inkl. Turkiet och Schweiz. Vid nivåer på minst tur och retur resor och måste en grupp elever/studerande delta i resorna. I de fall ansökan gäller ett multilateralt lärarutbyte gäller dessa nivåer per skolenhet. De genomförda resorna skall vara relevanta i relation till projektets syfte och mål. Krav på medfinansiering Bidrag för Atlas partnerskap får lämnas med högst ett belopp som motsvarar vad huvudmannen avser att bidra med. Skolan måste därför i sin ansökan upprätta en realistisk budget som tydligt visar avsikten att bidra med minst 50 % av de totala kostnaderna för projektet. I tabellen nedan hittar ni aktuella bidragssummor. Till er hjälp hittar ni även en tabell med uppgifter om minsta möjliga projektkostnad för varje nivå där hänsyn har tagits till kravet på minst 50 % medfinansiering. Bidragsnivåer Minimum antal tur och retur resor EU/EES inkl. Turkiet och Schweiz (SEK) Övriga Europa (SEK) Asien, Afrika Oceanien och Amerika (SEK) * * * * *Vid nivåer på minst 12 tur- och returresor måste en grupp elever/studerande delta i resorna. Sida 24 (32)

26 Minsta möjliga projektkostnad Minimum antal tur och retur resor EU/EES inkl. Turkiet och Schweiz (SEK) Övriga Europa (SEK) Asien, Afrika Oceanien och Amerika (SEK) * * * * *Vid nivåer på minst 12 tur och retur resor måste en grupp elever/studerande delta i resorna. Läs under Exempel nedan om hur man ska tänka vid val av bidragsnivå. Kostnadsposterna ska utgå från projektets planerade aktiviteter samt vara tydligt och separat redovisade, d v s ej sammanslagna i för stora klumpsummor. Studiebesök ska specificeras i enskilda poster samt moviteras utifrån projektets syfte och mål. Fördela kostnader på in- och utresor där det är aktuellt. Dessa kostnadsposter ska sedan kunna följas i rapporteringen. För att projektet inte ska dubbelfinansieras från Universitets- och högskolerådet vill vi att ni i ansökan fyller i om ni sökt eller avser att söka bidrag för samma projekt inom något annat program på myndigheten. Nedan ges mer specifika rekommendationer kring vilka kostnader som får inrymmas i projektbudgeten och när vi kan komma att begära återkrav. De ekonomiska posterna och rekommendationerna kan inte ses som uttömmande utan endast en vägledning. Om ni är osäkra på utgifter är det alltid bättre att ni kontaktar ansvarig handläggare. Ekonomikostnader som anses godkända och inte godkända Resor Flyg Det ekonomiska bidraget ska täcka de internationella flygresorna, ekonomiklass. Inom ramen för flygresor ingår även eventuella avbeställningsskydd. Resor inom landet godkänns också för att ta sig till och från flygplats. Transporter Transporter inom besökslandet för att ta sig mellan boendet och skolan samt att ta sig till och från flygplats. Ibland har skolor hört av sig och frågat om det anses som en godkänd kostnad att hyra bil för transporter av deltagare mellan olika skolor etc. Sida 25 (32)

27 Denna kostnad bedöms som godkänd så länge den sker inom projektets kontraktsperiod samt har direktkoppling till projektet. Nöjesresa Nöjesresor godtas inte, exempel på resor som inte godkänns och som betraktas som nöjesresa är safariresa och skidresa. Vill skolor ändå företa en sådan resa ska den bekostas av skolan själv samt förläggas utanför projekttiden. Logi Kostnader för logi för godkända deltagare inom Atlas partnerskap godtas. Logikostnader utanför besökstiden godtas inte. Mat och dryck Matkostnader, samtliga måltider, under hela praktikperioden godtas. Vad gäller kostnader för alkoholhaltiga drycker uppmanas skolorna att följa sin egen kommuns/regions policy gällande detta. Vaccinationer Vaccinationskostnader för godkända deltagare inom Atlas partnerskap godtas. Visum Visumkostnader för godkända deltagare inom Atlas partnerskap godtas. Även resor till och från ambassad kan godkännas om det krävs för visumhanteringen. Försäkring Utgifter för försäkring av godkända deltagare godtas. Nöjen Kostnader för nöjen godkänns inte. Till nöjen räknas bl.a. utflykter till nöjesfält, bio och bowling. Studiebesök Studiebesök med koppling till syfte och mål med partnerskapet kan inrymmas i era projektkostnader men ska motiveras. T.ex. utgifter för studiebesök till nationalparker och viktiga historiska platser kan godkännas om samtliga deltagare från skolorna i Sverige och utlandet deltar. Avskrivningsvaror Kostnader för elektronisk utrustning t.ex. datorer, kameror etc. godtas ej. Representation Representation ska vara och uppfattas som motiverad och måttfullt anpassad till representationstillfället. Som givare bör en medvetenhet finnas om att inte utsätta sig för misstanke om givande av muta. Kostnader för eventuella gåvor kan godkännas inom ramen för Atlas partnerskap men då med ett belopp om max 400sek. Sida 26 (32)

28 Personal Kostnader för personal, traktamenten och eventuella vikarier godtas inte. Projektstöd Om projektstöd av tex tolk eller koordinator behövs i projektet och dessa funktioner ej finns att tillgå på den svenska skolan, godkänns kostnader för dessa. Förberedelser Kostnader kan läggas på förberedelseträffar och andra typer av förberedelser inför ett utbyte. Då utbytet är ömsesidigt är det viktigt att ni även planerar in och räknar med kostnader för er partnerskola för att de ska ha möjlighet att har förberedelser som den svenska skolan gör. Aktiviteter arrangerade av Universitets- och högskolerådet Kostnader för deltagande i Atlasprogrammets arrangerade aktiviteter såsom upptaktsseminarier, rektorsträffar och erfarenhetsutbyten godtas. Kontroll Vid rapportering behöver ej kvitton samt färdbevis redovisas. Se dock till att spara underlag för detta i fem år för eventuell revision. Slumpvisa kontroller kommer att genomföras på rapporterade konferenser. Färdbevis i form av t.ex. boardingkort skickas då in på begäran av Universitets- och högskolerådet. Övrigt Ni rekommenderas att alltid tar kontakt med handläggare om ni är osäkra på utgifter. Medel från Atlasprogrammet utgör statliga medel. Avgifter Då Atlas partnerskap är en del av skolors undervisning och då den enligt svensk skollag ska vara avgiftfri enligt kap 15, bör tiden utomlands för eleverna också vara det, se vidare Avgifter - Skolinspektionen och Avgifter i skolan - Skolverket Återkrav I rapporteringen ska skolan redovisa beviljade medel för sin totala projektbudget. Efter granskning av rapport kan hela eller delar av utbetalat bidrag komma att återkrävas i följande fall: - Den genomförda aktiviteten överensstämmer ej med den angivna i ansökan - Antal genomförda mobilteter (tur- och retur resor) är färre än den beviljade mobilitetsnivån. - Skolan har ej bidragit med minst 50 % av de slutgiltiga totala kostnaderna för projektet. De grunder som anges för återkrav är inte uttömmande. Sida 27 (32)

29 Antal genomförda mobiliteter är färre än den beviljade mobilitetsnivån Om antalet genomförda och godkända mobiliteter (tur och retur resor) är färre än den beviljade mobilitetsnivån kan delar av bidraget komma att återkrävas enligt följande: EU/EES (SEK) Övriga Europa (SEK) Asien, Afrika Oceanien och Amerika (SEK) Återkrav per ej genomförd mobilitet Krav på medfinansiering inom Atlas partnerskap: Bidrag för Atlas partnerskap får lämnas med högst ett belopp som motsvarar vad huvudmannen avser att bidra med. Skolan ska därför bidra med minst 50 % av de totala kostnaderna för projektet. Vid slutredovisningen av projektets kostnader tillåts högst en fem procentig avvikelse från detta krav. I tabellen nedan hittar ni aktuella klumpsummor samt en tabell med uppgifter om minsta möjliga projektkostnad för varje nivå där hänsyn har tagits till kravet på minst 50 % medfinansiering. Exempel Exempel 1: Skolan A har ett samarbete med en skola i Chile. Enligt projektbeskrivningen tänker sig skolan att resa med en grupp om 10 personer (elever och personal) till Chile och ta emot en grupp om 6 personer från den chilenska skolan i Sverige. När skolan räknar ihop kostnader för resor, boende, studiebesök och material under projektperioden uppgår de beräknade kostnader till kr. Skolan A söker kr i bidrag och måste göra minst 12 tur- och returresor under projektperioden. Skolans egeninsats blir då kr och uppgår till mer än hälften av projektets totala kostnader. Totalt planerade tur och returresor: 16 Beräknade totala kostnader för projektet: kr Sökt bidrag: kr (minst 12 tur- och returresor) Exempel 2: Komvux B har ett samarbete med en skola i Egypten. Enligt projektbeskrivningen tänker sig organisation att resa med en grupp om 14 personer (studerande och personal) till Egypten. När organisationen räknar ihop kostnader för resor, boende, studiebesök och material under projektperioden uppgår de beräknade kostnader till kr. Komvux B söker kr i bidrag och måste göra minst 8 tur- och returresor under projektperioden. Organisationens egeninsats blir då kr och uppgår till mer än hälften av projektets totala kostnader. Sida 28 (32)

30 Totalt planerade tur och returresor: 14 Beräknade totala kostnader för projektet: kr Sökt bidrag: kr (minst 8 tur- och returresor) Sida 29 (32)

31 Bilaga 4 Checklista för valbarhet Använd listan som en sista kontroll av att ni har fyllt i ansökan korrekt samt att ni inte har missat någon punkt som gör att hela ansökan blir ogiltig och därmed inte kan gå vidare i bedömningsprocessen. Ansökan har utförts enligt programmets ramar och kriterier t.ex. projekttid, möjlighet till förlängning, utveckling av ett förberedande besök etc. (läs Bilaga 1) Ansökan måste fyllas i och skickas in online där samtliga sidor är ifyllda. Ansökan ska skickas in senast sista ansökningsdatum (svensk poststämpel gäller). Observera att kompletteringar efter sista ansökningsdatum ej är giltiga. Online-ansökan samt avtal har skrivits ut och undertecknats av rektor/rektors motsvarighet. I det fall rektor inte har möjlighet att skriva under kan uppgiften endast delegeras uppåt till dennes chef. Det ska då tydligt framgå vem som har skrivit under. Organisationen är behörig att söka Atlas partnerskap dvs. är en förskola, grundskola, gymnasieskola, kommunal vuxenutbildning, allmän linje vid en folkhögskola eller en kompletterande utbildning. Samarbetspartner är en giltig organisation, dvs. är en förskola, skola, vuxenutbildningsorganisation i ett annat land. Aktuellt samarbetsavtal/inbjudan har bifogats ansökan. Det kan vara i form av ett brev, formellt e-post eller fax. Om stöd söks för att bjuda in partnern ska en bekräftelse från samarbetsskolan bifogas. Samarbetsavtal/inbjudan på annat språk än svenska och engelska måste översättas och bifogas. I de fall man har flera samarbetspartners så ska inbjudan/samarbetsavtal finnas från respektive skola. Inbjudan/samarbetsavtal ska: - Vara daterat - Ska påvisa att samarbetet rör det aktuella projektet - Beskriva mottagande/inbjuden skolas roll i projektet - Intyga att man där samarbetet ska ske bedriver utbildning på högst gymnasial nivå (om universitet) - Intyga att man äger/driver skolor där samarbetet sker (om organisation) - Underskrivet av ansvarig person med titel på mottagande/inbjuden partnerskola Observera att om ansökan är en utveckling av ett Atlas förberedande besök måste minst en av de beviljade resorna ha genomförts för att kunna söka vidare inom Atlas partnerskap. Tänk på att: Universitets- och högskolerådet inte har någon möjlighet att i förväg läsa ansökningarna och undersöka huruvida de är korrekt ifyllda/kompletta eller inte. Observera även att hänvisningar till webbsidor och dylikt ej kan göras. Sida 30 (32)

32 Bilaga 5 EES och OECD:s medlemsländer Sida 31 (32)

Handbok för projektansökan. Atlas konferens 2015

Handbok för projektansökan. Atlas konferens 2015 Handbok för projektansökan Atlas konferens 2015 Förord Välkommen till Atlasprogrammet för globalt partnerskap, konferens och praktik. Syftet med denna handbok är att ge er som projektansökare vägledning

Läs mer

Handbok för projektansökan. Atlas Konferens 2014

Handbok för projektansökan. Atlas Konferens 2014 Handbok för projektansökan Atlas Konferens 2014 Förord Välkommen till Atlasprogrammet för globalt partnerskap, konferens och praktik. Syftet med denna handbok är att ge er som projektansökare vägledning

Läs mer

Handbok för projektansökan. Atlas förberedande besök 2015

Handbok för projektansökan. Atlas förberedande besök 2015 Handbok för projektansökan Atlas förberedande besök 2015 Förord Välkommen till Atlasprogrammet för globalt partnerskap, konferens och praktik. Syftet med denna handbok är att ge er som projektansökare

Läs mer

Ramar och kriterier för Atlas planering 2017

Ramar och kriterier för Atlas planering 2017 Ramar och kriterier för Atlas planering 2017 Syfte och mål Syftet med Atlas planering är att främja utvecklingen av internationella kontakter inom det offentliga skolväsendet och bland fristående skolor

Läs mer

Handbok för projektansökan. Atlas konferens 2017

Handbok för projektansökan. Atlas konferens 2017 Handbok för projektansökan Atlas konferens 2017 1 Handboken är tänkt att ge dig som projektansökare vägledning, stöd och råd när du fyller i ansökan för Atlas konferens. Om du har frågor om ansökan är

Läs mer

Handbok för projektansökan. Atlas praktik 201

Handbok för projektansökan. Atlas praktik 201 Handbok för projektansökan Atlas praktik 201 Förord Handboken är tänkt att ge dig som projektansökare vägledning, stöd och råd när du fyller i ansökan för Atlas praktik. Om du har frågor om ansökan eller

Läs mer

Handbok för projektansökan. Atlas planering 2015

Handbok för projektansökan. Atlas planering 2015 Handbok för projektansökan Atlas planering 2015 Förord Handboken är tänkt att ge dig som projektansökare vägledning, stöd och råd när du fyller i ansökan för Atlas planering. Om du har frågor om ansökan

Läs mer

Ramar och kriterier Atlas praktik 2017

Ramar och kriterier Atlas praktik 2017 Ramar och kriterier Atlas praktik 2017 Syfte och mål Projekt inom Atlas praktik ska förutom individuell kompetensutveckling för elever främja skolans internationalisering, bland annat genom att stödja

Läs mer

Handbok för projektansökan. Athena planering 2015

Handbok för projektansökan. Athena planering 2015 Handbok för projektansökan Athena planering 2015 Förord Handboken är tänkt att ge dig som projektansökare vägledning, stöd och råd när du fyller i ansökan för Athena planering. Om du har frågor om ansökan

Läs mer

Ekonomiska riktlinjer. Athena 2014

Ekonomiska riktlinjer. Athena 2014 Ekonomiska riktlinjer Athena 2014 Ekonomiska riktlinjer för programmet Athena 2014 1. INTRODUKTION De medel som beviljas betalar Universitets- och högskolerådet ut i form av schablonbidrag för resekostnader,

Läs mer

Handbok för projektansökan. Atlas partnerskap 2015

Handbok för projektansökan. Atlas partnerskap 2015 Handbok för projektansökan Atlas partnerskap 2015 Förord Handboken är tänkt att ge dig som projektansökare vägledning, stöd och råd när du fyller i ansökan för Atlas partnerskap. Om du har frågor om ansökan

Läs mer

2013-09-04 Atlas Förberedande besök och partnerskap 2013

2013-09-04 Atlas Förberedande besök och partnerskap 2013 2013-09-04 Atlas Förberedande besök och partnerskap 2013 Susanne Hagström Larsson Program Onsdag 4 sept 10.30-12.30 Programinformation 12.30-13.30 Lunch 13.30-15.00 Metodövning 15.00-15.30 Kaffe 15.30-16.30

Läs mer

UPPTAKTSSEMINARIUM 13-14 SEPTEMBER

UPPTAKTSSEMINARIUM 13-14 SEPTEMBER ATLAS PARTNERSKAP 2012 UPPTAKTSSEMINARIUM 13-14 SEPTEMBER Information Atlas Allmänt om Internationella programkontoret Atlas syfte Fakta ansökningsomgång Projektadministration Förutsättningar för ett lyckat

Läs mer

Handbok för projektansökan

Handbok för projektansökan Handbok för projektansökan Atlas planering 2017 Om ansökan Handboken är tänkt att ge dig som projektansökare vägledning, stöd och råd när du fyller i ansökan för Atlas planering. Om du har frågor om ansökan

Läs mer

Handbok för projektansökan

Handbok för projektansökan Handbok för projektansökan Atlas planering 2016 Förord Handboken är tänkt att ge dig som projektansökare vägledning, stöd och råd när du fyller i ansökan för Atlas planering. Om du har frågor om ansökan

Läs mer

Allmänna villkor Atlas planering Allmänna villkor för bidrag

Allmänna villkor Atlas planering Allmänna villkor för bidrag Allmänna villkor för bidrag Atlas planering 2018 Allmänna villkor för bidrag inom Atlas planering 2018 Vid tillämpning av de allmänna villkoren definierar vi följande begrepp enligt nedan: Huvudman kommuner,

Läs mer

2014-01-31 Atlas förberedande besök 2014

2014-01-31 Atlas förberedande besök 2014 2014-01-31 Atlas förberedande besök 2014 Susanne Hagström Larsson Program 09.00 09.30 Registrering & kaffe 09.30 10.00 Välkomsthälsning Sten Vesterman, chef Internationella avd. Universitets- och högskolerådet

Läs mer

Madelene Johansson Stockholm 27 jan 2012

Madelene Johansson Stockholm 27 jan 2012 Madelene Johansson Stockholm 27 jan 2012 Internationella programkontoret Uppdrag: stödja olika former av internationellt samarbete inom utbildning främja svenskt deltagande i programmen analysera och sprida

Läs mer

Allmänna villkor Atlas partnerskap Allmänna villkor för bidrag

Allmänna villkor Atlas partnerskap Allmänna villkor för bidrag Allmänna villkor för bidrag Atlas partnerskap 2018 Allmänna villkor för bidrag inom Atlas partnerskap 2018 Vid tillämpning av de allmänna villkoren definierar vi följande begrepp enligt nedan: Huvudman

Läs mer

Handbok för projektansökan

Handbok för projektansökan Handbok för projektansökan Praktikantprogrammet 2015 Direktförmedlande organisation Förord Handboken är tänkt att ge dig som projektansökare vägledning, stöd och råd när du fyller i ansökan för Praktikantprogrammet

Läs mer

Allmänna villkor för bidrag

Allmänna villkor för bidrag Allmänna villkor för bidrag Atlas partnerskap Ansökningsomgång 2019 Kontaktuppgifter: Universitets- och högskolerådet E-mail: atlas@uhr.se Telefon: 010 470 03 00 För mer information om Atlas partnerskap,

Läs mer

Handbok. Praktikantprogrammet för yngre personer. Ansökningsomgång 2013

Handbok. Praktikantprogrammet för yngre personer. Ansökningsomgång 2013 Handbok Praktikantprogrammet för yngre personer Ansökningsomgång 2013 Förord Välkommen till praktikantprogrammet. Syftet med denna handbok är att ge er som projektansökare vägledning och råd när ni fyller

Läs mer

Atlas partnerskap 2016

Atlas partnerskap 2016 Atlas partnerskap 2016 9 september Susanne H. Larsson Atlas partnerskap i världen 2016 Utbildningsnivå Beviljade Partnerskap 2015 Partnerskap 2016 Förskola 0 2 För-och grundskola 1 3 Grundskola 17 8 Grundskola-gy

Läs mer

Handbok för projektansökan

Handbok för projektansökan Handbok för projektansökan Atlas praktik 2016 Förord Handboken är tänkt att ge dig som projektansökare vägledning, stöd och råd när du fyller i ansökan för Atlas praktik. Om du har frågor om ansökan eller

Läs mer

Handbok för ansökan. Minor Field Studies stipendier 2015

Handbok för ansökan. Minor Field Studies stipendier 2015 Handbok för ansökan Minor Field Studies stipendier 2015 Förord Välkommen till Minor Field Studies, programmet för insamling av material i fält för examensarbeten. Syftet med denna handbok är att ge dig

Läs mer

Ramar och kriterier. Linnaeus-Palme planering (7)

Ramar och kriterier. Linnaeus-Palme planering (7) Ramar och kriterier 2018-09-14 Linnaeus-Palme planering 2018 1 (7) Innehåll Ansökningsomgång Linnaeus-Palme planering 2018 3 Om programmet... 3 Aktivitetsperiod och utbytesperiod... 4 Vidareförmedling

Läs mer

Handbok för projektansökan. Athena 2014

Handbok för projektansökan. Athena 2014 Handbok för projektansökan Athena 2014 Förord Välkommen till Athena. Programmet för globalt utbyte inom yrkesutbildning. Syftet med denna handbok är att ge er som projektansökare vägledning och råd när

Läs mer

Handbok för projektansökan. Atlas praktik 2014

Handbok för projektansökan. Atlas praktik 2014 Handbok för projektansökan Atlas praktik 2014 Förord Välkommen till Atlasprogrammet för globalt partnerskap, konferens och praktik. Syftet med denna handbok är att ge er som projektansökare vägledning

Läs mer

Athena Programinformation

Athena Programinformation Athena Programinformation Information om Athena Syfte Resultatfokus Statistik Programinformation Rapportering Förutsättningar för ett lyckat projekt Syfte Inom resultatstrategin för kapacitetsutveckling

Läs mer

Ansöka om projektmedel i Projektrummet

Ansöka om projektmedel i Projektrummet 1(11) Datum 2009-11-06 Ansöka om projektmedel i Projektrummet Läs all information om ansökningsomgången (utlysningen) Börja alltid med att läsa vad som krävs för den ansökningsomgång du tänker söka medel

Läs mer

LINNAEUS-PALME KRITERIER OCH PRIORITERINGSGRUNDER VID BEDÖMNING AV ANSÖKNINGAR INOM LINNAEUS-PALME 2013 2014 OCH 2013-2015

LINNAEUS-PALME KRITERIER OCH PRIORITERINGSGRUNDER VID BEDÖMNING AV ANSÖKNINGAR INOM LINNAEUS-PALME 2013 2014 OCH 2013-2015 LINNAEUS-PALME KRITERIER OCH PRIORITERINGSGRUNDER VID BEDÖMNING AV ANSÖKNINGAR INOM LINNAEUS-PALME 2013 2014 OCH 2013-2015 Kriterier och prioriteringsgrunder vid bedömning av ansökningar inom Linnaeus-Palme

Läs mer

Athena Upptaktsseminarium

Athena Upptaktsseminarium 2014-09-03 Athena Upptaktsseminarium Madelene Johansson Therese Hadland Program för dagarna Ons 3 sep 10.30-12.30 Programinformation Athena 12.30-13.30 Lunch 12.30-13.30 Lunch 13.30-14.00 Migrationsverket

Läs mer

Frågor och svar om Projektrummet

Frågor och svar om Projektrummet 1(6) Senast uppdaterad 2008-08-21 Frågor och svar om Projektrummet FRÅGOR OCH SVAR OM PROJEKTRUMMET... 1 1. Hur ändrar jag uppgifter för min organisation eller mitt arbetsställe?... 2 2. Hur ändrar jag

Läs mer

UPPTAKTSSEMINARIUM 13 SEPTEMBER

UPPTAKTSSEMINARIUM 13 SEPTEMBER ATLAS PRAKTIK 2012 UPPTAKTSSEMINARIUM 13 SEPTEMBER PROGRAM 13 SEPTEMBER 10.00 11.30 Programinformation 11.40-12.45 Skolan möter världen (Hörsalen) 12.45 13.45 Lunch 13.45 15.00 Internationalisera för en

Läs mer

Ramar och kriterier. Minor Field Studies

Ramar och kriterier. Minor Field Studies Ramar och kriterier Minor Field Studies Ramar och kriterier för Minor Field Studies Minor Field Studies Minor Field Studies (MFS) är ett stipendieprogram som tar i beaktande både utvecklingen av den enskilda

Läs mer

Från universitets och högskolerådets regionala nätverk

Från universitets och högskolerådets regionala nätverk Information om ERASMUS+ I SVERIGE Från universitets och högskolerådets regionala nätverk för internationalisering. Erasmus+ är Europeiska unionens program för utbildning, ungdom och idrott för åren 2014

Läs mer

EU-PROJEKTGUIDEN. Guide för att söka EU-stöd. East Sweden EU-kontoret - Bryssel

EU-PROJEKTGUIDEN. Guide för att söka EU-stöd. East Sweden EU-kontoret - Bryssel EU-PROJEKTGUIDEN Guide för att söka EU-stöd East Sweden EU-kontoret - Bryssel Innehållsförteckning Inledning... 1 EU-stöd... 2 Grundprinciper för de transnationella sektorsprogrammen... 3 Hur planerar

Läs mer

2013-01-31. Madelene Johansson. Atlas praktik

2013-01-31. Madelene Johansson. Atlas praktik 2013-01-31 Madelene Johansson Atlas praktik Program 9.45-10.40 Programinformation 10.45-11.15 Inger Carlström Kinda lärcentrum 11.30 13.00 Lunch inkl erfarenhetsutbyte 13.00-14.15 Globalt lärande - Hörsalen

Läs mer

Kina-programmet, utlysning 2014

Kina-programmet, utlysning 2014 Asien-programhelhet utbildningssamarbete Kina-programmet, utlysning 2014 1. Allmänt CIMOs Asien-program finansierar projekt inom högskolornas utbildningssamarbete med målområden i Asien som anses speciellt

Läs mer

Handbok för projektansökan

Handbok för projektansökan Handbok för projektansökan Praktikantprogrammet 2016 Direktförmedlande organisationer Handbok Praktikantprogrammet Direktförmedlande organisationer Förord Handboken är tänkt att ge dig som ska ansöka om

Läs mer

Ansökan om verksamhetsbidrag till organisationer

Ansökan om verksamhetsbidrag till organisationer Utvecklingsavdelningen 2015-02-04 Dnr 8.1.1_2015:183 1 (5) Entreprenörskap i skolan 2015 Ansökan om verksamhetsbidrag till organisationer Skolverket har i uppdrag av regeringen att stimulera arbetet med

Läs mer

Handbok för projektansökan

Handbok för projektansökan Handbok för projektansökan Praktikantprogrammet 2016 Vidareförmedlande organisationer Sida 1 (8) Handbok Praktikantprogrammet 2016 Vidareförmedlande organisationer Förord Handboken är tänkt att ge dig

Läs mer

Nordplus APL utomlands

Nordplus APL utomlands Nordplus APL utomlands 2016-11-15 Universitets- och Högskolerådet Jessica Svedlund Internationella program Ett 20-tal program under 2015 och initiativ som erbjuder internationella utbyten och samarbeten

Läs mer

Information om UHR och våra program Erasmus+ Frågor och svar om programmen Erasmus Student Network (ESN) presentation& workshop

Information om UHR och våra program Erasmus+ Frågor och svar om programmen Erasmus Student Network (ESN) presentation& workshop Seminariets upplägg Information om UHR och våra program Erasmus+ Frågor och svar om programmen Erasmus Student Network (ESN) presentation& workshop 2014 05 26 Carola Barhammar& Karin Andrén 1 2014 05 19

Läs mer

Anvisning till blanketten Projektstöd ansökan om stöd 2014 2020

Anvisning till blanketten Projektstöd ansökan om stöd 2014 2020 Anvisning till blanketten Projektstöd ansökan om stöd 2014 2020 Vem ska använda blanketten? Den här blanketten använder du för att söka stöd inom havs-och fiskeriprogrammet 2014-2020 för produktions-och

Läs mer

Riktlinjer. Praktikantprogrammet för yngre personer. Ansökningsomgång 2013

Riktlinjer. Praktikantprogrammet för yngre personer. Ansökningsomgång 2013 Riktlinjer Praktikantprogrammet för yngre personer Ansökningsomgång 2013 Riktlinjer Praktikantprogrammet för yngre personer 1. Inledning... 2 1.1 Syfte... 2 1.2 Förutsättningar för organisationer att delta

Läs mer

Madelene Johansson. Atlas praktik

Madelene Johansson. Atlas praktik 2014-01-31 Madelene Johansson Atlas praktik Program Fredag 31 januari 09.00 09.30 Registrering & kaffe 09.30 10.00 Välkomsthälsning 10.00 11.30 Programinformation 11.30 12.30 Lunch inklusive erfarenhetsutbyte

Läs mer

Ansökan om verksamhetsbidrag för entreprenörskap i skolan/statsbidrag till organisationer 2014

Ansökan om verksamhetsbidrag för entreprenörskap i skolan/statsbidrag till organisationer 2014 Utvecklingsavdelningen 2013-10-25 Dnr 2013:422 1 (5) Ansökan om verksamhetsbidrag för entreprenörskap i skolan/statsbidrag till organisationer 2014 Det här dokumentet innehåller information för organisationer

Läs mer

Universitets- och högskolerådet Lika barn kanske leker bäst men olika barn lär sig mest

Universitets- och högskolerådet Lika barn kanske leker bäst men olika barn lär sig mest 2015-11-04 Universitets- och högskolerådet Lika barn kanske leker bäst men olika barn lär sig mest Ewa Gustafsson Eva Flemming Birgitta Fridell Kerstin Hagblom Svante Sandell Från policy till program Varför

Läs mer

Hjälp till att fylla i ansökan för Interreg Sverige Norge programmet, 2015-09-09

Hjälp till att fylla i ansökan för Interreg Sverige Norge programmet, 2015-09-09 Hjälp till att fylla i ansökan för Interreg Sverige Norge programmet, 2015-09-09 1 Så funkar det Guide till Min ansökan INNAN DU BÖRJAR FYLLA I ANSÖKAN För att kunna börja att fylla i ansökan behöver du

Läs mer

Om Fortes resebidrag 2013-06-27

Om Fortes resebidrag 2013-06-27 2013-06-27 Om Fortes resebidrag Medel för utrikes resor bör i första hand sökas inom ramen för en projektansökan. Forskare kan dock söka separata resebidrag för utrikes resor i följande fall: För att presentera

Läs mer

Ansökan om bidrag till internationellt kulturutbyte inom musik Läs bifogad information innan du fyller i blanketten!

Ansökan om bidrag till internationellt kulturutbyte inom musik Läs bifogad information innan du fyller i blanketten! Ansökan om bidrag till internationellt kulturutbyte inom musik Läs bifogad information innan du fyller i blanketten! Personuppgifter Alla bidrag söks av och tilldelas personer, ej grupper eller organisationer.

Läs mer

Athena globalt utbyte inom yrkesutbildning. Ansökningsomgång 2011

Athena globalt utbyte inom yrkesutbildning. Ansökningsomgång 2011 Athena globalt utbyte inom yrkesutbildning Ansökningsomgång 2011 Anna Werner 2011-09-01 Välkomna! Upplägg under upptaktsseminariet Introduktion och bakgrund Praktisk information Workshop om ömsesidighet

Läs mer

Om Fortes konferensbidrag

Om Fortes konferensbidrag 2013-06-27 Om Fortes konferensbidrag Syftet med konferensbidragen är att underlätta kontakter och erfarenhetsutbyte mellan svenska och utländska forskare samt tillföra kunskaper från det internationella

Läs mer

Asien-programmet Utbildningssamarbete

Asien-programmet Utbildningssamarbete 1 Asien-programmet Utbildningssamarbete Utlysning 2012 1. Allmänt CIMOs Asien-program finansierar projekt inom högskolornas utbildningssamarbete med målområden i Asien som anses speciellt viktiga för Finland,

Läs mer

Kompetensutveckla gränslöst

Kompetensutveckla gränslöst Kompetensutveckla gränslöst Möjligheter för personal genom UHRs program 2016-10-10 Ahmed Ismail Nordplus Möjligheter i Norden Vuxen Junior Målgrupp för yrkesutbildning: Organisationer, institutioner,

Läs mer

Nytt europeiskt utbildningsprogram: Erasmus+

Nytt europeiskt utbildningsprogram: Erasmus+ Nytt europeiskt utbildningsprogram: Erasmus+ "Erasmus+" är namnet på EU:s nya program för utbildning, ungdom och sport. Det kommer att ersätta det ramprogram som finns idag och starta 2014. Det nya programmet

Läs mer

Kan internationalisering ge bättre matematikundervisning?

Kan internationalisering ge bättre matematikundervisning? Kan internationalisering ge bättre matematikundervisning? Internationella programkontoret är en statlig myndighet som arbetar för att höja kvaliteten inom utbildningsområdet genom att ge förutsättningar

Läs mer

Europeiska integrationsfonden

Europeiska integrationsfonden Diarienummer 2012-2 1(7) Stöder integration av medborgare från länder utanför EU Europeiska integrationsfonden Stöder projekt som syftar till att förbättra integrationen för nyanlända tredjelandsmedborgare

Läs mer

Handbok för projektrapportering

Handbok för projektrapportering Handbok för projektrapportering Atlas partnerskap projekt beviljade 2015 Förord Nu är det dags att rapportera ert projekt inom Atlas partnerskap. Handboken är tänkt att ge dig som projektägare/ansvarig

Läs mer

Handbok Delrapport. Athena utbyten

Handbok Delrapport. Athena utbyten Handbok Delrapport Athena utbyten Förord Delrapportering Resultaten av beviljade utbyten mäts vid rapporteringen. Du rapporterar online genom ditt användarkonto för Athena utbyten. 1. När er ansökan beviljades

Läs mer

Ansökningsmeddelande 2018 för Asienprogrammet

Ansökningsmeddelande 2018 för Asienprogrammet Ansökningsmeddelande 2018 för Asienprogrammet Utbildningssamarbete, Japan och Sydkorea 1. Allmänt Utbildningsstyrelsens Asien-program finansierar samarbetsprojekt med högskolor i asiatiska områden som

Läs mer

Programinformation Praktikantprogrammet

Programinformation Praktikantprogrammet 2015-09-22 Madelene Johansson Karin Cederergren Programinformation Praktikantprogrammet Innehåll 9.40-10.10 Presentation av deltagare, uppföljning av föreläsning 10.10-10.40 FIKA 10.40-11.30 Programinformation

Läs mer

Förhandsvisning webblankett

Förhandsvisning webblankett Dokumentbeteckning 2015-10-27 1(20) Regler och behörighet Statsbidrag Förhandsvisning webblankett Välkommen att ansöka om statsbidrag för 2016 och 2017 till kvinno- och tjejjourer. Ansökan ska ha kommit

Läs mer

27 nov 2014. Kerstin Hagblom EPALE. Electronic Platform for Adult Learning in Europe

27 nov 2014. Kerstin Hagblom EPALE. Electronic Platform for Adult Learning in Europe EPALE Electronic Platform for Adult Learning in Europe 27 nov 2014 Kerstin Hagblom 2 EPALE: http://ec.europa.eu/epale/ Webbplats för att samla stöd till vuxenutbildningsaktörer i Europa För vem? Den som

Läs mer

Universitets- och högskolerådet Internationella möjligheter för dig som är studie- och yrkesvägledare inom vuxenutbildning

Universitets- och högskolerådet Internationella möjligheter för dig som är studie- och yrkesvägledare inom vuxenutbildning 2015-11-12 Universitets- och högskolerådet Internationella möjligheter för dig som är studie- och yrkesvägledare inom vuxenutbildning Ewa Gustafsson Birgitta Fridell Kerstin Hagblom Program 12.30 13.15

Läs mer

Översiktlig ansökarguide till Nordplus vuxen 2015

Översiktlig ansökarguide till Nordplus vuxen 2015 Översiktlig ansökarguide till Nordplus vuxen 2015 Nordplus har en gemensam webbplats, http://www.nordplusonline.org/. Det är här du börjar. Du kan därifrån ladda ner användarhandboken där programmet beskrivs.

Läs mer

Guide till Min ansökan

Guide till Min ansökan Guide till Min ansökan INNAN DU BÖRJAR På startsidan kan du välja språk (svenska eller finska). För att kunna fylla i ansökan behöver du skapa ett användarkonto (se instruktion på bild 3). Ska du som skapar

Läs mer

HANDLEDNING till ansökningsblankett om projektstöd

HANDLEDNING till ansökningsblankett om projektstöd HANDLEDNING till ansökningsblankett om projektstöd Handledning till ansökningsblankett om projektstöd Rubrikerna nedan följer de punkter som finns i ansökningsblanketten. 1. Allmänna uppgifter Projektets

Läs mer

Ramar och kriterier. Linnaeus-Palme partnerskap (13)

Ramar och kriterier. Linnaeus-Palme partnerskap (13) Ramar och kriterier 2017-03-30 Linnaeus-Palme partnerskap 2017 1 (13) Innehåll Om programmet... 3 Nyheter i ansökningsomgången... 5 Överenskommelse mellan UHR och projektägaren... 5 Aktivitetsperiod och

Läs mer

2. Ifall det är första gången ert nätverk ansöker om Nordplus-stöd via denna databas (2005 ) måste du registrera dig som ny användare.

2. Ifall det är första gången ert nätverk ansöker om Nordplus-stöd via denna databas (2005 ) måste du registrera dig som ny användare. ANSÖKNINGSANVISNINGAR 2006 Innan du fyller i ansökan: *Skriv ut och läs dessa ansökningsanvisningar noggrant. *Följ anvisningarna nedan. Hjälptext finns också elektroniskt i ansökningsformuläret. Kryssa

Läs mer

Obs Bilderna kanske inte är helt korrekta, text ändringar kan förekomma

Obs Bilderna kanske inte är helt korrekta, text ändringar kan förekomma Skolvalet I den här manualen beskrivs hur du ska utföra skolvalet. Tacka Ja till den reserverade skolan (CTRL+Vänsterklick för att använda länken) Söka till annan skola Tack nej till den reserverade skolan

Läs mer

Starta internet och sök fram kommunens hemsida: www.oxelosund.se och E- tjänst. Logga in med ditt användarnamn och lösenord i liknande ruta:

Starta internet och sök fram kommunens hemsida: www.oxelosund.se och E- tjänst. Logga in med ditt användarnamn och lösenord i liknande ruta: Innehållsförteckning Inledning 2 Vem är medborgare? 2 Hur får jag mitt konto? 2 Hur loggar jag in? 2 Jag vill byta mitt lösenord 3 Jag har glömt mina inloggningsuppgifter 3 Jag vill logga ut 4 Översikt

Läs mer

HANDBOK. för ansökan av medel från Centerkvinnornas fond VÄRLDEN ANGÅR OSS

HANDBOK. för ansökan av medel från Centerkvinnornas fond VÄRLDEN ANGÅR OSS HANDBOK för ansökan av medel från Centerkvinnornas fond VÄRLDEN ANGÅR OSS Världen angår oss Centerkvinnornas fond Världen angår oss (VAO) är fonden för Centerkvinnornas medlemmar som vill jobba för en

Läs mer

Instruktioner för uppdatering av skolenhetsregistret inför terminsstart 2015

Instruktioner för uppdatering av skolenhetsregistret inför terminsstart 2015 1(9) November 2015 Instruktioner för uppdatering av skolenhetsregistret inför terminsstart 2015 Uppgifterna ska uppdateras så att de visar hur skolorganisationen ser ut vid terminsstart läsåret 2015/2016.

Läs mer

Guide till hur jag ansöker i Idrottslyftet 2015 till projekt: Öppna projekt

Guide till hur jag ansöker i Idrottslyftet 2015 till projekt: Öppna projekt Guide till hur jag ansöker i Idrottslyftet 2015 till projekt: Öppna projekt 1. Logga in på föreningens sida i IdrottOnline genom att klicka på hänglåset i högra hörnet (se bild), så måste du skriva i ditt

Läs mer

Anvisningar till blanketten Ansökan utbetalning stöd till insatser på livsmedelsområdet

Anvisningar till blanketten Ansökan utbetalning stöd till insatser på livsmedelsområdet Anvisningar till blanketten Ansökan utbetalning stöd till insatser på livsmedelsområdet VEM SKA ANVÄNDA BLANKETTEN? Den här blanketten är till för dig som ska ansöka om utbetalning av stöd till insatser

Läs mer

ANSÖKAN OM VERKSAMHETSBIDRAG MUSIKARRANGÖRER

ANSÖKAN OM VERKSAMHETSBIDRAG MUSIKARRANGÖRER ANSÖKAN OM VERKSAMHETSBIDRAG MUSIKARRANGÖRER För ansökningsperiod, se Kulturrådets webbplats. ANVISNINGAR FÖR BLANKETTEN Observera Den här blanketten är optimerad för webbläsaren Internet Explorer versionerna

Läs mer

Leonardo da Vinci - programmen som rör yrkesutbildning

Leonardo da Vinci - programmen som rör yrkesutbildning Leonardo da Vinci - programmen som rör yrkesutbildning Internationella PROGRAMKONTORET Statlig myndighet Utbildningsdepartementet Uppdrag: stödja olika former av internationellt samarbete inom utbildning

Läs mer

Regler och anvisningar för ansökan om bidrag till organisation, samverkan och nätverkande

Regler och anvisningar för ansökan om bidrag till organisation, samverkan och nätverkande Dnr CIF 2017/8 Regler och anvisningar för ansökan om bidrag till organisation, samverkan och nätverkande Vänligen läs igenom detta dokument innan du påbörjar en ansökan. Var ute i god tid när du ska lämna

Läs mer

Rundvirkesstiftelsen. Ansökan om stöd från Rundvirkesstiftelsen 1(6)

Rundvirkesstiftelsen. Ansökan om stöd från Rundvirkesstiftelsen 1(6) Rundvirkesstiftelsen Ansökan om stöd från Rundvirkesstiftelsen 1(6) På den här blanketten ansöker du om stöd från Rundvirkesstiftelsen. Rundvirkesstiftelsen har som ändamål att stödja verksamhet som är

Läs mer

Ansökan om utbetalning 1(8)

Ansökan om utbetalning 1(8) Ansökan om utbetalning 1(8) Ärendenr Mottagare Plats för streckkodsetikett Skogsstyrelsen Stöd Box 7 351 03 Växjö På den här blanketten ansöker du om utbetalning av stöd till natur- och kulturmiljövårdsåtgärder

Läs mer

Vanliga frågor och svar inom Europeiska Solidaritetskåren

Vanliga frågor och svar inom Europeiska Solidaritetskåren SENAST UPPDATERAD: 2019-10-13 1 (6) Vanliga frågor och svar inom Europeiska Solidaritetskåren ANSÖKAN 1. När är sista dag för att lämna in ansökan inom Europeiska Solidaritetskåren? Aktuella ansökningstider

Läs mer

Ramar och kriterier Minor Fields Studies 2017

Ramar och kriterier Minor Fields Studies 2017 Ramar och kriterier Minor Fields Studies 2017 Beskrivning av och syfte med programmet Minor Field Studies (MFS) är en stödform inom det svenska biståndet som administreras av Universitets- och högskolerådet

Läs mer

Endast arbetsmaterial

Endast arbetsmaterial ANSÖKAN OM BIDRAG LITTERÄRA EVENEMANG I UTLANDET För sista ansökningsdag, se Kulturrådets hemsida ANVISNINGAR FÖR ANSÖKAN Observera Den här blanketten är optimerad för webbläsaren Internet Explorer versionerna

Läs mer

E-rekrytering Sökandeportalen

E-rekrytering Sökandeportalen E-rekrytering Sökandeportalen Manual för Sökandeportalen i Göteborgs universitets E-rekryteringssystem 2012-04-24 Innehåll Göteborgs universitets Sökandeportal... 3 Skapa ett nytt konto... 4 Startsidan...

Läs mer

Handbok för projektrapportering

Handbok för projektrapportering Handbok för projektrapportering Athena utbyten 2015 Förord Nu är det dags att rapportera projekt inom Athena utbyten. Handboken är tänkt att ge dig som projektägare vägledning, stöd och råd när du fyller

Läs mer

Endast arbetsmaterial ANSÖKAN OM BIDRAG TILL PROJEKT INOM BOKSTART. För ansökningsperiod, se Kulturrådets webbplats. ANVISNINGAR FÖR BLANKETTEN

Endast arbetsmaterial ANSÖKAN OM BIDRAG TILL PROJEKT INOM BOKSTART. För ansökningsperiod, se Kulturrådets webbplats. ANVISNINGAR FÖR BLANKETTEN ANSÖKAN OM BIDRAG TILL PROJEKT INOM BOKSTART För ansökningsperiod, se Kulturrådets webbplats. ANVISNINGAR FÖR BLANKETTEN Observera Den här blanketten är optimerad för webbläsaren Internet Explorer versionerna

Läs mer

Information om nätverksaktiviteter

Information om nätverksaktiviteter Information om nätverksaktiviteter Genom nätverksaktiviteterna sprider Landsbygdsnätverket information om landsbygdsprogrammet. Nätverksaktiviteterna syftar även till att underlätta metodutbyte och erfarenhetsutbyte

Läs mer

Anvisningar för nätverksbidrag 2014

Anvisningar för nätverksbidrag 2014 2013-12-11 Anvisningar för nätverksbidrag 2014 Nätverksbidragen skall underlätta för forskare inom Fortes ansvarsområde att samarbeta över institutions- och fakultetsgränser. Forte stöder i första hand

Läs mer

Ansökan om stöd till utvecklingsprojekt för jämställda offentliga miljöer i städer och tätorter (SFS 2013:1102)

Ansökan om stöd till utvecklingsprojekt för jämställda offentliga miljöer i städer och tätorter (SFS 2013:1102) Läs informationsbroschyren om stöd till utvecklingsprojekt för jämställda offentliga miljöer i städer och tätorter innan du fyller i ansökan. Ansökningsblanketten fylls i på svenska och måste vara Boverket

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (6) Beslutsdatum 2008-04-29 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Stockholm Namn på utlysning: Förprojektering

Läs mer

Skogsstyrelsen Anvisning ansökan om utbetalning av företagsstöd 2(6)

Skogsstyrelsen Anvisning ansökan om utbetalning av företagsstöd 2(6) 1(6) Anvisning till ansökan om utbetalning av företagsstöd för kompetensutveckling Vem ska använda blanketten? Den här blanketten är till för dig som ska ansöka om utbetalning av beviljat företagsstöd

Läs mer

Regler och anvisningar för ansökan om organisationsstöd gällande år 2016

Regler och anvisningar för ansökan om organisationsstöd gällande år 2016 Dnr CIF 2015/11 Regler och anvisningar för ansökan om organisationsstöd gällande år 2016 Vänligen läs igenom detta dokument innan du påbörjar en ansökan. Var ute i god tid när du ska lämna in en ansökan,

Läs mer

Handbok för administration av utbildning med endast tillsyn

Handbok för administration av utbildning med endast tillsyn Handbok för administration av utbildning med endast tillsyn september 2015 Innehållsförteckning Att administrera en utbildning som har stöd i form av endast tillsyn... 3 En utbildning från start till slut...

Läs mer

Att söka projektmedel av Innovativ Kultur

Att söka projektmedel av Innovativ Kultur Att söka projektmedel av Innovativ Kultur I detta dokument finner du information om vilka som kan söka medel från Innovativ Kultur, vad man kan söka för, hur ansökan går till, vad den ska innehålla mm.

Läs mer

Vägledning - för dig som söker projektmedel till insatser mot hedersrelaterat våld och förtryck

Vägledning - för dig som söker projektmedel till insatser mot hedersrelaterat våld och förtryck Vägledning - för dig som söker projektmedel till insatser mot hedersrelaterat våld och förtryck 2 FÖRORD 3 1. ANSÖKAN 4 1.1 LÄNSSTYRELSENS DIREKTIV FÖR ATT ANSÖKA OM PROJEKTMEDEL 4 1.2 PROJEKT SOM BÖR

Läs mer

Endast arbetsmaterial ANSÖKAN OM BIDRAG SAMVERKAN MED KOMPONISTER. För ansökningsperiod, se Kulturrådets webbplats. ANVISNINGAR FÖR ANSÖKAN.

Endast arbetsmaterial ANSÖKAN OM BIDRAG SAMVERKAN MED KOMPONISTER. För ansökningsperiod, se Kulturrådets webbplats. ANVISNINGAR FÖR ANSÖKAN. ANSÖKAN OM BIDRAG SAMVERKAN MED KOMPONISTER För ansökningsperiod, se Kulturrådets webbplats. ANVISNINGAR FÖR ANSÖKAN Observera Den här blanketten är optimerad för webbläsaren Internet Explorer versionerna

Läs mer

Handbok för medborgare i Dexter Barnomsorg

Handbok för medborgare i Dexter Barnomsorg Handbok för medborgare i Dexter Barnomsorg Handbok för medborgare i Dexter (14) 2 Innehåll Inledning...4 Vem är medborgare?...4 Hur får jag mitt konto?...4 Hur loggar jag in?...4 Jag är inte bara mamma...4

Läs mer

Stipendium för fältarbete i utvecklingsland inför examensarbete på grund- eller avancerad nivå

Stipendium för fältarbete i utvecklingsland inför examensarbete på grund- eller avancerad nivå Stipendium för fältarbete i utvecklingsland inför examensarbete på grund- eller avancerad nivå Inom ramen för SIDA: s program Minor Field Studies (MFS) kan Högskolan Dalarna erbjuda stipendier på 25 000

Läs mer