Handbok för projektansökan

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Handbok för projektansökan"

Transkript

1 Handbok för projektansökan Atlas praktik 2016

2 Förord Handboken är tänkt att ge dig som projektansökare vägledning, stöd och råd när du fyller i ansökan för Atlas praktik. Om du har frågor om ansökan eller behöver råd i utformningen av er projektidé är du välkommen att kontakta ansvarig handläggare för Atlasprogrammet på (vxl) eller atlas@uhr.se. Om ansökan Du fyller i och skickar in ansökan online. Länk till ansökan finns på Universitets- och högskolerådets webbplats Du ska inte skicka in några papperskopior. Samtliga frågor i ansökan är obligatoriska att besvara för att den ska registreras som giltig. En ogiltig ansökan går inte vidare i behandlingen utan avslås utan att kvalitetsbedömas. Giltighetskriterier för programmet finns på sidan Bedömning av ansökan på utbyten.se Sista dag för ansökan för omgång 1 är 4 april 2016 Praktikperiod: 1 juli juni 2017 Sista dag för ansökan omgång 2 är 4 oktober 2016 Praktikperiod: 1 januari december 2017 Beslut meddelar vi tidigast tio veckor efter sista ansökningsdag. Vi lämnar inte förhandsbesked. Universitets- och högskolerådets beslut om bidrag kan inte överklagas enligt SFS 2012:811. Lycka till med ansökan! Sida 1 (12)

3 Innehåll Förord... 1 Om ansökan... 1 Innehåll... 2 Ansökan kom igång med ditt användarkonto... 3 Sökande organisation sida Sökande... 3 Uppgifter för utbetalning... 3 Partnerorganisation sida Partner... 4 Lägg till partner... 4 Kontaktperson sida Rektors utlåtande... 4 Resor och budget sida Projektbeskrivning sida Förutsättningar... 5 Projektets syfte och mål och Atlas praktiks mål på lång sikt... 5 Riskhantering... 7 Bekräfta och skicka in... 7 Bilaga 1 Villkor Atlas praktik Bilaga 2 Ekonomiska riktlinjer för Atlas planering Projektkostnader Återkrav Bilaga 3 Checklista för valbarhet Sida 2 (12)

4 Ansökan kom igång med ditt användarkonto Ansökan ska endast registreras online. För att kunna fylla i en ansökan behöver du skapa ett eget användarkonto till Atlas praktik i ansökningssystemet på vår webbplats. Du skapar användarkontot genom funktionen logga in och registrera dig. När du skapat ditt användarkonto följer du anvisningarna i ansökningssystemet. När du skickat in ansökan får du ett diarienummer som du använder när du kontaktar Universitets- och högskolerådet. En bekräftelse på att din ansökan mottagits av Universitetsoch högskolerådet skickas till den e-postadress du angivit när du skapade ditt användarkonto. All information kring din ansökan sker via ditt användarkonto. Alla typer av beslut och besked angående ditt ärende skickas till den e-postadress som angivits i ansökan, samt till rektor/skolledares e-postadress. Det finns möjlighet att lägga till ytterligare kontaktpersoner. Om en kontaktperson läggs till i systemet, får även hen samtliga beslut och besked angående ditt ärende. Tips: Samtliga fält på varje sida i ansökan måste besvaras för att du ska kunna spara respektive sida och gå vidare i systemet. Vi rekommenderar därför att du skriver projektbeskrivningen i ett Word-dokument och sedan kopierar och klistrar in texten i ansökan. Tänk också på att det är bra att ha alla dokument (inbjudningsbrev från partner, rektors utlåtande) tillgängliga när du kommer till sidorna där de ska laddas upp. Om du väljer att skriva direkt i online-ansökan och inte har möjlighet att fylla i allt på en gång kan du kringgå systemet genom att skriva ett ord i varje ruta och sedan spara. Därefter kan du gå tillbaka till sidan för att fylla på med korrekt text vid ett senare tillfälle. Sida 3 (12)

5 Sökande organisation Sökande organisation Ange adressuppgifter för den sökande skolan, det vill säga den skola vars rektor godkänner villkoren för Atlas praktik (bilaga 1). Ange också om ni tidigare har beviljats bidrag genom Atlas praktik. Om sökande organisation tidigare beviljats medel för ett projekt inom Atlas planering/förberedande besök med aktuell samarbetspartner ska diarienummer för tidigare samarbete anges. Diarienumret finns i beslutsbrevet, till exempel Observera att det inte är ansökans ID-nummer som efterfrågas (exempel ). Uppgifter för utbetalning Beviljade medel betalas ut till det plus- eller bankgironummer som angivits i ansökan. De betalningsuppgifter du anger för kontoinbetalning, organisationsnummer och plus- eller bankgiro, måste tillhöra en och samma organisation. För att kunna lokalisera de utbetalda pengarna anger du en utbetalningstext. Är du osäker på vilken text som är lämplig, stäm av med ekonomiavdelningen på din skola. Ange max 50 tecken, övrig text kommer inte med vid utbetalningen. Observera att utbetalningar från Universitets- och högskolerådet inte görs till privata personkonton. Partnerorganisation Sida 4 (12) Partnerorganisation Här anger du den utländska partnerorganisationen/partnerorganisationernas adressuppgifter. Det är också här du i pdf-format ska ladda upp det skriftliga åtagande (Letter of Intent) från partnerorganisationen som din ansökan måste innehålla. Åtagandet kan vara en formell inbjudan från den utländska partnern som tydligt visar att samarbetet gäller den aktuella praktikperioden. Om åtagandet är skrivet på annat språk än svenska eller engelska behöver det översättas. Översättningen skannar du ihop med originalhandlingen till ett dokument och laddar upp i ansökningsformuläret. Läs mer om Letter of Intent på vår webbplats utbyten.se/atlaspraktik under rubriken Inför ansökan. Typ av organisation Här väljer du om partnerorganisationen är en praktikplats eller en så kallad vidareförmedlande organisation som hjälper den sändande skolan att hitta praktikplatser utomlands. För att vi ska godkänna en sådan organisation som partner ska det i inbjudan framgå att de tar på sig att

6 Sida 5 (12) hitta lämpliga praktikplatser till de elever som deltar.

7 Lägg till partnerorganisation Inom Atlas praktik är det möjligt att samarbeta med flera partners utomlands, inom samma land eller från olika länder. Om er ansökan involverar flera utländska partners ska du fylla i adressuppgifter till samtliga. Du ska också ladda upp varje partners skriftliga åtagande (Letter of Intent) som pdf. Är inbjudan från en vidareförmedlande organisation räcker det med den enda inbjudan. För att lägga till en partnerorganisation klickar du på +lägg till partner. Kontaktpersoner Kontaktperson Här fyller du i kontaktuppgifter till rektor och kontaktpersoner på den sökande svenska organisationen. Kontaktpersonerna är de som kommer att få ta del av beslut och annat som gäller projektet. Du kan lägga till flera kontaktpersoner. Rektors utlåtande Du som söker Atlas praktik ska ladda upp ett dokument i pdf-format med rektors utlåtande i systemet när du ansöker. I dokumentet ska rektor motivera på vilket sätt ledningen stödjer projektet samt ange vad det förväntade resultatet kan ge för effekter på verksamheten. Observera att det är rektor för skolenheten som ska utföra detta, inte biträdande rektor eller skolchefer. Rektors namn och titel ska framgå i utlåtandet, exempelvis som ett brevhuvud eller en e-postsignatur. Rektor ska också godkänna de allmänna villkor som gäller för Atlas praktik. Det sker i ansökningssystemet, innan ansökan skickas in. Sida 6 (12)

8 Resor och budget Resor och budget Läs igenom bilaga 2 Ekonomiska riktlinjer innan du fyller i denna del. Fyll i: Partner Land Område Yrkesprogram Praktikperiodens startdatum (ungefärligt) Antal praktikveckor Antal elever (som ska praktisera per partnerorganisation) För att lägga till en praktikperiod, klicka på +lägg till resa. En rad representerar aktuella praktikomgångar hos en och samma partnerorganisation, inom samma yrkesförberedande program och med samma praktiklängd per deltagare. Lägg till fler rader om eleverna praktiserar olika lång tid, om ni samarbetar med flera partnerorganisationer och/eller eleverna kommer från flera yrkesprogram. För deltagare med behov av särskilt stöd går det att söka extra medel för de merkostnader som kan uppstå. Ange och motivera beräknade merkostnader i det avsedda fältet. Sida 7 (12)

9 Projektbeskrivning Projektbeskrivning Tänk på att besvara frågorna utifrån ett vad-, hur- och varför-perspektiv för att svaren ska bli så fylliga som möjligt. Förutsättningar för skolan FRÅGA 1 Beskriv skolans förutsättningar och utvecklingsbehov Beskriv skolans utvecklingsbehov och hur det påverkar valet av inriktning på praktikprojektet. Det är viktigt utvecklingsbehovet framgår, det vill säga varför projektet är relevat för skolan. Behovet kan beröra olika aspekter som nationella eller regionala satsningar men även vara specifikt för just er skola och se olika ut för olika branscher. Syfte och mål Projektet ska ligga i linje med programmets mål och förväntade resultat. Se vidare Förväntade resultat för Atlas praktik på utbyten.se FRÅGA 2 Beskriv projektets syfte och mål och hur de relaterar till de långsiktiga målen för Atlas praktik. Beskriv hur era projektmål och utvecklingsbehov hänger ihop med programmets mål och förväntade resultat på lång sikt. Projektplan FRÅGA 3 Beskriv projektets övergripande upplägg. Beskriv hur aktiviteterna är kopplade till projektets syfte och programmets mål. Beskriv projektets huvuddrag. Beskriv hur ni tänker att planerade aktiviteter syftar till att nå förväntade resultat för Atlas praktik. Beskriv hur projektet kommer att bidra till skolans utveckling. Det är viktigt att det framgår vilka kurseller examensmål ni väljer att arbeta med och varför. OBS! Hur projektet bidrar till skolutveckling är extra viktigt vid en fördjupningsansökan. Även om ni inte har planerat allt i detalj bör ni försöka beskriva de huvudsakliga aktiviteterna så konkret som möjligt. Kom ihåg att aktiviteter under hela projektperioden, både inför, under och efter praktiken ska inkluderas. Sida 8 (12)

10 Utveckling Frågan besvaras endas av projekt som tidigare beviljats medel genom Atlas praktik och nu söker för en fortsättning. Fortsättning ska gälla samarbete med samma partnerorganisation som tidigare. FRÅGA 4 Beskriv utvecklingen av ert befintliga samarbete. Vilka är de huvudsakliga förändringarna och hur motiverar ni dem? Det är viktigt att projekten utvärderas, att lärdomar dras av tidigare erfarenheter och att förändringar görs för att nå ett bättre resultat. Ange därför vad ni lärt er av tidigare resultat och hur det har påverkat utvecklingen av projektet. Förändring av inriktning, byte av yrkesprogram et är några exempel. Även förändringar som berör projektets förutsättningar är viktiga att ta upp. Det kan handla om förändringar i förberedelserna av deltagare, projektets förankring hos skolledning eller organisation eller förändringar i projektets administration, till exempel när det gäller fördelning av ansvar eller resurser inom den egna enheten eller mellan olika deltagare. Beskriv förändringarna och varför de genomförts. Förväntat resultat för Atlas praktik 2015 infördes ett nytt system för resultatuppföljning på Universitets- och högskolerådets globala enhet. Syftet är att vi ska bli bättre på att främja långsiktigt hållbara projekt med goda resultat. Ett led i det arbetet är att följa upp projektresultat inom Atlas praktik utifrån mål och förväntade resultat på lång sikt för deltagande elever samt för skolan som organisation. Resultatfrågorna är indelade i A- och B-frågor. För A gäller: Att beskriva nuläget hos de svenska deltagarna. Hur ser det ut på er skola idag? Du redogör för den grupp som deltar aktivt genom att delta i praktiken. Beskrivningen fungerar som en nollmätning och det är viktigt att du är ärlig det vi vill se är en utveckling under projektets gång. För B gäller: Att beskriva ert arbete för att nå programmets förväntade resultat. Vilka konkreta aktiviteter tänker ni genomföra för att nå varje specifikt resultat? Här är vi intresserade av samtliga aktiviteter, det vill säga såväl dem ni genomför före, under och efter praktiken. Svaret kan till viss del sammanfalla med svaret på fråga 3 ovan. Förväntat resultat elev FRÅGA 5 A Beskriv elevernas förmåga/kompetens att verka i globala sammanhang. FRÅGA 5 B Hur ska deltagarnas förmåga/kompetens att verka i globala sammanhang öka genom projektet? FRÅGA 5 C Hur ska projektet leda till ökad kunskap inom ämnes/yrkesområdet? Sida 9 (12)

11 Med förmåga/kompetens avser vi här språkliga/kommunikativa färdigheter, initiativförmåga, kulturell förståelse, praktiska färdigheter, flexibilitet och anpassningsförmåga, samarbetsförmåga, självkänsla, analysförmåga, ledarskapsförmåga. Att verka i globala sammanhang kan till exempel innebära att inom ett ämnesområde kopplat till globala frågor arbeta utomlands, med bistånd eller med internationella relationer. Det kan också handla om att på annat sätt aktivt delta i sammanhang där globala frågor har en central roll. Med ämnesområde avser vi de yrkesämnen och/eller språk som projektet fokuserar på. Förväntat resultat lärare FRÅGA 6 A Finns det strukturer/metoder för att ta till vara elevers internationella erfarenheter/arbeten? Beskriv vilka. FRÅGA 6 B Hur ska projektet leda till ett tillvaratagande av elevernas internationella produkter? Förutsättningar för projektet FRÅGA 7 Beskriv på vilket sätt ledningen stödjer projektet. Hur är projektet är förankrat inom organisationen? På vilket sätt är projektet viktigt för er skola? Hur är det förankrat hos kollegor och skolledning? Bifoga rektors utlåtande. Det kan ha betydelse för bedömningen av den här frågan. FRÅGA 8 Vilka förberedelser har gjorts inför ansökan? Exempelvis tidigare aktiviteter och förberedelseresor. Beskriv de kontakter som tagits med aktuella partners. Om ni tidigare samarbetat med partnern beskriv vilka lärdomar ni dragit av samarbetet och hur det påverkat utvecklingen av projektet. FRÅGA 9 Hur kommer deltagarna att förberedas inför praktiken? Vilka förberedelser språkliga, kulturella, yrkesmässiga, pedagogiska etc anser ni att deltagarna kommer att behöva med tanke på prektikens innehåll? Hur och varför kommer ni att arbeta med föreberedelser? Sida 10

12 FRÅGA 10 Beskriv hur organisationen planerar för att ekonomiskt och tidsmässigt ge utrymme för lärare/personal att arbeta med projektet. Beskriv skolans förutsättningar i form av till exempel personalresurser, avsatt tid för projektet, ekonomi, projektadministration, stöd från skolledningen etc. FRÅGA 11 A Har skolan deltagit i Den Globala Skolans seminarieverksamhet? FRÅGA 11 B Har skolan deltagit i globala resor arrangerade av Den Globala Skolan? Samarbete FRÅGA 12 Beskriv roller och ansvarsfördelning när det gäller genomförande, kommunikation, handledning och bedömning. Samtliga partnerorganisationer måste beskrivas. Hur kommer samarbetet mellan er och olika partners att se ut? Beskriv ansvarsfördelningen under projektets faser så att era roller och ansvarsområden framgår tydligt. Hur ska ni kommunicera? Observera att en aktuell inbjudan i pdf-format från varje partner som tydligt visar att samarbetet rör det aktuella projektet ska laddas upp i ansökan. Det kan vara i form av ett brev, formellt e-post eller fax, tydligt daterat och med underskrift av ansvarig person på partnerskolan/partner organisationen samt titel. Riskhantering FRÅGA 13 Beskriv de risker som kan uppstå under projektets gång som kan hindra måluppfyllelsen och hur ni kommer att hantera dem om de uppstår. Ange de risker ni kan identifiera på individ- och projektnivå och beskriv ert förebyggande arbete med alla inblandade. Vilka rutiner och/eller handlingsplaner för riskhantering som finns ska framgå. Utvärdering FRÅGA 14 Beskriv hur och vid vilka tillfällen projektet ska utvärderas. Hur planerar ni för uppföljnings- och utvärderingsarbete? Vad kommer det att innehålla? Vilka ansvarar? Hur tillvaratas resultatet? Tänk på att utvärdering ska ske med samtliga partners. Sida 10

13 FRÅGA 15 Beskriv hur elevernas erfarenheter ska valideras och dokumenteras. Beskriv vilken typ av dokumentation deltagande elever kommer att få efter genomförd APL utomlands. Det kan vara ett intyg, Europass eller något annat. Bekräfta och skicka in Bekräfta och skicka in En sammanställning av ansökan där du enkelt kan gå tillbaka till olika delar och redigera vid behov. Här ska även rektor kryssa i att hen accepterar villkoren för Atlas praktik. Sida 11

14 Bilaga 1 Villkor Atlas praktik BESLUT Universitets- och högskolerådets beslut om beviljande av bidrag meddelas via e-post till kontaktperson och rektor/rektors motsvarighet. I beslutet specificeras beviljade medel samt de särskilda villkor som gäller. 2. SYFTE Beviljade medel gäller för genomförande av arbetsplatsförlagt lärande utomlands i enlighet med beskrivning i ansökan. 3. GILTIGHET Beviljade medel ska utnyttjas inom den giltighetsperiod som anges i beslutet. 4. FINANSIERING Beviljat belopp och beviljat antal deltagare framgår av beslutet. Medel beviljas i form av ett schablonbidrag beroende på praktikperiodens längd och i vilket landpraktiken genomförs. Beviljade medel kan användas för att täcka kostnader för resa och uppehälle. Praktikperioden utomlands är avgiftsfri för eleverna. Kostnader för personal och eventuella vikarier är inte giltiga. Enligt 8 kap. 5 inkomstskattelagen (1999:1229) är stipendier för utbildning mestadels skattefria. Vi rekommenderar att kontakta Skatteverket vid tveksamhet. 5. UTBETALNING AV MEDEL Efter beslut av Universitets- och högskolerådet betalas medel ut till det bank- eller plusgironummer som finns angivet i ansökan. Observera att utbetalning inte kan ske till privata konton. 6. ÄNDRINGAR OCH ÅTERBETALNING Universitets- och högskolerådet måste omgående underrättas om: Er skola/organisation beviljas andra medel för samma aktivitet. Ändringar sker i projektets syfte och aktiviteter. Projektet inte kan genomföras. Efter beslut av Universitets- och högskolerådet kan beviljade medel komma att justeras. Utbetalda medel som inte disponeras enligt ansökan och Universitets- och högskolerådets beslut, ska återbetalas på begäran av Universitets- och högskolerådet. 7. RAPPORT Efter avslutat projekt ska rapport och ekonomisk redovisning skickas elektroniskt till Universitets- och högskolerådet. All information kring hur rapporteringen ska göras finns på vår webbplats: Beviljad skola ansvarar för att följande skickas in till Universitets- och högskolerådet: Enkäter från elever direkt efter utbytet i partnerlandet. Slutrapport följande datum gäller: Samtliga praktikperioder avslutade senast Rapport inkommen senast 30 juni 1 september 31 december 1 mars Sida 12

15 Deltagande måste kunna styrkas genom kvitton som bekräftar de totala kostnaderna för projektet respektive färdbevis i form av till exempel boardingkort. Verifikationerna måste sparas på skolan. 8. VISUM OCH VACCINATIONER Det är skolans skyldighet att kontrollera och följa de visumregler och krav på vaccinationer som gäller i de mottagande länderna. 9. GODKÄNNANDE Ansökan ska skrivas under av rektor eller rektors motsvarighet med ekonomiskt ansvar för verksamheten. Genom att sätta ett kryss i rutan ovan intygas att uppgifterna i ansökan är riktiga samt att villkoren för Atlas partnerskap godkänns. Sida 13

16 Bilaga 2 Ekonomiska riktlinjer för Atlas praktik Medel Beviljade medel utbetalas av Universitets- och högskolerådet direkt till skolan/organisationen vid ett tillfälle. Medel beviljas i form av ett schablonbelopp, vilket justeras beroende på antal praktikveckor, deltagare och vilket land eleverna ska praktisera i. Det går inte att söka medel för medföljande lärare. För deltagare med behov av särskilt stöd kan skolan söka extra medel för de merkostnader som kan uppstå. Nedan beskriver vi vilka kostnader som får och inte får rymmas inom projektbudgeten och när ett återkrav föreligger. Det är inte uttömmande beskrivningar utan ska ses som en vägledning. Är ni osäkra på några utgifter, kontanta handläggare så får ni hjälp. Projektkostnader Flygresor Det ekonomiska bidraget ska täcka de internationella flygresorna i ekonomiklass. Inom ramen för flygresor ingår även eventuella avbeställningsskydd. Resor inom landet för att ta sig till och från flygplats är också giltiga kostnader. Transporter Transporter inom besökslandet för att ta sig mellan boendet och skolan/organisationen samt att ta sig till och från flygplats är giltiga kostnader. Nöjesresa Nöjesresor godkänns inte. Exempel på resor som betraktas som nöjesresor är safariresa och skidresa. Vill eleven ändå göra en sådan resa på sin lediga tid ska den bekostas på annat sätt samt förläggas utanförprojekttiden. Logi Kostnader för logi för godkända deltagare inom Atlas praktik godtas. Logikostnader utanför praktikperioden är inte giltiga. Mat och dryck Matkostnader, samtliga måltider, under hela praktikperioden godtas. Vad gäller kostnader för alkoholhaltiga drycker ska skolan följa sin egen kommuns/regionspolicy gällande detta. Vaccinationer Vaccinationskostnader för godkända deltagare inom Atlas praktik godtas. Visum Visumkostnader för godkända deltagare inom Atlas praktik godtas. Även resor till och från ambassad kan godkännas om det krävs förvisumhanteringen. Försäkring Utgifter för försäkring av godkända deltagare godtas. Sida 10 (12)

17 Nöjen Kostnader för nöjen godkänns inte. Till nöjen räknas bland annat utflykter tillnöjesfält, bio och bowling. Studiebesök Studiebesök med koppling till praktikens syfte och mål kan godkännas om det är väl motiverat. Avskrivningsvaror Kostnader för elektronisk utrustning, till exempel datorer och kameror, godtas inte. Representation Representation ska vara och uppfattas som motiverad och måttfullt anpassad till representationstillfället. Hos givaren bör en medvetenhet finnas om att inte utsätta sig för misstanke om muta. Kostnader för eventuella gåvor kan godkännas inom ramen för Atlas praktik men då med ett belopp om max 400 SEK. Personal Varken rese- eller lönekostnader för personal och/eller eventuella vikarier är giltiga. Projektstöd Om projektstöd i form av till exempel tolk eller koordinator behövs i projektet och dessa funktioner inte finns att tillgå på den svenska skolan, godkänns kostnader för dessa. Förberedelser Kostnader kan läggas på språkliga och kulturella förberedelser, föreläsare och andra typer av förberedelser inför en praktikperiod. Aktiviteter arrangerade av Universitets- och högskolerådet Kostnader för att delta vid upptaktsseminarier och erfarenhetsutbyten arrangeradeav Universitets- och högskolerådet godtas. Återkrav I rapporteringen ska skolan redovisa hur beviljade medel använts. Efter granskning av rapport kan hela eller delar av utbetalat bidrag komma att återkrävas i följande fall: Den genomförda aktiviteten stämmer inte överens med den som anges i ansökan. Antal deltagare är färre än de beviljade. Antal genomförda praktikveckor är färre än beviljat. Observera att de grunder som anges inte är fullständiga. Kontakta en handläggare om du har frågor om specifika situationer eller detaljer. Sida 11 (12)

18 Bilaga 3 Checklista för giltighet Använd listan som en sista kontroll för att ansökan är korrekt och fullständigt ifylld. Om något saknas kan hela ansökan blir ogiltig och därmed inte kan gå vidare i bedömningsprocessen. Universitets- och högskolerådet inte har någon möjlighet att i förväg läsa ansökningarna och undersöka huruvida de är korrekt ifyllda/kompletta eller inte. Observera att det inte är tillåtet att hänvisa till webbsidor och dylikt. Organisationen är behörig att söka Atlas praktik Samarbetspartner är en giltig organisation Utlåtande från rektor i pdf-format finns uppladdat. I utlåtandet ska rektor från ansökande skolenhet beskriva på vilket sätt ledningen stödjer projektet och ange vad det förväntade resultatet kan ge för effekter på verksamheten. Under utlåtandet ska namn och profession anges. Ingen övrig underskrift krävs. Rektor ska också godkänna de villkor som gäller för Atlas praktik. Detta sker i ansökningssystemet, innan ansökan skickas in. Observera att det endast är rektor som kan godkänna villkoren, biträdande rektor godtas inte. Angiven rektor är ekonomiskt ansvarig Aktuellt inbjudan/samarbetsavtal i pdf-format finns uppladdat. Det kan vara i form av ett brev eller formellt e-postmeddelande. För samarbetsavtal/inbjudan på annat språk än svenska eller engelska måste även en översättning bifogas. I de fall man har flera samarbetspartners ska inbjudan/samarbetsavtal finnas från respektive skola. Dokumentet ska: vara daterat påvisa att samarbetet rör det aktuella projektet vara underskrivet av ansvarig person vid partnerorganisationen med namn, titel och brevhuvud ange tidpunkt och längd för praktikperioden ange antalet deltagande elever Eventuell planeringsresa med samma samarbetspartner har slutrapporterats och godkänts. Ansökan avser rätt tidsperiod Ansökan har utförts enligt programmets ramar och kriterier Tänk också på att om ni tidigare beviljats ett projektsamarbete med ett land inom EU/EES kan ni tidigast söka nya bidrag för samarbeten med dessa länder efter fem år räknat från det år projektet beviljades (gäller från 2011). Sida 12 (12)

Handbok för projektansökan. Atlas praktik 201

Handbok för projektansökan. Atlas praktik 201 Handbok för projektansökan Atlas praktik 201 Förord Handboken är tänkt att ge dig som projektansökare vägledning, stöd och råd när du fyller i ansökan för Atlas praktik. Om du har frågor om ansökan eller

Läs mer

Handbok för projektansökan. Atlas konferens 2017

Handbok för projektansökan. Atlas konferens 2017 Handbok för projektansökan Atlas konferens 2017 1 Handboken är tänkt att ge dig som projektansökare vägledning, stöd och råd när du fyller i ansökan för Atlas konferens. Om du har frågor om ansökan är

Läs mer

Handbok för projektansökan

Handbok för projektansökan Handbok för projektansökan Praktikantprogrammet 2015 Direktförmedlande organisation Förord Handboken är tänkt att ge dig som projektansökare vägledning, stöd och råd när du fyller i ansökan för Praktikantprogrammet

Läs mer

Handbok för projektansökan. Atlas planering 2015

Handbok för projektansökan. Atlas planering 2015 Handbok för projektansökan Atlas planering 2015 Förord Handboken är tänkt att ge dig som projektansökare vägledning, stöd och råd när du fyller i ansökan för Atlas planering. Om du har frågor om ansökan

Läs mer

Handbok för projektansökan. Atlas konferens 2015

Handbok för projektansökan. Atlas konferens 2015 Handbok för projektansökan Atlas konferens 2015 Förord Välkommen till Atlasprogrammet för globalt partnerskap, konferens och praktik. Syftet med denna handbok är att ge er som projektansökare vägledning

Läs mer

Handbok för projektansökan. Athena planering 2015

Handbok för projektansökan. Athena planering 2015 Handbok för projektansökan Athena planering 2015 Förord Handboken är tänkt att ge dig som projektansökare vägledning, stöd och råd när du fyller i ansökan för Athena planering. Om du har frågor om ansökan

Läs mer

Ramar och kriterier Atlas praktik 2017

Ramar och kriterier Atlas praktik 2017 Ramar och kriterier Atlas praktik 2017 Syfte och mål Projekt inom Atlas praktik ska förutom individuell kompetensutveckling för elever främja skolans internationalisering, bland annat genom att stödja

Läs mer

Handbok för projektansökan

Handbok för projektansökan Handbok för projektansökan Atlas planering 2016 Förord Handboken är tänkt att ge dig som projektansökare vägledning, stöd och råd när du fyller i ansökan för Atlas planering. Om du har frågor om ansökan

Läs mer

Handbok för projektansökan

Handbok för projektansökan Handbok för projektansökan Atlas planering 2017 Om ansökan Handboken är tänkt att ge dig som projektansökare vägledning, stöd och råd när du fyller i ansökan för Atlas planering. Om du har frågor om ansökan

Läs mer

Handbok för projektansökan

Handbok för projektansökan Handbok för projektansökan Praktikantprogrammet 2016 Vidareförmedlande organisationer Sida 1 (8) Handbok Praktikantprogrammet 2016 Vidareförmedlande organisationer Förord Handboken är tänkt att ge dig

Läs mer

Ramar och kriterier för Atlas planering 2017

Ramar och kriterier för Atlas planering 2017 Ramar och kriterier för Atlas planering 2017 Syfte och mål Syftet med Atlas planering är att främja utvecklingen av internationella kontakter inom det offentliga skolväsendet och bland fristående skolor

Läs mer

Handbok för projektansökan. Atlas Konferens 2014

Handbok för projektansökan. Atlas Konferens 2014 Handbok för projektansökan Atlas Konferens 2014 Förord Välkommen till Atlasprogrammet för globalt partnerskap, konferens och praktik. Syftet med denna handbok är att ge er som projektansökare vägledning

Läs mer

Handbok för projektansökan. Atlas förberedande besök 2015

Handbok för projektansökan. Atlas förberedande besök 2015 Handbok för projektansökan Atlas förberedande besök 2015 Förord Välkommen till Atlasprogrammet för globalt partnerskap, konferens och praktik. Syftet med denna handbok är att ge er som projektansökare

Läs mer

Handbok för projektansökan

Handbok för projektansökan Handbok för projektansökan Praktikantprogrammet 2016 Direktförmedlande organisationer Handbok Praktikantprogrammet Direktförmedlande organisationer Förord Handboken är tänkt att ge dig som ska ansöka om

Läs mer

Ekonomiska riktlinjer. Athena 2014

Ekonomiska riktlinjer. Athena 2014 Ekonomiska riktlinjer Athena 2014 Ekonomiska riktlinjer för programmet Athena 2014 1. INTRODUKTION De medel som beviljas betalar Universitets- och högskolerådet ut i form av schablonbidrag för resekostnader,

Läs mer

Handbok för ansökan. Minor Field Studies stipendier 2015

Handbok för ansökan. Minor Field Studies stipendier 2015 Handbok för ansökan Minor Field Studies stipendier 2015 Förord Välkommen till Minor Field Studies, programmet för insamling av material i fält för examensarbeten. Syftet med denna handbok är att ge dig

Läs mer

Allmänna villkor Atlas planering Allmänna villkor för bidrag

Allmänna villkor Atlas planering Allmänna villkor för bidrag Allmänna villkor för bidrag Atlas planering 2018 Allmänna villkor för bidrag inom Atlas planering 2018 Vid tillämpning av de allmänna villkoren definierar vi följande begrepp enligt nedan: Huvudman kommuner,

Läs mer

Handbok för projektansökan. Atlas praktik 2014

Handbok för projektansökan. Atlas praktik 2014 Handbok för projektansökan Atlas praktik 2014 Förord Välkommen till Atlasprogrammet för globalt partnerskap, konferens och praktik. Syftet med denna handbok är att ge er som projektansökare vägledning

Läs mer

Handbok för projektansökan. Atlas partnerskap 2015

Handbok för projektansökan. Atlas partnerskap 2015 Handbok för projektansökan Atlas partnerskap 2015 Förord Handboken är tänkt att ge dig som projektansökare vägledning, stöd och råd när du fyller i ansökan för Atlas partnerskap. Om du har frågor om ansökan

Läs mer

Allmänna villkor Atlas partnerskap Allmänna villkor för bidrag

Allmänna villkor Atlas partnerskap Allmänna villkor för bidrag Allmänna villkor för bidrag Atlas partnerskap 2018 Allmänna villkor för bidrag inom Atlas partnerskap 2018 Vid tillämpning av de allmänna villkoren definierar vi följande begrepp enligt nedan: Huvudman

Läs mer

Atlas partnerskap 2016

Atlas partnerskap 2016 Atlas partnerskap 2016 9 september Susanne H. Larsson Atlas partnerskap i världen 2016 Utbildningsnivå Beviljade Partnerskap 2015 Partnerskap 2016 Förskola 0 2 För-och grundskola 1 3 Grundskola 17 8 Grundskola-gy

Läs mer

Handbok för projektrapportering

Handbok för projektrapportering Handbok för projektrapportering Atlas partnerskap projekt beviljade 2015 Förord Nu är det dags att rapportera ert projekt inom Atlas partnerskap. Handboken är tänkt att ge dig som projektägare/ansvarig

Läs mer

Handbok för projektrapportering

Handbok för projektrapportering Handbok för projektrapportering Athena utbyten 2015 Förord Nu är det dags att rapportera projekt inom Athena utbyten. Handboken är tänkt att ge dig som projektägare vägledning, stöd och råd när du fyller

Läs mer

Allmänna villkor för bidrag

Allmänna villkor för bidrag Allmänna villkor för bidrag Atlas partnerskap Ansökningsomgång 2019 Kontaktuppgifter: Universitets- och högskolerådet E-mail: atlas@uhr.se Telefon: 010 470 03 00 För mer information om Atlas partnerskap,

Läs mer

Handbok för projektansökan. Atlas partnerskap 2014

Handbok för projektansökan. Atlas partnerskap 2014 Handbok för projektansökan Atlas partnerskap 2014 Förord Välkommen till Atlasprogrammet för globalt partnerskap, konferens och praktik. Syftet med denna handbok är att ge er som projektansökare vägledning

Läs mer

Madelene Johansson. Atlas praktik

Madelene Johansson. Atlas praktik 2014-01-31 Madelene Johansson Atlas praktik Program Fredag 31 januari 09.00 09.30 Registrering & kaffe 09.30 10.00 Välkomsthälsning 10.00 11.30 Programinformation 11.30 12.30 Lunch inklusive erfarenhetsutbyte

Läs mer

2013-09-04 Atlas Förberedande besök och partnerskap 2013

2013-09-04 Atlas Förberedande besök och partnerskap 2013 2013-09-04 Atlas Förberedande besök och partnerskap 2013 Susanne Hagström Larsson Program Onsdag 4 sept 10.30-12.30 Programinformation 12.30-13.30 Lunch 13.30-15.00 Metodövning 15.00-15.30 Kaffe 15.30-16.30

Läs mer

Athena Programinformation

Athena Programinformation Athena Programinformation Information om Athena Syfte Resultatfokus Statistik Programinformation Rapportering Förutsättningar för ett lyckat projekt Syfte Inom resultatstrategin för kapacitetsutveckling

Läs mer

Handbok. Praktikantprogrammet för yngre personer. Ansökningsomgång 2013

Handbok. Praktikantprogrammet för yngre personer. Ansökningsomgång 2013 Handbok Praktikantprogrammet för yngre personer Ansökningsomgång 2013 Förord Välkommen till praktikantprogrammet. Syftet med denna handbok är att ge er som projektansökare vägledning och råd när ni fyller

Läs mer

Riktlinjer. Praktikantprogrammet för yngre personer. Ansökningsomgång 2013

Riktlinjer. Praktikantprogrammet för yngre personer. Ansökningsomgång 2013 Riktlinjer Praktikantprogrammet för yngre personer Ansökningsomgång 2013 Riktlinjer Praktikantprogrammet för yngre personer 1. Inledning... 2 1.1 Syfte... 2 1.2 Förutsättningar för organisationer att delta

Läs mer

Ramar och kriterier. Linnaeus-Palme planering (7)

Ramar och kriterier. Linnaeus-Palme planering (7) Ramar och kriterier 2018-09-14 Linnaeus-Palme planering 2018 1 (7) Innehåll Ansökningsomgång Linnaeus-Palme planering 2018 3 Om programmet... 3 Aktivitetsperiod och utbytesperiod... 4 Vidareförmedling

Läs mer

Ansöka om projektmedel i Projektrummet

Ansöka om projektmedel i Projektrummet 1(11) Datum 2009-11-06 Ansöka om projektmedel i Projektrummet Läs all information om ansökningsomgången (utlysningen) Börja alltid med att läsa vad som krävs för den ansökningsomgång du tänker söka medel

Läs mer

Handbok för projektansökan. Athena 2014

Handbok för projektansökan. Athena 2014 Handbok för projektansökan Athena 2014 Förord Välkommen till Athena. Programmet för globalt utbyte inom yrkesutbildning. Syftet med denna handbok är att ge er som projektansökare vägledning och råd när

Läs mer

Asien-programmet Utbildningssamarbete

Asien-programmet Utbildningssamarbete 1 Asien-programmet Utbildningssamarbete Utlysning 2012 1. Allmänt CIMOs Asien-program finansierar projekt inom högskolornas utbildningssamarbete med målområden i Asien som anses speciellt viktiga för Finland,

Läs mer

UPPTAKTSSEMINARIUM 13 SEPTEMBER

UPPTAKTSSEMINARIUM 13 SEPTEMBER ATLAS PRAKTIK 2012 UPPTAKTSSEMINARIUM 13 SEPTEMBER PROGRAM 13 SEPTEMBER 10.00 11.30 Programinformation 11.40-12.45 Skolan möter världen (Hörsalen) 12.45 13.45 Lunch 13.45 15.00 Internationalisera för en

Läs mer

Kina-programmet, utlysning 2014

Kina-programmet, utlysning 2014 Asien-programhelhet utbildningssamarbete Kina-programmet, utlysning 2014 1. Allmänt CIMOs Asien-program finansierar projekt inom högskolornas utbildningssamarbete med målområden i Asien som anses speciellt

Läs mer

Ramar och kriterier Praktikantprogrammet 2017

Ramar och kriterier Praktikantprogrammet 2017 Ramar och kriterier Praktikantprogrammet 2017 1 (11) Praktikantprogrammet Ett program som möjliggör praktik för yngre personer Innehållsförteckning Praktikantprogrammet 2017... 3 Prioriterade områden för

Läs mer

Programinformation Praktikantprogrammet

Programinformation Praktikantprogrammet 2015-09-22 Madelene Johansson Karin Cederergren Programinformation Praktikantprogrammet Innehåll 9.40-10.10 Presentation av deltagare, uppföljning av föreläsning 10.10-10.40 FIKA 10.40-11.30 Programinformation

Läs mer

Ramar och kriterier. Linnaeus-Palme partnerskap (13)

Ramar och kriterier. Linnaeus-Palme partnerskap (13) Ramar och kriterier 2017-03-30 Linnaeus-Palme partnerskap 2017 1 (13) Innehåll Om programmet... 3 Nyheter i ansökningsomgången... 5 Överenskommelse mellan UHR och projektägaren... 5 Aktivitetsperiod och

Läs mer

2014-01-31 Atlas förberedande besök 2014

2014-01-31 Atlas förberedande besök 2014 2014-01-31 Atlas förberedande besök 2014 Susanne Hagström Larsson Program 09.00 09.30 Registrering & kaffe 09.30 10.00 Välkomsthälsning Sten Vesterman, chef Internationella avd. Universitets- och högskolerådet

Läs mer

Athena Upptaktsseminarium

Athena Upptaktsseminarium 2014-09-03 Athena Upptaktsseminarium Madelene Johansson Therese Hadland Program för dagarna Ons 3 sep 10.30-12.30 Programinformation Athena 12.30-13.30 Lunch 12.30-13.30 Lunch 13.30-14.00 Migrationsverket

Läs mer

Förhandsvisning webblankett

Förhandsvisning webblankett Dokumentbeteckning 2015-10-27 1(20) Regler och behörighet Statsbidrag Förhandsvisning webblankett Välkommen att ansöka om statsbidrag för 2016 och 2017 till kvinno- och tjejjourer. Ansökan ska ha kommit

Läs mer

2013-01-31. Madelene Johansson. Atlas praktik

2013-01-31. Madelene Johansson. Atlas praktik 2013-01-31 Madelene Johansson Atlas praktik Program 9.45-10.40 Programinformation 10.45-11.15 Inger Carlström Kinda lärcentrum 11.30 13.00 Lunch inkl erfarenhetsutbyte 13.00-14.15 Globalt lärande - Hörsalen

Läs mer

UPPTAKTSSEMINARIUM 13-14 SEPTEMBER

UPPTAKTSSEMINARIUM 13-14 SEPTEMBER ATLAS PARTNERSKAP 2012 UPPTAKTSSEMINARIUM 13-14 SEPTEMBER Information Atlas Allmänt om Internationella programkontoret Atlas syfte Fakta ansökningsomgång Projektadministration Förutsättningar för ett lyckat

Läs mer

Ramar och kriterier Praktikantprogrammet 2016

Ramar och kriterier Praktikantprogrammet 2016 Ramar och kriterier Praktikantprogrammet 2016 1 (11) Praktikantprogrammet Ett program som möjliggör praktik för yngre personer Innehållsförteckning Praktikantprogrammet 2016... 3 Prioriterade områden för

Läs mer

Vanliga frågor och svar inom Europeiska Solidaritetskåren

Vanliga frågor och svar inom Europeiska Solidaritetskåren SENAST UPPDATERAD: 2019-10-13 1 (6) Vanliga frågor och svar inom Europeiska Solidaritetskåren ANSÖKAN 1. När är sista dag för att lämna in ansökan inom Europeiska Solidaritetskåren? Aktuella ansökningstider

Läs mer

Frågor och svar om Projektrummet

Frågor och svar om Projektrummet 1(6) Senast uppdaterad 2008-08-21 Frågor och svar om Projektrummet FRÅGOR OCH SVAR OM PROJEKTRUMMET... 1 1. Hur ändrar jag uppgifter för min organisation eller mitt arbetsställe?... 2 2. Hur ändrar jag

Läs mer

Anvisningar för nätverksbidrag 2014

Anvisningar för nätverksbidrag 2014 2013-12-11 Anvisningar för nätverksbidrag 2014 Nätverksbidragen skall underlätta för forskare inom Fortes ansvarsområde att samarbeta över institutions- och fakultetsgränser. Forte stöder i första hand

Läs mer

Anvisningar till blanketten Ansökan utbetalning stöd till insatser på livsmedelsområdet

Anvisningar till blanketten Ansökan utbetalning stöd till insatser på livsmedelsområdet Anvisningar till blanketten Ansökan utbetalning stöd till insatser på livsmedelsområdet VEM SKA ANVÄNDA BLANKETTEN? Den här blanketten är till för dig som ska ansöka om utbetalning av stöd till insatser

Läs mer

Ansökningsmeddelande 2018 för Asienprogrammet

Ansökningsmeddelande 2018 för Asienprogrammet Ansökningsmeddelande 2018 för Asienprogrammet Utbildningssamarbete, Japan och Sydkorea 1. Allmänt Utbildningsstyrelsens Asien-program finansierar samarbetsprojekt med högskolor i asiatiska områden som

Läs mer

Vägledning för ansökan i E-kanalen

Vägledning för ansökan i E-kanalen Vägledning för ansökan i E-kanalen Bakgrund och syfte med mallen Syftet med denna mall är att underlätta för er som söker stöd från utlysningen Energi- och klimatomställning i offentlig sektor-från kunskap

Läs mer

Om Fortes konferensbidrag

Om Fortes konferensbidrag 2013-06-27 Om Fortes konferensbidrag Syftet med konferensbidragen är att underlätta kontakter och erfarenhetsutbyte mellan svenska och utländska forskare samt tillföra kunskaper från det internationella

Läs mer

Vanliga frågor och svar inom Erasmus+ Ung och Aktiv

Vanliga frågor och svar inom Erasmus+ Ung och Aktiv SENAST UPPDATERAD: 2019-10-13 1 (5) Vanliga frågor och svar inom Erasmus+ Ung och Aktiv ANSÖKAN 1. När är sista dag för att lämna in ansökan inom Erasmus+? Aktuella ansökningstider finns på MUCF:s webbplats.

Läs mer

Endast arbetsmaterial

Endast arbetsmaterial ANSÖKAN OM BIDRAG LITTERÄRA EVENEMANG I UTLANDET För sista ansökningsdag, se Kulturrådets hemsida ANVISNINGAR FÖR ANSÖKAN Observera Den här blanketten är optimerad för webbläsaren Internet Explorer versionerna

Läs mer

Exempel. Tips: Klicka på knappen spara till höger för att spara ett utkast av ansökan. Samtliga fält markerade med * är obligatoriska.

Exempel. Tips: Klicka på knappen spara till höger för att spara ett utkast av ansökan. Samtliga fält markerade med * är obligatoriska. Projektansökan Omgången öppnar 2 augusti klockan 8. och stänger 1 september klockan 23.59. Observera att ansökan inte kan kompletteras efter att ansökningsomgången har stängt. Vi kan inte garantera support

Läs mer

Ansökan om utbetalning affärsutvecklingscheckar Region Norrbotten Guide

Ansökan om utbetalning affärsutvecklingscheckar Region Norrbotten Guide Ansökan om utbetalning affärsutvecklingscheckar Region Norrbotten Guide Logga in på samma sätt som tidigare på minansokan.se Välj skapa ansökan om utbetalning När du valt se och ansök om utbetalning visas

Läs mer

Anvisning till blanketten Projektstöd ansökan om stöd 2014 2020

Anvisning till blanketten Projektstöd ansökan om stöd 2014 2020 Anvisning till blanketten Projektstöd ansökan om stöd 2014 2020 Vem ska använda blanketten? Den här blanketten använder du för att söka stöd inom havs-och fiskeriprogrammet 2014-2020 för produktions-och

Läs mer

Ett tips är att skriva ut dessa anvisningar och ha dem bredvid dig när du lägger in uppgifterna i din ansökan.

Ett tips är att skriva ut dessa anvisningar och ha dem bredvid dig när du lägger in uppgifterna i din ansökan. Allmän information Vem kan ansöka ett bidrag från stiftelsen? För att du ska kunna ansöka om ett bidrag ska du: Ha en ålder av högst 21 år vid ansökningsårets utgång. Studera andra eller tredje på gymnasieskolan.

Läs mer

Ansökan om utbetalning affärsutvecklingscheckar

Ansökan om utbetalning affärsutvecklingscheckar Ansökan om utbetalning affärsutvecklingscheckar Guide 2019 version 1.0 Logga in på samma sätt som tidigare på minansokan.se Välj skapa ansökan om utbetalning När du valt se och ansök om utbetalning visas

Läs mer

Så här fyller du i ansökan. minansokan.se Affärsutvecklingscheckar 2019 version 1.1

Så här fyller du i ansökan. minansokan.se Affärsutvecklingscheckar 2019 version 1.1 Så här fyller du i ansökan minansokan.se Affärsutvecklingscheckar 2019 version 1.1 Innan du börjar Gå in på tillvaxtverket.se/checkar för att se om ditt företag och ditt projekt passar för en affärsutvecklingscheck

Läs mer

FAS utlyser nätverksbidrag inom forskningsområdena Dopning, Tobak och Spelberoende (DTS)

FAS utlyser nätverksbidrag inom forskningsområdena Dopning, Tobak och Spelberoende (DTS) 2012-10-12 FAS utlyser nätverksbidrag inom forskningsområdena Dopning, Tobak och Spelberoende (DTS) Forskningsrådet för Arbetsliv och Socialvetenskap (FAS) har nyligen genomfört en internationell utvärdering

Läs mer

Allmänna villkor För bidrag inom Praktikantprogrammet 2017

Allmänna villkor För bidrag inom Praktikantprogrammet 2017 Allmänna villkor För bidrag inom Praktikantprogrammet 2017 1 (8) Allmänna villkor för bidrag inom Praktikantprogrammet Vid tillämpning av följande allmänna villkor definierar Universitets- och högskolerådet,

Läs mer

För sent inkommen eller ofullständig ansökan riskerar att inte bli behandlad vid denna ansökningsomgång.

För sent inkommen eller ofullständig ansökan riskerar att inte bli behandlad vid denna ansökningsomgång. ANSÖKAN OM TONSÄTTARBIDRAG 2010 REGIONALA OCH LOKALA TDM- INSTITUTIONER, FRIA TEATER-, DANS- OCH MUSIKGRUPPER M.FL. ANVISNINGAR FÖR ANSÖKAN SISTA ANSÖKNINGSDAG: 15 FEBRUARI 2010 Observera Denna onlineansökan

Läs mer

Anvisning till blanketten Projektstöd ansökan om stöd

Anvisning till blanketten Projektstöd ansökan om stöd Anvisning till blanketten Projektstöd ansökan om stöd 2014 2020 Vem ska använda blanketten? Den här blanketten använder du för att söka projektstöd inom havs-och fiskeriprogrammet 2014-2020 för produktions-och

Läs mer

LINNAEUS-PALME KRITERIER OCH PRIORITERINGSGRUNDER VID BEDÖMNING AV ANSÖKNINGAR INOM LINNAEUS-PALME 2013 2014 OCH 2013-2015

LINNAEUS-PALME KRITERIER OCH PRIORITERINGSGRUNDER VID BEDÖMNING AV ANSÖKNINGAR INOM LINNAEUS-PALME 2013 2014 OCH 2013-2015 LINNAEUS-PALME KRITERIER OCH PRIORITERINGSGRUNDER VID BEDÖMNING AV ANSÖKNINGAR INOM LINNAEUS-PALME 2013 2014 OCH 2013-2015 Kriterier och prioriteringsgrunder vid bedömning av ansökningar inom Linnaeus-Palme

Läs mer

E-BOKEN Ange bland annat totalt antal titlar som ansökan omfattar, upphovspersonens namn, bokens titel, språk samt eventuell översättare.

E-BOKEN Ange bland annat totalt antal titlar som ansökan omfattar, upphovspersonens namn, bokens titel, språk samt eventuell översättare. ANSÖKAN OM STÖD ELEKTRONISK UTGIVNING AV KVALITETSLITTERATUR För sista ansökningsdag, se Kulturrådets hemsida. ANVISNINGAR FÖR ANSÖKAN Observera Denna onlineansökan är optimerad för webbläsaren Internet

Läs mer

Hjälp till att fylla i ansökan för Interreg Sverige Norge programmet, 2015-09-09

Hjälp till att fylla i ansökan för Interreg Sverige Norge programmet, 2015-09-09 Hjälp till att fylla i ansökan för Interreg Sverige Norge programmet, 2015-09-09 1 Så funkar det Guide till Min ansökan INNAN DU BÖRJAR FYLLA I ANSÖKAN För att kunna börja att fylla i ansökan behöver du

Läs mer

Guide till hur jag ansöker i Idrottslyftet 2015 till projekt: Öppna projekt

Guide till hur jag ansöker i Idrottslyftet 2015 till projekt: Öppna projekt Guide till hur jag ansöker i Idrottslyftet 2015 till projekt: Öppna projekt 1. Logga in på föreningens sida i IdrottOnline genom att klicka på hänglåset i högra hörnet (se bild), så måste du skriva i ditt

Läs mer

Om Fortes resebidrag 2013-06-27

Om Fortes resebidrag 2013-06-27 2013-06-27 Om Fortes resebidrag Medel för utrikes resor bör i första hand sökas inom ramen för en projektansökan. Forskare kan dock söka separata resebidrag för utrikes resor i följande fall: För att presentera

Läs mer

Anvisningar för nätverksbidrag 2013

Anvisningar för nätverksbidrag 2013 2012-12-20 Anvisningar för nätverksbidrag 2013 Nätverksbidragen skall underlätta för forskare inom FAS ansvarsområde att samarbeta över institutions- och fakultetsgränser. FAS stöder i första hand nationella

Läs mer

HANDLEDNING till ansökningsblankett om projektstöd

HANDLEDNING till ansökningsblankett om projektstöd HANDLEDNING till ansökningsblankett om projektstöd Handledning till ansökningsblankett om projektstöd Rubrikerna nedan följer de punkter som finns i ansökningsblanketten. 1. Allmänna uppgifter Projektets

Läs mer

För sent inkommen eller ofullständig ansökan riskerar att inte bli behandlad vid denna ansökningsomgång.

För sent inkommen eller ofullständig ansökan riskerar att inte bli behandlad vid denna ansökningsomgång. ANSÖKAN OM BIDRAG KULTUR FÖR ÄLDRE SISTA ANSÖKNINGSDAG: 7 NOVEMBER 2011 ANVISNINGAR FÖR ANSÖKAN Observera Denna onlineansökan är optimerad för webbläsaren Internet Explorer version 6 eller senare, men

Läs mer

Handbok Delrapport. Athena utbyten

Handbok Delrapport. Athena utbyten Handbok Delrapport Athena utbyten Förord Delrapportering Resultaten av beviljade utbyten mäts vid rapporteringen. Du rapporterar online genom ditt användarkonto för Athena utbyten. 1. När er ansökan beviljades

Läs mer

Vem kan söka? Du som är anställd hos någon av följande arbetsgivare är välkommen att söka bidrag:

Vem kan söka? Du som är anställd hos någon av följande arbetsgivare är välkommen att söka bidrag: 2018-01-31 HSU FoU Kronoberg Birgitta Grahn Dags att söka anslag För att utveckla socialtjänst och hälso- och sjukvård i Kronoberg! Forskning, utveckling och förbättringsarbete är grunden för förnyelse

Läs mer

Hur du skapar en ansökan om ändring

Hur du skapar en ansökan om ändring Migrationsverket Funktionen för fonderna www.migrationsverket.se/fonder Rapport 2016-11-29 Hur du skapar en ansökan om ändring Innehållsförteckning 1. Allmänna råd... 3 1.1. Innan du skickar in en ansökan

Läs mer

Rundvirkesstiftelsen. Ansökan om stöd från Rundvirkesstiftelsen 1(6)

Rundvirkesstiftelsen. Ansökan om stöd från Rundvirkesstiftelsen 1(6) Rundvirkesstiftelsen Ansökan om stöd från Rundvirkesstiftelsen 1(6) På den här blanketten ansöker du om stöd från Rundvirkesstiftelsen. Rundvirkesstiftelsen har som ändamål att stödja verksamhet som är

Läs mer

Fokus Framåt inom Minor Field Studies och Linnaeus-Palme Programspecifik information

Fokus Framåt inom Minor Field Studies och Linnaeus-Palme Programspecifik information Fokus Framåt inom Minor Field Studies och Linnaeus-Palme Programspecifik information 2016-05-26 Jacob Dygeus Therese Lindström Innehåll Vart är vi på väg? - Vad är målet med vår globala resa? Program information

Läs mer

Ansökan och information

Ansökan och information Ansökan och information Inledande förutsättningar och information om ansökan, behörighet och antagning Blankett för avlämnande skolas behörighetsrekommendation Anvisning - så här fyller du i blanketten

Läs mer

Frågor i redovisning av statsbidrag för hjälp med läxor eller annat skolarbete Huvudmän

Frågor i redovisning av statsbidrag för hjälp med läxor eller annat skolarbete Huvudmän Statsbidragsenheten 1 (9) Frågor i redovisning av statsbidrag för hjälp med läxor eller annat skolarbete 2016 - Huvudmän Obs! Detta dokument är endast till för att skapa överblick över vilka frågor vi

Läs mer

Guide till hur jag ansöker i Idrottslyftet 2016 till projekt: Klubbtränarutbildning - Flicklagstränare

Guide till hur jag ansöker i Idrottslyftet 2016 till projekt: Klubbtränarutbildning - Flicklagstränare Guide till hur jag ansöker i Idrottslyftet 2016 till projekt: Klubbtränarutbildning - Flicklagstränare 1. Logga in på föreningens sida i IdrottOnline genom att klicka på hänglåset i högra hörnet (se bild),

Läs mer

Guide till hur jag ansöker i Idrottslyftet 2015 till projekt: Anläggningsprojekt - Skottramp

Guide till hur jag ansöker i Idrottslyftet 2015 till projekt: Anläggningsprojekt - Skottramp Guide till hur jag ansöker i Idrottslyftet 2015 till projekt: Anläggningsprojekt - Skottramp 1. Logga in på föreningens sida i IdrottOnline genom att klicka på hänglåset i högra hörnet (se bild), så måste

Läs mer

Anvisningar för att fylla i blanketten om arbetsstipendium för bild- och formkonstnärer år 2013

Anvisningar för att fylla i blanketten om arbetsstipendium för bild- och formkonstnärer år 2013 Anvisningar för att fylla i blanketten om arbetsstipendium för bild- och formkonstnärer år 2013 Personuppgifter Skriv ditt tilltalsnamn. Söker du via Konstnärsnämndens hemsida hämtas namnuppgifterna från

Läs mer

Ramar och kriterier Minor Fields Studies 2017

Ramar och kriterier Minor Fields Studies 2017 Ramar och kriterier Minor Fields Studies 2017 Beskrivning av och syfte med programmet Minor Field Studies (MFS) är en stödform inom det svenska biståndet som administreras av Universitets- och högskolerådet

Läs mer

Vägledning - för dig som söker projektmedel till insatser mot hedersrelaterat våld och förtryck

Vägledning - för dig som söker projektmedel till insatser mot hedersrelaterat våld och förtryck Vägledning - för dig som söker projektmedel till insatser mot hedersrelaterat våld och förtryck 2 FÖRORD 3 1. ANSÖKAN 4 1.1 LÄNSSTYRELSENS DIREKTIV FÖR ATT ANSÖKA OM PROJEKTMEDEL 4 1.2 PROJEKT SOM BÖR

Läs mer

Guide till Min ansökan

Guide till Min ansökan Guide till Min ansökan INNAN DU BÖRJAR På startsidan kan du välja språk (svenska eller finska). För att kunna fylla i ansökan behöver du skapa ett användarkonto (se instruktion på bild 3). Ska du som skapar

Läs mer

Skogsstyrelsen Anvisning ansökan om utbetalning av företagsstöd 2(6)

Skogsstyrelsen Anvisning ansökan om utbetalning av företagsstöd 2(6) 1(6) Anvisning till ansökan om utbetalning av företagsstöd för kompetensutveckling Vem ska använda blanketten? Den här blanketten är till för dig som ska ansöka om utbetalning av beviljat företagsstöd

Läs mer

Att anma la intresse fö r förskningsprögram inöm prögnöser öch fö rvarning fö r extrema sölstörmar Sa ga r det till.

Att anma la intresse fö r förskningsprögram inöm prögnöser öch fö rvarning fö r extrema sölstörmar Sa ga r det till. samhällsskydd och beredskap 1 (6) Att anma la intresse fö r förskningsprögram inöm prögnöser öch fö rvarning fö r extrema sölstörmar Sa ga r det till. Innehåll 1. Innan du börjar... 2 2. Användaruppgifter...

Läs mer

Athena globalt utbyte inom yrkesutbildning. Ansökningsomgång 2011

Athena globalt utbyte inom yrkesutbildning. Ansökningsomgång 2011 Athena globalt utbyte inom yrkesutbildning Ansökningsomgång 2011 Anna Werner 2011-09-01 Välkomna! Upplägg under upptaktsseminariet Introduktion och bakgrund Praktisk information Workshop om ömsesidighet

Läs mer

R Kvinno- och tjejjourer

R Kvinno- och tjejjourer R90063-2 Kvinno- och tjejjourer 2017-2018 1 Välkommen att ansöka om statsbidrag för 2017 och 2018 till kvinno- och tjejjourer. Ansökan ska ha kommit in till Socialstyrelsen senast den 1 oktober 2016. Så

Läs mer

Så här ansöker du om försörjningsstöd på datorn

Så här ansöker du om försörjningsstöd på datorn Så här ansöker du om försörjningsstöd på datorn Du som har beviljats försörjningsstöd kan använda Lunds kommuns e-tjänst för att enkelt ansöka igen. Då ansöker du när det passar dig och behöver inte passa

Läs mer

Strategiska rekryteringar 15

Strategiska rekryteringar 15 Sida 1 (8) UTLYSNING Strategiska rekryteringar 15 KK-stiftelsen inbjuder Sveriges nya universitet och högskolorna att tillsammans med näringslivet ansöka om finansiering för strategiska rekryteringar.

Läs mer

Hur du skapar en ansökan om utbetalning

Hur du skapar en ansökan om utbetalning Migrationsverket Funktionen för fonderna www.migrationsverket.se/fonder Rapport 2018-08-27 Version: 4.0 Hur du skapar en ansökan om utbetalning Innehållsförteckning 1. Viktig information vid din ansökan

Läs mer

Anvisningar för utlandsstipendier 2014

Anvisningar för utlandsstipendier 2014 2013-11-26 Anvisningar för utlandsstipendier 2014 Fortes utlandsstipendier skall göra det möjligt för forskare inom Fortes ansvarsområde att vistas vid en utländsk forskningsinstitution för forskning och

Läs mer

Ansökan om bidrag programmet Kommunalt Partnerskap

Ansökan om bidrag programmet Kommunalt Partnerskap PROJEKT Ansökan om bidrag programmet Kommunalt Partnerskap Projektets namn: Diarienummer (ifylls av ICLD): Sökt belopp (per projektår): Projektets längd (1,2 el 3 år): År 1: År 2: År:3 Svensk sökande organisation:

Läs mer

Asien-programmet, utlysning 2016

Asien-programmet, utlysning 2016 Asien-programmet, utlysning 2016 Utbildningssamarbetsprojekt Kina & Indien 1. Allmänt CIMOs Asien-program finansierar projekt inom högskolornas utbildningssamarbete med målområden i Asien som anses speciellt

Läs mer

Anvisningar för ansökan

Anvisningar för ansökan Handling Datum 1 Anvisningar för ansökan Stöd till nya lösningar, tekniker och koncept för lågenergibyggande Handling Datum 2 Innehåll 1 Anvisningar för ansökan 3 1.1 Användarkonto i E-kanalen... 3 1.2

Läs mer

Ansö kan fö r utlysningen Kriskömmunikatiön öch fö rtröende Sa ga r det till

Ansö kan fö r utlysningen Kriskömmunikatiön öch fö rtröende Sa ga r det till samhällsskydd och beredskap 1 (6) Ansö kan fö r utlysningen Kriskömmunikatiön öch fö rtröende Sa ga r det till Innehåll 1. Innan du börjar... 2 2. Användaruppgifter... 2 3. Utlysningens startsida... 2

Läs mer

Instruktioner för ansökan om statsbidrag för hälsofrämjande skolutveckling 2018

Instruktioner för ansökan om statsbidrag för hälsofrämjande skolutveckling 2018 2018-08-08 1 (7) Instruktioner för ansökan om statsbidrag för hälsofrämjande skolutveckling 2018 Ansökan är öppen 15 augusti 17 september 2018 För att göra en ansökan ska du logga in i e-tjänsten för statsbidrag

Läs mer

Guide till hur jag ansöker i Idrottslyftet 2015 för projekt: Ishockeyn Vill och Fair play & Respekt

Guide till hur jag ansöker i Idrottslyftet 2015 för projekt: Ishockeyn Vill och Fair play & Respekt Guide till hur jag ansöker i Idrottslyftet 2015 för projekt: Ishockeyn Vill och Fair play & Respekt 1. Logga in på föreningens sida i IdrottOnline genom att klicka på hänglåset i högra hörnet (se bild),

Läs mer

Allmänna villkor för bidrag

Allmänna villkor för bidrag Allmänna villkor för bidrag 2018-01-26 Linnaeus-Palme partnerskap 2018 1 (9) Allmänna villkor för bidrag inom Linnaeus-Palme partnerskap I de allmänna villkoren definierar Universitets- och högskolerådet

Läs mer