Handbok för projektansökan. Atlas praktik 201

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Handbok för projektansökan. Atlas praktik 201"

Transkript

1 Handbok för projektansökan Atlas praktik 201

2 Förord Handboken är tänkt att ge dig som projektansökare vägledning, stöd och råd när du fyller i ansökan för Atlas praktik. Om du har frågor om ansökan eller behöver råd i utformningen av er projektidé är du välkommen att kontakta ansvarig handläggare för Atlasprogrammet; vxl tel: , e-post: atlas@uhr.se. Om ansökan Du fyller i och skickar in ansökan online. Länk till ansökan finns på Universitets- och högskolerådets webbplats Du ska inte skicka in några papperskopior. Samtliga frågor i ansökan är obligatoriska att besvara för att den ska registreras som giltig. En ogiltig ansökan går inte vidare i behandlingen utan avslås utan att kvalitetsbedömas. Giltighetskriterier för programmet finns på sidan Bedömning av ansökan på utbyten.se. Sista dag att skicka in ansökan är 1 april för praktikperiod 1 juli juni oktober för praktikperiod 1 januari - 31 december 2016 Beslut meddelar vi tidigast 10 veckor efter sista ansökningsdag. Vi kan inte lämna förhandsbesked. Universitets- och högskolerådets beslut om bidrag kan inte överklagas enligt SFS 2012:811. Lycka till med er ansökan! Sida 1 (12)

3 Innehåll Innehållsförteckning Förord... 1 Om ansökan... 1 Innehåll... 2 Ansökan online kom igång med ditt användarkonto... 3 Sökande organisation sida Sökande... 3 Uppgifter för utbetalning... 3 Partnerorganisation sida Partner... 4 Lägg till partner... 4 Kontaktperson sida Rektors utlåtande... 4 Resor och budget sida Projektbeskrivning sida Förutsättningar... 5 Projektets syfte och mål och Atlas praktiks mål på lång sikt... 5 Riskhantering... 7 Bekräfta och skicka in... 7 Bilaga 1 Villkor Atlas praktik Bilaga 2 Ekonomiska riktlinjer för Atlas planering Projektkostnader Återkrav Bilaga 3 Checklista för valbarhet Sida 2 (12)

4 Ansökan online kom igång med ditt användarkonto Ansökan ska och kan endast registreras online. Länken till online-ansökan hittar du på vår webbplats utbyten.se Ansökan Atlas praktik. För att kunna fylla i en ansökan behöver du skapa ditt eget användarkonto till ansökningssystemet. Du skapar användarkontot genom funktionen logga in och registrera dig. När du skapat ditt användarkonto följer du anvisningarna i ansökningssystemet. När du skickat in ansökan får du ett diarienummer som du använder när du kontaktar Universitets- och högskolerådet. En bekräftelse på att din ansökan mottagits av Universitets- och högskolerådet skickas till den e-postadress du angivit när du skapade ditt användarkonto. All information kring din ansökan sker via ditt användarkonto. Alla typer av beslut och besked angående ditt ärende skickas till den epostadress som angivits i ansökan, samt till rektor/skolledares e-postadress. Det finns möjlighet att lägga till ytterligare kontaktpersoner. Om kontaktperson läggs till i systemet, får även de samtliga beslut och besked angående ditt ärende. Tips: Samtliga fält på varje sida i ansökan måste besvaras för att du ska kunna spara respektive sida och gå vidare i systemet. Det är därför bra om du har inbjudningsbrev samt rektors utlåtande liksom inbjudningar från partners tillgängliga när du kommer till de sidor där dessa dokument ska laddas upp. Sökande organisation sida 1 Sökande Ange er skolas adressuppgifter i fältet sökande organisation, dvs. den skola vars rektor godkänner villkoren för Atlas praktik, se bilaga 1. Ange också om ni tidigare har beviljats bidrag genom Atlas praktik. Om ni som sökande skola tidigare beviljats medel för ett projekt inom Atlas planering/förberedande besök med den aktuella samarbetspartnern ska ni ange diarienummer för tidigare samarbete här. Exempel: Diarienumret står i beslutsbrevet. (Det är inte ansökans ID-nummer som efterfrågas, som kan se ut som exempel: ). Uppgifter för utbetalning Beviljade medel betalar vi ut till det plus- eller bankgironummer som du anger i ansökan. De betalningsuppgifter du anger för kontoinbetalning, organisationsnummer och plus- eller bankgiro, måste tillhöra en och samma organisation. För att kunna lokalisera de utbetalda pengarna anger du en utbetalningstext. Är du osäker på vilken text som är lämplig, stäm av med ekonomiavdelningen på din skola. Ange max 50 tecken, övrig text kommer inte med vid utbetalning. Observera att Universitets- och högskolerådet inte betalar ut bidrag till privata personkonton. Sida 3 (12)

5 Partnerorganisation sida 2 Partner Här anger du utländska partnerorganisationens/-organisationernas adressuppgifter. Det är också här som du laddar upp inbjudan från den/de involverade organisationerna. Vid typ av organisation väljer du om partnerorganisationen är en praktikplats eller en så kallad vidareförmedlande organisation. En vidareförmedlande organisation är en organisation som hjälper den sändande organisationen att hitta praktikplatser utomlands. För att vi ska godkänna en sådan organisation som partner ska det i inbjudan framgå att de tar på sig att hitta lämpliga praktikplatser till de elever som deltar. Lägg till partner Inom Atlas praktik är det möjligt att samarbeta med flera partners utomlands, inom samma land eller från olika länder. Om er ansökan involverar flera utländska partners ska du fylla i adressuppgifter till samtliga partnerorganisationer. Du ska också ladda upp varje partners inbjudan. Är inbjudan från en vidareförmedlande organisation räcker det med den enda inbjudan. För att lägga till en partnerorganisation klickar du på +Lägg till partner. Kontaktperson sida 3 Här fyller du i kontaktuppgifter till rektor och kontaktpersoner på er skola. De personer som du fyller i här är de som kommer att få ta del av beslut med mera gällande projektet. Du kan lägga till flera kontaktpersoner. Rektors utlåtande Du som söker Atlas planering ska ladda upp ett dokument med rektors utlåtande i ansökningssystemet. I dokumentet ska rektor motivera på vilket sätt ledningen stödjer projektet samt ange vad det förväntade resultatet kan ge för effekter på verksamheten. Observera att det är rektor för skolenheten som ska utföra detta, inte biträdande rektor eller skolchefer. Rektors namn och titel ska framgå i utlåtandet, t.ex. som ett brevhuvud eller e-postsignatur. Rektor ska också godkänna de allmänna villkor som gäller för Atlas planering. Detta sker i ansökningssystemet, innan ansökan skickas in. Resor och budget sida 4 Här fyller du i antal deltagare som ska praktisera per partnerorganisation vilka yrkesprogram deltagarna representerar praktiklängd i veckor per deltagare när praktiken ska genomföras, år-månad (kan anges på ett ungefär). Ange också hur många elever som ska praktisera under höst- respektive vårtermin. För deltagare med funktionsnedsättning kan ni söka bidrag för de merkostnader som kan uppstå. Ange beräknade merkostnader i det avsedda fältet. Sida 4 (12)

6 För att lägga till en praktikperiod, klicka på +lägg till resa. En rad representerar praktikomgångar till samma partnerorganisation, yrkesförberedande program och med samma praktiklängd per deltagare. Lägg till fler rader om eleverna praktiserar olika lång till, om ni samarbetar med flera partnerorganisationer och/eller eleverna kommer från flera yrkesprogram. Under antal veckor: ange veckor per person. Projektbeskrivning sida 5 Här ska du skriva in relativt mycket text och information. Om du inte har tid eller möjlighet att fylla i all information på en och samma gång kan du spara sidan. Du kan sedan gå tillbaka för att fylla på med text vid ett senare tillfälle. Alla rutor måste vara ifyllda för att du ska kunna spara sidan, vilket du kan lösa genom att exempelvis skriva ett ord i varje ruta. Tänk på att besvara frågorna utifrån ett vad-, hur- och varförperspektiv för att ge ett utvecklat svar. Förutsättningar Förutsättningar för skolan: 1. Beskriv skolans förutsättningar och utvecklingsbehov Här handlar det om att beskriva skolans utvecklingsbehov och hur detta/dessa påverkar ert val av inriktning på praktikprojektet. Projektets syfte och mål och Atlas praktiks mål på lång sikt Projektet ska ligga i linje med programmets syfte, mål och förväntade resultat. Se sidan Förväntade resultat för Atlas praktik på utbyten.se. 2. Beskriv projektets syfte och mål och hur de relaterar till de långsiktiga målen för Atlas praktiks. Projektplan 3a. Beskriv projektets övergripande upplägg 3b. Beskriv hur projektets aktiviteter är kopplade till projektets syfte och programmets mål. Här handlar det om att beskriva hur era projektmål och utvecklingsbehov sammankopplas med målen för Atlas praktik. Beskriv projektets huvuddrag. Beskriv hur ni tänker att era planerade aktiviteter inom projektet syftar till målen för Atlas praktik. Beskriv hur praktikprojektet kommer att bidra till skolans utveckling. OBS! Extra viktigt vid en fördjupningsansökan. Även om ni inte har planerat allt i detalj bör ni försöka beskriva de huvudsakliga aktiviteterna så konkret som möjligt. Kom ihåg att detta ska inkludera aktiviteter under hela projektperioden, både inför, under och efter praktiken. Om ni söker fördjupningsprojekt från år 2 3c. Beskriv utvecklingen av befintligt samarbete. Vilka är de huvudsakliga förändringarna och motiven för dessa? Här anger du vilka lärdomar ni dragit utifrån tidigare års projektresultat och hur det har påverkat utvecklingen av ert projekt. Sida 5 (12)

7 Förväntat resultat Det här är nytt Förväntade projektresultat ska kunna utläsas av de svar du ger på frågorna nedan. Du förväntas ge en bild av nuläget på skolan under fråga A. Var ärlig, det vi vill se är er utveckling under projektets gång. På fråga B vill vi att du beskriver era kommande insatser och ert arbete mot programmålen. Vad kommer ni att få ut av projektet? Ni kan inte veta men försök ända att beskriva hur ni tänker er resultatet på elevnivå. 4a. Beskriv elevernas förmåga/kompetens att verka i globala sammanhang. 4b. Hur ska deltagarnas förmåga/kompetens att verka i globala sammanhang öka genom projektet? 4c Hur ska projektet leda till ökad kunskap inom ämnes/yrkesområdet? Med förmåga/kompetens avser vi här språkliga/kommunikativa färdigheter, initiativförmåga, kulturell förståelse, praktiska färdigheter, flexibilitet och anpassningsförmåga, samarbetsförmåga, självkänsla, analysförmåga, ledarskapsförmåga. Att verka i globala sammanhang jan till exempel innebära att inom ett ämnesområde kopplat till globala frågor arbeta utomlands, med bistånd eller med internationella relationer. Det kan också handla om att på annat sätt aktivt delta i sammanhang där globala frågor har en central roll. Med ämnesområde avser vi det/de yrkesämne/n och/eller språk som ni ska lägga fokus på inom projektet. 5a. Finns det strukturer/metoder för att ta tillvara elevers internationella erfarenheter/arbeten? Beskriv vilka. 5b. Hur ska projektet leda till ett tillvaratagande av elevers internationella erfarenheter/arbeten? Förutsättningar för projektet: 6a. Beskriv på vilket sätt ledningen stödjer projektet. 6b. Hur är projektet förankrat inom organisationen? 7. Vilka förberedelser har gjorts inför ansökan? Till exempel tidigare aktiviteter eller förberedelseresor. 8. Hur kommer deltagarna att förberedas inför Atlas praktik? 9. Beskriv hur organisationen planerar för att ekonomiskt och tidsmässigt ge utrymme för lärare/personal att arbeta med projektet. 10a. Har skolan deltagit i Den Globala Skolans seminarieverksamhet? 10b Har skolan deltagit i globala resor arrangerade av Den Globala Skolan? 6a, 6b Beskriv på vilket sätt projektet är viktigt för er skola och hur det är förankrat hos kollegor och skolledning. Bifoga rektors utlåtande, som kan komma att vägas in i bedömningen av denna fråga. 7 Har ni haft internationella projekt tidigare, beskriv de kontakter ni tagit med den/de partner/s ni nu vill samarbeta med. Har ni tidigare samarbetat med samma partner ska du beskriva tidigare års lärdomar och hur dessa påverkat utvecklingen av projektet. 8 Vilka förberedelser, språkliga, kulturella, yrkesmässiga och pedagogiska etc, anser ni att deltagarna kommer att behöva med tanke på praktikens innehåll? Hur och varför kommer ni att arbeta med detta? 9 Vi vill ha en beskrivning av er skolas förutsättningar i form av t.ex. personalresurser, tid avsatt för projektet, ekonomi, stöd av skolledningen, projektadministration etc. Sida 6 (12)

8 Samarbete och partnerorganisation 11. Beskriv roller och ansvarsfördelning gällande planering och förberedelser, genomförande och uppföljning av projektinnehåll, kommunikation, handledning, bedömning etcetera. Samtliga partnerorganisationer måste beskrivas. Beskriv på vilket sätt ni kommer att samarbeta med er/era partner/s. Hur kommer ansvarsfördelningen att se ut under projektets olika faser? Era olika roller och ansvar i projektet ska framgå tydligt. Hur ska ni kommunicera? Observera att ni till ansökan ska ladda upp en aktuell inbjudan från varje partner som tydligt visar att samarbetet rör det aktuella projektet. Det kan vara i form av ett brev, formellt e-post eller fax, tydligt daterat och med underskrift av ansvarig person på partnerskolan/organisationen samt titel. Riskhantering 12a. Beskriv vilka risker som kan uppstå under projektets gång och som kan hindra projektets måluppfyllelse. 12b. Hur ni kommer att hantera de identifierade riskerna - om de uppstår? Utvärdering 13. Beskriv hur och vid vilka tillfällen projektet ska utvärderas av elever, lärare och skolledning. Tänk på att utvärdering ska ske med samtliga partners. 14. Beskriv hur elevernas erfarenheter ska valideras och dokumenteras. Bekräfta och skicka in Här får du en sammanställning av ansökan och du kan enkelt gå tillbaka till olika delar och redigera vid behov. På denna sida ska rektor kryssa i att han/hon accepterar villkoren för Atlas praktik Sida 7 (12)

9 Bilaga 1 Villkor Atlas praktik BESLUT Universitets- och högskolerådets beslut om beviljande av bidrag meddelas via e-post till kontaktperson och rektor/rektors motsvarighet. I beslutet specificeras beviljade medel samt de särskilda villkor som gäller. 2. SYFTE Beviljade medel gäller för genomförande av arbetsplatsförlagt lärande utomlands i enlighet med beskrivning i ansökan. 3. GILTIGHET Beviljade medel ska utnyttjas inom den giltighetsperiod som anges i beslutet. 4. FINANSIERING Beviljat belopp och beviljat antal deltagare framgår av beslutet. Medel beviljas i form av ett schablonbidrag beroende på praktikperiodens längd och i vilket land praktiken genomförs. Beviljade medel kan användas för att täcka kostnader för resa och uppehälle. Praktikperioden utomlands är avgiftsfri för eleverna. Kostnader för personal och eventuella vikarier är inte giltiga. Enligt Inkomstskattelagen (SFS 1999:1229) avd. III, paragraf 5 är stipendier för utbildning mestadels skattefria. Vi rekommenderar er att kontakta Skatteverket vid tveksamhet. 5. UTBETALNING AV MEDEL Efter beslut av Universitets- och högskolerådet betalas medel ut till det bank- eller plusgironummer som finns angivet i ansökan. Observera att utbetalning inte kan ske till privata konton. 6. ÄNDRINGAR OCH ÅTERBETALNING Universitets- och högskolerådet måste omgående underrättas om: Er skola/organisation beviljas andra medel för samma aktivitet. Ändringar sker i projektets syfte och aktiviteter. Projektet inte kan genomföras. Efter beslut av Universitets- och högskolerådet kan beviljade medel komma att justeras. Utbetalda medel som inte disponeras enligt ansökan och Universitets- och högskolerådets beslut, ska återbetalas på begäran av Universitets- och högskolerådet. 7. RAPPORT Efter avslutat projekt ska rapport och ekonomisk redovisning skickas elektroniskt till Universitets- och högskolerådet. All information kring hur rapporteringen ska göras finns på vår webbplats: Det är önskvärt att ni skickar in er rapport senast fyra veckor efter genomförd aktivitet, dock senast 1 september året efter beslutet om beviljade medel har tagits Ni ska kunna styrka deltagande genom färdbevis i form av till exempel boardingkort. Verifikationerna måste sparas på skolan/organisationen i fem år för en eventuell revision. Sida 8 (12)

10 8. VISUM OCH VACCINATIONER Det är skolans skyldighet att kontrollera och följa de visumregler och krav på vaccinationer som gäller i de mottagande länderna. 9. GODKÄNNANDE Ansökan och avtalet ska godkännas av rektor/rektors motsvarighet med ekonomiskt ansvar för verksamheten. Sida 9 (12)

11 Bilaga 2 Ekonomiska riktlinjer för Atlas planering De bidrag som beviljas betalar Universitets- och högskolerådet ut direkt till er skola/organisation vid ett tillfälle. Bidrag beviljas i form av schablonbelopp, vilket justeras beroende på antal praktikveckor, deltagare och vilket land eleverna ska praktisera i. Det går inte att söka bidrag för medföljande lärare. För deltagare med funktionsnedsättning kan skolan söka bidrag för de merkostnader som kan uppstå. Nedan beskriver vi vilka kostnader som får och inte får rymmas inom projektbudgeten och när ett återkrav föreligger. Det är inte uttömmande beskrivningar utan ska ses som en vägledning. Är ni osäkra på några utgifter, kontanta handläggare så får ni hjälp. Projektkostnader Resor Flyg: Det ekonomiska bidraget ska täcka de internationella flygresorna, ekonomiklass. Inom ramen för flygresor ingår även eventuella avbeställningsskydd. Resor inom landet för att ta sig till och från flygplats är också giltiga kostnader. Transporter: Transporter inom besökslandet för att ta sig mellan boendet och skolan/organisation samt att ta sig till och från flygplats är giltiga kostnader. Nöjesresa: Nöjesresor godkänns inte. Exempel som betraktas som nöjesresa är safariresa samt skidresa. Vill eleven ändå göra en sådan resa på sin lediga tid ska den bekostas på annat sätt samt förläggas utanför projekttiden. Logi Kostnader för logi för godkända deltagare inom Atlas praktik godtas. Logikostnader utanför praktikperioden är inte giltiga. Mat Matkostnader, samtliga måltider, under hela praktikperioden godtas. Vad gäller kostnader för alkoholhaltiga drycker ska skolan följa sin egen kommuns/regions policy gällande detta. Vaccinationer Vaccinationskostnader för godkända deltagare inom Atlas praktik godtas. Visum Visumkostnader för godkända deltagare inom Atlas planering godtas. Även resor till och från ambassad kan godkännas om det krävs för visumhanteringen. Försäkring Utgifter för försäkring av godkända deltagare godtas. Sida 10 (12)

12 Nöjen Kostnader för nöjen godkänns inte. Till nöjen räknas bland annat utflykter till nöjesfält, bio och bowling. Studiebesök Studiebesök med koppling till praktikens syfte och mål kan godkännas om det är väl motiverat. Avskrivningsvaror Kostnader för elektronisk utrustning, t.ex. datorer, kameror etc. godtas inte. Representation Representation ska vara och uppfattas som motiverad och måttfullt anpassad till representationstillfället. Som givare bör en medvetenhet finnas om att inte utsätta sig för misstanke om givande av muta. Kostnader för eventuella gåvor kan godkännas inom ramen för Atlas praktik men då med ett belopp om max 400 SEK. Personal Lönekostnader för personal, traktamenten och eventuella vikarier är inte giltiga. Projektstöd Om projektstöd i form av till exempel tolk eller koordinator behövs i projektet och dessa funktioner inte finns att tillgå på den svenska skolan, godkänns kostnader för dessa. Förberedelser Kostnader kan läggas på språkliga och kulturella förberedelser, föreläsare och andra typer av förberedelser inför en praktikperiod. Aktiviteter arrangerade av Universitets- och högskolerådet Kostnader för att delta vid upptaktsseminarier och erfarenhetsutbyten arrangerade av Universitets- och högskolerådet godtas. Återkrav Universitets- och högskolerådet har i vissa fall rätt att återkräva beviljade medel. Nedan anger vi fall där det kan bli aktuellt. De grunder som anges är inte uttömmande. Kontakta en handläggare om du har frågor om specifika situationer eller detaljer som inte står med. Den genomförda aktiviteten stämmer inte överens med den som anges i ansökan. Antal deltagare är färre än de beviljade. Antal genomförda praktikveckor är färre än beviljat. Sida 11 (12)

13 Bilaga 3 Checklista för valbarhet Använd listan som en sista kontroll av att ni har fyllt i ansökan korrekt och fullständigt samt att ni inte har missat någon punkt som gör att hela ansökan blir ogiltig. Er organisation är behörig att söka. Samarbetspartner är giltig. Rektor har i ett utlåtande motiverat på vilket sätt ledningen stödjer projektet samt angett vad det förväntade resultatet kan ge för effekter på verksamheten. Rektors namn och titel ska framgå i utlåtandet, t.ex. som ett brevhuvud eller e-postsignatur. Rektor ska också godkänna de villkor som gäller för Atlas praktik. Detta sker i ansökningssystemet, innan ansökan skickas in. Observera att det är rektor för skolenheten som ska utföra detta, inte biträdande rektor eller skolchefer. Angiven rektor är ekonomiskt ansvarig. Komplett inbjudan från varje samarbetspartner har bifogats ansökan. Det kan vara i form av ett aktuellt brev, formellt e-post eller fax. Inbjudan ska: o vara daterad (visa att det är aktuellt) o vara signerad av partnerorganisationen med namnteckning/brevhuvud/namn och titel o ange tid för praktikperioden o ange praktikens längd o ange antal elever o vara skrivet på engelska eller svenska, alternativt vara översatt till något av dessa språk. Om ni innan beviljats planeringsresa: ni har skickat in rapport som godkänts av Universitets- och högskolerådet. Samtliga ansökningsfrågor har besvarats. Ansökan avser rätt tidsperiod. Ansökan har utförts enligt programmets ramar och kriterier. Tänk också på: Om ni tidigare beviljats ett projektsamarbete med ett land inom EU/EES kan ni tidigast söka nya bidrag för samarbeten med dessa länder efter fem år räknat från det år projektet beviljades (gäller från 2011). Vi har inte möjlighet att i förväg läsa er ansökan och undersöka om den är korrekt ifylld/komplett eller inte. Vi läser inte hänvisningar till webbplatser eller annat utan endast det som står i er ansökan. Sida 12 (12)

Handbok för projektansökan. Atlas planering 2015

Handbok för projektansökan. Atlas planering 2015 Handbok för projektansökan Atlas planering 2015 Förord Handboken är tänkt att ge dig som projektansökare vägledning, stöd och råd när du fyller i ansökan för Atlas planering. Om du har frågor om ansökan

Läs mer

Handbok för ansökan. Minor Field Studies stipendier 2015

Handbok för ansökan. Minor Field Studies stipendier 2015 Handbok för ansökan Minor Field Studies stipendier 2015 Förord Välkommen till Minor Field Studies, programmet för insamling av material i fält för examensarbeten. Syftet med denna handbok är att ge dig

Läs mer

Handbok för projektansökan. Athena planering 2015

Handbok för projektansökan. Athena planering 2015 Handbok för projektansökan Athena planering 2015 Förord Handboken är tänkt att ge dig som projektansökare vägledning, stöd och råd när du fyller i ansökan för Athena planering. Om du har frågor om ansökan

Läs mer

Handbok för projektansökan. Atlas konferens 2015

Handbok för projektansökan. Atlas konferens 2015 Handbok för projektansökan Atlas konferens 2015 Förord Välkommen till Atlasprogrammet för globalt partnerskap, konferens och praktik. Syftet med denna handbok är att ge er som projektansökare vägledning

Läs mer

Handbok för projektansökan. Atlas konferens 2017

Handbok för projektansökan. Atlas konferens 2017 Handbok för projektansökan Atlas konferens 2017 1 Handboken är tänkt att ge dig som projektansökare vägledning, stöd och råd när du fyller i ansökan för Atlas konferens. Om du har frågor om ansökan är

Läs mer

Handbok för projektansökan

Handbok för projektansökan Handbok för projektansökan Atlas praktik 2016 Förord Handboken är tänkt att ge dig som projektansökare vägledning, stöd och råd när du fyller i ansökan för Atlas praktik. Om du har frågor om ansökan eller

Läs mer

Handbok för projektansökan

Handbok för projektansökan Handbok för projektansökan Praktikantprogrammet 2015 Direktförmedlande organisation Förord Handboken är tänkt att ge dig som projektansökare vägledning, stöd och råd när du fyller i ansökan för Praktikantprogrammet

Läs mer

Handbok för projektansökan. Atlas Konferens 2014

Handbok för projektansökan. Atlas Konferens 2014 Handbok för projektansökan Atlas Konferens 2014 Förord Välkommen till Atlasprogrammet för globalt partnerskap, konferens och praktik. Syftet med denna handbok är att ge er som projektansökare vägledning

Läs mer

Handbok för projektansökan. Atlas förberedande besök 2015

Handbok för projektansökan. Atlas förberedande besök 2015 Handbok för projektansökan Atlas förberedande besök 2015 Förord Välkommen till Atlasprogrammet för globalt partnerskap, konferens och praktik. Syftet med denna handbok är att ge er som projektansökare

Läs mer

Ekonomiska riktlinjer. Athena 2014

Ekonomiska riktlinjer. Athena 2014 Ekonomiska riktlinjer Athena 2014 Ekonomiska riktlinjer för programmet Athena 2014 1. INTRODUKTION De medel som beviljas betalar Universitets- och högskolerådet ut i form av schablonbidrag för resekostnader,

Läs mer

Ramar och kriterier Atlas praktik 2017

Ramar och kriterier Atlas praktik 2017 Ramar och kriterier Atlas praktik 2017 Syfte och mål Projekt inom Atlas praktik ska förutom individuell kompetensutveckling för elever främja skolans internationalisering, bland annat genom att stödja

Läs mer

Handbok Delrapport. Athena utbyten

Handbok Delrapport. Athena utbyten Handbok Delrapport Athena utbyten Förord Delrapportering Resultaten av beviljade utbyten mäts vid rapporteringen. Du rapporterar online genom ditt användarkonto för Athena utbyten. 1. När er ansökan beviljades

Läs mer

Programinformation Praktikantprogrammet

Programinformation Praktikantprogrammet 2015-09-22 Madelene Johansson Karin Cederergren Programinformation Praktikantprogrammet Innehåll 9.40-10.10 Presentation av deltagare, uppföljning av föreläsning 10.10-10.40 FIKA 10.40-11.30 Programinformation

Läs mer

Ramar och kriterier för Atlas planering 2017

Ramar och kriterier för Atlas planering 2017 Ramar och kriterier för Atlas planering 2017 Syfte och mål Syftet med Atlas planering är att främja utvecklingen av internationella kontakter inom det offentliga skolväsendet och bland fristående skolor

Läs mer

Handbok för projektansökan

Handbok för projektansökan Handbok för projektansökan Praktikantprogrammet 2016 Vidareförmedlande organisationer Sida 1 (8) Handbok Praktikantprogrammet 2016 Vidareförmedlande organisationer Förord Handboken är tänkt att ge dig

Läs mer

Handbok för projektansökan

Handbok för projektansökan Handbok för projektansökan Atlas planering 2016 Förord Handboken är tänkt att ge dig som projektansökare vägledning, stöd och råd när du fyller i ansökan för Atlas planering. Om du har frågor om ansökan

Läs mer

2013-01-31. Madelene Johansson. Atlas praktik

2013-01-31. Madelene Johansson. Atlas praktik 2013-01-31 Madelene Johansson Atlas praktik Program 9.45-10.40 Programinformation 10.45-11.15 Inger Carlström Kinda lärcentrum 11.30 13.00 Lunch inkl erfarenhetsutbyte 13.00-14.15 Globalt lärande - Hörsalen

Läs mer

Handbok för projektansökan

Handbok för projektansökan Handbok för projektansökan Atlas planering 2017 Om ansökan Handboken är tänkt att ge dig som projektansökare vägledning, stöd och råd när du fyller i ansökan för Atlas planering. Om du har frågor om ansökan

Läs mer

Handbok för projektansökan. Atlas partnerskap 2015

Handbok för projektansökan. Atlas partnerskap 2015 Handbok för projektansökan Atlas partnerskap 2015 Förord Handboken är tänkt att ge dig som projektansökare vägledning, stöd och råd när du fyller i ansökan för Atlas partnerskap. Om du har frågor om ansökan

Läs mer

UPPTAKTSSEMINARIUM 13-14 SEPTEMBER

UPPTAKTSSEMINARIUM 13-14 SEPTEMBER ATLAS PARTNERSKAP 2012 UPPTAKTSSEMINARIUM 13-14 SEPTEMBER Information Atlas Allmänt om Internationella programkontoret Atlas syfte Fakta ansökningsomgång Projektadministration Förutsättningar för ett lyckat

Läs mer

Guide till hur jag ansöker i Idrottslyftet 2014 till projekt: Damhockeysymposium

Guide till hur jag ansöker i Idrottslyftet 2014 till projekt: Damhockeysymposium Guide till hur jag ansöker i Idrottslyftet 2014 till projekt: Damhockeysymposium 1. Logga in på föreningens sida i IdrottOnline genom att klicka på hänglåset i högra hörnet (se bild), så måste du skriva

Läs mer

Ramar och kriterier. Minor Field Studies

Ramar och kriterier. Minor Field Studies Ramar och kriterier Minor Field Studies Ramar och kriterier för Minor Field Studies Minor Field Studies Minor Field Studies (MFS) är ett stipendieprogram som tar i beaktande både utvecklingen av den enskilda

Läs mer

Handbok för projektansökan

Handbok för projektansökan Handbok för projektansökan Praktikantprogrammet 2016 Direktförmedlande organisationer Handbok Praktikantprogrammet Direktförmedlande organisationer Förord Handboken är tänkt att ge dig som ska ansöka om

Läs mer

Handbok för projektansökan. Atlas partnerskap 2014

Handbok för projektansökan. Atlas partnerskap 2014 Handbok för projektansökan Atlas partnerskap 2014 Förord Välkommen till Atlasprogrammet för globalt partnerskap, konferens och praktik. Syftet med denna handbok är att ge er som projektansökare vägledning

Läs mer

Allmänna villkor Atlas planering Allmänna villkor för bidrag

Allmänna villkor Atlas planering Allmänna villkor för bidrag Allmänna villkor för bidrag Atlas planering 2018 Allmänna villkor för bidrag inom Atlas planering 2018 Vid tillämpning av de allmänna villkoren definierar vi följande begrepp enligt nedan: Huvudman kommuner,

Läs mer

Ansökan nr 2 om statsbidrag för Komvux, bidragsåret 2016.

Ansökan nr 2 om statsbidrag för Komvux, bidragsåret 2016. Ansökan nr 2 om statsbidrag för Komvux, bidragsåret 2016. Ansökan nr 2 om statsbidrag för Komvux, bidragsåret 2016. Kommunerna kunde ansöka om statsbidrag för Komvux under hösten 2015, avseende bidragsåret

Läs mer

Information om ansökan till Lågstadiesatsningen läsåret 2015/2016

Information om ansökan till Lågstadiesatsningen läsåret 2015/2016 Dnr 2015:815 1 (8) Information om ansökan till Lågstadiesatsningen läsåret 2015/2016 Innehåll Information om ansökan till Lågstadiesatsningen läsåret 2015/2016 1 Om bidraget 2 Sök bidrag för F-3 2 Sök

Läs mer

Utbetalning. Insatser genomförs. mars

Utbetalning. Insatser genomförs. mars Ansökan 22 januari 2016 Beslut om beviljade bidrag mars Utbetalning mars Insatser genomförs Ekonomisk redovisning januari 2017 Uppföljning av insats januari 2017 Statsbidrag för utbildning i svenska för

Läs mer

Om mig. Manual för genomförande. Ungdomsenkät för elever i Östergötland - grundskolan år 8 och gymnasieskolan åk 2

Om mig. Manual för genomförande. Ungdomsenkät för elever i Östergötland - grundskolan år 8 och gymnasieskolan åk 2 Om mig Ungdomsenkät för elever i Östergötland - grundskolan år 8 och gymnasieskolan åk 2 Manual för genomförande Länets kommuner i samverkan med Landstinget i Östergötland och Länsstyrelsen Östergötland.

Läs mer

2013-09-04 Atlas Förberedande besök och partnerskap 2013

2013-09-04 Atlas Förberedande besök och partnerskap 2013 2013-09-04 Atlas Förberedande besök och partnerskap 2013 Susanne Hagström Larsson Program Onsdag 4 sept 10.30-12.30 Programinformation 12.30-13.30 Lunch 13.30-15.00 Metodövning 15.00-15.30 Kaffe 15.30-16.30

Läs mer

Allmänna villkor Atlas partnerskap Allmänna villkor för bidrag

Allmänna villkor Atlas partnerskap Allmänna villkor för bidrag Allmänna villkor för bidrag Atlas partnerskap 2018 Allmänna villkor för bidrag inom Atlas partnerskap 2018 Vid tillämpning av de allmänna villkoren definierar vi följande begrepp enligt nedan: Huvudman

Läs mer

Ansökan om legitimation för lärare och förskollärare - för dig med utländsk examen från ett EU- eller EES-land samt Schweiz

Ansökan om legitimation för lärare och förskollärare - för dig med utländsk examen från ett EU- eller EES-land samt Schweiz Ansökan om legitimation för lärare och förskollärare för dig med utländsk examen från EU, EES eller Schweiz Ansökan om legitimation för lärare och förskollärare - för dig med utländsk examen från ett EU-

Läs mer

HANDBOK. i att fylla i ansökan till Comenius/Grundtvig fortbildning

HANDBOK. i att fylla i ansökan till Comenius/Grundtvig fortbildning HANDBOK i att fylla i ansökan till Comenius/Grundtvig fortbildning Denna handbok ska fungera som en hjälp och ett stöd till dig som ska ansöka om Comenius eller Grundtvig fortbildning. Det är viktigt att

Läs mer

Information och råd. Ver. 1, 071217

Information och råd. Ver. 1, 071217 Information och råd till dem som beviljats stöd ur något av de Regionala strukturfondsprogrammen för regional konkurrenskraft och sysselsättning 2007-2013 Ver. 1, 071217 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Information

Läs mer

Stipendium för fältarbete i utvecklingsland inför examensarbete på kandidat- eller magisternivå

Stipendium för fältarbete i utvecklingsland inför examensarbete på kandidat- eller magisternivå Stipendium för fältarbete i utvecklingsland inför examensarbete på kandidat- eller magisternivå Inom ramen för SIDA: s program Minor Field Studies (MFS) kan Högskolan Dalarna erbjuda stipendier på 27 000

Läs mer

Frågor i ansökan om statsbidrag för läxhjälp år 2016 ideella föreningar

Frågor i ansökan om statsbidrag för läxhjälp år 2016 ideella föreningar Statsbidragsenheten Dnr 2016:22 1 (6) Frågor i ansökan om statsbidrag för läxhjälp år 2016 ideella föreningar Obs! Detta dokument är endast till för att skapa överblick över vilka frågor vi ställer i ansökan.

Läs mer

Anvisningar för gästforskarbidrag 2014

Anvisningar för gästforskarbidrag 2014 2013-11-26 Anvisningar för gästforskarbidrag 2014 Syftet med Fortes gästforskarbidrag är att tillföra det svenska forskarsamhället kvalificerade kunskaper och kompetens av betydelse för forskning inom

Läs mer

Användarmanual Jobb i Stan. CV-Handboken. Registrering, jobbsökning mm. Copyright Aditro. All rights reserved.

Användarmanual Jobb i Stan. CV-Handboken. Registrering, jobbsökning mm. Copyright Aditro. All rights reserved. Användarmanual Jobb i Stan CV-Handboken Registrering, jobbsökning mm. Innehållsförteckning: 2 Registrering 5-16 2.1 Skapa ett konto 5-6 2.2 Skapa ett CV 6 2.2.1 CV-profil (steg 1) 7-8 2.2.2 Arbetslivserfarenhet

Läs mer

Användarmanual för kontaktpunkten på verksamt.se

Användarmanual för kontaktpunkten på verksamt.se ANVÄNDARMANUAL Användarmanual för kontaktpunkten på verksamt.se Enklare för företag inom EU/EES EU:s tjänstedirektiv ska göra det enklare för företag att etablera sig eller tillfälligt sälja tjänster inom

Läs mer

Checklista för ansökan om 90-konto

Checklista för ansökan om 90-konto 1 (7) Checklista för ansökan om 90-konto Krav på sökande Läs noga igenom Svensk Insamlingskontrolls föreskrifter för 90-konto (nedan benämnt föreskrifter) innan Ni ansöker om ett 90-konto. En förutsättning

Läs mer

IA-systemet. För en säkrare och effektivare arbetsplats! Kom igång med IA

IA-systemet. För en säkrare och effektivare arbetsplats! Kom igång med IA IA-systemet För en säkrare och effektivare arbetsplats! Kom igång med IA Senast uppdaterad 29 september 2015 Start När du sätter upp IA-systemet för första gången är det bra om du följer lathunden steg

Läs mer

För sent inkommen eller ofullständig ansökan riskerar att inte bli behandlad vid denna ansökningsomgång.

För sent inkommen eller ofullständig ansökan riskerar att inte bli behandlad vid denna ansökningsomgång. ANSÖKAN OM VERKSAMHETSBIDRAG 2012 YRKESVERKSAMMA FRIA TEATERGRUPPER SISTA ANSÖKNINGSDAG: 31 MAJ 2011 ANVISNINGAR FÖR ANSÖKAN Observera Denna onlineansökan är optimerad för webbläsaren Internet Explorer

Läs mer

Statsbidrag för utbildning i svenska för invandrare 2014

Statsbidrag för utbildning i svenska för invandrare 2014 Statsbidrag för utbildning i svenska för invandrare 2014 Information När ni ansöker - att tänka på: Läs noga igenom den information som finns i dokumentet Information om statsbidrag utbildning i svenska

Läs mer

Interreg Öresund-Kattegat-Skagerrak 2014-2020. Ansökningsseminarium Malmö 26 januari 2016

Interreg Öresund-Kattegat-Skagerrak 2014-2020. Ansökningsseminarium Malmö 26 januari 2016 Interreg Öresund-Kattegat-Skagerrak 2014-2020 Ansökningsseminarium Malmö 26 januari 2016 Program för dagen 10:30 12:30 Gemensam genomgång 12:30 13:15 Lunch 13:15 16:15 Rådgivningsmöten med sekretariatet.

Läs mer

1. Slutrapport till länsstyrelsen om Fridaprojektet

1. Slutrapport till länsstyrelsen om Fridaprojektet VALLENTUNA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE SOCIALFÖRVALTNING 2012-11-20 DNR SN 2011.069 DAVID MATSCHECK SID 1/1 UTREDARE 08/587 854 60 DAVID.MATSCHECK@VALLENTUNA.SE SOCIALNÄMNDEN Tjänsteskrivelse Slutrapport till

Läs mer

Anvisningar för årsräkning/sluträkning

Anvisningar för årsräkning/sluträkning Sida 1(7) Anvisningar för årsräkning/sluträkning Anvisning faställd: 2014-12-01 Dokumentansvarig: Kerstin Lindén Sida 2(7) Inledning Enligt föräldrabalken är ställföreträdare, d.v.s. gode män, förvaltare

Läs mer

Manual för praktiker

Manual för praktiker Manual för praktiker Version: 2012-03-18 v.1 Innehållsförteckning Inloggning... 2 Logga in... 2 Glömt lösenord... 2 Logga ut... 3 Behandlingar / Tjänster... 4 Lägg in era behandlingar... 4 Hantering av

Läs mer

Doktorander vid högskolor utan, eller med begränsat, examenstillstånd på forskarnivå

Doktorander vid högskolor utan, eller med begränsat, examenstillstånd på forskarnivå December 2015 Doktorander vid högskolor utan, eller med begränsat, examenstillstånd på forskarnivå 2015 Instruktion för webbrapportering Innehåll 1. Allmänt... 2 2. Viktig information inför ifyllandet

Läs mer

Allmänna villkor för bidrag

Allmänna villkor för bidrag Allmänna villkor för bidrag Atlas partnerskap Ansökningsomgång 2019 Kontaktuppgifter: Universitets- och högskolerådet E-mail: atlas@uhr.se Telefon: 010 470 03 00 För mer information om Atlas partnerskap,

Läs mer

Information om ansökan 2015

Information om ansökan 2015 Dnr 2014:1190 1 (8) Information om ansökan 2015 Statsbidrag för personalförstärkningar inom elevhälsan I det här dokumentet finns information om statsbidraget för personalförstärkningar inom elevhälsan

Läs mer

Ansökan om legitimation för lärare och förskollärare - för dig som tagit examen utanför EU och EES

Ansökan om legitimation för lärare och förskollärare - för dig som tagit examen utanför EU och EES Ansökan om legitimation för lärare och förskollärare - för Läs detta innan du börjar Denna ansökningsblankett är avsedd för dig som enbart har en utländsk lärarexamen eller förskollärarexamen från ett

Läs mer

Lathund. Skolverkets behörighetssystem för e-tjänster. Rollen huvudman

Lathund. Skolverkets behörighetssystem för e-tjänster. Rollen huvudman Lathund Skolverkets behörighetssystem för e-tjänster Rollen huvudman Postadress: 106 20 Stockholm Besöksadress: Fleminggatan 14 Telefon: 08-527 332 00 vx Fax: 08-24 44 20 skolverket@skolverket.se www.skolverket.se

Läs mer

E-beslut. 1. Skicka in ansökan via e-ansökan. 2. Beslut. 3. Våra ärenden

E-beslut. 1. Skicka in ansökan via e-ansökan. 2. Beslut. 3. Våra ärenden 1 (5) E-beslut Vissa av våra beslut skickas elektroniskt. Istället för vanliga brev i brevlådan skickas beslutsbrev för prishöjning till och med tak, prissänkning och utträde digitalt via e-post. De går

Läs mer

Handläggningsrutiner i ärenden när elev inte uppfyller skolplikten

Handläggningsrutiner i ärenden när elev inte uppfyller skolplikten 1(7) STYRDOKUMENT DATUM 2011-12-01 Handläggningsrutiner i ärenden när elev inte uppfyller skolplikten Inledning Elevens vårdnadshavare har ett ansvar för att medverka till att deras barn kommer till skolan

Läs mer

Anvisning till blanketten Ansökan utbetalning projektstöd

Anvisning till blanketten Ansökan utbetalning projektstöd Anvisning till blanketten Ansökan utbetalning projektstöd VEM SKA ANVÄNDA BLANKETTEN? Den här blanketten är till för dig som ska ansöka om utbetalning av projektstöd. Ska du ansöka om utbetalning av projektstöd

Läs mer

Avser Utgåva: Datum Sida: Primula Extern del PA 0.3 08-09-10 1 (17) Dokumentbeskrivning : HANDBOK. Handbok PRIMULA. Primula Handbok för Vårdgivare

Avser Utgåva: Datum Sida: Primula Extern del PA 0.3 08-09-10 1 (17) Dokumentbeskrivning : HANDBOK. Handbok PRIMULA. Primula Handbok för Vårdgivare Primula Extern del PA 0.3 08-09-10 1 (17) Handbok PRIMULA Primula Extern del PA 0.3 08-09-10 2 (17) Innehållsförteckning Innehållsförteckning...3 Primula - Hur loggar man in...4 Primula - Startsida...4

Läs mer

ALLMÄNNA ANVISNINGAR OM STATSUNDERSTÖD FÖR SÖKANDE OCH ANVÄNDARE

ALLMÄNNA ANVISNINGAR OM STATSUNDERSTÖD FÖR SÖKANDE OCH ANVÄNDARE 2/500/2016/OPH ALLMÄNNA ANVISNINGAR OM STATSUNDERSTÖD FÖR SÖKANDE OCH ANVÄNDARE Utbildningsstyrelsens allmänna anvisningar om ansökan, användning och övervakning av behovsprövade statsunderstöd Godkänd

Läs mer

Fritidshemssatsningen

Fritidshemssatsningen 1 (9) Fritidshemssatsningen Ansökan om statsbidrag bidragsåret 2016/17 Skolverket Information 1 (9) Innehållsförteckning Fritidshemssatsningen... 2 Vad får bidraget användas till?... 2 Insatser bidraget

Läs mer

ARBETSSTIPENDIER BILD- OCH FORMKONSTNÄRER

ARBETSSTIPENDIER BILD- OCH FORMKONSTNÄRER ARBETSSTIPENDIER BILD- OCH FORMKONSTNÄRER Arbetsstipendiet ska ge dig som yrkesverksam konstnär möjlighet att koncentrera dig och utveckla ditt konstnärliga arbete. Stipendierna kan användas till exempelvis

Läs mer

Skolan på webben. för vårdnadshavare till barn i grundskola, särskola och träningsskola - Manual till SchoolSoft 2013-03-25

Skolan på webben. för vårdnadshavare till barn i grundskola, särskola och träningsskola - Manual till SchoolSoft 2013-03-25 Skolan på webben för vårdnadshavare till barn i grundskola, särskola och träningsskola - Manual till SchoolSoft 2013-03-25 Ändra kontaktuppgifter... 4 Startsidan... 7 Veckovyn... 7 Dagsvyn... 7 Aktuellt...

Läs mer

Endast arbetsmaterial REVIDERAD PLAN FÖR BIDRAG TRYCKT OCH ELEKTRONISK KULTURTIDSKRIFT ANVISNINGAR FÖR BLANKETTEN. Observera

Endast arbetsmaterial REVIDERAD PLAN FÖR BIDRAG TRYCKT OCH ELEKTRONISK KULTURTIDSKRIFT ANVISNINGAR FÖR BLANKETTEN. Observera REVIDERAD PLAN FÖR BIDRAG TRYCKT OCH ELEKTRONISK KULTURTIDSKRIFT ANVISNINGAR FÖR BLANKETTEN Observera Denna onlineblankett är optimerad för webbläsaren Internet Explorer version 6 eller senare, men fungerar

Läs mer

Projektbidrag till projekt: "Kompletterande åtgärder avseende mål 2 projekt, muddring av farled Karlsborgs hamn"

Projektbidrag till projekt: Kompletterande åtgärder avseende mål 2 projekt, muddring av farled Karlsborgs hamn BESLUT Länsstyrelsen Beslutsdatum 2013-10-09 (16212000-2692) Kalix kommun Nygatan 4 95281 KALIX Diarienummer 303-303-10603-13 Ärendeid 00178308 Projektbidrag till projekt: "Kompletterande åtgärder avseende

Läs mer

Ansökan om utvecklingsmedel för arbete mot prostitution och människohandel

Ansökan om utvecklingsmedel för arbete mot prostitution och människohandel Ansökan om utvecklingsmedel för arbete mot prostitution och människohandel Ansökan avser medel som ska fördelas under 2012 Så här hanterar du det elektroniska ansökningsformuläret Innan du börjar fylla

Läs mer

Information om stipendier från Youth For Understanding Sverige programåret 2013/2014

Information om stipendier från Youth For Understanding Sverige programåret 2013/2014 Information om stipendier från Youth For Understanding Sverige programåret 2013/2014 Syftet med våra stipendier är att möjliggöra och uppmuntra utbyte för studenter som är särskilt goda ambassadörer för

Läs mer

UPPTAKTSSEMINARIUM 13 SEPTEMBER

UPPTAKTSSEMINARIUM 13 SEPTEMBER ATLAS PRAKTIK 2012 UPPTAKTSSEMINARIUM 13 SEPTEMBER PROGRAM 13 SEPTEMBER 10.00 11.30 Programinformation 11.40-12.45 Skolan möter världen (Hörsalen) 12.45 13.45 Lunch 13.45 15.00 Internationalisera för en

Läs mer

Anvisningar för ansökan

Anvisningar för ansökan EM2000 W-4.0, 2010-11-17 1 (5) Anvisningar för ansökan Detta dokument är avsett som stöd för dig som avser att lämna in en ansökan till programmet Fjärrsyn. Ansökan görs elektroniskt i Energimyndighetens

Läs mer

PRAOBLANKETT. Vecka 15 & 16 för elev i årskurs 8 på Hagalidskolan i Staffanstorp. Ifylles av eleven och lämnas till handledaren på företaget:

PRAOBLANKETT. Vecka 15 & 16 för elev i årskurs 8 på Hagalidskolan i Staffanstorp. Ifylles av eleven och lämnas till handledaren på företaget: PRAOBLANKETT Vecka 15 & 16 för elev i årskurs 8 på i Staffanstorp Ifylles av eleven och lämnas till handledaren på företaget: Namn: klass: Telefon: E-post: Vårdnadshavare: Telefon vårdnadshavare: Detta

Läs mer

Testbäddar inom hälsooch sjukvård och äldreomsorg 2013

Testbäddar inom hälsooch sjukvård och äldreomsorg 2013 UTLYSNING 1 (10) Datum Diarienummer 2013-02-22 2012-00657 Testbäddar inom hälsooch sjukvård och äldreomsorg 2013 Stärkt konkurrenskraft hos företag samt ökad innovationskraft inom hälso- och sjukvård och

Läs mer

Manual för uppdatering av föreningsuppgifter

Manual för uppdatering av föreningsuppgifter Manual för uppdatering av föreningsuppgifter Föreningar ska från och med 2015-01-01 uppdatera uppgifter via nätet. För att ni ska vara en godkänd/bidragsberättigad förening krävs att ni uppdaterar och

Läs mer

Utlysning: Medfinansiering EU-projekt

Utlysning: Medfinansiering EU-projekt EM4000 W-4.0, 2010-11-17 2016-04-26 1 (7) Utlysning: Medfinansiering EU-projekt Energimyndigheten utlyser 2 miljoner kronor för medfinansiering EUprojekt. I denna utlysning välkomnas projektförslag för

Läs mer

Användarhandbok för e-curia

Användarhandbok för e-curia Användarhandbok för e-curia Detta är en handbok för användare av datasystemet e-curia. Här beskrivs hur inlagor, domar och beslut kan utväxlas med kanslierna vid de domstolar som tillsammans utgör Europeiska

Läs mer

En handledning för studerande på Högskolan Kristianstad

En handledning för studerande på Högskolan Kristianstad Använda kurskonferenser i FirstClass En handledning för studerande på Åsa Kronkvist, augusti 2005 Innehåll Introduktion...3 Webbklient eller FirstClassklient?...3 Allt ligger online...3 Hitta rätt...4

Läs mer

Stödinsatser i skolan. Vad behöver jag som förälder Veta?

Stödinsatser i skolan. Vad behöver jag som förälder Veta? Stödinsatser i skolan Vad behöver jag som förälder Veta? Den här broschyren kan beställas från: Fritzes kundservice 106 47 Stockholm tel: 08-690 95 76 fax: 08-690 95 50 e-post: skolverket@fritzes.se ISBN:

Läs mer

Anvisning till blanketten Projektstöd ansökan om stöd 2014 2020

Anvisning till blanketten Projektstöd ansökan om stöd 2014 2020 Anvisning till blanketten Projektstöd ansökan om stöd 2014 2020 Vem ska använda blanketten? Den här blanketten använder du för att söka stöd inom havs-och fiskeriprogrammet 2014-2020 för produktions-och

Läs mer

Version: 2012-08-13 v.1.0. Manual för praktiker

Version: 2012-08-13 v.1.0. Manual för praktiker Version: 2012-08-13 v.1.0 Manual för praktiker Innehållsförteckning Inloggning... 2 Logga in... 2 Glömt lösenord... 2 Logga ut... 3 Behandlingar / Tjänster... 4 Lägg in era behandlingar... 4 Redigera behandling...

Läs mer

Lathund för Svenska Celiakiungdomsförbundets, SCUF:s medlemsföreningskassörer

Lathund för Svenska Celiakiungdomsförbundets, SCUF:s medlemsföreningskassörer Lathund för Svenska Celiakiungdomsförbundets, SCUF:s medlemsföreningskassörer Svenska Celiakiungdomsförbundet Norr Mälarstrand 24 112 20 Stockholm tel: 08-562 788 07 info@scuf.se www.scuf.se Inledning

Läs mer

Guide till Jordbruksverkets E-tjänst Ansökan Steg 1

Guide till Jordbruksverkets E-tjänst Ansökan Steg 1 Guide till Jordbruksverkets E-tjänst Ansökan Steg 1 Ansöker du för din egen organisations räkning eller en annan organisations räkning? Har du fullmakt att företräda den organisation som planerar att ansöka

Läs mer

Ansökan om utvecklingsmedel 2010 för att stärka stödet till våldsutsatta kvinnor och barn som bevittnat våld

Ansökan om utvecklingsmedel 2010 för att stärka stödet till våldsutsatta kvinnor och barn som bevittnat våld Sida 1 av 7 Ansökan om utvecklingsmedel 2010 för att stärka stödet till våldsutsatta kvinnor och barn som bevittnat våld Så här hanterar du det elektroniska ansökningsformuläret Innan du börjar fylla i

Läs mer

2014-01-31 Atlas förberedande besök 2014

2014-01-31 Atlas förberedande besök 2014 2014-01-31 Atlas förberedande besök 2014 Susanne Hagström Larsson Program 09.00 09.30 Registrering & kaffe 09.30 10.00 Välkomsthälsning Sten Vesterman, chef Internationella avd. Universitets- och högskolerådet

Läs mer

Fortnox. För att aktivera bokföring genom Fortnox för er förening finns dessa krav:

Fortnox. För att aktivera bokföring genom Fortnox för er förening finns dessa krav: Krav Fortnox För att aktivera bokföring genom Fortnox för er förening finns dessa krav: Föreningen ska ha en ordförande och en kassör registrerad i IdrottOnline, båda två personerna måste ha en e-postadress

Läs mer

Http://mora.se/overformyndare

Http://mora.se/overformyndare Redovisning av ekonomi Årsräkning, sluträkning, redogörelse och arvode Du ska lämna in din årsräkning och redogörelse till överförmyndaren senast den 1 mars. Sluträkning och redogörelse ska vara inlämnad

Läs mer

Information om restaurangkasinospel

Information om restaurangkasinospel Information om restaurangkasinospel För roulette-, tärnings- och kortspel eller så kallat restaurangkasinospel gäller bestämmelserna i lotterilagen (1994:1000) och lotteriförordningen (1994:1451). Den

Läs mer

STIFTELSEN ASTMA- OCH ALLERGIFÖRBUNDETS FORSKNINGSFOND Steg för steg anvisningar till ansökningsformuläret

STIFTELSEN ASTMA- OCH ALLERGIFÖRBUNDETS FORSKNINGSFOND Steg för steg anvisningar till ansökningsformuläret STIFTELSEN ASTMA- OCH ALLERGIFÖRBUNDETS FORSKNINGSFOND Steg för steg anvisningar till ansökningsformuläret Om du inte har ansökt om anslag hos oss tidigare måste du registrera dig som ny användare. Om

Läs mer

Att logga in i edwise som vårdnadshavare

Att logga in i edwise som vårdnadshavare Att logga in i edwise som vårdnadshavare Här kommer information om hur du loggar in som vårdnadshavare i Mörbylånga kommun Uppdaterad 2012-09-20 Skriv edwise.se i din web-läsare Du kommer till denna bild.

Läs mer

En lathund inför utvecklingssamtalet

En lathund inför utvecklingssamtalet En lathund inför utvecklingssamtalet 20091119 /lga 1 Så här arbetar vi med IUP i Ödeshög I Skolverkets allmänna råd för DEN INDIVIDUELLA UTVECKLINGSPLANEN med skriftliga omdömen skriver man följande om

Läs mer

VINNOVAs allmänna villkor för bidrag - 2013

VINNOVAs allmänna villkor för bidrag - 2013 1 (5) Villkoren ska tillämpas såvida inte annat följer av beslut, särskilda villkor eller utlysningstext. När det enbart finns en Projektpart gäller inte villkor om projektavtal, överföring av bidrag till

Läs mer

Handbok för administration av konst- och kulturutbildning

Handbok för administration av konst- och kulturutbildning Handbok för administration av konst- och kulturutbildning november 2015 Innehållsförteckning Att administrera en konst- och kulturutbildning... 3 En utbildning från start till slut... 4 1. När utbildningen

Läs mer

Handbok för projektansökan. Atlas praktik 2014

Handbok för projektansökan. Atlas praktik 2014 Handbok för projektansökan Atlas praktik 2014 Förord Välkommen till Atlasprogrammet för globalt partnerskap, konferens och praktik. Syftet med denna handbok är att ge er som projektansökare vägledning

Läs mer

Ramar och kriterier. Linnaeus-Palme planering (7)

Ramar och kriterier. Linnaeus-Palme planering (7) Ramar och kriterier 2018-09-14 Linnaeus-Palme planering 2018 1 (7) Innehåll Ansökningsomgång Linnaeus-Palme planering 2018 3 Om programmet... 3 Aktivitetsperiod och utbytesperiod... 4 Vidareförmedling

Läs mer

Bilaga 1 - villkor för verksamhetsbidrag inom uppdraget resurscentra för kvinnor 2013-2015.

Bilaga 1 - villkor för verksamhetsbidrag inom uppdraget resurscentra för kvinnor 2013-2015. Bilaga 1 - villkor för verksamhetsbidrag inom uppdraget resurscentra för kvinnor 2013-2015. 1. Allmänt 1.1 Tillämpningsområde Dessa villkor tillämpas på ärenden där det framgår av beslutet att Villkor

Läs mer

Undersökning av skolor: IKT och utbildning MANUAL FÖR SKOLSAMORDNARE

Undersökning av skolor: IKT och utbildning MANUAL FÖR SKOLSAMORDNARE Undersökning av skolor: IKT och utbildning MANUAL FÖR SKOLSAMORDNARE Europeiska skoldatanätet Service d Approches Quantitatives des faits éducatifs Innehåll Introduktion... 2 1. ÖVERSIKT AV STUDIENS ORGANISATION...

Läs mer

Ansökningsformulärets frågor för ansökan om stöd i form av studiestödsberättigande för konst- och kulturutbildning 2016

Ansökningsformulärets frågor för ansökan om stöd i form av studiestödsberättigande för konst- och kulturutbildning 2016 Bilaga 1 Ansökningsformulärets frågor för ansökan om stöd i form av studiestödsberättigande för konst- och kulturutbildning 2016 Innehåll Ansökningsformulärets frågor för ansökan om stöd i form av studiestödsberättigande

Läs mer

Kommunal vuxenutbildning: elever, kursdeltagare och utbildningsresultat, första halvåret 2016.

Kommunal vuxenutbildning: elever, kursdeltagare och utbildningsresultat, första halvåret 2016. Maj 2016 1 (7) Kommunal vuxenutbildning: elever, kursdeltagare och utbildningsresultat, första halvåret 2016. Uppgifterna ska vara SCB tillhanda senast 15 september 2016 och kan endast lämnas via Internet

Läs mer

Madelene Johansson. Atlas praktik

Madelene Johansson. Atlas praktik 2014-01-31 Madelene Johansson Atlas praktik Program Fredag 31 januari 09.00 09.30 Registrering & kaffe 09.30 10.00 Välkomsthälsning 10.00 11.30 Programinformation 11.30 12.30 Lunch inklusive erfarenhetsutbyte

Läs mer

Om FAS utlandsstipendier

Om FAS utlandsstipendier Om FAS utlandsstipendier FAS utlandsstipendier skall göra det möjligt för forskare inom FAS ansvarsområde att vistas vid en utländsk forskningsinstitution för forskning och vidare meritering. Syftet är

Läs mer

AMERICAN EXPRESS. Webbplats för affärspartners regler och villkor

AMERICAN EXPRESS. Webbplats för affärspartners regler och villkor AMERICAN EXPRESS Webbplats för affärspartners regler och villkor Webbplatsen för affärspartners tillhandahålls av American Express Payment Services Limited (här även kallat "American Express", "vår/t",

Läs mer

NU 16 - Nätbaserad utbildning för internationell positionering

NU 16 - Nätbaserad utbildning för internationell positionering Sida 1 (8) RIKTAD UTLYSNING NU 16 - Nätbaserad utbildning för internationell positionering Programmet ger stöd till utveckling av nätbaserade kurser med internationell bärkraft som ska bidra till internationell

Läs mer

NEONOVA. Handledning Brukarundersökning med Pict-O-Stat Pilotprojekt SKL

NEONOVA. Handledning Brukarundersökning med Pict-O-Stat Pilotprojekt SKL NEONOVA Handledning Brukarundersökning med Pict-O-Stat Pilotprojekt SKL FÖRBEREDELSER För att få tillgång till Pict-O-Stat, kontakta någon av följande personer: Ingalill Fahlström ingalill@neonova.se 070

Läs mer

Ansök till förskola och familjedaghem

Ansök till förskola och familjedaghem Ansök till förskola och familjedaghem Den här manualen är till för dig som vill ansöka om en plats i förskola eller på familjedaghem i Norrköpings kommuns e-tjänst. Manualen beskriver hur du gör för att

Läs mer

Instruktion sfi elever

Instruktion sfi elever November 2014 1 (8) Instruktion sfi elever Insamling av elever och kursdeltagare i utbildning i svenska för invandrare (sfi) andra halvåret, 1 juli 31 december 2014 Uppgifterna ska vara SCB tillhanda senast

Läs mer