Instruktion sfi elever

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Instruktion sfi elever"

Transkript

1 November (8) Instruktion sfi elever Insamling av elever och kursdeltagare i utbildning i svenska för invandrare (sfi) andra halvåret, 1 juli 31 december 2014 Uppgifterna ska vara SCB tillhanda senast 15 februari 2015 och kan endast lämnas via Internet på webbplatsen Är du ny när det gäller insändande av sfi elever eller känner dig osäker läs igenom nedanstående instruktion. Läs även igenom det som står på webbsidan. Nyheter: Från och med denna insamling ska uppgift om distansundervisning anges för samtliga elever: 1 = distansundervisning, 0 = ej distansundervisning. För de elever som haft distansundervisning ska även omfattningen av distansundervisningen anges i procent, Antalet elevtimmar kan, vid distansundervisning, vara noll. Mer information om detta finns längre ner i dokumentet. Nytt är också att ni har möjlighet att efter kontaktpersonsidan ange om ni inte har uppgifter att skicka till SCB eller om en annan skolenhet skickar in era uppgifter. Gå in på Efter att du läst instruktionerna på sidan klicka på länken Logga in. Logga in med hjälp av det användarid och lösenord som finns i missivet som skickades till skolenhetens rektor i början av januari. På första sidan när du loggat in, ombeds du att lämna kontaktuppgifter, dvs. namn, adress, telefon och e-postadress. Om du inte registrerar de här uppgifterna, kan du inte gå vidare och skicka in skolans uppgifter. Tänk på att kontaktpersonen ska vara en person med god kännedom om inskickade uppgifter och kunna besvara frågor om dessa.

2 Efter sidan med kontaktuppgifter kommer du till en sida med tre alternativ, där du måste välja ett. Om du väljer alternativ B kommer du till slutet av enkäten. Tänk på att du måste se till att skicka in dina uppgifter och få bekräftelse. Vid alternativ C kommer du till en sida där du får fylla i vilken skolenhetskod och namn den skola har som skickar in era uppgifter. Den sista bild man alltid ska få är denna: Välj hur du vill lämna uppgifterna till SCB Här kan du välja mellan att skicka en fil som är uttagen från ert IT-system (textfil) eller en excelfil. Använder ni ett IT-system, t.ex. Procapita, Extens, Alvis, så ska ni ta ut en textfil ur systemet och skicka till SCB. Om ni i stället väljer att skicka en excelfil så ska den excelmall som ligger på webbsidan användas.

3 Leta reda på filen som du vill skicka genom att klicka på Bläddra-knappen. När du har hittat filen så klicka på Öppna. När du ser rätt filnamn i rutan Ange fil, så klicka på Skicka fil. Här kan det dyka upp en fellista, och ni måste då korrigera felen och därefter skicka in den upprättade filen på samma sätt igen. Du har möjlighet att se den textfil du tänker skicka till SCB; Gå in på Start-knappen längst ner till vänster på skärmen. Klicka därefter på Anteckningar/Arkiv/Öppna och leta fram filen. Så här kan en textfil se ut: En elev och en kurs ligger på en rad i filen. Samma elev kan alltså förekomma på flera rader, om denne läst flera kurser under halvårsperioden. Det ni i första hand bör kolla är elevtimmar, se pil, här får det aldrig vara tomt eller finnas en nolla, om det inte finns en etta i Distans. I den här textfilen kan du gå in när du befinner dig i Anteckningar och manuellt korrigera enskilda värden. Skicka in filen till SCB Om skolan använder ett IT-system så måste du se till att den senaste versionen av systemet används. Hör med skolenhetens/kommunens IT-administratör om du är osäker. Om du skickar uppgifter inte bara för din egen skolenhet utan även för en annan anordnare/skolenhet, som har en annan skolenhetskod, så tänk på att fylla i rätt skolenhetskod för eleven, dvs. den skolenhetskod där eleven bedrivit sina studier. Observera att uppgiftslämnandet inte är avslutat förrän du Klickat på pilen Fortsätt och Spara och på nästa webbsida fått ett tack för dina svar. VIKTIGT! Alla fel som kommer upp antingen vid insändande till SCB via webben eller i form av en senare fellista, ska ändras i ert IT-system eller i excelfilen. Därefter ska den upprättade filen skickas till SCB på nytt via webben. Den fil som skickas ska innehålla samtliga elevers uppgifter, inte bara de rättade.

4 Vid filinskick via webben finns ett antal inbyggda kontroller till er hjälp, därför ska filerna alltid skickas via webben. Vissa fel kan inte rättas. Exempel på det är tillfälliga personnummer. Då kommer feltypen Varning upp. Om ni bara har fel av typ tillfälliga personnummer på fellistan, så kan uppgifterna ändå skickas till SCB Exempel på hur fellistan kan se ut: Det finns även fel som inte upptäcks i de kontroller som görs då filen skickas till SCB, utan upptäcks vid senare kontroller. Detta gäller bland annat fel mellan två eller flera poster/rader. Till exempel om man för kurs 1A angett senare kursdatum än för kurs 2B. Några dagar efter att ni skickat in er fil och om den fortfarande innehåller fel, får ni nya inloggningskoder i två separata mail (för säkerhets skull) och kan därefter med hjälp av dessa logga in och korrigera återstående fel på en webblankett. Vi gör även vissa kontroller mot föregående undersökning och kan även där hitta konstigheter som vi måste fråga om i ett senare skede. Uppgifter som ska rapporteras Dessa elever ska redovisas: Elever som har deltagit i undervisning minst en timme under mätperioden 1 juli 31 december Personer som endast har deltagit i prövning ska också redovisas. Vid distansundervisning tillåts timantalet vara noll. Elever som deltar i verksamhet som bedrivs i egen regi och av externa anordnare. Dessa elever ska inte redovisas: Elever från er kommun som deltar i verksamhet som bedrivs av annan kommun. Elever som endast registrerats i sfi, men som ännu inte har deltagit i någon undervisning. Fyll i elevuppgifter så här: Aktuella skolenhets- och språkkoder finns på webbsidan, under fliken Översikt.

5 Personnummer Ange fullständigt personnummer, 12 siffror (med sekelsiffra, utan bindestreck). För tillfälligt eller skyddat personnummer - ange födelsedatum ÅÅÅÅMMDD samt Tf19 för man och TF29 för kvinna. Samordningsnummer går också bra att skicka in. Skolenhetskod Skolenhetskod är en 8-siffrig kod som anger vilken skola eleven studerat vid. Hemkommun Den kommun där eleven är folkbokförd eller vistas i väntan på beslut om uppehållstillstånd. Kod med fyra siffror. Får inte vara blankt. Har ni en elev med skyddat personnummer och inte vill ange hemkommun, ange då istället kommunkoden där skolenheten ligger. Kön K=Kvinna, M=Man Efternamn, Förnamn Tänk på stavningen. Får inte lämnas blankt. Språkkod Anges med tre bokstäver enligt den kodförteckning för språk som finns på webbsidan. OBS Endast dessa språkkoder ska användas. Du hittar dem på under fliken Översikt. Om en elev har ett språk som inte återfinns i listan, skicka ett mail till uls@scb.se och ange Ny språkkod i sfi i ämnesraden, så försöker vi hitta en kod som går att använda. Användningen av kod SPK, övriga språk, får endast göras om man inte hittar elevens hemspråk i kodförteckningen och ni har skickat mail till uls@scb.se för att få hjälp med korrekt språkkod. Utbildningsbakgrund Antal år i skola i hemlandet. Får inte vara tomt. I de fall man absolut inte har en aning om hur många år eleven studerat i hemlandet anges 99, inte noll. Noll används bara om man vet att eleven inte alls studerat i hemlandet. Fyll i kursuppgifter så här: Redovisa uppgifter om samtliga kurser som eleven har deltagit i (minst en undervisningstimme/kurs eller om personen deltagit i prövning på kursen) under andra halvåret Observera att eleven måste ha deltagit i undervisning under insamlingsperioden för att redovisas. Det räcker inte att vara inskriven i sfi. Läs- och skrivinlärning Deltagande i läs- och skrivinlärning anges för respektive kurs enligt nedan. Kursplanen anger: En elev som inte är funktionellt litterat eller har ett annat skriftsystem än det latinska alfabetet ska få läs- och skrivundervisning inom ramen för sfi. Läs- och skrivinlärningen knyts inte till någon av kurserna A-D, utan utgör en egen del, som kan läsas fristående eller kombineras med någon av kurserna. Detta har ingen betydelse för rapporteringen.

6 Läs- och skrivinlärning ska alltså rapporteras med ett J för dem som deltagit i sådan inlärning, även om dessa elever läst integrerat med övriga elever på någon av kurserna A-D. Det är viktigt att endast de elever som fått sådan undervisning blir markerade - inte alla eleverna på kurserna. Uppgiften avser halvåret som rapporteringen gäller för. Det räcker alltså att en elev deltagit i läs- och skrivinlärning någon gång under halvåret för att J ska anges. Uppgiften avser undervisning som sker separerat från övrig undervisning, i särskild undervisningsgrupp eller enskilt. J = Eleven har deltagit i läs- och skrivinlärning. N = Eleven har inte deltagit i läs- och skrivinlärning. OBS! Timmar för läs- och skrivinlärning ska räknas in i elevtimmarna för respektive kurs. Studieväg/kurs Studieväg och kurs anges enligt förordningen om kursplan för svenskundervisning för invandrare (SKOLFS 2009:2). Endast följande kombinationer är tillåtna: 1A, 1B, 2B, 2C, 3C eller 3D. Utdrag ur kursplanen för SFI ( Utbildningen består av tre olika studievägar, Sfi 1, Sfi 2 och Sfi 3, som riktar sig till personer med olika bakgrund, förutsättningar och mål. Sfi 1 utgörs av kurserna A och B, Sfi 2 av kurserna B och C samt Sfi 3 av kurserna C och D. De fyra kurserna tydliggör progressionen inom utbildningen. Sfi 1 vänder sig i första hand till personer med mycket kort studiebakgrund och Sfi 3 till dem som är vana att studera. Trots att en elev kan avsluta sfi efter respektive kurs eller studieväg är intentionen att alla elever ska ges möjlighet att studera till och med kurs D. Två av kurserna finns i mer än en studieväg. Beroende på studieväg kan var och en av dessa två kurser, kurs B och kurs C, vara antingen nybörjarkurs eller fortsättningskurs. Oavsett om kursen är nybörjarkurs eller fortsättningskurs är kursmålen desamma, men kursen får helt olika utformning beroende på elevens studievana, utbildningsbakgrund och kunskaper i svenska vid kursstarten samt vald studieväg. Kursstart År, månad och dag för varje aktuell kurs enligt kursplanen för sfi. Datum för kursstart ska alltid finnas för varje kurs. Kursens första startdatum ska alltid anges. På förekommen anledning: Startdatum är kursens startdatum inte startdatum för aktuellt halvår. VIKTIGT! Kurs som påbörjats, men inte avslutats pga. att kursen var på fel nivå för eleven, ska inte redovisas som ett avbrott. Uppgifter om elevtimmar summeras ihop med elevtimmarna i den rätta kursen. Startdatum för den första kursen ska användas i den korrekta kursen. Samma sak gäller för introduktionsgrupper där eleverna efter någon vecka flyttas över till, för eleven, rätt kurs. För elever som bytt spår/grupp, men fortfarande går i samma kurs (A-D), ska endast en rad/post anges för eleven. Exempel: om en elev bytt från dag- till kvällstid för kursen.

7 På webblanketten kan du antingen ange datum som ÅÅÅÅ-MM-DD eller gå in i den lilla kalender som finns vid datumrutan och markera önskat datum. Kursslut År, månad och dag för varje kursavslut eller avbrott under andra halvåret 2014 anges. Datum för kursslut ska finnas för varje avslutad eller avbruten kurs under halvåret. Datum för kursslut ska inte finnas för pågående kurs och får för avslutad kurs inte vara senare än Orsak till kursavslut J = Eleven sluttestades direkt vid kursanmälan och fick betyg på kursen (Prövning) O = Eleven har slutfört kursen och fått betyg på kursen. A = Avbrott eller studieuppehåll på kursen. Ej betyg. Avbrott pga. skolans administrativa uppehåll såsom sommar- eller jullov räknas inte som avbrott av kursen! Ny: Distans Här anges om eleven läst kursen på distans. 0 = Ej läst kursen på distans 1 = Läst kursen på distans Koden för distans ska användas när kursen har ett upplägg där deltagarna studerar på egen hand med handledning av läraren via exempelvis internet. I upplägget kan ingå aktiviteter, frivilliga eller obligatoriska, som utförs i anordnarens lokaler. Ny: Omfattning Om eleven haft undervisning på distans anges här studieomfattningen av distansstudierna i procent av heltid, Elevtimmar Antal undervisningstimmar om 60 minuter under vilka eleven varit närvarande i undervisning på aktuell kurs under perioden 1 juli 31 december Elevtimmar måste alltid anges. Noll eller blankt får endast anges om eleven haft distansundervisning. OBS! För personer som har deltagit i prövning, ange antal timmar som prövningen tagit i anspråk, max 20. Orsakskoden är J. OBS! Timmarna för läs- och skrivinlärning ska räknas in i elevtimmarna för respektive kurs. Betyg För elever som läser kurser enligt gamla skollagen anges G för Godkänt och V för Väl godkänt. För elever som läser kurser enligt nya skollagen (start eller senare) anges betygen som A, B, C, D, E eller F. För alla gäller att om betygssteg saknas, sätts blankt.

8 Vad händer sedan? Då filen kommit in till SCB görs tidigast dagen efter en fellistkörning för att hitta eventuellt återstående fel. Eftersom SCB inte längre får maila uppgifter innehållande personnummer eller namn, skickar vi nya inloggningsuppgifter, vilket ger er möjlighet att rätta ev. fel på en webbenkät. Vi kan också ringa er för att få korrigeringar. Spara alltid en kopia av era lämnade uppgifter på skolan! Stort tack för er medverkan!

Utbildning i svenska för invandrare: elever och kursdeltagare, första halvåret 2015

Utbildning i svenska för invandrare: elever och kursdeltagare, första halvåret 2015 Maj 2015 Utbildning i svenska för invandrare: elever och kursdeltagare, första halvåret 2015 Uppgifterna ska vara SCB tillhanda senast 15 september 2015 och kan endast lämnas via Internet på webbplatsen

Läs mer

Kommunal vuxenutbildning i svenska för invandrare: elever och kursdeltagare, andra halvåret 2016

Kommunal vuxenutbildning i svenska för invandrare: elever och kursdeltagare, andra halvåret 2016 Januari 2017 Kommunal vuxenutbildning i svenska för invandrare: elever och kursdeltagare, andra halvåret 2016 Uppgifterna ska vara SCB tillhanda senast 15 februari 2017 och kan endast lämnas via Internet

Läs mer

Kommunal vuxenutbildning i svenska för invandrare: elever och kursdeltagare, andra halvåret 2017

Kommunal vuxenutbildning i svenska för invandrare: elever och kursdeltagare, andra halvåret 2017 12 december 2017 Kommunal vuxenutbildning i svenska för invandrare: elever och kursdeltagare, andra halvåret 2017 Uppgifterna ska vara SCB tillhanda senast 15 februari 2018 och kan endast lämnas via Internet

Läs mer

Kommunal vuxenutbildning: elever, kursdeltagare och utbildningsresultat, första halvåret 2016.

Kommunal vuxenutbildning: elever, kursdeltagare och utbildningsresultat, första halvåret 2016. Maj 2016 1 (7) Kommunal vuxenutbildning: elever, kursdeltagare och utbildningsresultat, första halvåret 2016. Uppgifterna ska vara SCB tillhanda senast 15 september 2016 och kan endast lämnas via Internet

Läs mer

Instruktioner Nationella prov gymnasieskolan: resultat HT2015.

Instruktioner Nationella prov gymnasieskolan: resultat HT2015. Utkast/Version Sida DOKUMENTTYP 1 (6) Instruktioner Nationella prov gymnasieskolan: resultat HT2015. Uppgifterna ska vara SCB tillhanda senast 28 januari 2016 och kan endast lämnas via internet på webbplatsen

Läs mer

Folkhögskolan, deltagarstatistik, 2016

Folkhögskolan, deltagarstatistik, 2016 4 februari 2016 Folkhögskolan, deltagarstatistik, 2016 Välj fil Om skolan är ansluten till Schoolsoft Du lämnar uppgifterna genom att ta ut en textfil ur systemet. Vilka uppgifter som efterfrågas står

Läs mer

Komvux: Elever, kursdeltagare och utbildningsresultat, första halvåret 2015.

Komvux: Elever, kursdeltagare och utbildningsresultat, första halvåret 2015. 1 (7) Instruktion Komvux: Elever, kursdeltagare och utbildningsresultat, första halvåret 2015. Uppgifterna ska vara SCB tillhanda senast 15 september 2015 och kan endast lämnas via Internet på webbplatsen

Läs mer

Folkhögskolan, statistikrapport, 2016

Folkhögskolan, statistikrapport, 2016 1 mars 2016 Folkhögskolan, statistikrapport, 2016 Välj fil Om skolan är ansluten till Schoolsoft Du lämnar uppgifterna genom att ta ut en textfil ur systemet. Vilka uppgifter som efterfrågas står i instruktionerna

Läs mer

Kommunal vuxenutbildning: elever, kursdeltagare och utbildningsresultat, första halvåret 2017.

Kommunal vuxenutbildning: elever, kursdeltagare och utbildningsresultat, första halvåret 2017. 9 maj 2017 Kommunal vuxenutbildning: elever, kursdeltagare och utbildningsresultat, första halvåret 2017. Uppgifterna ska vara SCB tillhanda senast 15 september 2017 och kan endast lämnas via Internet

Läs mer

Folkhögskolan, deltagarstatistik, 2017

Folkhögskolan, deltagarstatistik, 2017 1 februari 2017 Folkhögskolan, deltagarstatistik, 2017 Välj fil Om skolan är ansluten till Schoolsoft Du lämnar uppgifterna genom att ta ut en textfil ur systemet. Vilka uppgifter som efterfrågas står

Läs mer

CSN-rapportering, gymnasiet

CSN-rapportering, gymnasiet CSN-rapportering, gymnasiet Förutsättning, modul CSN. Förberedelser Göra inställningar i enhetsregistret 1. Välj Organisation Enhet 2. Sök efter rätt enhet, dvs den enhet eleverna som ska rapporteras tillhör.

Läs mer

Instruktion 2014-09-15

Instruktion 2014-09-15 Instruktion Innehåll 1 Inloggning... 3 1.1 Inloggning på lagsida... 3 1.2 Laget.se appen... 4 2 Medlemshantering... 5 2.1 Information om personnr... 5 2.2 Skapa ny medlem... 5 2.3 Lägg till ny medlem...

Läs mer

Nationella prov gymnasieskolan: resultat

Nationella prov gymnasieskolan: resultat Nationella prov gymnasieskolan: resultat Instruktioner Sista insändningsdag: 2016-06-17 Nyheter 2016 Elever som går tekniskt fjärde år (T4) ingår inte i insamlingen. Att tänka på Lämna uppgifter endast

Läs mer

Doktorander vid högskolor utan, eller med begränsat, examenstillstånd på forskarnivå

Doktorander vid högskolor utan, eller med begränsat, examenstillstånd på forskarnivå December 2015 Doktorander vid högskolor utan, eller med begränsat, examenstillstånd på forskarnivå 2015 Instruktion för webbrapportering Innehåll 1. Allmänt... 2 2. Viktig information inför ifyllandet

Läs mer

Webbansökan. Steg för steg. 1 Klicka på Ansök till komvux. För att göra din ansökan gå in på www.goteborg.se/komvux

Webbansökan. Steg för steg. 1 Klicka på Ansök till komvux. För att göra din ansökan gå in på www.goteborg.se/komvux Webbansökan Steg för steg För att göra din ansökan gå in på www.goteborg.se/komvux Klicka på Ansök till komvux. Innan du kan söka till komvux måste du ha ett studerandekonto Om du inte har ett studerandekonto,

Läs mer

Frågor i ansökan om statsbidrag för läxhjälp år 2016 ideella föreningar

Frågor i ansökan om statsbidrag för läxhjälp år 2016 ideella föreningar Statsbidragsenheten Dnr 2016:22 1 (6) Frågor i ansökan om statsbidrag för läxhjälp år 2016 ideella föreningar Obs! Detta dokument är endast till för att skapa överblick över vilka frågor vi ställer i ansökan.

Läs mer

Logga in. Elevöversikt. Kolumner. Godkänna. Urval. Hantera inflytt och byte. Sök. Familjebild. Utskriftsrutin Om pengen

Logga in. Elevöversikt. Kolumner. Godkänna. Urval. Hantera inflytt och byte. Sök. Familjebild. Utskriftsrutin Om pengen 2014-03-04 Logga in Glömt lösenord Uppdatera lösenordet Kolumner Lägga till, ta bort och ändra ordning Spara egna kolumnval Urval Excelformat Välja antal barn som visas Sök Söka med filter Familjebild

Läs mer

Gymnasiesärskolan: elever per 15 oktober

Gymnasiesärskolan: elever per 15 oktober 2019-08-15 Instruktioner Gymnasiesärskolan: elever per 15 oktober Instruktioner Avser alla kommunala och fristående skolenheter som bedriver skolform gymnasiesärskola. Avser inte skolform gymnasieskola.

Läs mer

Doktorander vid forskarskolor för lärare hösten 2015

Doktorander vid forskarskolor för lärare hösten 2015 December 2015 Doktorander vid forskarskolor för lärare hösten 2015 Instruktion för webbrapportering Innehåll 1. Allmänt... 2 2. Viktig information inför ifyllandet av listan... 2 3. Information om vad

Läs mer

Grundsärskolan: elever per 15 oktober

Grundsärskolan: elever per 15 oktober 2019-08-21 Instruktioner Grundsärskolan: elever per 15 oktober Instruktioner Avser alla kommunala och fristående skolenheter som bedriver skoloch verksamhetsformerna förskoleklass, grundsärskola eller

Läs mer

Utbildningsmodulen Förening 2013-08-18

Utbildningsmodulen Förening 2013-08-18 Utbildningsmodulen Förening 2013-08-18 Inledning...3 Operativsystem och webbläsare...3 Föreningens utbildningsmodul.4 Inledning...4 Arrangemang...4 Öppna arrangemang...4 Sök arrangemang...7 Kopiera arrangemang...7

Läs mer

NyA-webben Nyheter och planerad vidareutveckling

NyA-webben Nyheter och planerad vidareutveckling 1(6) NyA-webben Nyheter och planerad vidareutveckling Senast uppdaterad inför NyA-leverans september 2014 2(6) Syftet med dokumentet Syfte med detta dokument är att ge en kort information om de ändringar

Läs mer

Grundskolan: elever per 15 oktober 2016

Grundskolan: elever per 15 oktober 2016 Grundskolan: elever per 15 oktober 2016 Avser alla kommunala samt alla fristående grundskoleenheter förutom konfessionella- och sameskolenheter. Instruktioner Sista insändningsdag: 2016-11-01 Innehåll

Läs mer

Kort introduktion till SchoolSoft för vårdnadshavare

Kort introduktion till SchoolSoft för vårdnadshavare Kort introduktion till SchoolSoft för vårdnadshavare SchoolSoft är ett modernt, webbaserat, system som gör informationsutbytet mellan pedagoger och föräldrar enkelt, överskådligt och lättillgängligt. Detta

Läs mer

LITEN HANDLEDNING TILL E-TJÄNSTER I BJUVS KOMMUN. Så här ser inloggningssidan ut. Börja med att skriva ditt användarnamn och lösenord i rutorna.

LITEN HANDLEDNING TILL E-TJÄNSTER I BJUVS KOMMUN. Så här ser inloggningssidan ut. Börja med att skriva ditt användarnamn och lösenord i rutorna. LITEN HANDLEDNING TILL E-TJÄNSTER I BJUVS KOMMUN Så här ser inloggningssidan ut. Börja med att skriva ditt användarnamn och lösenord i rutorna. 1 Första gången du loggar in ska du ange dina uppgifter i

Läs mer

Komma igång med Eventor

Komma igång med Eventor Guide Eventor Komma igång med Eventor Version 2.0, 2013-10-07 Starta med startsidan På Eventors startsida finns en kortare guide över hur du skaffar användarkonto och hur du loggar in. Börja med den för

Läs mer

Ansökan om legitimation för lärare och förskollärare - för dig med utländsk examen från ett EU- eller EES-land samt Schweiz

Ansökan om legitimation för lärare och förskollärare - för dig med utländsk examen från ett EU- eller EES-land samt Schweiz Ansökan om legitimation för lärare och förskollärare för dig med utländsk examen från EU, EES eller Schweiz Ansökan om legitimation för lärare och förskollärare - för dig med utländsk examen från ett EU-

Läs mer

LITEN LATHUND TILL ALUMNDATABASEN

LITEN LATHUND TILL ALUMNDATABASEN LITEN LATHUND TILL ALUMNDATABASEN * Översikt & sökningar * Inloggning Gå till www.gu.se/alumn/ eller till din fakultets alumnsida. Härifrån kan man logga in både som alumn och som administratör. Klicka

Läs mer

Skapa Gemensam Utbildningsplan (GUP) Skapa periodisk rapport, Närvarorapportering Avvikelserapport

Skapa Gemensam Utbildningsplan (GUP) Skapa periodisk rapport, Närvarorapportering Avvikelserapport Användarstöd Webbstöd till leverantörer för Arbetsmarknadsutbildningar, Förberedande utbildningar och Insatser Skapa Gemensam Utbildningsplan (GUP) Skapa periodisk rapport, Närvarorapportering Avvikelserapport

Läs mer

Handbok för administration av konst- och kulturutbildning

Handbok för administration av konst- och kulturutbildning Handbok för administration av konst- och kulturutbildning november 2015 Innehållsförteckning Att administrera en konst- och kulturutbildning... 3 En utbildning från start till slut... 4 1. När utbildningen

Läs mer

Folkhögskolan, statistikrapport, 2018

Folkhögskolan, statistikrapport, 2018 Version 1.0 Sida Instruktioner 1 (9) 2018-09-01 Instruktioner Folkhögskolan, statistikrapport, 2018 Välj fil Om skolan är ansluten till Schoolsoft Du lämnar uppgifterna genom att ta ut en textfil ur systemet.

Läs mer

Redovisning av uppdrag om en ny kursplan för svenskundervisning

Redovisning av uppdrag om en ny kursplan för svenskundervisning Redovisning av regeringsuppdrag Utbildnings- och kulturdepartementet 103 33 STOCKHOLM 2006-09-18 Redovisning av uppdrag om en ny kursplan för svenskundervisning för invandrare (sfi) Härmed redovisas uppdraget

Läs mer

Frågor i anmälan till handledarutbildningen för matematiklärare

Frågor i anmälan till handledarutbildningen för matematiklärare Undervisningsstödsenheten 1 (7) Frågor i anmälan till handledarutbildningen för matematiklärare och lärare i naturvetenskap och teknik 2016/17 Obs! Detta dokument är endast till för att skapa överblick

Läs mer

Grundskolan: elever per 15 oktober 2018

Grundskolan: elever per 15 oktober 2018 Grundskolan: elever per 15 oktober 2018 Avser alla kommunala och fristående grundskoleenheter förutom sameskolenheter. Instruktioner Sista insändningsdag: 2018-11-01 Innehåll Nyheter 2018... 1 Allmänt

Läs mer

Självbetjäning för arbetsgivare. Användarhandledning Arbetsgivartjänsten Lämna uppgifter

Självbetjäning för arbetsgivare. Användarhandledning Arbetsgivartjänsten Lämna uppgifter Självbetjäning för arbetsgivare Användarhandledning Arbetsgivartjänsten Lämna uppgifter Innehåll 1 DOKUMENTINFORMATION... 3 1.1 SYFTE... 3 1.2 AVGRÄNSNINGAR... 3 1.3 STÖD VID LÄSNING... 3 1.4 GENERELLA

Läs mer

Grundskolan: elever per 15 oktober

Grundskolan: elever per 15 oktober 2019-08-21 Instruktioner Grundskolan: elever per 15 oktober Instruktioner Avser alla kommunala och fristående skolenheter som bedriver skoloch verksamhetsformerna förskoleklass, grundskola eller fritidshem.

Läs mer

Nyheter i SMP infö r miljö rappörteringen 2016

Nyheter i SMP infö r miljö rappörteringen 2016 1 Nyheter i SMP infö r miljö rappörteringen 2016 Ändringar som berör dig som har en täktverksamhet Ingen utlevererad mängd Under lägg till typ mängduppgift finns nu möjlighet att välja levererat per användningsområde-

Läs mer

Information om ansökan 2015

Information om ansökan 2015 Dnr 2014:1190 1 (8) Information om ansökan 2015 Statsbidrag för personalförstärkningar inom elevhälsan I det här dokumentet finns information om statsbidraget för personalförstärkningar inom elevhälsan

Läs mer

Manual för projektledare. FoU i VGR är en databas innehållande Västra Götalandsregionens FoU-produktion: Forsknings- och utvecklingsprojekt

Manual för projektledare. FoU i VGR är en databas innehållande Västra Götalandsregionens FoU-produktion: Forsknings- och utvecklingsprojekt Manual för projektledare FoU i VGR är en databas innehållande Västra Götalandsregionens FoU-produktion: Forsknings- och utvecklingsprojekt Forskares akademiska grad och anställning Vetenskapliga publikationer

Läs mer

Om du vill hitta tillbaka till din sektion klicka på fliken i huvudmenyn som heter organisation.

Om du vill hitta tillbaka till din sektion klicka på fliken i huvudmenyn som heter organisation. Lathund för medlemsregistret Det första ni skall göra Det första ni ska göra i systemet är att kontrollera att er sektions uppgifter är korrekta. Ni registrerar en huvudadress som all post skickas till.

Läs mer

Utbildning. Juni 2011

Utbildning. Juni 2011 Utbildning Juni 2011 Logga in fr 20/6 Gå till www.taby.se/barnochskolval Klicka på Nästa och knappen Utförare Du loggar in med de inloggningsuppgifter du fått mailat till dig senast 17/6 VH loggar in med

Läs mer

Användarmanual Skolrapport.se. Vårdnadshavare

Användarmanual Skolrapport.se. Vårdnadshavare Användarmanual Skolrapport.se Vårdnadshavare Sida 2 av 18 Innehållsförteckning Om Skolrapport.se och Vklass... 3 Om Vklass lärplattform... 3 Videomanual... 3 Att komma igång med skolrapport.se... 4 Varför

Läs mer

För sökande: Vanliga frågor om e-tjänsten 4/2011

För sökande: Vanliga frågor om e-tjänsten 4/2011 1/6 För sökande: 4/2011 Läs också: Användarguide till Akademins e-tjänst (pdf) Innehåll 10 vanligaste frågorna... 2 Hur ändrar jag mitt lösenord?... 2 Varför godkänns inte min personbeteckning?... 2 Jag

Läs mer

Ansökan nr 2 om statsbidrag för Komvux, bidragsåret 2016.

Ansökan nr 2 om statsbidrag för Komvux, bidragsåret 2016. Ansökan nr 2 om statsbidrag för Komvux, bidragsåret 2016. Ansökan nr 2 om statsbidrag för Komvux, bidragsåret 2016. Kommunerna kunde ansöka om statsbidrag för Komvux under hösten 2015, avseende bidragsåret

Läs mer

Vad tycker du om sfi?

Vad tycker du om sfi? Oktober 2012 Vad tycker du om sfi? Skolverket gör under hösten en stor undersökning om vad elever tycker om sin utbildning. Det är första gången undersökningen görs och resultatet kommer att användas till

Läs mer

Instruktioner till rekvisitionsblankett för statsbidrag för karriärtjänster våren 2015

Instruktioner till rekvisitionsblankett för statsbidrag för karriärtjänster våren 2015 Instruktioner 1 (9) Instruktioner till rekvisitionsblankett för statsbidrag för karriärtjänster våren 2015 Steg-för-steg 1. Öppna och spara blanketten... 2 2. Så här fungerar blanketten... 2 Blad 1. Rekvisition...

Läs mer

Anvisningar för informationsansvariga i GRUUS. GöteborgsRegionens UngdomsUppföljningsSystem

Anvisningar för informationsansvariga i GRUUS. GöteborgsRegionens UngdomsUppföljningsSystem Anvisningar för informationsansvariga i GRUUS GöteborgsRegionens UngdomsUppföljningsSystem Syftet med GRUUS är att alla berörda parter; avlämnande skola, mottagande skola, hemkommun och skolkommun snabbt

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Beslut Lerums kommun lerums.kommun@lerum.se Beslut för vuxenutbildning efter tillsyn i Lerums kommun Beslut 2(13) Tillsyn i Lerums kommun har genomfört tillsyn av Lerums kommun under våren 2016. Tillsynen

Läs mer

Folkhögskolan, statistikrapport, 2017

Folkhögskolan, statistikrapport, 2017 1 februari 2017 Folkhögskolan, statistikrapport, 2017 Välj fil Om skolan är ansluten till Schoolsoft Du lämnar uppgifterna genom att ta ut en textfil ur systemet. Vilka uppgifter som efterfrågas står i

Läs mer

Vuxenutbildning 2013 I Stockholms län

Vuxenutbildning 2013 I Stockholms län I Stockholms län OM UNDERSÖKNINGEN Alla länets 26 kommuner deltar i den gemensamma studerandeundersökningen. Det är ett viktigt led i arbetet för en gemensam vuxenutbildningsregion i länet. Målet med gemensamma

Läs mer

Guide i hur man arbetar med vår butik från WebbButiker.se

Guide i hur man arbetar med vår butik från WebbButiker.se Guide i hur man arbetar med vår butik från WebbButiker.se Ni läser enklast denna gudie genom att först skriva ut den i färg. Då kan ni enkelt följa våra instruktioner. Ni är välkommen att ringa Tel 0735

Läs mer

Rutin Löneöversyn AcadeMedia Det är i denna rutin som du gör din årliga löneöversyn av dina medarbetares löner.

Rutin Löneöversyn AcadeMedia Det är i denna rutin som du gör din årliga löneöversyn av dina medarbetares löner. 1(11) Handledning till lönesättande chefer inför den årliga löneöversynen I varje fönster ligger en hjälptext överst. Läs den gärna först. Vid kostnadsställefördelad personal är det endast chefen som står

Läs mer

Vuxenutbildning Skövde

Vuxenutbildning Skövde Vuxenutbildning Skövde Kurser och ansökningskoder Hösten 2016 Du söker kurser genom att på ansökningsblanketten ange kurskod, antal poäng, kursnamn samt starttid för kursen du söker. Observera att kurser

Läs mer

Användarhandbok - attest. Egenrapportering

Användarhandbok - attest. Egenrapportering Användarhandbok - attest Egenrapportering Innehållsförteckning INLEDNING...1 INSTRUKTION FÖR ATTESTANTER...1 SÖKFUNKTIONEN...1 STARTA ATTESTERING...3 ATTESTERA...5 ACKUMULATORER...7 UTSKRIFTER...8 ÖVERSIKTSBILDEN...9

Läs mer

Framsteg med resultatrapportering

Framsteg med resultatrapportering Guide Framsteg med resultatrapportering Senast uppdaterad: 2015-05-19 Via funktionen Framsteg kan läraren lägga upp kursens olika moment, exempelvis inlämningsuppgifter och närvaro. Läraren kan sedan ange

Läs mer

Ansökan om legitimation för lärare och förskollärare - för dig som tagit examen utanför EU och EES

Ansökan om legitimation för lärare och förskollärare - för dig som tagit examen utanför EU och EES Ansökan om legitimation för lärare och förskollärare - för Läs detta innan du börjar Denna ansökningsblankett är avsedd för dig som enbart har en utländsk lärarexamen eller förskollärarexamen från ett

Läs mer

Grundskolan: elever per 15 oktober 2017

Grundskolan: elever per 15 oktober 2017 Grundskolan: elever per 15 oktober 2017 Avser alla kommunala och fristående grundskoleenheter förutom sameskolenheter. Instruktioner Sista insändningsdag: 2017-11-01 Innehåll Nyheter 2017... 1 Allmänt

Läs mer

Lathund. Skolverkets behörighetssystem för e-tjänster. Rollen huvudman

Lathund. Skolverkets behörighetssystem för e-tjänster. Rollen huvudman Lathund Skolverkets behörighetssystem för e-tjänster Rollen huvudman Postadress: 106 20 Stockholm Besöksadress: Fleminggatan 14 Telefon: 08-527 332 00 vx Fax: 08-24 44 20 skolverket@skolverket.se www.skolverket.se

Läs mer

Är du osäker på hur det ser ut i skolan idag? Lugn, det finns ett lätt sätt att få svar. Vi kallar det SIRIS.

Är du osäker på hur det ser ut i skolan idag? Lugn, det finns ett lätt sätt att få svar. Vi kallar det SIRIS. SIRIS, Skolverkets Internetbaserade Resultat- och kvalitetsinformations System, är en informationstjänst där vi har samlat uppgifter om skolors kvalitet och resultat. -1- Är du osäker på hur det ser ut

Läs mer

E-post för nybörjare

E-post för nybörjare E-post för nybörjare Innehåll: Inledning 1 E-post 2 Att skapa ett e-postkonto 3 Skicka och ta emot e-post 5 Övningar 7 Söderköpings stadsbibliotek sep. 2012 2 Inledning Välkommen till Nyfiken på nätet

Läs mer

ANVÄNDARMANUAL. Inrapportering av utförda vaccinationer får/get. för

ANVÄNDARMANUAL. Inrapportering av utförda vaccinationer får/get. för ANVÄNDARMANUAL för Inrapportering av utförda vaccinationer får/get Version 2009-06-25 Systemägare: Peter Krause Systemförvaltare: Registerenheten SJV, Mia Modén Ändringshantering Användarmanual för inrapportering

Läs mer

Administration IdrottOnline Förbund Administration

Administration IdrottOnline Förbund Administration Uppdaterad 2011-01-25 Administration IdrottOnline Förbund Administration Inledning IdrottOnline är idrottens verktyg för kommunikation och administration. IdrottOnline ägs och utvecklas av Riksidrottsförbundet,

Läs mer

Lär dig något nytt! VÅREN 2016 VÄLKOMMEN!

Lär dig något nytt! VÅREN 2016 VÄLKOMMEN! Lär dig något nytt! VÅREN 2016 VÄLKOMMEN! Här finns möjlighet att studera på flera olika nivåer och inom vitt skilda områden! Vill du börja studera för att utvecklas i ditt arbete, söka nytt arbete, bli

Läs mer

Att komma igång med FirstClass (FC)!

Att komma igång med FirstClass (FC)! Att komma igång med FirstClass (FC)! Vi har tillgång till FC genom vårt samarbete med folkhögskolor och därigenom med Folkbildningsnätet. FC kan användas på en dator på två sätt (dessutom kan du använda

Läs mer

Rapportering till FORA 2016

Rapportering till FORA 2016 Användarmeddelande 20151221 Rapportering till FORA 2016 Bäste kund! I januari varje år ska företag knutna till Fora rapportera löneuppgifter för sina anställda till Fora. Uppgifterna ska rapporteras på

Läs mer

Skolan på webben. för vårdnadshavare till barn i grundskola, särskola och träningsskola - Manual till SchoolSoft 2013-03-25

Skolan på webben. för vårdnadshavare till barn i grundskola, särskola och träningsskola - Manual till SchoolSoft 2013-03-25 Skolan på webben för vårdnadshavare till barn i grundskola, särskola och träningsskola - Manual till SchoolSoft 2013-03-25 Ändra kontaktuppgifter... 4 Startsidan... 7 Veckovyn... 7 Dagsvyn... 7 Aktuellt...

Läs mer

LATHUND FÖR MALVIN. 1 Registrera ny användare... 2. 2 Logga In... 3. 2.1 Glömt lösenord... 4. 3 Annonsering... 5. 3.1 Skapa annons...

LATHUND FÖR MALVIN. 1 Registrera ny användare... 2. 2 Logga In... 3. 2.1 Glömt lösenord... 4. 3 Annonsering... 5. 3.1 Skapa annons... LATHUND FÖR MALVIN INNEHÅLL 1 Registrera ny användare... 2 2 Logga In... 3 2.1 Glömt lösenord... 4 3 Annonsering... 5 3.1 Skapa annons... 5 3.2 Redigera annons... 8 3.3 Ta bort förmedlad annons... 8 3.4

Läs mer

Användarmanual för ledare - ERC 2.0

Användarmanual för ledare - ERC 2.0 Användarmanual för ledare - ERC 2.0 TeliaSonera Sverige 1 2009-07-03 Användarmanual för ledare - ERC 2.0, T 17350-09 Innehållsförteckning Startsidan sid 3 Aktivitetsöversikt, huvudprojekt sid 4 Kontakter

Läs mer

Lathund för webbansökan om innovationsbidrag (såddbidrag)

Lathund för webbansökan om innovationsbidrag (såddbidrag) Lathund för webbansökan om innovationsbidrag (såddbidrag) Du är nu på väg att ansöka om innovationsbidrag via webbansökan en tjänst framtagen av Tillväxtverket och Länsstyrelsen Västerbotten m.fl. Skriv

Läs mer

Manual för deltagare kursen Bakgavellyft 1010-03-31 1. Så går du kursen Bakgavellyft

Manual för deltagare kursen Bakgavellyft 1010-03-31 1. Så går du kursen Bakgavellyft Manual för deltagare kursen Bakgavellyft 1010-03-31 1 Så går du kursen Bakgavellyft Manual för deltagare kursen Bakgavellyft 1010-03-31 2 Starta kursen 1. Öppna ett Internetfönster och fyll i adressen

Läs mer

SchoolSoft för elever

SchoolSoft för elever SchoolSoft för elever 2015-04-28 Logga in... 4 Min profil... 6 Startsidan... 7 Veckovyn... 7 Dagsvyn... 8 Aktuellt... 10 Nyheter... 10 Kalender... 10 Verksamhetslogg... 13 Matsedel... 14 Bokningar... 14

Läs mer

Selma Manual Kurstillfälle, kurspaket, programtillfälle. Studentcentrum/Ladokgruppen

Selma Manual Kurstillfälle, kurspaket, programtillfälle. Studentcentrum/Ladokgruppen Selma Manual Kurstillfälle, kurspaket, programtillfälle Innehållsförteckning Innehållsförteckning -------------------------------------------------------------------------------------------------- 2 Logga

Läs mer

Instruktioner för rapportering i Payroll

Instruktioner för rapportering i Payroll Instruktioner för rapportering i Payroll Dessa instruktioner kommer förklara för dig som förtroendevald hur du rapporterar i det nya rapporteringssystemet Payroll. Payroll är en webbtjänst och går att

Läs mer

STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN. Aktivitetsstöd. Behörigheten Föreningsadministratör. Datum: 2015-09-22 Version 2. Sidan 1 (30)

STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN. Aktivitetsstöd. Behörigheten Föreningsadministratör. Datum: 2015-09-22 Version 2. Sidan 1 (30) Aktivitetsstöd Behörigheten Föreningsadministratör Datum: 2015-09-22 Version 2 Sidan 1 (30) Innehållsförteckning 1. Aktivitetsstöd - Inledning... 3 1.1 Användare - Webbadress tillre Aktivitetsstöd... 3

Läs mer

Lathund Webbanmälan. till vidareutbildningar 2012-02-10

Lathund Webbanmälan. till vidareutbildningar 2012-02-10 Lathund Webbanmälan till vidareutbildningar 2012-02-10 1 OBS! För att denna instruktion ska fungera måste du ha skaffat dig en inloggning på MSB:s hemsida och har meddelat utbildning@msb.se den registrerade

Läs mer

Kommunal vuxenutbildning: elever, kursdeltagare och utbildningsresultat, andra halvåret 2015.

Kommunal vuxenutbildning: elever, kursdeltagare och utbildningsresultat, andra halvåret 2015. December 2015 1 (7) Kommunal vuxenutbildning: elever, kursdeltagare och utbildningsresultat, andra halvåret 2015. Uppgifterna ska vara SCB tillhanda senast 15 februari 2016 och kan endast lämnas via Internet

Läs mer

Manual för praktiker

Manual för praktiker Manual för praktiker Version: 2012-03-18 v.1 Innehållsförteckning Inloggning... 2 Logga in... 2 Glömt lösenord... 2 Logga ut... 3 Behandlingar / Tjänster... 4 Lägg in era behandlingar... 4 Hantering av

Läs mer

Hitta rätt i E-tjänsten Barnomsorg!

Hitta rätt i E-tjänsten Barnomsorg! Hitta rätt i E-tjänsten Barnomsorg! Önskemål om ändring av barnomsorg Är ditt barn placerat och du vill ändra eller byta placering inom kommunen Använd blanketten önskemål om ändring av barnomsorg som

Läs mer

Avser Utgåva: Datum Sida: Primula Extern del PA 0.3 08-09-10 1 (17) Dokumentbeskrivning : HANDBOK. Handbok PRIMULA. Primula Handbok för Vårdgivare

Avser Utgåva: Datum Sida: Primula Extern del PA 0.3 08-09-10 1 (17) Dokumentbeskrivning : HANDBOK. Handbok PRIMULA. Primula Handbok för Vårdgivare Primula Extern del PA 0.3 08-09-10 1 (17) Handbok PRIMULA Primula Extern del PA 0.3 08-09-10 2 (17) Innehållsförteckning Innehållsförteckning...3 Primula - Hur loggar man in...4 Primula - Startsida...4

Läs mer

Informationsmöte Förskola. Marianne Natéus, Oskar Sevefjord, Magnus Elfström, Ing-Marie Stenström

Informationsmöte Förskola. Marianne Natéus, Oskar Sevefjord, Magnus Elfström, Ing-Marie Stenström Informationsmöte Förskola Marianne Natéus, Oskar Sevefjord, Magnus Elfström, Ing-Marie Stenström Dagordning Gemensamt ansökningssystem Erbjuda plats via anordnarwebben. Anordnarwebben Förbättrad funktionalitet.

Läs mer

Är behovet av god administration undervärderat? VISa Stockholm 2013-05-06 Dan Fagerlund 0722/269622 dan.fagerlund@telia.com

Är behovet av god administration undervärderat? VISa Stockholm 2013-05-06 Dan Fagerlund 0722/269622 dan.fagerlund@telia.com Är behovet av god administration undervärderat? VISa Stockholm 2013-05-06 Dan Fagerlund 0722/269622 dan.fagerlund@telia.com Vart är vi på väg? Skollagen Nya ämnesplaner och kursplaner Ny terminologi Sfi

Läs mer

Lathund för Egenrapportör

Lathund för Egenrapportör 2013-10-23 Version 5.40 Lathund för Egenrapportör Har du frågor? Ring: Malin Jonsson 063-165436 Violeth Lindström 063-165321 Jenny Smedman 060-148553 Helene Karlsson 063-165322 Katarina Bouvin 060-148871

Läs mer

Administration av landstingsstatistik. Statistiktjänsten

Administration av landstingsstatistik. Statistiktjänsten Administration av landstingsstatistik Statistiktjänsten Versionshistorik Version Författare Kommentar 1.0 Zara Sarén Första versionen för Statistiktjänsten 3.0 1.1 Zara Sarén I avsnittet Om landstingsstatistik,

Läs mer

Så här gör du din gymnasieansökan på webben

Så här gör du din gymnasieansökan på webben Så här gör du din gymnasieansökan på webben 1 Inloggningssida gymnasiewebben.nykoping.se 1. Uppe till vänster på sidan har du två boxar ( Information & senaste nytt samt Statistik, FAQ & viktiga länkar

Läs mer

Instruktioner för undersökningen Nationella kursprov för gymnasieskolan, Vt 2014.

Instruktioner för undersökningen Nationella kursprov för gymnasieskolan, Vt 2014. Instruktioner för undersökningen Nationella kursprov för gymnasieskolan, Vt 2014. Undersökningen avser uppgifter om samtliga nationella kursprov i gymnasieskolan som genomförts under vårterminen 2013.

Läs mer

Manual för uppdatering av föreningsuppgifter

Manual för uppdatering av föreningsuppgifter Manual för uppdatering av föreningsuppgifter Föreningar ska från och med 2015-01-01 uppdatera uppgifter via nätet. För att ni ska vara en godkänd/bidragsberättigad förening krävs att ni uppdaterar och

Läs mer

För- och Färdiganmälan på webben Användarbeskrivning för elinstallatör

För- och Färdiganmälan på webben Användarbeskrivning för elinstallatör För- och Färdiganmälan på webben Användarbeskrivning för elinstallatör Registrera nytt företag Gå in via ELSMART hemsida http://se.elsmart.com Om du inte har inloggning till systemet, ska du registrera

Läs mer

Så här ansöker du till vuxenutbildning inom NKV. Manual. Norrtälje Kommunala Vuxenutbildning

Så här ansöker du till vuxenutbildning inom NKV. Manual. Norrtälje Kommunala Vuxenutbildning Så här ansöker du till vuxenutbildning inom NKV Manual Information om hur du söker utbildning inom NKV Läsåret är indelat i fem perioder om 10 veckor. Det innebär att det finns fyra starttillfällen (period

Läs mer

Manual för version V2

Manual för version V2 Innehållsförteckning 1. Om 2. Installera Administration 3. Programmets skrivbord 4. Lägga upp din första kund 5. Kontaktpersoner 6. Besiktningsadresser 7. Kontrollpunkter/Besiktningspunkter 8. Koppla kontrollpunkter/besiktningspunkter

Läs mer

NY LATHUND 2015-04-22. Nyregistrering som ny medlem eller loggar in gör du via: www.gotland.se/pmc (Länk nere till höger på sidan)

NY LATHUND 2015-04-22. Nyregistrering som ny medlem eller loggar in gör du via: www.gotland.se/pmc (Länk nere till höger på sidan) NY LATHUND 2015-04-22 Nyregistrering som ny medlem eller loggar in gör du via: www.gotland.se/pmc (Länk nere till höger på sidan) 1 Registrera konto För att logga in eller skapa ett konto (bli medlem)

Läs mer

MANUAL FÖR MUSIKSKOLEVAL

MANUAL FÖR MUSIKSKOLEVAL Uppdaterad 2016-05-18 MANUAL FÖR MUSIKSKOLEVAL En guide steg för steg för dig som vill ansöka om musikskolekurs till ditt barn Orientering på sidan för musikskoleansökan Sidan 2 Inloggning samt ansökan

Läs mer

Handledning Indata via Webb. - Provmjölkning - Betäckningar - Semineringar - Vägningar, namn, mm.. Missbildningar 2014-08-04

Handledning Indata via Webb. - Provmjölkning - Betäckningar - Semineringar - Vägningar, namn, mm.. Missbildningar 2014-08-04 Handledning Indata via Webb - Provmjölkning - Betäckningar - Semineringar - Vägningar, namn, mm.. Missbildningar 2014-08-04 www.vxa.se I Innehållsförteckning 1 Kapitel 1 Provmjölkning 1 Steg 1 Ny provning...

Läs mer

Elever som läser enligt Gy2011

Elever som läser enligt Gy2011 Elever som läser enligt Gy2011 Instruktioner och förklaringar till kursprovsmallen Undersökningen består av tre blanketter, logga in och lämna samtliga uppgifter för GY 2011 eller Lpf 94. Om det saknas

Läs mer

KOMVUX ÖSTERÅKER 2016

KOMVUX ÖSTERÅKER 2016 KOMVUX ÖSTERÅKER 2016 kurser i klassrum & på distans Välkommen till Vill du förändra din framtid? Vi erbjuder utbildningar på olika nivåer. Du kanske behöver slutföra studier på grundläggande och/eller

Läs mer

Google Apps For Education

Google Apps For Education GAFE Google Apps For Education Manual för elev; Classroom, Drive, Mail mm INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Google apps for Education... 2 Logga in med ditt gapp-konto första gången (elev)... 2 Vanligaste apparna...

Läs mer

Uppdaterad 2015-02-05. Ansök om LOK-stöd med närvaroregistrering

Uppdaterad 2015-02-05. Ansök om LOK-stöd med närvaroregistrering Uppdaterad 2015-02-05 Ansök om LOK-stöd med närvaroregistrering Inledning... 4 Utbildning... 4 Specialidrottsförbundens och distriktens hemsidor... 4 Information... 4 Manualer... 4 Operativsystem och webbläsare...

Läs mer

Nyheter och ändringar i Adela Barnomsorg och Grundskola 4.5.0

Nyheter och ändringar i Adela Barnomsorg och Grundskola 4.5.0 Nyheter och ändringar i Adela Barnomsorg och Grundskola 4.5.0 Publicerad 2013-12-10 Tersus Skolsystem AB Lilla Nygatan 2, 411 08 Göteborg Tel: 031-85 70 50 Ansökan elevkö Ny funktion för att hantera ansökningar

Läs mer

Elever som läser enligt lpf94

Elever som läser enligt lpf94 Elever som läser enligt lpf94 Instruktioner och förklaringar till kursprovsmallen. Undersökningen består av tre blanketter, logga in och lämna samtliga uppgifter för GY 2011 eller Lpf 94. Om det saknas

Läs mer

Instruktioner för beställningar och kontoadministration för abonnenter av inlästa läromedel

Instruktioner för beställningar och kontoadministration för abonnenter av inlästa läromedel Sidan 1 av 10 Instruktioner för beställningar och kontoadministration för abonnenter av inlästa läromedel Version 3.0 Sidan 2 av 10 Innehåll Logga in och byta lösenord... 3 Logga in... 3 Byta lösenord...

Läs mer

HANDLEDNING ZENIT BILBOKNING

HANDLEDNING ZENIT BILBOKNING Sid 1 (16) HANDLEDNING ZENIT BILBOKNING Sid 2 (16) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 HANDLEDNING FÖR WEBBASERAD BILPOOL... 3 1.1 LATHUND... 3 1.2 ÖVERSIKT ARBETSLÄGE WEBBASERAD BILPOOL... 3 1.3 INFORMATION OM BILPOOLENS

Läs mer