NyA-webben Nyheter och planerad vidareutveckling

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "NyA-webben Nyheter och planerad vidareutveckling"

Transkript

1 1(6) NyA-webben Nyheter och planerad vidareutveckling Senast uppdaterad inför NyA-leverans september 2014

2 2(6) Syftet med dokumentet Syfte med detta dokument är att ge en kort information om de ändringar som gjorts på NyAwebben i samband med den senaste leveransen av NyA-systemet och om ändringar som är planerade till de närmast kommande versionerna. Dokumentet vänder sig i första hand till dig som är NyA-webbanvändare på lärosätenas institutioner. Alla användare har inte behörighet för alla funktioner på NyA-webben. I dokumentet kan det därför finnas beskrivningar av ändringar och vidareutveckling som du inte har tillgång till i gränssnittet. Bra att veta Använd uppdaterad version av din webbläsare Du bör använda dig av en uppdaterad version som möjligt av din webbläsare när du använder NyA-webben. Kända problem finns om du använder Internet Explorer version 9, eller tidigare. Då kan du i vissa fall råka ut för att uppgifter inte läses upp korrekt. Vi rekommenderar därför att du alltid undviker äldre versioner än IE10. Har du synpunkter på NyA-webben? Tycker du att något borde fungera annorlunda än det gör eller saknar du någon funktionalitet på NyA-webben. Hör av dig till antagningsavdelningen på ditt lärosäte så vidarebefordrar de dina synpunkter till oss som jobbar med förvaltningen av systemet.

3 3(6) Nyheter september 2014 Ny förstasida Efter majleveransen av NyA-webben har du mötts av en tom första sida när du loggar in. Med septemberleveransen införs en förstasida där du kan välja att visa din institutions aktuella utbildningar med uppgifter om antal sökande mm. För att välja vilka utbildningar som ska visas klickar du på Välj utbildningar. Då visas de utbildningar som din institution deltar med i öppna antagningsomgångar. De utbildningar som du vill se uppgifter om markerar du genom att bocka för Mina. När du sedan väljer Mina utbildningar visas de markerade kurserna och programmen med uppgifter om planeringstal, totalt antal sökande och, om urval skett för utbildningen, antal antagna och reserver. Nästa gång du loggar in visas de anmälningsalternativ som markerats som Mina på förstasidan. Observera att antal sökande är det totala antalet sökande till utbildningen, utan någon hänsyn tagen till om de har betalt ev anmälningsavgift eller är behöriga. Om du klickar ur rutan Mina för en utbildning försvinner den från visningen under Mina utbildningar. För att lägga till flera utbildningar öppnar du Välj utbildningar igen och markerar Mina för de du vill se uppgifter om. Filtrera Under både Mina utbildningar och Välj utbildningar kan du välja att filtrera vilka utbildningar du vill se. Det går kombinera följande: Du kan öppna och stänga filtreringen genom att klicka på pilen i högra hörnet:

4 4(6) Institution om du har behörighet för flera institutioner kan du välja vilka institutioners utbildningar som ska visas. Om du har behörighet för många institutioner visas upp till de 5 första (sorterade i bokstavsordning). Om du har fler än 5 institutioner kan du välja att visa/dölja de övriga. Kursstart Du går att välja att visa utbildningar utifrån när de startar under terminen. Uppdelningen är gjord utifrån om utbildningen i NyA är uppmärkt med start under första eller andra halvan av vår- respektive hösttermin. Utbildningar med start under sommaren finns som separat val. Antagningsomgång Visa utbildningar som ingår i viss antagningsomgång. Gruppera Du kan välja att gruppera de utbildningar du filtrerar fram utifrån institution, kursstart eller antagningsomgång. Det går alltså att t ex välja att visa alla utbildningar en institution har i en antagningsomgång och sedan gruppera dem på när de startar under terminen. Fritextsök Med fritextsöken kan du snabbt söka fram en viss utbildning i tabellen: Dokumentvisaren Fr o m september är NyA förberett för att kunna hantera dokument som är inskannade i färg. I samband med detta har vissa förändringar gjorts av NyA-webbens dokumentvisare: Det är möjligt att välja visning i färg eller svartvitt. Det visas tydligare att en utskrift kan ta lång tid pga storlek på dokument. Du kan välja förstoringsgrad genom att zooma m h a mushjulet när du använder dokumentläsarens förstoringsglas.

5 5(6) Ny funktion - Efterantagning NyA-webben har försetts med en ny funktion Efterantagning där de personer som efterantagits dvs antagits efter sista ordinarie urval till utbildningar som hör till din institution visas. För att komma åt Efterantagning krävs att du har behörighet att ta fram listor och statistik för din institutions utbildningar. Funktionen är i denna första version väldigt enkel och nu visas därför endast de som efterantagits och inga sökande som fått reservplatser efter sista urval här. Tanken är att detta efter hand ska byggas ut till den plats på NyA-webben där man kan hantera återbud från sökande och anta reserver. Du kommer då att här kunna hitta alla antagna och reserver.(när funktionen byggs ut med möjlighet att kommer ny behörighetsroll att krävas för att hantera återbud och anta reserver.) Om du har behörighet för en institution visas den, om flera så väljer du institution i lista. Därefter väljer du antagningsomgång och anmälningsalternativ. När ett anmälningsalternativ där det finns efterantagna sökande valt visas för varje person: Personnummer Förnamn Efternamn E-postadress klickbar länk som öppnar e-postprogram. Hem- och mobiltelefon klickbara länkar som öppnar t ex Lync eller annat motsvarande program för att ringa via datorn. Kod för villkor för antagning. Klick på ikonen öppnar en ruta med information om vad koderna står för. Datum då sökande antogs. Fält för notering med max 1000 tecken. Dessa kan bara ses av de som har behörighet att ta fram listor och statistik för institutionens utbildningar på NyA-webben. De visas inte i NyA-klienten som används av antagningshandläggare eller för sökande. Standardsortering för listan är att nya antagna läggs till överst. Du kan sortera om stigande och fallande på varje kolumn.

6 6(6) Planerad vidareutveckling av NyA-webben November 2014 Hantera antagningstal Fr o m novemberleveransen av NyA-webben kan du som har behörighet att hantera efterantagningstal och stänga utbildningar för sen anmälan även att ange antagningstal på NyA-webben. Förutsättningen är att antagningsansvarig, eller motsvarande, vid ditt lärosäte öppnar möjligheten för aktuell antagningsomgång. Om det vid ditt lärosäte inte är tillåtet att ange antagningstal via webben visas antagningstal som lagts in av antagningshandläggare, men de jan inte ändras på webben. Du kan som tidigare ange efterantagningstal och stänga utbildningar för sen anmälan. Antagningstal för urval 1 kan ändras fram till det att förberedelser för urvalet startar, eller då antagningsansvarig väljer att stänga av möjligheten. Motsvarande gäller för urval 2. Medan första urvalet pågår och fram tills det att urvalsresultatet publicerats är det inte tillåtet att ändra antagningstal för urval 2. Du kan även ange planeringstal för din institutions utbildningar. Planeringstalet används endast som information i NyA och tas t ex med i statistik. Nya uppgifter som visas i tabellen förutom planerings- och antagningstal är: Antal sökande totalt. Antal sena sökande visas inom parentes. Antal sökande till fristående kurs total. Antal sena sökande visas inom parentes. Antal sökande inom program totalt. Antal sena sökande visas inom parentes. Nytt är också att antagna och reserver presenteras i separata kolumner. Du kan alltså nu t ex sortera tabellen utifrån hur många reserver dina utbildningar har.