Arbetsplan för Stockslycke förskola Läsåret 2017/2018

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Arbetsplan för Stockslycke förskola Läsåret 2017/2018"

Transkript

1 Arbesplan för Sockslycke förskola Läsåre 2017/ S y f e m e d d e a d o k u m e n, ä r a s y n l i g g ö

2 varje förskolas verksamhesidé och grovplanering av verksamheen. I arbesplanen preseneras en gemensam bild av verksamheen och hur respekive förskola arbear för a uppnå läroplanens mål. Föruom den egna personalen kan målgruppen vara nya medarbeare, vikarier, VFU- sudener, ALP-observaörer, föräldrar m.fl.

3 Barn- och ungdomsförvalningens vision: Lus a lära Lärande Samskapande Syrkebaserad Vi säer Lärande i cenrum för barn, elever, medarbeare och ledare Vi skapar delakighe som präglas av a vi illsammans ser möjligheer a skapa den framid, den verksamhe och de bemöande vi vill ha. Vi bygger en syrkebaserad organisaion som ar ill vara på individers förmågor och skapar framidsro. Barn och ungdomsförvalningens målsäning är a visionen ska genomsyra alla verksamheer och vara verklig för varje barn/elev, så a varje dag i vår verksamhe ger dem lus a lära. Sysemaisk kvaliesarbee Förskolans kvalie ska koninuerlig och sysemaisk dokumeneras, följas upp, uvärderas och uvecklas. E fungerande kvaliesarbee i förskolan är avgörande för a ubildningen ska kunna främja alla barns uveckling och lärande sam en livslång lus a lära. Syfe med e sysemaisk kvaliesarbee är a idenifiera och prioriera uvecklingsområden för a uppfylla de naionella målen. Syfe är också a skapa delakighe och dialog om måluppfyllelsen och om orsakerna ill evenuella briser.

4 Kvaliessysem för förskolan - Förklaringar Arbesplan Arbesplanen ugör sommen i förskolans kvaliesarbee och ugör grunden för forsa planering, genomförande, uppföljning, uvärdering och uveckling som dokumeneras i Plura. Verksamheens arbesplan ska revideras inför varje verksamhesår. Arbesplanen är en grovplanering där er förskolas verksamhesidé beskrivs övergripande. Arbesplanen besår av vå huvuddelar. Del 1 ugör underlag för kaegorier i Plura där vidar e planering av verksamheen beskrivs genom ögonblick och reflekion. Del 2 innehålle områden som särskil följs upp parallell med arbee i Plura och som dokumeneras enlig insrukioner för respekive område. Rubriker i del 1 Normer och värden Uveckling och lärande Barns inflyande (även gemensam fokusområde för alla förskolor) Förskola och hemsidan Övergång och samverkan Rubriker i del 2 Plan mo diskriminering och kränkande behandling Barn i behov av särskil söd Plura Innehålle under rubrikerna i del 1 överförs och bildar kaegorier i Plura. Kaegorierna ugår från läroplanen som ugör grunden för förskolan arbee. Därill har yerligare en kaegori vals u som särskil fokusområde för akuell verksamhesår. Fokusområde ugår från förskolornas samlade kvaliesarbee och är även inrikningen på verksamhesåres förvalningsgemensamma kompeensuveckling. Genomförande av verksamheen dokumeneras med hjälp av ögonblick i Plura följda av reflekion och forsa planering.

5 Årsplanering Varje förskola ska ha en ydlig årsplanering. Denna innehåller srukur för koninuerlig uppföljning av fokuserade mål och syrande planer sam andra årligen åerkommande ruiner och momen. Årsplaneringen kan.ex. innehålla daum för uppföljning och planering, illfällen för samverkan barnhälsa, uppföljning av plan mo diskriminering och kränkande behandling, inskolning, föräldramöe, uvecklingssamal, övergångar, föräldraenkä, feser och radiioner m.m. Nulägesanalys I slue av varje verksamhesår sammansälls en nulägesanalys. Nulägesanalysen är ill för a ge en helhesbild, e nuläge av verksamheen och ligger ill grund för forsa arbee och belyser vad verksamheen behöver fokusera yerligare på under kommande verksamhesår. Nulägesanalysen är en samlad bild av åres koninuerliga arbee uifrån arbesplanen och verksamhesåres processer. Ugångsläge jämförs med nuläge efer åres arbee med söd av följande underlag: Dokumenaion av barns lärande och uveckling i Plura. Rundan/Verksamhesbesök, förskolechefens regelbundna besök i verksamheen som belyser: 1. Normer och värden, 2. Uveckling och lärande, 3. Barns inflyande GR-enkä årlig enkä ill alla föräldrar med barn i förskola Arbee mo diskriminering och kränkande behandling (Plan mo diskriminering och kränkande behandling) Arbee med barn i behov av särskil söd (Barn- och elevhälsoplan) Övrig som förskolan bedömer ger en bild av nuläge i verksamheen, självskaningsmaerial, bedömningssöd, ALP-besök.

6 på Sockslycke förskola för a nå förskolans mål DEL 1 Normer och värden 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Förskolan ska akiv och medvee påverka och simulera barnen a uveckla försåelse för vår samhälles gemensamma demokraiska värderingar och eferhand omfaa dem. (Lpfö 98 reviderad 2016) Varje förskola har också en plan mo diskriminering och kränkande behandling där främjande, förebyggande och ågärdande arbee kring normer och värden beskrivs i de vardagliga värdegrundsarbee. Denna hiar ni på vår hemsida. På avdelningarna ägnas mycke id å grundverksamheen som gör a barn känner rygghe och illi. Grundverksamheen besår bland anna av Förskolans ruiner, Förskolans förhållningssä sam lek och lärande miljö. Vi har samlingar, emaarbee, skapande verksamhe, rivselreglerna, skogsuflyker, massage och bokläsning. Vi försöker få en varierad rym under dagen. Vi praar med barnen om hur vi ska vara mo varandra och vi vuxna är goda förebilder. Med e medvee arbessä är vi nära barnen och är engagerade i deras lek och lärande. Alla barn ska ka nna sig va lkomna och acceperade fo r dem de a r oavse ko n, social och kulurell bakgrund. Vår likabehandlingsplan preseneras fo r fo ra ldrar och den a r sa ndig levande i vår verksamhe. (Se bilaga 1: Plan mo diskriminering och kränkande behandling). Så här kvaliessäkrar vi och följer upp processen Vi kvaliesäkrar processen genom uvärdering av våra uvecklingsmål och revidering av årsplanen regelbunde genom inervjuer och observaioner med barnen sam didakiska diskussioner i arbeslagen. På våra planeringar går vi igenom vår arbesplan och akisk agenda. Vi använder oss av Plura för dokumenaion men även uvärderingar och inervjuer med barnen. Vi reviderar Plan mo diskriminering och kränkande behandling i okober, där vi skriver våra rivselregler som vi kommi fram illsammans med barnen. På föräldramöen får föräldrarna bli delakiga I planen. Förskolechefen går igenom med personalen vilka ankar och funderingar som hon uppäcker vid si besök/runda.

7 Uveckling och lärande 2.2 UTVECKLING OCH LÄRANDE Förskolans verksamhe ska präglas av en pedagogik där omvårdnad, omsorg, fosran och lärande bildar en helhe. Verksamheen ska genomföras så a den simulerar och umanar barnes uveckling och lärande. Miljön ska vara öppen, innehållsrik och inbjudande. Verksamheen ska främja leken, kreaivieen och de lusfyllda lärande sam a ill vara och särka barnes inresse för a lära och erövra nya erfarenheer, kunskaper och färdigheer. Verksamheen ska bidra ill a barnen uvecklar en försåelse för sig själva och sin omvärld. Uforskande, nyfikenhe och lus a lära ska ugöra grunden för förskolans verksamhe. Den ska ugå ifrån barnens erfarenheer, inressen, behov och åsiker. Flöde av barnens ankar och idéer ska as ill vara för a skapa mångfald i lärande. Vi erbjuder en pedagogisk verksamhe och skapar en lusfylld miljö som inbjuder ill lek och lärande. Genom a främja leken och vara närvarande pedagoger kan vi umana barnens kunskap och lärande. A skapa ruiner som visar och sa rker barnens naurliga fo rmåga a uveckla de språkliga, naurveenskapliga och maemaiska a nkande. Genom a ha e emainrika arbessa kan barnens la rande och kunskaper bilda en helhe. Vi erbjuder pedagogisk maerial både visuell, digial, och audiiv. Sång/sagosamlingar, emaarbee, skogsuflyker, massage och ro relselekar, ljud och språklekar. va lbefinnade. Då barnen befinner sig på olika sadier i sin språkuveckling anva nder vi oss av TAKK, ecken som alernaiv och kompleerande kommunikaion. De kan vara personecken, veckans ord, maramsor. Lus a lära Genom a ha en illåande amosfär och vara posiiva vuxna som engagerar sig i barnen och vår verksamhe änker vi a barnen ska inspireras och få lus ill lärande. Vi uppmunrar barnen a prova nya saker. A umana barnens nyfikenhe för a lära och uvecklas är en del av arbee i förskolans verksamhe. Vi ar vara på barnens vegirighe och illi ill den egna förmågan a lära och uvecklas.dea gör vi genom vår emaarbee som skapar en helhe när de gäller språk, naurveenskap, maemaik och skapande verksamhe. Då vi har nära ill skog och naur så blir de en illgång i vår lärande miljö på förskolan.dea läsår kommer vi i Ängabo enhe även ha e gemensam mål som kommer a handla om barn hälsa och välbefinnande.

8 Så här kvaliessäkrar vi och följer upp processen Inför våra uvecklingssamal dokumenerar vi barnen uveckling uefer samalsmallen som Alingsås kommun har agi fram. A so dja fo ra ldrarnas funderingar och ankar om barns uveckling och la rande go r vi genom uvecklingsamal sam den dagliga konaken i hallen. På våra planeringar går vi igenom vår arbesplan och akisk agenda. Vi anva nder oss av pedagogisk dokumenaion, Plura, observaioner sam inervjuer. Barns inflyande 2.3 BARNS INFLYTANDE I förskolan läggs grunden för a barnen ska förså vad demokrai är. Barnens sociala uveckling förusäer a de allefer förmåga får a ansvar för sina egna handlingar och för miljön i förskolan. De behov och inressen som barnen själva på olika sä ger uryck för bör ligga ill grund för uformningen av miljön och planeringen av verksamheen. Dea verksamhesår lägger vi exra fokus på barns inflyande med söd av en kompeensuvecklingsinsas. Formen för kompeensuvecklingen ugår från en modul som på olika sä belyser barns inflyande. Kompeensuvecklingen hjälper oss a synliggöra eoreiska perspekiv koppla ill verksamheen med barnen genom både individuell och gemensam reflekion kring olika innehåll kring barns inflyande. A arbea med barns inflyande innebär a göra ankevändor kring de förgiveagna, a ifrågasäa och vara nyfiken på sin egen verksamhe ur många olika perspekiv. De äldre barnen får vara med och uforma rivselreglerna på förskola. Vi ar illvara barnens önskemål om verksamheens innehåll. På förskolan ger vi urymme för lek och skapar förusäningar för konaker mellan barnen. Erbjuder en lekmiljö som inbjuder ill många olika akivieer. Vi låer alla få komma ill als vid samal i.ex. samling och vid masiuaioner, men vi lär också barnen a lyssna på andra och a väna på sin ur. Vi ränar barnen i deras empaiska förmåga och vi vuxna finns illhands vid konflikhanering och samspel. Barnen på förskolan uppmunras a a ansvar för sig själv och sina handlingar. Genom a dela upp barnen i grupper under dagen och arbea i smågrupper gör vi de läare a skapa illfällen för barns delakighe och inflyande i prakiken. Dea läsår kommer vi också a ha fokus på Barns inflyande/delakighe i vardagen som e led i den 3-åriga ubildningssasning som Alingsåås kommun gör genom Lus a lära-för alla projek. Denna sasning ges i 4 olika lärpake och gäller alla pedagoger i förskolan.

9 Så här kvaliessäkrar vi och följer upp processen Förskolechefen går igenom med personalen vad hon ser och ine ser efer sina besök/runda. På våra planeringar går vi igenom vår arbesplan och akisk agenda. Inför våra uvecklingssamal dokumenerar vi barnens uveckling uefer samalsmallen som Alingsås kommun har agi fram. Då vi har e gemensam övergripande mål som ugår i från lärpake kan vi uvärdera och reflekera illsammans i våra enheer i den ubildningssasningen som ges av kommunen. Genom vår plan mo diskriminering och kränkande behandling och våra rivselregler sam uvecklingssamal, samal med barnen, inervjuer sam Plura och dokumenaion. Förskola och hem 2.4 FÖRSKOLA OCH HEM Vårdnadshavare har ansvare för sina barns fosran och uveckling. Förskolan ska kompleera hemme genom a skapa bäsa möjliga förusäningar för a varje barn ska kunna uvecklas rik och mångsidig. Förskolans arbee med barnen ska därför ske i e nära och förroendefull samarbee med hemmen. Föräldrarna ska ha möjlighe a inom ramen för de naionella målen vara med och påverka verksamheen i förskolan. A förskolan är ydlig i fråga om mål och innehåll är därför en förusäning för barnens och föräldrarnas möjligheer ill inflyande (Lpfö 98, reviderad 2016) Vi har dagligen amburkonak med föräldrarna vid hämning och lämning. Varje månad skriver vi e brev ill föräldrarna där vi informerar om verksamheen. Vi har uvecklingssamal med föräldrarna 1 gång per år eller vid behov. När e ny barn börjar på förskolan så har vi e inskolningssamal innan barne börjar och när barne har gå på förskolan 2 månader så har vi e uppföljningssamal. Inskolningen innebär a barn och föräldrar slussas in i verksamheen under en 14-dagars period. Alernaiv 3 veckor. Förskolan inbjuder ill föräldramöen och a dela vid andra högider och radiioner. Barn med anna modermål/flerspråkighe har vi en handlingsplan för. Se Bilaga 4. På förskolan finns också e föräldraråd som räffas 1 gång per ermin. Så här kvaliessäkrar vi och följer upp processen Daglig konak i amburen. När de börjar e ny barn så har vi uppföljningssamal efer ca 2 månader. Inför våra uvecklingssamal dokumenerar vi barnens uveckling uefer samalsmallen som Alingsås kommun har agi fram. Vi reviderar Plan mo diskriminering och kränkande behandling i

10 okober, där vi skriver våra rivselregler som vi kommi fram illsammans med barn och föräldrar. GR-enkä. Plura och dokumenaion. Vi reviderar också vår plan för modersmål/flerspråkighe. Övergång och samverkan 2.5 ÖVERGÅNG OCH SAMVERKAN Förskolan ska samverka på e förroendefull sä med förskoleklassen, skolan och friidshemme för a södja barnens uveckling och lärande i e långsikig perspekiv. Inför övergångar ska de berörda skolformerna och friidshemme ubya kunskaper, erfarenheer och informaion om innehålle i ubildningen för a skapa sammanhang, koninuie och progression i barnens uveckling och lärande. De ska även finnas samarbesformer som syfar ill a förbereda barnen och deras vårdnadshavare inför övergångar från förskolan ill förskoleklassen, skolan och friidshemme. (Lpfö 98, reviderad 2016) På förskolan finns de handlingplaner som vi följer. Vi har en handlingslan för övergångar mellan avdelningar sam för övergång ill förskola-förskoleklass Bilaga 2 Handlingsplan för övergångar mellan avdelningar. Bilaga 3 Handlingsplan för övergångar förskola-förskoleklass. Så här kvaliessäkrar och följer vi upp processen Handlingplanerna revideras varje år. DEL 2 Arbee med barn i behov av särskil söd Barn- och Elevhälsoplan Vid erminsar har alla arbeslag barnkonferenser med specialpedagog och förskolechef som e led i planering av verksamheen där alla barn i gruppen gås igenom för a kunna planera verksamheen uifrån sin barngrupp för a kunna ge alla barn de söd och behov som finns. Vid övrig oro för e barn så konakar vi förskolechefen för diskussion. Specialpedagogen och förskolans pedagoger går igenom barne i samråd med föräldrarna. Där efer skrivs en handlingsplan om de behövs. Dessa handlingsplaner uvärderas koninuerlig med pedagoger, specialpedagoger, föräldrar. Fo r barn med anna modersmål kan modersmålso d bli akuell då forskning visar a de är vikig a södja flerspråkigheen för barns språkuveckling.förskolan jhar en hanlingsplan för modersmål/flerspråkighe som vi arbear efer. Bilaga 4 Handlingplan modersmål/flerspråkighe. På förskolan arbear vi med TAKK ecken som alernaiv och kompleerande

11 kommunikaion. Vi har en TAKK-kommunikaör som kommer en gång I veckan I barngrupp sam varannan vecka för ubildning av ecken för personal. Så här kvaliessäkrar vi processen När de uppräas en handlingsplan så följs den upp med jämna mellanrum illsammans med specialpedagog och föräldrarna och pedagoger. De görs en invenering av barn som har anna modersmål än svenska. De ska vara mins 5 barn med samma språk för a de ska bli modersmålssöd. Handlingplanen revideras på förskolan varje år Arbee mo diskriminering och kränkande behandling Enlig skollag och diskrimineringslag ska de på varje förskola finnas en plan mo diskriminering och kränkande behandling där främjande, förebyggande och ågärdande arbee ska finnas beskrivna. Varje förskola ska årligen, undersöka analysera, ågärda och följa upp dea arbee. Akiva ågärder är e förebyggande och främjande arbee för a inom en verksamhe moverka diskriminering och akiv främja lika räigheer och möjligheer oavse diskrimineringsgrund. Planen ska vara en naurlig del i läroplanens beskrivning kring normer och värden. Planen ska finnas illgänglig på hemsidan. Se Normer och värden Så här kvaliessäkrar vi processen Se Normer och Värden SeSBeskriv hur och när sam vem som ansvarar för a följa upp arbee varje Se månad. Övrig Bifogade dokumen: Bilaga 1 Plan mo diskriminering och Kränkande behamdling Bilaga 2 Handlingplan för övergångar mellan avdelningar. Bilaga 3 Handlingplan förskola-förskoleklass. Bilaga 4 Handlingplan modersmål/flerspråkighe. Skriv egna rubriker efer behov. Vad mer är angeläge för er enhe a beskriva för a ge en bra helhesbild.

Arbetsplan. för Gräfsnäs förskola Läsåret 2018/2019

Arbetsplan. för Gräfsnäs förskola Läsåret 2018/2019 180612 Arbetsplan för Gräfsnäs förskola Läsåret 2018/2019 Syftet med detta dokument, är att synliggöra varje förskolas verksamhetsidé och grovplanering av verksamheten. I arbetsplanen presenteras en gemensam

Läs mer

Kvalitetssystem - förklaringar

Kvalitetssystem - förklaringar 150603 Arbetsplan Avdelning Regnbågen Stockslycke förskola Ängabo enheten Läsåret 2015/2016, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se

Läs mer

Arbetsplan. för förskolan Nolängen

Arbetsplan. för förskolan Nolängen Arbetsplan för förskolan Nolängen Läsåret 2018/2019 Barn- och ungdomsförvaltningens vision: Lust att lära Lärande Samskapande Styrkebaserad Vi sätter Lärandet i centrum för barn, elever, medarbetare och

Läs mer

Arbetsplan. för Östlyckans Förskola Läsåret 2018/2019

Arbetsplan. för Östlyckans Förskola Läsåret 2018/2019 180815 Arbetsplan för Östlyckans Förskola Läsåret 2018/2019 Syftet med detta dokument, är att synliggöra varje förskolas verksamhetsidé och grovplanering av verksamheten. I arbetsplanen presenteras en

Läs mer

Välkommen till. och. hedersvåld försvara ungdomarnas rättigheter. agera mot. Illustration: www.istockphoto.com. juno blom

Välkommen till. och. hedersvåld försvara ungdomarnas rättigheter. agera mot. Illustration: www.istockphoto.com. juno blom Välkommen ill och Illusraion: www.isockphoo.com # 6 OKTOBER 2009 årg 3 SkandinaviSk SjukvårdSinformaion agera mo juno blom hedersvåld försvara ungdomarnas räigheer Själavårdarna inom Kriminalvården samalar

Läs mer

Arbetsplan. för NOLHAGA FÖRSKOLA Läsåret 2018/2019

Arbetsplan. för NOLHAGA FÖRSKOLA Läsåret 2018/2019 180612 Arbetsplan för NOLHAGA FÖRSKOLA Läsåret 2018/2019 Barn- och ungdomsförvaltningens vision: Lust att lära Lärande Samskapande Styrkebaserad Vi sätter Lärandet i centrum för barn, elever, medarbetare

Läs mer

Kvalitetsrapport Rockhammars skola

Kvalitetsrapport Rockhammars skola Kvaliesrappor Rockhammars skola 2015-2016 Innehåll 1. GRUNDFAKTA... 3 2. RESULTAT... 4 2.1 Normer och värden... 4 2.2 Måluppfyllelse i arbee med kursplanernas mål... 5 2.3 Elevinflyande och demokrai (inkl

Läs mer

Arbetsplan för Regnbågen Stockslycke förskola Ängabo enheten Läsåret 2014/2015

Arbetsplan för Regnbågen Stockslycke förskola Ängabo enheten Läsåret 2014/2015 140829 Arbetsplan för Regnbågen Stockslycke förskola Ängabo enheten Läsåret 2014/2015, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se

Läs mer

Ingen återvändo TioHundra är inne på rätt spår men behöver styrning

Ingen återvändo TioHundra är inne på rätt spår men behöver styrning Hans Andersson (FP), ordförande i Tiohundra nämnden varanna år och Karin Thalén, förvalningschef TioHundra bakom solarna som symboliserar a ingen ska falla mellan solar inom TioHundra. Ingen åervändo TioHundra

Läs mer

Arbetsplan för Stockens förskola Läsåret 2014/2015

Arbetsplan för Stockens förskola Läsåret 2014/2015 Barn- och ungdomsförvaltningens vision: Lärande Samskapande Styrkebaserad Lust att lära Vi sätter Lärandet i centrum för barn, elever, medarbetare och ledare Vi skapar delaktighet som präglas av att vi

Läs mer

Ansökan till den svenskspråkiga ämneslärarutbildningen för studerande vid Helsingfors universitet. Våren 2015

Ansökan till den svenskspråkiga ämneslärarutbildningen för studerande vid Helsingfors universitet. Våren 2015 Ansökan ill den svenskspråkiga ämneslärarubildningen för suderande vid Helsingfors universie Våren 2015 Enheen för svenskspråkig ämneslärarubildning info-amneslarare@helsinki.fi fn 02-941 20606, 050-448

Läs mer

Arbetsplan för ÄNGABO ENHET AVD: SOLSTRÅLEN Läsåret 2014/2015

Arbetsplan för ÄNGABO ENHET AVD: SOLSTRÅLEN Läsåret 2014/2015 140701 Arbetsplan för ÄNGABO ENHET AVD: SOLSTRÅLEN Läsåret 2014/2015, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn-

Läs mer

Arbetsplan för Stockens förskola Läsåret 2016/2017

Arbetsplan för Stockens förskola Läsåret 2016/2017 Barn- och ungdomsförvaltningens vision: Lärande Samskapande Styrkebaserad Lust att lära Vi sätter Lärandet i centrum för barn, elever, medarbetare och ledare Vi skapar delaktighet som präglas av att vi

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN FÖR SPECIALISTSJUKSKÖTERSKEPROGRAMMET INRIKTNING MOT INTENSIVVÅRD 60 HÖGSKOLEPOÄNG

UTBILDNINGSPLAN FÖR SPECIALISTSJUKSKÖTERSKEPROGRAMMET INRIKTNING MOT INTENSIVVÅRD 60 HÖGSKOLEPOÄNG UTBILDNINGSPLAN FÖR SPECIALISTSJUKSKÖTERSKEPROGRAMMET INRIKTNING MOT INTENSIVVÅRD 60 HÖGSKOLEPOÄNG SPECIALIST NURSING PROGRAMME IN INTENSIVE CARE 60 CREDITS Dnr LiU-2014 00389 Fassälld av fakulessyrelsen

Läs mer

Arbetsplan för Ängabo förskola, avdelning Älgen. Läsåret 2015/2016

Arbetsplan för Ängabo förskola, avdelning Älgen. Läsåret 2015/2016 150417 Arbetsplan för Ängabo förskola, avdelning Älgen. Läsåret 2015/2016 Syftet med detta dokument, Arbetsplanen är att synliggöra verksamheten. Ett sätt att skapa en gemensam bild av verksamheten och

Läs mer

Förvaltningens förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar föreslå kommunfullmäktige att anta handlingsplanen mot

Förvaltningens förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar föreslå kommunfullmäktige att anta handlingsplanen mot TJÄSTESKRIVELSE Kommunsyrelsen nnemari Klaric Säkerheschef Telefon 08 555 010 81 annemari.klaric@nykvarn.se andlingsplan mo våldsbejakande exremism för ykvarns kommun KS/2017:395 Förvalningens förslag

Läs mer

Arbetsplan. för Förskolan Tegelslagaren Läsåret 2018/2019

Arbetsplan. för Förskolan Tegelslagaren Läsåret 2018/2019 180815 Arbetsplan för Förskolan Tegelslagaren Läsåret 2018/2019 Barn- och ungdomsförvaltningens vision: Lust att lära Lärande Samskapande ser Styrkebaserad Vi sätter Lärandet i centrum för barn, elever,

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN FÖR SPECIALISTSJUKSKÖTERSKEPROGRAMMET INRIKTNING MOT ANESTESISJUKVÅRD 60 HÖGSKOLEPOÄNG

UTBILDNINGSPLAN FÖR SPECIALISTSJUKSKÖTERSKEPROGRAMMET INRIKTNING MOT ANESTESISJUKVÅRD 60 HÖGSKOLEPOÄNG UTBILDNINGSPLAN FÖR SPECIALISTSJUKSKÖTERSKEPROGRAMMET INRIKTNING MOT ANESTESISJUKVÅRD 60 HÖGSKOLEPOÄNG SPECIALIST NURSING PROGRAMME ANESTHESIA CARE 60 CREDITS Dnr LiU-2014-00388 Fassälld av fakulessyrelsen

Läs mer

Arbetsplan för Långareds förskola Läsåret 2014/2015

Arbetsplan för Långareds förskola Läsåret 2014/2015 Arbetsplan för Långareds förskola Läsåret 2014/2015 Årets mål Språkutveckling trygghet och trivsel Barn- och ungdomsförvaltningens vision: LUST ATT LÄRA, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten

Läs mer

Arbetsplan för Ängabo enhet avd Månskenet Läsåret 2014/2015

Arbetsplan för Ängabo enhet avd Månskenet Läsåret 2014/2015 140506 Arbetsplan för Ängabo enhet avd Månskenet Läsåret 2014/2015, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Syftet med

Läs mer

Arbetsplan för Skogens förskola Avdelning Blåsippan

Arbetsplan för Skogens förskola Avdelning Blåsippan Arbetsplan för Skogens förskola Avdelning Blåsippan Hösten 2016 Syftet med detta dokument, Arbetsplanen är att synliggöra verksamheten. Ett sätt att skapa en gemensam bild av verksamheten och hur man arbetar

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete ht12/vt13 Rönnbäret

Systematiskt kvalitetsarbete ht12/vt13 Rönnbäret Läroplanens mål 1.1 Normer och värden. Förskolan skall aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla förståelse för vårt samhälles gemensamma demokratiska värderingar och efterhand omfatta

Läs mer

Verksamhetsplan avdelning Ekorren HT 2011

Verksamhetsplan avdelning Ekorren HT 2011 Verksamhetsplan avdelning Ekorren HT 2011 Upprättad 091130 Uppdaterad 110905 Förord Allt arbete i förskolan bygger på förskolans läroplan LPFÖ98. I Granbacka förskoleområde inspireras vi också av Reggio

Läs mer

Arbetsplan för Nolby förskola Läsåret 2014/2015

Arbetsplan för Nolby förskola Läsåret 2014/2015 140805 Arbetsplan för Nolby förskola Läsåret 2014/2015, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn- och ungdomsförvaltningens

Läs mer

Arbetsplan för Parkens Förskola

Arbetsplan för Parkens Förskola Arbetsplan för Parkens Förskola Läsåret 2015/2016 Syftet med detta dokument, Arbetsplanen är att synliggöra verksamheten. Ett sätt att skapa en gemensam bild av verksamheten och hur man arbetar för att

Läs mer

Arbetsplan för Ängabo Öppna Förskola Läsåret 2015/2016

Arbetsplan för Ängabo Öppna Förskola Läsåret 2015/2016 150812 Arbetsplan för Ängabo Öppna Förskola Läsåret 2015/2016, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn- och ungdomsförvaltningens

Läs mer

Arbetsplan för Hjorten Läsåret 2015/2016

Arbetsplan för Hjorten Läsåret 2015/2016 Arbetsplan för Hjorten Läsåret 2015/2016, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn- och ungdomsförvaltningens vision:

Läs mer

Arbetsplan. för Sollebrunns förskola Läsåret 2018/2019

Arbetsplan. för Sollebrunns förskola Läsåret 2018/2019 180814 Arbetsplan för Sollebrunns förskola Läsåret 2018/2019 Barn- och ungdomsförvaltningens vision: Lust att lära Lärande Samskapande Styrkebaserad Vi sätter Lärandet i centrum för barn, elever, medarbetare

Läs mer

Arbetsplan för Östra förskolan

Arbetsplan för Östra förskolan Bildningsförvaltningen Område Öst/Tingdal HT 2015 Arbetsplan för Östra förskolan Inledning: Östra förskolans arbetsplan bygger på de olika styrdokumenten som läroplanen, bildningsnämndens mål samt vårt

Läs mer

Arbetsplan. för Magra förskola Skattkistan Läsåret 2018/2019

Arbetsplan. för Magra förskola Skattkistan Läsåret 2018/2019 180916 Arbetsplan för Magra förskola Skattkistan Läsåret 2018/2019 Barn- och ungdomsförvaltningens vision: Lust att lära Lärande Samskapande Styrkebaserad Vi sätter Lärandet i centrum för barn, elever,

Läs mer

Arbetsplan för Lindens förskola Lendahls enhet Läsåret 2014/2015

Arbetsplan för Lindens förskola Lendahls enhet Läsåret 2014/2015 Barn- och ungdomsförvaltningens vision: Lärande Samskapande Styrkebaserad Lust att lära Vi sätter Lärandet i centrum för barn, elever, medarbetare och ledare Vi skapar delaktighet som präglas av att vi

Läs mer

Arbetsplan för avdelning Stubben

Arbetsplan för avdelning Stubben Arbetsplan för avdelning Stubben Läsåret 2014/2015 Syftet med detta dokument, Arbetsplanen är att synliggöra verksamheten. Ett sätt att skapa en gemensam bild av verksamheten och hur man arbetar för att

Läs mer

Aktiverade deltagare (Vetenskapsteori (4,5hp) HT1 2) Instämmer i vi ss mån

Aktiverade deltagare (Vetenskapsteori (4,5hp) HT1 2) Instämmer i vi ss mån 2012-10-30 Veenskapseori (4,5hp) HT12 Enkäresula Enkä: Saus: Uvärdering, VeTer, HT12 öppen Daum: 2012-10-30 14:07:01 Grupp: Besvarad av: 19(60) (31%) Akiverade delagare (Veenskapseori (4,5hp) HT1 2) 1.

Läs mer

Arbetsplan för Stadsskogens förskola 2 avdelningarna Skatan och Svalan

Arbetsplan för Stadsskogens förskola 2 avdelningarna Skatan och Svalan Arbetsplan för Stadsskogens förskola 2 avdelningarna Skatan och Svalan Läsåret 2014/2015 Syftet med detta dokument, Arbetsplanen är att synliggöra verksamheten. Ett sätt att skapa en gemensam bild av verksamheten

Läs mer

Arbetsplan för Avdelningen Svampen Älvdansens förskola

Arbetsplan för Avdelningen Svampen Älvdansens förskola Arbetsplan för Avdelningen Svampen Älvdansens förskola Läsåret 2014/2015 Syftet med detta dokument, Arbetsplanen är att synliggöra verksamheten. Ett sätt att skapa en gemensam bild av verksamheten och

Läs mer

Arbetsplan. för Stockens förskola Läsåret 2018/2019

Arbetsplan. för Stockens förskola Läsåret 2018/2019 180919 Arbetsplan för Stockens förskola Läsåret 2018/2019 Syftet med detta dokument, är att synliggöra varje förskolas verksamhetsidé och grovplanering av verksamheten. I arbetsplanen presenteras en gemensam

Läs mer

Minnesanteckningar från kompetensrådsträff den 14 oktober 2014

Minnesanteckningar från kompetensrådsträff den 14 oktober 2014 Minnesaneckningar från kompeensrådsräff den 14 okober 2014 Närvarande: Se delagarföreckning. NKR 2010 2014 En backspegel och avsamp mo framiden Carin Bergsröm iade bakå på de som hän i NKR sedan saren

Läs mer

Arbetsplan. för Lindens förskola Läsåret 2018/2019

Arbetsplan. för Lindens förskola Läsåret 2018/2019 Augusti 2018 Arbetsplan för Lindens förskola Läsåret 2018/2019 Barn- och ungdomsförvaltningens vision: Lust att lära Lärande Samskapande Styrkebaserad Vi sätter Lärandet i centrum för barn, elever, medarbetare

Läs mer

Arbetsplan för Ödenäs förskola Läsåret 2016/2017

Arbetsplan för Ödenäs förskola Läsåret 2016/2017 Arbetsplan för Ödenäs förskola Läsåret 2016/2017 Barn- och ungdomsförvaltningens vision: Lust att lära Lärande Vi sätter Lärandet i centrum för barn, elever, medarbetare och ledare Samskapande Vi skapar

Läs mer

Arbetsplan för Sollebrunns förskola Läsåret 2016/2017

Arbetsplan för Sollebrunns förskola Läsåret 2016/2017 160816 Arbetsplan för Sollebrunns förskola Läsåret 2016/2017, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn- och ungdomsförvaltningens

Läs mer

Arbetsplan för Stora Mellby förskola Läsåret 2016/2017

Arbetsplan för Stora Mellby förskola Läsåret 2016/2017 160816 Arbetsplan för Stora Mellby förskola Läsåret 2016/2017, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn- och ungdomsförvaltningens

Läs mer

Arbetsplan för Östlyckans förskola

Arbetsplan för Östlyckans förskola 140506 Arbetsplan för Östlyckans förskola Läsåret 2014/2015 Syftet med detta dokument, Arbetsplanen är att synliggöra verksamheten. Ett sätt att skapa en gemensam bild av verksamheten och hur man arbetar

Läs mer

Bildningsförvaltningens regler och riktlinjer för godkännande av fristående förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg

Bildningsförvaltningens regler och riktlinjer för godkännande av fristående förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg Bildningsförvalningens regler och riklinjer för godkännande av frisående förskola, friidshem och pedagogisk omsorg Riklinjer för godkännande a bedriva frisående förskola, friidshem och pedagogisk omsorg

Läs mer

Lokal arbetsplan för förskolan

Lokal arbetsplan för förskolan Lokal arbetsplan för förskolan Förskola Graniten Ort Boliden Ansvarig förskolechef Isabella Ahlenius Kontaktinformation Kundtjänst 0910 73 50 00 Kundtjanst@skelleftea.se 1 1. Vår grundverksamhet Granitens

Läs mer

Arbetsplan för Violen

Arbetsplan för Violen Köpings kommun Arbetsplan för Violen Läsår 2015 2016 Administratör 2015 09 18 Lena Berglind, Ann Christine Larsson, Kristin Aderlind Vad är en arbetsplan? Förskolan är en egen skolform och ingår i samhällets

Läs mer

Arbetsplan. för St Mellby förskola Läsåret 2017/2018

Arbetsplan. för St Mellby förskola Läsåret 2017/2018 170515 Arbetsplan för St Mellby förskola Läsåret 2017/2018 Barn- och ungdomsförvaltningens vision: Lust att lära Lärande Samskapande Styrkebaserad Vi sätter Lärandet i centrum för barn, elever, medarbetare

Läs mer

Arbetsplan för Älvdansens förskola Avdelning Trollet

Arbetsplan för Älvdansens förskola Avdelning Trollet Arbetsplan för Älvdansens förskola Avdelning Trollet Läsåret 2014/2015 Syftet med detta dokument, Arbetsplanen är att synliggöra verksamheten. Ett sätt att skapa en gemensam bild av verksamheten och hur

Läs mer

Arbetsplan för Östra förskolan

Arbetsplan för Östra förskolan 2013-06-17 Arbetsplan för Östra förskolan Normer och värden Förskolan skall aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla förståelse för vårt samhälles gemensamma demokratiska värderingar

Läs mer

Verksamhetsplan Förskolan 2017

Verksamhetsplan Förskolan 2017 Datum Beteckning Sida Kultur- och utbildningsförvaltningen Verksamhetsplan Förskolan 2017 Innehåll Verksamhetsplan... 1 Vision... 3 Inledning... 3 Förutsättningar... 3 Förskolans uppdrag... 5 Prioriterade

Läs mer

Sida 1(14) RAPPORT. Datum Bildningsförvaltningen Anvar Jusufbegovic

Sida 1(14) RAPPORT. Datum Bildningsförvaltningen Anvar Jusufbegovic Bildningsförvaltningen Anvar Jusufbegovic anvar.jusufbegovic@edu.hallsberg.se RAPPORT 1(14) Utvecklingsplan Område Vretstorp Tallbacken och Sagobacken 2018 2019 2(14) Prioriterade mål Under årets arbete

Läs mer

Arbetsplan för förskolan Lingonet

Arbetsplan för förskolan Lingonet Köpings kommun Arbetsplan för förskolan Lingonet Läsår 2015 2016 Arbetslaget förskolan Lingonet 2015 09 25 Vad är en arbetsplan? Förskolan är en egen skolform och ingår i samhällets samlade utbildningssystem.

Läs mer

Verksamhetsplan Solhaga förskola Förutsättningar. Verksamhetsidé vision. Oktober 2016 Förvaltning för livslångt lärande

Verksamhetsplan Solhaga förskola Förutsättningar. Verksamhetsidé vision. Oktober 2016 Förvaltning för livslångt lärande Oktober 2016 Förvaltning för livslångt lärande Verksamhetsplan Solhaga förskola 2016-2017 Förutsättningar 35 platser Två avdelningar, Solen 1 3 år, Månen 3 5 år 7 pedagoger (4 förskollärare, tre barnskötare

Läs mer

Arbetsplan. för Rävlyans förskola Läsåret 2018/2019

Arbetsplan. för Rävlyans förskola Läsåret 2018/2019 180828 Arbetsplan för Rävlyans förskola Läsåret 2018/2019 Syftet med detta dokument, är att synliggöra varje förskolas verksamhetsidé och grovplanering av verksamheten. I arbetsplanen presenteras en gemensam

Läs mer

Kvalitetsarbete i förskolan LOKAL ARBETSPLAN 2014-2015

Kvalitetsarbete i förskolan LOKAL ARBETSPLAN 2014-2015 Kvalitetsarbete i förskolan LOKAL ARBETSPLAN 2014-2015 Förskola/avdelning Fyrås förskola Ort Fyrås Hammerdal Ansvarig förskolchef Ewa Ottosson Kontaktinformation Fyrås förskola småfattran Fyrås 565 830

Läs mer

Arbetsplan för lilla avdelningen, Förskolan Benjamin

Arbetsplan för lilla avdelningen, Förskolan Benjamin Köpings kommun Arbetsplan för lilla avdelningen, Förskolan Benjamin Läsår 2014 2015 Caroline, Ingrid, Anki Vad är en arbetsplan? Förskolan är en egen skolform och ingår i samhällets samlade utbildningssystem.

Läs mer

Promotion universella insatser. Ett spädbarn behöver. Prevention riktade insatser

Promotion universella insatser. Ett spädbarn behöver. Prevention riktade insatser Inervenioner för späda barn ill föräldrar som broas med missbruk/psykisk ohälsa Kersin Neander socionom/fil dr Universiessjukvårdens forskningscenrum Universiessjukvårdens forskningscenrum Region Örebro

Läs mer

Arbetsplan för Stora Mellby fritids Läsåret 2014/2015

Arbetsplan för Stora Mellby fritids Läsåret 2014/2015 140506 Arbetsplan för Stora Mellby fritids Läsåret 2014/2015 Alingsås kommun, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se

Läs mer

Arbetsplan för Långareds fritidshem Läsåret 2014/2015

Arbetsplan för Långareds fritidshem Läsåret 2014/2015 150225 Arbetsplan för Långareds fritidshem Läsåret 2014/2015, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn- och ungdomsförvaltningens

Läs mer

Arbetsplan. för Stora Mellby förskola Läsåret 2018/2019

Arbetsplan. för Stora Mellby förskola Läsåret 2018/2019 180612 Arbetsplan för Stora Mellby förskola Läsåret 2018/2019 Barn- och ungdomsförvaltningens vision: Lust att lära Lärande Samskapande Styrkebaserad Vi sätter Lärandet i centrum för barn, elever, medarbetare

Läs mer

Arbetsplan. för Bolltorps förskola Läsåret 2018/2019

Arbetsplan. för Bolltorps förskola Läsåret 2018/2019 181212 Arbetsplan för Bolltorps förskola Läsåret 2018/2019 Alingsås kommun, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Postadress: 441 81 Alingsås Besöksadress: Kungsgatan 9 barn.ungdom@alingsas.se

Läs mer

Arbetsplan för Nolbyskolans fritidshem Läsåret 2014/2015

Arbetsplan för Nolbyskolans fritidshem Läsåret 2014/2015 november Arbetsplan för Nolbyskolans fritidshem Läsåret 2014/2015 Syftet med detta dokument, Arbetsplanen är att synliggöra verksamheten. Ett sätt att skapa en gemensam bild av verksamheten och hur man

Läs mer

Kvalitetsarbete i förskolan

Kvalitetsarbete i förskolan Kvalitetsarbete i förskolan Läsåret 2017-2018 Förskola/avdelning Fyrås förskola Ort Fyrås Ansvarig förskolechef Ewa Ottosson Kontaktinformation Fyrås förskola småfattran Fyrås 565 833 41 Hammerdal 0644-320

Läs mer

för Hemsjö fritidshem Läsåret 2013/2014

för Hemsjö fritidshem Läsåret 2013/2014 Arbetsplan för Hemsjö fritidshem Läsåret 2013/2014 130403 Alingsås kommun, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Postadress: 441 81 Alingsås Besöksadress: Kungsgatan 9 Telefon: 0322-61 60

Läs mer

Arbetsplan för skriv enhetens namn Läsåret 2014/2015

Arbetsplan för skriv enhetens namn Läsåret 2014/2015 140821 Arbetsplan för skriv enhetens namn Läsåret 2014/2015 Syftet med detta dokument, Arbetsplanen är att synliggöra verksamheten. Ett sätt att skapa en gemensam bild av verksamheten och hur man arbetar

Läs mer

Arbetsplan för Sollebrunns fritidshem Läsåret 2015/2016

Arbetsplan för Sollebrunns fritidshem Läsåret 2015/2016 150417 Arbetsplan för Sollebrunns fritidshem Läsåret 2015/2016 Syftet med detta dokument, Arbetsplanen är att synliggöra verksamheten. Ett sätt att skapa en gemensam bild av verksamheten och hur man arbetar

Läs mer

Arbetsplan 2015/2016

Arbetsplan 2015/2016 Arbetsplan 2015/2016 Reviderad nov 2015 Varje dag är en dag fylld av glädje, trygghet lek och lärande Förskolor öster område 2; Kameleonten, Måsen och Snöstjärnan. Förskolenämnd VÅR VERKSAMHET Från och

Läs mer

Senast ändrat

Senast ändrat Köpings kommun Arbetsplan för Hattstugan Läsår 2015 2016 Lena Westling, Malin Arvidson, Monica Viborg, Ramona Vikman 2015 09 18 Vad är en arbetsplan? Förskolan är en egen skolform och ingår i samhällets

Läs mer

Innehållsförteckning. 1. Tyresö församlings förskolor 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning. 4.

Innehållsförteckning. 1. Tyresö församlings förskolor 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning. 4. Trollbäcken Innehållsförteckning 1. Tyresö församlings förskolor 1.1 Verksamhet och profil 2. Övergripande målsättning 3. Inledning 4. Normer och värden 4.1 Läroplanen 4.2 Förskolans mål 4.2.1Vi vill nå

Läs mer

Arbetsplan för Bolltorps förskola Läsåret 2016/2017

Arbetsplan för Bolltorps förskola Läsåret 2016/2017 160915 Arbetsplan för Bolltorps förskola Läsåret 2016/2017 Inför kommande läsår kommer kommer förskolans utvecklingsarbete huvudsakligen inriktas på: Att utveckla vårt tematiska arbetssätt med fokus på

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/2017 Förskolan Villekulla Avdelning Norrgården

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/2017 Förskolan Villekulla Avdelning Norrgården 2016 Barn och utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/2017 Förskolan Villekulla Avdelning Norrgården Norrgårdens vision: Trygghet, glädje, utveckling! INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2013/2014

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2013/2014 Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2013/2014 Förskolan Båten Simvägen 37 135 40 Tyresö 070-169 83 98 Arbetsplan 2013/2014 Vårt uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande.

Läs mer

Arbetsplan för Förskolan Nolängen Läsåret 2016/2017

Arbetsplan för Förskolan Nolängen Läsåret 2016/2017 160415 Arbetsplan för Förskolan Nolängen Läsåret 2016/2017, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn- och ungdomsförvaltningens

Läs mer

Arbetsplan. för Nolbyskolans fritidshem Läsåret 2018/2019

Arbetsplan. för Nolbyskolans fritidshem Läsåret 2018/2019 Arbetsplan för Nolbyskolans fritidshem Läsåret 2018/2019 Syftet med detta dokument, Arbetsplanen är att synliggöra verksamheten. Ett sätt att skapa en gemensam bild av verksamheten och hur man arbetar

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Junibacken

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Junibacken Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018-2019 Förskolan Junibacken 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning och förutsättningar sidan 4 Normer och värden

Läs mer

Förskolan är byggd för två avdelningar. Vi arbetar i storarbetslag över hela förskolan, med personalrotation.

Förskolan är byggd för två avdelningar. Vi arbetar i storarbetslag över hela förskolan, med personalrotation. Verksamhetsplan för Kvarngårdens förskola 2016/2017 Enhet Kvarngårdens förskola Förskoleverksamhet 1-5 år Förutsättningar Förskolan är byggd för två avdelningar. Vi arbetar i storarbetslag över hela förskolan,

Läs mer

(12) Verksamhetsplan 2015/2016 för förskolan Äppelblomman Lekebergs kommun

(12) Verksamhetsplan 2015/2016 för förskolan Äppelblomman Lekebergs kommun 20150529 1 (12) Verksamhetsplan 2015/2016 för förskolan Äppelblomman Lekebergs kommun 20150529 2 (12) Innehållsförteckning Inledning Förutsättningar Läroplansmål Normer och värden Läroplansmål Utveckling

Läs mer

Arbetsplan. för Nolby Förskola Läsåret 2018/2019

Arbetsplan. för Nolby Förskola Läsåret 2018/2019 180612 Arbetsplan för Nolby Förskola Läsåret 2018/2019 Syftet med detta dokument, är att synliggöra varje förskolas verksamhetsidé och grovplanering av verksamheten. I arbetsplanen presenteras en gemensam

Läs mer

Lokal arbetsplan för förskolan

Lokal arbetsplan för förskolan Lokal arbetsplan för förskolan Gäller för verksamhetsåret 2013-2014 Förskola/avdelning Gunghästens förskola Ort Skellefteå Ansvarig förskolechef Elisabeth Westerlund Kontaktinformation Kundtjänst 0910

Läs mer

Kvalitetsrapport Fristående förskola Läsåret 2015/2016 (1 juli juni 2016)

Kvalitetsrapport Fristående förskola Läsåret 2015/2016 (1 juli juni 2016) Kvalitetsrapport Fristående förskola Läsåret 2015/2016 (1 juli 2015 30 juni 2016) Förskolans namn. Huvudman. 1. Beskrivning av verksamheten En presentation av förskolan. Beskriv kortfattat organisation:

Läs mer

Arbetsplan för Lärkans förskola Avdelning Tvåan

Arbetsplan för Lärkans förskola Avdelning Tvåan Köpings kommun Arbetsplan för Lärkans förskola Avdelning Tvåan Läsår 2015 2016 Administratör: Anita Öhlén, Karin Osbäck, Madeleine Nord, Sara Tilly 2015 09 18 Vad är en arbetsplan? Förskolan är en egen

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Bergabacken

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Bergabacken Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018-2019 Förskolan Bergabacken 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning och Förutsättningar sidan 4 Normer och värden

Läs mer

Tallbacksgården/Norrsätra förskolas arbetsplan tillika plan för ökad måluppfyllelse

Tallbacksgården/Norrsätra förskolas arbetsplan tillika plan för ökad måluppfyllelse Handläggare Vårt diarienummer Datum Sidan 1(9) 20160823 Tallbacksgården/Norrsätra förskolas arbetsplan tillika plan för ökad måluppfyllelse 2016-2017 I Sandvikens kommun är världen alltid närvarande. Här

Läs mer

Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering

Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering 2017-2018 Barn och utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering Bullerbyns vision: Vår förskola ska vara utvecklande, utmanande och lärorik för alla! INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

BILAGA F och BILAGA 4 Locum AB:s Internkontrollplan 2015 (utdrag ur LOGGEN) till styrelsemöte 20150924

BILAGA F och BILAGA 4 Locum AB:s Internkontrollplan 2015 (utdrag ur LOGGEN) till styrelsemöte 20150924 () 36 Finansiella risker/redovisningsrisker Pågår () 32 Finansiella risker/redovisningsrisker Saus Konroll vid näsa inerna Ärende säng BILAGA F och BILAGA 4 Locum AB:s (udrag ur LOGGEN) ill syrelsemöe

Läs mer

Lokal arbetsplan läsår 2015/2016

Lokal arbetsplan läsår 2015/2016 Lokal arbetsplan läsår 2015/2016 Förskolan Åmberg Sunne kommun Postadress Besöksadress Telefon och fax Internet Giro och org nr Sunne Kommun Sunne RO växel www.sunne.se 744-2684 bankgiro 40. Skäggebergsskolan

Läs mer

Arbetsplan för Lindens förskola Lendahls område Läsåret 2016/2017

Arbetsplan för Lindens förskola Lendahls område Läsåret 2016/2017 Barn- och ungdomsförvaltningens vision: Lust att lära Lärande Vi sätter Lärandet i centrum för barn, elever, medarbetare och ledare Samskapande Vi skapar delaktighet som präglas av att vi tillsammans ser

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Bergabacken

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Bergabacken Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016-2017 Förskolan Bergabacken 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning och Förutsättningar sidan 4 Normer och värden

Läs mer

Kommentarer till kvalitetshjulet 130815

Kommentarer till kvalitetshjulet 130815 Kommentarer till kvalitetshjulet 130815 Augusti juni Kartläggning av barngruppen Under året skolas nya barn in och vi får en ny barn- och föräldragrupp. Kartläggningen sker genom inskolningssamtal, föräldrasamtal,

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018/19 Förskolan Lyckebo

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018/19 Förskolan Lyckebo Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018/19 Förskolan Lyckebo 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning sidan 4 Förutsättningar sidan 4 Normer och värden

Läs mer

Verksamhetsplan Vasa Neon Förskola

Verksamhetsplan Vasa Neon Förskola Verksamhetsplan Vasa Neon Förskola Senast uppdaterad mars 2010 1. Verksamhetsplan för Vasa Neon Förskola 1.1 Normer och värden Förskolan skall aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla

Läs mer

Allmänt om förvaring av handlingar Det är viktigt att tidigt skilja handlingar som ska bevaras från handlingar som ska gallras.

Allmänt om förvaring av handlingar Det är viktigt att tidigt skilja handlingar som ska bevaras från handlingar som ska gallras. Dokumenhaneringsplan version 1.3 illhör Klassificeringssrukur version 1.1 Lunds universie dnr V 2015/321 Gäller fr.o.m. 2015-04-01 Lunds universies dokumenhaneringsplan Föreskriferna i denna dokumenhaneringsplan

Läs mer

Arbetsplan för Nolby förskola Läsåret 2016/2017

Arbetsplan för Nolby förskola Läsåret 2016/2017 160901 Arbetsplan för Nolby förskola Läsåret 2016/2017 Inför kommande läsår kommer kommer förskolans utvecklingsarbete huvudsakligen inriktas på: Med temat Sagans värld erbjuda varierad verksamhet och

Läs mer

Välkommen till Torps förskoleområde

Välkommen till Torps förskoleområde Välkommen till Torps förskoleområde Bågskyttens förskola Förskolan Torps Ängar Nyarps förskola Trånghalla förskola Våra förskolor ligger naturskönt med närhet till skogen och Vättern. Pedagogerna har ett

Läs mer

öka 500 st Svårt få fram sommarjobbsplatser Ändamålet konkurrerar delvis med behov av praktikplatser för Jobbtorg m.fl.

öka 500 st Svårt få fram sommarjobbsplatser Ändamålet konkurrerar delvis med behov av praktikplatser för Jobbtorg m.fl. Dnr 11-652-2011 ILS : Risk & Väsenlighe Indikaorer - Verksamhesområde Indikaor Arbesmarknadsågärd er Effekivie Ekonomi Anal ungdomar som få sommarjobb i sadens regi (alla nämnder/bolag) Adminisraionens

Läs mer

n Ekonomiska kommentarer

n Ekonomiska kommentarer n Ekonomiska kommenarer Riksbanken gör löpande prognoser för löneuvecklingen i den svenska ekonomin. Den lönesaisik som används som bas för Riksbankens olika löneprognoser är den månaliga konjunkurlönesaisiken.

Läs mer

Verksamhetsplan. Kolarängens förskola - Solängens förskola - Älta gårds förskola. Ett livslångt lärande En rättighet

Verksamhetsplan. Kolarängens förskola - Solängens förskola - Älta gårds förskola. Ett livslångt lärande En rättighet Verksamhetsplan Kolarängens förskola - Solängens förskola - Älta gårds förskola Ett livslångt lärande En rättighet Inriktning: Utepedagogik och Språk Rev 161024 Organisation Älta skola F-6 Kolarängens

Läs mer

Förskolan Lejonkulans pedagogiska planering

Förskolan Lejonkulans pedagogiska planering 2016 Barn och utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Förskolan Lejonkulans pedagogiska planering Lejonkulans vision: Trygghet, glädje, utveckling! INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning sid. 2 2. Normer

Läs mer

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2014/2015

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2014/2015 Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2014/2015 Förskolan Båten Simvägen 37 135 40 Tyresö 070-169 83 98 Arbetsplan 2014/2015 Vårt uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande.

Läs mer

Arbetsplan för förskolan Slottet. Läsåret

Arbetsplan för förskolan Slottet. Läsåret Arbetsplan för förskolan Slottet Läsåret 2018-2019 Förskolans arbete utgår från följande lagar och styrdokument: Skollagen(2010:800) Läroplanen för förskola Lag om förbud mot diskriminering och annan kränkande

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen. Kvalitetsrapport. Förskola. Verksamhetsåret 2016/2017

Barn- och utbildningsförvaltningen. Kvalitetsrapport. Förskola. Verksamhetsåret 2016/2017 Barn- och utbildningsförvaltningen Kvalitetsrapport Förskola Verksamhetsåret 2016/2017 Vicki Bergström Förskolechef Datum2017-08-29 Innehåll Inledning... 3 Åtgärder enligt föregående kvalitetsredovisning...

Läs mer