EOS-Guide: Budgetera lokalkostnader

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "EOS-Guide: Budgetera lokalkostnader"

Transkript

1 1 EOS-Guide: Budgetera lokalkostnader Innehåll Nyheter... 2 Nya flikar i uppgiften Budget intäkter/kostnader... 2 Välja rätt flik... 2 Fliken Inmatning lokaler gemensamma... 4 Flikarna Inmatning lokaler underkonto och Inmatning lokaler konto... 6 Fördelningar och pålägg... 8 Korrigera redan inmatade lokalkostnader... 8 Rapport som visar budgeterade lokalkostnadspålägg... 8 Uppdaterad:

2 2 Nyheter För att underlätta budget, prognos och uppföljning av lokalkostnader finns det från och med budget 2019 ny funktionalitet i EOS: Tre nya inmatningsflikar i uppgiften Budget intäkter/kostnader Automatisk fördelning av kärnverksamhetens gemensamma lokalkostnader Automatiska pålägg för kärnverksamhetens gemensamma lokalkostnader Nya flikar i uppgiften Budget intäkter/kostnader Från och med budget 2019 finns tre nya flikar för budgetering av lokalkostnader. Det går det inte längre att budgetera lokalkostnader i flikarna Inmatning konto och Inmatning underkonto Inmatning lokaler gemensamma, se sidan 4 Inmatning lokaler underkonto, se sidan 6 Inmatning lokaler konto, se sidan 6 Det viktigaste underlaget till budgeten är för de flesta budgetbeloppen för Upplåtelseavtalen (hyra) från LU Byggnad Lokalserviceavtalen (städ) från LU Service eller om du fått dessa från ditt kansli eller motsvarande. I många fall finns det även andra lokalkostnader som ska budgeteras, så som eventuella tillfälliga externa förhyrningar eller hyror som kommer att debiteras från TimeEdit. Välja rätt flik

3 3 För att underlätta för både redovisningen och nu även i budgeten så finns det möjlighet att fördela lokalkostnader med en schablon. Det kan bli nog så rättvisande och framför allt effektivare! Det finns dock lite förhållningsregler att rätta sig efter och fallgropar att undvika: I den mån endast en specifik verksamhet använder lokalen och kostnaden inte ska belasta annan verksamhet, ska den både budgeteras och redovisas direkt på denna aktivitet. Om det är gemensamma lokaler så måste man skilja på lokalkostnader för kärn- och stödverksamhet. o Alla lokalkostnader som budgeteras och redovisas som stödverksamhet betraktas som indirekta kostnader. o Lokalkostnader för kärnverksamheten betraktas som direkta kostnader. o Ett forskningsprojekt har således ofta både ett OH-pålägg (ska täcka projektets andel av stödverksamhetens lokalkostnader) och ett lokalpålägg (ska täcka projektets andel av kärnverksamhetens gemensamma lokalkostnader). Felklassificerade lokalkostnader kan ha betydelse för projektfinansieringen. I EOS-budget finns det två flikar för budgetering av lokalkostnader som ska belasta en enskild aktivitet och inte ska schablonfördelas till andra, t.ex. undervisningslokaler, enskild lokaler som bara berör ett visst projekt/aktivitet. Budgeten läggs direkt på aktivitet/verksamhet. I en tredje flik budgeteras belopp som ska fördelas ut till samtliga aktiviteter (enligt andel lön & drift), dvs. schablonfördelas, t.ex. kontorslokaler och andra ytor som är gemensamma. Titta gärna hur respektive lokalkostnad budgeterats tidigare år för att undvika stora svängningar, såvida det inte varit uppenbart fel.

4 4 Fliken Inmatning lokaler gemensamma Denna flik används när du ska budgetera lokalkostnader som är gemensamma för institutionen och där det inte finns behov av att exakt särskilja andelar för vilken verksamhet som bedrivs i dem. Kostnaderna kan istället fördelas schablonmässigt mellan all verksamhet. Ex. kontorslokaler och andra ytor som är gemensamma Fliken går även att använda för inmatning på specifika aktiviteter för lokalkostnader som är 100% stödverksamhet. Fördelningen görs då 100% till Stöd. Ex. kostnader för ett bibliotek, fakultetskansliets lokaler, övriga lokalkostnader på institutionen som helt används av stödverksamheten Fliken kan inte användas för budgetering av lokalkostnader till specifik aktivitet i kärnverksamheten. Då ska istället någon av de andra två lokalkostnadsflikarna användas. Inmatningen i fliken är mycket enklare än i de övriga. 1. Lägg in rad för varje typ av gemensam lokalkostnad. Antalet rader du behöver styrs av både vilken typ av kostnad det är och hur mycket du vill specificera den per konto. Förvalt finns en rad för Hyra och en för Övriga lokalkostnader (vilket de flesta klarar sig med). a. Använd t.ex. översta raden (kontogrupp Hyra) för budgetbelopp fr LU Byggnad och nästa rad (kontogrupp Övriga lokalkostnader) för budgetbelopp fr LU Service. b. Lägg in rätt Motpart. Välj Extern för Hyror och motpart 9500/9300 för lokalservice från LU Service.

5 5 c. Välj Aktivitet. Den kommer att användas när raden för stödverksamheten sparas. Fördelningen till Kärnverksamheten sparas på den sk. budgetaktiviteten i bakgrunden. d. Lägg in budgetbeloppet i TKr och med minustecken före. e. Har man övriga lokalkostnader som ska budgeteras på verksamhet 91 läggs det in på ytterligare rader, samt specifikt konto t.ex. TimeEdit kostnader på konto Avsluta varje rad med en fördelning mellan Stöd och Kärn. Summan ska bli 100%. Spara. Fördelningen kan hämtas från budgetsiffrorna som lämnats av LU Byggnad/LU Service och/eller ska de justeras med aktuell andel för den verksamhet som ska bedrivas i lokalerna det aktuella budgetåret. Tänk på att meddela förändrad fördelning till LU Byggnad/LU Service så att det blir rätt i debiteringen i utfallet när året börjar. 3. Den summa som fördelats till Kärnverksamheten måste sedan fördelas mellan utbildning och forskning. Totalbeloppet framgår i kolumnen Kärnverksamhet. Lägg in fördelning i % till Utbildning och Forskning (och ev. Uppdragsutbildning). Spara. 4. När alla inmatningsfält för belopp, kontering och fördelning är sparad, klicka på knappen Uppdatera för att budgetrader för gemensamma lokalkostnader för kärnverksamheten ska fördelas. Läs vidare om fördelningar och pålägg på s.8.

6 6 Flikarna Inmatning lokaler underkonto och Inmatning lokaler konto Dessa flikar används när du ska budgetera lokalkostnaderna på en specifik aktivitet i kärnverksamheten. Ex. Bokade lokaler i TimeEdit, undervisningssal som ska budgeteras på specifik aktivitet, lokal som något projekt hyr på annan ort etc. Flikarna ska inte användas för lokalkostnader som till någon del är gemensamma för kärnverksamheten och ska schablonfördelas. Då ska istället fliken Inmatning lokaler gemensamma användas. Skillnaden mellan flikarna är att den ena används när det räcker med detaljnivån underkonto och den andra om det behövs mer detaljerat konto i budgeten. Tänk på att i största möjliga mån budgetera på rätt motpart, Externt eller Internt, så att rätt information sparas i LU:s totalbudget.

7 7 Fliken Inmatning lokaler underkonto : Kontoval När ska det användas? Vilken motpart ska användas? Vad blir resultatet? Hyra av hyra Oftast Extern, då det antingen gäller extern eller vidarförd av externa kostnader (9099 används i utfallet) Raden sparas på Konto Endast 9300 eller 9500 när det är lokalbokning (när konto används i utfallet) Övriga lokalkostnader av städ etc. Oftast 9500/9300 när man köper lokalservice fr LU Service, annars Extern Raden sparas på konto Fliken Inmatning lokaler konto : Kontoval När ska det användas? Vilken motpart ska användas? Vad blir resultatet? Konto 50* av extern hyra, (ej fördelad via LU Bygg) eller andra LU-Externa kostnader Extern Raden sparas på valt konto 50XXX Konto av hyra etc. till specifik aktivitet i vsh Oftast Extern, då det antingen är externt eller är vidarförd av externa kostnader (9099 används i utfallet) Raden sparas på valt konto Konto av bokade lokaler i TimeEdit vsh Alltid 9300 eller 9500 Raden sparas på valt konto Konto av städ etc. till specifik aktivitet i vsh Oftast 9500/9300 när man köper lokalservice fr LU Service, annars Extern Raden sparas på valt konto Konto 9* Används ej vid inmatning!

8 8 Fördelningar och pålägg Alla lokalkostnader som är budgeterade och fördelade till Stöd i fliken Inmatning lokaler gemensamma fördelas enligt den befintliga rutinen för Budget fördelning indirekta intäkter/kostnader. För lokalkostnader som är fördelade till Kärn i fliken Inmatning lokaler gemensamma, se sid 5 punkt 3, finns en ny fördelningsrutin. Precis som i fördelningsrutinen för stödverksamheten fördelas t.ex. belopp till utbildning mellan och inom verksamheterna utifrån budgeterad påläggsbas. All fördelning till utbildning och forskning, både Hyra och Övriga lokalkostnader, sparas på konto och avstämningsaktiviteten Alla pålägg inom utbildning och forskning sparas på konto på respektive aktivitet med budgeterad påläggsbas. Motbokning ligger på avstämningsaktiviteten Korrigera redan inmatade lokalkostnader Budgeterad lokalkostnad rättas alltid i den flik som användes vid inmatningen både om det är förändring av belopp, någon kodsträngsdel och/eller fördelningsprocent. Alla fördelningsrader från fliken Inmatning lokaler gemensamma syns visserligen i de två andra flikarna, men rättningar ska alltid göras vid källan, dvs. i fliken Inmatning lokaler gemensamma. Klicka på Uppdatera för att spara fördelningar. Rapport som visar budgeterade lokalkostnadspålägg I rapporten Påläggsprocent lokalkostnader (309) visas vilken påslagsprocent för kärnverksamhetens direkta lokalkostnader som EOS räknat fram samt underlaget för beräkningen. Underlaget visar budgeterade lokalkostnader för kärnverksamheten uppdelat på utbildning, uppdragsutbildning och forskning samt budgeterad påläggsbas för dessa. Det är förhållandet mellan kostnaderna och basen som ger påläggsprocenten.

Öppet hus 13/11 om Avstämning och analys av stödverksamhetens kostnader

Öppet hus 13/11 om Avstämning och analys av stödverksamhetens kostnader Öppet hus 13/11 om Avstämning och analys av stödverksamhetens kostnader Förståelse för modellen för indirekta kostnader - hur vi tillämpar den i budget och utfall - hur vi stämmer av, analyserar och åtgärdar

Läs mer

Guide: Uppföljning akt Fördelning stöd och Fördelning lokal

Guide: Uppföljning akt Fördelning stöd och Fördelning lokal Guide: Uppföljning akt 990099 Fördelning stöd och 990098 Fördelning lokal 1 1. Modellen för full kostnadstäckning... 1 Allmänt om modellen... 1 Fördelning av stödverksamheten i budgetprocessen... 2 Fördelning

Läs mer

Guide: Uppföljning akt Fördelning stöd och Fördelning lokal

Guide: Uppföljning akt Fördelning stöd och Fördelning lokal Guide: Uppföljning akt 990099 Fördelning stöd och 990098 Fördelning lokal 1 Innehåll: 1. Modellen för full kostnadstäckning... 1 Allmänt om modellen... 1 Fördelning av stödverksamheten i budgetprocessen...

Läs mer

Guide: Uppföljning akt Fördelning stöd och Fördelning lokal

Guide: Uppföljning akt Fördelning stöd och Fördelning lokal Guide: Uppföljning akt 990099 Fördelning stöd och 990098 Fördelning lokal 1 1. Följa upp fördelningen av stödverksamheten och direkta lokalkostnader... 1 2. Identifiera avvikelser och analysera dem...

Läs mer

PROJEKT. Detta material innehåller en kortfattad guide som hjälp för att kunna navigera i systemet. Sektionen Ekonomi Mars 2018

PROJEKT. Detta material innehåller en kortfattad guide som hjälp för att kunna navigera i systemet. Sektionen Ekonomi Mars 2018 1 PROJEKT PROJEKT är ett ekonomiadministrativt stöd och en egen del i EOS, som består av - kalkyl till ansökan och översikt av kalkyl till ansökan - budget och uppföljning av budget mot utfall I PROJEKT

Läs mer

Frågor och svar om EOS

Frågor och svar om EOS 1 Frågor och svar om EOS Innehåll Frågor och svar om EOS... 1 1 Bakgrund... 3 På vilket sätt underlättar systemet?... 3 Kommer budgetprocessen att se ut som tidigare?... 3 Hur har projektet tagit reda

Läs mer

Budget & Prognosportalen

Budget & Prognosportalen Budget & Prognosportalen Tillägg till handledning för budgetansvariga. Innehåller ändringar och nyheter from budgetår 2015 med anledning av integrering av beräkningsmallen för gemensamma kostnader i Raindance

Läs mer

Anvisningar för avstämning av v-grenarna 10 och 30 och full kostnadstäckning.

Anvisningar för avstämning av v-grenarna 10 och 30 och full kostnadstäckning. Anvisningar för avstämning av v-grenarna 10 och 30 och full kostnadstäckning. Tömning från v-gren 91 till v-grenarna 10 och 30 Kostnader och intäkter bokförda på v-gren 91 töms till v-grenarna 10 och 30.

Läs mer

Välkomna! Program. Indirekta kostnader. Fördjupning: Redovisning. Medverkande: Gunilla Knutson och Patrik Armuand

Välkomna! Program. Indirekta kostnader. Fördjupning: Redovisning. Medverkande: Gunilla Knutson och Patrik Armuand Välkomna! Fördjupning: Redovisning Medverkande: Gunilla Knutson och Patrik Armuand Kaffe ca kl 10 Slut senast kl 12 Program Lokaltjänstkostnader, LTK Medfinansiering, samfinansiering Redovisa intäkter

Läs mer

Användning av OH-verktyget vid Göteborgs universitet

Användning av OH-verktyget vid Göteborgs universitet GÖTEBORGS UNIVERSITET ANVISNINGAR Ekonomiavdelningen 2012-10-02 Användning av OH-verktyget vid Göteborgs universitet OH-verktyget vid Göteborgs universitet är ett webb-baserat verktyg för beräkning av

Läs mer

Avstämning stödverksamhet

Avstämning stödverksamhet Avstämning stödverksamhet Datum Institutionskod Institutionsnamn 2017-01-24 165 (kst 253091) Statsvetenskap Avser räkenskapsår Kostnadsställekod* Kostnadsställenamn* 2016 Uppgiftslämnare Eempel Eempelsson

Läs mer

Användning av OH-verktyget vid Göteborgs universitet

Användning av OH-verktyget vid Göteborgs universitet GÖTEBORGS UNIVERSITET HANDLEDNING Ekonomiavdelningen 2010-10-18 Användning av OH-verktyget vid Göteborgs universitet OH-verktyget vid Göteborgs universitet är ett web-baserat verktyg för beräkning av pålägg

Läs mer

Checklista inför budgetering 2019

Checklista inför budgetering 2019 Checklista inför budgetering 2019 Checklista inför budgetering 2019... 1 Inlästa uppgifter... 2 Lokalhyror från Fastighetsavdelningen... 2 Bearbetning... 2 Fördelning av indirekta kostnader till kärnverksamhetens

Läs mer

LUNDS UNIVERSITETS BUDGETSYSTEM HYPERGENE EOS. Manual Fördelning av gemensamma kostnader via budgetuppgifterna:

LUNDS UNIVERSITETS BUDGETSYSTEM HYPERGENE EOS. Manual Fördelning av gemensamma kostnader via budgetuppgifterna: LUNDS UNIVERSITETS BUDGETSYSTEM HYPERGENE EOS Manual Fördelning av gemensamma kostnader via budgetuppgifterna: - Budget fördela områdesgemensamma kostn - Budget fördela fakultetsgemensamma kostn - Budget

Läs mer

Budget- och prognos- manual HYPERGENE EOS. Sektionen Ekonomi juli 2015 Servicedesk Tfn: +46(0)46-222 90 00 E-mail: servicedesk@ldc.lu.

Budget- och prognos- manual HYPERGENE EOS. Sektionen Ekonomi juli 2015 Servicedesk Tfn: +46(0)46-222 90 00 E-mail: servicedesk@ldc.lu. Budget- och prognos- manual HYPERGENE EOS Lunds universitet uppdaterad juli 2015 Servicedesk Tfn: +46(0)46-222 90 00 E-mail: servicedesk@ldc.lu.se 2 Innehållsförteckning 1 Processen flödet... 3 2 Logga

Läs mer

Rutiner för avstämning och analys av stödverksamheten

Rutiner för avstämning och analys av stödverksamheten Rutiner för avstämning och analys av stödverksamheten Avstämning av indirekta kostnader Avstämning av saldon på verksamhetsgren 10 och 30 ska göras löpande på varje institution, eller på den nivå som de

Läs mer

Utbildning budget Block 2 BPA Administrera höst Budget Eva Wessén

Utbildning budget Block 2 BPA Administrera höst Budget Eva Wessén Utbildning budget Block 2 BPA Administrera 2018-höst Budget Eva Wessén 2018-10-17 2 Agenda Block 1 Introduktion Generella funktioner Registrera/spara/lagring Avstämning/uppföljning Block 2 Introduktion

Läs mer

Budget workshop höst Eva Wessén

Budget workshop höst Eva Wessén Budget workshop 2018-höst Eva Wessén 2018-10-22 2 Agenda Kort repetition Nyheter Investeringar Avstämning OH FAQ 2018-10-22 3 Syfte och mål Syftet: Ett forum för att stödja aktiva användare i Raindance

Läs mer

Lunds universitet / Avdelning budget och uppföljning/hfr Budget och prognos i EOS

Lunds universitet / Avdelning budget och uppföljning/hfr Budget och prognos i EOS Budget och prognos i EOS Effekter av en gemensam budgetprocess Universitetsgemensam syn på budget och prognos Kvalitetshöjning Kortare ledtider Minskat personberoende Användarupplevelse Stöd i budgetarbetet

Läs mer

Umeå universitets modell för redovisning av gemensamma kostnader

Umeå universitets modell för redovisning av gemensamma kostnader Umeå universitets modell för redovisning av gemensamma kostnader Beskrivning av redovisningsmodellen Innehållsförteckning Inledning 1 Bakgrund 2 Modellbeskrivning 4 Kostnadsbaserad modell 4 Kärn- och

Läs mer

Budget- och prognos- manual HYPERGENE EOS. Sektionen Ekonomi augusti 2016 Servicedesk Tfn: +46(0)

Budget- och prognos- manual HYPERGENE EOS. Sektionen Ekonomi augusti 2016 Servicedesk Tfn: +46(0) Budget- och prognos- manual HYPERGENE EOS Lunds universitet uppdaterad augusti 2016 Servicedesk Tfn: +46(0)46-222 90 00 E-mail: servicedesk@ldc.lu.se 2 Innehållsförteckning 1 Processen flödet... 3 2 Logga

Läs mer

Full kostnadsredovisning, kostnadsbärare och projektbudgetmall

Full kostnadsredovisning, kostnadsbärare och projektbudgetmall Full kostnadsredovisning, kostnadsbärare och projektbudgetmall Varför införs modellen? Tydliggöra indirekta kostnader på alla nivåer Förbättrad uppföljning och budgetering av totalkostnaderna för olika

Läs mer

Budgetering förvaltning / internrevision 2015

Budgetering förvaltning / internrevision 2015 EKONOMIAVDELNINGEN Budgetering förvaltning / internrevision 2015 Kompletterande handledning Ellen Leijon 2014-08-07 1 Innehåll Kompletterande handledning för förvaltningens avdelningar - Budgetförslag

Läs mer

GEMENSAM ANVISNING OM BUDGET OCH REDOVISING FÖR INTEGRERADE INSTITUTIONER

GEMENSAM ANVISNING OM BUDGET OCH REDOVISING FÖR INTEGRERADE INSTITUTIONER GEMENSAM ANVISNING OM BUDGET OCH REDOVISING FÖR INTEGRERADE INSTITUTIONER Ekonomiavdelningarna 2009-09-16 2(13) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. I NLEDANDE FÖRUTSÄTTNINGAR... 3 2. B UDGET... 4 2.1 Budget kärnverksamhet...

Läs mer

SUHF-MODELLEN EN ÖVERSIKT eller Hur ska vi finansiera vår stödverksamhet?

SUHF-MODELLEN EN ÖVERSIKT eller Hur ska vi finansiera vår stödverksamhet? SUHF-MODELLEN EN ÖVERSIKT eller Hur ska vi finansiera vår stödverksamhet? EKONOMIENHETEN Agenda Bakgrund & historik Varför? Lite om SUHF Påläggsmetoden Grundprinciper Hur funkar det på Göteborgs universitet?

Läs mer

Checklista inför budgetering 2018

Checklista inför budgetering 2018 Checklista inför budgetering 2018 Checklista inför budgetering 2018... 1 Inlästa uppgifter... 2 Lokalhyror från Fastighetsavdelningen... 2 Bearbetning... 2 Fördelning av indirekta kostnader till kärnverksamhetens

Läs mer

Underlag avseende MSB:s ekonomi kommande pensionsavgångar och tidsbegränsade anställningar samt användning av konsulter och resekostnader

Underlag avseende MSB:s ekonomi kommande pensionsavgångar och tidsbegränsade anställningar samt användning av konsulter och resekostnader samhällsskydd och beredskap PM 1 (16) Ekonomienheten Heléne Östensson HR-enheten Karin Tetzlaff Underlag avseende MSB:s ekonomi kommande pensionsavgångar och tidsbegränsade anställningar samt användning

Läs mer

Internfakturering 14 MARS 2014

Internfakturering 14 MARS 2014 Internfakturering 14 MARS 2014 Utbildningens syfte Syftet med kursen är att på ett korrekt sätt kunna hantera internfakturor i Orfi. Utbildningens innehåll Teori Internfaktura Intern försäljning Externt

Läs mer

Anvisning till Budgetmall Projektstöd

Anvisning till Budgetmall Projektstöd Anvisning till Budgetmall Projektstöd Du ska göra en detaljerad budget för ditt projekt. Budgeten ska innehålla en sammanställning av alla utgifter som du räknar med att ha, kopplat till projektets aktiviteter.

Läs mer

GEMENSAMMA REGLER OCH ANVISNINGAR OM

GEMENSAMMA REGLER OCH ANVISNINGAR OM GEMENSAMMA REGLER OCH ANVISNINGAR OM KOSTNADSFÖRDELNING OCH REDOVISNING VID INTEGRERADE INSTITUTIONER 2014 Ekonomi INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. I NLEDANDE FÖRUTSÄTTNINGAR -... 3 sammanfattning... 3 2. B UDGET,

Läs mer

Anvisning till Budgetmall Projektstöd

Anvisning till Budgetmall Projektstöd Anvisning till Budgetmall Projektstöd Du ska göra en detaljerad budget för ditt projekt. Budgeten ska innehålla en sammanställning av alla utgifter som du söker stöd för kopplat till projektets aktiviteter.

Läs mer

EkonomiNytt. Nr 5 juni 2009

EkonomiNytt. Nr 5 juni 2009 EkonomiNytt Nr 5 juni 2009 Om medfinansiering av forskningsprojekt Behov av medfinansiering behöver beslutas där det är aktuellt och därefter bokföras. Beräkning av medfinansieringen utförs med hjälp av

Läs mer

Manual för redovisning av prognos och budget i Agresso Planering

Manual för redovisning av prognos och budget i Agresso Planering Manual för redovisning av prognos och budget i Agresso Planering 2010-09-22 Planering (planner) är en Agresso-modul som ger dig verktyg för budgetregistrering och ekonomisk planering. Den är helt integrerad

Läs mer

Webb-Budget. 1. Inloggning 2. 2. Kontroll av tidigare införda summor 3

Webb-Budget. 1. Inloggning 2. 2. Kontroll av tidigare införda summor 3 Webb-Budget Innehållsförteckning 1. Inloggning 2 2. Kontroll av tidigare införda summor 3 3. Val av budgeteringssätt. 4 3.1. Gör budget per ansvarsområde 4 3.2. Inmatning enligt kostnadsslag.. 5 4. Uppdatera

Läs mer

Utbildning 2016 Kemiska institutionen Nat Fak Bilaga 1

Utbildning 2016 Kemiska institutionen Nat Fak Bilaga 1 Utbildning Utbildning 2016 Kemiska institutionen Nat Fak Bilaga 1 Gör så här: 1. Logga in i EOS Resultaträkning Utf 2015 Utf 2016 Jan- Dec Bud 2016 Jan- Dec Avvikelse BU-utf BU 2016 P3 2016 Avvikelse BU-P3

Läs mer

Guide: Rapporter i Raindance

Guide: Rapporter i Raindance 1 Guide: Rapporter i Raindance Innehåll Övergripande om rapporter... 1 Allmänt om rapportutbudet i Raindance... 1 Allmänt om urval och bearbetning... 2 Resultat- och balansräkningar... 3 Verifikationslista...

Läs mer

Handledning för projektkalkylering vid Lunds universitet

Handledning för projektkalkylering vid Lunds universitet Handledning för projektkalkylering vid Lunds universitet 1. Inledning... 3 2. Begrepp... 3 2.1 Kostnadsbärare... 3 2.2 Direkta kostnader... 3 2.3 Indirekta kostnader... 4 2.4 Full kostnadstäckning... 4

Läs mer

Budget- och prognos- manual HYPERGENE EOS. Servicedesk Tfn: +46(0)

Budget- och prognos- manual HYPERGENE EOS. Servicedesk Tfn: +46(0) Budget- och prognos- manual HYPERGENE EOS Lunds universitet uppdaterad september2014 Servicedesk Tfn: +46(0)46-222 90 00 E-mail: servicedesk@ldc.lu.se 2 Innehållsförteckning 1 Processen flödet... 3 2 Logga

Läs mer

EKONOMIENHETEN. Välkomna till utbildningen Budget och prognos

EKONOMIENHETEN. Välkomna till utbildningen Budget och prognos Välkomna till utbildningen Budget och prognos 1 Syftet med utbildning Vem vänder sig utbildningen till? Kursen vänder sig till dig som ska arbeta med budget och prognos. Vad syftar utbildingen till? Syftet

Läs mer

2012-10-01 BESKRIVNING AV INDI-MODELLEN

2012-10-01 BESKRIVNING AV INDI-MODELLEN 2012-10-01 BESKRIVNING AV INDI-MODELLEN Innehåll Inledning... 1 Direkta och indirekta kostnader... 1 Kärnverksamhet och kostnadsbärare... 1 Stödverksamheten... 1 Fördelning av universitets- och fakultetsgemensamma

Läs mer

Anvä ndärmänuäl AcädeMediä RP. Prognosmanual för Enhetschefer

Anvä ndärmänuäl AcädeMediä RP. Prognosmanual för Enhetschefer Anvä ndärmänuäl AcädeMediä RP Prognosmanual för Enhetschefer 0 Innehållsförteckning Inloggning i AcadeMedia RP (genom fjärrskrivbordet)... 2 Prognos i RP Vad ska jag som enhetschef göra?... 2 Starta arbetet

Läs mer

Tertial , anvisningar och kontrollpunkter

Tertial , anvisningar och kontrollpunkter 2018-06-25 1(14) Tertial 2 2018, anvisningar och kontrollpunkter Förutsättningar Beloppsgräns 100 tkr gäller periodisering av enstaka kostnader och intäkter (förutbetalda och upplupna) samt uppbokning

Läs mer

Syftet med den nya redovisningsmodellen

Syftet med den nya redovisningsmodellen AGENDA Inledning/syfte Förändringar i redovisningen Bas för påslag Påslag i Raindance Förändring av procentsatser Exempel Beräkningsmall och klassificeringar Vad händer sen? Frågor/Avslutning Syftet med

Läs mer

Informationsmöte , och Raindance Budget. Edrun Eriksson

Informationsmöte , och Raindance Budget. Edrun Eriksson Informationsmöte 171106, 171107 och 171114 Raindance 2018 - Budget Edrun Eriksson edrun.eriksson@uadm.uu.se Inledning Claes Nilsson Claes.nilsson@uadm.uu.se Agenda: Inledning EASY-projektet Tidplan Raindance

Läs mer

Lathund/Checklista för budgetering i UUplus

Lathund/Checklista för budgetering i UUplus 1(9) Datum 2016-08-15 Ekonomiavdelningen Uppsala universitet Lathund/Checklista för budgetering i UUplus Innehåll Lathund/Checklista för budgetering i UUplus 1 Applikation Administration Institution -

Läs mer

Webb-Budget. 2. Kontroll av tidigare införda summor 2

Webb-Budget. 2. Kontroll av tidigare införda summor 2 Webb-Budget Innehållsförteckning 1. Inloggning 1 2. Kontroll av tidigare införda summor 2 3. Val av budgeteringssätt. 3 3.1. Budgetera per ansvarsområde 3 3.2. Budgetera per kostnadsslag.. 4 4. Registrera

Läs mer

Bilaga 1 Uppföljning till departementet xls Inledning

Bilaga 1 Uppföljning till departementet xls Inledning Inledning Tabellerna är i tusental kronor Jämförelse görs mot den reviderade internbudget som generaldirektören beslutade den 26 oktober 2009. Det gör att budgeten har uppdaterats på flikarna Trend kpost,

Läs mer

Automatkonteringar AGRESSO Ekonomi

Automatkonteringar AGRESSO Ekonomi En automatkontering innebär att ekonomisystemet gör en maskinell bokning föranledd av att ett visst villkor (trigger) uppfyllts. För att en automatkontering ska kunna bokas, behöver ett villkor och en

Läs mer

/ 9. Innehåll

/ 9. Innehåll 2018-04-18 1 / 9 Innehåll Bakgrund och projektbeskrivning... 2 Allmänt om samfinansiering på KI... 2 Beräkning och bokning... 3 Redovisning... 3 Systemstöd i UBW... 4 Registrering i Avtalsreskontran...

Läs mer

Raindance-guide: Registrera samfinansiering

Raindance-guide: Registrera samfinansiering 1 Raindance-guide: Registrera samfinansiering Innehåll Registrera samfinansieringsbehovet... 1 Godkänn det registrerade samfinansieringsbehovet... 7 Statusrapport... 8 Manuell samfinansiering... 9 Guiden

Läs mer

Tertial , anvisningar och kontrollpunkter

Tertial , anvisningar och kontrollpunkter 2018-04-18 1(12) Tertial 1 2018, anvisningar och kontrollpunkter Förutsättningar Beloppsgräns 100 tkr gäller periodisering av enstaka kostnader och intäkter (förutbetalda och upplupna) samt uppbokning

Läs mer

Raindance-guide: Registrera samfinansiering

Raindance-guide: Registrera samfinansiering 1 Raindance-guide: Registrera samfinansiering Innehåll Registrera samfinansieringsbehovet... 1 Godkänn det registrerade samfinansieringsbehovet... 7 Statusrapport... 9 vsluta automatisk samfinansiering...

Läs mer

Indirekta kostnader uppföljning av projektbidrag beviljade 2010, utbetalade 2011.

Indirekta kostnader uppföljning av projektbidrag beviljade 2010, utbetalade 2011. Vetenskapsrådet 20120203 Enheten för uppföljning Lucas Pettersson Indirekta kostnader uppföljning av projektbidrag beviljade 2010, utbetalade 2011. Syftet med detta PM är att få en bild av hur stor andel

Läs mer

Vi som håller i dagens utbildningspass: Syfte med dagens utbildning. Utbildning NY EKONOMI ht Karin Olandersson.

Vi som håller i dagens utbildningspass: Syfte med dagens utbildning. Utbildning NY EKONOMI ht Karin Olandersson. Utbildning NY EKONOMI ht 2015 ANSKAFFA RESURSER Vi som håller i dagens utbildningspass: Karin Olandersson Kerstin Larsson Syfte med dagens utbildning Förståelse och övergripande kunskap om ekonomimodellen

Läs mer

Generellt om budget För att använda budgetmodulen öppnas Budget fönstret. Välj Ekonomi Redovisning Budgetar

Generellt om budget För att använda budgetmodulen öppnas Budget fönstret. Välj Ekonomi Redovisning Budgetar Budget Budgetmodulen i Navision används för att skapa den budget som önskas. Det är möjligt att skapa flera budgetar för samma period. När budgeten är skapad, används den för jämförelse med de faktiska

Läs mer

Handbok Kostnadskontroll

Handbok Kostnadskontroll Handbok Kostnadskontroll Denna rapport tas ut av arbetsledaren för att kontrollera och godkänna personalkostnader som är bokförda på den egna enhetens konton. Konteringsbearbetningen måste alltid vara

Läs mer

Agresso Planering - personalbudget Registrering... 22

Agresso Planering - personalbudget Registrering... 22 Innehåll Agresso Planering - personalbudget... 2 Registrering... 2 Ändra status... 6 Uppräkning av lön... 7 Periodisering... 13 Övrigt i registreringsbilden... 18 Browserrapporter för kontroll... 20 Agresso

Läs mer

Projektredovisning. Innehåll: 1. Grunddata för projekt. 2. Projektregistret. 3. Rapportera intäkter, kostnader och tidsåtgång

Projektredovisning. Innehåll: 1. Grunddata för projekt. 2. Projektregistret. 3. Rapportera intäkter, kostnader och tidsåtgång Projektredovisning Detta dokument används endast under utbildning i MONITOR G5. Det arbetssätt som beskrivs i utbildningen kanske inte stämmer på just ditt företag, så anteckningar behöver göras för att

Läs mer

E t t E k o n o m i s y s t E m s p E c i E l lt a n pa s s at f ö r s v E n s k a k yrka n s v E r ksam het

E t t E k o n o m i s y s t E m s p E c i E l lt a n pa s s at f ö r s v E n s k a k yrka n s v E r ksam het E t t e k o n o m i s y s t e m s p e c i e l lt a n p a s s at för Svenska kyrkans verksamhet Aveny Ekonomi Budget Aveny Budgetmodul Aveny Budgetmodul är ett stort stöd i er budgetprocess och förenklar

Läs mer

Ny ekonomi 2016 hur påverkar det dig?

Ny ekonomi 2016 hur påverkar det dig? 1 2015-10-22 Anställda vid Lunds universitet Projekt Ny ekonomi 2016 Agneta Sjöfors, projektledare Ny ekonomi 2016 hur påverkar det dig? Bättre ekonomiadministrativt stöd till forskningsprojekt Nytt sätt

Läs mer

Checklista inför budgetering 2016

Checklista inför budgetering 2016 Checklista inför budgetering 2016 Innehåll Lokalhyror 2 Fördelning indirekta kostnader 2 Medfinansiering 3 Kort lista 3 Innehåll på KB999999 4 Förslag till val av blanketter 5 Kort beskrivning av blanketterna

Läs mer

Handledning Vitec Verksamhetsanalys Budget och Prognos. Vitec Fastighetssystem AB Box Umeå

Handledning Vitec Verksamhetsanalys Budget och Prognos. Vitec Fastighetssystem AB Box Umeå Handledning Vitec Verksamhetsanalys Budget och Prognos Vitec Fastighetssystem AB Box 7965 907 19 Umeå www.vitec.se Innehåll 1. BUDGETERING MED VITEC VERKSAMHETSANALYS... 3 1.1 VAL AV PERIOD OCH BUDGETALTERNATIV...

Läs mer

VÄLKOMNA! Presentation av systemstöd för samfinansiering. 16 november 2011

VÄLKOMNA! Presentation av systemstöd för samfinansiering. 16 november 2011 VÄLKOMNA! Presentation av systemstöd för samfinansiering 16 november 2011 Inledning Varför systemstöd? Nytt behov vid införandet av nya redov.modellen, periodiseringar oftare? Fullkostnadskalkyler, diarieföring

Läs mer

Fördelning av indirekta kostnader vid universitetet och högskolor

Fördelning av indirekta kostnader vid universitetet och högskolor Fördelning av indirekta kostnader vid universitetet och högskolor Genomgång av definition av full kostnadstäckning Bilaga 1 Bilaga 1 A = Full kostnadstäckning Genomgång av definition Genomgång av definition

Läs mer

Raindance-guide: Extern bokföringsorder

Raindance-guide: Extern bokföringsorder 1 Raindance-guide: Extern bokföringsorder Innehåll Skapa extern bokföringsorder... 1 Manuell kontering... 2 Kontering via Excel... 4 Vid korrigeringsbokföring... 5 Godkänna och signera... 6 Avattestera...

Läs mer

Anslagsfördelning och budget 2018 samt planeringsramar

Anslagsfördelning och budget 2018 samt planeringsramar BESLUT Dnr: E2017/29 2017-12-12 Anslagsfördelning och budget 2018 samt planeringsramar 2019 2020 1 Förslag till beslut Styrelsen beslutar: att 2018 avsätta 95 %, 374 276 tkr, av grundutbildningsanslaget

Läs mer

Budgetanvisningar inför 2014

Budgetanvisningar inför 2014 BUDGETANVISNINGAR Frida Wiklander 2013-10-01 dnr E 2013/334 Budgetanvisningar inför 2014 Fakultetsstyrelser/motsv. Budgetanvisningarna grundar sig på de budgetförutsättningar som läggs fast i PM om anslagsfördelning

Läs mer

Raindance-guide: Extern bokföringsorder

Raindance-guide: Extern bokföringsorder 1 Raindance-guide: Extern bokföringsorder Innehåll Skapa extern bokföringsorder... 1 Manuell kontering... 2 Kontering via Excel... 3 Vid korrigeringsbokföring... 5 Godkänna och signera... 5 Ikoner och

Läs mer

Fördjupat underlag rörande ekonomin - månatlig redovisning mars xls Inledning

Fördjupat underlag rörande ekonomin - månatlig redovisning mars xls Inledning Inledning Tabellerna är i tusental kronor Innehåll på de olika flikarna: - Uppföljning antal årsarbetare 2010: Innehåller budget och utfall/prognos för personalkostnader och antal årsarbetare. Personalkostnaderna

Läs mer

Studenten möter sex affärshändelser och uppgiften är att bokföra händelserna eller att visa hur händelsen påverkar resultaträkning och balansräkning.

Studenten möter sex affärshändelser och uppgiften är att bokföra händelserna eller att visa hur händelsen påverkar resultaträkning och balansräkning. Nytillkomna inlämningsuppgifter 2015 Från och med 2015 finns sju nya inlämningsuppgifter tillgängliga. Tidigare uppgifter var oftast rena räkneuppgifter. De nytillkomna inlämningsuppgifterna har en annan

Läs mer

Kulturförvaltningen: Uppföljningsrapport

Kulturförvaltningen: Uppföljningsrapport Ärende 24 1(2) Uppföljningsrapport Anne Conradsson, Ekonom Datum 2013-10-02 Kulturförvaltningen: Uppföljningsrapport 2-2013 Förslag till beslut Regionstyrelsen godkänner resultatet efter åtta månader och

Läs mer

Kommentarer till halvårsbokslut och prognos

Kommentarer till halvårsbokslut och prognos V 2015/442 2015-07-23 Till Sektion ekonomi Kansli N Ekonomi Kommentarer till halvårsbokslut 2015-06-30 och prognos 2 2015 Sammanfattning Resultat per 30 juni 2015 är negativt om 15,9 Mkr, med fördelningen

Läs mer

ARBETSMATERIAL xx-xx. Celler som fylls i. Projektkostnader, tkr År 20x1 20x2 20x3

ARBETSMATERIAL xx-xx. Celler som fylls i. Projektkostnader, tkr År 20x1 20x2 20x3 ARBETSMATERIAL Bilaga 4 kalkyl Celler som fylls i ledare kostnader, År 20x1 20x2 20x3 Direkta kostnader Löner inkl soc avg 1. 0 0 0 Drift 2. 0 0 0 Utrustning/avskrivningar 3. 0 0 0 Lokaler 4. 0 0 0 Summa

Läs mer

Budgetmall ver

Budgetmall ver Instruktioner för dig som använder skärmläsare eller förstorande hjälpmedel Budgetmall ver 1.1 213-4-15 Läs detta innan du fyller i mallen: Börja med att spara ner mallen på din dator. Läs sedan igenom

Läs mer

Kommentarer avseende delårsbokslut för perioden

Kommentarer avseende delårsbokslut för perioden 1 2014-04-24 Sektion Ekonomi Kansli N Ekonomi Kommentarer avseende delårsbokslut för perioden 2014-03-31 Naturvenskapliga fakultetens resultat per 2014-03-31 uppgår till sammanlagt -10,8 Mkr. Justerat

Läs mer

Reviderad av rektor , RÖ14

Reviderad av rektor , RÖ14 Konstfack Belopp i tkr Beslutad av högskolestyrelsen 2015-12-15 Fastställd budget 2016 Reviderad av rektor 2016-04-07, RÖ14 Org/ Fast Gästlärare Pers. Arbets- Avskr Avskr Drift- Rese- Lokal Andel av Del-

Läs mer

Raindance-guide: Kontroll periodiseringsbelopp (steg 2)

Raindance-guide: Kontroll periodiseringsbelopp (steg 2) 1 Raindance-guide: Kontroll periodiseringsbelopp (steg 2) Innehåll Vilka rapporter?... 1 Förberedande kontroll... 1 Särskild kontroll av projekt med inbetalningar före 2015... 3 Är de föreslagna periodiseringsbeloppen

Läs mer

Bokslut Lärarhögskolan 2014

Bokslut Lärarhögskolan 2014 Bokslut Lärarhögskolan 2014 FS 1.3.2-218-15 I jämförelse med utfallet 2013 ligger den synbart största förändringen i att verksamheten som berör Lärarlyftet har minskat. I resultaträkningen (se näst sista

Läs mer

För att använda budgetmodulen öppnas Budget fönstret. Välj Avdelning Ekonomihantering Redovisning Redovisningsbudgetar

För att använda budgetmodulen öppnas Budget fönstret. Välj Avdelning Ekonomihantering Redovisning Redovisningsbudgetar Budget Budgetmodulen i Navision används för att skapa den budget som önskas. Det är möjligt att skapa flera budgetar för samma period. När budgeten är skapad, används den för jämförelse med de faktiska

Läs mer

Hanteringsordning för medfinansiering av EU-projekt

Hanteringsordning för medfinansiering av EU-projekt Lars Nilsson, Hans-Göran Gustafsson, Frida Wiklander Ekonomiavdelningen Siv Bondenäs Brink, Claes Jansson, Emilia Rung, Pirjo Gustafsson, Ludde Edgren Externa Relationer, Forsknings- och innovationsservice

Läs mer

EKONOMIENHETEN. Välkomna till utbildningen Budget och prognos

EKONOMIENHETEN. Välkomna till utbildningen Budget och prognos Välkomna till utbildningen Budget och prognos 1 Syftet med utbildningen Vem vänder sig utbildningen till? Kursen vänder sig till dig som ska arbeta med budget och prognos. Vad syftar utbildingen till?

Läs mer

Budget för verksamhetsår 2015 anvisningar för lokalavdelningar

Budget för verksamhetsår 2015 anvisningar för lokalavdelningar Budget för verksamhetsår 2015 anvisningar för lokalavdelningar Det är nu dags att börja planera aktiviteter med budget för 2015. Tänk på att ni i styrelsen även behöver förankra budgetförslagen hos era

Läs mer

RD Budget. Budget & Prognos, version

RD Budget. Budget & Prognos, version RD2018 - Budget Budget & Prognos, version 190823 Innehållsförteckning Översikt Raindance 2018 4 Inloggning 4 Behörighet 4 Budget & Prognos 5 Budgeteringsnivå 5 Lägsta nivå 5 Högre nivå 6 Annat perspektiv

Läs mer

Tidplan och checklista för bokslutet 30 juni 2018

Tidplan och checklista för bokslutet 30 juni 2018 Tidplan och checklista för bokslutet 30 juni 2018 Dag Datum Händelse Kontroll/Åtgärder/Att göra Rapport/ hjälpmedel Kontrollera kvarvarande periodiseringsposter från helårsbokslutet. On 30 maj Nätverksträff/bokslutsinformation

Läs mer

Harmonisering av beräkning av overheadkostnader

Harmonisering av beräkning av overheadkostnader 1(17) Dnr SLU ua.2013.1.1..-2824 Universitetsdirektören PROMEMORIA 2013-06-10 Harmonisering av beräkning av overheadkostnader Sammanfattning av förslag Overheadkostnader I befintliga anvisningar tydliggörs;

Läs mer

Kommentarer till kvartalsbokslutet per 30 september samt ekonomisk prognos 2013

Kommentarer till kvartalsbokslutet per 30 september samt ekonomisk prognos 2013 2013-10-23 N 2013/180 Sektion ekonomi Budget och uppföljning Kansli N Lena Svensson, ekonomichef Kommentarer till kvartalsbokslutet per 30 september samt ekonomisk prognos 2013 Analys av det ekonomiska

Läs mer

FLIK 1: BALANSRÄKNING: MASKINELL SAMT NOT... 2 FLIK 2: RESULTATRÄKNING: MASKINELL... 2 FLIK 3: ANSLAGSREDOVISNING... 2

FLIK 1: BALANSRÄKNING: MASKINELL SAMT NOT... 2 FLIK 2: RESULTATRÄKNING: MASKINELL... 2 FLIK 3: ANSLAGSREDOVISNING... 2 RIKSPOLISSTYRELSEN 1 (9) INNEHÅLLSFÖRTECKNING FLIK 1: BALANSRÄKNING: MASKINELL SAMT NOT... 2 FLIK 2: RESULTATRÄKNING: MASKINELL... 2 FLIK 3: ANSLAGSREDOVISNING... 2 FLIK 4: INKOMSTTITELREDOVISNING... 2

Läs mer

Linnéuniversitetet. Manual för registrering av Budget och Prognos i Agresso Planering

Linnéuniversitetet. Manual för registrering av Budget och Prognos i Agresso Planering Linnéuniversitetet Manual för registrering av Budget och Prognos i Agresso Planering Sida 1 av 36 Innehåll Manual för registrering av Budget och Prognos i Agresso Planering... 0 Agresso Planering - personalbudget...

Läs mer

BOKFÖRINGSEXEMPEL. Grundutbildning och fakultetsmedel. Regeringen 1 3b. 2 3a. 4a 9 4b 7a

BOKFÖRINGSEXEMPEL. Grundutbildning och fakultetsmedel. Regeringen 1 3b. 2 3a. 4a 9 4b 7a 2002-12-06 BOKFÖRINGSEXEMPEL Grundutbildning och fakultetsmedel Regeringen 1 3b 2 3a 11 12 8 4a 9 4b 7a 5a 5b 7b 13 Fakultetsnämnden/ enhetsstyrelsen Lönekostnader anställda 10 5c 6 Löpande kostnader (exkl

Läs mer

SUHF-modellen i verkligheten

SUHF-modellen i verkligheten SUHF-modellen i verkligheten Stiftelser i samverkan medlemsmöte 2011-09-15 Ann-Kristin Mattsson SUHF/Indirekta kostnader/ann-kristin Mattsson 1 Finansiering 100% Finansiering 2010 90% 80% 70% 60% 50% 40%

Läs mer

5. Stimulanspaket för elever och pedagoger i grundskolan

5. Stimulanspaket för elever och pedagoger i grundskolan Förslag till beslut Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden 21-5-2 Ärende Beteckning 1. Informations- och frågestund BUN/21:4 Eftersom det saknades sidor i revisionsrapporten Skydd mot mutor och

Läs mer

Antagonism och social oro. Att anso ka om forskningsmedel via MSB:s anso kningswebb

Antagonism och social oro. Att anso ka om forskningsmedel via MSB:s anso kningswebb samhällsskydd och beredskap 1 (8) Antagonism och social oro. Att anso ka om forskningsmedel via MSB:s anso kningswebb Innehåll 1. Innan du börjar... 2 2. Användaruppgifter... 2 3. Utlysningens startsida...

Läs mer

Riktlinjer avseende godkända kostnader och godkänd medfinansiering i projekt som stöds av KK-stiftelsen

Riktlinjer avseende godkända kostnader och godkänd medfinansiering i projekt som stöds av KK-stiftelsen Datum 2014-02-11 1 (7) Riktlinjer avseende godkända kostnader och godkänd medfinansiering i projekt som stöds av KK-stiftelsen Gäller från 2014-01-01 Syftet med dessa riktlinjer är att ge stöd för framtagande

Läs mer

BOKSLUT LÄRARHÖGSKOLAN 2016

BOKSLUT LÄRARHÖGSKOLAN 2016 Bilaga p 9 BOKSLUT LÄRARHÖGSKOLAN 2016 FS 1.3.2-325-17 Lärarhögskolans resultat totala intäkter och kostnader Årets resultat är 1 598 tkr. Det budgeterade resultatet var - 6 373tkr. Differensen mellan

Läs mer

Kom igång med Smart Bokföring

Kom igång med Smart Bokföring Innehåll Hogia-ID... 3 Guide - Smart - Registrera dina uppgifter... 4 Startsidan... 7 Guide 2 Bokföring... 8 Inställningar... 10 Organisation... 10 Kontoinställningar... 11 Bokföring... 12 Ingående balans...

Läs mer

Budgetverktyget i Verksamhetsanalys

Budgetverktyget i Verksamhetsanalys INFORMATION FRÅN VITEC VITEC Budgetverktyget i Lathund, Vitec VITEC Affärsområde Fastighet www.vitec.se infofastighet@vitec.se Växel 090-15 49 00 GÖTEBORG: REDEG 1 C, 426 77 V. FRÖLUNDA KALMAR: BORGMÄSTAREGATAN

Läs mer

meddelad i Stockholm den 26 januari 2009 Ombud: Advokaten Tom Johansson Advokatfirman Nilsson & Co Box 7761 103 96 Stockholm

meddelad i Stockholm den 26 januari 2009 Ombud: Advokaten Tom Johansson Advokatfirman Nilsson & Co Box 7761 103 96 Stockholm 1 (5) REGERINGSRÄTTENS DOM meddelad i Stockholm den 26 januari 2009 KLAGANDE AA Ombud: Advokaten Tom Johansson Advokatfirman Nilsson & Co Box 7761 103 96 Stockholm MOTPART Malmö kommun Utbildningsnämnden

Läs mer

Tvä rsektoriellä o vningär. Att änso kä om forskningsmedel viä MSB:s änso kningswebb

Tvä rsektoriellä o vningär. Att änso kä om forskningsmedel viä MSB:s änso kningswebb samhällsskydd och beredskap 1 (8) Tvä rsektoriellä o vningär. Att änso kä om forskningsmedel viä MSB:s änso kningswebb Innehåll 1. Innan du börjar... 2 2. Användaruppgifter... 2 3. Utlysningens startsida...

Läs mer

Elnätpriser. Gäller från och med 2016-01-01. Sida 1

Elnätpriser. Gäller från och med 2016-01-01. Sida 1 Elnätpriser Gäller från och med 2016-01-01 Sida 1 Elnätpriser Gäller fr o m 2015-07-01 Enkeltaxa Fast avgift Fast avgift Rörlig avgift (kr/år) (kr/år) (öre/kwh) Nättaxa bonnemang exkl moms inkl moms exkl

Läs mer

Godkända kostnader och godkänd medfinansiering i projekt som stöds av KKstiftelsen

Godkända kostnader och godkänd medfinansiering i projekt som stöds av KKstiftelsen Datum 2015-03-16 1 (6) Godkända kostnader och godkänd medfinansiering i projekt som stöds av KKstiftelsen Gäller från 2015-01-01 Syftet med dessa riktlinjer är att ge stöd för framtagande av budget i projektansökningar

Läs mer