Vård- och äldreomsorgsnämndens årsredovisning 2015

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Vård- och äldreomsorgsnämndens årsredovisning 2015"

Transkript

1 Vård- och äldreomsorgsnämndens årsredovisning 2015

2 Verksamhet och måluppfyllelse Verksamhet Äldreomsorgen är under ständig tillväxt och ständig verksamhetsutveckling. De olika verksamheterna har trots stor volymökning och ekonomiska utmaningar fått höga kvalitetsbetyg även Under året har verksamheterna haft fokus på metoder för utveckling av av personcentrerad vård och omsorg. Nya steg tagits mot ett mer digitalt arbetssätt bland annat genom tekniska lösningar för kunna arbeta mobilt och genom möjlighet att genomföra vårdplanera via video. Steg har också tagits i samarbetet med primärvård och lasarett genom planering av gemensamma åtaganden för mobil vård i hemmet. Åtaganden och nyckeltal Mål 4: I Alingsås råder ekonomisk god hushållning grundad på effektiv resursanvändning. Åtagande: Uppnå en lägre nettokostnadsökning än vad som motsvaras av pris-/löne- och volymförändringar sammantaget Förändring av antal invånare över 80 år 0,7 % 2,0 % 2,0 % (preliminär siffra) Pris- och löneökningar ca 2,0 2,5 % ca 2,0 2,5 % ca 2,0 2,5 % Pris- löne & volymökning ca: 3,0 % ca: 4,0 % ca: 4,0 % Nettokostnadsökning 0,9 % 3,7 % 2,2 % Nettokostnadsavvikelse* 7,3 6,8 Presenteras juni- juli 2016 *Nettokostnadsavvikelse avser angivet år, övrigt visar förändring mellan angivet år & föregående år Under 2015 har äldreomsorgen upplevt en relativt stor volymökning som framförallt skett inom hemtjänsten. Trots ökad volym har nettokostnaderna inte ökat mer än pris- och löneökningar. För 2015 har resursanvändningen effektiviserats och därigenom uppnår vård och äldreomsorgsnämnden budgetbalans. Förvaltningen har genomfört ett arbete för att under 2016 möjliggöra uppstart av Hemgångsteam. Teamet ska kunna ge mer stöd i hemmet och därmed minska behovet av korttidsplatser, vilket i sin tur ska minska antalet betaldagar på sjukhuset. Detta arbete ska bidra till en trygg och säker hemgång från sjukhuset för den enskilde samt minskade kostnader.

3 Mål 7: I Alingsås utvecklas vården och omsorgen efter individens behov. Åtagande: Systematiskt arbeta för att öka förtroendet genom ett professionellt personcentrerat arbetssätt. Hemtjänst: Nöjdhet med hur personalen utför sitt arbete. Hemtjänst: Sammantagen nöjdhet Särskilt boende: Ganska eller mycket stort förtroende för personalen Alingsås: 92 procent Riket: 87 procent Alingsås: 94 procent Riket: 89 procent Alingsås: 91 procent Riket: 87 procent Särskilt boende: Sammantagen nöjdhet Alingsås: 89 procent Riket: 83 procent Alingsås: 89 procent Riket: 87 procent Alingsås: 91 procent Riket: 88 procent Alingsås: 91 procent Riket: 87 procent Alingsås: 89 procent Riket: 82 procent Under 2015 uppnår fortsatt äldreomsorgen en hög kvalitet i verksamheten utifrån Socialstyrelsens brukarundersökningar. I hemtjänsten svarar 91 procent att de sammantaget är ganska eller mycket nöjda med sin hemtjänst. Hemtjänstens resultat har minskat från 94 procent 2014 men resultatet ska ses som gott, mot bakgrund av den volymökning som hemtjänsten hanterat under året. Nöjdheten med särskilt boende är oförändrat jämfört med 2014 och 89 procent svarar att de sammantaget är ganska eller mycket nöjda med sitt äldreboende. För både boende och hemtjänst ger mottagarna av äldreomsorg ett högre betyg till verksamheten i Alingsås än rikets medelvärde. Det goda resultatet härleds till att verksamheten under året fortsatt med värdegrundsarbetet. Det har bland annat skett genom implementering av värdegrunden i genomförandeplaner samt att samtalsguide har tagits fram, med stöd av forskare från Göreborgs universitet, som ska användas i mötet med vårdtagaren, för att öka den enskildes delaktighet i planeringen av vård och omsorg. Därtill har ett verktyg för att förebygga beteendepsykiska symtom vid demenssjukdomar (BPSD) implementerats. Förvaltningen har deltagit i Famnas testbädd för personcentrerad vård och omsorg som drivs av Famna (riksorganisationen för idéburen vård och omsorg), Bräcke diakoni, Jönköping Academy (en del av hälsohögskolan i Jönköping) och Alkit communication (IT-företag). Åtagande: Starta upp E-hemtjänst, d.v.s. teknik och IT-lösningar som stöd i hemmet samt utveckla ett mobilt arbetssätt för personalen genom IT/teknikstöd. Arbetet med att digitalisera trygghetslarmen har pågått under åren. Larmkedjan är klar och en tredjedel av trygghetslarmen är utbytta. Ytterligare en tredjedel kommer att bytas ut

4 under Förvaltningen har gjort ett förarbete inför upphandling av digitalt larmsystem. Detta arbete fortsätter under det kommande året. En plan har tagits fram för hur hemtjänstpersonalen ska få större tillgång till mobila enheter samt för införandet av digitala enheter hos den enskilde. Åtagande: Öka antalet platser i gruppboendemiljö Antal platser i gruppboendemiljö Under 2015 har kön till äldreboende ökat från att 35 till att 50 personer i genomsnitt väntar på ett särskilt boende. Inga nya gruppboendeplatser har tillkommit under 2015 men beslut har tagits om tillbyggnad på Bjärkegården med 27 gruppboendelägenheter med planerad driftstart under slutet av Även planering av om-/nybyggnation på Brunnsgården med en planerad utökning av gruppboendeplatser pågår. Mål 12: I Alingsås minskar vi vår miljöpåverkan genom energieffektiv omställning. Åtagande: Sträva efter ökad andel miljöklassade fordon samt fortsätta arbetet att se över om elcyklar kan komplettera och/eller ersätta delar av fordonsparken. Under året har även närvårdssamverkans gemensamma uppdrag att vårdplanera via videolänk kommit på plats och vårdplaneringar på distans kan genomföras. Arbetssättet, som just startat upp, gör det möjligt för anhöriga att i större utsträckning vara delaktiga samtidigt som det spar tid och miljö. Uppdrag till nämnden 1. Vän får i uppdrag att inför införandet av Socialstyrelsens bemanningskrav inom demensvården vidta lämpliga åtgärder för att reducera framtida kostnader. Det är fortsatt oklart hur Socialstyrelsens föreskrifter kommer att utformas och hur effekterna av föreskrifterna kommer påverka äldreomsorgens verksamhet och ekonomi vid ett införande. Nämnden fortsätter följa utvecklingen av föreskrifterna. 2. Vän får i uppdrag att särskilt intensifiera det förebyggande arbetet. Satsning på förebyggande arbete har präglat äldreomsorgen de senaste åren, flexibel växelvård med hotellbokningssystem, avgiftsfri avlösning, trygghetsboenden och träffpunkter är exempel på satsningar som gjorts. Utredning kring att utöka platser på flexibel växelvård har pågått under Förvaltningen har även startat upp arbetet med införande av ett hemgångsteam som ska kunna ge mer stöd i hemmet och därmed minska behovet av korttidsplatser, vilket i sin tur ska minska återinläggningar på sjukhus.

5 Internkontrollplan Rätt volym äldreboendeplatser En långsiktig trend inom äldreomsorgen har varit att äldre ska möjliggöras att kunna bo kvar hemma så länge som möjligt. Denna utveckling har medfört att äldre flyttar in senare och i genomsnitt bor kortare tid på särskilt boende. Andelen invånare över 80 år som bor på ett särskilt boende i Alingsås är ungefär lika stor som i Riket och i VG-län Antal aktiva särskilda boendeplatser (ej korttids) Beläggning på särskilt boende 95,4 % 95,2 % 96,2 % Kö till särskilt boende (personer i medel per månad) varav tackat nej till särskilt boende (medel per månad) Personer som väntat mer än tre månader på särskilt boende (personer i medel per månad) 1,3 3,5 9,9 Kostnad för betalningsansvar (mnkr) 0,9 1,2 1,4 Alingsås Riket VG-län Andel >80 år som bor på särskilt boende (2014) 13,2 % 13,2 % 13,0 % Under de senaste åren har antalet äldre som får beslut om särskilt boende ökat och har i större utsträckning fått vänta mer än tre månader från beslut till erbjudande om ett boende. Vård och äldreomsorgsnämnden har beslutat att bygga ut Bjärkegården och uppdragit åt förvaltningen att utreda utbyggnad av Brunnsgården. Förändring av hemtjänsttimmar Under 2015 har antalet hemtjänsttimmar ökat med cirka sju procent jämfört med Ökningen beror framförallt på att allt fler personer har hemtjänst. Ökningen av mottagare av hemtjänst har det senaste året överstigit den demografiskt motiverade ökningstakten. Förvaltningen har påbörjat ett arbete som syftar till att minska ökningstakten av hemtjänst, arbetet kommer löpande återredovisa förslag på åtgärder till nämnden Antal personer med hemtjänst varav med privat utförare Hemtjänsttimmar per månad varav privata utförare Hemtjänsttimmar per person och vecka 9,4 9,4 9,5 Införande av Timecare Under 2015 ingår Haga- och Bjärkeområdet i pilotprojektet optimal bemanning som syftar till att öka andelen månadsanställd personal, öka sysselsättningsgrader och minska andelen tim-/övertid- och fyllnadslön. (Bjärkeområdet ingick ej i pilotprojektet under 2014)

6 Pilotområde vård- och äldre Medel sysselsättningsgrad 83,3 % 82,9 % Andel timlön av arbetad tid 24,1 % 28,2 % Andel övertid/fyllnadstid av arbetad tid 4,9 % 4,4 % Förändring av arbetad tid** (timmar/månad) I pilotområdet har genomsnittliga sysselsättningsgrader minskat något och andel timlön har ökat, vilket går mot syftet med projektet. Positivt är att andel övertid och fyllnadslön minskat och att berörda verksamheter har minskat sina budgetunderskott under Uppföljning av förebyggande verksamheter Satsning på förebyggande arbete har präglat äldreomsorgen de senaste åren. Under 2015 har framförallt avgiftsfri avlösning varit ett område som ökat. 83 personer är beviljade avgiftsfri avlösning 2015 vilket är cirka 20 fler än föregående år. (Se mer information om förebyggande verksamhet under Uppdrag till nämnden, punkt 2). Under året har det funnits ett behov av att öka antalet flexibla växelvårdsplatser, men ekonomisk osäkerhet och brist på omvanlingsbara platser har bromsat utbyggnad. Införande av hemgångsteam ses som en lösning för att ge möjlighet för fler växelvårdsplatser Lagstiftning kring minimibemanning på Särskilt boende samt lagstiftning kring individuell biståndsprövning på särskilt boende Införandet av Socialstyrelsens föreskrifter har fördröjts och det råder en osäkerhet kring införandet. Förvaltningen fortsätter bevaka utvecklingen av föreskrifterna och dess ekonomiska konsekvenser. (Se mer information under Uppdrag till nämnden, punkt 1). Införande av tekniska lösningar och IT För att hantera ökningen av andelen äldre med omsorgsbehov kommer välfärdsteknologin behöva utvecklas alltmer. Alingsås Kommun deltar i ett gemensamt arbete på regional nivå kring utveckling av välfärdsteknologi. Under 2015 har förvaltningen fortsatt utvecklingen med att kunna arbeta mer mobilt och använda verksamhetssystem utanför kontoret. Vidare fortgår arbetet att byta analog teknik till digital inom trygghetslarm och upphandling av digital larmmottagare har påbörjats. Brist på vikarier i verksamheten Under de senaste åren upplevs det svårare att rekrytera vikarier till äldreomsorgen, denna utveckling har fortsatt under 2015 som inneburit svårigheter att rekrytera framförallt utbildade undersköterskor och specialistutbildade sjuksköterskor. Förvaltningen ser över möjligheterna att kunna möta ett allt svårare rekryteringsläge.

7 Redovisning av uppdragsföretag Frösunda Omsorg AB, Stiftelsen Bräcke Diakoni, Hemtrevnad Service & Omsorg Väst AB, Extramamman & Ugglans hemhjälp AB, 24h Vård och Omsorg i Alingsås HB, Team Assistans i Göteborg AB, Homemaid AB, ISS Facility Services AB, AB Mjörnviksholms Sjukhem, Salstad Gästhem AB, Västtrafik AB. Ovanstående uppdragsföretag förutom AB Mjörnviksholms sjukhem och Salstad Gästhem AB anlitas genom upphandlingar eller genom att de är aktiva inom vård och äldreomsorgsnämndens tillämpning av LOV (Lagen om Valfrihet) inom hemtjänsten. Uppdragsföretag som utför vård och omsorgsarbete utförs en årlig granskning av. På boendena AB Mjörnviksholms sjukhem och Salstad Gästhem AB gör äldreomsorgen en uppföljning av ärendena men årlig granskning av verksamheten görs av IVO (inspektionen för vård och omsorg).

8 Ekonomi Drift Belopp i tkr Budget 2015 Bokslut 2015 Avvikelse årsbokslut/budget 2015 Bokslut 2014 Verksamhetens intäkter Personalkostnader Lokalhyror Köp av tjänster Övriga kostnader Verksamhetens kostnader Avskrivningar Verksamhetens nettokostnader Kommunbidrag Finansnetto Årets resultat Vård och äldreomsorgsnämnden redovisar ett överskott 2015 med 0,6 mnkr. Under 2015 har relativt stora volymökningar påverkat nämnden. Kön till särskilt boende och antal personer med hemtjänst har ökat. Genom helårseffekter av besparingar som genomfördes under 2014, riktade bidrag till äldreomsorgen och genom ökad budgetföljsamhet uppnår nämnden budgetbalans och en nettokostnadsökning som understiger pris-/löne- och volymökningstakten för verksamhetsår Kommentarer till årsbokslut Under 2015 har följande större ekonomiska händelser påverkat ekonomin. - Hemtjänstens ökningstakt har tilltagit och både antalet vårdtagare och antalet hemtjänsttimmar har ökat med cirka sju procent. Ökningen medför att ersättningen till hemtjänstutförarna ökat från 105,4 mnkr till 115,2 mnkr under Helårseffekt av ökade OB-ersättningar och ökade arbetsgivaravgifter för anställda under 26 år har medfört ökade kostnader med cirka 2,0 mnkr under 2015.

9 - Låg kostnadsökning för övriga kostnader. De 101 mnkr som kost, fastigheter, sjukvårdsmaterial, bostadsanpassningsbidrag och färdtjänst uppgår till redovisar en kostnadsminskning med 0,6 procent mellan 2014 och Helårseffekt av boendeförändringar som genomfördes 2014 när fyra mindre avdelningar ersattes av två större har minskat driftskostnaderna med ca. 1,2 mnkr. - Statliga bidrag som använts i verksamheten har ökat med cirka 2,0 mnkr Avgiftsintäkter har ökat med cirka 1,0 mnkr Orsaken är framförallt hög beläggning på särskilt boende och fler vårdtagare i hemtjänsten. - Nämndens tre stora avdelningar (särskilt boende, kvarboende och hälso- och sjukvård) har genom effektiviseringar lyckats uppnå förbättrad budgetföljsamhet. Kommentarer till avvikelse mot budget Sammantaget redovisar vård och äldreomsorgsnämnden ett överskott mot budget med 0,6 mnkr för Nämnden når därmed budgetbalans för sjunde året i rad. Nämnden redovisar överskott för intäkter som beror på ökad försäljning av verksamhet, ökade avgiftsintäkter och ökade bidrag till äldreomsorgen. Bidragen har under 2015 varit riktade mot vårdnära personal och därmed har bidragsintäkterna finansierat ökade personalkostnader. Nämnden redovisar även underskott för köp av tjänster vilket framförallt beror på att kostnaden för privat utförd hemtjänst är högre än budget. I budgeten inkluderas inte intäkter för anställningsstöd, försäljning av verksamhet mellan kommuner, frivilliga vårdtagaravgifter, eller vissa statliga bidrag. Vilket medför att intäkter och kostnader är högre vid årsbokslut än budget men skillnaderna påverkar inte det totala resultatet. Nedan diagram visar budgetavvikelse per avdelning under 2015 i mnkr. 6,2 0,9 0,4 0,7 1,7-6,2-3,1

10 - Nämndsbudget hemtjänst omfattar 109 mnkr som är budgeten för all hemtjänst i Alingsås Hemtjänsttimmarna har ökat mer än budget under 2015, vilket medfört ett underskott med 6,2 mnkr. - Kvarboende redovisar budgetöverskott. Kvarboendet ansvarar för det kommunala utförandet av hemtjänst samt för korttidsverksamhet och dagvård. - Boende är nämndens största verksamhet med en budget på 138 mnkr, avdelningen startade 2015 med stora underskott men har framgångsrikt bromsat kostnadsökningarna och därmed begränsat budgetunderskotten under året. - Hälso- och sjukvård har under 2015 arbetat för att minska vissa underskott som uppkom under början av året, och redovisar överskott för Myndighetsavdelningen redovisar överskott. Överskottet beror på att kostnader för färdtjänst och bostadsanpassningsbidrag minskat något under Lokaler redovisar ett stort överskott 2015 vilket beror på låga hyreshöjningar mot Alingsåshem, samtidigt har beläggningen varit hög och hyresintäkterna från hyresgäster ökat. Därtill har inga utökningar av lokaler skett, uthyrning till Socialförvaltningen fortgår, avyttring av lokaler i Haga och i Bjärke har skett och återbetalning från Riksbyggen har medfört sänkta nettokostnader och överskott för lokaler under Övrigt inkluderar nämnd, förvaltningscentralt, planeringsavdelning och IT som sammantaget redovisar ett stort överskott som framförallt beror på bidrag från staten och att buffert för oförutsedda kostnader funnits förvaltningscentralt. Jämförelse med föregående år Verksamhetens nettokostnader har under 2015 ökat med 2,2 procent jämfört med 2014, justerat för att bemanningsenheten inför budgetår 2015 flyttades från vård och äldre till kommunstyrelsen är nettokostnadsökningen cirka 2,5 procent. Pris- och löneökningstakten mellan 2014 och 2015 uppgår till cirka 2,5 procent, där löneökningstakten uppgår till närmare tre procent utifrån lönerörelse, helårseffekt av höjda OB-ersättningar och höjda arbetsgivaravgifter för personer under 26 år. Prisökningstakten däremot har varit låg för t.ex. fastigheter och kost som är stora kostnadsposter för Vän. Volymökningarna uppskattas till cirka 2-3 procent under 2015, antal invånare över 80 år har ökat med cirka två procent och antal invånare med hemtjänst, korttids eller särskilt boende har ökat från personer per december 2014 till personer per december 2015, ökningen har uteslutande skett inom hemtjänsten, antalet korttids- och särskilda boendeplatser har varit oförändrade mellan åren. Sammantaget medför den låga nettokostnadsökningen i förhållande till pris-/löne- och volymökningar att nämndens verksamhet uppnår budgetbalans och åtagandet att nettokostnaderna ska understiga pris-/löne- och volymförändringarna 2015 uppfylls.

11 Prognossäkerhet Månad Prognos Avvikelse från bokslut Oktober September Delårsbokslut Maj Vårbokslut Bokslut Under första halvåret 2015 ökade volymerna i verksamheten samtidigt som relativt stora budgetunderskott uppkom inom avdelningen boende. Utifrån dessa förutsättningar prognostiserade nämnden ett underskott med 3,0 mnkr under första halvårets uppföljningar. Under sommaren minskade budgetunderskotten i verksamheten och det blev klart att statliga bidrag kunde nyttjas under andra halvåret. Effekterna medförde att nämnden från delårsbokslutet och framåt prognostiserat budgetbalans för Prognoserna bedöms ha återspeglat hur verksamhetens ekonomi utvecklats under 2015 och bedöms ha gett nämnden en rättvisande bild över det ekonomiska läget. Att avvikelse från bokslut i ovanstående tabell inte stämmer överens med skillnaden mellan prognoser och bokslut 2015 beror på att 0,2 mnkr i lönekartläggningspengar utfördelades och förstärkte budgeten under slutet av Investeringar Tkr Budget 2015 Bokslut 2015 Avvikelse helår Bokslut 2014 Reinvestering Anpassningsinvestering Totalt utgifter Vård och äldreomsorgsnämnden har 2015 investerat för 2,7 mnkr vilket är en ökning med cirka 0,2 mnkr jämfört med Nämnden redovisar 2015 ett överskott med 1,4 mnkr för investeringsbudgeten. Huvudorsaken till överskottet är framförallt att inga större fastighetsförändringar skett under Resultatet är cirka 0,4 mnkr sämre än prognosen vid delårsbokslutet, försämringen beror framförallt på att mer digital larmutrustning köpts in under slutet av 2015 än beräknat.

12 Personalredovisning Personal och kompetensförsörjning Antal anställningar i november 2015 Antal personer Antal Antal Medelålder anställningar årsarbetare AID-struktur ,2 86% Administration (inkl chefer) ,9 51,9 92% Socialt och kurativt arbete ,4 47,7 90% Teknikarbete 4 4 3,8 51,0 94% Vård- och omsorgsarbete ,9 45,7 85% Sysselsättningsgrad (snitt) Totalt har antalet årsarbetare ökat med 1,6 % vilket motsvarar 9,7 årsarbetare mellan 2014 och Ökningen har skett inom Vård- och omsorgsarbete där antalet anställda ökat med 2,1 procent, huvudorsaken bedöms vara ökad volym hemtjänst och statliga bidrag som bl.a. använts till ökad grundbemanning på särskilt boende. Fördelning arbetad tid 2015 Andel av totalt arbetad tid Andel månadslön 76,2% 74,7% Andel Timlön 19,7% 21,5% Andel Fyllnadslön 3,1% 2,9% Andel Övertid 1,0% 1,0% Under 2015 har andelen timlön ökat, ökningen har framförallt skett inom hemtjänsten som ökat från 26,1 till 30,1 procent mellan 2014 och Ökningen beror bl.a. på ökad volym hemtjänst under Fyllnad och övertid är minskat något mellan 2014 och Kompetensförsörjningsinsatser För att säkerställa förvaltningen förmåga att förvalta framtagna åtaganden har kost- och hygienutbildningar genomförts inom både hemtjänst och äldreboenden. Därtill har BPSDregistret implementerats och utbildningar för administratörer och vårdpersonal genomförts. BPSD är ett verktyg för att förebygga beteendepsykiska symtom vid demenssjukdomar. Under året har förvaltningen tagit initiativ till ett ökat samarbete med bemanningsservice i syfte att öka möjligheterna att rekrytera vårdpersonal till verksamheten. Förvaltningen har även utvecklat rutinerna för samarbete gällande praktikplatser för vårdutbildningen. Pensionsavgångar Alla kön Kvinna Man

13 Löner Medianlön 10:e percentil 2015 Medianlön :e percentil 2015 Medianlön 2014 Totalt Mellan 2014 och 2015 har medianlönen ökat med 2,5 procent. Lönekartläggningen 2015 resulterade i en strukturlönesatsning för vårdbiträden inom vård och äldreomsorgen. Arbetsmiljö Arbetsmiljömål Förvaltningen arbetar systematiskt för att öka förtroendet genom ett professionellt personcentrerat arbetssätt. Under 2015 har arbetsmiljöarbetet fokuserat på chefernas arbetsmiljö och tydlighet i uppdraget. Utöver det har förvaltningen fortsatt arbetet med den Nationella värdegrunden för att öka NMI -värdet. Förvaltningen kan även konstatera att implementeringen av BPSD bidragit till ett pågående förebyggande arbete när det gäller medarbetarnas arbetsmiljö. Samtliga chefer och fackliga förtroendevalda har erbjudits utbildning i Samverkansavtalet för att kunna sprida kunskapen vidare inom förvaltningen. Inom förvaltningen arbetar vi enligt rutinerna för det systematiska arbetsmiljöarbetet och vissa rutiner har tidsanpassats under året. Medarbetarenkäten Förvaltningens totala NMI-värde från år 2015 års medarbetarenkät ligger kvar på 3,8 som vid föregående års mätning och är fortsatt högre än kommunens totala resultat NMI-värde. Arbetet med att framarbeta handlingsplaner genomförs inom förvaltningens olika samverkansforum och kommer utmynna i en uppdaterad handlingsplan. NMI-faktorer Vård och äldre 2013 Vård och äldre 2015 Alingsås kommun 2015 Motivation 4,1 4,1 4,1 Ledarskap 4,1 4,1 4,1 Styrning 4,1 4,2 4,1 Attraktiv arbetsgivare 3,4 3,8 3,6 Medarbetarskap 3,5 3,9 3,8 Arbetsbelastning 3,1 3,2 3,1 Mångfald 4,1 4,4 4,3 Svarsfrekvensen för 2015 års medarbetarenkät var 81,1%. Det var något lägre än föregående mätning men betraktas som ett tillförlitligt resultat. Ovan redovisas 2015 års enkätresultat på sju stycken utvalda frågeområden.

14 Sjukfrånvaro 15,0% Sjukfrånvaro i procent; Vård och äldre 10,0% 5,0% 0,0% jan feb mar apr maj jun jul aug sep okt nov dec Vän 2014 Vän 2015 A-sås 2015 Den totala sjukfrånvaron inom äldreomsorgen ökade från 8,5 % till 10,2 % mellan 2014 och Under 2015 har även kostnaden för sjuklön ökat med 7,7 procent till 5,09 mnkr. Störst ökning av sjukfrånvaro har skett inom vård och omsorgsarbete som ökat från 8,9 procent till 10,7 procents sjukfrånvaro. Inom vård och omsorgsarbete har både sjuksköterskor, undersköterskor och vårdbiträden ökat sin respektive sjukfrånvaro, störst ökning har skett hos vårdbiträden som ökat från 9,2 procent till 13,4 procent sjukfrånvaro. Sett till män och kvinnor har kvinnornas sjukfrånvaro ökat från 8,8 procent till 10,6 procent, medans männens sjukfrånvaro minskat något. Att över 90 procent av alla arbetade timmar inom äldreomsorgen utförs av kvinnor och kvinnor i större utsträckning arbetar inom de områden som har högre sjukfrånvaro gör jämförelsen svår att dra slutsatser från. Under året ökade samarbetet med företagshälsovården för att vända och förebygga de ökande sjukskrivningstalen. Antalet beställningar av 1:a dagsintyg ökade och berörda medarbetare erbjöds hälsoundersökning i förebyggande syfte. Förvaltningen erbjöd långtidssjuka att delta i särskilt projekt i samarbete med företagshälsovården för att öka möjligheterna till hållbar återgång i arbete efter lång sjukskrivning. Ytterligare genomfördes ett antal förebyggande personalsociala insatser på gruppnivå gällande både samarbetsklimat och konfliktlösning. Arbetsskador och tillbud Antal Arbetsskador Antalet arbetsskador var 46 stycken varav 10 resulterade i sjukskrivning under Det är en minskning jämfört med föregående år med 20 anmälda arbetsskador. Av arbetsskadorna klassificerades nio som allvarliga händelser. Bland dessa var fallolyckor vanligast och fem av de allvarliga händelserna inträffade nattetid. Arbetsskadorna var jämnt fördelade mellan Hemtjänst och Äldreboende samtidigt som nattarbetande personal var en överrepresenterad grupp med 22 % av arbetsskadorna.

15 Sammanfattande analys för året Under 2015 har invånarna över 65 år i Alingsås kommun ökat med cirka 220 personer. Befolkningsförändringen mellan 2014 och 2015 anger en demografisk volymökning av äldreomsorg på cirka 2,0 procent. Verklig ökning av antal vårdtagare har under 2015 överstigit den demografiskt motiverade volymökningen och uppgår till cirka 3,0 procent. Äldre invånare år år > 90 år I Alingsås kommun Alingsås tätort Bjärke Hemsjö Totalt Personer med behov av äldreomsorg kommer öka under de kommande åren, ökningen av äldreomsorgen har påbörjats och behovet av boendeplatser har varit större än tillgången. Under 2015 har nämnden tagit beslut om utbyggnad på Bjärkegården och planerat för ny- /ombyggnation på Brunnsgården. Samtidigt är trenden att en mindre andel av de äldre får sin omvårdnad på särskilt boende. För att möjliggöra för äldre att kunna bo kvar längre i sin hemmiljö har förebyggande insatser utökats och planering inför att bygga ut välfärdsteknologi pågår. Vård och äldreomsorgsnämnden har under 2015 fortsatt sin strävan mot en god kvalitet i äldreomsorgen. Under de senaste åren har trenden varit att kvaliteten i verksamheten förbättrats. Socialstyrelsens brukarundersökning 2015 visar att cirka 90 procent av vårdtagarna i Alingsås sammantaget är ganska eller mycket nöjda med omsorgen. Resultatet visar att Alingsås äldreomsorg har en god kvalitet i en nationell jämförelse. En stor utmaning under 2015 har varit att balansera de ökade behoven i äldreomsorgen med en budget som inte kompenserar för det ökade omsorgsbehovet. Under 2015 har nämnden haft en låg nettokostnadsökning och därigenom uppnått budgetbalans. Men samtidigt har fler personer fått vänta allt längre på särskilt boende, lagkravet att den äldre ska erbjudas plats senast tre månader efter beslut uppnås ej, kvalitetsbetygen har minskat något jämfört med 2014 och det har blivit svårare att rekrytera personal till äldreomsorgen. Att utmana och tänka utanför den egna organisationen för att bättre tillgodose äldres behov av vård och omsorg blir allt viktigare. Det blir även allt tydligare att nya arbetssätt i den egna organisationen behövs men också att förändringar måste ske i samverkan med andra sjukvårdshuvudmän och organisationer. Allt för att alingsåsaren även framåt ska känna sig nöjd och trygg med vården och omsorgen.

Helårsuppföljning. Hemtjänst / LOV

Helårsuppföljning. Hemtjänst / LOV Helårsuppföljning Hemtjänst / LOV 2017 Långsiktig ökningstakt av hemtjänst (Hemtjänsttimmar per månad) 40 000 35 000 30 000 25 000 21 869 23 344 23 751 26 137 27 127 28 240 30 821 30 387 33 900 20 000

Läs mer

Vård- och äldreomsorgsnämndens flerårsstrategi

Vård- och äldreomsorgsnämndens flerårsstrategi Vård- och äldreomsorgsnämndens flerårsstrategi 2016-2018 Vård och äldreomsorgsnämndens (VÄNs) uppdrag är att erbjuda äldre personer möjligheten att åldras i trygghet med bibehållet oberoende samt erbjuda

Läs mer

Halvårsuppföljning. Hemtjänst / LOV

Halvårsuppföljning. Hemtjänst / LOV Halvårsuppföljning Hemtjänst / LOV 2016 35 000 30 000 25 000 20 000 15 000 10 000 5 000 17 053 Långsiktig ökningstakt av hemtjänst (Hemtjänsttimmar per månad) 18 574 19 816 20 814 24 990 27 535 26 737

Läs mer

Vårbokslut Vård och äldreomsorgsnämnden

Vårbokslut Vård och äldreomsorgsnämnden Vårbokslut 2016 Vård och äldreomsorgsnämnden Vårbokslut 2016 Nuläge Verksamhet Huvudsaklig verksamhet Vård och äldreomsorgsnämndens (VÄNs) uppdrag är att erbjuda äldre personer möjligheten att åldras i

Läs mer

Delårsbokslut. Vård och äldreomsorgsnämnden

Delårsbokslut. Vård och äldreomsorgsnämnden Delårsbokslut 2015 Vård och äldreomsorgsnämnden Delårsbokslut 2015 Vård och äldreomsorgsnämnden Nutid Verksamhet Huvudsaklig verksamhet Vård och äldreomsorgsnämndens (VÄNs) uppdrag är att erbjuda äldre

Läs mer

Vård och äldreomsorgsnämndens årsredovisning 2014

Vård och äldreomsorgsnämndens årsredovisning 2014 Vård och äldreomsorgsnämndens årsredovisning 2014 Måluppfyllelse och verksamhet Åtaganden och nyckeltal I Alingsås är det tryggt säkert och välkomnande Bostaden och omgivningen påverkar den äldres möjlighet

Läs mer

Managementrapport 2014

Managementrapport 2014 Social- och omsorgskontoret Managementrapport 2014 Nämnd: Äldreomsorgsnämnden Månad: oktober Ekonomi tkr Resultat perioden Rättvisande resultat efter korrigeringar helårsresultat efter beslutade åtgärder

Läs mer

Andel ganska eller mycket nöjda 2012 Andel ganska eller mycket nöjda 2013. Hemtjänst Boende Hemtjänst Boende

Andel ganska eller mycket nöjda 2012 Andel ganska eller mycket nöjda 2013. Hemtjänst Boende Hemtjänst Boende Årsredovisning 2013 Måluppfyllelse I Alingsås är det tryggt säkert och välkomnande Bostaden och omgivningen påverkar den äldres möjlighet att kunna bo kvar i sitt boende samt känsla av trygghet. Nämnden

Läs mer

Årsredovisning. Vård och äldreomsorgsnämnden

Årsredovisning. Vård och äldreomsorgsnämnden Årsredovisning Vård och äldreomsorgsnämnden 2016 1 Verksamhet och måluppfyllelse Verksamhet Det gångna året har präglats av utmaningar inom såväl personal som volym och ekonomi. Året startade med ett mycket

Läs mer

Vård- och omsorgsnämnden Nämndsbudget 2015-2017

Vård- och omsorgsnämnden Nämndsbudget 2015-2017 Vård- och omsorgsnämnden Nämndsbudget 2015-2017 Innehållsförteckning LÅNGSIKTIG HÅLLBAR UTVECKLING... 3 VÄRDEGRUND... 3 BRUKARE... 4 VISION... 4 VERKSAMHETSIDÉ... 4 ÖVERGRIPANDE BRUKARMÅL... 4 PERSONAL...

Läs mer

Uppföljningsrapport, april 2018

Uppföljningsrapport, april 2018 Uppföljningsrapport, april 2018 Resultaten som presenteras i denna rapport är preliminära SOCIALFÖRVALTNINGEN Ekonomiskt utfall Efter mars månad visar prognosen för socialnämnden ett underskott på 25 mnkr.

Läs mer

Delårsbokslut. Vård och äldreomsorgsnämnden

Delårsbokslut. Vård och äldreomsorgsnämnden Delårsbokslut Vård och äldreomsorgsnämnden 2016 Delårsbokslut 2016 Vård och äldreomsorgsnämnden Nutid Verksamhet Huvudsaklig verksamhet Vård och äldreomsorgsnämndens (VÄNs) uppdrag är att erbjuda äldre

Läs mer

Uppföljningsrapport, november 2018

Uppföljningsrapport, november 2018 Uppföljningsrapport, november 2018 Resultaten som presenteras i denna rapport är preliminära SOCIALFÖRVALTNINGEN Ekonomiskt utfall Prognos november månad, socialnämnden: -3,5 mnkr (-5 mnkr) (Prognos inom

Läs mer

TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2018-12-07 Sida 1(1) Vård och omsorg Kenneth Lindhe 0479528233 kenneth.lindhe@osby.se Budgetuppföljning 2018 Dnr VON/2018:34 042 Vård och omsorg förslag till Vård och omsorgsnämnden

Läs mer

Socialnämnden bokslut

Socialnämnden bokslut - attraktiv och hållbar i alla delar, hela livet Socialnämnden bokslut 2015 2016-01-15 1) Resultatavstämning (måluppfyllelse) 2) Ekonomi 3) Statistik/nyckeltal - attraktiv och hållbar i alla delar, hela

Läs mer

Arbetsmiljöbokslut. år 2012

Arbetsmiljöbokslut. år 2012 Arbetsmiljöbokslut 2 Personalredovisning till nämndens årsredovisning Antal anställningar den 1 november 2012 Befattningsbenämning Antal personer Antal anställningar Antal årsarbetare Medelålder Administratörer

Läs mer

Lägesrapport april Socialnämnd

Lägesrapport april Socialnämnd Lägesrapport april 2019 Socialnämnd 1 Innehållsförteckning 1 Verksamhetsuppföljning... 3 1.1 Nuläge... 3 1.2 Framtid... 3 1.3 Vad behövs för att klara framtiden... 4 2 Ekonomisk uppföljning i Mnkr... 5

Läs mer

Ekonomisk prognos Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden

Ekonomisk prognos Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden Ekonomisk prognos 2019 Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden Innehållsförteckning Sammanfattning...3 Ekonomisk utveckling under året...4 Budgetavvikelse...4 Verksamhetsmått...4 Analys av avvikelse i förhållande

Läs mer

Ekonomisk uppföljning per 31 oktober Socialförvaltningen

Ekonomisk uppföljning per 31 oktober Socialförvaltningen Ekonomisk uppföljning per 31 oktober 2016 Socialförvaltningen Socialförvaltningen Socialförvaltningen myndighet Intäkter Kostnader Avvikelse Prognos Individ- och Familjeomsorgen 237 875-234 486 3 389 4

Läs mer

Verksamhetsplan 2014-2017 för nämnd och bolag

Verksamhetsplan 2014-2017 för nämnd och bolag Bilaga 4 Verksamhetsplan - för nämnd och bolag Omvårdnadsnämnd 1 Mål inom respektive perspektiv 1.1 Medborgare och kunder Omvårdnadsnämnden har nöjda kunder som erbjuds god service och möjlighet till inflytande,

Läs mer

Granskning av årsredovisning Hemvårdsnämnden

Granskning av årsredovisning Hemvårdsnämnden Revisionsrapport Granskning av årsredovisning Hemvårdsnämnden Halmstads kommun 2009-04-07 Margareta Bertin Christel Eriksson Leif Johansson Innehållsförteckning 1 Sammanfattande synpunkter...3 2 Inledning...4

Läs mer

Sammanfattning till årsredovisning 2018

Sammanfattning till årsredovisning 2018 2019-02-12 Dnr: 18ON569 Sammanfattning till årsredovisning 2018 Omvårdnadsnämnd Innehållsförteckning 1 Ordförande och förvaltningschef...3 2 Resultat och investeringar...3 3 Målanalys...3 3.1 Invånare

Läs mer

Ekonomisk uppföljning per den 31 mars, Vård- och omsorgsnämnden

Ekonomisk uppföljning per den 31 mars, Vård- och omsorgsnämnden -04-14 Frida Wennermark Controller Ekonomisk uppföljning per den 31 mars, Vård- och omsorgsnämnden Ekonomisk sammanställning HELÅR Driftsredovisning per slag (belopp i tkr) % Verksamhetens intäkter Avgifter

Läs mer

Sammanträde med Vård- och äldreomsorgsnämnden

Sammanträde med Vård- och äldreomsorgsnämnden Kallelse/Underrättelse Sammanträde med Vård- och äldreomsorgsnämnden Tid: Måndagen den 16 Maj 2016, kl 16:00 Plats: OBS! Brunnsgården, Norra Ringgatan 8, Samlingssalen Majoriteten har förmöte kl 15:00

Läs mer

Uppföljningsrapport, oktober 2018

Uppföljningsrapport, oktober 2018 Uppföljningsrapport, oktober 2018 Resultaten som presenteras i denna rapport är preliminära SOCIALFÖRVALTNINGEN Ekonomiskt utfall Prognos oktober månad, socialnämnden: -5 mnkr (-6 mnkr) (Prognos inom parentes

Läs mer

Tertialrapport Ekonomi och Personal. Omsorgsnämnd Apr 2015

Tertialrapport Ekonomi och Personal. Omsorgsnämnd Apr 2015 Tertialrapport Ekonomi och Personal Omsorgsnämnd Apr 2015 Innehållsförteckning Måluppfyllelse... 3 All vård, skola och omsorg ska vara god och kvalitetssäkrad... 3 Medborgarna ska uppleva att de har goda

Läs mer

Ekonomisk rapport efter september månad

Ekonomisk rapport efter september månad TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Magnus Levin 2017-10-12 ON 2017/0094 53510 Omsorgsnämnden Ekonomisk rapport efter september månad Förslag till beslut Omsorgsnämnden godkänner den ekonomiska

Läs mer

Uppföljningsrapport, september 2018

Uppföljningsrapport, september 2018 Uppföljningsrapport, september 2018 Resultaten som presenteras i denna rapport är preliminära SOCIALFÖRVALTNINGEN Ekonomiskt utfall Prognos september månad, socialnämnden: - mnkr (- mnkr) (Prognos inom

Läs mer

Uppföljningsrapport, februari 2019

Uppföljningsrapport, februari 2019 Uppföljningsrapport, februari 2019 Resultaten som presenteras i denna rapport är preliminära SOCIALFÖRVALTNINGEN Ekonomiskt utfall Prognos februari månad, socialnämnden: -1,0 mnkr () (Prognos inom parentes

Läs mer

Ekonomisk rapport efter november

Ekonomisk rapport efter november TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Magnus Levin 2014-12-09 ON 2014/0111 53510 Omsorgsnämnden Ekonomisk rapport efter november Förslag till beslut Omsorgsnämnden godkänner den ekonomiska

Läs mer

Uppföljningsrapport, juli 2018

Uppföljningsrapport, juli 2018 Uppföljningsrapport, juli 018 Resultaten som presenteras i denna rapport är preliminära SOCIALFÖRVALTNINGEN Ekonomiskt utfall Prognos juli månad, socialnämnden: - mnkr (-11 mnkr) Efter juli månad visar

Läs mer

Tjänsteskrivelse Socialnämndens månadsrapport per den

Tjänsteskrivelse Socialnämndens månadsrapport per den VALLENTUNA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE FÖRVALTING -11-12 DNR SN.065 TORBJÖRN NYQVIST SID 1/1 TORBJORN.NYQVIST@VALLENTUNA.SE SOCIALNÄMNDEN Tjänsteskrivelse Socialnämndens månadsrapport per den -10-31 Förslag

Läs mer

PERSONAL I FARSTA STADSDELS- FÖRVALTNING 2012

PERSONAL I FARSTA STADSDELS- FÖRVALTNING 2012 FARSTA STADSDELSFÖRVALTNING HR-AVDELNINGEN BENGT WALLENIUS SID 1 (6) 2012-12-27 PERSONAL I FARSTA STADSDELS- FÖRVALTNING 2012 Alla uppgifter avser tillsvidareanställd personal om inte annat anges. Anställda

Läs mer

Månadsrapport Ekonomi och Personal. Nybro kommun Okt 2014

Månadsrapport Ekonomi och Personal. Nybro kommun Okt 2014 Månadsrapport Ekonomi och Personal Nybro kommun Okt 2014 Innehållsförteckning Ekonomi... 3 Driftsredovisning... 3 Driftsredovisning per område/förvaltning... 4 Investeringsredovisning... 6 Avtalstrohet...

Läs mer

Vårbokslut Miljöskyddsnämnden

Vårbokslut Miljöskyddsnämnden Vårbokslut Miljöskyddsnämnden -05-07 Vårbokslut, Ansvarsenhet 40-41 Anvisning Nuläge Verksamhet Huvudsaklig verksamhet Miljöskyddsnämnden har antagit en tillsyns- och verksamhetsplan för. Planen följs

Läs mer

Bilaga till ekonomisk månadsrapport för omvårdnadsnämnden,

Bilaga till ekonomisk månadsrapport för omvårdnadsnämnden, Sid 1 (5) 2018-02-19 Dnr 17ON21 Tjänsteskrivelse Handläggare Rolf Hammar Tfn 026-17 93 05 rolf.hammar@gavle.se Omvårdnadsnämnden Bilaga till ekonomisk månadsrapport för omvårdnadsnämnden, december 2017

Läs mer

Socialförvaltningen (10) Prognostiserade helårsavvikelser samt budget och redovisat på driften. Budgetavvikelser

Socialförvaltningen (10) Prognostiserade helårsavvikelser samt budget och redovisat på driften. Budgetavvikelser Socialförvaltningen -03-07 1 (10) Socialnämnden DRIFTREDOVISNING Prognostiserade helårsavvikelser samt budget och redovisat på driften Område Nettobudget innevar ande år Budgetavvikelser Övrigt Summa Intäkter

Läs mer

1 September

1 September September 2019 2019 1 1 Sammanfattning Befolkningen uppgick efter vecka 39 till 162 728 vilket är 1 694 fler jämfört med årsskiftet. För september månad görs nu en helårsprognos och det är små förändringar

Läs mer

Skolförvaltningen - Uppföljning

Skolförvaltningen - Uppföljning 1(4) TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer Skolförvaltningen 2012-05-02 RS120097 Anders Hallberg, ekonomichef 0730-377955 Regionstyrelsen Skolförvaltningen - Uppföljning 1 2012 Förslag till beslut Regionstyrelsen

Läs mer

Kort sammanfattning: Resultatet för perioden januari-maj för förvaltningen Hälsa och funktionsstöds båda uppdrag uppgår till 555 tkr.

Kort sammanfattning: Resultatet för perioden januari-maj för förvaltningen Hälsa och funktionsstöds båda uppdrag uppgår till 555 tkr. MÅNADSRAPPORT MAJ 2015 Nämnd: DN ADH (Hälsa och funktionsstöd) Period: Jan-maj 2015 Kort sammanfattning: Resultatet för perioden januari-maj för förvaltningen Hälsa och funktionsstöds båda uppdrag uppgår

Läs mer

Landstingsdirektörens ekonomirapport oktober 2012

Landstingsdirektörens ekonomirapport oktober 2012 1 (6) Ekonomiavdelningen, LLK 2012-11-15 Landstingsdirektörens ekonomirapport oktober 2012 Ekonomi Tack vare en engångsåterbetalning för AFA-försäkringar för åren 2007-2008 prognostiseras ett utfall för

Läs mer

Vård- och äldreomsorgsnämnden

Vård- och äldreomsorgsnämnden Vård- äldreomsorgsnämnden Flerårsstrategi 2014-2016 1 1 Verksamhetsplanering... 3 1.1 Väsentlighets- riskanalys... 3 1.1.1 Samhällsutveckling på nationell nivå... 3 Ny lagstiftning SOSFS 2012:12... 3 Pensioner...

Läs mer

Bokslut 2014: resultat -17,8 mkr Bokslut 2013: resultat +0,1 mkr (med kompenserade volymer)

Bokslut 2014: resultat -17,8 mkr Bokslut 2013: resultat +0,1 mkr (med kompenserade volymer) Bilaga till Dnr: VoO.2015.0042 1 (6) 2015-02-17 Vård och Omsorg Johanna Elfsberg Bokslutsanalys 2014 Bokslut 2014: resultat -17,8 mkr Bokslut 2013: resultat +0,1 mkr (med kompenserade volymer) Volymökningar

Läs mer

Personalredovisning till nämndens årsredovisning

Personalredovisning till nämndens årsredovisning Personalredovisning till nämndens årsredovisning Antal anställningar 1 per den 1 november Befattningsbenämning Antal personer Antal anställningar Antal årsarbetare Medelålder Systemförvaltare 2 2 2 50,5

Läs mer

Vård- och omsorgsnämnden

Vård- och omsorgsnämnden Vård- och omsorgsnämnden Ordförande: Tony Hansson Förvaltningschef: Ann Letorp Ekonomi och verksamhet Utfall 31 mars och helårsprognos Omflyttning av medel rapport till kommunstyrelsen I nuläget inget

Läs mer

Verksamhetsplan Vård och omsorg i egen regi

Verksamhetsplan Vård och omsorg i egen regi Verksamhetsplan 2019 Vård och omsorg i egen regi Innehållsförteckning 1 Inledning...3 2 Verksamhetens ansvar och uppgifter...3 3 Verksamhetens utvecklingsområden...4 4 Mål...4 4.1 Hög kvalitet...4 4.2

Läs mer

Bokslut 2018 HÄLSA, VÅRD OCH OMSORG

Bokslut 2018 HÄLSA, VÅRD OCH OMSORG Bokslut 2018 HÄLSA, VÅRD OCH OMSORG Innehållsförteckning 1 Verksamhet... 3 1.1 Driftredovisning... 3 1.2 Årets händelser... 3 1.3 Mål och måluppfyllelse... 3 Brukaren ska uppleva att hon eller han får

Läs mer

Tjänsteskrivelse Socialnämndens månadsrapport per den

Tjänsteskrivelse Socialnämndens månadsrapport per den VALLENTUNA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE SOCIALFÖRVALTNING -03-10 DNR SN.065 AGNETA SANDSTRÖM SID 1/1 CONTROLLER AGNETA.SANDSTROM@VALLENTUNA.SE SOCIALNÄMNDEN Tjänsteskrivelse Socialnämndens månadsrapport per

Läs mer

Uppföljningsrapport, juni 2018

Uppföljningsrapport, juni 2018 Uppföljningsrapport, juni 2018 Resultaten som presenteras i denna rapport är preliminära SOCIALFÖRVALTNINGEN Ekonomiskt utfall Efter maj månad visar prognosen för socialnämnden ett underskott på 11 mnkr,

Läs mer

Delårsrapport per den 31 oktober med prognos för helår 2014

Delårsrapport per den 31 oktober med prognos för helår 2014 1 (6) Omsorgskontoret 2014-11-20 Dnr Än 2014-4 Äldrenämnden Delårsrapport per den 31 oktober med prognos för helår 2014 FÖRSLAG TILL BESLUT 1. Delårsrapporten per den 31 oktober med prognos för helår 2014

Läs mer

Månadsuppföljning ekonomi per juli 2016

Månadsuppföljning ekonomi per juli 2016 Datum: -08-18 Handläggare: Dan Sjöholm Direktnr: 6616 Beteckning: SN.045 Månadsuppföljning ekonomi per juli Socialförvaltningen totalt (%) Prognos Avvikelse prognos/ budget Verksamhetens intäkter 235 986

Läs mer

Utveckling av hemtjänsten

Utveckling av hemtjänsten Bromma stadsdelsförvaltning Verksamhetsområde Äldreomsorg Tjänsteutlåtande Dnr 547-16-1.5.1 Sida 1 (5) SDN 2017-02-02 2016-12-05 Handläggare Susanne Brinkenberg Telefon: 08-508 06 320 Till Bromma stadsdelsnämnd

Läs mer

Uppföljning internkontrollplan 2018, första halvåret 2018

Uppföljning internkontrollplan 2018, första halvåret 2018 TJÄNSTEUTLÅTANDE Socialkontoret Dnr SN/2018:19-012 Planering och administration 2018-09-03 1/2 Handläggare Barbro Ernald 0152-296 07 Uppföljning internkontrollplan 2018, första halvåret 2018 Förslag till

Läs mer

Ekonomisk rapport efter november månad 2017

Ekonomisk rapport efter november månad 2017 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Magnus Levin 2017-12-04 ON 2017/0107 53510 Omsorgsnämnden Ekonomisk rapport efter november månad 2017 Förslag till beslut Omsorgsnämnden godkänner den

Läs mer

Apr 2019 MÅNADSRAPPORT APRIL. Barn- och skolnämnden

Apr 2019 MÅNADSRAPPORT APRIL. Barn- och skolnämnden Apr 2019 MÅNADSRAPPORT APRIL Barn- och skolnämnden Innehållsförteckning Sammanfattning...3 Förvaltningsberättelse...4 Ekonomi...4 Resultat...4 Investeringar...5 Personal...6 Antal anställda...6 Hälsa och

Läs mer

Befolkningen uppgick efter vecka 21 till vilket är 747 fler jämfört med vid årsskiftet.

Befolkningen uppgick efter vecka 21 till vilket är 747 fler jämfört med vid årsskiftet. 1 (9) 2 Sammanfattning Befolkningen uppgick efter vecka 21 till 156 564 vilket är 747 fler jämfört med vid årsskiftet. Resultatet per maj uppgick till minus 155 mnkr vilket innebär en minskning jämfört

Läs mer

Uppföljning internkontrollplan och delårsuppföljning av nyckeltal för vård och omsorgsnämnden 120101-120630 Redovisning av nyckeltal: Sammanlagt antal invånare över 65 år, 15/6-12, 1516 fördelat på åldersintervaller

Läs mer

Prognostiserade helårsavvikelser samt budget och redovisat på driften i tusentals kronor. Budgetavvikelser. Övrigt Summa Intäkter Netto

Prognostiserade helårsavvikelser samt budget och redovisat på driften i tusentals kronor. Budgetavvikelser. Övrigt Summa Intäkter Netto Socialnämnden DRIFTREDOVISNING Prognostiserade helårsavvikelser samt budget och redovisat på driften i tusentals kronor Område Nettobudget innevar ande år Budgetavvikelser Övrigt Summa Intäkter Netto Personal

Läs mer

Månadsrapport - Ekonomi, personal och kvalitet. Nybro kommun Okt 2016

Månadsrapport - Ekonomi, personal och kvalitet. Nybro kommun Okt 2016 Månadsrapport - Ekonomi, personal och kvalitet Nybro kommun Okt 2016 Driftsredovisning... 3 Driftsredovisning per område/förvaltning... 4 Investeringsredovisning... 6 Avtalstrohet... 7 Hälsotal - total

Läs mer

Vård- och omsorgsnämndens arbetsutskott

Vård- och omsorgsnämndens arbetsutskott KALLELSE Datum 2018-11-01 1(1) Vård- och omsorgsnämndens arbetsutskott Tid: Torsdagen den 8 november 2018, klockan 08:30 Plats: Sammanträdesrum Osby, kommunhuset i Osby Ärende 1 Upprop och protokollets

Läs mer

Vård- och omsorgsstyrelsen BUP Kvartal

Vård- och omsorgsstyrelsen BUP Kvartal Vård- och omsorgsstyrelsen BUP 3 2014 Kvartal 3 2014 Utskriftsdatum: 4 november 2014 Innehållsförteckning 1 Vård- och omsorgsstyrelsen... 3 1.1 Sammanfattning... 3 1.2 Ekonomiskt resultat för nämnden...

Läs mer

Budgetunderlag Äldreomsorgsnämnden

Budgetunderlag Äldreomsorgsnämnden Budgetunderlag 2018 2021 Äldreomsorgsnämnden Innehållsförteckning 1 Omvärldsanalys... 3 1.1 Äldreomsorgsnämndens verksamhet... 3 2 Verksamhetsutveckling... 6 3 Grunduppdrag... 7 3.1 Vård och omsorg om

Läs mer

Vård- och omsorgsnämnd. Nämndsbudget 2012-2014

Vård- och omsorgsnämnd. Nämndsbudget 2012-2014 Nämndsbudget 2012-2014 Innehållsförteckning LÅNGSIKTIG HÅLLBAR UTVECKLING... 3 VÄRDEGRUND... 3 BRUKARE... 4 VISION... 4 VERKSAMHETSIDÉ... 4 ÖVERGRIPANDE BRUKARMÅL... 4 PERSONAL... 6 VISION... 6 VERKSAMHETSIDÉ...

Läs mer

Ekonomisk rapport efter mars månad

Ekonomisk rapport efter mars månad TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Magnus Levin 2015-04-14 ON 2015/0040 53510 Omsorgsnämnden Ekonomisk rapport efter mars månad Förslag till beslut Omsorgsnämnden godkänner den ekonomiska

Läs mer

05. Månadsuppföljning maj Kultur- och fritidsnämnden

05. Månadsuppföljning maj Kultur- och fritidsnämnden 05. Månadsuppföljning maj 2019 Kultur- och fritidsnämnden 1 Månadsuppföljning maj 2019 1.1 Utfall/Prognos Driftredovisning UTFALL PROGNOS UTFALL Nettokostn i tkr Budget Utfall Avvikelse Budget Prognos

Läs mer

Socialnämnden i Järfälla

Socialnämnden i Järfälla 2014 Budget- och verksamhetsuppföljning per april och prognos för helår 2014 Socialnämnden i Järfälla (samhällsuppdraget) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. SOCIALNÄMNDENS VERKSAMHET - SAMHÄLLSUPPDRAGET... 2 2. DRIFTBUDGETEN...

Läs mer

Sammanfattning till årsredovisning 2017

Sammanfattning till årsredovisning 2017 2018-02-19 Dnr: 17ON394 Sammanfattning till årsredovisning 2017 Omvårdnadsnämnd Innehållsförteckning 1 Ordförande och förvaltningschef... 3 2 Resultat och investeringar... 3 3 Målanalys... 3 3.1 Medborgare

Läs mer

Övergripande mål och fokusområden

Övergripande mål och fokusområden Övergripande mål och fokusområden Regionfullmäktiges mål och fokusområden 3 strategiska mål Västra Götaland ska sträva efter det hållbara samhället med tillväxt av jobb och företag i hela regionen En sammanhållen

Läs mer

KOMMUNSTYRELSEN VERKSAMHETER INOM SOCIALA UTSKOTTETS ANSVARSOMRÅDE

KOMMUNSTYRELSEN VERKSAMHETER INOM SOCIALA UTSKOTTETS ANSVARSOMRÅDE KOMMUNSTYRELSEN VERKSAMHETER INOM SOCIALA UTSKOTTETS ANSVARSOMRÅDE Ordförande: Socialchef: Kjell-Åke Nilsson Jhonas Nilsson REDOVISAT HELÅR 2018 2018 2017 Driftintäkter Driftkostnader Nettoram Kalk kapitalkostnad

Läs mer

Ann-Christine Mohlin 08-523 027 45 ann-christine.molin@sodertalje.se

Ann-Christine Mohlin 08-523 027 45 ann-christine.molin@sodertalje.se 1 (4) 2010-05-17 Tjänsteskrivelse Dnr ÄON 11/23 Kontor Äldreomsorgskontoret Handläggare Ann-Christine Mohlin 08-523 027 45 ann-christine.molin@sodertalje.se Äldreomsorgsnämnden Äldreomsorgsnämndens delårsbokslut

Läs mer

Bokslutskommuniké 2017

Bokslutskommuniké 2017 Bokslutskommuniké 2017 Uppgifterna i bokslutskommunikén är preliminära och kan komma att ändras i den slutliga årsredovisningen. Landstingsfullmäktige behandlar den slutliga årsredovisningen i april 2018.

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2012-08-31 Smedjebackens kommun Malin Liljeblad Godkänd revisor Fredrik Winter Revisor Oktober 2012 Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning

Läs mer

Uppföljningsrapport, augusti 2018

Uppföljningsrapport, augusti 2018 Uppföljningsrapport, augusti 01 Resultaten som presenteras i denna rapport är preliminära SOCIALFÖRVALTNINGEN Ekonomiskt utfall Socialnämndens utfall och prognos redovisas i dokumentet Delårsbokslut mål

Läs mer

Vård- och omsorgsnämnden Uppföljning juni månad Bilaga Von 86

Vård- och omsorgsnämnden Uppföljning juni månad Bilaga Von 86 Vård- och omsorgsnämnden Uppföljning juni månad Bilaga Von 86 Vård- och omsorgsnämndens sammanfattning till kommunstyrelsen för perioden jan-juni samt prognos Liksom under tidigare prognoser under året

Läs mer

Bidrag till måluppfyllelse

Bidrag till måluppfyllelse Ansvarsenhet Socialnämnden Bidrag till måluppfyllelse Delårsrapport Hur har verksamheten fortlöpt under årets första åtta månader? Förvaltningen har under de första åtta månaderna arbetat aktivt med den

Läs mer

2 Ekonomisk månadsuppföljning(von/2018:18)

2 Ekonomisk månadsuppföljning(von/2018:18) ORDFÖRANDEFÖRSLAG 1[1] Vård- och omsorgsnämnden 2018-11-14 Dnr von/2018:18 2 Ekonomisk månadsuppföljning(von/2018:18) Förslag till beslut Vård- och omsorgsnämnden godkänner prognosen per oktober 2018.

Läs mer

Resultat- och kvalitetsberättelse

Resultat- och kvalitetsberättelse Pool hemtjänst Resultat- och kvalitetsberättelse 2017 Resultat- och kvalitetsberättelse 2017 Pool hemtjänst Innehållsförteckning Inledning... 3 Varför en resultat- och kvalitetsberättelse?... 3 Vår enhet...

Läs mer

PROGNOS helår +-0,0 mnkr 2019 (mar)

PROGNOS helår +-0,0 mnkr 2019 (mar) Vård & omsorg PROGNOS helår +-0,0 mnkr 2019 (mar) Orsak: ökande hemtjänst Större åtgärder: Utökningar i planen för 2019 motsvarande 6 mnkr är parkerade i väntan på de första månadernas resultat. Alla åtgärder

Läs mer

Tillägg till tjänsteutlåtande daterat , angående inriktning för organisationsanpassningar inom äldreomsorgen

Tillägg till tjänsteutlåtande daterat , angående inriktning för organisationsanpassningar inom äldreomsorgen Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2013-02-28 Diarienummer: N132-0060/13 Sektor Äldreomsorg samt hälso- och sjukvård Carina Helgesson-Björk, Josefine Schultz Telefon: 365 00 00 E-post: fornamn.efternamn@ostra.goteborg.se

Läs mer

Bilaga till ekonomisk månadsrapport för omvårdnadsnämnden,

Bilaga till ekonomisk månadsrapport för omvårdnadsnämnden, Sid 1 (5) 2019-02-18 Dnr 18ON63 Tjänsteskrivelse Handläggare Rolf Hammar Tfn 026-17 93 05 rolf.hammar@gavle.se Omvårdnadsnämnden Bilaga till ekonomisk månadsrapport för omvårdnadsnämnden, december Resultaträkning

Läs mer

Bokslutskommuniké 2014

Bokslutskommuniké 2014 Bokslutskommuniké 2014 Bokslutskommunikéns syfte är att ge en snabb, kortfattad och övergripande bild av 2014 års utfall. Förändringar kan komma att ske i den slutliga årsredovisningen, som fastställs

Läs mer

Ekonomisk månadsrapport oktober 2013

Ekonomisk månadsrapport oktober 2013 Avdelningen för ekonomi, stadsmiljö och strategi Sida 1 (7) 2013-11-12 Handläggare: Pär Dahlqvist Telefon: 08 508 18 118 Till Farsta stadsdelsnämnd 2013-11-19 Ekonomisk månadsrapport oktober 2013 Förslag

Läs mer

VERKSAMHETSUPPFÖLJNING JANUARI SEPTEMBER 2009 EKONOMI och FINANS

VERKSAMHETSUPPFÖLJNING JANUARI SEPTEMBER 2009 EKONOMI och FINANS Datum 2009-10-19 VERKSAMHETSUPPFÖLJNING JANUARI SEPTEMBER 2009 EKONOMI och FINANS SAMMANFATTNING Prognosen för helåret visar på ett överskott med 59,4 mnkr gentemot balanskravet. Det är en förbättring

Läs mer

1 (6) Delårsrapport Socialnämnden. Datum Delårsrapport Socialnämnden Tertial

1 (6) Delårsrapport Socialnämnden. Datum Delårsrapport Socialnämnden Tertial Delårsrapport 1-2016 1 (6) Socialnämnden Datum 2016-05-13 Delårsrapport 1-2016 Socialnämnden Tertial 1 2016 2 (6) 1 Årsprognos för nämndens driftresultat Socialnämndens resultat efter 4 månader visar ett

Läs mer

Socialnämndens handlingsplan för ekonomi i balans SN-2017/104

Socialnämndens handlingsplan för ekonomi i balans SN-2017/104 Sida 1 av 3 Handläggare Tjänsteskrivelse Diarienummer Mats Ståhl Elgström Datum SN-2017/104 Socialchef 2017-04-26 Socialnämnden Socialnämndens handlingsplan för ekonomi i balans 2017-2018 SN-2017/104 Förslag

Läs mer

Uppföljningsrapport per april 2018

Uppföljningsrapport per april 2018 Uppföljningsrapport april 2018 1 (7) 2018-05-03 Bildning- och omsorgsförvaltningen Uppföljningsrapport per april 2018 Bildning- och omsorgsförvaltningen Ekonomi Bildnings- och omsorgsnämnden tkr 2018 Budget

Läs mer

Verksamhetsuppföljning Socialnämnden ,00 12,00

Verksamhetsuppföljning Socialnämnden ,00 12,00 Verksamhetsuppföljning 2015 2016-02-16 08,00 12,00 Uppnådda mål Mål Utfall Ansvarig nämnd ska främja integration för ensamkommande barn och unga enligt det avtal kommunen tecknat. Antalet folkbokförda

Läs mer

Maj 2019 MÅNADSRAPPORT MAJ. Barn- och skolnämnden

Maj 2019 MÅNADSRAPPORT MAJ. Barn- och skolnämnden Maj 2019 MÅNADSRAPPORT MAJ Barn- och skolnämnden Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Förvaltningsberättelse... 4 Ekonomi... 4 Resultat... 4 Investeringar... 5 Personal... 6 Antal anställda... 6 Hälsa

Läs mer

Uppdragsplan Vård- och omsorgsnämnden. Antagen av vård- och omsorgsnämnden 9 december 2015 VON 2015/

Uppdragsplan Vård- och omsorgsnämnden. Antagen av vård- och omsorgsnämnden 9 december 2015 VON 2015/ Uppdragsplan 2016 Vård- och omsorgsnämnden Antagen av vård- och omsorgsnämnden 9 december 2015 VON 2015/0864 003 1 Innehållsförteckning Inledning 3 Ansvarsområden 4 Verksamhetsidé 4 Uppföljning och utvärdering

Läs mer

Arbetsmiljöbokslut år 2011

Arbetsmiljöbokslut år 2011 Arbetsmiljöbokslut 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Personalredovisning till nämndens årsredovisning Antal anställningar per den 1 november 2011 Anställningsform, antal Könsfördelning

Läs mer

Uppföljning Hemtjänst LOV-utförare

Uppföljning Hemtjänst LOV-utförare Uppföljning Hemtjänst LOV-utförare Lag om valfrihetssystem, LOV - Lag om valfrihetssystem, LOV, reglerar bl.a vad som ska gälla för de kommuner som vill konkurrenspröva verksamheter genom att överlåta

Läs mer

Ekonomisk uppföljning oktober 2018

Ekonomisk uppföljning oktober 2018 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Magnus Levin 2018-11-09 ON 2018/0126 53510 Omsorgsnämnden Ekonomisk uppföljning oktober 2018 Förslag till beslut Omsorgsnämnden godkänner den ekonomiska

Läs mer

Dnr: Revisorerna 20/2016. Sundbybergs stad. Granskning av delårsrapport per

Dnr: Revisorerna 20/2016. Sundbybergs stad. Granskning av delårsrapport per Dnr: Revisorerna 20/2016 Sundbybergs stad Granskning av delårsrapport per 2016-08-31 Revisionsrapport 2016 Genomförd på uppdrag av revisorerna september/oktober 2016 Innehåll Inledning...2 Resultaträkning

Läs mer

Resultat september 2017

Resultat september 2017 SOCIALFÖRVALTNINGEN Handläggare Bergmark, Magnus Datum -10-18 Diarienummer SCN--0157 Socialnämnden Resultat september Förslag till beslut Socialnämnden föreslås besluta att lägga informationen till handlingarna

Läs mer

Uppföljning Vård- och omsorgsnämnden

Uppföljning Vård- och omsorgsnämnden s! 1 2 3 4 5 6 7 8 4 9 : ; < = = >? @ = = A B < @ C > = D A E < @ D < @! = < F C < G H < I J B K L M! K! N O 5 2 P 4 3 Q : O R S T U V W X S Y Z & ' + % [ # ) * $ % ' \ ] ^ _ ` [ & ) ( Z a & ) ) b c d

Läs mer

Sammanfattning december 2015

Sammanfattning december 2015 Beskrivning Medarbetare 2015 har som syfte att ge information om utvecklingen inom personalområdet. Medarbetare kommer ut en gång per år och ska ses som ett komplement till årsredovisningen. Dokumentet

Läs mer

UTKAST. Detaljbudget Patientnämnderna. Beslutsunderlag Patientnämnderna

UTKAST. Detaljbudget Patientnämnderna. Beslutsunderlag Patientnämnderna Detaljbudget 2019 Patientnämnderna UTKAST Beslutsunderlag 181101Patientnämnderna Dnr: PNN 2018-00089 Dnr: PNG 2018-00066 Dnr: PNS 2018-00065 Dnr: PNV 2018-00064 Dnr: PNÖ 2018-00066 Detaljbudget 2019 2019

Läs mer

Vård-och omsorgsnämnden. Presentation av årsredovisningen 2016

Vård-och omsorgsnämnden. Presentation av årsredovisningen 2016 Vård-och omsorgsnämnden Presentation av årsredovisningen 2016 NÖJDA MEDBORGARE: Nämndens mål: Under år 2016 ska minst 95 % av alla personer som har insatser inom äldreomsorg och LSS göras delaktiga i utformningen

Läs mer

Månadsrapport. Landstinget Blekinge oktober 2016 Ärendenr 2016/01466

Månadsrapport. Landstinget Blekinge oktober 2016 Ärendenr 2016/01466 Månadsrapport Landstinget Blekinge oktober 2016 Ärendenr 2016/01466 1 Landstinget Blekinge Christer Rosenquist 2016-11-14 Ärendenr 2016/01466 Dokumentnr 2016/01466-1 Landstingsstyrelsen Månadsrapport oktober

Läs mer

Uppföljningsrapport, maj 2018

Uppföljningsrapport, maj 2018 Uppföljningsrapport, maj 2018 Resultaten som presenteras i denna rapport är preliminära SOCIALFÖRVALTNINGEN Ekonomiskt utfall Socialnämndens utfall och prognos redovisas i dokumentet Delårsbokslut mål

Läs mer