Dnr Fastställd av kommunfullmäktige (8)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Dnr 2007.678 026. Fastställd av kommunfullmäktige 2007-12-17 174 1 (8) 2007-12-17"

Transkript

1 Fastställd av kommunfullmäktige (8)

2 INLEDNING Planen har tagits fram av Lycksele kommuns jämställdhetsgrupp vilken består av representanter från samtliga förvaltningar samt facklig representation. Demokratigruppen fungerar som styrgrupp till jämställdhetsgruppen. Jämställdhetsgruppen ska föra en regelbunden dialog med ledningsgruppen och demokratigruppen om det fortsatta jämställdhetsarbetet i Lycksele kommun. Syftet med Lycksele kommuns jämställdhetsplan är att främja kvinnors och mäns lika rätt ifråga om arbete, anställnings- och andra arbetsvillkor samt utvecklingsmöjligheter i arbetet. Vår utgångspunkt är att jämställda villkor för kvinnor och män skapar förutsättningar för en god arbetsmiljö och en effektiv verksamhet. Det finns ett värde i varje medarbetares individuella egenskaper, erfarenheter, attityder och värderingar. För att uppnå jämställda villkor krävs samverkan mellan arbetsgivare, arbetstagare och deras företrädare. Detta betonas också i lagen om jämställdhet. I lagtexten anges också kravet på upprättande av en jämställdhetsplan och vad den ska innehålla. Jämställdhetsplanen för är ett övergripande dokument som behandlar enbart det perspektiv som rör arbetsgivaren Lycksele kommun i förhållande till sina anställda och är utarbetad med utgångspunkt från de krav som Jämställdhetslagen ställer. Kommunfullmäktige beslutade om Lycksele kommuns verksamhetsmål för Ett av målen är att en medarbetarenkät ska genomföras. Revidering Jämställdhetsplanen revideras årligen. Jämställdhetsgruppen ansvarar för att uppföljning och revidering sker innan april månads utgång påföljande år. Så här jobbar vi med jämställdhet För att på ett medvetet sätt arbeta med jämställdhet krävs kunskap, engagemang och integrering i befintlig verksamhet. Detta sker genom att redan befintliga planer och dokument innehåller jämställdhetsperspektiv men också att nya metoder initieras. Planerade insatser o Ett utbildningsmaterial tas fram av jämställdhetsgruppen som kan användas vid ex samverkansmöten ansvarig jämställdhetsgruppen o Frågor rörande jämställdhet finns med i medarbetarenkäten. Frågorna som ska ingå i enkäten arbetas fram av jämställdhetsgruppen. Syftet är att göra en kartläggning över medarbetarnas arbetssituation o Att i utvecklingssamtalen ta med frågeställningar som rör jämställdhet ansvarig närmaste chef o From 2009 beskriver varje förvaltning verksamhetens jämställdhetsarbete i verksamhetsplanen ansvarig respektive förvaltningschef o From 2009 beskrivs det övergripande jämställdhetsarbetet i årsredovisningen ansvarig kommunchef o Utbildningsinsatser, för att öka genusmedvetenheten, för chefer och medarbetare kommunstyrelsen, socialnämnd, kultur- och utbildningsnämnd, servicenämnd, miljöoch samhällsnämnd samt jämställdhetsgruppen och demokratigruppen 2 (8)

3 Definitioner Jämställdhetsplanen innehåller många ord och begrepp som kräver en tydlig definition för att de ej ska missuppfattas eller tolkas olika av olika läsare. Även fastän alla nedan definierade begrepp ej ingår i denna jämställdhetsplan är det viktiga begrepp som ofta tas upp när jämställdhet ska diskuteras. Jämställdhet Jämställdhet innebär att kvinnor och män har lika rättigheter, skyldigheter och möjligheter inom alla områden i samhället. Jämlikhet Jämställdhet är inte synonymt med jämlikhet. Jämlikhet avser rättvisa förhållanden mellan alla individer och grupper i samhället och att alla människor har lika värde oavsett kön, religion, etnicitet, sexualitet, social tillhörighet m.m. Begreppet jämställdhet avgränsas till förhållandet mellan kvinnor och män, medan jämlikhet avser rättvisa förhållanden mellan alla individer och grupper i samhället. Feminism Innebär att kvinnor och män ska ha samma rättigheter. En Rörelse för kvinnors jämställdhet med mäns. En medvetenhet om systematiska skillnader i villkor för kvinnor och män som grupper i samhället samt en strävan efter förändring mot att kvinnor och män får lika villkor. Genus Begreppet genus används för att beskriva tolkningar av socialt och kulturellt kön. Genusperspektiv Att förstå hur vi påverkas av föreställningar om och förväntningar på kön samt vilka konsekvenser detta ger i exempelvis beslutsprocesser och vardagen. Jämställdhetsperspektiv Jämställdhetsperspektivet handlar om att analysera och redovisa förslag ur ett könsperspektiv. Det innebär att båda könens önskningar och behov ska beaktas liksom att traditionella uppfattningar om vad som anses som kvinnligt eller manligt ifrågasätts. Med ett jämställdhetsperspektiv kan makt och resurser omfördelas. Jämn könsfördelning Här avses 60/40 regeln dvs. en arbetsgrupp anses som kvinno- respektive mansdominerad om den består av mer än 60 % av det ena könet. Sexuella trakasserier Ovälkommet sexuellt uppträdande i ord eller handling som leder till att en person känner sig förnedrad, stressad eller på annat sätt illa till mods. Sexuella trakasserier handlar om ovälkommet uppträdande och kan vara o Runda ord, pornografiska bilder, nedsättande skämt om det kön du tillhör. o Ovälkomna kommentarer om utseende, klädsel eller privatliv o Ovälkomna anspelningar, blickar, gester eller tilltalsord o Oönskad fysisk beröring, avsiktlig onödig beröring, klappande och nypande o Ovälkomna förslag eller krav på sexuella tjänster 3 (8)

4 JÄMSTÄLLDHETSPLAN ARBETSFÖRHÅLLANDEN fysiska/psykiska och organisatoriska 4 JämL Arbetsgivaren ska genomföra sådana åtgärder som med hänsyn till arbetsgivarens resurser och omständigheterna i övrigt kan krävas för att arbetsförhållandens ska lämpa sig för både kvinnor och män. Lycksele kommun har ca 1700 anställda varav 200 är visstidsanställda. 72 procent av kommunens anställda är kvinnor. På tre av totalt fyra förvaltningar är kvinnorna i majoritet. På chefspositionerna ser könsfördelningen ut enlig följande: Antal personer Kvinnor Män Förvaltningschef 0 4 Avdelningschef 5 2 Enhetschef/Områdeschef Två av de kvinnliga avdelningscheferna ingår i kommunens ledningsgrupp. Alla verksamheter är formellt och praktiskt tillgängliga för både kvinnor och män arbetade 62 % av kvinnorna i kommunen heltid. Sjukfrånvaron 2006 var totalt 9,3 %. Kvinnornas sjukfrånvaro var nästan dubbelt så hög som männens. o Att minska den totala sjukfrånvaron till minst 7,5 procent år 2008 o Att minska den totala sjukfrånvaron till minst 5 procent år 2010 o Att kvinnors sjukfrånvaro närmar sig männens o Att andelen kvinnor som arbetar heltid ökar med 4 procentenheter till år 2009 o Att för utsatta yrkesgrupper med hög sjukfrånvaro använda sig av Previa vid sjuk- och friskanmälan med sjukvårdsrådgivning. o Att upprätta handlingsplan för att förhindra nya långtidssjukskrivningar och bryta pågående långtidssjukskrivningar o Att organisatoriskt och avtalsmässigt underlätta för heltid o Att erbjuda heltidsanställning till alla arbetstagare. Vid anställning under heltid redovisas skäl till detta. o Vid den årliga skyddsronden kontrollera den fysiska miljön så att den är anpassad för kvinnor och män 4 (8)

5 ARBETSLIV OCH FÖRÄLDRASKAP 5 JämL Arbetsgivaren ska underlätta för både kvinnliga och manliga arbetstagare att förena förvärvsarbete och föräldraskap. Av den föräldraledighet som togs ut 2006 stod kvinnorna för 91,8 % och männen 8,2 %. När det gäller tillfällig föräldrapenningen var siffran 73,7 % för kvinnorna och 26,3 % för männen. o Att anställda upplever att det är möjligt att förena arbetet med ansvar för barn. o Att andelen män som tar ut föräldraledighet och tillfällig föräldrapenning ökar jämfört mot o Att föräldraskapet bemöts positivt från arbetsgivarens och medarbetarnas sida. o Att varje anställd man som är eller ska bli förälder ska från närmste chef uppmuntras att ta ut sammanhängande föräldraledighet och tillfällig föräldrapenning. o Planera möten, resor i arbetet så att det inte försvårar för föräldrar att delta. o Att i medarbetarenkäten ta med frågor som rör arbete och föräldraskap. o Att erbjuda barnomsorg kvällar och helger SEXUELLA TRAKASSERIER 6 JämL Arbetsgivaren ska vidta åtgärder för att förebygga och förhindra att någon arbetstagare utsätts för sexuella trakasserier eller trakasserier på grund av en anmälan om könsdiskriminering. Med sexuella trakasserier avses sådant ovälkommet uppträdande grundat på kön eller ovälkommet uppträdande av sexuell natur som kränker arbetstagarens integritet i arbetet. Lycksele kommun har antagit riktlinjer och direktiv beträffande kränkande särbehandling samt sexuella trakasserier som finns utlagda på First Class under konferensen Personal. För den anställde som känner sig utsatt för sexuella trakasserier vänder man sig till närmaste chef/kontaktperson alternativt personalkonsulenten på Uppdragskontorets personalenhet. Ingen anställd ska behöva känna sig utsatt för ovälkomna närmanden eller andra former av trakasserier på grund av kön. Chefer på alla nivåer ska göra detta klart för sina medarbetare. o Kommunens rutiner för hantering av sexuella trakasserier samt riktlinjer för kränkande särbehandling uppmärksammas minst en gång per år vid samverkansmöten och alltid vid introduktion av nyanställda. o I medarbetarenkät ställs särskild fråga för att kontrollera om någon anställd känner sig utsatt för sexuella trakasserier. o Utbildning till chefer och kontaktpersoner om sexuella trakasserier 5 (8)

6 KOMPETENSUTVECKLING OCH REKRYTERING 7JämL Arbetsgivaren ska genom utbildning, kompetensutveckling och andra lämpliga åtgärder främja en jämn fördelning mellan kvinnor och män i skilda typer av arbete och inom olika kategorier av arbetstagare. 8JämL Arbetsgivaren ska verka för att lediga anställningar söks av både kvinnor och män. 9JämL När det på en arbetsplats inte råder en i huvudsak jämn fördelning mellan kvinnor och män i en viss typ av arbete eller inom en viss kategori av arbetstagare, ska arbetsgivaren vid nyanställningar särskilt anstränga sig för att få sökande av det underrepresenterade könet och söka se till att andelen arbetstagare av det könet efter hand ökar. Flertalet av kommunens yrkesgrupper är starkt kvinnodominerade. I de tekniska verksamheterna är förhållandet det motsatta. o Rekryteringsgrupper ska vara könsblandade. o Sträva efter en jämnare könsfördelning inom alla yrkesgrupper o Vid annonsering uppmuntra det underrepresenterade könet att söka genom en medveten utformning av annons. o Summera alla anställningar, som annonserats under 2008, uppdelat på kön o I medarbetarenkäten ställa frågor rörande kompetensutveckling. LÖNEFRÅGOR 10JämL I syfte att upptäcka, åtgärda och förhindra osakliga löneskillnader i lön och andra anställningsvillkor mellan kvinnor och män ska arbetsgivaren varje år kartlägga och analysera bestämmelser och praxis om löner och andra anställningsvillkor som tillämpas hos arbetsgivaren, samt löneskillnader mellan kvinnor och män som utför arbete som är att betrakta som lika eller likvärdigt och bedöma förekommande löneskillnader har direkt eller indirekt samband med kön. 11JämL Arbetsgivaren ska varje år upprätta en handlingsplan för jämställda löner och där redovisa resultatet av kartläggningen och analysen samt ange vilka lönejusteringar och andra åtgärder som behöver vidtas för att uppnå lika lön för arbetet som är att betrakta som lika eller likvärdigt. Planen ska innehålla en kostnadsberäkning och en tidsplanering utifrån målsättningen att de lönejusteringar som behövs ska genomföras så snart som möjligt och senast inom tre år. Lycksele kommun är en arbetsgivare därför är lönepolitiken gemensam för samtliga verksamheter. Lönepolitiken premierar goda arbetsprestationer samt motiverar till personlig utveckling genom att lönen är differentierad efter arbetets svårighetsgrad, självständighet och arbetets krav i övrigt. Lönespridning bland kommunens anställda syftar till att motivera medarbetarna att öka sin kompetens och skicklighet. Beslut om lön fattas i princip vid två tillfällen: o Vid de årliga löneöversynerna och o Vid lönesättning i samband med nyanställning 6 (8)

7 Inför löneöversynerna träffar förhandlingsdelegationen kommunens ledningsgrupp samt fackliga organisationer för att diskutera rekrytering, lönebilder och behov av prioriterade grupper i verksamheterna samt åtgärder enligt lönekartläggningen. Lönekartläggningen genomförs årligen med hjälp av ett databaserat verktyg (MIA = Marknad, individ och arbete). Skillnader i lön och andra anställningsvillkor mellan kvinnor och män ska vara sakliga och kunna förklaras på grunder som inte är könsrelaterade. o Årlig handlingsplan genomförs för jämställda löner. o Chefer ska i prioriteringsarbetet inför löneöversynen beakta lönekartläggningens åtgärdsplan. o För grupper som utför arbete som är att betrakta som lika eller likvärdigt ska förvaltningarna samordna sina prioriteringar. I förekommande fall även mellan förvaltningar. o Lönekartläggningens åtgärder särredovisas i samband med löneöversyn. 7 (8)

8 Bilaga Antal anställda per ålder och kön (070904) 60 år och över år år år Kvinnor Män år under 20 år 3 Uttag av föräldraledighet och tillf föräldpenning (2006) Timmar Kvinnor Män Föräldraledighet Tillf föräldrapenning 8 (8)

10-11 Lönejämförelse mellan kvinnor och män

10-11 Lönejämförelse mellan kvinnor och män 13 Jämställdhetslagen Arbetsgivaren skall varje år upprätta en plan för sitt Jämställdhetsarbete. Planen skall innehålla en översikt över de åtgärder enligt 4-9 som behövs på arbetsplatsen och en redogörelse

Läs mer

Jämställdhetsplan 2007-06-01 2008-05-31

Jämställdhetsplan 2007-06-01 2008-05-31 Kommunledningskontoret Jämställdhetsplan 2007-06-01 2008-05-31 Plan antagen av kommunfullmäktige 2007-06-25, 100 Grundläggande värderingar En jämlik arbetsplats är grundläggande för ett gott arbetsresultat

Läs mer

Norrlands nations jämställdhetsplan Antagen av Landskapet den 20 november 2008

Norrlands nations jämställdhetsplan Antagen av Landskapet den 20 november 2008 Norrlands nations jämställdhetsplan Antagen av Landskapet den 20 november 2008 Introduktion Norrlands nation i Uppsala är en viktig mötesplats för studenter. Nationens verksamhet ska vara jämställd och

Läs mer

Vägledning för arbetet med

Vägledning för arbetet med Vägledning för arbetet med Jämställdhetsplan i Landstinget Kronoberg ARBETSMATERIAL Inledning Landstinget Kronoberg har en central roll när det gäller att förverkliga svensk jämställdhetspolitik. Det är

Läs mer

Riktlinjer mot trakasserier pga. kön och sexuella trakasserier Haparanda stad

Riktlinjer mot trakasserier pga. kön och sexuella trakasserier Haparanda stad Riktlinjer mot trakasserier pga. kön och sexuella trakasserier Haparanda stad Antagen av Kommunfullmäktige 2008-12-15, 70 Innehållsförteckning Arbetsgivarens ansvar att förebygga, förhindra och utreda

Läs mer

Jämställdhetsplan för Historiska institutionen, gällande från 2009-07-01 till 2012-06-30

Jämställdhetsplan för Historiska institutionen, gällande från 2009-07-01 till 2012-06-30 Jämställdhetsplan för Historiska institutionen, gällande från 2009-07-01 till 2012-06-30 Historiska institutionens jämställdhetsarbete bedrivs utifrån de intentioner som generellt gäller för hela universitetet

Läs mer

TEKNISKA FÖRVALTNINGEN

TEKNISKA FÖRVALTNINGEN 1 JÄMSTÄLLDHETSPLAN FÖR TEKNISKA FÖRVALTNINGEN 2008 Antagen av tekniska nämnden den 27 februari 2008 9 2 Jämställdhetsplan för TEKNISKA FÖRVALTNINGEN Planen gäller from 1 januari 2008 tom den 31 december

Läs mer

Kungsholmens stadsdelsförvaltning

Kungsholmens stadsdelsförvaltning Kungsholmens stadsdelsförvaltning - en arbetsplats för alla Jämställdhets och mångfaldsplan 2016-18 Kungsholmens stadsdelsförvaltning HR-avdelningen Lindhagensgatan 76 Box 49039 100 28 Stockholm Innehållsförteckning

Läs mer

Likabehandlingsplan för läsåret 2010-2011

Likabehandlingsplan för läsåret 2010-2011 Likabehandlingsplan för läsåret 2010-2011 - Hagagymnasiets plan för att främja likabehandling och arbeta mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. 1. Inledning Bestämmelser i 14 a kap.

Läs mer

PLAN FÖR LIKA RÄTTIGHETER OCH MÖJLIGHETER

PLAN FÖR LIKA RÄTTIGHETER OCH MÖJLIGHETER PLAN FÖR LIKA RÄTTIGHETER OCH MÖJLIGHETER AB EKERÖ BOSTÄDER Policy antagen av AB Ekerö Bostäders styrelse 2014-11-14 Inledning Denna plan ansluter till Ekerö kommuns gemensamma Plan för lika rättigheter

Läs mer

Handlingsplan för jämställdhet och likabehandling Företagsekonomiska Institutionen

Handlingsplan för jämställdhet och likabehandling Företagsekonomiska Institutionen 1 HANDLINGSPLAN Dnr V 2015/726 Handlingsplan för jämställdhet och likabehandling Företagsekonomiska Institutionen Publicerad http://www.fek.handels.gu.se/ Beslutsfattare Prefekt, Freddy Hällsten Gäller

Läs mer

Plan 2013-2015. Jämställdhet

Plan 2013-2015. Jämställdhet Plan 2013-2015 Jämställdhet Dokumenttyp Måldokument Dokumentnamn Jämställdhetsplan Fastställd 2010-02-28 36 Giltighetstid 2013-2015 Dokumentansvarig Personalchef Senast reviderad 2013-09-05 Beslutsinstans

Läs mer

Likabehandlingsplan samt Plan mot kränkande behandling. Tallets förskola 2014/2015

Likabehandlingsplan samt Plan mot kränkande behandling. Tallets förskola 2014/2015 Likabehandlingsplan samt Plan mot kränkande behandling Tallets förskola 2014/2015 Likabehandlingsplanen gäller enligt Diskrimineringslagen (2008:567) och Skollagen (kap. 6) Reviderad september 2014 Innehållsförteckning

Läs mer

Formulär för kartläggning och analys av nuläget på arbetsplatsen gällande förekomsten av eventuell diskriminering och/eller trakasserier

Formulär för kartläggning och analys av nuläget på arbetsplatsen gällande förekomsten av eventuell diskriminering och/eller trakasserier Datum: 20 - - Formulär för kartläggning och analys av nuläget på arbetsplatsen gällande förekomsten av eventuell diskriminering och/eller trakasserier Arbetsplats: Ansvarig chef: Arbetsförhållanden: 1.

Läs mer

Den sammanvägda bilden visar på en hög motivation och goda förutsättningar för ett gott medarbetarengagemang.

Den sammanvägda bilden visar på en hög motivation och goda förutsättningar för ett gott medarbetarengagemang. Den sammanvägda bilden av medarbetarundersökningen 2015 visar att Nybro kommun är en bra arbetsgivare. Här finns hög motivation och goda förutsättningar för ett gott medarbetarengagemang. Medarbetare känner

Läs mer

Bedömningspunkter förskola och annan pedagogisk verksamhet för barn i förskoleåldern

Bedömningspunkter förskola och annan pedagogisk verksamhet för barn i förskoleåldern 2011-09-20 Bedömningspunkter förskola och annan pedagogisk verksamhet för barn i förskoleåldern Förskola Öppen förskola Pedagogisk omsorg Måluppfyllelse och resultat Här beskrivs verksamhetens sammantagna

Läs mer

ÅTGÄRDER/AKTIVITETER FÖR ATT NÅ MÅLET... 11 FÖRHÅLLANDET ARBETE FÖRÄLDRASKAP... 6 KARTLÄGGNING... 6 UTVÄRDERING... 6 MÅLSÄTTNING...

ÅTGÄRDER/AKTIVITETER FÖR ATT NÅ MÅLET... 11 FÖRHÅLLANDET ARBETE FÖRÄLDRASKAP... 6 KARTLÄGGNING... 6 UTVÄRDERING... 6 MÅLSÄTTNING... för Värnamo kommun JÄMSTÄLLDHETSPLAN FÖR VÄRNAMO KOMMUN... 3 ÖVERGRIPANDE MÅL... 4 RIKTLINJER FÖR JÄMSTÄLLDHETSARBETET... 4 DEFINITIONER... 5 ARBETSFÖRHÅLLANDEN... 5 KARTLÄGGNING... 5 UTVÄRDERING... 5

Läs mer

Strategi för Kulturrådets arbete med lika rättigheter och möjligheter 2016-2018

Strategi för Kulturrådets arbete med lika rättigheter och möjligheter 2016-2018 Strategi för Kulturrådets arbete med lika rättigheter och möjligheter 2016-2018 Kulturrådet har antagit denna strategi för att bidra till att alla ska få möjlighet att delta i kulturlivet, i enlighet med

Läs mer

Likabehandlingsstrategi

Likabehandlingsstrategi Datum Likabehandlingsstrategi Antagen av kommunstyrelsen 2016 Antagen av: Kommunstyrelsen 2016-04-05, 73 Dokumentägare: Dokumentnamn: Likabehandlingsstrategi Dokumentansvarig: en Personaldirektör Ersätter

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling.

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Torshälla stads nämnd Datum 1 (6) Torshälla stad Torshälla Förskolor Torshällas förskolor Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Inledning Alla förskolor ska arbeta aktivt och målinriktat

Läs mer

Mångfaldsplan 2012-2014 för Habilitering & Hjälpmedel med Handlingsplan (bil 1)

Mångfaldsplan 2012-2014 för Habilitering & Hjälpmedel med Handlingsplan (bil 1) H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Hans Olausson, personalchef 2012-11-12 Mångfaldsplan 2012-2014 för Habilitering & Hjälpmedel med Handlingsplan (bil 1) Inledning Habilitering & Hjälpmedelsförvaltningen

Läs mer

Överenskommelse om samverkan mellan socialförvaltningen och vård- och omsorgsförvaltningen. Mål, utgångspunkter och styrning 2015-2018

Överenskommelse om samverkan mellan socialförvaltningen och vård- och omsorgsförvaltningen. Mål, utgångspunkter och styrning 2015-2018 1 (5) Överenskommelse om samverkan mellan socialförvaltningen och vård- och omsorgsförvaltningen. Mål, utgångspunkter och styrning 2015-2018 Dokumenttyp: Riktlinje Beslutad av: SN 2015-03-18 106, VON 2015-03-26

Läs mer

Vi vill skapa en trygg miljö där olikheter är en tillgång.

Vi vill skapa en trygg miljö där olikheter är en tillgång. Vi vill skapa en trygg miljö där olikheter är en tillgång. Innehåll Vad säger lagen?. Definition av begrepp.. Åby förskolas likabehandlingsplan... Målsättning Främjande arbete Åtgärdande arbete Förankring.

Läs mer

Kränkande särbehandling

Kränkande särbehandling 1 (5) Typ: Riktlinje Giltighetstid: Version: 1.0 Fastställd: KS 2016-05-31, 152 Uppdateras: 1. Nolltolerans för kränkande särbehandling 1.1 Vad är kränkande särbehandling? 1.2 Vissa beteenden är alltid

Läs mer

9 Jämställdhet- och HBTQ-plan

9 Jämställdhet- och HBTQ-plan Protokoll Sammanträdesdatum 2016-02-16 5(8) Kommunstyrelsens personalutskott Ks/2016:30 9 Jämställdhet- och HBTQ-plan Personalutskottets beslut Personalutskottet föreslår kommunstyrelsen att föreslå kommunfullmäktige

Läs mer

Kommentar om anställningstiden på arbetsplatsen: Förhållandevis låg personalomsättning. 29 år eller yngre 14,2% 47.

Kommentar om anställningstiden på arbetsplatsen: Förhållandevis låg personalomsättning. 29 år eller yngre 14,2% 47. Kommentar om könsfördelningen på arbetsplatsen: 96,3 % kvinnor och 3,7 % män av 325 svarande (svarsfrekvens 61,4 %) Kommentar om åldersfördelningen på arbetsplatsen: Hög genomsnittsålder, flera pensionsavgångar

Läs mer

Stockholms universitets plan för lika rättigheter och möjligheter 2015

Stockholms universitets plan för lika rättigheter och möjligheter 2015 BESLUT -06-18 Dnr SU FV-2.12.1-3608-14 Stockholms universitets plan för lika rättigheter och möjligheter Stockholms universitet Besöksadress: Telefon: 08-16 20 00 www.su.se/jamlikhet E-post: jamlikhet@su.se

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR HAVELIDENS SKOLA - Avseende elever såväl som personal -

LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR HAVELIDENS SKOLA - Avseende elever såväl som personal - LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR HAVELIDENS SKOLA - Avseende elever såväl som personal - MÅL Vår skola ska vara en trygg miljö för alla. Det betyder att ingen som helst diskriminering får förekomma. Exempel på

Läs mer

Resultatrapport medarbetarundersökning februari 2013 UKK Utbildnings- och Kulturkontoret

Resultatrapport medarbetarundersökning februari 2013 UKK Utbildnings- och Kulturkontoret Resultatrapport medarbetarundersökning februari 2013 UKK Utbildnings- och Kulturkontoret Antal inbjudna 59 68 63 1 386 (Alla anställda som arbetat inom kommunen i tre månader.) Antal svar 61 58 1 150 Svarsfrekvens

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling 2011-2012

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling 2011-2012 1(6) Sörgårdens förskola Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling 2011-2012 2 Vår vision Vi vill att: alla barn på Sörgården ska känna att de har samma rättigheter och möjligheter, flickor

Läs mer

Anvisning om psykosocial skyddsrond

Anvisning om psykosocial skyddsrond ANVISNING Gäller från och med 2011-09-02 Anvisning om psykosocial skyddsrond Gäller fr o m 2000-10-01 Ändrad fr o m 2003-01-01, 2011-09-02 Denna anvisning grundar sig på: Arbetsmiljölagen, AML (1977:1160)

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Falu förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan År 2014/2015 Grunduppgifter Ansvariga för planen är: förskolechef pedagoger Planen gäller från 2014-10-01 Planen gäller till 2015-09-30

Läs mer

Policy samt handlingsplan mot diskriminering och kränkande särbehandling

Policy samt handlingsplan mot diskriminering och kränkande särbehandling 1 av 7 Policy samt handlingsplan mot diskriminering och kränkande särbehandling Dokumenttyp Policy samt handlingsplan Dokumentägare Personalfunktionen Dokumentnamn Policy samt handlingsplan mot diskriminering

Läs mer

Likabehandlingsplan. Lika rättigheter i förskolan Vitå förskola 2014/2015.

Likabehandlingsplan. Lika rättigheter i förskolan Vitå förskola 2014/2015. Likabehandlingsplan Lika rättigheter i förskolan Vitå förskola 2014/2015. 1 Ansvariga Ansvariga för planen är pedagogerna och förskolechefen vid Vitå förskola Vår vision är En förskola för alla På Vitå

Läs mer

Universitetsövergripande jämställdhetsplan för 2011-2013

Universitetsövergripande jämställdhetsplan för 2011-2013 Dnr SU 609-0044-11 Doknr 1 Universitetsövergripande jämställdhetsplan för 2011-2013 samt anvisningar och råd för upprättande av institutioners jämställdhetsplaner (Fastställd av rektor 2011-06-30) Innehåll

Läs mer

Handledning i arbetet att motverka kränkande särbehandling

Handledning i arbetet att motverka kränkande särbehandling Handledning i arbetet att motverka kränkande särbehandling I föreskriften Organisatorisk och social arbetsmiljö (AFS 2015:4) definieras kränkande särbehandling som följande: "Handlingar som riktas mot

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR: I Ur och Skur Förskolan Upptäckarna

LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR: I Ur och Skur Förskolan Upptäckarna Senast genomläst och reviderad på Personalmötet den 12 januari 2016 LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR: I Ur och Skur Förskolan Upptäckarna Innehållsförteckning: Sid. Målsättning...2 Vad säger läroplanen..3 Definitioner.4-5

Läs mer

Johan Söderberg (S) ordförande, Christer Sundqvist (M) 1:e vice ordförande, Anneli Hedberg, Inger Fredriksson (C)

Johan Söderberg (S) ordförande, Christer Sundqvist (M) 1:e vice ordförande, Anneli Hedberg, Inger Fredriksson (C) PERSONALUTSKOTTET 2016-05-11 1 Plats och tid Ateljén Nämndhuset kl. 13.15 15.00 Beslutande Johan Söderberg (S) ordförande, Christer Sundqvist (M) 1:e vice ordförande, Anneli Hedberg, Inger Fredriksson

Läs mer

Policy för integration och inkludering av nyanlända i Lidingö stad

Policy för integration och inkludering av nyanlända i Lidingö stad 1 (5) DATUM DNR 2015-11-09 KS/2015:234 Policy för integration och inkludering av nyanlända i Lidingö stad Antagen av kommunfullmäktige den 23 november 2015 2 (5) Inledning Lidingö stad har en lång historia

Läs mer

Regel 1 - Ökad medvetenhet

Regel 1 - Ökad medvetenhet Regel 1 - Ökad medvetenhet FN:s standardregler: Staterna bör aktivt öka medvetenheten i samhället om människor med funktionsnedsättning, om deras rättigheter, behov och möjligheter och om vad de kan bidra

Läs mer

Kommunikationspolicy i korthet för Lidingö stad

Kommunikationspolicy i korthet för Lidingö stad Kommunikationspolicy i korthet för Lidingö stad En policy ger stöd Att kommunicera är en del av vardagen för oss som arbetar i Lidingö stad. Att kommunikationen fungerar är viktigt för att vi ska kunna

Läs mer

Rutin för lönegrundande medarbetarsamtal

Rutin för lönegrundande medarbetarsamtal Rutin för lönegrundande medarbetarsamtal Det lönegrundande medarbetarsamtalet syftar till att: vara ett instrument för planering, styrning och utvärdering, vara ett medel för att föra ut verksamhetens

Läs mer

Löftadalens likabehandlingsplan

Löftadalens likabehandlingsplan Löftadalens likabehandlingsplan Vision Löftadalens folkhögskola har nolltolerans mot trakasserier, diskriminering och kränkande behandling i hela vår verksamhet. Mål Varje upptäckt diskriminering och kränkning

Läs mer

102 Jämställdhetsplan för Höörs kommun 2016-2018

102 Jämställdhetsplan för Höörs kommun 2016-2018 PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Sida 2016-05-09 1 (1) KOMMUNSTYRELSEN Dnr KSF 2016/187 102 Jämställdhetsplan för Höörs kommun 2016-2018 Beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta: 1.

Läs mer

Utgåva 2 Mars 2004 KALMAR KOMMUNS PERSONALPOLITIK

Utgåva 2 Mars 2004 KALMAR KOMMUNS PERSONALPOLITIK Utgåva 2 Mars 2004 KALMAR KOMMUNS PERSONALPOLITIK Spelregler för personalarbetet Denna broschyr är en kortfattad sammanställning av Kalmar kommuns personalpolitik. Den ger en bild av hur vi ser på dig

Läs mer

Detta dokument avser verksamheten vid MAI och omfattar studenter och anställda.

Detta dokument avser verksamheten vid MAI och omfattar studenter och anställda. Beslut Sida 1 av 4 s handlingsplan för lika villkor 2010 2012 (reviderad 2011 02 03) Lika villkor är LiU:s samlingsbegrepp för arbetet med jämställdhet och genus, etnisk och religiös mångfald, tillgänglighet

Läs mer

Personlig assistans med Kiruna Kommun som assistansanordnare

Personlig assistans med Kiruna Kommun som assistansanordnare Personlig assistans med Kiruna Kommun som assistansanordnare Kiruna kommuns vision Vår övertygelse om människors lika värde är lika djup och värdefull som vår malm Våra ambitioner är högre än våra fjäll

Läs mer

Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling för verksamhet vid Strövelstorps förskolor

Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling för verksamhet vid Strövelstorps förskolor Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling för verksamhet vid Strövelstorps förskolor Reviderad i november 2012 INNEHÅLL 1. Vision... 3 2. Begrepp... 3 3. Resultat av föregående års konkreta åtgärder...

Läs mer

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m.

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. ISSN 2002-1054, Artikelnummer 2016-6-15 Utgivare: Rättschef Pär Ödman, Socialstyrelsen Socialstyrelsens

Läs mer

Personliga ombud i Hudiksvalls och Nordanstigs Kommun

Personliga ombud i Hudiksvalls och Nordanstigs Kommun Personliga ombud i Hudiksvalls och Nordanstigs Kommun Kort historik I mitten av 1990.talet startade en försöksverksamhet med Personliga ombud i tio kommuner. Eftersom försöket föll väl ut kunde intresserade

Läs mer

Skolplan för Svedala kommun 2012 2015

Skolplan för Svedala kommun 2012 2015 skolplan 2012 2015 Skolplan för Svedala kommun 2012 2015 Nulägesbeskrivning Den kommunala förskolan, grundskolan och gymnasieskolan i Svedala kommun har en gemensam verksamhetsidé. Syftet med verksamhetsidén

Läs mer

Nationella jämställdhetsmål

Nationella jämställdhetsmål Grästorps kommun Jämställdhetsplan Antagandebeslut: Kommunstyrelsen 2014-04-08, 86 Giltighet: 2014-2016 Utgångspunkter Grästorp kommuns jämställdhetsplan tar sin utgångspunkt från de nationella jämställdhetsmålen,

Läs mer

Bilaga 1. Tele2 Sverige AB. Löneavtal

Bilaga 1. Tele2 Sverige AB. Löneavtal Bilaga 1 Tele2 Sverige AB Löneavtal giltighetstid 1 maj 2016 30 april 2017 Avtal om löner för Tele2 Sverige AB 1 Avtalets omfattning Avtalet gäller mellan Tele2 Sverige AB, 556267-5164 ( Tele2 ) samt Tele2

Läs mer

Enkät om heltid i kommuner och landsting 2015

Enkät om heltid i kommuner och landsting 2015 Enkät om heltid i kommuner och landsting 2015 Enkät om heltid i kommuner och landsting 2015 1 Enkät om heltid i kommuner och landsting 2015 2 Innehåll Heltidsarbetet ökar... 5 Varför ska fler jobba heltid?...

Läs mer

Likabehandlingsplan för Jämjö samverkansområde

Likabehandlingsplan för Jämjö samverkansområde Likabehandlingsplan för Jämjö samverkansområde Bakgrund Många barn och ungdomar utsätts för diskriminering och annan kränkande behandling i skolan, detta kan självfallet aldrig accepteras. Att skolan ska

Läs mer

En offensiv skola. Skolplan för Kristianstads kommun 2012 2018. R e v i d e r a d h ö s t e n 2 0 1 5

En offensiv skola. Skolplan för Kristianstads kommun 2012 2018. R e v i d e r a d h ö s t e n 2 0 1 5 En offensiv skola Skolplan för Kristianstads kommun 2012 2018 R e v i d e r a d h ö s t e n 2 0 1 5 En offensiv skola i en trygg miljö där alla utvecklas utifrån sina förutsättningar Utbildning ger individen

Läs mer

Förskolan Vårskogen, Svaleboskogen 7. Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-16

Förskolan Vårskogen, Svaleboskogen 7. Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-16 Förskolan Vårskogen, Svaleboskogen 7 Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-16 Planen gäller från november 2015-oktober 2016 Ansvariga för planen är avdelningens förskollärare Hela arbetslaget

Läs mer

Plan mot kränkande behandling och diskriminering / Likabehandlingsplan

Plan mot kränkande behandling och diskriminering / Likabehandlingsplan Plan mot kränkande behandling och diskriminering / Likabehandlingsplan Inledning Vi vill med vår likabehandlingsplan informera om hur vi arbetar med frågor som rör diskriminering och annan kränkande behandling.

Läs mer

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling för verksamheten inom fritidshem, förskoleklass och grundskolan

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling för verksamheten inom fritidshem, förskoleklass och grundskolan Likabehandlingsplan kränkande behandling för verksamheten inom fritidshem, förskoleklass och grundskolan Vad innebär den och vad säger lagen? Inget barn och ingen elev ska ställas utan ett säkert, tydligt

Läs mer

Likabehandlingsplan. Lika rättigheter i förskolan Vitå förskola 2015/2016.

Likabehandlingsplan. Lika rättigheter i förskolan Vitå förskola 2015/2016. Likabehandlingsplan Lika rättigheter i förskolan Vitå förskola 2015/2016. 1 Ansvariga Ansvariga för planen är pedagogerna och förskolechefen vid Vitå förskola. Vår vision är En förskola för alla På Vitå

Läs mer

Falköpings kommun. Jämställdhetsplan. Personalavdelningen 2004-09-30

Falköpings kommun. Jämställdhetsplan. Personalavdelningen 2004-09-30 Falköpings kommun Jämställdhetsplan Personalavdelningen 2004-09-30 1 Inledning I Jämställdhetslagen (1992) anges att en arbetsgivare skall, inom ramen för sin verksamhet, bedriva ett målinriktat arbete

Läs mer

Basutbildning i jämställdhet ESF JÄMT

Basutbildning i jämställdhet ESF JÄMT Basutbildning i jämställdhet Jämlikhet handlar om alla människors lika värde oavsett kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionshinder,

Läs mer

Yrkesintroduktion för socialtjänstens barnoch ungdomsvård

Yrkesintroduktion för socialtjänstens barnoch ungdomsvård Yrkesintroduktion för socialtjänstens barnoch ungdomsvård Guide till webbaserat stöd YRKESINTRODUKTION FÖR SOCIALTJÄNSTENS BARN- OCH UNGDOMSVÅRD 1 Guide till webbaserat stöd Socialnämnden ansvarar för

Läs mer

Riktlinjer för Kultur- och utbildningsnämndens systematiska kvalitetsarbete. Fastställd 2015-09-17, 44.

Riktlinjer för Kultur- och utbildningsnämndens systematiska kvalitetsarbete. Fastställd 2015-09-17, 44. 1 Riktlinjer för Kultur- och utbildningsnämndens systematiska kvalitetsarbete Fastställd 2015-09-17, 44. 1 2 Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete och inflytande behandlas i ett gemensamt

Läs mer

Rutin för betygsättning vid icke legitimerad lärares undervisning

Rutin för betygsättning vid icke legitimerad lärares undervisning Rutin för betygsättning vid icke legitimerad lärares undervisning Sektor utbildning Antagen av sektor utbildnings ledningsgrupp 2015-11-09 Samverkad 2015-11-03 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 1.1.

Läs mer

Botkyrka kommuns medarbetarundersökning. Resultatrapport - 2010

Botkyrka kommuns medarbetarundersökning. Resultatrapport - 2010 Sida 1 Botkyrka kommuns medarbetarundersökning rapport - 2010 Antal svar på Totalt: 4135 av 5125 (80,7%) Antal svar på Kommunledningsförvaltningen: 19 av 22 (86,4%) Antal svar på BUF Totalt: 1829 av 2364

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Rapport uppföljning jämställdhetsplan 2014

Tjänsteskrivelse. Rapport uppföljning jämställdhetsplan 2014 Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (1) Datum 2015-01-30 Vår referens Béatrice Svanfeldt HR-konsult beatrice.svanfeldt@malmo.se Tjänsteskrivelse Rapport uppföljning jämställdhetsplan 2014 FRI-2014-4080 Sammanfattning

Läs mer

Vägledning. De nordiska konsumentombudsmännens ståndpunkt om dold marknadsföring

Vägledning. De nordiska konsumentombudsmännens ståndpunkt om dold marknadsföring Vägledning De nordiska konsumentombudsmännens ståndpunkt om dold marknadsföring De nordiska konsumentombudsmännens ståndpunkt om dold marknadsföring 10 maj 2016. Översättning till svenska. Innehållsförteckning

Läs mer

Rehabilitering. Arbetssätt vid rehabiliteringsärenden. Rehabilitering 2009-02-23 Sid: 1 / 6

Rehabilitering. Arbetssätt vid rehabiliteringsärenden. Rehabilitering 2009-02-23 Sid: 1 / 6 Rehabilitering 2009-02-23 Sid: 1 / 6 Universitetsförvaltningen Personalavdelningen Dnr 1517/09-200 Rehabilitering Arbetssätt vid rehabiliteringsärenden Sid: 2 / 6 Arbetssätt vid rehabiliteringsärenden

Läs mer

Likabehandlingsplan. introduktionsprogrammet i Kungsörs. Vuxenutbildningen och. kommun

Likabehandlingsplan. introduktionsprogrammet i Kungsörs. Vuxenutbildningen och. kommun Likabehandlingsplan Vuxenutbildningen och introduktionsprogrammet i Kungsörs kommun 2016 Likabehandlingsplan Deklaration Kungsörs kommun arbetar för att alla elever ska ha samma rättigheter. På vuxenutbildningen

Läs mer

Skövde kommun Medarbetarundersökning 2015 Totalresultat

Skövde kommun Medarbetarundersökning 2015 Totalresultat Medarbetarundersökning Totalresultat Innehåll Om undersökningen Genomförande Resultat NöjdMedarbetarIndex (NMI) Per frågeområde Per fråga Statistisk prioriteringsanalys (Tabell) Slutsats Hållbart MedarbetarEngagemang

Läs mer

BROMMA ARBETSMILJÖENKÄT 2014

BROMMA ARBETSMILJÖENKÄT 2014 _ BROMMA ARBETSMILJÖENKÄT 2014 Arbetsmiljöundersökning 2014 På uppdrag av Bromma stadsdelsförvaltning har Sweco genomfört en arbetsmiljöenkät riktad till stadsdelsförvaltningens samtliga anställda (exklusive

Läs mer

Åtgärdsprogram mot sexuella trakasserier

Åtgärdsprogram mot sexuella trakasserier Åtgärdsprogram mot sexuella trakasserier Ansvarig enhet: Personalbyrån R 2002-10-03, Dnr SU 18-1386-02 --------------------------------------------------------------------- Inledning Sexuella trakasserier

Läs mer

Jämställd lönepolitik Motion (2011:56) av Ann-Margarethe Livh (V)

Jämställd lönepolitik Motion (2011:56) av Ann-Margarethe Livh (V) Utlåtande 2012:45 RI (Dnr 222-1911/2011) Jämställd lönepolitik Motion (2011:56) av Ann-Margarethe Livh (V) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Motion (2011:56) av Ann-Margarethe

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2009:10 1 (6) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2007:5 av Håkan Jörnehed (v) om fler lönebidragsanställda i landstinget Föredragande landstingsråd: Maria Wallhager Ärendet Motionären

Läs mer

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för sysselsättning och socialfrågor

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för sysselsättning och socialfrågor EUROPAPARLAMENTET 1999 2004 Utskottet för sysselsättning och socialfrågor 17 september 2002 PE 316.369/9-23 ÄNDRINGSFÖRSLAG 9-23 Förslag till betänkande (PE 316.369) Manuel Pérez Álvarez Tillämpning på

Läs mer

PLAN FÖR ARBETET MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. 2015-2016. Nykroppa förskola. ansvarig förskolechef Katarina Magnusson

PLAN FÖR ARBETET MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. 2015-2016. Nykroppa förskola. ansvarig förskolechef Katarina Magnusson September 2015 PLAN FÖR ARBETET MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. 2015-2016 Nykroppa förskola ansvarig förskolechef Katarina Magnusson 1 Innehållsförteckning 1. Inledning. 2. Vår vision 3. Så

Läs mer

Fråga 1: Vilka analyser gör ni angående sjukskrivningsnivåerna?

Fråga 1: Vilka analyser gör ni angående sjukskrivningsnivåerna? KF 06:1 Dnr KS/2016:205-035 2016-04-13 1/3 Svar på interpellation ställd av Ragnar Lindén (MP), Madeleine Bilberg (MP), Josefin Valham (MP) och Björn Siljeström (MP) om personalpolitik och kommunen som

Läs mer

Fjällmons Förskolor. Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016

Fjällmons Förskolor. Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016 Fjällmons Förskolor Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016 VÅR VISION Fjällmons förskolor sjuder av liv Och här växer tilltron till vår egen förmåga att utvecklas och påverka våra liv. Här

Läs mer

Skolans likabehandlingsarbete och integration Hur fungerar det?

Skolans likabehandlingsarbete och integration Hur fungerar det? Skolans likabehandlingsarbete och integration Hur fungerar det? Johan Lilly Gyberg Diskrimineringsombudsmannen (2011) do@do.se, 08-120 20 700 Det här är DO Diskrimineringsombudsmannen (DO) är en statlig

Läs mer

Annerstaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleklass, grundskola och fritidshem

Annerstaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleklass, grundskola och fritidshem Annerstaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleklass, grundskola och fritidshem Läsår: 2016/2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som

Läs mer

Smedbergsskolans likabehandlingsplan 2013/2014

Smedbergsskolans likabehandlingsplan 2013/2014 Smedbergsskolans likabehandlingsplan 2013/2014 Likabehandlingsplan 2013/2014 Främja Smedbergsskolans värdegrund ska ligga till grund för all verksamhet i skolan. Smedbergsskolans värdegrund Alla på skolan

Läs mer

Likabehandlingsplan - för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling

Likabehandlingsplan - för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Likabehandlingsplan - för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Mariedals förskola 2015/2016 Mariedals vision Mariedals förskola ska vara trygg för

Läs mer

PROTOKOLL 2015-12-07. Svar på motion 2015:07 från Christer Johansson (V) om allmän visstidsanställning KS-2015/516

PROTOKOLL 2015-12-07. Svar på motion 2015:07 från Christer Johansson (V) om allmän visstidsanställning KS-2015/516 Kommunstyrelsen Utdrag ur PROTOKOLL 2015-12-07 245 Svar på motion 2015:07 från Christer Johansson (V) om allmän visstidsanställning KS-2015/516 Beslut Kommunstyrelsen förslår kommunfullmäktige att avslå

Läs mer

Avtal om lokal lönebildning i IT-företagen

Avtal om lokal lönebildning i IT-företagen Avtal om lokal lönebildning i IT-företagen Bilaga 2 2003 Avtalsområde Telecom ALMEGA IT-företagens Arbetsgivarorganisation CF Avtal om lokal lönebildning i företagen för avtalsområde Telecom mellan ALMEGA

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Falu förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Vika År 2015 Grunduppgifter Ansvariga för planen är: förskolechef Tove Jensen pedagoger Lena Johansson Planen gäller från 2015-03-01

Läs mer

Innehållsförteckning. 1. Tyresö församlings förskola 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning. 4.

Innehållsförteckning. 1. Tyresö församlings förskola 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning. 4. Trollbäcken Innehållsförteckning 1. Tyresö församlings förskola 1.1 Verksamhet och profil 2. Övergripande målsättning 3. Inledning 4. Normer och värden 4.1 Läroplanen 4.2 Förskolans mål 4.2.1Vi vill nå

Läs mer

En skola fri från mobbning och kränkningar

En skola fri från mobbning och kränkningar En skola fri från mobbning och kränkningar Elever har rätt till en trygg skola Det är nolltolerans mot kränkningar i förskolan och skolan. Du som jobbar i skolan har ett ansvar att se till att alla barn

Läs mer

Medarbetarenkäten 2016 handledning för förbättringsarbete

Medarbetarenkäten 2016 handledning för förbättringsarbete Medarbetarenkäten 2016 handledning för förbättringsarbete Medarbetarenkäten är ett verktyg för att årligen mäta den psykosociala arbetsmiljön bland medarbetarna i Kiruna kommun. Medarbetarenkäten är en

Läs mer

Uppdrag att ta fram kunskapsstöd som är inriktat på attityder och värderingar kring jämställdhet, maskulinitet och våld

Uppdrag att ta fram kunskapsstöd som är inriktat på attityder och värderingar kring jämställdhet, maskulinitet och våld Regeringsbeslut II:4 2011-03-31 U2011/2232/UC Utbildningsdepartementet Ungdomsstyrelsen Box 17801 118 94 Stockholm Uppdrag att ta fram kunskapsstöd som är inriktat på attityder och värderingar kring jämställdhet,

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Broby förskola. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Broby förskola. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Broby förskola Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Ansvariga för planen Ansvarig förskollärare Sandra M Karlsson

Läs mer

Så kan du arbeta med medarbetarenkäten. Guide för chefer i Göteborgs Stad

Så kan du arbeta med medarbetarenkäten. Guide för chefer i Göteborgs Stad Så kan du arbeta med medarbetarenkäten Guide för chefer i Göteborgs Stad Till dig som är chef i Göteborgs Stad Medarbetarenkäten är ett redskap för dig som chef. Resultaten levererar förstås inte hela

Läs mer

av arbetsmiljöuppgifter

av arbetsmiljöuppgifter 1 (6) ÅNGEWOLMS ItOMMUN Fördelning av arbetsmiljöuppgifter Ängelholms kommun Från Kommundirektör till Ekonomichef 2 (6) ÅNGELHOUiS Fördelning av arbetsmiljöuppgifter inom Ängelholms kommun I min egenskap

Läs mer

Sammanfattning på lättläst svenska

Sammanfattning på lättläst svenska Sammanfattning på lättläst svenska Utredningen skulle utreda och lämna förslag i vissa frågor som handlar om svenskt medborgarskap. Svenskt medborgarskap i dag Vissa personer blir svenska medborgare när

Läs mer

Hållbar arbetsmiljö med kvinnor i fokus. inspektionsaktivitet vecka 10 11, år 2013. Rapport 2013:8

Hållbar arbetsmiljö med kvinnor i fokus. inspektionsaktivitet vecka 10 11, år 2013. Rapport 2013:8 Hållbar arbetsmiljö med kvinnor i fokus inspektionsaktivitet vecka 10 11, år 2013 Rapport 2013:8 2013-05-21 REM 2012/100494 1 (5) Enheten för människa och omgivning Christina Jonsson, 010-730 9489 arbetsmiljoverket@av.se

Läs mer

Bakgrund - Förskolans värdegrund och uppdrag

Bakgrund - Förskolans värdegrund och uppdrag SYNTELEJE FÖRSKOLA Utskriftsversion likabehandlingsplan 20151001-20161001 Innehåll Bakgrund - Förskolans värdegrund och uppdrag Diskrimineringsgrunder Vår plan mot kränkande/diskriminerande behandling

Läs mer

Lergökens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Lergökens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Lergökens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola 1/9 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola a för planen

Läs mer

Förberedelsematerial för utvecklingssamtal

Förberedelsematerial för utvecklingssamtal Förberedelsematerial för utvecklingssamtal Datum: Medarbetarens namn: Sektion/Avdelning: Chefens namn: 1 Material upprättat av HR 2016-03-01, dnr 241-16. Psykosocial och fysisk arbetsmiljö Arbetsmiljö

Läs mer

Rätt till heltid i Stockholms stad Skrivelse från Sara Pettigrew och Åsa Jernberg (båda MP)

Rätt till heltid i Stockholms stad Skrivelse från Sara Pettigrew och Åsa Jernberg (båda MP) PM 2012:89 RI (Dnr 213-405/2012) Rätt till heltid i Stockholms stad Skrivelse från Sara Pettigrew och Åsa Jernberg (båda MP) Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. Skrivelsen

Läs mer

Yttrande angående revidering av Rutin för lex Sarah. Förvaltningen föreslår att Vård- och omsorgsnämnden beslutar

Yttrande angående revidering av Rutin för lex Sarah. Förvaltningen föreslår att Vård- och omsorgsnämnden beslutar Emma Nilsson 0413-622 61 Utlåtande 2011-12-01 Vård- och omsorgsnämnden v 2i q33-1 4.5 INVESTOR LN PEOPLE Yttrande angående revidering av Rutin för lex Sarah. Förslag till beslut Förvaltningen föreslår

Läs mer