GROVPLANERING ANEMONEN

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "GROVPLANERING ANEMONEN"

Transkript

1 GROVPLANERING ANEMONEN Vt 2014 Anemonens grundverksamhet och grovplanering utifrån LPFÖ98/10 samt Helianthus verksamhetsmål.

2 GROVPLANERING ANEMONEN - VT 2014 Avdelningen: Förskolan Regnbågen ligger i Vårby Haga på Mastvägen 4. Regnbågen består av sex avdelningar. Avdelningen Anemonen har 16 barn mellan 1 3 år. Under vårterminen kommer avdelningen att bestå av ca 16 st barn ( sex pojkar och tio flickor.) Avdelningen Anemonen är öppnings avdelning på förskolan vilket innebär att alla barn som kommer innan kl på morgonen lämnas på Anemonen. På eftermiddagen kl samlas alla barnen på gården eller på avdelning Violen för att avsluta dagen tillsammans. På avdelningen Anemonen arbetar: Jessica 100 % heltid Jenny 100% heltid Paola 100% heltid Grundverksamhet/Rutiner En dag PÅ Anemonen: 6:30 Förskolan öppnar 8:00-8:30 Frukost 8:30-9:00 Förbereder våra grupper 9: Aktivitetsgrupper ute/inne Fruktstund 10:15-10:30 blöjbyte 10:30-10:45 samling/sångstund 10: Lunch 11: Vila 13: Blöjbyten 14:00-14:30 Mellanmål 14: Fria val ute/inne Sammanslagning inne/ute med andra avdelningar 18:00 Förskolan stänger Utifrån grovplaneringen gör vi en finplanering varje vecka. Där vi planerar veckans aktiviteter mer i detalj. Finplaneringen finns tillgänglig i hallen på vår anslagstavla.

3 Ansvarsbarn och Aktivitetsgrupper: Arbetslaget: Ansvarar för att varje barn får sina behov respekterade och tillgodosedda och får uppleva sitt eget värde Lpfö 98 "Varje dag blir ett nytt äventyr" Vi delar in barnen i aktivitetsgrupper utifrån ålder. I våra aktivitetsgrupper blir varje enskilt barn sett och får den stimulans de behöver för att utvecklas vidare. I de olika grupperna utmanas barnen utifrån deras kompetenser och erfarenheter. Vi tror att barn utvecklas av att erbjudas flera olika aktiviteter och utmaningar varje dag. Förhållningssätt/regler Vi tränar barnen att plocka upp och sortera tillbaka efter sig. Barnen får träna att klä på sig i hallen, men vi hjälper till när det behövs. Vi väntar in varandra till lunch. Vi leker med barnen utifrån vad de vill göra. Vi sätter oss ner och låter även barnen leka fritt. Inne på Anemonen har barnen möjlighet utifrån att vi skapat rum i rummen, bygga tågbana, vara i hemvrån, leka med bilbana. Det finns även möjlighet att rita, måla, pyssla. Vi kommer under terminen att märka upp var sakerna ska vara. Vi uppmuntrar barnen att vänta på sin tur och även att lyssna på sina kamrater. Vi vill att alla barn ska känna sig sedda och bekräftade varje dag. Vi jobbar, mycket med empati och tillsammans med hjälp av vår lilla björn Quintus, så kan vi förmedla hur en bra kompis är. En bra kompis är: En kompis som lyssnar En kompis som delar med sig En kompis som vill leka En kompis som säger snälla saker En kompis som hjälper mig En kompis som vill kramas Ansvarsdelning Alla pedagoger är närvarande under vilan Blöjbyten utförs av alla pedagoger Vi har planering mellan kl.07:30-08:30 på måndagar. Vilket innebär att maskrosen kommer att hjälpa till med frukosten.

4 Föräldrasamverkan och föräldramedverkan Vi hoppas på att ni föräldrar känner er välkomna till vår avdelning samt att ni får en inblick i vår verksamhet. Ni får gärna fråga om det är något ni upplever är oklart. Vi hoppas att samarbetet mellan er föräldrar och oss pedagoger ska fungera bra. Anemonens pedagoger känner sig glada över att vi får lära känna era barn. Viktigast av allt är den dagliga kontakten vid lämning och hämtning, vi vill att ni familjer alltid känner er välkomna in till oss! Vi skriver månadsblad varje månad och sätter upp den på vår anslagstavla i hallen, samt på barnens hylla. Vi har föräldramöte en gång varje termin. Vi har dropp in fika en gång per termin. Vi utför våra utvecklingssamtal under maj månad. Tema: Cirkus Anemonen I Helianthus arbetar vi Temainriktat. Ett Temainriktat arbetssätt innebär att vi på olika sätt bearbetar det Tema vi har valt som tak över avdelningens arbete med barnen. I arbetsgruppen använder vi Lpfö98/10 och Helianthus verksamhets mål som ett stöd inom deolika områdena Lek, Socialt Samspel, Skapande, Språk/ Kommunikation, Naturvetenskap, Samhälle, Kultur, Matematik, Teknik och Hälsa. När vi tillsammans med barnen leker och arbetar med vårt cirkus tema, för oss är det viktigt att barnen får vara delaktiga i det som vi gör på tillsammans. Vill se och följa det som barnen blir intresserade av i vårt cirkus tema. Där för kommer vi att presentera olika spännande saker som handlar om cirkus, för att iakta vad som kommer att följas. Ni föräldrar kan genom vår pedagogiska dokumentation följa vad barnen gör. Vi kommer även att introducera sagor för barnen genom att använda samlingen i våra grupper och sedan läsa i helgrupp men också i mindre grupper. Det är viktigt för att stimulera barns språkligautveckling. Pedagogerna dramatiserar sagan för barnen. Barnen får sätta sig i relation till sagan genom lek, sång och konkreta material så barnen själva kan förvandla sig till figurerna. Vi kommer att arbeta med sagan som en röd tråd genom hela vårterminen. Barnen kommer att få möjlighet att skapa, bygga, rita, måla m.m. Vi kommer att låta barnen fundera över olika frågor som dem får av oss pedagoger. Den här terminen har vi valt att arbeta utifrån ett cirkus tema. Vi tycker att det här temat passar väldigt bra för vår barngrupp eftersom att alla barn har visat intresse för djur, rörelse och färger. För alla barn är det otroligt viktigt att få lära känna sin kropp och sitt jag. Att förstå hur man med hjälp av sin kropp utforskar omvärlden genom hörsel, känsel och synen. Vi kommer att ha temat som en röd tråd genom våra aktiviteter och som inspiration för våra pedagogiska mål.

5 Lek Lek är den viktigaste pelaren i vår vardag här på förskolan. Genom lek lär sig barnen att upptäcka världen och samspela med varandra. I leken lär vi oss turtagande, empati och socialt samspel. Vi kommer att erbjuda barnen cirkusröris med musik och akrobatik. Sångstunder om cirkus djur. Med mera. Barnen får möjlighet att lära sig känna sig själva och sin utveckling. Vi kommer också att få lära oss mer om djur i lekens betydelse. Socialt samspel Cirkus temat kommer att utveckla en helt ny mötesplats för våra barn, där fantasin får flöda. Genom rollspel och musik kommer vi att utveckla barnens sociala förmåga. I vår gemensamma samling kommer vi att samtala om olika djur och deras beteende. Vi sjunger dagligen olika sånger tillsammans på vår avdelning. Barnen får även möjlighet till att utrycka sina åsikter och visa sina känslor, tala och lyssna på varandra. Skapande Att utveckla barnens kreativa och skapande förmåga är en viktig del av vår verksamhet. Under vårterminen kommer vi att använda olika tekniker, verktyg och material så att barnen ges möjlighet till att forska och uppleva cirkus temat. Vi kommer att erbjuda barnen ansiktsmålning. Barnen kommer att målas till olika djur T.ex. Tigrar. Detta kommer att tillföra barnen mera inlevelse känsla i cirkus projektet. Språk/ Kommunikation Vi arbetar hela tiden med språkutveckling och övar på konkreta ord och sammanhängande meningar med barnen. Barnens kommunikation mellan varandra är minst lika viktig, för att främja vänskapen i gruppen. Genom att dela upp barnen i mindre grupper finns det mer plats för att ge individen. Vi kommer i mjndre grupper ge barnet större utrymme för att kommunicera med varandra. Naturvetenskap/ Samhälle Att vara ute i naturen blir man frisk och glad av! Vi lär barnen hur viktig utevistelsen är och vi går ofta till närmiljöer och förskole gården. Under vår terminen kommer vi bland annat att gå med barnen till skogen där barnen får möjlighet till att utforska och utveckla sin egna fantasi. Vi strävar efter att alla barn ska känna sig delaktiga i sin närmiljö. Kultur Värdegrund och jämställdhet är A och O för oss. Alla är lika värda och vi behandlar varje barn med lika mycket kärlek och respekt. Vi kommer även att besöka biblioteket i vårby gård. Vi kommer att ha sagoläsning för barnen varje dag. Alla barn kommer att få delta i dramaövningar, sång och musik samlingar.

6 Matematik Matematiken genomtränger vår pedagogik vardagligen. Vi räknar till 10 tillsammans med barnen innan vi börjar sjunga, räknar tallrikar vid matbordet, leksaker och varandra. Vårt tema blir märkbart när vi räknar till 10 genom att böja ner fingrarna på båda händerna samtidigt så att barnen använder sina händer när de lär sig att räkna och även med sång i samlingen. Teknik Att lära sig hur saker och ting fungerar och hänger ihop är grundläggande när barn upptäcker världen. Att sätta ihop två delar till en skapar förståelse för tekniken. Att använda sig av olika material (duplo, lera osv) är både roligt och lärorikt för barn. Under vår terminen kommer vi att arbeta med olika tekniker som man kan använda sig utav t.ex. klippa och vika, baka och skapa. Hälsa Vi erbjuder alla barn en god omsorg och stimulans i deras motoriska utveckling. Vi lägger stor vikt på att barnen är ute och rör på sig, vi erbjuder också alla barn cirkusröris som är en form av gymnastik. För oss är barnens hygien viktigt och vi är noga med att förklara och visa barnen hur man får in det i en daglig rutin. Planering för varje månad: Förutom vår grundverksamhet kommer vi även att ge barnen möjlighet till följande aktiviteter under dessa månader. Vi kommer även att byta sagorna genom terminen som handlar om Max och Maja. januari Introducera olika sagor för barnen genom att dramatisera, läsa och berätta på olika s ätt t.ex. med flano. Februari Vi erbjuder barnen massage en gång i veckan. Vi har skapande aktiviteter Föräldramöte Vi läser olika böcker om djur Mars Vi erbjuder barnen massage en gång i veckan. Ansiktsmålning Cirkusröris Vi skapar och målar av olika material.

7 April Vi börjar med påsk pyssel Vi besöker biblioteket Teknik Vi skapar och målar av olika material Maj Utvecklingssamtal. Vi läser olika böcker om djur. Vi skapar och målar av olika material Veckoschema: Här är de återkommande aktiviteterna vi kommer att ha varje vecka. Måndag: Vi går ut i närområdet/gården i helgrupp. Kl 9:00. Tisdag:. Naturvetenskap/hälsa Onsdag: Vi har temadag då vi skapar Torsdag: Cirkusröris/lek Fredag: Lek/socialt samspel samt massagestund på vilan. Inre Miljön; Lärmiljön är anpassad till barnens nivå. Det innebär att vi har möbler i barnens höjd och materialet är väl synligt och lättillgängligt så barnen lätt kan ta fram de material de vill använda. Vi har genomskinliga lådor så barnen lätt kan se vad som finns i. Anemonen strävar efter att skapa rum i rummen, vilket innebär att avdelningen har olika rum i de stora rummen. I ett av de större rummen finns bilar och bygg och konstruktion, matbord, hemvrån, och myshörna för sagoläsning och samling. Dokumentation Vi kommer synliggöra barnens arbete i hallen med hjälp av vägg dokumentation och portfolioarbete Pedagogerna och barnen dokumenterar enskilt och tillsammans så att barnen kan reflektera över de aktiviteter och lärande som de är med om.

8 Portfolio: Syfte Förskolan/pedagogerna: Synliggöra det enskilda barnets lärande och utveckling, samt att se nästa s teg i barnets lärandeprocess. Används som underlag vid utvecklingssamtal och för att lyfta fram det kompetenta barnet. Underlag för reflektion. Verktyg för att uppnå förskolans mål. Bra hjälpmedel i förskolans kvalitetsarbete. Barnen Synliggöra barnens lärandeprocess och stärka deras självkänsla Bidra till att barnen får tillfälle att vara delaktiga i sin lärandeprocess och utveckling i lek och drama. Därigenom får de möjlighet till inflytande över sitt eget lärande under hela förskole vistelsen. Öppna upp för reflektion, barnen får tänka mer på vad de gör, hur och varför genom olika tekniker. Bidra till att stärka barnens grupptillhörighet, se sig själv som en del av en grupp. Bidra till att skapa trygghet, glädje och stolthet hos barnen. Hjälpa barnen att minnas det de gjort på förskolan. Ett fint minne. Föräldrarna Ta del av barnens läroprocess Få en inblick i verksamheten och barnens vardag Ett fint minne! Portfolio är en pärm med 10 mål rubriker i utifrån vilka Helianthus portfolio dokumenterar barnens utveckling och lärande. Vi arbetar med portfolio för att stödja lärandet och barnens utveckling. Varje individ har sitt eget specifika sätt, sin strategi att tillgodogöra sig ny kunskap. Barn växer och utvecklas genom att lära sig nytt och foga ny kunskap till det de redan kan. På så sätt skapar barnen sammanhang, begriplighet och mening. Varje barn som kommer till förskolan har egna mål med sitt varande, de vill växa och lära sig. För att tydliggöra det enskilda barnets lärande och tillvägagångssätt har varje barn på vår förskola en Helianthus portfolio (pärm). I den dokumenterar vi vad och hur just era barn lär sig. Portfolion tillhör barnet och följer med under hela vistelsen på förskolan. Den finns synlig på avdelningen och ni får fråga ert barn om ni får titta i den. Viktiga datum: Viktiga datum: FN-Dagen 24/2-14 Påsklunch för barnen 15/4.14 Midsommarlunch för barnen 18/6-14 Sommarfest med knytkalas 4/6-14

VI BYGGER NÄSTA GENERATIONS FÖRSKOLA. Grovplanering. Anemonen Vt-13

VI BYGGER NÄSTA GENERATIONS FÖRSKOLA. Grovplanering. Anemonen Vt-13 VI BYGGER NÄSTA GENERATIONS FÖRSKOLA Grovplanering Anemonen Vt-13 Avdelningen: Förskolan Regnbågen ligger i Vårby Haga på Mastvägen 4. Regnbågen består av sex avdelningar. Avdelningen Anemonen har 16 barn

Läs mer

Nalle Puh`s verksamhetsplan VT 2010 HT 2011

Nalle Puh`s verksamhetsplan VT 2010 HT 2011 Nalle Puh`s verksamhetsplan VT 2010 HT 2011 Normer och värden: Vår pedagogiska miljö: Vi har hörnor, tillgängligt material, hörnorna är anpassade efter denna grupps intressen. Vi får in turtagning då varje

Läs mer

Verksamhetsplan HT -09 och VT -10

Verksamhetsplan HT -09 och VT -10 Verksamhetsplan HT -09 och VT -10 Vi på Solen har under hösten märkt att det finns en nyfikenhet och lust i barngruppen på att titta närmare på detaljer, upptäcka skillnader, mäta och jämföra. Barnen har

Läs mer

Kvalitetsredovisning Läsår 2010-2011

Kvalitetsredovisning Läsår 2010-2011 Kvalitetsredovisning Läsår 2010-2011 Arbetsplats: Annebo förskola avd. Ekebo Arbetslag: Sara Lindström, Lena Narvefors och Johanna Karlsson Annebos gemensamma pedagogiska utgångspunkt På vår förskola vill

Läs mer

Kvalitetsredovisning pedagogisk omsorg, Månkarbo Tierps kommun. Verksamhetsåret 2009-2010

Kvalitetsredovisning pedagogisk omsorg, Månkarbo Tierps kommun. Verksamhetsåret 2009-2010 Kvalitetsredovisning pedagogisk omsorg, Månkarbo Tierps kommun. Verksamhetsåret 2009-2010 Vi sjunger om Bockarna Bruse ( ni ser väl trollet under bron) Kvalitetsredovisning Dagbarnvårdarna i Månkarbo 2009-2010

Läs mer

Bulltofta förskola. Lokal Arbetsplan

Bulltofta förskola. Lokal Arbetsplan Bulltofta förskola Lokal Arbetsplan Lokal arbetsplan Vår förskola Bulltofta förskola är en enavdelningsförskola på Kirseberg. Förskolan ligger mitt emot Bulltoftaskolan och har närhet till bland annat

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2014/15 Förskolan Björnen Lilla Björn

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2014/15 Förskolan Björnen Lilla Björn Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2014/15 Förskolan Björnen Lilla Björn 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning sidan 4 Förutsättningar sidan 4 Normer

Läs mer

Solglimtens verksamhetsplan läsåret 2015-2016

Solglimtens verksamhetsplan läsåret 2015-2016 Solglimtens verksamhetsplan läsåret 2015-2016 SOLGLIMTENS MÅL - Att barnen är trygga och harmoniska och att vi har roligt tillsammans - Att barnen utvecklar sin förmåga att visa hänsyn och respekt för

Läs mer

Kvalitetsarbete i förskolan

Kvalitetsarbete i förskolan Kvalitetsarbete i förskolan Läsåret 2015-2016 Förskola/avdelning Mobacken/Villan Ort Hammerdal Ansvarig förskolechef Ewa Ottosson Kontaktinformation Mobacken/Villans förskola Moviksgatan 1 83070 Hammerdal

Läs mer

Förskolan Vårskogen, Svaleboskogen 7. Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-16

Förskolan Vårskogen, Svaleboskogen 7. Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-16 Förskolan Vårskogen, Svaleboskogen 7 Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-16 Planen gäller från november 2015-oktober 2016 Ansvariga för planen är avdelningens förskollärare Hela arbetslaget

Läs mer

PEDAGOGISK PLAN FÖR FÖRSKOLEKLASS PÅ UTBYNÄSSKOLAN

PEDAGOGISK PLAN FÖR FÖRSKOLEKLASS PÅ UTBYNÄSSKOLAN PEDAGOGISK PLAN FÖR FÖRSKOLEKLASS PÅ UTBYNÄSSKOLAN Att leka sig in i skolans värld LUCIA GEOMAG BYGGE MED KAPLASTAVAR Mål för förskoleklass Att skapa en trygg och tillåtande miljö där: barnet känner sig

Läs mer

Förskolan Skogsgläntan

Förskolan Skogsgläntan K V A L I T E T S G A R A N T I Sid 1 (5) Förskolan Skogsgläntan Förskolan med det kompetenta barnets nyfikenhet i fokus En verksamhetsidé har tagits fram för förskoleverksamheten i Älvsjö - Förskolebarnens

Läs mer

Innehållsförteckning. 1. Tyresö församlings förskola 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning. 4.

Innehållsförteckning. 1. Tyresö församlings förskola 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning. 4. Trollbäcken Innehållsförteckning 1. Tyresö församlings förskola 1.1 Verksamhet och profil 2. Övergripande målsättning 3. Inledning 4. Normer och värden 4.1 Läroplanen 4.2 Förskolans mål 4.2.1Vi vill nå

Läs mer

GROVPLANERING HUNDKEXET

GROVPLANERING HUNDKEXET 2014-02-11 GROVPLANERING HUNDKEXET Vt 2014 Hundkexets grundverksamhet och grovplanering utifrån LPFÖ98/10 samt Helianthus verksamhetmål. 8 Januari Vi jobbar ihop gruppen och lär känna varandra. Vi tränar

Läs mer

Grovplanering Näckrosen VT 2013

Grovplanering Näckrosen VT 2013 Grovplanering Näckrosen VT 2013 Copyright Helianthus AB Avdelningen: Vi är tre pedagoger som arbetar på Näckrosen. Här möts du av positiva, glada och nyfikna barn. Vår barngrupp består av 21 barn varav

Läs mer

Avdelningen Blåbäret

Avdelningen Blåbäret Avdelningen Blåbäret På avdelningen blåbär så har vi 25 barn 1 5 åringar och fyra pedagoger. Vi har 11 flickor och 12 pojkar. En dag på avdelningen Blåbär Kommer man innan 8.00 på morgonen så går man till

Läs mer

NORRBACKA FÖRSKOLOR Jord

NORRBACKA FÖRSKOLOR Jord NORRBACKA FÖRSKOLOR Jord Läsåret 2011-2012 Skutan Norrbacka förskolor består av förskolorna Skutan, Norrbacka och Lyan, som har ett nära samarbete kring förskolepedagogik för barnen i området. Två dagbarnvårdare

Läs mer

Matematiken har alltid funnits omkring

Matematiken har alltid funnits omkring katarina brännström & åsa pesula På tredje plats i mitten Personalen på Karungi förskola arbetar med barnens känsla för lägesbegrepp med hjälp av sånger, teckningar och andra material. Med fokus på matematik

Läs mer

Miljö och material på förskolan, hållbar utveckling

Miljö och material på förskolan, hållbar utveckling Minnesanteckningar från föräldramöte på 9/10 2014 Tack till er alla som nyfiket och intresserat deltog under kvällen. Under kvällen berättade pedagogerna hur vi möter vardagen tillsammans med era barn

Läs mer

Lilla gärdetbrev 15/5 2015

Lilla gärdetbrev 15/5 2015 Tystberga Förskola Blåklinten och Vallmon Lilla gärdetbrev 15/5 2015 Hej alla föräldrar! Först av allt inbjudan till Förskolans Dag! Torsdag 21/5 firar vi hela dagen. Barnen får klä ut sig, och vi har

Läs mer

Tranbärets månadsbrev augusti 2016

Tranbärets månadsbrev augusti 2016 Tranbärets månadsbrev augusti 2016 Välkomna tillbaka allihop efter en lång och härlig sommar. Under augusti har vi nog lyckats ha alla olika väder som vi kan komma på, men vad gör det när vi har så trevligt

Läs mer

Kärnan. Halmstad 29 augusti 2014. Hej!

Kärnan. Halmstad 29 augusti 2014. Hej! Kärnan Halmstad 29 augusti 2014 Hej! Här kommer information ifrån oss på Kärnan (F-2). Varannan vecka berättar vi lite om hur vi har det på skolan, vad vi har arbetat med och vad som händer de kommande

Läs mer

Verksamhetsplan för Åbytorps Förskola 2015-2016

Verksamhetsplan för Åbytorps Förskola 2015-2016 Enheter Verksamhetsplan för Åbytorps Förskola 2015-2016 Geten 1-3 år Gurkan 3-5 år Leoparden 3-5 år Kantarellen 1-5 år Blåsippan 1-5 år Verksamheter Förskola för barn från 1-5 år Förutsättningar Inskrivna

Läs mer

Verksamhetsplan Vommedalens förskola 2014-2015

Verksamhetsplan Vommedalens förskola 2014-2015 Verksamhetsplan Vommedalens förskola 2014-2015 Tillsammans skapar vi utveckling" Bakgrund och syfte Av stadens styrprinciper framgår att samtliga nämnder ska upprätta verksamhetsplaner och verksamhetsberättelser.

Läs mer

Plan mot kränkande behandling och diskriminering / Likabehandlingsplan

Plan mot kränkande behandling och diskriminering / Likabehandlingsplan Plan mot kränkande behandling och diskriminering / Likabehandlingsplan Inledning Vi vill med vår likabehandlingsplan informera om hur vi arbetar med frågor som rör diskriminering och annan kränkande behandling.

Läs mer

Fjällmons Förskolor. Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016

Fjällmons Förskolor. Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016 Fjällmons Förskolor Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016 VÅR VISION Fjällmons förskolor sjuder av liv Och här växer tilltron till vår egen förmåga att utvecklas och påverka våra liv. Här

Läs mer

Kvalitetsberättelse. Vår förskola/förskoleklass/fritidshem/skola Lokal arbetsplan för förskolan. Gäller för verksamhetsåret 2015-2016

Kvalitetsberättelse. Vår förskola/förskoleklass/fritidshem/skola Lokal arbetsplan för förskolan. Gäller för verksamhetsåret 2015-2016 Kvalitetsberättelse Vår förskola/förskoleklass/fritidshem/skola Lokal arbetsplan för förskolan Gäller för verksamhetsåret 2015-2016 Förskola/avdelning Älvsbacka förskola, avdelning Myggan. Ort Skellefteå.

Läs mer

Arbetsplan för Hamneda förskola

Arbetsplan för Hamneda förskola Arbetsplan för Hamneda förskola 2014 Värdegrund Förskolan och skolan har en gemensam värdegrund, gällande Hamnedas rektorsområde. Förskolans/skolans uppgift är att, hos barnen/eleverna förankra och förmedla

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Rapport År: 2016 Organisationsenhet: NYEFSK/FSK Nye Förskola Fokusområde: Demokrati och värdegrund Övergripande mål: Normer och värden Deluppgift: Klassens kvalitetsrapport

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Broby förskola. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Broby förskola. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Broby förskola Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Ansvariga för planen Ansvarig förskollärare Sandra M Karlsson

Läs mer

Fritidshem och skola i samspel

Fritidshem och skola i samspel Fritidshem och skola i samspel Pedagogisk plan för fritidshemmen på UTBYNÄSSKOLAN 1 Fritidshemmet är en frivillig verksamhet som ligger utanför skolans timplan. Alla som arbetar i skolan har som uppdrag

Läs mer

Sibbebo Förskola Jag vill, jag kan, jag vågar

Sibbebo Förskola Jag vill, jag kan, jag vågar Sibbebo Förskola Jag vill, jag kan, jag vågar Sibbebos verksamhet Vi arbetar efter vårt årshjul Temat planeras gemensamt i maj månad Vi arbetar efter visionen Jag vill, jag kan, jag vågar Reggio filosofin/barnsynen

Läs mer

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2015/2016

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2015/2016 Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2015/2016 Förskolan Båten Simvägen 37 135 40 Tyresö 070-169 83 98 Arbetsplan 2015/2016 Vårt uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande.

Läs mer

Arbetsplan för Kometen

Arbetsplan för Kometen Köpings kommun Arbetsplan för Kometen Läsår 2015 2016 Lena Malmberg, Lotta Zilén 2015 09 18 Vad är en arbetsplan? Förskolan är en egen skolform och ingår i samhällets samlade utbildningssystem. Verksamheten

Läs mer

Erfarenheter från ett pilotprojekt med barn i åldrarna 1 5 år och deras lärare

Erfarenheter från ett pilotprojekt med barn i åldrarna 1 5 år och deras lärare Erfarenheter från ett pilotprojekt med barn i åldrarna 1 5 år och deras lärare I boken får vi följa hur barn tillsammans med sina lärare gör spännande matematikupptäckter - i rutinsituationer - i leken

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14. Förskolan Bergabacken

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14. Förskolan Bergabacken Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14 Förskolan Bergabacken Innehållsförteckning Inledning...sid 1 Förutsättningar..sid 2 Normer och värden...sid 3 Utveckling och lärande.sid

Läs mer

Föräldrasynpunkter på Nävergårdens förskola februari 2013

Föräldrasynpunkter på Nävergårdens förskola februari 2013 Nävergårdens förskola Norum/Westerman-Annerborn KUN/73-02-27 Föräldrasynpunkter på Nävergårdens förskola februari Som ett led i arbetet att följa upp förskolans verksamhet och förbättra föräldrarnas delaktighet

Läs mer

1 (5) Verksamhetsbeskrivning Dellens förskola

1 (5) Verksamhetsbeskrivning Dellens förskola 1 (5) Verksamhetsbeskrivning Dellens förskola 2014/2015 2 (5) Förskolans uppdrag Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98) som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande.

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2014. Föräldrakooperativet Pinocchio. Olympia ekonomisk förening

Kvalitetsredovisning 2014. Föräldrakooperativet Pinocchio. Olympia ekonomisk förening Kvalitetsredovisning 2014 Föräldrakooperativet Pinocchio Olympia ekonomisk förening 1. Förutsättningar Föräldrakooperativet Olympia ekonomisk förening är en personal- och föräldradriven förskola. Den löpande

Läs mer

BLOMMANS GROVPLANERING OCH MÅL VT 2016

BLOMMANS GROVPLANERING OCH MÅL VT 2016 BLOMMANS GROVPLANERING OCH MÅL VT 2016 En vanlig vecka på Blomman: Efter frukost delar vi upp barnen antingen inne på avdelningen för fri lek en stund eller så går halva gruppen ut och resten stannar inne.

Läs mer

Förskolan Mullvaden. Humlans Verksamhetsmål 2013

Förskolan Mullvaden. Humlans Verksamhetsmål 2013 Förskolan Mullvaden Humlans Verksamhetsmål 2013 Innehållsförteckning 1. personalgrupp och barngrupp 2. lpfö 98 och förhållningssätt 3. Humlans dagliga rutiner: in och överskolning 4. lämning och hämtning

Läs mer

Kvalitetsrapport Så här går det

Kvalitetsrapport Så här går det Kvalitetsrapport Så här går det Uppföljning av det systematiska kvalitetsarbetet på Roma, Hogrän och Vänge förskolor, Roma förskoleområde Verksamhetsåret 2013/2014 Kort sammanfattning av enhetens kvalitetsarbete

Läs mer

Avdelningsplan! för! Havet!

Avdelningsplan! för! Havet! Avdelningsplan! för! Havet! Strumpans förskola! Verksamhetsår! 2015/2016! Grundfakta och förutsättningar - pedagoger, barngruppens sammansättning, lokaler och lärmiljö 39 barn på Havet varav 12 barn på

Läs mer

Syfte med Pysslingens LärandeINDEX

Syfte med Pysslingens LärandeINDEX U N D E R L A G f ö r B E D Ö M N I N G a v K V A L I T E T E R I L Ä R A N D E T i P Y S S L I N G E N S F Ö R S K O L O R Syfte med Pysslingens LärandeINDEX Kvalitetssäkra - Utveckla Pysslingen väljer

Läs mer

Språket Vi använder oss av språklekar, sagoberättande, rim och ramsor m.m. Dessa har vi anpassat till det aktuella temats innehåll.

Språket Vi använder oss av språklekar, sagoberättande, rim och ramsor m.m. Dessa har vi anpassat till det aktuella temats innehåll. Vårt tema När vi planerar det aktuella temat följer vi Läroplanen för förskolan 2010. De mål som vi på förskolan ska sträva mot kan sammanfattas i följande punkter: Värdegrundsfrågor Under en dag på förskolan

Läs mer

Förskolan är till för ditt barn

Förskolan är till för ditt barn Förskolan är till för ditt barn E N B RO S C H Y R O M F Ö R S KO L A N S L Ä RO P L A N Du är viktig Du är den som står ditt barn närmast. Därför är dina synpunkter be tydelsefulla i förskolan. Om du

Läs mer

Arbetsplan. Lillbergets förskola Avd 6 2015/2016. Barn och utbildning

Arbetsplan. Lillbergets förskola Avd 6 2015/2016. Barn och utbildning Arbetsplan Lillbergets förskola Avd 6 2015/2016 Barn och utbildning 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar öppenhet, respekt, solidaritet

Läs mer

Handlingsplan För Gröna. Markhedens förskola 2013/2014

Handlingsplan För Gröna. Markhedens förskola 2013/2014 2012-10-15 Sid 1 (12) Handlingsplan För Gröna Markhedens förskola 2013/2014 X X X X F Ö R S K O L E O M R Å D E Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (12) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN. FÖRSKOLAN MULLVADEN Hemse förskoleområde 2014 2015

LIKABEHANDLINGSPLAN. FÖRSKOLAN MULLVADEN Hemse förskoleområde 2014 2015 LIKABEHANDLINGSPLAN FÖRSKOLAN MULLVADEN Hemse förskoleområde 2014 2015 VÅR VISION ALLA på vår förskola ska känna sig trygga, sedda, bekräftade, respekterade, bemötas och accepteras för den de är. Föräldrar

Läs mer

Arbetsplan för Fågelvägens förskola Avdelningen Myggan

Arbetsplan för Fågelvägens förskola Avdelningen Myggan Köpings kommun Arbetsplan för Fågelvägens förskola Avdelningen Myggan Läsår 2015 2016 Annika Selling, Anita Sundström, Gun Eneroth, Ingrid Wernersson, Lena Gunnarsson 2015 09 18 Vad är en arbetsplan? Förskolan

Läs mer

Muskötens förskolas. Kvalitetsredovisning. För år 2009/2010. Ansvarig Förskolechef Magnus Strömbäck

Muskötens förskolas. Kvalitetsredovisning. För år 2009/2010. Ansvarig Förskolechef Magnus Strömbäck Muskötens förskolas Kvalitetsredovisning För år 2009/2010 Ansvarig Förskolechef Magnus Strömbäck Innehållsförteckning Verksamhetens förutsättningar...3 Inledning...3 Enhetens bokslut...3 Barngrupp...3

Läs mer

Välkomna till Tingvalla och Ärlinghedens förskoleområde Tingvallavägen 2

Välkomna till Tingvalla och Ärlinghedens förskoleområde Tingvallavägen 2 Välkomna till Tingvalla och Ärlinghedens förskoleområde Tingvallavägen 2 Välkommen till Tingvalla förskola Tingvalla förskola ligger centralt i Märsta och har plats för omkring 70 barn i åldrarna 1-6 år.

Läs mer

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Planeten 2015-2016

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Planeten 2015-2016 Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för Planeten 2015-2016 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund sida 2 2. Mål och riktlinjer sida 3 2.1 Normer och värden sida 3 2.2 Utveckling och lärande sida

Läs mer

Normer & värden. En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2013/2014 Förskolan Lärkan Barn- och utbildningsförvaltningen

Normer & värden. En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2013/2014 Förskolan Lärkan Barn- och utbildningsförvaltningen Normer & värden En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2013/2014 Förskolan Lärkan Barn- och utbildningsförvaltningen www.karlskoga.se Läroplansmål Förskolan ska sträva efter

Läs mer

Kvalitetsrapport Så här går det

Kvalitetsrapport Så här går det Kvalitetsrapport Så här går det Uppföljning av det systematiska kvalitetsarbetet på Förskolan Myran, Lyckåker förskoleområde Verksamhetsåret 2013/2014 Kort sammanfattning av enhetens kvalitetsarbete under

Läs mer

Grovplanering avdelning Rosa VT-13 Tema saga Nalle Phu och hans vänner

Grovplanering avdelning Rosa VT-13 Tema saga Nalle Phu och hans vänner Grovplanering avdelning Rosa VT-13 Tema saga Nalle Phu och hans vänner Avdelningen Rosa avdelning har barn i åldern 1-3 år och ca:18-20 barn. Arbetslaget består av Eivor som är avdelningsansvarig, Melek,

Läs mer

Borgeby Förskolas arbetsplan/utvecklingsplan

Borgeby Förskolas arbetsplan/utvecklingsplan Borgeby Förskolas arbetsplan/utvecklingsplan 1. Normer och värden Respekt för miljön Förskolan skall sträva efter att varje barn utvecklar förståelse för sin egen delaktighet i naturens kretslopp och för

Läs mer

P-02/03 säsongen 2016

P-02/03 säsongen 2016 P-02/03 säsongen 2016 AGENDA DU ÄR VÄRDEFULL IDROTTENS VÄRDEGRUND LAGANDA = VI TILLSAMMANS VINNARE I LÄNGDEN DU ÄR VÄRDEFULL 1. VARFÖR ÄR VI TRÄNARE & VARFÖR SPELAR NI FOTBOLL? (grupperna skriver varsin

Läs mer

Plan mot Diskriminering och Kränkande behandling

Plan mot Diskriminering och Kränkande behandling Plan mot Diskriminering och Kränkande behandling Förskolan Hästen Avdelningen Hästskon Inledning Likabehandlingsarbetet handlar om att skapa en förskola fri från diskriminering, trakasserier och kränkande

Läs mer

Förskolan Matrisen K V A L I T E T S G A R A N T I

Förskolan Matrisen K V A L I T E T S G A R A N T I K V A L I T E T S G A R A N T I Sid 1 (6) Förskolan Matrisen En kreativ start på det livslånga lärandet En verksamhetsidé har tagits fram för förskoleverksamheten i Älvsjö - Förskolebarnens framtidstro

Läs mer

BARN OCH UTBILDNING Förskoleverksamheten. Systematiskt kvalitetsarbete Verksamhetsåret 2012/13. Förskolan Björnen

BARN OCH UTBILDNING Förskoleverksamheten. Systematiskt kvalitetsarbete Verksamhetsåret 2012/13. Förskolan Björnen BARN OCH UTBILDNING Förskoleverksamheten Systematiskt kvalitetsarbete Verksamhetsåret 2012/13 Förskolan Björnen 1 Innehållsförteckning: Normer och värden sidan 3 Utveckling och lärande sidan 4 Barns inflytande

Läs mer

Central Barnhälsovård Västra Götalandsregionen i samarbete med Folkhälsokommittén

Central Barnhälsovård Västra Götalandsregionen i samarbete med Folkhälsokommittén Central Barnhälsovård Bamse må bra tidning Handledning hälsosamtal vid 4 år Handledning hälsosamtal vid 4 år Central Barnhälsovård Västra Götalandsregionen i samarbete med Folkhälsokommittén Central Barnhälsovård

Läs mer

Lilla blå elefanten. Verksamhetsplan 2016. Tallkrogen 2016-01-27

Lilla blå elefanten. Verksamhetsplan 2016. Tallkrogen 2016-01-27 Tallkrogen 2016-01-27 Personalkooperativet Lilla blå elefanten Ekonomisk förening Verksamhetsplan 2016 Personalkooperativet Lilla blå elefanten är en ekonomisk förening som drivs av tre medlemmar som också

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Rapport Läsår: 2015/2016 Organisationsenhet: STENSFSK/FSK Stensåkra Förskola Fokusområde: Samverkan Cecilia Stenemo, Barn- och utbildningsförvaltningen, Stensåkra förskola,

Läs mer

T r o l l k a r l e n s h a t t

T r o l l k a r l e n s h a t t T r o l l k a r l e n s h a t t Verksamhetsplan för vårterminen 2010 Innehåller en beskrivning av vår verksamhet, våra kopplingar till läroplanen för förskolan, hållbar utveckling, viktiga datum att komma

Läs mer

Regndroppens Arbetsplan

Regndroppens Arbetsplan Regndroppens Arbetsplan 2015/2016 Vitsippan, Regndroppen Hanes väg 1, Nybro Telefon: 0481-450 58 All vår verksamhet i förskolan utgår från Förskolans läroplan Lpfö98, Skollagen samt Nybro kommuns Förskole-

Läs mer

BARRETS ARBETSPLAN. Ht-2010 och Vt-2011. Tema matematik

BARRETS ARBETSPLAN. Ht-2010 och Vt-2011. Tema matematik BARRETS ARBETSPLAN Ht-2010 och Vt-2011 Tema matematik Lämning/Hämtning - barn och föräldrar ska känna sig sedda och välkomna - föräldrar ska känna sig trygga när de lämnat sina barn - barnen skall få en

Läs mer

Kvalitetsarbete. Stora Paletten. Läsåret 2014-2015

Kvalitetsarbete. Stora Paletten. Läsåret 2014-2015 Kvalitetsarbete Stora Paletten Läsåret 2014-2015 Kvalitetsarbete Vi redovisar årets kvalitetsarbete inom följande områden; Normer och värden Utveckling och lärande Barns inflytande Förskola och hem Normer

Läs mer

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för ÄNGEN 2015-2016

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för ÄNGEN 2015-2016 Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för ÄNGEN 2015-2016 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund sida 3 2. Mål och riktlinjer sida 4 2.1 Normer och värden sida 4 2.2 Utveckling och lärande sida

Läs mer

Arbetsplan 2015/2016 Vintrosa förskola

Arbetsplan 2015/2016 Vintrosa förskola Arbetsplan 2015/2016 Vintrosa förskola Innehållsförteckning 1. Inledning 2. Läroplansmål- Normer och värden 3. Läroplansmål- Utveckling och lärande 4. Läroplansmål- Förskola och hem 5. Läroplansmål- Samverkan

Läs mer

Verksamhetsplan. Markgatans enhet Markgatans förskola avd. Röd, Blå, Grön, Gul, Backstugan & Ekstugan 2015/16

Verksamhetsplan. Markgatans enhet Markgatans förskola avd. Röd, Blå, Grön, Gul, Backstugan & Ekstugan 2015/16 Verksamhetsplan Markgatans enhet Markgatans förskola avd. Röd, Blå, Grön, Gul, Backstugan & Ekstugan 2015/16 Vår pedagogiska verksamhet utgår från läroplan för förskolan. Målen i läroplanen anger inriktningen

Läs mer

Handlingsplan för systematiskt kvalitetsarbete

Handlingsplan för systematiskt kvalitetsarbete Handlingsplan för systematiskt kvalitetsarbete Förskolans namn: Ansvarig förskolechef: Sörgårdens förskola nov-15. Kristine Johansson 9. Sammanställ och dokumentera Hur blev det? 8. Utvärdering av genomförda

Läs mer

Snösätra Förskolor. Pedagogiska ställningstaganden :

Snösätra Förskolor. Pedagogiska ställningstaganden : Sid 1 (6) Snösätra Förskolor Pedagogiska ställningstaganden :? Vi bygger vår verksamhet på barnens nyfikenhet, lust och inre motivation! För att vi ska lyckas krävs att vi hittar en ingång till varje barn!?

Läs mer

Handlingsplan för Saffranets förskola 2015-2016

Handlingsplan för Saffranets förskola 2015-2016 Handlingsplan för Saffranets förskola 2015-2016 Detta dokument ligger till grund för arbetet i förskolan och innehåller nedbrutna mål från LpFö98 samt Nyköpings kommuns tjänstegarantier. Normer och värden

Läs mer

Arbetsplan 2015/2016 Kubens förskola Skolförvaltning sydväst

Arbetsplan 2015/2016 Kubens förskola Skolförvaltning sydväst Arbetsplan 2015/2016 Kubens förskola Skolförvaltning sydväst Rosta förskolor skall ha en inspirerande lärandemiljö där barn, utifrån sina förutsättningar, utvecklar sina kompetenser, nyfikenhet och lust

Läs mer

Barn & Familj MARIA FÖRSAMLING. Våren 2012. Hos oss finns en öppen och välkomnade gemenskap med det kristna budskapet i centrum VER 1.

Barn & Familj MARIA FÖRSAMLING. Våren 2012. Hos oss finns en öppen och välkomnade gemenskap med det kristna budskapet i centrum VER 1. Barn & Familj Våren 2012 Hos oss finns en öppen och välkomnade gemenskap med det kristna budskapet i centrum MARIA FÖRSAMLING VER 1.0 ÖPPEN FÖRSKOLA Mötesplats för vuxna med barn i alla åldrar. Vi träffas

Läs mer

GROVPLANERING VIOLEN. Vt 2014. Violens grundverksamhet och grovplanering uti från LPFÖ98/10 samt Helianthus verksamhetsmål.

GROVPLANERING VIOLEN. Vt 2014. Violens grundverksamhet och grovplanering uti från LPFÖ98/10 samt Helianthus verksamhetsmål. GROVPLANERING VIOLEN Vt 2014 Violens grundverksamhet och grovplanering uti från LPFÖ98/10 samt Helianthus verksamhetsmål. GROVPLANERING APRIKOS - VT 2014 Grundverksamhet Avdelningen Violen har 16 barn

Läs mer

Augusti 2013. Måldokument. Kvalitetsarbete Planering, uppföljning och utvärdering. Orust Waldorfförskola. Kastanjen

Augusti 2013. Måldokument. Kvalitetsarbete Planering, uppföljning och utvärdering. Orust Waldorfförskola. Kastanjen Augusti 2013 Måldokument Kvalitetsarbete Planering, uppföljning och utvärdering Orust Waldorfförskola Kastanjen 2013/2014 Styrdokument FN: s barnkonvention Salamancadeklarationen Lpfö 98 En väg till frihet

Läs mer

I Ur och Skur Mullekojans plan mot diskriminering och kränkande behandling

I Ur och Skur Mullekojans plan mot diskriminering och kränkande behandling I Ur och Skur Mullekojans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola Läsår 2016-2017 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Skolplan för Svedala kommun 2012 2015

Skolplan för Svedala kommun 2012 2015 skolplan 2012 2015 Skolplan för Svedala kommun 2012 2015 Nulägesbeskrivning Den kommunala förskolan, grundskolan och gymnasieskolan i Svedala kommun har en gemensam verksamhetsidé. Syftet med verksamhetsidén

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2015/16. Förskolan Villekulla. Avdelning Igelkotten

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2015/16. Förskolan Villekulla. Avdelning Igelkotten Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2015/16 Förskolan Villekulla Avdelning Igelkotten 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning sidan 4 Normer och värden

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/2014 Storbrons förskola

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/2014 Storbrons förskola BARN OCH UTBILDNING Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/2014 Storbrons förskola VISION Att varje barn får vara sitt bästa jag. Innehållsförteckning 1. Inledning... sid 2 2. Förutsättningar.

Läs mer

Plan mot Diskriminering och Kränkande behandling

Plan mot Diskriminering och Kränkande behandling Plan mot Diskriminering och Kränkande behandling Förskolan Karlavagnen 2013 Inledning Likabehandlingsarbetet handlar om att skapa en förskola fri från diskriminering, trakasserier och kränkande behandling.

Läs mer

Lokal arbetsplan. Mälarenhetens förskolor 2014/2015

Lokal arbetsplan. Mälarenhetens förskolor 2014/2015 Lokal arbetsplan Mälarenhetens förskolor 2014/2015 Naturvetenskap för små barn handlar om att observera och iaktta det barnen gör och är intresserade av i leken. Det gäller att för egen del som vuxen och

Läs mer

Verksamhetsplan för Årikets förskola

Verksamhetsplan för Årikets förskola Verksamhetsplan för Årikets förskola Läsåret 2015 2016 2 (11) Innehåll Inledning... 2 Övergripande mål 2017 för kommunal förskola... 3 Vision och verksamhetsidé för kommunal förskola... 3 Centrala stadens

Läs mer

GROVPLANERING VT.2013

GROVPLANERING VT.2013 GROVPLANERING VT.2013 Innehållsförteckning Sid. 3 Sid. 4 Sid. 5-7 Vår avdelning Hundkexet Ansvarsfördelning Tema TROLL Helianthus målområden: Hälsa, Kultur, Lek, Matematik, Natur, Samhälle, Skapande, Socialt

Läs mer

Förskolan Trollstigen AB

Förskolan Trollstigen AB Systematisk kvalitetsredovisning för Förskolan Trollstigen AB 2014-2015 1 Innehållsförteckning Inledning..sid 3 Normer och värden..sid 4 Utveckling och lärande...sid 6 Barns inflytande.sid 9 Förskola och

Läs mer

Arbetsplan Förskolan Blåsippan

Arbetsplan Förskolan Blåsippan Arbetsplan Förskolan Blåsippan Vår vision: Barnen och deras föräldrar skall tycka att de är på världens bästa förskola och när barnen lämnar vår förskola skall de vara väl rustade för framtiden. 1. Inledning

Läs mer

Hopprepets förskola Sticklinge förskola (2016) Arbetsplan Verksamhetsåret 2015-2016. Barnens verkstad med många möjligheter!

Hopprepets förskola Sticklinge förskola (2016) Arbetsplan Verksamhetsåret 2015-2016. Barnens verkstad med många möjligheter! Hopprepets förskola Sticklinge förskola (2016) Arbetsplan Verksamhetsåret 2015-2016 Barnens verkstad med många möjligheter! Vår organisation Barn Arbetslag Lärandemiljöer - Utemiljö - Innemiljö - Närmiljö

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/2014. Förskolan Villekulla. Avdelning Igelkotten

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/2014. Förskolan Villekulla. Avdelning Igelkotten BARN OCH UTBILDNING Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/2014 Förskolan Villekulla Avdelning Igelkotten Inledning: Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Igelkottens

Läs mer

Köpings kommun. Arbetsplan förmånen. Läsår 2015 2016. Christina Eriksson, Ingela Alm Puurunen, Karin Jacquet 2015 09 18. Senast ändrat 2015-08-11

Köpings kommun. Arbetsplan förmånen. Läsår 2015 2016. Christina Eriksson, Ingela Alm Puurunen, Karin Jacquet 2015 09 18. Senast ändrat 2015-08-11 Köpings kommun Arbetsplan förmånen Läsår 2015 2016 Christina Eriksson, Ingela Alm Puurunen, Karin Jacquet 2015 09 18 Vad är en arbetsplan? Förskolan är en egen skolform och ingår i samhällets samlade utbildningssystem.

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN FÖR FRITIDSGÅRDEN FRITIDSGÅRDENS VISION

VERKSAMHETSPLAN FÖR FRITIDSGÅRDEN FRITIDSGÅRDENS VISION Storåskolan fritidsgård Norra skolområdet 2015-10-12 VERKSAMHETSPLAN FÖR FRITIDSGÅRDEN ht 2015- vt 2016 FRITIDSGÅRDENS VISION FRITIDSGÅRDEN ÄR EN POSTIV MÖTESPLATS DÄR ALLA TRIVS Med glädje, vänskap och

Läs mer

Kvalitetsdokument 2012-2013

Kvalitetsdokument 2012-2013 Kvalitetsdokument 2012-2013 Förskola: Idala Förskolechef: Susan Hellström Beskrivning av förskolan: Idala ligger i hjärtat av Stocksund. Förskolan består av två avdelningar, en med barn 1-2 år och en avdelning

Läs mer

Förskolan Solbacken. Köpings kommun. Läsår 2015 2016. Britta Selin, Birgitta Halvardsson, Kattarina Vikander, Maria Ljusell 2015 10 09

Förskolan Solbacken. Köpings kommun. Läsår 2015 2016. Britta Selin, Birgitta Halvardsson, Kattarina Vikander, Maria Ljusell 2015 10 09 Köpings kommun Förskolan Solbacken Läsår 2015 2016 Britta Selin, Birgitta Halvardsson, Kattarina Vikander, Maria Ljusell 2015 10 09 Vad är en arbetsplan? Förskolan är en egen skolform och ingår i samhällets

Läs mer

Välkommen till vår förskola

Välkommen till vår förskola Välkommen till vår förskola ns logga Verksamhetsplan Innehållsförteckning Värdegrund och förskolans uppdrag utifrån Lpfö 98/10 Om Norlandias värdegrund Fakta om vår förskola Så arbetar vi med normer och

Läs mer

Löderups förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Löderups förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Löderups förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet

Läs mer

Stockholm stad Förskoleundersökning 2014. 023387 Förskolan Pärlan

Stockholm stad Förskoleundersökning 2014. 023387 Förskolan Pärlan Stockholm stad Förskoleundersökning 2 27 Förskolan Pärlan Presentation Om undersökningen Frågorna i enkäten Inför läsning av rapporten Svarsfrekvens Resultat Övergripande resultat Förskola per år Förskola

Läs mer

Vi skall skriva uppsats

Vi skall skriva uppsats Vi skall skriva uppsats E n vacker dag får du höra att du skall skriva uppsats. I den här texten får du veta vad en uppsats är, vad den skall innehålla och hur den bör se ut. En uppsats är en text som

Läs mer

Bedömningspunkter förskola och annan pedagogisk verksamhet för barn i förskoleåldern

Bedömningspunkter förskola och annan pedagogisk verksamhet för barn i förskoleåldern 2011-09-20 Bedömningspunkter förskola och annan pedagogisk verksamhet för barn i förskoleåldern Förskola Öppen förskola Pedagogisk omsorg Måluppfyllelse och resultat Här beskrivs verksamhetens sammantagna

Läs mer

Verksamhetsplan Vårterminen 2016 Riddersborgs Förskola

Verksamhetsplan Vårterminen 2016 Riddersborgs Förskola Verksamhetsplan Vårterminen 2016 Riddersborgs Förskola Verksamhetsplan för Frilufts Förskolor Mål och metoder Vi arbetar efter Lpfö 98, Läroplan för förskolan, och vi följer Kommunens förskole- och skolplan.

Läs mer