Protokoll, samrådsmöte Sallerups förskolor, Eslöv

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Protokoll, samrådsmöte Sallerups förskolor, Eslöv"

Transkript

1 Protokoll, samrådsmöte Sallerups förskolor, Eslöv Datum och plats 19 oktober 2011, Jonasbo förskola Närvarande Erik Andersson Förälder Toftabo Sekreterare Marie Beckvall Personal Munkebo Patrik Bergman Förälder Jonasbo Karin Fredriksson Personal Jonasbo Emma Hansson Förälder Nunnebo Susanna Hellborg Förälder Munkebo Jenny Henriksson Lärarstudent Toftabo Jenny Heurlin Förälder Jonasbo Elin Persson Förälder Toftabo Kerstin Pettersson Personal Nunnebo Maria Skude Förälder Munkebo Peter Stahl Förälder Munkebo Fr.o.m. punkt 5 Käthe Svensson Personal Toftabo Gull-Britt Swenson Förskolechef Sallerups förskolor Ordförande 1. Föregående protokoll Protokollet från mötet 27 april 2011 lades till handlingarna. 2. Budget Budgeten är i balans. 3. Verksamhetsfrågor Organisation För närvarande fyller inte förskolorna sina platser. Antalet tjänster har därför behövts minska. Fuktskador på Munkebo Ombyggnaden av Munkebo kommer att fortsätta ett halvår till. Ytterligare en småbarnsavdelning kommer att starta efter ombyggnaden. Ombyggnad på Toftabo Ombyggnaden av Toftabo stoppades i somras pga. höga kostnader. Det nya spåret är istället att låta bygga en ny förskola i Väggarp, granne med Örtofta kyrka. Pengar är reserverade, fastighetskontoret ska stå för ritningarna och markprover är beställda. Ytterligare information kommer att lämnas av kommunens handläggare Per Jönsson på föräldramötet på Toftabo 24 oktober. 1 (5)

2 Maten Maten som Service och teknik lagar är fortfarande bra. Eventuellt kommer det att bli en kommungemensam upphandling kring maten. Sammanslagningen av Sallerups förskolor under sommaren: Värmeproblem på Nunnebo Såsom det har meddelats tidigare var det även i somras periodvis riktigt varmt på Nunnebo. För att råda bot på detta har föräldrarna planterat ett träd och Gulle har köpt in ett parasoll. Namnbrickor på personalen Under sommaren upplevde föräldrarna, eftersom det var olika personer som tog emot barnen vid hämtning och lämning, att det ibland varit svårt att känna igen vem som arbetade på förskolan och vem som var förälder. Vikarier som använder namnbrickor, uppskattas av föräldrar. Beslut: I fortsättningen ska namnbrickor användas av den ordinarie personalen på sommaren när flera förskolor slås ihop och om möjligt även vid inskolning. Öppettider under sommaren Föräldrar på Toftabo önskar att förskolan ska vara öppen på sommaren. Med så få barn som det kan bli tal om i nuläget är detta dock inget alternativ eftersom personalkostnaden per barn blir för hög. Inom Sallerups förskoleområde är ensamarbete inte ett alternativ utan det ska under större delen av dagen alltid finnas två personal tillgängliga. I Toftabos fall på sommaren blir detta alltså inte kostnadsmässigt rimligt. 4. Aktiviteter från lärarlagen Tema barnet i staden/byn Arbetet med det nya temat, barnet i staden/byn startade i somras. Utskicket till föräldrarna kom ut lite sent men responsen har trots detta varit god. Barnen har stort inflytande över arbetet och vilken riktning det ska ta. Aktiviteterna löper på som planerat. Studieresa till Reggio Emilia I våras åkte två lärare från Munkebo, två lärare från Toftabo och Gulle på studieresa till Reggio Emilia i Italien. Kommunen täcker inte alla kostnader så de som åker får satsa lite egna pengar. Studieresorna kommer att fortsätta. Studiecirklar i naturkunskap och pedagogisk dokumentation Inom förskoleavdelningen har det startats en studiecirkel i naturkunskap och två studiecirklar inom pedagogisk dokumentation (grund- och avancerad nivå). 2 (5)

3 5. Övrigt Genuspedagogik Som nämndes på förra samrådsmötet gjordes det en ganska ambitiös satsning kring genusfrågor inom kommunen år Hur satsar man nu, hur håller man dessa frågor levande? Under hösten kommer genusarbetet att åter hamna i fokus och följas upp, bl.a. med en workshop kring goda exempel på hur man arbetar med genus på förskolorna. Käthe Svensson kommer att leda workshopen. Likabehandlingsplanen, som behandlar både genus- och mångfaldsfrågor håller på att revideras. Föräldraenkäten a) Omfattning och innehåll Flera föräldrar tycker att den förenklade föräldraenkäten som skickas ut varannan gång känns för kort, ofullständig och inte särskilt meningsfull att fylla i. Bakgrunden till att den infördes var att man från kommunens sida (enkäten är gemensam för alla förskolor i kommunen) hade dålig svarsfrekvens på den längre enkäten och därför ville prova med en kortare. Kanske det är läge att återgå till att endast ha den längre varianten? Utvärdering kommer att ske i maj nästa år. I nästa enkät, som ska skickas ut i februari 2012 och som kommer att vara den längre varianten, är ett förslag att det läggas till frågor om hur man som förälder upplever lämning och hämtning av barn. b) Personalens inflytande Några föräldrar ställer sig frågande till hur föräldraenkäten utformas: vem bestämmer vilka frågor som ska vara med? Man har fått uppfattningen att personalen som arbetar på förskolorna inte får vara med och påverka, vilket borde vara självklart. Rutinen är att enkäten tas fram gemensamt av förskolecheferna på samtliga områden i kommunen, med frågor kopplade till verksamhetsplanen, och att enkäten sedan skickas på remiss till utvecklingsgruppen. Denna grupp har representanter från alla förskolor. Inflytande från föräldrar Enligt läroplanen för förskolan ska föräldrar få vara med och påverka förskolans verksamhet. Vilka områden känns relevanta att få inflytande över? Kring detta rådde det delade meningar. Det fanns uppfattningar om att den dagliga verksamheten ska lämnas åt proffsen, dvs. åt personalen, och att föräldrarna istället ska kunna påverka personalfrågor, information och kommunikation. Andra tyckte att man som förälder absolut ska kunna påverka och bidra till det dagliga arbetet, t.ex. kring rutiner för barnens utevistelser, luciafirande, val av sånger och hur man arbetar med genus och mångfald. 3 (5)

4 Barnens utevistelser Hur mycket får barnen vara utomhus? Flera föräldrar undrade. Policyn för hela området är att barnen ska få komma ut minst en gång om dagen. I undantagsfall, vid mycket dåligt väder, kan barnen behöva vara inne hela dagen. Luciafirande Det framfördes önskemål om att förlägga luciafirandet antingen tidigt på morgonen eller efter sent på eftermiddagen så att man som förälder ska kunna närvara. En del har svårt att komma ifrån sitt arbete när luciafirandet hålls klockan 14 på eftermiddagen. Detta kan bli svårt att få till eftersom det i så fall blir en dyr aktivitet med mycket kostnad för övertid hos personalen. Sånghäften önskas Flera föräldrar känner inte igen sångerna som barnen sjunger på förskolan. Det kan leda till en del frustration hos både barn och föräldrar. Det finns därför ett önskemål om att personalen gärna får sätta samman ett sånghäfte med de sånger som sjungs just nu. Ett sådant sånghäfte har tidigare delats ut vid inskolning, vilket var mycket uppskattat. Fotografering Flera föräldrar frågade om rutinerna för fotografering. Fotograferingen som sådan är helt frivillig och det är upp till varje enskild förskola att besluta om man ska anordna detta eller ej. De allra flesta väljer dock av tradition att ha en årlig fotografering. Detta är dock en stor utmaning för personalen med många aspekter att ta hänsyn till: ska det vara enbart gruppbild eller även enskilda bilder, syskonfotografering eller ska man helt enkelt upplåta en lokal för fotografen som föräldrarna får ta sina barn till? På förskolorna finns många varianter kring detta. Stora avdelningar Några föräldrar frågade personalen hur man ser på stora avdelningar, likt den på Munkebo. Är det inte en risk att verksamheten blir för personalcentrerad i stället för barncentrerad? Personalen upplever det inte så utan tvärtom träffar man sina kollegor mindre ofta än tidigare. Första gången man ses under dagen är ofta i samband med utevistelsen. Inskolning Nunnebo var först inom Sallerups förskoleområde med att införa tre dagars inskolning. Numera är detta rutin på samtliga förskolor inom området. 4 (5)

5 Från förskola till förskoleklass Föräldrar på Jonasbo önskar fler tillfällen och bättre rutiner för barn som ska börja i förskoleklass att besöka sin nya skola, t.ex. via lekar och aktiviteter i idrottshallen. Det är viktigt att barnen som kommer från olika förskolor och som ska gå i samma klass får träffa varandra innan. Sova utomhus? Får barnen sova utomhus? Det finns exempel på förskolor där barnen får sova på egna sängar på vindskyddade uteplatser. Inom Sallerups förskoleområde sover dock barnen oftast inomhus. Dokumentationens tidsåtgång Tar dokumentationen mycket tid? Personalen menar att ja, det gör den, men tycker samtidigt att det är ett så pass viktigt redskap att det måste prioriteras. En del av dokumentationen blir aldrig offentlig utan används enbart som ett verktyg för personalen i sitt arbete. Fika, frukt och bröd Föräldrar ställer sig undrande till rutinerna för måltiderna på förskolan. Det har nämligen visat sig att det inte alltid finns bröd till maten, trots att det står detta på matsedeln som skickas ut av Eslövs kommun. Det finns också frågor rörande fikat på förmiddagen vad består det av? Personalen verkar ha olika strategier för hur brödet ska serveras till barnen. En del låter brödburken alltid stå framme på bordet medan andra tar fram den efter en stund, efter att barnen smakat och ätet lite av den varma maten. Klart är dock att bröd alltid ska serveras till maten. Fikat på förmiddagen består av en halv frukt var till barnen. Nästa möte Nästa samrådsmöte kommer att hållas den 7 mars Då kommer bl.a. genusarbetet att följas upp. Lokal meddelas senare 5 (5)

Sallerups förskolors plan mot diskriminering och kränkande behandling

Sallerups förskolors plan mot diskriminering och kränkande behandling Sallerups förskolors plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen. Förskolorna Munkebo, Nunnebo, Jonasbo och Toftabo på Sallerups förskoleområde i Eslövs kommun.

Läs mer

Verksamhetsplan. För syskonavdelningarna Humlan och Fjärilen

Verksamhetsplan. För syskonavdelningarna Humlan och Fjärilen Verksamhetsplan För syskonavdelningarna Humlan och Fjärilen VÄRDEGRUND Att främja alla barns lika värde. Att alla barn blir bekräftade och sedda. Att barn och föräldrar blir respekterade för den de är.

Läs mer

Verksamhetsplan 2015. Uteförskolan Totte

Verksamhetsplan 2015. Uteförskolan Totte Verksamhetsplan 2015 Uteförskolan Totte Den viktiga vardagen Alla barn ska få erfara den tillfredställelse det ger att göra framsteg, övervinna svårigheter och att få uppleva sig vara en tillgång i gruppen

Läs mer

Kvalitetsredovisning

Kvalitetsredovisning Kvalitetsredovisning för Bokebo förskola Ölycke ro. läsåret 2007 2008 O:\Kvalitetsredovisning\Kvalitet 2007-2008\Förskolan\Instruktion.doc Innehållsförteckning 1. Sammanfattning 3 2. Presentation av rektorsområdet

Läs mer

Verksamhetens innehåll

Verksamhetens innehåll Verksamhetens innehåll Vi vill att dagen ska starta så bra som möjligt och därför lägger vi stor vikt vid det positiva mötet varje morgon. En stund där barnet i lugn och ro startar sin dag på förskolan

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN FÖR POMPERIPOSSA

VERKSAMHETSPLAN FÖR POMPERIPOSSA VERKSAMHETSPLAN FÖR POMPERIPOSSA REVIDERAD SEPTEMBER 2009 1 PERSONAL: Karin Persson Kerstin Wihlborg Lena Svensson Barnskötare 100% Barnskötare 100% Förskollärare 75% BARNGRUPPENS SAMMANSÄTTNING: Totalt

Läs mer

Förskolan Wåga & Wilja på Sehlstedtsgatans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Förskolan Wåga & Wilja på Sehlstedtsgatans plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Wåga & Wilja på Sehlstedtsgatans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Angående uppföljning av tillsyn läsåret 2005 2006

Angående uppföljning av tillsyn läsåret 2005 2006 Knivsta maj 2011 Angående uppföljning av tillsyn läsåret 2005 2006 Hur har vi arbetat vidare med de utvecklingsområden som tillsynen 2005 2006 efterfrågade? 1. Styrning ledning och kvalitetsarbete Arbeta

Läs mer

Kvalitetsredovisning. Förskola

Kvalitetsredovisning. Förskola År för rapport: 2014 Organisationsenhet: Lasse-Maja Förskola (E) Kvalitetsredovisning Förskola Verksamhetens namn och inriktning: Lasse-Maja förskola är ett personalkooperativ som är Reggio Emilia inspirerad.

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2010/2011 för Eklunda förskola Skolnämnd sydost

Kvalitetsredovisning 2010/2011 för Eklunda förskola Skolnämnd sydost Kvalitetsredovisning 2010/2011 för Eklunda förskola Skolnämnd sydost Ärendenummer Sso 221/2011 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning 3 Välkommen till Eklunda förskola 3 Vision 3 Organisation 3 2. Sammanfattning

Läs mer

Verksamhetsplan 2014/2015

Verksamhetsplan 2014/2015 Verksamhetsplan 2014/2015 Inledning Arbetet med denna verksamhetsplan har genomförts med Läroplan för förskolan (Lpfö 98/10) som underlag. Vår vision Att ha den mest lustfyllda och lärorika verksamheten

Läs mer

Kusens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Kusens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Kusens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet 1-5 år. Läsår 2015/2016 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete 2013/2014

Systematiskt kvalitetsarbete 2013/2014 Systematiskt kvalitetsarbete 2013/2014 Tallbacka förskoleenhet Förskolorna: Fantasia, Paprikan, Pumpan, Stenbacka Solna stad 1 Beskrivning av förskoleenheten Tallbacka förskoleenhet består av fyra förskolor,

Läs mer

Kvalitetsredovisning för Gubbo förskola 2009/2010

Kvalitetsredovisning för Gubbo förskola 2009/2010 SMEDJEBACKENS KOMMUN 2010-10-15 Barn- och utbildningsförvaltningen Norra Utbildningsområdet Rektor Katarina Sörhuus-Dunered Kvalitetsredovisning för Gubbo förskola 2009/2010 Postadress Telefon Telefax

Läs mer

Kvalitetsredovisning. Jonasbo Förskola

Kvalitetsredovisning. Jonasbo Förskola Kvalitetsredovisning Jonasbo Förskola 2007 2008 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning...3 2 Presentation av rektorsområdet...3 2.1 Beskrivning av rektorsområdet...3 2.2 Beskrivning av förskolans barngrupper

Läs mer

Verksamhetsråd Stora Hammars rektorsområde

Verksamhetsråd Stora Hammars rektorsområde Verksamhetsråd Stora Hammars rektorsområde Ärende: Verksamhetsråd Stora Hammars platschefsområde Höllviken Datum: 20 mars 2012 Plats: Stora Hammars skola Närvarande: Tove Svensson, tillförordnad rektor

Läs mer

Trimsarvets förskola

Trimsarvets förskola Trimsarvets förskola Likabehandlingsplan & Plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsåret 2014/2015 Planen gäller från 2014-09-01 till 2015-08-31 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Avdelningsdeklaration 2015/2016 Skåre herrgård och Tuggelite förskolor. Förskola: Skåre Herrgårds förskola

Avdelningsdeklaration 2015/2016 Skåre herrgård och Tuggelite förskolor. Förskola: Skåre Herrgårds förskola Avdelningsdeklaration 2015/2016 Skåre herrgård och Tuggelite förskolor Förskola: Skåre Herrgårds förskola Vision: Genom leken vill vi ge barnen aptit på livet Avdelning: Kastanjen Personal: Anita 85%,

Läs mer

Arbetsplan 2014/Förskola

Arbetsplan 2014/Förskola Arbetsplan 2014/Förskola Förskoleområde B, Gullviksborgs förskola Upprättad av Barbro Romero/förskolechef jan 2014 Förvaltning: Förskoleförvaltningen, område B Enhet: Gullviksborgs förskola Förbättringsområden

Läs mer

Normer och värden. Barn-och utbildningsnämndens kvalitetskrav 2008

Normer och värden. Barn-och utbildningsnämndens kvalitetskrav 2008 Normer och värden Inriktningsmål Bemötandet av barn och ungdomar har bidragit till att ge dem en positiv självbild, en tilltro till sin egen förmåga och sitt eget omdöme samt skapat en ömsesidig respekt.

Läs mer

Samhälle, samverkan & övergång

Samhälle, samverkan & övergång Samhälle, samverkan & övergång En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2013/2014 Förskolan Loviselund Barn- och utbildningsförvaltningen www.karlskoga.se Läroplanens riktlinjer

Läs mer

Akvarellens förskola Helsingborg 110909

Akvarellens förskola Helsingborg 110909 Akvarellens förskola Helsingborg 110909 Systematiskt kvalitetsarbete 2010-2011 Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet 2010/2011 Akvarellens förskola Styrelse och verksamhetsansvariga: Elisabeth

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete Verksamhetsåret 2012/13. Förskolan Junibacken. Plats för egen logga/bild

Systematiskt kvalitetsarbete Verksamhetsåret 2012/13. Förskolan Junibacken. Plats för egen logga/bild BARN OCH UTBILDNING Förskoleverksamheten Systematiskt kvalitetsarbete Verksamhetsåret 2012/13 Förskolan Junibacken Plats för egen logga/bild 1 Innehållsförteckning: Normer och värden sidan 3 Utveckling

Läs mer

Gemensamt förskola och skola:

Gemensamt förskola och skola: LERUM4000, v2.1, 2013-02-21 1 (5) Lärande Enhet Aspenäs Minnesanteckningar Enhetsråd Aspenäsenheten 4 november 2015 Presentation av deltagare Gemensamt förskola och skola: Ekonomi Ekonomin är i balans.

Läs mer

Förskolan Mullvaden. Humlans Verksamhetsmål 2013

Förskolan Mullvaden. Humlans Verksamhetsmål 2013 Förskolan Mullvaden Humlans Verksamhetsmål 2013 Innehållsförteckning 1. personalgrupp och barngrupp 2. lpfö 98 och förhållningssätt 3. Humlans dagliga rutiner: in och överskolning 4. lämning och hämtning

Läs mer

Protokoll från förskolerådet 18 november 2013, 16.00-17.30

Protokoll från förskolerådet 18 november 2013, 16.00-17.30 Berghems förskola, Umeå Protokoll från förskolerådet 18 november 2013, 16.00-17.30 Närvarande Anna Fyrgård-Johansson, förskolechef Maria Henriksson, Smultron-pedagog Viktoria Huhtasaari, Hallon-pedagog

Läs mer

Kvalitetsdokument 2013/2014

Kvalitetsdokument 2013/2014 Kvalitetsdokument 2013/2014 Förskolans pedagogiska idè På Grindstugan har vi påbörjat processen i att arbetar vi Reggio Emilia inspirerat Vi erbjuder en rolig, lustfylld och lärande verksamhet utifrån

Läs mer

Trygghetsplan 2015-2016

Trygghetsplan 2015-2016 Trygghetsplan 2015-2016 Likabehandlingsplan och årlig plan mot kränkande behandling för förskolan Stjärnhimlen Grunduppgifter Förskolan namn Förskolan Stjärnhimlen Förskolans logotyp Vår vision I våra

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING FÖRSKOLAN HJORTEN

KVALITETSREDOVISNING FÖRSKOLAN HJORTEN - KVALITETSREDOVISNING FÖRSKOLAN HJORTEN LÄSÅRET 2014-2015 Innehållsförteckning Inledning...3 Åtgärder enligt föregående kvalitetsredovisning...3 Underlag och rutiner...3 Organisation och förutsättningar...3

Läs mer

Välkommen till Grodan, våren 2009

Välkommen till Grodan, våren 2009 Välkommen till Grodan, våren 2009 Ett nytt år och en ny termin står framför oss med massor av nya utmaningar och spännande lärande. Vi planerar för fullt vad våren ska innehålla men vi tänker också ta

Läs mer

Enhetsrådsmöte 2012-11-15

Enhetsrådsmöte 2012-11-15 Aspenäsenheten Enhetsrådsmöte 2012-11-15 Aspenässkolan, (biblioteket) klockan 18.00-20.00 Presentation av mötesdeltagare; Anki Lundin, förskolechef, ordförande på gemensamma mötet. Christina Ottoson, rektor

Läs mer

Färe Montessoriförskola. Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Planen reviderades 2015-04-27

Färe Montessoriförskola. Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Planen reviderades 2015-04-27 ! Färe Montessoriförskola Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling Planen reviderades 2015-04-27 Planen revideras årligen vid vårterminens studiedag senast 2016-04-30 Ansvarig:

Läs mer

Gemensam KVALITETSREDOVISNING. Förskolan Ugglan Läsåret 2014-2015

Gemensam KVALITETSREDOVISNING. Förskolan Ugglan Läsåret 2014-2015 Utbildnings- och fritidsförvaltningen Gemensam KVALITETSREDOVISNING Förskolan Ugglan Läsåret 2014-2015 2010-09-09 1 Förskoleavdelningen Inledning Varje avdelning på förskolan har gjort uppföljningar mot

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2014

LOKAL ARBETSPLAN 2014 LOKAL ARBETSPLAN 2014 Blåklintens förskola N o N FÖRSKOLA: Blåklinten förskola 1. UNDERLAG - Våga Visa-enkäten riktad till föräldrar - Självvärdering, riktad till pedagoger - Medarbetarenkät - Utvärdering

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING LÄSÅRET 2009/2010. Kaninens förskola

KVALITETSREDOVISNING LÄSÅRET 2009/2010. Kaninens förskola KVALITETSREDOVISNING LÄSÅRET 2009/2010 Kaninens förskola Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 3 2. Inledning... 3 3. Tillvägagångssätt...3 4. Bakgrundsfaktor... 3 5. Åtgärder enligt föregående kvalitetsredovisning

Läs mer

Borgviks förskola och fritidshem

Borgviks förskola och fritidshem Likabehandlingsplan 2013/2014 Borgviks förskola och fritidshem Inledning Att verka för hälsa, lärande och trygghet i förskola och fritidshem handlar om att utveckla goda relationer mellan verksamheten,

Läs mer

LJUS p å k v a l i t e t Samarbete mellan Lidingö, Järfälla, Upplands-Bro, Solna, Sigtuna och Sundbyberg. Farkostens förskola

LJUS p å k v a l i t e t Samarbete mellan Lidingö, Järfälla, Upplands-Bro, Solna, Sigtuna och Sundbyberg. Farkostens förskola LJUS p å k v a l i t e t Samarbete mellan Lidingö, Järfälla, Upplands-Bro, Solna, Sigtuna och Sundbyberg Farkostens förskola Rapport Mars 2010 Innehållsförteckning Inledning... 3 1. Utvärderingens genomförande...

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2012/ 2013 Förskolan Sörängen Hallsbergs Kommun

Kvalitetsredovisning 2012/ 2013 Förskolan Sörängen Hallsbergs Kommun Kvalitetsredovisning 2012/ 2013 Förskolan Sörängen Hallsbergs Kommun Innehållsförteckning Inledning 3 Åtgärder enligt föregående kvalitetsredovisning och mål för den aktuella tidsperioden 3 Underlag och

Läs mer

Storsidan Verksamhetsplan Förskoleområde 5 2011/2012

Storsidan Verksamhetsplan Förskoleområde 5 2011/2012 Storsidan Verksamhetsplan Förskoleområde 5 2011/2012 1. Delaktiga och engagerade invånare Läroplanens målområden - Barns inflytande - Förskola och hem Strategiska mål - Invånarna är stolta över Eskilstuna

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Soluret 2012

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Soluret 2012 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola Soluret 2012 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 3 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas... 3 I Trollhättan

Läs mer

Innehållsförteckning. 1. Ängdala skola och förskola 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning

Innehållsförteckning. 1. Ängdala skola och förskola 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning Lokal arbetsplan Ängdala förskola 2013 Innehållsförteckning 1. Ängdala skola och förskola 1.1 Verksamhet och profil 2. Övergripande målsättning 3. Inledning 4. Normer och värden 4.1 Läroplanen 4.2 Förskolans

Läs mer

Rapport. Grön Flagg. Rönnens förskola

Rapport. Grön Flagg. Rönnens förskola Rapport Grön Flagg Rönnens förskola Kommentar från Håll Sverige Rent 2012-08-24 08:18:54: Ni har på ett mycket kreativt och varierat sätt jobbat med ert tema. Ni har anpassade och engagerande aktiviteter

Läs mer

Norra Rörums förskola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling

Norra Rörums förskola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Norra Rörums förskola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet och fritidshem Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING LÄSÅRET 2007-2008

KVALITETSREDOVISNING LÄSÅRET 2007-2008 KVALITETSREDOVISNING LÄSÅRET 2007-2008 Nya Slättängsgårdens förskola Bollebygds kommun 1. Verksamhetens förutsättningar 1.1. Om verksamhetsområdet Slättängsgårdens förskola har idag fyra avdelningar och

Läs mer

VAD TYCKER DE ÄLDRE OM ÄLDREOMSORGEN? - SÄRSKILT BOENDE I HÖGANÄS KOMMUN 2013

VAD TYCKER DE ÄLDRE OM ÄLDREOMSORGEN? - SÄRSKILT BOENDE I HÖGANÄS KOMMUN 2013 SÄRSKILT BOENDE - 2013 1 (13) VAD TYCKER DE ÄLDRE OM ÄLDREOMSORGEN? Vad tycker de äldre om äldreomsorgen är en rikstäckande undersökning av äldres uppfattning om kvaliteten i hemtjänst och äldreboenden.

Läs mer

Kvalitetsredovisning för förskolans enheter i Sala år 2007/2008

Kvalitetsredovisning för förskolans enheter i Sala år 2007/2008 Kvalitetsredovisning för förskolans enheter i Sala år 2007/2008 Enhetens namn Bellanderska förskolan Beslutad 30 september 2008 Leila Baker Platschef 1 Beskrivning av verksamheten per 15 oktober 2007 Bellanderska

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING för år 2008

KVALITETSREDOVISNING för år 2008 KVALITETSREDOVISNING för år 2008 Förskolorna Jägargården och Sysslagården Måluppfyllelse Mål 2 Barnen i förskolan utvecklas utifrån sina förutsättningar. Målet är uppfyllt x SAMMANFATTNING AV ANALYS OCH

Läs mer

Kyrkans förskola Lokal arbetsplan 2015/ 2016

Kyrkans förskola Lokal arbetsplan 2015/ 2016 Kyrkans förskola Lokal arbetsplan 2015/ 2016 Beslutad 25 juni 2015 Innehållsförteckning 1. Kyrkans förskola 1.1 Inledning 1.2 Verksamhet och profil 1.2.1 Arbetets inriktning 1.2.2 Församlingsinstruktion

Läs mer

Protokoll från lokala brukarrådets möte 2011-03-09 på Syncentralen, Borås.

Protokoll från lokala brukarrådets möte 2011-03-09 på Syncentralen, Borås. Protokoll från lokala brukarrådets möte 2011-03-09 på Syncentralen, Borås. Närvarande: Inga Aspehult, SRF Alingsås Eva-Karin Öhman Willberg, SRF Borås Sonja Jonsson, SRF Lerum Marita Johansson, SRF Mark

Läs mer

Arbetsplan för ÖSTERGÅRDEN Läsåret 2015/2016

Arbetsplan för ÖSTERGÅRDEN Läsåret 2015/2016 Arbetsplan för ÖSTERGÅRDEN Läsåret 2015/2016, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn- och ungdomsförvaltningens

Läs mer

SDF Hyllie Lindeborgsområdet Malmö 2010-03-18

SDF Hyllie Lindeborgsområdet Malmö 2010-03-18 SDF Hyllie Lindeborgsområdet Malmö 2010-03-18 Föräldrarådet 3/3-2010 Närvarande: Ulrica Segerbjer E-laget, Eva Ljungkvist A-laget, Jenny Rassmus H-laget, Lena Lagerlund B- laget, Åsa Rantzow G-laget, Sofia

Läs mer

Välkommen Till Trollbackens förskola 2012-2013

Välkommen Till Trollbackens förskola 2012-2013 Välkommen Till Trollbackens förskola 2012-2013 Välkommen till vår förskola! Vi står inför en ny spännande höst med nya och gamla barn, delvis ny personal, en ny ledningsorganisation (from jan-2013), påbörja

Läs mer

Utbildningsförvaltningen. Arbetsplan för Hallaryds förskola

Utbildningsförvaltningen. Arbetsplan för Hallaryds förskola Utbildningsförvaltningen Arbetsplan för Hallaryds förskola 2014-2015 Innehållsförteckning 1. Presentation av förskolan. 3 2. Årets utvecklingsområden. 4 3. Normer och värden 4 4. Utveckling och lärande.

Läs mer

ARBETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN GLÄNTAN

ARBETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN GLÄNTAN ARBETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN GLÄNTAN INNEHÅLLSFÖRTECKNING Välkommen till Gläntan. Dagsrutiner. Förskolans värdegrund och uppdrag. BARNEN. Målbeskrivning. Föräldrasamverkan. Kollegor. VÄLKOMMEN TILL GLÄNTAN.

Läs mer

Pedagogisk omsorg Pedagogisk omsorg är ett samlingsbegrepp för verksamhet som erbjuds istället för förskola och fritidshem.

Pedagogisk omsorg Pedagogisk omsorg är ett samlingsbegrepp för verksamhet som erbjuds istället för förskola och fritidshem. 1 (6) 2013-01-22 Utdelningsadress Besöksadress Webb Telefon E-post Bankgiro 821 80 Bollnäs Stadshustorget 2 www.bollnas.se 0278-250 00 bollnas@bollnas.se 594-2636 2 (6) Pedagogisk omsorg Pedagogisk omsorg

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete för verksamhetsåret 2014/2015

Systematiskt kvalitetsarbete för verksamhetsåret 2014/2015 Systematiskt kvalitetsarbete för verksamhetsåret 014/015 Järntorgets Förskola Nora kommun Innehåll Rubrik 1. Verksamhetens förutsättningar 1.1 Lokaler 1. Personal och barn 1.3 Arbetsmiljö. Arbetet i förskolan

Läs mer

Verksamhetsplan för Åbytorps Förskola 2015-2016

Verksamhetsplan för Åbytorps Förskola 2015-2016 Enheter Verksamhetsplan för Åbytorps Förskola 2015-2016 Geten 1-3 år Gurkan 3-5 år Leoparden 3-5 år Kantarellen 1-5 år Blåsippan 1-5 år Verksamheter Förskola för barn från 1-5 år Förutsättningar Inskrivna

Läs mer

1(4) 2011-11-21 2011/1965-PL-013. Dnr: Kvalitetsrapport Avseende hösten 2010 våren 2011. Irsta förskolor. Ansvarig: Katriina Hamrin.

1(4) 2011-11-21 2011/1965-PL-013. Dnr: Kvalitetsrapport Avseende hösten 2010 våren 2011. Irsta förskolor. Ansvarig: Katriina Hamrin. 2011-11-21 1(4) Dnr: 2011/1965-PL-013 Kvalitetsrapport Avseende hösten 2010 våren 2011 Irsta förskolor Ansvarig: Katriina Hamrin Anne Persson 1. Utveckling, lärande och kunskaper Mål: Den pedagogiska utvecklingen

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete 2012-2013

Systematiskt kvalitetsarbete 2012-2013 1(8) Systematiskt kvalitetsarbete 2012-2013 Enhet: Uteförskolan Vinden Ansvarig: AnnCharlotte Olai 2(8) LÄSÅRETS VERKSAMHETSPLAN Mål för läsåret 2012-13 Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar

Läs mer

Protokoll Storbrukarråd 2015-03-10

Protokoll Storbrukarråd 2015-03-10 Protokoll Storbrukarråd 2015-03-10 Närvarande: Bo-Kenneth Knutsson Anneli Sjöberg Tord du Rietz Peter Lindholm Ulla Hägg Sven-Olov Lindahl Ingegerd Axell Hanna Pansell Magnus Alm Louise Angelika Helen

Läs mer

Antal svarande i kommunen 32 Andel svarande i kommunen, procent 43 Kategorier ångest? Mycket dåligt Totalt Nej. Någorlunda. Mycket gott.

Antal svarande i kommunen 32 Andel svarande i kommunen, procent 43 Kategorier ångest? Mycket dåligt Totalt Nej. Någorlunda. Mycket gott. Resultat för särskilt boende 203, per kön, åldersgrupp, hälsotillstånd, 863 Hällefors F Hur bedömer du ditt allmänna hälsotillstånd? F2 Har du besvär av ängslan, oro eller ångest? gott gott Någorlunda

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2010

Kvalitetsredovisning 2010 Kvalitetsredovisning 2010 Nolhagens förskola 1 Kvalitetsredovisning för Nolhagens förskola 2009-2010 Enhet Förskolan ligger i Nol. Vi har fyra avdelningar med barn i åldrarna 1-5 år. Förskolan består av

Läs mer

Minnesanteckningar vid besök på Dunderklumpens förskola i Teckomatorp 2016-04-27

Minnesanteckningar vid besök på Dunderklumpens förskola i Teckomatorp 2016-04-27 Sida 1/5 Minnesanteckningar vid besök på Dunderklumpens förskola i Teckomatorp 2016-04-27 Dunderklumpen är en fristående förskola som drivs som ett föräldrakooperativ. I dagsläget är 27 barn inskrivna.

Läs mer

ABC. Täppans Förskola AB 2014-01-31

ABC. Täppans Förskola AB 2014-01-31 2014 ABC Täppans Förskola AB 2014-01-31 ABC Täppans Förskola Adressändring Vid ändring av kontaktuppgifter, meddela oss omgående, så vi kan uppdatera våra listor. Allergi Det är viktigt att du håller förskolan

Läs mer

Välkommen till Lärkans Förskola!

Välkommen till Lärkans Förskola! Tomelilla kommun Barn och Utbildning LÄRKANS FÖRSKOLA Välkommen till Lärkans Förskola! Skomakaregatan 10 273 36 Tomelilla 0417-181 65 150710 På Lärkans Förskola lär och utvecklas vi tillsammans Vår verksamhet

Läs mer

Tranbärets månadsbrev september 2015

Tranbärets månadsbrev september 2015 Tranbärets månadsbrev september 2015 Vilken höst vi har! Sol och värme växlas med regn och rusk, men september ser ut att avslutas med sol och det gillar vi. Naturen bjuder på underbara färgkombinationer

Läs mer

Kvalitetsgranskning av prioriterade mål. för läsåret 2014/2015

Kvalitetsgranskning av prioriterade mål. för läsåret 2014/2015 Kvalitetsgranskning av prioriterade mål Kvalitetsgranskning av prioriterade mål för läsåret 2014/2015 A-Målen Vår verksamhet driver ett aktivt miljöarbete: Vad gör vi: Källsorterar, återvinner, besöker

Läs mer

Danderyds kommun Utbildnings- och kulturkontoret

Danderyds kommun Utbildnings- och kulturkontoret 1 (6) Enhet Förskolechef Tranbär förskola Anna Hamilton Viktiga händelser och/eller projekt under året Tranbär förskola startade sin verksamhet 8.8.2005 med inskolning av 16 barn varav 8 var 18 månader

Läs mer

Kvalitetsredovisning

Kvalitetsredovisning Dokumentnamn Kvalitetsredovisning Datum 2010-10-06 Adress Förskolan Björkgården Gustavsgatan 5 815 38 Tierp Diarienummer 1(12) Kvalitetsredovisning Förskolan Björkgården i Tierps Kommun Verksamhetsåret

Läs mer

Arbetsplan för Tallbacken och Vinkelboda 2015/2016

Arbetsplan för Tallbacken och Vinkelboda 2015/2016 2015-09-01 Arbetsplan för Tallbacken och Vinkelboda 2015/2016 Normer och värden Flera avdelningar har använt Bodil Jönssons modell för konflikthantering. Några har använt Stegvis, kompisböcker och dramatiserat

Läs mer

Kvalitetsrapport verksamhetsåret 2014/2015

Kvalitetsrapport verksamhetsåret 2014/2015 Augusti 2015 Kvalitetsrapport verksamhetsåret 2014/2015 Mockfjärds förskola Mål Normer och Värden 2:1 Måluppfyllelse I arbetet med att förankra grundläggande normer och värden i förskolans verksamhet sker

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN ULRIKEDAL

LOKAL ARBETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN ULRIKEDAL LOKAL ARBETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN ULRIKEDAL INNEHÅLLSFÖRTECKNING Beskrivning av området, förutsättningar. s.3 Inledning.. s.3 Vision s.4 Värdegrund. s.5 Demokrati. s.5 Jämlikhet... s.5 Solidaritet. s.6 Trygghet

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Brukarundersökning 2014

Tjänsteskrivelse. Brukarundersökning 2014 Malmö stad Stadsområdesförvaltning Söder 1 (2) Datum 2015-01-07 Vår referens Emil Svensson Utvecklingssekreterare emil.svensson@malmo.se Tjänsteskrivelse Brukarundersökning 2014 SOFS-2015-21 Sammanfattning

Läs mer

Frövik/Maryhills förskolors plan mot diskriminering och kränkande behandling

Frövik/Maryhills förskolors plan mot diskriminering och kränkande behandling Frövik/Maryhills förskolors plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola 1/9 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola a för

Läs mer

Välkommen till Bullerbyns förskola

Välkommen till Bullerbyns förskola Välkommen till Bullerbyns förskola 2013-2014 Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98) som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande och vara en god pedagogisk verksamhet

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2008/2009

Kvalitetsredovisning 2008/2009 Kvalitetsredovisning 2008/2009 Föräldrakooperativet vid Testeboå ekonomiska förening 1 Innehållsförteckning: sid. 1. Inledning..2 2. Grundfakta..2 3. System för kvalitetsarbete..4 4. Föreg. års åtgärder

Läs mer

Rödbäckens plan mot diskriminering och kränkande behandling

Rödbäckens plan mot diskriminering och kränkande behandling Rödbäckens plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola a för planen Förskolechef

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Björkängens förskola LÄSÅRET 2015/2016

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Björkängens förskola LÄSÅRET 2015/2016 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Björkängens förskola LÄSÅRET 2015/2016 Inledning Bestämmelser i Skollagen (2010:800) och Diskrimineringslagen (2008:576) ställer krav på att varje verksamhet

Läs mer

Rutiner för mottagande av förskolebarn med annat modersmål än svenska

Rutiner för mottagande av förskolebarn med annat modersmål än svenska 6 MAJ 2011 Rutiner för mottagande av förskolebarn med annat modersmål än svenska I förskolan i Enköpings kommun finns dag ett antal barn med ett eller i ibland flera modersmål. I läroplanen för förskolan,

Läs mer

Förskola. Handläggare Vårt diarienummer Datum Sidan 1(6) Norum/Westerman- Annerborn 2012-12-04

Förskola. Handläggare Vårt diarienummer Datum Sidan 1(6) Norum/Westerman- Annerborn 2012-12-04 Förskola Handläggare Vårt diarienummer Datum Sidan 1(6) Norum/Westerman- Annerborn 2012-12-04 Kyrkåsens förskolas kvalitetsredovisning 2013-2014 1. Organisation - Förskolechef delas med förskolan Pinnhagen

Läs mer

Allergier. Barnskötare. Blöjor. Arbetsplatsträff APT. Budget. Egna leksaker. Arbetssökande. Fotografering. Förskollärare

Allergier. Barnskötare. Blöjor. Arbetsplatsträff APT. Budget. Egna leksaker. Arbetssökande. Fotografering. Förskollärare Förskolans ABC 1 V älkommen A Allergier När ditt barn har en allergi eller intolerans meddelar du personalen på förskolan. För att få annan mat behöver förskolan ett läkarintyg. Arbetsplatsträff APT En

Läs mer

Måns handlingsplan. Barn och föräldrar ska känna sig välkomna när de kommer till förskolan.

Måns handlingsplan. Barn och föräldrar ska känna sig välkomna när de kommer till förskolan. Måns handlingsplan Lämning Barn och föräldrar ska känna sig välkomna när de kommer till förskolan. Ge barnet och föräldern en bra start på dagen. Föräldrarna ska känna sig trygga med att lämna sina barn

Läs mer

Förskolan Trollstigen AB

Förskolan Trollstigen AB Systematisk kvalitetsredovisning för Förskolan Trollstigen AB 2014-2015 1 Innehållsförteckning Inledning..sid 3 Normer och värden..sid 4 Utveckling och lärande...sid 6 Barns inflytande.sid 9 Förskola och

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2007/2008

Kvalitetsredovisning 2007/2008 Kvalitetsredovisning 2007/2008 Pedagogiskt bokslut Lundabyn Lundabyns fritidshem Innehåll Tidsperiod Sid 3 Grundfakta Sid 3 Underlag och rutiner för att ta fram kvalitetsredovisningen Sid 3 Åtgärder enligt

Läs mer

Maktsalongen Verksamhetsplan 2015

Maktsalongen Verksamhetsplan 2015 Bilaga 5 Maktsalongen Verksamhetsplan 2015 Maktsalongen är en organisation som arbetar med jämställdhet i det unga civilsamhället. 2015 är organisationens fjärde år och organisationen växer med raketfart.

Läs mer

BILAGA TILL RUTIN DOKUMENTATION SOL & LSS

BILAGA TILL RUTIN DOKUMENTATION SOL & LSS 1 (7) TYP AV DOKUMENT: BILAGA TILL RUTIN DOKUMENTATION SOL OCH LSS BESLUTAD AV: UPPDRAGSCHEF ANTAGEN: 19 JANUARI 2016 ANSVARIG: KVALITETSSAMORDNARE REVIDERAS: ÅRLIGEN SENAST REVIDERAD: 18 MAJ 2016 BILAGA

Läs mer

Verksamhetens namn och inriktning: Ulvsättraförskola, Reggio Emilia inspirerad Namn på rektor/förskolechef: P-O Wigsén, Eva Ivarsson

Verksamhetens namn och inriktning: Ulvsättraförskola, Reggio Emilia inspirerad Namn på rektor/förskolechef: P-O Wigsén, Eva Ivarsson År för rapport: 2013 Organisationsenhet: Ulvsättra förskola (K) Kvalitetsredovisning Förskola Verksamhetens namn och inriktning: Ulvsättraförskola, Reggio Emilia inspirerad Namn på rektor/förskolechef:

Läs mer

Arbetsplan Snäckans förskola 2008

Arbetsplan Snäckans förskola 2008 Arbetsplan Snäckans förskola 2008 Normer och värden Förskolan skall aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla förståelse för vårt samhälles gemensamma demokratiska värderingar och efterhand

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING 2010

KVALITETSREDOVISNING 2010 KVALITETSREDOVISNING 2010 Torsö förskola Förskola 1-5 år Förskolechef Britt-Marie Ellneskog-Staam Adress Hässlestadsvägen 1 Postadress 542 91 Torsö Telefon 0501-755333 E-post britt-marie.ellneskog-staam@mariestad.se

Läs mer

Arbetsplan för Ängabo förskola avd. Björnen Läsåret 2014/2015

Arbetsplan för Ängabo förskola avd. Björnen Läsåret 2014/2015 140506 Arbetsplan för Ängabo förskola avd. Björnen Läsåret 2014/2015, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn-

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING 2006

KVALITETSREDOVISNING 2006 KVALITETSREDOVISNING 2006 Agneshög Rektor Eva-Lott Petersson Grierson Adress Agneshögs gård Postadress 591 71 Motala Telefon 0141-225420 Fax 0141-53265 E-post eva-lott.petersson@motala.se Barn/elever enl

Läs mer

Arbetsplan för Rosenholms förskola ht.13-vt.14

Arbetsplan för Rosenholms förskola ht.13-vt.14 Arbetsplan för Rosenholms förskola ht.13-vt.14 Beskrivning av verksamheten Rosenholms förskola startades i januari 2007 och består av två avdelningar, Skorpan och Körsbärsdalen. Vi har barn i åldrarna

Läs mer

Pedagogisk omsorg/familjedaghem Centrum och Rödäng. Kvalitet och måluppfyllelse läsåret 2014/15

Pedagogisk omsorg/familjedaghem Centrum och Rödäng. Kvalitet och måluppfyllelse läsåret 2014/15 Pedagogisk omsorg/familjedaghem Centrum och Rödäng Kvalitet och måluppfyllelse läsåret 2014/15 Sammanfattning Enligt föräldraenkäten under inflytande och ansvar är 93 % nöjda. Vi upplever att barnen är

Läs mer

Vargön 2014 09 01 Årlig plan för likabehandling och plan mot diskriminering och kränkande behandling

Vargön 2014 09 01 Årlig plan för likabehandling och plan mot diskriminering och kränkande behandling Vargön 2014 09 01 Årlig plan för likabehandling och plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014 / 2015 Granås förskola Ett målinriktat arbete för att motverka diskriminering främja barns och

Läs mer

Åshammars. Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014-16

Åshammars. Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014-16 Åshammars Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014-16 (Reviderad 2014-12-09) Likabehandlingsplan Åshammars förskola I april 2006 trädde lagen mot diskriminering och annan kränkande behandling

Läs mer

välkommen till S-studenters 27:e kongress!

välkommen till S-studenters 27:e kongress! välkommen till S-studenters 27:e kongress! S-studenter 27:e ordinarie kongress går av stapeln 10-12 juni på Karlstads universitet. Förbundsstyrelsen och värdklubben S-studenter Karlstad hälsar dig hjärtligt

Läs mer

Kvalitetsplan. Malmöknopparnas förskola AB. Upprättad/reviderad: 2013-12-30 Ledningen för Malmöknopparnas förskola AB

Kvalitetsplan. Malmöknopparnas förskola AB. Upprättad/reviderad: 2013-12-30 Ledningen för Malmöknopparnas förskola AB Kvalitetsplan 2014 Malmöknopparnas förskola AB Upprättad/reviderad: 2013-12-30 Ledningen för Malmöknopparnas förskola AB Ingångsvärde Förskolan har från den 1 november 2013 fullt hus med tjugo barn. Vi

Läs mer

Arbetsplan för Bokhultets förskola

Arbetsplan för Bokhultets förskola Utbildningsförvaltningen Arbetsplan för Bokhultets förskola 2014-10-21 2014 2015 Innehållsförteckning 1. Presentation av förskola... 3 2. Årets utvecklingsområden... 5 3. Normer och värden... 5 4. Utveckling

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL FÖRSKOLAN

VÄLKOMMEN TILL FÖRSKOLAN VÄLKOMMEN TILL FÖRSKOLAN Hej! Vad roligt att Du ska komma till Västanvind. Vår förskola startade 1987 av lärare på skolan för att möjliggöra folkhögskolestudier även för döva som har barn. Teckenspråket

Läs mer

Yttrande avseende ansökan om godkännande och rätt till bidrag för enskild pedagogisk omsorg

Yttrande avseende ansökan om godkännande och rätt till bidrag för enskild pedagogisk omsorg Datum 2015-12-23 Barn- och utbildningsnämnden Yttrande avseende ansökan om godkännande och rätt till bidrag för enskild pedagogisk omsorg Ärendebeskrivning Skriftlig ansökan har inkommit från Christella

Läs mer