Kvalitetsredovisning för förskoleverksamheten i Förskoleområdet i Tierps kommun

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kvalitetsredovisning för förskoleverksamheten i Förskoleområdet i Tierps kommun"

Transkript

1 Dokumentnamn Kvalitetsredovisning Datum Diarienummer 1(12) Adress Förskoleområdet Kvalitetsredovisning för förskoleverksamheten i Förskoleområdet i Tierps kommun Verksamhetsåret Handläggare Bo Sundberg E-post: Bo.Sundberg@tierp.se

2 2(12) Innehåll Inledning sid 3 Fakta om Förskoleområdet sid 4 Underlag för att ta fram kvalitetsredovisningen sid 5 Åtgärder enligt föregående kvalitetsredovisning sid 6-8 Förutsättningar för verksamhetens måluppfyllelse sid 8 Sammanfattning sid 9-10 Förslag till åtgärder sid Redovisning av måluppfyllelse sid 12 Bilaga 1: Informationsblad till föräldrar/beskrivning av området Bilaga 2: Årsredovisning 2008 Bilaga 3: Resultat av psykosocial enkät våren 2009 Bilaga 4: Likabehandlingsplan för Förskoleområdet Bilaga 5: Resultat chefsenkät Förskoleområdet 2008

3 3(12) Inledning Detta är den samlade bilden av förskoleverksamheten i Förskoleområdet för verksamhetsåret utifrån förskolechef och biträdande förskolechefers syn, med hänsyn tagen till fakta och synpunkter beskrivna under Underlag för att ta fram kvalitetsredovisningen. För en samlad bild av hela kommunens förskoleverksamhet hänvisas till Kvalitetsredovisning av Tierps kommuns skolverksamheter För en mer detaljerad bild av varje förskola och dagbarnvårdarlags verksamhet hänvisas till Kvalitetsredovisning för förskolorna Humlegården, Vallskoga, Mattisborgen, Grodan, Björkgården, Tegelbruket, Kyrkbyn, Tallbacken, Ekorren och Solgläntan samt dagbarnvårdarlagen Kottarna och Trollbacken.

4 4(12) Fakta om Förskoleområdet Förskoleområdet består av förskolor och familjedaghem i orterna Tierps köping, Kyrkbyn, Månkarbo, Söderfors och Mehedeby i Tierps kommun enligt bilaga 1. Totalt finns det 10 förskolor med tillsammans 26 förskoleavdelningar och 11 dagbarnvårdare i området. I området fanns det i snitt under år 2008, 500 barn inskrivna i verksamheten varav 90% på förskolor och 10% i familjedaghem. Av dessa var det vid årsskiftet 15 st 4-5 åringar med plats i allmän förskola. Vid samma tidpunkt 20 barn placerade enligt skollagen 2a kap 9 (barn med behov av särskilt stöd), därutöver tillkommer minst ett tiotal barn som är i behov av särskilt stöd men som ännu inte har sådan placering eller inte kommer att ansöka om sådan. 46 barn har annat modersmål/annan etnisk bakgrund, av dessa var 32 placerade på förskolan Mattisborgen. Personalbemanningen vid årsskiftet var 11 årsarbetare i familjedaghemmen och på förskolorna var det 46,45 årsarbetare med förskollärarutbildning eller motsvarande, 23,6 årsarbetare med barnskötarutbildning eller motsvarande och 3,5 årsarbetare utan pedagogisk utbildning i tjänst.. På förskolorna fanns också tillsammans 3,3 årsarbetare kökspersonal. Arbetsledningen bestod under året av 2,75 årsarbetare förskolechef och biträdande förskolechefer och i staben fanns 1,5 årsarbetare administrativa assistenter. I området finns en ledningsgrupp bestående av förskolechef, biträdande förskolechefer, specialpedagog från Resurscentrum för barn och 11 arbetslagsledare, 1 för varje förskola och 1 från ett dagbarnvårdarlag. Vid årsskiftet var 13 tillsvidareanställda medarbetare inte i tjänst beroende på sjukdom, barnledighet eller annan ledighet. Totalt antal medarbetare var vid årsskiftet 125 st, varav 105 tillsvidareanställda i tjänst, 7 långtidsvikarier och 13 ej i tjänst.

5 5(12) Underlag för att ta fram kvalitetsredovisningen Underlaget till denna kvalitetsredovisning finns att hämta i följande skrifter och samtal: Varje arbetslag i Förskoleområdet (arbetslag är en avdelning på förskola eller dagbarnvårdarna på en geografisk ort) skriver i december och juni en utvärdering av terminens verksamhet. Tierps kommun använder utvärderingsmetoden/kvalitetsbedömningen Ecers, i Förskoleområdet genomförs den av förskolechef och biträdande förskolechefer. Under arbetsåret har 8 avdelningar besökts enligt Ecers, den genomsnittliga bedömningen på dessa avdelningar är 4,5 på den 7 gradiga skalan. Ekonomiska prognoser. Årsredovisning Redovisas som Bilaga 2. Här finns beskrivningar och analyser som inte återupprepas i själva kvalitetsredovisningen. För en fullständigare bild av 2008 års verksamhet rekommenderas att läsa årsredovisningen. Psykosocial enkät som genomförs årligen i juni. Sammanställning av 2009 års enkät där jämförelse med 2008 finns, redovisas som Bilaga 3. Chefsenkät som genomförs årligen under våren. Redovisas som Bilaga 5. Utöver detta så är det utvecklingssamtal, chefers besök i verksamheten, diskussioner i ledningsgrupp, samverkansgrupp, fortbildningsgrupp, köksträffar och på områdets pedagogdagar som ligger till grund för detta dokument.

6 6(12) Åtgärder enligt föregående kvalitetsredovisning I den föregående kvalitetsredovisningen tog vi upp ett antal förslag till åtgärder (kursiv text nedan) utan inbördes rangordning, här redovisar vi i samma ordning vad som hänt med dessa. Alla förskolor får trådlösa datauppkopplingar Klart våren Skapa och/eller uppdatera hemsidor för varje förskola/dagbarnvårdarlag Inte klart beroende på olika information huruvida dessa skall vara kvar eller inte. Öka it-stödet till verksamheterna Klart, en av våra medarbetare som är områdets IT-samordnare har under året tjänstefördelats så att hon enbart arbetat med it-stöd till området, omfattning var under hösten 50 % och under våren 75 % tjänst. Prova schemaläggningssystemet Time-care i några verksamheter Vallskoga förskola har gått in i systemet från senhösten 2008, Humlegården har påbörjat från senvåren En medarbetare på Vallskoga är 25 % av sin tjänst en av Time-Cares huvudadministratörer och utbildare. Till hösten 2009 provar ytterligare 4 förskolor schemaläggningssystemet.

7 7(12) Fler ändamålsenliga lokaler så att antalet barn i grupperna kan minska Ej klart, utbyggnaden av Vallskoga förskola med 1 avdelning har tillsvidare lagts på is, dels beroende på ekonomin och dels beroende på de eventuella fornminnen/gravfyndigheter som kan finnas på det kommande bostadsområdet Vallskoga Gärde, vilket gör att bygglov inte kan beviljas för en utbyggnad av Vallskoga förskola innan det är undersökt. Ökat stöd till barn med annat modersmål Delvis åtgärdat, inom området har resurser omfördelats så att Mattisborgen, som har 32 av de 46 barn med annat modersmål som finns i området, fått större personaltilldelning än vad barnantalet ger. Kvarstår en omfördelning av resurser totalt i kommunens förskoleverksamhet till förmån för barn med annat modersmål. Minska de fysiska arbetsmiljöproblemen Kvarstår delvis, framförallt är det bullerproblemen som är svåra att komma tillrätta med. Barnen låter fortfarande och bullerdämpande åtgärder provas fortlöpande, under året har flera förskolor bytt ut bord mot nya med bullerdämpande bordsskiva vilket dämpar slammer från byggmaterial, porslin mm. Barnen delas också ofta i mindre grupper bland annat för ljudnivåns skull. Se över problemet med vikarieanskaffnngen Har vi inte hunnit med under året. Öka tiden för möten chef-medarbetare Har istället minskat något under året då besparingskrav gjorde att vissa möten och framförallt pedagogdagarna ställts in. Mycket tid har gått till individuella medarbetarsamtal och 118 lönesamtal. Det är ett ledningsdilemma att samtidigt som kraven på att vi ska vara pedagogiska ledare och väl förtrogna med verksamheten så äts alltmer av arbetstiden upp av andra krav, både nationella och kommunala. Som exempel kan nämnas denna kvalitetsredovisning, uppföljningar och revideringar av likabehandlingsplaner mm, månadsvisa ekonomiska prognoser, deltagande i upphandlingsarbete, kontroll och åtgärder av lokalvård och mattransporter, lokalförsörjning, konflikthantering osv. Öka tydligheten i fördelningen av ansvar och arbetsuppgifter mellan chef, administration, arbetslagsledare, arbetslag och enskild medarbetare Detta arbete har påbörjats i områdets ledningsgrupp, alla medarbetare har haft möjlighet att lämna sina synpunkter på detta. En sammanställning av alla synpunkter kommer att göras och diskuteras vidare i olika konstellationer i området. Öka möjligheterna att ta vara på kompetensen inom verksamheten för att fortbilda varandra Detta sker kontinuerligt men bedöms inte ha ökat under året.

8 8(12) Öka planeringstiden Det har inte skett någon ökning av planeringstiden då detta kräver ökade ekonomiska resurser. Uppmuntra och stötta friskvårds och sammansvetsande aktiviteter i arbetslagen Sker kontinuerligt och framförallt sammansvetsande aktiviteter har ökat, ofta har handledararvoden för högskoleelever använts för studiebesök och liknande och i samband med detta har även andra aktiviteter genomförts för en ökad sammanhållning och laganda. Förutsättningar för verksamhetens måluppfyllelse Budgeten för området uppgick 2008 till 50,4 miljoner kronor och resultatet blev 49,9 miljoner kronor. (se bilaga Årsredovisning 2008) Kostnaden per barn blev i snitt kr (49,9 miljoner kronor delat med 500 barn). Personaltätheten var i familjedaghemmen 4,0 barn/dagbarnvårdare och på förskolorna 5,1 barn/årsarbetare. Av den pedagogiska personalen på förskolorna var , 63 % förskollärare, 32 % barnskötare och 5 % utan pedagogisk utbildning. Fortbildningsinsatser: All personal; Mångfald. Att arbeta i olika åldersgrupper. Arbetslagsledare: Skolforum med föreläsningar Vissa i arbetslagen: Handledarutbildning. TAKK. Första hjälpen. Matematik ute. Miniröris. Dagbarnvårdarens pedagogiska förhållningssätt.

9 9(12) Sammanfattning Ett relativt lugnt och stabilt verksamhetsår utan några större förändringar i organisation eller personalgrupper, med nöjda föräldrar( se nöjdhetsindex i Medborgarundersökning i Tierps kommun 2009) och fortsatt minskad långtidssjukfrånvaro. De nya IT-baserade system som förra verksamhetsåret upptog mycket tid och kraft har börjat införlivas i vardagen och då barnsjukdomar allteftersom rättas till och vanan att hantera systemen blir allt bättre så är inte frustrationen lika stor över dessa nyheter. Arbetet med likabehandlingsplanen som utgår från normer och värden i läroplanen har visat på olika vägar att gå för att nå mot dessa mål. Olika material och metoder har används och även delgetts varandra i olika konstellationer så att en större verktygskarta finns nu att tillgå i detta arbete. I och med det stora antalet medarbetare så har enskilda medarbetarsamtal som genomfördes under hösten (ca 125 st) och lönesamtal som genomfördes under våren (118 st) på 2,75 chefer medfört att annat kvalitetsarbete fått stå tillbaka, bland annat har vi inte genomfört så många Ecersbesök som vi planerat. Vår analys av bedömningen av arbetslagen enligt Ecers är att det förmodligen är en mer rättvisande bild idag när vi gör bedömningarna själva som chefer. Eftersom det var en lägre bedömningsnivå de första åren sen vi som chefer tog över bedömningen så trodde vi oss vara strängare än föregående Ecers-observatörer, men nu tror vi mer på att arbetslagen vågar visa upp sin normala sida, de flesta medarbetarna är vana med oss i och med många diskussioner genom åren i medarbetarsamtal, lönesamtal och övriga kontakter. De spontana eller planerade verksamhetsbesöken har enligt vår bedömning också varit för få och har mestadels varit i anslutning till de enskilda samtalen eller vid akut behov. Trots att kontakterna mellan chef-medarbetare kan vara betydligt fler så pekar både chefsenkät och psykosocial enkät på bättre resultat än föregående år. Vår bedömning av detta faktum är att vi som chefer ändå har ett stort förtroende hos medarbetare och att vi bedöms vara förtrogna med verksamheten och dess innehåll. Här tror vi att vår gemensamma erfarenhet, 100 år tillsammans som chefer i Tierps kommuns förskole- och skolverksamheter, ett gott samarbete i ledningsteamet och i områdets ledningsgrupp samt det faktum att vi via Ecersarbetet verkligen avsätter tid för att se verksamheten ur ett kvalitetsperspektiv är starkt bidragande orsaker. Som chefer har vi ett stort förtroende för arbetslagens kapacitet och vilja till utveckling och självständighet och utifrån den psykosociala enkäten och vår bedömning så vill arbetslagen att ta ett stort eget ansvar. Detta ger oss större möjlighet att stötta och/eller utmana arbetslag och individer utifrån olika behov.

10 10(12) En utvärdering har gjorts i området under höstens pedagogdagar och i områdets föräldraråd av de olika modeller för åldersindelning som finns på våra förskolor och familjedaghem, småbarns och storbarnsavdelningar kontra syskongrupper. Slutsatsen av dessa diskussioner är att den åldersindelning man arbetar i för tillfället respektive den åldersindelning man har sitt/sina barn i tycker man fungerar bra och vill behålla. En fortsatt diskussion om åldersindelningen måste föras både utifrån ett pedagogiskt perspektiv hur vi bäst stödjer barnet i dess utveckling men också ur ett platsperspektiv, hur får vi vid årsskiften plats för alla de småbarn som då står i kö. Mot slutet av verksamhetsåret har det varit mycket diskussioner om hur vi ska möta lågkonjunkturen och dess följdverkningar med minskade skatteintäkter till kommunen med besparingskrav som följd.

11 11(12) Förslag till åtgärder utan inbördes rangordning Skapa och/eller uppdatera hemsidor för varje förskola och dagbarnvårdarlag. Prova schemaläggningssystemet Time-care i några fler verksamheter samt utvärdera där det nu används. Fler ändamålsenliga lokaler så att antalet barn i grupperna kan minska. Ökat stöd till barn med annat modersmål. Minska de fysiska arbetsmiljöproblemen framförallt bullerproblematiken. Se över problemet med vikarieanskaffningen. Öka tydligheten i fördelningen av ansvar och arbetsuppgifter mellan chef, administration, arbetslagsledare, arbetslag och enskild medarbetare. Öka planeringstiden Ta del av och analysera de nya mål som elever lägst ska ha uppnått i slutet av tredje skolåret i matematik och svenska. Utifrån det se över vad förskoleverksamheten kan göra för att ännu bättre förbereda barnen för skolan och övriga livet. Utveckla uteverksamheten. Diskussioner har under våren förts, framförallt i vår ledningsgrupp, om möjligheter att som bärande ide under kommande år se över möjligheten att utveckla uteverksamheten. Där finns enligt vår bedömning potential att utveckla lärande och socialt samspel i barngrupperna genom att planera uteverksamheten på gården lika väl som verksamheten inne eller vid utflykter. Hos många medarbetare finns ett engagemang och tänkande runt uteverksamheten men ibland ses den dagliga utevistelse mer som viktigt ur aspekten frisk luft och möta barnens rörelsebehov. Detta är självklart viktigt men med mer planering och tankar runt material och vuxenledda aktiviteter ute på gården så tror vi att vi kan stödja barnens utveckling i lärandet och socialiseringen ännu mer. Utveckla arbetet mot Skolplanens mål Hållbar utveckling, stötta och sporra arbetslagen så att fler i likhet med avdelning Myggan, ansöker om att få utmärkelsen Skola för hållbar utveckling. Följa och utvärdera nya inskolningsmodeller som prövas i området och i övriga landet, bland annat den så kallade föräldraintensiva inskolningen En fortsatt satsning på fortbildning av arbetslagsledarna, eventuellt med hjälp av Förskolelyftet.

12 12(12) Fortsätta diskussionerna med alla medarbetare om hur vi ska möta förändringar i verksamheten och som en del ännu mer se hela området som en arbetsplats och inför varje höst eller varje återgång efter längre ledigheter/frånvaro se efter var behovet av personal är just då och också att se byte av arbetslag som ett sätt till kompetenshöjning för enskild medarbetare och kvalitetshöjande för hela vår verksamhet. Öka samarbetet med flyktingmottagningen så att det om möjligt blir en bättre framförhållning och förståelse för varandra och för att öka kvaliteten i mottagande och stöd till barn med annan härkomst. Bli bättre på att ta del av andras erfarenheter både internt och externt, bland annat genom fler studiebesök, följa Jämförelsenätverket Tumstocken (där Tierps kommun ingår) och auskultationer hos varandra. Måluppfyllelse Vår bedömning av årets verksamhet är att verksamheterna även i år, i de flesta avseenden, når mot de mål som finns i läroplanen. Det området behöver utveckla ytterligare är utifrån både läroplan och resultat från Ecers-bedömningar arbetet med kulturell mångfald och jämställdhet. Kvarstår från förra årets kvalitetsredovisning som områden att utveckla är också arbetet med barn som har annat modersmål, föräldrars delaktighet i utvärderingar, arbetet med barns inflytande och förbättra övergången mellan verksamheter. Inför framtiden finns en farhåga som samtidigt är en utmaning, hur kan vi möta försämrad ekonomi med minskad personaltäthet i barngrupperna som följd, med ett nytänkande och ökad flexibilitet så att den goda kvalitet vi tycker oss ha kan behållas? Vi bedömer också att det finns en risk att långtidssjukfrånvaron ökar igen om det inte går att ta bort eller underlätta några arbetsuppgifter då det blir fler barn per medarbetare att ansvara för. Tierp i augusti 2009 Bo Sundberg Vivianne Lindén Agneta Person Ramsten

Kvalitetsredovisning för förskoleverksamheten i Förskoleområdet i Tierps kommun

Kvalitetsredovisning för förskoleverksamheten i Förskoleområdet i Tierps kommun Dokumentnamn Kvalitetsredovisning 2009-2010 Datum 2010-10-15 Diarienummer 1(11) Adress Förskoleområdet Kvalitetsredovisning för förskoleverksamheten i Förskoleområdet i Tierps kommun Verksamhetsåret 2009-2010

Läs mer

Kvalitetsredovisning för förskoleverksamheten i Förskoleområdet i Tierps kommun

Kvalitetsredovisning för förskoleverksamheten i Förskoleområdet i Tierps kommun Dokumentnamn Kvalitetsredovisning 2008-2009 Datum 2009-09-07 Diarienummer 1(12) Adress Förskoleområdet Kvalitetsredovisning för förskoleverksamheten i Förskoleområdet i Tierps kommun Verksamhetsåret 2008-2009

Läs mer

Årsredovisning 2009. Förskola Förskoleområdet

Årsredovisning 2009. Förskola Förskoleområdet Förskola Förskoleområdet Innehållsförteckning RESULTATRÄKNING... 3 UPPDRAG... 4 ANALYS AV ÅRETS VERKSAMHET... 5 Måluppfyllelse - god ekonomisk hushållning... 5 Måluppfyllelse - andra övergripande verksamhetsmål...

Läs mer

Tillsyn av förskolan Råbäcken Måbra Förskolor AB

Tillsyn av förskolan Råbäcken Måbra Förskolor AB Tillsynsbeslut förskoleverksamhet Kundvalskontoret 2013-10-07 Dnr: UBN/2013:35 Förskolan Råbäcken Måbra Förskolor AB Tillsyn av förskolan Råbäcken Måbra Förskolor AB Brister som ska åtgärdas utifrån gällande

Läs mer

2009-11-30. Kvalitetsredovisning För Vallskoga förskola i Tierps Kommun. Inledning. Kvalitetsredovisning för verksamhetsåret HT-08 till VT-09.

2009-11-30. Kvalitetsredovisning För Vallskoga förskola i Tierps Kommun. Inledning. Kvalitetsredovisning för verksamhetsåret HT-08 till VT-09. Dokumentnamn 1(5) Datum 2009-11-30 Diarienummer Adress Kvalitetsredovisning För Vallskoga förskola i Tierps Kommun Inledning Kvalitetsredovisning för verksamhetsåret HT-08 till VT-09. Fakta om Vallskoga

Läs mer

Verksamhetsplan Förskolan 2017

Verksamhetsplan Förskolan 2017 Datum Beteckning Sida Kultur- och utbildningsförvaltningen Verksamhetsplan Förskolan 2017 Innehåll Verksamhetsplan... 1 Vision... 3 Inledning... 3 Förutsättningar... 3 Förskolans uppdrag... 5 Prioriterade

Läs mer

TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR /2008 SID 2 (5)

TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR /2008 SID 2 (5) SPÅNGA-TENSTA STADSDELSFÖRVALTNING BARN- OCH UNGDOMSAVDELNINGEN SID 1 (5) 2008-11-18 Handläggare: Göta Sandin Telefon: 08-508 03 294 Till Spånga-Tensta stadsdelsnämnd Stockholms stads förskoleplan - en

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete 2013/2014 Bergshamra förskoleenhet Solna stad

Systematiskt kvalitetsarbete 2013/2014 Bergshamra förskoleenhet Solna stad Systematiskt kvalitetsarbete 2013/2014 Bergshamra förskoleenhet Solna stad Beskrivning av förskoleenheten Bergshamra förskoleenhet är en enhet i förändring och utveckling. Med nytt ledarskap arbetar vi

Läs mer

Lokal arbetsplan 2013/2014. Rensbackens förskola

Lokal arbetsplan 2013/2014. Rensbackens förskola Lokal arbetsplan 2013/2014 Rensbackens förskola Rensbackens förskola arbetar för att erbjuda en god omsorg och trygghet. Vi tar tillvara både inne- och utemiljön på ett medvetet sätt. Miljön är formad

Läs mer

Kvalitetsanalys för Boo Gårds förskola läsåret 2013/14

Kvalitetsanalys för Boo Gårds förskola läsåret 2013/14 Datum 140909 1 (5) Kvalitetsanalys för Boo Gårds förskola läsåret 2013/14 Varje förskola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen.

Läs mer

Tillsyn av förskolan Bollen Måbra Förskolor AB

Tillsyn av förskolan Bollen Måbra Förskolor AB Tillsynsbeslut förskoleverksamhet Kundvalskontoret 2013-12-06 Dnr: UBN/2013:35 Förskolan Bollen, Måbra Förskolor AB Tillsyn av förskolan Bollen Måbra Förskolor AB Brister som ska åtgärdas utifrån gällande

Läs mer

Lokal arbetsplan 2013/2014. Örsängets förskola

Lokal arbetsplan 2013/2014. Örsängets förskola Lokal arbetsplan 2013/2014 Örsängets förskola Örsängets förskola arbetar för att erbjuda en god omsorg och trygghet. Vi lägger stor vikt vid den dagliga kontakten, där vi skapar en god relation till vårdnadshavarna

Läs mer

En gång i månaden har förskolan en arbetsplatsträff (APT). Tiden för detta möte är förlagd till kvällen så att all personal ska kunna närvara.

En gång i månaden har förskolan en arbetsplatsträff (APT). Tiden för detta möte är förlagd till kvällen så att all personal ska kunna närvara. UKF: Enhetsplan KYRKSKOLANS FÖRSKOLA 1. Verksamhetsbeskrivning Kort beskrivning av avdelningens/enhetens verksamhet. Avdelning: Läsår 2011/2012 Kyrkskolans förskola består av två avdelningar, 1-3 år med

Läs mer

Tillsyn av förskolan Gläntan Måbra Förskolor AB

Tillsyn av förskolan Gläntan Måbra Förskolor AB Tillsynsbeslut förskoleverksamhet Kundvalskontoret 2013-10-17 Dnr: UBN/2013:35 Förskolan Gläntan, Måbra Förskolor AB Tillsyn av förskolan Gläntan Måbra Förskolor AB Brister som ska åtgärdas utifrån gällande

Läs mer

Kvalitetsarbete för förskolan Tunet period 4 (april-juni), läsåret 2012-2013

Kvalitetsarbete för förskolan Tunet period 4 (april-juni), läsåret 2012-2013 Kvalitetsarbete för förskolan Tunet period 4 (april-juni), läsåret 2012-2013 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvuvdmannanivå systematiskt

Läs mer

Det systematiska kvalitetsarbetet

Det systematiska kvalitetsarbetet Det systematiska kvalitetsarbetet Kungsängens förskolor 2014-01-02 Rev: 2014-10-27 -Utvecklingssamtal med föräldrar Kungsängens förskolor Verksamhetens pedagogiska år -Uppföljning av Läroplanens mål -Projektuppföljning

Läs mer

Beslut och verksamhetsrapport

Beslut och verksamhetsrapport Dnr 400-2015:6590 efter kvalitetsgranskning av förskolechefens ledning av den pedagogiska verksamheten vid Ekebackens förskola belägen i Högsby kommun 1(11) Beslut I detta beslut med tillhörande verksamhetsrapport

Läs mer

Gemensam Kvalitetsredovisning

Gemensam Kvalitetsredovisning 2015-07-13 Förskoleavdelningen Gemensam Kvalitetsredovisning För förskolan Solängen avdelningarna: Ängen, Solen, Granngården och Svea Läsåret 2014-2015 Inledning Som underlag till denna kvalitetsredovisning

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING 2007/08

KVALITETSREDOVISNING 2007/08 KVALITETSREDOVISNING 2007/08 Bergsätter Rektor Carina Berger Svensson Adress Duvedalsg 17 Postadress 591 61 Motala Telefon 0141-225761 Fax 0141-50982 E-post carina.berger.svensson@motala.se Barn/elever

Läs mer

Tillsyn av förskolan Pelikanen Måbra Förskolor

Tillsyn av förskolan Pelikanen Måbra Förskolor Tillsynsbeslut förskoleverksamhet Kundvalskontoret 2013-12-13 Dnr: UBN/2013:35 Förskolan Pelikanen, Måbra Förskolor AB Tillsyn av förskolan Pelikanen Måbra Förskolor Brister som ska åtgärdas utifrån gällande

Läs mer

Kvalitetsrapport för

Kvalitetsrapport för Kvalitetsrapport för 2011-2012 Sid. Innehållsförteckning 2 1. Kvalitetsrapport för Rinnebäcks förskola läsåret 2011/2012 3 2. Grundfakta om Rinnebäcks förskola läsåret 2011/2012 3 3. Underlag och rutiner

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/2017 Förskolan Villekulla Avdelning Norrgården

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/2017 Förskolan Villekulla Avdelning Norrgården 2016 Barn och utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/2017 Förskolan Villekulla Avdelning Norrgården Norrgårdens vision: Trygghet, glädje, utveckling! INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Kvalitetsredovisning för förskolan läsåret 2010/2011

Kvalitetsredovisning för förskolan läsåret 2010/2011 BILDNINGSFÖRVALTNINGEN SOLHAGENS FÖRSKOLA Kvalitetsredovisning för förskolan läsåret 2010/2011 1 2 Innehåll 1 Verksamhetsbeskrivning (kortfattad) 5 1.1.1 Beskrivning av verksamheten... 5 1.1.2 Beskrivning

Läs mer

Kvalitetsredovisning. Förskola. Uppgifter om enheten. User: krfag001, Printdate: :23 1

Kvalitetsredovisning. Förskola. Uppgifter om enheten. User: krfag001, Printdate: :23 1 År för rapport: 2015 Organisationsenhet: Vattmyra förskola (K) Kvalitetsredovisning Förskola Uppgifter om enheten Uppgift Verksamhetens namn och inriktning Namn på rektor/förskolechef Kommentar Vattmyra

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Rälsen Förskola Norrviken 2012 Enhet Mia Elverö Systematiskt kvalitetsarbete i fristående enhet Förskolechefens/rektorns namn Ansvarig uppgiftslämnare Mia Elverö 1/12 Inledning

Läs mer

Arbetsplan Pilen handlingsplan Överenskommelse

Arbetsplan Pilen handlingsplan Överenskommelse Arbetsplan Pilen handlingsplan Överenskommelse Förskolan Solstrålen 2009/2010 Vision: Alla barn och all personal skall uppleva trygghet och trivsel. Lärande ger glädje och möjligheter. Innehållsförteckning

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/17. Förskolan Björnen

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/17. Förskolan Björnen Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/17 Förskolan Björnen FÖRSKOLAN BJÖRNENS VISION Vi vill varje dag ta till vara och uppmuntra allas förmågor 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Rälsen Förskola Norrviken 2014 Enhet Mia Elverö Systematiskt kvalitetsarbete i fristående enhet Förskolechefens/rektorns namn Ansvarig uppgiftslämnare Mia Elverö 1/13 Inledning

Läs mer

Arbetsplan för Violen

Arbetsplan för Violen Köpings kommun Arbetsplan för Violen Läsår 2015 2016 Administratör 2015 09 18 Lena Berglind, Ann Christine Larsson, Kristin Aderlind Vad är en arbetsplan? Förskolan är en egen skolform och ingår i samhällets

Läs mer

Verksamhetsplan. Norrga rdens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Norrga rdens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument Verksamhetsplan Norrga rdens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och åtgärder Dokumentansvarig: Förskolechef Gäller

Läs mer

Kvalitetsarbete för förskolan Tunet period 4 (april-juni), verksamhetsår

Kvalitetsarbete för förskolan Tunet period 4 (april-juni), verksamhetsår Kvalitetsarbete för förskolan Tunet period 4 (april-juni), verksamhetsår 2013-2014. 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvudmannanivå

Läs mer

Kvalitetsredovisning för Fasanens förskola läsåret 2007/2008

Kvalitetsredovisning för Fasanens förskola läsåret 2007/2008 Kvalitetsredovisning för Fasanens förskola läsåret 2007/2008 1. Inledning Fasanens förskola är den äldsta förskolan i Skurup. Den byggdes 1971 med två avdelningar efter två år byggdes den ut till fyra

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2015-2016 Förskolan Lyckan

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2015-2016 Förskolan Lyckan Förskoleverksamheten Barn och utbildning Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2015-2016 Förskolan Lyckan FÖRSKOLAN LYCKANS VISION Alla barn och vuxna ska få möjlighet att utveckla sina inneboende resurser.

Läs mer

Kvalitetsredovisning

Kvalitetsredovisning Dokumentnamn Kvalitetsredovisning Humlegården 09-10 Datum 2010-07-01 Adress Humlegårdens förskola Nämndemansgatan 4 815 41 Tierp Diarienummer 1(9) Kvalitetsredovisning Humlegårdens förskola 2009-2010 Innehåll

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2012/2013 Vattmyra förskolor Berghems förskola Nibble Förskola Vattmyra förskola Pedagogisk omsorg

VERKSAMHETSPLAN 2012/2013 Vattmyra förskolor Berghems förskola Nibble Förskola Vattmyra förskola Pedagogisk omsorg 1september 2012 VERKSAMHETSPLAN 2012/2013 Vattmyra förskolor Berghems förskola Nibble Förskola Vattmyra förskola Pedagogisk omsorg Enheten Vattmyra förskolor startade den 1 juli 2012. I enheten ingår;

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2013

Kvalitetsredovisning 2013 Kvalitetsredovisning 2013 Verksamhetsåret 2012/2013 Renfanans förskola Ansvarig förskolechef: Birgit Wikström 1 1. Förutsättningar Renfanans förskola Verksamhetsåret 2012/2013. Renfanans förskola ligger

Läs mer

Kvalitetsanalys för Lyckolundens föräldrakooperativ läsåret 2013/14

Kvalitetsanalys för Lyckolundens föräldrakooperativ läsåret 2013/14 Datum 1 (9) Kvalitetsanalys för Lyckolundens föräldrakooperativ läsåret 2013/14 Varje förskola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen.

Läs mer

Skogsgläntans förskola

Skogsgläntans förskola REVIDERAT UNDERLAG 2009-05-05 /GF Skogsgläntans förskola Rektor Britt-Marie Eliasson 2011-08-30 REVIDERAD 110830 Förordningar om kvalitetsredovisning SFS (Svensk författningssamling) 2005:609 Utbildnings-

Läs mer

Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet läsåret 2010/ Hustomtens förskola, förskolechef: Ingrid Mathiasson

Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet läsåret 2010/ Hustomtens förskola, förskolechef: Ingrid Mathiasson Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet läsåret 2010/11 1. Redovisning för läsåret 2010/11 2. Hustomtens förskola, förskolechef: Ingrid Mathiasson 3. Hustomtens förskola är en verksamhet som drivs

Läs mer

Lokal arbetsplan 2013/2014. Kilbergets förskola

Lokal arbetsplan 2013/2014. Kilbergets förskola Lokal arbetsplan 2013/2014 Kilbergets förskola Vår förskola består av fyra avdelningar, två avdelningar för barn mellan 1-3 år och två avdelningar för barn mellan 3-5 år. På Kilbergets förskola arbetar

Läs mer

Kvalitetsredovisning Förskolan Tallbacken, Tierps kommun. Verksamhetsåret 2008-2009

Kvalitetsredovisning Förskolan Tallbacken, Tierps kommun. Verksamhetsåret 2008-2009 Dokumentnamn Kvalitetredovisning Datum 2009-09-14 Adress Bo Sundberg Diarienummer 1(7) Kvalitetsredovisning Förskolan Tallbacken, Tierps kommun. Verksamhetsåret 2008-2009 Förskolan Tallbacken Handläggare

Läs mer

Kvalitetsarbete för Smedby förskola period 4 (april-juni), läsåret

Kvalitetsarbete för Smedby förskola period 4 (april-juni), läsåret Kvalitetsarbete för Smedby förskola period 4 (april-juni), läsåret 2014-2015. 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvudmannanivå systematiskt

Läs mer

Kvalitetsredovisning

Kvalitetsredovisning Dokumentnamn Kvalitetsredovisning Datum 2010-10-06 Adress Förskolan Björkgården Gustavsgatan 5 815 38 Tierp Diarienummer 1(12) Kvalitetsredovisning Förskolan Björkgården i Tierps Kommun Verksamhetsåret

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING LÄSÅRET

KVALITETSREDOVISNING LÄSÅRET KVALITETSREDOVISNING LÄSÅRET 2007-2008 Söråns förskola Bollebygds kommun 1. Verksamhetens förutsättningar 1.1. Om verksamhetsområdet Söråns förskola har tre avdelningar och ligger i centrala Olsfors. Två

Läs mer

Kvalitetsrapport Förskola

Kvalitetsrapport Förskola Kvalitetsrapport Förskola Läsåret 2015/2016 Förskolans namn.. Förskolechef. 1. Beskrivning av verksamheten En kort presentation av förskolan. Beskriv kortfattat organisation: ledning, pedagoger, arbetslag

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/17. Nykroppa Förskola. Vår vision Alla ska ges möjlighet att vara sitt bästa jag

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/17. Nykroppa Förskola. Vår vision Alla ska ges möjlighet att vara sitt bästa jag Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/17 Nykroppa Förskola Vår vision Alla ska ges möjlighet att vara sitt bästa jag 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3

Läs mer

Kvalitetsredovisning För. Tallåsgårdens och Trollgårdens förskolor Valbo skolområde. Förskolechef Karin Nordkvist

Kvalitetsredovisning För. Tallåsgårdens och Trollgårdens förskolor Valbo skolområde. Förskolechef Karin Nordkvist Kvalitetsredovisning 08-09 För Tallåsgårdens och Trollgårdens förskolor Valbo skolområde Förskolechef Karin Nordkvist 1 Innehållsförteckning Inledning sid 3 Grundfakta sid 3-4 System för kvalitetsarbete

Läs mer

Kvalitetsredovisning Kullsta förskola 2006/2007

Kvalitetsredovisning Kullsta förskola 2006/2007 Kvalitetsredovisning Kullsta förskola 2006/2007 Kvalitetsredovisning för Kullsta förskola 2006/2007. Kort presentation av förskolan. Kullsta förskola ligger i norra delen av centralorten Nynäshamn. Förskolan

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN Småttinggården AVDELNING Myrstacken.

LOKAL ARBETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN Småttinggården AVDELNING Myrstacken. LOKAL ARBETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN Småttinggården AVDELNING Myrstacken. 2013 Förskolan regleras i skollagen och har Skolverket som tillsynsmyndighet. Sedan 1 augusti 1998 finns en läroplan för förskolan, Lpfö

Läs mer

Kvalitetsarbete för Smedby förskola period 4 (april-juni), läsåret 2013-2014.

Kvalitetsarbete för Smedby förskola period 4 (april-juni), läsåret 2013-2014. Kvalitetsarbete för Smedby förskola period 4 (april-juni), läsåret 2013-2014. 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvudmannanivå systematiskt

Läs mer

Mål, genomförande, måluppfyllelse och bedömning

Mål, genomförande, måluppfyllelse och bedömning Kvalitetsredovisning för Snickargårdens förskola läsåret 2009/2010 Inledning Enligt förordning skall varje förskola årligen upprätta en kvalitetsredovisning. Den skall bland annat innehålla en bedömning

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete 2013/2014 Hagalunds förskoleenhet Solna stad

Systematiskt kvalitetsarbete 2013/2014 Hagalunds förskoleenhet Solna stad Systematiskt kvalitetsarbete 2013/2014 Hagalunds förskoleenhet Solna stad Beskrivning av förskoleenheten Hagalund är ett mångkulturellt område och det återspeglar sig i antalet barn på förskolorna med

Läs mer

Kvalitetsredovisning för Blåklintens förskola Skivarp läsåret 07/08

Kvalitetsredovisning för Blåklintens förskola Skivarp läsåret 07/08 Kvalitetsredovisning för Blåklintens förskola Skivarp läsåret 07/08 1. Inledning Blåklintens förskola är byggd på 60-talet och består av 4 avdelningar med plats för 66 barn i åldrarna 1-4 år samt en avdelning

Läs mer

Förskolechef Beskrivning av förskolan

Förskolechef Beskrivning av förskolan Kvalitetsanalys för (Da Vinciskolan) läsåret 2011/12 Varje förskola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen. Denna kvalitetsanalys

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN Pedagogisk omsorg. Dala-Järna Vansbro Äppelbo

LOKAL ARBETSPLAN Pedagogisk omsorg. Dala-Järna Vansbro Äppelbo LOKAL ARBETSPLAN Pedagogisk omsorg Dala-Järna Vansbro Äppelbo 2012-2013 1 Presentation Pedagogisk omsorg är en form av förskoleverksamhet som till största delen bedrivs i den anställdes hem och mestadels

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2010/2011. Ickorrbackens förskola

Kvalitetsredovisning 2010/2011. Ickorrbackens förskola Kvalitetsredovisning 2010/2011 Ickorrbackens förskola Agneta Lindbergh Förskolechef Norra förskoleenheten Sid 2 (9) Innehållsförteckning 1 Inledning 3-4 2 System för kvalitetsarbete.4 3 Områden som ska

Läs mer

Årsplan Läsår 13/14. Förskola: Marielund, Hammaren och Björnmossans förskolor Datum: 2013-09-18

Årsplan Läsår 13/14. Förskola: Marielund, Hammaren och Björnmossans förskolor Datum: 2013-09-18 Årsplan Läsår 13/14 Förskola: Marielund, Hammaren och Björnmossans förskolor Datum: 2013-09-18 Beskrivning av förutsättningar Upptagningsområde Antal avdelningar Antal barn Antal personal Varav barnskötare

Läs mer

Kvalitetsredovisning

Kvalitetsredovisning Kvalitetsredovisning Detta är skolans kvalitetsredovisning enligt Förordning om kvalitetsredovisning inom skolväsendet: 2 Arbetet med kvalitetsredovisning skall främja /.. / skolornas, förskolornas och

Läs mer

Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering

Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering 2017-2018 Barn och utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering Bullerbyns vision: Vår förskola ska vara utvecklande, utmanande och lärorik för alla! INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Verksamhetsplan 2016/2017. Förskolechef: Suzanne Rath Tel E-post:

Verksamhetsplan 2016/2017. Förskolechef: Suzanne Rath Tel E-post: Verksamhetsplan 2016/2017 Förskolechef: Suzanne Rath Tel. 070-575 14 15 E-post: suzanne.rath@andanteforskolor.se Västra vägen 11 A 169 61 Solna Tel. 08-730 00 01 E-post: vastravagen@andanteforskolor.se

Läs mer

Andel förskollärare, %

Andel förskollärare, % Österåkers kommun Kultur- och utbildningsförvaltningen Datum: 214-4-27 Ärende/nr: 214/4 Kultur- och utbildningsnämnden Rapport- Uppföljning personal, barn statistik SCB 213 Per den 1 oktober varje år samlar

Läs mer

Kvalitetsredovisning för förskolan läsåret 2010/2011

Kvalitetsredovisning för förskolan läsåret 2010/2011 BILDNINGSFÖRVALTNINGEN SKATTKAMMARENS FÖRSKOLA Kvalitetsredovisning för förskolan läsåret 2010/2011 1 2 Innehåll 1 Verksamhetsbeskrivning (kortfattad) 4 1.1.1 Beskrivning av verksamheten... 4 1.1.2 Beskrivning

Läs mer

Kvalitetsredovisning

Kvalitetsredovisning Dokumentnamn Kvalitetsredovisning Datum 2009-06-17 Adress Förskolan Björkgården Gustavsgatan 5 815 38 Tierp Diarienummer 1(10) Kvalitetsredovisning Förskolan Björkgården i Tierps Kommun Verksamhetsåret

Läs mer

för Rens förskolor Bollnäs kommun

för Rens förskolor Bollnäs kommun för Bollnäs kommun 2015-08-01 1 Helhetssyn synen på barns utveckling och lärande Återkommande diskuterar och reflekterar kring vad en helhetssyn på barns utveckling och lärande, utifrån läroplanen, innebär

Läs mer

Kvalitetsredovisning för förskolan läsåret 2010/2011

Kvalitetsredovisning för förskolan läsåret 2010/2011 BILDNINGSFÖRVALTNINGEN BJÖRNENS FÖRSKOLA Kvalitetsredovisning för förskolan läsåret 2010/2011 1 2 Innehåll 1 Verksamhetsbeskrivning (kortfattad) 5 1.1.1 Beskrivning av verksamheten... 5 1.1.2 Beskrivning

Läs mer

Kvalitetsarbete för Smedby förskola period 3 (jan mars), läsåret

Kvalitetsarbete för Smedby förskola period 3 (jan mars), läsåret Kvalitetsarbete för Smedby förskola period 3 (jan mars), läsåret 2013-2014. 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvudmannanivå systematiskt

Läs mer

KVALITETSRAPPORT LÄSÅRET

KVALITETSRAPPORT LÄSÅRET KVALITETSRAPPORT LÄSÅRET 2014-2015 Bo förskola Författare: Ulrika Ardestam Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Förutsättningar för genomförande... 3 Metoder/verktyg som har använts för uppföljning

Läs mer

Gemensam Kvalitetsredovisning

Gemensam Kvalitetsredovisning 2016-09-12 Förskoleavdelningen Gemensam Kvalitetsredovisning För förskolan Solängen avdelningarna: Ängen, Solen, Granngården och Svea Läsåret 2015-2016 Inledning Varje avdelning på förskolan Solängen har

Läs mer

Redovisning av kvalitetsarbetet för perioden augusti 2015 juni 2016 Förskola Myggenäs Förskola Tjörn Möjligheternas ö

Redovisning av kvalitetsarbetet för perioden augusti 2015 juni 2016 Förskola Myggenäs Förskola Tjörn Möjligheternas ö Redovisning av kvalitetsarbetet för perioden augusti 2015 juni 2016 Förskola Myggenäs Förskola Barn- och utbildningsförvaltningen Linda Markus 160630 Tjörn Möjligheternas ö Innehåll 1 Enhetens namn 4

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2014/15 Förskolan Berguven

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2014/15 Förskolan Berguven Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2014/15 Förskolan Berguven 1 2 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning sidan 4 Förutsättningar sidan 4 Normer och värden

Läs mer

Gemensam Kvalitetsredovisning

Gemensam Kvalitetsredovisning Förskoleavdelningen 2017-08-21 Gemensam Kvalitetsredovisning För förskolan Solängen avdelningarna: Ängen, Solen, Granngården och Svea Läsåret 2016-2017 Inledning Varje avdelning på förskolan Solängen-Svea

Läs mer

Verksamhetsplan 2013/2014 Förskolan Rosen

Verksamhetsplan 2013/2014 Förskolan Rosen Verksamhetsplan 2013/2014 Förskolan Rosen Presentation av verksamheten Förskolan Rosen ligger ganska centralt i närheten av Åkerö skola mot byn Övermo, En förskola med barn i åldrarna 1-5 år. Två flyglar

Läs mer

Utvecklingsområde för Björkets Förskola 2014/2015

Utvecklingsområde för Björkets Förskola 2014/2015 Utvecklingsområde för Björkets Förskola 2014/2015 Utveckling och lärande Nulägesanalys Måluppfyllelsen har enligt resultat från helhetsanalysen varit god. Dock har vi valt att behålla samma mål från Lpfö

Läs mer

Tallgårdens förskolas. Kvalitetsredovisning. För år 2009/2010. Ansvarig Förskolechef Magnus Strömbäck

Tallgårdens förskolas. Kvalitetsredovisning. För år 2009/2010. Ansvarig Förskolechef Magnus Strömbäck Tallgårdens förskolas Kvalitetsredovisning För år 2009/2010 Ansvarig Förskolechef Magnus Strömbäck Innehållsförteckning Verksamhetens förutsättningar...3 Inledning...3 Enhetens bokslut...3 Barngrupp...3

Läs mer

Plan för pedagogisk omsorg 2014 2018

Plan för pedagogisk omsorg 2014 2018 Plan för pedagogisk omsorg 2014 2018 Antagen av: Kommunfullmäktige Datum för antagande: 2014-09-29, 81 Kontaktperson: Susanna Ward Jonsson Innehåll 1. Inledning... 2 2. Värdegrund... 2 Politisk utgångspunkt

Läs mer

Kvalitetsredovisning. Gredelby Förskola

Kvalitetsredovisning. Gredelby Förskola Kvalitetsredovisning 2010-2011 Gredelby Förskola a a Postadress: Knivsta kommun, Gredelby förskola 741 75 Knivsta Besöksadress: Häradsvägen 13, 741 75 Knivsta Tel: 018-34 79 40 Grundfakta Gredelby förskola

Läs mer

Blåhammarens förskola

Blåhammarens förskola Dokumentationen avser läsåret 2013-2014 Blåhammarens förskola Tommy Lundberg 2014-06-17 1. Kort beskrivning av den egna verksamheten Ekonomiskt resultat 2013 och prognos 2014 Budget 2013 Bokslut, resultat

Läs mer

2015/16. Verksamhetsplan, Förskolan Rödluvan. Hållén, Alexandra Förskolan Rödluvan 2015-09-02

2015/16. Verksamhetsplan, Förskolan Rödluvan. Hållén, Alexandra Förskolan Rödluvan 2015-09-02 2015/16 Verksamhetsplan, Förskolan Rödluvan Hållén, Alexandra Förskolan Rödluvan 2015-09-02 Organisation... 2 ledning/administration... 2 Pedagogisk personal... 2 Arbetmiljö... 2 Verksamhet... 3 Styrdokument...

Läs mer

Namn på förskolan Arbetsplan augusti 2015 juni Förskola Myggenäs

Namn på förskolan Arbetsplan augusti 2015 juni Förskola Myggenäs Namn på förskolan Arbetsplan augusti 2015 juni 2016 Förskola Myggenäs Ansvarig rektor/förskolechef Namn Linda Markus Datum 2015-09-01 Tjörn Möjligheternas ö Sida! (! ) 2 8 Enhetens namn Myggenäs förskola

Läs mer

Tillsammans når vi toppen!

Tillsammans når vi toppen! Dnr 2016/33 Id 19990 Barn- och utbildningsförvaltningen Tillsammans når vi toppen! Årsredovisning 2015 Förskolorna Lunden, Kotten och Junibacken Förskola för barn från 1 till 5 år. Öppettider 05.15-18.30

Läs mer

Tallbacksgården/Norrsätra förskolas arbetsplan tillika plan för ökad måluppfyllelse

Tallbacksgården/Norrsätra förskolas arbetsplan tillika plan för ökad måluppfyllelse Handläggare Vårt diarienummer Datum Sidan 1(9) 20160823 Tallbacksgården/Norrsätra förskolas arbetsplan tillika plan för ökad måluppfyllelse 2016-2017 I Sandvikens kommun är världen alltid närvarande. Här

Läs mer

Kvalitetsredovisning

Kvalitetsredovisning 2ör Kvalitetsredovisning Förskolan Tegelbruket Verksamhetsår 2008/2009 Inledning Förskolan Tegelbruket startade hösten 2007. Den är belägen i ett område med hyreslägenheter. I närheten finns skogsbackar,

Läs mer

Marieberg förskola. Andel med pedagogisk högskoleutbildning

Marieberg förskola. Andel med pedagogisk högskoleutbildning Kvalitetsredovisningens syfte är att vara ett led i den kontinuerliga uppföljningen och utvärderingen på varje förskola. Den skall ge information om verksamheten och dess måluppfyllelse samt vilka åtgärder

Läs mer

Förskolan Lejonkulans pedagogiska planering

Förskolan Lejonkulans pedagogiska planering 2016 Barn och utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Förskolan Lejonkulans pedagogiska planering Lejonkulans vision: Trygghet, glädje, utveckling! INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning sid. 2 2. Normer

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Lyckan

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Lyckan Förskoleverksamheten Barn och utbildning Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016-2017 Förskolan Lyckan FÖRSKOLAN LYCKANS VISION Alla barn och vuxna ska få möjlighet att utveckla sina inneboende resurser.

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Junibacken

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Junibacken Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018-2019 Förskolan Junibacken 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning och förutsättningar sidan 4 Normer och värden

Läs mer

Kvalitetsredovisning

Kvalitetsredovisning 1(14) Dokumentnamn Kvalitetsredovisning Humlegården 08-09 Datum 2009-10-15 Adress Humlegårdens förskola Nämndemansgatan 4 815 41 Tierp Diarienummer Kvalitetsredovisning Humlegårdens förskola 2008-2009

Läs mer

Arbetsplan augusti 2013 juni 2014. Förskola Kållekärr och Långekärrs förskolor

Arbetsplan augusti 2013 juni 2014. Förskola Kållekärr och Långekärrs förskolor Arbetsplan augusti 2013 juni 2014 Förskola Kållekärr och Långekärrs förskolor Ansvarig rektor/förskolechef Namn Pia Johnsson Datum 2013-09-01 Tjörn Möjligheternas ö Enhetens namn Kållekärrs förskola Långekärrs

Läs mer

Vilket var/är det roligaste ämnet i skolan?

Vilket var/är det roligaste ämnet i skolan? Barnomsorg Vilket var/är det roligaste ämnet i skolan? Religion var det roligaste ämnet eftersom jag lärde mig så mycket om andra kulturer. Annika, 31 år Svenska är roligast för då kan jag läsa böcker

Läs mer

Utbildningsförvaltningen 2015-09-25. Lokal arbetsplan för

Utbildningsförvaltningen 2015-09-25. Lokal arbetsplan för Utbildningsförvaltningen 2015-09-25 Lokal arbetsplan för 2015 2016 Innehållsförteckning 1. Presentation av förskolan. 3 2. Årets utvecklingsområden. 4 3. Normer och värden 5 4. Utveckling och lärande.

Läs mer

Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering

Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering 2018-2019 Barn och utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering Förskolechef Åsa Iversen Bullerbyns vision: Vår förskola ska vara utvecklande, utmanande och

Läs mer

Förkolan Passaren. Kvalitet och måluppfyllelse vt.-12

Förkolan Passaren. Kvalitet och måluppfyllelse vt.-12 1 Förskolan Passaren Kvalitet och måluppfyllelse vt.-12 Innehåll: Inledning 2 Förutsättningar...3 Bedömning av kvalitet och måluppfyllelse 3-4 Beslutade mål och åtgärder 4 Slutord 6 Dokumenttyp Redovisning

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN FÖRSKOLAN SMÅTTINGGÅRDEN Avd Bikupan ht 2013

LOKAL ARBETSPLAN FÖRSKOLAN SMÅTTINGGÅRDEN Avd Bikupan ht 2013 LOKAL ARBETSPLAN FÖRSKOLAN SMÅTTINGGÅRDEN Avd Bikupan ht 2013 Förskolan regleras i skollagen och har Skolverket som tillsynsmyndighet. Sedan 1 augusti 1998 finns en läroplan för förskolan, Lpfö 98 och

Läs mer

Kungsgårdens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014-2015

Kungsgårdens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014-2015 Kungsgårdens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014-2015 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet 1-5 år Ansvariga för planen Förskolechef och

Läs mer

Verksamhetsplan 2013/2014 Förskolan Källbacken

Verksamhetsplan 2013/2014 Förskolan Källbacken Verksamhetsplan 2013/2014 Förskolan Källbacken Verksamhet Förskolan Källbacken är Leksands allra senast byggda förskola, vi flyttade in verksamheten från förskolan Mosippan i februari 2013 Förskolan ligger

Läs mer

Arbetsplan Pilen handlingsplan. Förskolan Bofinken 2010/2011 Vision: Lärande ger glädje och möjligheter

Arbetsplan Pilen handlingsplan. Förskolan Bofinken 2010/2011 Vision: Lärande ger glädje och möjligheter Arbetsplan Pilen handlingsplan Förskolan Bofinken 2010/2011 Vision: Lärande ger glädje och möjligheter Innehållsförteckning 1. Förskolans verksamhet och förutsättningar...3 2. Kvalitetsarbetet...3 3. Utvecklingsåtaganden...4

Läs mer

Kvalitetsredovisning

Kvalitetsredovisning 2012-05-06 Kvalitetsredovisning för läsåret 2011/2012 Skolbarnomsorg FRITIDSHEMMEN INOM AVESTA CENTRALA RO MARKUSSKOLAN OCH BERGSNÄSSKOLAN ROSEN ELDEN ÖRNEN BLIXTEN RAKETEN Avesta, 2012-06-18 Rektor: Marie-Ann

Läs mer

Gemensam Kvalitetsredovisning

Gemensam Kvalitetsredovisning 2017-08-21 Förskoleavdelningen Gemensam Kvalitetsredovisning För förskolan Prästkragen avdelningarna: Myran, Björnen, Räven, Ekorren och Snigeln Läsåret 2016-2017 Inledning Varje avdelning på förskolan

Läs mer

Förskolan Kringlan Kvalitet och måluppfyllelse läsåret 2012/13.

Förskolan Kringlan Kvalitet och måluppfyllelse läsåret 2012/13. 1 Förskolan Kringlan Kvalitet och måluppfyllelse läsåret 2012/13. Innehåll: Inledning 2 Förutsättningar...2 Bedömning av kvalitet och måluppfyllelse 3 Beslutade mål och åtgärder 5 Slutord 7 Bilaga 1: Bedömning

Läs mer

2014-10-01. Kvalitetsarbete för förskolan Regnbågen period 1 (juli-sept), läsåret 2014-2015.

2014-10-01. Kvalitetsarbete för förskolan Regnbågen period 1 (juli-sept), läsåret 2014-2015. 2014-10-01 Kvalitetsarbete för förskolan Regnbågen period 1 (juli-sept), läsåret 2014-2015. 1 Systematiskt kvalitetsarbete för förskolan Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet

Läs mer