Dokumentation av kvalitetsarbetet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Dokumentation av kvalitetsarbetet"

Transkript

1 Dokumentation av kvalitetsarbetet för Lundby förskola Läsåret 2014/2015

2 Lundby förskola består av 3 avdelningar 1-5, 1-3 och 3-5 år På förskolan finns det barn med 13 olika språk och 63 barn inskrivna under året På enheten arbetar 13 pedagoger varav 2 pedagoger är arabisktalande, en förskolechef och en administratör. Arbetet som bedrivs på förskolan utgår från Lpfö 98 och vår kvalitetsredovisning med analys och åtgärder Grunden till mitt ledarskap *Att skapa tillit till mina medarbetare och vara delaktig i deras pedagogiska arbete men också ha höga förväntningar. *Att som ledare föregå med gott exempel och vara tydlig, öppen och prestigelös. *Att engagera och entusiasmera pedagogerna i barns utveckling och lärande genom att vara en ledare med varmt hjärta och fast hand och vara så mycket närvarande jag kan. *Tydlighet, våga och vilja samt att allt är möjligt är några av mina ledarord. *Vardagen ska innehålla mycket humor, utmaning, uppmuntring och coaching. *På vår förskola ska Vi ha Roligt, Tryggt och Lärorikt. *Strävar också efter att ha högt till tak i min organisation, stor gemenskapskänsla samt att glädjas åt det vi gör som är bra i verksamheten *Arbeta i en mångkulturell verksamhet och ta tillvara kunskap från alla de länder som barnen kommer ifrån och visa respekt för deras kulturer. Skapa förståelse tillit och ett gott samarbete med alla föräldrar.

3 Lundbys Kvalitetsdekleration Värdegrund: Alla människors lika värde Demokrati, rättigheter o skyldigheter Medvetet förhållningssätt hur man bemöter andra Pedagogisk grundsyn: Att man utgår från det enskilda barnet och barngruppens behov Gemensamma mål som ger tydlighet o struktur och som kontinuerligt följs upp och utvärderas Pedagogiska diskussioner Ta till sig ny kunskap Bra kommunikation mellan personal-barn-föräldrar Interna spelregler: Vi har en handlingsplan om samarbete på Lundby förskola som vi reviderade

4 Pedagogiska Miljöer Det här har vi gjort: Vi har observerat barnens lek, och sedan utformat den pedagogiska miljön utifrån deras behov och intressen. På två avdelningar har vi inrett en liten utklädningshörna. Där hänger utklädningskläderna på galgar på en hatthylla, det finns krokar för upphängning av väskor, smycken mm. Hemvrån finns intill utklädningshörnorna, så att barnen kan klä ut sig, laga mat, packa i väskor osv. På en annan avdelning har vi inrett ett vardagsrum, och det finns även en bil, som man kan sitta i och köra. Barnen har själva satt dit ratt och pedaler på bilen. Vi har tänkt på barnens intressen när vi köpt in leksaker, så att de kan relatera dem till sin omvärld, t.ex. från filmen Frost, Angry birds, och prinsessor. Några av oss har gått på en utbildning, Miljön den extra pedagogen. Den innebar lite arbetsuppgifter som fått oss att öppna ögonen mer när det gäller den pedagogiska miljön. Vi har fotograferat miljön, och sedan har vi tittat på bilderna för att uppmärksamma vad barnen ser och påverkas av. Efter utbildningen har vi gjort förändringar i den pedagogiska miljön, t.ex. flyttat hyllor med pussel och spel, gjort i ordning ett pysselbord, och inrett nya lekmiljöer som bondgårdsvrå och lek med figurerna från Frost. Utomhus har vi försökt att göra förändringar på gårdarna för att göra den pedagogiska miljön mer stimulerande och inbjudande för barnen. Vi har t.ex. hängt upp olika saker som går att spela på, titta på och undersöka. Vi har städat, rensat och märkt upp leklådorna i förrådet för att det ska bli enklare för barnen att få en översikt. På en gård har vi tagit bort gungorna för att få mer lekyta för barnen. Där har vi grävt ner en kabeltrumma som bord, där barnen kan stå och leka. Alla våra barn uppskattar musik mycket och lyssnar och dansar, och vill höra en del låtar om och om igen. Barnen leker lekar som innefattar musik t.ex. Hela havet stormar och Dansstopp. Så här har det gått: Vi tycker att vi kan se en mer fungerande lek bland barnen, t.ex. kojbyggen och rollekar. En bidragande orsak kan vara att vi som pedagoger varit mer tillåtande och låtit barnen flytta runt leksakerna till andra lekmiljöer och rum, så att leken fått andra användningsområden. Barnen har själva blandat fler material med varandra, och varierat materialen i de olika miljöerna. Genom att blanda materialen med varandra, har de skapat t.ex. bilbanor och gungbrädor.

5 En del av barnen har dock svårt att hålla fast vid en aktivitet en längre tid. De har svårt att koncentrera sig, vill byta aktivitet hela tiden och påverkas av vad kompisarna bredvid gör. Linda Häll från LIU har undersökt vår verksamhet och jämnfört det med en förskola i Linköping med endast svenska barn. Hennes esultat blev att i de mångkulturella grupperna är det rörigare och rörligare De nya lekmiljöerna vi inrett har intresserat och stimulerat barnen till en väl fungerande lek. När vi flyttade hyllan med pussel och spel har leksakerna använts mycket mer. De är placerade så att det blir attraktivare för barnen att använda dem. Barnen har uppmärksammat förändringarna i utemiljön, och inspirerats till ny lek. Bordet i sandlådan har använts mycket till lek. Den nya lekytan har utnyttjats väl av barnen. Musikrummen har varit mycket uppskattade. Barnen visar stort intresse för dans och musik och talar om vad de tycker om att lyssna på, t.ex. musik från Melodifestivalen och Frost. Hur går vi vidare: Vi fortsätter att inreda de pedagogiska miljöerna utifrån barnens intressen. Vi fortsätter att söka nya och annorlunda material, istället för vanliga leksaker t.ex. på loppisar. Vi håller ögonen öppna för litteratur, föreläsningar och studiebesök som kan inspirera oss att utveckla den pedagogiska miljön. Till hösten kommer det att bli förändringar i alla avdelningars arbetslag, vilket innebär att det kommer nya pedagoger med nya idéer till förändringar i verksamheten och miljön både ute och inne. Tyvärr sätter förstörelsen av utegårdarna stopp för oss att lägga alltför mycket pengar och arbete för att utveckla den pedagogiska miljön utomhus. Mångkulturellt Det här har vi gjort: Vi har hängt upp flaggor från barnens olika ursprungsländer och har satt upp flaggor från barnens ursprungsland på deras platser, för att göra det mer synligt att det är en mångkulturell förskola. Vi lånar böcker och cd-böcker på biblioteket med de språk som finns tillgängliga. Vi har även lyssnat på musik från barnens hemländer när de visat intresse, t.ex. på Ipaden.

6 En avdelning har lärt sig att säga hej och tack på alla de hemspråk som förekommer på avdelningen. Idén kom ifrån dokumentet Arbete med kulturell mångfald och modersmålsstöd i förskolan. Vi har visat barnens olika ursprungsländer med hjälp av en världskarta där vi dragit trådar från länderna med bilder på varje barn, och ett stort träd vars rötter illustrerar barnens ursprung med hjälp av flaggor. En avdelning har byggt en barkbåt med flaggor från alla barnens ursprungsländer. En avdelning har en stor matta med en världskarta på, som har gett upphov till diskussioner om olika länder, vilka flaggor de har och var de ligger i förhållande till Sverige. Vi anpassar våra forum för information om verksamheten till föräldrarna så att den ska nå fram på ett bättre sätt. Vi har familjer från många olika kulturer som talar många olika språk, och det blir ofta missförstånd och svårigheter med språkförståelsen. Vi har mycket muntlig information istället för lappar. Ibland väljer vi att ha Drop In-fika då de kan få information och ställa frågor under mer avslappnade former. Om vi ska ge skriftlig information, måste den alltid kompletteras med flera muntliga informationstillfällen. Vi har även haft ett vanligt föräldramöte där förskolechefen gav allmän information om verksamheten. Några i personalen har gått på föreläsningar, en om barnuppfostran i andra kulturer med Gillis Herlitz och en föreläsning om hedersrelaterat våld med Marlene Stenman. Vi har tillgång till Nadja som erbjuder några av våra barn hemspråksträning en förmiddag i veckan. Hon är även till stor hjälp när vi ska kommunicera med föräldrarna (de som talar arabiska och syrianska). Så här har det gått: Vi fick mer kunskap om bemötandet och relationer till familjer från andra kulturer efter föreläsningarna. Barnen uppmärksammar att de kan tala olika språk, och lär sig att säga en del ord på t.ex. arabiska. De diskuterar och jämför med varandra: vad heter det på kirundi, och vad heter det på arabiska?? Barnen har visat intresse för ländernas olika flaggor, och vill veta vilket land flaggorna kommer från. De visar nyfikenhet och intresse för omvärlden och de olika länder som finns. Vi har inte fått så stor uppslutning och engagemang från föräldrarna på Drop Infika, föräldramöte och utvecklingssamtal som vi önskat. Vi lägger mycket tid på att informera föräldrarna muntligt om olika delar av verksamheten.

7 Hur går vi vidare: Vi fortsätter att lyfta fram barnens olika ursprung, och vill att det ska synas mer av de olika kulturerna när man kommer in på avdelningen. Vi uppmärksammar när det kommer barn från nya länder till förskolan. Vi försöker att hitta vägar att nå fram till våra föräldrar för att öka deras delaktighet och engagemang i förskolans verksamhet. Vi fortsätter att vara flexibla och kreativa i våra sätt att informera och få föräldrarna mer delaktiga. Vi försöker hitta nya alternativ och idéer för att uppmärksamma det mångkulturella på förskolan. Vi hoppas på att utbudet av böcker på andra språk på biblioteket ska utökas, och att det kommande samarbetet kan leda till något som gynnar vårt mångkulturella arbete på förskolan. Vi önskar att få ett bättre och mer ömsesidigt samarbete med olika instanser som t.ex. Komvux, Flyktingsamordnare och Arbetsförmedlingen mm. Kultur Det här har vi gjort: Vi har regelbundet besökt biblioteket. Vi har gått tillsammans med ett färre antal barn. Där läser vi och lånar böcker, och tittar på de olika konstutställningar som finns. Vi har promenerat med barnen till centrum och tittat på olika statyer och pratat om vad de föreställer. Vi har varit på teater med de äldre barnen, Pettson och Findus, en föreställning som pedagogerna på Eldslösa anordnade och även en föreställning i Ostkupan, Nasse hittar en kudde som biblioteket anordnade. Vi lyssnar mycket på musik, dansar och sjunger. Vi försöker hålla oss uppdaterade på vad barnen tycker om att lyssna på just nu. Ipad är ett bra hjälpmedel för att lyssna på den musik som barnen önskar. Femåringarna har besökt en bondgård och träffade djur som t.ex. får, åsnor, getter, höns, kaniner och fåglar. Så här har det gått: Barnen har visat uppskattning över teaterföreställningarna. Barnen dansar och sjunger mycket, och visar att de vill lyssna på musik.

8 Besöket på bondgården uppskattades av barnen, det var en ny upplevelse för många av dem. Bara bussresan var ett äventyr i sig! Hur går vi vidare: Vi fortsätter att regelbundet besöka biblioteket. Vi tar tillvara på det utbud som erbjuds, och håller ögonen öppna när något kulturutbud för barn dyker upp. Språk Det här har vi gjort: Vi arbetar med språk i alla delar av verksamheten. Vi pratar mycket med barnen, vi benämner saker och använder olika begrepp. Detta sker under alla moment såsom frukost, lunch, mellanmål, påklädning, handtvätt, blöjbyte, toalettbesök, samling och i leken både inomhus och utomhus. Vi väljer att dela barnen i grupper, för att kunna ge varje barn mer tid, uppmärksamhet och talutrymme. På så sätt får vi mer tid för samtal med barnen. Under samlingen använder vi sånger och ramsor som vi har i små burkar, på sångkort eller i påsar. Kontinuerligt har vi en större musiksamling, då vi även ibland använder instrument. Innan vi äter vår lunch har vi en matramsa. Vi har tillgång till Nadja som erbjuder några av våra barn hemspråksträning. Vi har lånat böcker på biblioteket på några av barnens olika hemspråk, t.ex. arabiska. Några pedagoger har varit på en föreläsning om språkmaterial, Språkpiller och en föreläsning om språkstörning hos flerspråkiga barn. Vi har använt oss en del av materialet i språkväskor från Hatten förlag, med bl.a. Babblarna. Vi har arbetat med teman om olika sagor, då vi har läst böcker, dramatiserat och läst flanosagor både ute och inne. Vi har även byggt upp miljöer från sagorna, t.ex. Guldlock och de tre björnarna. Vi har även lyssnat på sagor med hjälp av Ipaden. Vi har haft språkgrupper som varit anpassade efter barnens behov. Där har vi t.ex. samtalat om bilder som tagits med Ipaden på t.ex. fordon, föremål, djur, symboler mm. En del barn visar stort intresse för bokstäver, vilket vi uppmärksammat och uppmuntrat genom att t.ex. lära sig känna igen varandras namn och träna sig i att skriva själv.

9 Vi har till viss del använt tecken som stöd, t.ex. för att benämna frukter, månader, årstider mm. Vi har varit på föreläsning med Leif Strandberg, Vygotskij, barnen och jag. Så här har det gått: Vi märker att barnen känner igen sånger och ramsor, och de kan flera av dem utantill. De känner igen sångkorten och sångburkarna, och vet vilken sång eller ramsa som är förknippade med dem. Våra besök på biblioteket ger möjlighet att ge var och ett av barnen egen tid och uppmärksamhet. Det har varit ett bra tillfälle för att samtala och ge barnen talutrymme, även under promenaden dit. Det är en tillgång att få ha Nadja som hemspråkstränare. Materialet med Babblarna har varit uppskattat bland barnen. Det är bra att det går att låna via biblioteket, så att man kan prova innan man väljer att köpa in till förskolan. Det fungerar bättre när vi delar upp barnen i grupper, då det blir en lugnare miljö med tryggare barn som vågar ta plats och tala mer. Vi har haft stor användning av Ipad i vårt språkarbete, när vi lyssnat på sagor, tittat på bilder som vi samtalat om och spelat olika pedagogiska spel tillsammans. Temaarbetet med sagorna har uppskattats bland barnen. De har lärt sig sagorna utantill, återberättat dem på olika sätt och även lekt och dramatiserat dem själva. De tecken vi har använt har barnen snabbt lärt sig utantill. Hur går vi vidare: Vi fortsätter att besöka biblioteket med ett eller två barn varje vecka. Vi önskar att Nadjas tid skulle utökas lite ytterligare, för att hon skulle hinna lära känna barnen och nå fram till fler barn lite bättre. Vi strävar efter att få in mer sagoläsning och sagoberättande. Där har temaarbetet varit ett mycket bra sätt att arbeta på. Vi fortsätter att dela in barnen i grupper. Vi fortsätter att arbeta med barnen i språkgrupper. Vi fortsätter att ta tillvara barnens eget intresse för skriftspråk.

10 < Antal flickor pojkar ba rn Antal barn som får modersmålsstöd flickor % pojkar % arabiska albanska 2 2 kirundi syrianska persiska spanska 1 1 uzbekiska 1 1 Ryska 1,5 0,5 1 Mandarin 1 1 Oromska Somaliska 1 1 Amhariska 1 1 Engelska 0,5 0,5 Assyriska 1 1 (Ett barn har 2 hemspråk: engelska och azeriska) Hur går vi vidare? Verksamhet Förbättringsområde/ förändringsområden Språkutveckling Insats Kompetensutveckling/ Flerspråkighet: Språkstörning hos flerspråkiga barn Språkpiller Föreläsning med Leif Strandberg (Vygotskij) Förväntad effekt Uppföljning Mer kunskap hos personal, bättre språkutveckling hos barnen Utvärdering i arbetslag/på personalmöte Mångkulturellt i förskolan Värdegrundsfrågor Föreläsning med Gillis Herlitz och Marlene Stenman Litteratur, diskussioner i hela arbetslaget. Ökad kunskap och förståelse Förbättra och utveckla vårt förhållningssätt Utvärdering i arbetslag/på personalmöte Utvärdering i arbetslag/på personalmöte

11 Helhetsbedömning Här görs ett fantastiskt mångkulturellt arbete och att få barn och föräldrar med olika språk trygga och välkomna till oss i de 13 olika språken. Här utmanas verkligen pedagogerna i sina roller. Stor förändring har skett i tänkandet och utvecklandet av pedagogiska miljöer och till stor del inspirerades pedagogerna av ett studiebesök i Linköping på förskolan Kakburken i Ryd. Vi fortsätter att utvecklas och utmanas av den mångkulturella förskolan som vi har och ser fram emot att möta 15 nya barn/familjer i höst. Vi har haft stor nytta av de föreläsningarna vi får gå på vad det gäller mångkulturellt utbud. Slutord Här på Lundby förskola fokuserar pedagogerna nästan lika mycket på föräldrarna som med barnen. Många av föräldrarna förstår inte svenska och då långt mindre det svenska regelsystemet för förskolan och dess läroplan. Men med gott mod och skickliga pedagogers bemötande går det bra. Jag ser fram emot en härlig höst med nya utmaningar. För det är en stor utmaning att arbeta på Lundby förskola såväl för medarbetare som för chef. Förskolechef Rose-Marie Egnell Lundby förskola

Dokumentation av kvalitetsarbetet

Dokumentation av kvalitetsarbetet Dokumentation av kvalitetsarbetet för Lundby förskola Läsåret 2015/2016 Lundby förskola består av 3 avdelningar, 1-5, 1-3 och 3-5 år På förskolan finns det barn med 18 olika språk och 64 barn inskrivna

Läs mer

Dokumentation av kvalitetsarbete

Dokumentation av kvalitetsarbete Dokumentation av kvalitetsarbete för Eldslösa förskola läsåret 2014 / 2015 Grundfakta en kort beskrivning av vår verksamhet Förskolechef: Rose-Marie Egnell rose-marie.egnell@mjolby.se Eldslösa förskola

Läs mer

Dokumentation av kvalitetsarbetet

Dokumentation av kvalitetsarbetet Dokumentation av kvalitetsarbetet för Eldslösa förskola läsåret 2015 / 2016 Grundfakta en kort beskrivning av vår verksamhet Förskolechef: Rose-Marie Egnell rose-marie.egnell@mjolby.se Eldslösa förskola

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete ht12/vt13 Rönnbäret

Systematiskt kvalitetsarbete ht12/vt13 Rönnbäret Läroplanens mål 1.1 Normer och värden. Förskolan skall aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla förståelse för vårt samhälles gemensamma demokratiska värderingar och efterhand omfatta

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN AVD. Ekorren 2012-2013

VERKSAMHETSPLAN AVD. Ekorren 2012-2013 VERKSAMHETSPLAN AVD. Ekorren 2012-2013 Beskrivning av verksamheten Skogsgläntans förskola ingår i Nättraby rektorsområde och består av tre avdelningar Ekorren (1-2 år), Fjärilen (3-4 år) och Igelkotten

Läs mer

Lokal arbetsplan 2013/2014. Rensbackens förskola

Lokal arbetsplan 2013/2014. Rensbackens förskola Lokal arbetsplan 2013/2014 Rensbackens förskola Rensbackens förskola arbetar för att erbjuda en god omsorg och trygghet. Vi tar tillvara både inne- och utemiljön på ett medvetet sätt. Miljön är formad

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2014/15. Förskolan Björnen. Avdelning Stora Björn

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2014/15. Förskolan Björnen. Avdelning Stora Björn Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2014/15 Förskolan Björnen Avdelning Stora Björn 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning sidan 4 Förutsättningar sidan

Läs mer

Arbetsplan läsåret 2012-2013

Arbetsplan läsåret 2012-2013 Arbetsplan läsåret 2012-2013 1 ARBETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN BULLERBYN Förskolans mål Vi ger barnen förutsättningar att utveckla ett bra språk, både när det gäller det svenska språket men även andra modersmål.

Läs mer

Vårt arbetssätt bygger på Läroplanen för förskolan (Lpfö98) och utbildningspolitiskt program för Lunds kommun. Här har vi brutit ner dessa mål till

Vårt arbetssätt bygger på Läroplanen för förskolan (Lpfö98) och utbildningspolitiskt program för Lunds kommun. Här har vi brutit ner dessa mål till Vårt arbetssätt bygger på Läroplanen för förskolan (Lpfö98) och utbildningspolitiskt program för Lunds kommun. Här har vi brutit ner dessa mål till våra lokala mål och beskrivit våra metoder. På förskolan

Läs mer

Språkplan modersmålsstöd. Stenkolet/Stjärnfallets förskolor Lidingö

Språkplan modersmålsstöd. Stenkolet/Stjärnfallets förskolor Lidingö Språkplan modersmålsstöd Stenkolet/Stjärnfallets förskolor Lidingö 2015/2016 Introduktion En stark grund i barnets modersmål har stor betydelse i utvecklingen av barnets identitet, självförtroende, normer,

Läs mer

Kvalitetsredovisning Förskolan Slottet läsåret 2010 2011

Kvalitetsredovisning Förskolan Slottet läsåret 2010 2011 Kvalitetsredovisning Förskolan Slottet läsåret 2010 2011 1 Inledning Förskolan Slottet har med sina fyra avdelningar ännu mer än tidigare blivit ett hus istället för fyra olika avdelningar. Vi jobbar målmedvetet

Läs mer

för Rens förskolor Bollnäs kommun

för Rens förskolor Bollnäs kommun för Bollnäs kommun 2015-08-01 1 Helhetssyn synen på barns utveckling och lärande Återkommande diskuterar och reflekterar kring vad en helhetssyn på barns utveckling och lärande, utifrån läroplanen, innebär

Läs mer

Kvalitetsrapport läsåret 15/16. Förskolan Skattegården 72 A-B Förskolan Skrivaregatan 19B Förskolan Skäggetorp C 30B

Kvalitetsrapport läsåret 15/16. Förskolan Skattegården 72 A-B Förskolan Skrivaregatan 19B Förskolan Skäggetorp C 30B Kvalitetsrapport läsåret 15/16 Förskolan Skattegården 72 A-B Förskolan Skrivaregatan 19B Förskolan Skäggetorp C 30B 2 Innehåll NORMER OCH VÄRDEN... 3 SAMMANFATTNING... 3 Mål... 3 Resultat... 3 Analys...

Läs mer

TEAMPLAN FÖR HT 2010 VT 2011

TEAMPLAN FÖR HT 2010 VT 2011 TEAMPLAN FÖR HT 2010 VT 2011 Avdelning - Lilla My Teamplanen beskriver den pedagogiska verksamheten utifrån de mål och målområden som anges i den lokala arbetsplanen. Den lokala arbetsplanen gäller för

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2014

LOKAL ARBETSPLAN 2014 LOKAL ARBETSPLAN 2014 FÖRSKOLA: Västertorps förskola 1. UNDERLAG - Våga Visa-enkäten riktad till föräldrar - Självvärdering, riktad till pedagoger - TRAS och MIO - Handlingsplanen - Utvecklingssamtalshäftet

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING

KVALITETSREDOVISNING KVALITETSREDOVISNING LÄSÅRET 2005-2006 Kommun Förskola Uppgiftslämnare : Eskilstuna : Syrenen : Natalie Lundholm Underlag för redovisningen Det som ligger som underlag för redovisningen är den självvärdering

Läs mer

Kvalitetsanalys. Björnens förskola

Kvalitetsanalys. Björnens förskola Kvalitetsanalys Björnens förskola Innehållsförteckning et av årets verksamhet... 3 Normer och värden... 3 Verksamhetens resultat... 4 Inflytande/delaktighet... 7 Arbete i verksamheten... 7 Övriga mål enligt

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2018-2019 Tra dga rdens fo rskola Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Reviderad: 2018-05-14 Gäller till: 2019-06-30

Läs mer

Teamplan Delfinen. Inledning: Normer och värden: Mål;

Teamplan Delfinen. Inledning: Normer och värden: Mål; Sandra, Lena, Ewa och Linda 1/11-2010 Teamplan Delfinen Inledning: På vår avdelning har vi 23 barn och 5 pedagoger. Vi som jobbar här heter Sandra, Ewa, Linda, Lena och Barbro. Barbro är planerare och

Läs mer

Arbetsplan för förskolan Baronen. Läsåret

Arbetsplan för förskolan Baronen. Läsåret Arbetsplan för förskolan Baronen Läsåret 2018-2019 Förskolans arbete utgår från följande lagar och styrdokument: Skollagen(2010:800) Läroplanen för förskola (Lpfö-98/16) Lag om förbud mot diskriminering

Läs mer

Arbetsplan. Lillbergetsförskola 2014/2015 Avd 7. Barn och utbildning

Arbetsplan. Lillbergetsförskola 2014/2015 Avd 7. Barn och utbildning Arbetsplan Lillbergetsförskola 2014/2015 Avd 7 Barn och utbildning 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar öppenhet, respekt, solidaritet

Läs mer

Vi arbetar också medvetet med de andra målen i förskolans läroplan som t.ex. barns inflytande, genus och hälsa och livsstil.

Vi arbetar också medvetet med de andra målen i förskolans läroplan som t.ex. barns inflytande, genus och hälsa och livsstil. Arbetsplan 2010/2011 Under läsåret arbetar vi med ett tema som i år är sagan Bockarna Bruse. Den följer med som en röd tråd genom de flesta av våra mål. Vår arbetsplan innefattar mål inom våra prioriterade

Läs mer

Lokal arbetsplan för Löderups förskola. Fastställd

Lokal arbetsplan för Löderups förskola. Fastställd Lokal arbetsplan för Löderups förskola Fastställd 2015-09-11 Del 1: Vår gemensamma grund Arbetsplanens syfte Löderups förskola En lärande organisation Del 2: Vårt arbete Normer och värden Social emotionell

Läs mer

Lokal arbetsplan 2013/2014. Örsängets förskola

Lokal arbetsplan 2013/2014. Örsängets förskola Lokal arbetsplan 2013/2014 Örsängets förskola Örsängets förskola arbetar för att erbjuda en god omsorg och trygghet. Vi lägger stor vikt vid den dagliga kontakten, där vi skapar en god relation till vårdnadshavarna

Läs mer

Sagor och berättande stimulerar språkutvecklingen och kan även få barnen att intressera sig för skriftspråket.

Sagor och berättande stimulerar språkutvecklingen och kan även få barnen att intressera sig för skriftspråket. Sagoberättande på Björken Sagoberättandet är en del av vårt kulturarv och ett viktigt inslag i avdelningens pedagogiska arbete. "Det var en gång..." skapar en förväntan att något spännande ska hända! Förutom

Läs mer

Arbetsplan. Killingens förskola

Arbetsplan. Killingens förskola Arbetsplan Killingens förskola 2016-2017 Inledning Killingen är förskola med endast en avdelning som utgörs av 24 barn i åldrarna 1-5 och 5 pedagoger samt en kock som tillagar lunch och mellanmål. Förskolan

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14. Junibacken. Nyckelpigan

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14. Junibacken. Nyckelpigan BARN OCH UTBILDNING Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14 Junibacken Nyckelpigan Normer och värden Förskolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/2017 Förskolan Villekulla Avdelning Norrgården

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/2017 Förskolan Villekulla Avdelning Norrgården 2016 Barn och utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/2017 Förskolan Villekulla Avdelning Norrgården Norrgårdens vision: Trygghet, glädje, utveckling! INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering

Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering 2017-2018 Barn och utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering Bullerbyns vision: Vår förskola ska vara utvecklande, utmanande och lärorik för alla! INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Utvecklingsområde för Björkets Förskola 2013/2014

Utvecklingsområde för Björkets Förskola 2013/2014 Utvecklingsområde för Björkets Förskola 2013/2014 (reviderad 140126) Utveckling och lärande Nulägesanalys Vi väljer att arbeta med barnens språkutveckling just nu eftersom både läroplanen, skolplanen och

Läs mer

I Ur och Skur Lysmasken Verksamhetsplan 2019

I Ur och Skur Lysmasken Verksamhetsplan 2019 I Ur och Skur Lysmasken Med läroplanen i sikte i Ur och Skur Senast uppdaterad 2018-12-06 Språk MÅL Alla barn ska få möjlighet att uttrycka sig och bli lyssnade på utifrån sina förutsättningar. Vi vill

Läs mer

VITSIPPANS LOKALA ARBETSPLAN

VITSIPPANS LOKALA ARBETSPLAN VITSIPPANS LOKALA ARBETSPLAN 2016-2017 Innehåll 2016-05-11 Presentation Förskolans värdegrund och uppdrag Normer och värden Utveckling och lärande Barns inflytande Förskola och hem Samverkan med förskoleklass,

Läs mer

September 2015. Verksamhetsplan för Lillhedens förskola - 2015/2016. Förutsättningar. Verksamhetsidé vision. Enhetens årshjul.

September 2015. Verksamhetsplan för Lillhedens förskola - 2015/2016. Förutsättningar. Verksamhetsidé vision. Enhetens årshjul. September 2015 Verksamhetsplan för Lillhedens förskola - 2015/2016 Förutsättningar 25 inskrivna barn 2 avdelningar, Nyckelpigan 1-3 år och Fjärilen 3-5 år 2 förskollärare och 3 barnskötare Förskolan ligger

Läs mer

Läsåret 2012/2013. Förskolan skall sträva efter att varje barn utvecklar öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar. (LpFö98)

Läsåret 2012/2013. Förskolan skall sträva efter att varje barn utvecklar öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar. (LpFö98) Handlingsplan för Vattenliljans förskola 2012-12-05 Detta dokument ligger till grund för arbetet i förskolan och innehåller nedbrutna mål från Lpfö98 och Nyköpings kommuns tjänstegarantier. Normer och

Läs mer

Verksamhetsplan Stretereds och Vommedalens förskolor.

Verksamhetsplan Stretereds och Vommedalens förskolor. Verksamhetsplan 2013-2015 Stretereds och Vommedalens förskolor. Tillsammans skapar vi utveckling" Bakgrund och syfte Av stadens styrprinciper framgår att samtliga nämnder ska upprätta verksamhetsplaner

Läs mer

Lokal arbetsplan. Läsåret:

Lokal arbetsplan. Läsåret: 2016-09-30 Lokal arbetsplan Läsåret: Förskolans vision: De barn som gått på Täppan ska ha med sig ut i livet: - En god självkänsla och lära sig att tänka själv - Se att alla människor har lika värde. -

Läs mer

2013-09-18 Delfinens Arbetsplan HT 2013 VT 2014

2013-09-18 Delfinens Arbetsplan HT 2013 VT 2014 2013-09-18 Delfinens Arbetsplan HT 2013 VT 2014 Vi som arbetar på Forellen är; Kristina Lindqvist Taban Hama Saeed Elisabet Hammare Mariam Hammoud 35h/v Barngruppen består just nu av 11 barn. Det finns

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2014/15 Förskolan Junibacken

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2014/15 Förskolan Junibacken Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2014/15 Förskolan Junibacken 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning sidan 4 Förutsättningar sidan 4 Normer och värden

Läs mer

Verksamhetsplan. Åbytorps förskola Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Åbytorps förskola Internt styrdokument Verksamhetsplan Åbytorps förskola 2017-2018 Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. Mål och Åtgärder Beslutande: Datum och paragraf: Dokumentansvarig:

Läs mer

Flerspråkiga barn i Vegas förskoleenhet. Målsättningar och organisation 2014

Flerspråkiga barn i Vegas förskoleenhet. Målsättningar och organisation 2014 Flerspråkiga barn i Vegas förskoleenhet Målsättningar och organisation 2014 Innehåll Inledning Vad krävs för att språkutveckling ska ske hos barnet Enligt förskolans läroplan Organisation Vad menas med

Läs mer

Kvalitetsrapport läsåret 2013/2014. Förskolan Skäggetorp Centrum 30A Utveckling och lärande

Kvalitetsrapport läsåret 2013/2014. Förskolan Skäggetorp Centrum 30A Utveckling och lärande Kvalitetsrapport läsåret 2013/2014 Förskolan Skäggetorp Centrum 30A Utveckling och lärande 2 Innehåll UTVECKLING OCH LÄRANDE... 3 SAMMANFATTNING... 3 Mål... 3 Resultat... 3 Föräldrasamverkan och språk...

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Smedjans förskola Upprättad 2015-01-01 Ett systematiskt likabehandlingsarbete är ett målinriktat arbete för att främja lika rättigheter och

Läs mer

2.1 Normer och värden

2.1 Normer och värden 2.1 Normer och värden Förskolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla förståelse för vårt samhälles gemensamma demokratiska värderingar och efterhand omfatta dem. (Lpfö98 rev.2010,

Läs mer

SJÄLVSKATTNING. ett verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet

SJÄLVSKATTNING. ett verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet SJÄLVSKATTNING ett verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet TYCK TILL OM FÖRSKOLANS KVALITET! Självskattningen består av 6 frågor. Frågorna följs av påståenden som är fördelade på en skala 7 som du

Läs mer

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2013/2014

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2013/2014 Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2013/2014 Förskolan Båten Simvägen 37 135 40 Tyresö 070-169 83 98 Arbetsplan 2013/2014 Vårt uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande.

Läs mer

GROVPLANERING VIOLEN. Vt 2014. Violens grundverksamhet och grovplanering uti från LPFÖ98/10 samt Helianthus verksamhetsmål.

GROVPLANERING VIOLEN. Vt 2014. Violens grundverksamhet och grovplanering uti från LPFÖ98/10 samt Helianthus verksamhetsmål. GROVPLANERING VIOLEN Vt 2014 Violens grundverksamhet och grovplanering uti från LPFÖ98/10 samt Helianthus verksamhetsmål. GROVPLANERING APRIKOS - VT 2014 Grundverksamhet Avdelningen Violen har 16 barn

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Junibacken

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Junibacken Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018-2019 Förskolan Junibacken 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning och förutsättningar sidan 4 Normer och värden

Läs mer

Handlingsplan för Ulvsätersgårdens förskola, läsåret: 2016/2017.

Handlingsplan för Ulvsätersgårdens förskola, läsåret: 2016/2017. Handlingsplan för Ulvsätersgårdens förskola, läsåret: 2016/2017. 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet utvecklar: öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar, förmåga att ta hänsyn till och

Läs mer

Slottsvillans pedagogiska inriktning Det utforskande barnet

Slottsvillans pedagogiska inriktning Det utforskande barnet 130422 Slottsvillans pedagogiska inriktning Det utforskande barnet Varje gång du gör något som barnet kan göra själv tar du bort möjligheten för barnet att lära sig lära Det är utvecklande för barnet att

Läs mer

Baggetorps förskolas vision för språk och kommunikation

Baggetorps förskolas vision för språk och kommunikation 2012-12-07 1 Baggetorps förskolas vision för språk och kommunikation Språk och kommunikation Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Genom språket utvecklar människan sin

Läs mer

HANDLINGSPLAN. Språkutveckling. För Skinnskattebergs kommuns förskolor SPRÅKLIG MEDVETENHET LYSSNA, SAMTALA, KOMMUNICERA

HANDLINGSPLAN. Språkutveckling. För Skinnskattebergs kommuns förskolor SPRÅKLIG MEDVETENHET LYSSNA, SAMTALA, KOMMUNICERA HANDLINGSPLAN Språkutveckling SPRÅKLIG MEDVETENHET LYSSNA, SAMTALA, KOMMUNICERA REFLEKTERA UPPTÄCKA OCH FÖRSTÅ SIN OMGIVNING För Skinnskattebergs kommuns förskolor 2018-2019 Innehållsförteckning 1. INLEDNING...

Läs mer

Förskolan Lövholmens plan mot diskriminering och kränkande behandling

Förskolan Lövholmens plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Lövholmens plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter: Ansvariga för planen: Förskolechef Joanna Maculewicz Pedagogisk utvecklare Anna Christiansen Förskolans förskollärare

Läs mer

Profil. Naturvetenskap och teknik

Profil. Naturvetenskap och teknik Profil Naturvetenskap och teknik Vi på Kompassens förskola sätter naturvetenskap och teknik i fokus. Vi vill uppmuntra barnens nyfikenhet och intresse för olika naturvetenskapliga och tekniska fenomen.

Läs mer

Kvalitetsredovisning

Kvalitetsredovisning Förskoleavdelningen Kvalitetsredovisning 2015-2016 Organisation Avdelning: Planeten Åldersindelning (antal per födelseår): 2011-2 st 2012-7 st 2013-4 st 2014-5 st 2015-1 st Antal barn: 19 Antal pojkar:

Läs mer

Mål, genomförande, måluppfyllelse och bedömning

Mål, genomförande, måluppfyllelse och bedömning Kvalitetsredovisning för Snickargårdens förskola läsåret 2009/2010 Inledning Enligt förordning skall varje förskola årligen upprätta en kvalitetsredovisning. Den skall bland annat innehålla en bedömning

Läs mer

Tyck till om förskolans kvalitet!

Tyck till om förskolans kvalitet! (6) Logga per kommun Tyck till om förskolans kvalitet! Självskattning ett verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet Dokumentet har sin utgångspunkt i Lpfö 98/0 och har till viss del en koppling till

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Pusselbitens förskola Anderstorp

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Pusselbitens förskola Anderstorp Plan mot diskriminering och kränkande behandling Pusselbitens förskola Anderstorp 1. VISION, Gemensam för Anderstorps förskolor Anderstorp är en plats att vara stolt över där alla behandlas med respekt

Läs mer

Östers förskola. Arbetsplan

Östers förskola. Arbetsplan Östers förskola Arbetsplan 2010-2011 Förskolans uppdrag Förskolan skall lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten skall vara rolig, trygg och lärorik för alla barn som deltar. Läroplan för

Läs mer

Mål Vi vill att barnen utvecklar sin förmåga att visa hänsyn och respekt mot varandra.

Mål Vi vill att barnen utvecklar sin förmåga att visa hänsyn och respekt mot varandra. Läsåret 2012/2013 Arbetsplan Normer och värden Vi vill att barnen utvecklar sin förmåga att visa hänsyn och respekt mot varandra. Vi upplever att det är en del konflikter i barngruppen. Barnen utesluter

Läs mer

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Blåsippan 2014-2015

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Blåsippan 2014-2015 Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för Blåsippan 2014-2015 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund sida 3 2. Mål och riktlinjer sida 4 2.1 Normer och värden sida 4 2.2 Utveckling och lärande sida

Läs mer

Arbetsplan för Ängen,

Arbetsplan för Ängen, Arbetsplan för Ängen, Mariebergs förskola 2010/2011 Arbetsplan för Ängen, läsåret 2010/2011 Arbetsplanen innehåller dels hur vi på Ängen kommer att arbeta under året 2010/2011 och dels hur vi alltid arbetar

Läs mer

Hällabrottets förskola

Hällabrottets förskola 1(7) 2016 06 15 Verksamhetsplan Hällabrottets förskola 2016/2017 2 förskolechef: Pernilla Nilsson 1. Inledning 2. Förutsättningar 3. Verksamhetsidé 4. Hällabrottets förskola års hjul (under arbete) 5.

Läs mer

Förskole-/familjedaghemsenkät 2015

Förskole-/familjedaghemsenkät 2015 Förskole-/familjedaghemsenkät 205 Resultatet från undersökningen kommer att användas för att förbättra kvaliteten på förskolor och familjedaghem i Göteborg. Besvara frågorna utifrån dina upplevelser som

Läs mer

Västra Harg förskola och Wasa förskola. Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan

Västra Harg förskola och Wasa förskola. Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan Västra Harg förskola och Wasa förskola Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan läsåret 2015/2016 Innehåll: Dokumentation sid. 1 Användning av Lärplatta/ Padda sid. 2 Prioriterade utvecklingsområden sid.

Läs mer

Lokal arbetsplan. för. Föräldrakooperativet Krokodilen

Lokal arbetsplan. för. Föräldrakooperativet Krokodilen Lokal arbetsplan för Föräldrakooperativet Krokodilen vårterminen 2010 Inledning Läroplanen för förskolan, Lpfö -98 All verksamhet utgår från Läroplanen för förskolan, Lpfö -98. Förskolan skall lägga grunden

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14. Förskolan Bullerbyn. Avdelning Svanen

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14. Förskolan Bullerbyn. Avdelning Svanen Barn och Utbildning Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14 Förskolan Bullerbyn Avdelning Svanen Normer och värden Förskolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Junibacken

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Junibacken Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016-2017 Förskolan Junibacken 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning och förutsättningar sidan 4 Normer och värden

Läs mer

Verksamhetsplan Vasa Neon Förskola

Verksamhetsplan Vasa Neon Förskola Verksamhetsplan Vasa Neon Förskola Senast uppdaterad mars 2010 1. Verksamhetsplan för Vasa Neon Förskola 1.1 Normer och värden Förskolan skall aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla

Läs mer

Kvalitetsredovisning. Förskolan Skattkammaren 2018

Kvalitetsredovisning. Förskolan Skattkammaren 2018 Kvalitetsredovisning Förskolan Skattkammaren 2018 Förskolan Skattkammaren Villa Göta Stadsparken 544 33 Hjo Telefon: 0503 35090 E-post: skattkammaren@hjomail.se Innehållsförteckning Identifierade utvecklingsområden

Läs mer

Språk: Mål från Lpfö 98 reviderad 2010: Förskolan ska sträva efter att varje barn

Språk: Mål från Lpfö 98 reviderad 2010: Förskolan ska sträva efter att varje barn Lokal arbetsplan för Bastasjö Språkförskola 2015/2016 Språk: Förskolan ska sträva efter att varje barn Utvecklar sin förmåga att lyssna, reflektera och ge uttryck för egna uppfattningar och försöker förstå

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN VÄTTERN

LOKAL ARBETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN VÄTTERN LOKAL ARBETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN VÄTTERN Förskolan Vättern är en förskola med estetisk inriktning och är integrerad i Vätternskolan. Vi finns på Ulaxgatan, Ekön med närhet till Bondebacka. I vårt temaarbete

Läs mer

Arbetsplan för Östra förskolan

Arbetsplan för Östra förskolan Bildningsförvaltningen Område Öst/Tingdal HT 2015 Arbetsplan för Östra förskolan Inledning: Östra förskolans arbetsplan bygger på de olika styrdokumenten som läroplanen, bildningsnämndens mål samt vårt

Läs mer

Arbetsplan för förskolan Slottet. Läsåret

Arbetsplan för förskolan Slottet. Läsåret Arbetsplan för förskolan Slottet Läsåret 2018-2019 Förskolans arbete utgår från följande lagar och styrdokument: Skollagen(2010:800) Läroplanen för förskola Lag om förbud mot diskriminering och annan kränkande

Läs mer

Lokal arbetsplan År 2009 Uppdatering år 2010

Lokal arbetsplan År 2009 Uppdatering år 2010 Lokal arbetsplan År 2009 Uppdatering år 2010 Solvägens förskola består av 2 avdelningar Junibacken 1år-2,5år 15 barn Saltkråkan 2,5år-5år 22 barn På Junibacken arbetar: Maria 100%, barnskötare Kicki 100

Läs mer

Kvalitetsredovisning

Kvalitetsredovisning Förskoleavdelningen Kvalitetsredovisning 2016-2017 Organisation Avdelning: Sörgården Antal barn: 15 Åldersfördelning:1st född 2016, 9st född 2015, 2st född 2014, 3st född 2013 Antal pojkar: 9 Antal flickor:

Läs mer

Marieberg förskola. Andel med pedagogisk högskoleutbildning

Marieberg förskola. Andel med pedagogisk högskoleutbildning Kvalitetsredovisningens syfte är att vara ett led i den kontinuerliga uppföljningen och utvärderingen på varje förskola. Den skall ge information om verksamheten och dess måluppfyllelse samt vilka åtgärder

Läs mer

Utvecklingsområde för Björkets Förskola 2014/2015

Utvecklingsområde för Björkets Förskola 2014/2015 Utvecklingsområde för Björkets Förskola 2014/2015 Utveckling och lärande Nulägesanalys Måluppfyllelsen har enligt resultat från helhetsanalysen varit god. Dock har vi valt att behålla samma mål från Lpfö

Läs mer

Lokal handlingsplan. Läsåret 2013/2014. Alla är olika och lika bra. utifrån de prioriterade målen ur Läroplan för förskolan Lpfö 98 Reviderad 2010

Lokal handlingsplan. Läsåret 2013/2014. Alla är olika och lika bra. utifrån de prioriterade målen ur Läroplan för förskolan Lpfö 98 Reviderad 2010 131014 Lokal handlingsplan utifrån de prioriterade målen ur Läroplan för förskolan Lpfö 98 Reviderad 2010 Alla är olika och lika bra Läsåret 2013/2014 NORMER OCH VÄRDEN Ett eller två prioriterade strävansmål

Läs mer

Blåsippans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Blåsippans plan mot diskriminering och kränkande behandling Blåsippans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN TILS FÖRSKOLOR 2014/15

LOKAL ARBETSPLAN TILS FÖRSKOLOR 2014/15 LOKAL ARBETSPLAN TILS FÖRSKOLOR 2014/15 Vår vision Verksamheten i vårt område utgår från en gemensam grundsyn kring det kompetenta barnet, kunskap och lärande Verksamheten skall präglas av glädje, lust

Läs mer

Verksamhetsplan. Borgens fo rskola. Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Borgens fo rskola. Internt styrdokument Verksamhetsplan Borgens fo rskola Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Beslutande: Datum och paragraf: Dokumentansvarig: Reviderad:

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14. FörskolanVillekulla. Avdelning Masken

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14. FörskolanVillekulla. Avdelning Masken Barn och Utbildning Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14 FörskolanVillekulla Avdelning Masken Normer och värden Förskolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen

Läs mer

Mål och Aktivitetsplan Förskolor Sturefors Mellangården & Sörgården

Mål och Aktivitetsplan Förskolor Sturefors Mellangården & Sörgården 1 Mål och Aktivitetsplan 2015 2016 Förskolor Sturefors Mellangården & Sörgården En förskola för alla där kunskap och människor växer 2 Målområde Vad/hur När Uppföljning/Utvärdering 2.1 Normer och värden

Läs mer

Lokal arbetsplan 2013/2014. Kilbergets förskola

Lokal arbetsplan 2013/2014. Kilbergets förskola Lokal arbetsplan 2013/2014 Kilbergets förskola Vår förskola består av fyra avdelningar, två avdelningar för barn mellan 1-3 år och två avdelningar för barn mellan 3-5 år. På Kilbergets förskola arbetar

Läs mer

Flerspråkighet och modersmålsstöd i förskolan

Flerspråkighet och modersmålsstöd i förskolan Flerspråkighet och modersmålsstöd i förskolan Gemensamma riktlinjer för Trelleborgs kommuns förskoleverksamhet Inledning Barn med annat modersmål som ges möjlighet att utveckla detta får bättre möjligheter

Läs mer

RUDS SKOLOMRÅDE LOKAL UTVECKLINGSPLAN FÖR FÖRSKOLAN LÄSÅRET 2012-2013

RUDS SKOLOMRÅDE LOKAL UTVECKLINGSPLAN FÖR FÖRSKOLAN LÄSÅRET 2012-2013 RUDS SKOLOMRÅDE LOKAL UTVECKLINGSPLAN FÖR FÖRSKOLAN LÄSÅRET 2012-2013 Långtäppans förskola Avdelning Skrållan Övergripande I arbetslaget finns det tre personal fördelat på 2,75 % tjänst. Det är två förskollärare

Läs mer

Grovplanering avdelning Rosa VT-13 Tema saga Nalle Phu och hans vänner

Grovplanering avdelning Rosa VT-13 Tema saga Nalle Phu och hans vänner Grovplanering avdelning Rosa VT-13 Tema saga Nalle Phu och hans vänner Avdelningen Rosa avdelning har barn i åldern 1-3 år och ca:18-20 barn. Arbetslaget består av Eivor som är avdelningsansvarig, Melek,

Läs mer

Avdelningsplan! för! Solstrålen/! Regnbågen!

Avdelningsplan! för! Solstrålen/! Regnbågen! Avdelningsplan för Solstrålen/ Regnbågen Strumpans förskola Verksamhetsår 2015/2016 Grundfakta och förutsättningar 14 st barn på yngrebarns avdelningen Solstrålen. 27 st barn på äldrebarnsavdelningen Regnbågen.

Läs mer

Förskolan Lejonkulans pedagogiska planering

Förskolan Lejonkulans pedagogiska planering 2016 Barn och utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Förskolan Lejonkulans pedagogiska planering Lejonkulans vision: Trygghet, glädje, utveckling! INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning sid. 2 2. Normer

Läs mer

Västra Vrams strategi för 2015-2016

Västra Vrams strategi för 2015-2016 Västra Vrams strategi för 2015-2016 Västra Vrams förskola den lilla förskolan med det stora hjärtat 1 Vår vision Lek, lärande och utveckling i ett positivt, välkomnande, tryggt och öppet klimat och i en

Läs mer

Lokal arbetsplan för Solstrålen 2013/2014. Vår vision

Lokal arbetsplan för Solstrålen 2013/2014. Vår vision Lokal arbetsplan för Solstrålen 2013/2014 Vår vision På förskolan Solstrålen ska vi arbeta för att få trygga barn som är glada, positiva, har upptäckarglädje och trivs tillsammans med varandra och oss

Läs mer

Arbetsplan för Förskolan Vitsippan 2018/2019. Avdelning Månskenet

Arbetsplan för Förskolan Vitsippan 2018/2019. Avdelning Månskenet Arbetsplan för Förskolan Vitsippan 2018/2019 Avdelning Månskenet Välkommen till Månskenet Förskolan ska sträva efter att främja alla barns utveckling och lärande samt en livslång lust att lära. Verksamheten

Läs mer

Kvalitet på Sallerups förskolor

Kvalitet på Sallerups förskolor Kvalitet på Sallerups förskolor Våra förskolor på Sallerups förskolors rektorsområde är, Munkeo förskola, Nunnebo förskola, Jonasbo förskola och Toftabo förskola. Antalet avdelningar är 12 och antalet

Läs mer

Västra Harg förskola. Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan

Västra Harg förskola. Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan Västra Harg förskola Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan 2014/2015 Dokumentation Mål: Vårt mål med dokumentationen är att utveckla verksamheten och ge barnen bästa möjliga förutsättningar i sitt

Läs mer

Kvalitetsberättelse. Verksamhet och datum: Norrgårdens förskola 2017

Kvalitetsberättelse. Verksamhet och datum: Norrgårdens förskola 2017 Kvalitetsberättelse Verksamhet och datum: Norrgårdens förskola 2017 Vår grundverksamhet: Norrgårdens förskola är en enavdelningsförskola med barn från 1-5 år. Nära intill ligger ytterligare en enavdelningsförskola

Läs mer

Årsta 2 förskolor K V A L I T E T S G A R A N T I

Årsta 2 förskolor K V A L I T E T S G A R A N T I K V A L I T E T S G A R A N T I Sid 1 (5) Årsta 2 förskolor Vi som arbetar i Årsta 2 strävar efter att verksamheten i våra förskolor ska vara trygg, rolig och lärorik. Pedagogisk verksamhet, omvårdnad

Läs mer

Vasaparkens förskolor

Vasaparkens förskolor K V A L I T E T S G A R A N T I Sid 1 (6) Vasaparkens förskolor Ingress Verksamhetsidé "Tron på den egna förmågan ger livslångt lärande" Vårt arbetssätt hämtar inspiration från Reggio Emilias barn och

Läs mer

Utvecklingsområ de Språ k HT 18-VT 19

Utvecklingsområ de Språ k HT 18-VT 19 Utvecklingsområ de Språ k HT 18-VT 19 Nulägesanalys Vi har valt språk som ett utvecklingsområde, då språket är en viktig del i allt lärande. Det finns många fler uttrycksformer än det verbala språket såsom

Läs mer

Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering

Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering 2018-2019 Barn och utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering Förskolechef Åsa Iversen Bullerbyns vision: Vår förskola ska vara utvecklande, utmanande och

Läs mer

Lokal arbetsplan för Bastasjö Språkförskola 2016/2017

Lokal arbetsplan för Bastasjö Språkförskola 2016/2017 - Lokal arbetsplan för Bastasjö Språkförskola 2016/2017 I den här arbetsplanen presenteras våra utvecklingsområden och hur vi ska arbeta med dem under året. Varje utvecklingsgrupp kommer att arbeta för

Läs mer