Kvalitetsdokument 2014/2015, Enebybergs Montessoriförskola

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kvalitetsdokument 2014/2015, Enebybergs Montessoriförskola"

Transkript

1 Kvalitetsdokument 2014/2015, Enebybergs Montessoriförskola

2 Innehållsförteckning 1 Systematiskt kvalitetsarbete i förskolan Mål: Information skall finnas om hur förskolor gör sin verksamhet tillgänglig för alla barn (även på hemsidor) Mål: Förskolan har en pedagogisk dokumentation som visar på barnens utveckling och lärande Mål: Förskolan stimulerar och utmanar barnens språkliga förmåga Mål: Förskolan stimulerar och utmanar barnens matematiska tänkande Mål: Förskolan använder digitala lärverktyg/hjälpmedel för att stimulera barnens utveckling Mål: Andelen förskollärare i förskolan ska vara lägst 50 % Nyckeltal Kvalitetsdokument 2014/2015, Förskolor 2(12)

3 Inledning Vi är en liten familjär förskola som arbetar enligt montessoripedagogiken, vilket bland annat innebär att hjälpa barnet bli en självständig individ. Maria Montessoris grundtankar är: Att hjälpa barnet till en självständig individ Hysa tilltro till det egna tänkandet och utförandet Utvecklas i sin egen takt Stimulera barnet efter mognad och sin egen förmåga Att varje barn känner arbetsglädje genom hänsyn och omtanke Att varje barn känner tilltro till den vuxne Att genom observationer tillgodose barnets förmåga till utveckling i sin egen takt Vi finns i ett lugnt och fridfullt villaområde med naturen som granne samt har nära till bibliotek, lekplatser och kommunala kommunikationer. Vi har två avdelningar, Smultronet med plats för ca barn i åldern 3-5 år samt Myran, för de yngre barnen i ålder 1-3 år. På Myran har vi ca 9-12 barn. Kvalitetsdokument 2014/2015, Förskolor 3(12)

4 1 Systematiskt kvalitetsarbete i förskolan Beskrivning av vårt systematiska kvalitetsarbete Under det gångna året har vi prioriterat bland annat IT, utveckling av pedagogisk dokumentation, uppdatering av förskolans styrdokument. Diskussioner förs bland personal hur vi ska vidareutvecklas. Vi har haft besök av Våga Visa observatörer under vårterminen Föräldraenkät gjordes i början av Analys Våga Visa var hos oss under våren 2015 och visade då på brister inom organisation. Vi för idag mer kontinuerligt diskussioner i arbetslaget och personalen är mer involverade i förskolans styrdokument. Vår föräldraenkät hade otroligt låg svarsfrekvens i år, endast 66 %. Utvecklingsförslag och åtgärder till nästa år En tydlig organisationsplan ska upprättas. Avdelningarna ska tillsammans arbeta fram ett utvärderingsverktyg, så vi arbetar lika på bägge avdelningarna. Det kommer göra att vi blir bättre på utvärdering och uppföljning. Handlingsplan för Våga Visa är inlämnad, och kommer arbetas med under hösten Inför kommande föräldraenkät kommer vi uppmana fler föräldrar att svar. Vi vill dock påpeka att vi måste utgå ifrån att man som förälder är nöjd om man väljer att inte ta sig tid och svara. 2 Mål: Information skall finnas om hur förskolor gör sin verksamhet tillgänglig för alla barn (även på hemsidor). Beskrivning av hur vi arbetar för att göra förskolan tillgänglig för barn med olika funktionsnedsättningar Vår förskola är öppen för alla, oavsett behov och funktionsnedsättning. Tillgänglighet är ett mycket viktigt område, som vi alltid kan bli bättre på. Kvalitetsdokument 2014/2015, Förskolor 4(12)

5 Vi pratar om hur man är en bra vän, alla är olika men lika mycket värda. Tolerera inte kränkande behandling, vilket stämmer överens med personalens självvärdering 100 % av personalen anser att de ingriper om de upptäcker att ett barn utsätts för kränkande behandling. Två frågor som fick sämre resultat på personalens självvärdering var Om vi har barn med annat modersmål än svenska stödjer jag barnet att utveckla sitt eget modersmål, då svarar 71 % vet inte. På frågan Jag omprövar stödet till barn med svårigheter om stödet inte fungerar svarar 57 % vet inte. Upprättat en Likabehandlingsplan som innehåller kartläggning, nulägesanalys samt mål och åtgärder. Flera olika handlingsplaner finns på förskolan 95 % av våra föräldrar anser att deras barn får det stöd och den hjälp som behövs. Endast 53 % anser att förskolan arbetar medvetet mot kränkande handlingar och 47 % svarar vet inte. Analys av våra insatser under året Vi behöver mer kunskap om hur vi på bästa sätt skapar lika möjligheter för alla barn, att alla inkluderas. Våga Visa konstaterade att vi saknar dokumentationsverktyg för diskrimineringar och kränkande behandlingar. Föräldrarna är inte medvetna/insatta i vårat arbete. Vi måste utvärdera verksamheten bättre, till exempel med hjälp av SPSM:s verktyg. Vi vill introducera barnen mer för omvärlden och alla våra unika olikheter som individer. Utvecklingsförslag och åtgärder till nästa år Tydliggöra att vår verksamhet är tillgänglig för alla, på hemsidan. Upprätta verktyg för både föräldrar och personal där dokumentation av kränkande och diskriminerande handlingar kan dokumenteras. Under kommande läsår kommer vi arbeta mycket med värdegrundsfrågor, FN:s Barnkonvention, allas lika rättigheter. Syftet är att få barn såväl som föräldrar Kvalitetsdokument 2014/2015, Förskolor 5(12)

6 medvetna om detta, och att då inga föräldrar svarar vet inte på frågan om förskolan arbetar aktivt för att motverka kränkande behandling. Ta del av SPSM:s verktyg. 3 Mål: Förskolan har en pedagogisk dokumentation som visar på barnens utveckling och lärande Beskrivning av vårt arbete med pedagogisk dokumentation av barnens utveckling och lärande Vi har under det gångna året haft våra månadsböcker, som är mycket uppskattade hos såväl föräldrar som barn. Vid slutet av varje månad utkommer månadsbrev till föräldrarna, avdelningsvis. Myran har använt sig en del av appen Pic Collage, där de gör collage av bilder som sedan sätts upp i hallen. Smultronet har ibland dokumenterat tema på en vägg i hallen. Bägge avdelningar har almanackor i hallen, där all information till föräldrar står. Enligt kundenkäten anser 84 % av föräldrarna att de får tydlig information om hur deras barn utvecklas. 89 % anser att förskolan dokumenterar vad barnen har lärt sig. Analys Böckerna uppskattas av både barn och föräldrar, men barnen är inte delaktiga i processen. Böckerna dokumenteras likvärdigt på avdelningarna. Böckerna kommer inte alltid tillbaka som de ska, för stort ansvar läggs hos föräldrarna. I självvärderingen anser endast 29 % av personalen att de dokumenterar barnens utveckling och lärande. Pedagogerna är inte helt nöjda tillfredsställda med barnens böcker. Utvecklingsförslag och åtgärder till nästa år Ett gemensamt beslut i arbetslaget har lett till att vi kommer sluta med barnens böcker. Kvalitetsdokument 2014/2015, Förskolor 6(12)

7 Från och med höstterminen 2015 kommer vi dokumentera med hjälp av ipads och förskoleappen. Tillsammans kommer vi överens om hur arbetet ska ske och även riktlinjer för arbetet, så det blir en röd tråd genom hela verksamheten. Smultronets vägg för dokumentation ska fräschas upp. Månadsmailen ska utformas likvärdigt på avdelningarna, riktlinjer för detta kommer diskuteras inför terminsstart. Nackdelen med barnens månadsböcker är att de själva inte har varit delaktiga i processen, eller fått se deras förändrade lärande. I och med införandet av förskoelappen är målet att det här ska förändras. 4 Mål: Förskolan stimulerar och utmanar barnens språkliga förmåga Beskrivning av vårt arbete med att stimulera och utmana barns språkliga förmåga Stöd Vi har ett gediget språkmaterial på bägge avdelningar. Vi har bland annat böcker, språklekar, samlingar, skogen och montessorimaterial. I alla dessa områden har vi vårat språk, begrepp, och vi pedagoger berikar barnens ordförråd. Barnen på avdelning Smultronet röstar till exempel vid läsvilan, om vilken bok de ska läsa. Vi är observanta och fångar upp barnens intresse. Biblioteken besöks tyvärr bara sporadiskt. Enligt kundenkäten anser 84 % av föräldrarna att vi arbetar med att utveckla barnens språk. Analys På bägge avdelningar diskuterar vi och för konversationer med barnen, Vi har en könsneutral miljö och montessorimaterialet är lika tilltalande för alla barn oavsett kön. På Myran sjunger vi mycket, har rim och ramsor, läser böcker och konverserar med barnen. Genom att vara närvarande pedagoger som observerar kan vi lyfta och bekräfta vad barnen har lärt sig. Utvecklingsförslag och åtgärder till nästa år Gå mer kontinuerligt till biblioteket. Kvalitetsdokument 2014/2015, Förskolor 7(12)

8 När vi väljer böcker, måste vi även se ur ett genusperspektiv. Hur bemöter vi barnen och vilka böcker väljer vi till barnen. Diskussioner ska föras inom arbetslaget. Via förskoleappen som vi kommer införa till hösten kommer vi kunna dokumentera barnens förändrade lärande och synliggöra det för barnen. Målet med användandet av förskoleappen är även att synliggöra vårat dagliga arbete med språket och därmed få bättre resultat på kommande enkät. 5 Mål: Förskolan stimulerar och utmanar barnens matematiska tänkande Beskrivning av vårt arbete med att stimulerar och utmanar barnens matematiska tänkande Vi fick ett mycket bättre resultat på kundenkäten, i år anser 89 % att vi arbetar med att få barnen att förstå matematik jämfört med föregående år 74 %. Siffrorna från kundenkäten stämmer väl överens med vår självvärdering, 100 % av pedagogerna anser att de utmanar och stimulerar barnens matematiska förmåga. På avdelning Myran (barn i de yngre åldrarna) har vi tydliggjort vad matematik kan vara hos de yngsta barnen. Vi har till exempel räknesagor, räknar mycket tillsammans, pratar begrepp (stor, liten, lång, kort osv), vi sjunger, rim och ramsor osv. Med de yngre barnen är språket en grund för matematiken, alla språkliga begrepp inom matematik. På avdelning Smultronet finns ett gediget montessorimaterial inom matematik. Barnen väljer själva vad de vill arbeta, och har därför stort inflytande över sin vardag. Det finns många olika övningar/arbeten som stimulerar barn på olika nivåer. Barnen kan göra minneslek, träna på addition, arbeta med hundrabrädan eller arbeta med vårat sinnestränande material som innehåller mycket olika geometriska figurer och former vilket är grunden för matematik. Allt material är könsneutralt. Analys Stödfrågor Föräldrarna är mer medvetna om hur vi arbetar med matematik idag, jämfört med förra året. Montessorimaterialet är självrättande och står i en viss ordning. Barnen lär sig snabbt att gå vidare självständigt och lär sig då mer. Det vi kanske inte gör är att sätta ord på deras förändrade lärande och på så vis synliggör det för barnen. Även om materialet är neutralt, så säger inte det att alla arbetar med det. På avd. Smultronet finns matematiska appar på vår Ipad som har varit Kvalitetsdokument 2014/2015, Förskolor 8(12)

9 uppskattade. Barnen på Myran har utvecklat sin matematiska förmåga under det gångna läsåret. Barnen har varit intresserade av matematik. Utvecklingsförslag och åtgärder till nästa år Vi arbetar för att bibehålla kundenkätens siffror, minst, målet är att förbättra. Det gör vi genom att fortsätta informera våra föräldrar och genom förskoleappen förväntas det underlättas. Att i arbetslaget diskutera genusperspektiv, och hur vi ser att alla arbetar med matematikmaterialet. Att genom Ipaden och förskoleappen ge barnen möjlighet att se sitt eget lärande genom bild och skrift. Fortsätta arbeta aktivt mot läroplanens mål, med hjälp av vårat montessorimaterial, nya idéer och teman. 6 Mål: Förskolan använder digitala lärverktyg/hjälpmedel för att stimulera barnens utveckling Beskrivning och konkreta exempel från verksamheten Lärplattor används av barnen, där pedagogiska appar har valts ut. Vi har ADSL, trådlöst nätverk som oftast fungerar som det ska. Digital kamera finns på bägge avdelningarna och används flitigt. Barnen fotas i deras aktiviteter, tema, arbeten. Dessa bilder hamnar sedan i barnens månadsböcker. Barnen fotograferas även i grupp, som kan hamna i böcker eller ett tema som visas i hallen för föräldrar. Med Ipaden har vi ibland fotograferat barnen, och sedan gjort collage med hjälp av en app för att därefter sätta upp på väggen och visa för barn och föräldrar. Det är blandad vana/utbildning bland personalen, men de med sämre vana blir bättre och bättre med mer erfarenhet. Analys Ser vi att alla barn använder lärplattan? Om inte, vad beror det på? Är de inte Kvalitetsdokument 2014/2015, Förskolor 9(12)

10 intresserade, behöver de en vuxens stöd? De digitala fotoramarna har inte använts särskilt mycket under det gånga året. Det är främst barnen på avdelning Smultronet som använder Ipaden som pedagogiskt verktyg, de yngre barnen är mer begränsade. Barnen arbetar med de utvalda pedagogiska apparna, och Vilka lärdomar tar ni med i det fortsatta arbetet? Utvecklingsförslag och åtgärder till nästa år Vi kommer utveckla vår pedagogiska dokumentation, från att vara i pappersformat till att bli digitaliserad. Vår IKT strategi, eller vision, är att förenkla pedagogernas arbete med lärplattor. Även kommunikationen mellan förskola och hem ska kunna förbättras genom vår satsning på förskoleappen och även att så småningom införa Iphones istället för den ordinarie fasta telefonin. Vi förväntar oss att spara tid för pedagogerna och att på ett enklare sätt kommunicera med föräldrar. Tillsammans i arbetslaget se över rutinerna för hur barnen använder Ipaden. I och med införandet av förskoleappen kommer det avsättas tid varje vecka där pedagogerna arbetar med Ipaden med sina ansvarsbarn. 7 Mål: Andelen förskollärare i förskolan ska vara lägst 50 % Beskrivning av nuläget på vår förskola Idag har vi en utbildad förskollärare, ca 20 % av vår personalstyrka (1/6). Vi har två montessoripedagoger, utbildade vid Association Montessori Internationale (AMI). En pedagog har påbörjat vidareutbildning till förskollärare. Till hösten 2015 hoppas vi att ytterligare en pedagog kommer vidareutbilda sig till förskollärare. Från och med hösten 2015 kommer vi ta emot förskollärarstudenter. För tillfället har vi inga renodlade karriärstjänster. Analys 89 % av föräldrarna anser att förskolan har kompetent personal. Kvalitetsdokument 2014/2015, Förskolor 10(12)

11 Vi som förskola är attraktiva då vi anammar montessoripedagogiken samt att vi är en liten förskola med mindre barngrupper. För att vara en kompetent montessoriförskola som arbetar enligt montessoripedagogiken och enligt Lpfö 98 behövs både utbildade förskollärare och montessoripedagoger. Förskolläraren kommer gå handledarutbildningen till hösten 2015, och vi kommer även böra ta emot studenter. Det är en utmaning att erbjuda karriärstjänster på en liten enhet. Utvecklingsförslag och åtgärder till nästa år/ långsiktig lösning Med de som utbildar sig till förskollärare nu kommer vi upp i kommunens mål med antal förskollärare 50 %. Vi känner att vi är nöjda med det, och den blandning vi har i personalgruppen. Ledningen kommer diskutera med andra mindre enheter hur de gör med karriärstjänster, för att utbyta tankar och idéer. Utifrån det får vi sedan ta beslut om eventuell kompetensutveckling behövs. Att ta emot studenter ser vi som en kompetensutveckling för enheten och för berörd förskollärare. Vi ser med spänning fram emot detta! 8 Nyckeltal Ur Våga Visa; kundenkät och självvärdering Ur Våga Visa; kundenkät och självvärdering VÅGA VISA, i procent KUNDENKÄT 2013 KUNDENKÄT 2014 "Alla föräldrar anser att barnen känner sig trygga" 100 % 100 % 100 % "Det är arbetsro i barngruppen" 88 % 96 % 89 % Kommentarer och analys till nyckeltal Stödfrågor KUNDENKÄT 2015 På självvärderingen och frågorna Det är god stämning i de barngrupper jag arbetar med samt Barn kan arbeta utan att bli störda svarar arbetslaget 100 % bra på båda frågor. Föräldrar och personal upplever trygghet och arbetsro lika. På arbetsro i barngruppen har vi en liten sänkning vilket vi kommer arbeta aktivt för att höja till kommande år. Kvalitetsdokument 2014/2015, Förskolor 11(12)

12 Att föräldrarna upplever att deras barn är trygga är varje pedagogs ansvar, barnen är det viktigaste de har och de lämnar dem till oss. Vi pedagoger har det yttersta ansvaret för att föräldrarna känner sig trygga. Kvalitetsdokument 2014/2015, Förskolor 12(12)

Kvalitetsdokument 2012/2013, Enebybergs Montessoriförskola

Kvalitetsdokument 2012/2013, Enebybergs Montessoriförskola Kvalitetsdokument 2012/2013, Enebybergs Montessoriförskola Innehållsförteckning 1 Mål: Förskolan har en pedagogisk dokumentation som visar på barnens utveckling och lärande... 3 2 Mål: Förskolan stimulerar

Läs mer

Kvalitetsdokument Förskolor Enebybergs Montessoriförskola

Kvalitetsdokument Förskolor Enebybergs Montessoriförskola Kvalitetsdokument Förskolor 2016 Enebybergs Montessoriförskola Innehållsförteckning 1 Systematiskt kvalitetsarbete i förskolan... 4 2 Mål: Information skall finnas om hur förskolor gör sin verksamhet tillgänglig

Läs mer

Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 309 Sätra Äng

Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 309 Sätra Äng Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 309 Sätra Äng Innehållsförteckning 1 Mål: Förskolan har en pedagogisk dokumentation som visar på barnens utveckling och lärande... 3 2 Mål: Förskolan

Läs mer

Kvalitetsdokument 2012/2013, Förskolor. Grindstugans Förskola

Kvalitetsdokument 2012/2013, Förskolor. Grindstugans Förskola Kvalitetsdokument 2012/2013, Förskolor Grindstugans Förskola 1 Mål: Förskolan har en pedagogisk dokumentation som visar på barnens utveckling och lärande I den dagliga verksamheten används kameror och

Läs mer

Kvalitetsdokument Baduhilds förskola (läå 2014/2015) Lek- och lärandemiljön ska väcka varje barns nyfikenhet, lust och intresse att lära!

Kvalitetsdokument Baduhilds förskola (läå 2014/2015) Lek- och lärandemiljön ska väcka varje barns nyfikenhet, lust och intresse att lära! Kvalitetsdokument Baduhilds förskola (läå 2014/2015) Lek- och lärandemiljön ska väcka varje barns nyfikenhet, lust och intresse att lära! Innehållsförteckning 1 Systematiskt kvalitetsarbete i förskolan...

Läs mer

Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 304 Rosenvägen

Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 304 Rosenvägen Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 304 Rosenvägen Innehållsförteckning 1 Mål: Förskolan har en pedagogisk dokumentation som visar på barnens utveckling och lärande... 3 2 Mål: Förskolan

Läs mer

Kvalitetsdokument Kevinge förskola (läå 2014/2015)

Kvalitetsdokument Kevinge förskola (läå 2014/2015) Kvalitetsdokument Kevinge förskola (läå 2014/2015) Välkomna! Kevinge förskola är en kommunal förskola i västra Danderyd med fyra avdelningar för barn i åldern 1-5 år. Förskolan ligger centralt och naturskönt

Läs mer

Kvalitetsdokument 2014/2015, Charlottenbergs förskola

Kvalitetsdokument 2014/2015, Charlottenbergs förskola Kvalitetsdokument 2014/2015, Charlottenbergs förskola Charlottenbergs förskola består av 3 avdelningar, 2 småbarnsavdelningar 1-3 år och 1 avdelning för 4-5 åringar. S2H Förskolor har profilering Matematik,

Läs mer

Kvalitetsdokument Trappgränds Montessori förskola (läå 2014/2015)

Kvalitetsdokument Trappgränds Montessori förskola (läå 2014/2015) Kvalitetsdokument Trappgränds Montessori förskola (läå 2014/2015) HJÄLP MIG ATT KLARA MIG SJÄLV! Innehållsförteckning 1 Systematiskt kvalitetsarbete i förskolan... 3 2 Mål: Information skall finnas om

Läs mer

Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 314 Pärlan

Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 314 Pärlan Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 314 Pärlan Innehållsförteckning 1 Mål: Förskolan har en pedagogisk dokumentation som visar på barnens utveckling och lärande... 3 2 Mål: Förskolan stimulerar

Läs mer

Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 310 Altorp

Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 310 Altorp Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 310 Altorp Innehållsförteckning 1 Mål: Förskolan har en pedagogisk dokumentation som visar på barnens utveckling och lärande... 3 2 Mål: Förskolan stimulerar

Läs mer

Charlottenbergs förskola Kvalitetsdokument Förskolor 2016 (läsåret 2015/2016)

Charlottenbergs förskola Kvalitetsdokument Förskolor 2016 (läsåret 2015/2016) Charlottenbergs förskola Kvalitetsdokument Förskolor 2016 (läsåret 2015/2016) Charlottenberg består av tre avdelningar i nuläget. Det är två yngrebarnsavdelningar och en storbarnsavdelning. Vi är 10 pedagoger

Läs mer

Kvalitetsdokument 2014, Trappgränds förskola (i kommunal regi)

Kvalitetsdokument 2014, Trappgränds förskola (i kommunal regi) Kvalitetsdokument 2014, Trappgränds förskola (i kommunal regi) Trappgränds montessoriförskola Vi är en förskola som arbetar enligt Montessoripedagogiken i ett heldagsperspektiv. Ett lyhört arbetssätt är

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2014

LOKAL ARBETSPLAN 2014 LOKAL ARBETSPLAN 2014 FÖRSKOLA: Västertorps förskola 1. UNDERLAG - Våga Visa-enkäten riktad till föräldrar - Självvärdering, riktad till pedagoger - TRAS och MIO - Handlingsplanen - Utvecklingssamtalshäftet

Läs mer

Svalans Montessoriförskola i Danderyd. Danderyds kommun

Svalans Montessoriförskola i Danderyd. Danderyds kommun Svalans Montessoriförskola i Danderyd Danderyds kommun Observationen genomfördes av: Siv Kevin Sollentuna kommun Regina Bergendahl Nacka kommun Veckorna 41 och 42, Innehållsförteckning Kort om förskolan/skolan

Läs mer

Kvalitetsdokument 2014, Pärlans förskola (i kommunal regi)

Kvalitetsdokument 2014, Pärlans förskola (i kommunal regi) Kvalitetsdokument 2014, Pärlans förskola (i kommunal regi) Det var en gång för länge sedan, mer än 40 år. Då tog herrarna på slottet ett stort beslut. På ängen bakom allén av björkar, där skulle ett hus

Läs mer

Förskolan Barnkullen Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2013

Förskolan Barnkullen Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2013 Förskolan Barnkullen Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2013 Den här planen har tagits fram för att stödja och synliggöra arbetet med att främja barns och elevers lika

Läs mer

Kvalitetsdokument Förskolor 2016 (läå 2015/2016) Re 311 Baduhild

Kvalitetsdokument Förskolor 2016 (läå 2015/2016) Re 311 Baduhild Kvalitetsdokument Förskolor 2016 (läå 2015/2016) Re 311 Baduhild Innehållsförteckning 1 Systematiskt kvalitetsarbete i förskolan... 3 2 Mål: Information skall finnas om hur förskolor gör sin verksamhet

Läs mer

Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 311 Baduhild

Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 311 Baduhild Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 311 Baduhild Innehållsförteckning 1 Mål: Förskolan har en pedagogisk dokumentation som visar på barnens utveckling och lärande... 3 2 Mål: Förskolan

Läs mer

Kvalitetsdokument Kornvägens förskola (läå 2014/2015)

Kvalitetsdokument Kornvägens förskola (läå 2014/2015) Kvalitetsdokument Kornvägens förskola (läå 2014/2015) Beskrivning av förskolan och dess verksamhet Kornvägens förskola är en förskola i kommunal regi med två syskonavdelningar ålder 1-5 år. Vi har nära

Läs mer

Kvalitetsdokument 2013/2014

Kvalitetsdokument 2013/2014 Kvalitetsdokument 2013/2014 Anita Haglunds Familjedaghem Pedagogisk omsorg Anita Haglunds Familjedaghem är en liten verksamhet som jag sedan hösten 2013 driver på en avdelning på Prästkragen som jag hyr

Läs mer

Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 324 Kornvägen

Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 324 Kornvägen Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 324 Kornvägen Innehållsförteckning 1 Mål: Förskolan har en pedagogisk dokumentation som visar på barnens utveckling och lärande... 3 2 Mål: Förskolan

Läs mer

Förskolechef Beskrivning av förskolan

Förskolechef Beskrivning av förskolan Kvalitetsanalys för (Da Vinciskolan) läsåret 2011/12 Varje förskola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen. Denna kvalitetsanalys

Läs mer

Verksamhetsplan. Borgens fo rskola. Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Borgens fo rskola. Internt styrdokument Verksamhetsplan Borgens fo rskola Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Beslutande: Datum och paragraf: Dokumentansvarig: Reviderad:

Läs mer

Kvalitetsdokument 2013/2014

Kvalitetsdokument 2013/2014 Kvalitetsdokument 2013/2014 Innehållsförteckning 1 Kvalitetsdokument Krubbans förskola 2. Innehållsförteckning 3. Fakta Krubbans Förskola 4. Målområde pedagogisk dokumentation 5. Målområde språklig förmåga

Läs mer

Kvalitetsdokument 2014/2015, Enebo förskola

Kvalitetsdokument 2014/2015, Enebo förskola Kvalitetsdokument 2014/2015, Enebo förskola Enebo Förskola ligger nära idrottsplatsen i Enebyberg och har skog och natur inpå knuten. På förskolan går ca 26 barn som är uppdelade på 2 avdelningar och där

Läs mer

Kvalitetsdokument Rosenvägens förskola (läsåret 2014/2015)

Kvalitetsdokument Rosenvägens förskola (läsåret 2014/2015) Kvalitetsdokument Rosenvägens förskola (läsåret 2014/2015) Vi vill att alla barn ska ha roligt, ta hand om varandra, känna sig stolta och utvecklas hos oss. Både barn och föräldrar ska känna sig trygga

Läs mer

Arbetsplan för lilla avdelningen, Förskolan Benjamin

Arbetsplan för lilla avdelningen, Förskolan Benjamin Köpings kommun Arbetsplan för lilla avdelningen, Förskolan Benjamin Läsår 2014 2015 Caroline, Ingrid, Anki Vad är en arbetsplan? Förskolan är en egen skolform och ingår i samhällets samlade utbildningssystem.

Läs mer

Kvalitetsanalys för Lyckolundens föräldrakooperativ läsåret 2013/14

Kvalitetsanalys för Lyckolundens föräldrakooperativ läsåret 2013/14 Datum 1 (9) Kvalitetsanalys för Lyckolundens föräldrakooperativ läsåret 2013/14 Varje förskola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen.

Läs mer

Kvalitetsanalys för (förskolans namn) läsåret 2013/14

Kvalitetsanalys för (förskolans namn) läsåret 2013/14 Datum 1 (5) Kvalitetsanalys för (förskolans namn) läsåret 2013/14 Förskolechef Om förskolan Chris Rehula Vi är ett föräldrar kooperativ och Montessori förskola som startade i april 1990. Förskolan ligger

Läs mer

Kommentarer till kvalitetshjulet 130815

Kommentarer till kvalitetshjulet 130815 Kommentarer till kvalitetshjulet 130815 Augusti juni Kartläggning av barngruppen Under året skolas nya barn in och vi får en ny barn- och föräldragrupp. Kartläggningen sker genom inskolningssamtal, föräldrasamtal,

Läs mer

Verksamhetsuppföljning förskola

Verksamhetsuppföljning förskola Datum 2015-06-17 Bilaga 2 Anna Maria Svensson Kvalitetsansvarig Verksamhetsuppföljning förskola Verksamhetsuppföljning är en viktig del i förskolans och barn- och utbildningsnämndens systematiska kvalitetsarbete.

Läs mer

Förslag till arbetsplan för Bodals förskolas arbetsplan 2014-2015

Förslag till arbetsplan för Bodals förskolas arbetsplan 2014-2015 Förslag till arbetsplan för Bodals förskolas arbetsplan 2014-2015 Verksamhetsidé: Bodals förskola är en förskola för alla barn där vi tillsammans värnar om att ha en trygg, rolig och lärorik verksamhet

Läs mer

Verksamhetsplan Duvans förskola

Verksamhetsplan Duvans förskola Verksamhetsplan 2018-2019 Duvans förskola Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Reviderad: 2018-08-13 Gäller till: 2019-06-30 1. Verksamhetens förutsättningar

Läs mer

Rengsjö förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Rengsjö förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Rengsjö förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Läsår 2016/2017 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Hallsbergs kommun Kultur- och utbildningsförvaltningen. Arbetsplaner Förskolan Tallbacken 2013 2014

Hallsbergs kommun Kultur- och utbildningsförvaltningen. Arbetsplaner Förskolan Tallbacken 2013 2014 Hallsbergs kommun Kultur- och utbildningsförvaltningen Arbetsplaner Förskolan Tallbacken 2013 2014 Inledning Detta är Förskolan Tallbackens arbetsplaner för 2013 2014. Här beskriver vi hur vi arbetar mot

Läs mer

Förskolan Barnkullen Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2012

Förskolan Barnkullen Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2012 Förskolan Barnkullen Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2012 Den här planen har tagits fram för att stödja och synliggöra arbetet med att främja barns och elevers lika

Läs mer

Kvalitetsdokument 2018 Svalans Montessoriförskola i Djursholm (läsår 2017/2018)

Kvalitetsdokument 2018 Svalans Montessoriförskola i Djursholm (läsår 2017/2018) Kvalitetsdokument 2018 Svalans Montessoriförskola i Djursholm (läsår 2017/2018) Innehållsförteckning 1 Systematiskt kvalitetsarbete i förskolan... 3 2 Mål: Information skall finnas om hur förskolor gör

Läs mer

Svalans Montessoriförskola Rindavägen. Kvalitetsdokument 2014/2015

Svalans Montessoriförskola Rindavägen. Kvalitetsdokument 2014/2015 Svalans Montessoriförskola Rindavägen Kvalitetsdokument 2014/2015 Svalans Montessoriförskola Rindavägen har två heltidsavdelningar en för våra yngre barn 1-3 år och en för våra äldre barn 3-5 år. Vi finns

Läs mer

Verksamhetsplan Duvans förskola

Verksamhetsplan Duvans förskola Verksamhetsplan 2017-2018 Duvans förskola Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Beslutande: Datum och paragraf: Dokumentansvarig: Reviderad: Gäller

Läs mer

Svea Montessoriförskola. Danderyds kommun

Svea Montessoriförskola. Danderyds kommun Svea Montessoriförskola Danderyds kommun Observationen genomfördes av: Jessica Sahlin Jansson, Nacka kommun Emma Walle, Nacka kommun Vecka 45, 2017 Innehållsförteckning Kort om förskolan Observatörernas

Läs mer

Världsarvsförskolan Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2013

Världsarvsförskolan Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2013 Världsarvsförskolan Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2013 Den här planen har tagits fram för att stödja och synliggöra arbetet med att främja barns och elevers lika

Läs mer

Futura International Pre-school. Danderyd

Futura International Pre-school. Danderyd Futura International Pre-school Danderyd Observationen genomfördes av: Helena Aldén, Upplands Väsby Susanne Arvidsson Stridsman, Nacka Veckorna 12, 2018 Innehållsförteckning Kort om förskolan Observatörernas

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN Läsåret

VERKSAMHETSPLAN Läsåret VERKSAMHETSPLAN Läsåret 2015-2016 Vår verksamhetsidé Vi erbjuder en pedagogisk verksamhet för barn i åldrarna 1-5 år där vi arbetar efter montessoripedagogiken med Maria Montessoris tankar och värderingar

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Förskolan Vibytorp och Förskolan Kompassen

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Förskolan Vibytorp och Förskolan Kompassen Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Förskolan Vibytorp och Förskolan Kompassen 2015-2016 Vision ALLA på vår förskola ska känna sig trygga, sedda, bekräftade, respekterade, bemötas och

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Förskolan Vibytorp och Förskolan Kompassen

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Förskolan Vibytorp och Förskolan Kompassen Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Förskolan Vibytorp och Förskolan Kompassen 2016-2017 Vision ALLA på vår förskola ska känna sig trygga, sedda, bekräftade, respekterade, bemötas och

Läs mer

Kvalitetsdokument 2014, Rosenvägens förskola (i kommunal regi)

Kvalitetsdokument 2014, Rosenvägens förskola (i kommunal regi) Kvalitetsdokument 2014, Rosenvägens förskola (i kommunal regi) Vi vill att alla barn ska ha roligt, ta hand om varandra, känna sig stolta och utvecklas hos oss. Både barn och föräldrar ska känna sig trygga

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN TILS FÖRSKOLOR 2014/15

LOKAL ARBETSPLAN TILS FÖRSKOLOR 2014/15 LOKAL ARBETSPLAN TILS FÖRSKOLOR 2014/15 Vår vision Verksamheten i vårt område utgår från en gemensam grundsyn kring det kompetenta barnet, kunskap och lärande Verksamheten skall präglas av glädje, lust

Läs mer

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2013/2014

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2013/2014 Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2013/2014 Förskolan Båten Simvägen 37 135 40 Tyresö 070-169 83 98 Arbetsplan 2013/2014 Vårt uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande.

Läs mer

Kvalitetsdokument 2015/2016 Äventyrets förskola

Kvalitetsdokument 2015/2016 Äventyrets förskola Kvalitetsdokument 2015/2016 Äventyrets förskola Beskrivning av förskolan och dess verksamhet Äventyret är en privat förskola som ägs och drivs av Frilufts Förskolor. Äventyrets lokaler ligger i ett villaområde

Läs mer

RUDS SKOLOMRÅDE LOKAL UTVECKLINGSPLAN FÖR FÖRSKOLAN LÄSÅRET 2012-2013

RUDS SKOLOMRÅDE LOKAL UTVECKLINGSPLAN FÖR FÖRSKOLAN LÄSÅRET 2012-2013 RUDS SKOLOMRÅDE LOKAL UTVECKLINGSPLAN FÖR FÖRSKOLAN LÄSÅRET 2012-2013 Långtäppans förskola Avdelning Skrållan Övergripande I arbetslaget finns det tre personal fördelat på 2,75 % tjänst. Det är två förskollärare

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2018-2019 Tra dga rdens fo rskola Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Reviderad: 2018-05-14 Gäller till: 2019-06-30

Läs mer

Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 320 Trappgränd

Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 320 Trappgränd Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 320 Trappgränd Innehållsförteckning 1 Mål: Förskolan har en pedagogisk dokumentation som visar på barnens utveckling och lärande... 3 2 Mål: Förskolan

Läs mer

Holma förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Holma förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Holma förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Läsår 2016/2017 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Pedagogisk dokumentation. Värdegrund IKT. Språkprojekt. Treälvens förskola. Arbetsplan 2013/14

Pedagogisk dokumentation. Värdegrund IKT. Språkprojekt. Treälvens förskola. Arbetsplan 2013/14 Värdegrund Språkprojekt Pedagogisk dokumentation IKT Treälvens förskola Arbetsplan 2013/14 Årshjul Pedagogiska året Samla kunskap Den barnsyn vi strävar efter och som är kopplad till läroplan för förskolan,

Läs mer

Kvalitetsdokument 2014, Altorps förskola (i kommunal regi)

Kvalitetsdokument 2014, Altorps förskola (i kommunal regi) Kvalitetsdokument 2014, Altorps förskola (i kommunal regi) Innehållsförteckning 1 Mål: Förskolan har en pedagogisk dokumentation som visar på barnens utveckling och lärande... 3 2 Mål: Förskolan stimulerar

Läs mer

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2014/2015

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2014/2015 Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2014/2015 Förskolan Båten Simvägen 37 135 40 Tyresö 070-169 83 98 Arbetsplan 2014/2015 Vårt uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande.

Läs mer

Lokal arbetsplan la sa r 2014/15

Lokal arbetsplan la sa r 2014/15 Lokal arbetsplan la sa r 2014/15 Förskolan Bäcken Sunne kommun Postadress Besöksadress Telefon och fax Internet Giro och org nr Sunne Kommun Sunne RO växel www.sunne.se 744-2684 bankgiro 40. Skäggebergsskolan

Läs mer

KVALITETSINDIKATOR FÖR FÖRSKOLANS VERKSAMHET 2016

KVALITETSINDIKATOR FÖR FÖRSKOLANS VERKSAMHET 2016 UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN FÖRSKOLEAVDELNINGE N KVALITETSINDIKATOR FÖR FÖRSKOLANS VERKSAMHET 2016 Självvärdering av hur arbetslaget utifrån läroplanen skapar förutsättningar för barnens utveckling och lärande.

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete ht12/vt13 Rönnbäret

Systematiskt kvalitetsarbete ht12/vt13 Rönnbäret Läroplanens mål 1.1 Normer och värden. Förskolan skall aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla förståelse för vårt samhälles gemensamma demokratiska värderingar och efterhand omfatta

Läs mer

Brännans förskoleområde. Orkesterns förskola avd Koltrasten

Brännans förskoleområde. Orkesterns förskola avd Koltrasten Del 1 Brännans förskoleområde Orkesterns förskola avd Koltrasten Läsåret 2015-2016 2015-08-17 Gemensam plan för Brännans förskoleområde Mobackens förskolor, Sjungande Dalens förskolor, Förskolor område

Läs mer

Ekeby förskolas likabehandlingsplan

Ekeby förskolas likabehandlingsplan Ekeby förskolas likabehandlingsplan förskolechef Ulrica Strömberg Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet a för planen Ulrica Strömberg, förskolechef samt Belinda Lundin

Läs mer

Ekeby förskolas likabehandlingsplan

Ekeby förskolas likabehandlingsplan ! Ekeby förskolas likabehandlingsplan Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet a för planen Ulrica Strömberg, förskolechef samt Belinda Lundin och Hanna Tärnlund Vår vision

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling - Örnens förskola www.katrineholm.se Förskolan Örnens plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet

Läs mer

Verksamhetsplan. Åbytorps förskola Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Åbytorps förskola Internt styrdokument Verksamhetsplan Åbytorps förskola 2017-2018 Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. Mål och Åtgärder Beslutande: Datum och paragraf: Dokumentansvarig:

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Pusselbitens förskola Anderstorp

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Pusselbitens förskola Anderstorp Plan mot diskriminering och kränkande behandling Pusselbitens förskola Anderstorp 1. VISION, Gemensam för Anderstorps förskolor Anderstorp är en plats att vara stolt över där alla behandlas med respekt

Läs mer

Namn: Pedagogisk planering för enskilda barnet. I samverkan med vårdnadshavare. Höstterminen 2013

Namn: Pedagogisk planering för enskilda barnet. I samverkan med vårdnadshavare. Höstterminen 2013 Namn: Pedagogisk planering för enskilda barnet I samverkan med vårdnadshavare Höstterminen 2013 Trygghet, normer och värden: Vad kan vi pedagoger göra för att (namn) ska kunna känna sig mer trygg på Stegatorp

Läs mer

Kvalitetsanalys för Växthusets förskola läsåret 2013/14

Kvalitetsanalys för Växthusets förskola läsåret 2013/14 1 (6) Datum Kvalitetsanalys för Växthusets förskola läsåret 2013/14 Varje förskola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen. Denna

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN KLÖVERSTUGANS FÖRSKOLA

LIKABEHANDLINGSPLAN KLÖVERSTUGANS FÖRSKOLA LIKABEHANDLINGSPLAN KLÖVERSTUGANS FÖRSKOLA Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola Ansvariga för planen Huvudmannen, förskolechefen och förskollärarna. Vår vision Klöverstugans

Läs mer

Brännans förskoleområde

Brännans förskoleområde Del 1 Brännans förskoleområde Orkesterns förskola avd Näktergalen Förskolans namn Läsåret 2015-2016 2015-08-10 Gemensam plan för Brännans förskoleområde Mobackens förskolor, Sjungande Dalens förskolor,

Läs mer

Kvalitetsarbete i förskolan LOKAL ARBETSPLAN 2014-2015

Kvalitetsarbete i förskolan LOKAL ARBETSPLAN 2014-2015 Kvalitetsarbete i förskolan LOKAL ARBETSPLAN 2014-2015 Förskola/avdelning Fyrås förskola Ort Fyrås Hammerdal Ansvarig förskolchef Ewa Ottosson Kontaktinformation Fyrås förskola småfattran Fyrås 565 830

Läs mer

Kvalitetsdokument Förskolor 2016 (läå 2015/2016) Re 320 Trappgränd

Kvalitetsdokument Förskolor 2016 (läå 2015/2016) Re 320 Trappgränd Kvalitetsdokument Förskolor 2016 (läå 2015/2016) Re 320 Trappgränd Innehållsförteckning 1 Systematiskt kvalitetsarbete i förskolan... 3 2 Mål: Information skall finnas om hur förskolor gör sin verksamhet

Läs mer

SJÄLVSKATTNING. ett verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet

SJÄLVSKATTNING. ett verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet SJÄLVSKATTNING ett verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet TYCK TILL OM FÖRSKOLANS KVALITET! Självskattningen består av 6 frågor. Frågorna följs av påståenden som är fördelade på en skala 7 som du

Läs mer

Verksamhetsplan - Systematiskt kvalitetsarbete Hästens förskola Förutsättningar. Verksamhetsidé vision

Verksamhetsplan - Systematiskt kvalitetsarbete Hästens förskola Förutsättningar. Verksamhetsidé vision Förvaltning för livslångt lärande 2015 Verksamhetsplan - Systematiskt kvalitetsarbete Hästens förskola Förutsättningar 76 platser Fyra avdelningar, Röd, Grön, Gul och Blå 1-5 år 14st. förskollärare/barnskötare

Läs mer

Handlingsplan efter Våga visa observation

Handlingsplan efter Våga visa observation Handlingsplan efter Våga visa observation Svalans Montessoriförskola Rindavägen Arbetet med handlingsplanen har genomförts av: Maria Feldt, Susanne Hashagen och Malin Marohn Styrkor: Vår styrka är att

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2013/14

LOKAL ARBETSPLAN 2013/14 LOKAL ARBETSPLAN 2013/14 FÖRSKOLA: Sjöhagens förskola 1. UNDERLAG - Våga Visa-enkäten riktad till föräldrar - Självvärdering, riktad till pedagoger Fyll i diagrammet Övergripande Stimulerande lärande 100

Läs mer

Arbetsplan. Killingens förskola

Arbetsplan. Killingens förskola Arbetsplan Killingens förskola 2016-2017 Inledning Killingen är förskola med endast en avdelning som utgörs av 24 barn i åldrarna 1-5 och 5 pedagoger samt en kock som tillagar lunch och mellanmål. Förskolan

Läs mer

Vi ser hela dagen som ett lärande och vi arbetar medvetet med att ge barnen tid, utrymme och inflytande.

Vi ser hela dagen som ett lärande och vi arbetar medvetet med att ge barnen tid, utrymme och inflytande. Kvalitetsberättelse Vår förskola/förskoleklass/fritidshem/skola Vår förskola ligger i ett centralt villaområde nära älven och med gångavstånd till kommunala anläggningar. Vi erbjuder en pedagogisk verksamhet

Läs mer

Arbetsplan 2015/2016. Hasselbackens förskola Skolförvaltning sydväst

Arbetsplan 2015/2016. Hasselbackens förskola Skolförvaltning sydväst Arbetsplan 2015/2016 Hasselbackens förskola Skolförvaltning sydväst Innehåll Inledning... 1 Förutsättningar... 2 Läroplansmål - normer och värden... 3 Läroplansmål - utveckling och lärande... 4 Läroplansmål

Läs mer

Plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling

Plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling Plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling Skårtorps förskola Jan-dec 2018 HK2200, v1.0, 2016-11-16 Upprättad den 2018-01-02 2 (7) Om Ange förskolans/familjedaghemmets namn Skårtorps

Läs mer

Kvalitet på Sallerups förskolor

Kvalitet på Sallerups förskolor Kvalitet på Sallerups förskolor Våra förskolor på Sallerups förskolors rektorsområde är, Munkeo förskola, Nunnebo förskola, Jonasbo förskola och Toftabo förskola. Antalet avdelningar är 12 och antalet

Läs mer

Marieberg förskola. Andel med pedagogisk högskoleutbildning

Marieberg förskola. Andel med pedagogisk högskoleutbildning Kvalitetsredovisningens syfte är att vara ett led i den kontinuerliga uppföljningen och utvärderingen på varje förskola. Den skall ge information om verksamheten och dess måluppfyllelse samt vilka åtgärder

Läs mer

Handlingsplan för Ängstugans förskola läsåret 2012/2013

Handlingsplan för Ängstugans förskola läsåret 2012/2013 Handlingsplan för Ängstugans förskola läsåret 2012/2013 Detta dokument ligger till grund för arbetet i förskolan och innehåller nedbrutna mål från Lpfö98 (reviderad 2010) samt Nyköpings kommuns tjänstegarantier.

Läs mer

Frilufts Förskolor Gläntans plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Läsår:

Frilufts Förskolor Gläntans plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Läsår: Frilufts Förskolor Gläntans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Läsår: Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

SÄTERS KOMMUN

SÄTERS KOMMUN Likabehandlingsplan Förskolan Storhaga Gäller 2016-02-01 2017-09-30 2016-2017 SÄTERS KOMMUN BARN- OCH UTBILDNINGS- FÖRVALTNINGEN Innehållsförteckning 1. Vision... 2 2. Rutiner och förhållningssätt hur

Läs mer

Lokal arbetsplan för Bastasjö Språkförskola 2016/2017

Lokal arbetsplan för Bastasjö Språkförskola 2016/2017 - Lokal arbetsplan för Bastasjö Språkförskola 2016/2017 I den här arbetsplanen presenteras våra utvecklingsområden och hur vi ska arbeta med dem under året. Varje utvecklingsgrupp kommer att arbeta för

Läs mer

Montessoriförskolan Delfinen. Sollentuna kommun

Montessoriförskolan Delfinen. Sollentuna kommun Montessoriförskolan Delfinen Sollentuna kommun Observationen genomfördes av: Linda Lovén Nacka kommun Regina Bergendahl Nacka kommun Vecka 43, 2017 Innehållsförteckning Kort om förskolan Observatörernas

Läs mer

Rapport från tillsynsbesök. Beskrivning av verksamheten: Sammanfattning: RAPPORT 2012-06-11. BARN- OCH GRUNDSKOLAN Charlotte Bergh

Rapport från tillsynsbesök. Beskrivning av verksamheten: Sammanfattning: RAPPORT 2012-06-11. BARN- OCH GRUNDSKOLAN Charlotte Bergh RAPPORT 2012-06-11 BARN- OCH GRUNDSKOLAN Charlotte Bergh Rapport från tillsynsbesök Faktauppgifter Mätdatum:2011-10-15 Heltidstjänster I barngrupp: 4,75 Tjänster med högskoleutb: 3,0 (60%) Antal barn:

Läs mer

Arbetsplan för Violen

Arbetsplan för Violen Köpings kommun Arbetsplan för Violen Läsår 2015 2016 Administratör 2015 09 18 Lena Berglind, Ann Christine Larsson, Kristin Aderlind Vad är en arbetsplan? Förskolan är en egen skolform och ingår i samhällets

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Regnbågen

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Regnbågen Plan mot diskriminering och kränkande behandling Regnbågen Innehållsförteckning Grunduppgifter... 4 Verksamhetsformer som omfattas av planen... 4 Vår vision... 4 Planen gäller från och med... 4 Planen

Läs mer

Förskolan Lillebos plan mot diskriminering och kränkande behandling

Förskolan Lillebos plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Lillebos plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet 1/9 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet

Läs mer

En gång i månaden har förskolan en arbetsplatsträff (APT). Tiden för detta möte är förlagd till kvällen så att all personal ska kunna närvara.

En gång i månaden har förskolan en arbetsplatsträff (APT). Tiden för detta möte är förlagd till kvällen så att all personal ska kunna närvara. UKF: Enhetsplan KYRKSKOLANS FÖRSKOLA 1. Verksamhetsbeskrivning Kort beskrivning av avdelningens/enhetens verksamhet. Avdelning: Läsår 2011/2012 Kyrkskolans förskola består av två avdelningar, 1-3 år med

Läs mer

Likabehandlingsplan/ plan mot kränkande behandling. Yllestad förskola Läsåret 2012/2013

Likabehandlingsplan/ plan mot kränkande behandling. Yllestad förskola Läsåret 2012/2013 20120921 Likabehandlingsplan/ plan mot kränkande behandling Yllestad förskola Läsåret 2012/2013 Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling Lagar och förordningar: Sedan 1 januari 2009 regleras likabehandlingsarbetet

Läs mer

Senast ändrat

Senast ändrat Köpings kommun Arbetsplan för Hattstugan Läsår 2015 2016 Lena Westling, Malin Arvidson, Monica Viborg, Ramona Vikman 2015 09 18 Vad är en arbetsplan? Förskolan är en egen skolform och ingår i samhällets

Läs mer

Tjörn Möjligheternas ö

Tjörn Möjligheternas ö Redovisning av kvalitetsarbetet för perioden augusti 2014 juni 2015 Förskola Myggenäs Förskola Barn- och utbildningsförvaltningen Linda Markus 150708 Tjörn Möjligheternas ö Innehåll 1 Enhetens namn 4

Läs mer

Brännans förskoleområde. PRÄSTBORDETS FÖRSKOLA, Mockasinen Förskolans namn

Brännans förskoleområde. PRÄSTBORDETS FÖRSKOLA, Mockasinen Förskolans namn Del 1 Brännans förskoleområde PRÄSTBORDETS FÖRSKOLA, Mockasinen Förskolans namn Läsåret 2013-2014 Gemensam plan för Brännans förskoleområde Mobackens förskolor, Sjungande Dalens förskolor, Förskolor område

Läs mer

Arbetsplan för Nolby förskola Läsåret 2014/2015

Arbetsplan för Nolby förskola Läsåret 2014/2015 140805 Arbetsplan för Nolby förskola Läsåret 2014/2015, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn- och ungdomsförvaltningens

Läs mer

Rengsjö förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Rengsjö förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Rengsjö förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Läsår 2018/2019 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola

Läs mer

Verksamhetsplan. Bjo rnens fo rskola Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Bjo rnens fo rskola Internt styrdokument Verksamhetsplan Bjo rnens fo rskola 2018-2019 Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Gäller till: 2018-06-30 1. Verksamhetens förutsättningar

Läs mer

Tyck till om förskolans kvalitet!

Tyck till om förskolans kvalitet! (6) Logga per kommun Tyck till om förskolans kvalitet! Självskattning ett verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet Dokumentet har sin utgångspunkt i Lpfö 98/0 och har till viss del en koppling till

Läs mer