Kvalitetsdokument 2015/2016 Äventyrets förskola

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kvalitetsdokument 2015/2016 Äventyrets förskola"

Transkript

1 Kvalitetsdokument 2015/2016 Äventyrets förskola

2 Beskrivning av förskolan och dess verksamhet Äventyret är en privat förskola som ägs och drivs av Frilufts Förskolor. Äventyrets lokaler ligger i ett villaområde i ett charmigt gammalt sekelskifteshus i Djursholm. Förskolan har en stor trädgård/naturtomt och närhet till ängar, skog och vatten såsom Altorpsskogen och Germaniaviken. Vi arbetar efter Lpfö 98:10 samt Frilufts Förskolors övar prövar och lär med naturpedagogiken. Vår metod är att arbeta med utomhus- och naturpedagogik och därigenom utgöra ett komplement till barnens övriga tid och liv. Våra barngrupper heter: Upptäckare (de yngsta barnen), Utforskare (de mellersta barnen) och Äventyrare (de äldsta barnen). Veda & Barke, som är våra pedagogisk dockor, är med oss i skogen, på isen, i skidbacken och vid vattnet. Veda & Barke är också med i vår vardag på förskolan när vi vill ta upp någon speciell händelse, prata om hur man är som kompis, presentera något nytt m.m. Under hösten 2015 och våren 2016 har det arbetat 12 stycken pedagoger hos oss. Vi har haft mellan barn på Äventyret under hösten 2015 och våren Vi pedagoger på Äventyret har haft följande utvecklingsmål: Arbeta vidare med Skolverkets rapport Att utmana och stimulera barns lärande och utveckling i förskolan. Implementera likabehandlingsplanens kartläggning och koppla det till respektive barngrupp. Arbeta med barnkonventionen med hjälp av olika material som t.ex. Kompisböckerna från Natur och Kultur och även artiklar Vidareutveckla den pedagogiska dokumentationen med hjälp av Ipads. Öka barnens inflytande och delaktighet. Kvalitetsdokument 2015/2016, Äventyrets Förskola, Emblavägen 8B, Djursholm 2(12)

3 Innehållsförteckning 1 Systematiskt kvalitetsarbete i förskolan Mål: Information skall finnas om hur förskolor gör sin verksamhet tillgänglig för alla barn (även på hemsidor) Mål: Förskolan har en pedagogisk dokumentation som visar på barnens utveckling och lärande Mål: Förskolan stimulerar och utmanar barnens språkliga förmåga Mål: Förskolan stimulerar och utmanar barnens matematiska tänkande Mål: Förskolan använder digitala lärverktyg/hjälpmedel för att stimulera barnens utveckling Mål: Andelen förskollärare i förskolan ska vara lägst 50 % Nyckeltal Kvalitetsdokument 2015/2016, Äventyrets Förskola, Emblavägen 8B, Djursholm 3(12)

4 1 Systematiskt kvalitetsarbete i förskolan Beskrivning av vårt systematiska kvalitetsarbete: Vi utgår från vår årsplan och utifrån den arbetar vi med olika områden. Vi utgår även från PILEN enkäten och resultaten från den. Inom Frilufts Förskolor har vi även en egen personalenkät som vi arbetar med under våra pedagogmöten samt på Arbetsgruppsmöten. Alla avdelningar använder vår verksamhetsplan när vi gör våra utvärderingar. Vi utvärderar verksamheten i januari och i juni. I slutet av vårterminen skriver vi vår Verksamhetsberättelse. Vi utvecklar kontinuerligt det systematiska kvalitetsarbetet tillsammans med barn, personal och föräldrar. 2 dagar per år har vi planeringsdagar då vi diskuterar pedagogiska frågor, utvärderar verksamheten följer upp tidigare åtgärder och utvecklar verksamheten i stort. Vi ser också till att kontinuerligt säkerställa måluppfyllelsen samt att utveckla och förbättra vår verksamhet. I vårt systematiska kvalitetsarbete ingår, förutom utvärderingar och verksamhetsberättelser även skyddsronder, kvittenser, utvecklingssamtal, inoch utskolningssamtal, planeringsdagar samt kartläggningar och framtagande av ny Likabehandlinsplan. All personal är väl insatta och uppdaterade i vårt systematiska kvalitetsarbete. Under året har vi prioriterat vårt arbete kring Likabehandlingsplanen. Vi har pratat, diskuterat, gjort rollspel, läst böcker m.m. Vi har valt att arbeta med detta eftersom vi anser att det är ett av de viktigaste områdena att jobba med. Vi vill lära barnen att säga stopp, att respektera varandra, att bli respekterade, att använda ett bra språk och kommunicera med varandra. Det ska inte finnas någon form av kränkningar på förskolan. Vi har också utvecklat verksamhetens innehåll genom att vi skapat flera lärmiljöer ute på gården med ett större utbud av material. Vi upplever att vi nu har kommit en bra bit på väg inom de mål vi prioriterat och vi tycker att vi har hittat en struktur över hur vi ska arbeta systematiskt för att utveckla vår verksamhet. Med hjälp av vår årsplan, kartläggningar, lotusdiagram och veckomöten har vi lätt att följa verksamhetens utveckling och mål. Vi utgår alltid från läroplanen när vi planerar förskolans verksamhet. Vi upplever att vi behöver mer reflektions tid och önskvärt vore även att ha fler utvecklingsdagar. Vi skulle då kunna ha möjlighet att fördjupa oss, tillsammans i personalgruppen, inom bland annat pedagogisk dokumentation, göra en djupare analys av våra enkäter samt utveckla vårt arbete med barnkonventionen och Likabehandlinsplanen. Kvalitetsdokument 2015/2016, Äventyrets Förskola, Emblavägen 8B, Djursholm 4(12)

5 Utvecklingsförslag och åtgärder till nästa år: Utveckla pedagogisk dokumentation. Kontinuerligt reflektera och utvärdera både i grupp och enskilt och hela pedagoggruppen. Känna oss bekanta och bekväma med de utvärderinsgverktyg som finns att tillgå. 2 Mål: Information skall finnas om hur förskolor gör sin verksamhet tillgänglig för alla barn (även på hemsidor). Beskriv hur ni arbetar för att göra förskolan tillgänglig för barn med olika funktionsnedsättningar: När vi har barn med funktionsnedsättningar ser vi till att anpassa verksamheten, hämta kunskap och förändra miljön efter barnens behov. Barn med behov av särskilt stöd har alltid rätt till de insatser som krävs. Alla barn har sina kompetenser och vår uppgift är att anpassa verksamheten så att alla barn får möjlighet att utvecklas och lära. Vi har tillgång till Frilufts Förskolors specialpedagog som hjälper oss med kartläggning, handledning m.m. Hon finns även till hjälp vid föräldrasamtal. Tillsammans med föräldrarna utformas en plan för hur vi på bästa sätt ska stödja barnet i sin utveckling och lärande. I den mån det behövs delar vi även upp barnen i mindre grupper för att skapa en lugnare inlärningsmiljö. Vi har under året prioriterat det förebyggande arbetet mot kränkande behandling. Barnen har gemensamt respektive grupp tagit fram trivselregler och kompisregler. Vi har haft kontinuerliga diskussioner i hela arbetslaget på våra pedagogmöten och avdelningsmöten kring hur barngrupperna fungerar och hur vi ska gå vidare. Det förebyggande arbetet har fungerat till vis del bra i alla grupperna och vi tycker att grupperna i stort har fungerat bra. Barnen är mycket medvetna om hur de ska vara mot varandra och hur de ska agera i olika konfliktsituationer och påminner varandra om överenskommelser de gjort i gruppen. Fungerar inte alltid, men med stöd av pedagog så löser det sig. Vi arbetar för att alla, från de yngsta till de äldsta barnen använder sig av stopphanden när de vill markera att de inte accepterar en kamrats ord eller handling och det fungerar allt bättre. Kvalitetsdokument 2015/2016, Äventyrets Förskola, Emblavägen 8B, Djursholm 5(12)

6 Utvecklingsförslag och åtgärder till nästa år: Vi kommer att arbeta fortsätta arbeta på ett aktivt och på ett fördjupat sätt med Likabehandlingsplanen, Barnkonventionen, barnens samspel, socialkompetens och värdegrunden. Till hjälp kommer vi att bland annat använda oss av Kompisböckerna skrivna av Linda Palm, bokpåsar från biblioteket samt diskussioner och case på våra pedagogmöten. Vi kommer även att fortsätta vårt arbete med och kring Skolverkets rapport Att utmana och stimulera barns utveckling lärande i förskolan. Vi måste synliggöra vårt förebyggande arbete mot kränkande behandling och mobbing både på utvecklingssamtal och på föräldramöten. Vi behöver göra alla delaktiga, både föräldrar och barn i vårt arbete. Vi inför barnråd i alla grupper samt tar upp diskussion med föräldrar på samverkansmöten. Förskolans hemsida ska uppdateras med utförligare information om vår verksamhet. 3 Mål: Förskolan har en pedagogisk dokumentation som visar på barnens utveckling och lärande Beskrivning av vårt arbete med pedagogisk dokumentation av barnens utveckling och lärande: Alla pedagoger använder MIN BOK till alla barn i vår verksamhet. Den påbörjas redan vid inskolningen och sedan ska den följa barnet under hela förskoletiden. I MIN BOK skall det sättas in fotografier som tagits i verksamheten utifrån vår pedagogiska dokumentation. Fotografier, bilder, alster samt text ska synliggöra lärandeprocessen och vår natur- och utomhuspedagogik. Vi för också in barnens tankar och reflektioner i dokumentet för att tydliggör lärandeprocessen. MIN BOK innehåller också minnesvärda händelser som barnet sagt och gjort under sin förskoletid. Vi använder oss av formuleringar från Lpfö 98/ 10 i den text vi skriver och kopplar fotografierna som sätts in i pärmen till de 6 rubrikerna i läroplanen för att synliggöra lärandet och att vi arbetar efter vår läroplan. Jagutveckling Social kompetens/ EQ Språk och kommunikation, Matematik Kvalitetsdokument 2015/2016, Äventyrets Förskola, Emblavägen 8B, Djursholm 6(12)

7 Naturvetenskap och Teknik Motorik (grov/ fin) Vi använder oss mer och mer av Ipad när vi dokumenterar. Vi har valt att använda oss av appen pic.collage och skapar collage med barnen för att visa barnens lärprocesser för dem själva och föräldrarna. Vi observerar och dokumenterar barnens kommentarer, lekar, lärande, dialoger mellan barn/barn och barn/vuxna och försöker att fånga upp även de allra minstas kommunikation t.ex. pekande, ansiktsuttryck. Vi ser Ipaden som ett viktigt redskap i vår pedagogiska dokumentation då vi alltid har den nära till hands och kan fotografera och dokumentera det som händer. Collagen ser vi också som en styrka då barnen enkelt kan gå tillbaka och se vad vi gjort. Att barnen ser sitt eget lärande märker vi genom att det ofta pekar, pratar och frågar om sina alster samt att de tittar och kommenterar sina fotografier. Något vi vill bli bättre på är att skriva ner och dokumentera barnens kommentarer och tankar. I barnens Min bok deltar barnen själva aktivt i dokumentationen. Vi vuxna kan dock bli bättre på att ta fram pärmen och reflektera tillsammans med barnen och dokumentera vad de reflekterar över. Föräldrarna visar uppskattning kring vår dokumentation som sitter uppsatt på avdelningen genom att de tar kontakt med oss pedagoger för att prata kring dokumentationen. Föräldrarna uppger i kundenkäten att de anser att de tycker att de får tydlig information kring barnets utveckling (88 % uppger stämmer mycket bra, 12 % stämmer bra) Resultaten från pedagogernas självvärdering visar att vi behöver bli bättre på pedagogisk dokumentation och även reflektion av verksamheten. Vi ger alla barn oavsett kön samma möjligheter till sin dokumentation och vi synliggör deras dokumentation likvärdigt. Utvecklingsförslag och åtgärder till nästa år: För att göra barnen mer delaktiga i dokumentationen ska de själva få använda sig mer av Ipaden för att exempelvis fotografera och göra egna collage. Vi ska även själva bli bättre på att dokumentera det barnen säger genom att vara noggrann med att skriva ner och anteckna när vi har styrda aktiviteter men även komma ihåg det barnen säger i den dagliga verksamheten. Min bok - Vi ska oftare ta fram pärmen och använda den i reflektionsarbetet. Införa de mallar som finns att använda sig av. Viktigt att vi för oss själva och för föräldrar synliggör syftet med det vi gör kopplat till de aktuella läroplansmålen genom tydlig dokumentation. Vi fortsätter med att alltid ta med Ipaden vid olika aktiviteter. Kvalitetsdokument 2015/2016, Äventyrets Förskola, Emblavägen 8B, Djursholm 7(12)

8 Vi har schemalagt reflektionstid för att kunna på ett bättre sätt se till att pedagogerna hinner med pedagogiskt dokumentation. 4 Mål: Förskolan stimulerar och utmanar barnens språkliga förmåga Beskrivning av vårt arbete med att stimulera och utmana barns språkliga förmåga: För att stimulera och utmana barnens språkliga förmåga arbetar vi på många olika sätt. I alla vardagliga situationer har vi möjlighet att lyssna, bekräfta, benämna, beskriva, ställa frågor, besvara frågor och kommunicera med barnen vilket är en förutsättning för språkutveckling. Vi har vår grillkåta som sagostuga där vi har flera sagopåsar tillgängliga. Vi har högläsning dagligen. Vi åker till biblioteket där barnen får läsa och låna böcker till avdelningen. De yngsta barnen har haft veckans bok. Barnen har haft med en bok, visat den för sina kompisar och fått svara på några frågor under samlingen. Efter det har pedagogen läst boken högt för alla. Det har varit en mycket uppskattad stund av både barn, personal och föräldrar. På samlingarna använder sig alla grupper av sagopåsar, flanosagor, bilder, bokstäver, namnlappar, rim och ramsor. Vi arbetar med begrepp och ord som är aktuella för barnen. Vi klappar stavelser och ljudar ord. Vi arbetar med sammansatta ord, så som cykel-nyckel, rygg- säck etc. För de barn som behöver extra stimulans i sin språkutveckling har vi i mindre grupper om två till fyra barn vid högläsning för att ge möjlighet att samtala, se och uppmärksamma varje enskilt barn på ett bra sätt. Under våra dagar ute i skogen eller i närområdet ges barnen tillfälle att lära sig nya ord och begrepp om djur och natur, samtala i grupp, lära sig sånger och ramsor om djur och natur. Föräldrarna uppger i kundenkäten att de anser att de tycker att de får tydlig information kring barnets språkutveckling (71 % uppger stämmer mycket bra, 27 % stämmer bra, 2% stämmer ganska dåligt) Resultaten från pedagogernas självvärdering visar att 44% att det stämmer mycket bra med att de utmanar och stimulerar barns språk och kommunikations utveckling. 56% tycker att det stämmer mindre bra. Den bilden som framkommer på enkäterna över hur föräldrar, barn och pedagoger upplever språk och kommunikationsutveckling tycker vi stämmer förhållandevis bra överens med verkligheten. Men vi kan alltid bli bättre på och utveckla språk och kommunikation. Kvalitetsdokument 2015/2016, Äventyrets Förskola, Emblavägen 8B, Djursholm 8(12)

9 Vi kan bli bättre på att arbeta aktivt med genusperspektivet. Flertalet av barnen visar ett stort intresse för bokstäver. Detta är något som vi fortsätter att uppmana barnen till och hjälper de att utveckla. Utvecklingsförslag och åtgärder till nästa år: Tydliggöra vårt arbete med barnens språkutveckling för föräldrarna på utvecklingssamtalen och i månadsbrev. Tidigt uppmärksamma barn med försenad språkutveckling så att vi genom att planera in aktiviteter i små grupper t.ex. läsa lättare böcker där barnen själv får peka och berätta, använda Ipads och rollekar för att stimulera barnens språkutveckling. Vid behov använda oss av TAKK. Fortsätta att dela in barngrupperna i mindre grupper så mycket som möjligt, t.ex. samlingar, lekar, sagostunder osv. för att lättare kunna uppmärksamma det enskilda barnet. Vi ska fortsätta vara medvetna om språkets betydelse och låta det genomsyra allt vi gör även till nästa år. Vi ska berika uteverksamheten med ännu mer språkmedvetenhet/språkövningar. På gården planerar vi att ha olika områden/platser med material och aktiviteter som stimulerar barnens utveckling i språk, matematik, drama och skapande. 5 Mål: Förskolan stimulerar och utmanar barnens matematiska tänkande Beskrivning av vårt arbete med att stimulerar och utmanar barnens matematiska tänkande: På de dagliga samlingarna har vi räknat barnen, sorterat olika material, jämfört storlekar och tränat prepositioner, jämfört olika/lika. Vi har jobbat med ramsor, sånger och sagor med matematikinnehåll. Dessutom är varje måltid ett bra tillfälle för matematik. Med de äldre barnen har vi fokuserat på utomhusmatematik. De har fått uppdrag att hämta olika saker, använda tärning, sortera efter antal, färger m.m. Barnens matematiska förmågor har vi även utvecklat genom att träna antalsuppfattning vid samlingar; till exempel vilken färg på muggar är det flest/minst av? hur många äppelbitar behöver vi för att det ska räcka till alla barn? Föräldrarna uppger i kundenkäten att de får tydlig information kring hur vi arbetar med att utveckla barns förståelse för matematik (76 % uppger stämmer mycket bra, 15 % stämmer bra, 7 % vet inte, 2 % stämmer ganska dåligt) Resultaten från pedagogernas självvärdering visar att 67 % att det stämmer Kvalitetsdokument 2015/2016, Äventyrets Förskola, Emblavägen 8B, Djursholm 9(12)

10 mycket bra med att de utmanar och stimulerar barnens matematiska förmåga utveckling. 33 % tycker att det stämmer mindre bra. Pedagogernas förhållningssätt är viktigt, att vi ser matematiska möjligheter i vardagen och låter barnen lösa dem. Vi kan se att barnen lär sig matematik genom att de kan vänta på sin tur, räkna, sortera, jämföra olika saker, mäta, hälla, bygga, baka. Barnen tycker om att leka regellekar styrda av en vuxen och där ingår det mycket matematik. Vi är nöjda med att de visar ett intresse för siffror och att räkna. De gillar att räkna varandra och saker i vår omgivning vilket är något vi vill fortsätta att utmana dem i. Vi tycker att det fungerade bra att använda oss av naturen i närområdet när vi hade matematikövningar. Vi märkte att barnen tyckte det var kul att gå iväg och de visade ett intresse av att göra de övningar vi planerat. Vi såg även att de fortsatte med de vi gjort även under den fria leken, exempelvis gick och mätte varandra med pinnar. Något vi skulle vilja bli bättre på är att oftare dela in barngruppen i mindre grupper då vi har våra styrda aktiviteter kring matematik. Vi märkte att de kunde tappa koncentrationen vid för lång väntetid. Vi bör också använda mer varierat material i våra pass kring matematik. Vi ser ingen större skillnad mellan pojkars och flickors intresse eller kunskap när det gäller matematik hos de yngsta barnen. Utvecklingsförslag och åtgärder till nästa år: Tydliggöra vårt arbete med hur vi utmanar barnens matematiska tänkande inför föräldrarna på utvecklingssamtalen och i månadsbrev. Vi ska använda oss av Naturskoleföreningens bok Att lära in ute leka och lära matematik ute för att utveckla och förnya oss i vårt matematiska tänkande tillsammans med barnen. 6 Mål: Förskolan använder digitala lärverktyg/hjälpmedel för att stimulera barnens utveckling Beskrivning och konkreta exempel från verksamheten: Förskolan är utrustad med trådlöst nätverk och på förskolan finns det Ipads till samtliga grupper. Ipad används dagligen i vår pedagogiska dokumentation, för att lägga in bilder, skriva texter och söka efter material och idéer till olika aktiviteter. Ipads används av pedagogerna för fotografering och dokumentation, men även tillsammans med barnen. De äldre barnen har fotograferat med Ipad och sedan med hjälp av pedagog skapat ett färdigt dokument att hämta i skrivaren. Vi har med oss Ipaden ute på våra utflykter för att lätt kunna dokumentera både fotografier och text. Alla grupper använder appen pic.collage för att snabbt och enkelt dokumentera olika händelser under dagen. Collagen sätts sedan upp i Kvalitetsdokument 2015/2016, Äventyrets Förskola, Emblavägen 8B, Djursholm 10(12)

11 hallen väl synliga för föräldrarna. Vi ser ipad som ett viktigt hjälpmedel när vi dokumenterar. Vi har kunnat ta med den både på gården och vid utflykter vilket varit väldigt bra. Vi har börjat lära oss hur man på ett smidigt sätt kan använda sig utav den för att spara tid kring dokumentationerna. Vi behöver bli ännu bättre på att involvera barnen i dokumentationen exempelvis då vi pedagoger gjort collage från utflykter vilket man på ett enkelt sätt skulle kunna låta barnen vara med och skapa sina egna collage i mycket större utsträckning än vi gör. Utvecklingsförslag och åtgärder till nästa år Vi behöver utveckla vårt användande av Ipad i pedagogisk dokumentation. Vi försöker hitta en gemensam föreläsning/inspirationsförelösning inom det området. Vi inskaffar en dataskärm/bildskärm/fotoram som kan stå på ett centralt ställe på förskolan för visning av bilder för både barn och föräldrar. 7 Mål: Andelen förskollärare i förskolan ska vara lägst 50 % Beskrivning av nuläget på vår förskola Antal barn: 54 Antal pedagoger i barngrupp 12 Antal barn per pedagog (omräknat till heltidstjänst) Antal legitimerade förskollärare. 6, som väntar på legitimation Förskolechefen jobbar 100 % men har två förskolor till inom Frilufts Förskolor. Förskolan har under läsåret haft tre avdelningar med fyra barngrupper: Upptäckare (de yngsta barnen), Små Utforskare (de mellersta barnen), Stora Utforskare (de mellersta barnen) och Äventyrare (de äldsta barnen). Alla arbetslag har haft avsatt tid för reflektion, planering och utvärdering dagtid 1 timme/veckan samt 3 timmar/månad kvällstid. Samtliga har även haft egen reflektions tid 1 timme/vecka. Enligt kundenkäten tycker 95 % av föräldrarna att det stämmer mycket bra att deras barn har kompetent personal. 2 % tycker det stämmer ganska bra och 2 % tycker det stämmer ganska dåligt. Vi har inte tagit emot några studenter under läsåret. Kvalitetsdokument 2015/2016, Äventyrets Förskola, Emblavägen 8B, Djursholm 11(12)

12 Vi har inte någon barnskötare som läser till förskollärare men jag har en som i dagsläget har sökt till förskollärarutbildningen. På Äventyret har vi många stabila och erfarna pedagoger. Vår starka sida är pedagogernas engagemang och deras tillit till varandra. Detta påverkar verksamheten positivt. Pedagogerna är också väl insatta i utomhuspedagogik och känner sig trygga med den. Utvecklingsförslag och åtgärder till nästa år/ långsiktig lösning Vi ska försöka att ta emot studenter till vår förskola. Vi ska samarbeta med andra förskolor i området men framför allt med andra förskolor inom Frilufts Förskolor för byta erfarenhet med varandra och utvecklas inom utomhuspedagogiken. På sikt hoppas vi kunna rekrytera fler förskollärare eller att barnskötare vidareutbildar sig. Vi ska hitta relevant och intressant kompetensutveckling som gagnar alla pedagoger. 8 Nyckeltal Ur Våga Visa; kundenkät och självvärdering VÅGA VISA, i procent KUNDENKÄT 2014 KUNDENKÄT 2015 "Alla föräldrar anser att barnen känner sig trygga" 86 % 76 % 83 % "Det är arbetsro i barngruppen" 79 % 45 % 90 % Kommentarer och analys till nyckeltal KUNDENKÄT 2016 Vi upplever att både barn och föräldrar är trygga med vår verksamhet. Vi försöker att tillgodose föräldrarnas behov av kontinuitet, t.ex. rutiner vid lämning, information om hur dagen varit. Kundenkäten har gått upp sedan förra året, vilket vi tycker känns bra. Äventyret gick över till Frilufts Förskolor september 2014 och på grund av det är det en naturlig utveckling att det är en period då det är nytt och lite oroligt för både pedagoger och föräldrar. Där av de lägre resultaten Kvalitetsdokument 2015/2016, Äventyrets Förskola, Emblavägen 8B, Djursholm 12(12)

Kvalitetsdokument Kevinge förskola (läå 2014/2015)

Kvalitetsdokument Kevinge förskola (läå 2014/2015) Kvalitetsdokument Kevinge förskola (läå 2014/2015) Välkomna! Kevinge förskola är en kommunal förskola i västra Danderyd med fyra avdelningar för barn i åldern 1-5 år. Förskolan ligger centralt och naturskönt

Läs mer

Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 310 Altorp

Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 310 Altorp Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 310 Altorp Innehållsförteckning 1 Mål: Förskolan har en pedagogisk dokumentation som visar på barnens utveckling och lärande... 3 2 Mål: Förskolan stimulerar

Läs mer

Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 314 Pärlan

Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 314 Pärlan Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 314 Pärlan Innehållsförteckning 1 Mål: Förskolan har en pedagogisk dokumentation som visar på barnens utveckling och lärande... 3 2 Mål: Förskolan stimulerar

Läs mer

Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 304 Rosenvägen

Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 304 Rosenvägen Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 304 Rosenvägen Innehållsförteckning 1 Mål: Förskolan har en pedagogisk dokumentation som visar på barnens utveckling och lärande... 3 2 Mål: Förskolan

Läs mer

Kvalitetsdokument för läsåret 2013/2014

Kvalitetsdokument för läsåret 2013/2014 Kvalitetsdokument för läsåret 2013/2014 Beskrivning av förskolan och dess verksamhet. Förskolan I Ur och Skur Äventyret Förskolan I Ur och Skur Äventyret är en fristående förskola med friluftsliv som profilering.

Läs mer

Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 309 Sätra Äng

Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 309 Sätra Äng Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 309 Sätra Äng Innehållsförteckning 1 Mål: Förskolan har en pedagogisk dokumentation som visar på barnens utveckling och lärande... 3 2 Mål: Förskolan

Läs mer

Kvalitetsdokument 2012/2013, Förskolor. Grindstugans Förskola

Kvalitetsdokument 2012/2013, Förskolor. Grindstugans Förskola Kvalitetsdokument 2012/2013, Förskolor Grindstugans Förskola 1 Mål: Förskolan har en pedagogisk dokumentation som visar på barnens utveckling och lärande I den dagliga verksamheten används kameror och

Läs mer

Frilufts Förskolor Stormyrens plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola Läsår Ht-14-Vt-15

Frilufts Förskolor Stormyrens plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola Läsår Ht-14-Vt-15 Frilufts Förskolor Stormyrens plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola Läsår Ht-14-Vt-15 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Kvalitetsdokument 2012/2013, Enebybergs Montessoriförskola

Kvalitetsdokument 2012/2013, Enebybergs Montessoriförskola Kvalitetsdokument 2012/2013, Enebybergs Montessoriförskola Innehållsförteckning 1 Mål: Förskolan har en pedagogisk dokumentation som visar på barnens utveckling och lärande... 3 2 Mål: Förskolan stimulerar

Läs mer

Kvalitetsdokument 2014, Pärlans förskola (i kommunal regi)

Kvalitetsdokument 2014, Pärlans förskola (i kommunal regi) Kvalitetsdokument 2014, Pärlans förskola (i kommunal regi) Det var en gång för länge sedan, mer än 40 år. Då tog herrarna på slottet ett stort beslut. På ängen bakom allén av björkar, där skulle ett hus

Läs mer

Kvalitetsdokument 2014/2015, Charlottenbergs förskola

Kvalitetsdokument 2014/2015, Charlottenbergs förskola Kvalitetsdokument 2014/2015, Charlottenbergs förskola Charlottenbergs förskola består av 3 avdelningar, 2 småbarnsavdelningar 1-3 år och 1 avdelning för 4-5 åringar. S2H Förskolor har profilering Matematik,

Läs mer

Kvalitetsdokument 2014/2015, Enebybergs Montessoriförskola

Kvalitetsdokument 2014/2015, Enebybergs Montessoriförskola Kvalitetsdokument 2014/2015, Enebybergs Montessoriförskola Innehållsförteckning 1 Systematiskt kvalitetsarbete i förskolan... 4 2 Mål: Information skall finnas om hur förskolor gör sin verksamhet tillgänglig

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2018-2019 Tra dga rdens fo rskola Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Reviderad: 2018-05-14 Gäller till: 2019-06-30

Läs mer

Kvalitetsrapport läsåret 15/16. Förskolan Skattegården 72 A-B Förskolan Skrivaregatan 19B Förskolan Skäggetorp C 30B

Kvalitetsrapport läsåret 15/16. Förskolan Skattegården 72 A-B Förskolan Skrivaregatan 19B Förskolan Skäggetorp C 30B Kvalitetsrapport läsåret 15/16 Förskolan Skattegården 72 A-B Förskolan Skrivaregatan 19B Förskolan Skäggetorp C 30B 2 Innehåll NORMER OCH VÄRDEN... 3 SAMMANFATTNING... 3 Mål... 3 Resultat... 3 Analys...

Läs mer

Systematiskt Kvalitetsarbete. Tufvan, Duvan och Fisken

Systematiskt Kvalitetsarbete. Tufvan, Duvan och Fisken Systematiskt Kvalitetsarbete Tufvan, Duvan och Fisken Styrdokumenten I skollagens fjärde kapitel 3 står det att förskolan skall bedriva systematiskt kvalitetsarbete vilket innebär att kontinuerligt planera,

Läs mer

Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 311 Baduhild

Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 311 Baduhild Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 311 Baduhild Innehållsförteckning 1 Mål: Förskolan har en pedagogisk dokumentation som visar på barnens utveckling och lärande... 3 2 Mål: Förskolan

Läs mer

Kvalitetsanalys för Växthusets förskola läsåret 2013/14

Kvalitetsanalys för Växthusets förskola läsåret 2013/14 1 (6) Datum Kvalitetsanalys för Växthusets förskola läsåret 2013/14 Varje förskola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen. Denna

Läs mer

Frilufts Förskolor Dungens plan mot diskriminering och kränkande behandling

Frilufts Förskolor Dungens plan mot diskriminering och kränkande behandling Frilufts Förskolor Dungens plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Läsår: ht 16 och vt 17 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Kvalitetsdokument Trappgränds Montessori förskola (läå 2014/2015)

Kvalitetsdokument Trappgränds Montessori förskola (läå 2014/2015) Kvalitetsdokument Trappgränds Montessori förskola (läå 2014/2015) HJÄLP MIG ATT KLARA MIG SJÄLV! Innehållsförteckning 1 Systematiskt kvalitetsarbete i förskolan... 3 2 Mål: Information skall finnas om

Läs mer

Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 324 Kornvägen

Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 324 Kornvägen Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 324 Kornvägen Innehållsförteckning 1 Mål: Förskolan har en pedagogisk dokumentation som visar på barnens utveckling och lärande... 3 2 Mål: Förskolan

Läs mer

Kvalitetsanalys för Lyckolundens föräldrakooperativ läsåret 2013/14

Kvalitetsanalys för Lyckolundens föräldrakooperativ läsåret 2013/14 Datum 1 (9) Kvalitetsanalys för Lyckolundens föräldrakooperativ läsåret 2013/14 Varje förskola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen.

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Förskolan Vibytorp och Förskolan Kompassen

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Förskolan Vibytorp och Förskolan Kompassen Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Förskolan Vibytorp och Förskolan Kompassen 2016-2017 Vision ALLA på vår förskola ska känna sig trygga, sedda, bekräftade, respekterade, bemötas och

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN AVD. Ekorren 2012-2013

VERKSAMHETSPLAN AVD. Ekorren 2012-2013 VERKSAMHETSPLAN AVD. Ekorren 2012-2013 Beskrivning av verksamheten Skogsgläntans förskola ingår i Nättraby rektorsområde och består av tre avdelningar Ekorren (1-2 år), Fjärilen (3-4 år) och Igelkotten

Läs mer

RUDS SKOLOMRÅDE LOKAL UTVECKLINGSPLAN FÖR FÖRSKOLAN LÄSÅRET 2012-2013

RUDS SKOLOMRÅDE LOKAL UTVECKLINGSPLAN FÖR FÖRSKOLAN LÄSÅRET 2012-2013 RUDS SKOLOMRÅDE LOKAL UTVECKLINGSPLAN FÖR FÖRSKOLAN LÄSÅRET 2012-2013 Långtäppans förskola Avdelning Skrållan Övergripande I arbetslaget finns det tre personal fördelat på 2,75 % tjänst. Det är två förskollärare

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2018-2019 Kvarnga rdens fo rskola Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Gäller till: 2018-06-30 1. Verksamhetens

Läs mer

Kvalitetsdokument Kornvägens förskola (läå 2014/2015)

Kvalitetsdokument Kornvägens förskola (läå 2014/2015) Kvalitetsdokument Kornvägens förskola (läå 2014/2015) Beskrivning av förskolan och dess verksamhet Kornvägens förskola är en förskola i kommunal regi med två syskonavdelningar ålder 1-5 år. Vi har nära

Läs mer

Kvalitetsdokument 2014/2015, Enebo förskola

Kvalitetsdokument 2014/2015, Enebo förskola Kvalitetsdokument 2014/2015, Enebo förskola Enebo Förskola ligger nära idrottsplatsen i Enebyberg och har skog och natur inpå knuten. På förskolan går ca 26 barn som är uppdelade på 2 avdelningar och där

Läs mer

Vi ser hela dagen som ett lärande och vi arbetar medvetet med att ge barnen tid, utrymme och inflytande.

Vi ser hela dagen som ett lärande och vi arbetar medvetet med att ge barnen tid, utrymme och inflytande. Kvalitetsberättelse Vår förskola/förskoleklass/fritidshem/skola Vår förskola ligger i ett centralt villaområde nära älven och med gångavstånd till kommunala anläggningar. Vi erbjuder en pedagogisk verksamhet

Läs mer

Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för förskolan Rosen läsåret 14/15

Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för förskolan Rosen läsåret 14/15 Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för förskolan Rosen läsåret 14/15 Om kvalitetsarbetet Verksamheter inom skolväsendet ska systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla verksamheten.

Läs mer

Lokal arbetsplan la sa r 2014/15

Lokal arbetsplan la sa r 2014/15 Lokal arbetsplan la sa r 2014/15 Förskolan Bäcken Sunne kommun Postadress Besöksadress Telefon och fax Internet Giro och org nr Sunne Kommun Sunne RO växel www.sunne.se 744-2684 bankgiro 40. Skäggebergsskolan

Läs mer

Lärande och utveckling genom trygghet, glädje, lust och engagemang

Lärande och utveckling genom trygghet, glädje, lust och engagemang Verksamhetsplan för förskolan Tångens förskola Verksamhetsplan för förskolorna i Systematiskt kvalitetsarbete Lärande och utveckling genom trygghet, glädje, lust och engagemang Strömstads pedagogiska helhetsidé

Läs mer

Frilufts Förskolor Dungens plan mot diskriminering och kränkande behandling

Frilufts Förskolor Dungens plan mot diskriminering och kränkande behandling Frilufts Förskolor Dungens plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Förskolan Vibytorp och Förskolan Kompassen

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Förskolan Vibytorp och Förskolan Kompassen Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Förskolan Vibytorp och Förskolan Kompassen 2015-2016 Vision ALLA på vår förskola ska känna sig trygga, sedda, bekräftade, respekterade, bemötas och

Läs mer

Frilufts Förskolor Gläntans plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Läsår:

Frilufts Förskolor Gläntans plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Läsår: Frilufts Förskolor Gläntans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Läsår: Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Verksamhetsplan för Malmens förskolor 2015-2016

Verksamhetsplan för Malmens förskolor 2015-2016 Verksamhetsplan för Malmens förskolor 2015-2016 Enheter Smultron 1-3 år Hallon 1-3 år Jordgubben 3-5 år Lingon 3-5 år Nyponrosen 1-5 år Kullerbyttan 1-5 år Verksamheter Förskola för barn 1-5 år Förutsättningar

Läs mer

Kvalitetsdokument

Kvalitetsdokument Kvalitetsdokument 2012-2013 Förskola: Charlottenberg Förskolechef: Susan Hellström Beskrivning av förskolan: Charlottenbergs förskola ligger nära Danderyds sjukhus och kommunikationerna. Förskolan består

Läs mer

Kvalitetsdokument Baduhilds förskola (läå 2014/2015) Lek- och lärandemiljön ska väcka varje barns nyfikenhet, lust och intresse att lära!

Kvalitetsdokument Baduhilds förskola (läå 2014/2015) Lek- och lärandemiljön ska väcka varje barns nyfikenhet, lust och intresse att lära! Kvalitetsdokument Baduhilds förskola (läå 2014/2015) Lek- och lärandemiljön ska väcka varje barns nyfikenhet, lust och intresse att lära! Innehållsförteckning 1 Systematiskt kvalitetsarbete i förskolan...

Läs mer

Beskrivning av förskolans systematiska kvalitetsarbete

Beskrivning av förskolans systematiska kvalitetsarbete 1 (5) sep 2014 Kvalitetsanalys för Vårgärdets förskola läsåret 2013/14 Varje förskola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen. Denna

Läs mer

Charlottenbergs förskola Kvalitetsdokument Förskolor 2016 (läsåret 2015/2016)

Charlottenbergs förskola Kvalitetsdokument Förskolor 2016 (läsåret 2015/2016) Charlottenbergs förskola Kvalitetsdokument Förskolor 2016 (läsåret 2015/2016) Charlottenberg består av tre avdelningar i nuläget. Det är två yngrebarnsavdelningar och en storbarnsavdelning. Vi är 10 pedagoger

Läs mer

Förskolan Barnkullen Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2012

Förskolan Barnkullen Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2012 Förskolan Barnkullen Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2012 Den här planen har tagits fram för att stödja och synliggöra arbetet med att främja barns och elevers lika

Läs mer

Verksamhetsplan. Bla husets fo rskola Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Bla husets fo rskola Internt styrdokument Verksamhetsplan Bla husets fo rskola 2018-2019 Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Dokumentansvarig: Förskolechef Reviderad:

Läs mer

Kommentarer till kvalitetshjulet 130815

Kommentarer till kvalitetshjulet 130815 Kommentarer till kvalitetshjulet 130815 Augusti juni Kartläggning av barngruppen Under året skolas nya barn in och vi får en ny barn- och föräldragrupp. Kartläggningen sker genom inskolningssamtal, föräldrasamtal,

Läs mer

Utvecklingsområde för Björkets Förskola 2013/2014

Utvecklingsområde för Björkets Förskola 2013/2014 Utvecklingsområde för Björkets Förskola 2013/2014 (reviderad 140126) Utveckling och lärande Nulägesanalys Vi väljer att arbeta med barnens språkutveckling just nu eftersom både läroplanen, skolplanen och

Läs mer

Verksamhetsplan Stretereds och Vommedalens förskolor.

Verksamhetsplan Stretereds och Vommedalens förskolor. Verksamhetsplan 2013-2015 Stretereds och Vommedalens förskolor. Tillsammans skapar vi utveckling" Bakgrund och syfte Av stadens styrprinciper framgår att samtliga nämnder ska upprätta verksamhetsplaner

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2014

LOKAL ARBETSPLAN 2014 LOKAL ARBETSPLAN 2014 FÖRSKOLA: Västertorps förskola 1. UNDERLAG - Våga Visa-enkäten riktad till föräldrar - Självvärdering, riktad till pedagoger - TRAS och MIO - Handlingsplanen - Utvecklingssamtalshäftet

Läs mer

Lokal arbetsplan 2013/2014. Kilbergets förskola

Lokal arbetsplan 2013/2014. Kilbergets förskola Lokal arbetsplan 2013/2014 Kilbergets förskola Vår förskola består av fyra avdelningar, två avdelningar för barn mellan 1-3 år och två avdelningar för barn mellan 3-5 år. På Kilbergets förskola arbetar

Läs mer

Kvalitetsdokument 2013/2014

Kvalitetsdokument 2013/2014 Kvalitetsdokument 2013/2014 Anita Haglunds Familjedaghem Pedagogisk omsorg Anita Haglunds Familjedaghem är en liten verksamhet som jag sedan hösten 2013 driver på en avdelning på Prästkragen som jag hyr

Läs mer

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2013/2014

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2013/2014 Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2013/2014 Förskolan Båten Simvägen 37 135 40 Tyresö 070-169 83 98 Arbetsplan 2013/2014 Vårt uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande.

Läs mer

Arbetsplan 2015/2016 för förskolorna:

Arbetsplan 2015/2016 för förskolorna: Arbetsplan 2015/2016 för förskolorna: Eklunda Ekängen Fåraherden Gåsapigan Höskullen Kryddgården I Ur och Skur Lergöken Stallbacken Äventyret Örebro kommun Skolområdet Ängen orebro.se Innehållsförteckning

Läs mer

Verksamhetsplan. Borgens fo rskola. Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Borgens fo rskola. Internt styrdokument Verksamhetsplan Borgens fo rskola Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Beslutande: Datum och paragraf: Dokumentansvarig: Reviderad:

Läs mer

Verksamhetsplan för Malmens förskolor

Verksamhetsplan för Malmens förskolor Verksamhetsplan för Malmens förskolor 2015-2016 Enheter Smultron 1-3 år Hallon 1-3 år Jordgubben 3-5 år Lingon 3-5 år Nyponrosen 1-5 år Kullerbyttan 1-5 år Verksamheter Förskola för barn 1-5 år Förutsättningar

Läs mer

Lokal arbetsplan 2013/2014. Rensbackens förskola

Lokal arbetsplan 2013/2014. Rensbackens förskola Lokal arbetsplan 2013/2014 Rensbackens förskola Rensbackens förskola arbetar för att erbjuda en god omsorg och trygghet. Vi tar tillvara både inne- och utemiljön på ett medvetet sätt. Miljön är formad

Läs mer

Lokal arbetsplan för Eneryda förskola

Lokal arbetsplan för Eneryda förskola Utbildningsförvaltningen Lokal arbetsplan för Eneryda förskola 2013-2014 Innehållsförteckning 1 Presentation av förskolan. 3 2 Årets utvecklingsområden. 4 3 Normer och värden 5 4 Utveckling och lärande.

Läs mer

Arbetsplan läsåret 2012-2013

Arbetsplan läsåret 2012-2013 Arbetsplan läsåret 2012-2013 1 ARBETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN BULLERBYN Förskolans mål Vi ger barnen förutsättningar att utveckla ett bra språk, både när det gäller det svenska språket men även andra modersmål.

Läs mer

Västra Harg förskola och Wasa förskola. Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan

Västra Harg förskola och Wasa förskola. Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan Västra Harg förskola och Wasa förskola Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan läsåret 2015/2016 Innehåll: Dokumentation sid. 1 Användning av Lärplatta/ Padda sid. 2 Prioriterade utvecklingsområden sid.

Läs mer

Kvalitetsredovisning

Kvalitetsredovisning Kvalitetsredovisning 2009 STRÖMSTADS KOMMUN Barn & Utbildningsförvaltningen Arkens förskola Inlämnad av: Annika Back 1 Innehållsförteckning Inledning Förskolans styrdokument sidan 3 Organisation.. sidan

Läs mer

Neglinge gårds förskola. Nacka kommun

Neglinge gårds förskola. Nacka kommun Neglinge gårds förskola Nacka kommun Observationen genomfördes av: Inger Dobson Ekerö kommun Anita Fröberg Ekerö kommun v 19 2017 Innehållsförteckning Inledning Om Våga visa Kort om förskolan Observatörernas

Läs mer

Yttringe förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Yttringe förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Yttringe förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen förskoleverksamhet Ansvariga för planen Förskolechef Catrine Norrby är ytterst

Läs mer

Kvalitet på Sallerups förskolor

Kvalitet på Sallerups förskolor Kvalitet på Sallerups förskolor Våra förskolor på Sallerups förskolors rektorsområde är, Munkeo förskola, Nunnebo förskola, Jonasbo förskola och Toftabo förskola. Antalet avdelningar är 12 och antalet

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN TILS FÖRSKOLOR 2014/15

LOKAL ARBETSPLAN TILS FÖRSKOLOR 2014/15 LOKAL ARBETSPLAN TILS FÖRSKOLOR 2014/15 Vår vision Verksamheten i vårt område utgår från en gemensam grundsyn kring det kompetenta barnet, kunskap och lärande Verksamheten skall präglas av glädje, lust

Läs mer

Utvecklingsområde för Björkets Förskola 2014/2015

Utvecklingsområde för Björkets Förskola 2014/2015 Utvecklingsområde för Björkets Förskola 2014/2015 Utveckling och lärande Nulägesanalys Måluppfyllelsen har enligt resultat från helhetsanalysen varit god. Dock har vi valt att behålla samma mål från Lpfö

Läs mer

SJÄLVSKATTNING. ett verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet

SJÄLVSKATTNING. ett verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet SJÄLVSKATTNING ett verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet TYCK TILL OM FÖRSKOLANS KVALITET! Självskattningen består av 6 frågor. Frågorna följs av påståenden som är fördelade på en skala 7 som du

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2014/15 Förskolan Junibacken

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2014/15 Förskolan Junibacken Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2014/15 Förskolan Junibacken 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning sidan 4 Förutsättningar sidan 4 Normer och värden

Läs mer

Spekeröds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Spekeröds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Spekeröds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2017/2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Junibacken

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Junibacken Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018-2019 Förskolan Junibacken 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning och förutsättningar sidan 4 Normer och värden

Läs mer

Kvalitetsarbete på Solveigs förskolor

Kvalitetsarbete på Solveigs förskolor Kvalitetsarbete på Solveigs förskolor Verksamhetsberättelsen i vårt kvalitetsarbete på Solveigs förskolor är ett verktyg och en del i det systematiska kvalitetsarbetet. Vi reviderar den för att stämma

Läs mer

Lokal arbetsplan 2013/2014. Örsängets förskola

Lokal arbetsplan 2013/2014. Örsängets förskola Lokal arbetsplan 2013/2014 Örsängets förskola Örsängets förskola arbetar för att erbjuda en god omsorg och trygghet. Vi lägger stor vikt vid den dagliga kontakten, där vi skapar en god relation till vårdnadshavarna

Läs mer

Rapport tillsyn och kvalitetsgranskning läsåret 2017/2018

Rapport tillsyn och kvalitetsgranskning läsåret 2017/2018 1(13) Rapport tillsyn och kvalitetsgranskning läsåret 2017/2018 Täby 2(13) Innehåll Inledning... 3 Fakta... 3 Sammanfattande slutsats... 3 Starka sidor... 4 Utvecklingsområden... 5 Sammanfattning av bedömningar

Läs mer

Mjölnargränds förskola

Mjölnargränds förskola Mjölnargränds förskola Avdelning Orange Syftet med denna arbetsplan är att: Tydliggöra förskolans uppdrag utifrån olika styrdokument. Tydliggöra förskolan Mjölnargränds egna utvecklingsområden 2018/2019

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2014

LOKAL ARBETSPLAN 2014 LOKAL ARBETSPLAN 2014 FÖRSKOLA: Edsbro förskola 1. UNDERLAG - Våga Visa-enkäten riktad till vårdnadshavare - Självvärdering, riktad till pedagoger Fyll i diagrammet Övergripande Stimulerande lärande 100

Läs mer

Lindan 1 & 2 förskola. Likabehandlingsplan & Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Planen gäller från 2014-06-01 till 2016-05-31

Lindan 1 & 2 förskola. Likabehandlingsplan & Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Planen gäller från 2014-06-01 till 2016-05-31 Lindan 1 & 2 förskola Likabehandlingsplan & Plan mot diskriminering och kränkande behandling Planen gäller från 2014-06-01 till 2016-05-31 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola

Läs mer

Verksamhetsplan. Bjo rnens fo rskola Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Bjo rnens fo rskola Internt styrdokument Verksamhetsplan Bjo rnens fo rskola 2018-2019 Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Gäller till: 2018-06-30 1. Verksamhetens förutsättningar

Läs mer

Verksamhetsplan. Solfjäderns specialförskola 2012/2013

Verksamhetsplan. Solfjäderns specialförskola 2012/2013 Verksamhetsplan Solfjäderns specialförskola 2012/2013 1 Innehåll Inriktning / Verksamhetsidé Organisation Styrdokument Normer och värden Utveckling och lärande Barn inflytande Förskola och hem Samverkan

Läs mer

Handlingsplan för Ängstugans förskola läsåret 2012/2013

Handlingsplan för Ängstugans förskola läsåret 2012/2013 Handlingsplan för Ängstugans förskola läsåret 2012/2013 Detta dokument ligger till grund för arbetet i förskolan och innehåller nedbrutna mål från Lpfö98 (reviderad 2010) samt Nyköpings kommuns tjänstegarantier.

Läs mer

Världsarvsförskolan Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2013

Världsarvsförskolan Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2013 Världsarvsförskolan Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2013 Den här planen har tagits fram för att stödja och synliggöra arbetet med att främja barns och elevers lika

Läs mer

Verksamhetsplan Borgens förskola Avdelning Draken 2015-2016

Verksamhetsplan Borgens förskola Avdelning Draken 2015-2016 Verksamhetsplan Borgens förskola Avdelning Draken 2015-2016 September 2015 Verksamhetsplan för Borgens förskola, avdelning Draken 2015-2016 Enhet Borgens förskola Draken 1-5 år Förutsättningar 23 barn

Läs mer

Verksamhetsplan. Lillhedens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Lillhedens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument Verksamhetsplan Lillhedens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och åtgärder Dokumentansvarig: Förskolechef Gäller till:

Läs mer

Vår vision är att ha en förskolemiljö där alla känner sig trygga.

Vår vision är att ha en förskolemiljö där alla känner sig trygga. Förskolan Hjortens plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter: Ansvariga för planen: Förskolechef Joanna Maculewicz Pedagogisk utvecklare Anna Christiansen Förskolans förskollärare

Läs mer

Tyck till om förskolans kvalitet!

Tyck till om förskolans kvalitet! (6) Logga per kommun Tyck till om förskolans kvalitet! Självskattning ett verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet Dokumentet har sin utgångspunkt i Lpfö 98/0 och har till viss del en koppling till

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2014

LOKAL ARBETSPLAN 2014 LOKAL ARBETSPLAN 2014 FÖRSKOLA: Skarsjö förskola 1. UNDERLAG - Våga Visa-enkäten riktad till föräldrar - Självvärdering, riktad till pedagoger Fyll i diagrammet Övergripande Stimulerande lärande 100 80

Läs mer

Handlingsplan för. Nya Lurbergsgården

Handlingsplan för. Nya Lurbergsgården Sid 1 (13) Handlingsplan för Nya Lurbergsgården X X X F Ö R S K O L E E N H E T Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (13) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet Mål Förskolan

Läs mer

September 2015. Verksamhetsplan för Lillhedens förskola - 2015/2016. Förutsättningar. Verksamhetsidé vision. Enhetens årshjul.

September 2015. Verksamhetsplan för Lillhedens förskola - 2015/2016. Förutsättningar. Verksamhetsidé vision. Enhetens årshjul. September 2015 Verksamhetsplan för Lillhedens förskola - 2015/2016 Förutsättningar 25 inskrivna barn 2 avdelningar, Nyckelpigan 1-3 år och Fjärilen 3-5 år 2 förskollärare och 3 barnskötare Förskolan ligger

Läs mer

Arbetsplan 2016/2017 för förskolorna:

Arbetsplan 2016/2017 för förskolorna: Arbetsplan 2016/2017 för förskolorna: Eklunda Ekängen Fåraherden Gåsapigan Höskullen Kryddgården I Ur och Skur Lergöken Stallbacken Äventyret Örebro kommun Förvaltningen förskola och skola Förskolorna

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN FÖRSKOLAN SNIGELN. Hösten- 2013

LOKAL ARBETSPLAN FÖRSKOLAN SNIGELN. Hösten- 2013 LOKAL ARBETSPLAN FÖRSKOLAN SNIGELN Hösten- 2013 Förskolan regleras i skollagen och har Skolverket som tillsynsmyndighet. Sedan 1 augusti 1998 finns en läroplan för förskolan, Lpfö 98/10. Läroplanen är

Läs mer

Korallens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Korallens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Korallens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola Läsår 2014-2015 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola

Läs mer

Verksamhetsplan för förskolan. Skee förskola

Verksamhetsplan för förskolan. Skee förskola Verksamhetsplan för förskolan Skee förskola 2016-2017 2017 Verksamhetsplan för förskolorna i Lärande och utveckling genom trygghet, glädje, lust och engagemang Strömstads pedagogiska helhetsidé Förskolorna

Läs mer

Äventyrets plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamheten

Äventyrets plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamheten Äventyrets plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamheten Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamheten

Läs mer

Lokal Arbetsplan för Östangården 2014-2015

Lokal Arbetsplan för Östangården 2014-2015 Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för Östangården 2014-2015 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund sida 3 2. Mål och riktlinjer sida 4 2.1 Normer och värden sida 4 2.2 Utveckling och lärande

Läs mer

Stora Höga förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Stora Höga förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Stora Höga förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola

Läs mer

Verksamhetsplan för Förskolan Björnen 2015-2016

Verksamhetsplan för Förskolan Björnen 2015-2016 Verksamhetsplan för Förskolan Björnen 2015-2016 Enhet 1 avdelning 1-5 år och 6-13 år som är öppen dygnet runt. Verksamheter Dag-, kväll-, natt- och helg Förskola för barn 1-5 år Kväll-, natt- och helg

Läs mer

Jollens mål för vårterminen 2017, med fokus Natur och teknik

Jollens mål för vårterminen 2017, med fokus Natur och teknik Jollens mål för vårterminen 2017, med fokus Natur och teknik Normer och värden - Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin förmåga att upptäcka, reflektera över och ta ställning till olika

Läs mer

Verksamhetsplan för Ringarens förskola

Verksamhetsplan för Ringarens förskola Verksamhetsplan för Ringarens förskola Läsåret 2015 2016 2 (7) Innehåll Inledning... Fel! Bokmärket är inte definierat. Övergripande mål 2017 för kommunal förskola... 3 Vision och verksamhetsidé för kommunal

Läs mer

Kvalitetsdokument 2014, Trappgränds förskola (i kommunal regi)

Kvalitetsdokument 2014, Trappgränds förskola (i kommunal regi) Kvalitetsdokument 2014, Trappgränds förskola (i kommunal regi) Trappgränds montessoriförskola Vi är en förskola som arbetar enligt Montessoripedagogiken i ett heldagsperspektiv. Ett lyhört arbetssätt är

Läs mer

Utskriftversion Planering (Nålmakaren)

Utskriftversion Planering (Nålmakaren) Utskriftversion Planering - 2013 (Nålmakaren) Lokalt åtagande Lärplattor och datorer används som pedagogiska verktyg för barns lärande. IT som verktyg kan kopplas till alla mål i förskolan. Vi vill öka

Läs mer

Verksamhetsplan. Tra dga rdens fo rskola 2017/2018. Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Tra dga rdens fo rskola 2017/2018. Internt styrdokument Verksamhetsplan Tra dga rdens fo rskola 2017/2018 Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. Mål och Åtgärder Beslutande: Datum och paragraf: Dokumentansvarig:

Läs mer

Kvalitetsdokument Skogsgläntans förskola (läsåret 2014/2015)

Kvalitetsdokument Skogsgläntans förskola (läsåret 2014/2015) Kvalitetsdokument Skogsgläntans förskola (läsåret 2014/2015) Vi erbjuder en trygg och rolig verksamhet som skapar goda förutsättningar för barns utveckling, lärande och omsorg. Barn utvecklas och lär sig

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN LÄSÅRET 2009/2010. Stockens förskola ALINGSÅS

LOKAL ARBETSPLAN LÄSÅRET 2009/2010. Stockens förskola ALINGSÅS LOKAL ARBETSPLAN LÄSÅRET 2009/2010 Stockens förskola ALINGSÅS Beskrivning av verksamheten Stockens förskola är en liten förskola med två avdelningar som öppnade i mitten på april 2008. Den ligger i en

Läs mer

Terminsuppföljning Bergsvägen hösten 2015

Terminsuppföljning Bergsvägen hösten 2015 Terminsuppföljning Bergsvägen hösten 2015 Beskriv enhetens arbete utifrån de prioriterade målen i skolutvecklingsplanen Prioriterade mål på förskolan: Skolutvecklingsplan tydliggöra The Big Five genom

Läs mer

Vintrie förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Vintrie förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Vintrie förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola 1-5 år Läsår 2016/2017 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete Gubbo förskola 2012/2013

Systematiskt kvalitetsarbete Gubbo förskola 2012/2013 Systematiskt kvalitetsarbete Gubbo förskola 2012/2013 Barnantal Gubbo Förskola Systematiskt kvalitetsarbete Gubbo Förskola Födda -08 Födda -09 Födda -10 Födda -11 Födda -12 7 st 5 st 5 st 2 st 3 st Personal

Läs mer