Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 309 Sätra Äng

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 309 Sätra Äng"

Transkript

1 Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 309 Sätra Äng

2 Innehållsförteckning 1 Mål: Förskolan har en pedagogisk dokumentation som visar på barnens utveckling och lärande Mål: Förskolan stimulerar och utmanar barnens språkliga förmåga Mål: Förskolan stimulerar och utmanar barnens matematiska tänkande Mål: Förskolan använder modern teknik för att stimulera barnens utveckling Mål: Andelen förskollärare i förskolan ska vara lägst 50 % Mål: Information skall finnas om hur förskolor gör sin verksamhet tillgänglig för alla barn (även på hemsidor) Nyckeltal Systematiskt kvalitetsarbete i förskolan... 6 Bilagor Bilaga 1: Projekt. Världens längsta orm Bilaga 2: Barnens rörelse projekt Re 309 Sätra Äng, Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) 2(6)

3 1 Mål: Förskolan har en pedagogisk dokumentation som visar på barnens utveckling och lärande Beskrivning av vårt arbete med pedagogisk dokumentation av barnens utveckling och lärande Vi synliggör barnens lärande genom att fotografera, samtala och reflektera tillsammans med barnen. viss del av dokumentationen sätts upp på väggen där barn och föräldrar kan ta del av bild, text och tankar. Barnen har en egen pärm/ portfolio där viss dokumentation sparas. Barn - pedagog eller barn- barn, barn-föräldrar tittar tillsammans vid tillfällen under året, diskuterar och reflekterar över händelser och innehåll. Tre av fyra avdelningar har även en väggdokumentation, en tanke- och händelsekalender. ( en för varje veckodag) Kundenkät; 78% av svaren anser att de tar del av barns lärande När det gäller bilden av hur vi ser på barns lärande skiljer det sig mellan oss på förskolan( barn och pedagoger) och föräldrar. Det kan finnas många förklaringar. Information är svårt vi måste bli mer tydliga och hitta fler vägar att förmedla information och kunskap. Enkätens specifika frågor om matematik, språk och information om barnets utveckling visar att föräldrar har information och kunskap om barnets lärande och utveckling. Kan det vara så att frågan om dokumentationen av barnets lärande är svår eller otydlig för förälder att förstå? Vi beaktar genusperspektivet och ger ingen värdering på flicka/ pojktänket utan uppmuntrar att alla kan oavsett kön. Utvecklingsområde: Tillsammans med barnet hitta ett sätt där vi dokumenterar, reflekterar utifrån aktiviteter barnets lärande och som blir en röd tråd på alla avdelningar. Ett annat område blir att barnen själva dokumenterar i större utsträckning. Informera från höstterminens start om hur vi arbetar med dokumentation och dokumentation av barns lärande till föräldrar. I de nya arbetslagen/ pedagoggruppen diskutera syfte och mål med hur vi gör på förskolan. Vi vill hitta gemensamma dokumentationsmallar att använda i det dagliga arbetet som också ska bli ett förhållningssätt. 2 Mål: Förskolan stimulerar och utmanar barnens språkliga förmåga Beskrivning av vårt arbete med att stimulera och utmana barns språkliga förmåga Vi arbetar i varje situation med den språkliga inlärning. Språket är i fokus. Före Bornholmsmodellen är ett av många språkmaterial vi använder. Våra samlingar med barnen innehåller rim, ramsor, sånger och klapplekar. Barnen får ibland leda samlingen där de är delaktiga i innehållet. Flanosagor är ett annat material som används flitigt. Sagostunder är aktiva tillfällen där barn väljer bok och berättar/ läser sagan för sina kompisar eller pedagogen väljer saga utifrån tema/ tillfälle/ händelse. Re 309 Sätra Äng, Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) 3(6)

4 Enkäterna visar att resultatet stämmer väl överens med pedagoger och föräldrars syn på hur barnen utmanas i deras språkliga förmåga. Vid sagoläsning väljer vi olika typer av litteratur som speglar dagens samhälle ur jämlikhet och könsmönster. Fortsätta med vårt arbetssätt och vidare utmana barn och pedagoger. Vi behöver se över vårt material för flerspråkiga barn och att fler av pedagogerna får ta del av Före Bornholmsmodellen (föreläsning är inbokad i september). Samarbete med kulturskola eller bibliotek kan ytterligare utmana den språkliga utvecklingen. 3 Mål: Förskolan stimulerar och utmanar barnens matematiska tänkande Beskrivning av vårt arbete med att stimulerar och utmanar barnens matematiska tänkande Vi arbetar ständigt med matematik i den dagliga verksamheten. Vi har satt på oss " matteglasögonen". Allt ifrån rutinsituationer ( påklädning, dukning, samling) till material. T.ex barns användande av pärlplattor med mönsterkonstruktion till presentation av mattematerial och introduktion av nytt material såsom " plus-plus". På fem-års avdelningen har barnen arbetat med ett vattenprojekt där även volymmåtten ingick. Vi ser att barnen väljer själva svårighetsgrad på spel och pussel och med det kan vi se att barnen ser sitt egna lärande. De utmanar sig själva och varandra. Vid vårt arbete med dokumentet framgår det att pojkar visat ett något större intresse för matematik än flickor på två av avdelningarna. Vi behöver berätta och dokumentera för föräldrarna att matematiken genomsyrar den dagliga verksamheten. Matematik är inte ett eget ämne på förskolan. Vi pedagoger behöver diskutera och uppmärksamma flickor och pojkars intresse för materialet som utmanar det matematiska tänkandet och konstruktion/ teknik. Det gäller även vid presentation och introduktion av material. 4 Mål: Förskolan använder modern teknik för att stimulera barnens utveckling Beskrivning och konkreta exempel från vår verksamhet Varje avdelning har en bärbar dator, en digitalkamera och en digital fotoram. Gemensamt finns en videokamera, och en projektor. datorna används av pedagogerna för dokumentation. På fem-års avdelningen finns även en stationär dator som barnen använder två och två, stimulerar samarbete, turtagning. Vi använder olika pedagogiska program som utmanar det språkliga och matematiska tänkandet. Fotoramar används som en dokumentation om vad som skett och visar för alla aktuella Re 309 Sätra Äng, Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) 4(6)

5 händelser. De äldre barnen på förskolan fotograferar själva händelser och aktiviteter. Projektorn används främst till bildspel vid speciella tillfällen. Förskolan har i dagsläget inga lärplattor.nivån på datakunskapen behöver höjas bland pedagogerna. Barnen i dagens samhälle är vana vid modern teknik.förskolan behöver fördjupa sin kunskap och ha fungerande teknik. Det är både ett utvecklingsområde internt och centralt i kommunen samt en ekonomisk fråga för vår förskola. Vi behöver utmana barn och pedagoger att tillsammans se möjligheter till andra användningsområden. Få ett bättre fungerande samarbete kring it-hjälpmedel med kommunens it-avdelning. Förskolan kommer att införskaffa lärplattor och pedagogerna behöver kunskapsfördjupning. Vi har möjlighet att ta hjälp av Skoldatateket. 5 Mål: Andelen förskollärare i förskolan ska vara lägst 50 % Beskrivning av nuläget på vår förskola Scb-statestik oktober 2012: 57% förskollärare och 43% barnskötare Under vårterminen har några förskollärare slutat. Eftersom barnantalet minskar i kommunen totalt påverkar det också den här förskolan och möjlighet till rekrytering av nya förskollärare. I dagsläget finns det 44% förskollärare och 66% barnskötare. Förskolan tar emot VFU- studenter. Förskolan tar även emot prao elever från kommunens skolor och feriearbetare. Det är en önskan att rekrytera fler förskollärare. Svårigheter i dagsläget är ett vikande barnunderlag som därmed även blir en ekonomisk fråga. Det är även förskollärarnas marknad eftersom det råder brist på utbildande förskollärare. / långsiktig lösning Vi har anpassat vår organisation till den situation som råder. Gjort om avdelningsstrukturen så att vi kan ta emot barn i alla åldrar. Rekrytera fler förskollärare samt öka barnantalet. Under hösten 2013 behöver vi se över vilka utbildningsinsatser som behöver göras för att bibehålla och utveckla det goda arbetet inom våra olika ämnesområden. 6 Mål: Information skall finnas om hur förskolor gör sin verksamhet tillgänglig för alla barn (även på hemsidor). Beskriv hur ni arbetar för att göra förskolan tillgänglig för barn med olika funktionsnedsättningar Förskolan är tillgänglig och tar emot alla barn oavsett kön, funktionshinder eller etnicitet. När behov finns anpassas miljön och pedagogerna sitt arbetssätt till aktuell situation. Det finns möjlighet att ansöka om tilläggsbelopp från Utbildnings och kulturkontoret för barn i behov av särskilt behov efter att en kartläggning och handlingsplan utarbetats. Förskolan har möjlighet till intern och extern handledning vid Re 309 Sätra Äng, Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) 5(6)

6 behov. av era insatser under året Detta verksamhetsår har vi inte haft tilläggsbelopp för barn i behov av särskilda behov. Förskolan har haft flera inskolningar under året på samtliga avdelningar och verksamheten har fått anpassats därefter. Hemsidan kommer att omarbetas för alla kommunala förskolor i Danderyds kommun med en struktur som är gemensam och delar som är specifika för en den enskilda förskolan. Det här ser vi som en möjlighet för att marknadsföra vår förskola. 7 Nyckeltal Ur Våga Visa - kundenkät och självvärdering VÅGA VISA, i procent KUNDENK ÄT 2011 KUNDENK ÄT 2012 KUNDENK ÄT 2013 "Mitt barn är tryggt i förskolan" "Det är arbetsro i barngruppen" Kommentarer och analys till nyckeltal Låg svarsfrekvens på kundenkäten år Systematiskt kvalitetsarbete i förskolan Beskrivning av vårt systematiska kvalitetsarbete Förskolan har från hösten 2012 börjat arbeta med "Årsplanen" - ett sätt att uppnå delaktighet, struktur och glädje i förskolan" vilket har gett förskolan en bra struktur på verksamhetsåret med rutiner, traditioner och temaarbeten. Vi hade en uppstart för hösten med ett tidigt föräldrafika med möjligheter för föräldrar att ställa frågor och med senare lagda föräldramöten där pedagogerna berättade kring vad /vilka intresse områden ser vi hos barnen och hur vi vill utmana barnen i deras lärande. Pedagogerna har planeringstid/ reflektionstid avdelningsvis och enskildt. Förskolan har haft utvärderingsvecka, en gång i slutet på höstterminen respektive vårterminen. Förskolan har haft en planeringsdag på hösten respektive våren. Det är ett arbete som är som gett en struktur och som behöver analyseras, utvecklas och fördjupas ytterligare under verksamhetsåret Utveckla och fördjupa arbetet med årsplanen. Skapa former för gemensamma reflektionstillfällen samt utveckla den pedagogiska dokumentationen. Re 309 Sätra Äng, Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) 6(6)

Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 314 Pärlan

Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 314 Pärlan Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 314 Pärlan Innehållsförteckning 1 Mål: Förskolan har en pedagogisk dokumentation som visar på barnens utveckling och lärande... 3 2 Mål: Förskolan stimulerar

Läs mer

Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 304 Rosenvägen

Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 304 Rosenvägen Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 304 Rosenvägen Innehållsförteckning 1 Mål: Förskolan har en pedagogisk dokumentation som visar på barnens utveckling och lärande... 3 2 Mål: Förskolan

Läs mer

Kvalitetsdokument Kevinge förskola (läå 2014/2015)

Kvalitetsdokument Kevinge förskola (läå 2014/2015) Kvalitetsdokument Kevinge förskola (läå 2014/2015) Välkomna! Kevinge förskola är en kommunal förskola i västra Danderyd med fyra avdelningar för barn i åldern 1-5 år. Förskolan ligger centralt och naturskönt

Läs mer

Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 310 Altorp

Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 310 Altorp Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 310 Altorp Innehållsförteckning 1 Mål: Förskolan har en pedagogisk dokumentation som visar på barnens utveckling och lärande... 3 2 Mål: Förskolan stimulerar

Läs mer

Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 324 Kornvägen

Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 324 Kornvägen Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 324 Kornvägen Innehållsförteckning 1 Mål: Förskolan har en pedagogisk dokumentation som visar på barnens utveckling och lärande... 3 2 Mål: Förskolan

Läs mer

Kvalitetsdokument 2014, Pärlans förskola (i kommunal regi)

Kvalitetsdokument 2014, Pärlans förskola (i kommunal regi) Kvalitetsdokument 2014, Pärlans förskola (i kommunal regi) Det var en gång för länge sedan, mer än 40 år. Då tog herrarna på slottet ett stort beslut. På ängen bakom allén av björkar, där skulle ett hus

Läs mer

Kvalitetsdokument Trappgränds Montessori förskola (läå 2014/2015)

Kvalitetsdokument Trappgränds Montessori förskola (läå 2014/2015) Kvalitetsdokument Trappgränds Montessori förskola (läå 2014/2015) HJÄLP MIG ATT KLARA MIG SJÄLV! Innehållsförteckning 1 Systematiskt kvalitetsarbete i förskolan... 3 2 Mål: Information skall finnas om

Läs mer

Kvalitetsdokument Baduhilds förskola (läå 2014/2015) Lek- och lärandemiljön ska väcka varje barns nyfikenhet, lust och intresse att lära!

Kvalitetsdokument Baduhilds förskola (läå 2014/2015) Lek- och lärandemiljön ska väcka varje barns nyfikenhet, lust och intresse att lära! Kvalitetsdokument Baduhilds förskola (läå 2014/2015) Lek- och lärandemiljön ska väcka varje barns nyfikenhet, lust och intresse att lära! Innehållsförteckning 1 Systematiskt kvalitetsarbete i förskolan...

Läs mer

Kvalitetsdokument Borgens förskola (läå 2014/2015)

Kvalitetsdokument Borgens förskola (läå 2014/2015) Kvalitetsdokument Borgens förskola (läå 2014/2015) Välkommen Förskolan Borgen är en kommunal förskola i västra Danderyd med 4 avdelningar för barn 1-5 år. Förskolan Borgen ligger naturskönt vid Edsviken

Läs mer

Kvalitetsdokument 2012/2013, Förskolor. Grindstugans Förskola

Kvalitetsdokument 2012/2013, Förskolor. Grindstugans Förskola Kvalitetsdokument 2012/2013, Förskolor Grindstugans Förskola 1 Mål: Förskolan har en pedagogisk dokumentation som visar på barnens utveckling och lärande I den dagliga verksamheten används kameror och

Läs mer

Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 311 Baduhild

Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 311 Baduhild Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 311 Baduhild Innehållsförteckning 1 Mål: Förskolan har en pedagogisk dokumentation som visar på barnens utveckling och lärande... 3 2 Mål: Förskolan

Läs mer

Kvalitetsdokument Kornvägens förskola (läå 2014/2015)

Kvalitetsdokument Kornvägens förskola (läå 2014/2015) Kvalitetsdokument Kornvägens förskola (läå 2014/2015) Beskrivning av förskolan och dess verksamhet Kornvägens förskola är en förskola i kommunal regi med två syskonavdelningar ålder 1-5 år. Vi har nära

Läs mer

Charlottenbergs förskola Kvalitetsdokument Förskolor 2016 (läsåret 2015/2016)

Charlottenbergs förskola Kvalitetsdokument Förskolor 2016 (läsåret 2015/2016) Charlottenbergs förskola Kvalitetsdokument Förskolor 2016 (läsåret 2015/2016) Charlottenberg består av tre avdelningar i nuläget. Det är två yngrebarnsavdelningar och en storbarnsavdelning. Vi är 10 pedagoger

Läs mer

Kvalitetsdokument Förskolor 2016 (läå 2015/2016) Re 309 Sätra Äng

Kvalitetsdokument Förskolor 2016 (läå 2015/2016) Re 309 Sätra Äng Kvalitetsdokument Förskolor 2016 (läå 2015/2016) Re 309 Sätra Äng Innehållsförteckning 1 Systematiskt kvalitetsarbete i förskolan... 3 2 Mål: Information skall finnas om hur förskolor gör sin verksamhet

Läs mer

Kvalitetsdokument 2014, Trappgränds förskola (i kommunal regi)

Kvalitetsdokument 2014, Trappgränds förskola (i kommunal regi) Kvalitetsdokument 2014, Trappgränds förskola (i kommunal regi) Trappgränds montessoriförskola Vi är en förskola som arbetar enligt Montessoripedagogiken i ett heldagsperspektiv. Ett lyhört arbetssätt är

Läs mer

Kvalitetsdokument Vitsippans förskola (läsåret 2014/2015)

Kvalitetsdokument Vitsippans förskola (läsåret 2014/2015) Kvalitetsdokument Vitsippans förskola (läsåret 2014/2015) Vitsippans förskola öppnades 1967 och är Danderyds första kommunala förskola. Vitsippan är centralt belägen med gångavstånd till Mörby C, tunnelbana,

Läs mer

Kvalitetsdokument Skogsgläntans förskola (läsåret 2014/2015)

Kvalitetsdokument Skogsgläntans förskola (läsåret 2014/2015) Kvalitetsdokument Skogsgläntans förskola (läsåret 2014/2015) Vi erbjuder en trygg och rolig verksamhet som skapar goda förutsättningar för barns utveckling, lärande och omsorg. Barn utvecklas och lär sig

Läs mer

Kvalitetsdokument Hildingavägens förskola (läå 2014/2015)

Kvalitetsdokument Hildingavägens förskola (läå 2014/2015) Kvalitetsdokument Hildingavägens förskola (läå 2014/2015) Innehållsförteckning 1 Systematiskt kvalitetsarbete i förskolan... 3 2 Mål: Information skall finnas om hur förskolor gör sin verksamhet tillgänglig

Läs mer

Kvalitetsdokument 2014/2015, Charlottenbergs förskola

Kvalitetsdokument 2014/2015, Charlottenbergs förskola Kvalitetsdokument 2014/2015, Charlottenbergs förskola Charlottenbergs förskola består av 3 avdelningar, 2 småbarnsavdelningar 1-3 år och 1 avdelning för 4-5 åringar. S2H Förskolor har profilering Matematik,

Läs mer

Kvalitetsdokument Förskolor 2016 (läå 2015/2016) Re 305 Borgen

Kvalitetsdokument Förskolor 2016 (läå 2015/2016) Re 305 Borgen Kvalitetsdokument Förskolor 2016 (läå 2015/2016) Re 305 Borgen Innehållsförteckning 1 Systematiskt kvalitetsarbete i förskolan... 3 2 Mål: Information skall finnas om hur förskolor gör sin verksamhet tillgänglig

Läs mer

Kvalitetsdokument 2014, Altorps förskola (i kommunal regi)

Kvalitetsdokument 2014, Altorps förskola (i kommunal regi) Kvalitetsdokument 2014, Altorps förskola (i kommunal regi) Innehållsförteckning 1 Mål: Förskolan har en pedagogisk dokumentation som visar på barnens utveckling och lärande... 3 2 Mål: Förskolan stimulerar

Läs mer

Kvalitetsdokument 2014/2015, Enebybergs Montessoriförskola

Kvalitetsdokument 2014/2015, Enebybergs Montessoriförskola Kvalitetsdokument 2014/2015, Enebybergs Montessoriförskola Innehållsförteckning 1 Systematiskt kvalitetsarbete i förskolan... 4 2 Mål: Information skall finnas om hur förskolor gör sin verksamhet tillgänglig

Läs mer

Kvalitetsdokument Förskolor 2016 (läå 2015/2016) Re 311 Baduhild

Kvalitetsdokument Förskolor 2016 (läå 2015/2016) Re 311 Baduhild Kvalitetsdokument Förskolor 2016 (läå 2015/2016) Re 311 Baduhild Innehållsförteckning 1 Systematiskt kvalitetsarbete i förskolan... 3 2 Mål: Information skall finnas om hur förskolor gör sin verksamhet

Läs mer

Kvalitetsdokument 2014, Rosenvägens förskola (i kommunal regi)

Kvalitetsdokument 2014, Rosenvägens förskola (i kommunal regi) Kvalitetsdokument 2014, Rosenvägens förskola (i kommunal regi) Vi vill att alla barn ska ha roligt, ta hand om varandra, känna sig stolta och utvecklas hos oss. Både barn och föräldrar ska känna sig trygga

Läs mer

Kvalitetsdokument 2012/2013, Enebybergs Montessoriförskola

Kvalitetsdokument 2012/2013, Enebybergs Montessoriförskola Kvalitetsdokument 2012/2013, Enebybergs Montessoriförskola Innehållsförteckning 1 Mål: Förskolan har en pedagogisk dokumentation som visar på barnens utveckling och lärande... 3 2 Mål: Förskolan stimulerar

Läs mer

Kvalitetsdokument 2014/2015, Enebo förskola

Kvalitetsdokument 2014/2015, Enebo förskola Kvalitetsdokument 2014/2015, Enebo förskola Enebo Förskola ligger nära idrottsplatsen i Enebyberg och har skog och natur inpå knuten. På förskolan går ca 26 barn som är uppdelade på 2 avdelningar och där

Läs mer

Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 320 Trappgränd

Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 320 Trappgränd Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 320 Trappgränd Innehållsförteckning 1 Mål: Förskolan har en pedagogisk dokumentation som visar på barnens utveckling och lärande... 3 2 Mål: Förskolan

Läs mer

Kvalitetsdokument 2012/2013, Förskolor

Kvalitetsdokument 2012/2013, Förskolor Kvalitetsdokument 2012/2013, Förskolor Innehållsförteckning 1 Mål: Förskolan har en pedagogisk dokumentation som visar på barnens utveckling och lärande... 5 2 Mål: Förskolan stimulerar och utmanar barnens

Läs mer

Kvalitetsdokument 2018 Svalans Montessoriförskola i Djursholm (läsår 2017/2018)

Kvalitetsdokument 2018 Svalans Montessoriförskola i Djursholm (läsår 2017/2018) Kvalitetsdokument 2018 Svalans Montessoriförskola i Djursholm (läsår 2017/2018) Innehållsförteckning 1 Systematiskt kvalitetsarbete i förskolan... 3 2 Mål: Information skall finnas om hur förskolor gör

Läs mer

Kvalitetsdokument Förskolor 2016 (läå 2015/2016) Re 307 Nora Herrgård

Kvalitetsdokument Förskolor 2016 (läå 2015/2016) Re 307 Nora Herrgård Kvalitetsdokument Förskolor 2016 (läå 2015/2016) Re 307 Nora Herrgård Innehållsförteckning 1 Systematiskt kvalitetsarbete i förskolan... 3 2 Mål: Information skall finnas om hur förskolor gör sin verksamhet

Läs mer

Beskrivning av förskolans systematiska kvalitetsarbete

Beskrivning av förskolans systematiska kvalitetsarbete 1 (5) sep 2014 Kvalitetsanalys för Vårgärdets förskola läsåret 2013/14 Varje förskola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen. Denna

Läs mer

Kvalitetsdokument Familjedaghemmet Enbusken 2012/2013 Pedagogisk omsorg

Kvalitetsdokument Familjedaghemmet Enbusken 2012/2013 Pedagogisk omsorg Kvalitetsdokument Familjedaghemmet Enbusken 2012/2013 Pedagogisk omsorg Familjedaghemmet Enbusken drivs i enskild regi av Susanne och Magnus Åkesson. Under läsåret var 11 barn inskrivna i åldrarna 1-5

Läs mer

Lokal arbetsplan. Furulunds förskolor HT 2011 VT 2012

Lokal arbetsplan. Furulunds förskolor HT 2011 VT 2012 Lokal arbetsplan Furulunds förskolor HT 2011 VT 2012 1 Arbetet i verksamheten Den lokala arbetsplanen utgår från kvalitetsredovisningen av verksamheten under höstterminen 2010 vårterminen 2011.Här anges

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2018-2019 Kvarnga rdens fo rskola Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Gäller till: 2018-06-30 1. Verksamhetens

Läs mer

Kvalitetsdokument 2014/2015,

Kvalitetsdokument 2014/2015, Kvalitetsdokument 2014/2015, Förskola: Enebydungen AB Wiveca Haas VD Leena Quiles Förskolechef Fristående förskola i Danderyds kommun Förskolan har under läsåret haft 99-106 barn inskrivna. Förskolan har

Läs mer

Kullsta förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Kullsta förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Kullsta förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2016/2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola a

Läs mer

RUDS SKOLOMRÅDE LOKAL UTVECKLINGSPLAN FÖR FÖRSKOLAN LÄSÅRET 2012-2013

RUDS SKOLOMRÅDE LOKAL UTVECKLINGSPLAN FÖR FÖRSKOLAN LÄSÅRET 2012-2013 RUDS SKOLOMRÅDE LOKAL UTVECKLINGSPLAN FÖR FÖRSKOLAN LÄSÅRET 2012-2013 Långtäppans förskola Avdelning Skrållan Övergripande I arbetslaget finns det tre personal fördelat på 2,75 % tjänst. Det är två förskollärare

Läs mer

Kvalitetsdokument Förskolor (läå 2014/2015) Re 310 Altorp

Kvalitetsdokument Förskolor (läå 2014/2015) Re 310 Altorp Kvalitetsdokument Förskolor (läå 2014/2015) Re 310 Altorp Innehållsförteckning 1 Systematiskt kvalitetsarbete i förskolan... 3 2 Mål: Information skall finnas om hur förskolor gör sin verksamhet tillgänglig

Läs mer

SJÄLVSKATTNING. ett verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet

SJÄLVSKATTNING. ett verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet SJÄLVSKATTNING ett verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet TYCK TILL OM FÖRSKOLANS KVALITET! Självskattningen består av 6 frågor. Frågorna följs av påståenden som är fördelade på en skala 7 som du

Läs mer

Kvalitetsdokument Majstigens förskola (läå 2014/2015)

Kvalitetsdokument Majstigens förskola (läå 2014/2015) Kvalitetsdokument Majstigens förskola (läå 2014/2015) Majstigens förskola ligger nedanför Petrus-kyrkan i Stocksund i ett lugnt villaområde med närhet till tre skogar som vi besöker varje vecka. Under

Läs mer

Kvalitetsdokument 2013/2014

Kvalitetsdokument 2013/2014 Kvalitetsdokument 2013/2014 Innehållsförteckning 1 Kvalitetsdokument Krubbans förskola 2. Innehållsförteckning 3. Fakta Krubbans Förskola 4. Målområde pedagogisk dokumentation 5. Målområde språklig förmåga

Läs mer

Verksamhetsplan. Norrga rdens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Norrga rdens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument Verksamhetsplan Norrga rdens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och åtgärder Dokumentansvarig: Förskolechef Gäller

Läs mer

Kvalitetsdokument Förskolor 2016 (läå 2015/2016) Re 320 Trappgränd

Kvalitetsdokument Förskolor 2016 (läå 2015/2016) Re 320 Trappgränd Kvalitetsdokument Förskolor 2016 (läå 2015/2016) Re 320 Trappgränd Innehållsförteckning 1 Systematiskt kvalitetsarbete i förskolan... 3 2 Mål: Information skall finnas om hur förskolor gör sin verksamhet

Läs mer

Kvalitetsanalys för Lyckolundens föräldrakooperativ läsåret 2013/14

Kvalitetsanalys för Lyckolundens föräldrakooperativ läsåret 2013/14 Datum 1 (9) Kvalitetsanalys för Lyckolundens föräldrakooperativ läsåret 2013/14 Varje förskola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen.

Läs mer

Tyck till om förskolans kvalitet!

Tyck till om förskolans kvalitet! (6) Logga per kommun Tyck till om förskolans kvalitet! Självskattning ett verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet Dokumentet har sin utgångspunkt i Lpfö 98/0 och har till viss del en koppling till

Läs mer

Bilaga 1. Förskoleenheternas resultatredovisning i sammandrag. a. Normer och värden Utvärdering av likabehandlingsplan/plan kränkande behandling

Bilaga 1. Förskoleenheternas resultatredovisning i sammandrag. a. Normer och värden Utvärdering av likabehandlingsplan/plan kränkande behandling ÖSTERMALM BARN OCH UNGDOM Handläggare: Jacky Cohen TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 2009-907-400 1 (7) 2009-11-30 BILAGA 1. FÖRSKOLEENHETERNAS RESULTATREDOVISNING I SAMMANDRAG 1 1. NÄMNDMÅL:... 1 A. NORMER OCH VÄRDEN...

Läs mer

Verksamhetens namn och inriktning: Ormbacka förskola. Förskoleverksamhet barn 1-5 år Namn på rektor/förskolechef: Göran Krok, förskolechef

Verksamhetens namn och inriktning: Ormbacka förskola. Förskoleverksamhet barn 1-5 år Namn på rektor/förskolechef: Göran Krok, förskolechef År för rapport: 2014 Organisationsenhet: Ormbacka förskola (E) Kvalitetsredovisning Förskola Verksamhetens namn och inriktning: Ormbacka förskola. Förskoleverksamhet barn 1-5 år Namn på rektor/förskolechef:

Läs mer

Kvalitetsdokument Rosenvägens förskola (läsåret 2014/2015)

Kvalitetsdokument Rosenvägens förskola (läsåret 2014/2015) Kvalitetsdokument Rosenvägens förskola (läsåret 2014/2015) Vi vill att alla barn ska ha roligt, ta hand om varandra, känna sig stolta och utvecklas hos oss. Både barn och föräldrar ska känna sig trygga

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2014

LOKAL ARBETSPLAN 2014 LOKAL ARBETSPLAN 2014 FÖRSKOLA: Skarsjö förskola 1. UNDERLAG - Våga Visa-enkäten riktad till föräldrar - Självvärdering, riktad till pedagoger Fyll i diagrammet Övergripande Stimulerande lärande 100 80

Läs mer

Förskolan Barnkullen Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2012

Förskolan Barnkullen Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2012 Förskolan Barnkullen Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2012 Den här planen har tagits fram för att stödja och synliggöra arbetet med att främja barns och elevers lika

Läs mer

Förskolan Barnkullen Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2013

Förskolan Barnkullen Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2013 Förskolan Barnkullen Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2013 Den här planen har tagits fram för att stödja och synliggöra arbetet med att främja barns och elevers lika

Läs mer

Verksamhetsplan ht och vt Inledning:

Verksamhetsplan ht och vt Inledning: Verksamhetsplan ht - 2010 och vt -2011 Avdelning Ekorren, Förskolan Frida Inledning: Verksamheten bygger på fyra mål och riktlinjer ur skriften Läroplan för Förskolan Lpfö 98 1. Normer och värden 2. Utveckling

Läs mer

Daggkåpans förskola. Nacka kommunen

Daggkåpans förskola. Nacka kommunen Daggkåpans förskola Nacka kommunen Observationen genomfördes av: Inger Dobson Ekerö kommun Anita Fröberg Ekerö kommun v. 20 2017 Innehållsförteckning Inledning Om Våga visa Kort om förskolan Observatörernas

Läs mer

Neglinge gårds förskola. Nacka kommun

Neglinge gårds förskola. Nacka kommun Neglinge gårds förskola Nacka kommun Observationen genomfördes av: Inger Dobson Ekerö kommun Anita Fröberg Ekerö kommun v 19 2017 Innehållsförteckning Inledning Om Våga visa Kort om förskolan Observatörernas

Läs mer

Källviks förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Källviks förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Källviks förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola 1-5 år Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola

Läs mer

Kvalitetsanalys för Nyckelpigan läsåret 2014/15

Kvalitetsanalys för Nyckelpigan läsåret 2014/15 Datum 1 (11) Kvalitetsanalys för Nyckelpigan läsåret 2014/15 Varje förskola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen. Denna kvalitetsanalys

Läs mer

Kvalitetsdokument 2015/2016 Äventyrets förskola

Kvalitetsdokument 2015/2016 Äventyrets förskola Kvalitetsdokument 2015/2016 Äventyrets förskola Beskrivning av förskolan och dess verksamhet Äventyret är en privat förskola som ägs och drivs av Frilufts Förskolor. Äventyrets lokaler ligger i ett villaområde

Läs mer

En gång i månaden har förskolan en arbetsplatsträff (APT). Tiden för detta möte är förlagd till kvällen så att all personal ska kunna närvara.

En gång i månaden har förskolan en arbetsplatsträff (APT). Tiden för detta möte är förlagd till kvällen så att all personal ska kunna närvara. UKF: Enhetsplan KYRKSKOLANS FÖRSKOLA 1. Verksamhetsbeskrivning Kort beskrivning av avdelningens/enhetens verksamhet. Avdelning: Läsår 2011/2012 Kyrkskolans förskola består av två avdelningar, 1-3 år med

Läs mer

Arbetsplan 2015/2016 för förskolorna:

Arbetsplan 2015/2016 för förskolorna: Arbetsplan 2015/2016 för förskolorna: Eklunda Ekängen Fåraherden Gåsapigan Höskullen Kryddgården I Ur och Skur Lergöken Stallbacken Äventyret Örebro kommun Skolområdet Ängen orebro.se Innehållsförteckning

Läs mer

Innehållsförteckning. 1. Tyresö församlings förskolor 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning. 4.

Innehållsförteckning. 1. Tyresö församlings förskolor 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning. 4. Trollbäcken Innehållsförteckning 1. Tyresö församlings förskolor 1.1 Verksamhet och profil 2. Övergripande målsättning 3. Inledning 4. Normer och värden 4.1 Läroplanen 4.2 Förskolans mål 4.2.1Vi vill nå

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2014

LOKAL ARBETSPLAN 2014 LOKAL ARBETSPLAN 2014 FÖRSKOLA: Edsbro förskola 1. UNDERLAG - Våga Visa-enkäten riktad till vårdnadshavare - Självvärdering, riktad till pedagoger Fyll i diagrammet Övergripande Stimulerande lärande 100

Läs mer

Backlura förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Backlura förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Backlura förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2018/2019 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2018-2019 Tra dga rdens fo rskola Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Reviderad: 2018-05-14 Gäller till: 2019-06-30

Läs mer

Verksamhetsrapport 2016

Verksamhetsrapport 2016 Barnstigen Datum 1 (9) 2017-03-24 Verksamhetsrapport 2016 Barnstigen Innehåll 2 (9) Sammanfattning... 3 Inledning... 4 Enhetens egna nyckeltal... Fel! Bokmärket är inte definierat. Hållbar utveckling...

Läs mer

Glemmingebro förskola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling

Glemmingebro förskola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Glemmingebro förskola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet och fritidshemsverksamhet Läsår 2016 1/8 Grunduppgifter

Läs mer

Verksamhetsplan Borgens förskola Avdelning Draken 2015-2016

Verksamhetsplan Borgens förskola Avdelning Draken 2015-2016 Verksamhetsplan Borgens förskola Avdelning Draken 2015-2016 September 2015 Verksamhetsplan för Borgens förskola, avdelning Draken 2015-2016 Enhet Borgens förskola Draken 1-5 år Förutsättningar 23 barn

Läs mer

Verksamhetsuppföljning förskola

Verksamhetsuppföljning förskola Datum 2015-06-17 Bilaga 2 Anna Maria Svensson Kvalitetsansvarig Verksamhetsuppföljning förskola Verksamhetsuppföljning är en viktig del i förskolans och barn- och utbildningsnämndens systematiska kvalitetsarbete.

Läs mer

Svalans Montessoriförskola Rindavägen. Kvalitetsdokument 2014/2015

Svalans Montessoriförskola Rindavägen. Kvalitetsdokument 2014/2015 Svalans Montessoriförskola Rindavägen Kvalitetsdokument 2014/2015 Svalans Montessoriförskola Rindavägen har två heltidsavdelningar en för våra yngre barn 1-3 år och en för våra äldre barn 3-5 år. Vi finns

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN VÄTTERN

LOKAL ARBETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN VÄTTERN LOKAL ARBETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN VÄTTERN Förskolan Vättern är en förskola med estetisk inriktning och är integrerad i Vätternskolan. Vi finns på Ulaxgatan, Ekön med närhet till Bondebacka. I vårt temaarbete

Läs mer

Hallerna förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola 1-5 år

Hallerna förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola 1-5 år Hallerna förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola 1-5 år Läsår 2017/2018 Hallerna förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/2017 Förskolan Villekulla Avdelning Norrgården

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/2017 Förskolan Villekulla Avdelning Norrgården 2016 Barn och utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/2017 Förskolan Villekulla Avdelning Norrgården Norrgårdens vision: Trygghet, glädje, utveckling! INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Lokal arbetsplan för Löderups förskola. Fastställd

Lokal arbetsplan för Löderups förskola. Fastställd Lokal arbetsplan för Löderups förskola Fastställd 2015-09-11 Del 1: Vår gemensamma grund Arbetsplanens syfte Löderups förskola En lärande organisation Del 2: Vårt arbete Normer och värden Social emotionell

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Lillegården 2014

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Lillegården 2014 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola Lillegården 2014 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 4 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas... 4 I Trollhättan

Läs mer

Lärande och utveckling genom trygghet, glädje, lust och engagemang

Lärande och utveckling genom trygghet, glädje, lust och engagemang Verksamhetsplan för förskolan Tångens förskola Verksamhetsplan för förskolorna i Systematiskt kvalitetsarbete Lärande och utveckling genom trygghet, glädje, lust och engagemang Strömstads pedagogiska helhetsidé

Läs mer

Vi ser hela dagen som ett lärande och vi arbetar medvetet med att ge barnen tid, utrymme och inflytande.

Vi ser hela dagen som ett lärande och vi arbetar medvetet med att ge barnen tid, utrymme och inflytande. Kvalitetsberättelse Vår förskola/förskoleklass/fritidshem/skola Vår förskola ligger i ett centralt villaområde nära älven och med gångavstånd till kommunala anläggningar. Vi erbjuder en pedagogisk verksamhet

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2014

LOKAL ARBETSPLAN 2014 LOKAL ARBETSPLAN 2014 FÖRSKOLA: Västertorps förskola 1. UNDERLAG - Våga Visa-enkäten riktad till föräldrar - Självvärdering, riktad till pedagoger - TRAS och MIO - Handlingsplanen - Utvecklingssamtalshäftet

Läs mer

Grovplanering avdelning Rosa VT-13 Tema saga Nalle Phu och hans vänner

Grovplanering avdelning Rosa VT-13 Tema saga Nalle Phu och hans vänner Grovplanering avdelning Rosa VT-13 Tema saga Nalle Phu och hans vänner Avdelningen Rosa avdelning har barn i åldern 1-3 år och ca:18-20 barn. Arbetslaget består av Eivor som är avdelningsansvarig, Melek,

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2014/15. Förskolan Björnen. Avdelning Stora Björn

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2014/15. Förskolan Björnen. Avdelning Stora Björn Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2014/15 Förskolan Björnen Avdelning Stora Björn 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning sidan 4 Förutsättningar sidan

Läs mer

Kvalitetsdokument för läsåret 2013/2014

Kvalitetsdokument för läsåret 2013/2014 Kvalitetsdokument för läsåret 2013/2014 Beskrivning av förskolan och dess verksamhet. Förskolan I Ur och Skur Äventyret Förskolan I Ur och Skur Äventyret är en fristående förskola med friluftsliv som profilering.

Läs mer

Lokal arbetsplan År 2009 Uppdatering år 2010

Lokal arbetsplan År 2009 Uppdatering år 2010 Lokal arbetsplan År 2009 Uppdatering år 2010 Solvägens förskola består av 2 avdelningar Junibacken 1år-2,5år 15 barn Saltkråkan 2,5år-5år 22 barn På Junibacken arbetar: Maria 100%, barnskötare Kicki 100

Läs mer

Backlura förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Backlura förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Backlura förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2017/2018 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola

Läs mer

Mjölnargränds förskola

Mjölnargränds förskola Mjölnargränds förskola Avdelning Orange Syftet med denna arbetsplan är att: Tydliggöra förskolans uppdrag utifrån olika styrdokument. Tydliggöra förskolan Mjölnargränds egna utvecklingsområden 2018/2019

Läs mer

Ekeby förskolas likabehandlingsplan

Ekeby förskolas likabehandlingsplan Ekeby förskolas likabehandlingsplan förskolechef Ulrica Strömberg Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet a för planen Ulrica Strömberg, förskolechef samt Belinda Lundin

Läs mer

Kvalitetsredovisning

Kvalitetsredovisning Förskoleavdelningen Kvalitetsredovisning 2015-2016 Organisation Avdelning: Planeten Åldersindelning (antal per födelseår): 2011-2 st 2012-7 st 2013-4 st 2014-5 st 2015-1 st Antal barn: 19 Antal pojkar:

Läs mer

Arbetsplan Pilen handlingsplan. Förskolan Bofinken 2010/2011 Vision: Lärande ger glädje och möjligheter

Arbetsplan Pilen handlingsplan. Förskolan Bofinken 2010/2011 Vision: Lärande ger glädje och möjligheter Arbetsplan Pilen handlingsplan Förskolan Bofinken 2010/2011 Vision: Lärande ger glädje och möjligheter Innehållsförteckning 1. Förskolans verksamhet och förutsättningar...3 2. Kvalitetsarbetet...3 3. Utvecklingsåtaganden...4

Läs mer

Kvalitetsdokument Förskolor 2016 (läå 2015/2016) Re 306 Kevinge

Kvalitetsdokument Förskolor 2016 (läå 2015/2016) Re 306 Kevinge Kvalitetsdokument Förskolor 2016 (läå 2015/2016) Re 306 Kevinge Innehållsförteckning 1 Systematiskt kvalitetsarbete i förskolan... 3 2 Mål: Information skall finnas om hur förskolor gör sin verksamhet

Läs mer

Kriterier för mätområde matematikutvecklande arbetssätt

Kriterier för mätområde matematikutvecklande arbetssätt Kriterier för mätområde matematikutvecklande arbetssätt Låg nivå röd Mellannivå gul Hög nivå grön Matematisk utforskande Arbetslaget arbetar med olika matematiska aktiviteter där barnen får använda matematik.

Läs mer

Kvalitetsredovisning

Kvalitetsredovisning Kvalitetsredovisning 2005-2006 STRÖMSTADS KOMMUN Barn & Utbildningsförvaltningen Ekens förskola Inlämnad av: Annika Back 1 Inledning Denna kvalitetsredovisning innehåller en beskrivning av i vilken mån

Läs mer

Verksamhetsplan. Tra dga rdens fo rskola 2017/2018. Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Tra dga rdens fo rskola 2017/2018. Internt styrdokument Verksamhetsplan Tra dga rdens fo rskola 2017/2018 Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. Mål och Åtgärder Beslutande: Datum och paragraf: Dokumentansvarig:

Läs mer

Kvalitetsarbete för förskolan Ekorren period 3 (jan mars), läsåret 2013.

Kvalitetsarbete för förskolan Ekorren period 3 (jan mars), läsåret 2013. Kvalitetsarbete för förskolan Ekorren period 3 (jan mars), läsåret 2013. 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvuvdmannanivå systematiskt

Läs mer

KVALITETSINDIKATOR FÖR FÖRSKOLANS VERKSAMHET 2016

KVALITETSINDIKATOR FÖR FÖRSKOLANS VERKSAMHET 2016 UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN FÖRSKOLEAVDELNINGE N KVALITETSINDIKATOR FÖR FÖRSKOLANS VERKSAMHET 2016 Självvärdering av hur arbetslaget utifrån läroplanen skapar förutsättningar för barnens utveckling och lärande.

Läs mer

Glemmingebro förskola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling

Glemmingebro förskola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Glemmingebro förskola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet och fritidshemsverksamhet Läsår 2015 1/8 Grunduppgifter

Läs mer

Kvalitetsredovisning

Kvalitetsredovisning Kvalitetsredovisning 2005-2006 STRÖMSTADS KOMMUN Barn & Utbildningsförvaltningen Tångens förskola Inlämnad av: Annika Back 1 Inledning Denna kvalitetsredovisning innehåller en beskrivning av i vilken mån

Läs mer

Marieberg förskola. Andel med pedagogisk högskoleutbildning

Marieberg förskola. Andel med pedagogisk högskoleutbildning Kvalitetsredovisningens syfte är att vara ett led i den kontinuerliga uppföljningen och utvärderingen på varje förskola. Den skall ge information om verksamheten och dess måluppfyllelse samt vilka åtgärder

Läs mer

Kvalitetsarbete på Solveigs förskolor

Kvalitetsarbete på Solveigs förskolor Kvalitetsarbete på Solveigs förskolor Verksamhetsberättelsen i vårt kvalitetsarbete på Solveigs förskolor är ett verktyg och en del i det systematiska kvalitetsarbetet. Vi reviderar den för att stämma

Läs mer

Verksamhetsplan 2017

Verksamhetsplan 2017 Verksamhetsplan. 2017 Drakens vision Draken är en plats för gemenskap, lärande, möten och vänskap. En plats där olikheter samspelar och värden skapas. Förskolans uppdrag och verksamhet Förskolans ska lägga

Läs mer

Kvalitetsdokument 2013/2014

Kvalitetsdokument 2013/2014 Kvalitetsdokument 2013/2014 Anita Haglunds Familjedaghem Pedagogisk omsorg Anita Haglunds Familjedaghem är en liten verksamhet som jag sedan hösten 2013 driver på en avdelning på Prästkragen som jag hyr

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Balltorps förskolor Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Lag om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling av barn och elever, Diskrimineringslagen 2008:567 och Skollagen

Läs mer

Förskolan Lejonkulans pedagogiska planering

Förskolan Lejonkulans pedagogiska planering 2016 Barn och utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Förskolan Lejonkulans pedagogiska planering Lejonkulans vision: Trygghet, glädje, utveckling! INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning sid. 2 2. Normer

Läs mer

Avstämning: Kontinuerligt på reflektioner och arbetslagsledarträffar, APT

Avstämning: Kontinuerligt på reflektioner och arbetslagsledarträffar, APT Barn- och utbildningsnämnden Datum 1 (8) Barn- och utbildningsförvaltningen Förskoleområde Kompassen LVP 2015/2016 FSO Kompassen 1.Förvaltningens åtagande Barn och vårdnadshavare upplever att de är trygga

Läs mer