Kvalitetsdokument 2014/2015,

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kvalitetsdokument 2014/2015,"

Transkript

1 Kvalitetsdokument 2014/2015, Förskola: Enebydungen AB Wiveca Haas VD Leena Quiles Förskolechef Fristående förskola i Danderyds kommun Förskolan har under läsåret haft barn inskrivna. Förskolan har under läsåret haft 23 pedagoger, 1 kock och 1 köksbiträde samt 3 personer på halvtid i ledning och administration. 50 % av personalen är förskollärare. Förskolan har funnits sedan Vi har behållit våra egna traditioner genom åren såsom påsklunch, midsommarfirande, skördefest, julstationer, adventssamlingar och jullunch. Vi har kravcertifierad kost till minst 90 %. Vi har två gånger per vecka vegetarisk lunch. Vi har en erfaren kock som, tillsammans med ett köksbiträde, lagar god och näringsriktig mat från grunden. Förskolan arbetar miljömedvetet. Pedagogerna medverkar till att barnen tillägnar sig ett varsamt förhållningssätt till natur och miljö och förstår sin delaktighet i

2 naturens kretslopp. I januari fick vi Grön Flagg certifiering. Vi arbetar med följande områden: nedskräpning, återvinning och återanvändning. Våra teman är närmiljö, kretslopp och konsumtion. Vi arbetar med ett språkmaterial som heter Före Bornholms modellen. Materialet förbereder vägen till läs och skrivinlärning genom att systematiskt öka barnens språkliga medvetenhet. För bornholmsmodellen möter via lek förskolebarnens nyfikenhet och lust att lära. Vi arbetar Reggio Emilia inspirerat. Det kan man läsa om på vår hemsida Kvalitetsdokument 2014/2015, Förskolor 2(10)

3 Kvalitetsdokument 2014/2015, Förskolor 3(10)

4 Kvalitetsdokument 2014/2015, Förskolor 4(10)

5 1 Systematiskt kvalitetsarbete i förskolan Beskrivning av vårt systematiska kvalitetsarbete Beskriv kortfattat hur detta har gått till under året Hösten 2014 börjar vi med en planeringsdag. Där gör vi upp en plan hur vi ska arbeta vidare för att nå vårt mål, Grön Flagg certifiering. Varje avdelning gör dessutom sin grovplanering för terminen. Hela hösten har vi kontinuerliga Grön Flagg råd där vi stämmer av vad vi gör på respektive avd, och hur vi ska gå vidare. Representanter är en från var avdelning kocken och förskolechefen. Vi har ett mycket nära samarbete mellan avdelningarna. Barnen har ett stort inflytande i arbetet med Grön Flagg. På Junibacken börjar 9 stycken nya barn födda 2012 och Gruppen fylls på och i Mars är dom fulltaliga 15 stycken barn. I år har vi våra äldsta barn födda 2009 på två olika avd. eftersom vi har 32 stycken. De har en 5-årsklubb tillsammans så de träffas kontinuerligt och har även utevistelse tillsammans. Alla avdelningar har föräldramöten under hösten. Förskolechefen försöker att medverka på samtliga, då vi har märkt att närvaro och tydlighet ger resultat. Det inger också en trygghet för pedagogerna. I oktober har vi Skördefest och skördar potatisen som vi odlat. Vi äter alla tillsammans en fantastisk buffe som till mestadels består av kravodlade grönsaker. Vi har förtroenderådsmöte i november för föräldrarna. En pedagog på respektive avdelning berättar vad de arbetar med. Ett mycket populärt inslag. Föräldrarna har ofta punkter de vill diskutera och tas upp sådant som berör hela förskolans verksamhet. Vi har förskollärarmöten var sjätte vecka. Där går vi igenom och uppdaterar likabehandlingsplanen, samarbetet på förskolan mm. December: Luciafirande, julstationer, jullunch. Utvärderingarna lämnas in. I December blir vi klara med Grön Flagg arbetet. I januari blir vi certifierade. De här två åren har hela förskolan tillsammans visat hur duktiga vi är på att samarbeta tillsammans vuxna och barn. I vår rapport skriver håll Sverige rent: Vilken toppenrapport! Ni har på ett mycket kreativt sätt jobbat med era aktiviteter. Det har varit så roligt att läsa er rapport och se vilket stort engagemang ni visar och att det smittar av sig på barnen hur ni har integrerat hållbar utveckling i er verksamhet! Härligt att läsa om barnens resonemang om potatisarna. Det verkar som ni genom ert arbetssätt har lyckats fånga barnens intresse och nyfikenhet och vilja att delta och utforska. Tänk vad bra att ni är en Kvalitetsdokument 2014/2015, Förskolor 5(10)

6 KRAV förskola, lyckos er! Januari: Planeringsdag, grovplanering för vårterminen görs. Nya inskolningar på junibacken. En pedagog kommer tillbaka från sin föräldraledighet så hon börjar arbeta på junibacken. Eftersom vi har 32 barn som ska gå till skolan i höst och det tyvärr inte finns så många barn i kön, så behöver vi ställa av en avd. Det resulterade i att vi har sagt upp tre pedagoger till hösten En process som har tagit mycket tid kraft och ledsamheter. Vi har dessutom haft några långtidssjukskrivna, så vi har gjort en del personal förändringar för att barn och föräldrar ska känna sig trygga. Vi har lyckats exemplariskt och föräldrarna är väldigt nöjda hur vi hanterat situationen. April: Påsklunch, skräpplockardag. Utvärderingarna lämnas in. I samband med förskolans dag utställning på biblioteket, sång på torget och roliga aktiviteter för barnen på gården. Midsommarfirande dans kring midsommarstången. Vi har igen visat vilket fantastiskt team vi är. Jag som förskolechef finns ständigt närvarande i pedagogernas arbete med barnen. Pedagogerna är oerhört duktiga och hjälpsamma. Vi tar del av varandras kompetenser mer nu. Utvecklingsförslag och åtgärder till nästa år Vi har haft ett mycket tufft år. Först ett stort engagemang för att få Grön Flagg certifiering. Sedan uppsägningarna. Vi ska fortsätta så som vi arbetar på förskolan. Förskolechefen ska försöka vara ännu mer närvarande i pedagogernas arbete. Arbetet med barnen är det viktigaste på förskolan. Vi ska fortsätta att arbeta som vi gör och direkt ta itu med problem om det uppstår. Vi kommer under nästa år att fortsätta med vårt Grön Flagg arbete. Tema arbetet kommer att handla om närmiljön. Kvalitetsdokument 2014/2015, Förskolor 6(10)

7 2 Mål: Information skall finnas om hur förskolor gör sin verksamhet tillgänglig för alla barn (även på hemsidor). Beskriv hur ni arbetar för att göra förskolan tillgänglig för barn med olika funktionsnedsättningar Vi arbetar ständigt med att uppdatera vår likabehandlingsplan, det är en del av vårt arbete när vi har planeringsdagar och förskollärarmöten. Vi samarbetar med logopeder, specialpedagoger och föräldrarna. Vi arbetar i små grupper med barnen så att varje barns behov tillgodoses. Vi har några barn med resursbidrag där det kontinuerligt skrivs handlingsplaner. Förskolechefen finns tillgänglig dagligen för att kunna möta pedagoger, barn och föräldrar. Verksamheten anpassas efter de behov vi för tillfället har. Analys av era insatser under året Vi ser att vi har blivit mer närvarande pedagoger, genom observationer, dokumentationer synliggör vi barnens intressen och behov. Utvecklingsförslag och åtgärder till nästa år Vi kan bli duktigare på att i ännu tidigare stadium be om handledning eller konsultation om vi är tveksamma till ett barns beteende. Bli mer tydligare gentemot föräldrar, våga ta upp frågor som man undrar över för att hjälpa barnen på bästa möjliga sätt. 3 Mål: Förskolan har en pedagogisk dokumentation som visar på barnens utveckling och lärande Beskrivning av vårt arbete med pedagogisk dokumentation av barnens utveckling och lärande Vi har arbetat mycket med pedagogisk dokumentation under de här två åren, då vi arbetat med Grön Flagg arbetet. För att kunna genomföra arbetet krävs ett nära samarbete mellan pedagoger och barn. Bifogar handlingsplan och rapporten från Grön Flagg. Ett av temaarbetena handlar om kretslopp. Barnen har planterat potatis och följt processen. Ett annat tema har varit närmiljö där man har skapat en modell av förskolan och fått in läroplansmålen i det. T ex matematik, teknik, språk. I årets utställning på biblioteket har vi utgått från Grön Flagg arbetet kopplat till läroplansmålen. Vi ser till barnens intressen inte till vilket kön barnet har. Analys Pedagogerna har utvecklats enormt. Det märks också i deras grovplaneringar och utvärderingar. Man planerar inte en ny aktivitet innan man har haft reflektionstid och utvärderat det man håller på med. Genom att vara medforskare i våra projekt skapar vi, barn och pedagoger ett lustfyllt klimat för lärande och utforskande. Kvalitetsdokument 2014/2015, Förskolor 7(10)

8 Utvecklingsförslag och åtgärder till nästa år Fortsätta med det vi gör. 4 Mål: Förskolan stimulerar och utmanar barnens språkliga förmåga Beskrivning av vårt arbete med att stimulera och utmana barns språkliga förmåga Vi använder oss av ett material som heter Före Bornholms modellen, en läs och språkförberedande metod. Vi läser så ofta som möjligt för barnen, enskilt och i grupp. Rim och ramsor är ett naturligt inslag i vår verksamhet. Detta gör barnen medvetna om språkets form och på ord som rimmar bland annat. Genom sång och rytmik tränas barnens språkutveckling. Vi har gemensamma sångsamlingar en gång per månad. Samlingar i små grupper gör det möjligt att tillgodose varje barns behov. I samband förs samtal där både barn och pedagoger deltar. På flera avd. har de rim och ramsor fastsatta på borden och barnen samtalar kring dessa. Vi går kontinuerligt till biblioteket och lånar litteratur. De yngsta barnen får se teaterföreställningar på biblioteket. De äldre barnen åker in till stan på teater. Analys Barnen får en ökad språklig medvetenhet och skriftspråket leks fram, när vi möter dem i den utvecklingsfas där de befinner sig. Pedagogerna ser hos de äldre barnen hur skriftspråket växer fram. Utvecklingsförslag och åtgärder till nästa år Fortsätta med det arbete vi gör. Inspireras av andra kollegor genom våra möten. Öka samarbetet ytterligare mellan avdelningarna. Fortsätta med Bornholms modellen. 5 Mål: Förskolan stimulerar och utmanar barnens matematiska tänkande Beskrivning av vårt arbete med att stimulerar och utmanar barnens matematiska tänkande Vi använder oss av räkneramsor. Vi räknar allt i våra dagliga situationer, t ex vid dukning, delar frukt, antal barn. Matteburkar, problemlösningar, mattehörna med olika plockisar, mönster och former. Sorterar, klassificerar och bekantar sig med siffror. I år har vi använt oss av återvinningsmaterial. Byggt modeller, bowlingklot mm. Analys Barnen får en förförståelse för matematik. Vi tar vara på de vardagliga situationerna.vi utmanar barnen med problemlösningar och klassificeringar vilket leder till att matematiken blir synlig, inspirerande, utmanande och lustfylld. Kvalitetsdokument 2014/2015, Förskolor 8(10)

9 Utvecklingsförslag och åtgärder till nästa år Fortsätta med det vi gör. Vid föräldramöten ska vi bli ännu tydligare på att berätta hur vi arbetar med matematik i vår verksamhet. 6 Mål: Förskolan använder digitala lärverktyg/hjälpmedel för att stimulera barnens utveckling Beskrivning och konkreta exempel från verksamheten Pedagogerna skriver veckobrev och dessa skickas ut med e-post. Vi söker information via dator. Vi har nu office 365 som gör det enklare för pedagogerna att skriva och skicka e-post där de befinner sig. Det underlättar också arbetet för förskolechefen eftersom de sköter sin kontakt med föräldrarna via e-post själva. Kamera/filmkamera används flitigt för dokumentation och till portfolio. Vi använder digitala fotoramar på avdelningarna. Vi har en stor skrivare som vi kan skriva ut bilder från. Analys Vi är duktiga på att använda den tekniken vi har, men vi önskar att det hade funnits möjlighet till att köpa in lär plattor. Då främst till att söka information med barnen, fota tillsammans med barnen. Ett hjälpmedel för pedagogerna. Vad vi inte får underskatta det är, hur vi kommunicerar med barnen. Utvecklingsförslag och åtgärder till nästa år Fortsätta med det vi gör. Önskemål inköp av lär plattor. 7 Mål: Andelen förskollärare i förskolan ska vara lägst 50 % Beskrivning av nuläget på vår förskola Vi har uppnått målen. Analys Vi var tvungna att säga upp några pedagoger p.g. a arbetsbrist. Den pedagogen som var sist anställd var en förskollärare, men vi kunde undanta henne från listan. Viket vi också gjorde. Utvecklingsförslag och åtgärder till nästa år/ långsiktig lösning Vi har börjat att ta vara mer på varandras kompetenser. Vilket gör att arbetsuppgifterna fördelas och fler har en inblick i verksamhetens organisation. Kvalitetsdokument 2014/2015, Förskolor 9(10)

10 8 Nyckeltal Ur Våga Visa; kundenkät och självvärdering Värden anges i procent - nöjda + mycket nöjda. Ur Våga Visa; kundenkät och självvärdering VÅGA VISA, i procent KUNDENKÄT 2013 KUNDENKÄT 2014 "Alla föräldrar anser att barnen känner sig trygga" 96 % 96 % 96 % "Det är arbetsro i barngruppen" 80 % 78 % 78 % Kommentarer och analys till nyckeltal KUNDENKÄT 2015 Arbetsro är ett laddat ord. Vi fick dock ett mycket gott betyg från Våga Visa. Enebydungens förskola präglas av barnens och pedagogernas goda arbetsklimat där det råder stor kreativitet och aktivitet, men även arbetsro. Barnen möter kunniga och engagerande pedagoger. Det råder ett respektfullt förhållningssätt bland barn och vuxna i förskolan och ett gott samarbete mellan pedagogerna. Kvalitetsdokument 2014/2015, Förskolor 10(10)

Kvalitetsdokument 2015/2016

Kvalitetsdokument 2015/2016 Kvalitetsdokument 2015/2016 Förskola: Enebydungen AB Wiveca Haas VD Leena Quiles Förskolechef Fristående förskola i Danderyds kommun. Förskolan har under läsåret haft 84-100 barn inskrivna. Förskolan har

Läs mer

Kvalitetsdokument Förskolor 2018 (läå 2017/2018) Förskola Enebydungen AB Wiveca Haas VD Leena Quiles Förskolechef

Kvalitetsdokument Förskolor 2018 (läå 2017/2018) Förskola Enebydungen AB Wiveca Haas VD Leena Quiles Förskolechef (läå 2017/2018) Förskola Enebydungen AB Wiveca Haas VD Leena Quiles Förskolechef Fristående förskola i Danderyds kommun. Förskolan har under läsåret haft 96 barn inskrivna. Förskolan har under läsåret

Läs mer

Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 310 Altorp

Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 310 Altorp Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 310 Altorp Innehållsförteckning 1 Mål: Förskolan har en pedagogisk dokumentation som visar på barnens utveckling och lärande... 3 2 Mål: Förskolan stimulerar

Läs mer

Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 309 Sätra Äng

Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 309 Sätra Äng Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 309 Sätra Äng Innehållsförteckning 1 Mål: Förskolan har en pedagogisk dokumentation som visar på barnens utveckling och lärande... 3 2 Mål: Förskolan

Läs mer

Kvalitetsdokument Baduhilds förskola (läå 2014/2015) Lek- och lärandemiljön ska väcka varje barns nyfikenhet, lust och intresse att lära!

Kvalitetsdokument Baduhilds förskola (läå 2014/2015) Lek- och lärandemiljön ska väcka varje barns nyfikenhet, lust och intresse att lära! Kvalitetsdokument Baduhilds förskola (läå 2014/2015) Lek- och lärandemiljön ska väcka varje barns nyfikenhet, lust och intresse att lära! Innehållsförteckning 1 Systematiskt kvalitetsarbete i förskolan...

Läs mer

Kvalitetsdokument 2012/2013, Förskolor. Grindstugans Förskola

Kvalitetsdokument 2012/2013, Förskolor. Grindstugans Förskola Kvalitetsdokument 2012/2013, Förskolor Grindstugans Förskola 1 Mål: Förskolan har en pedagogisk dokumentation som visar på barnens utveckling och lärande I den dagliga verksamheten används kameror och

Läs mer

Kvalitetsdokument Kevinge förskola (läå 2014/2015)

Kvalitetsdokument Kevinge förskola (läå 2014/2015) Kvalitetsdokument Kevinge förskola (läå 2014/2015) Välkomna! Kevinge förskola är en kommunal förskola i västra Danderyd med fyra avdelningar för barn i åldern 1-5 år. Förskolan ligger centralt och naturskönt

Läs mer

Kvalitet på Sallerups förskolor

Kvalitet på Sallerups förskolor Kvalitet på Sallerups förskolor Våra förskolor på Sallerups förskolors rektorsområde är, Munkeo förskola, Nunnebo förskola, Jonasbo förskola och Toftabo förskola. Antalet avdelningar är 12 och antalet

Läs mer

Kvalitetsdokument 2014, Pärlans förskola (i kommunal regi)

Kvalitetsdokument 2014, Pärlans förskola (i kommunal regi) Kvalitetsdokument 2014, Pärlans förskola (i kommunal regi) Det var en gång för länge sedan, mer än 40 år. Då tog herrarna på slottet ett stort beslut. På ängen bakom allén av björkar, där skulle ett hus

Läs mer

Kvalitetsdokument 2014/2015, Charlottenbergs förskola

Kvalitetsdokument 2014/2015, Charlottenbergs förskola Kvalitetsdokument 2014/2015, Charlottenbergs förskola Charlottenbergs förskola består av 3 avdelningar, 2 småbarnsavdelningar 1-3 år och 1 avdelning för 4-5 åringar. S2H Förskolor har profilering Matematik,

Läs mer

Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 314 Pärlan

Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 314 Pärlan Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 314 Pärlan Innehållsförteckning 1 Mål: Förskolan har en pedagogisk dokumentation som visar på barnens utveckling och lärande... 3 2 Mål: Förskolan stimulerar

Läs mer

Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 304 Rosenvägen

Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 304 Rosenvägen Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 304 Rosenvägen Innehållsförteckning 1 Mål: Förskolan har en pedagogisk dokumentation som visar på barnens utveckling och lärande... 3 2 Mål: Förskolan

Läs mer

Kvalitetsdokument 2012/2013, Enebybergs Montessoriförskola

Kvalitetsdokument 2012/2013, Enebybergs Montessoriförskola Kvalitetsdokument 2012/2013, Enebybergs Montessoriförskola Innehållsförteckning 1 Mål: Förskolan har en pedagogisk dokumentation som visar på barnens utveckling och lärande... 3 2 Mål: Förskolan stimulerar

Läs mer

Kvalitetsanalys för Lyckolundens föräldrakooperativ läsåret 2013/14

Kvalitetsanalys för Lyckolundens föräldrakooperativ läsåret 2013/14 Datum 1 (9) Kvalitetsanalys för Lyckolundens föräldrakooperativ läsåret 2013/14 Varje förskola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen.

Läs mer

Charlottenbergs förskola Kvalitetsdokument Förskolor 2016 (läsåret 2015/2016)

Charlottenbergs förskola Kvalitetsdokument Förskolor 2016 (läsåret 2015/2016) Charlottenbergs förskola Kvalitetsdokument Förskolor 2016 (läsåret 2015/2016) Charlottenberg består av tre avdelningar i nuläget. Det är två yngrebarnsavdelningar och en storbarnsavdelning. Vi är 10 pedagoger

Läs mer

Verksamhetsplan. Åbytorps förskola Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Åbytorps förskola Internt styrdokument Verksamhetsplan Åbytorps förskola 2017-2018 Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. Mål och Åtgärder Beslutande: Datum och paragraf: Dokumentansvarig:

Läs mer

Mjölnargränds förskola

Mjölnargränds förskola Mjölnargränds förskola Avdelning Orange Syftet med denna arbetsplan är att: Tydliggöra förskolans uppdrag utifrån olika styrdokument. Tydliggöra förskolan Mjölnargränds egna utvecklingsområden 2018/2019

Läs mer

Kvalitetsdokument 2013/2014

Kvalitetsdokument 2013/2014 Kvalitetsdokument 2013/2014 Anita Haglunds Familjedaghem Pedagogisk omsorg Anita Haglunds Familjedaghem är en liten verksamhet som jag sedan hösten 2013 driver på en avdelning på Prästkragen som jag hyr

Läs mer

BLOMMANS GROVPLANERING OCH MÅL VT 2015

BLOMMANS GROVPLANERING OCH MÅL VT 2015 BLOMMANS GROVPLANERING OCH MÅL VT 2015 En vanlig vecka på Blomman: Vi går ut varje morgon efter frukost, kl.9.30 äter vi frukt tillsammans ute. Efter detta går vi in i våra grupper och arbetar till 10.45.

Läs mer

Västra Vrams strategi för 2015-2016

Västra Vrams strategi för 2015-2016 Västra Vrams strategi för 2015-2016 Västra Vrams förskola den lilla förskolan med det stora hjärtat 1 Vår vision Lek, lärande och utveckling i ett positivt, välkomnande, tryggt och öppet klimat och i en

Läs mer

Kvalitetsredovisning

Kvalitetsredovisning Kvalitetsredovisning 2005-2006 STRÖMSTADS KOMMUN Barn & Utbildningsförvaltningen Tångens förskola Inlämnad av: Annika Back 1 Inledning Denna kvalitetsredovisning innehåller en beskrivning av i vilken mån

Läs mer

Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 311 Baduhild

Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 311 Baduhild Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 311 Baduhild Innehållsförteckning 1 Mål: Förskolan har en pedagogisk dokumentation som visar på barnens utveckling och lärande... 3 2 Mål: Förskolan

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2018-2019 Tra dga rdens fo rskola Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Reviderad: 2018-05-14 Gäller till: 2019-06-30

Läs mer

Pedagogisk planering. Älvbackens förskola

Pedagogisk planering. Älvbackens förskola Pedagogisk planering Älvbackens förskola 2017-2018 Organisation BARN- OCH UTBILDNINGSCHEF Lena Hannu Tel. 0927-72050 FÖRSKOLECHEF Birgitta Nilsson Tel. 0927-72051 ÄLVBACKENS FÖRSKOLA Ekmansväg 12 G 957

Läs mer

Arbetsplan. Killingens förskola

Arbetsplan. Killingens förskola Arbetsplan Killingens förskola 2016-2017 Inledning Killingen är förskola med endast en avdelning som utgörs av 24 barn i åldrarna 1-5 och 5 pedagoger samt en kock som tillagar lunch och mellanmål. Förskolan

Läs mer

Avdelningen Gula. Handlingsplan för Markhedens Förskola 2013/ Sid 1 (14) V A L B O F Ö R S K O L E E N H E T

Avdelningen Gula. Handlingsplan för Markhedens Förskola 2013/ Sid 1 (14) V A L B O F Ö R S K O L E E N H E T 2011-10-17 Sid 1 (14) Handlingsplan för Markhedens Förskola Avdelningen Gula 2013/2014 V A L B O F Ö R S K O L E E N H E T Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (14) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN

Läs mer

Verksamhetsplan. Lillhedens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Lillhedens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument Verksamhetsplan Lillhedens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och åtgärder Dokumentansvarig: Förskolechef Gäller till:

Läs mer

Kvalitetsredovisning

Kvalitetsredovisning Förskoleavdelningen Kvalitetsredovisning 2015-2016 Organisation Avdelning: Planeten Åldersindelning (antal per födelseår): 2011-2 st 2012-7 st 2013-4 st 2014-5 st 2015-1 st Antal barn: 19 Antal pojkar:

Läs mer

Namn: Pedagogisk planering för enskilda barnet. I samverkan med vårdnadshavare. Höstterminen 2013

Namn: Pedagogisk planering för enskilda barnet. I samverkan med vårdnadshavare. Höstterminen 2013 Namn: Pedagogisk planering för enskilda barnet I samverkan med vårdnadshavare Höstterminen 2013 Trygghet, normer och värden: Vad kan vi pedagoger göra för att (namn) ska kunna känna sig mer trygg på Stegatorp

Läs mer

Kvalitetsdokument Borgens förskola (läå 2014/2015)

Kvalitetsdokument Borgens förskola (läå 2014/2015) Kvalitetsdokument Borgens förskola (läå 2014/2015) Välkommen Förskolan Borgen är en kommunal förskola i västra Danderyd med 4 avdelningar för barn 1-5 år. Förskolan Borgen ligger naturskönt vid Edsviken

Läs mer

Kvalitetsanalys för Nyckelpigan läsåret 2014/15

Kvalitetsanalys för Nyckelpigan läsåret 2014/15 Datum 1 (11) Kvalitetsanalys för Nyckelpigan läsåret 2014/15 Varje förskola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen. Denna kvalitetsanalys

Läs mer

Lärande och utveckling genom trygghet, glädje, lust och engagemang

Lärande och utveckling genom trygghet, glädje, lust och engagemang Verksamhetsplan för förskolan Tångens förskola Verksamhetsplan för förskolorna i Systematiskt kvalitetsarbete Lärande och utveckling genom trygghet, glädje, lust och engagemang Strömstads pedagogiska helhetsidé

Läs mer

Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 324 Kornvägen

Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 324 Kornvägen Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 324 Kornvägen Innehållsförteckning 1 Mål: Förskolan har en pedagogisk dokumentation som visar på barnens utveckling och lärande... 3 2 Mål: Förskolan

Läs mer

Kållekärrs förskolor Arbetsplan augusti 2017 juni 2018

Kållekärrs förskolor Arbetsplan augusti 2017 juni 2018 Kållekärrs förskolor Arbetsplan augusti 2017 juni 2018 Ansvarig rektor/förskolechef Namn Pia Johnsson Datum 2017-09-05 Tjörn Möjligheternas ö Enhetens namn Kållekärrs förskolor Enheten ansvarar för följande

Läs mer

Marieberg förskola. Andel med pedagogisk högskoleutbildning

Marieberg förskola. Andel med pedagogisk högskoleutbildning Kvalitetsredovisningens syfte är att vara ett led i den kontinuerliga uppföljningen och utvärderingen på varje förskola. Den skall ge information om verksamheten och dess måluppfyllelse samt vilka åtgärder

Läs mer

S K V A L I T E T S G A R A N T I

S K V A L I T E T S G A R A N T I K V A L I T E T S G A R A N T I 1 (6) Giltig fr.o.m. 2009-01-01 Giltig t.o.m. 2009-12-31 Sabbatsbergs förskolor Kastanjebacken, Orion och Torsgränd Här får du en spännande och lustfylld resa i lärandet

Läs mer

Kvalitetsdokument 2014, Altorps förskola (i kommunal regi)

Kvalitetsdokument 2014, Altorps förskola (i kommunal regi) Kvalitetsdokument 2014, Altorps förskola (i kommunal regi) Innehållsförteckning 1 Mål: Förskolan har en pedagogisk dokumentation som visar på barnens utveckling och lärande... 3 2 Mål: Förskolan stimulerar

Läs mer

Förskolan Sjöstjärnan

Förskolan Sjöstjärnan K V A L I T E T S G A R A N T I Sid 1 (6) Förskolan Sjöstjärnan Förskolan med fokus på sång och musik En verksamhetsidé har tagits fram för förskoleverksamheten i Älvsjö - Förskolebarnens framtidstro vår

Läs mer

Lokal arbetsplan la sa r 2014/15

Lokal arbetsplan la sa r 2014/15 Lokal arbetsplan la sa r 2014/15 Förskolan Bäcken Sunne kommun Postadress Besöksadress Telefon och fax Internet Giro och org nr Sunne Kommun Sunne RO växel www.sunne.se 744-2684 bankgiro 40. Skäggebergsskolan

Läs mer

Förskolechef Beskrivning av förskolan

Förskolechef Beskrivning av förskolan Kvalitetsanalys för (Da Vinciskolan) läsåret 2011/12 Varje förskola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen. Denna kvalitetsanalys

Läs mer

Avdelning Blå. Handlingsplan för Markhedens Förskola 2015/ Sid 1 (17) V A L B O F Ö R S K O L E E N H E T. Tfn (vx),

Avdelning Blå. Handlingsplan för Markhedens Förskola 2015/ Sid 1 (17) V A L B O F Ö R S K O L E E N H E T. Tfn (vx), 2011-10-17 Sid 1 (17) Handlingsplan för Markhedens Förskola Avdelning Blå 2015/2016 V A L B O F Ö R S K O L E E N H E T Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (17) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål

Läs mer

Kvalitetsdokument 2014/2015, Enebybergs Montessoriförskola

Kvalitetsdokument 2014/2015, Enebybergs Montessoriförskola Kvalitetsdokument 2014/2015, Enebybergs Montessoriförskola Innehållsförteckning 1 Systematiskt kvalitetsarbete i förskolan... 4 2 Mål: Information skall finnas om hur förskolor gör sin verksamhet tillgänglig

Läs mer

Kvalitetsdokument 2013/2014

Kvalitetsdokument 2013/2014 Kvalitetsdokument 2013/2014 Förskolans pedagogiska idè På Grindstugan har vi påbörjat processen i att arbetar vi Reggio Emilia inspirerat Vi erbjuder en rolig, lustfylld och lärande verksamhet utifrån

Läs mer

Mjölnargränds förskola

Mjölnargränds förskola Mjölnargränds förskola Avd. Orange Syftet med denna arbetsplan är att: Tydliggöra förskolans uppdrag utifrån olika styrdokument. Tydliggöra förskolan Mjölnargränds egna utvecklingsområden 2018/2019 Synliggöra

Läs mer

Kvalitetsarbete i förskolan LOKAL ARBETSPLAN 2014-2015

Kvalitetsarbete i förskolan LOKAL ARBETSPLAN 2014-2015 Kvalitetsarbete i förskolan LOKAL ARBETSPLAN 2014-2015 Förskola/avdelning Fyrås förskola Ort Fyrås Hammerdal Ansvarig förskolchef Ewa Ottosson Kontaktinformation Fyrås förskola småfattran Fyrås 565 830

Läs mer

Mjölnargränds förskola

Mjölnargränds förskola Mjölnargränds förskola Avd. Orange Syftet med denna arbetsplan är att: Tydliggöra förskolans uppdrag utifrån olika styrdokument. Tydliggöra förskolan Mjölnargränds egna utvecklingsområden 2017/2018 Synliggöra

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN VÄTTERN

LOKAL ARBETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN VÄTTERN LOKAL ARBETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN VÄTTERN Förskolan Vättern är en förskola med estetisk inriktning och är integrerad i Vätternskolan. Vi finns på Ulaxgatan, Ekön med närhet till Bondebacka. I vårt temaarbete

Läs mer

Kvalitetsanalys för Växthusets förskola läsåret 2013/14

Kvalitetsanalys för Växthusets förskola läsåret 2013/14 1 (6) Datum Kvalitetsanalys för Växthusets förskola läsåret 2013/14 Varje förskola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen. Denna

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Junibacken

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Junibacken Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018-2019 Förskolan Junibacken 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning och förutsättningar sidan 4 Normer och värden

Läs mer

Kvalitetsdokument Förskolor 2016 (läå 2015/2016) Re 311 Baduhild

Kvalitetsdokument Förskolor 2016 (läå 2015/2016) Re 311 Baduhild Kvalitetsdokument Förskolor 2016 (läå 2015/2016) Re 311 Baduhild Innehållsförteckning 1 Systematiskt kvalitetsarbete i förskolan... 3 2 Mål: Information skall finnas om hur förskolor gör sin verksamhet

Läs mer

Förskoleavdelningen. Gemensam Arbetsplan för Förskolan i Fagersta 2015-2017

Förskoleavdelningen. Gemensam Arbetsplan för Förskolan i Fagersta 2015-2017 Förskoleavdelningen Gemensam Arbetsplan för Förskolan i Fagersta 2015-2017 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund sida 3 2. Mål och riktlinjer sida 4-9 2.1 Normer och värden sida 4 2.2 Utveckling

Läs mer

Jollens mål för vårterminen 2017, med fokus Natur och teknik

Jollens mål för vårterminen 2017, med fokus Natur och teknik Jollens mål för vårterminen 2017, med fokus Natur och teknik Normer och värden - Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin förmåga att upptäcka, reflektera över och ta ställning till olika

Läs mer

Vasaparkens förskolor

Vasaparkens förskolor K V A L I T E T S G A R A N T I Sid 1 (5) 1.2.1.-54/2011 Vasaparkens förskolor Lekfullt lärande och omsorg om barnen. Barn, vårdnadshavare och besökare ska känna sig välkomna till våra förskolor. Vår verksamhet

Läs mer

Arbetsplan 2016/2017 för förskolorna:

Arbetsplan 2016/2017 för förskolorna: Arbetsplan 2016/2017 för förskolorna: Eklunda Ekängen Fåraherden Gåsapigan Höskullen Kryddgården I Ur och Skur Lergöken Stallbacken Äventyret Örebro kommun Förvaltningen förskola och skola Förskolorna

Läs mer

Neglinge gårds förskola. Nacka kommun

Neglinge gårds förskola. Nacka kommun Neglinge gårds förskola Nacka kommun Observationen genomfördes av: Inger Dobson Ekerö kommun Anita Fröberg Ekerö kommun v 19 2017 Innehållsförteckning Inledning Om Våga visa Kort om förskolan Observatörernas

Läs mer

Förskolan Sjöstjärnan

Förskolan Sjöstjärnan K V A L I T E T S G A R A N T I Sid 1 (6) Förskolan Sjöstjärnan F ö r s k o lan med fokus på sång och musik En verksamhetsidé har tagits fram för förskoleverksamheten i Älvsjö - Förskolebarnens framtidstro

Läs mer

Verksamhetsplan för Åbytorps Förskola 2015-2016

Verksamhetsplan för Åbytorps Förskola 2015-2016 Enheter Verksamhetsplan för Åbytorps Förskola 2015-2016 Geten 1-3 år Gurkan 3-5 år Leoparden 3-5 år Kantarellen 1-5 år Blåsippan 1-5 år Verksamheter Förskola för barn från 1-5 år Förutsättningar Inskrivna

Läs mer

Förskolan Regnbågen är en förskola med tre avdelningar, Solen, Månen och Stjärnan.

Förskolan Regnbågen är en förskola med tre avdelningar, Solen, Månen och Stjärnan. Lokal arbetsplan verksamhetsåret 2015 2016 151118 Förskolan Regnbågen avdelning Solen, Månen, Stjärnan 1 Vår förskola Förskolan Regnbågen är en förskola med tre avdelningar, Solen, Månen och Stjärnan.

Läs mer

Kvalitetsredovisning

Kvalitetsredovisning Kvalitetsredovisning 2009 STRÖMSTADS KOMMUN Barn & Utbildningsförvaltningen Arkens förskola Inlämnad av: Annika Back 1 Innehållsförteckning Inledning Förskolans styrdokument sidan 3 Organisation.. sidan

Läs mer

Kvalitetsarbete i förskolan

Kvalitetsarbete i förskolan Kvalitetsarbete i förskolan Läsåret 2017-2018 Förskola/avdelning Fyrås förskola Ort Fyrås Ansvarig förskolechef Ewa Ottosson Kontaktinformation Fyrås förskola småfattran Fyrås 565 833 41 Hammerdal 0644-320

Läs mer

Gemensam Arbetsplan för Förskolan Innehållsförteckning:

Gemensam Arbetsplan för Förskolan Innehållsförteckning: Förskoleavdelningen Gemensam Arbetsplan för Förskolan 2011-2013 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund sida 3 2. Mål och riktlinjer sida 4-9 2.1 Normer och värden sida 4 2.2 Utveckling och lärande

Läs mer

Arbetsplan 2015/2016 för förskolorna:

Arbetsplan 2015/2016 för förskolorna: Arbetsplan 2015/2016 för förskolorna: Eklunda Ekängen Fåraherden Gåsapigan Höskullen Kryddgården I Ur och Skur Lergöken Stallbacken Äventyret Örebro kommun Skolområdet Ängen orebro.se Innehållsförteckning

Läs mer

Verksamhetsplan. Tra dga rdens fo rskola 2017/2018. Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Tra dga rdens fo rskola 2017/2018. Internt styrdokument Verksamhetsplan Tra dga rdens fo rskola 2017/2018 Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. Mål och Åtgärder Beslutande: Datum och paragraf: Dokumentansvarig:

Läs mer

Mål, genomförande, måluppfyllelse och bedömning

Mål, genomförande, måluppfyllelse och bedömning Kvalitetsredovisning för Snickargårdens förskola läsåret 2009/2010 Inledning Enligt förordning skall varje förskola årligen upprätta en kvalitetsredovisning. Den skall bland annat innehålla en bedömning

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete Gubbo förskola 2012/2013

Systematiskt kvalitetsarbete Gubbo förskola 2012/2013 Systematiskt kvalitetsarbete Gubbo förskola 2012/2013 Barnantal Gubbo Förskola Systematiskt kvalitetsarbete Gubbo Förskola Födda -08 Födda -09 Födda -10 Födda -11 Födda -12 7 st 5 st 5 st 2 st 3 st Personal

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING FÖR GRÄFSNÄS FSK 2011-2012

KVALITETSREDOVISNING FÖR GRÄFSNÄS FSK 2011-2012 KVALITETSREDOVISNING FÖR GRÄFSNÄS FSK 2011-2012 120828 Beskrivning av verksamheten 120828 Gräfsnäs förskola ligger naturskönt i anslutning till Gräfsnäs slottspark. Från förskolan har man utsikt över sjön

Läs mer

Verksamhetsplan. Norrga rdens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Norrga rdens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument Verksamhetsplan Norrga rdens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och åtgärder Dokumentansvarig: Förskolechef Gäller

Läs mer

Arbetsplan för Förskolan Nolängen Läsåret 2016/2017

Arbetsplan för Förskolan Nolängen Läsåret 2016/2017 160415 Arbetsplan för Förskolan Nolängen Läsåret 2016/2017, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn- och ungdomsförvaltningens

Läs mer

Kvalitetsdokument 2014/2015, Idala förskola

Kvalitetsdokument 2014/2015, Idala förskola Kvalitetsdokument 2014/2015, Idala förskola Idala förskola består detta året av 2 grupper, 1 småbarnsgrupp 1-3 år och 1 för 4-5 åringar. S2H Förskolor har profilering Matematik, Idrott och Natur. Vi arbetar

Läs mer

Verksamhetsplan Borgens förskola Avdelning Draken 2015-2016

Verksamhetsplan Borgens förskola Avdelning Draken 2015-2016 Verksamhetsplan Borgens förskola Avdelning Draken 2015-2016 September 2015 Verksamhetsplan för Borgens förskola, avdelning Draken 2015-2016 Enhet Borgens förskola Draken 1-5 år Förutsättningar 23 barn

Läs mer

September 2015. Verksamhetsplan för Lillhedens förskola - 2015/2016. Förutsättningar. Verksamhetsidé vision. Enhetens årshjul.

September 2015. Verksamhetsplan för Lillhedens förskola - 2015/2016. Förutsättningar. Verksamhetsidé vision. Enhetens årshjul. September 2015 Verksamhetsplan för Lillhedens förskola - 2015/2016 Förutsättningar 25 inskrivna barn 2 avdelningar, Nyckelpigan 1-3 år och Fjärilen 3-5 år 2 förskollärare och 3 barnskötare Förskolan ligger

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete ht12/vt13 Rönnbäret

Systematiskt kvalitetsarbete ht12/vt13 Rönnbäret Läroplanens mål 1.1 Normer och värden. Förskolan skall aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla förståelse för vårt samhälles gemensamma demokratiska värderingar och efterhand omfatta

Läs mer

Kvalitetsdokument 2012/2013, Pedagogisk omsorg. Nora familjedaghem

Kvalitetsdokument 2012/2013, Pedagogisk omsorg. Nora familjedaghem Kvalitetsdokument 2012/2013, Pedagogisk omsorg Nora familjedaghem Innehållsförteckning 1 Mål: Pedagogisk omsorg har en pedagogisk dokumentation som visar på barnens utveckling och lärande... 6 2 Mål: Pedagogisk

Läs mer

Vi ser hela dagen som ett lärande och vi arbetar medvetet med att ge barnen tid, utrymme och inflytande.

Vi ser hela dagen som ett lärande och vi arbetar medvetet med att ge barnen tid, utrymme och inflytande. Kvalitetsberättelse Vår förskola/förskoleklass/fritidshem/skola Vår förskola ligger i ett centralt villaområde nära älven och med gångavstånd till kommunala anläggningar. Vi erbjuder en pedagogisk verksamhet

Läs mer

REDOVISNING KVALITETSARBETE/ SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE LÄSÅRET 2012/13.

REDOVISNING KVALITETSARBETE/ SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE LÄSÅRET 2012/13. REDOVISNING KVALITETSARBETE/ SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE LÄSÅRET 2012/13. Förskola pedagogisk omsorg. Enhet: Kärna Förskoleenhet Förskolechef: Linda Hellberg Gustafson 1. PRESENTATION AV ENHETEN. Enheten

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN AVD. Ekorren 2012-2013

VERKSAMHETSPLAN AVD. Ekorren 2012-2013 VERKSAMHETSPLAN AVD. Ekorren 2012-2013 Beskrivning av verksamheten Skogsgläntans förskola ingår i Nättraby rektorsområde och består av tre avdelningar Ekorren (1-2 år), Fjärilen (3-4 år) och Igelkotten

Läs mer

Kvalitetsdokument Trappgränds Montessori förskola (läå 2014/2015)

Kvalitetsdokument Trappgränds Montessori förskola (läå 2014/2015) Kvalitetsdokument Trappgränds Montessori förskola (läå 2014/2015) HJÄLP MIG ATT KLARA MIG SJÄLV! Innehållsförteckning 1 Systematiskt kvalitetsarbete i förskolan... 3 2 Mål: Information skall finnas om

Läs mer

Johannes förskolor. Ingress

Johannes förskolor. Ingress K V A L I T E T S G A R A N T I Sid 1 (6) Johannes förskolor Ingress Johannes förskolor erbjuder en Reggio Emiliainspirerad verksamhet med fokus på barns läroprocesser. Vår pedagogiska metod är att arbeta

Läs mer

Förslag till arbetsplan för Bodals förskolas arbetsplan 2014-2015

Förslag till arbetsplan för Bodals förskolas arbetsplan 2014-2015 Förslag till arbetsplan för Bodals förskolas arbetsplan 2014-2015 Verksamhetsidé: Bodals förskola är en förskola för alla barn där vi tillsammans värnar om att ha en trygg, rolig och lärorik verksamhet

Läs mer

Verksamhetsplan Matildelunds förskola Avdelning Vargavrån 2015-2016

Verksamhetsplan Matildelunds förskola Avdelning Vargavrån 2015-2016 Verksamhetsplan Matildelunds förskola Avdelning Vargavrån 2015-2016 September 2015 Verksamhetsplan för Matildelunds förskola, avdelning Vargavrån läsåret 2015/2016 Enhet Matildelunds förskola, Vargavrån

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14. Junibacken. Nyckelpigan

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14. Junibacken. Nyckelpigan BARN OCH UTBILDNING Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14 Junibacken Nyckelpigan Normer och värden Förskolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla

Läs mer

[FOKUSOMRÅDE LÄRANDE & UTVECKLING] Övergripande perspektiv: Historiskt perspektiv Miljöperspektiv Läroplansmål (i sammanfattning)

[FOKUSOMRÅDE LÄRANDE & UTVECKLING] Övergripande perspektiv: Historiskt perspektiv Miljöperspektiv Läroplansmål (i sammanfattning) Övergripande perspektiv: Historiskt perspektiv Miljöperspektiv Läroplansmål (i sammanfattning) Internationellt perspektiv Förskolan ska sträva efter att varje barn Etiskt perspektiv utvecklar sin identitet

Läs mer

Vasaparkens förskolor

Vasaparkens förskolor K V A L I T E T S G A R A N T I Sid 1 (6) Vasaparkens förskolor Ingress Verksamhetsidé "Tron på den egna förmågan ger livslångt lärande" Vårt arbetssätt hämtar inspiration från Reggio Emilias barn och

Läs mer

Förskolan Eken K V A L I T E T S G A R A N T I

Förskolan Eken K V A L I T E T S G A R A N T I K V A L I T E T S G A R A N T I Sid 1 (5) Förskolan Eken Förskolan där barnens nyfikenhet är förutsättningen för en kreativ och lustfylld resa i lärandet En verksamhetsidé har tagits fram för förskoleverksamheten

Läs mer

Kvalitetsrapport läsåret 15/16. Förskolan Skattegården 72 A-B Förskolan Skrivaregatan 19B Förskolan Skäggetorp C 30B

Kvalitetsrapport läsåret 15/16. Förskolan Skattegården 72 A-B Förskolan Skrivaregatan 19B Förskolan Skäggetorp C 30B Kvalitetsrapport läsåret 15/16 Förskolan Skattegården 72 A-B Förskolan Skrivaregatan 19B Förskolan Skäggetorp C 30B 2 Innehåll NORMER OCH VÄRDEN... 3 SAMMANFATTNING... 3 Mål... 3 Resultat... 3 Analys...

Läs mer

Snickarbarnens förskola. Sollentuna kommun. Regina Bergendahl Nacka kommun Gertrud Eklund Danderyds kommun Vecka

Snickarbarnens förskola. Sollentuna kommun. Regina Bergendahl Nacka kommun Gertrud Eklund Danderyds kommun Vecka Snickarbarnens förskola Sollentuna kommun Regina Bergendahl Nacka kommun Gertrud Eklund Danderyds kommun Vecka 14 2017 2017-04-08 Innehållsförteckning Inledning Om Våga visa Kort om förskolan/skolan Observatörernas

Läs mer

Svea Montessoriförskola. Danderyds kommun

Svea Montessoriförskola. Danderyds kommun Svea Montessoriförskola Danderyds kommun Observationen genomfördes av: Jessica Sahlin Jansson, Nacka kommun Emma Walle, Nacka kommun Vecka 45, 2017 Innehållsförteckning Kort om förskolan Observatörernas

Läs mer

Handlingsplan För Gröna. Markhedens förskola 2014/2015

Handlingsplan För Gröna. Markhedens förskola 2014/2015 2012-10-15 Sid 1 (12) Handlingsplan För Gröna Markhedens förskola 2014/2015 X X X X F Ö R S K O L E O M R Å D E Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (12) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet

Läs mer

Slottsvillans pedagogiska inriktning Det utforskande barnet

Slottsvillans pedagogiska inriktning Det utforskande barnet 130422 Slottsvillans pedagogiska inriktning Det utforskande barnet Varje gång du gör något som barnet kan göra själv tar du bort möjligheten för barnet att lära sig lära Det är utvecklande för barnet att

Läs mer

Gläntans förskola. Varje dag serverar våra kokerskor hemlagad mat.

Gläntans förskola. Varje dag serverar våra kokerskor hemlagad mat. Gläntans förskola Gläntans förskola är en del av intraprenaden Emiliaförskolorna 1 12 år. Vi består av två avdelningar, Häggen och Syrenen, med barn i åldrarna 1 5 år. För att främja varje barns lärande

Läs mer

Verksamhetsplan avdelning Ekorren HT 2011

Verksamhetsplan avdelning Ekorren HT 2011 Verksamhetsplan avdelning Ekorren HT 2011 Upprättad 091130 Uppdaterad 110905 Förord Allt arbete i förskolan bygger på förskolans läroplan LPFÖ98. I Granbacka förskoleområde inspireras vi också av Reggio

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN Gnistan

VERKSAMHETSPLAN Gnistan VERKSAMHETSPLAN Gnistan Hösten -09 Våren -10 Sanna Alvén Anna Stengard Ann-Kristin Lilja Marianne Fredriksson En dag på Gnistan 6:30 Förskolan öppnar, öppningsavdelning Gnistan 8:00 Frukost 8:30 lek ute/inne

Läs mer

Verksamhetsplan för Åbytorps Förskola

Verksamhetsplan för Åbytorps Förskola Enheter Verksamhetsplan för Åbytorps Förskola 2015-2016 Geten 1-3 år Gurkan 3-5 år Leoparden 3-5 år Kantarellen 1-5 år Blåsippan 1-5 år Verksamheter Förskola för barn från 1-5 år Förutsättningar Inskrivna

Läs mer

Pedagogisk planering. Älvbackens förskola

Pedagogisk planering. Älvbackens förskola Pedagogisk planering Älvbackens förskola 2016-2017 Organisation BARN- OCH UTBILDNINGSCHEF Lena Hannu Tel. 0927-72050 FÖRSKOLECHEF Birgitta Nilsson Tel. 0927-72051 ÄLVBACKENS FÖRSKOLA Ekmansväg 12 G 957

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14. FörskolanVillekulla. Avdelning Masken

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14. FörskolanVillekulla. Avdelning Masken Barn och Utbildning Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14 FörskolanVillekulla Avdelning Masken Normer och värden Förskolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen

Läs mer

ipad strategi i förskolan

ipad strategi i förskolan ipad strategi i förskolan - en strategi för att utveckla pedagogernas förhållningssätt till och användande av ipad i förskolorna i Lindesbergs kommun. Datum: 20131029 För revidering ansvarar: Förskolechef

Läs mer

UTVÄRDERING SOLROSEN 2010/11

UTVÄRDERING SOLROSEN 2010/11 UTVÄRDERING SOLROSEN 2010/11 VERKSAMHETSBESKRIVNING Vi är ett relativt nytt personalteam på 4 pedagoger. Vår barngrupp har under detta läsår varit i åldrarna 1-4 år. Vår avdelning är väldigt ljus och fräsch

Läs mer

Vårt arbetssätt bygger på Läroplanen för förskolan (Lpfö98) och utbildningspolitiskt program för Lunds kommun. Här har vi brutit ner dessa mål till

Vårt arbetssätt bygger på Läroplanen för förskolan (Lpfö98) och utbildningspolitiskt program för Lunds kommun. Här har vi brutit ner dessa mål till Vårt arbetssätt bygger på Läroplanen för förskolan (Lpfö98) och utbildningspolitiskt program för Lunds kommun. Här har vi brutit ner dessa mål till våra lokala mål och beskrivit våra metoder. På förskolan

Läs mer

Kvalitetsdokument Kornvägens förskola (läå 2014/2015)

Kvalitetsdokument Kornvägens förskola (läå 2014/2015) Kvalitetsdokument Kornvägens förskola (läå 2014/2015) Beskrivning av förskolan och dess verksamhet Kornvägens förskola är en förskola i kommunal regi med två syskonavdelningar ålder 1-5 år. Vi har nära

Läs mer

Terminsuppföljning - juni 2016 Skolutvecklingsplan

Terminsuppföljning - juni 2016 Skolutvecklingsplan Bergsvägens förskola Terminsuppföljning - juni 2016 Skolutvecklingsplan Terminens prioriterade mål: Implementera The Big Five genom läroplansmålen. jan mars språk, utveckling och lärande april- juni matematik,

Läs mer