Slutrapport om implementeringsarbetet avseende ny funktionell administrativ organisation

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Slutrapport om implementeringsarbetet avseende ny funktionell administrativ organisation"

Transkript

1 Rektor Samordningsledare Lars Nilsson PM 1 / dnr V 2011/155 Rektor Slutrapport om implementeringsarbetet avseende ny funktionell administrativ organisation Inledning Rektor har givit i uppdrag till en särskild implementeringsorganisation att stödja och följa upp införandet av en ny funktionell administrativ organisation. Implementeringsarbetet ska vara avslutat senast Samordningsgruppen redovisar i denna promemoria sin slutrapport av implementeringsarbetet och lämnar förslag till uppdrag till ansvariga chefer att fullfölja genomförandet av nytt arbetssätt inom ramen för en ny administrativ organisation. Bakgrund Utifrån resultat och underlag från den tidigare projektorganisationen, under ledning av Christina Rogestam, inom ramen för förändringsinitiativet GU förnyas, beslutade rektor den 2 maj 2012 om principorganisation för den administrativa stödverksamheten. Rektor beslutade samtidigt om uppdrag som samordningsledare och samordningsgrupp för implementeringsarbetet av ny funktionell administrativ organisation. Utöver samordningsgruppen har implementeringsorganisationen bestått av 14 införandegrupper (åtta fakultetsområden, lärarutbildningsnämnd, universitetsbibliotek och fyra områden inom gemensam förvaltning). I bilaga redovisas fler detaljer om implementeringsorganisationen. Information och avstämningar har fortlöpande lämnats till universitetsledningen, rektors ledningsråd samt vid rektors chefs- och prefektmöten. En referensgrupp bestående av fem prefekter har getts möjlighet att kommentera framlagt förslag till administrativ organisation. Information och avstämningar har löpande lämnats till de fackliga organisationerna. Studenterna har varit representerade i samordningsgruppen och därigenom fått fortlöpande information. Efter MBL-förhandlingar och beredning i centrala arbetsmiljökommittén beslutade rektor den 23 oktober 2012 om en ny funktionell administrativ organisation. Rektor Vasaparken, Box 100, SE Göteborg , (fax)

2 2 / 11 Rektors beslut 23 oktober 2012 uppdrag att åtgärda I rektors beslut lämnades ett antal uppdrag till implementeringsorganisationen att åtgärda. Dessa kommenteras i det följande. a) Campusservice och uppdrag till infrastrukturstödet Införandet av campusservice är en av de större förändringarna inom ramen för den nya administrativa organisationen. Med campus avses större geografiskt indelade områden med universitetets lokaler i fokus där närliggande enheter samverkar oavsett organisatorisk tillhörighet. Syftet är att stärka möjligheterna till samordning och samverkan samt erbjuda tjänster till verksamheten inom serviceuppgifter som berör infrastrukturen (lokaler, IT och andra servicefunktioner). Fem campusområden planeras. Ett utredningsarbete pågår gällande namnsättning av dessa områden. Utöver dessa fem områden har universitetet också verksamheter inom andra geografiska områden. Campusservice kommer att starta sin verksamhet succesivt under Från starten ingår den humanistiska fakulteten, den samhällsvetenskapliga fakulteten, Handelshögskolan, den utbildningsvetenskapliga fakulteten, Sahlgrenska akademin och gemensamma förvaltningen. När det gäller den konstnärliga fakulteten kommer en succesiv övergång att ske under Detsamma gäller för universitetsbiblioteket. För den naturvetenskapliga fakulteten fortsätter diskussioner mellan fakulteten och infrastrukturstödet, med inriktning på en successiv övergång under Inom ramen för pågående utredningsarbete om modeller för kostnadsdebiteringar från och med budgetåret 2014 ingår att ta fram förslag till debiteringsmodeller för campusservice. Infrastrukturstödet kommer att ha en tydlig och för alla ingående delar gemensam servicelinje gentemot verksamheten. Inriktningen är en väg in och stöd och servicefunktionerna kommer att vara helt utbyggda i början av Samordningsgruppen anser att kommande områdeschef för infrastrukturstödet ges i uppdrag att fullfölja en komplett organisation för campusservice. Detta måste vara klart i god tid innan 31 mars 2013 då det ska bilda underlag för nämnda kostnadsmodeller och då det även utgör planeringsförutsättningar inför budgetåret Områdeschefen bör också ha i uppdrag att så snart som möjligt fullfölja en god och tydlig servicefunktion gentemot verksamheten. b) Uppdrag till införandegruppen inom den samhällsvetenskapliga fakulteten Införandegruppen inom den samhällsvetenskapliga fakulteten fick i uppdrag att se över föreslagen resursdimensionering. I lämnade kommentarer konstaterar fakulteten att man inte avser att göra några förändringar i nuläget. Man konstaterar att det finns oklarheter var vissa arbetsuppgifter ska ligga och att det finns osäkerheter i om alla institutioner kommer att ha en full bemanning. Samordningsgruppen anser att dekanus och berörda prefekter har ansvar för att den administrativa organisationen har en funktionell bemanning utifrån gällande arbetsordning och delegationsordning.

3 3 / 11 c) Uppdrag till införandegruppen inom Handelshögskolan Även införandegruppen inom Handelshögskolan fick i uppdrag att se över föreslagen resursdimensionering. I lämnande kommentarer konstateras att dimensioneringen av fakultetskansliet vid Handelshögskolan står fast mot bakgrund av den bedömning som kan göras utifrån arbetsordning och delegationsordning. Samordningsgruppen anser att dekanus och berörda prefekter har ansvar för att den administrativa organisationen har en funktionell bemanning utifrån gällande arbetsordning och delegationsordning. d) Uppdrag till införandegruppen inom den naturvetenskapliga fakulteten Införandegruppen inom den naturvetenskapliga fakulteten fick i uppdrag att färdigställa utredning om placering av resurser vid nuvarande studentcentrum. Fakultetens utredning om administrativt stöd till studenter och lärare gällande utbildningsrelaterade frågor har beslutats av dekanus och innebär bland annat att studentmottagning, fördjupad studie- och karriärvägledning, internationalisering, alumnverksamhet samt institutionsövergripande erfarenhetsutbyte i studentrelaterade frågor bedrivs på fakultetsnivån, att bemanning av grundutbildningens stödfunktioner sker efter samråd mellan prefekter och dekan i prefektrådet för att skapa en ekonomiskt effektiv organisation samt att institutionerna ska erbjudas att förlägga sin egen studievägledning och studieadministration till nuvarande studentcentrums lokaler. Beslutet innebär vidare att stödfunktioner såsom antagning till senare del av program, bedömning av särskild behörighet och tillgodoräknanden samt fastställande av kursplaner utförs på institution och att ämnesspecifik studievägledning och studieadministration samt information och kommunikation till studenter sker på respektive institution. Samordningsgruppen anser att dekanus beslut förutsätter ett godkännande av rektor då det innebär avsteg från gällande arbetsordning och delegationsordning. e) Uppdrag till införandegruppen inom Verksamhetsstödet vid gemensamma förvaltningen Införandegruppen inom Verksamhetsstöd vid gemensamma förvaltningen har haft ett antal utestående frågeställningar att bearbeta. Det finns framtaget ett utkast till intern organisationsstruktur inom området som behöver fastställas. Verksamhetstödet påverkas av den pågående utredningen om det gemensamma informations- och kommunikationsarbetet. Även den nya kommunikationsstrategin kommer att påverka arbetet inom området. Verksamhetsstödet måste fortsätta med att tydliggöra uppgiftsfördelningen inom området. Ett uppdrag som gällt för samtliga områden inom den gemensamma förvaltningen har varit och är att skapa en tydlig och kompetent stöd- och serviceorganisation gentemot verksamheten. Inom området återstår en hel del arbete för att skapa den efterfrågade tydligheten. Några åtgärder är påbörjade inom Utbildningsenheten (antagning, studieadministrativa system och examen)

4 4 / 11 men ytterligare förbättringar måste genomföras. Det finns en stor förväntan inom fakulteter och institutioner på detta. Området ska vidare, tillsammans med fakulteter och institutioner, utreda lämplig uppgiftsfördelning när det gäller studie- och karriärvägledningen. Samordningsgruppen anser att kommande områdeschef för verksamhetsstödet ges i uppdrag att fullfölja en komplett och tydlig intern organisation för området. Områdeschefen bör också ha i uppdrag att så snart som möjligt fullfölja en god och tydlig servicefunktion gentemot verksamheten. f) Uppdrag till införandegruppen inom det administrativa stödet vid gemensamma förvaltningen Införandegruppen har haft att hantera några utestående frågeställningar. Det har gällt en god och tydlig stöd- och serviceorganisation gentemot verksamheten, stöd till fortsatt arbete med processutveckling och fortsatt arbete med den interna organisationsstrukturen. Ett detaljerat förslag till stöd- och serviceorganisation finns framtaget och kommer att implementeras innan årsskiftet. Vissa delar av personalstödet kommer dock att tillkomma under början av 2013, när planerade rekryteringar är fullgjorda. Inriktningen på supporten är att erbjuda institutioner och andra verksamheter hjälp till självhjälp, identifiera behov av kompetenshöjande insatser och på sikt minimera behovet av denna funktion. Stöd- och servicefunktionen bygger på tanken en väg in och utnyttjar olika tekniker för att uppnå detta (webb, funktionsmail, telefoni). På sikt kommer en ökad samordning att ske med andra stöd- och servicefunktioner inom den gemensamma förvaltningen (infrastrukturstöd och verksamhetsstöd). Införandegruppen har dessutom arbetat vidare med uppdraget att definiera arbetet med fortsatt stöd till ett processorienterat arbetssätt för den administrativa organisationen. Processorientering innebär fokusering på ett gemensamt arbetssätt som stödjer ökad verksamhetsorientering och fortlöpande effektivisering. Inom ramen för projektet GU förnyas genomfördes ett antal processkartläggningar inom olika administrativa funktionsområden. Detta behöver förvaltas och utvecklas till mera heltäckande kartläggningar. Inom det administrativa stödet kommer att finnas en funktion för internt stöd till fortsatt processutveckling. Beslut har fattats om införskaffande av det processkartläggningsverktyg 2c8 Modeling Tool som användes under projektfasen av GU förnyas. Samordningsgruppen anser att införandegruppen inom det administrativa stödet på ett fokuserat sätt genomfört sina utestående uppdrag. Kommande områdeschef föreslås ges i uppdrag att fullfölja etableringen av en stöd- och servicefunktion i enlighet med framtaget förslag och ett fullföljande av det föreslagna gemensamma stödet till fortsatt processutveckling. Områdeschefen bör också ha i uppdrag att fullfölja arbetet med den interna organisationsstrukturen.

5 5 / 11 g) Fortsatt utredning om det gemensamma informations- och kommunikationsarbetet I rektors beslut den 23 oktober 2012 ingick att utreda vidare det gemensamma informations- och kommunikationsarbetet utifrån föreslagen organisationsstruktur och utifrån pågående arbete med ny kommunikationsstrategi. Universitetsdirektören har tillsatt en särskild utredare som ska lämna förslag senast 15 januari 2013 på frågeställningar som främst berör den gemensamma kommunikationsorganisationen. h) Utredningsdirektiv gällande analys och utredning om administrativa uppgifter som fullgörs av lärare och forskare Utifrån rektors beslut den 23 oktober har beslut fattats den 5 november 2012 om utredningsdirektiv och utredningsorganisation gällande analys och utredning om vilka och i vilken omfattning administrativa arbetsuppgifter fullgörs av lärare och forskare inom universitetet. Utredningsuppdraget är påbörjat och ska fram till årsskiftet genomföra en förstudie. Utredningsuppdraget som helhet ska avrapporteras senast 30 juni Ytterligare utredningsinitiativ Utifrån rektors beslut den 23 oktober om ny funktionell administrativ organisation och utifrån diskussioner som förts inom implementeringsorganisationen har ytterligare utredningsinitiativ tagits och igångsatts. Det gäller: Uppdrag för framtagande av ett reviderat system för styrdokument kompletterat med normerande beslut Uppdraget omfattar en genomgång av befintliga universitetsgemensamma styrdokument och att se över behovet av normerande beslut med anledning av gällande arbetsordning och delegationsordning. Uppdraget är påbörjat och ska avrapporteras senast 30 juni Översyn av modeller för kostnadsdebiteringar inför budgetåret 2014 I samband med implementeringsarbetet av ny administrativ organisation och i samband med beredningsarbetet inför beslut om planerings- och budgetförutsättningar inför 2013 har frågor tagits upp som berör de modeller för kostnadsdebiteringar som tillämpas. Det gäller kommande campusservice, lokalkostnader, IT-infrastrukturavgift, universitetsbiblioteket och universitetsgemensamma stödfunktioner. I utredningsarbetet inkluderas även att ta fram instrument och metoder för långsiktig kostnadskontroll av de administrativa kostnaderna (OH-kostnader). Utredningsarbetet är påbörjat och ska avrapporteras senast 31 mars Pågående arbete inom implementeringsorganisationen Samordningsgruppen har efter rektors beslut om ny funktionell administrativ organisation fokuserat på givna uppdrag i detta beslut. Detta har i första hand inneburit stöd till start av redovisade utredningsuppdrag och till uppföljning av pågående organisationsutveckling.

6 6 / 11 Inom de olika införandegrupperna i implementeringsorganisationen har arbetet fokuserat på fullföljande av bemanningsarbetet med anledning av beslutad resursdimensionering och på hantering av utestående frågeställningar. Samordningsgruppen följer också det arbete som kompetensgruppen för stödprocesser bedriver. Det gäller att kartlägga kompetensutvecklingsbehov och skapa utbildningspaket för personal inom främst institutionerna. Utbildningspaketen berör administrativa stödområden inom personal, ekonomi, studieadministration och kommunikation. Arbetet är nu inriktat på att kartlägga olika utbildningsbehov och att identifiera målgrupper. Utbildningspaketen planeras vara klara i början av I kompetensgruppens arbete ingår även planerna på en ledarskapsutbildning för de administrativa cheferna. Löpande uppföljning och utvärdering av organisationsreformen Projektet GU förnyas och påföljande implementeringsarbete har berört grundläggande styrningsfrågor för Göteborgs universitet. Viktiga frågor har varit en tydligare arbetsordning och delegationsordning samt effektivare ledningsfunktioner. Institutionernas roll och beslutsbefogenheter har betonats. Den nya funktionella administrativa organisationen ska stödja detta. Utgångspunkten är att institutionerna ska ha de resurser som krävs för att klara de dagliga administrativa uppgifterna med tillgång till expertis inom den gemensamma förvaltningen. Fakulteterna ska fokusera på kvalitet, planering, utvärdering och uppföljning inom fakultetens utbildningsverksamhet och forskningsverksamhet. Den gemensamma förvaltningen ska stå för samordning, normering, effektivisering, expertis och planering av universitetets verksamhet. Den gemensamma förvaltningen ska ge en god och tydlig service till verksamheten. Sammanfattningsvis ska följande kännetecken genomsyra den nya administrativa organisationen: Tydligt ansvar och uppdrag för alla organisationsdelar Ändamålsenliga samordningsfunktioner Effektiva ledningsfunktioner Stöd till processorienterat arbetssätt Ökad tillgänglighet för medarbetare, studenter och allmänhet Den sammanlagda kostnaden för det administrativa stödet ska, när införande och övergångskostnader är tagna, utgöra en minskad andel av universitetets totala resurser. Samordningsgruppen anser att dessa syften behöver följas upp. Det behövs en löpande uppföljning av att det nödvändiga gemensamma arbetssättet införs på alla organisatoriska delar. Det behövs också en utvärdering inom några år som kontrollerar om givna kännetecken och syften har uppnåtts. Den löpande uppföljningen sammankopplas förslagsvis med det fortlöpande framtagandet av handlingsplaner och verksamhetsplaner inom ramen för Vision Den mera djupgående utvärderingen föreslås ske efter Universitetsledningen ansvarar för att den löpande uppföljningen sker och att föreslagen utvärdering kommer till stånd.

7 7 / 11 Fortsatt förändringsarbete med ansvar i linjeorganisationen Ett omfattande visionsarbete med inriktningar och prioriteringar inom våra kärnuppdrag forskning, utbildning och samverkan samt inom arbetsmiljöområdet. Ett omfattande utvecklingsarbete inom ramen för GU förnyas med efterföljande implementeringsarbete av en ny funktionell administrativ organisation. Båda dessa initiativ har givit goda förutsättningar till ett fortsatt nödvändigt förändringsarbete inom hela universitetet. Med fattade beslut och avveckling av den särskilda implementeringsorganisationen ligger det fortsatta fulla ansvaret på alla chefer på olika nivåer i organisationen. Samordningsgruppen vill här särskilt peka ut: Prefekternas ansvar att institutionerna har de resurser och kompetens som krävs för att klara de dagliga administrativa uppgifterna Dekanerna, tillsammans med prefekterna, fortsätter arbetet med att fullfölja ambitionerna att skapa bärkraftiga institutioner med ett professionellt administrativt stöd Universitetsdirektörens ansvar att den gemensamma förvaltningens områdesorganisation fortlöpande utvecklas och effektiviseras Universitetsdirektörens, tillsammans med områdescheferna, fullföljer arbetet med en god och tydlig servicenivå gentemot verksamheten samt en tydlig förvaltningsorganisation Universitetsdirektören, tillsammans med områdescheferna, ansvarar för att driva frågorna kopplade till ett gemensamt arbetssätt inom de administrativa funktionerna Det är viktigt att såväl studentrepresentanter som fackliga företrädare även fortsättningsvis involveras i förändringsarbetet. Genomförda riskanalyser med anledning av omorganisationen och åtföljande förändringsarbete tyder på risker med stress och oro samt upplevd otydlighet och brist på information i omorganisationsprocessen. CAMK kommer kontinuerligt att följa upp detta. När det gäller bristen på information i organisationsprocessen så har detta ansvar legat på samordningsgruppen och samtliga införandegrupper. Av detta skäl bör redovisas vilka informations- och kommunikationsinsatser som genomförts inom ramen för implementeringsorganisationen. Sedan starten (början av maj 2012) av implementeringsarbetet har: Under perioden (vecka 19 till 50 med uppehåll i juli och augusti) har drygt 20 chefsbrev skickats varje vecka med aktuell information om implementeringsarbetet. Syftet har varit att ge möjligheter för alla chefer att informera sin personal. Viktiga nyheter presenterade i Rektors nyhetsbrev Kontinuerlig uppdatering av organisationsprojektets hemsida Funktionsmailadress till samordningsgruppen med möjliget att ställa frågor och få direkta svar Fem öppna informationsmöten i slutet av maj och ytterligare fem informationsmöten i september för alla berörda

8 8 / 11 Information på rektors chefs- och prefektmöten Särskilda möten med nyvalda prefekter och dekaner i juni Löpande möten i samordningsforum (samordningsgruppen och alla 14 införandegrupper) för gemensamt informations- och diskussionsutbyte och särskilda möten i september direkt med alla införandegrupper Som ansvarig i samordningsgruppen så känner jag att vi verkligen försökt att få ut all relevant information, men noterar samtidigt den upplevda bristen på just information. Detta visar på vikten av att alla ansvariga chefer tar sitt kommunikations- och informationsansvar med största möjliga vikt. Avslutningsvis vill undertecknad, i min roll som samordningsledare, tacka alla i samordningsgruppen och i de olika införandegrupperna för ett engagerat och konstruktivt samarbete. Jag tycker vi tillsammans på relativt kort tid fullgjort det uppdrag som lämnades till oss i början av maj Vi har tillsammans försökt att ha devisen Om du alltid säger vi får se, händer det aldrig någonting (Nalle Puh) för ögonen. För samordningsgruppen Lars Nilsson Förslag till beslut Rektor beslutar att dekanus för naturvetenskapliga fakulteten inkommer till rektor med underlag till beslut gällande vissa utbildningsadministrativa frågor kopplat till arbets- och delegationsordningen, att områdeschefen för infrastrukturstödet ges i uppdrag att fullfölja en komplett organisation för campusservice till senast 31 mars 2013, att områdeschefen för verksamhetsstödet ges i uppdrag att fullfölja en komplett intern organisation och att fullfölja arbetet med en god och tydlig servicefunktion inom området, att områdeschefen för det administrativa stödet ges i uppdrag att fullfölja etableringen av en stöd- och servicefunktion inom området och att fullfölja den interna organisationsstrukturen inom området, att universitetsdirektören svarar för att en löpande uppföljning av organisationsförändringen sker och att en utvärdering genomförs efter 2015, att i övrigt anteckna avlämnad slutrapport från samordningsgruppen, samt

9 9 / 11 att förklara uppdraget som samordningsledare och samordningsgrupp för implementering av GU förnyas som fullgjort. Pam Fredman Bilaga: Implementeringsorganisation

10 10 / 11 Bilaga: Implementeringsorganisation Samordningsgrupp Lars Nilsson samordningsledare, chef för ekonomiavdelningen Anna Lindholm kanslichef, Sahlgrenska akademin Håkan Berg tidigare kanslichef vid Handelshögskolan, nu chef för personalavdelningen Peter Kim chef för universitetsledningens kansli Marina Ghersetti lektor vid samhällsvetenskapliga fakulteten (lämnade av tidsskäl samordningsgruppen i augusti 2012) Hannah Saldert studeranderepresentant Karoline Axelsson projektkommunikatör, universitetsledningens kansli Viktoria Björcke projektresurs (Prové Management) Gustav Bertilsson Uleberg tillfälligt projektstöd under oktober 2012 Införandegrupper Anna Nordling Eva Idmark-Andersson Catharina Tillman Ulrika Nordberg Petersson Ann-Christin Thor Magnus Petersson Margareta Jansson ordförande i införandegruppen för humanistiska fakulteten ordförande i införandegruppen för samhällsvetenskapliga fakulteten ordförande i införandegruppen för Handelshögskolan ordförande i införandegruppen för utbildningsvetenskapliga fakulteten ordförande i införandegruppen för naturvetenskapliga fakulteten ordförande i införandegruppen för konstnärliga fakulteten ordförande i införandegruppen för IT-fakulteten

11 11 / 11 Anna Brodin Anne-Marie Magnusson Magnus Gunnarsson Eddi Omrcen Marie Smedbro ordförande i införandegruppen för lärarutbildningsnämnden ordförande i införandegruppen för universitetsbiblioteket ordförande i införandegruppen för verksamhetsstödet inom gemensamma förvaltningen ordförande i införandegruppen för administrativa stödet inom gemensamma förvaltningen ordförande i införandegruppen för infrastrukturstödet inom gemensamma förvaltningen Samordningsgruppen och införandegrupperna har utgjort Samordningsforum Referensgrupp Anders Biel Lena Rogström Hans Carlsten Ingela Dahllöf Freddy Hällsten prefekt för institutionen för psykologiska prefekt för institutionen för svenska språket prefekt för institutionen för medicin prefekt för institutionen för biologi och miljövetenskaper prefekt för företagsekonomiska institutionen

Protokoll 1 (5) Rektorssammanträde 2012:

Protokoll 1 (5) Rektorssammanträde 2012: Protokoll 1 (5) Tid och plats kl. 14.00-14.40, rektors tjänsterum, huvudbyggnaden, Vasaparken Beslutsfattare Pam Fredman rektor Bisittare Helena Lindholm Schulz prorektor Jörgen Tholin universitetsdirektör

Läs mer

Ny funktionell administrativ organisation beslutsunderlag och delrapport från implementeringsorganisationen

Ny funktionell administrativ organisation beslutsunderlag och delrapport från implementeringsorganisationen Rektor Samordningsledare Lars Nilsson 786 1091 PM 1 / 17 2012-10-23 dnr V 2011/155 Rektor Ny funktionell administrativ organisation beslutsunderlag och delrapport från implementeringsorganisationen Bakgrund

Läs mer

Institutionen för kliniska vetenskaper

Institutionen för kliniska vetenskaper Institutionen för kliniska vetenskaper Arbetsplatsträff 12 mars 2013 Ny funktionell administration ( GU förnyas ) och administrationen för institutionen för kliniska vetenskaper Ny funktionell administration

Läs mer

HANDLINGSPLAN & VERKSAMHETSPLAN

HANDLINGSPLAN & VERKSAMHETSPLAN HANDLINGSPLAN & VERKSAMHETSPLAN 2014 2016 GEMENSAMMA FÖRVALTNINGEN DATUM: 2013-11-07 AVSÄNDARE: JÖRGEN THOLIN KONTAKTPERSON: JOHAN JOHANSSON Gemensamma förvaltningen Gemensamma förvaltningen ska tillhandhålla

Läs mer

Revidering av arbetsordning för Göteborgs universitet med avseende på ny organisation och styrning av lärarutbildningarna

Revidering av arbetsordning för Göteborgs universitet med avseende på ny organisation och styrning av lärarutbildningarna Universitetsledningens stab Magnus Petersson PM 1 / 2 2016-05-25 dnr V 2016/462 Universitetsstyrelsen Revidering av arbetsordning för Göteborgs universitet med avseende på ny organisation och styrning

Läs mer

kl , rektors tjänsterum, huvudbyggnaden, Vasaparken Bisittare Lennart Weibull prorektor, rektors ställföreträdare

kl , rektors tjänsterum, huvudbyggnaden, Vasaparken Bisittare Lennart Weibull prorektor, rektors ställföreträdare Protokoll 1 (9) Tid och plats kl. 13.00-14.00, rektors tjänsterum, huvudbyggnaden, Vasaparken Beslutsfattare Pam Fredman rektor Bisittare Lennart Weibull prorektor, rektors ställföreträdare P-O Rehnquist

Läs mer

Protokoll 1 (7) Rektorssammanträde 2012:

Protokoll 1 (7) Rektorssammanträde 2012: Protokoll 1 (7) Tid och plats kl. 15.00-16.00, rektors tjänsterum, huvudbyggnaden, Vasaparken Beslutsfattare Pam Fredman rektor Bisittare Helena Lindholm Schulz prorektor (ej 1, 17) Tobias Olausson vice

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL nr 2008:7 1 av 5 Pedagogisk utveckling och interaktivt lärande Sammanträdesdatum Kansliadm Susanne Pedersen

GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL nr 2008:7 1 av 5 Pedagogisk utveckling och interaktivt lärande Sammanträdesdatum Kansliadm Susanne Pedersen GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL nr 2008:7 1 av 5 Tid: Måndagen den 24 november kl. 13.00 16.00 Plats: Göteborgs universitet, Pedagogen Hus A, A2 136 Närvarande: Ledamöter: Företrädare för verksamheten

Läs mer

Normerande beslut: Roller, ansvar och befogenheter inom miljöledningssystemet

Normerande beslut: Roller, ansvar och befogenheter inom miljöledningssystemet Miljöenheten Eddi Omrcen Aschebergsgatan 44 Box 170, 405 30 Göteborg 031 786 15 45 eddi.omrcen@gu.se REKTORSBESLUT 1 / 2 2012-11-19 dnr V 2012/796 Rektor Normerande beslut: Roller, ansvar och befogenheter

Läs mer

Process för intern styrning och kontroll

Process för intern styrning och kontroll UFV 2015/612 Process för intern styrning och kontroll Fastställd av universitetsdirektören 2015-11-09 Innehållsförteckning Uppdraget 3 Genomförande 3 Resultat från intervjuer 3 Process för ISK 4 Riskanalyser

Läs mer

HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2016

HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2016 HANDLINGSPLAN 2016 2018 OCH VERKSAMHETSPLAN 2016 Gemensamma förvaltningen DATUM: 2015-10-30 BESLUTAD AV: Universitetsdirektören KONTAKTPERSON: Johan Johansson GEMENSAMMA FÖRVALTNINGEN Mål 1 för 2016 2018

Läs mer

HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2017

HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2017 HANDLINGSPLAN 2017 2019 OCH VERKSAMHETSPLAN 2017 Gemensamma förvaltningen DATUM: 28 oktober 2016 BESLUTAD AV: Jörgen Tholin KONTAKTPERSON: Johan Johansson GEMENSAMMA FÖRVALTNINGEN Mål 1 för 2017-2019 Gemensamma

Läs mer

PROTOKOLL GOTEBORGS UNIVERSITET. Niirvarande Ledamoter av regeringen utsedda fiiretriidare for allmiinna intressen

PROTOKOLL GOTEBORGS UNIVERSITET. Niirvarande Ledamoter av regeringen utsedda fiiretriidare for allmiinna intressen GOTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL U niversi tetsstyrelsen Sammantrade 2012:4 1 (6) 2012-09-06 Tid och plats kl. 09.00-13.15, Danssalen, Idrottshogskolan, Slclnegatan 14 B. Behandlade beslutsiirenden vid

Läs mer

Göteborgs universitet förnyas. Administrativ organisation

Göteborgs universitet förnyas. Administrativ organisation Administrativ organisation, version 2 Sida: 1 (13) Administrativ organisation Administrativ organisation, version 2 Sida: 2 (13) Innehåll 1 Inledning 3 2 Inriktning för den administrativa organisationen

Läs mer

Bakgrund översyn ledningsstruktur och organisation. Karolinska Institutet 15 november 2017

Bakgrund översyn ledningsstruktur och organisation. Karolinska Institutet 15 november 2017 Bakgrund översyn ledningsstruktur och organisation Karolinska Institutet 15 november 2017 Bakgrund översyn av ledningsstruktur och organisation vid KI Konsistoriets ordförande 2 maj 2017; Omorganisation

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET

GÖTEBORGS UNIVERSITET GÖTEBORGS UNIVERSITET Rektors plan för utveckling av universitetets organisation Rektor har i slutet av maj presenterat sin syn på varför och hur universitetets organisation bör utvecklas. Det gjordes

Läs mer

Riktlinjer inför val till fakultetsstyrelse och institutionsråd perioden

Riktlinjer inför val till fakultetsstyrelse och institutionsråd perioden Fakultetskansliet RIKTLINJER 1 / 4 2014-12-11 dnr V 2014/900 Riktlinjer inför val till fakultetsstyrelse och institutionsråd perioden 2015-07-01 2018-06-30 FÖRUTSÄTTNINGAR Val till fakultetsstyrelse och

Läs mer

HANDLINGSPLAN 2015 2017 OCH VERKSAMHETSPLAN 2015

HANDLINGSPLAN 2015 2017 OCH VERKSAMHETSPLAN 2015 HANDLINGSPLAN 2015 2017 OCH VERKSAMHETSPLAN 2015 Gemensamma förvaltningen DATUM: November 2014 BESLUTAD AV: Jörgen Tholin KONTAKTPERSON: Johan Johansson GEMENSAMMA FÖRVALTNINGEN Gemensamma förvaltningen

Läs mer

Projektplan för delprojekt B Ledningsstruktur, inom förändringsarbetet Framtidens SLU

Projektplan för delprojekt B Ledningsstruktur, inom förändringsarbetet Framtidens SLU Dnr SLU ua 2013.1.1.2-329 Prorektor Projektplan för delprojekt B Ledningsstruktur, inom förändringsarbetet Framtidens SLU Delprojektledare: Torbjörn von Schantz Uppdragsgivare: Rektor Datum: 2013-01-31

Läs mer

ROLLER, ANSVAR OCH BEFOGENHETER INOM MILJÖLEDNINGSSYSTEMET

ROLLER, ANSVAR OCH BEFOGENHETER INOM MILJÖLEDNINGSSYSTEMET REGLER Dnr V 2016/644 ROLLER, ANSVAR OCH BEFOGENHETER INOM MILJÖLEDNINGSSYSTEMET Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion medarbetarportalen.gu.se/styrdokument samt gu.se/miljo Rektor Göteborgs miljövetenskapliga

Läs mer

Protokoll 1 (6) Rektorssammanträde 2008: kl , rektors tjänsterum, huvudbyggnaden, Vasaparken

Protokoll 1 (6) Rektorssammanträde 2008: kl , rektors tjänsterum, huvudbyggnaden, Vasaparken Protokoll 1 (6) Tid och plats kl. 13.00 14.00, rektors tjänsterum, huvudbyggnaden, Vasaparken Beslutsfattare Pam Fredman rektor Bisittare Margareta Wallin Peterson prorektor Per-Olof Rehnquist förvaltningschef

Läs mer

Uppföljning av Organisation 2013 sammanfattande rapport

Uppföljning av Organisation 2013 sammanfattande rapport Rapport 141031 Dnr: 2014/54-1.2 Karin Lundhgren Uppföljning av Organisation 2013 sammanfattande rapport Så gjordes uppföljningen I februari 2014 beslutade rektor att den nya organisationen som trädde i

Läs mer

Utveckling av Linnéuniversitetets verksamhetsstöd

Utveckling av Linnéuniversitetets verksamhetsstöd PM 2012-05-16 LNU 2011/451 PM Utveckling av Linnéuniversitetets verksamhetsstöd Universitetsstyrelsen fastställde i december 2011 principer för en ny organisation vid Linnéuniversitetet. Under mars remissbehandlades

Läs mer

Delprojektplan Realisering institution Z

Delprojektplan Realisering institution Z Konstnärliga fakulteten Sida: 1 (7) Delprojektplan Realisering institution Z Konstnärliga fakulteten Sida: 2 (7) Innehåll 1 Mål... 3 1.1 Bakgrund och projektidé... 3 1.2 Projektmål... 3 1.3 Avgränsningar...

Läs mer

Administrativ organisation

Administrativ organisation Administrativ organisation, version 1 Sida: 1 (13) Administrativ organisation Administrativ organisation, version 1 Sida: 2 (13) Innehåll 1 Inledning 3 2 Skisser Administrativ organisation 5 2.1 Institution

Läs mer

Verksamhetsutveckling vid Konstnärliga fakulteten - ny organisation

Verksamhetsutveckling vid Konstnärliga fakulteten - ny organisation Konstnärliga fakultetsnämnden BESLUT 1 / 5 2011-06-08 Verksamhetsutveckling vid Konstnärliga fakulteten - ny organisation Vid sitt sammanträde 2011-06-08 har Konstnärliga fakultetsnämnden fattat nedanstående

Läs mer

POLICY FÖR TILLGÄNGLIGHET

POLICY FÖR TILLGÄNGLIGHET STYRDOKUMENT Dnr V 2016/807 POLICY FÖR TILLGÄNGLIGHET Publicerad Beslutsfattare Handläggare Rektor Personalenheten Beslutsdatum 2017-05-02 Giltighetstid Sammanfattning Tillsvidare Göteborgs universitet

Läs mer

Göteborgs universitet förnyas

Göteborgs universitet förnyas Göteborgs universitet förnyas Projektarbetets uppläggning med exempel från arbetsgrupperna Uppdaterad: 2011-09-15 Göteborgs universitet förnyas Bakgrund Riksdagsbeslut juni 2010 Utredning maj till december

Läs mer

INTERN KOMMUNIKATIONSPLAN FÖR STRATEGI-, UTREDNINGS- OCH OMSTÄLLNINGSARBETET

INTERN KOMMUNIKATIONSPLAN FÖR STRATEGI-, UTREDNINGS- OCH OMSTÄLLNINGSARBETET INTERN KOMMUNIKATIONSPLAN FÖR STRATEGI-, UTREDNINGS- OCH OMSTÄLLNINGSARBETET 2012 med anledning av framtagande av strategi för verksamhetens förutsättningar samt minskat takbelopp 2012 2015 och utredning

Läs mer

STRATEGI-, UTREDNINGS- OCH OMSTÄLLNINGSARBETET LÄGET 13 DECEMBER

STRATEGI-, UTREDNINGS- OCH OMSTÄLLNINGSARBETET LÄGET 13 DECEMBER STRATEGI-, UTREDNINGS- OCH OMSTÄLLNINGSARBETET LÄGET 13 DECEMBER SAMMANFATTNING AV HÖSTEN Strategi verksamhetens förutsättningar Organisatoriska förutsättningar har skapats för ett förbättrat verksamhetsstöd

Läs mer

VU KF Verksamhetsutveckling, fas 2b grupperllegiestruktur Sida: 1 (7) 2011-02-10. Delprojektdirektiv

VU KF Verksamhetsutveckling, fas 2b grupperllegiestruktur Sida: 1 (7) 2011-02-10. Delprojektdirektiv Sida: 1 (7) Delprojektdirektiv Verksamhetsutveckling Konstnärliga fakulteten Delprojekt Definition av och indelning i kompetensgrupper Sida: 2 (7) 1 Delprojektnamn/identitet Delprojektet benämns Verksamhetsutveckling

Läs mer

Universitetsdirektörens delegationsordning

Universitetsdirektörens delegationsordning Dnr: 2017/812-1.1 Universitetsdirektörens delegationsordning Beslutat av Universitetsdirektör Gäller från 2017-03-20 Ersätter 2013/32-1.1 Inledning Inom ramen för rektors delegation till universitetsdirektören

Läs mer

Riktlinjer inför val till fakultetsstyrelse och institutionsråd perioden

Riktlinjer inför val till fakultetsstyrelse och institutionsråd perioden 2017-06-15 Dnr V 2017/464 Handelshögskolan vid Göteborgs universitet Fakultetskansliet RIKTLINJER dnr V 2017/464 Riktlinjer inför val till fakultetsstyrelse och institutionsråd perioden 2018-07-01 2024-06-30

Läs mer

Högskolans organisationsutveckling

Högskolans organisationsutveckling 1 HÖGSKOLAN I BORÅS BESLUTSFÖRSLAG Rektors stab Åsa Dryselius, jurist 2013-09-26 Dnr 741-13 Styrelsen Högskolans organisationsutveckling Bakgrund Tidigare styrelsebeslut Rektor har för styrelsen redovisat

Läs mer

ROLLER, ANSVAR OCH BEFOGENHETER INOM MILJÖLEDNINGSSYSTEMET

ROLLER, ANSVAR OCH BEFOGENHETER INOM MILJÖLEDNINGSSYSTEMET REGLER Dnr V 2014/312 ROLLER, ANSVAR OCH BEFOGENHETER INOM MILJÖLEDNINGSSYSTEMET Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion medarbetarportalen.gu.se/styrdokument sam gu.se/miljo Pam Fredman Miljöenheten

Läs mer

Sammanträdesdatum arbetsmiljöblock I Carina Fägersten

Sammanträdesdatum arbetsmiljöblock I Carina Fägersten GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL nr 2 Ledamöter: Företrädare för arbetsgivaren Margareta Hallberg ordförande Ingemar Nilsson från 5 Mona Arfs Företrädare för arbetstagarna Bo Claesson Leif-Jöran Olsson

Läs mer

Arbetsordning med regler för delegering vid Stockholms universitet

Arbetsordning med regler för delegering vid Stockholms universitet Dnr SU FV-1.2.1-1557-14 Arbetsordning med regler för delegering vid Stockholms universitet Fastställd av universitetsstyrelsen 2013-04-19 reviderad 2014-05-23 att gälla fr.o.m. 2014-05-23 1 (14) 1. Inledning...

Läs mer

Diskussionsunderlag Lnu:s organisation av verksamhetsstödet

Diskussionsunderlag Lnu:s organisation av verksamhetsstödet Diskussionsunderlag Lnu:s organisation av verksamhetsstödet Version 2012 02 06 Inledning Organisationsöversynen har hittills fokuserat den akademiska verksamheten, det vill säga hur utbildnings och forskningsverksamheten

Läs mer

Inrättande av en gemensam - centraliserad stödorganisation - genomförandeplan

Inrättande av en gemensam - centraliserad stödorganisation - genomförandeplan 2018-08-2116 DNR:2018/1313 PROJEKTPLAN Inrättande av en gemensam - centraliserad stödorganisation - genomförandeplan Projektledare Beställare Delprojektledare redovisas under avsnitt 4 Lotten Glans organisation

Läs mer

Dekanus vid naturvetenskapliga fakulteten bryter mot Göteborgs universitets arbetsordning

Dekanus vid naturvetenskapliga fakulteten bryter mot Göteborgs universitets arbetsordning 2015-01-16 Dnr : P 2014/306 INSTITUTIONEN FÖR BIOLOGI OCH MILJÖVETENSKAP Michael Axelsson Tele: +46 31-786 3689 Mobil: +46 766-183689 E-post: michael.axelsson@gu.se Rektor Göteborgs universitet Box 100

Läs mer

Organisationsplan för Karolinska Institutet

Organisationsplan för Karolinska Institutet Organisationsplan för Karolinska Institutet Fastställd av konsistoriet 2018-12-03 Dnr: 1-93/2019 Ersätter 1-106/2018 Gäller från och med 2019-01-01 Organisationsplan för Karolinska Institutet Dnr: 1-106/2018

Läs mer

Utredning av ämneslärarutbildningen vid Lunds universitet

Utredning av ämneslärarutbildningen vid Lunds universitet BESLUT 1 2019-09-19 Dnr STYR 2019/1198 Rektor Utredning av ämneslärarutbildningen vid Lunds universitet Bakgrund I enlighet med beslutad Verksamhetsplan och resursfördelning 2019 (dnr STYR2018/16) ska

Läs mer

Ekonommöte information och kommunikation

Ekonommöte information och kommunikation Ekonommöte information och kommunikation Välkomna! Information och kommunikation Kvalitetssäkring Fika Nyheter inför nytt 2014 Frågor Syfte Detta önskar vi ha som tema för dessa informations- och dialogmöten

Läs mer

Protokoll från sammanträde med Utbildningsvetenskapliga f aku ltetsstyrelsen

Protokoll från sammanträde med Utbildningsvetenskapliga f aku ltetsstyrelsen UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN Protokoll från sammanträde med Utbildningsvetenskapliga f aku ltetsstyrelsen Datum: Tid: Plats: Närvarande ledamöter 2016-01-28 09:00-11 :40 Al 136, hus A, Pedagogen

Läs mer

POLICY FÖR JÄMSTÄLLDHET OCH LIKABEHANDLING

POLICY FÖR JÄMSTÄLLDHET OCH LIKABEHANDLING STYRDOKUMENT Dnr V 2013/513 POLICY FÖR JÄMSTÄLLDHET OCH LIKABEHANDLING Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion medarbetarportalen.gu.se/styrdokument Rektor, Pam Fredman Personalenheten Beslutsdatum

Läs mer

Uppdrag om översyn av organisation inom Omvårdnad samt Campus US administration

Uppdrag om översyn av organisation inom Omvårdnad samt Campus US administration Il e U UNIVERSITET LINKÖPINGS 1(5) Uppdrag om översyn av organisation inom Omvårdnad samt Campus US administration Rektor har i beslut 2017-01-23 (dnr LiU-2017-00472) gett Medicinska fakulteten i uppdrag

Läs mer

Universitetsgemensamma administrativa stödroller på institutionsnivå/motsvarande Projektdirektiv Fas 1

Universitetsgemensamma administrativa stödroller på institutionsnivå/motsvarande Projektdirektiv Fas 1 Dnr UFV 2018/1645 Universitetsgemensamma administrativa stödroller på institutionsnivå/motsvarande Fas 1 Fastställt av universitetsdirektören 2018-09-17 Beredning har gjorts med styrgrupp 2018-05-04 1

Läs mer

Kvalitetssystem Humanistisk fakultet. Humanistisk fakultet.

Kvalitetssystem Humanistisk fakultet. Humanistisk fakultet. Kvalitetssystem 2014-2016 Humanistisk fakultet Humanistisk fakultet www.umu.se/humfak Kvalitetssystem för Humanistiska fakulteten 2014-2016 1. Målsättning med kvalitetsarbete Humanistisk fakultet vill

Läs mer

Kommentarer till Ledningsutredningens betänkande Utvecklad ledning av universitet och högskolor 2015:92

Kommentarer till Ledningsutredningens betänkande Utvecklad ledning av universitet och högskolor 2015:92 Kommentarer till Ledningsutredningens betänkande Utvecklad ledning av universitet och högskolor Kommentarer till Ledningsutredningens betänkande Utvecklad ledning av universitet och högskolor Ulrika Bjare

Läs mer

Välkommen till ekonomiavdelningens informationsmöte

Välkommen till ekonomiavdelningens informationsmöte Välkommen till ekonomiavdelningens informationsmöte Agenda Inledning Support inom område Administrativt stöd Verksamhetsstruktur Löpande hantering Bokslut/uppföljning Inför nytt budgetår Övrigt Göteborgs

Läs mer

Överbibliotekariens uppgifter och beslutanderätter UFV 2011/1902

Överbibliotekariens uppgifter och beslutanderätter UFV 2011/1902 Överbibliotekariens uppgifter och beslutanderätter UFV 2011/1902 Innehållsförteckning 1 Förutsättningar 3 Organisation och ansvarsfördelning 3 Rättsliga förutsättningar 3 Delegation av beslutanderätt 3

Läs mer

Prefekt Prefekt beslutar om miljöledningssystemet på institutionsnivå. Det innebär att prefekten/motsvarande 1 ansvarar för att:

Prefekt Prefekt beslutar om miljöledningssystemet på institutionsnivå. Det innebär att prefekten/motsvarande 1 ansvarar för att: Bilaga till Rektorsbeslut nr: 115 Datum: 2017-06-07 Dnr: 2017/3408-1.1 Checklista för klargörande av roller, ansvar och befogenheter inom miljöledningssystemet Chefers övergripande miljöansvar framgår

Läs mer

1/19/2016. Kommentarer till Ledningsutredningens betänkande Utvecklad ledning av universitet och högskolor. Kartläggning

1/19/2016. Kommentarer till Ledningsutredningens betänkande Utvecklad ledning av universitet och högskolor. Kartläggning Kommentarer till Ledningsutredningens betänkande Utvecklad ledning av universitet och högskolor Kommentarer till Ledningsutredningens betänkande Utvecklad ledning av universitet och högskolor Ulrika Bjare

Läs mer

Projektplan. Projekt Flytt Rosenlund

Projektplan. Projekt Flytt Rosenlund Projekt Flytt Rosenlund Projektledare Version Datum Christer Johanson 1.0 2015-07-06 Beställare Göteborgs universitet, områdena för Administrativt stöd och Verksamhetsstöd 2015-06-18 Sida 2 av 8 Innehåll

Läs mer

Protokoll 1 (5) Rektorssammanträde 2013:

Protokoll 1 (5) Rektorssammanträde 2013: Protokoll 1 (5) Tid och plats kl. 15:00-15.45, rektors tjänsterum, huvudbyggnaden, asaparken Beslutsfattare Pam Fredman rektor Bisittare Helena Lindholm Schulz prorektor, rektors ställföreträdare (ej 13)

Läs mer

Medverkande institutioners ansvar Programkommitté

Medverkande institutioners ansvar Programkommitté Uppdrag och samrådsstrukturer till de institutionsövergripande programmen marina vetenskaper, miljövetenskap, receptarieprogrammet och naturvetenskapligt basår Bakgrund Vid sammanträdet 2012-12-13 beslutade

Läs mer

En verktygslåda för bättre administration vid Göteborgs universitet. gör den någon nytta? Jörgen Tholin Marie Smedbro Malin Östling

En verktygslåda för bättre administration vid Göteborgs universitet. gör den någon nytta? Jörgen Tholin Marie Smedbro Malin Östling En verktygslåda för bättre administration vid Göteborgs universitet gör den någon nytta? Jörgen Tholin Marie Smedbro Malin Östling Gemensamma förvaltningens verktyg för kvalitetsutveckling 1. Vision 2020

Läs mer

Protokoll Rektors beslutsmöte, 2015:13 Datum: Tid: Viktor Rydbergsrummet, Vasaparken. Närvarande

Protokoll Rektors beslutsmöte, 2015:13 Datum: Tid: Viktor Rydbergsrummet, Vasaparken. Närvarande Protokoll Rektors beslutsmöte, 2015:13 Datum: 2015-08-31 Tid: 15.00-15.30 Plats: Viktor Rydbergsrummet, Vasaparken Närvarande Beslutsfattare: Bisittare: Protokollförare: Rektor Pam Fredman Prorektor Helena

Läs mer

Instruktion för Nationellt kunskapscentrum för våld och andra övergrepp mot barn - Barnafrid

Instruktion för Nationellt kunskapscentrum för våld och andra övergrepp mot barn - Barnafrid Il e U UNIVERSITET LINKÖPINGS 2016-10-24 DNR LiU-2016-02111 BESLUT 1(1) Instruktion för Nationellt kunskapscentrum för våld och andra övergrepp mot barn - Barnafrid Instruktionen för Barnafrid fastställs

Läs mer

Mötesprotokoll IT-beställarråd

Mötesprotokoll IT-beställarråd Mötesprotokoll IT-beställarråd 2008-03-19 Göteborgs universitet Vid protokollet: Kristoffer Jalve INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Mötestid... 3 2 Deltagare... 3 3 Föredragningslista... 3 4 Val av mötesordförande...

Läs mer

Ekonomistyrregler vid Umeå universitet

Ekonomistyrregler vid Umeå universitet Ekonomistyrregler vid Umeå universitet Föredragande Bitr. universitetsdirektör Per Ragnarsson och controller Carina Henningsson Sammanfattning Ekonomistyrregler vid Umeå universitet infördes och fastställdes

Läs mer

Universitetsgemensam ITverksamhet

Universitetsgemensam ITverksamhet Dnr UFV 2018/1682 Universitetsgemensam ITverksamhet vid Uppsala universitet Fastställt av rektor Beredning har gjorts med vicerektorerna, universitetsdirektören och överbibliotekarien. Innehållsförteckning

Läs mer

Kommentarer till Ledningsutredningens betänkande Utvecklad ledning av universitet och högskolor 2015:92

Kommentarer till Ledningsutredningens betänkande Utvecklad ledning av universitet och högskolor 2015:92 Kommentarer till Ledningsutredningens betänkande Utvecklad ledning av universitet och högskolor Kommentarer till Ledningsutredningens betänkande Utvecklad ledning av universitet och högskolor Ulrika Bjare

Läs mer

Christina Wannehag Dnr B5 30/07 Lena Danielsson FÖRSTUDIE CENTRUMBILDNINGAR

Christina Wannehag Dnr B5 30/07 Lena Danielsson FÖRSTUDIE CENTRUMBILDNINGAR Internrevisionen REVISIONSRAPPORT Christina Wannehag 2007-09-11 Dnr B5 30/07 Lena Danielsson FÖRSTUDIE CENTRUMBILDNINGAR Bakgrund I den strategiska planen för 2007-2010 står det: Hög kvalitet på forskning

Läs mer

Göteborgs universitet förnyas

Göteborgs universitet förnyas Ledningsrådet 2011-09-26 Exempel på brister påvisade av olika utredningar inklusive RED 10 Den nuvarande organisationen är inte helt ändamålsenlig och den potential som ligger i universitetets samlade

Läs mer

Plats: Högskolan i Borås, Balder, rum C 430. Paragrafer: 1-12

Plats: Högskolan i Borås, Balder, rum C 430. Paragrafer: 1-12 1 (6) Tid: Kl 10.15-13.45 med avbrott för lunch kl 12.10-12.50 Plats: Högskolan i Borås, Balder, rum C 430 Närvarande ledamöter: Dahlström, Mats Gunnarsson Lorentzen, David Harrysson, Julia Johannisson,

Läs mer

Chefsutbildning i Göteborgs universitets miljöarbete

Chefsutbildning i Göteborgs universitets miljöarbete Chefsutbildning i Göteborgs universitets miljöarbete Målet är att tydliggöra dekaner, prefekter och chefers ansvar i miljöarbetet/miljöledningssystemet. 13.00 13.30 Eddi Omrcen, miljöchef vid GU Hur är

Läs mer

Om projektplanen Projektplanen är ett levande dokument som kommer att uppdateras allt eftersom projektet fortlöper.

Om projektplanen Projektplanen är ett levande dokument som kommer att uppdateras allt eftersom projektet fortlöper. Projektplan Kommunikationsstrategi för Göteborgs universitet Maria Eriksson 2013-05-02 Projektplan för projektet Kommunikationsstrategi för Göteborgs universitet 1. Basfakta Projektnamn Kommunikationsstrategi

Läs mer

~-J_-lJ Linda Lundberg ~ UPPSALA UNIVERSITET 1 (1) BESLUT UFV 2017/921

~-J_-lJ Linda Lundberg ~ UPPSALA UNIVERSITET 1 (1) BESLUT UFV 2017/921 BESLUT 1 (1) 2017-06-13 UFV 2017/921 UPPSALA UNIVERSITET Box 256 SE-751 05 Uppsala Besöksadress: S:t Olofsgatan 10 B Handläggare: Linda Lundberg Telefon: 018-471 1704 www.uu.se linda.lundberg@uadm.uu.se

Läs mer

Kommentarer till Ledningsutredningens betänkande Utvecklad ledning av universitet och högskolor 2015:92

Kommentarer till Ledningsutredningens betänkande Utvecklad ledning av universitet och högskolor 2015:92 Kommentarer till Ledningsutredningens betänkande Utvecklad ledning av universitet och högskolor Kommentarer till Ledningsutredningens betänkande Utvecklad ledning av universitet och högskolor Ulrika Bjare

Läs mer

Delegationsordning. Göteborgs universitet

Delegationsordning. Göteborgs universitet Delegationsordning Göteborgs universitet Universitetsledningens kansli Peter Kim Linda Forsberg DELEGATIONSORDNING 2012-03-19 Dnr V 2011-155 Rektor 1 Delegationsordning - rektors delegationer till dekaner,

Läs mer

Organisationsförändringar att tänka på vid förändringsarbete

Organisationsförändringar att tänka på vid förändringsarbete Organisationsförändringar att tänka på vid förändringsarbete 2011-09-15 Agenda Förändringsarbete Göteborgs universitet förnyas Informations- och kommunikationsarbete vid implementeringen av en förnyad

Läs mer

Minnesanteckningar från Ledningens genomgång av miljöledningssystemet

Minnesanteckningar från Ledningens genomgång av miljöledningssystemet Minnesanteckningar från Ledningens genomgång av miljöledningssystemet Medverkande: Helena Lindholm Schulz (HL-S), prorektor Jörgen Tholin (JT), universitetsdirektör Eddi Omrcen (EO), miljöchef och ledningens

Läs mer

Diskussion om vilka punkter som är viktigast att ta upp i ett svar. Ärendet tas upp som en beslutspunkt på nästa möte.

Diskussion om vilka punkter som är viktigast att ta upp i ett svar. Ärendet tas upp som en beslutspunkt på nästa möte. PROTOKOLL USP 2011-7 3(4) 7 Underlag till regeringen inför den kommande forsknings- och innovationspolitiska propositionen (inklusive universitetets forsknings- och innovationsstrategi 2013-2016) Föredragande:

Läs mer

Organisation och arbetsordning vid Universitetsbiblioteket

Organisation och arbetsordning vid Universitetsbiblioteket MIUN 2012/1290:21 Organisation och arbetsordning vid Universitetsbiblioteket Innehåll Organisation... 1 1. Avdelningar... 1 2. Bibliotekskansli... 1 3. Ledningsforum... 1 4. Biblioteksråd... 1 5. Samverkan...

Läs mer

Regel för systematiskt arbetsmiljöarbete vid Umeå universitet

Regel för systematiskt arbetsmiljöarbete vid Umeå universitet Regel för systematiskt arbetsmiljöarbete vid Umeå universitet Beslutad av rektor 13 maj 2014 Marguerite Olofsson, Personalenheten 2014-06-12 Utmaningar inom arbetsmiljöområdet Kvinnor oftare sjuka än män

Läs mer

Internrevisionen Förslag till revisionsplan för år 2008 Christina Wannehag Dnr B 5 350/08

Internrevisionen Förslag till revisionsplan för år 2008 Christina Wannehag Dnr B 5 350/08 Internrevisionen Förslag till revisionsplan för år 2008 Christina Wannehag 2008-02-20 Dnr B 5 350/08 REVISIONSPLANEN FÖR ÅR 2008 1. Inledning Internrevisionen vid Göteborgs universitet bedrivs i enlighet

Läs mer

Stöd för internationalisering vid Campus Gotland

Stöd för internationalisering vid Campus Gotland GOTLAND 2018/21 Stöd för internationalisering vid Campus Gotland Innehållsförteckning 1 Bakgrund och syfte 3 2 Mål 3 2.1 Effektmål 3 2.2 Övergripande projektmål 3 3 Projektorganisation 5 4 Förutsättningar

Läs mer

Chefsutbildning i Göteborgs universitets miljöarbete

Chefsutbildning i Göteborgs universitets miljöarbete Chefsutbildning i Göteborgs universitets miljöarbete Målet är att tydliggöra dekaner, prefekter och chefers ansvar i miljöarbetet/miljöledningssystemet. 13.00 13.40 Eddi Omrcen, miljöchef vid GU Hur är

Läs mer

Beslutsprotokoll Styrgrupp 2009-06-04. Samordnad löneadministration vid Göteborgs universitet. Christina Nordberg, Personaldirektör

Beslutsprotokoll Styrgrupp 2009-06-04. Samordnad löneadministration vid Göteborgs universitet. Christina Nordberg, Personaldirektör Beslutsprotokoll Styrgrupp Samordnad löneadministration vid Göteborgs universitet Projektansvarig: Projektledare: Christina Nordberg, Personaldirektör Viktoria Björcke och Lars Eliason, Prové Management

Läs mer

Verksamhetsföreträdare

Verksamhetsföreträdare Handelshögskolan vid PROTOKOLL Närvarande: Ledamöter Verksamhetsföreträdare Per Cramér, professor, dekanus, ordförande Olof Johansson Stenman, professor, prodekanus Katarina Renström, studievägledare Sara

Läs mer

Minnesanteckningar från Ledningens genomgång av miljöledningssystemet vid GU

Minnesanteckningar från Ledningens genomgång av miljöledningssystemet vid GU Diarie nr F8 70/08 Minnesanteckningar från Ledningens genomgång av miljöledningssystemet vid GU 2008-10-21 Närvarande: Pam Fredman, rektor P-O Rehnquist, förvaltningschef Eddi Omrcen, miljöchef Ullika

Läs mer

Handlingsplan. För Deans office vid skolan för industriell teknik och management, ITM, 2014. Bilagor: 1. Verksamhetsplan, ekonomistab

Handlingsplan. För Deans office vid skolan för industriell teknik och management, ITM, 2014. Bilagor: 1. Verksamhetsplan, ekonomistab HANDLINGSPLAN Skapat av Deans office ITM Handlingsplan För Deans office vid skolan för industriell teknik och management, ITM, Bilagor: 1. Verksamhetsplan, ekonomistab 2. Verksamhetsplan, kommunikationsstab

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET - VI BYGGER FÖR FRAMTIDEN UNIVERSITETSSTYRELSEN

GÖTEBORGS UNIVERSITET - VI BYGGER FÖR FRAMTIDEN UNIVERSITETSSTYRELSEN GÖTEBORGS UNIVERSITET - VI BYGGER FÖR FRAMTIDEN UNIVERSITETSSTYRELSEN 2018-04-27 Lokalförsörjning - Nuläge c:a 390.000 kvm c:a 30 hyresvärdar, Akademiska Hus 57%, Higab 20% c:a 10 % av GUs omsättning (c:a

Läs mer

Organisationsbeskrivning för fakulteten för konst och humaniora

Organisationsbeskrivning för fakulteten för konst och humaniora Dnr: 2014/45-1.3 Organisationsbeskrivning för fakulteten för konst och humaniora Beslutat av Dekanus för konst och humaniora Gäller från 2014-02-03 (reviderad 2018-02-07) Gäller från: 2014-02-03 Reviderad:

Läs mer

Delprojektdirektiv. Implementering av ny organisation Delprojekt Ekonomistyrning och redovisning HÖGSKOLAN I BORÅS DELPROJEKTDIREKTIV 1 (5)

Delprojektdirektiv. Implementering av ny organisation Delprojekt Ekonomistyrning och redovisning HÖGSKOLAN I BORÅS DELPROJEKTDIREKTIV 1 (5) HÖGSKOLAN I BORÅS Projekt för implementering av ny organisation Linda Sörensen, projektledare DELPROJEKTDIREKTIV 2014-02-03 Dnr 043-14 1 (5) Delprojektdirektiv Implementering av ny organisation Delprojekt

Läs mer

Handlingsplan för internationalisering

Handlingsplan för internationalisering BESLUT 1 2010-06-24 Dnr LS 2010/499 Rektor Handlingsplan för internationalisering 2010-2011 Bakgrund Internationalisering är en av fyra strategier i universitetets Strategiska Plan 2007-2011 för att uppnå

Läs mer

Chefsutbildning i Göteborgs universitets miljöarbete

Chefsutbildning i Göteborgs universitets miljöarbete Chefsutbildning i Göteborgs universitets miljöarbete Målet är att tydliggöra dekaner, prefekter och chefers ansvar i miljöarbetet/miljöledningssystemet. 13.00 13.45 Eddi Omrcen, miljöchef vid GU Hur är

Läs mer

Protokoll fakultetsstyrelsen

Protokoll fakultetsstyrelsen NATURVETENSKAPLIGA FAKULTETEN Protokoll fakultetsstyrelsen Sammanträdesdatum: 2017-10-26 Protokoll nr 7 Närvarande Ledamöter: Övriga: Företrädare för verksamheten Elisabet Ahlberg Ola Wetterberg Jörgen

Läs mer

Upprättande och förvaltning av regeldokument

Upprättande och förvaltning av regeldokument Dnr UFV 2015/584 Upprättande och förvaltning av regeldokument Internrevisionen 2015 Fastställd av konsistoriet 2015-06-10 Innehåll Sammanfattning 3 1 Bakgrund och riskbedömning 4 1.1 Intern styrning och

Läs mer

Översyn av Sektion Forskning, innovation och samverkan

Översyn av Sektion Forskning, innovation och samverkan Översyn av Sektion Forskning, innovation och samverkan Vicerektor Bo Ahrén 15 oktober 2015 Bakgrund Uppdrag från rektor till vicerektor för samverkan att göra en översyn av sektionen Forskning, samverkan

Läs mer

Utdrag ur protokoll från Rektors beslutsmöte, 2015:12

Utdrag ur protokoll från Rektors beslutsmöte, 2015:12 Utdrag ur protokoll från Rektors beslutsmöte, :12 Datum: -06-22 Tid: 15.00-16.00 Plats: Viktor Rydbergsrummet, Vasaparken Närvarande Beslutsfattare: Bisittare: Protokollförare: Övriga: Rektor Pam Fredman

Läs mer

Uppgifter och beslutanderätter till avdelningschefer vid universitetsförvaltningen

Uppgifter och beslutanderätter till avdelningschefer vid universitetsförvaltningen UFV 2011/1902 Uppgifter och beslutanderätter till avdelningschefer vid Fastställd av universitetsdirektören 2012-01-12 Reviderad 2012-09-04 Innehållsförteckning 1 Förutsättningar 3 Organisation och ansvarsfördelning

Läs mer

Riktlinjer för strategier samt uppdrag att utarbeta fakultetsstrategier och inriktningsdokument

Riktlinjer för strategier samt uppdrag att utarbeta fakultetsstrategier och inriktningsdokument Planeringsavdelningen BESLUT SLU ua 2016.1.1.1-799 2016-03-01 Riktlinjer för strategier samt uppdrag att utarbeta fakultetsstrategier och inriktningsdokument Beslut Rektor beslutar att fastställa riktlinjer

Läs mer

Nominering till Konung Carl XVI Gustafs professur i miljövetenskap 2018/2019

Nominering till Konung Carl XVI Gustafs professur i miljövetenskap 2018/2019 2017-01-30 Reviderad 2017-03-07 Dnr P 2017/49 NATURVETENSKAPLIGA FAKULTETEN Fakultetskansliet för naturvetenskap Marie Emanuelsson Hanteringsordning vid Naturvetenskapliga fakulteten 2017 PRELIMINÄR Nominering

Läs mer

Rektor i Orkanen 12 september Stefan Bengtsson Malmö högskola

Rektor i Orkanen 12 september Stefan Bengtsson Malmö högskola Rektor i Orkanen 12 september 2014 Stefan Bengtsson Malmö högskola INNEHÅLL Antagning HT2014 Malmö högskolas lokaler Förslag till högskolestyrelsen rörande ändrad organisation av verksamhetsstödet Förslag

Läs mer

Intern styrning och kontroll

Intern styrning och kontroll UFV 2010/366 Intern styrning och kontroll Plan 2010 Fastställd av rektor 2010-03-09 UFV 2010/366 Innehållsförteckning Utgångspunkter för ISK-arbetet 2010 4 Slutsatser av ISK-arbetet 2009 4 Planerade aktiviteter

Läs mer

Göteborgs universitet IT-universitetets fakultetsnämnd Sammanträde 2008: Kl Java på IT-universitetet

Göteborgs universitet IT-universitetets fakultetsnämnd Sammanträde 2008: Kl Java på IT-universitetet Göteborgs universitet Tid och plats Närvarande ledamöter Frånvarande Kl. 11.30 13.00 Java på IT-universitetet Ylva Hambraeus Björling, Sun Microsystems, ordförande Anna Börjesson, Ericsson Mats Johansson,

Läs mer

Akademiskt chef- och ledarskap några tankar kring uppdrag, roller och utmaningar. Eva Åkesson och Anders Malmberg

Akademiskt chef- och ledarskap några tankar kring uppdrag, roller och utmaningar. Eva Åkesson och Anders Malmberg Akademiskt chef- och ledarskap några tankar kring uppdrag, roller och utmaningar Eva Åkesson och Anders Malmberg Eva Åkesson - bakgrund Professor kemisk fysik (femtokemi, dissociationsreaktioner, energi

Läs mer

kl , rektors tjänsterum, huvudbyggnaden, Vasaparken Bisittare Lennart Weibull prorektor, rektors ställföreträdare

kl , rektors tjänsterum, huvudbyggnaden, Vasaparken Bisittare Lennart Weibull prorektor, rektors ställföreträdare Protokoll 1 (6) Tid och plats kl. 13.00-14.00, rektors tjänsterum, huvudbyggnaden, asaparken Beslutsfattare Pam Fredman rektor Bisittare Lennart Weibull prorektor, rektors ställföreträdare P-O Rehnquist

Läs mer