Navet - Nätverk för administratörer vid Umeå universitet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Navet - Nätverk för administratörer vid Umeå universitet"

Transkript

1 NAVET Umeå universitets administratörer bildade i februari 2000 ett nätverk som går under namnet Navet. Det krävs inget medlemskap, utan nätverket är till för alla administratörer vid Umeå universitet. Navet leds av en styrelse bestående av sju ordinarie ledamöter och tre suppleanter. Målet är att dessa ska representera samtliga fakulteter, förvaltningen och Sekreterarföreningen. Ledamöterna i styrelsen är kontaktpersoner för arbetsgrupper, som i sin tur har bildats för att arbeta med aktuella frågor för administratörer. Till de olika grupperna söker sig intresserade genom kontaktpersonerna. Arbetsgrupperna är sex till antalet: Ekonomigruppen, Personalgruppen, Studieadministrativa gruppen, Kompetensutvecklingsgruppen, Kontaktgruppen och Sekreterarföreningen. Styrelsen och arbetsgrupperna för ut och tar emot information till och från nätverkets medlemmar via e-post, hemsida på Internet och personlig kontakt med kollegierna. Vid styrelse- och arbetsgruppsmöten förs alltid minnesanteckningar, som sedan läggs ut på Navets hemsida. Aktiviteter Sedan Navet startade i februari 2000 har en stor del av tiden gått åt till att skapa rutiner, både i arbetsgrupperna och i styrelsen, samt att formulera mål för hur och med vad Navet ska arbeta. Följande större projekt har stått på dagordningen: Navet har av Rektor fått pengar till årsavgift för hyra av serverutrymme på Umdac. Hemsidor har skapats och hålls uppdaterade av Ejvår Falck, kontaktgruppen. Adressen är Navet har hos universitetsledningen begärt att få hålla arbetsgrupps- och styrelsemöten på arbetstid. Universitetsledningen avslog begäran och hänvisade till respektive institution/ enhet att besluta om deltagande på arbetstid. Navet har av Konferensmedlen beviljats pengar för en nationell nätverkskonferens. Konferensen skulle diskutera befintliga nätverk och ett eventuellt nationellt nätverk. Inbjudan gick till kontaktpersoner för befintliga nätverk vid universitet och högskolor samt representanter för de universitet och högskolor som ännu inte har ett fungerande nätverk. Konferensen ägde rum den september 2001 och hoppas få en uppföljning år En Temadag för diskussion om kompetensutveckling för administratörer ordnades på universitetet. Temadagen delades upp i tre olika kategorier: ekonomi-, personal- och studieadministration. Resultatet av temadagen har utmynnat i en skrivelse till enheten för personal- och organisationsutveckling.

2 Navet - Nätverk för administratörer vid Umeå universitet

3 Navets verksamhetsberättelse 2003 NAVET Umeå universitets administratörer bildade i februari 2000 ett nätverk som går under namnet Navet. Det krävs inget medlemskap, utan nätverket är till för alla administratörer vid Umeå universitet. Navet leds av en styrelse bestående av sju ordinarie ledamöter och tre suppleanter. Målet är att dessa ska representera samtliga fakulteter, förvaltningen och Sekreterarföreningen. Ledamöterna i styrelsen är kontaktpersoner för arbetsgrupper, som i sin tur har bildats för att arbeta med aktuella frågor för administratörer. Till de olika grupperna söker sig intresserade genom kontaktpersonerna. Arbetsgrupperna är sex till antalet: Ekonomigruppen, Personalgruppen, Kompetensutvecklingsgruppen, Sekreterarföreningen, Kontaktgruppen och Studieadministrativa gruppen. De två sista har varit vilande under året. Styrelsen och arbetsgrupperna för ut och tar emot information till och från nätverkets medlemmar via e-post, hemsida på Internet och personlig kontakt med kollegierna. Vid styrelse- och arbetsgruppsmöten förs minnesanteckningar, som sedan läggs ut på Navets hemsida. Aktiviteter Sedan Navet startade i februari 2000 har en stor del av tiden gått åt till att skapa rutiner, både i arbetsgrupperna och i styrelsen, samt att formulera mål för hur och med vad Navet ska arbeta. Detta har fortgått under Följande aktiviteter har varit på dagordningen: Navets hemsida uppdateras kontinuerligt av Ejvår Falck. Adress: Navet har diskuterat frågan om fadderverksamhet för nyanställda administratörer ytterligare. Informationsblad om fadderverksamheten och Navets verksamhet läggs med i det material som alla nyanställda får. Styrelsen försöker bevaka nyanställningarna så att ett personligt besök sedan kan ske. Navet har arbetat för att vi ska synas mera. Ett resultat av detta arbete var en artikel i personaltidningen, Aktum nr 7/2003, Navet besöker nya administratörer. Framöver kommer Navets styrelse att inrikta sig på hur vi ska kunna synliggöra oss på ett bättre sätt, både på bredden och på höjden. Ett mål är att Navet ska ses som en naturlig diskussionspart i frågor som rör administratörer. 2 (4)

4 Navets verksamhetsberättelse 2003 Arbetsgrupperna Ekonomigruppen Gruppen har under året träffats sex gånger. De tre första tillfällena under året med Ann- Charlott Dalberg som sammankallande, från och med juni med Emma Olofsson och Margareta Brinkstam som sammankallande. I genomsnitt har drygt 10 personer deltagit vid träffarna. Under året har bl a följande frågor diskuterats - budgetmallen - rapporter och uppföljning i Raindance - EA-handboken - nya kontoplanen inkl frågor om motpart/finansiär - avtalsdatabasen - bluffakturor - sidosystem till Raindance - e-fakturor - utländska leverantörsfakturor - betalvillkor - engångsleverantörer Lorentz Karlsson informerade i juni om avtalsdatabasen och svarade på frågor från deltagarna. Christina Adolfsson informerade i oktober om projektet EFAR, Effektivare hantering av leverantörsfakturor vid universitetsförvaltningen och UB, bakgrund och lägesrapport. Livlig diskussion om svårigheter och möjligheter. Christina inbjöd ekonomigruppen att lämna synpunkter inför det fortsatta arbetet. Ett möte var inplanerat i december men ajournerades p.g.a. att endast två personer dök upp (troligen p.g.a. hög arbetsbelastning och informationsmöten inför bokslut). Ekonomigruppen fungerar fortfarande som ett brett kontaktnät över fakultetsgränserna med 45 namn på sändlistan och de flesta har varit närvarande vid något av årets möten. Personalgruppen Gruppen återupptog sina träffar i april 2003 med Anita Dreyer som ny sammankallande. Under året träffades gruppen och åt lunch ungefär en gång i månaden. Vi tog upp och diskuterade aktuella frågor inom personalområdet. Vid varje lunch träffades ca 8 personer. Gruppen var i kontakt med personalkonsulent Anders Sjöström angående långtidssjukskrivningar bland administratörer. Huruvida information om Navet når ut till nya administratörer samt hur Navet ska få kännedom om nya administratörer diskuterades. Då Anita Dreyer väntade barn i oktober diskuterades även gruppens framtid och man kom fram till att försöka med en modell med fasta tider för våren 2004 istället för en sammankallande. 3 (4)

5 Navets verksamhetsberättelse 2003 Ett stort tack till alla som deltagit i personalgruppens möten. Anita Dreyer Perkiömäki Sekreterarföreningen vid Umeå universitet (Anna-Lena Tallander ) Vi skickade ut en enkät under våren för att ta reda på hur våra medlemmar vill att föreningen skall fungera. Nästan alla som svarade på enkäten var överens om att föreningen skall fungera som en mötesplats där man inte nödvändigtvis pratar jobb utan bara umgås och har trevligt. Vi fick många förslag på aktiviteter och styrelsen kommer att försöka tillgodose medlemmarnas önskemål om aktiviteter i den mån vi kan. I början av maj åkte en busslast glada sekreterare på shoppingutflykt till Häggströms modehus. Resan inleddes med middag i vacker 1400-tals miljö på Levar hotell. Enligt ryktet fanns det inte mycket kläder kvar i butiken när bussen startade hemresan till Umeå. Hösten fortsatte i shoppingens tecken. I oktober ordnande föreningen en IKEA-resa, efter tips från den enkät som våra medlemmar svarat på under våren. Året avslutades med en julavslutning på Nolia i början av december. Förutom lättare förtäring gavs vi också en visning av Nolia, både av rum och konferenslokaler. Kompetensutvecklingsgruppen Den ombildade kompetensutvecklingsgruppen har haft ett möte under året och lagt upp strategier för kommande arbete. Fyra personer har anmält intresse för gruppen. Vårterminens temadag om God administration som arrangerades av universitetets kvalitetskommitté lockade ca 200 personer. Utvärderingen av temadagen visade, att ett relativt brett utvecklingsarbete pågår inom universitetet. Många förslag på nya kompetensutvecklande temadagar nämndes, men också bristen på mål och styrning från universitetets ledning. Kompetensutveckling sker idag på individens eget initiativ och oftast med övertid som resultat, då ingen avsatt tid finns för sådana aktiviteter. En enkät kommer att gå ut till alla administratörer om önskad kompetensutveckling. Resultatet av den enkäten skall presenteras för personalchefen och POU. Studieadministrativa gruppen Har varit vilande under 2003 p.g.a. att ingen sammankallade funnits. Styrelsen har på olika sätt försökt värva en person för detta uppdrag. Kontaktgruppen Är också vilande. 4 (4)

6 Navet har diskuterat frågan om fadderverksamhet för nyanställda administratörer. Efter information i de olika arbetsgrupperna har ett antal administratörer frivilligt anmält sig att vara fadder för nyanställda. Informationsblad om fadderverksamheten och Navets verksamhet kommer att läggas med i det material som alla nyanställda får. Frågan om en personalpool för administratörer har också diskuterats. Resultatet blev en skrivelse till universitetsledningen med förslag till inrättande av en personalpool samt hur bemanningen av en sådan pool skulle kunna lösas. Ett flertal seminarier har hållits. Läs mer under respektive arbetsgrupp. Navet har arbetat för att vi ska synas mera. Ett resultat av arbetet var en artikel i personaltidningen Aktum nr 1/2001 samt en blänkare på webbsidan För dig som är anställd. Framöver kommer Navets styrelse att inrikta sig på hur vi ska kunna synliggöra oss på ett bättre sätt, både på bredden och på höjden. Ett mål är att Navet ska ses som en naturlig diskussionspart i frågor som rör administratörer. Arbetsgrupperna Ekonomigruppen Ekonomigruppen har sedan starten i februari 2000 träffats vid 14 tillfällen. Mötena har förlagts till de olika deltagarnas egna arbetsplatser och den som bjudit in till träffen har också ansvarat för att minnesanteckningar förts. Från och med ht-01 träffas gruppen var sjätte vecka. Vid de träffar som genomförts har i genomsnitt ca 10 personer varit närvarande. Arbetsgruppen har diskuterat Hantering av budgetmall med möjlighet till uppföljning på projektnivå Gemensam rutin för märkning av inventarier Upphandling, information om ingångna avtal Kompetensutveckling Informationsportal ett sätt att ge fler en möjlighet att ta ut information från ekonomisystemet Fadderverksamhet för nyanställda administratörer Personalpool stöd av korttidskaraktär för befintlig administrativ personal För fördjupad information har ekonomigruppen vid ett antal tillfällen bl a bjudit in personal från ekonomiadministrativa enheten samt den som varit ansvarig för utveckling av budgetmallen. Ekonomigruppen har skapat ett brett kontaktnät över fakultetsgränserna för utbyte av erfarenheter och diskussion av aktuella frågor och det är något vi vill behålla och fortsätta att utveckla.

7 Ekonomigruppen har utsett fem personer vilka ska fungera som kontaktpersoner för nyanställda administratörer. Kompetensutvecklingsgruppen I Navets alla arbetsgrupper diskuteras kompetensutveckling, eftersom det är ett viktigt område för administratörerna. Det är kanske en anledning till att det har varit svårt att rekrytera medlemmar till kompetensutvecklingsgruppen, eftersom man redan tillhör andra grupper. Ulla Westermark, Margareta Brinkstam och Kristina Sjögren har träffats en gång, då vi diskuterade kompetensutvecklingsmöjligheter både inom Umeå universitet och externt. Vi funderade på att lägga in länkar till alla möjliga kompetensutvecklingsföretag på nätet, men det är ännu inte gjort. Vid Navets temadag om kompetensutveckling den 27 september 2001 för ekonomi- studieoch personaladministratörer deltog gruppens medlemmar, och temadagen resulterade i en skrivelse till enheten för personal- och organisationsutveckling om behovet av att återuppta fempoängskurser enligt den modell som tidigare genomförts. Vid den nationella konferensen september 2001 redovisade vi läget för kompetensutvecklingsmöjligheter vid Umeå universitet, och vi fick också höra hur man har det vid de övriga universiteten. Kontaktgruppen Kontaktgruppen har träffats ungefär en gång per månad. Antal deltagare har varit i snitt fyra. De frågor som har diskuterats är i huvudsak desamma som för Navet som helhet, nämligen Webbsidor Kontaktgruppen har huvudansvaret för webbsidorna. I kontaktgruppen återfinns också Navets webbredaktör. I ansvaret ingår att regelbundet uppdatera informationen, lägga in aktuell information som berör administratörer samt att lägga in minnesanteckningar både från Navets styrelse och från arbetsgrupperna. Nätverk Kontaktgruppens arbete med förberedelserna inför den nationella nätverksträffen i september 2001 innebar bl.a. att skicka ut inbjudan till universitet och högskolor samt att på webbsidan lägga ut dokumentationen från nätverksmötet. Aktum För att presentera Navet för universitetets administratörer tog kontaktgruppen kontakt med personaltidningens redaktör. Han skrev först en blänkare om Navet och gjorde senare ett reportage om Navet i Aktum nr 1/2001.

8 Länkar på hemsidan Det är viktigt att arbetsinformation som rör administratörer är lättillgänglig. Kontaktgruppen har sammanställt ett flertal länkar till myndigheter, företag, organisationer, interna enheter m.fl. Synliggörande av Navet Denna sista punkt kommer även att vara den dominerande under det verksamhetsår som kommer. En broschyr om Navet håller på att tas fram, och den kommer att vara ett bra sätt för oss att sprida information om Navet på olika nivåer inom universitetet. En person från gruppen har anmält sig att vara fadder för nyanställda. Personalgruppen Totalt har personalgruppen träffats 11 gånger. Många av träffarna har varit av typen lunchträff på Universum. Antalet deltagare har varit mycket varierande, som mest ca 40 personer (till träffen om rehabfrågor). I genomsnitt har ca 10 personer deltagit /träff. Aktiviteter Information om rehabfrågor av Anders Sjöström Träffen innehöll faktabeskrivning, vad säger lagen? Ärendets gång. Förslag till innehåll i rehabplan. Statistik sjukfrånvaro inom Umeå universitet. Avslutningsvis frågestund, diskussion och erfarenhetsutbyte. Information om rapporten Kvalitet i personalarbetet Tre av personalsekreterarna informerade om bakgrund, syfte, analys och framtidsvisioner. Därefter givande diskussion, mellan personalsekreterarna och övriga administratörer, utifrån rapporten. Deltagarna informerades också om att samhällsvetenskapliga fakulteten har genomfört ett arbete med att kartlägga det administrativa stödsystemen inom Umeå universitet. Intervjuer har skett med administratörer och institutionsledning. Erfarenhetsutbyte kring introduktionsmaterial för nyanställda Sex olika introduktionsmaterial presenterades av administratörer från olika institutioner och enheter. Uppbyggnaden av materialen ser ganska olika ut. Några av deltagarna saknar idag ett material och har kommit för att få inspiration till ett helt nytt. Gruppen konstaterar att ett gemensamt basmaterial skulle behöva skapas av Umeå universitet och läggas ut på webben. Där skulle ansvariga ute på institution/enhet kunna hämta hem och anpassa till arbetsplatsens förutsättningar. Skrivelse angående personalpool Navets personalgrupp har på uppdrag av Navets styrelse författat en skrivelse ang personalpool för administrativa uppgifter. Arbetet påbörjades i september 2001 och efter ett

9 antal träffar med detta tema skickades den slutliga skrivelsen in till universitetsledningen i januari Övrigt Hemsidan har försetts med länkar som är särskilt användbara för oss som arbetar med personalfrågor det arbetet fortsätter. Inom gruppen har tre personer tagit på sig att vara faddrar för nyanställda administratörer. Framtiden Naturligtvis följer vi med spänning arbetet med att införa det administrativa stödsystemet Primula på institutions-/enhetsnivå. Arbetet med att skapa ett gemensamt introduktionsmaterial för nyanställda inom Umeå universitet kommer också att bevakas. Vad blir svaret från universitetsledningen angående personalpool? Vi väntar med spänning. Sekreterarföreningen vid Umeå universitet Sekreterarföreningen är en ideell förening som ska främja sekreterarnas/administratörernas gemensamma intressen samt verka för gott kamratskap, sammanhållning och kontakt över fakultetsgränserna. En årlig medlemsavgift à 100 kr tas ut av medlemmarna för att finansiera de aktiviteter som ordnas. Medlemmarna återfinns inte bara vid Umeå universitet utan även vid Sveriges lantbruksuniversitet och Arbetslivsinstitutet. Föreningens verksamhet bedrivs utanför arbetstid och dess aktiviteter spänner över många intresseområden. Som exempel kan nämnas visning av Designhögskolan, ergonomi, UmUs profilprogram, seminarier med föreläsare från Umeå universitet, modevisningar, pensionsplanering, trädgårdskunskap, stadsvandring, vinprovning m.m. Ett led i föreningens arbete för att förbättra kontakten mellan medlemmarna är att förlägga aktiviteterna i olika geografiska lokaliteter, nästan alla hus inom campus har hittills besökts. Antalet medlemmar uppgick under år 2001 till 131 stycken, vilket är en ökning jämfört med tidigare år, trenden ser positiv ut! Studieadministrativa gruppen Alltsedan gruppen bildades har åtta möten hållits. Gruppen har för närvarande tolv medlemmar och vanligtvis deltar fem-sex vid varje sammankomst. Den studieadministrativa arbetsgruppen har tagit fram ett antal dokument som är tänkta att stödja nya och gamla studieadministratörer i deras arbete: rutinbeskrivningar, lathundar och en länksamling. Alla dessa dokument återfinns på Navets hemsida. Vidare har gruppen upprättat en sändlista för studieadministratörer. 120 personer har anmält sitt intresse för att finnas med på denna lista. Tanken är att denna skall vara en informationskanal för samtliga studieadministratörer vid universitetet.

10 Från gruppen har ett par personer anmält sig till den planerade fadderverksamheten för nyanställda. Under året har gruppen arrangerat ett informationsmöte med Lars Lustig som informerade om det nya Studentcentrum. Arbetsgruppen ska i framtiden verka för att administrativa system som Ladok samt universitetets hemsidor anpassas till vårt arbete. Vi vill också komplettera hemsidorna med ytterligare rutinbeskrivningar, t.ex. dokument som beskriver administration relaterat till forskarutbildningen. Ytterligare en arbetsuppgift är att synliggöra arbetsgruppen och värva nya medlemmar.

11 Navet - Nätverk för administratörer vid Umeå universitet

12 Navets verksamhetsberättelse 2004 NAVET Umeå universitets administratörer bildade i februari 2000 ett nätverk som går under namnet Navet. Det krävs inget medlemskap, utan nätverket är till för alla administratörer vid Umeå universitet. Navet leds av en styrelse bestående av sju ordinarie ledamöter och tre suppleanter. Målet är att dessa ska representera samtliga fakulteter, förvaltningen och Sekreterarföreningen. Två ordinarie ledamöter lämnade styrelsen i augusti och därför har två nya personer adjungerats under resten av perioden.. Ledamöterna i styrelsen är kontaktpersoner för arbetsgrupper, som i sin tur har bildats för att arbeta med aktuella frågor för administratörer. Till de olika grupperna söker sig intresserade genom kontaktpersonerna. Arbetsgrupperna är sex till antalet: Ekonomigruppen, Personalgruppen, Kompetensutvecklingsgruppen, Sekreterarföreningen, Kontaktgruppen och Studieadministrativa gruppen. De två sista har varit vilande under året. Styrelsen och arbetsgrupperna för ut och tar emot information till och från nätverkets medlemmar via e-post, hemsida på Internet och personlig kontakt med kollegorna. Vid styrelse- och arbetsgruppsmöten förs minnesanteckningar, som sedan läggs ut på Navets hemsida. Aktiviteter Sedan Navet startade i februari 2000 har en stor del av tiden gått åt till att skapa rutiner, både i arbetsgrupperna och i styrelsen, samt att formulera mål för hur och med vad Navet ska arbeta. Detta har fortgått under Följande aktiviteter har varit på dagordningen: Navets hemsida uppdateras kontinuerligt av Ejvår Falck. Adress: En informationsfolder om NAVET har via e-post skickats ut till administratörerna vid Umeå universitet. Ett mål har varit att Navet ska ses som en naturlig diskussionspart i frågor som rör administratörer men under 2004 har det visat sig att Navet inte lyckats uppnå detta. Under 2005 bör Navets styrelse utveckla konkreta arbetsmetoder för detta.. Under 2004 har Navets styrelse skickat följande skrivelser till Jan-Erik Ögren/universitetsstyrelsen - Förslag till utbildning för administration av EU:s ramprojekt - Förslag till utbildning för administratörer i Excel - Förslag till utbildning för administratörer i budget, uppföljning och analys - Skrivelse angående det administrativa utvecklingsprojektet 2 (4)

13 Navets verksamhetsberättelse 2004 Arbetsgrupperna Ekonomigruppen Gruppen har under året träffats sex gånger (15 januari, 19 februari, 1 april, 13 maj, 9 september och 28 oktober). Ännu ett möte var inplanerat men sköts till februari Sammankallande har varit Emma Olofsson och Margareta Brinkstam. I genomsnitt har drygt 16 personer deltagit vid träffarna, vilket innebär en ökning mot förra året (då snittet låg på 10 personer/träff). Även antalet namn på sändlistan har ökat, från 45 namn (2003) till 51 idag. Med tanke på att ekonomigruppen ska vara ett kontaktnät över fakultetsgränserna gläder det oss att vi kan expandera på detta sätt. Under året har vi haft flera intressanta gästtalare hos oss: Ann-Charlott Dalberg, Institutionen för Fysik (15 januari) Ekonomiadministration inom projektet Administrativ utveckling. Ingrid Undén, Personal- och organisationsutveckling (19 februari) Personaladministration inom projektet Administrativ utveckling. Göte Salomonsson, Universitetsledningens kansli (13 maj) Arkiv inom projektet Administrativ utveckling. Informerade om de viktigaste reglerna rörande hantering av handlingar vid Umeå universitet. Lorentz Karlsson, Planeringsenheten (28 oktober) Berättade om upphandlings-processen av elektronisk fakturahanering, elektroniskt beställningssystem etc. Vi vill tacka samtliga talare för deras medverkan! Studiebesök Som ett led i projektet administrativ utveckling erbjöds deltagarna i processen ekonomiadministration möjlighet att göra studiebesök hos Erika Näslund på SLU. Under vecka 17 ordnade Margareta Brinkstam så att även intresserade i ekonomigruppen fick göra studiebesök, titta på elektronisk fakturahantering och ställa frågor. De positiva erfarenheterna av detta medförde senare att även administratörer utanför ekonomigruppen fick möjlighet att göra studiebesök. Förvaltningschefen bidrog med ekonomisk ersättning till Erika Näslund. Under året har bl a följande frågor diskuterats - Avtalsdatabasen - Budgetmallen - Budgetuppföljning - Dokumenthantering - Elektronisk beställning - Elektroniska fakturor - Elektronisk upphandling - Hemsidan - HUMlab & kortkurser - Lokalbokningssystem - Oseriösa företag - Primula och lönebesked genom - Projektet administrativ utverkning - Tur och retur via webben - Vidarefakturering/administrativ kostnad 3 (4)

14 Navets verksamhetsberättelse 2004 Dessutom har vi informerat från och om - EA - ADB-rådet - Budgetmall gruppen - Navets styrelse - Upphandlingar Personalgruppen Året 2004 har mestadels uppehållit sig runt det administrativa projektet som pågår på Umeå Universitet. Navet personalgruppen har varit en samlingspunkt för frågor där vi har belyst projektet. Vi har riktat in oss på anställningsprocessen och Primula webb som underlag för diskussion. Personalgruppen har framförallt i år varit en informationskälla och diskussionsforum för personaladministratörer, sekreterare etc som vill prata om projektet och dess verkan i det dagliga arbetet. Sekreterarföreningen vid Umeå universitet Under 2004 har föreningen ordnat fem aktiviteter samt en föreläsning om ortsnamn i samband med vårt årsmöte. Under våren besökte vi två konferensanläggningar, Parken konferens i Hällnäs samt Olofsfors bruk. Innan våren övergick till sommar hann vi även med att ekipera oss hos Stinas i Holmsund. Under höstterminen fick vi en presentation av naturvårdsprodukter från Naturskön AB och avslutade terminen med julfest i det nyrenoverade fiket på förvaltningen. Kompetensutvecklingsgruppen Det är viktigt att det finns en genomtänkt syn och gemensam plattform för hur universitetet arbetar med utbildnings- och utvecklingsarbetet för personalen. I universitetets kompetensutvecklingspolicy slås fast, att all personal ska få möjlighet till kompetensutveckling, samt att individernas behov och önskemål skall tillgodoses i så stor utsträckning som möjligt. Satsningarna på utveckling bör vara selektiva. Vi administratörer konstaterar, att vår grupp sällan eller aldrig selekteras, utan att vi själva måste driva på för att få den kompetensutveckling som vi behöver för våra ständigt förändrade arbetsuppgifter och nya datorstödda system. Kompetensutvecklingsgruppen har under året arbetat för en utbildning för ekonomiadministratörer med EUs ramprojekt. En skrivelse har gått in till ledningen, som gett Karl-Erik Renhorn i uppdrag att tillsammans med personal från EA utforma en utbildning. I skrivande stund är inte datum och innehåll för kursen fastlagt. En skrivelse om riktad utbildning i Excel för ekonomiadministratörer med intresse för att bearbeta utdata från Raindance i Excel har gått in till ledningen. Ett första möte för att diskutera innehållet har genomförts. EAs intresse för kursen är svalt, varför Navet kommer att sätta samman en grupp av administratörer som till IT-enheten kan specificera vilken typ av utbildning vi behöver. 4 (4)

15 Navets verksamhetsberättelse 2004 Vi har också under året med intresse följt utvecklingen av det administrativa projekt, som nu pågår inom Umeå Universitet. Nya arbetssätt kommer att kräva utbildning och kompetensutveckling, och vi ser en stor uppgift för det kommande året att bevaka detta. Studieadministrativa gruppen Har varit vilande under 2004 p.g.a. att ingen sammankallade funnits. Styrelsen har på olika sätt försökt värva en person för detta uppdrag. Kontaktgruppen Är också vilande. 5 (4)

16

17 Navets verksamhetsberättelse 2005 Navet - Nätverk för administratörer vid Umeå universitet NAVET Umeå universitets administratörer bildade i februari 2000 ett nätverk som går under namnet Navet. Det krävs inget medlemskap, utan nätverket är till för alla administratörer vid Umeå universitet. Navet leds av en styrelse bestående av sju ordinarie ledamöter och tre suppleanter. Målet är att dessa ska representera samtliga fakulteter, förvaltningen och Sekreterarföreningen. Ledamöterna i styrelsen är kontaktpersoner för arbetsgrupper, som i sin tur har bildats för att arbeta med aktuella frågor för administratörer. Till de olika grupperna söker sig intresserade genom kontaktpersonerna. Arbetsgrupperna är sex till antalet: Ekonomigruppen, Personalgruppen, Kompetensutvecklingsgruppen, Sekreterarföreningen, Kontaktgruppen och Studieadministrativa gruppen. Kontaktgruppen har varit vilande under året. Styrelsen och arbetsgrupperna för ut och tar emot information till och från nätverkets medlemmar via e-post, hemsida på Internet och personlig kontakt med kollegorna. Vid styrelse- och arbetsgruppsmöten förs minnesanteckningar, som sedan läggs ut på Navets hemsida. Aktiviteter Sedan Navet startade i februari 2000 har en stor del av tiden gått åt till att skapa rutiner, både i arbetsgrupperna och i styrelsen, samt att formulera mål för hur och med vad Navet ska arbeta. Detta har fortgått under Det positiva som hänt under 2005 är att personal- och studieadministrativa grupperna aktiverats vilket visar att behovet av nätverket finns. Följande aktiviteter har varit på dagordningen: Navets hemsida uppdateras kontinuerligt av Ejvår Falck. Adress: Ett mål har varit att Navet ska ses som en naturlig diskussionspart i frågor som rör administratörer. I slutet av året efter att Navets styrelse skickat en skrivelse angående informationsflödet vid UmU till Jan-Erik Ögren och Johnny Karlsson, så kontaktade arbetsgruppen för intern information Navets styrelse och ett möte bokades in i januari Navets styrelse kommer under 2006 att tillsammans med arbetsgrupperna arbeta för att säkerställa att informationen från förvaltningsenheterna och fakultetskanslierna når ut till alla berörda på ett likartat sätt. Under 2005 har Navets styrelse skickat följande skrivelser till Jan-Erik Ögren/universitetsstyrelsen - Skrivelse Informationsflöde till institutionerna från fakultet och ledning Resultat av tidigare inskickade skrivelser: 1

18 Navets verksamhetsberättelse 2005 Skrivelsen Förslag till utbildning för administration av EU:s ramprojekt skickades under 2004 och där har en utbildning genomförts. Skrivelsen Förslag till utbildning för administratörer i Excel har lett till att en kurs tagits fram och genomförts vid ett tillfälle, ytterligare ett kurstillfälle kommer att genomföras i mars-april 2006 och även ytterligare ett tillfälle är på gång. Arbetsgrupperna Ekonomigruppen Gruppen har under året träffats fyra gånger. Sammankallande har varit Emma Olofsson och Margareta Brinkstam. I snitt har drygt 28 personer deltagit vid träffarna. Under året har bl a följande frågor diskuterats - elektronisk fakturahantering - avtalskatalogen - catering - profilartiklar - tryckning - taxi direkt - dokumenthantering - resebyråtjänster, bl a att Nyman & Schultz dragit in sitt Umeåkontor - elektronisk beställning - bokning av caféer och andra utrymmen - excelkurs för administratörer en arbetsgrupp tillsattes med uppdrag att undersöka intresset och med det som underlag gå vidare i diskussionerna - administrativa utvecklingsprojektet - EU-projekt redovisning och uppföljning Lorentz Karlsson, planeringsenheten informerade i februari om elektronisk fakturahantering, avtalsdatabasen och aktuella upphandlingar. Christina Adolfsson, EA, informerade i april om läget för E-fakturaprojektet. Lorentz Karlsson, planeringsenheten, informerade i oktober om beställningsprojektet och om vad som händer under tiden då Universum byggs om. Lorentz efterlyste också personer som är intresserade av att vara med i upphandlingsgrupper och slog också ett slag för upphandlarkonferensen i september Christina Karlberg, moderna språk, Ann-Charlott Dalberg, fysik och Solveig Byström, UB, berättade i november om sina erfarenheter från införandet av elektroniska fakturor. Ekonomigruppen fungerar fortfarande som ett brett kontaktnät över fakultetsgränserna med 65 namn på sändlistan och de flesta har varit närvarande vid något av årets möten. 2

19 Navets verksamhetsberättelse 2005 Personalgruppen Under året som varit har den administrativa processen hunnit en bit. Personalgruppens träffar har varit väldigt präglade av denna process. Vi har haft väldigt stor uppslutning på mötena i slutet på året. Under våren 2005 har den personaladministrativa processen varit lite tystare och därför har behovet av möten varit mindre. Vi har bland annat diskuterat PASS som nu vissa fakultet använder i skarp version. Vi har pratat om administratörens roll i organisationen. Hur ser man på administration i framtiden inom Umeå Universitet. PASS Vi har diskuterat vad införandet av självservice skulle innebära för Umeå universitet. Om det strategiska HR (HR=Human Resources, eller personalfunktionen) som skulle växa med kompetens- och utbildningsplanering, rekrytering, lönebildning, verksamhetsanalyser vid införandet av självservice. Den operativa HR-delen som reseadministration, lönehantering, kursadministration och LAS-hantering skulle minskas ner. Vi har pratat om: Vad är skillnaden från hur vi jobbar nu. Det vi gör på papper i dag kommer vi att göra via datorn i morgon. Fördelarna är att alla anställda har tillgång till systemet och även sina egna uppgifter. Chefer kan få tag i direkt information om en anställd utan att gå via en administratör. Personalhandläggaren får bättre rutiner och kan ägna sig mer åt strategiska arbetsuppgifter. Löneadministratörerna blir help-desk, specialister eller utbildare. Vi måste vara beredda att möta den nya generationen. Detta är även ett led i att vara en attraktiv arbetsgivare. Det pågår dubbelarbete på många håll och det får man tag i när man inför självservice. Det skall finnas en tro att anställda och chefer klarar av egenrapportering. Detta kommer att ge bättre överblick på information vilket kommer leda till att vi kan ge bättre service, minska administrativa kostnaden, få mer tid till strategisk HR och förbättra medarbetartillfredsställelsen. Administrationens status Vi har haft diskussioner om administrationens status inom Umeå universitetets verksamhet. Nu är administrationen skild från kärnverksamheten. Hur skall vi, professionella administratörer kunna förändra vår situation? Vi måste göra administrationen till en egen profession. Visa att det finns karriärvägar. Definiera vad administration är Befattningsbeskrivningar på alla administrativa tjänster Kompetensutvecklingsplaner till alla tjänster Måste visa på vinst för institutionen att ta fram dessa redskap Vi kom fram till att vi skulle träffas och ha fyra seminarier där vi bjuder in folk som kan inspirera och stimulera oss i vår tankeverksamhet inför t.ex. mallar för befattningsbeskrivningar, policydokument etc. Verktyg för att höja statusen för administratörer. Ställa frågan; Vad är administration?. Hur ser det ut vid andra universitet runt om i landet? Detta kommer vi att göra under Sekreterarföreningen Under 2005 har föreningen ordnat tre aktiviteter. Under våren åkte vi till IKEA och ockuperade varuhuset ett par timmar. Hösten bjöd på två aktiviteter. Lars Nyberg höll en 3

20 Navets verksamhetsberättelse 2005 föreläsning om minnet och terminen avslutades med bowling och julgröt på Bowlinghallen. Styrelsen hade som målsättning vid början av året att öka deltagarantalet på våra aktiviteter vilket vi delvis lyckades med. Kompetensutvecklingsgruppen Det är viktigt att det finns en genomtänkt syn och gemensam plattform för hur universitetet arbetar med utbildnings- och utvecklingsarbetet för personalen. I universitetets kompetensutvecklingspolicy slås fast, att all personal ska få möjlighet till kompetensutveckling, samt att individernas behov och önskemål skall tillgodoses i så stor utsträckning som möjligt. Satsningarna på utveckling bör vara selektiva. Vi administratörer konstaterar, att vår grupp sällan eller aldrig selekteras, utan att vi själva måste driva på för att få den kompetensutveckling som vi behöver för våra ständigt förändrade arbetsuppgifter och nya datorstödda system. Kompetensutvecklingsgruppens arbete med att få en utbildning för ekonomiadministratörer med EUs ramprojekt föll väl ut och en utbildning har hållits som var mycket uppskattad. Önskemål om att utbildningen ska vara återkommande i någon form har framförts till ledningen. En utbildning i Excel för ekonomiadministratörer med intresse för att bearbeta utdata från Raindance i Excel har också genomförts på initiativ från Navets kompetensutvecklingsgrupp Studieadministrativa gruppen Under våren och sommaren har gruppen varit vilande. Gruppen har endast träffats en gång under 2005 ( 8 nov) och då med 28 deltagare. Vid träffen så bjöds Birgit Björkstrand som sitter i styrgruppen för Administrativ utveckling. Sammankallande har varit Malin Larsson och Marianne Nilsson Kontaktgruppen Är vilande. 4

Navets verksamhetsberättelse 2005

Navets verksamhetsberättelse 2005 Navet - Nätverk för administratörer vid Umeå universitet NAVET Umeå universitets administratörer bildade i februari 2000 ett nätverk som går under namnet Navet. Det krävs inget medlemskap, utan nätverket

Läs mer

Förslag till utbildning för administratörer i budget, uppföljning och analys

Förslag till utbildning för administratörer i budget, uppföljning och analys Skrivelser från Navets styrelse UMEÅ UNIVERSITET UCMM Kristina Strindlund 2004-12-09 Till Universitetsstyrelsen Navets styrelse vill på detta sätt ge stöd för de skrivelser från bl a samhällsvetenskapliga

Läs mer

Protokoll fört vid styrelsemöte för FSO i Stockholm, Vision:s lokal 2013-10-20 kl. 9 00 13 00

Protokoll fört vid styrelsemöte för FSO i Stockholm, Vision:s lokal 2013-10-20 kl. 9 00 13 00 Protokoll fört vid styrelsemöte för FSO i Stockholm, Vision:s lokal 2013-10-20 kl. 9 00 13 00 Närvarande Jim-Alex Minorsson Hirschi (sammankallande), Bo Sjöberg, Palle Storm, Anette Hagberg- Gustafsson,

Läs mer

Styr- och handledningsdokument

Styr- och handledningsdokument Mahr 61-2014/600 1 (av 5) Styr- och handledningsdokument Dokumenttyp: Beslutsdatum: Beslutande: Giltighetstid: Dokumentansvarig: Diarienummer: Projektdirektiv 2015-02-16 Förvaltningschef 2015-02-16-2015-06-30

Läs mer

Tipsa en vän om Vägledarinfo! Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare» Nr 7, september 2015

Tipsa en vän om Vägledarinfo! Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare» Nr 7, september 2015 Tipsa en vän om Vägledarinfo! Nr 7, september 2015 Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare» Hej, Nu är höstterminen igång för fullt och campus har åter igen fyllts med studenter. Såväl Orientation

Läs mer

SFIS konferenslots UTKAST

SFIS konferenslots UTKAST UTKAST IoK Sammanställd av: Revidering xxxx2007 Dokument för konferensarbetet 3 Förväntningar 3 Syfte 3 Framgångsfaktorer 3 Mål 4 Roller i konferenskommittén 4 Aktiviteter 5 2 Dokument för konferensarbetet

Läs mer

Hej studerandemedlem i FUF

Hej studerandemedlem i FUF 1 Hej studerandemedlem i FUF Nu är det dags att söka till vårens arbetsgrupper - i världens bästa förening! Våren 2011 Filmgruppen FUF-bladet Biståndsdebatten Seminariegruppen Projektgruppen Vem kan söka

Läs mer

Nya Ladok. Målbilder för framtidens studieadministration Sammanfattning av delrapporten VT 2014 kursadministratörernas och lärarnas målbilder

Nya Ladok. Målbilder för framtidens studieadministration Sammanfattning av delrapporten VT 2014 kursadministratörernas och lärarnas målbilder Nya Ladok Målbilder för framtidens studieadministration Sammanfattning av delrapporten VT 2014 kursadministratörernas och lärarnas målbilder Bakgrund Med anledning av att Uppsala universitet inom några

Läs mer

Vetenskaplig ledare Utbildningsförvaltningen Magisterstuderande Piteå kommun Lärare vid vuxenutbildningen Piteå kommun Förskollärare Piteå kommun

Vetenskaplig ledare Utbildningsförvaltningen Magisterstuderande Piteå kommun Lärare vid vuxenutbildningen Piteå kommun Förskollärare Piteå kommun Piteå Utbildningsvetenskapliga Råd (PUR) Tid:, kl 13:00-16:00 Lokal: Stadshuset, Ovalen Närvarande: Kristina Hansson Sara Wiklund Lars Uhlin Linda Jansson Jennie Bodin Ulrika Bergmark Mats Danell Malin

Läs mer

Verksamhetsplan för Mejeritekniskt Forum

Verksamhetsplan för Mejeritekniskt Forum Verksamhetsplan för Mejeritekniskt Forum 2008 Verksamhetsplanen framtagen den 6 februari 2008 vid Arla Foods i Stockholm. Version 4. 1 Rapportering: Vad har hänt och var står vi idag? Måluppfyllnad : 1.

Läs mer

Verksamhetsberättelse för verksamhetsåret 2014

Verksamhetsberättelse för verksamhetsåret 2014 PROFESSIONSFÖRENINGEN NUTRITIONISTFÖRENINGEN Verksamhetsberättelse för verksamhetsåret 2014 Bilagor till verksamhetsberättelsen: 1) Verksamhetsplan 2014 2) Projektsammanställning för fokusprojektet Kvalitetssäkring

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med styrgruppen för Forum för bibliotekschefer 15 september 2006

Minnesanteckningar från möte med styrgruppen för Forum för bibliotekschefer 15 september 2006 1 Minnesanteckningar från möte med styrgruppen för 15 september 2006 Plats: SUHF:s kansli, Stockholm Närvarande: Göran Sandberg, Umeå universitet, ordförande Lars Björnshauge, Lunds universitet, vice ordförande

Läs mer

Prioriterade nyckeltal

Prioriterade nyckeltal Dnr: MAHR 61-2014/600 1 (av 7) Projektplan Beslutsdatum: Beslutande: Dokumentansvarig: 2015-05-04 Styrgruppen Madeleine Hulting Revisionsinformation Version Datum Kommentar 1.1 2015-04-23 Utkast till projektgrupp

Läs mer

Program för mentorprojekt

Program för mentorprojekt Program för mentorprojekt Upprättat av en arbetsgrupp inom ITQ Östra Kretsen 2000-05-22 Program för mentorprojekt Upprättad av: Arbetsgrupp inom ITQ Östra Kretsen Datum: 2000-05-22 Innehåll sida 1 Inledning

Läs mer

PROTOKOLL. Kronobergsrummet, Landstingets Kronoberg, Ingelstadsvägen 9, Växjö

PROTOKOLL. Kronobergsrummet, Landstingets Kronoberg, Ingelstadsvägen 9, Växjö 1 (7) Landstingets kansli Kansliavdelningen, Justerat 2014-03-07 2014-02-27 FoUB 1/2014 FoU-beredningen Tid Torsdagen den 27 februari 2014 kl. 13-16 Plats Närvarande ledamöter Övriga närvarande Sekreterare

Läs mer

STATUSRAPPORT Ht. 2014 Kvalitet i fritidshem

STATUSRAPPORT Ht. 2014 Kvalitet i fritidshem STATUSRAPPORT Ht. 2014 Kvalitet i fritidshem Sammanfattande projektstatus Projektet är på god väg mot projektmålen. Projektet kan inte ansvara för att projektmålen uppfylls för de skolor som valt att inte

Läs mer

BARN I FÖRÄLDRAS FOKUS - BIFF

BARN I FÖRÄLDRAS FOKUS - BIFF BARN I FÖRÄLDRAS FOKUS - BIFF Version 3, 2015:01 Det enskilda barnets bästa riskerar ofta att hamna i skymundan. Barn med föräldrar i vårdnadstvister Enligt FN:s konvention om barnets rättigheter har varje

Läs mer

Nationellt utvecklingsprogram Dans i skolan

Nationellt utvecklingsprogram Dans i skolan 2005-04-21 Bilaga 1 1 Nationellt utvecklingsprogram Dans i skolan Verksamhetsplan för det nationella utvecklingsprogrammet för dans i skolan mellan NCFF, Myndigheten för skolutveckling, Statens kulturråd

Läs mer

Svensk Förening för Matematikdidaktisk Forskning, SMDF

Svensk Förening för Matematikdidaktisk Forskning, SMDF Svensk Förening för Matematikdidaktisk Forskning, SMDF Protokoll från konstituerande möte den 22 januari 1999 i Stockholm. 1 Mötet förklarades öppnat av Christer Bergsten. 2 Till mötesordförande valdes

Läs mer

Stadgar/vedtekter för samverkansorganisationen FINNSAM

Stadgar/vedtekter för samverkansorganisationen FINNSAM 2015-05-31 1(5) Stadgar/vedtekter för samverkansorganisationen FINNSAM 2015-05-31 2(5) 1 Organisationens namn Organisationens namn är FINNSAM - Finnbygder i samverkan. FINNSAM har sitt säte i den kommun

Läs mer

Kompetensrådsträff 2011-03-17

Kompetensrådsträff 2011-03-17 Nationellt Kompetensråd inom Funktionshinderområdet Kompetensrådsträff 2011-03-17 Inledning Det nationella kompetensrådet träffades för tredje gången dagen efter den nationella konferensen om Möjligheter,

Läs mer

Riktlinjer för att arrangera FFFF konferens.

Riktlinjer för att arrangera FFFF konferens. Riktlinjer för att arrangera FFFF konferens. Riktlinjer vid FFFF-konferens 2017-11-29 Innehållsförteckning s 2 Inledning s.3 Förutsättningar s 3 Ansökan s 3 Konferensagent/byrå s 4 Anläggning s 4 Ekonomi

Läs mer

Ladok3-införande. Kommunikationsplan

Ladok3-införande. Kommunikationsplan Ladok3-införande Sida: 1 (5) Ladok3-införande Kommunikationsplan Dnr SU FV-2.14-1617-14 Ladok3-införande Sida: 2 (5) 1 Mål för kommunikationsplanen Att öka kännedomen om nya Ladok som ska införas succesivit

Läs mer

senast den 4 september 2006

senast den 4 september 2006 Till Sunda Takters medlemmar Härmed kallas du till årsmöte med STs idrottsförening SUNDA TAKTER Torsdagen den 7 septemberl 2006 kl 14.00 i Lönnkrogen. Vi bjuder även på lite att äta därför är det viktigt

Läs mer

Blodcancerföreningen i Stockholms län

Blodcancerföreningen i Stockholms län Verksamhetsplan 2014 Blodcancerföreningen i Stockholms Län Blodcancerföreningen i Stockholm Län har för närvarande 526 medlemmar. Medlemmar är blodcancersjuka och deras anhöriga och närstående. Sedan hösten

Läs mer

2. Vad har Carpe, enligt din uppfattning, betytt för arbetsgruppen(erna)?

2. Vad har Carpe, enligt din uppfattning, betytt för arbetsgruppen(erna)? Vi har alla tagit del av olika utbildningar mm och uppdaterat oss.man märker av en mer säkare och tryggare arbetsgrupp. se ovan. bredare kunskap Inte så mycket egentligen. Alla har relevant utbildning.

Läs mer

Jämställdhetsplan. vid Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap 1/ / fastställd av institutionsstyrelsen

Jämställdhetsplan. vid Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap 1/ / fastställd av institutionsstyrelsen Jämställdhetsplan vid Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap 1/7 2010-31/12 2012 fastställd av institutionsstyrelsen 2010-05-31 Denna plan gäller för perioden 1 juli 2010-31 december 2012. Den

Läs mer

Styrelsemöte för ViS Lernia, Stockholm 2008-06-12

Styrelsemöte för ViS Lernia, Stockholm 2008-06-12 Styrelsemöte för ViS Lernia, Stockholm 2008-06-12 Deltagare Ronny Spångberg ordförande Katharina Sjögren Edström vice ordförande Annika Ramsell kassör Jussi Koreila vice kassör Jonas Jonsson vice sekreterare

Läs mer

Internrevisionens årsrapport

Internrevisionens årsrapport Internrevisionens årsrapport år 2009 Inledning Vårt mål är att internrevisionen ska vara en respekterad och oberoende resurs vars arbete präglas av objektivitet, integritet och opartiskhet. De granskningar

Läs mer

Examinerade språkkonsulter i svenska Protokoll från styrelsemöte 16 augusti 2018

Examinerade språkkonsulter i svenska Protokoll från styrelsemöte 16 augusti 2018 Examinerade språkkonsulter i svenska Protokoll från styrelsemöte 16 augusti 2018 Plats: Skype Tid: torsdag 16 augusti kl. 18.00. Närvarande: Anna Maria Resare, Annasara Jaensson (avvek kl. 19.05 vid punkt

Läs mer

Minnesanteckningar från Folkhälsoberedningens möte den 12 maj 2004

Minnesanteckningar från Folkhälsoberedningens möte den 12 maj 2004 Birgitta Larsson 2004-06-28 Minnesanteckningar från Folkhälsoberedningens möte den 12 maj 2004 Närvarande Agneta Niklasson (mp) ordförande Ingrid Eriksson (kd) Britt-Marie Gustavsson (c) Karim Alnejmi

Läs mer

VERKSAMHETS- BERÄTTELSE

VERKSAMHETS- BERÄTTELSE VERKSAMHETS- BERÄTTELSE 2014 Verksamhetsberättelse för Nordmalings PRO-förening 1 januari 31 december 2014 Styrelse Ordförande Vice ordförande Studieorganisatör Sekreterare Kassör Övriga ledamöter Suppleanter:

Läs mer

1 (6) Forum för samverkan. Verksamhetsberättelse Organisationsnr:

1 (6) Forum för samverkan. Verksamhetsberättelse Organisationsnr: 1 (6) Forum för samverkan Verksamhetsberättelse 2014 Organisationsnr: 2 (6) 1. Forum under 2014 Forum för samverkan inledde sin verksamhet 1/1 2014. Beslut om instruktion för Forum togs i november 2013.

Läs mer

Slutrapport. Från. Konferensen Mellanlanda 2009 26 27 mars

Slutrapport. Från. Konferensen Mellanlanda 2009 26 27 mars Slutrapport Från Konferensen Mellanlanda 2009 26 27 mars Innehåll Inledning... 3 Bakgrund... 3 LUVG, Lokal Utveckling Västra Götaland... 3 Tema... 4 Målgrupp... 4 Organisation... 4 Medverkande... 5 Deltagare...

Läs mer

Protokoll från doktorandrådets årsmöte,

Protokoll från doktorandrådets årsmöte, 1(2) Psykologiska institutionen Doktorandrådet Protokoll från doktorandrådets årsmöte, 2008-12-03 Närvarande: Emma Bäck, Jelena Corovic, Marie Gustafsson, Gustaf Törngren, Lisa Folkesson, Kristina Danilov,

Läs mer

Statsvetenskapliga institutionen Göteborgs universitet Arbetsmiljöplan

Statsvetenskapliga institutionen Göteborgs universitet Arbetsmiljöplan Statsvetenskapliga institutionen Göteborgs universitet Arbetsmiljöplan 2014-2016 Organisation och prioriteringar Statsvetenskapliga institutionens arbetsmiljöplan styrs av Göteborgs universitets arbetsmiljöpolicy.

Läs mer

Processutvärderingen 3 september 2011

Processutvärderingen 3 september 2011 Processutvärderingen 3 september 2011 Målet är att 75 % av alla ska ha tagit del av kompetensutvecklingsinsatser när Carpe är slut. Hur ser det ut ungefär hos oss? Vi har inte utgått från någon procentsats.

Läs mer

Kollegial konsultation

Kollegial konsultation Kollegial konsultation Årlig rapport Sandra Backlund Bun 2013/124 Utredare 2013-03-26 1 (6) Innehåll SAMMANFATTNING... 2 1. BAKGRUND... 2 2. SYFTE... 2 3. HUR GÅR EN KOLLEGIAL KONSULTATION TILL?... 2 4.

Läs mer

Välkommen till. ksp!

Välkommen till. ksp! Välkommen till ksp! Föreningen för kommunal statistik och planering (ksp) är en intresse- och yrkesförening för dig som arbetar med underlag för strategisk planering av olika slag inom det kommunala området.

Läs mer

GRUND-US Ingrid Persson bordläggs till hösten. VO-C i nya Region Uppsala. - bordläggs till hösten. Se bilaga Minnesanteckningar Worldskills

GRUND-US Ingrid Persson bordläggs till hösten. VO-C i nya Region Uppsala. - bordläggs till hösten. Se bilaga Minnesanteckningar Worldskills Onsdag den 30/5 2017 Närvarande: Satu Molander, Anders Bergström, Mariana Helmefors, Sara Friman, Anna Palm, Caroline Persson, Elisabeth Adriansson Sandberg, Camilla Svanqvist, Karina Bodin Föregående

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2013

Verksamhetsberättelse 2013 20140114 Sidan 1 av 5 'Sveriges Ingenjörer Distrikt Väst Verksamhetsberättelse 2013 Sammanfattning av verksamhetsåret Året började med att den nya styrelsen, på uppdrag av årsmötet, organiserade ett extramöte

Läs mer

Protokoll från SKYREVs informationskommitté

Protokoll från SKYREVs informationskommitté Protokoll från SKYREVs informationskommitté Plats: Stockholms läns landstings revisionskontor, Eastmangatan 1, Stockholm. Tid: 2005-12-01 kl. 10.00 14.30 Deltagare:, ordförande,, -Johan Olsson, och. 50.

Läs mer

Minnesanteckningar från Kick offdag 110827 på Psykologcentrum, S Förstadsg 13, Malmö

Minnesanteckningar från Kick offdag 110827 på Psykologcentrum, S Förstadsg 13, Malmö Riksföreningen psykoterapicentrum i Skåne Minnesanteckningar från Kick offdag 110827 på Psykologcentrum, S Förstadsg 13, Malmö Närvarande:, Ernst Dahlqvist, Christina Fredlund, Eva Malmberg, Kerstin Nilsson

Läs mer

Verksamhetsplan och budget 2012

Verksamhetsplan och budget 2012 Verksamhetsplan och budget 2012 Internationalisering och internationell studentrekrytering vid teknisk-naturvetenskaplig fakultet Dnr 212-772-12 Mål för internationalisering och internationell studentrekrytering

Läs mer

Verksamhetsberättelse för Tyresö Förenings Råd för året 2009

Verksamhetsberättelse för Tyresö Förenings Råd för året 2009 Verksamhetsberättelse för Tyresö Förenings Råd för året 2009 Tyresö Förenings Råd till gagn för Tyresös kultur- och idrottsliv Så här har föreningsrådet tagit form Under en föreningskonferens till Åland

Läs mer

Utrikespolitiska Föreningen, Växjö

Utrikespolitiska Föreningen, Växjö Verksamhetsberättelse 2014 Utrikespolitiska Föreningen, Växjö 1 Sammanfattning av 2014 2014 har varit ett intressant och framgångsrikt år för Utrikespolitiska Föreningen, Växjö. Ny styrelse valdes in i

Läs mer

Närvarande: Pontus Eriksson (samordnare), Mari Nordström (vice samordnare) och Conny Allaskog (sekreterare)

Närvarande: Pontus Eriksson (samordnare), Mari Nordström (vice samordnare) och Conny Allaskog (sekreterare) AU Telefonmöte 20140425 Närvarande: Pontus Eriksson (samordnare), Mari Nordström (vice samordnare) och Conny Allaskog (sekreterare) 1. Justerad Arbetsordning NSPH Skåne Arbetsordningen har justerats enligt

Läs mer

Vallentuna kommuns värdegrund:

Vallentuna kommuns värdegrund: PERSONALPOLITISKT PROGRAM Fastställt av kommunfullmäktige 1991. Jämställdhet och mångfald reviderat 2000. Avsnitt "Lön - belöning" reviderat 2001 Reviderat av Kommunstyrelsens arbetsutskott i januari 2007

Läs mer

Pedagogisk kompetensutveckling. Hur tas investeringen tillvara?

Pedagogisk kompetensutveckling. Hur tas investeringen tillvara? Pedagogisk kompetensutveckling Hur tas investeringen tillvara? Ur UPC:s verksamhetsberättelse 2009: Genomfört 37 verkstäder, 4 lunchseminarier samt institutionsaktiviteter. Totalt 1100 deltagare. Under

Läs mer

Sex och samlevnad i en modern skola

Sex och samlevnad i en modern skola Processbeskrivning Sex och samlevnad i en modern skola Januari 2004 Per Blanck och Eva Annerås Sex och samlevnad i en modern skola processbeskrivning Inledning Detta är en kortfattad redogörelse för arbetsprocessen

Läs mer

STADGAR. Rationals användarförening i Norden

STADGAR. Rationals användarförening i Norden STADGAR Nedanstående stadgar 1-26 antogs 1998-02-20 på föreningens konstituerande årsmöte. 27 adderades vid föreningens ordinarie årsmöte 1999-02-25. 19 ändrades vid årsmötet 2002-02- 28. 1 - Firma (Föreningens

Läs mer

Mänskliga rättigheter i styrning och ledning

Mänskliga rättigheter i styrning och ledning 2015-06-09 1 (5) Avdelningen för ekonomi och styrning Björn Kullander Mänskliga rättigheter i styrning och ledning - Projektplan Inledning Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) kommer under 2015 och 2016

Läs mer

Protokoll fört vid årsmöte 2012 i SFLK

Protokoll fört vid årsmöte 2012 i SFLK Protokoll fört vid årsmöte 2012 i SFLK Tid och plats: 1 september 2012 i Malmö Föreningens ordförande Aviva Suskin-Holmqvist öppnade årsmötet och hälsade alla välkomna. 1 Val av mötesordförande Som ordförande

Läs mer

Protokoll FSKF styrelsemöte Plats: Kulturförvaltningen, Rinkeby, Askebykroken 13, Tid: Fredag den 7/9 kl. 13:00-14:30

Protokoll FSKF styrelsemöte Plats: Kulturförvaltningen, Rinkeby, Askebykroken 13, Tid: Fredag den 7/9 kl. 13:00-14:30 2018-09-07 Närvarande: Pernilla Järverot, Elisabet Lunde, Marina Högland, Robert Olsson, Annica Dahlborn, Heli Renman, Adam Persson, samt föredragande Torbjörn Neiman. Anders Elers Ivarsson, Niklas Roos

Läs mer

Nr 80 Gustaf Fröding

Nr 80 Gustaf Fröding Utvecklingsplan - Loger Loge Nr 80 Gustaf Fröding Utvecklingsplanen avser perioden 2013-2014 Ver 3 2013-12-31 1. Statistik om logens utveckling Sifferunderlag till er statistik finner ni i Medlemssystemet

Läs mer

Utvecklingskonferens 5-6 oktober i Kista Sammanfattning av workshop Ett attraktivt medlemskap

Utvecklingskonferens 5-6 oktober i Kista Sammanfattning av workshop Ett attraktivt medlemskap Utvecklingskonferens 5-6 oktober i Kista 2018 - Sammanfattning av workshop Ett attraktivt medlemskap Kontakt med Vården Varför? Underlättar för vården Göra Neuroförbundet känt för nya och gamla patienter

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR

VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR LINKÖPINGS FRITEATER 2012 FÖRSLAG TILL DAGORDNING 1. Mötets öppnande 2. Godkännande av dagordning 3. Val av presidium a/ Årsmötets ordförande b/ Årsmötets sekreterare c/ Justerare

Läs mer

Information om nätverksaktiviteter

Information om nätverksaktiviteter Information om nätverksaktiviteter Genom nätverksaktiviteterna sprider Landsbygdsnätverket information om landsbygdsprogrammet. Nätverksaktiviteterna syftar även till att underlätta metodutbyte och erfarenhetsutbyte

Läs mer

Hållbar utveckling Handlingsplan 2015. Fastställd på kommittémöte 2015-02-04

Hållbar utveckling Handlingsplan 2015. Fastställd på kommittémöte 2015-02-04 Hållbar utveckling Handlingsplan 2015 Fastställd på kommittémöte 2015-02-04 Inledning Arbetet med hållbar utveckling vid Linnéuniversitetet är brett och innefattar allt ifrån internt hållbarhetsarbete,

Läs mer

Minnesanteckningar från Hälsosamverkansberedningens möte den 19 december 2007

Minnesanteckningar från Hälsosamverkansberedningens möte den 19 december 2007 Folkhälsovetenskapligt centrum 2008-01-02 Kjerstin Strandh Minnesanteckningar från Hälsosamverkansberedningens möte den 19 december 2007 Närvarande Agneta Niklasson (mp) vice ordförande Alma Basic (s)

Läs mer

Jämställdhetsplan 2011 2013

Jämställdhetsplan 2011 2013 Jämställdhetsplan 2011 2013 Antagen av institutionsstyrelsen 2011-06-08 Innehåll Jämställdhet mellan kvinnor och män... 2 Ansvarsfördelning... 2 Jämställdhetsplanen antagen 2007... 3 Läget vt- 11... 3

Läs mer

Slutrapport Mångfaldens akademiker tilläggsprojekt, projektnummer 5222616

Slutrapport Mångfaldens akademiker tilläggsprojekt, projektnummer 5222616 Slutrapport Mångfaldens akademiker tilläggsprojekt, projektnummer 5222616 Ett projekt i samverkan mellan Stockholms universitet, Göteborgs universitet, Högskolan i Borås, Linköpings universitet och Malmö

Läs mer

Minnesanteckningar från SUF-mötet den 2 februari 2012

Minnesanteckningar från SUF-mötet den 2 februari 2012 Minnesanteckningar från SUF-mötet den 2 februari 2012 Frånvarande: Rina och Tarja 1. Kartläggningen av SUF-familjer: Den kommer att sammanställas av Hanne Matscheko. 2. Ingrid informerar om KOMET 3-11

Läs mer

Protokoll från årsmöte i KKV-riks 2009

Protokoll från årsmöte i KKV-riks 2009 2009-11-30 1 (5) Protokoll från årsmöte i KKV-riks 2009 Plats: KKV-Härnösand Datum: lördagen den 28 november 2009 Före mötet presenterade Carl Forsberg från Nätverkstaden en studie om KKV:erna i Sverige.

Läs mer

Minnesanteckningar från patientrådets möte 130507

Minnesanteckningar från patientrådets möte 130507 Minnesanteckningar från patientrådets möte 130507 Närvarande Anna-Lena Sunesson Birgitta Larsen Christer Aronsson Ewa Jonsson Helena Bucht (via video) Katja Vuollet Carlsson Malin Andersson Margareta Sundsten

Läs mer

EQUAL BIBLIOTEKEN I ÖSTERGÖTLAND Slutrapport

EQUAL BIBLIOTEKEN I ÖSTERGÖTLAND Slutrapport Länsbibliotek Östergötland Box 1791 581 17 Linköping EQUAL BIBLIOTEKEN I ÖSTERGÖTLAND Slutrapport Bakgrund Biblioteken är viktiga för mångfalden i samhället. De är öppna för alla och de är en mötesplats.

Läs mer

Verksamhetsplan Näringslivsutskottet

Verksamhetsplan Näringslivsutskottet Verksamhetsplan Näringslivsutskottet Näringslivsutskottets övergripande mål är att stärka kontakten mellan utbildningarna som tillhör PULS och arbetslivet genom det arbete som utskottets arbetsgrupper

Läs mer

MINNESANTECKNINGAR KOMPETENSOMBUDSTRÄFF 2014-02-06

MINNESANTECKNINGAR KOMPETENSOMBUDSTRÄFF 2014-02-06 CARPE Minnesanteckningar Sida 1 (5) 2014-02-06 MINNESANTECKNINGAR KOMPETENSOMBUDSTRÄFF 2014-02-06 Inledning Carin hälsade välkommen och presenterade dagens program som till stor del bestod av dialog kring

Läs mer

ADMINISTRATÖR I HÖGSKOLAN 2014

ADMINISTRATÖR I HÖGSKOLAN 2014 inbjudan till konferens i Stockholm den 12-13 mars 2014 VÅRA TALARE Chef administrativt verksamhetsstöd Marie Boström Katarina Thorsell Madeleine Scherlin Blekinge Tekniska Högskola Fredrik Sjöström HR

Läs mer

Minnesanteckningar från Hälsosamverkansberedningens möte den 17 oktober 2007

Minnesanteckningar från Hälsosamverkansberedningens möte den 17 oktober 2007 Folkhälsovetenskapligt centrum 2007-10-24 Kjerstin Strandh Minnesanteckningar från Hälsosamverkansberedningens möte den 17 oktober 2007 Närvarande Agneta Niklasson (mp) vice ordförande Alma Basic (s) Angelo

Läs mer

Verksamhetsberättelse för Åkers Hembygdsförening år 2006

Verksamhetsberättelse för Åkers Hembygdsförening år 2006 Sida 1 (5) Verksamhetsberättelse för Åkers Hembygdsförening år 2006 Åkers Hembygdsförenings styrelse lämnar för verksamhetsåret 2006 följande verksamhetsberättelse. Årsmötet genomfördes den 29 mars 2006

Läs mer

Målmedveten satsning på aktionsforskning i Varberg

Målmedveten satsning på aktionsforskning i Varberg Målmedveten satsning på aktionsforskning i Varberg 1 Målmedveten satsning på aktionsforskning i Varberg I Varberg finns sedan länge en ambition att sprida aktionsforskning som en metod för kvalitetsarbete

Läs mer

Verksamhetsberättelse för Abrahamsbergsskolans Föräldraförening

Verksamhetsberättelse för Abrahamsbergsskolans Föräldraförening Verksamhetsberättelse för Abrahamsbergsskolans Föräldraförening Verksamhetsåret 2013-11-27 -- 2014-09-23 Styrelsen lämnar följande redogörelse för året. Föreningens verksamhet Abrahamsbersskolans Föräldraförening,

Läs mer

NYHETSBREV 2011 # 2. Convention Bureau

NYHETSBREV 2011 # 2. Convention Bureau NYHETSBREV 2011 # 2 Lite klarare luft, lite starkare färger och en härlig energi efter sommarens ledighet. Hoppas att ni också känner så nu när hösten närmar sig. Efter sommarens många möten med vänner

Läs mer

Allmän kurs på Mångkulturella/Finska folkhögskolan

Allmän kurs på Mångkulturella/Finska folkhögskolan Allmän kurs på Mångkulturella/Finska folkhögskolan Den allmänna kursens syften Att ge verktyg och resurser för personlig utveckling och makt att påverka sitt liv och sin omgivning till människor med svag

Läs mer

Kommunikationsplan för projekt Medborgardialog 2012 i Gislaveds kommun 2011-11-24

Kommunikationsplan för projekt Medborgardialog 2012 i Gislaveds kommun 2011-11-24 Kommunikationsplan för projekt Medborgardialog 2012 i Gislaveds kommun 2011-11-24 Projekt Medborgardialog 2012 Inledning Det finns ett generellt behov av att öka medborgardialogen i Sverige och så även

Läs mer

Kreativ. Kreativ coaching. Lärgruppsplan COACHING. när det snurrar i bollen. PG Fahlström Carl-Axel Hageskog

Kreativ. Kreativ coaching. Lärgruppsplan COACHING. när det snurrar i bollen. PG Fahlström Carl-Axel Hageskog Kreativ COACHING när det snurrar i bollen PG Fahlström Carl-Axel Hageskog Lärgruppsplan Kreativ coaching Inledning Nästan alla barn och ungdomar i vårt land är under någon period av sitt liv med i idrotten.

Läs mer

1 Mötets öppnande Ordförande Gunilla Karlbom hälsade alla välkomna och öppnade mötet.

1 Mötets öppnande Ordförande Gunilla Karlbom hälsade alla välkomna och öppnade mötet. Protokoll fört vid Postens idrottsförbunds styrelsemöte i Västerås 2012-11-09 Närvarande: Gunilla Karlbom, Ola Svensson, Christer Antman, Monica Hjerp, Stig Davidsson, Ewa Wiklund, Christer Gunnarsson,

Läs mer

Lägesrapport 2013. 7.1.1 Tillgänglighet första linjen STÖD TILL RIKTADE INSATSER INOM OMRÅDET PSYKISK OHÄLSA 2013 7.

Lägesrapport 2013. 7.1.1 Tillgänglighet första linjen STÖD TILL RIKTADE INSATSER INOM OMRÅDET PSYKISK OHÄLSA 2013 7. STÖD TILL RIKTADE INSATSER INOM OMRÅDET PSYKISK OHÄLSA 2013 Lägesrapport 2013 7.1 BARN OCH UNGA 7.1.1 Tillgänglighet första linjen Mätning första linjen, ett förslag till uppföljning inför år 2014 Med

Läs mer

Nya Ladok. Checklista. Översyn av studieadministrativa rutiner inför införandet av nya Ladok

Nya Ladok. Checklista. Översyn av studieadministrativa rutiner inför införandet av nya Ladok Nya Ladok Checklista Översyn av studieadministrativa rutiner inför införandet av nya Ladok Det nationella Ladok3-projektet, som utvecklar Sveriges nya studieadministrativa IT-system, är ett av Sveriges

Läs mer

Verksamhetsberättelse

Verksamhetsberättelse Verksamhetsberättelse Hösten 2010 Våren 2011 Tryggvekonceptet i Lidköping Tryggve handlar om att stödja barn och unga till föräldrar med alkoholdrogberoende, ibland benämnda som de glömda barnen. Detta

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING 2006

KVALITETSREDOVISNING 2006 KVALITETSREDOVISNING 2006 Agneshög Rektor Eva-Lott Petersson Grierson Adress Agneshögs gård Postadress 591 71 Motala Telefon 0141-225420 Fax 0141-53265 E-post eva-lott.petersson@motala.se Barn/elever enl

Läs mer

Sammanträde med styrelsen för Västergötlands Orienteringsförbund Nr 7-2014

Sammanträde med styrelsen för Västergötlands Orienteringsförbund Nr 7-2014 Protokoll Sammanträde med styrelsen för Nr 7-2014 Torsdag 16 oktober 2014, kl.18:30 Hagatorpet, Tranemo Närvarande Ledamöter Suppleant Konsulenter Kansli Agneta Berlin Karin Johansson Fredrik Plumppu Johan

Läs mer

LINKÖPINGS UNIVERSITET Universitetsledningen. BESLUT Dm LiU Hantering av inkommande post - riktlinjer och rekommendationer

LINKÖPINGS UNIVERSITET Universitetsledningen. BESLUT Dm LiU Hantering av inkommande post - riktlinjer och rekommendationer LINKÖPINGS UNIVERSITET Universitetsledningen BESLUT 2010-06-22 Dm LiU-2009-00697 Hantering av inkommande post - riktlinjer och rekommendationer Hanteringen av inkommande post till universitetet, oavsett

Läs mer

INSTRUKTION FÖR ARBETSENHET HUMLAB

INSTRUKTION FÖR ARBETSENHET HUMLAB INSTRUKTION FÖR ARBETSENHET HUMLAB Typ av dokument: Datum: Dnr: FS 1.2.1-1942-18 Beslutad av: Giltighetstid: Tills vidare Område: Organisation Ansvarig förvaltningsenhet: Planeringsenheten Ersätter dokument:

Läs mer

Varje mötesplats är unik. SISU Idrottsutbildarna, en resurs och samarbetspartner vid planering och genomförande

Varje mötesplats är unik. SISU Idrottsutbildarna, en resurs och samarbetspartner vid planering och genomförande Varje mötesplats är unik. SISU Idrottsutbildarna, en resurs och samarbetspartner vid planering och genomförande av konferenser. Konferensadministration är kul Varför ska jag ta hjälp av SISU Idrottsutbildarnas

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR ARBETSMILJÖARBETET VID GEMENSAMMA FÖRVALTNINGEN, OMRÅDET FÖR VERKSAMHETSSTÖD

HANDLINGSPLAN FÖR ARBETSMILJÖARBETET VID GEMENSAMMA FÖRVALTNINGEN, OMRÅDET FÖR VERKSAMHETSSTÖD STYRDOKUMENT Dnr V 2014/62 HANDLINGSPLAN FÖR ARBETSMILJÖARBETET VID GEMENSAMMA FÖRVALTNINGEN, OMRÅDET FÖR VERKSAMHETSSTÖD Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion medarbetarportalen.gu.se/styrdokument

Läs mer

Verksamhet som ska bedrivas i samverkan (bilaga 3)

Verksamhet som ska bedrivas i samverkan (bilaga 3) Verksamhet som ska bedrivas i samverkan (bilaga 3) Samverkan mellan Älmhults kommun och Arbetsförmedlingen i Älmhult Målgruppen unga i åldern 16-24 år som står utanför arbetsmarknaden är varierad med en

Läs mer

Verksamhetsberättelse

Verksamhetsberättelse Verksamhetsberättelse 2016 Styrelsen för Föreningen Sveriges Vägingenjörer, FSV, får härmed avge följande redogörelse för verksamhetsåret 2016. 1 Föreningsledningen... 3 Styrelsen 2016.01.01 2016.12.31...

Läs mer

Närvarande: Ann Nilsson, Veronica Larsson, Lennart Hillberg, Helene Westerlund, Emma Svensson och Karin Johansson.

Närvarande: Ann Nilsson, Veronica Larsson, Lennart Hillberg, Helene Westerlund, Emma Svensson och Karin Johansson. Minnesanteckning SUF möte 7 februari 2013 Närvarande: Ann Nilsson, Veronica Larsson, Lennart Hillberg, Helene Westerlund, Emma Svensson och Karin Johansson. Genomgång av minnesanteckningarna från SUF mötet

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2013

Verksamhetsberättelse 2013 Verksamhetsberättelse 2013 Företagsamma Kvinnor i Härryda Kommun Organisationsnummer:16802416-6517 Startdatum: 2004-01- 14 Verksamhetsbeskrivning Företagsamma Kvinnor drivs som en ideell förening, och

Läs mer

Din lön och din utveckling

Din lön och din utveckling Din lön och din utveckling Din lön och din utveckling Du ska få ut så mycket som möjligt av ditt arbetsliv. Det handlar om dina förutsättningar, din utveckling och din lön. Du ska ha möjlighet att få en

Läs mer

Verksamhetsplan för Miljösamverkan Västra Götaland 2010

Verksamhetsplan för Miljösamverkan Västra Götaland 2010 Verksamhetsplan för Miljösamverkan Västra Götaland 2010 Fastställd av styrgruppen på sammanträde den 9 juni 2010 1 Innehåll VERKSAMHETEN 2010...2 Inledning...2 Delprojekt, översikt...2 Beskrivning av delprojekten...4

Läs mer

1. Inledning 1.1 Bakgrund 1.2 Syftet med metodboken

1. Inledning 1.1 Bakgrund 1.2 Syftet med metodboken 1. Inledning 1.1 Bakgrund Redan 1989 startade ett nätverkssamarbete mellan fackhögskolorna i Jönköping och länets kommuner när det gäller decentraliserad högskoleutbildning. Varje kommun i dåvarande Jönköpings

Läs mer

N A V. industrihistoria och arbetslivsmuseer i Väst

N A V. industrihistoria och arbetslivsmuseer i Väst Protokoll nr tre (3) 2011 fört vid styrelsemöte med NAV Plats: Göteborgs Remfabrik Tid: 2011-10-13 kl. 10.00-15.00 Närvarande: Ingvar Axelsson Einar Brodin Chris Centerwall Thomas Gruvesäter Per Hållén

Läs mer

Verksamhetsplan för KogVet 2013

Verksamhetsplan för KogVet 2013 Verksamhetsplan för KogVet 2013 Samtliga utskott ska: - Främja god gemenskap mellan medlemmarna. - Bevaka och tillvarata medlemmarnas intressen i utbildningsfrågor. - Vara officiellt kontaktorgan gentemot

Läs mer

Tillsynsutveckling i Väst

Tillsynsutveckling i Väst Välj utbildningar! Projektet erbjuder: Utbildningar som ska stärka individ och arbetsplats. Utbildningarnas innehåll och upplägg har arbetats fram i samråd med representanter från era arbetsplatser, en

Läs mer

Verksamhetsplan för personalavdelningen 2013-2015

Verksamhetsplan för personalavdelningen 2013-2015 HÖGSKOLAN I BORÅS 1 (8) Personalavdelningen Personalchef Birgitta Alfraeus 2013-01-15 Verksamhetsplan för personalavdelningen 2013-2015 Verksamhetsplanen har utarbetats tillsammans med personalavdelningens

Läs mer

HAREC verksamhetsberättelse 2014

HAREC verksamhetsberättelse 2014 HAREC verksamhetsberättelse 2014 Bakgrund HAREC är en centrumbildning vid Lunds universitet som drivs gemensamt med Högskolan i Kristianstad, Linnéuniversitetet, Lunds universitet, Malmö högskola och Sveriges

Läs mer

Verksamhetsberättelse

Verksamhetsberättelse Sölvesborg december 2006 Verksamhetsberättelse 2005-2006 Bakgrund Regionalt Resurscentrum för kvinnor i Blekinge (RRC Blekinge) var ett projekt som drevs av Region Blekinge i samarbete med NUTEK och Länsstyrelsen.

Läs mer