Nya Ladok. Målbilder för framtidens studieadministration Sammanfattning av delrapporten VT 2014 kursadministratörernas och lärarnas målbilder

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Nya Ladok. Målbilder för framtidens studieadministration Sammanfattning av delrapporten VT 2014 kursadministratörernas och lärarnas målbilder"

Transkript

1 Nya Ladok Målbilder för framtidens studieadministration Sammanfattning av delrapporten VT 2014 kursadministratörernas och lärarnas målbilder

2 Bakgrund Med anledning av att Uppsala universitet inom några år får ett nytt studieadministrativt system, nya Ladok, arbetade en grupp lärare och en grupp administratörer under vårterminen 2014 med att ta fram målbilder för framtidens studieadministration. Därefter har grupperna haft ett gemensamt möte för att samordna målbilderna. Denna rapport sammanfattar de viktigaste slutsatserna från gruppernas arbete hittills. I juni 2014 presenterades rapporten för nya Ladok-projektets styrgrupp med bl.a. universitetsdirektör Ann Fust. Arbetet med målbilder fortsätter under höstterminen 2014 med andra användargrupper, denna gång med studenter, programsamordnare och studierektorer. Målbilder Med målbilder menar vi en detaljerad beskrivning av det framtida önskade arbetet. Målbilderna tas fram av arbetsgrupper bestående av erfarna personer som arbetar i verksamheterna idag, genom att man steg för steg analyserar dagens problem samt utformar det framtida arbetet, inklusive krav på IT-systemen. Metoden har tillämpats i olika sammanhang tidigare, och har visat sig ge en god grund för utform-

3 ning av framtida arbetsprocesser och krav på informationssystem som kan stödja det framtida arbetet. All erfarenhet visar att en omfattande användarmedverkan i IT-relaterat förändringsarbete är en av de största framgångsfaktorerna. Teknisk utveckling och införande av nya IT-stöd i arbetet går inte att separera från förändringar i verksamheten. Tekniken ska vara ett stöd Varje införande av ett nytt IT-stöd kommer att påverka verksamheten i olika avseenden, ofta på ett påtagligt sätt. Därför finns det egentligen inte några renodlade tekniska projekt eller systemutvecklingsprojekt utan endast projekt för verksamhetsutveckling, där teknikutvecklingen är en del av förändringen. En annan slutsats är att förändringsarbetet måste hantera en rad olika aspekter på verksamheten. Utvecklar man och inför IT, måste man också beakta organisation, verksamhetsprocesser, kompetenser och arbetsmiljö. Mer om målbilder som metod finns att läsa i rapporten: Målbilder, en metod för att utveckla det framtida IT-stödda arbetet. 1 Nya Ladok Nya Ladok är nästa generation av studieadministrativt systemstöd för universitet och högskolor i Sverige. Det kommer inom några år att ersätta det Ladoksystem som nu är i drift. Nya Ladok utvecklas av ett nationellt projekt, Ladok3-projektet, som startades redan våren Vid Uppsala universitet finns ett lokalt projekt som ansvarar för att införa nya Ladok. Projektet är omfattande och kommer att påverka arbetsprocesser, arbetsinnehåll, roller, kompetenser och arbetsmiljö för en rad olika personalgrupper samt för studenter. Nya Ladok kommer även att påverka andra administrativa system som t ex Studentportalen och Selma. 1.

4 Det är nu vi kan påverka Det är viktigt att Uppsala universitet nu tar chansen att genomföra de förändringar i det studieadministrativa arbetet som kan bidra till att vi kan utnyttja den stora potential till förbättringar som finns. På så sätt kan vi också förebygga eller minimera eventuella kommande problem. Förslag på förändringar, utformningen av det nya systemet och införandet måste bygga på behov och önskemål från de som blir berörda av förändringarna. Därför är metoden med målbilder lämplig. Framtidens studieadministration De framtidsbilder som de två arbetsgrupperna formulerat är till allra största delen mycket likartade. Skillnaderna ligger i olika fokus, inte i intressekonflikter. En skillnad gäller perspektiv och begrepp. Administratörerna arbetar med både kurs- och anmälningskoder, dvs. kurser och kurstillfällen. Lärarna är av naturliga skäl mer fokuserade på kurstillfällena, de pågående kurserna. Här kan kommunikationsproblem uppstå och det är viktigt att systemen stöder båda grupperna. Den övergripande gemensamma målbilden handlar om flexibilitet, systemet ska vara ett stöd för verksamheten och inte styra den. Det måste tillåta olika arbetssätt inom vissa ramar. Man vill dessutom se det mesta arbetet som ett ärendeflöde. Detta skulle underlätta kunskap om olika processer, var en viss process nu befinner sig, stödja samverkan, bevakningar och bidra till högre kvalitet och service. Vid sidan om flexibilitetsmålet finns krav på en väl sammanhållen, stabil och integrerad IT-miljö. Kedjan är inte starkare än sin svagaste länk. Det får inte bli ett lapptäcke och man får inte kompromissa med viktiga användbarhetskrav. Det behövs ett internt utvecklingsarbete inom universitetet när det gäller arbetsprocesser, kompetenser, begrepp m.m. som inte bara gäller Ladokarbetet. Andra IT-system, t ex NyA, Studentportalen och Selma uppfattas inte heller som helt bra idag.

5 Gemensamma målbilder Inga papper. Ett elektroniskt ärendeflöde. Inga onödiga steg i processen. Man måste få bort pappersvändaruppgifterna. Flödestanken. Ett ärende beskrivs i sin helhet. Man ser direkt var i ärendeprocessen man befinner sig, vem som förväntas göra vad. Detta skapar möjligheter till överblick, se helheten, lägesbilden, generera bevakningar och påminnelser. Administratörerna har många arbetsuppgifter som inte får fallera (t ex genom att de missar deadlines). Där behövs ett stöd. Systemet skulle behöva påminna studieadministratörerna om vissa kommande deadlines. Ett IT-stöd, integrerat. För användaren ska allt studieadministrativt arbete utföras med hjälp av något som man i alla fall uppfattar som ett enda integrerat system. Man ska inte behöva gå ut och in i olika system. Supporten måste vara kontinuerlig och av hög kvalitet. Nya Ladok ska stödja verksamheten, inte styra den. Användarna ska själva avgöra vad de ska göra, när och på vilket sätt. SELMA borde inte finnas kvar. Allt som behövs bör in i de andra systemen. Detta gäller t ex kurslitteratur samt marknadsföringsinriktade texter.

6 Antagning av en student blir: elektroniskt, förenklat, snabbare, följer ärendeflödet. Man behöver se över och förenkla antagningsprocessen. Omregistrering av gamla studenter måste stödjas på ett enkelt sätt då detta inte fungerar bra idag. NyA upplevs som en stoppkloss. Dålig information, segt, dåligt uppdaterat. Kurskoderna måste vara enklare att förstå. Idag sker sammanblandningar mellan kurstillfällen etc. Resultatkoder är väldigt praktiskt för administratörerna men visas inte begripligt i Studentportalen. Det sker sammanblandningar för lärare och studenter. Det finns en komplikation i Studentportalen, där kurs sammanblandas med kurstillfälle. Detta bör utredas och göras tydligare. En Ladok-app som möjliggör mobilt arbete. Administratörsgruppens önskemål Administratörerna har en viktig serviceroll och fungerar idag som spindeln i nätet. Rollen måste behållas och förstärkas. Kontinuerlig kompetensutveckling är helt central, och det är viktigt med utbildningar så att alla administratörer har nödvändiga kompetenser. De måste vara de som kan allt inom detta område.

7 Huvudsakliga arbetsuppgifter för administratörer är: Kursstart Kursplanering Rapportering/resultat Övrig studieadministration Forskarutbildningens administration Utbytesstudier Arbete med DIVA Lärarnas önskemål Studieadministrationen måste vara rättssäker och kvalitetssäkrad. Ett integrerat arbetsflöde minskar risken att frågor hamnar mellan stolarna eller att information försvinner. Ett integrerat arbetsflöde skulle samtidigt skapa förutsättningar för ett mer kvalitativt arbete med bättre stöd för både överblick och arbetsdelning. Man bör t ex kvalitetssäkra bedömning av meriter genom historik av tidigare liknande bedömning. Ett nytt IT-stöd bör kunna omfatta uppföljning med åtkomst till detaljerad statistik som ett led i kvalitetsarbetet. Bra statistik skulle kunna hjälpa till att identifiera både strukturfel på kursnivå och störningar på kurstillfällesnivå. Det institutionella minnet bör utvecklas. Det bör finnas stöd för detta i Ladok. Vad som produceras runt ett kurstillfälle måste finnas kvar i framtiden oberoende av vem som håller i kursen.

8 Huvudsakliga arbetsuppgifter för lärare är: Ny kurs/kursplan Nytt kurstillfälle (arbete inför ny kursinstans) Pågående kurstillfälle (arbete under en kursinstans) Antagning och tentamenstillfälle Scenarier en dag på jobbet 2018 Arbetsgrupperna har också utarbetat scenarier, det vill säga små berättelser som på ett konkret sätt visar hur man kommer att kunna arbeta i framtiden. Berättelserna avser att beskriva, och motivera, de olika delförslagen i form av scenarier som beskriver hur vissa arbetsmoment kan tänkas utföras, och vad som då har förbättrats, om målbilden realiseras. De scenarier som hittills tagits fram beskriver några huvudsakliga arbetsuppgifter. De fullständiga scenarierna kommer att samlas i den framtida slutrapporten. Kontakt Vill du ha information om målbildsarbetet, kontakta: Bengt Sandblad, professor i människa-datorinteraktion, institutionen för informationsteknologi. E-post. bengt.sandblad@it.uu.se Åsa Cajander, docent, institutionen för informationsteknologi. E-post: asa.cajander@it.uu.se Thomas Lind, doktorand, institutionen för informationsteknologi. E-post: thomas.lind@it.uu.se Vill du ha information om införandet av nya Ladok, kontakta: Malin Eivergård, projektkommunikatör, Studentavdelningen. Telefon: E-post: malin.eivergard@uadm.uu.se Läs mer om nya Ladok: Read more about New Ladok:

Målbilden för framtidens studieadministration

Målbilden för framtidens studieadministration Nya Ladok Målbilden för framtidens studieadministration Sammanfattning av målbildsarbetet 2014: studenter, lärare kursadministratörer, studierektorer och programansvariga Några av de önskemål som studenter,

Läs mer

Användarmedverkan vid införandet av nya Ladok vid Uppsala universitet

Användarmedverkan vid införandet av nya Ladok vid Uppsala universitet Användarmedverkan vid införandet av nya Ladok vid Uppsala universitet SUHF s konferens om kvalitets- och utvecklingsarbete inom administration Stockholm 2015-08-18 Jonas Brorsson Uppsala universitet Vad

Läs mer

Målbilder av det framtida studieadministrativa arbetet. Metodiken vad, varför, hur? Rapport från arbetsgrupperna - Studieadministratörer - Lärare

Målbilder av det framtida studieadministrativa arbetet. Metodiken vad, varför, hur? Rapport från arbetsgrupperna - Studieadministratörer - Lärare Målbilder av det framtida studieadministrativa arbetet Metodiken vad, varför, hur? Rapport från arbetsgrupperna - Studieadministratörer - Lärare Innehåll Införa nya IT-stöd i arbetet Målbilder, vad är

Läs mer

Kommande förändringar våren 2018

Kommande förändringar våren 2018 Kommande förändringar våren 2018 Campusträffar mars-april 2017 Jonas Brorsson införandet av nya Ladok, Selma Bengt Sandblad, införandet av nya Ladok Åsa Cajander, införandet av nya Ladok Gerolf Nauwerck,

Läs mer

Institutionernas lokala förändringsarbete Några utgångspunkter

Institutionernas lokala förändringsarbete Några utgångspunkter Nya Ladok Institutionernas lokala förändringsarbete Några utgångspunkter Förberedelser inför övergången till nya Ladok. Rekommendationer från införandeprojektet för nya Ladok i samarbete med forskare vid

Läs mer

Nya Ladok. Universitetets målbild av det framtida studieadministrativa arbetet Rapport från fyra arbetsgrupper

Nya Ladok. Universitetets målbild av det framtida studieadministrativa arbetet Rapport från fyra arbetsgrupper Nya Ladok Universitetets målbild av det framtida studieadministrativa arbetet Rapport från fyra arbetsgrupper 1 Innehåll 1 Sammanfattning 3 2 Bakgrund 3 3 Deltagare i målbildsarbetet 4 4 Metodik, målbilder

Läs mer

Universitetets målbild av det framtida studieadministrativa arbetet Komplettering utifrån utbildningsledares perspektiv

Universitetets målbild av det framtida studieadministrativa arbetet Komplettering utifrån utbildningsledares perspektiv Universitetets målbild av det framtida studieadministrativa arbetet Komplettering utifrån utbildningsledares perspektiv Om kompletteringsarbetet Under 2014 utfördes vid Uppsala universitet ett arbete som

Läs mer

Nya Ladok och administration av utbildning på grundnivå och avancerad nivå. Annika Björklund Studentavdelningen 19 april 2018

Nya Ladok och administration av utbildning på grundnivå och avancerad nivå. Annika Björklund Studentavdelningen 19 april 2018 Nya Ladok och administration av utbildning på grundnivå och avancerad nivå Annika Björklund Studentavdelningen 19 april 2018 Syfte med dagens information Ge en orientering kring hur det nya systemet fungerar

Läs mer

Nya Ladok och administration av utbildning på grundnivå och avancerad nivå. Cecilia Marklund och Annika Björklund Studentavdelningen

Nya Ladok och administration av utbildning på grundnivå och avancerad nivå. Cecilia Marklund och Annika Björklund Studentavdelningen Nya Ladok och administration av utbildning på grundnivå och avancerad nivå Cecilia Marklund och Annika Björklund Studentavdelningen Syfte med dagens information Ge en orientering kring hur det nya systemet

Läs mer

Nya Ladok. Checklista. Översyn av studieadministrativa rutiner inför införandet av nya Ladok

Nya Ladok. Checklista. Översyn av studieadministrativa rutiner inför införandet av nya Ladok Nya Ladok Checklista Översyn av studieadministrativa rutiner inför införandet av nya Ladok Det nationella Ladok3-projektet, som utvecklar Sveriges nya studieadministrativa IT-system, är ett av Sveriges

Läs mer

Välkomna till Studieadministrativt forum! 20:e mars 2018

Välkomna till Studieadministrativt forum! 20:e mars 2018 Välkomna till Studieadministrativt forum! 20:e mars 2018 Agenda På gång inom det studieadministrativa området. Karin Apelgren, avdelningschef vid Studentavdelningen. Senaste nytt om systemförändringar

Läs mer

SMiDiGA RUTiNER. Genomgång av studieadministrativa processer.

SMiDiGA RUTiNER. Genomgång av studieadministrativa processer. SMiDiGA RUTiNER Genomgång av studieadministrativa processer www.uu.se/nyaladok Genomgång av studieadministrativa processer För att införandet av nya Ladok ska fungera smidigt är det viktigt att nuvarande

Läs mer

OMRÅDET FÖR VERKSAMHETSSTÖD LADOK3: BRA SERVICE FÖR STUDENTER OCH SMIDIG ADMINISTRATION FÖR MEDARBETARE

OMRÅDET FÖR VERKSAMHETSSTÖD LADOK3: BRA SERVICE FÖR STUDENTER OCH SMIDIG ADMINISTRATION FÖR MEDARBETARE OMRÅDET FÖR VERKSAMHETSSTÖD LADOK3: BRA SERVICE FÖR STUDENTER OCH SMIDIG ADMINISTRATION FÖR MEDARBETARE PRESENTATION PROJEKTKONTORETS INFORMATIONSDAG 170407, BARBRO CARLSSON, PROJEKTLEDARE OMRÅDET FÖR

Läs mer

Välkomna till Studieadministrativt forum! 6 december 2018

Välkomna till Studieadministrativt forum! 6 december 2018 Välkomna till Studieadministrativt forum! 6 december 2018 Agenda På gång inom det studieadministrativa området. Karin Apelgren, avdelningschef vid Studentavdelningen. Cilla Häggkvist, biträdande avdelningschef

Läs mer

Studentportalens nivåer

Studentportalens nivåer Tips och guide Studentportalens nivåer Nå rätt studenter lätt vi reder ut begreppen I Studentportalen kan lärare och administratörer sprida information till olika grupper av studenter, exempelvis alla

Läs mer

Förvaltningsstrategi NyA 2014-2016

Förvaltningsstrategi NyA 2014-2016 Avdelningen för systemförvaltning och systemdrift Föredragande Per Zettervall Avdelningschef 010-470 03 00 per.zettervall@uhr.se DNR 4.2.2 2631-2013 Datum 2013-06-13 Postadress Box 45093 104 30 Stockholm

Läs mer

Förvaltningsstrategi NyA 2015-2017

Förvaltningsstrategi NyA 2015-2017 Avdelningen för systemförvaltning och systemdrift Föredragande Per Zettervall Avdelningschef 010-470 03 00 per.zettervall@uhr.se DNR 4.2.2-1048-2014 Datum 2014-06-02 Postadress Box 45093 104 30 Stockholm

Läs mer

Information om Ladok3 STUDIEREKTORER OCH ADMINISTRATIVA CHEFER OKTOBER 2017

Information om Ladok3 STUDIEREKTORER OCH ADMINISTRATIVA CHEFER OKTOBER 2017 Information om Ladok3 STUDIEREKTORER OCH ADMINISTRATIVA CHEFER OKTOBER 2017 Vad är Ladok3? Nytt studieadministrativt system (data förs över) Webbaserat med fokus på självservice Säkrare, effektivt och

Läs mer

Universitetets målbild av det framtida studieadministrativa arbetet Komplettering med fokus på administration av internationella studenter

Universitetets målbild av det framtida studieadministrativa arbetet Komplettering med fokus på administration av internationella studenter Universitetets målbild av det framtida studieadministrativa arbetet Komplettering med fokus på administration av internationella studenter Om kompletteringsarbetet Under 2014 utfördes vid Uppsala universitet

Läs mer

IT och användbarhet. KIA-projektet. Kvalitet i (IT-)användning http://www.it.uu.se/research/kia. Uppsala universitet

IT och användbarhet. KIA-projektet. Kvalitet i (IT-)användning http://www.it.uu.se/research/kia. Uppsala universitet IT och användbarhet KIA-projektet Kvalitet i (IT-)användning http://www.it.uu.se/research/kia Uppsala universitet Projektet KiA Kvalitet i användning (KiA) Syftet är att förbättra användbarhet och nytta

Läs mer

Välkomna till Studieadministrativt forum! 19:e oktober 2017

Välkomna till Studieadministrativt forum! 19:e oktober 2017 Välkomna till Studieadministrativt forum! 19:e oktober 2017 Agenda På gång inom det studieadministrativa området. Cilla Häggkvist, bitr. avdelningschef vid Studentavdelningen. Hur är det att jobba i nya

Läs mer

Studievägledarfrukost med nya Ladok-tema! Cecilia Marklund och Annika Björklund Studentavdelningen 21 juni 2018

Studievägledarfrukost med nya Ladok-tema! Cecilia Marklund och Annika Björklund Studentavdelningen 21 juni 2018 Studievägledarfrukost med nya Ladok-tema! Cecilia Marklund och Annika Björklund Studentavdelningen 21 juni 2018 Vad gör ni i Uppdok idag? Läser endast i Uppdok Var tittar ni? (UT10, mer?) Behörighetskontroller?

Läs mer

Studentportalen och Uppdok: Före, under och efter övergången till nya Ladok

Studentportalen och Uppdok: Före, under och efter övergången till nya Ladok Studentportalen och Uppdok: Före, under och efter övergången till nya Ladok Lunchseminarium 2018-04-26 Annika Björklund, Studentavdelningen Katarina Adenmark, IT-avdelningen Eva Pärt Enander, IT-avdelningen

Läs mer

Träffa Ladokgruppen! Informationsutbyte med fika

Träffa Ladokgruppen! Informationsutbyte med fika Träffa Ladokgruppen! Informationsutbyte med fika Hej och välkomna! Syftet med träffen Vad gör Ladokgruppen Vilka är vi Ladokgruppens organisation, arbetsuppgifter och ansvar Selma och Ladok - så hänger

Läs mer

Universitetsgemensamma administrativa stödroller på institutionsnivå/motsvarande Projektdirektiv Fas 1

Universitetsgemensamma administrativa stödroller på institutionsnivå/motsvarande Projektdirektiv Fas 1 Dnr UFV 2018/1645 Universitetsgemensamma administrativa stödroller på institutionsnivå/motsvarande Fas 1 Fastställt av universitetsdirektören 2018-09-17 Beredning har gjorts med styrgrupp 2018-05-04 1

Läs mer

Om Ladok3 STORMÖTE

Om Ladok3 STORMÖTE Om Ladok3 STORMÖTE 2017-11-09 Vad är Ladok3? Nytt studieadministrativt system (data förs över) Säkrare, effektivt och mer användarvänligt än dagens Ladok. Webbaserat (oberoende av tid och plats) Fokus

Läs mer

Forskarutbildning vid KI

Forskarutbildning vid KI Forskarutbildning vid KI Innehåll Lite statistik, användare, supportärenden m.m.. Utmaningar inför produktionssättningen (hur vi tänkte med strukturen i systemet och hur genomförde vi utbildningen) Så

Läs mer

Ladok3-införande. Kommunikationsplan

Ladok3-införande. Kommunikationsplan Ladok3-införande Sida: 1 (5) Ladok3-införande Kommunikationsplan Dnr SU FV-2.14-1617-14 Ladok3-införande Sida: 2 (5) 1 Mål för kommunikationsplanen Att öka kännedomen om nya Ladok som ska införas succesivit

Läs mer

Förvaltningsstrategi NyA

Förvaltningsstrategi NyA Avdelningen för systemförvaltning och systemdrift Föredragande Per Zettervall Avdelningschef 010-470 03 00 per.zettervall@uhr.se DNR 4.2.2-554-2015 Datum 2015-06-11 Postadress Box 45093 104 30 Stockholm

Läs mer

Omregistrerade studenter i Studentportalen

Omregistrerade studenter i Studentportalen Guide Omregistrerade studenter i Studentportalen Senast uppdaterad: 2015-02-16 Innehåll Deltagarlistan på ett kurstillfälle... 2 Omregistrerade studenter... 2 Rekommenderade rutiner vid en omregistrering...

Läs mer

Uppföljning verksamhetsplan för avdelningen för utbildningsstöd 2012 (per april)

Uppföljning verksamhetsplan för avdelningen för utbildningsstöd 2012 (per april) HÖGSKOLAN I BORÅS UPPFÖLJNING 1 (5) Gemensamma förvaltningen Avd för utbildningsstöd Jane Edström, tf avdelningschef -05-25 Enhetschefen Gemensamma förvaltningen Uppföljning verksamhetsplan för avdelningen

Läs mer

Handlingsplan för lika villkor

Handlingsplan för lika villkor JURFAK 2018/20 Handlingsplan för lika villkor och institutionen Fastställd av Juridiska fakultetsnämnden 2018-06-11 Innehållsförteckning 1 Inledning 3 2 Ansvar 3 3 Organisation 3 3.1 Roller och uppdrag

Läs mer

Nya Ladok och administration av utbildning på forskarnivå. Cilla Häggkvist och Thomas Arnqvist Studentavdelningen

Nya Ladok och administration av utbildning på forskarnivå. Cilla Häggkvist och Thomas Arnqvist Studentavdelningen Nya Ladok och administration av utbildning på forskarnivå Cilla Häggkvist och Thomas Arnqvist Studentavdelningen Syfte med dagens möte Ge en orientering kring hur det nya systemet fungerar (detta är inte

Läs mer

Nya Ladok. Introduktion för systemutvecklare

Nya Ladok. Introduktion för systemutvecklare Nya Ladok Introduktion för systemutvecklare Varför är vi här idag? För att få en bättre förståelse för nya Ladok För att varje integration är viktig för nya Ladok Agenda 1230-1430 Överblick över det nationella

Läs mer

Verksamhetsplan för utbildningsstöd

Verksamhetsplan för utbildningsstöd HÖGSKOLAN I BORÅS VERKSAMHETSPLAN 1 (7) Verksamhetsstöd Utbildningsstöd Ulrika Bernlo, avdelningschef 2015-02-20 Verksamhetsplan för utbildningsstöd 2015-2017 Bakgrund Verksamhetsplanen för Utbildningsstöd

Läs mer

Välkomna till Studieadministrativt forum! 28 mars 2019

Välkomna till Studieadministrativt forum! 28 mars 2019 Välkomna till Studieadministrativt forum! 28 mars 2019 Agenda På gång inom det studieadministrativa området. Karin Apelgren, avdelningschef vid Studentavdelningen. Cilla Häggkvist, biträdande avdelningschef

Läs mer

via länken: Kontaktpersoner på Uppsala universitet: Bengt Sandblad, Arne W Andersson.

via länken:  Kontaktpersoner på Uppsala universitet: Bengt Sandblad, Arne W Andersson. Denna presentation är framtagen av projektet Framtida effektiv trafikstyrning (tidigare FTTS Framtida Tågtrafikstyrning) som bedrivs i samverkan mellan MDI (människa-datorinteraktion), institutionen för

Läs mer

Verksamhetsplan för avdelningen för utbildningsstöd 2014

Verksamhetsplan för avdelningen för utbildningsstöd 2014 HÖGSKOLAN I BORÅS VERKSAMHETSPLAN 1 (5) Gemensamma förvaltningen Avd för utbildningsstöd Ulrika Bernlo, tf avdelningschef -12-20 Enhetschefen Gemensamma förvaltningen Verksamhetsplan för avdelningen för

Läs mer

Dokumenttyp: Beslutsdatum: Beslutande: Ansvarig för direktiv: Diarienummer: Version: Revisionsdatum:

Dokumenttyp: Beslutsdatum: Beslutande: Ansvarig för direktiv: Diarienummer: Version: Revisionsdatum: Projektkontoret 1 (av 5) Styr- och handledningsdokument Dokumenttyp: Beslutsdatum: Beslutande: Ansvarig för direktiv: Diarienummer: Version: Revisionsdatum: Projektdirektiv 2017-05-15 Projektägare Styrgruppens

Läs mer

Kommunikationsplan. Införandet av nya Ladok vid KTH. Fastställd av. fastställelse Michaela Rydén Olsen

Kommunikationsplan. Införandet av nya Ladok vid KTH. Fastställd av. fastställelse Michaela Rydén Olsen ks kod 1.2 Skapat av Michaela Rydén Olsen, Projektkommunikatör, UF/AUA Kommunikationsplan Införandet av nya Ladok vid KTH Version 0.1 0.2 1.0 1.1 Datum för fastställelse 2017-09-02 2017-12-04 2017-12-05

Läs mer

Ladok3 på Ladok-info /16

Ladok3 på Ladok-info /16 Ladok3 på Ladok-info 2014-10-13/16 Vad är Ladok3 (systemet)? Ladok3 är en helt ny version av Ladok-systemet (som troligen kommer att kallas Ladok, inte Ladok3) Data från dagens Ladok förs över till Ladok3

Läs mer

Antagning inför VT11: snabbstatistik, antagningstal, nyheter

Antagning inför VT11: snabbstatistik, antagningstal, nyheter 1 (5) 2010-10-22 Åsa Mäki 1:e byråsekreterare Studentavdelningen Sektionen för antagning och högskoleprov Kontaktpersoner enligt sändlista Antagning inför VT11: snabbstatistik, antagningstal, nyheter Snabbstatistik

Läs mer

Verksamhetsbeskrivning

Verksamhetsbeskrivning Verksamhetsbeskrivning 1 Bakgrund 1.1 Nulägesbeskrivning operativa processer Skapa utbildningsutbud Innan en utbildning kan erbjudas studenterna måste först en kursplan (för kurser) eller utbildningsplan

Läs mer

IAM NETINFO Verktygsstöd. Rollhantering. Stödprocesser. Information. Användare IT-tjänster. Behörigheter Målgrupper

IAM NETINFO Verktygsstöd. Rollhantering. Stödprocesser. Information. Användare IT-tjänster. Behörigheter Målgrupper IAM NETINFO 2012-11-29 Rollhantering Behörigheter Målgrupper Information Stödprocesser Rutinbeskrivningar Arbetsflöde Verktygsstöd Användare IT-tjänster Person Organisation IAM- Identity & Access Management

Läs mer

Tidplan för studieadministrativa rutiner

Tidplan för studieadministrativa rutiner Tidplan för studieadministrativa rutiner Tidsplanen är gjord utifrån de datum som gäller för ansökan och antagning till program och kurser på Högskolan samt för inrapportering och uppföljning av resultat.

Läs mer

Ladok3 Översikt Ladok3-projektet

Ladok3 Översikt Ladok3-projektet Ladok3 Översikt Ladok3-projektet Wilhelm Arndt, Huvudprojektledare Ladok3 Ladok-SWAMI KTH 2010-12-07 Ladok3 Översikt Ladok3-projektet Karl Solnestam Projektledarstöd Ladok3 Ladok-SWAMI KTH 2010-12-07 Agenda

Läs mer

Dokumentation från Loka Brunn: Konferens om kommunens nya administrativa organisation den 10-11 december 2008

Dokumentation från Loka Brunn: Konferens om kommunens nya administrativa organisation den 10-11 december 2008 Dokumentation från Loka Brunn: Konferens om kommunens nya administrativa organisation den 10-11 december 2008 Innehåll Målbild 2020 Organisationsgrundande principer Organisationsskiss den administrativa

Läs mer

Tidplan för studieadministrativa rutiner

Tidplan för studieadministrativa rutiner Tidplan för studieadministrativa rutiner Tidsplanen är gjord utifrån de datum som gäller för ansökan och antagning till program och kurser på Högskolan samt för inrapportering och uppföljning av resultat.

Läs mer

Ladok3 kickoff på LU 2013-12-05

Ladok3 kickoff på LU 2013-12-05 Ladok3 kickoff på LU 2013-12-05 Ladok Ett studieadministrativt system som används av nästan alla universitet och högskolor i Sverige. Bygger bl.a. på kraven i lagen 1993:1153. Innehåller antagna (men inte

Läs mer

Ej sökbara kurstillfällen

Ej sökbara kurstillfällen Användarmanual Selma för arbetet med Ej sökbara kurstillfällen forskarutbildningsstöd Innehåll 1. Logga in och logga ut... 3 2. Process för att skapa Ej sökbara kurstillfällen... 4 Kurser för inresande

Läs mer

Uppföljning verksamhetsplan för avdelningen för utbildningsstöd 2012 (per augusti)

Uppföljning verksamhetsplan för avdelningen för utbildningsstöd 2012 (per augusti) HÖGSKOLAN I BORÅS UPPFÖLJNING 1 (5) Gemensamma förvaltningen Avd för utbildningsstöd Ulrika Bernlo, tf avdelningschef -09-12 Enhetschefen Gemensamma förvaltningen Uppföljning verksamhetsplan för avdelningen

Läs mer

Ladok3 SA-referensgruppen

Ladok3 SA-referensgruppen Ladok3 SA-referensgruppen 2012-11-28 Aktuell införandeplan 1. Årsredovisning (kan köras parallellt i Ladok2 och Ladok 3 - verifiering) 2. Uppföljning 3. Examen + Registrering + Resultat 4. Kataloginfo

Läs mer

Förslag till ny kommunikationsplan till införandeprojektet av Ladok3 vid Lunds universitet

Förslag till ny kommunikationsplan till införandeprojektet av Ladok3 vid Lunds universitet KOMMUNIKATIONSPLAN 1 2015-12-03 Förslag till ny kommunikationsplan till införandeprojektet av Ladok3 vid Lunds universitet Nuläget En ny version av Ladoksystemet, Ladok3, kommer att införas vid varje lärosäte.

Läs mer

PERSONNUMMER OCH IDENTITETER. Hans Persson Ladokträff

PERSONNUMMER OCH IDENTITETER. Hans Persson Ladokträff PERSONNUMMER OCH IDENTITETER Hans Persson Ladokträff 2019-04-10 2 Byte av vanligt personnummer (normalfall) Gå till Studentuppgifter, sedan till Hantera identitet, Välj sedan alternativet byt personnummer

Läs mer

ATT ARBETA MED STUDENTER I LADOK3 GRUND OCH AVANCERAD NIVÅ

ATT ARBETA MED STUDENTER I LADOK3 GRUND OCH AVANCERAD NIVÅ 2018-03-13 ATT ARBETA MED STUDENTER I LADOK3 GRUND OCH AVANCERAD NIVÅ MARIA EINLER, UTBILDNINGSENHETEN 1 Innehåll Samma slags studentdokumentation... 4 Ladok3 nytt sätt att arbeta... 5 Nya begrepp... 6

Läs mer

Studiedeltagande * övar vi på idag

Studiedeltagande * övar vi på idag Studiedeltagande Studiedeltagande * övar vi på idag Innehåll Begreppen kurs, kurstillfälle och program, programtillfälle Antagningsregler Anta en student på en kurs inom program Återbud/Ta bort förväntat

Läs mer

Slutrapport workshopserie Resultatrapportering V15

Slutrapport workshopserie Resultatrapportering V15 1 (5) Slutrapport 2015-09-25 Malin Zetterström och Susanne Dackheim Systemförvaltare, projektadministratör Studentavdelningen Slutrapport workshopserie Resultatrapportering V15 Bakgrund Ladok är ett nationellt

Läs mer

Ladok grundutbildning. Ladok version 119 detta dokument är senast uppdaterat

Ladok grundutbildning. Ladok version 119 detta dokument är senast uppdaterat Ladok grundutbildning Ladok version 119 detta dokument är senast uppdaterat 2019-01-25 Praktisk information Namnskyltar Nödutgång Toaletter Rökning Kaffe och te Tider och pauser Material utskickat och

Läs mer

E-strategi för Skellefteå kommun

E-strategi för Skellefteå kommun 1 E-strategi för Skellefteå kommun 1. Sammanfattning Informationstekniken kommer att spela en mycket viktig roll för Skellefteå kommun i strävan att på ett effektivt och framgångsrikt sätt ge service till

Läs mer

Navets verksamhetsberättelse 2005

Navets verksamhetsberättelse 2005 Navet - Nätverk för administratörer vid Umeå universitet NAVET Umeå universitets administratörer bildade i februari 2000 ett nätverk som går under namnet Navet. Det krävs inget medlemskap, utan nätverket

Läs mer

Studieadministrativa flödet för KIs utbildningsprogram

Studieadministrativa flödet för KIs utbildningsprogram Studieadministrativa flödet för KIs utbildningsprogram Nyantagen student T1 i Utbildningsplan Fastställande av ny alt revidering av utbildningsplan Kommittén för utbildning på grundnivå och avancerad nivå

Läs mer

Ansvarsområden vid Statistiska institutionen (beslutad , reviderad och )

Ansvarsområden vid Statistiska institutionen (beslutad , reviderad och ) 1(5) Ansvarsområden vid Statistiska institutionen (beslutad 2012-09-12, reviderad 2013-11-13 och ) Institutionsstyrelsen Det högsta beslutande organet vid institutionen enligt delegationsordning samhällsvetenskapliga

Läs mer

UTVECKLA FRAMTIDENS VÅRD OCH OMSORG MED STÖD AV IT

UTVECKLA FRAMTIDENS VÅRD OCH OMSORG MED STÖD AV IT UTVECKLA FRAMTIDENS VÅRD OCH OMSORG MED STÖD AV IT Behovsanpassad uppdragsutbildning inom ehälsa - IT Management exempel på kort uppdragsutbildning (4 dagar) Kurs-PM Introduktion Hälso- och sjukvård måste

Läs mer

Anonymiserade tentamina

Anonymiserade tentamina Guide Anonymiserade tentamina Från tentamensanmälan till resultatrapportering hantering i Studentportalen, i skrivningssalar och i Ladok. Instructions in English are available in the manual. Senast uppdaterad:

Läs mer

EVALD manual. Evald version 2 2014-05-02

EVALD manual. Evald version 2 2014-05-02 EVALD manual Evald version 2 2014-05-02 Innehåll KURSVÄRDERING PÅ ENGELSKA... 1 Egna frågor på engelska...1 Sammanställning på engelska...1 KURSVÄRDERING GENERELLT... 2 Skapa kursvärdering...2 Ändra öppnings/stängningsdatum...5

Läs mer

FORSKARUTBILDNING HANTERING I NYA LADOK

FORSKARUTBILDNING HANTERING I NYA LADOK FORSKARUTBILDNING HANTERING I NYA LADOK 2 NYHETER Tillfälle förforskarutbildningsämnet Tillfälle för forskningsarbete (vetenskapligt och konstnärligt forskningsarbete) Registrering på kurs Registrering

Läs mer

Plan för jämställdhetsintegrering av Mälardalens högskola

Plan för jämställdhetsintegrering av Mälardalens högskola 2017-05-12 2017/1308 1 (1) Beslutande Rektor Handläggare Marika Hämeenniemi Plan för jämställdhetsintegrering av Mälardalens högskola 2017-2018 Beslut Rektor beslutar att fastställa plan för jämställdhetsintegrering

Läs mer

Ny flexibel plattform har potential att förbättra vårdmöten och ge stöd och behandling via internet

Ny flexibel plattform har potential att förbättra vårdmöten och ge stöd och behandling via internet Ny flexibel plattform har potential att förbättra vårdmöten och ge stöd och behandling via internet Internetbaserat stöd & behandling Övergång från pilot till verksamhet Nyutveckling stöd & behandling

Läs mer

OBS: Vänta med att köra EB50 skarpt tills ni har kört EB47 och EB48 för samtliga terminer!

OBS: Vänta med att köra EB50 skarpt tills ni har kört EB47 och EB48 för samtliga terminer! Leverans 2015_02 från den 23 april togs i drift den 27 maj. I driftsättningen ingår även leveranskompletteringen från den 20 maj. Här följer en sammanfattning av nyheterna. Utförligare information finns

Läs mer

Förändringsledning. Stöd & behandling Anette Cederberg

Förändringsledning. Stöd & behandling Anette Cederberg Förändringsledning Stöd & behandling Förändring It is not the strongest of the species that survives, nor the most intelligent, but the ones most responsive to change Charles Darwin, The Origin of Species,

Läs mer

En infrastruktur för administrativ informationsförsörjning IT-strategiska avdelningen

En infrastruktur för administrativ informationsförsörjning IT-strategiska avdelningen UFV 2009/256 IT-strategiska avdelningen PM 2009-02-05 Beställare Per Lindgren Författare Gerolf Nauwerck En infrastruktur för administrativ informationsförsörjning Universitetets administration på alla

Läs mer

Studieadministratörers digitala arbetsmiljö Preliminär lägesrapport

Studieadministratörers digitala arbetsmiljö Preliminär lägesrapport Studieadministratörers digitala arbetsmiljö Preliminär lägesrapport 22 mars 2017 Gerolf Nauwerck/IT-institutionen gerolf.nauwerck@it.uu.se Synpunkter och kommentarer mottages tacksamt så länge studien

Läs mer

Rekommendation Migrationsverket för investeringarna Min Sida, e-dar och Informationskvalitet. Datum: Dnr: Komm2018/

Rekommendation Migrationsverket för investeringarna Min Sida, e-dar och Informationskvalitet. Datum: Dnr: Komm2018/ Rekommendation Migrationsverket för investeringarna Min Sida, e-dar och Informationskvalitet Datum: 2018-03-15 Dnr: Komm2018/00306-1 Tre strategiskt viktiga satsningar för att förbättra service och snabbare

Läs mer

Studieadministrativa bestämmelser för studenter vid Högskolan Dalarna

Studieadministrativa bestämmelser för studenter vid Högskolan Dalarna Studieadministrativa bestämmelser för studenter vid Högskolan Dalarna Beslut: Rektor 2012-08-01 Revidering: 2012-10-22, 2013-11-06 Dnr: DUC 2012/1169/10 Gäller fr.o.m. 2013-11-06 Ersätter: Studieadministrativa

Läs mer

Utvärdering av kurs (3 bilagor)

Utvärdering av kurs (3 bilagor) Rektor RIKTLINJER 2011-06-09 Dnr HS 2011/299-50 Utvärdering av kurs (3 bilagor) 1 Allmänt Kursutvärderingar ska göras efter varje genomförd kurs vid Högskolan i Skövde (Högskolan). Termen kursutvärdering

Läs mer

Lärplattformen GUL riktlinjer, arbetsflöde och struktur, samt Grupper i Ladok.

Lärplattformen GUL riktlinjer, arbetsflöde och struktur, samt Grupper i Ladok. Utbildningsrådet, 2013-04-09 Uppdaterad 2013-04-22 Lärplattformen GUL riktlinjer, arbetsflöde och struktur, samt Grupper i Ladok. Nedan följer IPKL:s riktlinjer, arbetsflöde och struktur samt kursregistreringsinformation

Läs mer

Avdelningen för utbildnings- och forskarutbildningsstöd

Avdelningen för utbildnings- och forskarutbildningsstöd Avdelningen för utbildnings- och forskarutbildningsstöd Avd chef Ledningsgrupp Student- och karriärservice Programkansliet Studieadministrativa enheten Studenthälsan Uppdragsutbildning Enheten för student-

Läs mer

1 Avtalets formella grund och tillämpningsområde

1 Avtalets formella grund och tillämpningsområde Fördelning av årsarbetstid för lärare 1 Avtalets formella grund och tillämpningsområde Parterna sluter detta avtal med stöd av ALFA 1 kap. 3 samt bilaga 5. Avtalet innehåller tillägg till och undantag

Läs mer

Fristående kurser läsåret 2019/2020

Fristående kurser läsåret 2019/2020 Fristående kurser läsåret 2019/2020 Dagens upplägg Utbildningsinformation Var syns den? Arbetsgång Vem gör vad och när? Inrapportering i Selma Hur gör jag och vad ska jag tänka på? Nyheter i Selma Kurstillfälle

Läs mer

Pågående utveckling av nya IT-stöd vid Stockholms universitet

Pågående utveckling av nya IT-stöd vid Stockholms universitet 1 (10) Pågående utveckling av nya IT-stöd vid Stockholms universitet I detta dokument presenteras de större planerade och pågående IT-projekten inom universitetet. Dokumentet ses löpande över av IT-samordningsgruppen

Läs mer

En hållbar väg från pärm till skärm?

En hållbar väg från pärm till skärm? En hållbar väg från pärm till skärm? - om vårt förändringsprojekt inom dokument- & ärendehantering Johanna Fransson, projektledare Åsa Jarlstam, systemförvaltare Stadskontoret Malmö stad 18 förvaltningar

Läs mer

Förvaltningsplan NyA 2016

Förvaltningsplan NyA 2016 Systemförvaltning och systemdrift Föredragande Anders Mobjörk Systemansvarig 010-470 06 38 anders.mobjork@uhr.se BESLUT Diarienummer 4.2.2-1263-2015 Datum 2015-12-04 Postadress Box 45093 104 30 Stockholm

Läs mer

Blekinge tekniska högskola Karlskrona

Blekinge tekniska högskola Karlskrona Blekinge tekniska högskola 371 79 Karlskrona Luntmakargatan 13, Box 7851, SE-103 99 Stockholm, Sweden Tfn/Phone: +46 8 563 085 00 Fax: +46 8 563 085 50 hsv@hsv.se, www.hsv.se Åsa Rurling 08-563 088 67

Läs mer

Institutionsledningen

Institutionsledningen Rollbeskrivning Institutionsledningen (prefekter/viceprefekter) 1 (9) Inledande kommentar Nedanstående beskrivningar utgör ramar som måste preciseras inom varje institution. Institutionsledningen kan välja

Läs mer

2015-02-11. Institutionen för pedagogik, didaktik och utbildningsstudier. Rutiner och ansvar för utbildningsadministration

2015-02-11. Institutionen för pedagogik, didaktik och utbildningsstudier. Rutiner och ansvar för utbildningsadministration 2015-02-11 Institutionen för pedagogik, didaktik och utbildningsstudier Rutiner och ansvar för utbildningsadministration Innehåll ANTAGNING OCH OMREGISTRERING... 3 Antagningstal... 3 Efterantagningstal...

Läs mer

Förslag: Regional handlingsplan för samverkan mellan Region Örebro län och länets kommuner inom e-hälsa

Förslag: Regional handlingsplan för samverkan mellan Region Örebro län och länets kommuner inom e-hälsa Datum: 2018-05-20 Författare: Ulrika Landström Marie Gustafsson Förslag: Regional handlingsplan för samverkan mellan Region Örebro län och länets kommuner inom e-hälsa Förslag: Regional handlingsplan för

Läs mer

Syfte och målsättning med en kommunikationsplan

Syfte och målsättning med en kommunikationsplan Kommunikationsplan 2014-2016 Innehållsförteckning Syfte och målsättning med en kommunikationsplan... 2 Målgrupper... 2 Kommunikationskanaler... 2 Mallar och listor... 2 Utgående information från Miljösamverkan...

Läs mer

Administrativa rutiner avseende anmälnings-

Administrativa rutiner avseende anmälnings- Administrativa rutiner avseende anmälnings- och studieavgifter Beslut: Rektor 2010-11-25 Revidering: 2011-05-27, 2013-01-14, 2014-04-07, 2017-05-15 Dnr: DUC 2010/1930/10 Gäller fr o m: 2017-08-15 Ersätter:

Läs mer

Roller och ansvar inom grundutbildningen

Roller och ansvar inom grundutbildningen Roller och ansvar inom grundutbildningen Fastställt av prefekten på delegation av Barn- och ungdomsvetenskapliga institutionens institutionsstyrelse den 2011-11-07. Beskrivningen av roller och ansvar inom

Läs mer

Tillgodoräknandeordning för utbildning på grund- och avancerad nivå vid KI

Tillgodoräknandeordning för utbildning på grund- och avancerad nivå vid KI Tillgodoräknandeordning för utbildning på grund- och avancerad nivå vid KI Fastställd av Styrelsen för utbildning 2007-12-19, dnr 4816/07-300 Träder i kraft 2008-01-01 2 Innehåll Tillgodoräknande vid KI...

Läs mer

Kompetenser och arbetsuppgifter för examinator, examinerande lärare, lärare och instruktör samt befattningsbeteckningar inom hippologprogrammet

Kompetenser och arbetsuppgifter för examinator, examinerande lärare, lärare och instruktör samt befattningsbeteckningar inom hippologprogrammet Kompetenser och arbetsuppgifter för examinator, examinerande lärare, lärare och instruktör samt befattningsbeteckningar inom hippologprogrammet Innehåll Innehåll... 1 Inledning... 1 Kompetensbeskrivning

Läs mer

Pågående utveckling av nya IT-stöd vid Stockholms universitet

Pågående utveckling av nya IT-stöd vid Stockholms universitet 1 (7) PM 2011-08-22 Stefan Nordin, Planeringsenheten Pågående utveckling av nya IT-stöd vid Stockholms universitet I detta dokument presenteras de större IT-projekt som pågår inom universitetet. Dokumentet

Läs mer

Jämlikhets- och jämställdhetsplan på Institutionen för slaviska och baltiska språk, finska, nederländska och tyska (2017)

Jämlikhets- och jämställdhetsplan på Institutionen för slaviska och baltiska språk, finska, nederländska och tyska (2017) 1 (6) Institutionen för slaviska och baltiska språk, finska, nederländska och tyska Jämlikhets- och jämställdhetsplan på Institutionen för slaviska och baltiska språk, finska, nederländska och tyska (2017)

Läs mer

Utbildning för Studievägledare, Program- och Utbildningsnämndshandläggare. Nya Ladok

Utbildning för Studievägledare, Program- och Utbildningsnämndshandläggare. Nya Ladok Utbildning för Studievägledare, Program- och Utbildningsnämndshandläggare Nya Ladok Nyheter och Begrepp Kurspaketering Kan vara ett program på grundnivå och avancerad nivå, utbytesstudier, ämne på forskarnivå

Läs mer

Nyheter. Tillfälle förforskarutbildningsämnet. Tillfälle för forskningsarbete (vetenskapligt och konstnärligt forskningsarbete) Registrering på kurs

Nyheter. Tillfälle förforskarutbildningsämnet. Tillfälle för forskningsarbete (vetenskapligt och konstnärligt forskningsarbete) Registrering på kurs Hantering i Ladok Nyheter Tillfälle förforskarutbildningsämnet Tillfälle för forskningsarbete (vetenskapligt och konstnärligt forskningsarbete) Registrering på kurs Registrering på individuellt åtagande,

Läs mer

Kick off för programinformation

Kick off för programinformation Kick off för programinformation VÄLKOMNA! Annika Lundqvist Jorja Zambars Utbildningsinformatörer, Studentavdelningen Dagens program Tidsplan Var syns programinformationen? Vem skriver du för? Så beskriver

Läs mer

Kvalitetsutveckling inom universitetsförvaltningen vid Uppsala universitet

Kvalitetsutveckling inom universitetsförvaltningen vid Uppsala universitet Kvalitetsutveckling inom universitetsförvaltningen vid Uppsala universitet Ann Fust Åsa Kettis Lindblad Kvalitets- och utvecklingsarbete inom administration Nationell konferens i SUHFs regi 2010-08-26

Läs mer

Den elektroniska patientjournalen. Rebecka Janols, doktorand, Uppsala universitet attityder, användbarhet och arbetsmiljö

Den elektroniska patientjournalen. Rebecka Janols, doktorand, Uppsala universitet attityder, användbarhet och arbetsmiljö Den elektroniska patientjournalen attityder, användbarhet och arbetsmiljö Rebecka Janols, doktorand, Uppsala universitet (rebecka.janols@it.uu.se) IT Uppsala Universitet Tre teman Vårdpersonalens attityd

Läs mer

Engelska institutionens jämställdhetsplan för 2009

Engelska institutionens jämställdhetsplan för 2009 Engelska institutionens jämställdhetsplan för 2009 På förslag av institutionens jämställdhetsgrupp fastställer institutionsstyrelsen härmed följande jämställdhetsplan för år 2009. Planen består av två

Läs mer

Manual för läsårsplanering i Kopps

Manual för läsårsplanering i Kopps Senast uppdaterad: 2017-08-18 Manual för läsårsplanering i Kopps I Kopps finns systemstöd för läsårsplanering. Stödet består bland annat av automatiskt skapande av önskade kurstillfällen via kopiering

Läs mer