OM LÄXLÄSNING OCH STUDIETEKNIK (uppdaterad vårterminen 2017)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "OM LÄXLÄSNING OCH STUDIETEKNIK (uppdaterad vårterminen 2017)"

Transkript

1 OM LÄXLÄSNING OCH STUDIETEKNIK (uppdaterad vårterminen 2017) Till föräldern: Som förälder bör du stöda och uppmuntra ditt barn. Var närvarande och följ med läxläsningen under hela skoltiden trots att ditt barn klarar det själv. Då visar du ditt intresse för och att du värdesätter ditt barns arbete samt att du bryr dig. På det sättet hjälper du ditt barn att lära sig att värdesätta sitt eget arbete. Då det man gör känns viktigt och meningsfullt jobbar man gärna lite extra för det. För att lyckas i studierna behövs det lilla extra. Tillsammans kan ni skapa läxläsnings- och provläsningsrutiner som kommer att hjälpa och stöda ditt barn under nuvarande och kommande skolår. t.ex. - kontrollera dagligen om ditt barn har läxor, följ med information om läxor och prov på Wilma (ta kontakt med klassläraren om du är orolig över ditt barns läxläsning) - ge den hjälp och det stöd ditt barn behöver - skapa en positiv atmosfär kring läxläsandet - bestäm en egen tid och plats för läxläsning - börja läsa till prov i god tid, låt barnet först läsa själv, hjälp till med svåra ord och svårt innehåll, läs tillsammans och förhör sedan det väsentliga (muntligt eller skriftligt) Det är viktigt att barnet lär sig att han/hon övar och studerar för sin egen skull och inte för läraren eller för föräldrarna. Barnet lär sig att ta ansvar, men de vuxnas stöd behövs också.

2 Till eleven och föräldern: - Arbetsmaterialet Ett bra arbetsmaterial är viktigt vid läxläsning. Se till att ditt barn har en vass blyertspenna, ett bra radergummi, en linjal och en pennvässare samt ev. annat som behövs för att utföra uppgifterna. I penalen bör alltid finnas en blyertspenna, ett radergummi och en kort linjal. - Handstil Läxorna bör också utföras snyggt. Det är viktigt att handstilen är läslig och att bokstäverna följer linjerna på rätt sätt. Bokstäver och siffror kan lätt förväxlas om man inte skriver noggrant; ett slarvigt a kan bli ett u, en slarvig 0:a kan bli en 6:a. * Några handstils- och skrivregler: - SKRIV MED VASS OCH LÅNG PENNA. - ANVÄND RADERGUMMI. - SKRIV PÅ LINJEN. OBS! SKRIV BOKSTÄVERNA b, d, h, k och l MED LÅNG HALS. - LÅT BOKSTÄVERNA g, j, p, och y GÅ UNDER LINJEN. - SKRIV STOR BOKSTAV I ALLA NAMN OCH I BÖRJAN PÅ EN MENING. - AVSLUTA MENINGEN MED.?! - ANVÄND LINJAL. - SKRIV EN SIFFRA I EN RUTA. Här följer ämnesvisa tips på läxläsning och studieteknik till eleven och föräldrarna.

3 Till eleven och föräldern: SVENSKA - MODERSMÅL (åk 1-6) - Att öva till diktamen Åk 1-2: Läs först igenom diktamensorden, -texten. Skriv diktamensorden, -stycket i arbetsboken enligt modellen. Skriv snyggt! Skriv sedan en gång till i övningshäftet. Be till sist en vuxen diktera orden/texten för dig och skriv på ett skilt papper. Öva särskilt svåra ord eller ord som du är osäker på. Kom ihåg stor bokstav i början på en mening och efter punkt! Åk 3-6: Läs först igenom texten. Skriv den 1-2 gånger i skrivhäftet. Be en vuxen diktera texten för dig. Diktera på nytt ord som gick fel. Repetera texten ännu genom att läsa den. (Börja öva i god tid och repetera en gång till innan diktamensdagen.) - Läsläxor i modersmål samt andra ämnen Åk 1-2: Läs läsläxan högt 2-5 gånger, gärna för en vuxen. Plocka tillsammans ut knepiga ord och diskutera vad de betyder. Diskutera gärna även innehållet och bilderna. (Obs! Föräldrar: Speciellt nybörjarläsare får en förförståelse för texten genom att först analysera bilden/bilderna och sen läsa texten.) Fundera vad som hände sedan, en fortsättning eller vad skulle du ha gjort i huvudpersonens ställe? Åk 3-4: I åk 3-4 kan du få läsläxor från olika läroböcker. Oberoende av bok skall läsläxan läsas hemma högt för en vuxen, samma dag. Då du övar på texten samma dag fastnar den bättre i ditt minne. Ibland får du tilläggsuppgifter till läsläxan. Be din mamma eller pappa att ställa frågor som kontrollerar förståelsen och att diskutera knepiga ord med dig. Använd gärna en ordlista/ ordbok för att ta reda på ordens betydelse eller synonym. Åk 5-6: I åk 5-6 kan du få läsläxor från olika läroböcker. Läs texten med eftertanke! Ta reda på vad svåra ord betyder. Det är skillnad på mekanisk läsning, skumläsning och då man verkligen funderar på innehållet i texten. Be en vuxen att ställa frågor som kontrollerar förståelsen och att diskutera knepiga ord med dig. Använd gärna datorn eller en ordlista/ordbok för att ta reda på ordens betydelse eller synonym. Skriv ner förklaringar på ett papper eller i ett häfte. Då fastnar de bättre i minnet.

4 - Rättskrivning/Grammatikförhör Åk 3-6: I åk 3-6 repeteras mycket av det som du lärt sig tidigare. I varje årskurs lär du dig också något nytt. När du skriver meningar krävs stor bokstav i början av meningen och meningen skall avslutas med rätt skiljetecken. (Obs! Föräldrar: Det här är inte alls ännu klart för alla elever i åk 3-4, därför är det bra att ni hemma också stöder denna inlärning.) Obs! Du får inte blanda in stora bokstäver när du själv tycker! Läs det aktuella rättskrivningsavsnittet från läroboken, öva på uppgifterna i läroboken och i arbetsboken. Gör egna liknande uppgifter som ett förhör hemma. Be en vuxen att förhöra avsnittet muntligt eller/och skriftligt. - Bokreferat Ett bokreferat kan göras muntligt eller skriftligt. Då berättar du om den bok som du läst. I det skriftliga bokreferatet skall du göra en tydlig beskrivning av boken. Det muntliga bokreferatet bör du öva på hemma för dig själv och för en vuxen. Då känner du dig säkrare då du framför ditt referat för klassen. Mera övning ger bättre färdighet. - Friskrivning Då du skriver fritt t.ex. egna berättelser skall du komma ihåg och använda dig av de skrivregler vi gått igenom.

5 MATEMATIK (åk 1-6) Fem goda råd till föräldern: 1. Läxan är barnets, barnet skall göra jobbet. 2. Läxan görs bäst då barnet är piggt, på en plats med lugn och ro. 3. Kontrollera att barnet förstått idén med uppgiften och kommer igång. Läs uppgiften högt vid behov eller/och be barnet läsa den högt. 4. Ställ frågor som stöder inlärningen, men pressa inte. 5. Samarbeta med läraren. Överför inte din ev. ovilja för matematik till ditt barn. Till eleven och föräldern: - Att befästa terminologin Åk 1-2: Tala matematik hemma. Använd orden addera/addition/summa, subtrahera/subtraktion/differens, multiplicera/multiplikation/produkt. Åk 3-6: Tala matematik hemma. Använd ord som färre-fler (antal), mindre-mer (mängd), kort-lång (längd), smal-bred m.m. Tala om att addera, subtrahera, multiplicera och dividera. Nya termer kan vara svåra att komma ihåg därför bör du öva på dem hemma. I nästan varje avsnitt i matematiken kommer nya ord som du bör lära dig (de fyra räknesätten, bråk, ekvationer, geometri, statistik m.m.). Be en vuxen att öva på orden med dig så att du minns och förstår dem! Repetera info rutorna vid varje kapitel! I samband med detta matematikavsnitt finns ett par sidor med matematikterminologi som eleverna lär sig successivt från de lägre till de högre årskurserna.

6 - Anteckningarna i matematikhäftet Åk 1-2: 1. Dra marginal med linjal tre rutor från yttre kanten. 2. Skriv uppgiftens nummer och sidnummern i marginalen. 3. Beteckna med en siffra per ruta. Skriv tydliga siffror! 4. Ställ upp talen, dra svarsstrecket med linjal. Skriv svar och strecka under svaret. Ställ upp endast ett tal åt gången och skriv följande uppställning under den föregående, inte bredvid. 5. Dra ett slutstreck tvärs över sidan med linjal när hela uppgiften med deluppgifter är räknad. Lämna alltid en tom rutrad före och efter slutstrecket. 6. Skriv snyggt! Åk 3-6: Följ de anvisningar du lärde dig i åk 1-2! Kom i håg att beteckna/ skriva uttrycket. I häftet skrivs inte bara svaret på uppgiften. Skriv alltid först upp själva uppgiften i häftet innan du börjar räkna. Med uträkningen visar du hur du kommit fram till svaret. Då är det lättare för dig och läraren att se var du ev. tänkt fel. I åk 5-6 sker alla uträkningar i häftet, så det är viktigt att vara noggrann. - Öva på multiplikationstabellerna Åk 1-2: Lär dig utantill tabellerna 1,2,5,10 på höstterminen och tabellerna 3 och 4 på vårterminen. Repetera nu och då! Lär dig dem framlänges, baklänges och huller om buller. (Lär dig inte endast svaren efter varandra.) Kom ihåg att 2 x 3 inte betyder samma som 3 x 2 fastän produkten är lika. Åk 3-4: Lär dig utantill tabellerna 2,4,8 och 3,6,9 och 7 och 5,10. Det är också viktigt att du förstår begreppet multiplikation. Beskriv 2 x 3, dvs. två glassar med tre glassbollar i varje strut.

7 Åk 5-6: Repetera multiplikationstabellerna Du skall kunna dem utantill och vara helt säker på dem. (Extra: Du kan också lära dig 11:s och 12:s tabell.) - De fyra räknesätten Addition och subtraktion hör i hop = = 10 Lär dig additions- och subtraktionsterminologin. (term, summa, att addera, term, differens, att subtrahera) Multiplikation och division hör i hop. 4 x 5 = : 5 = 4 Lär dig multiplikations- och divisionsterminologin. (faktor, produkt, att multiplicera, täljare, nämnare, kvot, att dividera) - Provläsning i matematik Alla årskurser använder matematikserien Min matematik/ Karlavagnen. Åk 1-2: Ibland kan det behövas extra träning inför ett matematikprov. Åk 3-6: Du skall läsa igenom den inledande rutan till varje kapitel. Öva alltid till ett matematikprov genom att räkna, inte läsa! Räkna en del av uppgifterna på nytt eller räkna uppgifter som inte blivit räknade. Öva på både mekaniska uppgifter och textuppgifter. Lär dig regler och nya ord utantill. Lär dig också att förstå avsnittets nya svåra ord (terminologi) och att kunna tillämpa (använda) reglerna.

8 OMGIVNINGSLÄRA (åk 1-4) - Läxläsning Åk 3-4: Läs hemma högt den nya texten. Läs noga de s.k. viktiga rutorna. Be en vuxen att kontrollera förståelsen genom att ställa frågor från texten till dig. Ibland finns också material i häftet som hör till avsnittet. - Provläsning Åk 1-2: Läs tillsammans igenom texten ur textboken och diskutera innehållet. Studera bilderna. Titta igenom uppgifterna vi gjort i arbetsboken i anslutning till ifrågavarande avsnitt. Åk 3-4: Börja läsa texten till provavsnittet i god tid. Läs lite åt gången. Läs noga de viktiga rutorna samt även bildtexterna. Be en vuxen förhöra dig muntligt eller skriftligt. Studera också uppgifterna i arbetsboken samt anteckningar vi gjort i miljöhäftet. OMGIVNINGSLÄRA, HISTORIA, RELIGION (åk 5-6) Åk 5-6: Läs texten med eftertanke, fundera på innehållet i den tillsammans med en vuxen. Plocka ut nyckelord som hjälper till med textförståelsen. Be en vuxen kontrollera att du har förstått texten genom att ställa frågor. Studera bilderna i arbetsboken i anslutning till avsnittet. Ibland har du fått instuderingsuppgifter. Gör även dem med eftertanke. De är bra för att repetera de viktigaste delarna i avsnittet. ENGELSKA (åk 4-6) Till föräldern: Eleverna börjar läsa engelska på fyran. Många elever har redan snappat upp en hel del engelska ord och uttryck från sin omgivning. För svaga elever kan det dock kännas svårt och konstigt med ett språk som inte skrivs som det sägs och där uttalet också delvis skiljer sig från svenskan. Eleverna behöver mycket stöd hemma redan från början! I skolan har eleverna endast två veckotimmar engelska. För att ett språk skall befästas behövs regelbunden övning även hemma.

9 Till eleven och föräldern: Hur används läroboken What s up hemma? Då du fått ett nytt stycke till läxa bör följande göras: - Lyssna på texten på Sanomautbildnings nätsida, läs och översätt texten (åtminstone två gånger). Detta görs oberoende av läxförhör eller inte. - Läs högt tillsammans med en vuxen. Turas om i dialogerna. Paruppgifterna kan också läsas och övas på hemma. - Öva, läs och översätt orden till stycket (från svenska till engelska och tvärtom). Använd en ordförhörare till hjälp som täcker det ord som det frågas efter. Det är också bra om en vuxen kan förhöra orden (i början muntligt, senare kan det även göras skriftligt). - Öva och repetera det som boken tar upp i de blå Focus rutorna. Då vi fortsätter framåt i boken är det alltid bra att du ser bakåt, repeterar gammalt, speciellt sådant som upplevts svårt (ord och uttryck, Focus rutorna). Det är bra om du får en stark grund att bygga vidare på. Hur skall jag öva till proven? - Gör det som beskrivits ovan, samt gå igenom övningarna i arbetsboken. (Repetera också tidigare stycken och grammatik vid behov.) Öva stavning genom skriftligt förhör, en vuxen kan diktera eller göra ett förhör åt dig. Grammatik - Böckerna Try again (åk 4-5) och Try Hard (åk 6) kompletterar den grammatik som What s up går igenom. Try again och Try Hard innehåller tydliga grammatikrutor med regler som bör övas på och repeteras med jämna mellanrum. I grammatikboken Yes! finns det viktigaste i engelska språkets grammatik. Be att få en bok av din lärare om du vill öva och lära dig mera.

POLICY KRING LÄXOR OCH ANNAT HEMARBETE

POLICY KRING LÄXOR OCH ANNAT HEMARBETE POLICY KRING LÄXOR OCH ANNAT HEMARBETE Värdet av läxläsning är ett omdiskuterat ämne. Det finns forskning som stöder läxläsning som metod för befästande av kunskaper, men också forskning som inte påvisar

Läs mer

3-5 Miniräknaren Namn:

3-5 Miniräknaren Namn: 3-5 Miniräknaren Namn: Inledning Varför skall jag behöva jobba med en massa bråk, multiplikationstabeller och annat när det finns miniräknare som kan göra hela jobbet. Visst kan miniräknare göra mycket,

Läs mer

FACIT. Kapitel 1. Version

FACIT. Kapitel 1. Version FACIT Kapitel Version -0- Version -0- Vi repeterar talen 0 till 0 000 Öva begreppen.. Titta på bilden. Skriv de tal som fattas. Räkn är ett fyrsiffrigt tal 000 + 00 + 0 + 0 0 000 Tal skrivs med siffror.

Läs mer

ut arbetet över hela kvällen. Ett barn behöver också totalt ledig tid under kvällen, då allt arbete

ut arbetet över hela kvällen. Ett barn behöver också totalt ledig tid under kvällen, då allt arbete LÄXOR OCH INLÄRNING Läxorna är en viktig del av skolarbetet. Här har du som förälder en viktig roll i att hjälpa ditt barn att skapa goda rutiner. Målet är att ge barnet de verktyg som behövs för självständig

Läs mer

Att förstå bråk och decimaltal

Att förstå bråk och decimaltal Att förstå bråk och decimaltal Flera undersökningar som är gjorda visar att elever har svårt att förstå bråk. I undervisningen är det också vanligt att eleverna lär sig olika regler för bråk, men få förstår

Läs mer

FACIT. Kapitel 1. Version

FACIT. Kapitel 1. Version FACIT Kapitel Vi repeterar talen 0 till 0 000. Titta på bilden. Skriv de tal som fattas. Räkna. är ett fyrsiffrigt tal a. 000 + 00 + 0 + T H T E 0 0 000 Tal skrivs med siffror. Siffrorna är 0,,,,,,,,,

Läs mer

Matematik klass 4. Vårterminen FACIT. Namn:

Matematik klass 4. Vårterminen FACIT. Namn: Matematik klass 4 Vårterminen FACIT Namn: Använd ditt facit ofta för att se om du är på rätt väg och förstår. Om det är något som är konstigt, diskutera med din lärare eller en kompis. Du måste förstå

Läs mer

Stavelsen Det talade ordet Läsa via skrivandet Strukturerad inlärning Vi arbetar i studiegrupper, dvs. ettor och tvåor tillsammans i mindre grupper.

Stavelsen Det talade ordet Läsa via skrivandet Strukturerad inlärning Vi arbetar i studiegrupper, dvs. ettor och tvåor tillsammans i mindre grupper. Stavelsen Det talade ordet Läsa via skrivandet Strukturerad inlärning Vi arbetar i studiegrupper, dvs. ettor och tvåor tillsammans i mindre grupper. Lokala mål Tala och lyssna: Jag kan lyssna och förstå

Läs mer

Matematik klass 4. Vårterminen. Namn: Anneli Weiland Matematik åk 4 VT 1

Matematik klass 4. Vårterminen. Namn: Anneli Weiland Matematik åk 4 VT 1 Matematik klass 4 Vårterminen Namn: Anneli Weiland Matematik åk 4 VT 1 Först 12 sidor repetition från höstterminen. Addition 7+5= 8+8= 7+8= 7+7= 8+3= 7+6= 6+6= 8+5= 6+5= 9+3= 9+5= 6+9= Subtraktion 11-2=

Läs mer

Umeå universitet Enheten för pedagogiska mätningar UMEÅ. (Separata NO-ämnen) Årskurs 8

Umeå universitet Enheten för pedagogiska mätningar UMEÅ. (Separata NO-ämnen) Årskurs 8 Umeå universitet Enheten för pedagogiska mätningar 901 87 UMEÅ Huvudstudie Elevenkät (Separata NO-ämnen) Årskurs 8 Allmänna anvisningar I det här häftet finns frågor om dig själv. En del frågor gäller

Läs mer

Studieteknik. Använd hjälpmedel För att kunna lära dig på ett effektivt och roligare sätt måste du använda alla hjälpmedel som finns tillgängliga:

Studieteknik. Använd hjälpmedel För att kunna lära dig på ett effektivt och roligare sätt måste du använda alla hjälpmedel som finns tillgängliga: Studieteknik Sätt upp mål och ha något roligt som morot Sätt upp några få, större mål för terminen. Det kan till exempel vara att höja betyget i något eller några ämnen. För att målen inte ska verka avlägsna

Läs mer

Elevenkät. Årskurs 4. Skolverket 106 20 Stockholm

Elevenkät. Årskurs 4. Skolverket 106 20 Stockholm j h Elevenkät Årskurs 4 Skolverket 106 20 Stockholm International Association for the Evaluation of Educational Achievement Copyright IEA, 2007 k l Instruktioner I det här häftet finns frågor om dig själv.

Läs mer

Matematik Formula, kap 2 Längd och räknesätt

Matematik Formula, kap 2 Längd och räknesätt Matematik Formula, kap 2 Längd och räknesätt Nedan berättar jag i punktform hur du ska arbeta och lite av det vi gör tillsammans. Listan kommer att fyllas på allteftersom vi arbetar. Då och då hittar du

Läs mer

Denna uppdelning är ovanlig i Sverige De hela talen (Både positiva och negativa) Irrationella tal (tal som ej går att skriva som bråk)

Denna uppdelning är ovanlig i Sverige De hela talen (Både positiva och negativa) Irrationella tal (tal som ej går att skriva som bråk) UMEÅ UNIVERSITET Institutionen för matematik och matematisk statistik Olof Johansson, Nina Rudälv 2006-10-24 SÄL 1-10p Avsnitt 1.1 Grundläggande begrepp Detta avsnitt behandlar de symboler som används

Läs mer

MÅNDAG TISDAG ONSDAG TORSDAG FREDAG. Jennifer i Gävle SIMNING OBS 2A slutar SIMNING OBS 2A slutar 13.

MÅNDAG TISDAG ONSDAG TORSDAG FREDAG. Jennifer i Gävle SIMNING OBS 2A slutar SIMNING OBS 2A slutar 13. 53 52 51 50 49 DECEMBER 2015 MÅNDAG TISDAG ONSDAG TORSDAG FREDAG 30 november 1 2 3 4 Jennifer i Gävle Läsläxan in och 7 8 9 10 11 Läsläxa in och Biblioteket 2C Luciafirande Åk 5 lussar för hela skolan

Läs mer

Om LGR 11 FÖRMÅGOR CENTRALT INNEHÅLL. De matematiska förmågor som undervisningen i åk 1-9 syftar till att eleverna ska utveckla.

Om LGR 11 FÖRMÅGOR CENTRALT INNEHÅLL. De matematiska förmågor som undervisningen i åk 1-9 syftar till att eleverna ska utveckla. Om LGR 11 FÖRMÅGOR FÖRMÅGOR Lgr 11: Genom undervisningen i matematik ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att formulera och lösa problem med hjälp av matematik samt

Läs mer

1. Sätt upp mål och ha något roligt som morot delmål

1. Sätt upp mål och ha något roligt som morot delmål Studieteknik Studieteknik innebär hur man studerar och ska underlätta studierna. Målet är att lära sig så mycket som möjligt under den planerade tiden. Man blir effektiv, får kontroll och slipper stress!

Läs mer

Innehållsförteckning. Installation Inledning Pedagogisk bakgrund Arbeta med Matematik Screening Basnivå Kalkylator Inställningar Namn Period.

Innehållsförteckning. Installation Inledning Pedagogisk bakgrund Arbeta med Matematik Screening Basnivå Kalkylator Inställningar Namn Period. 2 Resultat Innehållsförteckning Installation Inledning Pedagogisk bakgrund Arbeta med Matematik Screening Basnivå Kalkylator Inställningar Namn Period Screeningmoment Talserier Jämnt - udda Tal och obekanta

Läs mer

Utmanande uppgifter som utvecklar. Per Berggren och Maria Lindroth

Utmanande uppgifter som utvecklar. Per Berggren och Maria Lindroth Utmanande uppgifter som utvecklar Per Berggren och Maria Lindroth 2014-11-12 Vilka förmågor ska utvecklas Problemlösning (Förstå frågan i en textuppgift, Använda olika strategier när jag löser ett problem,

Läs mer

Extra-bok nummer 3. i matematik

Extra-bok nummer 3. i matematik Extra-bok nummer 3 i matematik Anneli Weiland 1 Skriv vart femte tal i ordning. Börja från vänster och skriv alla siffror uppifrån så blir de fina. -70-65 -35-25 -20 0 25 75 Sätt ut < = eller > i rutan.

Läs mer

Allmän information: Skoltider: måndag- fredag 8:20-13:40. Barnens show hålls fredagen den 28/10 kl 12:30.

Allmän information: Skoltider: måndag- fredag 8:20-13:40. Barnens show hålls fredagen den 28/10 kl 12:30. Kom ihåg vecka 41 Förskoleklassen Idrott ute, ta med bra skor och eventuellt ombyte. Visa och berätta för Elvis Elevens val Efter en skön semester är det kul att vara tillbaka i Förskoleklassen. Veckans

Läs mer

STUDIETEKNIK. Till eleven

STUDIETEKNIK. Till eleven STUDIETEKNIK Till eleven Tro på dig själv! För att du ska lyckas riktigt bra med dina studier, måste du tro på din egen förmåga. Försök tänka på något som du är bra på, för då stärker du ditt självförtroende

Läs mer

Visa vägen genom bedömning

Visa vägen genom bedömning Visa vägen genom bedömning För att du alltid ska veta var du befinner dig i din utveckling, har vi tagit fram Sveaskolans mål i olika ämnen och olika skolår. Dessa mål när du och läraren samtalar om vad

Läs mer

Dansa dig fram till lärandet Av Katerina Kazelis

Dansa dig fram till lärandet Av Katerina Kazelis Dansa dig fram till lärandet Av Katerina Kazelis Syftet med dansen Skapar Gemenskap/samhörighet i gruppen Rytmkänsla/taktkänsla/grovmotorik rörelse/dans begreppsuppfattning kopplingar mellan kropp och

Läs mer

matematik FACIT Läxbok Koll på Sanoma Utbildning Hanna Almström Pernilla Tengvall

matematik FACIT Läxbok Koll på Sanoma Utbildning Hanna Almström Pernilla Tengvall Koll på 2A matematik FACIT Läxbok Hanna Almström Pernilla Tengvall Sanoma Utbildning 1Volym Vad rymmer mest? Ringa in. Vad rymmer minst? Ringa in. Ta fram tre olika föremål som rymmer olika mycket. Rita

Läs mer

Jörgen Lagnebo PLANERING OCH BEDÖMNING MATEMATIK ÅK 8

Jörgen Lagnebo PLANERING OCH BEDÖMNING MATEMATIK ÅK 8 PLANERING OCH BEDÖMNING MATEMATIK ÅK 8 TERMINSPLAN HÖSTTERMINEN ÅK 8: 1 1.1 ANDELEN 2 1.2 HÖJNING OCH SÄNKNING 3 FORTS. 1.2 HÖJNING OCH SÄNKNING 4 1.3 HUR STOR ÄR DELEN 1 5 AKTIVITET + 1.4 HUR STOR ÄR

Läs mer

Studieguide Hej skolan!

Studieguide Hej skolan! Linn Jonsson Linus Torgeby Clara Vennman Studieguide Hej skolan! Innehåll Till ledaren 3 Studiecirkelns upplägg 3 Träff 1: Lära känna varandra och din skoltid 4 Träff 2: Föräldrarollen: Läxor, språk och

Läs mer

Om LGR 11 FÖRMÅGOR CENTRALT INNEHÅLL. De matematiska förmågor som undervisningen i åk 1-9 syftar till att eleverna ska utveckla.

Om LGR 11 FÖRMÅGOR CENTRALT INNEHÅLL. De matematiska förmågor som undervisningen i åk 1-9 syftar till att eleverna ska utveckla. Om LGR 11 FÖRMÅGOR FÖRMÅGOR Lgr 11: Genom undervisningen i matematik ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att formulera och lösa problem med hjälp av matematik samt

Läs mer

Veckobrev för Opalen 1 v 16-18

Veckobrev för Opalen 1 v 16-18 Veckobrev för Opalen 1 v 16-18!!! Hej alla barn och föräldrar! 23 april 2015 Så underbart att våren är här! Det är härligt att se hur glada barnen är ute på rasterna när det inte regnar eller blåser. Det

Läs mer

KURSBESKRIVNING - MATEMATIK

KURSBESKRIVNING - MATEMATIK KURSBESKRIVNING - MATEMATIK ARBETSOMRÅDE TAL OCH DECIMALTAL ÅK 6 (HT 2016) Daniel Spångberg Varför finns det tal? Finns det olika sorters tal? Och har det någon betydelse var de olika siffrorna i ett tal

Läs mer

Lokal studieplan Matematik 3 8 = 24. Centrum för tvåspråkighet Förberedelseklass

Lokal studieplan Matematik 3 8 = 24. Centrum för tvåspråkighet Förberedelseklass Lokal studieplan Matematik 3 8 = 24 Centrum för tvåspråkighet Förberedelseklass 1 Mål att sträva mot Skolan skall i sin undervisning i matematik sträva efter att eleven S11 utvecklar intresse för matematik

Läs mer

jämföra/storleksordna talen jämföra/storleksordna talen Jag kan jämföra/storleksordna talen

jämföra/storleksordna talen jämföra/storleksordna talen Jag kan jämföra/storleksordna talen Utveckling A Taluppfattning 0-100 Jag kan ramsräkna 0-100. Jag kan jämföra/storleksordna talen 0-100. Jag kan markera ut tal 0-100 på en tallinje. Jag förstår tiotal och ental för talen 0-100. B Taluppfattning

Läs mer

Veckobrev för Opalen2 v.35-37

Veckobrev för Opalen2 v.35-37 Veckobrev för Opalen2 v.35-37 Hej alla barn och föräldrar!! 3 september 2015 Nu har vi satt igång på riktigt med skolarbetet och det är underbart att se hur engagerade och flitiga era barn är! Vi har haft

Läs mer

Arbetsplan - turkiska.

Arbetsplan - turkiska. Arbetsplan - turkiska. Lokal arbetsplan för Förskoleklass till Årskurs 9 Modersmålets mål är att eleven ska tala aktivt, skriva och läsa med förståelse. Min planering baserar på tema. Jag har turkiska

Läs mer

Lgr 11 matriser i Favorit matematik 4 6

Lgr 11 matriser i Favorit matematik 4 6 Lgr 11 matriser i Favorit matematik 4 6 FÖRMÅGOR FÖRMÅGOR Lgr 11: Genom undervisningen i ämnet matematik ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla förmågan att De matematiska förmågor

Läs mer

Stora Plus. Uppgifter i addition där summan är högst 20 kallar vi i skolan för Stora plus. (term + term = summa).

Stora Plus. Uppgifter i addition där summan är högst 20 kallar vi i skolan för Stora plus. (term + term = summa). Allmänt Stora Plus Uppgifter i addition där summan är högst 20 kallar vi i skolan för Stora plus. (term + term = summa). I steg 1 är en av termerna högre än 10 t ex 11+3. Dessa tal bör vara enkla för barnen

Läs mer

Målkriterier Beskrivning Exempel Eleven kan tolka elevnära information med matematiskt innehåll.

Målkriterier Beskrivning Exempel Eleven kan tolka elevnära information med matematiskt innehåll. ÖREBRO MATEMATIK, ÅR 3 1(5) Eleven kan tolka elevnära information med matematiskt innehåll Eleven kan uttrycka sig muntligt, skriftligt och i handling på ett begripligt sätt med hjälp av vardagligt språk,

Läs mer

PLANERING MATEMATIK - ÅK 8. Bok: Y (fjärde upplagan) Kapitel : 5 Ekvationer Kapitel : 6 Sannolikhet och statistik. Elevens namn: Datum för prov

PLANERING MATEMATIK - ÅK 8. Bok: Y (fjärde upplagan) Kapitel : 5 Ekvationer Kapitel : 6 Sannolikhet och statistik. Elevens namn: Datum för prov PLANERING MATEMATIK - ÅK 8 Bok: Y (fjärde upplagan) Kapitel : 5 Ekvationer Kapitel : 6 Sannolikhet och statistik Elevens namn: markera med kryss vilka uppgifter du gjort Avsnitt: sidor ETT ETT TVÅ TVÅ

Läs mer

Om LGR 11 FÖRMÅGOR CENTRALT INNEHÅLL. De matematiska förmågor som undervisningen i åk 1-9 syftar till att eleverna ska utveckla.

Om LGR 11 FÖRMÅGOR CENTRALT INNEHÅLL. De matematiska förmågor som undervisningen i åk 1-9 syftar till att eleverna ska utveckla. Om LGR 11 FÖRMÅGOR FÖRMÅGOR Lgr 11: Genom undervisningen i matematik ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att formulera och lösa problem med hjälp av matematik samt

Läs mer

Manual matematiska strategier. Freja. Ettan

Manual matematiska strategier. Freja. Ettan Manual matematiska strategier Freja Ordningstalen t.ex första, andra, tredje Ramsräkna framlänges och baklänges till 20 Mattebegrepp addition: svaret i en addition heter summa, subtraktion: svaret i en

Läs mer

Arbetsplan för nyanlända elever

Arbetsplan för nyanlända elever Förskola & Skola Arbetsplan för nyanlända elever Om vissa skolor i Nacka kommun fick profilera sig på olika språk, kunde en nyanländ elev placeras på en skola som valt att profilera sig på elevens modersmål.

Läs mer

KURSBESKRIVNING - MATEMATIK

KURSBESKRIVNING - MATEMATIK KURSBESKRIVNING - MATEMATIK ARBETSOMRÅDE TAL OCH DECIMALTAL ÅK 6 (HT 2016) Jeff Linder, Daniel Spångberg, Emil Ohlander Varför finns det tal? Finns det olika sorters tal? Och har det någon betydelse var

Läs mer

TAL OCH RÄKNING HELTAL

TAL OCH RÄKNING HELTAL 1 TAL OCH RÄKNING HELTAL Avsnitt Heltal... 6 Beräkningar med heltal...16 Test Kan du?... 1, 27 Kapiteltest... 28 Begrepp addition avrundning bas differens division exponent faktor kvadratroten ur kvot

Läs mer

Matematik F- 6 Checklista för matematik K L A R A T Begreppsbildning år år år år år år år Kunna ord om: F 1 2 3 4 5 6 storlek ex störst, minst antal ex flera, färre volym ex mest, minst vikt ex tyngst,

Läs mer

34 Plus och minus. Elevbok Safaridelen sidan 32 Diagnos sidan 44 Förstoringsglaset sidan 46 Kikaren sidan 50 Längd sidan 54

34 Plus och minus. Elevbok Safaridelen sidan 32 Diagnos sidan 44 Förstoringsglaset sidan 46 Kikaren sidan 50 Längd sidan 54 2 Plus och minus Kapitlet behandlar addition och subtraktion inom talområdet 0-100 med uppgifter som 42 + 3 och 45 3. Vid uträkningen blir det inga tiotalsövergångar. Till en början får eleverna hjälp

Läs mer

3-3 Skriftliga räknemetoder

3-3 Skriftliga räknemetoder Namn: 3-3 Skriftliga räknemetoder Inledning Skriftliga räknemetoder vad är det? undrar du kanske. Och varför behöver jag kunna det? Att det står i läroplanen är ju ett klent svar. Det finns miniräknare,

Läs mer

Pedagogisk planering för ämnet: Svenska

Pedagogisk planering för ämnet: Svenska 1(5) Pedagogisk planering för ämnet: Svenska Tidsperiod: årskurs 4 Syfte & övergripande mål: Vi kommer att läsa, skriva, lyssna och tala. Syftet är att du ska utveckla förmågan att: - formulera dig och

Läs mer

Lärarhandledning matematik

Lärarhandledning matematik Kartläggningsmaterial för nyanlända elever Lärarhandledning matematik 1 2 Steg 3 Det här materialet är det tredje steget i kartläggningen av nyanlända elevers kunskaper. Det syftar till att ge läraren

Läs mer

Lathund, bråk och procent åk 7

Lathund, bråk och procent åk 7 Lathund, bråk och procent åk 7 Är samma som / som är samma som en tredjedel och samma som en av tre. är täljaren (den säger hur många delar vi har), tänk täljare = taket = uppåt är nämnaren (den säger

Läs mer

MATEMATIK I FAMILJEN

MATEMATIK I FAMILJEN MATEMATIK I FAMILJEN Matematik i skolan Lärostoffet i matematik har under årens lopp genomgått endast små förändringar. Det brukar därför vara lätt för föräldrarna att känna igen innehållet i lärokurserna

Läs mer

Matematik Jag är... Jag går i årskurs... Det är roligt med matematik. Namn Antal % A. flicka B. pojke Total

Matematik Jag är... Jag går i årskurs... Det är roligt med matematik. Namn Antal % A. flicka B. pojke Total Matematik 2011 Jag är... A. flicka 127 50 B. pojke 127 50 Jag går i årskurs... A. 3 29 11,4 B. 4 13 5,1 C. 5 30 11,8 D. 6 18 7,1 E. 7 51 20,1 F. 8 38 15 G. 9 75 29,5 Det är roligt med matematik. 50 19,7

Läs mer

matematik FACIT Läxbok Koll på Sanoma Utbildning Hanna Almström Pernilla Tengvall

matematik FACIT Läxbok Koll på Sanoma Utbildning Hanna Almström Pernilla Tengvall Koll på 2B matematik FACIT Läxbok Hanna Almström Pernilla Tengvall Sanoma Utbildning 7 7Addition, subtraktion Dubbelt. Skriv. 2 + 2 = 5 + 5 = + = + = 6 8 9 + 9 = 7 + 7 = 8 + 8 = 6 + 6 = 8 6 2 Tiokamrater.

Läs mer

PP i matematik år 2. Taluppfattning och tals användning.

PP i matematik år 2. Taluppfattning och tals användning. PP i matematik år 2. Taluppfattning och tals användning. Ord och begrepp siffra, tal tallinje, talrad, talsorter- ental, 10-tal, 100-tal, 1000-tal, addition, addera, term, summa, subtraktion, subtrahera,

Läs mer

Språkstart Matematik Facit. Matematik för nyanlända. Jöran Petersson

Språkstart Matematik Facit. Matematik för nyanlända. Jöran Petersson Språkstart Matematik Facit Matematik för nyanlända Jöran Petersson Positionssystem hela tal s. 4-5 3. Skriv med siffror. 52 502 5002 65 665 6665 31 131 3131 4. Skriv hur mycket siffran är värd. 300 4 1000

Läs mer

DOP-matematik Copyright Tord Persson Övning Bråkräkning. Matematik 1. Uppgift nr 14 Addera 9. Uppgift nr 15 Addera 3. Uppgift nr 16 Subtrahera 6 7-1 7

DOP-matematik Copyright Tord Persson Övning Bråkräkning. Matematik 1. Uppgift nr 14 Addera 9. Uppgift nr 15 Addera 3. Uppgift nr 16 Subtrahera 6 7-1 7 Övning Bråkräkning Uppgift nr 1 Vilket av bråken 1 och 1 är Uppgift nr Vilket av bråken 1 och 1 är Uppgift nr Skriv ett annat bråk, som är lika stort som bråket 1. Uppgift nr Förläng bråket med Uppgift

Läs mer

Om Lgr 11 och Favorit matematik 4 6

Om Lgr 11 och Favorit matematik 4 6 Om Lgr 11 och Favorit matematik 4 6 TYDLIG OCH MEDVETEN MATEMATIKUNDERVISNING En stark koppling mellan läroplan/kunskaps mål, innehåll och bedömning finns för att medvetande göra eleverna om syftet med

Läs mer

TALSYSTEMET. Syfte Lgr 11

TALSYSTEMET. Syfte Lgr 11 TALSYSTEMET Syfte Lgr 11 Meningen med att läsa matematik i skolan är att du ska utveckla din förmåga att formulera och lo sa problem med hja lp av matematik samt va rdera valda strategier och metoder,

Läs mer

Matematik EXTRAUPPGIFTER FÖR SKOLÅR 7-9

Matematik EXTRAUPPGIFTER FÖR SKOLÅR 7-9 Matematik EXTRAUPPGIFTER FÖR SKOLÅR 7-9 Matematik Extrauppgifter för skolår 7-9 Pärm med kopieringsunderlag. Fri kopieringsrätt inom utbildningsenheten! Författare: Mikael Sandell Copyright 00 Sandell

Läs mer

HUR VÄL ANSER DU ATT DU UTVECKLAT FÖLJANDE. För- och efternamn: Personnummer: Datum:

HUR VÄL ANSER DU ATT DU UTVECKLAT FÖLJANDE. För- och efternamn: Personnummer: Datum: HUR VÄL ANSER DU ATT DU UTVECKLAT FÖLJANDE FÖRMÅGOR Period v. 34-40, ht. 2011, klass 4-5 För- och efternamn: Personnummer: Datum: Innehåll 1. Ansvar 2. Engelska 3. Matematik 4. Svenska 5. Övriga ämnen

Läs mer

Addition, subtraktion, summa, differens, algebra, omgruppering, ental, tiotal, multiplikation, division, rimlighet, uppskatta

Addition, subtraktion, summa, differens, algebra, omgruppering, ental, tiotal, multiplikation, division, rimlighet, uppskatta LPP Matematik räknesätten År 2 Beskrivning av arbetet Addition och subtraktion 0 200 - med utelämnat tal - algebra - med omgruppering och tiotalsövergång Addition och subtraktion med hela 100-tal Se likheter

Läs mer

TRÄNING I HUVUDRÄKNING. Schema för systematik och individualisering

TRÄNING I HUVUDRÄKNING. Schema för systematik och individualisering PEDER CLAESSON I den nya läroplanen är "färdigheter i huvudräkning och överslagsräkning" ett mål för skolans matematikundervisning. Peder Claesson fortsätter här att ge "uppslag" till övningar som leder

Läs mer

Almungeskolan pedagogisk planering för spanska åk 7

Almungeskolan pedagogisk planering för spanska åk 7 1 Almungeskolan pedagogisk planering för spanska åk 7 Syfte Undervisningen i spanska år 7 utformas för att eleverna ska utveckla sin förmåga att: förstå och tolka innehållet i talat språk och olika slags

Läs mer

Ordlista 1A:1. siffra. tal. antal. räkneord. Dessa tio ord ska du träna. Öva orden

Ordlista 1A:1. siffra. tal. antal. räkneord. Dessa tio ord ska du träna. Öva orden Ordlista 1A:1 Öva orden Dessa tio ord ska du träna siffra En siffra är ett tecken. Dessa är siffrorna: 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 och 9 tal antal räkneord Ett tal skrivs med en eller flera siffror. Talet

Läs mer

ARBETSPLAN MATEMATIK

ARBETSPLAN MATEMATIK ARBETSPLAN MATEMATIK Genom undervisningen i ämnet matematik ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att formulera och lösa problem med hjälp av matematik samt värdera

Läs mer

Innehållsförteckning kopieringsunderlag kapitel 1

Innehållsförteckning kopieringsunderlag kapitel 1 Innehållsförteckning kopieringsunderlag kapitel 1 Sifferträning... 1-5 Sifferstöd...6 Antal och siffror... 7-13 Min talbok... 14-19 Kulramsbilder 1-10... 20-21 Tärningsbilderna...22 Talblock...23 Tiostaplar...

Läs mer

Matematik klass 2. Vårterminen. Anneli Weiland Matematik åk 2 VT 1

Matematik klass 2. Vårterminen. Anneli Weiland Matematik åk 2 VT 1 Matematik klass 2 Vårterminen Anneli Weiland Matematik åk 2 VT 1 Minns du från höstens bok? Tiokamraterna 10=5+ 10=1+ 10=2+ 10=5+ 10=4+ 10=0+ 10=9+ 10=4+ 10=7+ 10=3+ 10=6+ 10=10+ 10=2+ 10=1+ 10=3+ 10=7+

Läs mer

Matematik klass 4. Höstterminen. Facit. Namn:

Matematik klass 4. Höstterminen. Facit. Namn: Matematik klass 4 Höstterminen Facit Namn: Använd ditt facit ofta för att se om du är på rätt väg och förstår. Om det är något som är konstigt, diskutera med din lärare eller en kompis. Du måste förstå

Läs mer

Schema. Uppgift: Diskussionsledare Ordletare Illustratör. Sidor att läsa till lektionen 5-17 Kap 1

Schema. Uppgift: Diskussionsledare Ordletare Illustratör. Sidor att läsa till lektionen 5-17 Kap 1 Schema Uppgift: Skriv upp vem som skall ha vilken roll. Alla skall prova på att vara alla roller. Läs igenom de sidor som hör till varje gång Förbered dina uppgifter noga. Delta i gruppens arbete aktivt

Läs mer

Förväntningsdokument. Mesta skola

Förväntningsdokument. Mesta skola Förväntningsdokument Mesta skola Reviderad 2012 Vårt förväntningsdokument är framtaget i diskussion med elever, föräldrar och skolans personal. Syftet är att öka, underlätta och tydliggöra samarbetet mellan

Läs mer

Lokal pedagogisk planering för tyska år 9

Lokal pedagogisk planering för tyska år 9 Barn- och utbildningsnämnden 1 (5) Barn- och utbildningsförvaltningen Skogstorpsskolan Cecilia Härsing, lärare i tyska Lokal pedagogisk planering för tyska år 9 Syfte Undervisningen i tyska år 9 utformas

Läs mer

BLOCK 1. 1A. Att komma igång

BLOCK 1. 1A. Att komma igång BLOCK 1 1A. Att komma igång Blocket omfattar sidorna 8 23 i läseboken och sidorna 7 8 i grammatikboken samt hörövningar. 1. Vem är du? 2. Vilka fyra färdigheter är viktiga vid språkinlärning? 3. Hur många

Läs mer

PASS 2. POTENSRÄKNING. 2.1 Definition av en potens

PASS 2. POTENSRÄKNING. 2.1 Definition av en potens PASS. POTENSRÄKNING.1 Definition av en potens Typiskt för matematik är ett kort, lätt och vackert framställningssätt. Den upprepade additionen går att skriva kortare i formen där anger antalet upprepade

Läs mer

Min man kommer ursprungligen från

Min man kommer ursprungligen från t í m e a d a n i Varför räknar du just så? Denna artikel bygger på ett examensarbete för lärarutbildningen. I arbetet undersöktes skillnader mellan lärares, svenska föräldrars och invandrarföräldrars

Läs mer

Henke och bokstäverna som hoppar

Henke och bokstäverna som hoppar SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Henke tycker att det är jobbigt att läsa. Bokstäverna hoppar och gör inte som han vill. Det verkar så lätt för alla andra i klassen, men Henke tycker att det

Läs mer

Välkomna till föräldramöte 3a och 3b. Herrängensskola Tisdagen den 23/8-2016

Välkomna till föräldramöte 3a och 3b. Herrängensskola Tisdagen den 23/8-2016 Välkomna till föräldramöte 3a och 3b Herrängensskola Tisdagen den 23/8-2016 Mötets innehåll Vad gör vi i skolan? Skolan informerar Fritids Läxor Utvecklingssamtal Om ett år En vädjan Skolans informationskanaler

Läs mer

Individanpassad pedagogik Vägen till kunskap. Simon klarade skolan mot alla odds

Individanpassad pedagogik Vägen till kunskap. Simon klarade skolan mot alla odds Individanpassad pedagogik Vägen till kunskap Simon klarade skolan mot alla odds Fotografering, ljud- eller bildinspelning under föreläsningen är inte tillåtet. Presentationen är skyddad enligt upphovsrättslagen

Läs mer

8-5 Ekvationer, fördjupning. Namn:.

8-5 Ekvationer, fördjupning. Namn:. 8-5 Ekvationer, fördjupning. Namn:. Inledning Du har nu lärt dig en hel del om vad en ekvation är och hur man löser ekvationer som innehåller en eller fler x-termer (om vi betecknar den okända med x).

Läs mer

Räkneflyt 3. Multiplikation och Division. Färdighetsträning i matte. Tabeller 1-10

Räkneflyt 3. Multiplikation och Division. Färdighetsträning i matte. Tabeller 1-10 Räkneflyt 3 Multiplikation och Division Tabeller 1-10 Färdighetsträning i matte Gunnel Wendick Inga-Lis Klackenmo Wendick-modellens träningsmaterial Wendick-modellen består av en serie strukturerade kartläggnings-

Läs mer

Innehållsförteckning kopieringsunderlag kapitel 1

Innehållsförteckning kopieringsunderlag kapitel 1 Innehållsförteckning kopieringsunderlag kapitel 1 Samtalsbilden...1 Undersökning 1A Hur många?... 2- Mönster...4 Talmönster 1... Talmönster 2...6 Tiohopp...7 Mönsterunderlag...8 Aktivitet 1B Vilket trädgårdsland

Läs mer

Frågeformulär

Frågeformulär Frågeformulär Det häfte som du nu har framför dig innehåller frågor och uppgifter av olika slag. Vi som arbetar med denna undersökning vill att du hjälper oss genom att svara på dessa frågor och uppgifter

Läs mer

Lilla Plus. Uppgifter i addition där summan är högst 10 kallar vi i skolan för Lilla plus. (term + term = summa)

Lilla Plus. Uppgifter i addition där summan är högst 10 kallar vi i skolan för Lilla plus. (term + term = summa) Allmänt Lilla Plus Uppgifter i addition där summan är högst 10 kallar vi i skolan för Lilla plus. (term + term = summa) Här nedan har vi delat in additionsuppgifterna i olika svårighetsgrader. I början

Läs mer

Matematik klass 4. Höstterminen. Namn: Anneli Weiland Matematik åk 4 HT 1

Matematik klass 4. Höstterminen. Namn: Anneli Weiland Matematik åk 4 HT 1 Matematik klass 4 Höstterminen Namn: Anneli Weiland Matematik åk 4 HT 1 Minns du addition? 7+5= 8+8= 7+8= 7+7= 8+3= 7+6= 6+6= 8+5= 6+5= 9+3= 9+5= 6+9= 9+2= 8+4= 7+4= 9+4= 6+7= 9+6= 9+7= 7+9= 8+7= 6+8=

Läs mer

Mattekollen. Mattekollen 1. Mattekollen 3. Mattekollen 2. 6 Mål för kapitlet. 156 mattekollen. För att avsluta kapitlet

Mattekollen. Mattekollen 1. Mattekollen 3. Mattekollen 2. 6 Mål för kapitlet. 156 mattekollen. För att avsluta kapitlet Mattekollen Eleven har redan under sin tidigare skolgång utvecklat vissa kunskaper kring olika matematiska förmågor genom det centrala innehållet. I Mattekollen 1 sätter eleven ord på det han/hon redan

Läs mer

SPRÅKVAL ÅRSKURS 6-9

SPRÅKVAL ÅRSKURS 6-9 SPRÅKVAL ÅRSKURS 6-9 INNEHÅLL: 1. Nationella mål 2. Lokala mål 3. Nationella strävansmål 4. Kursplan 5. Betygskriterier 1. Nationella mål Mål som eleverna skall ha uppnått i slutet av det nionde skolåret.

Läs mer

/////// // ///////// / // /

/////// // ///////// / // / Utvärdering matematikämnet hösten 2010 Dessa grupper är inskrivna: Åk 7 Petra & Malins grupp Åk 8 Malins grupp Åk 9 Petras grupp Åk 7 Jörgens grupp Åk 8 Jonas & Petras grupp Åk 9 Jonas grupp Åk 7 Evas

Läs mer

Röda tråden i svenska har vi delat in i fem större delmoment:

Röda tråden i svenska har vi delat in i fem större delmoment: Röda tråden i svenska för F-6 Röda tråden i svenska har vi delat in i fem större delmoment: Varje delmoment innehåller olika arbetsområden. Delmomenten rymmer i sin tur olika arbetsområden. Dessa arbetsområden

Läs mer

Vad jag ska kunna! Åk 2

Vad jag ska kunna! Åk 2 Matematik Taluppfattning HT Taluppfattning Jag kan skriva talens grannar upp till 50. Jag kan läsa av tal som visas på olika sätt upp till 50, t.ex. pengar. Jag kan markera ut rätt tal på tallinjen upp

Läs mer

BEDÖMNINGSSTÖD. till TUMMEN UPP! matte i årskurs 3

BEDÖMNINGSSTÖD. till TUMMEN UPP! matte i årskurs 3 BEDÖMNINGSSTÖD till TUMMEN UPP! matte i årskurs 3 Det här är ett BEDÖMNINGSSTÖD som hjälper dig att göra en säkrare bedömning av elevernas kunskaper i årskurs 3. Av tradition har man i den svenska skolan

Läs mer

Råbyskolan. Fredag 29/ Veckobrev v.5. Hej alla föräldrar och elever!

Råbyskolan. Fredag 29/ Veckobrev v.5. Hej alla föräldrar och elever! Fredag 29/1 2016 - Veckobrev v.5 Hej alla föräldrar och elever! Tisdag den 9/2 kommer en fotograf till Råbyskolan för att ta bilder till en bok om skolutveckling och en artikelserie om skolan i sociala

Läs mer

Guide Studieteknik. Tips för lättare studier!

Guide Studieteknik. Tips för lättare studier! Guide Studieteknik Tips för lättare studier! 1 Läs- och anteckningsteknik Att läsa och att anteckna Det finns goda skäl till att göra anteckningar när du läser en text, lyssnar på en föreläsning, förbereder

Läs mer

Ekvationer och system av ekvationer

Ekvationer och system av ekvationer Modul: Undervisa matematik utifrån problemlösning Del 4. Strategier Ekvationer och system av ekvationer Paul Vaderlind, Stockholms universitet Ekvationslösning är ett av de viktiga målen i skolmatematiken.

Läs mer

Delprov G: Skriftliga räknemetoder

Delprov G: Skriftliga räknemetoder Delprov G: Skriftliga räknemetoder Nedan finns instruktioner för genomförandet av Delprov G, som handlar om skriftliga räknemetoder. Eleverna ska arbeta individuellt med uppgifterna, och de ska inte ha

Läs mer

Manual. till. Cantor 2000. Madison Medri

Manual. till. Cantor 2000. Madison Medri Manual till Cantor 2000 Madison Medri 2 InnehÄllsfÅrteckning Installation Inledning Pedagogisk bakgrund Anpassning fär funktionshindrade Arbeta med Cantor 2000 InstÅllningar Namn Ljud Tangentbord Resultat

Läs mer

LIVET I MATTELANDET 2

LIVET I MATTELANDET 2 Lärarhandledning LIVET I MATTELANDET 2 TILL DIG SOM UNDERVISAR Hej och välkommen till Livet i Mattelandet säsong 2 Programserien riktar sig till elever i årskurs 1 3 och förskoleklass. Serien består av

Läs mer

Om ni inte har någon kursuppdelning på skolan går du direkt till fråga 6.

Om ni inte har någon kursuppdelning på skolan går du direkt till fråga 6. ENGELSKA NU92: ÅK 9 Elevenkät 1 och 2 Databas en29e1.sav Här är några frågor som rör undervisningen i engelska och vad du kan i engelska. Svara genom att skriva X i den ( ) som passar bäst. 1.När började

Läs mer

ELEVFRÅGOR. International Association for the Evaluation of Educational Achievement. Bo Palaszewski, projektledare Skolverket 106 20 Stockholm

ELEVFRÅGOR. International Association for the Evaluation of Educational Achievement. Bo Palaszewski, projektledare Skolverket 106 20 Stockholm ELEVFRÅGOR International Association for the Evaluation of Educational Achievement Bo Palaszewski, projektledare Skolverket 106 20 Stockholm Instruktioner I det här häftet finns frågor om dig själv och

Läs mer

Veckomatte åk 3 med 10 moment

Veckomatte åk 3 med 10 moment Veckomatte åk 3 med 10 moment av Ulf Eskilsson Innehållsförteckning Inledning 2 Utdrag ur kursplanen om matematik Lgr11 3 Grundläggande struktur i Veckomatte Åk 3 4 Strategier för Veckomatte Åk 3 5 Veckomatte

Läs mer

Kompletterande lösningsförslag och ledningar, Matematik 3000 kurs A, kapitel 4. b) = 3 1 = 2

Kompletterande lösningsförslag och ledningar, Matematik 3000 kurs A, kapitel 4. b) = 3 1 = 2 Kapitel.1 101, 102 Exempel som löses i boken 10 a) x= 1 11+ x= 11+ 1 = 2 c) x= 11 7 x= 7 11 = 77 b) x= 5 x 29 = 5 29 = 6 d) x= 2 26 x= 26 2= 1 10 a) x= 6 5+ 9 x= 5+ 9 6= 5+ 5= 59 b) a = 8a 6= 8 6= 2 6=

Läs mer

Enhet / skola: Lindens skola i Lanna Åk: 2

Enhet / skola: Lindens skola i Lanna Åk: 2 Skolområde Väster Lokal Pedagogisk Planering Enhet / skola: Lindens skola i Lanna Åk: 2 Avsnitt / arbetsområde: Ämnen som ingår: Undersöka med Hedvig Svenska/svenska som andraspråk, matematik, bild, So,

Läs mer

Identification Label. Student ID: Student Name: Elevenkät Avancerad Matematik. Skolverket Bo Palaszewski, Projektledare Stockholm

Identification Label. Student ID: Student Name: Elevenkät Avancerad Matematik. Skolverket Bo Palaszewski, Projektledare Stockholm Identification Label Student ID: Student Name: Elevenkät Avancerad Matematik Skolverket Bo Palaszewski, Projektledare 106 20 Stockholm International Association for the Evaluation of Educational Achievement

Läs mer