Almungeskolan pedagogisk planering för spanska åk 7

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Almungeskolan pedagogisk planering för spanska åk 7"

Transkript

1 1 Almungeskolan pedagogisk planering för spanska åk 7 Syfte Undervisningen i spanska år 7 utformas för att eleverna ska utveckla sin förmåga att: förstå och tolka innehållet i talat språk och olika slags texter formulera sig och kommunicera i tal och skrift använda språkliga strategier för att förstå och göra sig förstådda anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang reflektera över livsvillkor, samhällsfrågor och kulturella företeelser i olika sammanhang och delar av världen där språket används. Undervisningsmål Den största delen av språkundervisningen handlar om att utveckla färdigheterna tala, läsa, skriva och lyssna. Så här arbetar eleverna med färdigheterna i åk 7: Tala Eleverna uppmanas att säga meningar på lektionerna. tränar dialoger, både egenskrivna och hämtade från läroboken. återberättar texter. talar utifrån bilder. uttrycker åsikter om sådant som ligger eleverna nära. tränar muntliga basfärdigheter som handlar om elevernas vardag. talar i samband med lekar och övningar. Skriva Eleverna skriver dialoger som handlar om vardagliga situationer. skriver kortare sammanfattningar av något de sett, hört, läst eller upplevt. översätter texter och dialoger. svarar skriftligt på frågor om något de sett, hört, läst eller upplevt. skriver texter som handlar om vardagliga och elevnära ämnen. bearbetar texter de skrivit och fått respons på av andra elever eller läraren. Läsa Eleverna läser texter anpassade för den aktuella nivån. De flesta texterna hämtas ur läroboken Amigos 2 läser texter producerade av läraren och av andra elever. läser autentiska texter hämtade från internet. Lyssna Eleverna lyssnar när läraren pratar på spanska, ger instruktioner och berättar. när andra elever pratar spanska. på lärobokens texter. på radioprogram. på filmer och tv-serier. på musik. på hörövningar.

2 2 Eleverna i år 7 får inblick i de spanskspråkiga länderna genom lärobokens texter, filmer, radioprogram, musik, internet. Stor vikt läggs vid att eleverna ska utvidga sitt ordförråd. Eleverna lär sig nya ord genom bland annat regelbunden glosläxa, textbearbetning, övningar, lekar, spel, film, musik, lärarens instruktioner och berättelser. För att arbeta mot ett allt mer korrekt språk behövs undervisning i grammatik. De grammatiska moment som behandlas i år 7 är: Repetition från åk 6 Presens av regelbundna och oregelbundna verb Verbet Måste= Tener que Artiklarna + plural Pluralbildning av substantiv Adjektivböjning Regelbunden adjektivkomparation Futurum med IR + a Bedömning Många uppgifter är övningsuppgifter som syftar till att eleverna ska träna på olika moment. Dessa bedöms formativt genom att läraren hjälper eleven vidare i utvecklingen men utan att poäng, betyg eller annan summativ bedömning görs. Eleverna bedöms även genom: läxförhör skriftliga prov läs- och hörförståelseuppgifter muntliga uppgifter skriftliga uppgifter Rena glosförhör betygssätts inte. De är till hjälp för eleven att utöka sitt ordförråd. Om läxorna inte sköts tar läraren kontakt med elevens mentor. Inför vissa skriftliga prov, läs- och hörförståelseuppgifter, muntliga och skriftliga uppgifter ges en bedömningsmatris som sedan används vid bedömningen. Bedömningen görs i enlighet med Skolverkets kursplan för moderna språk. Läxor Läxor ges för att eleverna ska få en möjlighet att repetera och befästa det som behandlats i undervisningen. Nya moment förekommer inte i läxorna. Läxan står även angiven på veckoplaneringen. När läxan består av en text från läroboken ska eleverna göra följande: Lära sig de utvalda orden från styckeordlistan. De ska kunna läsa orden, översätta dem, skriva dem och kunna sätta in dem på rätt plats i meningar. I de fall orden är substantiv ska eleverna lära sig artiklar. Lyssna på textbokens CD-skiva. Träna på att läsa texten högt på spanska och sträva efter ett så gott uttal som möjligt.

3 3 Träna på att översätta texten till svenska. Läxa kan även vara ett specifikt grammatikavsnitt eller en mer kommunikativ uppgift. Hjälpmedel Alla elever har en textbok och en övningsbok. Textboken är till låns. Övningsboken är deras att skriva i. I textboken finns en elev-cd som ska användas regelbundet vid läxläsning. Där finns alla texter inlästa. Elever som regelbundet använder denna cd brukar tycka att spanskan är lättare och roligare. De får bättre uttal, bättre textförståelse och större ordförråd. Dessutom arbetar vid med ett glosträningsprogram på nätet. På kan eleverna skaffa ett konto kostnadsfritt och på så sätt få tillgång till aktuella glosor. På glosboken kan eleverna också skapa egna övningar efter behov. Vi tränar orden med hjälp av På finns interaktiva övningar kopplade till läroboken. De är gratis och ingen inloggning krävs. Elevernas möjlighet att påverka undervisningen Eleverna har alltid möjlighet att påverka undervisningen direkt i klassrummet i dialog med läraren eller genom att ta kontakt med läraren vid annat tillfälle för att framföra synpunkter och önskemål. Läraren ställer ofta frågan till eleverna hur de exempelvis skulle vilja bearbeta en text, i vilken ordning de vill göra olika moment, om de har förslag till undervisningen och uppmanar även dem att reflektera över hur de själva lär sig bäst. Skriftliga utvärderingar görs ibland efter något särskilt moment.

4 4 Planering till kommande lektioner. Åk 7 Vecka Vecka Måndag 10/10 Vi börjar med kapitel 4 (Una foto)sid I detta kapitel tränar du: Släktord Veckodagar Possessiva pronomen Månaderna Arbetsprocess Vi läser texten och översätter texten muntligt så mycket vi kan Du översätter texten tillsammans med en klasskamrat. och med hjälp av kapitlets ordlista. Vi lyssnar på texten samtidigt som vi följer texten i boken med blicken. Vi tränar på possessiva pronomen (mi-min, mitt; tu-din, ditt; su-hans, hennes., osv.) Vi börjar att arbeta med uppgiftena i övningsboken sid Höruppgiftena lämnar vi till sist. Vi går igenom alla uppgifter och kontrollerar att alla har samma lösningar. Vecka 43 Måndag 24/10 Du skriver självtesten och ser vad har du lärt dig från kapitlet 4 och även ser du vad det är som du behöver repetera på nytt. Torsdag och fredag Ser vi en film på spanska, din uppgift är att skriva ner orden som du känner igen och förstår när du ser filmen. Vecka 45 Vi arbetar med kapitel 5 ( Puedo hablar con Carla?) sid Textboken I det här kapitlet tränat du på: Att tala i telefon Flera frågor och svar Räkneord från (se sidan 96 i textboken) Du gör färdighetsuppgiften hörförståelsen 14/11 Arbetsprocess Måndag 7/11 Vi läser texten och översätter texten Vi lyssnar på kapitlets text Du arbetar med övningsboken. Höruppgifterna lämnar vi till sist. läxa till torsdag 17/11 glosor från kapitlet (se glosor.eu) Torsdag 10/11 Du förbereder dig med hörförståelsen inför färdighetsuppgiften. Vi lyssnar på hörförståelsens uppgifter sid i övningsboken. Du tränar på räkneorden

5 5 Fredag 11/11 Vi fortsätter med kapitel 5 och arbetar med hörövningar. Vi spelar bingo. Det är mycket viktigt att du har tränat räkneorden för att spela bingo Vi går igenom uppgifterna som vi har hunnit arbeta med, så alla har samma svar. Vecka 46 Måndag 14/11 Vi arbetar med frågeord ( Dónde? var Quién? vem Cómo? vad/hur Cuándo? när) se uppgiften G på sidan 30 övningsboken. Du gör färdighetsuppgiften om hörförståelsen. Du kommer att lyssna till telefonsamtalen och svara på frågorna. Ibland ska du kryssa för rätt svar och ibland ska du skriva svaret. Torsdag 17/11 Glos förhör Du tränar ditt muntliga språk. Du arbetar tillsammans med din klasskamrat och Spelar att ni pratar i telefon. Se på uppgiften B sid. 28 i övningsboken. Fredag 18/11 Vi ser en kort film om Spanien och Argentina. Vi kommer att se hur brukar man hälsa och prata i dessa länder. Vi spelar kahoot. Vecka 47 Måndag 21/11 Du skriver självtesten. Det är dags att kontrollera din kunskap i kapitel 5. Du visar din kunskap på räkneord. Det genom att skriva siffrorna när jag läser upp dem. Torsdag 24/11 Vi börjar med kapitel 6 sid textboken (En la cafetería Santa Maria) på kaffe Santa Maria. I detta kapitel tränar du på Ord för mat och dryck Pluralbildning av substantiv Frukter och grönsaker (se på sidan 94 i textboken) Färgen (se på sidan 101 i textboken) Färdighetsuppgifter muntligt och skriftligt 9/12 Arbetsprocess Vi läser och översätter texten muntligt så mycket vi kan. Därefter arbetar vi, två och två och översätter texten skriftligt med hjälp av kapitlet ordlistan sid Läxa till 1/12 glosor från kapitlet (se glosor.eu) Fredag 25/11 Vi ser en film från UR om hur man beställer bord i en restaurang. Vi lyssnar på texten Du arbetar med övningsboken, sid Escucha y escribe lyssna och skriv i uppgiften D lämnar vi till måndag.

6 6 Vecka 48 Måndag 28/11 Vi läser texten på nytt för att komma ihåg handlingen Vi löser uppgiften Escucha y escriber Vi tränar pluralbildning i spanska Du arbetar med sid. 34 uppgiften E, F una regla en regel och sid 35 uppgiften G Torsdag 1/12 Glosförhör Vi läser på nytt Menú meny på sid 21 i textboken Du löser uppgifterna H 1 och 2 på sid 35 Fredag 2/12 Vi bildar grupper och delar rollerna på vem som blir kypare och vilka blir restauranggäster för att arbeta med uppgiften I, 1 och 2. Du börjar skriva din egen dialog Veckan 49 Måndag 5/12 Du löser uppgiften J på sidan 36 Du skriver klart din dialog. Använd ord från gula fälten och andra ord. Använd så många ord du kan. Tänk på att dina meningar ska vara korrekta, titta på pluralbildning. Du tränar det muntliga språket genom att träna på din dialog Torsdag 8/12 Du fortsätter med den muntliga träningen. Fredag 9/12 Du gör den muntliga färdighetsuppgiften och presenterar i form av film tillsammans med din grupp. Du får ha stöd ord men inte ha något manus när du spelar in filmen Du lämnar din skrivna dialog Veckan 50 Måndag 12/12 Vi gör en tillbakablick och ser vad som du har lärt dig den här terminen. Du ska skriva ett eget omdöme på vad du har lärt dig den här terminen och hur du har arbetat. Torsdag 15 och fredag den 16/12 Ser vi på filmen Omprovs tid för de elever som inte klarade färdighetsuppgiften.

Almungeskolan pedagogisk planering för spanska åk 8

Almungeskolan pedagogisk planering för spanska åk 8 1 Almungeskolan pedagogisk planering för spanska åk 8 Syfte Undervisningen i spanska år 8 utformas för att eleverna ska utveckla sin förmåga att: förstå och tolka innehållet i talat språk och olika slags

Läs mer

Lokal pedagogisk planering för tyska år 9

Lokal pedagogisk planering för tyska år 9 Barn- och utbildningsnämnden 1 (5) Barn- och utbildningsförvaltningen Skogstorpsskolan Cecilia Härsing, lärare i tyska Lokal pedagogisk planering för tyska år 9 Syfte Undervisningen i tyska år 9 utformas

Läs mer

Lokal Pedagogisk planering i Spanska åk 6

Lokal Pedagogisk planering i Spanska åk 6 Lokal Pedagogisk planering i Spanska åk 6 Ansvariga lärare: Mimi Säverman Annika Fällman Felipe Sanhueza mimi.saverman@edu.upplandsvasby.se annika.fallman@edu.upplandsvasby.se felipe.sanhueza@edu.upplandsvasby.se

Läs mer

SPRÅKVAL ÅRSKURS 6-9

SPRÅKVAL ÅRSKURS 6-9 SPRÅKVAL ÅRSKURS 6-9 INNEHÅLL: 1. Nationella mål 2. Lokala mål 3. Nationella strävansmål 4. Kursplan 5. Betygskriterier 1. Nationella mål Mål som eleverna skall ha uppnått i slutet av det nionde skolåret.

Läs mer

Unos países hispanohablantes

Unos países hispanohablantes Grindenheten 2015-03-03 Ämne, årskurs och tidsperiod Spanska, åk 6, vecka 10-13. Unos países hispanohablantes LOKAL PEDAGOGISK PLANERING (LPP) Susanna Bertilsson Arbetsformer VAD? Vi ska lära oss mer om

Läs mer

Planering för moment2 Spanska

Planering för moment2 Spanska Period: v10-v14 Planering för moment2 Spanska Material: Vale7 Textbok och Övningsbok. Stenciler från Lärarhandledningen Kapitel: 14 Algo de comer s54-55 Vokabulär: Matord, siffrorna, riktningsord, Grammatik:

Läs mer

Unos países hispanohablantes

Unos países hispanohablantes Grindenheten 2015-03-03 Ämne, årskurs och tidsperiod Spanska, åk 6, vecka 12-16. Unos países hispanohablantes LOKAL PEDAGOGISK PLANERING (LPP) Susanna Bertilsson Arbetsformer VAD? Vi ska lära oss mer om

Läs mer

Spanska höstterminen 2014

Spanska höstterminen 2014 LOKAL PEDAGOGISK PLANERING (LPP) Susanna Bertilsson Grindenheten 2014-08-12 Ämne, årskurs och tidsperiod Spanska, åk 6, vecka 35-51. Spanska höstterminen 2014 Arbetsformer VAD? Vi kommer att ha genomgångar,

Läs mer

Capítulo 5, Animales y países, Tapas 2

Capítulo 5, Animales y países, Tapas 2 Spanska år 7 Capítulo 5, Animales y países, Tapas 2 Inledning I kapitel 5 ska du få lära dig att berätta om du har något husdjur och om du har något annat favoritdjur. Du ska även få lära dig alfabetet

Läs mer

Terminsplanering i Moderna språk, spanska, årskurs 6 vt 2016 Ärentunaskolan

Terminsplanering i Moderna språk, spanska, årskurs 6 vt 2016 Ärentunaskolan I undervisningen utgår vi hela tiden för att utveckla nedan presenterade förmågor. I de allra flesta moment tränas majoriteten av förmågorna. I tabellen (kolumn 3) presenteras de förmågor som området främst

Läs mer

Terminsplanering i Moderna språk, spanska, årskurs 7 vt 2016 Ärentunaskolan

Terminsplanering i Moderna språk, spanska, årskurs 7 vt 2016 Ärentunaskolan I undervisningen utgår vi hela tiden för att utveckla nedan presenterade förmågor. I de allra flesta moment tränas majoriteten av förmågorna. I tabellen (kolumn 3) presenteras de förmågor som området främst

Läs mer

Lokal Pedagogisk planering i Spanska åk 6

Lokal Pedagogisk planering i Spanska åk 6 Lokal Pedagogisk planering i Spanska åk 6 Ansvariga lärare: Mimi Säverman Annika Fällman Felipe Sanhueza mimi.saverman@edu.upplandsvasby.se annika.fallman@edu.upplandsvasby.se felipe.sanhueza@edu.upplandsvasby.se

Läs mer

Artiklarna. Grindenheten 2015-01-19. Ämne, årskurs och tidsperiod. Arbetsformer. Spanska, åk 6, vecka 2-8.

Artiklarna. Grindenheten 2015-01-19. Ämne, årskurs och tidsperiod. Arbetsformer. Spanska, åk 6, vecka 2-8. Grindenheten 2015-01-19 Ämne, årskurs och tidsperiod Spanska, åk 6, vecka 2-8. Artiklarna LOKAL PEDAGOGISK PLANERING (LPP) Susanna Bertilsson Arbetsformer VAD? Vi ska lära oss vad och vilka artiklarna

Läs mer

AEC 7 Ch 1-3. 1 av 10. Detta ska du kunna (= konkretisering)

AEC 7 Ch 1-3. 1 av 10. Detta ska du kunna (= konkretisering) AEC 7 Ch 1-3 Nu är det dags att repetera en del av det du lärde dig i franska under år 6 - och så går vi förstås vidare så att du utvecklar din språkliga förmåga i franska. Detta ska du kunna (= konkretisering)

Läs mer

Planering spanska åk 8 Ht 2013

Planering spanska åk 8 Ht 2013 LPP- spanska åk 8 Vid frågor: peter.annerstedt @eskilstuna.se Planering spanska åk 8 Ht 013 (Grupp 8AD 1) Syfte: Genom undervisningen i ämnet moderna språk ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar

Läs mer

Mål och betygskriterier i Engelska

Mål och betygskriterier i Engelska Mål och betygskriterier i Engelska Mål för år 7 För att uppnå nivån godkänd i engelska krävs förutom att eleven behärskar nedanstående moment att han/hon deltar aktivt i lektionsarbetet muntligt såväl

Läs mer

Artiklarna. Grindenheten 2015-01-19. Ämne, årskurs och tidsperiod. Arbetsformer. Spanska, åk 6, vecka 3-10.

Artiklarna. Grindenheten 2015-01-19. Ämne, årskurs och tidsperiod. Arbetsformer. Spanska, åk 6, vecka 3-10. Grindenheten 2015-01-19 Ämne, årskurs och tidsperiod Spanska, åk 6, vecka 3-10. Artiklarna LOKAL PEDAGOGISK PLANERING (LPP) Susanna Bertilsson Arbetsformer VAD? Vi ska lära oss vad och vilka artiklarna

Läs mer

Terminsplanering i Engelska årskurs 7 Ärentunaskolan

Terminsplanering i Engelska årskurs 7 Ärentunaskolan På arbetar vi tematiskt med läromedlet Wings. I årskurs 7 arbetar vi med arbetsområdena musik, kläder, mat, i hemmet, i staden samt att leva i Storbritannien. Dessa arbetsområden berör allas vardag och

Läs mer

Capítulo 5, La ciudad V 9-14 Spanska år 8

Capítulo 5, La ciudad V 9-14 Spanska år 8 Capítulo 5, La ciudad V 9-14 Spanska år 8 Varför ska vi arbeta med det här Det vi har på oss talar ofta om vilken slags person vi är. Därför ska du i detta kapitel få läsa om olika klädstilar på spanska.

Läs mer

YO Y MI FAMILIA CLASE

YO Y MI FAMILIA CLASE YO Y MI FAMILIA CLASE 7 Semanas 35 41 SYFTE MED ARBETSOMRÅDET: - Du utvecklar din förmåga att läsa, skriva, uppfatta och tala spanska. CENTRALT INNEHÅLL: - Du lär dig att hälsa och tala om hur du mår -

Läs mer

Terminsplanering i Moderna språk, franska, årskurs 8 Ärentunaskolan

Terminsplanering i Moderna språk, franska, årskurs 8 Ärentunaskolan På arbetar vi med läromedlet Allez Hop. I årskurs 8 arbetar vi med arbetsområden som handlar om att kunna ge och förstå vägbeskrivningar, kunna beskriva olika personer, om mode och kläder mm. Dessa arbetsområden

Läs mer

Lokal pedagogisk planering för årskurs 8 i ämnet moderna språk - spanska

Lokal pedagogisk planering för årskurs 8 i ämnet moderna språk - spanska Annerstaskolan Lokal pedagogisk planering för årskurs 8 i ämnet moderna språk - spanska Vardagliga situationer, intressen, personer, platser, aktiviteter händelser. Strategier för att uppfatta betydelsebärande

Läs mer

Engelskaläxa glosor samt fraser till berättelsen En sommar i Storbritannien

Engelskaläxa glosor samt fraser till berättelsen En sommar i Storbritannien Instruktioner Part 1: Glosor - träna på att uttala, stava samt veta vad den svenska motsvarigeten till ordet är. Glosorna får du i pappersform varannan måndag (jämna veckor), för att sätta i din läxpärm.

Läs mer

Terminsplanering i Moderna språk, franska, årskurs 7 Ärentunaskolan

Terminsplanering i Moderna språk, franska, årskurs 7 Ärentunaskolan På arbetar vi med läromedlet Allez Hop. I årskurs 7 arbetar vi med arbetsområden som handlar om att kunna berätta om sig själv, tala om vad klockan är, kunna kroppsdelar och kunna beställa på restaurang.

Läs mer

Terminsplanering i Moderna språk, franska, årskurs 7 Ärentunaskolan

Terminsplanering i Moderna språk, franska, årskurs 7 Ärentunaskolan På arbetar vi med läromedlet Allez Hop. I årskurs 7 arbetar vi med arbetsområden som handlar om att kunna berätta om sig själv, tala om vad klockan är, kunna kroppsdelar och kunna beställa på restaurang.

Läs mer

Välkommen till arbetsbladet som hjälper dig att förstå och arbeta med den första episoden i serien Bankrånet!

Välkommen till arbetsbladet som hjälper dig att förstå och arbeta med den första episoden i serien Bankrånet! ARBETSBLAD SÄNDNINGSDATUM: 2013-02-20 KONCEPTUTVECKLING AV ARBETSBLAD: JOHAN POPPEN & ANNA NYMAN PEDAGOG: EMMA BJARNEBY PROGRAMNR: 103259/TV1 KONTAKT: KUNDTJANST@UR.SE EL ATRACO AL BANCO EPISODE 1: EL

Läs mer

Der Sprung 4 WOCHE DET HÄR SKA DU ARBETA MED: DU KOMMER LÄRA DIG: LÄXA: St 3 Sevärdheter i Berlin

Der Sprung 4 WOCHE DET HÄR SKA DU ARBETA MED: DU KOMMER LÄRA DIG: LÄXA: St 3 Sevärdheter i Berlin Planering Tyska så 9 ht 2012 Ansvarig lärare: Anna Renberg anna.renberg@live.upplandsvasby.se Kommunikationens innehåll Ämnesområden som är välbekanta för eleverna. Vardagliga situationer, intressen, personer,

Läs mer

Nationella Strävansmål Spanska

Nationella Strävansmål Spanska Nationella Strävansmål Spanska Moment Nationella Strävansmål ur Lpo 94 Skolan skall i sin undervisning i moderna språk sträva efter att eleven; Tala - utvecklar sin förmåga att använda språket för att

Läs mer

ENGELSKA. Årskurs Mål att uppnå Eleven skall:

ENGELSKA. Årskurs Mål att uppnå Eleven skall: 1 SKOLHAGENSKOLAN, TÄBY OMDÖMESKRITERIER 2006-06-15 ENGELSKA Årskurs 6 Mål att uppnå Eleven skall: LYSSNA, TALA Förstå tydligt och enkelt tal samt enkla texter och berättelser. Kunna delta aktivt i enkla

Läs mer

Matris i engelska, åk 7-9

Matris i engelska, åk 7-9 E C A HÖRFÖRSTÅELSE Förstå och tolka engelska tydliga detaljer i talad engelska och i måttligt tempo. väsentliga detaljer i talad engelska och i måttligt tempo. Kan förstå såväl helhet som detaljer i talad

Läs mer

Terminsplanering i Engelska årskurs 7 Ärentunaskolan

Terminsplanering i Engelska årskurs 7 Ärentunaskolan På arbetar vi tematiskt med läromedlet Wings. I årskurs 7 arbetar vi med arbetsområdena musik, kläder, mat, i hemmet, i staden samt att leva i Storbritannien. Dessa arbetsområden berör allas vardag och

Läs mer

Viktoriaskolans kursplan i Engelska I år 2 arbetar eleverna med:

Viktoriaskolans kursplan i Engelska I år 2 arbetar eleverna med: Viktoriaskolans kursplan i Engelska I år 2 arbetar eleverna med: UPPNÅENDEMÅL ENGELSKA, ÅR 5 TIPS År 2 Eleven skall Tala - kunna delta i enkla samtal om vardagliga och välbekanta ämnen, - kunna i enkel

Läs mer

Terminsplanering i Moderna språk, franska, årskurs 9 Ärentunaskolan

Terminsplanering i Moderna språk, franska, årskurs 9 Ärentunaskolan På arbetar vi med läromedlet Allez Hop. I årskurs 9 arbetar vi med arbetsområden som handlar om att leva i olika fransktalande länder, att göra resor,om mode och kläder mm. Dessa arbetsområden berör allas

Läs mer

LPP i Engelska ht. 2016

LPP i Engelska ht. 2016 LPP i Engelska ht. 2016 Varför läser vi Vad skall vi gå igenom? Vilka är våra mål? Så här ser planen ut Hur skall vi visa att vi når målen? jan 30 14:41 1 Varför läser vi engelska, samhällskunskap? Eleverna

Läs mer

Röda tråden i engelska har vi delat in i fem större delmoment: Mål som eleverna skall ha uppnått i slutet av det femte skolåret.

Röda tråden i engelska har vi delat in i fem större delmoment: Mål som eleverna skall ha uppnått i slutet av det femte skolåret. Röda tråden i engelska år F-9 Röda tråden i engelska har vi delat in i fem större delmoment: Varje delmoment innehåller olika arbetsområden. Delmomenten rymmer i sin tur olika arbetsområden. Dessa arbetsområden

Läs mer

Español Clase 8. Semanas 43-50

Español Clase 8. Semanas 43-50 Español Clase 8 Semanas 43-50 SYFTE MED ARBETSOMRÅDET: Du utvecklar din förmåga att läsa, tala, skriva och uppfatta spanska CENTRALT INNEHÅLL: - Du lär dig ord för personliga egenskaper och tillstånd -

Läs mer

Mål som eleverna skall ha uppnått i slutet av det femte skolåret.

Mål som eleverna skall ha uppnått i slutet av det femte skolåret. ENGELSKA ÅR 1 6 Mål som eleverna skall ha uppnått i slutet av det femte skolåret. Eleven skall: förstå tydligt och enkelt tal och själv kunna delta i enkla samtal kunna läsa och förstå enkla berättelser

Läs mer

Betygsskalan och betygen B och D

Betygsskalan och betygen B och D Betygsskalan och betygen B och D Betygsstegen B och D grundar sig på vad som står under och över i kunskapskraven för betygen E, C och A. Betygen B och D speglar en kunskapsprogression där eleven har påvisbara

Läs mer

Lokal Pedagogisk planering

Lokal Pedagogisk planering Lokal Pedagogisk planering Årskurs 7 Franska, från vecka 34 Europas grönaste stad Ämne: Moderna språk Klass 8-9 Inledning Under höstens första veckor kommer vi att arbeta med repetition av föregående läsårs

Läs mer

Lokal pedagogisk planering Läsåret 2014-2015

Lokal pedagogisk planering Läsåret 2014-2015 Lokal pedagogisk planering Läsåret 2014-2015 Kurs: Engelska årskurs 6 Tidsperiod: Vårterminen 2015 vecka 3-16 Skola: Nordalsskolan, Klass: 6A, 6B och 6C Lärare: Kickie Nilsson Teveborg Kursen kommer att

Läs mer

Sveaskolans lokala kursmål och betygskriterier för moderna språk årskurs 6-9

Sveaskolans lokala kursmål och betygskriterier för moderna språk årskurs 6-9 Sveaskolans lokala kursmål och betygskriterier för moderna språk årskurs 6-9 Datum: 2010-08-19 Ämnesansvariga: John Dennis, Maria kehlmeier, Karin Munthe, Elin Fengpíng Mao Undervisning i Moderna språk

Läs mer

Tema Antiken år 6 Svenska

Tema Antiken år 6 Svenska TEMA ANTIKEN ÅR 6 Uppgift: Designa mönster med inspiration av antikens krukor och vaser. Mål: Utveckla sitt kunnande för att främja lust och vilja att på ett personligt sätt framställa bilder med hjälp

Läs mer

Plan d étude = studieplan

Plan d étude = studieplan Nom de l élève : Classe: Français au 8-9-ième, printemps 2013 - wictoria.majby@edu.botkyrka.se Inloggningsuppgifter till det digitala materialet www.studentlitteratur.se Nom d utilisateur : Mot de passe

Läs mer

Terminsplanering i Moderna språk, spanska, årskurs 8 vt 2016 Ärentunaskolan

Terminsplanering i Moderna språk, spanska, årskurs 8 vt 2016 Ärentunaskolan I undervisningen utgår vi hela tiden för att utveckla nedan presenterade förmågor. I de allra flesta moment tränas majoriteten av förmågorna. I tabellen (kolumn 3) presenteras de förmågor som området främst

Läs mer

Genom undervisning i ämnet engelska ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att:

Genom undervisning i ämnet engelska ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att: Pedagogisk planering Engelska årskurs 8, vecka 45-49 Television Broadcast och oregelbundna verb Varför: Genom undervisning i ämnet engelska ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla

Läs mer

Terminsplanering i Moderna språk, franska, årskurs 8 Ärentunaskolan

Terminsplanering i Moderna språk, franska, årskurs 8 Ärentunaskolan På arbetar vi med läromedlet Allez Hop. I årskurs 8 arbetar vi med arbetsområden som handlar om att kunna ge och förstå vägbeskrivningar, kunna beskriva olika personer, om mode och kläder mm. Dessa arbetsområden

Läs mer

Övergripande planering

Övergripande planering Övergripande planering Ämne: Engelska Årskurs: 6 Ansvarig lärare: Åsa Andersson Maria Lindström Resurs: Reviderad: Bilaga 1. Kursplan för ämnet Bilaga 2. Kunskapskrav Bilaga 3. Planering för året Bilaga

Läs mer

KOMMUNAL KURSPLAN B-SPRÅK C-SPRÅK

KOMMUNAL KURSPLAN B-SPRÅK C-SPRÅK KOMMUNAL KURSPLAN B-SPRÅK C-SPRÅK B- OCH C-SPRÅK - TYSKA / FRANSKA Kraven på goda språkkunskaper ökar ständigt. Att lära sig kommunicera på främmande språk - lyssna, tala, läsa och skriva, är en väsentlig

Läs mer

Del ur Lgr 11: kursplan i engelska i grundskolan

Del ur Lgr 11: kursplan i engelska i grundskolan Del ur Lgr 11: kursplan i engelska i grundskolan 3.2 Engelska Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Att ha kunskaper i flera språk kan ge nya perspektiv på omvärlden,

Läs mer

Tvåspråkighetssatsning Manillaskolan ~^

Tvåspråkighetssatsning Manillaskolan ~^ VCc ^j^\ Tvåspråkighetssatsning Manillaskolan ~^ Specialpedagogiska skolmyndigheten Definition Tvåspråkighet: Funktionell tvåspråkighet innebär att kunna använda båda språken för att kommunicera med omvärlden,

Läs mer

Terminsplanering för årskurs 8 i spanska: Temaområde: spanska (lyssna, läsa, tala, skriva, ord, grammatik och uttal)

Terminsplanering för årskurs 8 i spanska: Temaområde: spanska (lyssna, läsa, tala, skriva, ord, grammatik och uttal) Terminsplanering för årskurs 8 i spanska: Temaområde: spanska (lyssna, läsa, tala, skriva, ord, grammatik och uttal) Mailadress: sandra.bookbinder@live.upplandsvasby.se Samtliga veckor har följande indelning

Läs mer

RÖDA TRÅDEN ENGELSKA ÅK 2 ÅK

RÖDA TRÅDEN ENGELSKA ÅK 2 ÅK RÖDA TRÅDEN ENGELSKA ÅK 2 ÅK 5 ÅK 2 ÅK 3 Ämnesområden som är bekanta för eleverna Intressen, personer och platser Vardagsliv och levnadssätt i olika sammanhang och områden där engelska används Enkla instruktioner

Läs mer

Distanskurs SFI. Välkommen! sfidistanslerum.weebly.com. Vem får läsa sfi på distans? När passar det att läsa distans? Dina lärare

Distanskurs SFI. Välkommen! sfidistanslerum.weebly.com. Vem får läsa sfi på distans? När passar det att läsa distans? Dina lärare Distanskurs SFI sfidistanslerum.weebly.com Vem får läsa sfi på distans? Välkommen! Välkommen till distansutbildningen vid Lerums vuxenutbildning. Denna kurs vänder sig till dig som inte har tid att gå

Läs mer

Kursplan A. Svenska kursenheten

Kursplan A. Svenska kursenheten Kursplan A Svenska kursenheten Folkuniversitetets kurser i svenska som främmande språk Värdegrund På Folkuniversitetet ses språkinlärningen som en livslång process. Begreppet Kunskap förändrar innebär

Läs mer

Utbildningen i engelska har dessutom som syfte att vidga perspektiven på en växande engelsktalande omvärld med dess mångskiftande kulturer.

Utbildningen i engelska har dessutom som syfte att vidga perspektiven på en växande engelsktalande omvärld med dess mångskiftande kulturer. Kursplan i engelska Ämnets syfte och roll i utbildningen Engelska är modersmål eller officiellt språk i ett stort antal länder, förmedlar många vitt skilda kulturer och är dominerande kommunikationsspråk

Läs mer

Engelska åk 5 höstterminen 2013

Engelska åk 5 höstterminen 2013 gelska åk 5 höstterminen 2013 Under hösten kommer vi att jobba utifrån olika temaområden i engelska. Några områden handlar om länder, intressen och partyinbjudningar. Vi utgår från ett läromedel i engelska

Läs mer

4. Dialogövning Läroplanen säger: Olika former av samtal, dialoger och intervjuer.

4. Dialogövning Läroplanen säger: Olika former av samtal, dialoger och intervjuer. ARBETSBLAD SÄNDNINGSDATUM: 2013-12-22 KONCEPTUTVECKLING AV ARBETSBLAD: JOHAN POPPEN & ANNA NYMAN PEDAGOG: JOHAN POPPEN PROGRAMNR: 103258/TV10 KONTAKT: KUNDTJANST@UR.SE DER BANKRAUB EPISOD 10: DIE FLUCHT

Läs mer

Kursplan i svenska som andraspråk grundläggande kurs W

Kursplan i svenska som andraspråk grundläggande kurs W Kursplan i svenska som andraspråk grundläggande kurs W Kursen ger elever med annat modersmål än svenska en möjlighet att utveckla sin förmåga att kommunicera på svenska. Ett rikt språk ger ökade förutsättningar

Läs mer

POLICY KRING LÄXOR OCH ANNAT HEMARBETE

POLICY KRING LÄXOR OCH ANNAT HEMARBETE POLICY KRING LÄXOR OCH ANNAT HEMARBETE Värdet av läxläsning är ett omdiskuterat ämne. Det finns forskning som stöder läxläsning som metod för befästande av kunskaper, men också forskning som inte påvisar

Läs mer

Prövning i Moderna språk 1

Prövning i Moderna språk 1 Prövning i Moderna språk 1 Prövningsansvarig lärare: Franska: Catherine Tyrenius, email: catherine.tyrenius@vellinge.se Spanska: Antonio Vazquez, email: antonio.s.vazquez@vellinge.se Tyska: Renate Nordenfelt

Läs mer

Veckoplanering v.47 Åk 7 Lektioner Läxa

Veckoplanering v.47 Åk 7 Lektioner Läxa Veckoplanering v.47 Åk 7 Lektioner Läxa Matematik Lektion 1 Genomgång s. 110-111 Räkna s. 112 119 X 3.2 Tid och rörelse Ingen läxa Svenska Lektion 2 Räkna s. 112 119 Lektion 3 Genomgång s. 121 Räkna s.

Läs mer

Prövning i Moderna språk 3

Prövning i Moderna språk 3 Prövning i Moderna språk 3 Prövningsansvarig lärare: Franska: Catherine Tyrenius, email: catherine.tyrenius@vellinge.se Spanska: Antonio Vazquez, email: antonio.s.vazquez@vellinge.se Tyska: Renate Nordenfelt

Läs mer

Tala, skriva och samtala

Tala, skriva och samtala Tal och skrift Presentationer, instruktioner, meddelanden, berättelser och beskrivningar Engelska åk 4-6 - Centralt innehåll Språkliga strategier Förstå och göra sig förstådd, delta och bidra till samtal

Läs mer

Läsårsplanering av spanska år 7 (2012-2013)

Läsårsplanering av spanska år 7 (2012-2013) Period Tema Mål / språkvård Kapitel Annan material (förslag från elever välkomna) Utvärdering Augusti Känner du Spanien? Få kunskaper om Spanien Lära sig spanska alfabetet Kpl 1 Alfabetsbingo, hänga gubben

Läs mer

LPP ENGELSKA LAG NORD ÅK 7 MAKING A NEWSPAPER

LPP ENGELSKA LAG NORD ÅK 7 MAKING A NEWSPAPER LPP ENGELSKA LAG NORD ÅK 7 MAKING A NEWSPAPER Detta arbetsområde kommer innehålla några olika delar. De olika delarna syfte är att ni ska fortsätta träna på de olika momenten som språkträning innebär.

Läs mer

Mål som eleverna skall ha uppnått i slutet av år 5 enligt nationella kursplanen

Mål som eleverna skall ha uppnått i slutet av år 5 enligt nationella kursplanen Engelska Mål att sträva mot enligt nationella kursplanen Skolan skall i sin undervisning i engelska sträva efter att eleven utvecklar sin förmåga att använda engelska för att kommunicera i tal och skrift,

Läs mer

Beim Arzt. Arbetssätt. Tidsplan. Material Textbok, övningsbok, skrivhäfte ur.se. Utvärdering Deltagande på lektionerna Läxföhör varje vecka (tors.

Beim Arzt. Arbetssätt. Tidsplan. Material Textbok, övningsbok, skrivhäfte ur.se. Utvärdering Deltagande på lektionerna Läxföhör varje vecka (tors. TYSKA ÅRSKURS 9 SID 1/2 Arbetssätt Tidsplan Genomgångar. Muntliga och skriftliga uppgifter enskilt eller i grupp. V.2-3 Kap. 11A TB S. 60-61 Aufgaben 1. ÜB S. 64-65 A, B V. 4 Kap. 11B Dialog Ich habe hohes

Läs mer

Meine Familie und mein Freund Lukas

Meine Familie und mein Freund Lukas Tyska år 7 ht 2014 Meine Familie und mein Freund Lukas ARBETSOMRÅDE Familj och vänner är något av det viktigaste som finns här i världen. Glädjen man känner när man får åka på utflykter med sin familj

Läs mer

Arbetsplan - turkiska.

Arbetsplan - turkiska. Arbetsplan - turkiska. Lokal arbetsplan för Förskoleklass till Årskurs 9 Modersmålets mål är att eleven ska tala aktivt, skriva och läsa med förståelse. Min planering baserar på tema. Jag har turkiska

Läs mer

3.6 Moderna språk. Centralt innehåll

3.6 Moderna språk. Centralt innehåll 3.6 Moderna språk Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Att ha kunskaper i flera språk kan ge nya perspektiv på omvärlden, ökade möjligheter till kontakter och större

Läs mer

Lärarhandledning. Modularbetet. Modulöversikt

Lärarhandledning. Modularbetet. Modulöversikt Lärarhandledning Behovet av flexibel och individualiserad undervisning ökar hela tiden. Vi har arbetat fram en lättillgänglig, användarvänlig och tydlig resurs för svenska som andraspråk baserad på formativ

Läs mer

Läroplanen. Normer och värden. Kunskaper. Elevernas ansvar och inflytande 6 Skola och hem

Läroplanen. Normer och värden. Kunskaper. Elevernas ansvar och inflytande 6 Skola och hem Läroplanen 1. Skolans värdegrund och uppdrag Kursplaner Syfte Centralt innehåll 1-3 2. Övergripande mål och riktlinjer 4-6 Normer och värden 7-9 Kunskaper Kunskapskrav Elevernas ansvar och inflytande 6

Läs mer

4. Dialogövning Läroplanen säger: Olika former av samtal, dialoger och intervjuer.

4. Dialogövning Läroplanen säger: Olika former av samtal, dialoger och intervjuer. ARBETSBLAD SÄNDNINGSDATUM: 2013-12-15 KONCEPTUTVECKLING AV ARBETSBLAD: JOHAN POPPEN & ANNA NYMAN PEDAGOG: EMMA BJARNEBY PROGRAMNR: 103259/TV09 KONTAKT: KUNDTJANST@UR.SE EL ATRACO AL BANCO EPISODE 09: LA

Läs mer

RESAN. År 6. År 7. Målet i år 7 är att klara av nedanstående resa:

RESAN. År 6. År 7. Målet i år 7 är att klara av nedanstående resa: RESAN År 6 I år 6 är målet att du ska kunna kommunicera på mycket enkel franska. För att nå målet lär du dig ord och uttryck inom många olika områden, t.ex. familjen, djur, frukter, klockan, sporter och

Läs mer

Veckoplanering v.46 Åk 7 Lektioner Läxa

Veckoplanering v.46 Åk 7 Lektioner Läxa Veckoplanering v.46 Åk 7 Lektioner Läxa Matematik Lektion 1: Genomgång, 3.1 Enheter för längd, sid 104. Börja räkna sid 105-109. X 3.1 Enheter för längd Läxa 8 till fredag den 18 nov Lektion 2: Räkna sid

Läs mer

Det engelska språket omger oss i vardagen och används inom så skilda områden som kultur, politik, utbildning och ekonomi. Kunskaper i engelska

Det engelska språket omger oss i vardagen och används inom så skilda områden som kultur, politik, utbildning och ekonomi. Kunskaper i engelska Engelska Kurskod: GRNENG2 Verksamhetspoäng: 450 Det engelska språket omger oss i vardagen och används inom så skilda områden som kultur, politik, utbildning och ekonomi. Kunskaper i engelska ökar individens

Läs mer

Kursplan - Grundläggande engelska

Kursplan - Grundläggande engelska 2012-11-02 Kursplan - Grundläggande engelska Grundläggande engelska innehåller fyra delkurser, sammanlagt 450 poäng: 1. Nybörjare (150 poäng) GRNENGu 2. Steg 2 (100 poäng) GRNENGv 3. Steg 3 (100 poäng)

Läs mer

AMIRA TIME. Lätt version. Lärarhandledning

AMIRA TIME. Lätt version. Lärarhandledning AMIRA TIME Lätt version Lärarhandledning Amira time lätt version Om programserien Amira time lätt version är en sitcom i 15 avsnitt. Avsnitten är cirka 4 minuter långa. Serien syftar till att bidra till

Läs mer

OBS! Inga lexikon eller liknande hjälpmedel är tillåtna..

OBS! Inga lexikon eller liknande hjälpmedel är tillåtna.. Malmö stad Komvux Malmö Södervärn PRÖVNING Prövning i grundläggande engelska: GRNENG 2 A Muntligt prov 1. Samtal kring ett ämne som delas ut vid provet. 2. Roma'hredovisnihg (både muntlig och skriftlig)

Läs mer

MSPR 3.6 MODERNA SPRÅK. Syfte

MSPR 3.6 MODERNA SPRÅK. Syfte 3.6 MODERNA SPRÅK Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Att ha kunskaper i flera språk kan ge nya perspektiv på omvärlden, ökade möjligheter till kontakter och större

Läs mer

Spanska åk 8: Planering kapitel 6 9

Spanska åk 8: Planering kapitel 6 9 Spanska åk 8: Planering kapitel 6 9 Syfte: Genom undervisningen i ämnet moderna språk ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att förstå och tolka innehållet i talat

Läs mer

Undervisningen i ämnet moderna språk ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:

Undervisningen i ämnet moderna språk ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: MODERNA SPRÅK Moderna språk är ett ämne som kan innefatta en stor mängd språk. Dessa kan sinsemellan vara mycket olika vad gäller allt från skriftsystem och uttal till utbredning och användning inom skiftande

Läs mer

v.42 Måndag Tisdag Onsdag Torsdag Fredag Läxor /Prov

v.42 Måndag Tisdag Onsdag Torsdag Fredag Läxor /Prov v. 41 ÅR 7 Lektioner Matematik Den här veckan arbetar vi med "Blandade uppgifter" och Träna mera", där vi repeterar kap 1. Test på detta tisdag v. 42 Svenska Vi fortsätter arbetet med att skriva våra berättelser.

Läs mer

Veckoplanering v.48 Åk 7 Lektioner Läxa

Veckoplanering v.48 Åk 7 Lektioner Läxa Veckoplanering v.48 Åk 7 Lektioner Läxa Matematik Lektion 1 Räkna s. 122-126 Matematikprov 2 dec. Svenska Förbereda och repetera inför prov. - Kapitel 1 3, till sid 126. - Sammanfattningar: sid 52, 92,

Läs mer

förstå huvudinnehållet i vardagliga muntliga och skriftliga situationer

förstå huvudinnehållet i vardagliga muntliga och skriftliga situationer MSPR1201 - MODERNA SPRÅK, FRANSKA, STEG 1 100 POÄNG Mål Mål som eleverna skall ha uppnått efter avslutad kurs Eleven skall förstå huvudinnehållet i vardagliga muntliga och skriftliga situationer kunna

Läs mer

Betyg i årskurs 6. Grundskolans läroplan

Betyg i årskurs 6. Grundskolans läroplan Betyg i årskurs 6 Betyg i årskurs 6, respektive årskurs 7 för specialskolan, träder i kraft hösten 2012. Under läsåret 2011/2012 ska kunskapskraven för betyget E i slutet av årskurs 6 respektive årskurs

Läs mer

Övergripande planering

Övergripande planering Övergripande planering Reviderad: Ämne: Engelska Årskurs: 8 Ansvarig lärare: Maria Lindström Åsa Andersson Resurs: Bilaga 1. Kursplan för ämnet Bilaga 2. Kunskapskrav Bilaga 3. Planering för året Bilaga

Läs mer

ENGELSKA. Ämnets syfte. Kurser i ämnet

ENGELSKA. Ämnets syfte. Kurser i ämnet ENGELSKA Ämnet engelska behandlar kommunikation på engelska samt kunskaper om de områden där engelska används. Kunskaper i engelska ökar individens möjligheter att ingå i olika sociala och kulturella sammanhang.

Läs mer

Pedagogisk planering år 2 Skriva meningar

Pedagogisk planering år 2 Skriva meningar 2015-10-06 Pedagogisk planering år 2 Skriva meningar Följande förmågor, kunskapskrav och centralt innehåll i lgr11 ligger till grund för detta arbetsområde i ämnet Svenska: Inom detta arbetsområde ska

Läs mer

4. Dialogövning Läroplanen säger: Olika former av samtal, dialoger och intervjuer.

4. Dialogövning Läroplanen säger: Olika former av samtal, dialoger och intervjuer. ARBETSBLAD SÄNDNINGSDATUM: 2013-12-22 KONCEPTUTVECKLING AV ARBETSBLAD: JOHAN POPPEN & ANNA NYMAN PEDAGOG: ANNA NYMAN PROGRAMNR: 103260/TV10 KONTAKT: KUNDTJANST@UR.SE LE HOLD-UP EPISODE 10: LA FUITE Hej!

Läs mer

Betyg i årskurs 6. Grundskolans läroplan Kursplan i ämnet engelska

Betyg i årskurs 6. Grundskolans läroplan Kursplan i ämnet engelska Betyg i årskurs 6 Betyg i årskurs 6, respektive årskurs 7 för specialskolan, träder i kraft hösten 2012. Under läsåret 2011/2012 ska kunskapskraven för betyget E i slutet av årskurs 6 respektive årskurs

Läs mer

Broskolans röda tråd i Språkval

Broskolans röda tråd i Språkval Broskolans röda tråd i Språkval Regering och riksdag har fastställt vilka mål som svenska skolor ska arbeta mot. Dessa mål uttrycks i Läroplanen Lpo 94 och i kursplaner och betygskriterier från Skolverket.

Läs mer

Mål- och bedömningsmatris Engelska, år 3-9

Mål- och bedömningsmatris Engelska, år 3-9 Mål- och bedömningsmatris Engelska, år 3-9 Bedömningens inriktning Receptiva färdigheter: Förmåga att förstå talad och skriven engelska. Förmåga att förstå helhet och sammanhang samt att dra slutsatser

Läs mer

Förord. Elevfacit och Test för kopiering utges till varje del av Grammatikövningar för Sfi, del 1 2.

Förord. Elevfacit och Test för kopiering utges till varje del av Grammatikövningar för Sfi, del 1 2. Förord Grammatikövningar för Sfi består av två delar, del 1 2, för kurserna B C resp C D och liknande utbildningar. Det är ett övningsmaterial som tränar svensk basgrammatik. Utgångspunkten för uppläggningen

Läs mer

Våga Vara Människa - Ämnesöversikt period 3, Ht 2010

Våga Vara Människa - Ämnesöversikt period 3, Ht 2010 Eleverna ska fördjupa sig i vad det innebär att vara människa. Vi utvecklar insikten och förståelsen för olika människors tankar kring livet, sexualitet och samlevnad. Eleverna får möjlighet att utveckla

Läs mer

Kursplan i svenska. Mål att sträva mot för år F-5

Kursplan i svenska. Mål att sträva mot för år F-5 Kursplan i svenska En av skolans viktigaste uppgifter är att skapa goda möjligheter för elevernas språkutveckling. Skolans undervisning ska ge eleverna möjlighet att använda och utveckla sina färdigheter

Läs mer

Broskolans röda tråd i Engelska

Broskolans röda tråd i Engelska Broskolans röda tråd i Engelska Regering och riksdag har faställt vilka mål som svenska skolor ska arbeta mot. Dessa mål uttrycks i Läroplanen Lpo 94 och i kursplaner och betygskriterier från Skolverket.

Läs mer

Svenska som främmande språk Förberedande kurs 30 högskolepoäng

Svenska som främmande språk Förberedande kurs 30 högskolepoäng Kursbeskrivning med betygskriterier Svenska som främmande språk Förberedande kurs 30 högskolepoäng Vårterminen 2015 Innehåll Välkommen till Svenska som främmande språk förberedande kurs, 30 högskolepoäng...

Läs mer

Kursplanen i ämnet engelska

Kursplanen i ämnet engelska DISKUSSIONSUNDERLAG FÖR GRUNDSKOLAN Diskutera Kursplanen i ämnet engelska Läsåret 2011/12 införs en samlad läroplan för var och en av de obligatoriska skolformerna grundskolan, grundsärskolan, sameskolan

Läs mer

TEMA y PROYECTO MÚSICA. Semanas 4-14

TEMA y PROYECTO MÚSICA. Semanas 4-14 TEMA y PROYECTO MÚSICA Semanas 4-14 SYFTE: - Du tränar centrala färdigheter som att läsa, skriva, uppfatta och tala spanska CENTRALT INNEHÅLL : - Du lär dig om musik och musikstilar i spansktalande länder

Läs mer