Studieteknik. Använd hjälpmedel För att kunna lära dig på ett effektivt och roligare sätt måste du använda alla hjälpmedel som finns tillgängliga:

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Studieteknik. Använd hjälpmedel För att kunna lära dig på ett effektivt och roligare sätt måste du använda alla hjälpmedel som finns tillgängliga:"

Transkript

1 Studieteknik Sätt upp mål och ha något roligt som morot Sätt upp några få, större mål för terminen. Det kan till exempel vara att höja betyget i något eller några ämnen. För att målen inte ska verka avlägsna måste du bryta sedan ner de stora målen i delmål, där det minsta kan handla om enskilda läxor i ett av dessa ämnen. Glöm inte att ge dig en belöning så fort du klarar ett mål det hjälper dig att hålla motivationen uppe! Sov tillräckligt! För att göra ett bra jobb i skolan är det viktigt att du får tillräckligt mycket sömn. Du blir piggare och lär dig mycket fortare när hjärnan är utvilad. För att det ska bli lätt att både gå upp och somna måste du ha en jämn dygnsrytm gå upp och lägg dig vid ungefär samma tider varje dag! Använd hjälpmedel För att kunna lära dig på ett effektivt och roligare sätt måste du använda alla hjälpmedel som finns tillgängliga: Skaffa kalender om du inte har! En rättanvänd kalender gör så du kan använda tiden effektivt, vilket kommer att få dig att uppnå både bättre resultat i skolan och samtidigt få mer tid över till annat än skolarbete. Det som gör kalendern till ett bra redskap är att den hjälper dig att se var och hur mycket tid du måste lägga ner för att inte behöva stressa eller välja mellan två viktiga deadlines. Använd en färgad filtpenna el. motsvarande för att markera nyckelord och viktiga passager i texter du läser. Det gör det mycket lättare attkomma ihåg det viktigaste. Mindmap är ett annat sätt att få en överblick av viktig information och hur olika begrepp eller händelser hänger ihop. När du skapar ett sammanhang för det du lär dig blir det lättare att komma ihåg för den ena saken naturligt leder till den andra! Repetera Hur behåller vi kunskapen efter att vi har lyssnat eller läst? Hur gör man egentligen för att på bästa sätt inte glömma bort det man precis lärt sig? En förutsättning för att komma ihåg är att repetera innan man glömmer, inte efteråt. Ett bra tips är att göra en kort repetition på 5 10 minuter av det du lärt dig innan dagen är slut. Bra är också att renskriva sina anteckningar samt skriva sammanfattningar på det man lärt sig för hjärnan ska få öva på att ta fram informationen igen.

2 ANVÄND KALENDER För att kunna uppnå bästa möjliga resultat i skolan och samtidigt ha tid över till fritidsintressen är det ett måste att ha en överblick över vad som måste göras och till när. Genom att använda en kalender där du skriver in alla läxor, prov och fritidsaktiviteter blir det enkelt att se hur mycket tid du måste lägga ner på att plugga, vad som ska göras först och när du kan ta det lugnt utan att det drabbar dina resultat. Även om det tar ett tag att vänja sig vid att använda kalendern kommer den att bli ett hjälpmedel du inte kommer kunna vara utan när du väl kommit igång. För att du ska kunna få en bra överblick gäller det att informationen i kalendern är detaljerad: Skriv in viktiga deadlines och prov med särskild färg och ringa in dem. Skriv exakt vad som ska göras i läxorna istället för att bara skriva plugga religion. Skilj på fritidsaktiviteter och saker som har med skolan att göra i din kalender genom att skriva dem på t.ex. en egen rad. VAR ETT STEG FÖRE Förbered dig inför lektioner genom att skumläsa det ni ska gå igenom i läroboken. Detta kan du göra kvällen innan eller på en rast. Det är inte meningen att du ska kunna kapitlet innan lektionen har börjat, utan att du ska veta ungefär vad läraren kommer att prata om. För när du väl sitter i klassrummet blir det mycket lättare att hänga med och snappa upp informationen om du känner till de viktigaste begreppen i stora drag. När du skumläst texten får du också veta vilken del som verkar svårast att förstå, då vet du också när du ska vara extra uppmärksam på lektionen. Om du tycker det känns jobbigt att förbereda sig inför varje lektion, börja med att välja ut ett ämne du tycker är jobbigt/svårt. Sen kan du öka antalet lektioner du förbereder dig inför allt eftersom du blir bättre och snabbare på det.

3 PÅ LEKTIONERNA Var Aktiv! Alla som någon gång varit passiva under en lektion vet hur lätt det är att börja kippa med ögonen eller drömma sig bort och börja tänka på annat än det läraren berättar. Det är ingen behaglig känsla i efterhand när man upptäcker att man missat viktig information. Genom att vara vaken och aktiv på lektionerna sparar du massvis av tid som du istället hade behövt lägga på att läsa ikapp eller plugga in det du missat på lektionen. Titta på läraren eller tavlan samtidigt som du lyssnar; på så vis använder du både syn och hörsel vilket gör att informationen har lättare för att fastna i hjärnan. Dessutom blir skolan mycket roligare och lektionerna går snabbare! Fråga, tyck till och dra egna slutsatser. Koppla det du hör och ser på lektioner till något av dina intressen; jämför, leta efter likheter och skillnader. Det kan verka konstigt, men får dig att minnas mycket bättre och gör lärandet roligare. TA ANTECKNINGAR När du förutom att lyssna och titta också tar anteckningar sätter du ännu en del av hjärnan i arbete, något som ytterligare gör det lättare för dig att lära och komma ihåg. Fast det är viktigt att du tar anteckningar på rätt sätt och inte bara skriver utan att tänka. Självklart ska du anteckna på ett sätt som känns rätt för dig, men för att du ska få så bra resultat som möjligt ska du tänka på: Antecknandet får inte ta så mycket fokus så det tvingar dig att titta ner i anteckningsblocket hela lektionen. Anteckningarna ska hjälpa dig att komma ihåg lektionen senare, läraren och tavlan är viktigast under lektionstid. Hur anteckningarna ser ut spelar ingen roll. Det viktiga är att du förstår dem och att de hjälper dig minnas vad läraren berättade under lektionen. Rita bilder, skriv enstaka ord, förkortningar eller gör tabeller. Dessutom är det vanligt att läraren tar upp information som inte finns med i boken. Det kan vara en aktuell nyhet som kan kopplas till det ni pratar om eller egna tankar och idéer som inte finns med i boken ni använder. Vissa lärare sorterar bort fakta de tycker är onödiga i boken och bara pratar om det viktigaste, vilket gör att du vet vad du ska lägga ner tid på inför provet eller uppsatsen. Ställ frågor! Som elev ska du alltid komma ihåg att du är den viktigaste personen i klassrummet tillsammans med dina klasskamrater. Läraren är där för din skull för att hjälpa dig förstå. Ställ frågor till läraren, klasskompisar eller andra elever om du vill ha något förklarat. Du ska alltid fråga när du vill ha mer information om ett ämne eller om du vill få det förklarat på något annat sätt. Alla lärare uppskattar elever som är entusiastiska, nyfikna och intresserade.

4 REPETERA Det första av den tid du spenderar hemma på att göra skolrelaterade saker ska gå åt till repetition. Detta gör att du inte kommer behöva råplugga den kunskap du bär hem i hjärnan efter en skoldag en vecka senare eller inför prov och därmed får dig att spara mycket tid. Kolla igenom dina anteckningar från dagen eller sidorna i boken efter det att du har tagit en paus när du kommit hem. Repetitionen ska ta minuter och gör att du sprider ut plugget så du ska slippa sitta långt in på kvällarna dagarna innan provet. Ifall det är svårt för dig att sätta dig ner repetera varje dag, välj att titta igenom anteckningarna för dagens jobbigaste lektion. Du kan också välja att repetera speciella ämnen på vissa dagar t.ex. engelska på måndagar och fysik på torsdagar. TA PAUS! Ett vanligt fel är att sitta för länge framför böckerna utan paus. Det är mycket bättre att plugga fokuserat i 45 minuter och ta 15 minuters paus än att göra det halvdant i 3 timmar. När du tar paus är det viktigt att du rör på dig, tar något att äta och dricka och tänker på något annat. I början känns pauserna som slöseri med tid, men så är det inte. De tillåter din hjärna att ladda om och börja läsa mer koncentrerat och intensivt än du annars hade gjort. Se dina pauser som en belöning för pluggandet och belöna dig själv med något (t.ex. snacks) när du lyckats sitta fokuserad i 45 minuter. EN SAK I TAGET. För att kunna plugga fokuserat gäller det att veta exakt vad man ska göra. Skriv ner på en lapp vad du ska hinna göra under nästa studiepass, det kan vara t.ex. lösa ett antal uppgifter, skriva ett par stycken eller läsa några sidor. Ditt mål kommer hjälpa dig att veta hur intensivt du behöver arbeta och därför också hjälpa dig att behålla koncentrationen. Efter ett tag kommer du att lära dig hur länge du kan förbli fokuserad; använd den kunskapen för att sätta rimliga mål som du kan uppfylla. TID & PLATS För att du ska kunna studera effektivt behöver du en lugn och avslappnad miljö utan distraherande föremål. Hitta en plats där du bara pluggar och där du stänger av mobiltelefonen för att inte bli störd. Din hjärna kommer att förknippa platsen med att studera vilket gör att du utan problem kommer att kunna koncentrera dig på det du ska göra. Inte endast platsen du pluggar på spelar roll. Även din alldeles egna studieplats tappar sin funktion om du sitter mitt i natten och läser. För en bra inlärningsförmåga krävs det att du är pigg och uppmärksam. Om du tränar ska du läsa läxorna efter träningen om det är möjligt (om du inte tränar sent på kvällen). Det är lättare att lära sig om du har en god kondition.

5 INFÖR PROV, TA REDA PÅ VAD DU BEHÖVER KUNNA Det första du behöver göra innan du börjar läsa inför ett prov är att skaffa dig en översikt över vad du behöver kunna. När du har en översikt kan du väldigt lätt se hur mycket det är och lägga upp en planering därefter. För att skaffa dig en bra översikt över provinnehållet finns det tre bra metoder: Punktlista Mindmap Tidslinje När du sen väl börjar plugga kan du titta på provinnehållet och bocka av varje avsnitt du klarat av eller ringa in det om det är någonting du behöver titta mer på. GÖR EN PROVPLAN, När du fått en uppfattning om innehållets mängd gäller det att dela upp det så att du hinner lära dig allt innan provet. För att du ska lyckas på bästa sätt ska du vara klar med allt innehåll två dagar innan ett delprov och tre dagar innan ett slutprov så du hinner repetera. När du gör din planering ska du tänka på: Antalet lektioner ni har kvar innan provet. Dela upp det du ska lära dig så du hinner bli klar två eller tre dagar innan ditt prov så du hinner repetera. Gör en detaljerad planering med vilka sidor som ska läsas och vilka uppgifter som ska göras. Det viktigaste med din planering är att den följs. Det är ingen idé att göra en omöjlig planering som du inte kommer följa. Känner du att det inte finns tillräckligt med tid så försök att lägga ner mest tid på det du har svårt för. KOLLA VAD DU KAN När du har pluggat till ditt prov är det viktigt att veta hur mycket du verkligen kan. Förhör dig själv eller ta hjälp av en förälder, syskon eller kompis. Du kan till exempel repetera med eller förhöra en kompis på Skype eller be en i familjen att göra ett övningsprov åt dig på det här sättet får du reda på vad du kan och vad du behöver plugga mer på! I vissa ämnen som t.ex. historia och religion kan du göra ett eget prov efter att ha pluggat. Genom att göra detta plockar du fram allt du tror är viktigast och ser till att du lär dig det. Om det inte är ditt första prov med en lärare så tänk efter hur han eller hon brukar utforma sina prov eller frågor och förutse så gott du kan genom att ta med liknande frågor i ditt eget prov. Det är först när du kan förklara med egna ord och ge egna exempel som du har förstått ordentligt!

1. Sätt upp mål och ha något roligt som morot delmål

1. Sätt upp mål och ha något roligt som morot delmål Studieteknik Studieteknik innebär hur man studerar och ska underlätta studierna. Målet är att lära sig så mycket som möjligt under den planerade tiden. Man blir effektiv, får kontroll och slipper stress!

Läs mer

Hur optimerar jag min inlärning?

Hur optimerar jag min inlärning? Hur optimerar jag min inlärning? Tips från en gymnasieelev 1. Inledning Alla är inte genier som kan gå till skolan utan att göra någonting, för att sedan på prov prestera på topp. Det är många ungdomar

Läs mer

Medan Aktiv inlärning

Medan Aktiv inlärning Studieteknik Mål Överblick Före Förbered för studier Planera Delta i undervisningen Medan Aktiv inlärning Lyssna och anteckna Tänk aktivt Kunskap och förståelse Efteråt Behållning av studierna Aktivera

Läs mer

/////// // ///////// / // /

/////// // ///////// / // / Utvärdering matematikämnet hösten 2010 Dessa grupper är inskrivna: Åk 7 Petra & Malins grupp Åk 8 Malins grupp Åk 9 Petras grupp Åk 7 Jörgens grupp Åk 8 Jonas & Petras grupp Åk 9 Jonas grupp Åk 7 Evas

Läs mer

V.A.T lärstilstest och studieteknik

V.A.T lärstilstest och studieteknik Namn Mål och syfte V.A.T lärstilstest och studieteknik o Ökad motivation till skolarbete. o Ökad självinsikt o Ökad kunskap om studieteknik o Ökad insikt om egna behov för bäst lärande. Förslag till ämne

Läs mer

Studieteknik Språkhandledningen. Britt Klintenberg

Studieteknik Språkhandledningen. Britt Klintenberg Studieteknik Språkhandledningen Britt Klintenberg britt.klintenberg@gu.se 1 Öppna föreläsningar Torsdagar 16.15 17.45 i C362 3/10 Akademiskt skrivande 1 10/10 Oral Presentation 17/10 Akademiskt skrivande

Läs mer

hur du studerar mera på mindre tid

hur du studerar mera på mindre tid hur du studerar mera på mindre tid inledning Alla som går i skolan har en chans att bli precis vad de vill. Du kanske inte ser det nu men du har fått en fantastisk möjlighet som många bara drömmer

Läs mer

Studieteknik. Britt Klintenberg britt.klintenberg@gu.se. språkhandledare Humanisten

Studieteknik. Britt Klintenberg britt.klintenberg@gu.se. språkhandledare Humanisten Studieteknik Britt Klintenberg britt.klintenberg@gu.se språkhandledare Humanisten 1 Vad är språkhandledning? Studieteknik Akademiskt skrivande Muntliga presentationer engelska eller svenska 2 Hur? Individuell

Läs mer

B. Vad skulle man göra för att vara bättre förberedd inför en lektion i det här ämnet?

B. Vad skulle man göra för att vara bättre förberedd inför en lektion i det här ämnet? Studieteknik STUDIEHANDLEDNING Syftet med dessa övningar är att eleverna själva ska fördjupa sig i olika aspekter som kan förbättra deras egen inlärning. arna görs med fördel i grupp eller parvis, och

Läs mer

Studieteknik. Jan Larsson.

Studieteknik. Jan Larsson. Studieteknik Jan Larsson jan.larsson@monsteras.se Studieteknik Varför? När? Hur? Studieteknik Varför? Målet med mina studier Om du inte vet vart du ska, spelar det ingen roll hur fort du springer Studieteknik

Läs mer

Du ska sträva efter att din dag ser ut så här.

Du ska sträva efter att din dag ser ut så här. I det här häftet finns många olika tips och idéer om hur du kan förbättra dina möjligheter att klara dina studier på ett bra sätt. Se det här som en samling där du kan plocka delar av allt passar inte

Läs mer

HÖJ DINA SO- BETYG! Allmänna tips

HÖJ DINA SO- BETYG! Allmänna tips HÖJ DINA SO- BETYG! Allmänna tips Det finns flera saker du kan göra både i klassrummet och utanför klassrummet som gör att du kommer få enklare att höja dina betyg, både i SO och i andra ämnen. 1. Läs

Läs mer

Ju tidigare du som elev lär dig ett bra sätt att lära dig desto lättare har du det i fortsättningen av din skolgång och även efter det.

Ju tidigare du som elev lär dig ett bra sätt att lära dig desto lättare har du det i fortsättningen av din skolgång och även efter det. TIPS OCH INFORMATION OM INLÄRNING vad skall du tänka på för att lättare lära dig bättre Till dig som förälder: Att lära sig är inte alltid så lätt. Som förälder bör du göra ditt bästa genom att stöda och

Läs mer

Guide Studieteknik. Tips för lättare studier!

Guide Studieteknik. Tips för lättare studier! Guide Studieteknik Tips för lättare studier! 1 Läs- och anteckningsteknik Att läsa och att anteckna Det finns goda skäl till att göra anteckningar när du läser en text, lyssnar på en föreläsning, förbereder

Läs mer

Studieteknik. Britt Klintenberg Dagens föreläsning läggs upp i GUL på vår hemsida.

Studieteknik. Britt Klintenberg Dagens föreläsning läggs upp i GUL på vår hemsida. Studieteknik Britt Klintenberg britt.klintenberg@gu.se Dagens föreläsning läggs upp i GUL på vår hemsida http://www.ufn.gu.se/ask eller googla språkhandledning GU Välj Humanistiska fakulteten 1 Öppna föreläsningar

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina!

Du är klok som en bok, Lina! Du är klok som en bok, Lina! Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen, men på

Läs mer

Försvara en vän. 6-8 elever 90 min SFT

Försvara en vän. 6-8 elever 90 min SFT Försvara en vän Syfte med lektionen Förberedelser 6-8 elever 90 min SFT Att försvara en vän kan kräva både mod och tydlighet. Här blir eleverna medvetna om i vilka situationer de kan stötta och hjälpa

Läs mer

Studieteknik. Britt Klintenberg Dagens föreläsning läggs upp i GUL på vår hemsida

Studieteknik. Britt Klintenberg Dagens föreläsning läggs upp i GUL på vår hemsida Studieteknik Britt Klintenberg britt.klintenberg@gu.se Dagens föreläsning läggs upp i GUL på vår hemsida http://uf.gu.se/ask/student/oppna-forelasningar 1 Öppna föreläsningar Torsdagar 16.15 17.45 i sal

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina!

Du är klok som en bok, Lina! Du är klok som en bok, Lina! Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen, men på

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen,

Läs mer

En resurs för att utveckla studenters språkfärdigheter. Språkverkstaden

En resurs för att utveckla studenters språkfärdigheter. Språkverkstaden En resurs för att utveckla studenters språkfärdigheter Språkverkstaden Lokaler och tidsbokning Engelska parken Humanistiskt centrum Thunbergsvägen 3 L Rådgivning i svenska och engelska Boka tid sprakverkstaden@kvk.uu.se

Läs mer

Studieteknik. Britt Klintenberg Dagens föreläsning hittar du på Språkhandledningens hemsida

Studieteknik. Britt Klintenberg Dagens föreläsning hittar du på Språkhandledningens hemsida Studieteknik Britt Klintenberg britt.klintenberg@gu.se Dagens föreläsning hittar du på Språkhandledningens hemsida http://www.utbildning.gu.se/student/ sprakhandledning/handelshogskolan/ 1 Öppna föreläsningar

Läs mer

Språkhandledning på Humanisten

Språkhandledning på Humanisten Språkhandledning på Humanisten Britt Klintenberg Joakim Jahlmar 2011-01-26, Göteborgs universitet Vad? Texter Muntliga presentationer Studieteknik 1 För vem? Alla studenter på fakulteten är välkomna Grund-

Läs mer

ÖVA UPP DIN INLÄRNINGSFÖRMÅGA

ÖVA UPP DIN INLÄRNINGSFÖRMÅGA ÖVA UPP DIN INLÄRNINGSFÖRMÅGA Riitta Aikkola Vasa yrkeshögskola 1 ÖVA UPP DIN INLÄRNINGSFÖRMÅGA Inlärning är en förmåga och det går att öva upp sin förmåga att lära sig. Alla har möjlighet att utveckla

Läs mer

STUDIETEKNIK. Carl Engvall Dagens föreläsning läggs upp på vår hemsida:

STUDIETEKNIK. Carl Engvall Dagens föreläsning läggs upp på vår hemsida: STUDIETEKNIK Carl Engvall carl.engvall@svenska.gu.se Dagens föreläsning läggs upp på vår hemsida: http://uf.gu.se/ask/student/oppna-forelasningar Öppna föreläsningar i vår Onsdagar 16.15 17.45 2/3 Akademiskt

Läs mer

Tidshantering. Effektiva studievanor och aktivt lärande

Tidshantering. Effektiva studievanor och aktivt lärande Tidshantering Effektiva studievanor och aktivt lärande Effektiva studier/aktivt lärande Planering Terminsplanering Läsperiodplanering Veckoplanering Att göra-listor Resurser 50 h/vecka = 25 h/kurs Tidshantering

Läs mer

om läxor, betyg och stress

om läxor, betyg och stress 2 126 KP-läsare om läxor, betyg och stress l Mer än hälften av KP-läsarna behöver hjälp av en vuxen hemma för att kunna göra läxorna. l De flesta tycker att det är bra med betyg från 6:an. l Många har

Läs mer

Vältalaren PROVLEKTION: BLI EN BÄTTRE LYSSNARE

Vältalaren PROVLEKTION: BLI EN BÄTTRE LYSSNARE Vältalaren Vältalaren är en handbok i den retoriska arbetsprocessen: hur man finner övertygande stoff och argument, hur man ger struktur och språklig dräkt åt sitt budskap och hur man memorerar och framför

Läs mer

PLUGGKODEN LÄRSTRATEGIER FÖR HÖGSTADIET AV: IDA ENGSTRÖM KLEINAS

PLUGGKODEN LÄRSTRATEGIER FÖR HÖGSTADIET AV: IDA ENGSTRÖM KLEINAS PLUGGKODEN LÄRSTRATEGIER FÖR HÖGSTADIET AV: IDA ENGSTRÖM KLEINAS 1 INNEHÅLL LÄRSTRATEGIER... 3 LÄSA OCH FÖRSTÅ... 3 FÖRE LÄSNING... 3 UNDER LÄSNING... 3 EFTER LÄSNING... 3 DET FINNS OLIKA TYPER AV LÄSNING:...

Läs mer

Hur kan du studera effektivt? Studieteknik

Hur kan du studera effektivt? Studieteknik Hur kan du studera effektivt? Studieteknik En resurs för att utveckla studenters språkfärdigheter Språkverkstaden Lokaler och tidsbokning Engelska parken Humanistiskt centrum Thunbergsvägen 3 L Rådgivning

Läs mer

Vad tycker du om kursen som helhet? 1 - Mycket dålig 0 0% 2 1 2% 3 0 0% % 5 - Mycket bra 25 57%

Vad tycker du om kursen som helhet? 1 - Mycket dålig 0 0% 2 1 2% 3 0 0% % 5 - Mycket bra 25 57% 44 svar Sammanfattning Se hela svar Hur stor andel av undervisningen har du deltagit i? Ingen undervisning All undervisning 1 - Ingen undervisning 0 0% 2 0 0% 4 0 0% 5 1 2% 6 0 0% 7 3 7% 8 1 2% 9 20 45%

Läs mer

Såhär vill jag ha det i skolan

Såhär vill jag ha det i skolan Av leg. logopeder Ida Rosqvist & Julia Andersson Widgitsymboler Widgit Software/Hargdata 2017. Planera, organisera, genomföra och avsluta skolarbete Det är bra om mina föräldrar får veta läxor och annan

Läs mer

Om stresshantering & studieteknik -tekniker för att underlätta studierna. Studier och karriär Studenthälsan

Om stresshantering & studieteknik -tekniker för att underlätta studierna. Studier och karriär Studenthälsan Om stresshantering & studieteknik -tekniker för att underlätta studierna. Studier och karriär Studenthälsan AGENDA Första tiden på högskolan Stress och tekniker att möta stressen Studieplanering Lästeknik

Läs mer

ut arbetet över hela kvällen. Ett barn behöver också totalt ledig tid under kvällen, då allt arbete

ut arbetet över hela kvällen. Ett barn behöver också totalt ledig tid under kvällen, då allt arbete LÄXOR OCH INLÄRNING Läxorna är en viktig del av skolarbetet. Här har du som förälder en viktig roll i att hjälpa ditt barn att skapa goda rutiner. Målet är att ge barnet de verktyg som behövs för självständig

Läs mer

SLUTA SKJUTA UPP! - FÖRELÄSNING OM UPPSKJUTARBETEENDE OCH KONSTEN ATT SLUTA SKJUTA UPP

SLUTA SKJUTA UPP! - FÖRELÄSNING OM UPPSKJUTARBETEENDE OCH KONSTEN ATT SLUTA SKJUTA UPP SLUTA SKJUTA UPP! - FÖRELÄSNING OM UPPSKJUTARBETEENDE OCH KONSTEN ATT SLUTA SKJUTA UPP Olof Samuelsson Kurator Studenthälsan DAGENS AGENDA Vad är prokrastinering och varför skjuter vi upp? Uppskjutarbeteende

Läs mer

Ett namn på sina problem Omgivningen Förståelse för sig själv Möjlighet att få rätt stöd Tänka funktionshinder istället för lat, slarvig, en ökad tro

Ett namn på sina problem Omgivningen Förståelse för sig själv Möjlighet att få rätt stöd Tänka funktionshinder istället för lat, slarvig, en ökad tro Hade du känt mig hade du inte dömt mig Hade jag hjälpt dig hade du aldrig glömt mig Hade du ta t dig tid hade du kanske fattat Hade jag vågat hade vi kanske snackat Hade vi bara haft mer tid Hade jag kanske

Läs mer

Några tips för bättre betyg i skolan. SO med Robert

Några tips för bättre betyg i skolan. SO med Robert Några tips för bättre betyg i skolan SO med Robert Organisera Det första steget för att få bättre betyg och bli duktigare i skolan är att vara ORGANISERAD. Det är något som många underskattar. Man tänker

Läs mer

AD/HD självskattningsskala för flickor

AD/HD självskattningsskala för flickor AD/HD självskattningsskala för flickor Använd för varje påstående någon av siffrorna nedan för att visa hur väl den känslan eller det beteendet stämmer in på dig. 0 = det är inte alls som jag; det händer

Läs mer

Förbättra din studieteknik med Matematik 5000! 12 praktiska tips!

Förbättra din studieteknik med Matematik 5000! 12 praktiska tips! Förbättra din studieteknik med Matematik 5000! 12 praktiska tips! ik Hej! Det är jag som är Daniel Nilsson. Jag är utbildad matematik- och historielärare och även speciallärare med inriktning mot matematik.

Läs mer

SLUTA SKJUTA UPP! - FÖRELÄSNING OM UPPSKJUTARBETEENDE OCH KONSTEN ATT SLUTA SKJUTA UPP

SLUTA SKJUTA UPP! - FÖRELÄSNING OM UPPSKJUTARBETEENDE OCH KONSTEN ATT SLUTA SKJUTA UPP SLUTA SKJUTA UPP! - FÖRELÄSNING OM UPPSKJUTARBETEENDE OCH KONSTEN ATT SLUTA SKJUTA UPP Karolina Källoff karolina.kalloff@mah.se Studenthälsan DAGENS AGENDA Vad är prokrastinering och varför skjuter vi

Läs mer

K Hur ser de t ut för dig?

K Hur ser de t ut för dig? Behandlingsguide K Hur ser de t ut för dig? arbetsbl ad (Kryssa för det som stämmer för dig) 1. Är du stressad eller orolig? Jag kan inte tänka klart ( Jag glömmer saker ( Jag har svårt att fokusera (

Läs mer

Studieteknik. Kristina Schött Studie- och språkverkstaden

Studieteknik. Kristina Schött Studie- och språkverkstaden Studieteknik Kristina Schött Studie- och språkverkstaden Studie- och språkverkstaden Hjälper dig att förbättra ditt akademiska skrivande och din studieteknik genom handledning seminarier föreläsningar.

Läs mer

Manus: Tredje bildspelet handlar om kroppen och rörelse. Alla vet säkert att det är bra för våra kroppar att få röra på sig.

Manus: Tredje bildspelet handlar om kroppen och rörelse. Alla vet säkert att det är bra för våra kroppar att få röra på sig. Pedagogens manus till BILDSPEL 3 KROPPEN OCH RÖRELSE 1. Manus: Tredje bildspelet handlar om kroppen och rörelse. Alla vet säkert att det är bra för våra kroppar att få röra på sig. 2. Manus: Från 12 års

Läs mer

Välkommen till Workshop i Studieteknik!

Välkommen till Workshop i Studieteknik! Välkommen till Workshop i Studieteknik! 2-delat uppdrag: Rent konkret det du gör när du studerar, alltså lär dig något! Men, också allt runt omkring som påverkar! Innan vi börjar ska du få göra två korta

Läs mer

Först vill vi förklara några ord och förkortningar. i broschyren: impulsiv för en del personer kan det vara som att

Först vill vi förklara några ord och förkortningar. i broschyren: impulsiv för en del personer kan det vara som att Hej! Du som har fått den här broschyren har antagligen ett syskon som har ADHD eller så känner du någon annan som har det. Vi har tagit fram den här broschyren för att vi vet att det inte alltid är så

Läs mer

Konsten att bli smart

Konsten att bli smart Konsten att bli smart Upplägg Intelligens vad är det? Hur vill jag ha det när jag pluggar? Stress Planera bra och bli mer effektiv Minnet vårt viktigaste redskap Informationssökning källkritik Frågor Olika

Läs mer

SÖMN, VILA OCH ÅTERHÄMTNING I SKOLAN

SÖMN, VILA OCH ÅTERHÄMTNING I SKOLAN SÖMN, VILA OCH ÅTERHÄMTNING I SKOLAN Till dig som arbetar i skolan med barn i årskurs F-5! Här kommer tips och idéer för en hälsovecka om sömn, vila och återhämtning. Vi hoppas att Ni under denna vecka

Läs mer

Stress och Sömn. Kortvarig stress kan därför verka positivt vid vissa tillfällen.

Stress och Sömn. Kortvarig stress kan därför verka positivt vid vissa tillfällen. Stress och Sömn Stress När man talar om stress menar man ibland en känsla av att man har för mycket att göra och för lite tid att göra det på. Man får inte tiden att räcka till för allt som ska göras i

Läs mer

Behandlingsguide Sov gott!

Behandlingsguide Sov gott! Behandlingsguide Sov gott! V älkommen till Primärvårdens gruppbehandling för sömnproblem! Denna behandling utgår från KBT kognitiv beteendeterapi, som är en behandlingsform som visat sig vara en effektiv

Läs mer

Ha rätt sorts belöning. Åtta tips för bästa sätt hur du tränar din hund. Grunden till all träning:

Ha rätt sorts belöning. Åtta tips för bästa sätt hur du tränar din hund. Grunden till all träning: Åtta tips för bästa sätt hur du tränar din hund Grunden till all träning: Gör det lätt för hunden! Börja alltid på en nivå som är enkel för hunden och bygg på svårigheterna. På det sättet tycker hunden

Läs mer

Mat/näring Uppdrag 1

Mat/näring Uppdrag 1 Mat/näring Uppdrag 1 Ät minst tre saker under dagen som är bra för hjärnan. Tips: o Rågbröd o Gröt o Müsli o Fisk o Skaldjur o Kaffe o Färgrann frukt o Vinbär o Nässlor o Grönkål o Jordgubbar o Spenat

Läs mer

Studieteknik. Jobba smartare - inte hårdare. Alma Osmanovic alma.osmanovic@arbetslivssupport.se 070-415 25 42

Studieteknik. Jobba smartare - inte hårdare. Alma Osmanovic alma.osmanovic@arbetslivssupport.se 070-415 25 42 Studieteknik Jobba smartare - inte hårdare Alma Osmanovic alma.osmanovic@arbetslivssupport.se 070-415 25 42 INNEHÅLLSFÖRTECKNING STUDIETEKNIK... 3 Introduktion... 3 Studievanor... 3 Lärstilar... 5 Lästeknik...

Läs mer

Definition av svarsalternativ i Barn-ULF

Definition av svarsalternativ i Barn-ULF STATISTISKA CENTRALBYRÅN 2011-06-09 1(29) Definition av svarsalternativ i Barn-ULF I nedanstående tabeller visas hur svaren på de olika frågorna i undersökningen av barns levnadsförhållanden har grupperats

Läs mer

Vi vill veta vad du tycker om skolan

Vi vill veta vad du tycker om skolan Vi vill veta vad du tycker om skolan 1 Hjälp oss att läsa dina svar med vår maskin Dina svar kommer att läsas med hjälp av en maskin. För att det ska fungera ber vi dig att tänka på följande när du svarar:

Läs mer

10 övningar i studieteknik

10 övningar i studieteknik 10 övningar i studieteknik Henrik Svensson 2008-08-12 Denna text är hämtad från: http://www.henriksvensson.info.se Den här övningen försöker visa vikten av att ta det lugnt. Uppgifterna nedan kan verka

Läs mer

2. Hur tycker du att stämningen i sjuan i stort har förändrats under året glädje, trygghet, gemenskap och kommunikation?

2. Hur tycker du att stämningen i sjuan i stort har förändrats under året glädje, trygghet, gemenskap och kommunikation? 1. Hur tycker du att det har varit att gå i sjuan som helhet? Gör ett omdöme som handlar om rolighetsgraden (hur kul det har varit) och ett omdöme som handlar om hur du upplever ditt lärande (hur mycket

Läs mer

Motivation och lärande

Motivation och lärande Motivation och lärande Marina Bergman MKL-dagarna, 8 oktober 2015 Pass 2-14.45 15.45 Lokal C103 Marina Bergman Mälardalens högskola sen 2002 Beteendevetare Startåret Studieteknik (6000 st) Karriärvägledning

Läs mer

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5 Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5 Hur mår du? Anledningen till att vi gör den här undersökningen är att vi vill få kunskap om ungas hälsa och levnadsvanor. Alla elever i årskurserna 5,

Läs mer

Att be om hjälp. 6-8 elever 90 min SF

Att be om hjälp. 6-8 elever 90 min SF Att be om hjälp Syfte med lektionen Förberedelser 6-8 elever 90 min SF Syftet är att medvetandegöra att alla människor behöver hjälp ibland både i stort och i smått och förstå vinsterna med att be om hjälp.

Läs mer

Vågar du ifrågasätta din studieteknik?

Vågar du ifrågasätta din studieteknik? Vågar du ifrågasätta din studieteknik? SKJUTA-UPP-SJUKAN Jag gör det sen Boken är alldeles för svår Jag kommer att glömma om jag börjar nu Min tid är för dyrbar för sånt här skräp Jag har gott om tid

Läs mer

Lektion nr 5 Bra för mig bra för miljön

Lektion nr 5 Bra för mig bra för miljön Lektion nr 5 Bra för mig bra för miljön Copyright ICA AB 2011. 5 om dan gör kroppen glad Intervjua kompisen, skolsköterskan, personalen i matsalen, vaktmästaren, en annan lärare, syskon, föräldrar, idrottstränare

Läs mer

Sluta skjuta upp - om uppskjutandebeteende och studieteknik. Carina Bäckström & Olof Samuelsson Studentcentrum

Sluta skjuta upp - om uppskjutandebeteende och studieteknik. Carina Bäckström & Olof Samuelsson Studentcentrum Sluta skjuta upp - om uppskjutandebeteende och studieteknik Carina Bäckström & Olof Samuelsson Studentcentrum Plugga, slappa, leva - om studieteknik och stresshantering Carina Bäckström & Olof Samuelsson

Läs mer

Sluta skjuta upp - om uppskjutandebeteende och studieteknik. Carina Bäckström & Olof Samuelsson Studentcentrum

Sluta skjuta upp - om uppskjutandebeteende och studieteknik. Carina Bäckström & Olof Samuelsson Studentcentrum Sluta skjuta upp - om uppskjutandebeteende och studieteknik Carina Bäckström & Olof Samuelsson Studentcentrum Agenda Att vara ny Hur gör du? Om stress Uppskjutaren/ Perfektionisten Studieplanering/ studieteknik

Läs mer

Kompis med kroppen. 5. Bra för mig bra för miljön

Kompis med kroppen. 5. Bra för mig bra för miljön Kompis med kroppen 5. Bra för mig bra för miljön 5 om dan gör kroppen glad Intervjua kompisen, skolsköterskan, föräldern, syskon, tränare eller någon annan du känner om varför de tycker att man ska äta

Läs mer

SLUTA SKJUTA UPP BÖRJA PLUGGA!

SLUTA SKJUTA UPP BÖRJA PLUGGA! SLUTA SKJUTA UPP BÖRJA PLUGGA! OM UPPSKJUTARBETEENDE & ATT ÄNDRA SITT BETEENDE CHRISTINA JOHANSSON, STUDENTHÄLSAN W WW. HIS. SE / STUDENTHALSAN Bild 1 DAGS ATT BÖRJA H T T P S : / / W W W. Y O U T U B

Läs mer

SLUTA SKJUTA UPP OM UPPSKJUTARBETEENDE OCH KONSTEN ATT SLUTA SKJUTA UPP OLA OLEFELDT OLA.OLEFELDT@MAH.SE STUDENTHÄLSAN

SLUTA SKJUTA UPP OM UPPSKJUTARBETEENDE OCH KONSTEN ATT SLUTA SKJUTA UPP OLA OLEFELDT OLA.OLEFELDT@MAH.SE STUDENTHÄLSAN SLUTA SKJUTA UPP OM UPPSKJUTARBETEENDE OCH KONSTEN ATT SLUTA SKJUTA UPP OLA OLEFELDT OLA.OLEFELDT@MAH.SE STUDENTHÄLSAN DAGENS AGENDA Vad är prokrastinering och varför skjuter vi upp? Uppskjutarbeteende

Läs mer

1

1 www.supermamsen.com 1 Skolan ser: En elev som fungerar. Jobbar på. Har vänner. Det är inga problem i skolan! Hemmet ser: Ett barn som trotsar, inte orkar med Inte orkar träffa vänner... Inte orkar fritidsaktiviteter

Läs mer

Självskattning av mental trötthet

Självskattning av mental trötthet Självskattning av mental trötthet Namn: Datum: Arbetar du? Ja/Nej Ålder: Med det här formuläret vill vi ta reda på hur du mår. Vi är intresserade av ditt nuvarande tillstånd, d.v.s. ungefär hur du har

Läs mer

Pedagogens manus till BILDSPEL 3 Åk 8 KROPPEN OCH RÖRELSE

Pedagogens manus till BILDSPEL 3 Åk 8 KROPPEN OCH RÖRELSE Pedagogens manus till BILDSPEL 3 Åk 8 KROPPEN OCH RÖRELSE 1. 2. Manus: Det finns många olika typer av kroppslig träning. Idag går många unga på gym för ren muskelstyrketräning. Andra kanske tränar någon

Läs mer

Vi vill veta vad du tycker om skolan.

Vi vill veta vad du tycker om skolan. Vi vill veta vad du tycker om skolan. 1 Hjälp oss att läsa dina svar med vår maskin Dina svar kommer att läsas med hjälp av en maskin. För att det ska fungera ber vi dig att tänka på följande när du svarar:

Läs mer

Kroppsuppfattning. Bilder Fria associationer. Överblick helhet

Kroppsuppfattning. Bilder Fria associationer. Överblick helhet Lärandet Hjärnan Våra hjärnor är uppdelade i höger och vänster hjärnhalva som spelar olika men kompletterande roller. Den vänstra anses stå för förnuftet inom oss, den högra för känslan. Vänster hjärnhalva

Läs mer

KULEVA -hjälp Till hälsa och lärande

KULEVA -hjälp Till hälsa och lärande KULEVA -hjälp Till hälsa och lärande Högstadiet - sömn h8-1 BILD 1 -Joel sover gott Är det någon som känner sig trött idag? Hur många har sovit dåligt i natt? Vet ni hur många timmars sömn ni behöver i

Läs mer

Elevguide till studieteknik

Elevguide till studieteknik Elevguide till studieteknik Pär Leijonhufvud 2018-05-22 I denna guide kan du lära dig ett antal tekniker som tillsammans ger dig mer nytta av den tid du lägger på dina studier. Den är ett sammanfattande

Läs mer

ADHD/ADD & Autismspektrum tillstånd (AST)

ADHD/ADD & Autismspektrum tillstånd (AST) ADHD/ADD & Autismspektrum tillstånd (AST) Syndrom Sjukdom Sömn Separationer Sorg Stress Familje problem Depression Koncentrations svårigheter Övergrepp Mobbning Flykting problematik Relations Problem Förskola/skola

Läs mer

Elevguide till studieteknik

Elevguide till studieteknik Elevguide till studieteknik Pär Leijonhufvud, CC-BY-SA 2018 Fler kopior kan laddas ned från https://leijonhufvud.org/filer/studieteknik-elevguide. pdf I denna guide kan du lära dig ett antal tekniker som

Läs mer

LEKTIONSTIPS. Lektionstips 2:4. Skribenten vill antingen uttrycka en åsikt för att få andra att reagera, eller

LEKTIONSTIPS. Lektionstips 2:4. Skribenten vill antingen uttrycka en åsikt för att få andra att reagera, eller Lektionen är skriven av Theres Farcher lärare i svenska och svenska som andraspråk. Hon har kopplat lektionen till Svenska Direkt 7 grundbok och studiebok. Svenska Direkt är skriven av Cecilia Peña, Lisa

Läs mer

Att använda svenska 2

Att använda svenska 2 Att använda svenska 2 Att använda svenska 1-4 är ett undervisningsmaterial utformat för att hjälpa eleverna att nå gymnasiesärskolans mål i ämnet svenska. Uppgifterna är utformade för att läraren både

Läs mer

EXEKUTIVA FUNKTIONER - UTVECKLING, UTMANINGAR, RIMLIGA KRAV

EXEKUTIVA FUNKTIONER - UTVECKLING, UTMANINGAR, RIMLIGA KRAV EXEKUTIVA FUNKTIONER - UTVECKLING, UTMANINGAR, RIMLIGA KRAV Bea Stöckemann, specialpedagog (utarbetad i samverkan med Emma Edvinsson, leg. Psykolog). 18-10-19 Hur arbetar ni med NPF på er skolor? EXEKUTIVA

Läs mer

STUDIETEKNIK. Till eleven

STUDIETEKNIK. Till eleven STUDIETEKNIK Till eleven Tro på dig själv! För att du ska lyckas riktigt bra med dina studier, måste du tro på din egen förmåga. Försök tänka på något som du är bra på, för då stärker du ditt självförtroende

Läs mer

Studieteknik? Studieteknik 1 hp. Studievanor. Var-När-Hur. Mikael Carlsson Civilingenjör Informationsteknologi Studievägledare, Projektledare

Studieteknik? Studieteknik 1 hp. Studievanor. Var-När-Hur. Mikael Carlsson Civilingenjör Informationsteknologi Studievägledare, Projektledare Studieteknik 1 hp Studieteknik? Mikael Carlsson Civilingenjör Informationsteknologi Studievägledare, Projektledare Var-När-Hur Omfattning 1 hp Genomförande Seminarier och inlämningsuppgifter Mål finna

Läs mer

Dagens föreläsning kommer att finnas på. http://www.utbildning.gu.se/student/sprakhandle dning/handelshogskolan/

Dagens föreläsning kommer att finnas på. http://www.utbildning.gu.se/student/sprakhandle dning/handelshogskolan/ Studieteknik Britt Klintenberg britt.klintenberg@gu.se Dagens föreläsning kommer att finnas på http://www.utbildning.gu.se/student/sprakhandle dning/handelshogskolan/ Redan nu ligger förra terminens föreläsning

Läs mer

Allmän information från Moröskolan, läsåret

Allmän information från Moröskolan, läsåret Allmän information från Moröskolan, läsåret 2019 2020 Skolans hemsida www.skelleftea.se/moroskolan Här får du, under olika puffar, information om: Skolrådsprotokoll Utvecklingsplaner Plan mot kränkande

Läs mer

Till dig som har ett syskon med adhd eller add

Till dig som har ett syskon med adhd eller add Till dig som har ett syskon med adhd eller add Namn: Hej! Den här broschyren är skriven till dig som har ett syskon med adhd eller add. När det i broschyren bara står adhd så betyder det både adhd och

Läs mer

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5 2018 Hur mår du? Anledningen till att vi gör den här undersökningen är att vi vill få kunskap om ungas hälsa och levnadsvanor. Alla elever i årskurserna

Läs mer

Stöd för genomförandet

Stöd för genomförandet Till varje fråga anges ett syfte, utom i de fall där frågan är självförklarande. Utöver detta finner du exempel på hur ett resonemang kring ett alternativ kan se ut. Dessa exempel kan du använda som stöd

Läs mer

Studieteknik. Helén Johansson Språkhandledningen.

Studieteknik. Helén Johansson Språkhandledningen. Studieteknik Helén Johansson Språkhandledningen Strategier Planering Studiemiljö Inlärningsprocessen Lektioner/föreläsningar/seminarier Anteckningar Samarbete Lästekniker Överblick över arbetet Kursplanen/målen

Läs mer

OBS! Vik och riv försiktigt! TRENDS IN INTERNATIONAL MATHEMATICS AND SCIENCE STUDY. Elevenkät. Årskurs 4. TIMSS 2015 Skolverket Stockholm

OBS! Vik och riv försiktigt! TRENDS IN INTERNATIONAL MATHEMATICS AND SCIENCE STUDY. Elevenkät. Årskurs 4. TIMSS 2015 Skolverket Stockholm OBS! Vik och riv försiktigt! TRENDS IN INTERNATIONAL MATHEMATICS AND SCIENCE STUDY Elevenkät Årskurs 4 TIMSS 2015 Skolverket 106 20 Stockholm IEA, 2014 Instruktioner I det här häftet finns frågor om dig

Läs mer

ADHD är en förkortning av Attention Deficit Hyperactivity Disorder och huvudsymtomen är:

ADHD är en förkortning av Attention Deficit Hyperactivity Disorder och huvudsymtomen är: Ung med ADHD Det här faktabladet är skrivet till dig som är ung och har diagnosen ADHD. Har det hänt att någon har klagat på dig när du har haft svårt för att koncentrera dig? Förstod han eller hon inte

Läs mer

Att få ordning och ork för sin ekonomi

Att få ordning och ork för sin ekonomi Att få ordning och ork för sin ekonomi Vi har samlat några tips och idèer för att få bättre ordning och ork för viktiga papper och räkningar. På slutet finns det plats för att sammanfatta hur just du vill

Läs mer

När skrivs de första proven i studentexamen på dator?

När skrivs de första proven i studentexamen på dator? Enkäten skickades till en lärare/skola i Vi7 (olika ämnen), som bad en grupp ettor fylla i. Enkäten är alltså ett stickprov. Kicki Häggblom 2015 När skrivs de första proven i studentexamen på dator? Hösten

Läs mer

Att ha ordning och ork för sin ekonomi.

Att ha ordning och ork för sin ekonomi. Att ha ordning och ork för sin ekonomi. Vi har samlat några tips och idèer för att få bättre ordning och ork för viktiga papper och räkningar. På slutet finns det plats för att sammanfatta hur just du

Läs mer

POLICY KRING LÄXOR OCH ANNAT HEMARBETE

POLICY KRING LÄXOR OCH ANNAT HEMARBETE POLICY KRING LÄXOR OCH ANNAT HEMARBETE Värdet av läxläsning är ett omdiskuterat ämne. Det finns forskning som stöder läxläsning som metod för befästande av kunskaper, men också forskning som inte påvisar

Läs mer

Tre misstag som äter upp din tid och hur kan göra någonting åt dem

Tre misstag som äter upp din tid och hur kan göra någonting åt dem Tre misstag som äter upp din tid och hur kan göra någonting åt dem En rapport från PersonligEffektivitet.com Innehåll Inledning... 3 Misstag #1: Önskelistan... 4 Misstag #2: Parkinsons lag... 7 Misstag

Läs mer

STUDIETEKNIK EMMA CARLFJORD

STUDIETEKNIK EMMA CARLFJORD STUDIETEKNIK EMMA CARLFJORD Hur har du gjort tidigare? När? Var? Hur? Skillnaden att studera på högskolan och gymnasiet Mer text att läsa Särskilda krav på hur man ska lösa uppgiften Mer planering och

Läs mer

VERKSAMHETSRAPPORT LÄSÅRET 2010/2011

VERKSAMHETSRAPPORT LÄSÅRET 2010/2011 VERKSAMHETSRAPPORT LÄSÅRET 2010/2011 EN ALLMÄN ÅTERRAPPORT OM ALLA ELEVERS RESULTAT De har varit jättebra och de har lärt mig nya saker om ämnenoch jag har förbättrat mina betyg och jag har blivit bättre

Läs mer

Studieteknik för akademiska studier. Studieverkstaden vid Lunds universitet

Studieteknik för akademiska studier. Studieverkstaden vid Lunds universitet Studieteknik för akademiska studier Studieverkstaden vid Lunds universitet Studieverkstaden vad gör vi? Handledning, föreläsningar och skrivkvällar Studieteknik Akademisk text Den akademiska skrivprocessen

Läs mer

Studieteknik. SITRA-modellen

Studieteknik. SITRA-modellen Studieteknik SITRA-modellen Grundas i forskning SITRA-modellen är en teknik grundad i vetenskaplig forskning. Håkan Fleischer fil dr i pedagogik. Gjord för studier på högskola/universitet. Men jag anpassar

Läs mer

STRATEGIER VID OLIKA KOGNITIVA NEDSÄTTNINGAR. Ann-Berit Werner, Leg. Psykolog Kristina Darfeldt, Leg. psykolog, specialist i klinisk psykologi

STRATEGIER VID OLIKA KOGNITIVA NEDSÄTTNINGAR. Ann-Berit Werner, Leg. Psykolog Kristina Darfeldt, Leg. psykolog, specialist i klinisk psykologi STRATEGIER VID OLIKA KOGNITIVA NEDSÄTTNINGAR Ann-Berit Werner, Leg. Psykolog Kristina Darfeldt, Leg. psykolog, specialist i klinisk psykologi Kognitiva svårigheter - energikrävande Planering Tidsuppfattning

Läs mer

Studieguide Hej skolan!

Studieguide Hej skolan! Linn Jonsson Linus Torgeby Clara Vennman Studieguide Hej skolan! Innehåll Till ledaren 3 Studiecirkelns upplägg 3 Träff 1: Lära känna varandra och din skoltid 4 Träff 2: Föräldrarollen: Läxor, språk och

Läs mer

Positiv Ridning Systemet Negativ eller positiv? Av Henrik Johansen

Positiv Ridning Systemet Negativ eller positiv? Av Henrik Johansen Positiv Ridning Systemet Negativ eller positiv? Av Henrik Johansen Man ska vara positiv för att skapa något gott. Ryttare är mycket känslosamma med hänsyn till resultatet. Går ridningen inte bra, faller

Läs mer