SKRIFTLIG UTVÄRDERINGSRAPPORT Förskolorna i Örkelljunga Kommun

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SKRIFTLIG UTVÄRDERINGSRAPPORT 121031 Förskolorna i Örkelljunga Kommun"

Transkript

1 SKRIFTLIG UTVÄRDERINGSRAPPORT Förskolorna i Örkelljunga Kommun Inledning Under första delen av hösten har förskolorna valt att utvärdera : Barns ansvar och inflytande Matematik I detta dokumentet ser ni en sammanställning av de olika förskolornas utvärdering. Sammanfattningsvis ser vi, att barnen på de förskolor som utvärderat barns ansvar och inflytande, har visat en ökad förståelse för vikten av gemensamma regler och att i vardagen leva upp till dem. De har också utvecklat en större förmåga att respektera andras önskemål. Barnen på de förskolor som utvärderat matematikmålet, har utvecklat en ökad förståelse för bl.a. de olika matematiska begreppen störst, minst och mellan. De har även lärt sig sortera och kategorisera, men även känna igen mönster och de olika geometriska formerna i vardagen.

2 UTVÄRDERING Förskola: Skogsbrynet Avdelning: Regnbågen och Regndroppen MÅL/TEMA/PROJEKT Vid terminens start lyssnar vi av barnens behov, intresse och tankar för att forma verksamheten. PROCESS: Detta ser vi har hänt med barnen: Barnen väljer själva vad de vill leka med. De uppskattar rörliga lekar. Vi upplever att barnen genom sina egna val funnit ro i sina lekar. ÅTGÄRDER OCH INSATSER: Detta har vi gjort Så här har det gått Vi erbjuder en bra "lekmiljö". Genom att var lyhörda för barnens önskningar leder detta till att de är aktiva och sysselsatta. Vi har lyssnat på barnen och tittat efter vad de har för intresse. Vi har skapat olika stationer där barnen kan välja vad de vill göra utifrån sina intresse. MÅLUPPFYLLELSE: Så här långt har vi nått Vi ser att barnen just nu uppskattar att pussla. Det är också mycket doktorslek och övriga rollekar. Vi ser att barnen är sysselsätta med något som intresserar dem och att de kan stanna kvar en längre stund i aktiviteten. UTVÄRDERING: Dessa utvärderingsmetoder har vi använt Vi har observerat barnen i deras aktiviteter. Genom att använda ett observationsschema ser vi deras val av aktiviteter. Vi har tittat efter vilka intresse barnen har, vi har även intervjuat en del av barnen.

3 UTVECKLING: Så här arbetar vi vidare för att nå full måluppfyllelse Vi ska göra ytterligare ett observationsschema, för utevistelsen och aktiviteterna där. Vi fortsätter att lyssna på barnen och ta tillvara på deras intresse och på så vis skapa bra miljöer för barnen lek och utveckling.

4 UTVÄRDERING Förskola: Rapphönan MÅL/TEMA/PROJEKT Avdelning: Myran, Nyckelpigan och Humlan Under läsåret 12/13 utvecklas barnens förmåga att använda matematiken i vardagen. PROCESS: Detta ser vi har hänt med barnen: Barnen börjar hitta lösningar på problem med hjälp av oss vuxna. Barnen har ökat sin förståelse för matematik. De har utvecklat sin förmåga till problemlösningar. De är nyfikna och gör upptäckter i vardagen. Barnen frågar och diskuterar både med varandra och vuxna. Intresset för mattehyllan är stort, man kan se att de tänker efter först när de arbetar med materialet. Barnen har ökat sin förståelse för antal, mängder, talbegrepp samt läges- och riktningsord. ÅTGÄRDER OCH INSATSER: Detta har vi gjort Så här har det gått Vi har jobbat med att benämna de matematiska begreppen. Vi har sorterat leksaker. Vi sätter ord på när barnen försöker lösa problem och hjälper dem att komma vidare. Formtavlor med barnens hus och familj av cirklar, kvadrater, rektanglar, trianglar. Måttband i barnens längd till att jämföra med annat och andra. Kims lek med logiska block. Barnen har gjort former med sina egna kroppar som vi fotograferat och hängt i hallen. Mattespel på datorer och ipad. Form och lägeslekar. Ökat barnens intresse att själva upptäcka matematiken i vardagen. Inrättat en mattehylla där barnen kan välja olika aktiviteter. Den kan t.ex. välja parövning, kategorisering, läggspel med olika längder och geometriska figurer. Vi har även laddat ner matematiska spel på I-paden. Arbetat med läges- och riktningsord. Tränat antal, mängder, talbegrepp, samt mönsterläggning. MÅLUPPFYLLELSE: Så här långt har vi nått I vår nästan helst nya småbarnsgrupp (1-2 år) är processen igång. Barnen upptäcker och använder matematiska begrepp i vardagen tillsammans med varandra och vuxna. Upptäcker och urskiljer likheter och olikheter, sorterar och kategoriserar I leken använder de sig av läges- och riktningsord. Barnen samtalar om mängder, storlekar och former. Intresset för att lägga mönster har ökat.

5 I leken använder de sig av läges- och riktningsord. Barnen samtalar om mängder, storlekar och former. Intresset för att lägga mönster har ökat. UTVÄRDERING: Dessa utvärderingsmetoder har vi använt Avstämning vid veckoplanering Dokumenterat genom foto. Bevispärmen. Avstämning och utvärdering vid varje planeringstillfälle. Vi har kontinuerligt observerat och dokumenterat barnens lek, samtal och resonemang. Följer upp och diskuterar vid avdelningsplanering. UTVECKLING: Så här arbetar vi vidare för att nå full måluppfyllelse Vi fortsätter att benämna matematiska begrepp och efterhand sorterar vi och kategoriserar mer. Underhåller barnens intresse genom nya utmaningar. Arbeta vidare med läges- och riktningsord. Introducera hastighet, tid och avstånd i barnens fria lek utomhus.

6 UTVÄRDERING Matematik Förskola: Trollbacken Avdelning: Björnbäret och Hallonet MÅL/TEMA/PROJEKT Vårt mål är att barnen ska lära sig olika matematiska begrepp. PROCESS: Detta ser vi har hänt med barnen: En del av barnen är nyfikna och tycker det är spännande att räkna och se färger. Märks framförallt när man har max två tre barn som man sitter med. Barnen tycker de är roligt att duka och känner sig viktiga när de får hjälpa till. Barnen har blivit duktiga på att hålla koll på vilka kompisar som inte är på förskolan. ÅTGÄRDER OCH INSATSER: Detta har vi gjort Så här har det gått Vi har lekt med ipaden, vi pratar i allmänhet när tillfällen och situationer uppstår (dagliga situationer som mat, ute och innelek, på och avklädnad ) När vi dukar räknar vi hur många som ska sitta vid varje bord, hur många knivar, gafflar och glas som behövs. Veckostapeln varje pärla representerar ett barn. Det finns två färger, en för de barn som är här och en för de som inte är här. På så vis uppmärksammas alla. Barnen tränar sig på att sortera och göra egna mönster. MÅLUPPFYLLELSE: Så här långt har vi nått Några av de större (tvååringarna) barnen har tagit till sig, medan de andra inte har något intresse men de har hört begreppen. Barnen använder sig av räkning i den fria leken. Barnen har viss uppfattning om färg och form. Vi har fått höra att vissa barn gärna dukar hemma. Barnen frågar gärna efter pärlor och pärlplattor för att kunna skapa sina egna mönster.

7 UTVÄRDERING: Dessa utvärderingsmetoder har vi använt Diskussion i arbetslaget. Vi skriver på almanackan i hallen vem som varit matvärd för dagen för att synliggöra för föräldrarna. Vi har samlingar med barnen där vi iakttar dem för att se vad de kan och vilket område som behöver arbetas mer med men också vad barnen tycker är roligt. UTVECKLING: Så här arbetar vi vidare för att nå full måluppfyllelse Vi fortsätter att använda begreppen i vår dagliga verksamhet. Vi kan använda oss av experiment för att väcka barnens intresse men också de tekniska hjälpmedel som till exempel ipad och smartboarden. Vi vill baka med barnen. Vi vill prova använda oss av femkompisarna..

8 UTVÄRDERING Förskola: Solrosen Avdelning: Fröna, Kottarna, Rönnbären och Bokollonen MÅL/TEMA/PROJEKT Målet är att verksamheten ska utformas så att barnen får möjlighet att upptäcka matematiken i meningsfulla och lekfulla sammanhang. Arbetslagen erbjuder barnen olika former av matematik. Vi ska ha samtalet i fokus och använda de rätta begreppen. PROCESS: Detta ser vi har hänt med barnen: En del av barnen är nyfikna och tycker det är spännande att räkna och se färger. Märks framförallt när man har max två tre barn som man sitter med. Fler barn ramsräknar och några har fått begrepp om räkneorden. De flesta barnen kan begrepp som på, under, vid sidan om samt grundfärger och några former. När vi delar frukt kan de flesta barnen aktivt välja ifall de vill ha en fjärdedel eller en halv. Barnens intresse för matematik har ökat. De räknar spontant, ser mönster och diskuterar matematik i vardagen. Barnen har utvecklat sitt logiska tänkande. ÅTGÄRDER OCH INSATSER: Detta har vi gjort Så här har det gått Ramsräknar barnen Vid delning av frukt: halv och fjärdedel Vid påklädning exempelvis två par skor Vid matsituationerna exempelvis två paprikabitar Rumsuppfattning i vardagssituationerna exempelvis ställ dig bakom Pelle Vi har räknat i olika sammanhang t.ex. barn, frukt I gruppens tema sagorna om lilla Anna: använder vi matematikbegrepp t.ex. likheter, olikheter, storlek, antal och mängd utvecklas rumsuppfattning t.ex. på, över, under, framför, bakom och vi använder sorteringsövningar Barnen uppmuntras till att lösa uppgifter på olika sätt.

9 MÅLUPPFYLLELSE: Så här långt har vi nått Flera barn är med vid ramsräkningen Flera barn kan tala om hur stor frukt de vill ha Flera barn har en föreställning om rumsuppfattning Barnen har samtalat och fått en förståelse för störst, minst och mellan. Barnen har fått en förståelse för gul, blå och röd. UTVÄRDERING: Dessa utvärderingsmetoder har vi använt Vi utvärderar genom samtal med barnen. UTVECKLING: Så här arbetar vi vidare för att nå full måluppfyllelse? Vi fortsätter att arbeta på olika sätt med matematiken i vardagen. Vi bygger vidare på det som vi startat med mönster. Fortsätter på samma sätt med att använda de rätta matematiska begreppen för t.ex. störst, minst och mellan. Vi arbetar med att ge barnen tid att tänka logiskt och försöka dra egna slutsatser inom matematiken.

10 UTVÄRDERING Barns ansvar och inflytande Förskola: Kotten Avdelning: Granen och Tallen MÅL/TEMA/PROJEKT Barnens tankar och idéer och intresse ska påverka utformningen av inredning, material och verksamhet. PROCESS: Detta ser vi har hänt med barnen: Vi ser och hör att barnen gör aktiva val i verksamheten. De kommer med önskemål om aktiviteter och vilka material de vill arbeta med. Många barn är fortfarande influerade av varandra: gör kompisen den aktiviteten, ska jag också göra det. ÅTGÄRDER OCH INSATSER: Detta har vi gjort. Så här har det gått. Vi har varit och är lyhörda för barnens idéer och önskemål. Försöker i möjligaste mån tillhandahålla de material och de aktivteter de önskar. Vi har gjort ett kojrum efter barnens önskemål. En gång i veckan har vi gått till skogen där barnen fått samarbeta kring olika aktiviteter som de själva valt. MÅLUPPFYLLELSE: Så här långt har vi nått. Det känns som att vi har kommit en bra bit på vägen, att barnens intresse ligger till grund för verksamheten. Vi utökar ständigt det material och de aktiviteter barnen önskar. UTVÄRDERING: Dessa utvärderingsmetoder har vi använt. Observationer. Samtal med barnen. UTVECKLING: Så här arbetar vi vidare för att nå full måluppfyllelse. Barnintervjuer. Enkäter. Fortsatt stor lyhördhet.

11 UTVÄRDERING Barns ansvar och inflytande Förskola: Högkullen Avdelning: Stjärnan, Solen och Månen MÅL/TEMA/PROJEKT Alla barn på förskolan har varit delaktiga i att tillsammans göra överenskommelser om hur vi vill ha det på vår förskola. PROCESS: Detta ser vi har hänt med barnen: Vi har tillsammans med barnen skapat gemensamma regler och vi har sett att barnen fått en förståelse för det de har varit med och bestämt. Flertalet av barnen visar respekt gentemot varandra och mot pedagogerna. Barnen har efterhand vågat ta mer plats i gruppen och göra sina röster hörda. De visar glädje och växer med nya aktiviteter. I våra tre grupper har vi sett att barnen har utvecklat en god gruppkänsla och vi hör ofta ordet samsas. De har fått påverka verksamhetens innehåll och kommer ofta med egna förslag på aktiviteter och därmed fått uppleva hur det känns att bestämma och bli lyssnade till. ÅTGÄRDER OCH INSATSER: Detta har vi gjort. Så här har det gått. Barnen har delats in i smågrupper där de har diskuterat fram gemensamma regler för gruppen och gjort olika samarbetsövningar. Utifrån olika forumspel har barnen fått diskutera om den gyllene regeln och värdegrundsfrågorna. Ämneslådorna har varit abstrakta och innehållit lekar, forumspel och samtal i smågrupper. Barnen har fått komma med förslag till lekar och presenterat egen vald sång. Vi vuxna använder tecknet för vänta för att respektera det barn man pratar med. Påbörjat ett projekt med grundfärgerna utifrån barnens visade intresse. I detta projekt har vi gjort samarbete kring olika skapande aktiviteter. Rollspel barn/vuxna där våra regler synliggjorts. Introducerat lekar där turtagning ingår. MÅLUPPFYLLELSE: Så här långt har vi nått. Barnen lyssnar på varandra och på vuxna. De visar varandra respekt genom att sitta bredvid varandra under samling och kan förstå hur det känns om någon blir avvisad Barnen har fått presentera idéer och aktiviteter och på sätt känna stolthet och fått påverka verksamheten. De förstår tecknet vänta. Många av barnen visar större samarbetsförmåga i leken. UTVÄRDERING: Dessa utvärderingsmetoder har vi använt. Vi har observerat barnen med hjälp av olika observationsmallar. Vi har intervjuat barnen. Reflektion med hjälp av powerpoint. Använt bevispärmen.

12 UTVECKLING: Så här arbetar vi vidare för att nå full måluppfyllelse. Vi fortsätter att sitta i smågrupper där barnen få delta aktivt genom att få två valmöjligheter utifrån vad pedagogerna har planerat. Vi fortsätter att återkoppla till tidigare aktiviteter både auditivt och visuellt. Vi är lyhörda för barnens behov och måna om att alla i gruppen ska vara betydelsefulla och delaktiga, var och en efter sin förmåga.

13 UTVÄRDERING Barns ansvar och inflytande Förskola: Bering Avdelning: Fjärilen och Draken MÅL/TEMA/PROJEKT Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin förmåga att uttrycka sina tankar och åsikter och därmed få möjlighet att påverka sin situation (Lpfö 98). Vårt mål är att barnen vågar uttrycka sina tankar och åsikter på förskolan (Arbetsplan). PROCESS: Detta ser vi har hänt med barnen: Vi ser i vardagen att de stora barnen är duktiga på att hjälpa och visa hänsyn gentemot de små. I samtal med vuxna uttrycker barnen sina känslor, tankar och åsikter och vi vuxna tar till vara på deras åsikter och spinner vidare på dessa i planeringsarbetet. Vi har många små barn som har inskolats i augusti 2012 och vi märker att de har börjat smått utforska förskolans olika omgivningar och vågar ta för sig i de planerade aktiviteterna samt spontana aktiviteter. Eftersom vi har haft väldigt många inskolningar med barn som bara är 1 år har mycket tid och kraft gått åt att få barnen ska känna sig trygga. ÅTGÄRDER OCH INSATSER: Detta har vi gjort. Så här har det gått. Vi har dagliga samtal med barnen och vi vuxna är lyhörda för deras åsikter och tankar och försöker i största mån ta tillvara på deras intressen under hela dagen. Barnen är delaktiga i val av aktiviteter och vi vuxna försöker ta tillvara på tillfällen i vardagen och hjälpa barnen till det de önskar. Vi påminner varandra att säga ja istället för nej. Vi har i planeringsarbetet fokuserat på att uppmuntra de tysta barnen att våga uttrycka sina åsikter. Barnen har visat stor nyfikenhet för EQ-kort och Ipad och vi har använt oss av den och olika applikationer för att prata om känslor. Vi har delat barnen i olika grupper, ibland i mindre och ibland jobbat hela förskolan tillsammans för att ge barnen möjlighet att kunna välja sin lekmiljö. MÅLUPPFYLLELSE: Så här långt har vi nått, Barnen har lättare att muntligt berätta om sina känslor samt att uttrycka sina önskemål.

14 UTVÄRDERING: Dessa utvärderingsmetoder har vi använt. Vardagliga samtal med barnen. Observationer när barnen leker. UTVECKLING: Så här arbetar vi vidare för att nå full måluppfyllelse. Vi kommer att göra barnintervjuer, fortsätta att använda Ipad både inne och ute. Planerade situationer där barnen får välja aktivitet och därigenom få inflytande. Samtal och reflektioner i vardagen. Vi vuxna kommer att tänka på vilka invanda mönster som finns och jobba med dessa.

15 UTVÄRDERING Matematik Förskola: Valthornet Avdelning: Blå, Gul, Grön och Röd MÅL/TEMA/PROJEKT , har barnen lärt sig känna igen några geometriska former såsom cirkel, rektangel, kvadrat och triangel (Arbetsplan förskolan Valthornet s 14) Förskolan skall sträva efter att varje barn utvecklar sin förståelse för rum, form, läge och riktning och grundläggande egenskaper hos mängder, antal, ordning och talbegrepp samt för mätning, tid och förändring (Lpfö 98/10, s.12.) PROCESS: Detta ser vi har hänt med barnen: Vi vill att barnen skall bli nyfikna på våra vanligaste geometriska former och bli medvetna om att de finns runtomkring oss. När vi började temat visade några av barnen kunskaper om de geometriska formerna. Vi anser nu att de flesta av barnen visar nyfikenhet på våra vanligaste geometriska former. Flera av de äldre barnen kan också namnge de olika formerna. Några av barnen kan berätta om saker hemma med olika geometriska former. ÅTGÄRDER OCH INSATSER: Detta har vi gjort. Så här har det gått. Barnen har fått spela instrument, vilket har en av de geometriska formerna. T.ex. triangel. sjungit sånger med geometriska former t.ex. min hatt den har tre kanter. leta efter geometriska former inomhus och utomhus. trycka de geometriska formerna på papper. gå på en stig av geometriska former.fått göra olika figurer av geometriska former som hänger synligt på väggen, t.ex. en gubbe och båt. tillverka mobiler och piprensare. gemensamt limma höstlöv på en stor triangel. göra cirkelformade tallriksunderlägg. bygga med kaplastavar. MÅLUPPFYLLELSE: Så här långt har vi nått? Barnen ser och använder korrekt benämning när de beskriver formerna runtomkring sig. Vi blir påminda i den dagliga verksamheten då de själv uppmärksammar former i inne och ute miljö. Alla barnen har deltagit i aktiviteterna och stärkt sina kunskaper. Många av barnen nämner och finner själva geometriska former såsom cirkel, triangel, rektangel och kvadrat.

16 UTVÄRDERING: Dessa utvärderingsmetoder har vi använt. Vi har samtalat om temat tillsammans med barnen, vi har ritat och fotograferat de olika aktiviteterna och använt detta material för att reflektera kring temat. Arbetslaget har utvärderat varje aktivitet och slutligen hela temat. Observationer. UTVECKLING: Så här arbetar vi vidare för att nå full måluppfyllelse. Vi anser att målet är nått, men vi planerar att introducera fler geometriska former för barnen för att fördjupa deras kunskaper. Vi fortsätter att arbeta vidare och utvecklar fler aktiviteter inom matematiken.

17 UTVÄRDERING Barns ansvar och inflytande Förskola: Skogsgläntan Avdelning: Ekorren, Vitsippan MÅL/TEMA/PROJEKT har barnen en vilja, och tar ansvar för, att påverka vardagen. Arbetslaget ska ta tillvara varje barns förmåga och vilja att ta ett allt större ansvar för sig själv och för samvaron i barngruppen (Lpfö 98, reviderad 2012, sid. 12). PROJEKT: Barnens val, Veckans hjälte, Synliggörande av barnens erfarenhetsoch intressevärld. PROCESS: Detta ser vi har hänt med barnen: Barnen visar ökad acceptans för att majoriteten gjort ett val i Barnens val, även när inte deras önskan av aktivitet gick i uppfyllelse. Ett lugn infinner sig i gruppen över att majoriteten har beslutat och att detta beslut inte går att förändra. Barnen har även visat uppskattning och glädje över medvetenheten att de fått bestämma dagens aktivitet. De talar om och ser fram emot Barnens val. Barnen visar även glädje över födelsedagshuset och grenen över soffan med deras konst och bilder. Även om det i denna, för tillfället hänger målade pinnar, så pass långt ner att de kan dra i dem, visar de respekt för deras gemensamma gren av bilder och konst. Barnen ser fram emot att bli veckans hjälte och visar glädje och stolthet över uppdraget. På småbarnsavdelningen visar flertalet av barnen vad de är intresserade av och vill sysselsätta sig med och har ett tydligt kroppsspråk för att tala om vad de vill. ÅTGÄRDER OCH INSATSER: Detta har vi gjort. Så här har det gått. Varje fredag har vi Barnens val där barnen får välja mellan 3 alternativ som förmiddagens aktivitet. Barnen får stå i kö till valbåset där de gör sitt val. Senare meddelas resultatet för barngruppen och majoritetens val beslutar dagens innehåll. Målet är att alla barn ska få förståelse för vad demokrati är och utvecklas socialt, dels i att våga och vilja påverka sin vardag på förskolan och dels genom att ta ansvar för gjorda val, vare sig de fick sin vilja igenom eller inte. Genom detta arbete strävar vi efter att barnen utvecklar sin förmåga att ta ansvar för de rättigheter och skyldigheter som gäller i ett demokratiskt samhälle. Vi har ett födelsedagshus på väggen där ett foto på barnen placerats i en egenvald figur, exempelvis Batman, Bamse eller Mimmi Pigg. Varje vecka lottas 2 barn fram att vara Veckans hjältar. Dessa hjälper exempelvis till med att hämta maten, duka fram på borden, samla namnlappar samt att dela ut frukt vid fruktstund.

18 MÅLUPPFYLLELSE: Så här långt har vi nått. Barnen står fast vid sina val i Barnens val och trots att vi har en grupp med många, vad vi anser, självcentrerade barn, har vi märkt en acceptans av att acceptera majoritetens beslut. De klarar fint av turtagning i väntan på att få rösta. De tar med glädje ansvar för sitt uppdrag som Veckans hjälte och visar även stolthet och respekt för sina födelsedagsfigurer samt konsten i grenen ovanför soffan. På småbarnsavdelningen har barnen utvecklat en trygghet och vågar ta för sig mer. UTVÄRDERING: Dessa utvärderingsmetoder har vi använt. Vi har använt oss av blanketten Avstämning tema/projekt, vid varje planering, haft löpande samtal om hur barnen utvecklats genom projekten samt dokumenterat bland annat i bevispärmen. Dagliga observationer i barngruppen där vi ser och lyssnar på barnens beteende. Bilddokumentation. UTVECKLING: Så här arbetar vi vidare för att nå full måluppfyllelse. Vi hade planerat att arbeta med Barnens val i 4 veckor, men eftersom vi sett en sådan positiv inverkan på barngruppen har vi beslutat oss för att fortsätta med detta terminen ut. Vi har även beslutat oss för att ha Barnens val även på andra veckodagar, eftersom vissa barn alltid är lediga på fredagar. Veckans hjälte är en kontinuerlig del av verksamheten. Även att låta barnens intressevärld styra i framtida teman och projekt.

Namn/Arbetslag/Enhet: Förskolan Tvingeling, avd.blåbäret FÖRSKOLA OCH HEM

Namn/Arbetslag/Enhet: Förskolan Tvingeling, avd.blåbäret FÖRSKOLA OCH HEM Namn/Arbetslag/Enhet: Förskolan Tvingeling, avd.blåbäret FÖRSKOLA OCH HEM Arbetslaget skall föra fortlöpande samtal med barnens föräldrar om trivsel, utveckling och lärande både i och utanför förskolan

Läs mer

Örkelljunga Kommun Utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten

Örkelljunga Kommun Utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Örkelljunga Kommun Utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten INNEHÅLLSFÖRTECKNING VERKSAMHETENS NAMN, SKOLFORMER, OCH TIDSPERIOD sid 2 VERKSAMHETSIDÉ sid 3 styrdokument sid 3 vision sid 4 FÖRSKOLANS

Läs mer

BLOMMANS GROVPLANERING OCH MÅL VT 2016

BLOMMANS GROVPLANERING OCH MÅL VT 2016 BLOMMANS GROVPLANERING OCH MÅL VT 2016 En vanlig vecka på Blomman: Efter frukost delar vi upp barnen antingen inne på avdelningen för fri lek en stund eller så går halva gruppen ut och resten stannar inne.

Läs mer

Arbetsplan läsåret 2012-2013

Arbetsplan läsåret 2012-2013 Arbetsplan läsåret 2012-2013 1 ARBETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN BULLERBYN Förskolans mål Vi ger barnen förutsättningar att utveckla ett bra språk, både när det gäller det svenska språket men även andra modersmål.

Läs mer

BLOMMANS GROVPLANERING OCH MÅL VT 2015

BLOMMANS GROVPLANERING OCH MÅL VT 2015 BLOMMANS GROVPLANERING OCH MÅL VT 2015 En vanlig vecka på Blomman: Vi går ut varje morgon efter frukost, kl.9.30 äter vi frukt tillsammans ute. Efter detta går vi in i våra grupper och arbetar till 10.45.

Läs mer

Västra Harg förskola. Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan

Västra Harg förskola. Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan Västra Harg förskola Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan 2014/2015 Dokumentation Mål: Vårt mål med dokumentationen är att utveckla verksamheten och ge barnen bästa möjliga förutsättningar i sitt

Läs mer

Verksamhetsplan. för förskolan. Rapphönan 2016/2017

Verksamhetsplan. för förskolan. Rapphönan 2016/2017 Verksamhetsplan för förskolan Rapphönan 2016/2017 Innehållsförteckning Värdegrund Örkelljunga kommun 3 Styrdokument 4 Vision 5 Förskolans uppdrag 6 Våra mål - Profil Tema/Projekt Lek 7 Profil 8-9 Tema/Projekt

Läs mer

Västra Harg förskola och Wasa förskola. Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan

Västra Harg förskola och Wasa förskola. Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan Västra Harg förskola och Wasa förskola Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan läsåret 2015/2016 Innehåll: Dokumentation sid. 1 Användning av Lärplatta/ Padda sid. 2 Prioriterade utvecklingsområden sid.

Läs mer

UTVÄRDERING SOLROSEN 2010/11

UTVÄRDERING SOLROSEN 2010/11 UTVÄRDERING SOLROSEN 2010/11 VERKSAMHETSBESKRIVNING Vi är ett relativt nytt personalteam på 4 pedagoger. Vår barngrupp har under detta läsår varit i åldrarna 1-4 år. Vår avdelning är väldigt ljus och fräsch

Läs mer

Verksamhetsplan för Åbytorps Förskola 2015-2016

Verksamhetsplan för Åbytorps Förskola 2015-2016 Enheter Verksamhetsplan för Åbytorps Förskola 2015-2016 Geten 1-3 år Gurkan 3-5 år Leoparden 3-5 år Kantarellen 1-5 år Blåsippan 1-5 år Verksamheter Förskola för barn från 1-5 år Förutsättningar Inskrivna

Läs mer

Matematik, naturvetenskap och teknik i förskolan

Matematik, naturvetenskap och teknik i förskolan Matematik, naturvetenskap och teknik i förskolan Avd Mästerkatten Matematik På Mästerkatten arbetar vi mycket med matematik, naturvetenskap och teknik. Matematik kommer in i alla våra vardagssituationer.

Läs mer

Örkelljunga Kommun Utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten

Örkelljunga Kommun Utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Örkelljunga Kommun Utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten INNEHÅLLSFÖRTECKNING VERKSAMHETENS NAMN, SKOLFORMER, OCH TIDSPERIOD sid 2 VERKSAMHETSIDÉ sid 3 styrdokument sid 3 vision sid 4 FÖRSKOLANS

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN TILS FÖRSKOLOR 2014/15

LOKAL ARBETSPLAN TILS FÖRSKOLOR 2014/15 LOKAL ARBETSPLAN TILS FÖRSKOLOR 2014/15 Vår vision Verksamheten i vårt område utgår från en gemensam grundsyn kring det kompetenta barnet, kunskap och lärande Verksamheten skall präglas av glädje, lust

Läs mer

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Kotten

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Kotten Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för Kotten 2016-2017 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund 3 2. Mål och riktlinjer 4 2.1 Normer och värden 4 2.2 Utveckling och lärande 5-6 2.3 Barns inflytande

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete Gubbo förskola 2012/2013

Systematiskt kvalitetsarbete Gubbo förskola 2012/2013 Systematiskt kvalitetsarbete Gubbo förskola 2012/2013 Barnantal Gubbo Förskola Systematiskt kvalitetsarbete Gubbo Förskola Födda -08 Födda -09 Födda -10 Födda -11 Födda -12 7 st 5 st 5 st 2 st 3 st Personal

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14. Junibacken. Nyckelpigan

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14. Junibacken. Nyckelpigan BARN OCH UTBILDNING Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14 Junibacken Nyckelpigan Normer och värden Förskolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla

Läs mer

- Höstterminen 2012 började med ett gemensamt tema på hela förskolan, Djur och natur i vår närmiljö.

- Höstterminen 2012 började med ett gemensamt tema på hela förskolan, Djur och natur i vår närmiljö. - Höstterminen 2012 började med ett gemensamt tema på hela förskolan, Djur och natur i vår närmiljö. Vår grupp var ny, med 3-åringar som kom från olika förskolor och med olika erfarenheter. Vi började

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete Vitsippans förskola

Systematiskt kvalitetsarbete Vitsippans förskola Systematiskt kvalitetsarbete Vitsippans förskola Läsåret 2014-2015 Förskolans värdegrund och uppdrag Att alla barn utvecklar självständighet och tillit till sin egen förmåga kriterier Barnen känner tillit

Läs mer

[FOKUSOMRÅDE LÄRANDE & UTVECKLING] Övergripande perspektiv: Historiskt perspektiv Miljöperspektiv Läroplansmål (i sammanfattning)

[FOKUSOMRÅDE LÄRANDE & UTVECKLING] Övergripande perspektiv: Historiskt perspektiv Miljöperspektiv Läroplansmål (i sammanfattning) Övergripande perspektiv: Historiskt perspektiv Miljöperspektiv Läroplansmål (i sammanfattning) Internationellt perspektiv Förskolan ska sträva efter att varje barn Etiskt perspektiv utvecklar sin identitet

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2014

LOKAL ARBETSPLAN 2014 LOKAL ARBETSPLAN 2014 FÖRSKOLA: Västertorps förskola 1. UNDERLAG - Våga Visa-enkäten riktad till föräldrar - Självvärdering, riktad till pedagoger - TRAS och MIO - Handlingsplanen - Utvecklingssamtalshäftet

Läs mer

Lokal Arbetsplan för Grönmåla 2015-2016

Lokal Arbetsplan för Grönmåla 2015-2016 Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för Grönmåla 2015-2016 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund sida 3 2. Mål och riktlinjer sida 4 2.1 Normer och värden sida 4 2.2 Utveckling och lärande sida

Läs mer

Mjölnargränds förskola

Mjölnargränds förskola Mjölnargränds förskola Avdelning Orange Syftet med denna arbetsplan är att: Tydliggöra förskolans uppdrag utifrån olika styrdokument. Tydliggöra förskolan Mjölnargränds egna utvecklingsområden 2018/2019

Läs mer

Utvärdering Rubinen Granitens förskola 2010/11

Utvärdering Rubinen Granitens förskola 2010/11 Utvärdering Rubinen Granitens förskola 2010/11 Vi har förändrat miljön utifrån barngruppens behov. Vi har gjort det här för att barnen skall dela upp sig i mindre konstellationer och för att barnen skall

Läs mer

Karlavagnens arbetsplan 2016/2017

Karlavagnens arbetsplan 2016/2017 Karlavagnens arbetsplan 2016/2017 Karlavagnens kommer att ha följande fokusområden detta läsår: Språk / Sångsamling, Rörelse / Skapande, Berta experiment / Matematik, Hälsosamma vanor / Grön flagg / Utflykt,

Läs mer

Verksamhetsplan avdelning Ekorren HT 2011

Verksamhetsplan avdelning Ekorren HT 2011 Verksamhetsplan avdelning Ekorren HT 2011 Upprättad 091130 Uppdaterad 110905 Förord Allt arbete i förskolan bygger på förskolans läroplan LPFÖ98. I Granbacka förskoleområde inspireras vi också av Reggio

Läs mer

Avdelning Blå. Handlingsplan för Markhedens Förskola 2015/ Sid 1 (17) V A L B O F Ö R S K O L E E N H E T. Tfn (vx),

Avdelning Blå. Handlingsplan för Markhedens Förskola 2015/ Sid 1 (17) V A L B O F Ö R S K O L E E N H E T. Tfn (vx), 2011-10-17 Sid 1 (17) Handlingsplan för Markhedens Förskola Avdelning Blå 2015/2016 V A L B O F Ö R S K O L E E N H E T Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (17) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål

Läs mer

Innehållsförteckning. 1. Tyresö församlings förskolor 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning. 4.

Innehållsförteckning. 1. Tyresö församlings förskolor 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning. 4. Trollbäcken Innehållsförteckning 1. Tyresö församlings förskolor 1.1 Verksamhet och profil 2. Övergripande målsättning 3. Inledning 4. Normer och värden 4.1 Läroplanen 4.2 Förskolans mål 4.2.1Vi vill nå

Läs mer

Systematiska kvalitetsarbetet

Systematiska kvalitetsarbetet LULEÅ KOMMUN Systematiska kvalitetsarbetet Årans förskola 2012-2013 Eriksson, Anne-Maj 2013-08-19 Prioriterade mål hösten 2012 och våren 2013 - Årans förskola 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Förskolan ska aktivt

Läs mer

Verksamhetsplan för Malmens förskolor 2015-2016

Verksamhetsplan för Malmens förskolor 2015-2016 Verksamhetsplan för Malmens förskolor 2015-2016 Enheter Smultron 1-3 år Hallon 1-3 år Jordgubben 3-5 år Lingon 3-5 år Nyponrosen 1-5 år Kullerbyttan 1-5 år Verksamheter Förskola för barn 1-5 år Förutsättningar

Läs mer

Arbetsplan Violen Ht 2013

Arbetsplan Violen Ht 2013 Arbetsplan Violen Ht 2013 Normer och värden: MÅL VAD GÖRA HUR UTVÄRDERA HUR GICK DET Förskolan skall sträva efter att varje barn utvecklar: - öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar - förmåga att ta

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN AVD. Ekorren 2012-2013

VERKSAMHETSPLAN AVD. Ekorren 2012-2013 VERKSAMHETSPLAN AVD. Ekorren 2012-2013 Beskrivning av verksamheten Skogsgläntans förskola ingår i Nättraby rektorsområde och består av tre avdelningar Ekorren (1-2 år), Fjärilen (3-4 år) och Igelkotten

Läs mer

Veckobrev v 4 KOM IHÅG

Veckobrev v 4 KOM IHÅG Veckobrev v 4 KOM IHÅG APT på måndag. Förskolan stänger då klockan 16.00. Stjärnan I veckan har barnen bakat. Barnen får själva röra ihop degen och arbeta den. Då vi delade upp degen i mindre bitar fokuserade

Läs mer

Handlingsplan för. Tallåsgårdens förskola 2012/2013

Handlingsplan för. Tallåsgårdens förskola 2012/2013 2012-06-27 Sid 1 (10) Handlingsplan för Tallåsgårdens förskola 2012/2013 I detta dokument kan du som besökare eller vårdnadshavare läsa om hur hela Tallåsgården tillsammans arbetar för att säkerställa

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete ht12/vt13 Rönnbäret

Systematiskt kvalitetsarbete ht12/vt13 Rönnbäret Läroplanens mål 1.1 Normer och värden. Förskolan skall aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla förståelse för vårt samhälles gemensamma demokratiska värderingar och efterhand omfatta

Läs mer

Fjärilens Arbetsplan HT 2013-VT 2014

Fjärilens Arbetsplan HT 2013-VT 2014 Fjärilens Arbetsplan HT 2013-VT 2014 Arbetsplan Beskrivning av verksamheten Skogsgläntans förskola ingår i Nättraby rektorsområde och består av tre avdelningar Ekorren (1-2 år), Fjärilen (3-4 år) och Igelkotten

Läs mer

Läsåret 2012/2013. Förskolan skall sträva efter att varje barn utvecklar öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar. (LpFö98)

Läsåret 2012/2013. Förskolan skall sträva efter att varje barn utvecklar öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar. (LpFö98) Handlingsplan för Vattenliljans förskola 2012-12-05 Detta dokument ligger till grund för arbetet i förskolan och innehåller nedbrutna mål från Lpfö98 och Nyköpings kommuns tjänstegarantier. Normer och

Läs mer

Kvalitetsarbete. Teman - vårterminen 2015

Kvalitetsarbete. Teman - vårterminen 2015 Kvalitetsarbete Teman - vårterminen 2015 Förskolan Utsiktens kvalitetsredovisning våren 2015 Blåbär Blåbärens kvalitetsredovisning om tema skräp våren 2015 Under några veckor har blåbärsbarnen fått arbeta

Läs mer

Kvalitetsarbete. Kungshöjdens förskola. Förskolor Syd Munkedals kommun Majvor Kollin Lena Klevgård Jenny Pettersson

Kvalitetsarbete. Kungshöjdens förskola. Förskolor Syd Munkedals kommun Majvor Kollin Lena Klevgård Jenny Pettersson Kvalitetsarbete Kungshöjdens förskola 2014 Förskolor Syd Munkedals kommun Majvor Kollin Lena Klevgård Jenny Pettersson Innehåll Grundfakta och förutsättningar... 3 Kartläggning av barnens intressen...

Läs mer

Lokal handlingsplan. Läsåret 2013/2014. Alla är olika och lika bra. utifrån de prioriterade målen ur Läroplan för förskolan Lpfö 98 Reviderad 2010

Lokal handlingsplan. Läsåret 2013/2014. Alla är olika och lika bra. utifrån de prioriterade målen ur Läroplan för förskolan Lpfö 98 Reviderad 2010 131014 Lokal handlingsplan utifrån de prioriterade målen ur Läroplan för förskolan Lpfö 98 Reviderad 2010 Alla är olika och lika bra Läsåret 2013/2014 NORMER OCH VÄRDEN Ett eller två prioriterade strävansmål

Läs mer

Vi arbetar också medvetet med de andra målen i förskolans läroplan som t.ex. barns inflytande, genus och hälsa och livsstil.

Vi arbetar också medvetet med de andra målen i förskolans läroplan som t.ex. barns inflytande, genus och hälsa och livsstil. Arbetsplan 2010/2011 Under läsåret arbetar vi med ett tema som i år är sagan Bockarna Bruse. Den följer med som en röd tråd genom de flesta av våra mål. Vår arbetsplan innefattar mål inom våra prioriterade

Läs mer

Språket Vi använder oss av språklekar, sagoberättande, rim och ramsor m.m. Dessa har vi anpassat till det aktuella temats innehåll.

Språket Vi använder oss av språklekar, sagoberättande, rim och ramsor m.m. Dessa har vi anpassat till det aktuella temats innehåll. Vårt tema När vi planerar det aktuella temat följer vi Läroplanen för förskolan 2010. De mål som vi på förskolan ska sträva mot kan sammanfattas i följande punkter: Värdegrundsfrågor Under en dag på förskolan

Läs mer

Lokal arbetsplan År 2009 Uppdatering år 2010

Lokal arbetsplan År 2009 Uppdatering år 2010 Lokal arbetsplan År 2009 Uppdatering år 2010 Solvägens förskola består av 2 avdelningar Junibacken 1år-2,5år 15 barn Saltkråkan 2,5år-5år 22 barn På Junibacken arbetar: Maria 100%, barnskötare Kicki 100

Läs mer

Arbetsplan för Violen

Arbetsplan för Violen Köpings kommun Arbetsplan för Violen Läsår 2015 2016 Administratör 2015 09 18 Lena Berglind, Ann Christine Larsson, Kristin Aderlind Vad är en arbetsplan? Förskolan är en egen skolform och ingår i samhällets

Läs mer

Förskoleklass. (Skolverket )

Förskoleklass. (Skolverket ) Förskoleklass Förskoleklassen ska stimulera elevens utveckling och lärande och förbereda för fortsatt utbildning. I undervisningen ska förskolans, förskoleklassens och skolans kultur och arbetssätt mötas

Läs mer

Avdelningsplan! för! Solstrålen/! Regnbågen!

Avdelningsplan! för! Solstrålen/! Regnbågen! Avdelningsplan för Solstrålen/ Regnbågen Strumpans förskola Verksamhetsår 2015/2016 Grundfakta och förutsättningar 14 st barn på yngrebarns avdelningen Solstrålen. 27 st barn på äldrebarnsavdelningen Regnbågen.

Läs mer

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Planeten 2015-2016

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Planeten 2015-2016 Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för Planeten 2015-2016 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund sida 2 2. Mål och riktlinjer sida 3 2.1 Normer och värden sida 3 2.2 Utveckling och lärande sida

Läs mer

Verksamhetsplan för Malmens förskolor 2015-2016

Verksamhetsplan för Malmens förskolor 2015-2016 Verksamhetsplan för Malmens förskolor 2015-2016 Enheter Smultron 1-3 år Hallon 1-3 år Jordgubben 3-5 år Lingon 3-5 år Nyponrosen 1-5 år Kullerbyttan 1-5 år Verksamheter Förskola för barn 1-5 år Förutsättningar

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN Vimpelns Förskola 2014/2015

VERKSAMHETSPLAN Vimpelns Förskola 2014/2015 VERKSAMHETSPLAN Vimpelns Förskola 2014/2015 2.1 NORMER OCH VÄRDEN 1 Mål för likabehandlingsarbetet Mål Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar Öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar Förmåga

Läs mer

Arbetsplan för Ängen,

Arbetsplan för Ängen, Arbetsplan för Ängen, Mariebergs förskola 2010/2011 Arbetsplan för Ängen, läsåret 2010/2011 Arbetsplanen innehåller dels hur vi på Ängen kommer att arbeta under året 2010/2011 och dels hur vi alltid arbetar

Läs mer

GLÖMSTA-, VISTA-, VISTABERG- OCH TALLDALENS FÖRSKOLOR

GLÖMSTA-, VISTA-, VISTABERG- OCH TALLDALENS FÖRSKOLOR GLÖMSTA-, VISTA-, VISTABERG- OCH TALLDALENS FÖRSKOLOR Totalt 25 avdelningar Ca 100 medarbetare med olika utbildningar 445 barn Beläget i villaområdet Glömsta, vista, vistaberg Nya förskolor EN GEMENSAM

Läs mer

Grovplanering för Strålsnäs förskola. Hösten 2011

Grovplanering för Strålsnäs förskola. Hösten 2011 Grovplanering för Strålsnäs förskola Utifrån Läroplan för förskolan Lpfö 98 (reviderad 2010) Hösten 2011 Oktober 2011; Anna Bratz, Britt Thudén, Helené Svanström, Maria Lööke, Anita Andersson, Åsa Holm,

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Läsårsredovisning Läsår: 2014/2015 Organisationsenhet: Forngårdens Förskola User: solarna, Printdate: 2015-09-21 11:02 1 Verksamhetsbeskrivning User: solarna, Printdate: 2015-09-21

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN FÖRSKOLAN SNIGELN. Hösten- 2013

LOKAL ARBETSPLAN FÖRSKOLAN SNIGELN. Hösten- 2013 LOKAL ARBETSPLAN FÖRSKOLAN SNIGELN Hösten- 2013 Förskolan regleras i skollagen och har Skolverket som tillsynsmyndighet. Sedan 1 augusti 1998 finns en läroplan för förskolan, Lpfö 98/10. Läroplanen är

Läs mer

Utvecklingsplan. Avdelning: Draken & Trollet

Utvecklingsplan. Avdelning: Draken & Trollet Utvecklingsplan Avdelning: Draken & Trollet 2018 2019 1 Normer och värden Bildningsnämndens mål Vi ska arbeta med värdegrundsfrågor och socialt förebyggande och hälsofrämjande. Ogiltig frånvaro ska minska,

Läs mer

Kållekärrs förskolor Arbetsplan augusti 2016 juni 2017

Kållekärrs förskolor Arbetsplan augusti 2016 juni 2017 Kållekärrs förskolor Arbetsplan augusti 2016 juni 2017 Ansvarig förskolechef Namn Pia Johnsson Datum 2017-02-10 Tjörn Möjligheternas ö Enhetens namn Kållekärrs förskolor Enheten ansvarar för följande områden

Läs mer

Vårt arbetssätt bygger på Läroplanen för förskolan (Lpfö98) och utbildningspolitiskt program för Lunds kommun. Här har vi brutit ner dessa mål till

Vårt arbetssätt bygger på Läroplanen för förskolan (Lpfö98) och utbildningspolitiskt program för Lunds kommun. Här har vi brutit ner dessa mål till Vårt arbetssätt bygger på Läroplanen för förskolan (Lpfö98) och utbildningspolitiskt program för Lunds kommun. Här har vi brutit ner dessa mål till våra lokala mål och beskrivit våra metoder. På förskolan

Läs mer

Arbetsbeskrivning för

Arbetsbeskrivning för Arbetsbeskrivning för HT 2011 VT 2012 Arbetsbeskrivning Mästerkatten HT-11 VT-12 Barn: 5 4 3 2 1 Pojkar Flickor 0 2010 2009 2008 2007 2006 Personal: Namn Arbetstid Utbildning Jonas 100 % Förskollärare

Läs mer

Vad är geometri? För dig? I förskolan?

Vad är geometri? För dig? I förskolan? Vad är geometri? För dig? I förskolan? Vad är geometri? Betyder jordmätning En del i matematiken som handlar om rum i olika dimensioner, storlek, figurer och kroppar och deras egenskaper. Viktiga didaktiska

Läs mer

Handlingsplan. 2013/2014 Gnistan

Handlingsplan. 2013/2014 Gnistan 2012-06-27 Sid 1 (9) Handlingsplan för Ängsulls förskola 2013/2014 Gnistan S Ä T R A F Ö R S K O L E O M R Å DE Tfn 026-178000 (vx), 026-172349 Bitr.förskolechef Eva Levin Eva.g.levin@gavle.se www.gavle.se

Läs mer

Familjedaghemmen Sävar. Kvalitet och måluppfyllelse läsåret 2013/14

Familjedaghemmen Sävar. Kvalitet och måluppfyllelse läsåret 2013/14 1 Familjedaghemmen Sävar Kvalitet och måluppfyllelse läsåret 2013/14 Innehåll: Inledning 2 Förutsättningar...2 Bedömning av kvalitet och måluppfyllelse 3-7 Slutord 8 Dokumenttyp Redovisning Dokumentägare

Läs mer

Verksamhetsplan. Rapphönan 14/15

Verksamhetsplan. Rapphönan 14/15 Örkelljunga Kommun Utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Verksamhetsplan för förskolan Rapphönan 14/15 1 Innehållsförteckning Kommunens vision 3 Verksamhetsidé 4 Vision 5 Förskolans uppdrag 6 Våra

Läs mer

Lokal arbetsplan la sa r 2014/15

Lokal arbetsplan la sa r 2014/15 Lokal arbetsplan la sa r 2014/15 Förskolan Bäcken Sunne kommun Postadress Besöksadress Telefon och fax Internet Giro och org nr Sunne Kommun Sunne RO växel www.sunne.se 744-2684 bankgiro 40. Skäggebergsskolan

Läs mer

Förskolan Högkullens plan mot diskriminering och kränkande behandling

Förskolan Högkullens plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Högkullens plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Ansvariga för planen Förskolechef Agneta Ekberg och arbetslagsledare

Läs mer

Förskolans Arbetsplan 2016/2017

Förskolans Arbetsplan 2016/2017 Förskolans Arbetsplan 2016/2017 Avdelning Fantasiresan Stigens Friskola Innehållsförteckning Fokus under 2016-2017 Åtgärder enligt föregående utvärdering Mål och riktlinjer Normer och värden Utveckling

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Junibacken

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Junibacken Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016-2017 Förskolan Junibacken 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning och förutsättningar sidan 4 Normer och värden

Läs mer

Innehå llsfö rteckning

Innehå llsfö rteckning 1 Innehå llsfö rteckning 1. Inledning 2. Förutsättningar 3. Läroplansmål Normer och värden 4. Läroplansmål Utveckling och lärande 5. Läroplansmål Barns inflytande 6. Läroplansmål Förskola och hem 7. Läroplansmål

Läs mer

Normer & värden. En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2015/2016 Förskolan Vitsippan Barn- och utbildningsförvaltningen

Normer & värden. En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2015/2016 Förskolan Vitsippan Barn- och utbildningsförvaltningen Normer & värden En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2015/2016 Förskolan Vitsippan Barn- och utbildningsförvaltningen www.karlskoga.se Läroplansmål Förskolan ska sträva efter

Läs mer

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Blåsippan 2014-2015

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Blåsippan 2014-2015 Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för Blåsippan 2014-2015 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund sida 3 2. Mål och riktlinjer sida 4 2.1 Normer och värden sida 4 2.2 Utveckling och lärande sida

Läs mer

Kvalitetsanalys. Sörgårdens förskola

Kvalitetsanalys. Sörgårdens förskola Kvalitetsanalys Sörgårdens förskola Innehållsförteckning et av årets verksamhet... 3 Normer och värden... 3 Verksamhetens resultat... 4 Inflytande/delaktighet... 7 Arbete i verksamheten... 7 Övriga mål

Läs mer

Läsåret 2011/2012. Utvärderingsdatum Maj 2012

Läsåret 2011/2012. Utvärderingsdatum Maj 2012 Läsåret 2011/2012 Arbetsplan Förskola/skola och hem - visa respekt för föräldrarna och känna ansvar för att det utvecklas en tillitsfull relation mellan förskolan personal och barnens familjer - föra fortlöpande

Läs mer

Verksamhetsplan ht och vt Inledning:

Verksamhetsplan ht och vt Inledning: Verksamhetsplan ht - 2010 och vt -2011 Avdelning Ekorren, Förskolan Frida Inledning: Verksamheten bygger på fyra mål och riktlinjer ur skriften Läroplan för Förskolan Lpfö 98 1. Normer och värden 2. Utveckling

Läs mer

TUVANS MÅL OCH LOKALA HANDLINGSPLAN / 2010

TUVANS MÅL OCH LOKALA HANDLINGSPLAN / 2010 TUVANS MÅL OCH LOKALA HANDLINGSPLAN / 2010 BARNGRUPPEN BESTÅR AV: KANINGRUPPEN: Anki ansvarar för dessa barn. EKORRGRUPPEN: Elisabeth ansvarar för dessa barn. BJÖRNGRUPPEN: Monika ansvarar för dessa barn.

Läs mer

Nyckelpigan. Vårt arbetssätt Enligt läroplanen Lpfö -98

Nyckelpigan. Vårt arbetssätt Enligt läroplanen Lpfö -98 Nyckelpigan Vårt arbetssätt Enligt läroplanen Lpfö -98 Normer och värden Avsnittet Normer och värden i läroplanen handlar om att vi som personal ska se till att barnen får träna sig i att förstå att man

Läs mer

Förskolan Gunghästen. Lokal Arbetsplan 2013/2014

Förskolan Gunghästen. Lokal Arbetsplan 2013/2014 Tyresö kommun Förskolan Gunghästen Lokal Arbetsplan 2013/2014 Förskolan Gunghästen Kyrkogränd 16 135 43 Tyresö Tel: 08-5782 74 36 Arbetsplan 2013/2014 Vårt uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt

Läs mer

Barn och matematik. Hallonet. Förskolor Syd Munkedals kommun Annelie Carstensen Maria Herdebrant Elisabeth Söderblom Namn Namn Namn Namn

Barn och matematik. Hallonet. Förskolor Syd Munkedals kommun Annelie Carstensen Maria Herdebrant Elisabeth Söderblom Namn Namn Namn Namn Barn och matematik Hallonet 2014 Förskolor Syd Munkedals kommun Annelie Carstensen Maria Herdebrant Elisabeth Söderblom Namn Namn Namn Namn Innehåll Grundfakta och förutsättningar... 3 Kartläggning av

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14. Förskolan Bergabacken

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14. Förskolan Bergabacken Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14 Förskolan Bergabacken Innehållsförteckning Inledning...sid 1 Förutsättningar..sid 2 Normer och värden...sid 3 Utveckling och lärande.sid

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Smedjans förskola Upprättad 2015-01-01 Ett systematiskt likabehandlingsarbete är ett målinriktat arbete för att främja lika rättigheter och

Läs mer

Handlingsplan för Ängstugans förskola läsåret 2012/2013

Handlingsplan för Ängstugans förskola läsåret 2012/2013 Handlingsplan för Ängstugans förskola läsåret 2012/2013 Detta dokument ligger till grund för arbetet i förskolan och innehåller nedbrutna mål från Lpfö98 (reviderad 2010) samt Nyköpings kommuns tjänstegarantier.

Läs mer

Mål Vi vill att barnen utvecklar sin förmåga att visa hänsyn och respekt mot varandra.

Mål Vi vill att barnen utvecklar sin förmåga att visa hänsyn och respekt mot varandra. Läsåret 2012/2013 Arbetsplan Normer och värden Vi vill att barnen utvecklar sin förmåga att visa hänsyn och respekt mot varandra. Vi upplever att det är en del konflikter i barngruppen. Barnen utesluter

Läs mer

KVALITETSARBETET VT 2017& HT 2017

KVALITETSARBETET VT 2017& HT 2017 KVALITETSARBETET VT 2017& HT 2017 Bakgrund Änglagårds förskola i Alvesta ligger ett par kilometer utanför centrum i ett område med några affärer och små företag. Förskolan öppnades under 2012 i början

Läs mer

Verksamhetsplan. Läsåret Förskolan Lillåsen

Verksamhetsplan. Läsåret Förskolan Lillåsen Förskoleverksamheten Verksamhetsplan Läsåret 2013-2014 Förskolan Lillåsen 1 Inledning Förskolan Lillåsen består av två avdelningar, en grupp med barn i ålder 1-3 år och en grupp med barn i ålder 3-5 år.

Läs mer

Verksamhetsplan för Malmens förskolor

Verksamhetsplan för Malmens förskolor Verksamhetsplan för Malmens förskolor 2015-2016 Enheter Smultron 1-3 år Hallon 1-3 år Jordgubben 3-5 år Lingon 3-5 år Nyponrosen 1-5 år Kullerbyttan 1-5 år Verksamheter Förskola för barn 1-5 år Förutsättningar

Läs mer

Ersnäs förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Ersnäs förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Ersnäs förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2010/11

LOKAL ARBETSPLAN 2010/11 LOKAL ARBETSPLAN 2010/11 Arbetsplan för Hagens förskola 2010/11 Våra styrdokument är skollagen, läroplan för förskolan, diskrimineringslagen, förskola skolas vision: I vår kommun arbetar vi för att alla

Läs mer

Verksamhetsplan Förskolan Bränningevägen 2015

Verksamhetsplan Förskolan Bränningevägen 2015 Verksamhetsplan Förskolan Bränningevägen 2015 Förskolan Bränningevägens verksamhet utgår från uppdraget i Läroplanen där kartläggning, uppföljning, utvärdering och utveckling ingår i kvalitetsuppföljningen.

Läs mer

Mjölnargränds förskola

Mjölnargränds förskola Mjölnargränds förskola Avd. Orange Syftet med denna arbetsplan är att: Tydliggöra förskolans uppdrag utifrån olika styrdokument. Tydliggöra förskolan Mjölnargränds egna utvecklingsområden 2017/2018 Synliggöra

Läs mer

Förståelse för rum, tid och form, och grundläggande egenskaper hos mängder, mönster, antal, ordning, tal, mätning och förändring - Matematik, Äldre

Förståelse för rum, tid och form, och grundläggande egenskaper hos mängder, mönster, antal, ordning, tal, mätning och förändring - Matematik, Äldre Geometriska former Förståelse för rum, tid och form, och grundläggande egenskaper hos mängder, mönster, antal, ordning, tal, mätning och förändring - Matematik, Äldre Syfte Varför? Upptäcka och undersöka

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2014/15 Förskolan Junibacken

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2014/15 Förskolan Junibacken Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2014/15 Förskolan Junibacken 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning sidan 4 Förutsättningar sidan 4 Normer och värden

Läs mer

Hopprepets förskola Sticklinge förskola (2016) Arbetsplan Verksamhetsåret 2015-2016. Barnens verkstad med många möjligheter!

Hopprepets förskola Sticklinge förskola (2016) Arbetsplan Verksamhetsåret 2015-2016. Barnens verkstad med många möjligheter! Hopprepets förskola Sticklinge förskola (2016) Arbetsplan Verksamhetsåret 2015-2016 Barnens verkstad med många möjligheter! Vår organisation Barn Arbetslag Lärandemiljöer - Utemiljö - Innemiljö - Närmiljö

Läs mer

Inomhus vill vi öka den fysiska aktiviteten genom att använda oss av miniröris och sångoch danslekar.

Inomhus vill vi öka den fysiska aktiviteten genom att använda oss av miniröris och sångoch danslekar. Grön Flagg Vi arbetar med tre mål inom temat Livsstil och Hälsa. Arbetet kommer att fortgå under terminerna ht 2013/vt 2015 Grön Flagg handlingsplan 2013-2015 - Tranbäret Utvecklingsområde 1 - Öka de fysiska

Läs mer

MÅNEN Verksamhetsplan

MÅNEN Verksamhetsplan MÅNEN Verksamhetsplan 2016-2017 1 Barngruppen 11: Sixten M, Sixten N, Hilma, Edvin 12: Theo, Philip, Elsa D, Linnea, Julia, Nils 13: Doris, Mimmi. Alfred, Filip, Siri 14: Espen, Tilde, Felicia, Love 15:

Läs mer

Blåbärets Kvalitetsredovisning

Blåbärets Kvalitetsredovisning Blåbärets Kvalitetsredovisning ht-2011/vt-2012 Sammanställt av: Maria Henriksson Normer och värden. Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar.. Förskolan

Läs mer

Innehållsförteckning. 1. Tyresö församlings förskolor 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning. 4.

Innehållsförteckning. 1. Tyresö församlings förskolor 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning. 4. Förskolan i Östra Innehållsförteckning 1. Tyresö församlings förskolor 1.1 Verksamhet och profil 2. Övergripande målsättning 3. Inledning 4. Normer och värden 4.1 Läroplanen 4.2 Förskolans mål 4.2.1Vi

Läs mer

SÄTERS KOMMUN

SÄTERS KOMMUN Likabehandlingsplan Förskolan Storhaga Gäller 2016-02-01 2017-09-30 2016-2017 SÄTERS KOMMUN BARN- OCH UTBILDNINGS- FÖRVALTNINGEN Innehållsförteckning 1. Vision... 2 2. Rutiner och förhållningssätt hur

Läs mer

Ekorrens arbetsplan Ht Vt 2015

Ekorrens arbetsplan Ht Vt 2015 Ekorrens arbetsplan Ht 2014- Vt 2015 Arbetsplan Beskrivning av verksamheten Skogsgläntans förskola ingår i Nättraby rektorsområde och består av tre avdelningar Ekorren (1-2 år), Fjärilen (3-4 år) och Igelkotten

Läs mer

Förskolan Skogsgläntan

Förskolan Skogsgläntan Verksamhetsplan Ht 2017 Vt 2018 Förskolan Skogsgläntan 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Försättssida sid 1 Innehållsförteckning sid 2 Verksamheten sid 3 Vision sid 4 Pedagogisk idé sid 5 Projektarbete sid 6 Målområden

Läs mer

Kvalitetsarbete. Lilla Paletten

Kvalitetsarbete. Lilla Paletten Kvalitetsarbete Lilla Paletten 2015-2016 Årets kvalitetsarbete redovisas genom följande områden utifrån Läroplanen för förskolan 1998, reviderad 2010; Förskola och hem Normen och värden Barns inflytande

Läs mer

GROV-PLANERING VÅRTERMINEN 2013 LILL-MYRAN APRIKOS

GROV-PLANERING VÅRTERMINEN 2013 LILL-MYRAN APRIKOS GROV-PLANERING VÅRTERMINEN 2013 LILL-MYRAN APRIKOS GROVPLANERING - APRIKOS AVDELNING VT 2013 Vi är fyra pedagoger som arbetar på avdelning Aprikos på Lill-Myran. Vår barngrupp består av ca: 23 barn. Majoriteten

Läs mer

Kvalitetsarbete i förskolan LOKAL ARBETSPLAN 2014-2015

Kvalitetsarbete i förskolan LOKAL ARBETSPLAN 2014-2015 Kvalitetsarbete i förskolan LOKAL ARBETSPLAN 2014-2015 Förskola/avdelning Fyrås förskola Ort Fyrås Hammerdal Ansvarig förskolchef Ewa Ottosson Kontaktinformation Fyrås förskola småfattran Fyrås 565 830

Läs mer

Lokal arbetsplan. för. Föräldrakooperativet Krokodilen

Lokal arbetsplan. för. Föräldrakooperativet Krokodilen Lokal arbetsplan för Föräldrakooperativet Krokodilen vårterminen 2010 Inledning Läroplanen för förskolan, Lpfö -98 All verksamhet utgår från Läroplanen för förskolan, Lpfö -98. Förskolan skall lägga grunden

Läs mer