MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 57/2007/3 Dnr LSY 2005 Y 323

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 57/2007/3 Dnr LSY 2005 Y 323"

Transkript

1 VÄSTRA FINLANDS MILJÖTILLSTÅNDSVERK Helsingfors TILLSTÅNDSBESLUT Nr 57/2007/3 Dnr LSY 2005 Y 323 Givet efter anslag ÄRENDE Tillstånssökande Miljötillstånd för odling av fisk i nätbassänger i havet väster om Simosholm i Berghamn by och vinterförvaring av fisk i Västerviken i Medelby by i Houtskärs kommun. Christer Lindroos Berghamns Fisk Kb Myrthel Veira Grunden för ansökan om tillstånd Ärendets anhängiggörande ANSÖKAN Verksamheten och dess placering Ansökan om miljötillstånd enligt 28 miljöskyddslagen och 1 1 mom. 11 c) punkten miljöskyddsförordningen Ansökan om tillstånd till byggande i vattendrag enligt 2 kap. 2 vattenlagen. Berghamns Fisk Kb, Christer Lindroos och Myrthel Veira har anhängiggjort sin ansökan vid miljötillståndsverket Ansökan har kompletterats , och Av sökandena har Berghamns Fisk Kb och Myrthel Veira för sin del återtagit ansökan den och Christer Lindroos kvarstår därmed som enda sökande. Sökanden har samtidigt också återtagit sin ansökan beträffande odlingsplatserna vid Nagelskär och Storharun. Ansökan avser odling av fisk väster om ön Simosholm på Berghamns bys samfällda vattenområde RNr 876:1 i Houtskärs kommun samt vinterförvaring av fisk i Västervik på Medelby bys samfällda vattenområde RNr 876:1 i Houtskärs kommun.

2 2 I kraft varande tillstånd Sökandens rätt till de erforderliga områdena Planläggning och naturskydd Västa Finlands miljötillståndsverk har genom sitt beslut nr 6/2002/3 av , som Vasa förvaltningsdomstol genom beslut nr 03/0056/4 av bibehållit oförändrat, beviljat tillstånd att odla fisk i anläggningen vid Simosholm och för vinterförvaring av fisk i Västerviken. På vinterförvaringsplatsen har beviljats en interimistiskt nyttjanderätt för ett ca 1 ha stort vattenområde. Enligt tillståndet har fisk fått odlas sålunda att det årligen använda fodret har fått innehålla högst 460 kg fosfor och högst kg kväve. Nätbassängernas sammanlagda volym har fått vara högst m 3. Tillståndet var i kraft till utgången av år Tillståndshavaren skulle anhängiggöra en ny ansökan senast ifall sökanden avsåg fortsätta sin verksamhet ännu efter år Berghamns fiskelag har beslutat att åt Berghamns Nutriafarm Kb, sedermera Berghamns fisk Kb, för odling av sammanlagt högst 100 ton fisk arrendera ett område av Berghamns bys samfällda vattenområde väster om Simosholm. Avtalet är i kraft till Fiskelagets stämma har tillåtit överlåtelse av fiskodlingstillstånd fiskelagets delägare emellan oberoende av bolagsform. Sökanden Christer Lindroos är Berghamns fisk Kb:s bolagsman. Christer Lindroos har anhållit om att nyttjanderätt till det för fiskodlingen behövliga området beviljas från och med Sökanden är delägare i Berghamns samfällda vatten och andelen motsvarar över 95 ha. Det vattenområde som behövs för vinterförvaringen av fisk i Västerviken hör till Medelby bys samfällda vattenområde. Fiskelagets årsstämma har 1966 beslutat att sökandens far AA erhåller sin andel i Medelby bys samfällda fiskevatten vid Simosholm och därtill har han arrenderat resterande vatten vid Simosholm. Sökanden har ansett att dödsboet efter AA har rätt att nyttja vattenområdet. Ifall sökandens rätt till vattenområdet inte anses vara utredd tillräckligt, har sökanden anhållit om nyttjanderätt till det för vinterförvaringen behövliga vattenområdet. Sökandens andel i Medelbys samfällda vattenområden är 0,26 %, vilket motsvarar 2,6 ha. I Houtskärs kommuns generalplan har både fiskodlingsplatsen och vinterförvaringsplatsen betecknats som vattenområde (W) och de närliggande stränderna som områden för bycentrum (AT), landsbygdsnäringsområde med landskapsvärde (MU) eller område för fritidsbostäder (RA). På Storlandet finns ett delområde av Natura 2000 området Holmarna vid Lövskärsfjärden (FI ).

3 3 Miljöns tillstånd Vattenområdet Vattenkvaliteten Perifyton Bottenfauna Vattendjupet vid odlingsplatsen varierar mellan 6 och 14 m. Vattengenomströmningen är stor. Vattenkvaliteten i närheten av fiskodlingsanläggningen har kontrollerats som en del av samkontrollen av fiskodlingsanläggningarna i Houtskär. År 1999 var vattnets totalfosforhalt µg/l och klorofyll a halt mellan 2,2 2,3 g/l i närheten av fiskodlingsplatsen. År 1999 var påväxtalgernas klorofyllvärden i närheten av fiskodlingen 8 15 mg/m 2 och ungefär av samma storlek som vid referenspunkterna. Bottenfaunan undersöktes senast år Bottensedimenten i närheten av fiskodlingsplatsen bestod av grå lergyttja. Bottenfaunans biomassa var g/m 2 och bestod till största delen av östersjömusslor. Bottnen har klassificerats som halvfrisk halvförorenad. Bottnen i Västerviken klassificerades också som halvfrisk halvförorenad och vinterförvaringen av fisk hade inte förorsakat skadlig ansamling av organiska sediment. Fiskbestånd och fiske Inom området bedrivs inte yrkesmässigt fiske. Fritidsfiske förekommer i viss utsträckning. Övrig användning av området Nuvarande verksamhet I närheten av odlingsplatsen finns inga områden, som tagits i bruk för allmän rekreation. Enligt sjökortet finns ingen utmärkt farled i närheten av fiskodlingen. De närmast liggande andra fiskodlingsanläggningarna finns söder om Berghamn på 1,5 2,6 km avstånd. Den förverkligade fiskodlingen vid Berghamns Fisk Kb:s anläggning vid Simosholm och de av fiskodlingen orsakade utsläppen var under åren enligt uppgifterna i miljöskyddsdatasystemet: Medeltal Fiskens tillväxt (kg/a) Fodrets fosforinnehåll (kg/a) Fodrets kväveinnehåll (kg/a) Fosforutsläpp (kg/a) Kväveutsläpp (kg/a) Fodermängd (kg/a) Foderkoefficient 1,15 1,06 1,13 1,21 1,23 1,16 *) Specifikt utsläpp för fosfor (g/kg/a) 7,5 6,7 7,3 8,1 8,3 7,5 *) Specifikt utsläpp för kväve (g/kg/a) *) *) Vägt medeltal

4 4 Verksamheten enligt ansökan Produktion Sökanden har för avsikt att odla ca kg fisk per år räknat enligt fiskens tillväxt. Utfodringen av fisken sker manuellt med torrfoder. Foderförbrukningen uppskattas till ca kg/år. Fodret innehåller ca 600 kg fosfor och ca kg kväve per år. Anläggningens konstruktioner Verksamhetens stödpunkt Mängden fisk som vinterförvaras är omkring kg. Anläggningen består av fem nätbassänger med 150 m 2 areal och en bassäng med 700 m 2 areal eller sammanlagt m 2. Bassängerna är förankrade i havsbottnen. Stickning och rensning av fisken sker i sökandens renseri på Berghamn. Fodret lagras i renseriet. Anläggningens utsläpp Anläggningens utsläpp i havet uppskattas till högst 300 kg fosfor och kg kväve per år. Utfodringen sker manuellt för att minimera utsläppen. Företrädelsevis används foder med låg fosfor och kvävehalt. Avfallshantering Döda fiskar komposteras på sökandens fastighet. Slaktavfallet, ca kg per år överlåts till F:ma BB för tillverkning av olja. Fodersäckar bränns eller förs till avstjälpningsplats. Verksamhetens inverkan Kontroll av verksamhetens verkningar HANDLÄGGNING AV ANSÖKAN Anläggningens inverkan på vattenmiljön uppskattas vara oförändrad och av ringa omfattning. Verksamheten påverkar inte fisket eller strandfastigheterna. Naturvärdena inom Natura 2000 området Holmarna vid Lövskärsfjärden finns på land och påverkas inte av fiskodlingsverksamheten. Sökanden fortsätter verksamheten och kontrollen av den såsom hittills. Kungörelse Miljötillståndsverket har enligt 16 kap. 6, 7 och 8 vattenlagen tillkännagivit ansökan med en kungörelse i miljötillståndsverket och i Houtskärs kommun och berett tillfälle att under tiden anföra påminnelser, yrkanden och åsikter med anledning av ansökan.

5 Påminnelser och yrkanden Sökandens förklaring 5 Kungörelsen har särskilt tillsänts de myndigheter och i saken delaktiga som framgår av handlingarna. 1) Sydvästra Finlands miljöcentral har konstaterat att, med undantag av inverkan på påväxtalgerna på en punkt år 2001, har någon klar påverkan på miljön av anläggningen inte kunnat konstateras. Platsen är ganska lämplig för fiskodling. Trots att ansökan innebär en ökning av fosfor och kväveutsläppen vid Simosholm kommer den totala belastningen att minska eftersom verksamheten vid Nagelskär och Storharun inte fortsätter. Miljöcentralen har förordat ansökan om odling av kg fisk vid Simosholm. Nätbassängernas areal bör vara högst m 2. Fodrets innehåll av fosfor bör vara högst 490 kg/a och innehåll av kväve högst kg/a. Målsättningen för den specifika belastningen bör vara 7 g fosfor och 44 g kväve per producerat fiskkilo. Från början av år 2010 borde odlingens specifika belastning vara högst 6 g fosfor och 40 g kväve per producerat fiskkilo. Vinterförvaring i Västerviken kan tillåtas under tiden Under vinterförvaringen får användas en fodermängd som innehåller högst 25 kg fosfor och 185 g kväve. Dessutom bör skötseldagbok föras och ett årssammandrag över verksamheten tillställas miljöcentralen. Driftsövervakning och vattendragskontroll bör utföras på ett av miljöcentralen godkänt sätt. Tillståndet borde beviljas så att det är i kraft 7 år. 2) Sjöfartsverket har framfört att bassängerna bör utmärkas enligt sjöfartsverkets anvisningar. Förtöjnings och förankringsanordningar får inte förhindra trafik på allmänna farleder. Nätbassängerna bör placeras på tillräckligt stort avstånd från farleder och sjömärken. 3) CC för egen (Östergård Bergh RNr 4 m.fl. fastigheter, Berghamn by, Houtskär) och för DD:s stifttelses del (fastighet Larsas Berghamn RNr 1:86, Berghamn by, Houtskär) har i sin påminnelse inte motsatt sig ansökan och påpekat fiskodlingens betydelse för sysselsättningen på orten. Bestämmelserna om vinterförvaring av fisken bör dock iakttas noggrant för att luktproblem inte skall uppstå vid Västerviken. Sökanden borde också sätta upp skyltar på fiskodlingen med förbud att närma sig odlingen p.g.a. smittorisk och för undvikande av störningar. Sökanden har meddelat miljötillståndsverket att möjligheten att avge förklaring inte utnyttjas.

6 MILJÖTILLSTÅNDSVERKETS AVGÖRANDE Processuellt avgörande Avgörande av tillstånd Beviljande av nyttjanderätt Tillståndsbestämmelser 6 Emedan Berghamns Fisk Kb och Mythel Veira har återtagit den gemensamma ansökan för sin del lämnar miljötillståndsverket handläggningen av ansökan till dessa delar med stöd av 16 kap. 22 vattenlagen därhän. Miljötillståndsverket beviljar Christer Lindroos tillstånd för anläggande av nätbassänger i havet och odling av fisk i dem väster om Simosholm på Berghamn bys samfällda vattenområde samt anläggande av nätbassänger i havet och förvaring av fisk i dem under tiden i Västerviken på Medelby bys samfällda vattenområde (bilaga 1). Bägge platserna är belägna i Houtskärs kommun. Tillståndshavaren skall följa miljöskyddslagen och vattenlagen samt tillståndsbestämmelserna nedan. Miljötillståndsverket beviljar Christer Lindroos en interimistisk nyttjanderätt till ett ca 1 ha stort område av det samfällda vattenområdet RNr 876:1 i Berghamn by som behövs för anläggande av fiskodlingsbassänger väster om Simosholm med början från samt en interimistisk nyttjanderätt till ett ca 1 ha stort område av det samfällda vattenområdet RNr 876:1 i Medelby by som behövs för anläggande av vinterförvaringsbassängerna i Västerviken med början från att detta beslut vinner laga kraft. Nyttjanderätten gäller i övrigt den tid som avses nedan under rubriken "Tillståndets giltighetstid". För nyttjanderätten har bestämts ersättning i tillståndsbestämmelse 4). Anläggningen 1) Nätbassängernas sammanlagda areal får vara högst m 2. Nätbassängerna får behandlas endast med sådana antifoulingämnen som är tillåtna för användning vid fiskodling. 2) Tillståndshavaren skall hålla nätbassängerna i sådant skick och förankra dem så att de hålls på de avsedda platserna och inte stör sjötrafiken eller förorsakar det övriga nyttjandet av havsområdet sådan skada som kan undvikas. 3) För att trygga sjötrafiken i nätbassängernas närhet skall de utmärkas på ett av Sjöfartsverket godkänt sätt. Till Sjöfartsverket skall sändas en anmälan jämte kartbilaga om anläggningens placering.

7 7 4) Tillståndshavaren skall så länge nyttjanderätten till vattenområdena är i kraft årligen före utgången av februari betala följande ersättningar: till Medelby bys delägarlag 120 euro och till Berghamn bys delägarlag för år euro och de följande åren 120 euro. Odling av fisk 5) Det foder som årligen används får innehålla högst 490 kg fosfor och högst kg kväve. För upprätthållande av fiskarnas livsfunktioner får på vinterförvaringsplatsen användas en fodermängd som innehåller högst 25 kg fosfor och 190 kg kväve per vinter. De specifika utsläppen i havet får inte överskrida 6,5 g fosfor och 47 g kväve per kilogram producerad fisk. De specifika utsläppsvärdena beräknas genom att från näringsmängden av det årligen använda fodret subtrahera den mängd näring som bundits i fiskens tillväxt och genom att dividera den på detta sätt erhållna differensen med fiskens årliga tillväxt. Den odlade fisken innehåller 0,40 % fosfor och 2,75 % kväve. 6) Fodret får inte överdoseras och dammet i fodret skall avlägsnas före utfodringen. Tillståndshavaren skall sträva till att minska foderkoefficienten och använda foder med minsta möjliga fosfor och kvävehalter. 7) Anläggningen bör skötas omsorgsfullt och med beaktande av miljöskyddssynpunkter. Verksamheten skall ordnas så att den inte medför buller eller luktolägenhet i miljön. Fodret och kemikalierna som används vid anläggningen skall förvaras sålunda att av dessa inte orsakas fara för förorening av yt eller grundvatten. Avfallshantering 8) Döda fiskar och avfallet som uppstår vid stickning av fisk skall tas till vara och transporteras till en avfallshanteringsplats med tillstånd att hantera dylikt avfall, eller komposteras och behandlas i enlighet med föreskrifterna om behandling av animaliskt avfall. Komposteringen skall skötas så att den förorsakar minsta möjliga luktolägenhet. 9) Verksamheten skall bedrivas så att det uppstår så litet avfall som möjligt. Avfallet skall sorteras och hanteras så att det kan återvinnas i så stor utsträckning som möjligt och med beaktande av kommunens avfallhanteringsbestämmelser. Avfall som inte kan återvinnas skall föras till en godkänd avfallsbehandlingsplats. Problemavfall skall föras till godkänd mottagningsplats för problemavfall.

8 8 Störningar och andra exceptionella situationer 10) Tillståndshavaren skall underrätta Sydvästra Finlands miljöcentral och miljövårdsmyndigheten i Houtskärs kommun om betydliga störningar och exceptionella situationer. Orsaken till störningen eller den exceptionella situationen skall utredas omedelbart och de uppmärksammade felen skall rättas utan dröjsmål. Kontroll av verksamheten samt rapportering 11) Tillståndshavaren skall meddela Sydvästra Finlands miljöcentral kontaktuppgifterna för anläggningens ansvariga skötare. 12) Tillståndshavaren skall utföra en driftskontroll och en utsläppskontroll av fiskodlingsanläggningen. Tillståndshavaren skall därför föra en skötseljournal över anläggningens verksamhet. I journalen skall antecknas uppgifter om det vid anläggningen använda fodrets mängd och kvalitet, mängden fisk som placerats i och som avlägsnats ur anläggningen, de i bruk varande bassängernas yta och volym, blodet som uppstår vid stickningen av fisken, mängden döda fiskar och annat avfall som uppstår vid anläggningen och behandlingen av det samt dess leveransplats, eventuella fisksjukdomar och fiskdöd samt medicinering av fisken och använda kemikalier, förvaringen av fodret och kemikalierna som används vid anläggningen samt övriga omständigheter, som inverkar på uppföljning och styrning av utsläppen. Kontrollen skall utföras på ett sådant sätt som möjliggör en tillförlitlig bestämning av de utsläpp som fiskodlingsverksamheten förorsakar i havsområdet. Sydvästra Finlands miljöcentral kan vid behov ge närmare anvisningar om utförandet av kontrollen. Skötseljournalerna skall bevaras fem år räknad från odlingssäsongens slut och på uppmaning företes myndigheterna. Sydvästra Finlands miljöcentral och miljövårdsmyndigheten i Houtskärs kommun skall årligen före utgången av februari månad tillställas ett årssammandrag om det föregående året på en för detta ändamål uppgjord blankett. Tillståndshavaren skall på begäran ge miljöcentralen sådana uppgifter och utredningar som behövs för granskning av utsläppskontrollens tillförlitlighet. Lagen om offentlighet i myndigheternas verksamhet tillämpas på miljöcentralens tystnadsplikt, då den utför uppgifter som avses i miljöskyddslagen. Verksamhetsrelaterade utsläpps och kontrolluppgifter samt miljökvalitetsuppgifter är dock inte sekretessbelagda. 13) Tillståndshavaren skall utföra kontroller av fiskodlingens inverkan på havsområdet på ett av Sydvästra Finlands miljöcentral god

9 9 känt sätt. I kontrollen bör innefattas en årlig kontroll av vattenkvaliteten och eutrofieringen samt en uppföljning av bottnens och bottenfaunans tillstånd som skall utföras under vissa år. Kontroll av verksamhetens inverkan på fisket och fiskbestånden skall utföras på ett av Egentliga Finlands arbetskrafts och näringscentral godkänt sätt. Kontrollerna kan ske som samkontroll tillsammans med de andra kontrollskyldiga på området. Förslag till kontrollprogram skall inlämnas till ovannämnda myndigheter för godkännande inom två månader efter det att detta beslut vunnit laga kraft. Om resultaten av kontrollerna ger anledning därtill, kan vederbörande myndighet senare ändra kontrollprogrammen trots att tillståndet är i kraft. Kontrollresultaten skall tillställas ovannämnda myndigheter och miljövårdsmyndigheten i Houtskärs kommun inom de tidsperioder som utsätts i respektive kontrollprogram. Uppgifterna skall dessutom vid behov ges sakägarna till påseende. 14) Tillståndshavaren skall underrätta antingen kommunalveterinären eller länsveterinären och vidta nödvändiga åtgärder, ifall fisken i anläggningen konstateras eller misstänks ha en sådan sjukdom som skall bekämpas enligt lagen om djursjukdomar eller någon annan smittosam sjukdom som inte allmänt förekommer i Finland. I svåra sjukdomsfall skall anmälan även göras till Sydvästra Finlands miljöcentral och Egentliga Finlands arbetskrafts och näringscentral. Tillståndets giltighet Detta tillstånd är i kraft till Om Christer Lindroos avser att fortsätta fiskodlingen ännu efter år 2017, skall en ansökan om nytt tillstånd senast anhängiggöras hos miljötillståndsverket. I så fall är detta tillstånd i kraft tills ett lagakraftvunnet beslut erhållits med anledning av ansökan. Skador Fiskodlingsverksamheten, då den bedrivs enligt givna tillståndsbestämmelser, orsakar inte på förhand sett sådan skada genom förorening av vattenområden som enligt miljöskyddslagen och lagen om ersättning för miljöskador skall ersättas. Anläggandet av konstruktionerna i havet orsakar inte sådan skada som enligt vattenlagen skall ersättas. Iakttagande av förordning som är strängare än tillståndet Om genom en förordning utfärdas bestämmelser som är strängare än tillståndsbestämmelserna i detta beslut, eller sådana bestämmelser om tillståndets giltighet eller justering som avviker från detta tillstånd, skall förordningen iakttas utan hinder av tillståndet.

10 10 MOTIVERING Fiskodling Fiskodlingsanläggningen är belägen i ett relativt öppet havsområde och vattenväxlingen är till följd av detta god. Anläggningens storlek Enligt uppgifterna i miljöskyddsdatasystemet har fiskens tillväxt vid anläggningen åren varit i medeltal kg per år och de genomsnittliga årliga utsläppen i havet 270 kg fosfor och kg kväve. Inverkan av på utsläppen från fiskodlingen på vattenmiljön har varit liten. På ovan nämnda grunder har miljötillståndsverket i tillståndsbestämmelse 4) begränsat det vid anläggningen årligen använda fodret till att innehålla högst 490 kg fosfor och kg kväve. En årlig tillväxt av fisk om kg skulle enligt miljötillståndsverkets beräkning orsaka årliga utsläpp i havet om ca 290 kg fosfor och ca kg kväve. Vid beräkningen har använts följande parametrar: fosforhalt i fodret 0,85 %, kvävehalt i fodret 6,5 %, foderkoefficient 1,15 och mängden fosfor och kväve som binds i fisken 4,0 g/kg respektive 27,5 g/kg. Då anläggningen sköts noggrant och då man använder fodersorter med minsta möjliga näringsmängder är det möjligt att med fodrets tillåtna näringsinnehåll även uppnå en större tillväxt. Samtidigt blir näringsutsläppen mindre. Även om utsläppen vid Simosholm i någon mån kan öka minskar de totala utsläppen i området eftersom verksamheten vid Nagelskär och Storharun inte kommer att fortsätta. Bestämmelsen om anläggningens maximistorlek har givits enligt ansökan som areal för nätbassängerna. Tillståndsbestämmelsen beträffande arealen är entydig och tillräcklig med tanke på övervakningen av anläggningen. Nyttjanderätt Medelby fiskelags beslut från 1966 och därtill anslutna arrendeavtal avser rätten för sökandens far att fiska på byns samfällda vattenområde. Det har inte entydigt visats att sökanden erhållit en sådan rätt som skulle omfatta även användningen av byns samfällda vattenområde till vinterförvaring av fisk i Västerviken. Sökanden behöver därför en skild nyttjanderätt till vinterförvaringsplatsen. Nyttjanderätt för vattenområdena kan beviljas både gällande vinterförvaringsplatsen och odlingsplatsen eftersom det finns förutsättningar att bevilja tillstånd för anläggande av nätbassänger i havet på bägge platserna och sökandens andelar i de samfällda vattenområdena är större än de behövliga områdena. Rätten till områdena är interimistisk eftersom tillståndsbeslutet har beviljats på viss tid. Den årliga ersättningen för vattenområdet har hittills varit 120 /ha. Miljötillståndsverket anser att denna ersättning fortsättningsvis är lämplig.

11 11 Tillståndsprövning Förutsättningar för beviljande av tillstånd enligt vattenlagen för anläggande av nätbassänger i havet föreligger eftersom den nytta som fiskodlingen medför är betydlig i förhållande till de skador och men som upprätthållandet av anläggningen i havet orsakar. Sökanden besitter genom arrendeavtal eller har beviljats rätt till de erforderliga vattenområdena. Förutsättningar för beviljande av tillstånd enligt miljöskyddslagen för fiskodlingsverksamheten föreligger eftersom verksamheten på de grunder som framförts ovan, och då den bedrivs i enlighet med tillståndsbestämmelserna, inte förorsakar olägenhet för hälsan eller betydande förorening av miljön eller risk för sådan, inte heller försämring av speciella naturförhållanden eller att en från allmän synpunkt viktig användningsmöjlighet inom det område som påverkas av verksamheten skulle äventyras. Anläggningen förorsakar inte heller sådant oskäligt besvär som avses i 17 1 mom. lagen angående vissa grannelagsförhållanden. Anläggningens placering står inte i strid med strandgeneralplanen för Houtskärs kommun. Då verksamheten idkas i enlighet med detta beslut och givna tillståndsbestämmelser iakttas, uppfyller verksamheten de krav som uppställs av miljöskyddslagen, avfallslagen och naturvårdslagen samt kraven i de förordningar som utfärdats på basen av dessa. LAGRUM 42, 43, 45, 46 och 56 miljöskyddslagen 2 kap. 6 2 mom., 7 1 och 3 mom. vattenlagen UTLÅTANDE OM PÅMINNELSER OCH YRKANDEN HANDLÄGGNINGSAVGIFT Sydvästra Finlands miljöcentrals och Sjöfartsverkets yrkanden har beaktats såsom framgår av tillståndsbestämmelserna ovan. Med anledning av DD påminnelse konstateras att bestämmelser för bl.a. vinterförvaring av fisk och hantering av avfall givits i beslutet. Tillsynen av verksamheten ankommer på den regionala miljöcentralen och kommunens miljövårdsmyndighet. Utmärkningen av bassängen bör ske enligt Sjöfartsverkets anvisningar. Miljötillståndsverket har inte behörighet att begränsa båttrafiken i området eller utfärda förbud att närma sig anläggningen euro Avgiften har bestämts i enlighet med 2 miljöministeriets förordning om miljötillståndsverkens avgiftsbelagda prestationer (1238/2003) och den därtill fogade avgiftstabellen. Ansökan avser ett miljötillstånd för fiskodling med en tillväxt mellan och kg per år.

12 12 SÖKANDE AV ÄNDRING Ändring i detta beslut kan sökas genom besvär hos Vasa förvaltningsdomstol. Bilagor 1) Besvärsanvisning 2) Karta Birgitta Vauhkonen Juha Helin Hannu Kokko Curt Nyman I avgörandet har deltagit miljöråden Birgitta Vauhkonen, Juha Helin (granskande ledamot) och Hannu Kokko. Ärendet har föredragits av föredragande Curt Nyman. CN/ha

13 BESVÄRSANVISNING Besvärsmyndighet Besvärstid Besvärsrätt Bilaga 1 Ändring i Västra Finlands miljötillståndsverks beslut får sökas genom besvär hos Vasa förvaltningsdomstol. Besvär över den avgift som tas ut för handläggningen av ärendet anförs i samma ordning som besvär över huvudsaken. Tiden för anförande av besvär är trettio (30) dagar från den dag då beslutet gavs, dock så att sagda dag inte räknas med. Besvärstiden utgår Besvär med anledning av beslutet kan anföras av dem vilkas rätt eller fördel saken kan beröra, samt av registrerade föreningar eller stiftelser vilkas syfte är att främja miljöskydd, hälsoskydd eller naturvård eller trivseln i boendemiljön inom det område som påverkas, av vederbörande kommuner, miljöcentraler, kommunala miljövårdsmyndigheter och av andra myndigheter som bevakar allmänt intresse i ärendet. Besvärsskriftens innehåll Bilagor till besvärsskriften I besvärsskriften, som riktas till Vasa förvaltningsdomstol, skall anges det beslut i vilket ändring söks ändringssökandens namn och hemkommun den postadress och det telefonnummer samt den eventuella e postadress under vilka ändringssökanden kan tillställas meddelanden i saken (om kontaktinformationen ändras skall Vasa förvaltningsdomstol, PB 204, Vasa, e postadress vaasa.hao@om.fi, underrättas) till vilka delar ändring söks i beslutet vilka ändringar som yrkas i beslutet de grunder på vilka ändring yrkas ändringssökandens, den lagliga företrädarens eller ombudets underskrift, om inte besvärsskriften tillställs elektroniskt (per telefax eller e post) Till besvärsskriften skall fogas de handlingar som ändringssökanden åberopar till stöd för sina yrkanden, om dessa inte redan tidigare har tillställts myndigheten fullmakt för eventuellt ombud eller, om besväret tillställs elektroniskt, en utredning över ombudets behörighet. Hur besvärsskriften skall tillställas miljötillståndsverket Besvärsskriften med bilagor skall i två exemplar lämnas in till Västra Finlands miljötillståndsverks registratorskontor. Besvärsskriften skall vara framme under tidsfristens sista dag före tjänstetidens slut. Besvärsskriften med bilagor kan också sändas per post, telefax eller e post. En besvärsskrift som tillställs elektroniskt (per telefax eller e post) skall tillställas så att den finns till förfogande i den mottagande anordningen eller datasystemet under tidsfristens sista dag före tjänstetidens slut. Västra Finlands miljötillståndsverks kontaktinformation besöksadress: Bryggerigatan 1, Helsingfors postadress: PB 115, Helsingfors telefon: växel telefax: (09) e post: kirjaamo.lsy@ymparisto.fi öppettid: kl Rättegångsavgift För behandlingen av ärendet vid Vasa förvaltningsdomstol tas av ändringssökanden ut en rättegångsavgift på 82 euro. I lagen om avgifter för domstolars och vissa justitieförvaltningsmyndigheters prestationer bestäms särskilt om vissa fall i vilka avgift inte uppbärs.

14 Bilaga 2

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 132/2005/3 Dnr LSY-2005-Y-37 Helsingfors Givet efter anslag

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 132/2005/3 Dnr LSY-2005-Y-37 Helsingfors Givet efter anslag VÄSTRA FINLANDS TILLSTÅNDSBESLUT MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 132/2005/3 Dnr LSY-2005-Y-37 Helsingfors Givet efter anslag 9.12.2005 ÄRENDE Kvarhållande av redan byggda bryggor på fastigheten Uddtorp RNr 2:7

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 11/2008/3 Dnr LSY 2007 Y 271. Anläggande av vatten och avloppsledningar under Närpes å i Närpes

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 11/2008/3 Dnr LSY 2007 Y 271. Anläggande av vatten och avloppsledningar under Närpes å i Närpes VÄSTRA FINLANDS MILJÖTILLSTÅNDSVERK Helsingfors TILLSTÅNDSBESLUT Nr 11/2008/3 Dnr LSY 2007 Y 271 Givet efter anslag 11.2.2008 ÄRENDE SÖKANDE Anläggande av vatten och avloppsledningar under Närpes å i Närpes

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 44/2006/3 Dnr LSY 2006 Y 39. Anläggande av en sjökabel mellan Högsar och Storkvivas, Nagu

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 44/2006/3 Dnr LSY 2006 Y 39. Anläggande av en sjökabel mellan Högsar och Storkvivas, Nagu VÄSTRA FINLANDS MILJÖTILLSTÅNDSVERK Helsingfors TILLSTÅNDSBESLUT Nr 44/2006/3 Dnr LSY 2006 Y 39 Givet efter anslag 31.3.2006 ÄRENDE SÖKANDE Anläggande av en sjökabel mellan Högsar och Storkvivas, Nagu

Läs mer

5 1 momentet 11 c) punkten miljöskyddsförordningen 1 kap. 7 vattenlagen

5 1 momentet 11 c) punkten miljöskyddsförordningen 1 kap. 7 vattenlagen BESLUT Södra Finland Nr 291/2013/2 Dnr ESAVI/191/04.08/2013 Givet efter anslag 19.12.2013 ÄRENDE SÖKANDE Beslut om att det av Södra Finlands regionförvaltningsverk 17.3.2011 givna beslutet nr 14/2011/3

Läs mer

VÄSTRA FINLANDS MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 60/2008/3 Dnr LSY 2006 Y 361

VÄSTRA FINLANDS MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 60/2008/3 Dnr LSY 2006 Y 361 VÄSTRA FINLANDS MILJÖTILLSTÅNDSVERK Helsingfors BESLUT Nr 60/2008/3 Dnr LSY 2006 Y 361 Givet efter anslag 30.5.2008 ÄRENDE SÖKANDE Anläggande, och bevarande av en sjökabel i havet mellan Sirnäs och Lilla

Läs mer

Beslut. Nr 9/2011/2 Dnr LSSAVI/34/04.09/2010. Givet efter anslag 8.2.2011

Beslut. Nr 9/2011/2 Dnr LSSAVI/34/04.09/2010. Givet efter anslag 8.2.2011 Beslut Västra och Inre Finland Nr 9/2011/2 Dnr LSSAVI/34/04.09/2010 Givet efter anslag 8.2.2011 ÄRENDE Förlängning av de i Västra Finlands miljötillståndsverks beslut nr 19/2004/2 föreskrivna tiderna för

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 98/2008/3 Dnr LSY 2006 Y 295

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 98/2008/3 Dnr LSY 2006 Y 295 VÄSTRA FINLANDS MILJÖTILLSTÅNDSVERK Helsingfors TILLSTÅNDSBESLUT Nr 98/2008/3 Dnr LSY 2006 Y 295 Givet efter anslag 30.10.2008 ÄRENDE SÖKANDE ANSÖKAN Bibehållande av en pontonbrygga på vattenområdet tillhörande

Läs mer

Förlängning av den för påbörjandet av täkt av havssand utsatta tiden, Lovisa

Förlängning av den för påbörjandet av täkt av havssand utsatta tiden, Lovisa Södra Finland Beslut Nr 45/2011/4 Dnr ESAVI/571/04.09/2010 Givet efter anslag 9.3.2011 ÄRENDE SÖKANDE Förlängning av den för påbörjandet av täkt av havssand utsatta tiden, Lovisa Morenia Oy ANSÖKAN BAKGRUND

Läs mer

2 kap. 14 a vattenlagen

2 kap. 14 a vattenlagen Södra Finland Beslut Nr 222/2010/4 Dnr ESAVI/441/04.09/2010 Givet efter anslag 24.11.2010 ÄRENDE SÖKANDE Rättelseyrkande beträffande Nylands närings-, trafik- och miljöcentrals beslut av 18.6.2010 Dnr

Läs mer

VÄSTRA FINLANDS TILLSTÅNDSBESLUT MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 50/2004/3 Dnr LSY-2004-Y-54 Helsingfors Givet efter anslag

VÄSTRA FINLANDS TILLSTÅNDSBESLUT MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 50/2004/3 Dnr LSY-2004-Y-54 Helsingfors Givet efter anslag VÄSTRA FINLANDS TILLSTÅNDSBESLUT MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 50/2004/3 Dnr LSY-2004-Y-54 Helsingfors Givet efter anslag 8.10.2004 ÄRENDE SÖKANDE Muddring av det samfällda vattenområdet RNr 876:1 och dumpning

Läs mer

Anläggande av en sjökabel mellan Bryggars och Björkholmen i Väståbolands stad samt inledande av arbetena innan beslutet vunnit laga kraft

Anläggande av en sjökabel mellan Bryggars och Björkholmen i Väståbolands stad samt inledande av arbetena innan beslutet vunnit laga kraft Tillståndsbeslut Södra Finland Nr 120/2010/4 Dnr ESAVI/253/04.09/2010 Givet efter anslag 5.7.2010 ÄRENDE SÖKANDE Anläggande av en sjökabel mellan Bryggars och Björkholmen i Väståbolands stad samt inledande

Läs mer

Nr 35/2014/2 Dnr ESAVI/11/04.08/2014 Givet efter anslag

Nr 35/2014/2 Dnr ESAVI/11/04.08/2014 Givet efter anslag Översättning Transumt BESLUT Södra Finland Nr 35/2014/2 Dnr ESAVI/11/04.08/2014 Givet efter anslag 14.3.2014 ÄRENDE SÖKANDE Ansökan om tillstånd att vidta förberedande åtgärder för genomförandet av projektet

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 130/2005/3 Dnr LSY-2005-Y-48

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 130/2005/3 Dnr LSY-2005-Y-48 VÄSTRA FINLANDS MILJÖTILLSTÅNDSVERK Helsingfors TILLSTÅNDSBESLUT Nr 130/2005/3 Dnr LSY-2005-Y-48 Givet efter anslag 7.12.2005 ÄRENDE SÖKANDE Byggande av en vattenledning under mynningen på Nykarleby älv

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 135/2007/3 Dnr LSY 2007 Y 192 Helsingfors Givet

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 135/2007/3 Dnr LSY 2007 Y 192 Helsingfors Givet VÄSTRA FINLANDS TILLSTÅNDSBESLUT MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 135/2007/3 Dnr LSY 2007 Y 192 Helsingfors Givet 16.10.2007 ÄRENDE SÖKANDE Inledande av arbetena med strandkajen för båtar, innan det av Västra Finlands

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 69/2009/3 Dnr LSY-2009-Y-185

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 69/2009/3 Dnr LSY-2009-Y-185 VÄSTRA FINLANDS MILJÖTILLSTÅNDSVERK Helsingfors TILLSTÅNDSBESLUT Nr 69/2009/3 Dnr LSY-2009-Y-185 Givet efter anslag 14.12.2009 ÄRENDE SÖKANDE Anläggande av en sjökabel på havsområdet mellan Söljeholmen

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 7/2007/3 Dnr LSY 2006 Y 245. Anläggande av en sjökabel i havet mellan Rösund Hummelviken och Ryssholmen i Pernå kommun

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 7/2007/3 Dnr LSY 2006 Y 245. Anläggande av en sjökabel i havet mellan Rösund Hummelviken och Ryssholmen i Pernå kommun VÄSTRA FINLANDS MILJÖTILLSTÅNDSVERK Helsingfors TILLSTÅNDSBESLUT Nr 7/2007/3 Dnr LSY 2006 Y 245 Givet efter anslag 12.1.2007 ÄRENDE SÖKANDE Anläggande av en sjökabel i havet mellan Rösund Hummelviken och

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 122/2007/3 Dnr LSY 2004 Y 413

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 122/2007/3 Dnr LSY 2004 Y 413 VÄSTRA FINLANDS MILJÖTILLSTÅNDSVERK Helsingfors TILLSTÅNDSBESLUT Nr 122/2007/3 Dnr LSY 2004 Y 413 Givet efter anslag 1.10.2007 ÄRENDE Tillstånssökande Miljötillstånd för odling av fisk i nätbassänger i

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 30/2009/3 Dnr LSY-2008-Y-236

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 30/2009/3 Dnr LSY-2008-Y-236 VÄSTRA FINLANDS MILJÖTILLSTÅNDSVERK Helsingfors TILLSTÅNDSBESLUT Nr 30/2009/3 Dnr LSY-2008-Y-236 Givet efter anslag 29.6.2009 ÄRENDE SÖKANDE Anläggande av en sjökabel i havet mellan Västanvik och Finsjölandet

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 139/2005/3 Dnr LSY-2005-Y-265 Helsingfors Givet efter anslag

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 139/2005/3 Dnr LSY-2005-Y-265 Helsingfors Givet efter anslag VÄSTRA FINLANDS TILLSTÅNDSBESLUT MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 139/2005/3 Dnr LSY-2005-Y-265 Helsingfors Givet efter anslag 15.12.2005 ÄRENDE Miljötillstånd för odling av fisk i nätbassänger i havet (Österholmens

Läs mer

BESLUT. Fiskodling i nätkassar vid Bolstervaret och vinterförvaring av fisk vid Tallskäret, Kristinestad.

BESLUT. Fiskodling i nätkassar vid Bolstervaret och vinterförvaring av fisk vid Tallskäret, Kristinestad. BESLUT Nr 6/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnr LSSAVI/173/04.08/2011 Givet efter anslag 25.1.2013 FRI ÖVERSÄTTNING AV TILLSTÅNDSBESTÄMMELSERNA OCH MOTIVERINGARNA ÄRENDE Fiskodling i nätkassar vid Bolstervaret

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 149/2006/3 Dnr LSY 2005 Y 175

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 149/2006/3 Dnr LSY 2005 Y 175 VÄSTRA FINLANDS MILJÖTILLSTÅNDSVERK Helsingfors TILLSTÅNDSBESLUT Nr 149/2006/3 Dnr LSY 2005 Y 175 Givet efter anslag 17.11.2006 ÄRENDE Miljötillstånd för odling av fisk i nätbassänger i havet i anläggningen

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 19/2009/3 Dnr LSY-2008-Y-127

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 19/2009/3 Dnr LSY-2008-Y-127 VÄSTRA FINLANDS MILJÖTILLSTÅNDSVERK Helsingfors TILLSTÅNDSBESLUT Nr 19/2009/3 Dnr LSY-2008-Y-127 Givet efter anslag 24.4.2009 ÄRENDE Kvarhållande av två redan byggda bryggor och byggande av två pontonbryggor

Läs mer

Muddring av rännan ut i Skavarböleviken för att förbättra utflödet från pumpstationen, Borgå. Skavarbölevikens och Storängens torrläggningsföretag

Muddring av rännan ut i Skavarböleviken för att förbättra utflödet från pumpstationen, Borgå. Skavarbölevikens och Storängens torrläggningsföretag Södra Finland BESLUT Nr 222/2012/2 Dnr ESAVI/30/04.09/2012 Givet efter anslag 22.10.2012 ÄRENDE SÖKANDE Muddring av rännan ut i Skavarböleviken för att förbättra utflödet från pumpstationen, Borgå Skavarbölevikens

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 63/2009/3 Dnr LSY-2009-Y-142

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 63/2009/3 Dnr LSY-2009-Y-142 VÄSTRA FINLANDS MILJÖTILLSTÅNDSVERK Helsingfors TILLSTÅNDSBESLUT Nr 63/2009/3 Dnr LSY-2009-Y-142 Givet efter anslag 27.11.2009 ÄRENDE SÖKANDE Utbyggande av en båthamn genom byggande av en brygga, vågbrytare

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 16/2006/3 Dnr LSY 2004 Y 408

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 16/2006/3 Dnr LSY 2004 Y 408 VÄSTRA FINLANDS MILJÖTILLSTÅNDSVERK Helsingfors TILLSTÅNDSBESLUT Nr 16/2006/3 Dnr LSY 2004 Y 408 Givet efter anslag 22.2.2006 ÄRENDE Miljötillstånd för odling av fisk i nätbassänger i havet i två enheter

Läs mer

Byggande av en småbåtshamn vid fastigheten Strandgård RNr 1:34 i Borstö by i Väståbolands stad

Byggande av en småbåtshamn vid fastigheten Strandgård RNr 1:34 i Borstö by i Väståbolands stad Beslut Södra Finland Nr 202/2010/4 Dnr ESAVI/186/04.09/2010 Givet efter anslag 4.11.2010 ÄRENDE SÖKANDE ANTECKNING Byggande av en småbåtshamn vid fastigheten Strandgård RNr 1:34 i Borstö by i Väståbolands

Läs mer

Anläggande av en sjökabel på havsområdet mellan Pargas och Lillholmen samt inledande av arbetena innan beslutet vunnit laga kraft, Väståbolands stad

Anläggande av en sjökabel på havsområdet mellan Pargas och Lillholmen samt inledande av arbetena innan beslutet vunnit laga kraft, Väståbolands stad Södra Finland Beslut Nr 199/2010/4 Dnr ESAVI/434/04.09/2010 Givet efter anslag 1.11.2010 ÄRENDE SÖKANDE Anläggande av en sjökabel på havsområdet mellan Pargas och Lillholmen samt inledande av arbetena

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 6/2007/3 Dnr LSY 2006 Y 184. Anläggande av en vattenledning och ett tryckavlopp i havet väster om Skåldö färja, Ekenäs

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 6/2007/3 Dnr LSY 2006 Y 184. Anläggande av en vattenledning och ett tryckavlopp i havet väster om Skåldö färja, Ekenäs VÄSTRA FINLANDS MILJÖTILLSTÅNDSVERK Helsingfors TILLSTÅNDSBESLUT Nr 6/2007/3 Dnr LSY 2006 Y 184 Givet efter anslag 12.1.2007 ÄRENDE SÖKANDE Anläggande av en vattenledning och ett tryckavlopp i havet väster

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 13/2005/3 Dnr LSY-2004-Y-158 Helsingfors Givet efter anslag

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 13/2005/3 Dnr LSY-2004-Y-158 Helsingfors Givet efter anslag VÄSTRA FINLANDS TILLSTÅNDSBESLUT MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 13/2005/3 Dnr LSY-2004-Y-158 Helsingfors Givet efter anslag 7.2.2005 ÄRENDE SÖKANDE Anläggande av en elkabel i havet mellan Hästön och Hästholmen

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 27/2007/3 Dnr LSY 2006 Y 241

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 27/2007/3 Dnr LSY 2006 Y 241 VÄSTRA FINLANDS MILJÖTILLSTÅNDSVERK Helsingfors TILLSTÅNDSBESLUT Nr 27/2007/3 Dnr LSY 2006 Y 241 Givet efter anslag 13.3.2007 ÄRENDE Byggande av en till en enskild väg hörande vägbank på det samfällda

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 171/2006/3 Dnr LSY 2005 Y 45

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 171/2006/3 Dnr LSY 2005 Y 45 VÄSTRA FINLANDS MILJÖTILLSTÅNDSVERK Helsingfors TILLSTÅNDSBESLUT Nr 171/2006/3 Dnr LSY 2005 Y 45 Givet efter anslag 8.12.2006 ÄRENDE Miljötillstånd för odling av fisk i nätbassänger i havet öster om holmen

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 150/2006/3 Dnr LSY 2005 Y 363

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 150/2006/3 Dnr LSY 2005 Y 363 VÄSTRA FINLANDS MILJÖTILLSTÅNDSVERK Helsingfors TILLSTÅNDSBESLUT Nr 150/2006/3 Dnr LSY 2005 Y 363 Givet efter anslag 17.11.2006 ÄRENDE Miljötillstånd för odling av fisk i nätbassänger i havet vid Stångörsgrynnorna

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 69/2005/3 LSY-2004-Y-303 Helsingfors Givet efter anslag

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 69/2005/3 LSY-2004-Y-303 Helsingfors Givet efter anslag VÄSTRA FINLANDS TILLSTÅNDSBESLUT MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 69/2005/3 Dnr LSY-2004-Y-303 Helsingfors Givet efter anslag 21.6.2005 ÄRENDE Miljötillstånd för odling av fisk i nätbassänger i havet sydost om Grytgrund

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 144/2005/3 LSY-2003-Y-395 Helsingfors Givet efter anslag

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 144/2005/3 LSY-2003-Y-395 Helsingfors Givet efter anslag VÄSTRA FINLANDS TILLSTÅNDSBESLUT MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 144/2005/3 Dnr LSY-2003-Y-395 Helsingfors Givet efter anslag 29.12.2005 ÄRENDE Miljötillstånd för odling av fisk i nätbassänger (Lycknäs anläggning)

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 172/2006/3 Dnr LSY 2006 Y 255. i Skaftung by i staden Kristinestad.

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 172/2006/3 Dnr LSY 2006 Y 255. i Skaftung by i staden Kristinestad. VÄSTRA FINLANDS MILJÖTILLSTÅNDSVERK Helsingfors TILLSTÅNDSBESLUT Nr 172/2006/3 Dnr LSY 2006 Y 255 Givet efter anslag 12.12.2006 ÄRENDE Miljötillstånd för odling av fisk i nätbassänger i havet öster om

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 101/2006/3 Dnr LSY 2003 Y 359

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 101/2006/3 Dnr LSY 2003 Y 359 VÄSTRA FINLANDS MILJÖTILLSTÅNDSVERK Helsingfors TILLSTÅNDSBESLUT Nr 101/2006/3 Dnr LSY 2003 Y 359 Givet efter anslag 30.6.2006 ÄRENDE Miljötillstånd för odling av fisk i nätbassänger i havet norr om Sillholm

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 52/2007/3 Dnr LSY 2006 Y 231

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 52/2007/3 Dnr LSY 2006 Y 231 VÄSTRA FINLANDS MILJÖTILLSTÅNDSVERK Helsingfors TILLSTÅNDSBESLUT Nr 52/2007/3 Dnr LSY 2006 Y 231 Givet efter anslag 21.5.2007 ÄRENDE Tillstånd för utförd muddring och av muddermassorna byggd damm över

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 83/2008/3 Dnr LSY 2007 Y 219

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 83/2008/3 Dnr LSY 2007 Y 219 VÄSTRA FINLANDS MILJÖTILLSTÅNDSVERK Helsingfors TILLSTÅNDSBESLUT Nr 83/2008/3 Dnr LSY 2007 Y 219 Givet efter anslag 17.9.2008 ÄRENDE Utvidgning av en småbåtshamn, grävande av stranden och muddring av ett

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 147/2005/3 Dnr LSY-2004-Y-300 Helsingfors Givet efter anslag

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 147/2005/3 Dnr LSY-2004-Y-300 Helsingfors Givet efter anslag VÄSTRA FINLANDS TILLSTÅNDSBESLUT MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 147/2005/3 Dnr LSY-2004-Y-300 Helsingfors Givet efter anslag 19.12.2005 ÄRENDE Det av Vasa förvaltningsdomstol återförvisade ärendet som gäller vinterförvaring

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 34/2005/3 Dnr LSY-2003-Y-397 Helsingfors Givet efter anslag

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 34/2005/3 Dnr LSY-2003-Y-397 Helsingfors Givet efter anslag VÄSTRA FINLANDS TILLSTÅNDSBESLUT MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 34/2005/3 Dnr LSY-2003-Y-397 Helsingfors Givet efter anslag 29.3.2005 ÄRENDE Ansökan om miljötillstånd för odling av fisk i nätbassänger i havet

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 53/2004/3 Dnr LSY-2003-Y-305 Helsingfors Givet efter anslag

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 53/2004/3 Dnr LSY-2003-Y-305 Helsingfors Givet efter anslag VÄSTRA FINLANDS TILLSTÅNDSBESLUT MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 53/2004/3 Dnr LSY-2003-Y-305 Helsingfors Givet efter anslag 15.10.2004 ÄRENDE SÖKANDE Anläggande av en grundvattentäkt och tagande av grundvatten

Läs mer

Anläggande av en sjökabel mellan Ekholmen och Måsholmen i Kimitoöns kommun samt inledande av arbetena innan beslutet vunnit laga kraft

Anläggande av en sjökabel mellan Ekholmen och Måsholmen i Kimitoöns kommun samt inledande av arbetena innan beslutet vunnit laga kraft Tillståndsbeslut Södra Finland Nr 35/2010/4 Dnr ESAVI/59/04.09/2010 Givet efter anslag 23.3.2010 ÄRENDE SÖKANDE ANTECKNING Anläggande av en sjökabel mellan Ekholmen och Måsholmen i Kimitoöns kommun samt

Läs mer

Anläggande av en sjökabel i sundet mellan fastlandet och Kråkholmen samt inledande av arbetena innan beslutet vunnit laga kraft, i Raseborgs

Anläggande av en sjökabel i sundet mellan fastlandet och Kråkholmen samt inledande av arbetena innan beslutet vunnit laga kraft, i Raseborgs Tillståndsbeslut Södra Finland Nr 66/2010/4 Dnr ESAVI/56/04.09/2010 Givet efter anslag 10.5.2010 ÄRENDE SÖKANDE ANTECKNING Anläggande av en sjökabel i sundet mellan fastlandet och Kråkholmen samt inledande

Läs mer

ANHÄNGIGGÖRANDE AV ANSÖKAN

ANHÄNGIGGÖRANDE AV ANSÖKAN Beslut Västra och Inre Finland Nr 36/2013/2 Dnr LSSAVI/103/04.09/2012 Givet efter anslag 20.5.2013 ÄRENDE Förlängning av tidfristen att inleda och slutföra byggandet av Djupsjöbacka vattenkraftverk, Kronoby

Läs mer

Södra Finland Nr 19/2010/4 Dnr ESAVI/192/04.09/2010 Givet efter anslag

Södra Finland Nr 19/2010/4 Dnr ESAVI/192/04.09/2010 Givet efter anslag Tillståndsbeslut Södra Finland Nr 19/2010/4 Dnr ESAVI/192/04.09/2010 Givet efter anslag 2.3.2010 ÄRENDE SÖKANDEN Grävning av Kimo ås slänter ovanför medelvattenytan i Oravais och Kimo byar i Oravais kommun

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 17/2006/3 Dnr LSY 2004 Y 399 Helsingfors Givet efter anslag

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 17/2006/3 Dnr LSY 2004 Y 399 Helsingfors Givet efter anslag VÄSTRA FINLANDS TILLSTÅNDSBESLUT MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 17/2006/3 Dnr LSY 2004 Y 399 Helsingfors Givet efter anslag 22.2.2006 ÄRENDE Miljötillstånd för odling av fisk i nätbassänger i havet (Ytterstö anläggningen)

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 1/2008/3 Dnr LSY 2006 Y 353

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 1/2008/3 Dnr LSY 2006 Y 353 VÄSTRA FINLANDS MILJÖTILLSTÅNDSVERK Helsingfors TILLSTÅNDSBESLUT Nr 1/2008/3 Dnr LSY 2006 Y 353 Givet efter anslag 14.1.2008 ÄRENDE Byggande av Storå bro för lätt trafik över Malax å samt inledande av

Läs mer

BESLUT ANLÄGGNINGEN OCH DESS PLACERING

BESLUT ANLÄGGNINGEN OCH DESS PLACERING BESLUT Västra och Inre Finland Nr 31/2014/1 Dnr LSSAVI/143/04.08/2013 Givet efter anslag 27.2.2014 ÄRENDE Miljötillstånd för Kvevlax avloppsreningsverk, förlängning av tiden för inledande av verksamheten,

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 172/2007/3 Dnr LSY 2005 Y 351

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 172/2007/3 Dnr LSY 2005 Y 351 VÄSTRA FINLANDS MILJÖTILLSTÅNDSVERK Helsingfors TILLSTÅNDSBESLUT Nr 172/2007/3 Dnr LSY 2005 Y 351 Givet efter anslag 5.12.2007 ÄRENDE SÖKANDE Utvidgning och fördjupning av Skagens färjled mellan Norrby

Läs mer

Västra Finlands miljötillståndsverk har upphört 31.12.2009. Från och med 1.1.2010 har Södra Finlands regionförvaltningsverk fortsatt handläggningen

Västra Finlands miljötillståndsverk har upphört 31.12.2009. Från och med 1.1.2010 har Södra Finlands regionförvaltningsverk fortsatt handläggningen Södra Finland Beslut Nr 73/2010/3 Dnr ESAVI/43/04.08/2010 Givet efter anslag 3.12.2010 ÄRENDE Sökande Miljötillstånd för odling av fisk i nätbassänger (Kroks anläggning) i havet på vattenområdet tillhörande

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 152/2007/3 Dnr LSY 2005 Y 325

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 152/2007/3 Dnr LSY 2005 Y 325 VÄSTRA FINLANDS MILJÖTILLSTÅNDSVERK Helsingfors TILLSTÅNDSBESLUT Nr 152/2007/3 Dnr LSY 2005 Y 325 Givet efter anslag 9.11.2007 ÄRENDE Miljötillstånd för odling av fisk i nätbassänger i havet i Mossala

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 150/2005/3 Dnr LSY-2004-Y-400 Helsingfors Givet efter anslag

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 150/2005/3 Dnr LSY-2004-Y-400 Helsingfors Givet efter anslag VÄSTRA FINLANDS TILLSTÅNDSBESLUT MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 150/2005/3 Dnr LSY-2004-Y-400 Helsingfors Givet efter anslag 29.12.2005 ÄRENDE Miljötillstånd för odling av fisk i nätbassänger i havet (Bästholms

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 46/2005/3 Dnr LSY-2004-Y-347 Helsingfors Givet efter anslag

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 46/2005/3 Dnr LSY-2004-Y-347 Helsingfors Givet efter anslag VÄSTRA FINLANDS TILLSTÅNDSBESLUT MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 46/2005/3 Dnr LSY-2004-Y-347 Helsingfors Givet efter anslag 6.5.2005 ÄRENDE Byggande av en småbåtshamn med pontonbryggor på fastigheten Vestergård

Läs mer

Södra Österbottens närings-, trafik- och miljöcentral, ansvarsområdet för trafik och infrastruktur

Södra Österbottens närings-, trafik- och miljöcentral, ansvarsområdet för trafik och infrastruktur Södra Finland Beslut Nro 180/2010/4 Dnro ESAVI/183/04.09/2010 Givet efter anslag 19.10.2010 ÄRENDE SÖKANDE Förbättring av anslutningsvägen till Havets Hus och byggande av en led för lättrafik från Replot

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 81/2004/3 Dnr LSY-2003-Y-306 Helsingfors Givet efter anslag

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 81/2004/3 Dnr LSY-2003-Y-306 Helsingfors Givet efter anslag VÄSTRA FINLANDS TILLSTÅNDSBESLUT MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 81/2004/3 Dnr LSY-2003-Y-306 Helsingfors Givet efter anslag 1.12.2004 ÄRENDE Byggande av en träkaj inklusive brygga vid fastigheten Solberg RNr 2:136

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 80/2005/3 Dnr LSY-2003-Y-270 Helsingfors Givet efter anslag

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 80/2005/3 Dnr LSY-2003-Y-270 Helsingfors Givet efter anslag VÄSTRA FINLANDS BESLUT MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 80/2005/3 Dnr LSY-2003-Y-270 Helsingfors Givet efter anslag 24.8.2005 ÄRENDE SÖKANDE Tagande av marksubstans på fastigheten Eiriksgård RNr 44:9 i Lövö by i

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 56/2004/3 Dnr LSY-2002-Y-360 Helsingfors Givet efter anslag

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 56/2004/3 Dnr LSY-2002-Y-360 Helsingfors Givet efter anslag VÄSTRA FINLANDS TILLSTÅNDSBESLUT MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 56/2004/3 Dnr LSY-2002-Y-360 Helsingfors Givet efter anslag 21.10.2004 ÄRENDE Ansökan om miljötillstånd för odling av fisk i nätkassar i havet söder

Läs mer

Odling av fisk i nätbassänger i havet norr om Patlot och Stenskär i Sörerby by i Pargas stad

Odling av fisk i nätbassänger i havet norr om Patlot och Stenskär i Sörerby by i Pargas stad Södra Finland Översättning Transumt BESLUT Nr 49/2014/2 Dnr ESAVI/246/04.08/2011 Givet efter anslag 8.4.2014 ÄRENDE Odling av fisk i nätbassänger i havet norr om Patlot och Stenskär i Sörerby by i Pargas

Läs mer

Odling av fisk i nätbassänger i yttre skärgården söder om Loukeenkari och Tiuskrunni, Gustavs ===============================

Odling av fisk i nätbassänger i yttre skärgården söder om Loukeenkari och Tiuskrunni, Gustavs =============================== Översättning Transumt BESLUT Södra Finland Nr 277/2013/2 Dnr ESAVI/318/04.08/2011 Givet efter anslag 11.12.2013 ÄRENDE SÖKANDE Odling av fisk i nätbassänger i yttre skärgården söder om Loukeenkari och

Läs mer

Anläggande av ett tryckavlopp under Lappfjärds å i staden Kristinestad samt inledande av arbetena innan beslutet vunnit laga kraft.

Anläggande av ett tryckavlopp under Lappfjärds å i staden Kristinestad samt inledande av arbetena innan beslutet vunnit laga kraft. Tillståndsbeslut Södra Finland Nr 27/2010/4 Dnr ESAVI/292/04.09/2010 Givet efter anslag 16.3.2010 ÄRENDE SÖKANDE ANTECKNING Anläggande av ett tryckavlopp under Lappfjärds å i staden Kristinestad samt inledande

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 12/2004/3 Dnr LSY-2003-Y-205 Helsingfors Givet efter anslag

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 12/2004/3 Dnr LSY-2003-Y-205 Helsingfors Givet efter anslag VÄSTRA FINLANDS TILLSTÅNDSBESLUT MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 12/2004/3 Dnr LSY-2003-Y-205 Helsingfors Givet efter anslag 3.6.2004 ÄRENDE Vinterförvaring av fisk i nätkassar i havet i Norrnäs strömmen på det

Läs mer

BESLUT. Nr 173/2013/2 Dnr ESAVI/52/04.09/2013 Givet efter anslag

BESLUT. Nr 173/2013/2 Dnr ESAVI/52/04.09/2013 Givet efter anslag BESLUT Södra Finland Nr 173/2013/2 Dnr ESAVI/52/04.09/2013 Givet efter anslag 26.8.2013 ÄRENDE Förlängning av tiden för slutförandet av muddringsarbetena i Södra viken i Raseborgs stad i enlighet med Västra

Läs mer

Undantag från förbudet i 1 kap 15 a 1 mom i vattenlagen (264/1961) samt kvarhållande av en redan byggd vägtrumma, Malax

Undantag från förbudet i 1 kap 15 a 1 mom i vattenlagen (264/1961) samt kvarhållande av en redan byggd vägtrumma, Malax Västra och Inre Finland Beslut Nr 110/2011/2 Dnr LSSAVI/22/04.09/2011 Givet efter anslag 18.12.2012 ÄRENDE SÖKANDE ANSÖKAN Undantag från förbudet i 1 kap 15 a 1 mom i vattenlagen (264/1961) samt kvarhållande

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 145/2005/3 Dnr LSY-2003-Y-396 Helsingfors Givet efter anslag

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 145/2005/3 Dnr LSY-2003-Y-396 Helsingfors Givet efter anslag VÄSTRA FINLANDS TILLSTÅNDSBESLUT MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 145/2005/3 Dnr LSY-2003-Y-396 Helsingfors Givet efter anslag 29.12.2005 ÄRENDE Miljötillstånd för odling av fisk i nätbassänger och vinterförvaring

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 60/2007/3 Dnr LSY 2006 Y 293

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 60/2007/3 Dnr LSY 2006 Y 293 VÄSTRA FINLANDS MILJÖTILLSTÅNDSVERK Helsingfors TILLSTÅNDSBESLUT Nr 60/2007/3 Dnr LSY 2006 Y 293 Givet efter anslag 29.5.2007 ÄRENDE SÖKANDE Byggande av en strandkaj för båtar och utfyllnad av vattenområde

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 73/2008/3 Dnr LSY 2008 Y 72

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 73/2008/3 Dnr LSY 2008 Y 72 VÄSTRA FINLANDS MILJÖTILLSTÅNDSVERK Helsingfors TILLSTÅNDSBESLUT Nr 73/2008/3 Dnr LSY 2008 Y 72 Givet efter anslag 10.7.2008 ÄRENDE SÖKANDE Anläggande av en vattenledning under Sunnanåviken och Norrfjärden

Läs mer

Anläggande av en vattenledning, tryckavlopp samt skyddsrör för elkabel under Malax å mynning, Malax

Anläggande av en vattenledning, tryckavlopp samt skyddsrör för elkabel under Malax å mynning, Malax Västra och Inre Finland Beslut Nr 62/2011/2 Dnr LSSAVI/7/04.09/2011 Givet efter anslag 12.8.2011 ÄRENDE SÖKANDE ANSÖKAN PLAN Anläggande av en vattenledning, tryckavlopp samt skyddsrör för elkabel under

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 100/2005/3 Dnr LSY-2003-Y-307 Helsingfors Givet efter anslag

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 100/2005/3 Dnr LSY-2003-Y-307 Helsingfors Givet efter anslag VÄSTRA FINLANDS BESLUT MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 100/2005/3 Dnr LSY-2003-Y-307 Helsingfors Givet efter anslag 22.9.2005 ÄRENDE SÖKANDE Grundande av småbåtsfarlederna Utö omfartsleden och Andersskär Bromarv

Läs mer

BESLUT Nr 51/2013/2 Västra och Inre Finland Dnr LSSAVI/6/04.09/2013

BESLUT Nr 51/2013/2 Västra och Inre Finland Dnr LSSAVI/6/04.09/2013 BESLUT Nr 51/2013/2 Västra och Inre Finland Dnr LSSAVI/6/04.09/2013 Givet efter anslag 18.6.2013 ÄRENDE SÖKANDE Byggande av vattenledning under Tjöcköfjärden i Kristinestad och tillstånd att inleda arbetet

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 93/2004/3 Dnr LSY-2003-Y-362 Helsingfors Givet efter anslag

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 93/2004/3 Dnr LSY-2003-Y-362 Helsingfors Givet efter anslag VÄSTRA FINLANDS TILLSTÅNDSBESLUT MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 93/2004/3 Dnr LSY-2003-Y-362 Helsingfors Givet efter anslag 21.12.2004 ÄRENDE Muddring av vattenområde och utfyllnad av strand och vattenområde i

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 86/2008/3 Dnr LSY 2007 Y 323

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 86/2008/3 Dnr LSY 2007 Y 323 VÄSTRA FINLANDS MILJÖTILLSTÅNDSVERK Helsingfors TILLSTÅNDSBESLUT Nr 86/2008/3 Dnr LSY 2007 Y 323 Givet efter anslag 26.9.2008 ÄRENDE Miljötillstånd för odling av fisk i nätbassänger i havet söder om Fladagrundet

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 36/2008/3 Dnr LSY 2007 Y 87. Ombyggande av Stora åbro över Malax å, Malax. Vägförvaltningen / Vasa vägdistrikt

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 36/2008/3 Dnr LSY 2007 Y 87. Ombyggande av Stora åbro över Malax å, Malax. Vägförvaltningen / Vasa vägdistrikt VÄSTRA FINLANDS MILJÖTILLSTÅNDSVERK Helsingfors TILLSTÅNDSBESLUT Nr 36/2008/3 Dnr LSY 2007 Y 87 Givet efter anslag 19.3.2008 ÄRENDE Ombyggande av Stora åbro över Malax å, Malax TILLSTÅNDSSÖKANDE Vägförvaltningen

Läs mer

Utvidgande av Bosund båthamn och muddring av hamnbassäng i Larsmo kommun

Utvidgande av Bosund båthamn och muddring av hamnbassäng i Larsmo kommun Beslut Nr 75/2011/2 Västra och Inre Finland Dnr LSSAVI/83/04.09/2010 Givet efter anslag 23.9.2011 ÄRENDE SÖKANDE Utvidgande av Bosund båthamn och muddring av hamnbassäng i Larsmo kommun Bosund båthamnsförening

Läs mer

Byggande av en vägbank med tillhörande trummor över samfällt vattenområde

Byggande av en vägbank med tillhörande trummor över samfällt vattenområde Beslut Södra Finland Nr 158/2010/4 Dnr ESAVI/3/04.09/2010 Givet efter anslag 30.9.2010 ÄRENDE SÖKANDE ANTECKNING Byggande av en vägbank med tillhörande trummor över samfällt vattenområde till fastigheten

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 5/2009/3 Dnr LSY 2008 Y 263

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 5/2009/3 Dnr LSY 2008 Y 263 VÄSTRA FINLANDS MILJÖTILLSTÅNDSVERK Helsingfors TILLSTÅNDSBESLUT Nr 5/2009/3 Dnr LSY 2008 Y 263 Givet efter anslag 27.2.2009 ÄRENDE SÖKANDE Anläggande av en vattenledning och ett tryckavlopp i havet mellan

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 54/2005/3 Dnr LSY-2004-Y-310 Helsingfors Givet efter anslag

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 54/2005/3 Dnr LSY-2004-Y-310 Helsingfors Givet efter anslag VÄSTRA FINLANDS TILLSTÅNDSBESLUT MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 54/2005/3 Dnr LSY-2004-Y-310 Helsingfors Givet efter anslag 16.5.2005 ÄRENDE Byggande av en ny hamnkaj och utfyllande av hamnområdet samt rivande

Läs mer

Byggande av en vattenledning under Gertrudsströmmen, Larsmo

Byggande av en vattenledning under Gertrudsströmmen, Larsmo 1 Beslut Nr 27/2011/2 Västra och Inre Finland Dnr LSSAVI/113/04.09/2010 Givet efter anslag 25.3.2011 ÄRENDE SÖKANDE ANSÖKAN Plan Byggande av en vattenledning under Gertrudsströmmen, Larsmo Larsmo kommun

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 93/2005/3 Dnr LSY-2004-Y-121 Helsingfors Givet efter anslag

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 93/2005/3 Dnr LSY-2004-Y-121 Helsingfors Givet efter anslag VÄSTRA FINLANDS TILLSTÅNDSBESLUT MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 93/2005/3 Dnr LSY-2004-Y-121 Helsingfors Givet efter anslag 2.9.2005 ÄRENDE Tagande av grundvatten på fastigheterna Gubbmossen RNr 2:183, Östbo RNr

Läs mer

FÖRBEHÅLLSBESLUT. Beslut 1 (5) Utfärdat efter anslag Tillståndskod VA2013:0002

FÖRBEHÅLLSBESLUT. Beslut 1 (5) Utfärdat efter anslag Tillståndskod VA2013:0002 Beslut Utfärdat efter anslag 7.10.2013 1 (5) Tillståndskod VA2013:0002 Oy Fennoscandian Resources Ab Plåtslagarevägen 35 A1 20320 Åbo FÖRBEHÅLLSBESLUT Till Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes) har 14.1.2013

Läs mer

Nr 20/2014/2 Västra och Inre Finland Dnr LSSAVI/62/04.09/2013

Nr 20/2014/2 Västra och Inre Finland Dnr LSSAVI/62/04.09/2013 Beslut Översättning av regionförvaltningsverkets avgörande Nr 20/2014/2 Västra och Inre Finland Dnr LSSAVI/62/04.09/2013 Givet efter anslag 26.2.2014 ÄRENDE SÖKANDE Byggande av tryckavloppsledning och

Läs mer

VÄSTRA FINLANDS MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 73/2007/3 Dnr LSY 2006 Y 134

VÄSTRA FINLANDS MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 73/2007/3 Dnr LSY 2006 Y 134 VÄSTRA FINLANDS MILJÖTILLSTÅNDSVERK Helsingfors BESLUT Nr 73/2007/3 Dnr LSY 2006 Y 134 Givet efter anslag 15.6.2007 ÄRENDE SÖKANDE Inrättande av Rönngrunden Kärra 1,8 meters farled som en allmän lokal

Läs mer

Beslut. Nr 240/2010/4 Dnr ESAVI/343/04.09/2010. Södra Finland. Givet efter anslag 8.12.2010

Beslut. Nr 240/2010/4 Dnr ESAVI/343/04.09/2010. Södra Finland. Givet efter anslag 8.12.2010 Beslut Södra Finland Nr 240/2010/4 Dnr ESAVI/343/04.09/2010 Givet efter anslag 8.12.2010 ÄRENDE SÖKANDE Byggande av en bro samt vägbank mellan Vallmo och Ramsö i Nagu och inledande av arbetena innan beslutet

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 124/2008/3 Dnr LSY 2007 Y 372

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 124/2008/3 Dnr LSY 2007 Y 372 VÄSTRA FINLANDS MILJÖTILLSTÅNDSVERK Helsingfors TILLSTÅNDSBESLUT Nr 124/2008/3 Dnr LSY 2007 Y 372 Givet efter anslag 16.12.2008 ÄRENDE SÖKANDE Anläggande av en grundvattentäkt och tagande av grundvatten

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 42/2005/3 LSY-2003-Y-197 Helsingfors Givet efter anslag

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 42/2005/3 LSY-2003-Y-197 Helsingfors Givet efter anslag VÄSTRA FINLANDS TILLSTÅNDSBESLUT MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 42/2005/3 Dnr LSY-2003-Y-197 Helsingfors Givet efter anslag 29.4.2005 ÄRENDE Miljötillstånd för odling av fisk i nätbassänger i havet och i glasfiberbassänger

Läs mer

Fiskodling i nätbassänger i havet sydost om Rysskäret, Kimitoön GRUND FÖR ANSÖKAN OM TILLSTÅND OCH TILLSTÅNDSMYNDIGHETENS BEHÖRIGHET

Fiskodling i nätbassänger i havet sydost om Rysskäret, Kimitoön GRUND FÖR ANSÖKAN OM TILLSTÅND OCH TILLSTÅNDSMYNDIGHETENS BEHÖRIGHET BESLUT Södra Finland Nr 57/2016/2 Dnr ESAVI/3168/2015 Givet efter anslag 24.3.2016 ÄRENDE Fiskodling i nätbassänger i havet sydost om Rysskäret, Kimitoön SÖKANDE Oy Hitis Forell Ab Stig-Rune Fihlman ANHÄNGIGGÖRANDE

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 116/2005/3 Dnr LSY-2004-Y-283 Helsingfors Givet efter anslag

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 116/2005/3 Dnr LSY-2004-Y-283 Helsingfors Givet efter anslag VÄSTRA FINLANDS BESLUT MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 116/2005/3 Dnr LSY-2004-Y-283 Helsingfors Givet efter anslag 27.10.2005 ÄRENDE SÖKANDE Inrättande av Västanviks farled som en allmän lokal farled väster om

Läs mer

Avledande av vatten från havet till Oy Metsä Botnia Ab:s massafabrik, Kaskö

Avledande av vatten från havet till Oy Metsä Botnia Ab:s massafabrik, Kaskö VÄSTRA FINLANDS MILJÖTILLSTÅNDSVERK Helsingfors Översättning TILLSTÅNDSBESLUT Nr 24/2007/1 Dnr LSY 2005 Y 162 Givet efter anslag 13.6.2007 ÄRENDE Avledande av vatten från havet till Oy Metsä Botnia Ab:s

Läs mer

Byggande av en vågbrytare i havet i Perisgrund by på Bergö, Malax

Byggande av en vågbrytare i havet i Perisgrund by på Bergö, Malax Beslut Nr 35/2011/2 Västra och Inre Finland Dnr LSSAVI/127/04.09/2010 Givet efter anslag 21.4.2011 ÄRENDE Byggande av en vågbrytare i havet i Perisgrund by på Bergö, Malax SÖKANDE Bergö Båtklubb r.f. ANSÖKAN

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 54/2004/3 Dnr LSY-2002-Y-358 Helsingfors Givet efter anslag

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 54/2004/3 Dnr LSY-2002-Y-358 Helsingfors Givet efter anslag VÄSTRA FIN LANDS TILLSTÅNDSBESLUT MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 54/2004/3 Dnr LSY-2002-Y-358 Helsingfors Givet efter anslag 21.10.2004 ÄRENDE Ansökan om miljötillstånd för odling av fisk i nätkassar i havet sydväst

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 13/2009/3 Dnr LSY-2008-Y-92. Anläggande av en vattenledning och ett tryckavlopp i havet öster om Skåldö färja i Raseborgs stad.

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 13/2009/3 Dnr LSY-2008-Y-92. Anläggande av en vattenledning och ett tryckavlopp i havet öster om Skåldö färja i Raseborgs stad. VÄSTRA FINLANDS MILJÖTILLSTÅNDSVERK Helsingfors TILLSTÅNDSBESLUT Nr 13/2009/3 Dnr LSY-2008-Y-92 Givet efter anslag 6.4.2009 ÄRENDE SÖKANDE Anläggande av en vattenledning och ett tryckavlopp i havet öster

Läs mer

Beslut Nr 79/2012/2 Dnr LSSAVI/86/04.09/2011. Givet efter anslag

Beslut Nr 79/2012/2 Dnr LSSAVI/86/04.09/2011. Givet efter anslag Västra och Inre Finland Beslut Nr 79/2012/2 Dnr LSSAVI/86/04.09/2011 Givet efter anslag 28.9.2012 ÄRENDE SÖKANDE ANSÖKAN PLAN Byggande av vattenledning och tryggavlopp under Malax å i Övermalax, Malax

Läs mer

BESLUT Nr 103/2012/2 Västra och Inre Finland Dnr LSSAVI/48/04.09/2012. Muddring av befintlig båthamn i Fränsviken, Larsmo

BESLUT Nr 103/2012/2 Västra och Inre Finland Dnr LSSAVI/48/04.09/2012. Muddring av befintlig båthamn i Fränsviken, Larsmo BESLUT Nr 103/2012/2 Västra och Inre Finland Dnr LSSAVI/48/04.09/2012 Givet efter anslag 28.11.2012 ÄRENDE Muddring av befintlig båthamn i Fränsviken, Larsmo SÖKANDE Kenneth Liljekvist ANHÄNGIGGÖRANDE

Läs mer

Översättning Beslut Nr 100/2012/2 Västra och Inre Finland Dnr LSSAVI/51/04.09/2012

Översättning Beslut Nr 100/2012/2 Västra och Inre Finland Dnr LSSAVI/51/04.09/2012 Översättning Beslut Nr 100/2012/2 Västra och Inre Finland Dnr LSSAVI/51/04.09/2012 Givet efter anslag 27.11.2012 ÄRENDE Förlängning av tillståndets giltighetstid som är beviljad i tillståndsvillkoret 7

Läs mer

Byggande av två bryggor i Sundviken i Västanfjärd, Kimitoön

Byggande av två bryggor i Sundviken i Västanfjärd, Kimitoön BESLUT Södra Finland Nr 51/2013/2 Dnr ESAVI/33/04.09/2012 Givet efter anslag 11.3.2013 ÄRENDE Byggande av två bryggor i Sundviken i Västanfjärd, Kimitoön SÖKANDE Krängbänken Ab ANHÄNGIGGÖRANDE AV ANSÖKAN

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 64/2006/3 Dnr LSY 2005 Y 294

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 64/2006/3 Dnr LSY 2005 Y 294 VÄSTRA FINLANDS MILJÖTILLSTÅNDSVERK Helsingfors TILLSTÅNDSBESLUT Nr 64/2006/3 Dnr LSY 2005 Y 294 Givet efter anslag 16.5.2006 ÄRENDE Muddring av infartslederna till småbåtshamnen vid Svartåns mynning i

Läs mer

VÄSTRA FINLANDS MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 59/2009/3 LSY-2007-Y-275

VÄSTRA FINLANDS MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 59/2009/3 LSY-2007-Y-275 VÄSTRA FINLANDS MILJÖTILLSTÅNDSVERK Helsingfors BESLUT Nr 59/2009/3 Dnr LSY-2007-Y-275 Givet efter anslag 30.11.2009 ÄRENDE SÖKANDE Yrkande om rättelse av Österbottens arbetskrafts- och näringscentrals

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 96/2004/3 LSY-2003-Y-400 Helsingfors Givet efter anslag

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 96/2004/3 LSY-2003-Y-400 Helsingfors Givet efter anslag VÄSTRA FINLANDS TILLSTÅNDSBESLUT MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 96/2004/3 Dnr LSY-2003-Y-400 Helsingfors Givet efter anslag 29.12.2004 ÄRENDE Miljötillstånd för odling av fisk i nätbassänger i havet i två enheter

Läs mer

BESLUT Nr 9/2013/2 Västra och Inre Finland Dnr LSSAVI/97/04.09/2012. Byggande av vattenledning och tryckavlopp under Matmorsviken i Malax

BESLUT Nr 9/2013/2 Västra och Inre Finland Dnr LSSAVI/97/04.09/2012. Byggande av vattenledning och tryckavlopp under Matmorsviken i Malax BESLUT Nr 9/2013/2 Västra och Inre Finland Dnr LSSAVI/97/04.09/2012 Givet efter anslag 11.2.2013 ÄRENDE SÖKANDE Byggande av vattenledning och tryckavlopp under Matmorsviken i Malax kommun Malax kommun

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 126/2008/3 Dnr LSY 2007 Y 337

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 126/2008/3 Dnr LSY 2007 Y 337 VÄSTRA FINLANDS MILJÖTILLSTÅNDSVERK Helsingfors TILLSTÅNDSBESLUT Nr 126/2008/3 Dnr LSY 2007 Y 337 Givet efter anslag 22.12.2008 ÄRENDE Miljötillstånd för odling av fisk i nätbassänger i havet nordost om

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 6/2009/3 Dnr LSY 2008 Y 200

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 6/2009/3 Dnr LSY 2008 Y 200 VÄSTRA FINLANDS MILJÖTILLSTÅNDSVERK Helsingfors TILLSTÅNDSBESLUT Nr 6/2009/3 Dnr LSY 2008 Y 200 Givet efter anslag 6.3.2009 ÄRENDE SÖKANDE Inledande av byggnadsarbetena med småbåtshamnen på vattenområdet

Läs mer