MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 12/2004/3 Dnr LSY-2003-Y-205 Helsingfors Givet efter anslag

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 12/2004/3 Dnr LSY-2003-Y-205 Helsingfors Givet efter anslag"

Transkript

1 VÄSTRA FINLANDS TILLSTÅNDSBESLUT MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 12/2004/3 Dnr LSY-2003-Y-205 Helsingfors Givet efter anslag ÄRENDE Vinterförvaring av fisk i nätkassar i havet i Norrnäs strömmen på det samfällda vattenområdet RNr 876:1 i Björkö by i Houtskärs kommun och fortsättning av verksamheten trots en eventuell ändringsansökan. TILLSTÅNDSSÖKANDE Saaristomeren Kala Oy ÄRENDETS ANHÄNGIGGÖRANDE VERKSAMHETEN OCH DESS PLACERING GRUNDEN FÖR ANSÖKAN OM TILLSTÅND Saaristomeren Kala Oy har anhängiggjort sin ansökan vid miljötillståndsverket och sedermera kompletterat ansökan. Ansökan avser vinterförvaring av högst kg fisk i nätkassar i havet i Norrnäs strömmen i Björkö by i Houtskärs kommun sålunda att det under vinterförvaringsperioden använda fodret får innehålla högst 27 kg fosfor och 210 kg kväve. Utsläppen som härav förorsakas havsområdet skulle uppgå till högst 17,5 kg fosfor och 149 kg kväve per förvaringsperiod. Saaristomeren Kala Oy:s tillstånd för vinterförvaring av fisk utgår Sökanden har av denna orsak anhållit om tillstånd att verkställa beslutet i enlighet med 101 miljöskyddslagen samt om tillstånd att inleda arbetena i enlighet med vattenlagen innan beslutet vunnit laga kraft. Ansökan om miljötillstånd enligt 28 miljöskyddslagen, 1 1 mom. 11 c) punkten, 5 1 mom. 6) punkten miljöskyddsförordningen. Ansökan om tillstånd till byggande i vattendrag enligt 2 kap. 2 vattenlagen.

2 2 BAKGRUND OCH AVTAL SOM BERÖR VERKSAMHETEN SAMT PLANLÄGGNINGS- LÄGET I OMRÅDET Tillstånd Oy Scanfish Ab (senare Saaristomeren Kala Oy) har med stöd av Västra Finlands vattendomstols beslut nr 77/1998/1 av , som fastställts av vattenöverdomstolen med beslut nr 54/1999 av , haft tillstånd att i anläggningen vinterförvara fisk sålunda att det vid anläggningen under förvaringsperioden använda fodret har fått innehålla högst 30 kg fosfor och högst 210 kg kväve. Nätkassarnas sammanlagda volym har fått vara högst m 3. Tillståndet är givet på viss tid till utgången av april år Tillståndshavaren skulle anhängiggöra en ny tillståndsansökan senast ifall verksamheten skulle fortsättas även efter utgången av april månad år 2004, men ansökan har inte anhängiggjorts inom den utsatta tiden. Oy Scanfish Ab (senare Saaristomeren Kala Oy) har genom ett arrendeavtal av arrenderat det samfällda vattenområdet RNr 876:1 i Björkö by i Houtskärs kommun, som behövs för vinterförvaringen av Björkö Fiskelag. Arrendeavtalet är uppgjort att gälla tillsvidare. För Houtskärs kommun har uppgjorts en generalplan och markområdena vid stränderna på holmen Östra Långholmen är utmärkta med beteckningarna RA och MU, som står för "område för fritidsbostäder" och "landsbygdsnäringsområde med landskapsvärde". VERKSAMHETENS OMGIVNING OCH DESS TILLSTÅND Verksamhetens omgivning Vinterförvaringen är belägen i ett sund vid namn Norrnäs strömmen invid Östra Långholm på ett vattenområde, som hör till det samfällda vattenområdet RNr 876:1 i Björkö by. Det har inte gjorts strömningsmätningar på området. Sundet är vid förvaringsplatsen ca 12 meter djupt och övriga delar av sundet är mellan 4-12 meter djupa. Vattenkvaliteten Bottenfauna Vattenkvaliteten i närheten av den ifrågavarande vinterförvaringsplatsen har kontrollerats som en del av samkontrollen av Houtskärs vattenområden. Vid undersökningarna har det konstaterats att havsområdet i närheten av anläggningen är eutroft. På området i närheten av vinterförvaringsplatsen bestod bottnen av gyttjig lera. Lounais-Suomen vesi- ja ympäristötutkimus Oy har på basis av bottendjursundersökningen år 2000 klassificerat området vid vinterförvaringen såsom synnerligen nedsmutsat. Fiskbestånd och fiske Områdets fiskbestånd består av arter som är typiska för brackvatten såsom strömming, gädda, abborre och mört. I området vid Norrnäs strömmen utövas inte yrkesmässigt fiske.

3 Övrig användning av havs- och markområdena VINTERFÖRVARINGSVERKSAMHETEN Nuvarande verksamhet Anläggningens konstruktioner Mängd fisk som skall förvaras Vinterförvaringens utsläpp 3 I anläggningens verkningsområde finns inga allmänt utnyttjade stränder. Inom fiskodlingens verkningsområde finns en del sommarstugefastigheter. I sundet Norrnäs strömmen finns ingen utmärkt farled. Sundet trafikeras dock med små båtar. Nätkassarna inverkar inte på användningen av sundet och kassarna är förankrade så att de tål den påfrestning som trafiken kan medföra. Uppgifter om vinterförvaringen från åren saknas. År 2002 fanns 6 st. nätkassar med en sammanlagd volym om m 3 på vinterförvaringsplatsen. Mängden fisk som förvarades uppgick till kg och kg foder innehållande 16 kg fosfor och 126 kg kväve användes vid förvaringen. Utsläppen i havsområdet var således ca 10 kg fosfor och 90 kg kväve. Anläggningen består av 16 nätkassar, vilkas totala yta är ca m 2 och totala volym m 3. Nätkassarnas djup under vattenytan är ca 5 m. Nätkassarna är förankrade på sina platser och utmärkta i enlighet med sjöfartsverkets anvisningar. Sökanden har för avsikt att förvara ca kg regnbåge per säsong. Fisken utfodras för hand. Foderförbrukningen har uppskattats till ca kg torrfoder per år. Det till odlingen årligen använda fodret skulle innehålla högst 30 kg fosfor och 210 kg kväve. Då ca kg fisk vinterförvaras och utfodras med ca kg torrfoder kommer de årliga utsläppen att vara ca 17 kg fosfor och 149 kg kväve. Sökanden strävar till att utfodra fisken för lite för att undvika foderspill. Fodersäckarna transporteras bort från anläggningen för återvinning. Döda fiskar transporteras till avstjälpningsplatsen.

4 4 VERKNINGAR PÅ MILJÖN Inverkan på vattenkvaliteten Inverkan på vattendragets användning Vattenkvaliteten påverkas endast genom en ändring i vattnets näringshalter i närheten av vinterförvaringsplatsen. Sökanden har konstaterat att verksamheten vid den ifrågavarande anläggningen inte befunnits orsaka men för miljön och vattenkvaliteten. Vinterförvaringen medför inga olägenheter för användningen av vattendraget, eftersom den inte påverkar förhållandena i vattendraget, vattenströmningarna eller vattenståndet. KONTROLL AV VERKSAMHETENS VERKNINGAR HANDLÄGGNING AV ANSÖKAN Kontrollerna av anläggningens inverkan på vattendraget utförs som en del av samkontrollen av vattenområdet i Houtskärs kommun. Sökanden deltar i den av Egentliga Finlands arbetskrafts- och näringscentral organiserade gemensamma uppföljningen av fiskodlingsverksamhetens inverkan på fisket och fiskbestånden. Kungörelse Miljötillståndsverket har enligt 16 kap. 6, 7 och 8 vattenlagen tillkännagivit ansökan med en kungörelse i miljötillståndsverket och i Houtskärs kommun och berett tillfälle att under tiden anföra påminnelser, yrkanden och åsikter med anledning av ansökan. Påminnelser och yrkanden Kungörelsen har särskilt tillsänts de myndigheter och i saken delaktiga som framgår av handlingarna. 1) Sydvästra Finlands miljöcentral har förordat ett tillstånd till vinterförvaring av fisk på följande villkor: Nätkassarnas areal på förvaringsplatsen får vara högst m 2 och deras volym får vara högst m 3. Det till utfodringen årligen använda fodret får innehålla högst 27 kg fosfor och 210 kg kväve. Endast torrfoder får användas. Tillståndet borde beviljas så att det är ikraft till utgången av år 2012, ifall verksamheten fortsätter efter det bör en ny tillståndsansökan anhängiggöras senast Tillståndshavaren bör åläggas att föra en skötseldagbok. I dagboken skall antecknas uppgifter om det vid anläggningen använda fodrets mängd och kvalitet, mängden fisk som placerats i och som avlägsnats ur anläggningen, fiskdöd och andra för kontrollen nödvändiga uppgifter. Dagboken bör hållas vid anläggningen och vid behov företes för övervakningsmyndigheterna. Ett årssammandrag över verksamheten för föregående år

5 5 skall tillställas miljöcentralen till utgången av februari månad. Till sammandraget skall bifogas foderleverantörernas utredning över det foder som levererats till anläggningen. Vid förfrågan skall tillståndshavaren förete uppgifter och utredningar, på basis av vilka uppgifterna i skötseldagboken kan kontrolleras. Uppgifter om alla fisksjukdomar och deras behandling skall intas i skötseldagboken och allvarliga sjukdomsfall skall också meddelas till miljöcentralen. Tillståndshavaren skall utföra en driftskontroll och en utsläppskontroll av verksamheten samt kontroll av anläggningens inverkan på havsområdet på ett av miljöcentralen godkänt sätt. Resultaten av kontrollerna skall tillställas miljöcentralen och till behövliga delar miljövårdsmyndigheten i Houtskärs kommun. 2) Egentliga Finlands arbetskrafts- och näringscentral har inte haft något att påpeka med anledning av ansökan. 3) AA och BB (Tallback RNr 9:8, Näsby, Houtskär) har motsatt sig vinterförvaring av fisk i havet i Norrnäs strömmen vid Östra Långholm, eftersom vinterförvaringen eutrofierar stränderna och vattnet samt utökar vassen. 4) CC (Backas RNr 10:11, Björkö, Houtskär) har ansett att en förlängning av verksamheten inte bör tillåtas, eftersom verksamheten överbelastar det redan nedsmutsade vattenområdet. Saaristomeren Kala Oy har redan fiskodlingar i närheten av det vattenområde, där vinterförvaringen finns. Vinterförvaringen borde hållas på dessa platser och i slutna nätkassar. Verksamheten förfular omgivningen och nedsätter naturvärdet. Verksamheten sänker värdet på angränsande tomtmark. 6) Maturum Oy (Vasamaa RNr 4:31, Björkö, Houtskär) har yrkat att tillstånd till vinterförvaringen inte skall beviljas till det ansökta området, utan att förvaringen skall flyttas till djupare vattenområden, där vattnets strömning och ombyte är mycket större samt naturens motståndskraft bättre. Därtill bör tillståndet beviljas endast för en kort tid, efter vilken fiskodlingen i helhet bör flyttas från ifrågavarande område till mer lämpade eller alternativt avslutas. Fiskodlingen och vinterförvaringen utgör enligt utförda undersökningar ca 80 % av belastningen. På sjökortet är Björkös vatten utmärkta som grunda vatten. Kring Östra Långholmen är vattenombytet verkligt dåligt. Vid påminnarens strand har det under flertalet somrar funnits blåalger och vattnet är inte lämpat för fritidsbruk under den varma tiden. 7) DD och EE (Keppholm RNr 12:9, Björkö, Houtskär) FF och GG (Keppholm II RNr 12:9, Björkö, Houtskär) HH (Keppholm I RNr 12:8, Björkö, Houtskär) har yrkat att: a) ansökan skall förkastas b) Ifall ansökan inte förkastas skall verksamheten förbjudas framtill att ett lagakraft vunnet beslut erhålls c) miljötillståndsverket bör företa en besiktning på platsen med sakägarna närvarande före ett beslut ges d) expertutlåtanden om fiskodlingsverksamheten och vinterförvaringen samt därav redan uppkomna och framtida men och skador bör införskaffas ifall ansökan godkänns e) sökanden förpliktas att ersätta rät-

6 6 tegångskostnaderna till fullo inom 30 dagar från att beslutet angetts inklusive laga ränta enligt räntelagen. Ansökan bör förkastas framom annat på den grunden att ansökan inte har gjorts inom tidsfristen och sökandens grund härför inte baserar sig på lag. Fiskodlingen tillsammans med vinterförvaringen har i detta skede redan förorenat och eutrofierat vattnet samt tagit död på havets flora och fauna samt utarmat dessas artrikedom. Områdets stränder har försämrats och eutrofierats, dess växtlighet har dött och traditionslandskapets växter har utarmats, försvunnit och övertagits av ogräs. Vinterförvaringen kommer att förorsaka sådana skador som inte sökanden eller någon annan kan ersätta. Övervakningen av verksamheten skulle basera sig på att sökanden skulle övervaka sig själv. På platsen behöver en besiktning företas för att redan förorsakade skador skall kunna konstateras och kommande skador skall kunna uppskattas. Verksamheten får inte på något sätt inledas innan beslutet vunnit laga kraft eftersom ändringsansökan i så fall skulle bli utan verkan och ovannämnda skador skulle förorsakas påminnarna. Påminnarna har därtill yrkat att de skall beredas tillfälle att ge en motförklaring på de förklaringar som sökanden ger på basis av de avgivna påminnelserna och eventuella expertutlåtandena. Sökandens förklaring Sökanden har inlämnat sin förklaring med anledning av påminnelserna och yrkandena Sökanden har med anledning av Sydvästra Finlands miljöcentrals påminnelse konstaterat att den inte har något att invända förutom att sökanden framför att tillståndet skulle beviljas att vara ikraft tillsvidare och att en ansökan för översyn av tillståndsvillkoren skulle anhängiggöras Sökanden har med anledning av Egentliga Finlands arbetskraftsoch näringscentrals påminnelse inte haft något att påpeka. Sökanden har med anledning av AA och BB:s påminnelse framfört att fisken utfodras vid vinterförvaringen endast för att dessas livsbetingelser skall upprätthållas och att nästan ingen belastning alls uppkommer. Ifall vassen har spridit sig bör orsaken således vara en annan än vinterförvaringen. Sökanden har med anledning av CC:s påminnelse hänvisat till det som nämnts i förklaringen på basis av AA:s och BB:s påminnelse. Eftersom kassarna flyttas bort till somrarna kan dessa inte heller inverka negativt på tomtpriserna. Sökanden har med anledning av Maturum Oy:s påminnelse konstaterat att det inte har kunnat konstateras att vinterförvaringen skulle ha inverkan på vattendraget. Påminnelsen hänför sig också till fisk-

7 7 odlingen i dess helhet i Houtskärs omgivning. På grund av vattenströmningarna har istäcket vissa vintrar varit så tunt, att undersökningsverksamheten har försvårats. Sökanden förnekar också att belastningen som förorsakas vattendragen till 80 % skulle härstamma från fiskodlingen. Sökanden har med anledning av DD och EE m.fl:s påminnelse framfört att sökandens miljötillstånd för fiskodling har avgjorts rätt nyligen i miljötillståndsverket och denna ansökan gäller inte dessa. Påminnarnas fastigheter finns därtill förhållandevis långt från förvaringsplatsen. Den lilla belastning som förorsakas av förvaringen kan inte ha så katastrofala följder för vattennaturen som påpekas. Den har därtill ingen betydelse för miljön, eftersom bassängerna avlägsnas långt före semestersäsongen. Sökanden har nämnt att den har en sakenlig försäkring för plötsliga miljöolyckor. Verksamheten kan fortsätta enligt det tidigare tillståndet och påminnarnas yrkande om dess förbjudande till dess att ett lagakraftvunnet beslut getts strider mot det gällande miljötillståndet. Sökanden har därtill ansett att verksamheten inte har några menliga följder och sökanden har nämnt att den kan ställa en säkerhet för skador och men som kan föranledas av tillståndet att inleda arbetena. Sökanden har inte ansett att en besiktning skulle vara nödvändig. Sökanden har ansett att yrkandet att miljötillståndsverket skall begära expertutlåtanden inte baserar sig på lag. Yrkande på ersättning för rättegångskostnader baserar sig ej heller på lag. Komplettering Sökanden har kompletterat sin ansökan med protokollet från Björkö fiskelags extraordinarie fiskelagsstämma Enligt protokollet har arrendekontraktet mellan fiskelaget och sökanden godkänts av fiskelagets fiskelagsstämma. MILJÖTILLSTÅNDSVERKETS AVGÖRANDE Processuellt avgörande Sökanden har kompletterat sin ansökan med en ny kartbilaga till arrendekontraktet mellan fiskelaget och sökanden. Besiktning Miljötillståndsverket förkastar det av EE m.fl framförda yrkandet på besiktning på platsen eftersom fisken endast utfodras så att dess livsfunktioner upprätthålls och Saaristomeren Kala Oy skall kontrollera inverkan på vattendraget samt att det har varit möjligt att fatta ett beslut i ärendet på basis av de till miljötillståndsverket tillställda utredningarna. Expertutlåtanden och redan uppkomna skador Miljötillståndsverket förkastar det av EE m.fl framförda yrkandet på inbegärande av expertutlåtanden för utredandet av redan uppkomna skador, eftersom den i ärendet erhållna utredningen har varit tillräck-

8 Avgörande av tillstånd Tillståndsbestämmelser 8 lig för att ett beslut skall kunna ges och det ej kunnat visas att eutrofieringen av vattenområdet uteslutande skulle kunna hänföras till vinterförvaringen. Miljötillståndsverket beviljar Saaristomeren Kala Oy tillstånd för anläggande av nätbassänger i havet och vinterförvaring av fisk i dem i Norrnäs strömmen på det samfällda vattenområdet RNr 876:1 i Björkö by i Houtskärs kommun på den plats som framgår av bilaga 1 till detta beslut. Vinterförvaringen av fisk, då den bedrivs enligt nedan givna tillståndsbestämmelser orsakar inte på förhand sett sådan skada genom förorening av vattendrag, som enligt miljöskyddslagen och lagen om ersättning för miljöskador skall ersättas. Anläggandet av konstruktionerna i havet orsakar inte sådan skada som enligt vattenlagen skall ersättas. Tillståndshavaren skall följa tillståndsbestämmelserna nedan. Anläggningen 1) Tillståndshavaren skall hålla nätbassängerna i sådant skick och förankra dem så att de hålls på de avsedda platserna och inte stör sjötrafiken eller förorsakar det övriga nyttjandet av vattendraget sådan skada som kan undvikas. För att trygga sjötrafiken i nätbassängernas närhet skall de utmärkas på ett av Skärgårdshavets sjöfartsdistrikt godkänt sätt. Till sjöfartsdistriktet skall sändas en anmälan jämte kartbilaga om nätbassängernas placering. 2) Nätbassängernas sammanlagda volym får vara högst m 3. Nätbassängerna får behandlas endast med sådana antifoulingämnen som är tillåtna för användning vid fiskodling. Förvaring av fisk 3) Det foder som årligen används vid anläggningen får innehålla fosfor högst 27 kg och kväve högst 195 kg. 4) Anläggningen bör skötas sakenligt och med beaktande av miljöskyddssynpunkter. Fodret får användas endast i den omfattning som behövs för att upprätthålla fiskarnas livsfunktioner. Tillståndshavaren skall använda foder med minsta möjliga kväve- och fosforprocent.

9 9 5) Nätbassängerna får hållas på vinterförvaringsplatsen och fisk får förvaras i dem under tiden Avfallshantering 6) Döda fiskar skall i första hand komposteras. Komposteringen skall ske i en för detta ändamål avsedd sakenlig anläggning. Komposten skall skötas så att den förorsakar minsta möjliga luktolägenhet. I övrigt skall vid behandlingen av ovan sagda avfall iakttas gällande stadganden om behandling av animaliskt avfall. 7) Tomma fodersäckar och andra förpackningar skall i första hand transporteras till återvinning och i andra hand till en avstjälpningsplats. Kontroll av verksamheten samt rapportering 8) Tillståndshavaren skall meddela Sydvästra Finlands miljöcentral kontaktuppgifterna för anläggningens ansvariga skötare. 9) Tillståndshavaren skall utföra en driftskontroll och en utsläppskontroll av vinterförvaringsanläggningen. Tillståndshavaren skall därför föra en skötseljournal över anläggningens verksamhet. I journalen skall antecknas uppgifter om - det vid anläggningen använda fodrets mängd och kvalitet, - mängden fisk som placerats i och som avlägsnats ur anläggningen, - de ibrukvarande bassängernas volym, - mängden döda fiskar och annat avfall som uppstår vid anläggningen och behandlingen av det samt dess leveransplats, - eventuella fisksjukdomar och fiskdöd samt medicinering av fisken och använda kemikalier samt - övriga omständigheter, som inverkar på uppföljning och styrning av utsläppen. Kontrollen skall utföras på ett sådant sätt som möjliggör en tillförlitlig bestämning av de utsläpp som vinterförvaringsverksamheten förorsakar havsområdet. Sydvästra Finlands miljöcentral kan vid behov ge närmare anvisningar om utförandet av kontrollen. Skötseljournalerna skall bevaras fem år och på uppmaning företes myndigheterna. Miljövårdsmyndigheten i Houtskärs kommun och Sydvästra Finlands miljöcentral skall årligen före utgången av februari månad tillställas ett årssammandrag om det föregående året på en för detta ändamål uppgjord blankett. Tillståndshavaren skall på begäran ge miljöcentralen sådana uppgifter och utredningar som behövs för granskning av utsläppskontrollens tillförlitlighet. Lagen om offentlighet i myndigheternas verksamhet tillämpas på miljöcentralens tystnadsplikt, då den utför uppgifter som avses i miljöskyddslagen. Verksamhetsrelaterade utsläpps- och

10 10 kontrolluppgifter samt miljökvalitetsuppgifter är dock inte sekretessbelagda. 10) Tillståndshavaren skall utföra kontroller av vinterförvaringens inverkan på havsområdet på ett av Sydvästra Finlands miljöcentral godkänt sätt. Kontrollerna kan ske som samkontroll tillsammans med de andra kontrollskyldiga på området. Förslag till kontrollprogram skall inlämnas till Sydvästra Finlands miljöcentral för godkännande inom två månader efter det att detta beslut vunnit laga kraft. Om resultaten av kontrollerna ger anledning därtill, kan Sydvästra Finlands miljöcentral senare ändra kontrollprogrammen trots att tillståndet är i kraft. Kontrollresultaten skall tillställas Sydvästra Finlands miljöcentral och miljövårdsmyndigheten i Houtskärs kommun inom de tidsperioder som utsätts i respektive kontrollprogram. Uppgifterna skall dessutom vid behov ges sakägarna till påseende. 11) Tillståndshavaren skall underrätta antingen kommunalveterinären eller länsveterinären och vidta nödvändiga åtgärder, ifall fisken i anläggningen konstateras eller misstänks ha en sådan sjukdom som skall bekämpas enligt lagen om djursjukdomar eller någon annan smittosam sjukdom som inte allmänt förekommer i Finland. I svåra sjukdomsfall skall anmälan även göras till Sydvästra Finlands miljöcentral och Egentliga Finlands arbetskrafts- och näringscentral. Tillståndets giltighet Detta tillstånd är i kraft till Om Saaristomeren Kala Oy avser att fortsätta vinterförvaringen ännu efter år 2012, skall bolaget senast hos miljötillståndsverket anhängiggöra en ansökan om nytt tillstånd. I så fall är detta tillstånd i kraft tills ett lagakraftvunnet beslut erhållits med anledning av ansökan. Om genom en förordning utfärdas bestämmelser som är strängare än tillståndsbestämmelserna i detta beslut, eller sådana bestämmelser om tillståndets giltighet eller justering som avviker från detta tillstånd, skall förordningen iakttas utan hinder av tillståndet. MOTIVERING Utsläpp som vinterförvaringen har förorsakat Vid anläggningen har under den gångna tillståndsperioden under åren använts foder, som innehållit i medeltal 25 kg fosfor.

11 Utsläppens inverkan på miljön 11 Havsområdets lämplighet för vinterförvaring Tillåten vinterförvaring Fodrets kväveinnehåll har under åren varit i medeltal 180 kg. I medeltal kg fisk har förvarats vid anläggningen. Enligt resultaten från vattenkvalitetsundersökningarna mellan åren 1998 till 2002 har vattenkvaliteten i vattenområdet invid vinterförvaringen inte avvikit från kvaliteten i de övriga vattenområdena mellan Houtskärs större holmar. Bottnen invid vinterförvaringen har klassificerats som smutsig enligt de utförda bottendjursundersökningarna. Bottnens tillstånd vid vinterförvaringen har ej heller avvikit från bottnens tillstånd på de övriga områdena mellan Houtskärs större holmar. Under vinterförvaringen utfodras fisken endast så att dess livsfunktioner upprätthålls. Vinterförvaringen vid Östra Långholm har heller inte haft en sådan inverkan på miljön som skulle kunna påvisas och vinterförvaringens utsläpp behöver av den orsaken inte minskas. Anläggningen är belägen i ett havsområde, vars vattenväxling är god. Enligt tillståndshavarens uppgift är vattendjupet vid den plats, som ovan i avgörandet av tillstånd definierats för nätbassängerna ca 12 m och är i Norrnäs strömmen i övrigt 4-12 m. I generalplanen har strandområdet invid vinterförvaringen utmärkts som ett område för fritidsbostäder. Vid vinterförvaringen får nätbassängerna hållas på platsen enbart under den tid av året när nyttjandet av vattenområdet och dess stränder annars är liten. Havsområdet ifråga är lämpligt för vinterförvaring i den omfattning som anges i tillståndsbestämmelserna ovan. Det vid anläggningen årligen använda fodrets fosformängd får vara 27 kg och kvävemängd högst 195 kg. Jämfört med den förverkligade vinterförvaringen åren kommer anläggningens fiskmängd samt fodrets fosfor- och kvävemängd att öka med ca 10 %. Även om den förvarade fiskmängden också ökar kommer utsläppen i havsområdet inte att öka märkbart. Vinterförvaringens utsläpp är som helhet små och det vid anläggningen årligen använda fodrets näringsinnehåll är litet. Tillståndsprövning Miljöskyddslagen På de grunder som framförts ovan medför vinterförvaringen, då den bedrivs i enlighet med tillståndsbestämmelserna, inte olägenhet för hälsan eller betydande förorening av miljön eller risk för sådan, inte heller försämring av speciella naturförhållanden eller att en från allmän synpunkt viktig användningsmöjlighet inom det område som

12 12 påverkas av verksamheten skulle äventyras och medför inte sådant oskäligt besvär som avses i 17 1 mom. lagen angående vissa grannelagsförhållanden. Verksamheten står inte i strid med generalplanen för området trots att det i området även finns stränder som är avsedda för fritidsbruk, eftersom vinterförvaringsverksamheten idkas enbart under den årstid när strändernas användning för fritidsbruk också är liten. Vattenlagen Den nytta som vinterförvaringen medför är betydlig i förhållande till de skador och med som upprätthållandet av anläggningen i havet orsakar. Saaristomeren Kala Oy besitter genom arrendeavtal det för anläggningen erforderliga vattenområdet. LAGRUM 42, 43, 45, 46 och 56 miljöskyddslagen 2 kap. 6 2 mom. vattenlagen Inledande arbetena och verksamheten Miljötillståndsverket förkastar Saaristomeren Kala Oy:s begäran om att få inleda verksamheten enligt miljöskyddslagen och byggnadsarbetena enligt vattenlagen innan beslutet vunnit laga kraft. Motivering Saaristomeren Kala Oy har med stöd av Västra Finlands vattendomstols beslut nr 77/1998/1 som fastställts av vattenöverdomstolen med beslut nr 54/1999 haft rätt att vinterförvara fisk i Norrnäs strömmen till Det framgår av regeringens proposition till ändring av 2 kap. 26 vattenlagen (RP 2/1982) att miljötillståndsverket i undantagsfall kan bevilja tillstånd till inledande av byggnadsarbetena som ingår i ett företag enligt vattenlagen, men inte till förverkligandet av hela företaget. Tillstånd att inleda arbetena kan likaså beviljas för en enhetlig arbetsprestation, vars verkningar på vattendraget är små. Av detta och av innehållet i 2 kap. 26 vattenlagen kan man sluta sig till att förutsättningarna för beviljande av tillstånd att inleda arbetena inte uppfylls, om arbetet genast efter att beslutet vunnit laga kraft kan slutföras. Bogserandet av vinterförvaringens nätbassänger och det i 2 kap. vattenlagen avsedda placerandet och hållandet av dem på den i tillståndet avsedda odlingsplatsen uppfyller inte de i 2 kap. 26 vattenlagen stadgade förutsättningarna för beviljande av tillstånd att inleda arbetena.

13 13 Eftersom de i vattenlagen stadgade förutsättningarna för beviljande av tillstånd att inleda arbetena inte uppfylls, kan tillstånd till inledande av verksamheten enligt miljöskyddslagen inte beviljas. Lagrum 101 miljöskyddslagen 2 kap. 26 vattenlagen UTLÅTANDE OM PÅMINNELSER OCH YRKANDEN Förkastande av tillstånd Miljötillståndsverket förkastar yrkandena om att ansökan skall förkastas, eftersom det föreligger förutsättningar för beviljande av tillstånd på så sätt som framgår av tillståndsbestämmelserna och motiveringen till avgörandet av tillstånd ovan. Rättegångskostnader Miljötillståndsverket förkastar det av EE m.fl. framförda yrkandet om ersättning för rättegångskostnader jämte laga ränta, eftersom parterna enligt 16 kap momentet vattenlagen i ansökningsärenden i miljötillståndsverket enligt huvudregeln själva skall stå för sina kostnader. Framtida skador Beträffande skador som kan förorsakas av verksamheten hänvisar miljötillståndsverket till avgörandet av tillstånd ovan. Kontroll och övervakning Tillståndshavaren har i tillståndsbestämmelserna ovan ålagts utföra kontroller av fiskodlingens inverkan på havsområdet. Kontrollresultaten skall tillställas de berörda myndigheterna för att dessa skall kunna övervaka verksamheten. Bemötande med anledning av förklaringen Miljötillståndsverket förkastar det av EE m.fl. framförda yrkandet att de skall ges tillfälle att bemöta förklaringen eftersom det i den av sökanden avgivna förklaringen inte framkommit någon utredning som skulle inverka på tillståndsprövningen. Ansökningstid I detta ärende är det fråga om en ny ansökan om vinterförvaring av fisk som kan handläggas oberoende av tidpunkten för dess anhängiggörande. Miljötillståndsverket förkastar på ovannämnda grund yrkandet om att ansökan skall förkastas eftersom ansökan inte gjorts inom tidsfristen.

14 HANDLÄGGNINGSAVGIFT 14 Vinterförvaringsplatsen Ansökan gäller anläggande av nätbassänger och vinterförvaring av fisk i Norrnäs strömmen på det samfällda vattenområdet RNr 876:1 i Björkö by i Houtskärs kommun. Miljötillståndsverket kan antingen förkasta eller godkänna denna ansökan, men inte pröva förutsättningarna för någon annan vinterförvaringsplats som ansökan inte avser. Eutrofiering, förfulning och värdesänkning Vid handläggningen av detta ärende har det inte framkommit att vinterförvaringen skulle ha eutrofierat vattenområdena i Norrnäs strömmen. Då anläggningen fungerar i enlighet med tillståndsbestämmelserna förfular den inte omgivningen och sänker inte heller värdet på områdets fastigheter med beaktande av att den får hållas på den ifrågavarande platsen endast under vinterhalvåret och tillståndet är beviljat på viss tid. Övriga påminnelser och yrkanden Miljötillståndsverket har i övrigt beaktat de framförda påminnelserna och yrkandena på det sätt som framgår av tillståndsbestämmelserna och det som nämnts under rubriken "inledande av arbetena och verksamheten" ovan. 420 euro Eftersom ingen egentlig fisktillväxt förekommer vid anläggningen har miljötillståndsverket fastställt avgiften såsom att fisktillväxten vore mindre än kg/a. 2 miljöministeriets förordning om miljötillståndsverkens avgiftsbelagda prestationer (1416/2001).

15 15 SÖKANDE AV ÄNDRING Ändring i detta beslut kan sökas genom besvär hos Vasa förvaltningsdomstol Besvärstiden utgår Besvärsundervisning bifogas. Nina Engberg Lea Siivola Hannu Kokko Kim Särs I avgörandet har deltagit miljöråden Nina Engberg, Lea Siivola och Hannu Kokko. Ärendet har föredragits av föredragande Kim Särs. KS/mk Vid avgörandet av ärendet har förrättats omröstning. Votum har bifogats till beslutet.

16

17 BESVÄRSANVISNING Besvärsmyndighet Besvärstid Besvärsrätt Bilaga Ändring i Västra Finlands miljötillståndsverks beslut får sökas genom besvär hos Vasa förvaltningsdomstol. Besvärsskriften med bilagor skall tillställas Västra Finlands miljötillståndsverk. Tiden för anförande av besvär är trettio (30) dagar från den dag då beslutet gavs, dock så att sagda dag inte räknas med. Om den sista dagen då besvär får anföras är en helgdag, lördag, självständighetsdagen, första maj, julafton eller midsommarafton, fortsätter besvärstiden ännu den därpå följande vardagen. Besvär med anledning av beslutet kan anföras av dem vilkas rätt eller fördel saken kan beröra, samt av registrerade föreningar eller stiftelser vilkas syfte är att främja miljöskydd, hälsoskydd eller naturvård eller trivseln inom det område som påverkas, av de kommuner, miljöcentraler, kommunala miljövårdsmyndigheter som saken gäller, och av andra myndigheter som bevakar allmänt intresse. Besvärsskriftens innehåll Bilagor till besvärsskriften I besvärsskriften, som riktas till Vasa förvaltningsdomstol, skall anges - det beslut av miljötillståndsverket i vilket ändring söks - ändringssökandens namn och hemkommun - den postadress och det telefonnummer samt den eventuella e-postadress under vilka ändringssökanden kan tillställas meddelanden i saken (om kontaktinformationen ändras skall Vasa förvaltningsdomstol, PB 204, Vasa, e-postadress vaasa.hao@om.fi, underrättas) - till vilka delar ändring söks i miljötillståndsverkets beslut - vilka ändringar som yrkas i miljötillståndsverkets beslut - de grunder på vilka ändring yrkas - ändringssökandens, den lagliga företrädarens eller ombudets underskrift, om inte besvärsskriften tillställs elektroniskt (per telefax eller e-post) Till besvärsskriften skall fogas - de handlingar som ändringssökanden åberopar till stöd för sina yrkanden, om dessa inte redan tidigare har tillställts myndigheten - fullmakt för eventuellt ombud eller, om besväret tillställs elektroniskt, en utredning över ombudets behörighet. - en avskrift av besvärsskriften (ifall besvärsskriften tillställs per post) Hur besvärsskriften skall tillställas miljötillståndsverket Besvärsskriften med bilagor skall i två exemplar lämnas in till Västra Finlands miljötillståndsverks registratorskontor. Besvärsskriften skall vara framme under tidsfristens sista dag före tjänstetidens slut. Besvärsskriften kan också sändas per post, telefax eller e-post. En besvärsskrift som tillställs elektroniskt (per telefax eller e-post) skall tillställas så att den finns till förfogande i den mottagande anordningen eller datasystemet under tidsfristens sista dag före tjänstetidens slut. Västra Finlands miljötillståndsverks kontaktinformation besöksadress: Bryggerigatan 1, Helsingfors postadress: PB 115, Helsingfors telefon: växel (09) telefax (09) e-post kirjaamo.lsy@ymparisto.fi öppettid: kl Rättegångsavgift För behandlingen av ärendet vid Vasa förvaltningsdomstol tas av ändringssökanden ut en rättegångsavgift på 80 euro. I lagen om avgifter för domstolars och vissa justitieförvaltningsmyndigheters prestationer bestäms särskilt om vissa fall i vilka avgift inte uppbärs.

18 VOTUM Lea Siivola Tillstånd att inleda arbetena och verksamheten Motivering Miljötillståndsverket beviljar Saaristomeren Kala Oy tillstånd att vinterförvara fisk i nätkassar i enlighet med tillståndsbestämmelserna ovan innan beslutet vunnit laga kraft. Innan vinterförvaringen av fisk inleds skall Saaristomeren Kala Oy vid länsstyrelsen i Västra Finlands län och på ett av länsstyrelsen godkänt sätt deponera euro som säkerhet för ersättande av skador, olägenheter och kostnader samt återställande av miljön i ursprungligt skick som upphävande av beslutet eller ändring av villkor i tillstånd kan förorsaka. Vinterförvaringen av fisk är nödvändig för tryggandet av tillståndshavarens fortsatta fiskodlingsverksamhet. Uppskov med inledandet av vinterförvaringen skulle orsaka sökanden betydande skada och förvaringen kan inledas utan att övriga former för nyttjande av vatten förorsakas varaktigt men om tillstånd förvägras eller tillståndsvillkor ändras till följd av en ändringsansökan. Inledande av verksamheten gör inte heller en ändringsansökan onödig. Lagrum 101 miljöskyddslagen 2 kap. 26 vattenlagen In fidem Kim Särs

19 VOTUM Hannu Kokko Tillstånd att inleda arbetena och verksamheten Jag förkastar begäran om att få inleda verksamheten och byggnadsarbetena i enlighet med beslutet. Motivering Lagrum Vinterförvaringen av fisk kan inledas tidigast , vilket innebär att grunden för inledandet av arbetena och verksamheten innan beslutet vunnit laga kraft saknas. Sökanden har möjlighet att förbereda sig på att ordna verksamheten på annat sätt ifall beslutet inte vunnit laga kraft före det ovannämnda datumet. 101 miljöskyddslagen 2 kap. 26 vattenlagen In fidem Kim Särs

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 132/2005/3 Dnr LSY-2005-Y-37 Helsingfors Givet efter anslag

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 132/2005/3 Dnr LSY-2005-Y-37 Helsingfors Givet efter anslag VÄSTRA FINLANDS TILLSTÅNDSBESLUT MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 132/2005/3 Dnr LSY-2005-Y-37 Helsingfors Givet efter anslag 9.12.2005 ÄRENDE Kvarhållande av redan byggda bryggor på fastigheten Uddtorp RNr 2:7

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 44/2006/3 Dnr LSY 2006 Y 39. Anläggande av en sjökabel mellan Högsar och Storkvivas, Nagu

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 44/2006/3 Dnr LSY 2006 Y 39. Anläggande av en sjökabel mellan Högsar och Storkvivas, Nagu VÄSTRA FINLANDS MILJÖTILLSTÅNDSVERK Helsingfors TILLSTÅNDSBESLUT Nr 44/2006/3 Dnr LSY 2006 Y 39 Givet efter anslag 31.3.2006 ÄRENDE SÖKANDE Anläggande av en sjökabel mellan Högsar och Storkvivas, Nagu

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 11/2008/3 Dnr LSY 2007 Y 271. Anläggande av vatten och avloppsledningar under Närpes å i Närpes

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 11/2008/3 Dnr LSY 2007 Y 271. Anläggande av vatten och avloppsledningar under Närpes å i Närpes VÄSTRA FINLANDS MILJÖTILLSTÅNDSVERK Helsingfors TILLSTÅNDSBESLUT Nr 11/2008/3 Dnr LSY 2007 Y 271 Givet efter anslag 11.2.2008 ÄRENDE SÖKANDE Anläggande av vatten och avloppsledningar under Närpes å i Närpes

Läs mer

VÄSTRA FINLANDS TILLSTÅNDSBESLUT MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 50/2004/3 Dnr LSY-2004-Y-54 Helsingfors Givet efter anslag

VÄSTRA FINLANDS TILLSTÅNDSBESLUT MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 50/2004/3 Dnr LSY-2004-Y-54 Helsingfors Givet efter anslag VÄSTRA FINLANDS TILLSTÅNDSBESLUT MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 50/2004/3 Dnr LSY-2004-Y-54 Helsingfors Givet efter anslag 8.10.2004 ÄRENDE SÖKANDE Muddring av det samfällda vattenområdet RNr 876:1 och dumpning

Läs mer

Beslut. Nr 9/2011/2 Dnr LSSAVI/34/04.09/2010. Givet efter anslag 8.2.2011

Beslut. Nr 9/2011/2 Dnr LSSAVI/34/04.09/2010. Givet efter anslag 8.2.2011 Beslut Västra och Inre Finland Nr 9/2011/2 Dnr LSSAVI/34/04.09/2010 Givet efter anslag 8.2.2011 ÄRENDE Förlängning av de i Västra Finlands miljötillståndsverks beslut nr 19/2004/2 föreskrivna tiderna för

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 135/2007/3 Dnr LSY 2007 Y 192 Helsingfors Givet

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 135/2007/3 Dnr LSY 2007 Y 192 Helsingfors Givet VÄSTRA FINLANDS TILLSTÅNDSBESLUT MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 135/2007/3 Dnr LSY 2007 Y 192 Helsingfors Givet 16.10.2007 ÄRENDE SÖKANDE Inledande av arbetena med strandkajen för båtar, innan det av Västra Finlands

Läs mer

Förlängning av den för påbörjandet av täkt av havssand utsatta tiden, Lovisa

Förlängning av den för påbörjandet av täkt av havssand utsatta tiden, Lovisa Södra Finland Beslut Nr 45/2011/4 Dnr ESAVI/571/04.09/2010 Givet efter anslag 9.3.2011 ÄRENDE SÖKANDE Förlängning av den för påbörjandet av täkt av havssand utsatta tiden, Lovisa Morenia Oy ANSÖKAN BAKGRUND

Läs mer

VÄSTRA FINLANDS MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 60/2008/3 Dnr LSY 2006 Y 361

VÄSTRA FINLANDS MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 60/2008/3 Dnr LSY 2006 Y 361 VÄSTRA FINLANDS MILJÖTILLSTÅNDSVERK Helsingfors BESLUT Nr 60/2008/3 Dnr LSY 2006 Y 361 Givet efter anslag 30.5.2008 ÄRENDE SÖKANDE Anläggande, och bevarande av en sjökabel i havet mellan Sirnäs och Lilla

Läs mer

Anläggande av en sjökabel mellan Bryggars och Björkholmen i Väståbolands stad samt inledande av arbetena innan beslutet vunnit laga kraft

Anläggande av en sjökabel mellan Bryggars och Björkholmen i Väståbolands stad samt inledande av arbetena innan beslutet vunnit laga kraft Tillståndsbeslut Södra Finland Nr 120/2010/4 Dnr ESAVI/253/04.09/2010 Givet efter anslag 5.7.2010 ÄRENDE SÖKANDE Anläggande av en sjökabel mellan Bryggars och Björkholmen i Väståbolands stad samt inledande

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 98/2008/3 Dnr LSY 2006 Y 295

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 98/2008/3 Dnr LSY 2006 Y 295 VÄSTRA FINLANDS MILJÖTILLSTÅNDSVERK Helsingfors TILLSTÅNDSBESLUT Nr 98/2008/3 Dnr LSY 2006 Y 295 Givet efter anslag 30.10.2008 ÄRENDE SÖKANDE ANSÖKAN Bibehållande av en pontonbrygga på vattenområdet tillhörande

Läs mer

2 kap. 14 a vattenlagen

2 kap. 14 a vattenlagen Södra Finland Beslut Nr 222/2010/4 Dnr ESAVI/441/04.09/2010 Givet efter anslag 24.11.2010 ÄRENDE SÖKANDE Rättelseyrkande beträffande Nylands närings-, trafik- och miljöcentrals beslut av 18.6.2010 Dnr

Läs mer

5 1 momentet 11 c) punkten miljöskyddsförordningen 1 kap. 7 vattenlagen

5 1 momentet 11 c) punkten miljöskyddsförordningen 1 kap. 7 vattenlagen BESLUT Södra Finland Nr 291/2013/2 Dnr ESAVI/191/04.08/2013 Givet efter anslag 19.12.2013 ÄRENDE SÖKANDE Beslut om att det av Södra Finlands regionförvaltningsverk 17.3.2011 givna beslutet nr 14/2011/3

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 7/2007/3 Dnr LSY 2006 Y 245. Anläggande av en sjökabel i havet mellan Rösund Hummelviken och Ryssholmen i Pernå kommun

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 7/2007/3 Dnr LSY 2006 Y 245. Anläggande av en sjökabel i havet mellan Rösund Hummelviken och Ryssholmen i Pernå kommun VÄSTRA FINLANDS MILJÖTILLSTÅNDSVERK Helsingfors TILLSTÅNDSBESLUT Nr 7/2007/3 Dnr LSY 2006 Y 245 Givet efter anslag 12.1.2007 ÄRENDE SÖKANDE Anläggande av en sjökabel i havet mellan Rösund Hummelviken och

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 130/2005/3 Dnr LSY-2005-Y-48

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 130/2005/3 Dnr LSY-2005-Y-48 VÄSTRA FINLANDS MILJÖTILLSTÅNDSVERK Helsingfors TILLSTÅNDSBESLUT Nr 130/2005/3 Dnr LSY-2005-Y-48 Givet efter anslag 7.12.2005 ÄRENDE SÖKANDE Byggande av en vattenledning under mynningen på Nykarleby älv

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 34/2005/3 Dnr LSY-2003-Y-397 Helsingfors Givet efter anslag

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 34/2005/3 Dnr LSY-2003-Y-397 Helsingfors Givet efter anslag VÄSTRA FINLANDS TILLSTÅNDSBESLUT MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 34/2005/3 Dnr LSY-2003-Y-397 Helsingfors Givet efter anslag 29.3.2005 ÄRENDE Ansökan om miljötillstånd för odling av fisk i nätbassänger i havet

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 69/2009/3 Dnr LSY-2009-Y-185

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 69/2009/3 Dnr LSY-2009-Y-185 VÄSTRA FINLANDS MILJÖTILLSTÅNDSVERK Helsingfors TILLSTÅNDSBESLUT Nr 69/2009/3 Dnr LSY-2009-Y-185 Givet efter anslag 14.12.2009 ÄRENDE SÖKANDE Anläggande av en sjökabel på havsområdet mellan Söljeholmen

Läs mer

Nr 35/2014/2 Dnr ESAVI/11/04.08/2014 Givet efter anslag

Nr 35/2014/2 Dnr ESAVI/11/04.08/2014 Givet efter anslag Översättning Transumt BESLUT Södra Finland Nr 35/2014/2 Dnr ESAVI/11/04.08/2014 Givet efter anslag 14.3.2014 ÄRENDE SÖKANDE Ansökan om tillstånd att vidta förberedande åtgärder för genomförandet av projektet

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 139/2005/3 Dnr LSY-2005-Y-265 Helsingfors Givet efter anslag

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 139/2005/3 Dnr LSY-2005-Y-265 Helsingfors Givet efter anslag VÄSTRA FINLANDS TILLSTÅNDSBESLUT MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 139/2005/3 Dnr LSY-2005-Y-265 Helsingfors Givet efter anslag 15.12.2005 ÄRENDE Miljötillstånd för odling av fisk i nätbassänger i havet (Österholmens

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 30/2009/3 Dnr LSY-2008-Y-236

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 30/2009/3 Dnr LSY-2008-Y-236 VÄSTRA FINLANDS MILJÖTILLSTÅNDSVERK Helsingfors TILLSTÅNDSBESLUT Nr 30/2009/3 Dnr LSY-2008-Y-236 Givet efter anslag 29.6.2009 ÄRENDE SÖKANDE Anläggande av en sjökabel i havet mellan Västanvik och Finsjölandet

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 6/2007/3 Dnr LSY 2006 Y 184. Anläggande av en vattenledning och ett tryckavlopp i havet väster om Skåldö färja, Ekenäs

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 6/2007/3 Dnr LSY 2006 Y 184. Anläggande av en vattenledning och ett tryckavlopp i havet väster om Skåldö färja, Ekenäs VÄSTRA FINLANDS MILJÖTILLSTÅNDSVERK Helsingfors TILLSTÅNDSBESLUT Nr 6/2007/3 Dnr LSY 2006 Y 184 Givet efter anslag 12.1.2007 ÄRENDE SÖKANDE Anläggande av en vattenledning och ett tryckavlopp i havet väster

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 13/2005/3 Dnr LSY-2004-Y-158 Helsingfors Givet efter anslag

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 13/2005/3 Dnr LSY-2004-Y-158 Helsingfors Givet efter anslag VÄSTRA FINLANDS TILLSTÅNDSBESLUT MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 13/2005/3 Dnr LSY-2004-Y-158 Helsingfors Givet efter anslag 7.2.2005 ÄRENDE SÖKANDE Anläggande av en elkabel i havet mellan Hästön och Hästholmen

Läs mer

Muddring av rännan ut i Skavarböleviken för att förbättra utflödet från pumpstationen, Borgå. Skavarbölevikens och Storängens torrläggningsföretag

Muddring av rännan ut i Skavarböleviken för att förbättra utflödet från pumpstationen, Borgå. Skavarbölevikens och Storängens torrläggningsföretag Södra Finland BESLUT Nr 222/2012/2 Dnr ESAVI/30/04.09/2012 Givet efter anslag 22.10.2012 ÄRENDE SÖKANDE Muddring av rännan ut i Skavarböleviken för att förbättra utflödet från pumpstationen, Borgå Skavarbölevikens

Läs mer

ANHÄNGIGGÖRANDE AV ANSÖKAN

ANHÄNGIGGÖRANDE AV ANSÖKAN Beslut Västra och Inre Finland Nr 36/2013/2 Dnr LSSAVI/103/04.09/2012 Givet efter anslag 20.5.2013 ÄRENDE Förlängning av tidfristen att inleda och slutföra byggandet av Djupsjöbacka vattenkraftverk, Kronoby

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 63/2009/3 Dnr LSY-2009-Y-142

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 63/2009/3 Dnr LSY-2009-Y-142 VÄSTRA FINLANDS MILJÖTILLSTÅNDSVERK Helsingfors TILLSTÅNDSBESLUT Nr 63/2009/3 Dnr LSY-2009-Y-142 Givet efter anslag 27.11.2009 ÄRENDE SÖKANDE Utbyggande av en båthamn genom byggande av en brygga, vågbrytare

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 57/2007/3 Dnr LSY 2005 Y 323

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 57/2007/3 Dnr LSY 2005 Y 323 VÄSTRA FINLANDS MILJÖTILLSTÅNDSVERK Helsingfors TILLSTÅNDSBESLUT Nr 57/2007/3 Dnr LSY 2005 Y 323 Givet efter anslag 25.5.2007 ÄRENDE Tillstånssökande Miljötillstånd för odling av fisk i nätbassänger i

Läs mer

Anläggande av en sjökabel på havsområdet mellan Pargas och Lillholmen samt inledande av arbetena innan beslutet vunnit laga kraft, Väståbolands stad

Anläggande av en sjökabel på havsområdet mellan Pargas och Lillholmen samt inledande av arbetena innan beslutet vunnit laga kraft, Väståbolands stad Södra Finland Beslut Nr 199/2010/4 Dnr ESAVI/434/04.09/2010 Givet efter anslag 1.11.2010 ÄRENDE SÖKANDE Anläggande av en sjökabel på havsområdet mellan Pargas och Lillholmen samt inledande av arbetena

Läs mer

Byggande av en småbåtshamn vid fastigheten Strandgård RNr 1:34 i Borstö by i Väståbolands stad

Byggande av en småbåtshamn vid fastigheten Strandgård RNr 1:34 i Borstö by i Väståbolands stad Beslut Södra Finland Nr 202/2010/4 Dnr ESAVI/186/04.09/2010 Givet efter anslag 4.11.2010 ÄRENDE SÖKANDE ANTECKNING Byggande av en småbåtshamn vid fastigheten Strandgård RNr 1:34 i Borstö by i Väståbolands

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 53/2004/3 Dnr LSY-2003-Y-305 Helsingfors Givet efter anslag

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 53/2004/3 Dnr LSY-2003-Y-305 Helsingfors Givet efter anslag VÄSTRA FINLANDS TILLSTÅNDSBESLUT MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 53/2004/3 Dnr LSY-2003-Y-305 Helsingfors Givet efter anslag 15.10.2004 ÄRENDE SÖKANDE Anläggande av en grundvattentäkt och tagande av grundvatten

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 19/2009/3 Dnr LSY-2008-Y-127

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 19/2009/3 Dnr LSY-2008-Y-127 VÄSTRA FINLANDS MILJÖTILLSTÅNDSVERK Helsingfors TILLSTÅNDSBESLUT Nr 19/2009/3 Dnr LSY-2008-Y-127 Givet efter anslag 24.4.2009 ÄRENDE Kvarhållande av två redan byggda bryggor och byggande av två pontonbryggor

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 69/2005/3 LSY-2004-Y-303 Helsingfors Givet efter anslag

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 69/2005/3 LSY-2004-Y-303 Helsingfors Givet efter anslag VÄSTRA FINLANDS TILLSTÅNDSBESLUT MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 69/2005/3 Dnr LSY-2004-Y-303 Helsingfors Givet efter anslag 21.6.2005 ÄRENDE Miljötillstånd för odling av fisk i nätbassänger i havet sydost om Grytgrund

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 1/2008/3 Dnr LSY 2006 Y 353

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 1/2008/3 Dnr LSY 2006 Y 353 VÄSTRA FINLANDS MILJÖTILLSTÅNDSVERK Helsingfors TILLSTÅNDSBESLUT Nr 1/2008/3 Dnr LSY 2006 Y 353 Givet efter anslag 14.1.2008 ÄRENDE Byggande av Storå bro för lätt trafik över Malax å samt inledande av

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 81/2004/3 Dnr LSY-2003-Y-306 Helsingfors Givet efter anslag

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 81/2004/3 Dnr LSY-2003-Y-306 Helsingfors Givet efter anslag VÄSTRA FINLANDS TILLSTÅNDSBESLUT MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 81/2004/3 Dnr LSY-2003-Y-306 Helsingfors Givet efter anslag 1.12.2004 ÄRENDE Byggande av en träkaj inklusive brygga vid fastigheten Solberg RNr 2:136

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 16/2006/3 Dnr LSY 2004 Y 408

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 16/2006/3 Dnr LSY 2004 Y 408 VÄSTRA FINLANDS MILJÖTILLSTÅNDSVERK Helsingfors TILLSTÅNDSBESLUT Nr 16/2006/3 Dnr LSY 2004 Y 408 Givet efter anslag 22.2.2006 ÄRENDE Miljötillstånd för odling av fisk i nätbassänger i havet i två enheter

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 83/2008/3 Dnr LSY 2007 Y 219

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 83/2008/3 Dnr LSY 2007 Y 219 VÄSTRA FINLANDS MILJÖTILLSTÅNDSVERK Helsingfors TILLSTÅNDSBESLUT Nr 83/2008/3 Dnr LSY 2007 Y 219 Givet efter anslag 17.9.2008 ÄRENDE Utvidgning av en småbåtshamn, grävande av stranden och muddring av ett

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 56/2004/3 Dnr LSY-2002-Y-360 Helsingfors Givet efter anslag

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 56/2004/3 Dnr LSY-2002-Y-360 Helsingfors Givet efter anslag VÄSTRA FINLANDS TILLSTÅNDSBESLUT MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 56/2004/3 Dnr LSY-2002-Y-360 Helsingfors Givet efter anslag 21.10.2004 ÄRENDE Ansökan om miljötillstånd för odling av fisk i nätkassar i havet söder

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 27/2007/3 Dnr LSY 2006 Y 241

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 27/2007/3 Dnr LSY 2006 Y 241 VÄSTRA FINLANDS MILJÖTILLSTÅNDSVERK Helsingfors TILLSTÅNDSBESLUT Nr 27/2007/3 Dnr LSY 2006 Y 241 Givet efter anslag 13.3.2007 ÄRENDE Byggande av en till en enskild väg hörande vägbank på det samfällda

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 17/2006/3 Dnr LSY 2004 Y 399 Helsingfors Givet efter anslag

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 17/2006/3 Dnr LSY 2004 Y 399 Helsingfors Givet efter anslag VÄSTRA FINLANDS TILLSTÅNDSBESLUT MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 17/2006/3 Dnr LSY 2004 Y 399 Helsingfors Givet efter anslag 22.2.2006 ÄRENDE Miljötillstånd för odling av fisk i nätbassänger i havet (Ytterstö anläggningen)

Läs mer

BESLUT ANLÄGGNINGEN OCH DESS PLACERING

BESLUT ANLÄGGNINGEN OCH DESS PLACERING BESLUT Västra och Inre Finland Nr 31/2014/1 Dnr LSSAVI/143/04.08/2013 Givet efter anslag 27.2.2014 ÄRENDE Miljötillstånd för Kvevlax avloppsreningsverk, förlängning av tiden för inledande av verksamheten,

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 46/2005/3 Dnr LSY-2004-Y-347 Helsingfors Givet efter anslag

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 46/2005/3 Dnr LSY-2004-Y-347 Helsingfors Givet efter anslag VÄSTRA FINLANDS TILLSTÅNDSBESLUT MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 46/2005/3 Dnr LSY-2004-Y-347 Helsingfors Givet efter anslag 6.5.2005 ÄRENDE Byggande av en småbåtshamn med pontonbryggor på fastigheten Vestergård

Läs mer

Södra Finland Nr 19/2010/4 Dnr ESAVI/192/04.09/2010 Givet efter anslag

Södra Finland Nr 19/2010/4 Dnr ESAVI/192/04.09/2010 Givet efter anslag Tillståndsbeslut Södra Finland Nr 19/2010/4 Dnr ESAVI/192/04.09/2010 Givet efter anslag 2.3.2010 ÄRENDE SÖKANDEN Grävning av Kimo ås slänter ovanför medelvattenytan i Oravais och Kimo byar i Oravais kommun

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 147/2005/3 Dnr LSY-2004-Y-300 Helsingfors Givet efter anslag

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 147/2005/3 Dnr LSY-2004-Y-300 Helsingfors Givet efter anslag VÄSTRA FINLANDS TILLSTÅNDSBESLUT MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 147/2005/3 Dnr LSY-2004-Y-300 Helsingfors Givet efter anslag 19.12.2005 ÄRENDE Det av Vasa förvaltningsdomstol återförvisade ärendet som gäller vinterförvaring

Läs mer

BESLUT. Fiskodling i nätkassar vid Bolstervaret och vinterförvaring av fisk vid Tallskäret, Kristinestad.

BESLUT. Fiskodling i nätkassar vid Bolstervaret och vinterförvaring av fisk vid Tallskäret, Kristinestad. BESLUT Nr 6/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnr LSSAVI/173/04.08/2011 Givet efter anslag 25.1.2013 FRI ÖVERSÄTTNING AV TILLSTÅNDSBESTÄMMELSERNA OCH MOTIVERINGARNA ÄRENDE Fiskodling i nätkassar vid Bolstervaret

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 144/2005/3 LSY-2003-Y-395 Helsingfors Givet efter anslag

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 144/2005/3 LSY-2003-Y-395 Helsingfors Givet efter anslag VÄSTRA FINLANDS TILLSTÅNDSBESLUT MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 144/2005/3 Dnr LSY-2003-Y-395 Helsingfors Givet efter anslag 29.12.2005 ÄRENDE Miljötillstånd för odling av fisk i nätbassänger (Lycknäs anläggning)

Läs mer

Anläggande av en sjökabel mellan Ekholmen och Måsholmen i Kimitoöns kommun samt inledande av arbetena innan beslutet vunnit laga kraft

Anläggande av en sjökabel mellan Ekholmen och Måsholmen i Kimitoöns kommun samt inledande av arbetena innan beslutet vunnit laga kraft Tillståndsbeslut Södra Finland Nr 35/2010/4 Dnr ESAVI/59/04.09/2010 Givet efter anslag 23.3.2010 ÄRENDE SÖKANDE ANTECKNING Anläggande av en sjökabel mellan Ekholmen och Måsholmen i Kimitoöns kommun samt

Läs mer

Södra Österbottens närings-, trafik- och miljöcentral, ansvarsområdet för trafik och infrastruktur

Södra Österbottens närings-, trafik- och miljöcentral, ansvarsområdet för trafik och infrastruktur Södra Finland Beslut Nro 180/2010/4 Dnro ESAVI/183/04.09/2010 Givet efter anslag 19.10.2010 ÄRENDE SÖKANDE Förbättring av anslutningsvägen till Havets Hus och byggande av en led för lättrafik från Replot

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 52/2007/3 Dnr LSY 2006 Y 231

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 52/2007/3 Dnr LSY 2006 Y 231 VÄSTRA FINLANDS MILJÖTILLSTÅNDSVERK Helsingfors TILLSTÅNDSBESLUT Nr 52/2007/3 Dnr LSY 2006 Y 231 Givet efter anslag 21.5.2007 ÄRENDE Tillstånd för utförd muddring och av muddermassorna byggd damm över

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 149/2006/3 Dnr LSY 2005 Y 175

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 149/2006/3 Dnr LSY 2005 Y 175 VÄSTRA FINLANDS MILJÖTILLSTÅNDSVERK Helsingfors TILLSTÅNDSBESLUT Nr 149/2006/3 Dnr LSY 2005 Y 175 Givet efter anslag 17.11.2006 ÄRENDE Miljötillstånd för odling av fisk i nätbassänger i havet i anläggningen

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 172/2007/3 Dnr LSY 2005 Y 351

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 172/2007/3 Dnr LSY 2005 Y 351 VÄSTRA FINLANDS MILJÖTILLSTÅNDSVERK Helsingfors TILLSTÅNDSBESLUT Nr 172/2007/3 Dnr LSY 2005 Y 351 Givet efter anslag 5.12.2007 ÄRENDE SÖKANDE Utvidgning och fördjupning av Skagens färjled mellan Norrby

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 93/2004/3 Dnr LSY-2003-Y-362 Helsingfors Givet efter anslag

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 93/2004/3 Dnr LSY-2003-Y-362 Helsingfors Givet efter anslag VÄSTRA FINLANDS TILLSTÅNDSBESLUT MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 93/2004/3 Dnr LSY-2003-Y-362 Helsingfors Givet efter anslag 21.12.2004 ÄRENDE Muddring av vattenområde och utfyllnad av strand och vattenområde i

Läs mer

BESLUT. Nr 173/2013/2 Dnr ESAVI/52/04.09/2013 Givet efter anslag

BESLUT. Nr 173/2013/2 Dnr ESAVI/52/04.09/2013 Givet efter anslag BESLUT Södra Finland Nr 173/2013/2 Dnr ESAVI/52/04.09/2013 Givet efter anslag 26.8.2013 ÄRENDE Förlängning av tiden för slutförandet av muddringsarbetena i Södra viken i Raseborgs stad i enlighet med Västra

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 100/2005/3 Dnr LSY-2003-Y-307 Helsingfors Givet efter anslag

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 100/2005/3 Dnr LSY-2003-Y-307 Helsingfors Givet efter anslag VÄSTRA FINLANDS BESLUT MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 100/2005/3 Dnr LSY-2003-Y-307 Helsingfors Givet efter anslag 22.9.2005 ÄRENDE SÖKANDE Grundande av småbåtsfarlederna Utö omfartsleden och Andersskär Bromarv

Läs mer

Anläggande av en sjökabel i sundet mellan fastlandet och Kråkholmen samt inledande av arbetena innan beslutet vunnit laga kraft, i Raseborgs

Anläggande av en sjökabel i sundet mellan fastlandet och Kråkholmen samt inledande av arbetena innan beslutet vunnit laga kraft, i Raseborgs Tillståndsbeslut Södra Finland Nr 66/2010/4 Dnr ESAVI/56/04.09/2010 Givet efter anslag 10.5.2010 ÄRENDE SÖKANDE ANTECKNING Anläggande av en sjökabel i sundet mellan fastlandet och Kråkholmen samt inledande

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 122/2007/3 Dnr LSY 2004 Y 413

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 122/2007/3 Dnr LSY 2004 Y 413 VÄSTRA FINLANDS MILJÖTILLSTÅNDSVERK Helsingfors TILLSTÅNDSBESLUT Nr 122/2007/3 Dnr LSY 2004 Y 413 Givet efter anslag 1.10.2007 ÄRENDE Tillstånssökande Miljötillstånd för odling av fisk i nätbassänger i

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 150/2005/3 Dnr LSY-2004-Y-400 Helsingfors Givet efter anslag

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 150/2005/3 Dnr LSY-2004-Y-400 Helsingfors Givet efter anslag VÄSTRA FINLANDS TILLSTÅNDSBESLUT MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 150/2005/3 Dnr LSY-2004-Y-400 Helsingfors Givet efter anslag 29.12.2005 ÄRENDE Miljötillstånd för odling av fisk i nätbassänger i havet (Bästholms

Läs mer

Anläggande av ett tryckavlopp under Lappfjärds å i staden Kristinestad samt inledande av arbetena innan beslutet vunnit laga kraft.

Anläggande av ett tryckavlopp under Lappfjärds å i staden Kristinestad samt inledande av arbetena innan beslutet vunnit laga kraft. Tillståndsbeslut Södra Finland Nr 27/2010/4 Dnr ESAVI/292/04.09/2010 Givet efter anslag 16.3.2010 ÄRENDE SÖKANDE ANTECKNING Anläggande av ett tryckavlopp under Lappfjärds å i staden Kristinestad samt inledande

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 150/2006/3 Dnr LSY 2005 Y 363

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 150/2006/3 Dnr LSY 2005 Y 363 VÄSTRA FINLANDS MILJÖTILLSTÅNDSVERK Helsingfors TILLSTÅNDSBESLUT Nr 150/2006/3 Dnr LSY 2005 Y 363 Givet efter anslag 17.11.2006 ÄRENDE Miljötillstånd för odling av fisk i nätbassänger i havet vid Stångörsgrynnorna

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 101/2006/3 Dnr LSY 2003 Y 359

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 101/2006/3 Dnr LSY 2003 Y 359 VÄSTRA FINLANDS MILJÖTILLSTÅNDSVERK Helsingfors TILLSTÅNDSBESLUT Nr 101/2006/3 Dnr LSY 2003 Y 359 Givet efter anslag 30.6.2006 ÄRENDE Miljötillstånd för odling av fisk i nätbassänger i havet norr om Sillholm

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 36/2008/3 Dnr LSY 2007 Y 87. Ombyggande av Stora åbro över Malax å, Malax. Vägförvaltningen / Vasa vägdistrikt

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 36/2008/3 Dnr LSY 2007 Y 87. Ombyggande av Stora åbro över Malax å, Malax. Vägförvaltningen / Vasa vägdistrikt VÄSTRA FINLANDS MILJÖTILLSTÅNDSVERK Helsingfors TILLSTÅNDSBESLUT Nr 36/2008/3 Dnr LSY 2007 Y 87 Givet efter anslag 19.3.2008 ÄRENDE Ombyggande av Stora åbro över Malax å, Malax TILLSTÅNDSSÖKANDE Vägförvaltningen

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 54/2005/3 Dnr LSY-2004-Y-310 Helsingfors Givet efter anslag

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 54/2005/3 Dnr LSY-2004-Y-310 Helsingfors Givet efter anslag VÄSTRA FINLANDS TILLSTÅNDSBESLUT MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 54/2005/3 Dnr LSY-2004-Y-310 Helsingfors Givet efter anslag 16.5.2005 ÄRENDE Byggande av en ny hamnkaj och utfyllande av hamnområdet samt rivande

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 171/2006/3 Dnr LSY 2005 Y 45

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 171/2006/3 Dnr LSY 2005 Y 45 VÄSTRA FINLANDS MILJÖTILLSTÅNDSVERK Helsingfors TILLSTÅNDSBESLUT Nr 171/2006/3 Dnr LSY 2005 Y 45 Givet efter anslag 8.12.2006 ÄRENDE Miljötillstånd för odling av fisk i nätbassänger i havet öster om holmen

Läs mer

Odling av fisk i nätbassänger i havet norr om Patlot och Stenskär i Sörerby by i Pargas stad

Odling av fisk i nätbassänger i havet norr om Patlot och Stenskär i Sörerby by i Pargas stad Södra Finland Översättning Transumt BESLUT Nr 49/2014/2 Dnr ESAVI/246/04.08/2011 Givet efter anslag 8.4.2014 ÄRENDE Odling av fisk i nätbassänger i havet norr om Patlot och Stenskär i Sörerby by i Pargas

Läs mer

Byggande av en vågbrytare i havet i Perisgrund by på Bergö, Malax

Byggande av en vågbrytare i havet i Perisgrund by på Bergö, Malax Beslut Nr 35/2011/2 Västra och Inre Finland Dnr LSSAVI/127/04.09/2010 Givet efter anslag 21.4.2011 ÄRENDE Byggande av en vågbrytare i havet i Perisgrund by på Bergö, Malax SÖKANDE Bergö Båtklubb r.f. ANSÖKAN

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 172/2006/3 Dnr LSY 2006 Y 255. i Skaftung by i staden Kristinestad.

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 172/2006/3 Dnr LSY 2006 Y 255. i Skaftung by i staden Kristinestad. VÄSTRA FINLANDS MILJÖTILLSTÅNDSVERK Helsingfors TILLSTÅNDSBESLUT Nr 172/2006/3 Dnr LSY 2006 Y 255 Givet efter anslag 12.12.2006 ÄRENDE Miljötillstånd för odling av fisk i nätbassänger i havet öster om

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 152/2007/3 Dnr LSY 2005 Y 325

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 152/2007/3 Dnr LSY 2005 Y 325 VÄSTRA FINLANDS MILJÖTILLSTÅNDSVERK Helsingfors TILLSTÅNDSBESLUT Nr 152/2007/3 Dnr LSY 2005 Y 325 Givet efter anslag 9.11.2007 ÄRENDE Miljötillstånd för odling av fisk i nätbassänger i havet i Mossala

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 80/2005/3 Dnr LSY-2003-Y-270 Helsingfors Givet efter anslag

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 80/2005/3 Dnr LSY-2003-Y-270 Helsingfors Givet efter anslag VÄSTRA FINLANDS BESLUT MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 80/2005/3 Dnr LSY-2003-Y-270 Helsingfors Givet efter anslag 24.8.2005 ÄRENDE SÖKANDE Tagande av marksubstans på fastigheten Eiriksgård RNr 44:9 i Lövö by i

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 6/2009/3 Dnr LSY 2008 Y 200

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 6/2009/3 Dnr LSY 2008 Y 200 VÄSTRA FINLANDS MILJÖTILLSTÅNDSVERK Helsingfors TILLSTÅNDSBESLUT Nr 6/2009/3 Dnr LSY 2008 Y 200 Givet efter anslag 6.3.2009 ÄRENDE SÖKANDE Inledande av byggnadsarbetena med småbåtshamnen på vattenområdet

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 60/2007/3 Dnr LSY 2006 Y 293

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 60/2007/3 Dnr LSY 2006 Y 293 VÄSTRA FINLANDS MILJÖTILLSTÅNDSVERK Helsingfors TILLSTÅNDSBESLUT Nr 60/2007/3 Dnr LSY 2006 Y 293 Givet efter anslag 29.5.2007 ÄRENDE SÖKANDE Byggande av en strandkaj för båtar och utfyllnad av vattenområde

Läs mer

Beslut. Nr 240/2010/4 Dnr ESAVI/343/04.09/2010. Södra Finland. Givet efter anslag 8.12.2010

Beslut. Nr 240/2010/4 Dnr ESAVI/343/04.09/2010. Södra Finland. Givet efter anslag 8.12.2010 Beslut Södra Finland Nr 240/2010/4 Dnr ESAVI/343/04.09/2010 Givet efter anslag 8.12.2010 ÄRENDE SÖKANDE Byggande av en bro samt vägbank mellan Vallmo och Ramsö i Nagu och inledande av arbetena innan beslutet

Läs mer

Undantag från förbudet i 1 kap 15 a 1 mom i vattenlagen (264/1961) samt kvarhållande av en redan byggd vägtrumma, Malax

Undantag från förbudet i 1 kap 15 a 1 mom i vattenlagen (264/1961) samt kvarhållande av en redan byggd vägtrumma, Malax Västra och Inre Finland Beslut Nr 110/2011/2 Dnr LSSAVI/22/04.09/2011 Givet efter anslag 18.12.2012 ÄRENDE SÖKANDE ANSÖKAN Undantag från förbudet i 1 kap 15 a 1 mom i vattenlagen (264/1961) samt kvarhållande

Läs mer

Västra Finlands miljötillståndsverk har upphört 31.12.2009. Från och med 1.1.2010 har Södra Finlands regionförvaltningsverk fortsatt handläggningen

Västra Finlands miljötillståndsverk har upphört 31.12.2009. Från och med 1.1.2010 har Södra Finlands regionförvaltningsverk fortsatt handläggningen Södra Finland Beslut Nr 73/2010/3 Dnr ESAVI/43/04.08/2010 Givet efter anslag 3.12.2010 ÄRENDE Sökande Miljötillstånd för odling av fisk i nätbassänger (Kroks anläggning) i havet på vattenområdet tillhörande

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 5/2009/3 Dnr LSY 2008 Y 263

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 5/2009/3 Dnr LSY 2008 Y 263 VÄSTRA FINLANDS MILJÖTILLSTÅNDSVERK Helsingfors TILLSTÅNDSBESLUT Nr 5/2009/3 Dnr LSY 2008 Y 263 Givet efter anslag 27.2.2009 ÄRENDE SÖKANDE Anläggande av en vattenledning och ett tryckavlopp i havet mellan

Läs mer

BESLUT Nr 51/2013/2 Västra och Inre Finland Dnr LSSAVI/6/04.09/2013

BESLUT Nr 51/2013/2 Västra och Inre Finland Dnr LSSAVI/6/04.09/2013 BESLUT Nr 51/2013/2 Västra och Inre Finland Dnr LSSAVI/6/04.09/2013 Givet efter anslag 18.6.2013 ÄRENDE SÖKANDE Byggande av vattenledning under Tjöcköfjärden i Kristinestad och tillstånd att inleda arbetet

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 145/2005/3 Dnr LSY-2003-Y-396 Helsingfors Givet efter anslag

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 145/2005/3 Dnr LSY-2003-Y-396 Helsingfors Givet efter anslag VÄSTRA FINLANDS TILLSTÅNDSBESLUT MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 145/2005/3 Dnr LSY-2003-Y-396 Helsingfors Givet efter anslag 29.12.2005 ÄRENDE Miljötillstånd för odling av fisk i nätbassänger och vinterförvaring

Läs mer

Anläggande av en vattenledning, tryckavlopp samt skyddsrör för elkabel under Malax å mynning, Malax

Anläggande av en vattenledning, tryckavlopp samt skyddsrör för elkabel under Malax å mynning, Malax Västra och Inre Finland Beslut Nr 62/2011/2 Dnr LSSAVI/7/04.09/2011 Givet efter anslag 12.8.2011 ÄRENDE SÖKANDE ANSÖKAN PLAN Anläggande av en vattenledning, tryckavlopp samt skyddsrör för elkabel under

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 42/2005/3 LSY-2003-Y-197 Helsingfors Givet efter anslag

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 42/2005/3 LSY-2003-Y-197 Helsingfors Givet efter anslag VÄSTRA FINLANDS TILLSTÅNDSBESLUT MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 42/2005/3 Dnr LSY-2003-Y-197 Helsingfors Givet efter anslag 29.4.2005 ÄRENDE Miljötillstånd för odling av fisk i nätbassänger i havet och i glasfiberbassänger

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 54/2004/3 Dnr LSY-2002-Y-358 Helsingfors Givet efter anslag

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 54/2004/3 Dnr LSY-2002-Y-358 Helsingfors Givet efter anslag VÄSTRA FIN LANDS TILLSTÅNDSBESLUT MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 54/2004/3 Dnr LSY-2002-Y-358 Helsingfors Givet efter anslag 21.10.2004 ÄRENDE Ansökan om miljötillstånd för odling av fisk i nätkassar i havet sydväst

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 13/2009/3 Dnr LSY-2008-Y-92. Anläggande av en vattenledning och ett tryckavlopp i havet öster om Skåldö färja i Raseborgs stad.

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 13/2009/3 Dnr LSY-2008-Y-92. Anläggande av en vattenledning och ett tryckavlopp i havet öster om Skåldö färja i Raseborgs stad. VÄSTRA FINLANDS MILJÖTILLSTÅNDSVERK Helsingfors TILLSTÅNDSBESLUT Nr 13/2009/3 Dnr LSY-2008-Y-92 Givet efter anslag 6.4.2009 ÄRENDE SÖKANDE Anläggande av en vattenledning och ett tryckavlopp i havet öster

Läs mer

BESLUT Nr 103/2012/2 Västra och Inre Finland Dnr LSSAVI/48/04.09/2012. Muddring av befintlig båthamn i Fränsviken, Larsmo

BESLUT Nr 103/2012/2 Västra och Inre Finland Dnr LSSAVI/48/04.09/2012. Muddring av befintlig båthamn i Fränsviken, Larsmo BESLUT Nr 103/2012/2 Västra och Inre Finland Dnr LSSAVI/48/04.09/2012 Givet efter anslag 28.11.2012 ÄRENDE Muddring av befintlig båthamn i Fränsviken, Larsmo SÖKANDE Kenneth Liljekvist ANHÄNGIGGÖRANDE

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 116/2005/3 Dnr LSY-2004-Y-283 Helsingfors Givet efter anslag

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 116/2005/3 Dnr LSY-2004-Y-283 Helsingfors Givet efter anslag VÄSTRA FINLANDS BESLUT MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 116/2005/3 Dnr LSY-2004-Y-283 Helsingfors Givet efter anslag 27.10.2005 ÄRENDE SÖKANDE Inrättande av Västanviks farled som en allmän lokal farled väster om

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 93/2005/3 Dnr LSY-2004-Y-121 Helsingfors Givet efter anslag

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 93/2005/3 Dnr LSY-2004-Y-121 Helsingfors Givet efter anslag VÄSTRA FINLANDS TILLSTÅNDSBESLUT MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 93/2005/3 Dnr LSY-2004-Y-121 Helsingfors Givet efter anslag 2.9.2005 ÄRENDE Tagande av grundvatten på fastigheterna Gubbmossen RNr 2:183, Östbo RNr

Läs mer

Odling av fisk i nätbassänger i yttre skärgården söder om Loukeenkari och Tiuskrunni, Gustavs ===============================

Odling av fisk i nätbassänger i yttre skärgården söder om Loukeenkari och Tiuskrunni, Gustavs =============================== Översättning Transumt BESLUT Södra Finland Nr 277/2013/2 Dnr ESAVI/318/04.08/2011 Givet efter anslag 11.12.2013 ÄRENDE SÖKANDE Odling av fisk i nätbassänger i yttre skärgården söder om Loukeenkari och

Läs mer

VÄSTRA FINLANDS MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 73/2007/3 Dnr LSY 2006 Y 134

VÄSTRA FINLANDS MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 73/2007/3 Dnr LSY 2006 Y 134 VÄSTRA FINLANDS MILJÖTILLSTÅNDSVERK Helsingfors BESLUT Nr 73/2007/3 Dnr LSY 2006 Y 134 Givet efter anslag 15.6.2007 ÄRENDE SÖKANDE Inrättande av Rönngrunden Kärra 1,8 meters farled som en allmän lokal

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 73/2008/3 Dnr LSY 2008 Y 72

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 73/2008/3 Dnr LSY 2008 Y 72 VÄSTRA FINLANDS MILJÖTILLSTÅNDSVERK Helsingfors TILLSTÅNDSBESLUT Nr 73/2008/3 Dnr LSY 2008 Y 72 Givet efter anslag 10.7.2008 ÄRENDE SÖKANDE Anläggande av en vattenledning under Sunnanåviken och Norrfjärden

Läs mer

FÖRBEHÅLLSBESLUT. Beslut 1 (5) Utfärdat efter anslag Tillståndskod VA2013:0002

FÖRBEHÅLLSBESLUT. Beslut 1 (5) Utfärdat efter anslag Tillståndskod VA2013:0002 Beslut Utfärdat efter anslag 7.10.2013 1 (5) Tillståndskod VA2013:0002 Oy Fennoscandian Resources Ab Plåtslagarevägen 35 A1 20320 Åbo FÖRBEHÅLLSBESLUT Till Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes) har 14.1.2013

Läs mer

Avledande av vatten från havet till Oy Metsä Botnia Ab:s massafabrik, Kaskö

Avledande av vatten från havet till Oy Metsä Botnia Ab:s massafabrik, Kaskö VÄSTRA FINLANDS MILJÖTILLSTÅNDSVERK Helsingfors Översättning TILLSTÅNDSBESLUT Nr 24/2007/1 Dnr LSY 2005 Y 162 Givet efter anslag 13.6.2007 ÄRENDE Avledande av vatten från havet till Oy Metsä Botnia Ab:s

Läs mer

VÄSTRA FINLANDS MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 59/2009/3 LSY-2007-Y-275

VÄSTRA FINLANDS MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 59/2009/3 LSY-2007-Y-275 VÄSTRA FINLANDS MILJÖTILLSTÅNDSVERK Helsingfors BESLUT Nr 59/2009/3 Dnr LSY-2007-Y-275 Givet efter anslag 30.11.2009 ÄRENDE SÖKANDE Yrkande om rättelse av Österbottens arbetskrafts- och näringscentrals

Läs mer

BESLUT Västra och Inre Finland Nr 35/2013/2

BESLUT Västra och Inre Finland Nr 35/2013/2 BESLUT Västra och Inre Finland Nr 35/2013/2 Översättning av regionförvaltningsverkets avgörande i ärendet Dnr LSSAVI/56/04.09/2012 Givits efter framläggande till påseende 17.5.2013 ÄRENDE SÖKANDE Byggande

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 64/2006/3 Dnr LSY 2005 Y 294

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 64/2006/3 Dnr LSY 2005 Y 294 VÄSTRA FINLANDS MILJÖTILLSTÅNDSVERK Helsingfors TILLSTÅNDSBESLUT Nr 64/2006/3 Dnr LSY 2005 Y 294 Givet efter anslag 16.5.2006 ÄRENDE Muddring av infartslederna till småbåtshamnen vid Svartåns mynning i

Läs mer

Besvärsmyndighet Ändring i besluten i 24, 27 och 30 kan sökas genom kommunalbesvär hos Helsingfors förvaltningsdomstul.

Besvärsmyndighet Ändring i besluten i 24, 27 och 30 kan sökas genom kommunalbesvär hos Helsingfors förvaltningsdomstul. Förbud att söka ändring BESVÄRSANVISNING (Kommunalbesvär) Eftersom besluten i 23, 25-26 och 28-29 endast gäller beredning eller verkställighet, kan kom munalbesvär inte anfö ras över besluten (KomL 91).

Läs mer

Nr 20/2014/2 Västra och Inre Finland Dnr LSSAVI/62/04.09/2013

Nr 20/2014/2 Västra och Inre Finland Dnr LSSAVI/62/04.09/2013 Beslut Översättning av regionförvaltningsverkets avgörande Nr 20/2014/2 Västra och Inre Finland Dnr LSSAVI/62/04.09/2013 Givet efter anslag 26.2.2014 ÄRENDE SÖKANDE Byggande av tryckavloppsledning och

Läs mer

Byggande av en vattenledning under Gertrudsströmmen, Larsmo

Byggande av en vattenledning under Gertrudsströmmen, Larsmo 1 Beslut Nr 27/2011/2 Västra och Inre Finland Dnr LSSAVI/113/04.09/2010 Givet efter anslag 25.3.2011 ÄRENDE SÖKANDE ANSÖKAN Plan Byggande av en vattenledning under Gertrudsströmmen, Larsmo Larsmo kommun

Läs mer

Utvidgande av Bosund båthamn och muddring av hamnbassäng i Larsmo kommun

Utvidgande av Bosund båthamn och muddring av hamnbassäng i Larsmo kommun Beslut Nr 75/2011/2 Västra och Inre Finland Dnr LSSAVI/83/04.09/2010 Givet efter anslag 23.9.2011 ÄRENDE SÖKANDE Utvidgande av Bosund båthamn och muddring av hamnbassäng i Larsmo kommun Bosund båthamnsförening

Läs mer

Blankett fastställd av social- och hälsovårdsministeriet 1 (7) 13 (beslut om vård av patient som tagits in av egen vilja)

Blankett fastställd av social- och hälsovårdsministeriet 1 (7) 13 (beslut om vård av patient som tagits in av egen vilja) Blankett fastställd av social- och hälsovårdsministeriet 1 (7) BESLUT OM INTAGNING FÖR VÅRD Blankett M3 (fyll i på blankettens språk) 1. Den undersöktas personuppgifter Efternamn Förnamn Personbeteckning

Läs mer

Ansökan om förvaltningstvång för avlägsnande av utfyllnad av det samfällda vattenområdet RNr 876:2:0 i Degervikens båthamn i Petalax by i Malax kommun

Ansökan om förvaltningstvång för avlägsnande av utfyllnad av det samfällda vattenområdet RNr 876:2:0 i Degervikens båthamn i Petalax by i Malax kommun Beslut Södra Finland Nr 21/2010/4 Dnr ESAVI/197/04.09/2010 1.3.2010 ÄRENDE SÖKANDEN MOTPART Ansökan om förvaltningstvång för avlägsnande av utfyllnad av det samfällda vattenområdet RNr 876:2:0 i Degervikens

Läs mer

Tillståndsbeslut. Nr 119/2010/4 Dnr ESAVI/115/04.09/2010 Givet efter anslag 2.7.2010. Södra Finland

Tillståndsbeslut. Nr 119/2010/4 Dnr ESAVI/115/04.09/2010 Givet efter anslag 2.7.2010. Södra Finland Tillståndsbeslut Södra Finland Nr 119/2010/4 Dnr ESAVI/115/04.09/2010 Givet efter anslag 2.7.2010 ÄRENDE SÖKANDE ANTECKNING Anläggande av en hushålls- och råvattenledning och ett tryckavlopp under Prästgårdsfjärden,

Läs mer

Byggande av en vägbank med tillhörande trummor över samfällt vattenområde

Byggande av en vägbank med tillhörande trummor över samfällt vattenområde Beslut Södra Finland Nr 158/2010/4 Dnr ESAVI/3/04.09/2010 Givet efter anslag 30.9.2010 ÄRENDE SÖKANDE ANTECKNING Byggande av en vägbank med tillhörande trummor över samfällt vattenområde till fastigheten

Läs mer

BESLUT Nr 70/2018/2 Västra och Inre Finland Dnr LSSAVI/118/04.09/2012

BESLUT Nr 70/2018/2 Västra och Inre Finland Dnr LSSAVI/118/04.09/2012 BESLUT Nr 70/2018/2 Västra och Inre Finland Dnr LSSAVI/118/04.09/2012 Givet efter anslag 12.9.2018 PARTIELL ÖVERSÄTTNING ÄRENDE Översyn av de ersättningar, den fiskerihushållningsavgift och de åtgärdsförpliktelser

Läs mer

Byggande av två bryggor i Sundviken i Västanfjärd, Kimitoön

Byggande av två bryggor i Sundviken i Västanfjärd, Kimitoön BESLUT Södra Finland Nr 51/2013/2 Dnr ESAVI/33/04.09/2012 Givet efter anslag 11.3.2013 ÄRENDE Byggande av två bryggor i Sundviken i Västanfjärd, Kimitoön SÖKANDE Krängbänken Ab ANHÄNGIGGÖRANDE AV ANSÖKAN

Läs mer

Översättning Beslut Nr 100/2012/2 Västra och Inre Finland Dnr LSSAVI/51/04.09/2012

Översättning Beslut Nr 100/2012/2 Västra och Inre Finland Dnr LSSAVI/51/04.09/2012 Översättning Beslut Nr 100/2012/2 Västra och Inre Finland Dnr LSSAVI/51/04.09/2012 Givet efter anslag 27.11.2012 ÄRENDE Förlängning av tillståndets giltighetstid som är beviljad i tillståndsvillkoret 7

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 85/2008/3 Dnr LSY 2007 Y 186

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 85/2008/3 Dnr LSY 2007 Y 186 VÄSTRA FINLANDS MILJÖTILLSTÅNDSVERK Helsingfors TILLSTÅNDSBESLUT Nr 85/2008/3 Dnr LSY 2007 Y 186 Givet efter anslag 24.9.2008 ÄRENDE Byggande av en småbåtshamn och anläggande av en restaurangbåt i hamnen

Läs mer