PM: Granskning av policy och riktlinjer för s.k. personalförmåner som kreditkort, mobiltelefoner och arbete på distans

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "PM: Granskning av policy och riktlinjer för s.k. personalförmåner som kreditkort, mobiltelefoner och arbete på distans"

Transkript

1 PM: Granskning av policy och riktlinjer för s.k. personalförmåner som kreditkort, mobiltelefoner och arbete på distans Vadstena kommun Räkenskapsår 2013 Datum 20 juni 2013 Till Kommunrevisionen i Vadstena kommun Från R Wallin 1 Inledning På uppdrag av kommunrevisionen i Vadstena kommun har Ernst & Young granskat om kommunen har riktlinjer för olika slags s.k. personalförmåner och hur tillämpningen är av dessa. Utgångspunkten har varit att granska ändamålsenligheten i hanteringen. Definition av personalförmån hämtad från Skatteverket. Personalvårdsförmåner är förmåner av mindre värde, som syftar till att skapa trivsel i arbetet eller som ges på grund av sedvänja inom den verksamhet som det är fråga om. För att förmånen ska räknas som en personalvårdsförmån måste förmånen rikta sig till hela personalen. Förmånen ska inte kunna bytas mot kontant ersättning, varför bruttolöneavdrag inte kan tillämpas för dessa förmåner. Personalvårdsförmåner är skattefria. Exempel på skattefria personalvårdsförmåner är kaffe, förfriskningar, frukt och annan enklare förtäring (som inte kan ses som måltid) i samband med arbetet, trivselutflykt samt friskvård och kontorsmassage. De personalförmåner som granskats närmare i detta sammanhang är mobiltelefoner, användandet av datorer hemma, möjligheten att arbeta på distans, användning av egen bil i tjänsten och rutiner för användning av kommunens hyrbilar. 1.1 Revisionsfråga Utgångspunkten i granskningen är den övergripande revisionsfrågan: finns tydliga riktlinjer för vad som gäller för olika personalförmåner, hur är tillämpningen och är uppföljningen av personalförmånerna ändamålsenlig? Medlem i Ernst & Young Global Limited

2 Frågor som skall belysas är: Finns det en policy för dessa frågor och vad säger den? Finns riktlinjer utformade efter policyn? Vilka modeller finns för de olika personalförmånerna? Hur är tillämpningen av riktlinjerna? Hur följs tillämpningen upp och hur dokumenteras denna? Granskningen avser alla nämnder och kommunstyrelsen. 2 Granskningens genomförande Granskningen baseras på genomgång av gällande styrdokument och intervjuer med personalchef, IT-chef och olika tjänstemän. Rapporten är sakgranskad av de som intervjuats och lämnat underlag till rapporten. 2.1 Utgångspunkter/revisionsbevis Med utgångspunkter avses lagar, regler etc. som ligger till grund för den fråga som granskas specifikt. De områden som kommunrevisionen särskilt vill granska är regler och användning av mobiltelefoner, datorer, kreditkort och möjligheter att arbeta på distans. När det gäller användandet av mobiltelefoner, datorer etc. finns inget direkt lagstöd för vad som skall gälla annat än att arbetsgivaren tillhandahåller de redskap som behövs för att arbetstagaren skall kunna utföra sina arbetsuppgifter. Villkoren för anställning mellan arbetsgivare och anställd regleras i kollektivavtal och Allmänna Bestämmelser. Kollektivavtalet, som på detta avtalsområde kallas Huvudöverenskommelsen, är senast daterad Det innehåller en pargraf om distansarbete. Där sägs bl.a. följande. Vid införandet av distansarbete är det därför av vikt att t.ex. följande frågor beaktas: omfattning av distansarbetet, arbetstagarens tillgänglighet, anställningsvillkor, arbetsuppgifter, teknisk utrustning, säkerhets- och skyddsfrågor, arbetsmiljöfrågor, uppföljning och utvärdering. 1 I övrigt regleras inte något av de granskade områdena i kollektivavtalet närmare. Allmänna Bestämmelser innehåller ett kapitel om övriga förmåner och där klargörs frågor om personalbostad, ersättning från tredje man, flyttningsersättning och avtalsförsäkringar. Inget av dessa områden utgör fokus i denna granskning. 1 Huvudöverenskommelsen mellan SKL och Kommunalarbetareförbundet, , sid 13. Fel! Ingen text med angivet format i dokumentet. 2 (8)

3 Det finns inga andra direkta hänvisningar till vilka överenskommelser som skall gälla mellan arbetsgivare och de anställda beträffande innehav och bruk av mobiltelefoner, smartphones, rätt att arbeta på distans, tillgång till bärbara datorer och ev. användning av dem på fritiden etc. Det finns exempel på kommuner som arbetar aktivt med olika former av insatser för personal i syfte att skapa goda utvecklingsmöjligheter för den anställde och möjligheter att behålla och rekrytera kompetent personal för arbetsgivaren. Exempel på förmåner kan vara villkor för tjänstebil med bruttolöneavdrag, hälsofrämjande aktiviteter och kulturella aktiviteter. Arbetsgivare gör i dessa sammanhang tydligt vilka förmåner som avses i kommunen, på vilka villkor de erbjuds och i vilken omfattning. Till förmånerna kopplas ibland särskilda trainee-program i samarbete med andra kommuner och regionala aktörer för att stimulera intresset att stanna kvar i kommunen och utveckla sin yrkesprofession för andra uppgifter i framtiden. Med tanke på att de granskade förmånerna i detta sammanhang inte finns närmare preciserade i varken kollektivavtalet eller Allmänna Bestämmelser får resultaten av granskningen bedömas utifrån generella erfarenheter från hela kommunsektorn. 3 Policy i Vadstena kommun Formellt är kommunstyrelsen anställningsmyndighet för all personal. Det är kommunstyrelsen som avgör vilka ev. personalförmåner som skall finnas, med vilket syfte och formen för tillämpning och uppföljning. Det finns ingen särskild policy i Vadstena kommun som är antagen av fullmäktige om vad som är personalförmån, när den skall användas och hur tillämpningen skall ske. Det finns heller inte några riktlinjer för resor i tjänsten. Följande personalförmåner är f.n. aktuella i Vadstena kommun gratis simhallskort till Vadstena simhall för alla anställda möjlighet för alla högre chefer att för lönedelar över 7,5 basbelopp få individuell pensionsrådgivning och göra bruttolöneavsättningar till pension Simhallskortet utnyttjas generellt dåligt, bedömningar finns om att endast var tredje anställd använder det. Enligt personalchefen pågår en översyn av att utvidga personalförmånerna och då främst avseende tanken att erbjuda olika hälsofrämjande förmåner, som t.ex. tid för Fel! Ingen text med angivet format i dokumentet. 3 (8)

4 friskvårdsaktiviteter. Erfarenheten är att det ändå används av en minoritet bland de anställda. Trots avsaknaden av policy förekommer ändå att vissa anställda har möjligheten att arbeta på distans, att anställda kan använda en smartphone privat om än i begränsad utsträckning etc. Genomgående saknas dokumenterade riktlinjer för hur detta skall hanteras. Tillämpningen är beroende av en muntlig överenskommelse mellan chefen och den anställde. Enligt personalchefen får personalförmåner inte vara kostnadsdrivande, kommunens ekonomi bedöms vara ansträngd ett antal år framöver så det saknas utrymme att erbjuda olika typer av förmåner. Kommunen vill ändå uppfattas vara en attraktiv arbetsgivare, en del har småbarn och behöver kanske ibland känna frihet att snabbt komma till dagis utan att förlora möjligheten att fullfölja en del av sina arbetsuppgifter, andra pendlar. Flextidsavtalet ses därför över för att skapa större flexibilitet i hanteringen av arbetstiden. Kommunen satsar framförallt på konkurrenskraftiga löner för att stimulera personalkontinuitet och underlätta framtida rekryteringar, enligt personalchefen. 4 Riktlinjer för användning av mobiltelefoner och smartphones Det finns uppskattningsvis ca 190 aktuella abonnemang rörande mobiltelefoner i kommunen. Enligt riktlinjerna är det varje förvaltningschef som beslutar om en medarbetare skall/behöver ha en mobiltelefon i tjänsten. Personalen kan sedan själv beställa telefonen, men många väljer att göra det med stöd av Medborgarservice. Kommunen beställer mobiltelefoner utifrån befintliga leverantörsavtal, där verksamheten väljer modeller utifrån sina behov. Formellt finns det inte några riktlinjer som reglerar användningen av mobiltelefonen för privata ändamål i tjänsten. Det finns en muntlig överenskommelse om att det går att använda mobiltelefonen om det sker restriktivt och med förnuft. Den anställda kan därför använda den för vissa s.k. privata ändamål som att ringa dagis, till en familjemedlem el.dyl. Några avdrag görs inte för dessa kostnader. Fakturan för mobilabonnemang skickas direkt till varje förvaltningschef som tar ställning till fakturan innan den godkänns och betalas ut. På så sätt kan varje chef kontrollera ev. orimligt höga fakturor. Rutinen anses tillräckligt som kontrollmoment enligt IT-chefen. Fel! Ingen text med angivet format i dokumentet. 4 (8)

5 En del anställda vill reglera denna fråga på ett tydligare sätt och anger då ett prefix när de ringer privatsamtal. De får därmed en separat faktura på alla privata telefonsamtal direkt från teleoperatören datorer och bärbara datorer De flesta datorer som finns i kommunen är stationära, dvs. de kan inte tas hem av de anställda. Chefer och vissa specialistfunktioner har bärbara datorer. Dessa kan tas hem. Vid nyanställning sker en introduktion. Då träffar den nyanställda IT-avdelningen och får information om hur datorer får användas. Den information som ges, enligt personalchefen, är att utrustningen är att betrakta som arbetsredskap och endast får användas i begränsat utsträckning privat. IT-avdelningen kan i efterhand följa upp ev. olämplig surfning. Det sker om en chef begär att IT-avdelningen skall undersöka någon anställds dator närmare, oavsett om användningen skett på fritid eller under arbetstid. Ett par fall av detta har inträffat under senare år. Det finns emellertid inte någon systematisk kontroll av om oriktig hantering förekommer. Kommunen har köpt in surfplattor till kommunstyrelsens representanter. Den anställda får skriva under ett avtal vid användning av datorn och där det framgår vilken behörig som gäller. I avtalet klargörs villkoren för användningen och att arbetsgivaren bl.a. kan kontrollera det som utförs i nätverket och att det kan kopplas till användaridentiteten. Den anställda får också information om hur man skall förfara med e-post med avseende på vad som gäller enligt personuppgiftslagen, PUL. 4.2 etiska regler för surfning på nätet Det finns inte några gemensamma etiska regler för vad de anställda skall iaktta vid surfning på nätet. I någon verksamhet kan det t.ex. vara befogat att personal orienterar sig i en sakfråga, men samma sakfråga kan uppfattas vara helt olämplig eller oacceptabel i en annan förvaltning, enligt IT-chefen. IT-avdelningen har inte något uttalat ansvar att vägleda i dylika situationer. Det är tillåtet att surfa in på Facebook och Instagram som exempel på sociala medier, men frågan är om det är tillåtet att göra det på sitt privata konto på arbetstid. Fel! Ingen text med angivet format i dokumentet. 5 (8)

6 4.3 tjänsteresor Det finns inte några riktlinjer för tjänsteresor i Vadstena kommun. De anställda uppmanas i första hand att använda kommunens tjänstebilar vid behov. I andra hand får privata bilar användas. Det pågår ett utredningsarbete om gemensam bilpool i kommunen där det också finns förslag om att upprätta riktlinjer för tjänsteresor. Utredningen kring den gemensamma bilpoolen visar att det sammanlagt finns18 bilar i kommunen och som körs mil per år. Anställda kör egna bilar motsvarande mil. Enligt utredningen finns förslag om att minska antalet gemensamma bilar med tre, eftersom utnyttjandegraden är för låg. Kommande riktlinjer för tjänsteresor är att kommunens bilar skall användas i första hand. De bilar som finns i den gemensamma bilpoolen skall kunna bokas via GroupWise. Däremot kommer de bilar som är specifikt kopplade till särskilda verksamheter bara kunna användas av personal inom dessa verksamheter. Tanken med de kommande riktlinjerna för bilar är att öka kostnadseffektiviteten, minska miljöpåverkan och skapa bättre arbetsmiljö för den personal som behöver använda bilar i tjänsten. I den sociala sektorn finns flest bilar, företrädesvis för användning i hemtjänsten. Dessa körs mellan 3000 och 4500 mil per år. Dessa bilar är inte tänkta att ingå i den gemensamma bilpoolen. Till varje bil inom hemtjänsten finns bensinkort. Kortet är knutet till respektive bil. Vid tankning lämnas faktura in tillsammans med nycklar och kort. Fakturan stäms av mot körjournal och tankning innan den attesteras för betalning. Fordon får inte lämnas tillbaka med mindre volym drivmedel än ¾:s tank. Avstämning av fakturor mot körjournaler görs av ekonomiassistent och ansvarig chef följer upp resor mot planering. 4.4 arbete på distans Det finns ingen som har reglerat i något anställningsavtal att den får arbeta hemifrån. Arbete på distans sker efter en individuell överenskommelse med närmaste chef. Det är ett fåtal som kan ta med sig dator hem och de som kan det måste använda sin egen internetuppkoppling om de skall vara uppkopplade mot nätet. Hittills handlar det om ett par dagar per månad totalt i kommunen, enligt personalchefen. När fler fasta datorarbetsplatser byts ut ersätts de med bärbara datorer. Fler kan då överväga att arbeta på distans. Uppdragets art kommer att avgöra om det kan utföras på distans eller inte. Det pågår ett arbete att se över flextidsavtalet för att om möjligt kunna utöka oreglerad arbetstid för att på så sätt möta ett modernare synsätt på arbetstid, enligt personalchefen. Fel! Ingen text med angivet format i dokumentet. 6 (8)

7 Det finns inget beslut om vilka grupper som får/kan göra detta. Det blir uppgifternas art som avgör om det finns möjligheter. Beslut tas i varje enskilt fall av närmaste chef. I praktiken kommer denna möjlighet ändå att vara begränsad till ett fåtal funktioner som chefer och olika specialistfunktioner som ekonomer, utredare, PA-konsulter etc. Arbetsgivaren gör uppföljning av om det arbete som skett på distans utförts. Tid redovisas i PA-systemet. Det görs däremot ingen uppföljning av om tiden i PAsystemet är sanningsenlig, enligt personalchefen. Det är det utförda arbetet som stäms av. 4.5 kreditkort Kommunen använder inte kreditkort. Görs inköp av medarbetare och chefer sker det via faktura eller personliga utlägg som ersätts i efterhand. 5 Uppföljning och dokumentation Det finns ingen systematiskt uppföljning av omfattning och tillämpning av de olika personalförmåner som finns. Någon strukturerad redovisning av detta görs heller inte för kommunstyrelsen. 6 Analys och rekommendationer Genomgången visar att det saknas en policy kring vilka förmåner som skall finnas i kommunen, på vilka villkor och som regel också hur hanteringen är tänkt att fungera. Det saknas genomgående riktlinjer inom de områden som granskats närmare. Däremot förekommer ändå en viss praktisk hantering av grundfrågan. Den praxis som finns regleras formellt mellan ansvarig förvaltningschef och anställd. Det framkommer inte något i granskningen som pekar på att den praktiska tillämpningen är felaktig eller oacceptabel, men revisionen förordar ändå att kommunstyrelsen tar ett samlat grepp om dessa frågor. 6.1 Rekommendationer Kommunstyrelsen bör utarbeta en policy med tillämpningsföreskrifter att antas av fullmäktige. I policyn klargörs vilka syften man vill efterstäva och motivering till vilka förmåner man särskilt vill främja bland anställda. Tillämpningsföreskrifterna behöver dokumenteras och kommuniceras med all personal på lämpligt sätt. På så sätt kan kommunen som arbetsgivare klargöra sin principiella ståndpunkt, implementera den bland chefer och annan personal och se till att tillämpningen följs upp och redovisas årligen till fullmäktige. Fel! Ingen text med angivet format i dokumentet. 7 (8)

8 Policyn kan med fördel utgå från behovet av att långsiktigt säkerställa viktiga rekryteringsbehov. På så sätt kan Vadstena kommun tydliggöra vilka fördelar en anställning i kommunen innebär samtidigt som man klargöra villkoren för de olika förmånerna på ett tydligt och enhetligt sätt. Det visar sig t.ex. i den egna utredningen som nyligen gjorts att flera anställda i kommunen använt egen bil i tjänsten därför att man inte varit medveten om att man kan boka en av de gemensamma bilar som finns. Kommunstyrelsen föreslås också genomföra strukturerade uppföljningar av tillämpningen så att man dels kan värdera om de förmåner som finns fungerar väl i förhållande till de syften man vill uppnå, dels att tillämpningen fungerar som tänkt, dvs. att förmånen inte missbrukas av den anställda. Fel! Ingen text med angivet format i dokumentet. 8 (8)

Granskning av bisysslor i Valdemarsviks kommun

Granskning av bisysslor i Valdemarsviks kommun Granskning av bisysslor i Valdemarsviks kommun Räkenskapsår 2013 Datum 1 augusti 2013 Till Kommunrevisionen i Valdemarsviks kommun Från R Wallin 1 Inledning På uppdrag av kommunrevisionen i Valdemarsvik

Läs mer

Revisionsrapport nr 1, 2012 R Wallin. Vadstena kommun. Bisysslor bland anställda

Revisionsrapport nr 1, 2012 R Wallin. Vadstena kommun. Bisysslor bland anställda Revisionsrapport nr 1, 2012 R Wallin Vadstena kommun Bisysslor bland anställda t Innehåll 1. Sammanfattning...2 2. Inledning...3 3. Revisionsfrågor...3 3.1. Avgränsning...3 3.2. Granskningens genomförande...3

Läs mer

Verksamhetsplan -etiska riktlinjer för anställda och förtroendevalda

Verksamhetsplan -etiska riktlinjer för anställda och förtroendevalda Diarienummer: Ks2013/0256.103 Verksamhetsplan -etiska riktlinjer för anställda och förtroendevalda Gäller från: 2013-07-01 Gäller för: Medarbetare och förtroendevalda i Ljungby kommun samt Kommunala bolag

Läs mer

Svedala kommun. Granskning av anställningsavtal,

Svedala kommun. Granskning av anställningsavtal, Svedala kommun Granskning av anställningsavtal, anställningsförmåner och avgångsvederlag för högre tjänstemän Juni 2014 Innehåll 1. Sammanfattning... 2 Uppdraget... 2 Svar på revisionsfrågan... 2 Mot bakgrund

Läs mer

Uppföljning av granskningen av den interna. mobiltelefoner och kassor

Uppföljning av granskningen av den interna. mobiltelefoner och kassor Revisionsrapport Uppföljning av granskningen av den interna kontrollen av betalkort, drivmedelskort, mobiltelefoner och kassor Uppvidinge kommun 13 mars 2009 Eva Gustafsson Innehållsförteckning 1 Bakgrund

Läs mer

Revisionsrapport Granskning av förtroendevaldas och anställdas ersättning avseende resor med egen bil

Revisionsrapport Granskning av förtroendevaldas och anställdas ersättning avseende resor med egen bil Revisionsrapport Granskning av förtroendevaldas och anställdas ersättning avseende resor med egen bil Carl-Gustaf Folkesson, Emelie Lönnblad, Revisionskonsult Ängelholms kommun Januari 2013 Innehållsförteckning

Läs mer

Rese- och fordonspolicy

Rese- och fordonspolicy Rese- och fordonspolicy Sölvesborgs kommun Fastställd 2010-10-25 med giltighet från och med 2011-01-01 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Mål Syfte Ansvar Val av färdmedel Beställning av resor och hotell Krav på förare

Läs mer

PM: uppföljning av granskning av upphandlingsfrågor

PM: uppföljning av granskning av upphandlingsfrågor 2013-08-08 Ref R Wallin PM: uppföljning av granskning av sfrågor Inledning Kommunrevisionen har beslutat genomföra en uppföljning av den granskning som gjordes år 2010 av sfrågorna. I granskningen 2010

Läs mer

Revisionsrapport Granskning av kompetensförsörjning. Härjedalens Kommun

Revisionsrapport Granskning av kompetensförsörjning. Härjedalens Kommun Revisionsrapport Granskning av kompetensförsörjning Härjedalens Kommun 27 Januari 2013 Innehåll Sammanfattning... 1 1. Inledning... 2 2. Resultat... 3 3. Revisionell bedömning... 5 Sammanfattning Uppdrag

Läs mer

Granskning av bisysslor 2013

Granskning av bisysslor 2013 Granskning av bisysslor 2013 KOMMUNREVISIONEN Revisionsrapport 2013 Genomförd på uppdrag av revisorerna i Norrköpings kommun Norrköpings kommun Granskning av bisysslor Innehåll 1. Sammanfattning... 2

Läs mer

Granskning av hantering av konst och konstföremål - Söderköpings kommun

Granskning av hantering av konst och konstföremål - Söderköpings kommun Granskning av hantering av konst och konstföremål - Räkenskapsår 2013 Datum 2013 Till Kommunrevisionen i Från R Wallin 1 Inledning Kommunrevisionen har givit EY i uppdrag att biträda i en granskning av

Läs mer

Kommunal Författningssamling

Kommunal Författningssamling Kommunal Författningssamling Personalpolitik Dokumenttyp Beslutande organ Förvaltningsdel Policy Kommunstyrelsen Kommunkansliet Antagen 2005-06-16, Kf 39/05 Ansvar Personalchef Personalpolitik Kävlinge

Läs mer

Granskning av förlorad arbetsinkomst avseende politiker

Granskning av förlorad arbetsinkomst avseende politiker Revisionsrapport Granskning av förlorad arbetsinkomst avseende politiker Ängelholms kommun Januari 2010 Anna Eriksson Karin Andersson Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 1 Inledning... 4 1.1 Bakgrund...

Läs mer

Höörs kommun. Övergripande förstudie av kommunens fordonshantering. Audit KPMG AB 21 maj 2012 Antal sidor: 8

Höörs kommun. Övergripande förstudie av kommunens fordonshantering. Audit KPMG AB 21 maj 2012 Antal sidor: 8 kommunens fordonshantering Audit KPMG AB 21 maj 2012 Antal sidor: 8 Innehåll 1. Sammanfattning 2. Bakgrund 3. Syfte och avgränsning 4. Metod 5. Policys och styrdokument 5.1 Fordonshantering 5.1.1 Iakttagelser

Läs mer

Granskning av rutiner och vissa kostnader avseende telefon- och Internet. Jönköpings kommun. Juni 2006 Johan Bokinge

Granskning av rutiner och vissa kostnader avseende telefon- och Internet. Jönköpings kommun. Juni 2006 Johan Bokinge Granskning av rutiner och vissa kostnader avseende telefon- och Internet Jönköpings kommun Juni 2006 Johan Bokinge Innehållsförteckning 1INLEDNING 3 1.1Sammanfattning 3 1.2 Bakgrund 4 1.3 Syfte, metod

Läs mer

Med Tyresöborna i centrum

Med Tyresöborna i centrum Med Tyresöborna i centrum 2 Innehåll Vår arbetsgivare 4 Personalpolicyn 5 Delaktighet och samverkan 6 Hälsa och arbetsmiljö 7 Jämställdhet och mångfald 8 Förbättring och utveckling 9 Lön, lönebildning

Läs mer

Granskning av förmånsbilar

Granskning av förmånsbilar Granskning av förmånsbilar Rapport nr 2/2017 Jonas Hansson, revisionskontoret Diarienummer: REV 7:2-2017 Innehåll 1. SAMMANFATTANDE ANALYS... 3 1.1. REKOMMENDATIONER... 3 2. BAKGRUND... 4 2.1. REVISIONSFRÅGOR...

Läs mer

Mjölby kommuns revisorer. Förebyggande arbete i syfte att undvika mutor, korruption och oegentligheter

Mjölby kommuns revisorer. Förebyggande arbete i syfte att undvika mutor, korruption och oegentligheter www.pwc.se Förstudie Mjölby kommuns revisorer Hans-Lennart Stenqvist Förebyggande arbete i syfte att undvika mutor, korruption och oegentligheter Innehållsförteckning 1. Uppdraget... 1 1.1. Bakgrund och

Läs mer

Sammanfattande bedömning/förslag till åtgärder från revisionen PwC kom fram till följande:

Sammanfattande bedömning/förslag till åtgärder från revisionen PwC kom fram till följande: 1/3 Tjänsteskrivelse Datum: 2015-08-12 Förvaltning: Kommunstyrelseförvaltningen Handläggare: Sven Hagberg Telefon: 0523-61 10 32 E-post: sven.hagberg@lysekil.se YTTRANDE TILL KOMMUNREVISIONEN ÖVER RAPPORT

Läs mer

Arboga kommun Regler vid ersättning. Revisionsrapport nr 3, 2011 R Wallin

Arboga kommun Regler vid ersättning. Revisionsrapport nr 3, 2011 R Wallin Arboga kommun Regler vid ersättning Revisionsrapport nr 3, 2011 R Wallin Innehåll 1. Sammanfattning... 2 2. Inledning... 3 2.1. Metod och avgränsning... 3 3. Ersättning för förlorad arbetsförtjänst...

Läs mer

Granskning av avtalstrohet, Vadstena Kommun

Granskning av avtalstrohet, Vadstena Kommun Granskning av avtalstrohet, Vadstena Kommun Räkenskapsår 2011 Datum 10 mars 2012 Till Kommunrevisionen, Vadstena kommun Från R Wallin 1 Inledning Kommunrevisionen i Vadstena kommun har uppdragit åt Ernst

Läs mer

Granskning avseende kommunens efterlevnad av rese- och representationspolicy

Granskning avseende kommunens efterlevnad av rese- och representationspolicy Granskning avseende kommunens efterlevnad av rese- och representationspolicy Härryda kommun Oktober 2013 Johan Osbeck, revisor Pernilla Lihnell, certifierad kommunal revisor Innehåll Sammanfattning...

Läs mer

Uppföljning av tidigare granskning

Uppföljning av tidigare granskning Uppföljning av tidigare granskning Härnösands kommun Maj 2015 Innehåll Sammanfattning 1 Uppdrag och bakgrund 1 Revisionsfråga 1 Revisionskriterier 1 Svar på revisionsfrågan 1 1. Inledning 2 Uppdrag och

Läs mer

1(8) Policy mot muta och bestickning. Styrdokument

1(8) Policy mot muta och bestickning. Styrdokument 1(8) Styrdokument 2(8) Styrdokument Dokumenttyp - Beslutad av Kommunfullmäktige 2014-02-26 24 Dokumentansvarig Kommunchefen Reviderad av 3(8) Innehållsförteckning 1...4 1.1 1.2 1.3 2 Allmänt...4 Syfte...

Läs mer

Riktlinjer om representation, gåvor och vissa personalvårdsförmåner i Regeringskansliet

Riktlinjer om representation, gåvor och vissa personalvårdsförmåner i Regeringskansliet Riktlinjer RKFC 2013:11 2013-07-12 FA 2013/1036/LED Förvaltningsavdelningen Riktlinjer om representation, gåvor och vissa personalvårdsförmåner i Regeringskansliet Förvaltningschefen beslutar följande

Läs mer

Granskning av kommunens beredskap avseende EKOfrågor (Etik, Korruption och Oegentligheter) Revisorerna Bollnäs kommun

Granskning av kommunens beredskap avseende EKOfrågor (Etik, Korruption och Oegentligheter) Revisorerna Bollnäs kommun www.pwc.se Revisionsrapport David Boman Johanna Kemppainen December 2015 Granskning av kommunens beredskap avseende EKOfrågor (Etik, Korruption och Oegentligheter) Revisorerna Bollnäs kommun Innehåll Sammanfattning...2

Läs mer

Landstinget i Kalmar Län

Landstinget i Kalmar Län Revisionsrapport 2014 Genomförd på uppdrag av revisorerna i Landstinget Kalmar Län Landstinget i Kalmar Län Granskning av bisysslor Innehåll 1. Sammanfattning...2 2. Inledning...3 2.1. Bakgrund och syfte...3

Läs mer

Granskning av kommunens övergripande planering av kompetensförsörjning

Granskning av kommunens övergripande planering av kompetensförsörjning www.pwc.se Revisionsrapport Anders Törnqvist Erik Wottrich Granskning av kommunens övergripande planering av kompetensförsörjning Ekerö kommun Granskning av kommunens övergripande planering av kompetensförsörjning

Läs mer

Riktlinjer för god etik i Tingsryds kommun

Riktlinjer för god etik i Tingsryds kommun Dokumenttyp Riktlinjer Version 1 Dokumentansvarig Kanslichef Senast reviderad - Fastställd KF 160620 126 Diarienummer 2014/119 041 Riktlinjer för god etik i Tingsryds kommun 1 Innehållsförteckning Allmänt

Läs mer

Revisionsrapport nr 1, 2013, slutversion R Wallin. Valdemarsviks kommun Leasingbilar

Revisionsrapport nr 1, 2013, slutversion R Wallin. Valdemarsviks kommun Leasingbilar Revisionsrapport nr 1, 2013, slutversion R Wallin Valdemarsviks kommun Leasingbilar Innehåll 1. Sammanfattning... 2 2. Inledning... 3 2.1. Revisionsfrågor... 3 2.2. Metod... 3 3. Bakgrund... 3 4. Utgångspunkter/revisionsbevis...

Läs mer

Handledning i informationssäkerhet Version 2.0

Handledning i informationssäkerhet Version 2.0 Handledning i informationssäkerhet Version 2.0 2013-10-01 Dnr 1-516/2013 (ersätter Dnr 6255/12-060) Informationssäkerhet 6 saker att tänka på! 1. Skydda dina inloggningsuppgifter och lämna aldrig ut dem

Läs mer

Riktlinjer för personalhantering vid verksamhetsövergång

Riktlinjer för personalhantering vid verksamhetsövergång Styrdokument, plan Kommunledningskontoret 2016-10-18 Torgny Hagelin 08-59097023 Dnr Fax 08-59073340 KS/2016:381 Torgny.hagelin@upplandsvasby.se Riktlinjer för personalhantering vid verksamhetsövergång

Läs mer

Granskning avseende kommunens rutiner och riktlinjer för bisysslor inom kommunledningens verksamhet

Granskning avseende kommunens rutiner och riktlinjer för bisysslor inom kommunledningens verksamhet Granskning avseende kommunens rutiner och riktlinjer för bisysslor inom kommunledningens verksamhet Härryda kommun Maj 2014 Johan Osbeck, certifierad kommunal revisor Pernilla Lihnell, certifierad kommunal

Läs mer

Revisionsrapport Oxelösunds kommun

Revisionsrapport Oxelösunds kommun Revisionsrapport Granskning av intern kontroll i hantering av kommunens och bolagens bilar Oxelösunds kommun Andreas Gustavsson Stefan Knutsson Innehållsförteckning 1 Sammanfattning 1 2 Inledning 2 2.1

Läs mer

Policy om muta och bestickning för anställda och förtroendevalda i Lekebergs kommun

Policy om muta och bestickning för anställda och förtroendevalda i Lekebergs kommun Policy om muta och bestickning för anställda och förtroendevalda i Lekebergs kommun Fastställd av: Kommunfullmäktige Datum: 2012-02-02 (Formaliareviderad 2015-09-02) Ansvarig för revidering: Kommunstyrelsen

Läs mer

Revisionsrapport Intern kontroll avseende representation och resor hos samtliga nämnder

Revisionsrapport Intern kontroll avseende representation och resor hos samtliga nämnder www.pwc.se Revisionsrapport Anna Carlénius Revisionskonsult Intern kontroll avseende representation och resor hos samtliga nämnder Kalix kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattning och revisionell bedömning...

Läs mer

Revisionsrapport: Förebyggande arbete mot mutor och jäv

Revisionsrapport: Förebyggande arbete mot mutor och jäv Revisorerna 2014-11-19 1 (1) Styrelsen i Ånge Fastighets- & Industri AB Kommunstyrelsen För kännedom: Kommunfullmäktiges presidium Revisionsrapport: Förebyggande arbete mot mutor och jäv KPMG har på uppdrag

Läs mer

Revisionsrapport 2010. Landskrona stad. Kommunstyrelsens styrning och ledning avseende personalavdelning

Revisionsrapport 2010. Landskrona stad. Kommunstyrelsens styrning och ledning avseende personalavdelning Revisionsrapport 2010 Landskrona stad Kommunstyrelsens styrning och ledning avseende personalavdelning Jakob Smith Februari 2011 Innehållsförteckning SAMMANFATTNING... 3 1 UPPDRAGET... 4 1.1 Bakgrund och

Läs mer

Revisionsrapport. Granskning av kommunanställdas bisysslor Bollnäs kommun. Oktober 2009 Johan Skeri

Revisionsrapport. Granskning av kommunanställdas bisysslor Bollnäs kommun. Oktober 2009 Johan Skeri Revisionsrapport Granskning av kommunanställdas bisysslor Bollnäs kommun Oktober 2009 Johan Skeri Innehållsförteckning Sammanfattande bedömning...1 1 Inledning och bakgrund...2 1.1 Revisionsfråga...2 1.2

Läs mer

Revisionsrapport 17 / 2012 Genomförd på uppdrag av revisorerna December 2012. Huddinge kommun. Granskning av otillåtna bisysslor

Revisionsrapport 17 / 2012 Genomförd på uppdrag av revisorerna December 2012. Huddinge kommun. Granskning av otillåtna bisysslor Revisionsrapport 17 / 2012 Genomförd på uppdrag av revisorerna December 2012 Huddinge kommun Granskning av otillåtna bisysslor Innehåll 1. Sammanfattning... 3 2. Inledning... 4 2.1. Bakgrund... 4 2.2.

Läs mer

Kontroll av anställdas bisysslor

Kontroll av anställdas bisysslor Revisionsrapport Kontroll av anställdas bisysslor Landstinget i Östergötland Matti Leskelä Linda Yacoub Eva Andlert, certifierad kommunal revisor 25 Kontroll av anställdas bisysslor Innehållsförteckning

Läs mer

Mobiltelefonanvändning Riktlinjer

Mobiltelefonanvändning Riktlinjer Mobiltelefonanvändning Riktlinjer DOKUMENTNAMN Riktlinjer mobiltelefon GILTIGHETSPERIOD Fr.o.m. KS 2003-11-17, 153 DOKUMENTTYP Riktlinjer BESLUTAT/ANTAGET KS 2005-04-04 30 DOKUMENTÄGARE Pajala kommun VERSION

Läs mer

2013-11-13. Rapport från kommunrevisorerna avseende granskning av rutiner för bilanvändning

2013-11-13. Rapport från kommunrevisorerna avseende granskning av rutiner för bilanvändning KARLSKOGA KOMMUN Kommunstyrelsen 2013-11- 1 4 ~ KARLSKOGA KOMMUN "ld'. Revisionen 2013-11-13 Samhällsbyggnadsnämnden Socialnämnden För kännedom: Kommunfullmäktige Rapport från kommunrevisorerna avseende

Läs mer

Granskning av inköpskort, uppföljning. Halmstads kommun. Revisionsrapport. Februari 2012. Kerstin Sikander Carl-Magnus Stensson

Granskning av inköpskort, uppföljning. Halmstads kommun. Revisionsrapport. Februari 2012. Kerstin Sikander Carl-Magnus Stensson Granskning av inköpskort, uppföljning Halmstads kommun Revisionsrapport Februari 2012 Kerstin Sikander Carl-Magnus Stensson Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Bakgrund, syfte, avgränsning och metod...

Läs mer

Riktlinjer för representation samt riktlinjer för gåvor och annan uppvaktning från arbetsgivaren

Riktlinjer för representation samt riktlinjer för gåvor och annan uppvaktning från arbetsgivaren 1 (5) Reglemente för uppvaktning av kommunens anställda, kommunfullmäktige 2012-09-10, 14 med Riktlinjer för representation samt riktlinjer för gåvor och annan uppvaktning från arbetsgivaren Bakgrund och

Läs mer

Granskning av anställdas bisysslor

Granskning av anställdas bisysslor www.pwc.se Revisionsrapport Lars Wigström Cert. kommunal revisor Februari 2012 Granskning av anställdas bisysslor Surahammars kommun Innehållsförteckning 2.1. Revisionsmetod...3 2.2. Avgränsning...4 3.1.

Läs mer

Granskning av kommunens leasingbilar

Granskning av kommunens leasingbilar www.pwc.se Revisionsrapport Stina Björnram Granskning av kommunens leasingbilar Surahammars kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattning och revisionell bedömning... 1 2. Inledning och bakgrund...2 2.1.

Läs mer

INLEDNING PERSONALIDÉ

INLEDNING PERSONALIDÉ INLEDNING Det personalpolitiska programmet anger 4H:s principiella inställning i personalfrågor. Programmet redovisar de värderingar som ska ligga till grund för personalfrågornas behandling. Syftet med

Läs mer

Falköpings kommuns revisorer Kommunstyrelsen

Falköpings kommuns revisorer Kommunstyrelsen Falköpings kommuns revisorer 2017-03-22 1(4) FALKÖPINGS KOMMUN 2017-03- 2 2 Diarienr Planbet Beslut och principer för beviljande av forskningsstudier I anslutning till en nämndövergripande granskning av

Läs mer

Rökfri arbetstid. Antagen av kommunfullmäktige 2010-03-18

Rökfri arbetstid. Antagen av kommunfullmäktige 2010-03-18 Rökfri arbetstid Antagen av kommunfullmäktige 2010-03-18 Policy om rökfri arbetstid Riksdagen har antagit fyra etappmål för den nationella folkhälsopolitiken som innefattar: en tobaksfri livsstart från

Läs mer

PERSONAPOLITISKT PROGRAM FÖR POLISMYNDIGHETEN I KRONOBERGS LÄN

PERSONAPOLITISKT PROGRAM FÖR POLISMYNDIGHETEN I KRONOBERGS LÄN PERSONAPOLITISKT PROGRAM FÖR POLISMYNDIGHETEN I KRONOBERGS LÄN VISION Polismyndigheten i Kronobergs län ska vara en attraktiv arbetsplats med medarbetare som känner arbetstillfredsställelse i sitt arbete

Läs mer

Riktlinjer för representation, avtackning och gåvor

Riktlinjer för representation, avtackning och gåvor Riktlinjer för representation, avtackning och gåvor Fastställt av: Kommunfullmäktige Fastställt: 2017-04-27, 119 Ansvar för revidering: kommunstyrelsen, kommunledningsförvaltningen Gäller för: Giltighetstid:

Läs mer

Bilaga 1 - Handledning i informationssäkerhet

Bilaga 1 - Handledning i informationssäkerhet Bilaga 1 - Handledning i informationssäkerhet Regler för informationssäkerhet vid Karolinska Institutet Dnr 1-516/2013 (ersätter Dnr 6255-2012-060) Gäller från och med Bilagor Bilaga 1. Handledning i informationssäkerhet

Läs mer

SKTFs undersökning om kommuners och landstings strategi för den framtida personalförsörjningen. Hur klarar kommuner och landsting återväxten?

SKTFs undersökning om kommuners och landstings strategi för den framtida personalförsörjningen. Hur klarar kommuner och landsting återväxten? SKTFs undersökning om kommuners och landstings strategi för den framtida personalförsörjningen. Hur klarar kommuner och landsting återväxten? November 27 2 Inledning SKTFs medlemmar leder, utvecklar och

Läs mer

Landstingsstyrelsens beslut

Landstingsstyrelsens beslut Landstingsstyrelsen PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2006-06-19 LS-LED06-115 58 Landstingsstyrelsens svar på revisionens granskning av landstingets policy/riktlinjer för resor i tjänsten Landstingsstyrelsens beslut

Läs mer

1(9) Rekryteringspolicy. Styrdokument

1(9) Rekryteringspolicy. Styrdokument 1(9) Styrdokument 2(9) Styrdokument Dokumenttyp Policy Beslutad av Kommunstyrelsen 2018-06-05 139 Dokumentansvarig Personalchefen Reviderad av 3(9) Innehållsförteckning Inledning...4 Mål...4 Syfte...4

Läs mer

Revisionsrapport Granskning av upphandlingsrutiner. Ragunda Kommun

Revisionsrapport Granskning av upphandlingsrutiner. Ragunda Kommun Revisionsrapport Granskning av upphandlingsrutiner. Ragunda Kommun 11 Januari 2013 Innehåll Sammanfattning... 1 1. Inledning... 2 2. Resultat... 3 3. Revisionell bedömning... 7 Sammanfattning På uppdrag

Läs mer

Riktlinje för stöd- och skyddsinsatser för förtroendevalda

Riktlinje för stöd- och skyddsinsatser för förtroendevalda KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Bertolino Engla Forsell Tommy Datum 2018-05-03 Diarienummer KSN-2018-1381 Kommunstyrelsen Riktlinje för stöd- och skyddsinsatser för förtroendevalda Förslag till beslut

Läs mer

Personalpolicy. ljusdal.se. Fastställd datum Internkontroll, medarbetarundersökning. Vart fjärde år från senaste datum för fastställande

Personalpolicy. ljusdal.se. Fastställd datum Internkontroll, medarbetarundersökning. Vart fjärde år från senaste datum för fastställande NORMDOKUMENT Personalpolicy Dokumenttyp Policy Fastställd datum 2018-04-23 Fastställd av Gäller för Dokumentansvarig Förvaltare Publicering Uppföljning Giltighetstid Revideras Översyn Senast reviderad

Läs mer

Intern kontroll avseende de anställdas bisysslor

Intern kontroll avseende de anställdas bisysslor Intern kontroll avseende de anställdas bisysslor Vänersborgs kommun Revisionsrapport Datum 2011-03-07 Henrik Bergh Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Uppdrag och genomförande... 3 Sammanfattande

Läs mer

Mejl och mobilpolicy

Mejl och mobilpolicy Mejl och mobilpolicy Tillgänglighet efter arbetstid blir allt vanligare och har många orsaker. Många tjänstemän har fått friare arbetstider och ges allt större möjlighet att utföra arbetsuppgifter på distans.

Läs mer

Handlingsplan för heltid som norm

Handlingsplan för heltid som norm Handlingsplan för heltid som norm Vision Program Policy Regler Handlingsplan Riktlinjer Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen Nämnd Innehållsförteckning Innehållsförteckning Fler ska arbeta heltid i framtiden...

Läs mer

Lönepolicy för Orust kommun

Lönepolicy för Orust kommun Lönepolicy för Orust kommun Dokumenttyp Riktlinjer Ämnesområde Personalpolitik Ägare/ansvarig Personalchef Antagen av KS 2004-10-06 123 Revisions datum Förvaltning KSF, stab Dnr KS/2004:146 Giltig fr.o.m.

Läs mer

Rutiner för bedömning av bisysslor i Göteborgs Stad

Rutiner för bedömning av bisysslor i Göteborgs Stad Rapport Stadsrevisionen 14 juni 2016 Rutiner för bedömning av bisysslor i Göteborgs Stad Inledning Det är viktigt att förtroendet för offentlig verksamhet är högt hos allmänheten. Att inventera och pröva

Läs mer

PERSONALPOLITIKEN 2011-2014

PERSONALPOLITIKEN 2011-2014 PERSONALPOLITIKEN 2011-2014 Karlshamns Kommun Kommunledningsförvaltningen Personalkontoret Rådhuset 374 81 Karlshamn Tfn 0454-811 30 Fax 0454-810 41 E-post: personal@karlshamn.se Internet: www.karlshamn.se

Läs mer

Personalpolitiskt program för Herrljunga kommun Antaget av kommunfullmäktige 40,

Personalpolitiskt program för Herrljunga kommun Antaget av kommunfullmäktige 40, Bilaga nr 2 KF 4011 O Personalpolitiskt program för Herrljunga kommun Antaget av kommunfullmäktige 40,2010-05-04 l -! Övergripande vision och mål Herrljunga kommun ska vara en attraktiv arbetsgivare som

Läs mer

Revisionsrapport. Bisysslor. Lekebergs kommun. Fredrik Alm Cert. kommunal revisor 27 april 2012

Revisionsrapport. Bisysslor. Lekebergs kommun. Fredrik Alm Cert. kommunal revisor 27 april 2012 Revisionsrapport Bisysslor Lekebergs kommun Fredrik Alm Cert. kommunal revisor Innehållsförteckning Sammanfattning 1 Inledning 2 Revisionsfråga 2 Revisionsmetod 2 Avgränsning 3 Allmänt om bisyssla 3 Förtroendeskadliga

Läs mer

Granskning av förlorad arbetsinkomst avseende politiker

Granskning av förlorad arbetsinkomst avseende politiker Revisionsrapport Granskning av förlorad arbetsinkomst avseende politiker Trelleborgs kommun September 2010 Anna Eriksson Karin Andersson Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 1 Inledning... 4 1.1 Bakgrund...

Läs mer

Uppföljning av genomförda granskningar från 2009

Uppföljning av genomförda granskningar från 2009 Uppföljning av genomförda granskningar från 2009 Motala kommun Datum 2011-02-14 Författare Håkan Lindahl Innehåll Inledning... 3 Socialnämnden... 4 Granskning av anställdas bisysslor... 4 Granskning av

Läs mer

Granskning av anställningar och avslut i lönesystemet och tilldelning av behörigheter till dokumentationssystem

Granskning av anställningar och avslut i lönesystemet och tilldelning av behörigheter till dokumentationssystem Karin Norrman Elgh Översiktlig revisionsrapport Granskning av anställningar och avslut i lönesystemet och tilldelning av behörigheter till dokumentationssystem Vara kommun Anställningar och avslut i lönesystemet

Läs mer

L! arienummar. Samtliga styrelser/nämnder bör vidta åtgärder för att säkerställa rutiner angående bisyssla så att riktlinjen följs.

L! arienummar. Samtliga styrelser/nämnder bör vidta åtgärder för att säkerställa rutiner angående bisyssla så att riktlinjen följs. HUDDINGE KOMMUN Revisorerna Till Kommunstyrelsen Samtliga nämnder Revisionsskrivelse 2012-12-17 HUDDINGE K.OMMUN Bam- och utbildningsförvaltningen Granskning av otillåtna bisysslor L! arienummar Diariepl~

Läs mer

Ks 404 Dnr 2014.0206.007. Kommunstyrelsen beslutar. 1. Att anse kommunrevisionens frågor besvarade. Beskrivning av ärendet

Ks 404 Dnr 2014.0206.007. Kommunstyrelsen beslutar. 1. Att anse kommunrevisionens frågor besvarade. Beskrivning av ärendet 2014-11-03 2 Ks 404 Dnr 2014.0206.007 Uppföljning av granskningar gällande ledarskapets villkor Kommunstyrelsen beslutar 1. Att anse kommunrevisionens frågor besvarade. 2. Att i budgetprocessen ta med

Läs mer

KUNGSBACKA KOMMUN Nämnden för Förskola & Grundskola

KUNGSBACKA KOMMUN Nämnden för Förskola & Grundskola Nämnden för Förskola & Grundskola PROTOKOLLSUTDRAG 2018-02-22 16 Svar på revisionsrapport på systematiskt arbetsmiljöarbete FG/2018:57 1.1.7 Svar på revisionsrapport vid granskning av det systematiska

Läs mer

Rapport. Arbete med arbetsmiljön på sysselsättningsenheten 2007-02-09. Genomförd på uppdrag av de förtroendevalda revisorerna i Finspångs kommun

Rapport. Arbete med arbetsmiljön på sysselsättningsenheten 2007-02-09. Genomförd på uppdrag av de förtroendevalda revisorerna i Finspångs kommun Rapport Arbete med arbetsmiljön på sysselsättningsenheten 2007-02-09 Genomförd på uppdrag av de förtroendevalda revisorerna i Finspångs kommun Anna-Karin Löfsved Innehållsförteckning INNEHÅLLSFÖRTECKNING...2

Läs mer

Kungälvs kommuns policy och riktlinjer för intern representation

Kungälvs kommuns policy och riktlinjer för intern representation Kungälvs kommuns policy och riktlinjer för intern representation Diarienummer: Dokumentansvarig: Beredande organ: Beslutad av: Datum för beslut: Giltighetstid: Handläggare: KS 2016/1678 Kommunledningssektorn/Kanslichef

Läs mer

Revisionsrapport. Granskning av efterarbetes- och uppföljningsprocessen efter avslutad upphandling inom Båstad Kommun.

Revisionsrapport. Granskning av efterarbetes- och uppföljningsprocessen efter avslutad upphandling inom Båstad Kommun. Revisionsrapport Granskning av efterarbetes- och uppföljningsprocessen efter avslutad upphandling inom Båstad Kommun. Januari 2012 Fredrik Andrén, Jur. Kand. Innehåll 1 Sammanfattning... 3 2 Inledning...

Läs mer

Distansarbete och tillfälligt hemarbete

Distansarbete och tillfälligt hemarbete GÖTEBORGS UNIVERSITET Personalavdelningen Hilding Sjödén Avd.dir. 2006-01-23Dnr F1 230/06 Distansarbete och tillfälligt hemarbete Definitioner Med distansarbete avses arbete som en anställd efter skriftlig

Läs mer

Redogörelsetext för nyheter och förändringar i HÖK 12 med Svenska Kommunalarbetareförbundet

Redogörelsetext för nyheter och förändringar i HÖK 12 med Svenska Kommunalarbetareförbundet Redogörelsetext för nyheter och förändringar i HÖK 12 med Svenska Kommunalarbetareförbundet Inledning Denna redogörelse omfattar nyheter och förändringar i HÖK 12 med Kommunal inklusive samtliga protokollsanteckningar

Läs mer

Jobba med oss! Ludvika framtidens, tillväxtens och möjligheternas kommun.

Jobba med oss! Ludvika framtidens, tillväxtens och möjligheternas kommun. Jobba med oss! Ludvika framtidens, tillväxtens och möjligheternas kommun. Framtidens, tillväxtens och möjligheternas kommun Ludvika kommun satsar mycket resurser på utveckling av arbetsmiljö och hälsa,

Läs mer

BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN. Ärende nr 2

BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN. Ärende nr 2 BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN Ärende nr 2 Postadress: Barn och ungdomsförvaltningen, 651 84 Karlstad Besöksadress: Drottninggatan 47 karlstad.se Tel: 054-540 00 00 E-post: barnochungdomsforvaltningen@karlstad.se

Läs mer

Regler för tillgång till telekommunikations

Regler för tillgång till telekommunikations Regler för tillgång till telekommunikations utrustning mm Gäller från och med 2010-07-01 Ersätter regler från 2006-09-01 Beslut Dnr: 2893/2010-030 2010-06-10 Universitetsdirektör Revidering av regler avseende

Läs mer

ANSTÄLLA SOMMARJOBBARE

ANSTÄLLA SOMMARJOBBARE Det här är Företagarna Vi är Sveriges största intresseorganisation för dig som är företagare. Vi företräder 70 000 företagare i Sverige. Det ger oss kraft att påverka makthavare på alla plan och i många

Läs mer

MedarBetarskap MÅngfald KompetenS ArbeTsmiljö Lön & Anställning Delaktighet LedarSkap Personalpolitiska program

MedarBetarskap MÅngfald KompetenS ArbeTsmiljö Lön & Anställning Delaktighet LedarSkap Personalpolitiska program MedarBetarskap MÅngfald KompetenS ArbeTsmiljö Lön & Anställning Delaktighet LedarSkap Personalpolitiska program Ett övergripande dokument för kommunens samtliga arbetsplatser i syfte med att skapa en ändamålsenlig

Läs mer

Ärendets Första giltig- Diarieplandiarienummer. 1 Det åligger kommunens nämnder att tillse att bestämmelserna i detta reglemente om attest iakttas.

Ärendets Första giltig- Diarieplandiarienummer. 1 Det åligger kommunens nämnder att tillse att bestämmelserna i detta reglemente om attest iakttas. Ärendets Första giltig- Diarieplandiarienummer hetsdatum beteckning 925/99 2000-01-31 003 ATTEST- OCH UTANORDNINGSREGLEMENTE 1 Det åligger kommunens nämnder att tillse att bestämmelserna i detta reglemente

Läs mer

PERSONAL- STRATEGISKT PROGRAM

PERSONAL- STRATEGISKT PROGRAM PERSONAL- STRATEGISKT PROGRAM 2017 2019 Dokumenttyp Fastställd Program Av kommunfullmäktige 2017-04-10, 18 Samtliga nämnder Detta dokument gäller för Giltighetstid 2017 2018 Dokumentansvarig Personalchef

Läs mer

TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr A 13:1

TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr A 13:1 TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr A 13:1 Kf 126/2013 Dnr Ks 2012/277 Reglemente för tjänsteresor Syfte Riktlinjer för resor och möten är en del av kommunens arbete för en långsiktig ekonomisk,

Läs mer

KUNGSBACKA KOMMUN Nämnden för Teknik

KUNGSBACKA KOMMUN Nämnden för Teknik Nämnden för Teknik PROTOKOLLSUTDRAG 2017-03-22 40 Svar till kommunrevisionen - Granskning av VA-försörjning TE/2016:433 1.2.2 Beslut Nämnden för Teknik tar förvaltningens förslag till svar enligt tjänsteskrivelse

Läs mer

Matarengivägsprojektet

Matarengivägsprojektet www.pwc.se Revisionsrapport Robert Bergman, revisionskonsult Matarengivägsprojektet Övertorneå kommun Mars 2013 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 1 2. Inledning...3 2.1. Bakgrund...3 2.2. Revisionsfråga...3

Läs mer

Medarbetar- och ledarskapsprogram

Medarbetar- och ledarskapsprogram Medarbetar- och ledarskapsprogram Antagen av kommunfullmäktige 2018-01-29 Ansvarig förvaltning: Kommunledningskontoret Ansvarig tjänsteman: Personalchef Innehåll Välkommen till Vaggeryds kommun... 3 Vision

Läs mer

Borttagande av trafiksäkerhetspolicy 8 KS

Borttagande av trafiksäkerhetspolicy 8 KS Borttagande av trafiksäkerhetspolicy 8 KS 2018.139 3 VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsens arbetsutskott 2018-05-03 96 Borttagande av trafiksäkerhetspolicy (KS 2018.139) Beslut Kommunstyrelsens

Läs mer

HÖK11, LOK11 och årlig löneöversyn

HÖK11, LOK11 och årlig löneöversyn VÅRDFÖRBUNDET avdelning Västra Götaland HÖK11, LOK11 och årlig löneöversyn Checklista för förtroendevald med mandat att förhandla lön JL, RJ, GE, OS 2011-05-09 Viktigt angående LOK 11 Våren 2011 träffade

Läs mer

Revisionsrapport Granskning av kontroll av anställdas bisysslor. Landstingsstyrelsen tillstyrker landstingsfullmäktige BESLUTA

Revisionsrapport Granskning av kontroll av anställdas bisysslor. Landstingsstyrelsen tillstyrker landstingsfullmäktige BESLUTA Peder Björn 2014-12-16 PROTOKOLLSUTDRAG Landstingsstyrelsen Ärende 7. Revisionsrapport Granskning av kontroll av anställdas bisysslor Landstingsstyrelsen tillstyrker landstingsfullmäktige BESLUTA a t t

Läs mer

Revisionsrapport. Tierps kommun. Granskning av anställdas bisysslor. Bert Hedberg, certifierad kommunal revisor

Revisionsrapport. Tierps kommun. Granskning av anställdas bisysslor. Bert Hedberg, certifierad kommunal revisor Revisionsrapport Granskning av anställdas bisysslor Tierps kommun Bert Hedberg, certifierad kommunal revisor December 2011 Innehållsförteckning Sammanfattning 3 1 Inledning och bakgrund 5 1.1 Revisionsfråga

Läs mer

Påminnelse och räntor

Påminnelse och räntor Påminnelse och räntor 2019-05-28 Påminnelse 1 och 2 skickas till alla Räntedebitering fr o m 1 januari 2019. Jag har skickat 4 räntefakturor. 2019-05-28 Vad måste ni göra för att det ska bli rätt? Kund-

Läs mer

Revisionsrapport. Attestrutiner. Östhammars kommun. Datum: 080918. Författare: Jonas Eriksson Carin Norberg

Revisionsrapport. Attestrutiner. Östhammars kommun. Datum: 080918. Författare: Jonas Eriksson Carin Norberg Revisionsrapport Attestrutiner Östhammars kommun Datum: 080918 Författare: Jonas Eriksson Carin Norberg Sammanfattning Komrev inom Öhrlings PricewaterhouseCoopers har fått i uppdrag av de förtroendevalda

Läs mer

Verksamhetsplan. för resor och möten. Diarienummer: Ks2017/ Gäller från: Fastställd av: Kommunstyrelsen

Verksamhetsplan. för resor och möten. Diarienummer: Ks2017/ Gäller från: Fastställd av: Kommunstyrelsen Diarienummer: Ks2017/0223.003 Verksamhetsplan för resor och möten Gäller från: 2018-02-01 Gäller för: Ljungby kommun Fastställd av: Kommunstyrelsen 2018-01-16 23 Utarbetad av: Miljöstrategen med flera

Läs mer

DALSLANDS MILJÖ OCH ENERGIFÖRBUND fastställd Direktionen , 25 INTERNKONTROLL 2019

DALSLANDS MILJÖ OCH ENERGIFÖRBUND fastställd Direktionen , 25 INTERNKONTROLL 2019 DALSLANDS MILJÖ OCH ENERGIFÖRBUND fastställd Direktionen 2018-10-11, 25 INTERNKONTROLL 2019 Rutinbeskrivning Kontrollmoment Metod Frekvens Kontroll ansvarig Administration Resultat av granskning Mottagare

Läs mer

Av löneavtalen framgår att arbetsgivaren har fortsatt stort ansvar för lönebildningen.

Av löneavtalen framgår att arbetsgivaren har fortsatt stort ansvar för lönebildningen. JIElfl SALA Bilaga ~KOMMUN KS 2015/121/1 1(5) 2015 05--08 KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING Lars-Göran Carlsson SALA KOMMUN Kommunstyrelsen lnk. 2015-05- 1 2 Dlatlenr?i!'Jf~J ~.ff

Läs mer

Revisionsrapport. Anställdas bisysslor/sidouppdrag Östersunds kommun. 2010-03-30 Anneth Nyqvist

Revisionsrapport. Anställdas bisysslor/sidouppdrag Östersunds kommun. 2010-03-30 Anneth Nyqvist Revisionsrapport Anställdas bisysslor/sidouppdrag Östersunds kommun 2010-03-30 Anneth Nyqvist 2010-03-30 Anneth Nyqvist, uppdragsledare/projektledare 1 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning...3 2 Inledning...4

Läs mer

Revisionsrapport Bisysslor Rutiner för kartläggning och rapportering. Härjedalens kommun

Revisionsrapport Bisysslor Rutiner för kartläggning och rapportering. Härjedalens kommun Revisionsrapport Bisysslor Rutiner för kartläggning och rapportering Härjedalens kommun 23 juni 2016 Innehåll Sammanfattning... 2 1. Inledning... 3 2. Resultat... 4 3. Revisionell bedömning... 6 1 Sammanfattning

Läs mer