Beslut. efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid Ljustorps förskola, Timrå kommun

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Beslut. efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid Ljustorps förskola, Timrå kommun"

Transkript

1 FIN Skolinspektionen Beslut Timrå kommun Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid Ljustorps förskola, Timrå kommun Skolinspektionen. Box 2320, Göteborg. Telefon:

2 1(11) redning Skolinspektionen genomför en kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik under vintern 2016/17. Syftet är att granska hur förskolan ger barnen möjlighet att utveckla sina förmågor, sitt kunnande, intresse och sin förståelse för matematik, naturvetenskap och teknik. Granskningen genomförs i 22 förskolor med både enskilda och kommunala huvudmän. Den kommunala förskolan Ljustorp, i Timrå kommun, ingår i denna granskning. De övergripande frågeställningarna är: 1. Hur arbetar förskolan med att stimulera och utmana barnens lärande inom matematik, naturvetenskap och teknik? 2. Vilka är de tänkbara förklaringarna till att undervisningen i olika grad ger förutsättningar för barnen att utvecklas och lära inom matematik, naturvetenskap och teknik? För mer information om granskningen, se Skolinspektionens webbplats: Här hittar du de underlag som använts i granskningen i form av författning och riktlinjer inom området. Skolinspektionen besökte Ljustorps förskola, avdelningen Solen, januari Besöket genomfördes av Jenny Bergman och Bo Jersenius. Intervjuer med arbetslag, förskollärare samt observationer har genomförts. Skolinspektionen har också intervjuat ansvarig förskolechef. Bedömningen i beslutet grundar sig på den empiri som inhämtats från besöket på avdelningen Solen.

3 Eesh.2 2(11) Beslut I detta beslut ges en sammanfattande bedömning utifrån kvalitetsgranskningens resultat och en beskrivning av eventuella utvecklingsområden. Skolinspektionens bedömning och beskrivning av kvalitetsgranskningens resultat i sin helhet följer nedan. Skoinspektionens bedömning Granskningen av förskolan arbete med matematik, naturvetenskap och teknik visar att personalen på avdelningen Solen till viss del stimulerar och utmanar barnen i deras matematiska utveckling och i deras intresse för naturvetenskap och teknik. I sin matematiska utveckling stimuleras och utmanas barnen framförallt när det gäller mängder, antal och talbegrepp. Arbetet med naturvetenskap är till stor del fokuserat på samband i naturen liksom om växter och djur medan det saknas inslag där barnen erbjuds möjligheter att bland annat utveckla intresse och förståelse för naturens olika kretslopp och för hur människor, natur och samhälle påverkar varandra. Beträffande teknik behöver personalen ge barnen möjlighet att utforska hur enkel teknik fungerar och samtala kring konstruktion och byggande. Miljö och material är inte så innehållsrikt och inbjudande att det tillfullo ger förutsättningar för arbetet med matematik, naturvetenskap och teknik. Personalen använder inte miljö och material på ett sådant sätt så att barnen fullt ut stimuleras och utmanas i sin utveckling och i sitt lärande inom de granskande områdena. Personalens arbete med matematik, naturvetenskap och teknik dokumenteras inte och följs inte upp i syfte att utveckla arbetet utifrån läroplanens mål att sträva mot. Inte heller analyseras och utvärderas arbetet. Förskolechefen och förskolläraren behöver tar sitt respektive ansvar för att arbetet dokumenteras, följs upp, analyseras och utvärderas så att förskolan kan säkerställa att arbetet utvecklas i linje med läroplanens intentioner och att barnen ges förutsättningar och möjligheter till att utvecklas inom de granskade områdena.

4 Beslut 3(11) Utvecklingsområden I syfte att höja verksamhetens kvalitet bedömer Skolinspektionen att ett utvecklingsarbete i första hand behöver inledas inom följande områden. Arbetet med matematik, naturvetenskap och teknik behöver utvecklas så att det omfattar alla läroplanens strävansmål inom dessa områden. Utformningen och användandet av miljö och material behöver ses över för att säkerställa att det ger förutsättningar att stimulera och utmana barnens utveckling och lärande inom de granskade områdena. Förskolechef och förskollärare behöver ta ansvar för och säkerställa att planering, dokumentation, uppföljning, utvärdering och analys av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik genomförs så att arbetet kan utvecklas i linje med läroplanens strävansmål. Uppföljning Huvudmannen ska senast den 24 april, 2017 inkomma med en uppföljningsbar planering av hur man avser att arbeta för att förbättra de områden som Skolinspektionen identifierat som utvecklingsområden. Denna planering bör innehålla information om tydliga avstämningspunkter under arbetets gång. Dokumentet syftar dels till att kunna användas för huvudmannens egen uppföljning av vidtagna åtgärder, men fungerar även som dokumentation vilken Skolinspektionen kan referera till i dialogen med huvudmannen när det gäller uppföljningen av vidtagna åtgärder efter 9 månader. Huvudmannen ska därefter senast den 24 november, 2017 redovisa till Skolinspektionen vilka åtgärder som vidtagits utifrån de utvecklingsområden som myndigheten identifierat. Huvudmannen ska vid uppföljningen efter 9 månader redovisa hur granskningens resultat används övergripande i hela verksamheten, samt i vilken grad man bedömer att åtgärderna har fått avsedd effekt. Observera att det är huvudmannen som ska svara och att detta behöver framgå av det svar som inkommer.

5 4(11) Redogörelsen skickas via e-post, till eller per post; Skolinspektionen, avdelningen i Göteborg, Box 2320, Göteborg. Hänvisa till Skolinspektionens diarienummer för granskningen (dnr :211) i de handlingar som sänds in. I ärendets slutliga handläggning har juristen Magnus Jonasson och undervisningsrådet Bo Jersenius deltagit. På Skolinspektionens vägnar Lena Dahlquist Enhetschef \d2)44 Jenn:Bergan Föredragande

6 5(11) Bakgrundsuppgifter o Ljustorps förskola Ljustorps förskola, i Timrå kommun, består av avdelningarna Stjärnorna, Månen och Solen. Sammanlagt är 37 barn i åldrarna 1-5 år inskrivna i förskolan och barngruppernas storlek varierar mellan 11 till 14 barn. Skolinspektionen har besökt avdelningen Solen med 12 barn i åldrarna 2-3 år. På avdelningen arbetar en legitimerad förskollärare med behörighet att undervisa i förskola, en barnskötare samt en övrig personal. Förskolan leds av en förskolechef som även arbetar halvtid inom skolans fritidshem, och som vid Skolinspektionens besök varit förskolechef i tre veckor. Resultat Här redovisas uppgifter från dokumentation, intervjuer samt observationer. Verksamheten genomförs så att barnen stimuleras och utmanas i sin matematiska utveckling samt i sitt intresse för naturvetenskap och teknik Matematik Personalen berättar i intervju att de arbetar mycket med matematik genom att samtala med barnen i rutinsituationer, exempelvis vid maten och att de i leksituationer frågar barnen hur många, vilken form och var saker ligger. Även förskolläraren som intervjuas enskilt berättar att matematiken kommer in i det mesta vi gör, vi kan till exempel räkna antalet saker vi använder. Hon tycker att det är lättare att sätta fingret på vad som är matematik jämfört med naturvetenskap. Vidare beskriver personalen vikten av att använda rätt begrepp när de jobbar med barnen. Även i den dokumentation som Skolinspektionen tagit del av inför besöket beskrivs att personalen benämner vad vi gör i olika sammanhang med matematiska begrepp. I dokumentationen framkommer också att det på avdelningen finns material som ska locka till konstruktion, sortering, kategorisering och skapande i olika former.

7 Beslut 6(11) Under de två dagar Skolinspektionen besöker verksamheten noteras flera tillfällen som kan kopplas till matematik. Framförallt observeras tillfällen när personalen räknar antal tillsammans med barnen. Vid ett tillfälle säger ett barn: jag räknar, ett, två... och en vuxen svarar; ja, hur många barn är vi? Barnet svarar; sju. Barnet fortsätter räkna och säger sedan; 14! och den vuxne svarar; ja, det blir 14 när du räknar två varv runt bordet, det är dubbelt så många som sju. Vid ett annat tillfälle ses en vuxen samtala med ett barn om hur många fingrar hen har på sin hand; hur många fingrar har du på en hel hand? Barnet räknar; en, två, tre, fyra, fem. Fem! Ja, på en hel hand har du fem fingrar svarar den vuxne. Det förekommer även tillfällen som inte tas tillvara av personalen i syfte att erbjuda barnen möjlighet att utveckla sin förståelse för mängder, antal, ordning och talbegrepp. Vid ett tillfälle räknar ett barn utan att få någon respons av den vuxne som istället pratar om vilka färger barnet tycker om. Barnet räknar; 1, 2, 3,4, 5 ytterligare en gång men får ingen respons den gången heller. Vid ett annat tillfälle räknar ett barn; 1, 2, 4 varpå en vuxen säger: räknar man så?!. Barnet räknar igen; 1, 2, 3, 4 men detta följs inte upp av den vuxne. Skolinspektionen noterar att personalen under besöksdagarna sällan erbjuder barnen tillfälle eller uppmuntrar barnen att undersöka, reflektera och pröva olika lösningar på sina och andras problemställningar. Inte heller noteras några situationer där barnen erbjuds möjligheter att utveckla sin förståelse för rum, läge, riktning och mätning. Naturvetenskap I intervju berättar personalen att naturvetenskap nog är det vi har minst koll på men att de är utomhus mycket och då tar vara på det de hittar, exempelvis kottar och pinnar. De berättar också att de jobbar med vädret och att de idag till exempel pratade med barnen om kramsnö och mjuksnö och att de letar spår när vi är ute. Under intervjun ger personalen också exempel på aktiviteter som genomförts med syfte att stimulera barnens intresse för naturvetenskap. De berättar bland annat att de genomfört ett experiment med en ballong som sattes fast på en bil och att barnen fick berätta vad de trodde skulle hända. Barnen trodde bland annat att den skulle flyga iväg, rulla och stå still. Personalen säger att det är viktigt att man för samtalet så att det väcks olika tankar hos barnen.

8 7(11) Vid Skolinspektionens besök är det snö och vid ett flertal tillfällen ses personalen samtala med barnen om snön. Vid en utevistelse som observeras tittar och samtalar vuxna och barn vid ett flertal tillfällen om spår de ser i snön och om vilka egenskaper snön har. Vid ett tillfälle frågar en vuxen; vad är det för snö? Är det kramsnö? Ett barn svarar; ja! varpå den vuxne frågar; kan man krama den till en snöboll? Även dagen efter samtalar vuxna och barn om snön; kan man göra snöbollar, undrar en vuxen. Ja, säger barnet och den vuxne undrar då; vad har det varit för väder i natt tror du som gjort att det går att krama den? Vid dessa tillfällen utvecklas dock inte samtalen vidare utan de stannar vid några replikbyten. Vid Skolinspektionens besök observeras tillfällen där personalen kan ta tillvara vardagssituationer för att stimulera och utmana barnens intresse för naturvetenskap men där samtalen inte följs upp. Exempelvis observeras en situation som hade kunnat tas tillvara genom att exempelvis uppmärksamma barnen på ett fysikaliskt fenomen, friktion. En vuxen undrar vad barnen gjorde utomhus; åkte ni madrass? När barnen svarar ja undrar den vuxne; gick det fort eller sakta? Barnen svarar; fort! Även här upphör samtalet utan att egentligen ha kommit igång. Vid ett annat tillfälle hittar ett barn en stjälk med fröställningar. En vuxne frågar barnet; vad har hänt med blommorna? och barnet svarar; dom bara åkte av och den vuxne undrar då; varför det? Något samtal i syfte att exempelvis utveckla barnens intresse och förståelse för naturens olika kretslopp kommer inte igång utan samtalet avslutas. Teknik Personalen berättar i intervju att de pratat om vad teknik är och kommit fram till att det är när barnen klär på sig, att bygga figurer med magneter och lärplattan. Andra situationer som personalen också nämner som teknik är när vi spolar, tvättar händerna och tända/släcka lampan. I dokumentation som Skolinspektionen tagit del av inför besöket beskrivs att personalen uppmuntrar och utvecklar barnens intresse för teknik genom att uppmuntra barnen till problemlösning och experiment. Det framkommer också i dokumentationen att personalen tycker det är viktigt att ge barnen utrymme att kunna fundera utan att de ger dem det rätta svaret.

9 8(11) Under de två dagar Skolinspektionen besöker avdelningen Solen förekommer få inslag som kan kopplas till teknik Vid ett tillfälle förekommer en kort aktivitet med bygg- och konstruktionslek. Ett barn och en vuxen sitter tillsammans och bygger med Duplo. Den vuxne frågar; vad blir det där då? Barnet svarar; den rasar hela tiden varpå den vuxne säger; oh, no! Rasar den, varför då? Samtalet följs inte upp genom att resonera om exempelvis hållfasthet och stabilitet utan den vuxne frågar barnet om hen åkt tunnelbana någon gång varpå barnet svarar; jag har åkt rutschkana. Vid observationer noteras situationer som kan tas tillvara för att utveckla barnens förmåga att urskilja teknik i vardagen eller hur enkel teknik fungerar, exempelvis genom att samtala och resonera om hur saker och ting fungerar eller att använda föremål för ett bestämt syfte. Undantag finns dock, vid ett tillfälle observeras exempelvis en matsituation där en vuxen samtalar med flera barn om bestick. Inledningsvis tillrättavisar en vuxen ett barn; ska man äta med händerna?! Barnet svarar nej och den vuxne undrar då vad man ska äta med. Barnet svarar; gaffeln! varpå den vuxne frågar; kan man äta soppa med gaffel? Ett barn svarar ja medan ett annat svarar; nej, med sked! Och den vuxne konstaterar; ja, jag tror det är lättare att äta soppa med sked. Annars åker soppan emellan. Miljö och material Ljustorps förskola ligger i samma byggnad som Ljustorps skola, förskolan håller till på bottenvåningen medan skolan finns på våningen ovanför. Avdelningen Solen har tillgång till två rum. Det ena rummet används företrädelsevis till samling och vila och det andra rummet används bland annat till fri lek och måltider. På avdelningen Solen finns det material som till synes stimulerar och utmanar barnens utveckling och lärande i matematik, naturvetenskap och teknik. Inomhus finns det bland annat material för bygg- och konstruktion och för sortering och kategorisering. Vid Skolinspektionens besök förekommer dock få tillfällen där personalen använder miljö och material för att stimulera och utmana barnen i sin utveckling och i sitt lärande inom de granskande områdena. När det gäller miljön utomhus har avdelningen Solen tillgång till en gård, som delas med skolan. På gården finns bland annat flera gungställningar och klätterställningar och en balansbana. Under Skolinspektionens besök är gården

10 Beslut 9(11) täckt av snö och detta utnyttjas bland annat genom att barnen åker på så kallade åkmadrasser (plastade madrasser) på snön och bygger snögubbar. När det kommer till utformandet av miljön på Solen berättar personalen att de tänker på att skapa en miljö så man kan leka enskilt eller i mindre grupper men ändå ska vi ha en översikt. De berättar också att det ska vara naturligt för barnen vad man använder på olika platser och att de har tänkt mycket på sortering och kategorisering i materialet. När det kommer till naturvetenskapligt material känner sig personalen osäker, där vet vi inte riktigt hur vi ska tänka, vi skulle kunna ta in mer material utifrån och få den delen av natur. Förskolechefen berättar i intervju att personalen på avdelningen Solen är noggranna med miljö och material och använder det. Förskolechefen tycker också att avdelningen har bra material, bland annat har de sifferramsan som sitter uppe så de kan se siffror och följa med och dom har pussel och spel. Vid Skolinspektionens besök ses personalen sällan vägleda, samtala och resonera med barnen kring hur materialet kan användas, ett exempel på detta är det ovan nämnda tillfället där ett barn bygger med Duplo. Dokumentation, uppföljning, analys och utvärdering I intervju berättar personalen att utgångspunkten för planeringen av verksamheten är vad barnen önskar och är nyfikna på, det är barnen som ska driva utvecklingen utifrån det som de är intresserade av. Personalen berättar också att de planerar verksamheten tillsammans och att de då tar gemensamt ansvar och när de planerar är läroplanen med oss på olika sätt i planeringen, men inte fysiskt. Enligt personalen kollar förskolechefen upp deras planering och uppföljning och ställer därefter frågor till dem. Vidare berättar personalen att dokumentation är ett utvecklingsområde, vår stora utmaning är dokumentation, vi är för dåliga på att få ner det på papper. När det kommer till uppföljning, analys och utvärdering säger personalen att de brukar prata med barnen om de bilder de tagit men att de behöver bli bättre på att skriva ner det de funderar på och diskutera det vi gjort. När det gäller dokumentation berättar förskolläraren i intervju att de gör halva biten och att de kommer jobba med det [att utveckla arbetet med dokumentation]

11 10(11) under vår reflektionstid och att de då kommer använda spaltdokumentation för att dokumentera vad som görs, sägs och våra reflektioner. Förskolechefen berättar i intervju att hon ordnat så alla ska få utbildning i dokumentation, vi har en specialpedagog som kommer hit och utbildar oss i detta. Förskollärare och förskolechef tar sitt respektive ansvar i r att verksamheten genomförs så att barnen stimuleras och utmanas i sin matematiska utveckling samt i sitt intresse för naturvetenskap och teknik Förskollärares ansvar I intervju berättar förskolläraren att hennes ansvar som förskollärare tydliggjordes av förskolechefen när hon började arbeta på avdelningen Solen. Det är hennes ansvar att saker görs, jag har ansvar för att det faktiskt händer, det som vi har planerat. Det är även hennes ansvar att se till så att barnen får möjlighet att delta i det som anges i läroplanen. Förskolläraren berättar också att hon inte tycker om hierarkin så vi jobbar som ett lag, jag är mer bekväm med att vara ett bollplank, mer än att bestämma, tycker vi ska arbeta som ett lag. Förskolechefen berättar i intervju att hon tycker att personalen har samsyn och god stämning och att förskollärarens ansvar är tydligt utifrån styrdokumenten. Hon berättar också att förskolläraren leder [personalens] planerings träffar och de andra vänder sig till henne. I intervjun beskriver även förskolläraren vilket stöd hon får av förskolechefen, bland annat beskrivs förskolechefen vara så närvarande att hon kan komma med input direkt, men också att jag kan gå till henne och ta upp mina problem direkt utan att behöva vänta. Även förskolechefen ger i intervjun exempel på hur hon stödjer förskolläraren att ta sitt uttalade ansvar. Bland annat beskriver hon förskolläraren som självgående men att hon även är inne och pratar med henne, försöker stötta henne så att hon kan göra ett bra jobb för barnen. Förskolechefs ansvar I intervju berättar förskolechefen hur hon organiserar för att personalen ska kunna uppfylla de uppdrag de har gällande matematik, naturvetenskap och teknik. Bland annat beskriver hon planeringstiden, vi har fasta tider varje vecka

12 Beshil 11(11) och sen har jag en fast tid med förskollärarna på förskolan och pratar bland annat om hur vår verksamhet ska utvecklas och praktiska verksamhetsfrågor. När det gäller hur förskolechefen följer upp arbetet med matematik, naturvetenskap och teknik berättar hon att hon inte har gjort detta ännu, jag är för ny, men om jag tänker efter så är det nog genom samtal och att ställa frågor till personalen jag kommer göra det. Vad gäller förskolans miljö och material berättar personalen att förskolechefens roll är att de berättar vad de behöver och att de då får motivera varför vi vill ha ett visst material men förskolechefen kan också fråga personalen hur de har tänkt kring miljö. Förskolechefen beskriver att hon tar ansvar för att det finns material men att hon inte har ett ordentligt svar på hur hon tar ansvar för miljö och material. Jag litar på personalen, dorn har en bra miljö på avdelningen och den är lärorik för barnen. Vid faktagranskning förtydligar förskolechefen att hon arbetat med både inne- och utemiljön sedan hon tillträdde som förskolechef. Vi är en bit på väg och jobbar hela tiden för att ge barnen en utmanande och lärorik miljö. Förskolechefen beskriver personalens kompetens inom matematik, naturvetenskap och teknik som tillräcklig men att hon inte kommit så långt med att analysera behovet ännu. Förskolechefen säkerställer det [kompetensen] genom utbildningar, till exempel vid planeringsdagar. I intervju berättar personalen att den tidigare förskolechefen inte har ställt frågor om eller föreslagit någon kompetensutveckling. När det gäller den nuvarande förskolechefen berättar personalen att eftersom hon är ny kan det vara svårt för henne att veta behovet kring kompetensutveckling. Förskolläraren som intervjuas berättar att hon inte tror att det skulle vara några problem om jag skulle behöva kompetensutveckling, nån bok eller liknande.

Beslut. Skolinspektionen. efter granskning av förskolans pedagogiska uppdrag vid Arjeplogs förskola, Arjeplogs kommun

Beslut. Skolinspektionen. efter granskning av förskolans pedagogiska uppdrag vid Arjeplogs förskola, Arjeplogs kommun Skolinspektionen Huvudman 2016-04-27 kommun@arjeplog.se Dnr 400-2015:5671 Beslut efter granskning av förskolans pedagogiska uppdrag vid Arjeplogs förskola, Arjeplogs kommun Skolinspektionen. Box 23069,

Läs mer

Beslut. Skolinspektionen

Beslut. Skolinspektionen Örebro kommun kommun@orebro.se efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid Tussilagons förskola, Örebro kommun. 1(12) Inledning Skolinspektionen genomför

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning Beslut Huvudman kommunhammaro.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid Skogsdungens förskola, Hammarö kommun Skolinspektionen Box 2320, 403 15 Göteborg www.skolinspektionen.se

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning r Skolinspektionen Beslu Huvudman regiongotland@gotland.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid förskolan Björkdungen, Gotlands kommun Skolinspektionen Box 2320 403

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning Beslut Huvudman motala.kommunamotala.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid förskolan Österstad, Motala kommun Skolinspektionen Box 2320 403 15 Göteborg www.skolinspektionen.se

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning fin Skolinspektionen Beslut Huvudman info@kungsbacka.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid lvarsgårdens förskola, Kungsbacka kommun Skolinspektionen Box 2320 403

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning Skolinspektionen Besluri: Huvudman kundcenter@ostersund.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid Ottfjällets förskola, Östersunds kommun Skolinspektionen Box 2320

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning Bes i it Huvudman forskola@stockholm.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid Lyckebo förskola, Stockholms kommun Skolinspektionen Box 23069, 104 35 Stockholm www.skolinspektionen.se

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning Beslut Huvudman forskola@stockholm.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid förskolan Abrahamsbergsvägen 92, Stockholms kommun Skolinspektionen Box 23069 104 35 Stockholm

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning Beslut Föräldrakooperativet Sagolunden ordforande@sagolunden.se Dnr 400-2016:209 Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid Föräldrakooperativet Sagolunden beläget i Göteborgs

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning Beslut Nyköpings kommun konnmun@nykoping.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid Kan ntorps förskola, Nyköpings kommun Beslut 1 (4) Inledning genomför under våren

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning Beslut Solna kommun kontakt@solna.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid Augustendals förskola, Solna kommun Beslut 1 (4) Inledning Skolinspektionen genomför under

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning ik rn Niii i Skolinspektionen Beslut Hässleholm kommun kommunen@hassleholm.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid Stubbens förskola, Hässleholm kommun Skolinspektionen

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning en B Skolinspektionen Beski; Avesta kommun kommun@avesta.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid Blåkullens förskola, Avesta kommun Beslut 1 (4) Inledning Skolinspektionen

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning r% t j ~ Skolinspektionen Beslut Huvudman forskola@stockholm.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid förskolan Hinderstorps gränd 27, Stockholms kommun Skolinspektionen

Läs mer

Inledning. De övergripande frågeställningarna är:

Inledning. De övergripande frågeställningarna är: Hässleholms kommun kommunen@hassleholm.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och tekni,( vd Vena förskola, Hässleholms kommun BeshY1 1(12) Inledning Skolinspektionen

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning Ik rn i %er Skolinspektionen Beslut Huvudman info@almhult.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid Hallaryds förskola, Älmhults kommun Skolinspektionen Box 156, 221

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning Beslut 1 (3) Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid förskolan Norrskenet i Kalix kommun med Pysslingen förskolor och skolor AB som huvudman Beslut 2 (3) Inledning Skolinspektionen

Läs mer

Beslut. efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid Lillåns förskola, Örebro kommun.

Beslut. efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid Lillåns förskola, Örebro kommun. Örebro kommun kommun@orebro.se efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid Lillåns förskola, Örebro kommun. Skolinspektionen. Box 2320, 403 15 Göteborg.

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning en jp Skolinspektionen Beslut Huvudman kontaktcenter@helsindborg.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid Nyckelpigans förskola, Helsingborgs kommun Skolinspektionen

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning grin Skolinspektionen Bes Huvudman info.forskolansputnik@gmail.com Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid Sputniks förskola belägen i Stockholms kommun med Sputnik

Läs mer

Beslut. efter granskning av förskolans arbete med jämställdhet vid förskolorna Askliden och Fasanen, Skurups kommun

Beslut. efter granskning av förskolans arbete med jämställdhet vid förskolorna Askliden och Fasanen, Skurups kommun Beslut Huvudman kansli@skurup. se Beslut efter granskning av förskolans arbete med jämställdhet vid förskolorna Askliden och Fasanen, Skurups kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund,

Läs mer

Beslut. Skolinspektionen

Beslut. Skolinspektionen Föräldrakooperativet Ängen Ekonomisk förening ordforande@angen.nu efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid Ängens förskola belägen i Örebro kommun Besny::

Läs mer

Beslut. efter granskning av förskolans arbete med jämställdhet vid förskolorna Furustugan och Logården i Östhammars kommun

Beslut. efter granskning av förskolans arbete med jämställdhet vid förskolorna Furustugan och Logården i Östhammars kommun Skolinspektionen Huvudman kommunen@osthammar.se efter granskning av förskolans arbete med jämställdhet vid förskolorna Furustugan och Logården i Östhammars kommun Skolinspektionen. Box 23069, 104 35 Stockholm.

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning Besiuti; Huvudman bildningsforvaltningenaoskarshamn.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid Påskallaviks förskola i Oskarshamns kommun Skolinspektionen Box 156, 221

Läs mer

Fagersta kommun Dnr :6591. Beslut

Fagersta kommun Dnr :6591. Beslut 1 ]- %or Fagersta kommun info@fagersta.se efter granskning av förskolans arbete med jämställdhet vid förskolorna Björksta och Ugglan, Fagersta kommun, Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress: Gasverksgatan

Läs mer

Matematik, naturvetenskap och teknik i förskolan

Matematik, naturvetenskap och teknik i förskolan Matematik, naturvetenskap och teknik i förskolan Avd Mästerkatten Matematik På Mästerkatten arbetar vi mycket med matematik, naturvetenskap och teknik. Matematik kommer in i alla våra vardagssituationer.

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning rn %or i Beslut Fagersta kommun info@fagersta.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid Raketens förskola, Fagersta kommun Box 156, 221 00 Lund www.skolinspektionen.se

Läs mer

[FOKUSOMRÅDE LÄRANDE & UTVECKLING] Övergripande perspektiv: Historiskt perspektiv Miljöperspektiv Läroplansmål (i sammanfattning)

[FOKUSOMRÅDE LÄRANDE & UTVECKLING] Övergripande perspektiv: Historiskt perspektiv Miljöperspektiv Läroplansmål (i sammanfattning) Övergripande perspektiv: Historiskt perspektiv Miljöperspektiv Läroplansmål (i sammanfattning) Internationellt perspektiv Förskolan ska sträva efter att varje barn Etiskt perspektiv utvecklar sin identitet

Läs mer

Beslut. efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid Stömne förskola, i Hudiksvalls kommun

Beslut. efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid Stömne förskola, i Hudiksvalls kommun Hudiksvalls kommun kommun@hudiksvall.se efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid Stömne förskola, i Hudiksvalls kommun Skolinspektionen. Box 2320, 403

Läs mer

Beslut. Skolinspektionen

Beslut. Skolinspektionen Beslut Antilo AB (org nr 559039-9803) info@skattkammaren.nu Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid Skattkammarens förskola, belägen i Växjö kommun,

Läs mer

Beslut. efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid Nunnebo förskola, Eslövs kommun

Beslut. efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid Nunnebo förskola, Eslövs kommun Eslövs kommun kommunen@eslov.se efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid Nunnebo förskola, Eslövs kommun Skolinspektionen. Box 2320, 403 15 Göteborg.

Läs mer

Beslut. efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid förskolan Linnea, Klippans kommun

Beslut. efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid förskolan Linnea, Klippans kommun Beslut Klippans kommun kommun@klippan.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid förskolan Linnea, Klippans kommun Skolinspektionen. Box 2320,

Läs mer

Beslut. efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid Ekorrens förskola, Gnosjö kommun

Beslut. efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid Ekorrens förskola, Gnosjö kommun Ekorrens förskola kommun@gnosjo.se efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid Ekorrens förskola, Gnosjö kommun. Box 2320, 403 15 Göteborg. Telefon: 08-586

Läs mer

Beslut och verksamhetsrapport

Beslut och verksamhetsrapport Dnr 400-2015:6590 efter kvalitetsgranskning av förskolechefens ledning av den pedagogiska verksamheten vid förskolan Slottet belägen i Eksjö kommun 1(11) Beslut I detta beslut med tillhörande verksamhetsrapport

Läs mer

Dnr :6591 Beslut

Dnr :6591 Beslut kommun@ovanaker.se efter granskning av förskolans arbete med jämställdhet vid förskolorna Trollstugan och Fölet, Ovanåkers kommun. Box 23069, 104 35 Stockholm. Telefon: 08-586 080 00. www.skolinspektionen.se

Läs mer

Beslut. Skolinspektionen

Beslut. Skolinspektionen Personalkooperativet Mumintrollet info@mumintrolletsforskola.nu efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid Mumintrollets förskola, belägen i Gävle kommun

Läs mer

Beslut. efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid Forsbackens förskola, Torsby kommun

Beslut. efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid Forsbackens förskola, Torsby kommun Forsbackens förskola torsby.kommun@torsby.se efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid Forsbackens förskola, Torsby kommun Skolinspektionen. Box 2320,

Läs mer

Beslut. Skolinspektionen

Beslut. Skolinspektionen 2017-03-03 Gävle kommun gavle.kommun@gavle.se efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid Apollogårdens förskola, Gävle kommun 1(12) Inledning Skolinspektionen

Läs mer

Beslut. Skolinspektionen. efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid Mio förskola, Hässleholms kommun

Beslut. Skolinspektionen. efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid Mio förskola, Hässleholms kommun Hässleholms kommun kommunen@hassleholm.se efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid Mio förskola, Hässleholms kommun 1(12) Inledning Skolinspektionen genomför

Läs mer

BILAGA 2 SIDA 1 AV 5 GUF GEMENSAM UTVECKLING AV DE KOMMUNALA FÖRSKOLORNA I SÖDERMALMS STADSDELSOMRÅDE. Senast reviderad

BILAGA 2 SIDA 1 AV 5 GUF GEMENSAM UTVECKLING AV DE KOMMUNALA FÖRSKOLORNA I SÖDERMALMS STADSDELSOMRÅDE. Senast reviderad BILAGA 2 SIDA 1 AV 5 GUF GEMENSAM UTVECKLING AV DE KOMMUNALA FÖRSKOLORNA I SÖDERMALMS STADSDELSOMRÅDE Senast reviderad 2011-01-10 SID 2 (5) Instruktion till uppföljningsmaterialet Ansvarig för att fylla

Läs mer

Beslut och verksamhetsrapport

Beslut och verksamhetsrapport efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med flerspråkiga barns språkutveckling vid Blåsippans förskola i Upplands Bro kommun 1 (14) Beslut I detta beslut med tillhörande verksamhetsrapport ges en

Läs mer

Handlingsplan. 2013/2014 Gnistan

Handlingsplan. 2013/2014 Gnistan 2012-06-27 Sid 1 (9) Handlingsplan för Ängsulls förskola 2013/2014 Gnistan S Ä T R A F Ö R S K O L E O M R Å DE Tfn 026-178000 (vx), 026-172349 Bitr.förskolechef Eva Levin Eva.g.levin@gavle.se www.gavle.se

Läs mer

Beslut. Skolinspektionen

Beslut. Skolinspektionen rn B Skolinspektionen Nykvarns kommun kommun@nykvarn.se efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid Sandtorps förskola, Nykvarns kommun 1 (14) Inledning

Läs mer

Västra Harg förskola. Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan

Västra Harg förskola. Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan Västra Harg förskola Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan 2014/2015 Dokumentation Mål: Vårt mål med dokumentationen är att utveckla verksamheten och ge barnen bästa möjliga förutsättningar i sitt

Läs mer

Författningsstöd Förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik

Författningsstöd Förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik Författningsstöd Förskolans arbete med matematik, Behörighetskrav: Lärare och förskollärare: Vilka som får undervisa i skolväsendet Endast den som har legitimation som lärare eller förskollärare och är

Läs mer

Beslut. fin. Skolinspektionen

Beslut. fin. Skolinspektionen fin Skolinspektionen Strömsunds kommun stromsunds.kommun@stromsund.se efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid Myrans förskola, Strömsunds kommun 1(13)

Läs mer

Rapportering Tillsyn i fristående förskola Skollagen 26 kap. 4

Rapportering Tillsyn i fristående förskola Skollagen 26 kap. 4 Rapportering Tillsyn i fristående förskola Skollagen 26 kap. 4 Krokofantens fristående förskola Hemmingsmark 2018-04-10 Krokofantens förskola är ett personalkooperativ som startade 2009-01-01. Förskolan

Läs mer

[FOKUSOMRÅDE LÄRANDE & UTVECKLING] Övergripande perspektiv: Historiskt perspektiv Miljöperspektiv Läroplansmål (i sammanfattning)

[FOKUSOMRÅDE LÄRANDE & UTVECKLING] Övergripande perspektiv: Historiskt perspektiv Miljöperspektiv Läroplansmål (i sammanfattning) Övergripande perspektiv: Historiskt perspektiv Miljöperspektiv Läroplansmål (i sammanfattning) Internationellt perspektiv Förskolan ska sträva efter att varje barn Etiskt perspektiv utvecklar sin identitet

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning Beslut Huvudman orgryteharlanda@orgryteharlanda.goteborg.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans värdegrundsarbete vid förskolan Falkgatan 5 i Göteborgs kommun Skolinspektionen Box 2320 403 15

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning rn j Skolinspektionen Besimi Lomma kommun info@lomma.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans värdegrundsarbete vid Slåtterängens förskola i Lomma kommun Skolinspektionen Box 156 221 00 Lund www.skolinspektionen.se

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning Beslut Huvudman sundsvalls.kommun@sundsvall.se Verksamhetschef vid sjukhusskolan annelie.haglund@skola.sundsvall.se Beslut efter kvalitetsgranskning av särskild undervisning på sjukhus i Sundsvalls kommun

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete Gubbo förskola 2012/2013

Systematiskt kvalitetsarbete Gubbo förskola 2012/2013 Systematiskt kvalitetsarbete Gubbo förskola 2012/2013 Barnantal Gubbo Förskola Systematiskt kvalitetsarbete Gubbo Förskola Födda -08 Födda -09 Födda -10 Födda -11 Födda -12 7 st 5 st 5 st 2 st 3 st Personal

Läs mer

Västra Harg förskola och Wasa förskola. Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan

Västra Harg förskola och Wasa förskola. Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan Västra Harg förskola och Wasa förskola Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan läsåret 2015/2016 Innehåll: Dokumentation sid. 1 Användning av Lärplatta/ Padda sid. 2 Prioriterade utvecklingsområden sid.

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning Beslut Huvudman info@busvisslan.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans värdegrundsarbete vid förskolan Busvisslan belägen i Västerås kommun med Busvisslan ekonomisk förening som huvudman Skolinspektionen

Läs mer

Beslut och verksamhetsrapport

Beslut och verksamhetsrapport Lidköpings kommun kommun@lidkoping.se Förskolechef rose-marie.sondell@lidkoping.se efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med flerspråkiga barns språkutveckling vid Lilleskogs förskola, Lidköpings

Läs mer

Beslut och verksamhetsrapport

Beslut och verksamhetsrapport efter kvalitetsgranskning av förskolechefens ledning av den pedagogiska verksamheten vid Bitvargens förskola belägen i Bjurholms kommun 1 (9) Beslut I detta beslut med tillhörande verksamhetsrapport ges

Läs mer

Arbetsplan läsåret 2012-2013

Arbetsplan läsåret 2012-2013 Arbetsplan läsåret 2012-2013 1 ARBETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN BULLERBYN Förskolans mål Vi ger barnen förutsättningar att utveckla ett bra språk, både när det gäller det svenska språket men även andra modersmål.

Läs mer

Neglinge gårds förskola. Nacka kommun

Neglinge gårds förskola. Nacka kommun Neglinge gårds förskola Nacka kommun Observationen genomfördes av: Inger Dobson Ekerö kommun Anita Fröberg Ekerö kommun v 19 2017 Innehållsförteckning Inledning Om Våga visa Kort om förskolan Observatörernas

Läs mer

Beslut efter riktad tillsyn. av verksamheten på den kommunala förskolan Forsbergs minne i Lunds kommun

Beslut efter riktad tillsyn. av verksamheten på den kommunala förskolan Forsbergs minne i Lunds kommun ein Skolinspektionen Beslut Beslut efter riktad tillsyn av verksamheten på den kommunala förskolan Forsbergs minne i Lunds kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress: Gasverksgatan

Läs mer

Beslut och verksamhetsrapport

Beslut och verksamhetsrapport Dnr 400-2015:6590 efter kvalitetsgranskning av förskolechefens ledning av den pedagogiska verksamheten vid Ekebackens förskola belägen i Högsby kommun 1(11) Beslut I detta beslut med tillhörande verksamhetsrapport

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning esiut Huvudman 201 6-1 1-16 kundtjanst@skelleftea.se Verksamhetschef vid sjukhusskolan par.fransson@skelleftea.se Beslut efter kvalitetsgranskning av särskild undervisning på sjukhus i Skellefteå kommun

Läs mer

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Kotten

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Kotten Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för Kotten 2016-2017 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund 3 2. Mål och riktlinjer 4 2.1 Normer och värden 4 2.2 Utveckling och lärande 5-6 2.3 Barns inflytande

Läs mer

Verksamhetsportfolio. Kinnarps förskola. Läsår 2011/2012. Klicka på pilen i verktygsfältet för att fortsätta bildspelet

Verksamhetsportfolio. Kinnarps förskola. Läsår 2011/2012. Klicka på pilen i verktygsfältet för att fortsätta bildspelet Verksamhetsportfolio Kinnarps förskola Läsår 2011/2012 Klicka på pilen i verktygsfältet för att fortsätta bildspelet Matematik Dessa prioriterade mål från läroplanen arbetar Kinnarps förskola med under

Läs mer

Förskolans pedagogiska uppdrag - om undervisning, lärande och förskollärares ansvar

Förskolans pedagogiska uppdrag - om undervisning, lärande och förskollärares ansvar Förskolans pedagogiska uppdrag - om undervisning, lärande och förskollärares ansvar 1 Huvudfråga Arbetar förskolan för att stimulera och utmana barnen i deras utveckling och lärande så att de får möjlighet

Läs mer

HANDLINGSPLAN. Naturvetenskap och Teknik. För Skinnskattebergs kommuns förskolor UTFORSKA UPPTÄCKA URARTA UNDERSÖKA

HANDLINGSPLAN. Naturvetenskap och Teknik. För Skinnskattebergs kommuns förskolor UTFORSKA UPPTÄCKA URARTA UNDERSÖKA HANDLINGSPLAN Naturvetenskap och Teknik UTFORSKA UPPTÄCKA UNDERSÖKA URARTA För Skinnskattebergs kommuns förskolor 2018-2019 Innehåll 1. INLEDNING... 3 1.1 Bakgrund... 3 1.2 Syfte... 3 1.3 Genomförande...

Läs mer

Verksamhetsplan Borgens förskola Avdelning Draken 2015-2016

Verksamhetsplan Borgens förskola Avdelning Draken 2015-2016 Verksamhetsplan Borgens förskola Avdelning Draken 2015-2016 September 2015 Verksamhetsplan för Borgens förskola, avdelning Draken 2015-2016 Enhet Borgens förskola Draken 1-5 år Förutsättningar 23 barn

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN Vimpelns Förskola 2014/2015

VERKSAMHETSPLAN Vimpelns Förskola 2014/2015 VERKSAMHETSPLAN Vimpelns Förskola 2014/2015 2.1 NORMER OCH VÄRDEN 1 Mål för likabehandlingsarbetet Mål Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar Öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar Förmåga

Läs mer

Läsåret 2012/2013. Förskolan skall sträva efter att varje barn utvecklar öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar. (LpFö98)

Läsåret 2012/2013. Förskolan skall sträva efter att varje barn utvecklar öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar. (LpFö98) Handlingsplan för Vattenliljans förskola 2012-12-05 Detta dokument ligger till grund för arbetet i förskolan och innehåller nedbrutna mål från Lpfö98 och Nyköpings kommuns tjänstegarantier. Normer och

Läs mer

Naturvetenskap och Teknik i barnens förskoleverksamhet

Naturvetenskap och Teknik i barnens förskoleverksamhet Naturvetenskap och Teknik i barnens förskoleverksamhet Skogsgläntans och Rosenvägens förskolor har under hösten 2016 och våren 2017 arbetat med projektet Naturvetenskap och Teknik i barnens förskoleverksamhet

Läs mer

Charlottenbergs förskola. Danderyds kommun

Charlottenbergs förskola. Danderyds kommun Charlottenbergs förskola Danderyds kommun Observationen genomfördes av: Susanne Arvidsson-Stridsman Nacka kommun Gunilla Biehl Nacka kommun Vecka 17 2018 Innehållsförteckning Kort om förskolan/skolan Observatörernas

Läs mer

Kållekärrs förskolor Arbetsplan augusti 2016 juni 2017

Kållekärrs förskolor Arbetsplan augusti 2016 juni 2017 Kållekärrs förskolor Arbetsplan augusti 2016 juni 2017 Ansvarig förskolechef Namn Pia Johnsson Datum 2017-02-10 Tjörn Möjligheternas ö Enhetens namn Kållekärrs förskolor Enheten ansvarar för följande områden

Läs mer

Verksamhetsrapport. Skolinspektionen

Verksamhetsrapport. Skolinspektionen Bilaga 1 efter granskning av platsgaranti och kvaliteten i förskolans pedagogiska uppdrag vid förskolan Färgaregatan 7, Göteborgs kommun Verksarnhetsr2pp.crl 1(10) Innehåll Inledning Bakgrundsuppgifter

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning Huvudman eva.hoas@danderyd.se Beslut Verksam hetschef vid sjukhusskolan gunnarrydwik@edu.danderyd.se Beslut efter kvalitetsgranskning av särskild undervisning på sjukhus i Danderyds kommun Box 2320 403

Läs mer

Dals-Eds kommun Dnr :6994. Beslut. Efter kvalitetsgranskning av huvudmannens klagomålshantering

Dals-Eds kommun Dnr :6994. Beslut. Efter kvalitetsgranskning av huvudmannens klagomålshantering Beslut Dals-Eds kommun kommun@dalsed.se Beslut Efter kvalitetsgranskning av huvudmannens klagomålshantering vid Dals-Eds kommun Skolinspektionen. Postadress: Box 2320, 403 15 Göteborg Telefon: 08-586 080

Läs mer

HANDLINGSPLAN. Matematikutveckling. För Skinnskattebergs kommuns förskolor MÄTNING TAL FORM FÖRMÅGA ATT ORIENTERA SIG I TID OCH RUM

HANDLINGSPLAN. Matematikutveckling. För Skinnskattebergs kommuns förskolor MÄTNING TAL FORM FÖRMÅGA ATT ORIENTERA SIG I TID OCH RUM HANDLINGSPLAN Matematikutveckling MÄTNING FÖRMÅGA ATT ORIENTERA SIG I TID OCH RUM TAL FORM För Skinnskattebergs kommuns förskolor 2018-2019 Innehållsförteckning 1. INLEDNING... 3 1.1 Bakgrund... 3 1.2

Läs mer

RUDS SKOLOMRÅDE LOKAL UTVECKLINGSPLAN FÖR FÖRSKOLAN LÄSÅRET 2012-2013

RUDS SKOLOMRÅDE LOKAL UTVECKLINGSPLAN FÖR FÖRSKOLAN LÄSÅRET 2012-2013 RUDS SKOLOMRÅDE LOKAL UTVECKLINGSPLAN FÖR FÖRSKOLAN LÄSÅRET 2012-2013 Långtäppans förskola Avdelning Skrållan Övergripande I arbetslaget finns det tre personal fördelat på 2,75 % tjänst. Det är två förskollärare

Läs mer

Jollens mål för vårterminen 2017, med fokus Natur och teknik

Jollens mål för vårterminen 2017, med fokus Natur och teknik Jollens mål för vårterminen 2017, med fokus Natur och teknik Normer och värden - Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin förmåga att upptäcka, reflektera över och ta ställning till olika

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning Beslut Huvudman kontakt@solna.se Verksamhetschef vid sjukhusskolan Annika.Blomberg@solna.se Beslut efter kvalitetsgranskning av särskild undervisning på Karolinska sjukhuset i Solna kommun Skolinspektionen

Läs mer

Backeboskolans förskola. Nacka kommun

Backeboskolans förskola. Nacka kommun Backeboskolans förskola Nacka kommun Observationen genomfördes av: Gunilla Biehl Nacka kommun Inger Dobson Danderyds kommun Vecka 15, 2018 Innehållsförteckning Kort om förskolan Observatörernas bild Hur

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning Bes Huvudman nedragardegard@gmail.com Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans värdegrundsarbete vid förskolan Solen belägen i Falkenbergs kommun med Förskolan Solens ekonomiska förening som huvudman

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning Beslut Huvudman kontaktcenter@vasteras.se Verksamhetschef vid sjukhusskolan kerstin.svensson@vasteras.se Beslut efter kvalitetsgranskning av särskild undervisning på sjukhus i Västerås kommun Skolinspektionen

Läs mer

Handlingsplan. 2013/2014 Glöden

Handlingsplan. 2013/2014 Glöden 2012-06-27 Sid 1 (8) Handlingsplan för Ängsulls förskola 2013/2014 Glöden S Ä T R A F Ö R S K O L E O M R Å DE Tfn 026-178000 (vx), 026-172349 Bitr.förskolechef Eva Levin Eva.g.levin@gavle.se www.gavle.se

Läs mer

Verksamhetsplan för Borgens förskola. avdelning Örnen 2015-2016

Verksamhetsplan för Borgens förskola. avdelning Örnen 2015-2016 Verksamhetsplan för Borgens förskola avdelning Örnen 2015-2016 September 2015 Verksamhetsplan för Borgens förskola, avdelning Örnen - 2015/2016 Enhet Örnen Förskoleverksamhet för 1-5 år Förutsättningar

Läs mer

VATTEN LJUD RÖRELSE LUFT LJUS PROGRAMMERING

VATTEN LJUD RÖRELSE LUFT LJUS PROGRAMMERING SYFTE OCH MÅL för att varje barn i förskolan ska: Lpfö 98 rev.2016 utvecklar sin nyfikenhet och sin lust samt förmåga att leka och lära, utvecklar självständighet och tillit till sin egen förmåga, utvecklar

Läs mer

Beslut och verksamhetsrapport

Beslut och verksamhetsrapport Beslut och verksamhetsrappol Dnr 400-2015:6590 efter kvalitetsgranskning av förskolechefens ledning av den pedagogiska verksamheten vid förskolan Ulvarna belägen i Karlstad kommun 1 (9) Beslut I detta

Läs mer

Lärande & utveckling. www.karlskoga.se

Lärande & utveckling. www.karlskoga.se Lärande & utveckling En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2014/2015 Förskolan Loviselund Barn- och utbildningsförvaltningen www.karlskoga.se Läroplansmål (i sammanfattning)

Läs mer

Beslut för förskola. ein 5 Skolinspektionen. efter tillsyn i Örnsköldsviks kommun. Beslut. Örnsköldsviks kommun

Beslut för förskola. ein 5 Skolinspektionen. efter tillsyn i Örnsköldsviks kommun. Beslut. Örnsköldsviks kommun ein 5 Beslut Örnsköldsviks kommun Beslut för förskola efter tillsyn i Örnsköldsviks kommun 2 (9) Tillsyn i Örnsköldsviks kommun har genomfört tillsyn av Örnsköldsviks kommun under våren 2015. Tillsynen

Läs mer

Beslut för förskolorna och annan pedagogisk verksamhet för förskolebarn

Beslut för förskolorna och annan pedagogisk verksamhet för förskolebarn Götene kommun för förskolorna och annan pedagogisk verksamhet för förskolebarn i Götene kommun Skolinspektionen, Box 2320, 403 15 Göteborg, Besöksadress Kungsgatan 20 Telefon: 08-586 080 00, Fax: 08-586

Läs mer

Handlingsplan för. Nya Lurbergsgården

Handlingsplan för. Nya Lurbergsgården Sid 1 (13) Handlingsplan för Nya Lurbergsgården X X X F Ö R S K O L E E N H E T Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (13) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet Mål Förskolan

Läs mer

Prästkragens förskola. Danderyds Kommun

Prästkragens förskola. Danderyds Kommun Prästkragens förskola Danderyds Kommun Observationen genomfördes av: Susanne Arvidsson-Stridsman, Nacka kommun Gunilla Biehl, Nacka kommun Vecka 16, 2018 Innehållsförteckning Kort om förskolan/skolan Observatörernas

Läs mer

September 2015. Verksamhetsplan för Lillhedens förskola - 2015/2016. Förutsättningar. Verksamhetsidé vision. Enhetens årshjul.

September 2015. Verksamhetsplan för Lillhedens förskola - 2015/2016. Förutsättningar. Verksamhetsidé vision. Enhetens årshjul. September 2015 Verksamhetsplan för Lillhedens förskola - 2015/2016 Förutsättningar 25 inskrivna barn 2 avdelningar, Nyckelpigan 1-3 år och Fjärilen 3-5 år 2 förskollärare och 3 barnskötare Förskolan ligger

Läs mer

Beslut. efter kvalitetsgranskning av huvudmannens styrning och ledning av förskolans kvalitet i Kävlinge kommun

Beslut. efter kvalitetsgranskning av huvudmannens styrning och ledning av förskolans kvalitet i Kävlinge kommun Kävlinge kommun 2017-06-09 kontakt@kavlinge.se Dnr 400-2016:6997 efter kvalitetsgranskning av huvudmannens styrning och ledning av förskolans kvalitet i Kävlinge kommun Skolinspektionen. Box 156, 221 00

Läs mer

Lokal arbetsplan. Furulunds förskolor HT 2011 VT 2012

Lokal arbetsplan. Furulunds förskolor HT 2011 VT 2012 Lokal arbetsplan Furulunds förskolor HT 2011 VT 2012 1 Arbetet i verksamheten Den lokala arbetsplanen utgår från kvalitetsredovisningen av verksamheten under höstterminen 2010 vårterminen 2011.Här anges

Läs mer

Avdelning Blå. Handlingsplan för Markhedens Förskola 2015/ Sid 1 (17) V A L B O F Ö R S K O L E E N H E T. Tfn (vx),

Avdelning Blå. Handlingsplan för Markhedens Förskola 2015/ Sid 1 (17) V A L B O F Ö R S K O L E E N H E T. Tfn (vx), 2011-10-17 Sid 1 (17) Handlingsplan för Markhedens Förskola Avdelning Blå 2015/2016 V A L B O F Ö R S K O L E E N H E T Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (17) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål

Läs mer

Beslut för förskolorna och annan pedagogisk verksamhet för förskolebarn

Beslut för förskolorna och annan pedagogisk verksamhet för förskolebarn Danderyds kommun epost: kommunen@danderyd.se för förskolorna och annan pedagogisk verksamhet för förskolebarn i Danderyds kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159

Läs mer

Jernvallens förskolas arbetsplan 2015/2016

Jernvallens förskolas arbetsplan 2015/2016 Jernvallens förskolas arbetsplan 2015/2016 1 Normer och värden / Omvärlden Utveckla sin förmåga att vänta på sin tur och lyssna på andras åsikter. Främja diskrimineringsgrunderna i likabehandlingsplanen.

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning BesiLit Huvudman kommun@kalmar.se Verksamhetschef vid sjukhusskolan ase.porsefjord@kalmar.se Beslut efter kvalitetsgranskning av särskild undervisning på sjukhus i Kalmar kommun Skolinspektionen Box 2320

Läs mer

Kultur- och utbildningsförvaltningen LOKAL ARBETSPLAN GÄLLANDE 2015/2016 HEDLUNDA FÖRSKOLA

Kultur- och utbildningsförvaltningen LOKAL ARBETSPLAN GÄLLANDE 2015/2016 HEDLUNDA FÖRSKOLA LOKAL ARBETSPLAN GÄLLANDE 2015/2016 HEDLUNDA FÖRSKOLA Innehållsförteckning Faktauppgifter 3 Normer och värden...4 Utveckling och lärande.5-6 Barns inflytande 7 Förskola och hem.8 Samverkan med förskoleklass...8

Läs mer