Beslut. efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid Ekorrens förskola, Gnosjö kommun

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Beslut. efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid Ekorrens förskola, Gnosjö kommun"

Transkript

1 Ekorrens förskola efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid Ekorrens förskola, Gnosjö kommun. Box 2320, Göteborg. Telefon:

2 1(14) Inledning genomför en kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik under vintern 2016/17. Syftet är att granska hur förskolan ger barnen möjlighet att utveckla sina förmågor, sitt kunnande, intresse och sin förståelse för matematik, naturvetenskap och teknik. Granskningen genomförs i 22 förskolor med både enskilda och kommunala huvudmän. Den kommunala förskolan Ekorrens förskola i Gnosjö kommun ingår i denna granskning. De övergripande frågeställningarna är: 1. Hur arbetar förskolan med att stimulera och utmana barnens lärande inom matematik, naturvetenskap och teknik? 2. Vilka är de tänkbara förklaringarna till att undervisningen i olika grad ger förutsättningar för barnen att utvecklas och lära inom matematik, naturvetenskap och teknik? För mer information om granskningen, se s webbplats: Här hittar du de underlag som använts i granskningen i form av författning och riktlinjer inom området. besökte förskolan Ekorren, avdelningen Paff, den januari Besöket genomfördes av Ulrika Foss Rudbeck och Jenny Bergman. Intervjuer med arbetslag, förskollärare samt observationer har genomförts. har också intervjuat ansvarig förskolechef. Bedömningen i beslutet grundar sig på den empiri som inhämtats vid besöket på avdelningen Paff.

3 2(14) I detta beslut ges en sammanfattande bedömning utifrån kvalitetsgranskningens resultat och en beskrivning av eventuella utvecklingsområden. s bedömning och beskrivning av kvalitetsgranskningens resultat i sin helhet följer nedan. s bedömning Granskningen av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik visar att personalen på avdelningen Paff till stora delar stimulerar och utmanar barnens utveckling och lärande inom dessa områden. Arbetet med teknik behöver dock utvecklas så att det omfattar båda läroplanens strävansmål rörande detta område. Personalen uttrycker stor osäkerhet kring vad som är teknik och hur detta område ska synliggöras för barnen. Det är viktigt att förskolechefen skapar förutsättningar för personalen att inhämta kunskap kring vad som avses med teknik och hur detta lärområde kan gestaltas i verksamheten. bedömer också att avdelningen behöver utveckla sitt arbete med att integrera läroplansmålen så att arbetet med matematik, naturvetenskap och teknik i större utsträckning bildar en helhet för barnen. Som arbetet är upplagt nu finns det en risk att de blir isolerade händelser, som exempel när vissa delar av naturvetenskap endast berörs en dag i veckan och med tyngdpunkt mot endast de äldre barnen. Den innehållsrika och inbjudande miljön är utformad på ett medvetet sätt och personalen använder både miljö och material i syfte att stimulera barnens utveckling och lärande inom matematik, naturvetenskap och teknik. Av granskningen framgår att arbetet med matematik, naturvetenskap och teknik följs upp, dokumenteras och analyseras. Personalen upplever dock själva att de har svårt att kontinuerligt hinna med att analysera och utvärdera verksamheten. Det är därför viktigt att förskolechefen även här skapar förutsättningar för och säkerställer att personalen ges denna möjlighet. Förskolechefen har tydliggjort förskollärares ansvar enligt riktlinjerna i läroplanen, dock kan förskolechefen utveckla arbetet med att stödja förskollärarna att ta detta ansvar.

4 Beslur 3(14) Utvecklingsområden I syfte att höja verksamhetens kvalitet bedömer att ett utvecklingsarbete i första hand behöver inledas inom följande områden. Personalen behöver säkerställa att arbetet med teknik även omfattar läroplanens sfrävansmål gällande att barnen ska ges möjlighet att utveckla sin förmåga att urskilja teknik i vardagen och utforska hur enkel teknik fungerar. I detta ingår även att förskolechefen behöver säkerställa att personalen ges kompetensutveckling för att kunna stödja barnens utveckling och lärande inom teknik. Förskolechefen och personalen behöver säkerställa att läroplansmålen integreras i det dagliga arbetet så att matematik, naturvetenskap och teknik i större utsträckning bildar en helhet för barnen. Uppföljning Huvudmannen ska senast den 24 april 2017, inkomma med en uppföljningsbar planering av hur man avser att arbeta för att förbättra de områden som identifierat som utvecklingsområden. Denna planering bör innehålla information om tydliga avstämningspunkter under arbetets gång. Dokumentet syftar dels till att kunna användas för huvudmannens egen uppföljning av vidtagna åtgärder, men fungerar även som dokumentation vilken kan referera till i dialogen med huvudmannen när det gäller uppföljningen av vidtagna åtgärder efter nio månader. Huvudmannen ska därefter senast den 22 november 2017 redovisa till vilka åtgärder som vidtagits utifrån de utvecklingsområden som myndigheten identifierat. Huvudmannen ska vid uppföljningen redovisa hur granskningens resultat används övergripande i hela verksamheten, samt i vilken grad man bedömer att åtgärderna har fått avsedd effekt. Observera att det är huvudmannen som ska svara och att detta behöver framgå av det svar som inkommer.

5 4(14) Redogörelsen skickas via e-post, till eller per post till, Box 2320, Göteborg. Hänvisa till s diarienummer för granskningen (dnr :211)1 de handlingar som sänds in. I ärendets slutliga handläggning har juristen Magnus Jonasson och utredaren Jenny Bergman deltagit. På s vägnar Lena Dahlquist Enhetschef Ulrika Foss Rudbeck Föredragande

6 Bes111-1, 5(14) Bakgrundsuppgifter om Ekorrens förskola Förskolan Ekorren ligger i Hillerstorp strax utanför Gnosjö. Förskolan består av tre avdelningar; Piff, Paff och Puff. Sammanlagt är 47 barn i åldrarna 1-5 år inskrivna på förskolan. Barngruppernas storlek varierar mellan barn. har besökt avdelningen Paff som har 17 barn i åldrarna 2-5 år. På avdelningen arbetar två legitimerade förskollärare med behörighet att undervisa i förskola samt en barnskötare. Förskolan leds av en förskolechef som även ansvarar för ytterligare sex förskolor. Förskolan Ekorren är certifierad inom Grön Flaggl och arbetar också med NTA2. Vid tiden för s besök arbetar förskolan med temat "klimat, energi, närmiljö och konsumtion" inom Grön Flagg, där avdelningen Paff fokuserar på "jaget och närmiljön". Inom NTA arbetar förskolan med temat "ljud". Resultat Här redovisas uppgifter från dokumentation, intervjuer samt observationer. Verksamheten genomförs så att barnen stimuleras och utmanas i sin matematiska utveckling samt i sitt intresse för naturvetenskap och teknik Matematik Vid s besök observeras att matematik förekommer i många olika sammanhang och att personalen medvetet erbjuder aktiviteter för att stimulera och utmana barnens matematiska utveckling. 1 Grön Flagg är ett pedagogiskt verktyg för skolor och förskolor. Grön Flagg drivs av Håll Sverige Rent. 2 NTA står för naturvetenskap och teknik för alla. Det är ett koncept för skolutveckling som bland annat Kungliga vetenskapsakademin står bakom. NTA-teman för förskolan är ljus, ljud, luft och vatten.

7 6(14) Personalen beskriver hur de använder vardagliga situationer för att stimulera barnens matematiska utveckling. Som exempel nämner personalen att det sker vid samlingen då antalet närvarande och frånvarande barn räknas, att barnen får räkna vid dukningen och att de får in matematik i samband med påklädningen då de benämner att barnet ska ha två vantar. "Det är ju hur mycket som helst som är matematik", säger personalen. Under de två dagar observerar verksamheten noteras också att personalen ofta undersöker, resonerar och reflekterar tillsammans med barnen. Vid exempelvis en rörelselek får barnen olika uppdrag. Ett uppdrag handlar om att barnen, genom att samarbeta, ska ställa fyra fötter i en ring på golvet och varje barn måste ha med minst en fot. Några av barnen ställer sig med fötterna i en av ringarna och räknar, "det blev fem fötter", säger de. Ett annat barn säger att "den foten ska bort" och pekar på en av fötterna i ringen. Foten tas bort och barnen räknar igen och då blir det fyra fötter. Den vuxne frågar "var [barnets namn] ide bra?" och barnen säger "ja". Lite senare får barnen i uppdrag att tänka ut hur de vill att en hinderbana ska se ut (rumsuppfattning). Barnen väljer material och "bygger" sedan hinderbanan. Barnen får förklara hur de har tänkt och vad man ska göra vid de olika "stationerna" och sedan tar sig alla barnen igenom hinderbanan. Personalen berättar att de går matematiklyftet och att det har gjort att de fått en annan medvetenhet om vad matematik är. "Vi använder begreppen mer medvetet nu som till exempel 'den är kort och den är lång'. Och vi ställer andra frågor till barnen, 'hur tänkte du nu?' använder vi ofta", säger personalen. Enligt personalen använder även barnen mer begrepp nu, som till exempel "kortaste, kloss och enorm". Personalen säger att "det är viktigt att våga använda de rätta orden, som barnen kanske inte alltid förstår utan att vi förklarar". Naturvetenskap Naturvetenskap förekommer mest under lärarledda aktiviteter under s besök. Observationer visar att personalen uppmuntrar och stödjer barnen att utforska och ställa frågor om naturvetenskapliga processer och fenomen under dessa aktiviteter. Som exempel kan nämnas avdelningens tema om

8 BesIt5 7(14) ljud (fysikaliskt fenomen) som de arbetar med en gång i veckan. Barnen är indelade i två grupper, en med yngre barn och en med äldre barn. De yngre barnen får pröva på att lyssna på olika ljud och gissa på vad det är som låter. Det gör de genom ett "ljudmemory", där den vuxne skakar små burkar med olika föremål i och där barnen ska hitta två burkar som låter lika. De äldre barnen får bland annat undersöka ljud genom att göra "viskleken", ha på sig hörselkåpor, prata i en slang och lyssna genom ett stetoskop och en lur. Den vuxne samtalar med barnen kring vad som är sändare, mottagare och transportör. Vidare får några barn gå iväg och spela in ljud på läsplattan och sedan spela upp ljudet för de andra barnen som ska gissa vad det är för ljud. Observationen visar dock att situationen är lektionsliknande och mer inriktad mot ett "görande" än lärande, vid till exempel viskleken sker inget samtal om varför "det blev som det blev". Vid en promenad till skogen observeras att barnen undersöker bland annat is, kottar och ett omkullvält träd. Flera gånger noteras dock hur möjligheten att fördjupa samtalen inte tas tillvara, som till exempel problematiserar inte den vuxne varför isen är olika tjock beroende på underlag eller varför trädet har vält. Det tar lång tid att gå till skogen och när barnen leker vid det omkullvälta trädet frågar barnen flera gånger om de inte ska gå snart. De vuxna är väldigt avvaktande och inväntar barnens initiativ. Framme vid skogen finns en bana av rep där olika djur har gömt sig. Vid varje djur finns olika uppdrag åt barnen, vid en bild på en groda ska barnen till exempel göra "sex grodhopp". Barnen är mer intresserade av att leta efter djuren än att leka och vänta vid trädet. Personalen berättar att det är framförallt genom arbetet med NTA och Grön Flagg som de stimulerar och utmanar barnens intresse för naturvetenskap. Av insänd dokumentation framgår att under våren 2016 arbetade de äldre barnen en dag i veckan med vatten som tema inom NTA. Barnen fick ställa hypoteser och genomföra en rad olika experiment med vatten som till exempel att lösa olika ämnen i vatten, testa ytspänning, undersöka is samt kallt och varmt vatten. Alla experiment dokumenterades på liknande sätt med text och bilder; först barnens hypotes om vad de tror ska hända, därefter resultat och förklaring. Personalen beskriver arbetet med NTA som mycket lyckat. "Den roligaste

9 8(14) dagen i veckan", säger förskolläraren. I samband med faktagranskning av beslutet förtydligar förskolläraren att hon menar att barnen som deltog blev så engagerade att det som hade tagits upp på NTA-träffen sedan diskuterades under hela veckan och att det då blev ett lärande för alla barn på avdelningen. Det framkommer också av intervjun med personalen att de erbjuder barnen möjlighet att utveckla intresse och förståelse för naturens olika kretslopp och för hur människor, natur och samhälle påverkar varandra. Personalen berättar att de arbetar mycket på gården tillsammans med barnen med att så frö, skörda och äta det som de har odlat. Resterna läggs på komposten. "Genom Grön Flagg arbetar vi med hållbar utveckling. Barnen är delaktiga och sorterar, vi samlar metall och kartong och i tvättrummet finns olika behållare för återvinning där barnen kan slänga saker", säger personalen. Teknik Enligt personalen arbetar de med teknik men de tycker att "teknik är den svåraste biten att synliggöra för barnen". Det framkommer också av intervjun med personalen att de tycker att de har sämre kunskaper i teknik. Förskolläraren säger till exempel att "vi har ju 'plus-plus' och lego, men jag känner inte att jag har tillräcklig kunskap för att kunna väcka någon aha-upplevelse kring det". Enligt förskolläraren måste "vi pedagoger bli medvetna om vad som är teknik". Personalen ger exempel på att barnen får skapa med olika typer av material, att de får bygga med hjälp av lego och "plus-plus" och att lådan med olika klossar som är mjuka och hårda leder till situationer när barnen sinsemellan pratar om hur de ska bygga (stabilitet). Under ett fordonstema kom det in mycket teknik, berättar personalen. "Ett barn klurade på hur saker och ting fungerar och då kom vi in på hydraulik", säger personalen. Ett annat exempel som förskolläraren nämner under den enskilda intervjun är ett arbete under temat "jaget och närmiljön". Då fick varje barn först ta kort på sitt hus med läsplattan, därefter rita sitt hus på ett papper för att till sist bygga sitt hus (konstruktionslek). "Då blev det en röd tråd det här med matematik och teknik", säger förskolläraren

10 9(14) Under en icke planerad aktivitet observeras hur några barn och en vuxen leker med råa riskorn som finns i en plastlåda tillsammans med trattar, deciliter- och litermått. Ett barn säger att hen ska göra "ett experiment och då måste man ta ut alla grejer". Barnet för sedan riskornen till ett av hörnen i plastlådan och försöker bygga ett torn av riskornen. För att få riskornen att stanna kvar sätter barnet i trattar runt om som hen sedan flyttar på. Barnet utbrister "experimentet rinner!". "Berätta", säger den vuxne. "Det är ett torn som ska rinna ner härifrån" svarar barnet och den vuxne frågar "varför la du i trattarna där?" och barnet svarar "för att det inte skulle rinna ner". Den vuxne avslutar med att fråga om experimentet blev som hen hade tänkt sig och barnet svarar "ja". Personalen ger i intervjun få exempel på hur barnen erbjuds att utveckla sin förmåga att urskilja teknik i vardagen och utforska hur enkel teknik fungerar. Vid observationer noteras att det förekommer tillfällen när personalen inte är närvarande och kan samtala och resonera med barnen kring vardagsteknik. Som exempel kan nämnas när några barn har tagit fram en låda med skruvar och muttrar som de börjar leka med och pratar om att de gör "hammare". Miljö och material Förskolan är en fristående byggnad med tre avdelningar. Avdelningen Paff har tillgång till fyra egna rum och två rum som delas med övriga avdelningar. Rummen är av varierande storlek. Det större rummet används vid samling och rummet är avdelat med hjälp av bokhyllor så att "rum i rummet" skapas. I övriga rum finns bland annat en ateljé, ett kombinerat rum för byggaktiviteter, läsning och vila och ett rum med dockor och leksakskök. Ett av de gemensamma rummen kallar personalen för "musikrummet" och där finns bland annat ribbstolar och olika material för rörelselekar. Vid observationer noteras att matematik, naturvetenskap och teknik förekommer i olika sammanhang och miljöerna, såväl inomhus som utomhus, är tillsynes uppbyggda så att de stimulerar till utveckling och lärande. I samtliga av avdelningens rum är materialet tillgängligt för barnen och exponerat på ett inbjudande sätt. På väggarna finns ett stort utbud av pedagogiskt material som till exempel bokstäver, siffror, foton, teckningar, ett "träd" där barnen kan mäta sig

11 E3 as] 10 (14) och där det finns tillgång till måttband, tumstock och linjal. På väggarna finns också rikligt med dokumentation av olika arbeten och aktiviteter som genomförts. Personalen uppger i intervjun att de har pratat mycket om hur de ska utforma avdelningens miljö och material. De återkommer till att de vill att miljön ska vara föränderlig och tillåtande samt att materialet inte ska vara bundet till ett visst ställe på avdelningen. "Men det gäller ju också att vi är där och utmanar barnen i hur de kan använda materialet", säger personalen. Förskolans gård är stor och här finns bland annat tillgång till flera sandlådor, gungor, klätterställningar, en motorikbana, en lekstuga och odlingslådor. Här finns också en "avkopplingsplats" mellan några träd med madrasser avskärmade med tygremsor. Enligt insänd dokumentation skapades den som en del i temat om närmiljö, en plats där barnen kan "koppla av och lära sig lyssna, lukta och se". Under observationer noteras att barnen självständigt tar fram och leker med olika material, både inomhus och utomhus. Oftast finns också personalen där och resonerar kring hur materialet kan användas. Som exempel kan nämnas en situation vid sandlådan där en vuxen pratar med barnen kring torr och blöt sand när de bakar sandkakor och ett annat exempel är den ovan beskrivna situationen där barnen lekte med riskornen. Dock förekommer tillfällen när personalen inte är närvarande och kan samtala och resonera med barnen. Till exempel observeras en situationen som hade kunnat tas tillvara genom att exempelvis uppmärksamma barnen på ett fysikaliska fenomen, friktion. Flera barn samtalar om vem som har "halkigast" strumpor på sig, de prövar även vem som halkar bäst på golvet. Dokumentation, uppföljning, analys och utvärdering Personalen berättar att de har en gemensam planeringstid varje vecka och därutöver även egen planeringstid. De säger att det är mycket som de ska gå igenom under planeringstiden och att de inte alltid hinner med det de vill göra. "Första steget, att planera gör vi, men det är svårt med det andra, att utvärdera och analysera". Enligt personalen dokumenteras inte de veckovisa mötena och

12 11(14) det finns ingen mall eller liknande från förskolechefen kring vad de ska ta upp under planeringstiden, men de säger att förskolechefen vill att de ska använda en del av tiden till reflektion, "men det är svårt att få till det". Personalen tycker att den största utmaningen i arbetet med matematik, naturvetenskap och teknik är att synliggöra arbetet, att dokumentera det och reflektera över det. De menar att de också behöver bli bättre på att göra detta tillsammans med barnen "så att inte bara vi reflekterar och diskuterar", säger personalen. Förskolläraren som intervjuas enskilt poängterar att arbetet med NTA fungerar bra för där finns det dels en tydlig struktur i hur de ska dokumentera och reflektera, dels finns det en tydlig koppling till läroplansmålen. "Jag funderar på om vi skulle kunna överföra det arbetssättet till vårt övriga arbete, jag tror att vi skulle kunna göra det enklare än hur vi gör idag med dokumentation och reflektion", säger förskolläraren. Personalen berättar att de under tre dagar per år arbetar mer styrt med det systematiska kvalitetsarbetet. Förskolechefen uppger att de har ett kvalitetsarbete som är indelat i "A, B och C", där A är lärandet, B är samverkan och C är normer och värden, men "lärandet är ju med hela tiden", säger förskolechefen. I samband med faktagranskning av beslutet anger förskolechefen att under dagen i september arbetar pedagogerna med del A och B. "De får skatta sig på vissa bruksfrågor som vi förskolechefer har tagit fram där de sedan analyserar resultatet. Därefter ger man förslag på åtgärder för utveckling och förskolan skriver in de mål och kriterier de vill prioritera i sin arbetsplan för del A och B... Detta ska vara ett dokument som är levande och som kontinuerligt ska vara framme så att man ser om man är på rätt väg." Vidare anger förskolechefen att de i januari gör på samma sätt för del C, arbetet utvärderas och nya mål sätts, och i slutet på maj utvärderas del A och B. Av arbetsplanen för 2016/17 framgår att avdelningen har tre prioriterade mål under A-delen där två strävansmål rörande matematik finns med liksom ett mål som handlar om temat "konsumtion, energi, klimat och närmiljö (Grön Flagg). Annan dokumentation som har tagit del av är olika uppföljningar av föregående läsår, som till exempel arbetet med NTA och Grön Flagg, liksom kvalitetsredovisningen för läsåret 2015/16.

13 12 (14) Personalen uppger vidare att de löpande dokumenterar barnens kunnande med hjälp av läsplatta eller i enskilda anteckningsblock där de skriver ned sina iakttagelser. Enligt förskolläraren som intervjuas enskilt utgör den dokumentationen en del av underlaget för att följa upp barnens förändrade kunnande inom matematik, naturvetenskap och teknik. "Barnets lärande har blivit mer synligt för barnen", säger hon. Förskollärare och förskolechef tar sitt respektive ansvar för att verksamheten genomförs så att barnen stimuleras och utmanas sn matematiska utveckling samt i sitt hitresse för naturvetenskap och teknik Förskollärares ansvar Det framkommer i intervjuer att personal och förskolechef är medvetna om att det är förskollärare som, enligt styrdokumenten, har det pedagogiska ansvaret för verksamhetens arbete med matematik, naturvetenskap och teknik. Av intervjun med personalen framgår att en av förskollärarna har det övergripande ansvaret för verksamheten och för att "saker blir gjorda". Denna förskollärare intervjuas enskilt och hon säger att hon till exempel förbereder sig inför arbetslagets planeringstid så att man kan arbeta effektivt och att man får ut så mycket som möjligt under denna tid. Förskolläraren upplever dock att hon inte får tillräckligt stöd från förskolechefen i arbetet med matematik, naturvetenskap och teknik. "Jag skulle vilja att han ger mer feedback, att han ställer frågor och utmanar: hur tänker ni kring miljön och temat och så vidare", säger hon. Personalen säger att det är sällan som förskolechefen är med i verksamheten eller deltar på deras planeringstid. Om de pratar med förskolechefen om matematik, naturvetenskap och teknik så sker det på förskolans gemensamma arbetslagsträffar. När det gäller stödet från förskolechefen angående dokumentation säger förskolläraren att han försöker ge exempel på hur de kan dokumentera. "Jag tror att vi gör den lite för svår, han försöker nog visa att dokumentation inte behöver bli så svår", säger förskolläraren. Den återkoppling som förskolechefen ger på deras dokumentation sker, enligt personalen, i samband med det som de

14 13 (14) lämnar in vid de tre tillfällena per år. "Då får vi lite vägledning, dels kan han fråga 'ni har skrivit så här, vad menar ni med det?', dels undrar han varför vi har skattat oss på ett visst sätt", säger personalen. Angående arbetssätt inom matematik, naturvetenskap och teknik vill förskolläraren särskilt betona vikten av att ställa rätt följdfrågor till barnen, som till exempel: "Varför gör du så? Hur tänkte du då? Kan du göra på annat sätt?". Enligt förskolläraren pratar de mycket om detta i arbetslaget och de försöker också påminna varandra om att inte vara för snabba med att svara barnen. "Det är också viktigt att visa att vi lär oss de här 'ämnena' tillsammans med barnen. När vi hade vattenprojektet visste barnen att vi inte hade alla svar, men att vi kan undersöka det tillsammans", säger förskolläraren. Viktiga framgångsfaktorer i arbetet med matematik, naturvetenskap och teknik är, enligt förskolläraren, att personalen tycker det är roligt och visar intresse och engagemang för ämnesområdena. Förskolechefs ansvar I intervjun berättar förskolechefen hur han organiserat för att personalen ska kunna uppfylla de uppdrag de har gällande matematik, naturvetenskap och teknik. "Det är ju tre oerhört viktiga delar som vi ska ha med i vår verksamhet", säger han. Bland annat beskriver han att han vill att planeringstiden ska användas för att reflektera över vad som har gjorts under veckan och hur man kan göra så att det blir ännu bättre. "Men det är en ständig diskussion om att planeringstiden inte räcker till", säger han. Förskolechefen tycker dock att personalen har förutsättningar för att planera verksamheten, men att det ibland kan vara svårt att få ut den enskilda planeringstiden. När det gäller hur förskolechefen följer upp att arbetet med matematik, naturvetenskap och teknik följer läroplanens intentioner berättar han att detta bland annat görs genom det systematiska kvalitetsarbetet och genom verksamhetsbesök. Just verksamhetsbesöken säger han att han skulle vilja göra oftare. "Jag skulle vilja utveckla detta ännu mer, genom verksamhetsbesök ser man hur personalen arbetar och jag skulle vilja ge dem mer feedback", säger han. I samband med faktagranskning av beslutet anger förskolechefen att han också träffar förskollärarna fyra gånger per termin och för pedagogiska diskussioner.

15 14 (14) Enligt förskolechefen har det systematiska kvalitetsarbetet utvecklats de senaste åren. Han säger att i den självskattning som personalen gör varje år så har personalen skattat sig högre när det gäller dokumentation och reflektion. "Vårt Ipad-projekt har ökat och förbättrat dokumentationen. Nu dokumenteras vad man gör, vad man har för syfte och att man får in läroplansmålen i det", säger han. Han betonar att det viktigaste i dokumentationen är analysen och åtgärderna, vilka åtgärder som vidtas efter analysen "så att det sker någon utveckling av verksamheten". När det gäller kompetensutveckling är det fokus på matematiklyftet, men det sker även en del kompetensutveckling inom ramen för Grön Flagg och NTA, berättar förskolechefen. Han är medveten om att personalen själva skattar sin kunskap om teknik lägre, jämfört med matematik och naturvetenskap. "Jag har haft diskussion med personalen om vad teknik är. Jag tror att det handlar om att bli medveten om vad teknik är, att sätta sig ner och reflektera om vad teknik handlar om", säger förskolechefen.

Beslut. Skolinspektionen. efter granskning av förskolans pedagogiska uppdrag vid Arjeplogs förskola, Arjeplogs kommun

Beslut. Skolinspektionen. efter granskning av förskolans pedagogiska uppdrag vid Arjeplogs förskola, Arjeplogs kommun Skolinspektionen Huvudman 2016-04-27 kommun@arjeplog.se Dnr 400-2015:5671 Beslut efter granskning av förskolans pedagogiska uppdrag vid Arjeplogs förskola, Arjeplogs kommun Skolinspektionen. Box 23069,

Läs mer

Beslut. efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid Ljustorps förskola, Timrå kommun

Beslut. efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid Ljustorps förskola, Timrå kommun FIN Skolinspektionen Beslut Timrå kommun timra.kommun@timra.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid Ljustorps förskola, Timrå kommun Skolinspektionen.

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning Beslut Huvudman kommunhammaro.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid Skogsdungens förskola, Hammarö kommun Skolinspektionen Box 2320, 403 15 Göteborg www.skolinspektionen.se

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning r Skolinspektionen Beslu Huvudman regiongotland@gotland.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid förskolan Björkdungen, Gotlands kommun Skolinspektionen Box 2320 403

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning Beslut Huvudman forskola@stockholm.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid förskolan Abrahamsbergsvägen 92, Stockholms kommun Skolinspektionen Box 23069 104 35 Stockholm

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning Beslut Huvudman motala.kommunamotala.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid förskolan Österstad, Motala kommun Skolinspektionen Box 2320 403 15 Göteborg www.skolinspektionen.se

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning Skolinspektionen Besluri: Huvudman kundcenter@ostersund.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid Ottfjällets förskola, Östersunds kommun Skolinspektionen Box 2320

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning Beslut Föräldrakooperativet Sagolunden ordforande@sagolunden.se Dnr 400-2016:209 Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid Föräldrakooperativet Sagolunden beläget i Göteborgs

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning grin Skolinspektionen Bes Huvudman info.forskolansputnik@gmail.com Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid Sputniks förskola belägen i Stockholms kommun med Sputnik

Läs mer

Beslut. Skolinspektionen

Beslut. Skolinspektionen Örebro kommun kommun@orebro.se efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid Tussilagons förskola, Örebro kommun. 1(12) Inledning Skolinspektionen genomför

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning rn %or i Beslut Fagersta kommun info@fagersta.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid Raketens förskola, Fagersta kommun Box 156, 221 00 Lund www.skolinspektionen.se

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning ik rn Niii i Skolinspektionen Beslut Hässleholm kommun kommunen@hassleholm.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid Stubbens förskola, Hässleholm kommun Skolinspektionen

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning en jp Skolinspektionen Beslut Huvudman kontaktcenter@helsindborg.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid Nyckelpigans förskola, Helsingborgs kommun Skolinspektionen

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning Beslut Solna kommun kontakt@solna.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid Augustendals förskola, Solna kommun Beslut 1 (4) Inledning Skolinspektionen genomför under

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning en B Skolinspektionen Beski; Avesta kommun kommun@avesta.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid Blåkullens förskola, Avesta kommun Beslut 1 (4) Inledning Skolinspektionen

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning fin Skolinspektionen Beslut Huvudman info@kungsbacka.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid lvarsgårdens förskola, Kungsbacka kommun Skolinspektionen Box 2320 403

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning Beslut 1 (3) Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid förskolan Norrskenet i Kalix kommun med Pysslingen förskolor och skolor AB som huvudman Beslut 2 (3) Inledning Skolinspektionen

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning Beslut Nyköpings kommun konnmun@nykoping.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid Kan ntorps förskola, Nyköpings kommun Beslut 1 (4) Inledning genomför under våren

Läs mer

Inledning. De övergripande frågeställningarna är:

Inledning. De övergripande frågeställningarna är: Hässleholms kommun kommunen@hassleholm.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och tekni,( vd Vena förskola, Hässleholms kommun BeshY1 1(12) Inledning Skolinspektionen

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning Bes i it Huvudman forskola@stockholm.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid Lyckebo förskola, Stockholms kommun Skolinspektionen Box 23069, 104 35 Stockholm www.skolinspektionen.se

Läs mer

Dnr :6591 Beslut

Dnr :6591 Beslut kommun@ovanaker.se efter granskning av förskolans arbete med jämställdhet vid förskolorna Trollstugan och Fölet, Ovanåkers kommun. Box 23069, 104 35 Stockholm. Telefon: 08-586 080 00. www.skolinspektionen.se

Läs mer

Beslut. efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid Lillåns förskola, Örebro kommun.

Beslut. efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid Lillåns förskola, Örebro kommun. Örebro kommun kommun@orebro.se efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid Lillåns förskola, Örebro kommun. Skolinspektionen. Box 2320, 403 15 Göteborg.

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning r% t j ~ Skolinspektionen Beslut Huvudman forskola@stockholm.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid förskolan Hinderstorps gränd 27, Stockholms kommun Skolinspektionen

Läs mer

Beslut. Skolinspektionen

Beslut. Skolinspektionen Beslut Antilo AB (org nr 559039-9803) info@skattkammaren.nu Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid Skattkammarens förskola, belägen i Växjö kommun,

Läs mer

Beslut och verksamhetsrapport

Beslut och verksamhetsrapport Dnr 400-2015:6590 efter kvalitetsgranskning av förskolechefens ledning av den pedagogiska verksamheten vid förskolan Slottet belägen i Eksjö kommun 1(11) Beslut I detta beslut med tillhörande verksamhetsrapport

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning Ik rn i %er Skolinspektionen Beslut Huvudman info@almhult.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid Hallaryds förskola, Älmhults kommun Skolinspektionen Box 156, 221

Läs mer

Beslut. efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid Stömne förskola, i Hudiksvalls kommun

Beslut. efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid Stömne förskola, i Hudiksvalls kommun Hudiksvalls kommun kommun@hudiksvall.se efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid Stömne förskola, i Hudiksvalls kommun Skolinspektionen. Box 2320, 403

Läs mer

Beslut. Skolinspektionen. efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid Mio förskola, Hässleholms kommun

Beslut. Skolinspektionen. efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid Mio förskola, Hässleholms kommun Hässleholms kommun kommunen@hassleholm.se efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid Mio förskola, Hässleholms kommun 1(12) Inledning Skolinspektionen genomför

Läs mer

Beslut. efter granskning av förskolans arbete med jämställdhet vid förskolorna Furustugan och Logården i Östhammars kommun

Beslut. efter granskning av förskolans arbete med jämställdhet vid förskolorna Furustugan och Logården i Östhammars kommun Skolinspektionen Huvudman kommunen@osthammar.se efter granskning av förskolans arbete med jämställdhet vid förskolorna Furustugan och Logården i Östhammars kommun Skolinspektionen. Box 23069, 104 35 Stockholm.

Läs mer

Verksamhetsplan. Norrga rdens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Norrga rdens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument Verksamhetsplan Norrga rdens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och åtgärder Dokumentansvarig: Förskolechef Gäller

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning Besiuti; Huvudman bildningsforvaltningenaoskarshamn.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid Påskallaviks förskola i Oskarshamns kommun Skolinspektionen Box 156, 221

Läs mer

Beslut och verksamhetsrapport

Beslut och verksamhetsrapport Dnr 400-2015:6590 efter kvalitetsgranskning av förskolechefens ledning av den pedagogiska verksamheten vid Ekebackens förskola belägen i Högsby kommun 1(11) Beslut I detta beslut med tillhörande verksamhetsrapport

Läs mer

[FOKUSOMRÅDE LÄRANDE & UTVECKLING] Övergripande perspektiv: Historiskt perspektiv Miljöperspektiv Läroplansmål (i sammanfattning)

[FOKUSOMRÅDE LÄRANDE & UTVECKLING] Övergripande perspektiv: Historiskt perspektiv Miljöperspektiv Läroplansmål (i sammanfattning) Övergripande perspektiv: Historiskt perspektiv Miljöperspektiv Läroplansmål (i sammanfattning) Internationellt perspektiv Förskolan ska sträva efter att varje barn Etiskt perspektiv utvecklar sin identitet

Läs mer

Fagersta kommun Dnr :6591. Beslut

Fagersta kommun Dnr :6591. Beslut 1 ]- %or Fagersta kommun info@fagersta.se efter granskning av förskolans arbete med jämställdhet vid förskolorna Björksta och Ugglan, Fagersta kommun, Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress: Gasverksgatan

Läs mer

Neglinge gårds förskola. Nacka kommun

Neglinge gårds förskola. Nacka kommun Neglinge gårds förskola Nacka kommun Observationen genomfördes av: Inger Dobson Ekerö kommun Anita Fröberg Ekerö kommun v 19 2017 Innehållsförteckning Inledning Om Våga visa Kort om förskolan Observatörernas

Läs mer

Västra Harg förskola och Wasa förskola. Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan

Västra Harg förskola och Wasa förskola. Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan Västra Harg förskola och Wasa förskola Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan läsåret 2015/2016 Innehåll: Dokumentation sid. 1 Användning av Lärplatta/ Padda sid. 2 Prioriterade utvecklingsområden sid.

Läs mer

Beslut. efter granskning av förskolans arbete med jämställdhet vid förskolorna Askliden och Fasanen, Skurups kommun

Beslut. efter granskning av förskolans arbete med jämställdhet vid förskolorna Askliden och Fasanen, Skurups kommun Beslut Huvudman kansli@skurup. se Beslut efter granskning av förskolans arbete med jämställdhet vid förskolorna Askliden och Fasanen, Skurups kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund,

Läs mer

KVALITETSINDIKATOR FÖR FÖRSKOLANS VERKSAMHET 2013

KVALITETSINDIKATOR FÖR FÖRSKOLANS VERKSAMHET 2013 UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN TILLHANDAHÅLLARAVDEL NINGEN SID 1 (8) 2012-10-12 KVALITETSINDIKATOR FÖR FÖRSKOLANS VERKSAMHET 2013 Självvärdering av hur förskolan utifrån läroplanen skapar förutsättningar för

Läs mer

Västra Harg förskola. Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan

Västra Harg förskola. Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan Västra Harg förskola Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan 2014/2015 Dokumentation Mål: Vårt mål med dokumentationen är att utveckla verksamheten och ge barnen bästa möjliga förutsättningar i sitt

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning rn j Skolinspektionen Besimi Lomma kommun info@lomma.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans värdegrundsarbete vid Slåtterängens förskola i Lomma kommun Skolinspektionen Box 156 221 00 Lund www.skolinspektionen.se

Läs mer

RUDS SKOLOMRÅDE LOKAL UTVECKLINGSPLAN FÖR FÖRSKOLAN LÄSÅRET 2012-2013

RUDS SKOLOMRÅDE LOKAL UTVECKLINGSPLAN FÖR FÖRSKOLAN LÄSÅRET 2012-2013 RUDS SKOLOMRÅDE LOKAL UTVECKLINGSPLAN FÖR FÖRSKOLAN LÄSÅRET 2012-2013 Långtäppans förskola Avdelning Skrållan Övergripande I arbetslaget finns det tre personal fördelat på 2,75 % tjänst. Det är två förskollärare

Läs mer

HANDLINGSPLAN. Naturvetenskap och Teknik. För Skinnskattebergs kommuns förskolor UTFORSKA UPPTÄCKA URARTA UNDERSÖKA

HANDLINGSPLAN. Naturvetenskap och Teknik. För Skinnskattebergs kommuns förskolor UTFORSKA UPPTÄCKA URARTA UNDERSÖKA HANDLINGSPLAN Naturvetenskap och Teknik UTFORSKA UPPTÄCKA UNDERSÖKA URARTA För Skinnskattebergs kommuns förskolor 2018-2019 Innehåll 1. INLEDNING... 3 1.1 Bakgrund... 3 1.2 Syfte... 3 1.3 Genomförande...

Läs mer

Beslut. Skolinspektionen

Beslut. Skolinspektionen 2017-03-03 Gävle kommun gavle.kommun@gavle.se efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid Apollogårdens förskola, Gävle kommun 1(12) Inledning Skolinspektionen

Läs mer

Beslut. efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid Forsbackens förskola, Torsby kommun

Beslut. efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid Forsbackens förskola, Torsby kommun Forsbackens förskola torsby.kommun@torsby.se efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid Forsbackens förskola, Torsby kommun Skolinspektionen. Box 2320,

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete Gubbo förskola 2012/2013

Systematiskt kvalitetsarbete Gubbo förskola 2012/2013 Systematiskt kvalitetsarbete Gubbo förskola 2012/2013 Barnantal Gubbo Förskola Systematiskt kvalitetsarbete Gubbo Förskola Födda -08 Födda -09 Födda -10 Födda -11 Födda -12 7 st 5 st 5 st 2 st 3 st Personal

Läs mer

Förskolan, före skolan lärande och bärande. Kvalitetsgranskning Rapport 2012:7

Förskolan, före skolan lärande och bärande. Kvalitetsgranskning Rapport 2012:7 Förskolan, före skolan lärande och bärande Kvalitetsgranskning Rapport 2012:7 Förskolan i Sverige 2011 10 000 förskolor 472 000 barn går i förskola 83 % av barnen i ålder 1 5 år 94 % av barnen i ålder

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN AVD. Ekorren 2012-2013

VERKSAMHETSPLAN AVD. Ekorren 2012-2013 VERKSAMHETSPLAN AVD. Ekorren 2012-2013 Beskrivning av verksamheten Skogsgläntans förskola ingår i Nättraby rektorsområde och består av tre avdelningar Ekorren (1-2 år), Fjärilen (3-4 år) och Igelkotten

Läs mer

Beslut. Skolinspektionen

Beslut. Skolinspektionen Föräldrakooperativet Ängen Ekonomisk förening ordforande@angen.nu efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid Ängens förskola belägen i Örebro kommun Besny::

Läs mer

Beslut och verksamhetsrapport

Beslut och verksamhetsrapport efter kvalitetsgranskning av förskolechefens ledning av den pedagogiska verksamheten vid Bitvargens förskola belägen i Bjurholms kommun 1 (9) Beslut I detta beslut med tillhörande verksamhetsrapport ges

Läs mer

Anvisningar Fö rskölans sja lvskattning av utveckling öch la rande

Anvisningar Fö rskölans sja lvskattning av utveckling öch la rande BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN 1 (16) Anvisningar Fö rskölans sja lvskattning av utveckling öch la rande Syfte Syftet med förskolans självvärdering är att granska och bedöma den egna verksamheten.

Läs mer

Verksamhetsplan. Bla husets fo rskola Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Bla husets fo rskola Internt styrdokument Verksamhetsplan Bla husets fo rskola 2018-2019 Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Dokumentansvarig: Förskolechef Reviderad:

Läs mer

Verksamhetsplan. Lillhedens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Lillhedens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument Verksamhetsplan Lillhedens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och åtgärder Dokumentansvarig: Förskolechef Gäller till:

Läs mer

Lokal arbetsplan för förskolan

Lokal arbetsplan för förskolan Lokal arbetsplan för förskolan Förskola Graniten Ort Boliden Ansvarig förskolechef Isabella Ahlenius Kontaktinformation Kundtjänst 0910 73 50 00 Kundtjanst@skelleftea.se 1 1. Vår grundverksamhet Granitens

Läs mer

Jollens mål för vårterminen 2017, med fokus Natur och teknik

Jollens mål för vårterminen 2017, med fokus Natur och teknik Jollens mål för vårterminen 2017, med fokus Natur och teknik Normer och värden - Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin förmåga att upptäcka, reflektera över och ta ställning till olika

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN Vimpelns Förskola 2014/2015

VERKSAMHETSPLAN Vimpelns Förskola 2014/2015 VERKSAMHETSPLAN Vimpelns Förskola 2014/2015 2.1 NORMER OCH VÄRDEN 1 Mål för likabehandlingsarbetet Mål Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar Öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar Förmåga

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2010/11

LOKAL ARBETSPLAN 2010/11 LOKAL ARBETSPLAN 2010/11 Arbetsplan för Hagens förskola 2010/11 Våra styrdokument är skollagen, läroplan för förskolan, diskrimineringslagen, förskola skolas vision: I vår kommun arbetar vi för att alla

Läs mer

Verksamhetsplan. Åbytorps förskola Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Åbytorps förskola Internt styrdokument Verksamhetsplan Åbytorps förskola 2017-2018 Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. Mål och Åtgärder Beslutande: Datum och paragraf: Dokumentansvarig:

Läs mer

Beslut. efter regelbunden tillsyn av fristående förskola. Datum för tillsynen

Beslut. efter regelbunden tillsyn av fristående förskola. Datum för tillsynen Beslut efter regelbunden tillsyn av fristående förskola Datum för tillsynen 2018-09-20 Huvudman som granskats Föräldrakooperativet Nalle-Maja, ekonomisk förening Organisationsnummer 716422-1876 Närvarande

Läs mer

Författningsstöd Förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik

Författningsstöd Förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik Författningsstöd Förskolans arbete med matematik, Behörighetskrav: Lärare och förskollärare: Vilka som får undervisa i skolväsendet Endast den som har legitimation som lärare eller förskollärare och är

Läs mer

Daggkåpans förskola. Nacka kommunen

Daggkåpans förskola. Nacka kommunen Daggkåpans förskola Nacka kommunen Observationen genomfördes av: Inger Dobson Ekerö kommun Anita Fröberg Ekerö kommun v. 20 2017 Innehållsförteckning Inledning Om Våga visa Kort om förskolan Observatörernas

Läs mer

Beslut och verksamhetsrapport

Beslut och verksamhetsrapport Lidköpings kommun kommun@lidkoping.se Förskolechef rose-marie.sondell@lidkoping.se efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med flerspråkiga barns språkutveckling vid Lilleskogs förskola, Lidköpings

Läs mer

Kvalitetsarbete i förskolan

Kvalitetsarbete i förskolan Kvalitetsarbete i förskolan Läsåret 2017-2018 Förskola/avdelning Fyrås förskola Ort Fyrås Ansvarig förskolechef Ewa Ottosson Kontaktinformation Fyrås förskola småfattran Fyrås 565 833 41 Hammerdal 0644-320

Läs mer

Verksamhetsplan. Åbytorps förskola Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Åbytorps förskola Internt styrdokument Verksamhetsplan Åbytorps förskola 2018-2019 Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. Mål och Åtgärder Dokumentansvarig: Förskolechef Gäller till:

Läs mer

VITSIPPANS LOKALA ARBETSPLAN

VITSIPPANS LOKALA ARBETSPLAN VITSIPPANS LOKALA ARBETSPLAN 2016-2017 Innehåll 2016-05-11 Presentation Förskolans värdegrund och uppdrag Normer och värden Utveckling och lärande Barns inflytande Förskola och hem Samverkan med förskoleklass,

Läs mer

Prästkragens förskola. Danderyds Kommun

Prästkragens förskola. Danderyds Kommun Prästkragens förskola Danderyds Kommun Observationen genomfördes av: Susanne Arvidsson-Stridsman, Nacka kommun Gunilla Biehl, Nacka kommun Vecka 16, 2018 Innehållsförteckning Kort om förskolan/skolan Observatörernas

Läs mer

Lokal Arbetsplan för Grönmåla 2015-2016

Lokal Arbetsplan för Grönmåla 2015-2016 Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för Grönmåla 2015-2016 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund sida 3 2. Mål och riktlinjer sida 4 2.1 Normer och värden sida 4 2.2 Utveckling och lärande sida

Läs mer

Verksamhetsplan. Borgens fo rskola. Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Borgens fo rskola. Internt styrdokument Verksamhetsplan Borgens fo rskola Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Beslutande: Datum och paragraf: Dokumentansvarig: Reviderad:

Läs mer

Handlingsplan. 2013/2014 Gnistan

Handlingsplan. 2013/2014 Gnistan 2012-06-27 Sid 1 (9) Handlingsplan för Ängsulls förskola 2013/2014 Gnistan S Ä T R A F Ö R S K O L E O M R Å DE Tfn 026-178000 (vx), 026-172349 Bitr.förskolechef Eva Levin Eva.g.levin@gavle.se www.gavle.se

Läs mer

RUDS SKOLOMRÅDE LOKAL UTVECKLINGSPLAN FÖR FÖRSKOLAN LÄSÅRET 2012-2013

RUDS SKOLOMRÅDE LOKAL UTVECKLINGSPLAN FÖR FÖRSKOLAN LÄSÅRET 2012-2013 RUDS SKOLOMRÅDE LOKAL UTVECKLINGSPLAN FÖR FÖRSKOLAN LÄSÅRET 2012-2013 Sångsvanens förskola Svanen Övergripande Läsåret 2012 2013 På avdelning Svanen arbetar 2,25 % förskollärare och en barnskötare på 75

Läs mer

Förskolans pedagogiska uppdrag - om undervisning, lärande och förskollärares ansvar

Förskolans pedagogiska uppdrag - om undervisning, lärande och förskollärares ansvar Förskolans pedagogiska uppdrag - om undervisning, lärande och förskollärares ansvar 1 Huvudfråga Arbetar förskolan för att stimulera och utmana barnen i deras utveckling och lärande så att de får möjlighet

Läs mer

Beslut. efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid förskolan Linnea, Klippans kommun

Beslut. efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid förskolan Linnea, Klippans kommun Beslut Klippans kommun kommun@klippan.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid förskolan Linnea, Klippans kommun Skolinspektionen. Box 2320,

Läs mer

Rapportering Tillsyn i fristående förskola Skollagen 26 kap. 4

Rapportering Tillsyn i fristående förskola Skollagen 26 kap. 4 Rapportering Tillsyn i fristående förskola Skollagen 26 kap. 4 Krokofantens fristående förskola Hemmingsmark 2018-04-10 Krokofantens förskola är ett personalkooperativ som startade 2009-01-01. Förskolan

Läs mer

Kriterier för mätområde matematikutvecklande arbetssätt

Kriterier för mätområde matematikutvecklande arbetssätt Kriterier för mätområde matematikutvecklande arbetssätt Låg nivå röd Mellannivå gul Hög nivå grön Matematiskt utforskande Arbetslaget arbetar med olika matematiska aktiviteter där barnen får använda matematik.

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning Beslut Huvudman orgryteharlanda@orgryteharlanda.goteborg.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans värdegrundsarbete vid förskolan Falkgatan 5 i Göteborgs kommun Skolinspektionen Box 2320 403 15

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning Bes Huvudman nedragardegard@gmail.com Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans värdegrundsarbete vid förskolan Solen belägen i Falkenbergs kommun med Förskolan Solens ekonomiska förening som huvudman

Läs mer

Kriterier för mätområde matematikutvecklande arbetssätt

Kriterier för mätområde matematikutvecklande arbetssätt Kriterier för mätområde matematikutvecklande arbetssätt Låg nivå röd Mellannivå gul Hög nivå grön Matematisk utforskande Arbetslaget arbetar med olika matematiska aktiviteter där barnen får använda matematik.

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning Beslut Huvudman info@busvisslan.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans värdegrundsarbete vid förskolan Busvisslan belägen i Västerås kommun med Busvisslan ekonomisk förening som huvudman Skolinspektionen

Läs mer

Beslut. Skolinspektionen

Beslut. Skolinspektionen rn B Skolinspektionen Nykvarns kommun kommun@nykvarn.se efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid Sandtorps förskola, Nykvarns kommun 1 (14) Inledning

Läs mer

Kvalitetsrapport läsåret 15/16. Förskolan Skattegården 72 A-B Förskolan Skrivaregatan 19B Förskolan Skäggetorp C 30B

Kvalitetsrapport läsåret 15/16. Förskolan Skattegården 72 A-B Förskolan Skrivaregatan 19B Förskolan Skäggetorp C 30B Kvalitetsrapport läsåret 15/16 Förskolan Skattegården 72 A-B Förskolan Skrivaregatan 19B Förskolan Skäggetorp C 30B 2 Innehåll NORMER OCH VÄRDEN... 3 SAMMANFATTNING... 3 Mål... 3 Resultat... 3 Analys...

Läs mer

Beslut. efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid Nunnebo förskola, Eslövs kommun

Beslut. efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid Nunnebo förskola, Eslövs kommun Eslövs kommun kommunen@eslov.se efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid Nunnebo förskola, Eslövs kommun Skolinspektionen. Box 2320, 403 15 Göteborg.

Läs mer

September 2015. Verksamhetsplan för Lillhedens förskola - 2015/2016. Förutsättningar. Verksamhetsidé vision. Enhetens årshjul.

September 2015. Verksamhetsplan för Lillhedens förskola - 2015/2016. Förutsättningar. Verksamhetsidé vision. Enhetens årshjul. September 2015 Verksamhetsplan för Lillhedens förskola - 2015/2016 Förutsättningar 25 inskrivna barn 2 avdelningar, Nyckelpigan 1-3 år och Fjärilen 3-5 år 2 förskollärare och 3 barnskötare Förskolan ligger

Läs mer

Tillsyn av den fristående Martemeoförskolan Kullerbyttan

Tillsyn av den fristående Martemeoförskolan Kullerbyttan 2019-09-25 Tjänsteskrivelse Barn- och utbildningsnämnden Dnr 2019/259-644 Tillsyn av den fristående Martemeoförskolan Kullerbyttan Västerviks kommun genomförde 2019-09-02 tillsyn av fristående Martemeoförskolan

Läs mer

Lokal arbetsplan. Furulunds förskolor HT 2011 VT 2012

Lokal arbetsplan. Furulunds förskolor HT 2011 VT 2012 Lokal arbetsplan Furulunds förskolor HT 2011 VT 2012 1 Arbetet i verksamheten Den lokala arbetsplanen utgår från kvalitetsredovisningen av verksamheten under höstterminen 2010 vårterminen 2011.Här anges

Läs mer

Stjärnfallet Novas arbetsplan 2015/2016

Stjärnfallet Novas arbetsplan 2015/2016 Stjärnfallet Novas arbetsplan 2015/2016 Novas fokusområden läsåret 2015/2016, goda värderingar, ett försprång, ett löfte livslångt lärande och den fria leken. Tillsammans med Stenkolets och Stjärnfallets

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning Huvudman eva.hoas@danderyd.se Beslut Verksam hetschef vid sjukhusskolan gunnarrydwik@edu.danderyd.se Beslut efter kvalitetsgranskning av särskild undervisning på sjukhus i Danderyds kommun Box 2320 403

Läs mer

Pedagogisk planering. Älvbackens förskola

Pedagogisk planering. Älvbackens förskola Pedagogisk planering Älvbackens förskola 2016-2017 Organisation BARN- OCH UTBILDNINGSCHEF Lena Hannu Tel. 0927-72050 FÖRSKOLECHEF Birgitta Nilsson Tel. 0927-72051 ÄLVBACKENS FÖRSKOLA Ekmansväg 12 G 957

Läs mer

Mjölnargränds förskola

Mjölnargränds förskola Mjölnargränds förskola Avdelning Orange Syftet med denna arbetsplan är att: Tydliggöra förskolans uppdrag utifrån olika styrdokument. Tydliggöra förskolan Mjölnargränds egna utvecklingsområden 2018/2019

Läs mer

[FOKUSOMRÅDE LÄRANDE & UTVECKLING]

[FOKUSOMRÅDE LÄRANDE & UTVECKLING] Lärande & utveckling En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2015/2016 Förskolan Åskullen Barn- och utbildningsförvaltningen www.karlskoga.se Läroplansmål (i sammanfattning) Förskolan

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2018-2019 Tra dga rdens fo rskola Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Reviderad: 2018-05-14 Gäller till: 2019-06-30

Läs mer

Tillsynsrapport för den fristående förskolan Alphaförskolan Gertrud

Tillsynsrapport för den fristående förskolan Alphaförskolan Gertrud 2018-11-21 Barn- och utbildningsnämnden Dnr 2018/653-644 Tillsynsrapport för den fristående förskolan Alphaförskolan Gertrud Inledning Varje kommun har enligt 26 kap. 4 skollagen (2010:800) tillsyn över

Läs mer

Kvalitet på Sallerups förskolor

Kvalitet på Sallerups förskolor Kvalitet på Sallerups förskolor Våra förskolor på Sallerups förskolors rektorsområde är, Munkeo förskola, Nunnebo förskola, Jonasbo förskola och Toftabo förskola. Antalet avdelningar är 12 och antalet

Läs mer

Kriterier för mätområde Språkutveckling

Kriterier för mätområde Språkutveckling Kriterier för mätområde Språkutveckling Låg nivå röd Mellannivå orange Mellanhög nivå gul Hög nivå grön Språkutveckling Språkutveckling Språkutveckling Språkutveckling ses i första hand utifrån språkproduktionsperspektiv;

Läs mer

Kvalitetsanalys för Växthusets förskola läsåret 2013/14

Kvalitetsanalys för Växthusets förskola läsåret 2013/14 1 (6) Datum Kvalitetsanalys för Växthusets förskola läsåret 2013/14 Varje förskola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen. Denna

Läs mer

Snickarbarnens förskola. Sollentuna kommun. Regina Bergendahl Nacka kommun Gertrud Eklund Danderyds kommun Vecka

Snickarbarnens förskola. Sollentuna kommun. Regina Bergendahl Nacka kommun Gertrud Eklund Danderyds kommun Vecka Snickarbarnens förskola Sollentuna kommun Regina Bergendahl Nacka kommun Gertrud Eklund Danderyds kommun Vecka 14 2017 2017-04-08 Innehållsförteckning Inledning Om Våga visa Kort om förskolan/skolan Observatörernas

Läs mer

Tyck till om förskolans kvalitet!

Tyck till om förskolans kvalitet! (6) Logga per kommun Tyck till om förskolans kvalitet! Självskattning ett verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet Dokumentet har sin utgångspunkt i Lpfö 98/0 och har till viss del en koppling till

Läs mer

Dokumentera och följa upp

Dokumentera och följa upp Matematik Förskola Modul: Förskolans matematik Del 8: Dokumentera och följa upp Dokumentera och följa upp Ola Helenius, NCM, Maria L. Johansson, Luleå tekniska universitet, Troels Lange, Malmö universitet,

Läs mer

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Kotten

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Kotten Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för Kotten 2016-2017 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund 3 2. Mål och riktlinjer 4 2.1 Normer och värden 4 2.2 Utveckling och lärande 5-6 2.3 Barns inflytande

Läs mer

Beslut. Skolinspektionen

Beslut. Skolinspektionen Personalkooperativet Mumintrollet info@mumintrolletsforskola.nu efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid Mumintrollets förskola, belägen i Gävle kommun

Läs mer

Pedagogisk planering. Älvbackens förskola

Pedagogisk planering. Älvbackens förskola Pedagogisk planering Älvbackens förskola 2017-2018 Organisation BARN- OCH UTBILDNINGSCHEF Lena Hannu Tel. 0927-72050 FÖRSKOLECHEF Birgitta Nilsson Tel. 0927-72051 ÄLVBACKENS FÖRSKOLA Ekmansväg 12 G 957

Läs mer