Beslut. efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid Stömne förskola, i Hudiksvalls kommun

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Beslut. efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid Stömne förskola, i Hudiksvalls kommun"

Transkript

1 Hudiksvalls kommun efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid Stömne förskola, i Hudiksvalls kommun Skolinspektionen. Box 2320, Göteborg. Telefon:

2 1(13) Inledning Skolinspektionen genomför en kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik under vintern 2016/17. Syftet är att granska hur förskolan ger barnen möjlighet att utveckla sina förmågor, sitt kunnande, intresse och sin förståelse för matematik, naturvetenskap och teknik. Granskningen genomförs i 22 förskolor med både enskilda och kommunala huvudmän. Den kommunala förskolan Stömne, i Hudiksvalls kommun ingår i denna granskning. De övergripande frågeställningarna är: 1. Hur arbetar förskolan med att stimulera och utmana barnens lärande inom matematik, naturvetenskap och teknik? 2. Vilka är de tänkbara förklaringarna till att undervisningen i olika grad ger förutsättningar för barnen att utvecklas och lära inom matematik, naturvetenskap och teknik? För mer information om granskningen, se Skolinspektionens webbplats: Här hittar du de underlag som använts i granskningen i form av författning och riktlinjer inom området. Skolinspektionen besökte Stömne förskola, avdelning Snickerboa, 30 januari - 1 februari Besöket genomfördes av Sebastian Thimfors och Kerstin Haster. Intervjuer med arbetslag, förskollärare samt observationer har genomförts. Skolinspektionen har också intervjuat ansvarig förskolechef. Bedömningen i beslutet grundar sig på den empiri som inhämtats från besöket på avdelningen Snickerboa.

3 2(13) I detta beslut ges en sammanfattande bedömning utifrån kvalitetsgranskningens resultat och en beskrivning av eventuella utvecklingsområden. Skolinspektionens bedömning och beskrivning av kvalitetsgranskningens resultat i sin helhet följer nedan. Skolinspektionens bedömning Granskningen av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik visar att personalen på avdelningen Snickerboa stimulerar och utmanar barnens utveckling och lärande inom framförallt matematik och naturvetenskap. Granskningen visar också att personalen behöver utveckla arbetet med teknik. Avdelningens innehållsrika och inbjudande miljö är utformad på ett medvetet sätt. Personalen använder både miljö och material i syfte att stimulera barnens utveckling och lärande, vilket sker framförallt inom matematik och naturvetenskap. Arbetet med matematik, naturvetenskap och teknik dok-umenteras, följs upp och analyseras till viss del av både personal och förskolechef. Personalen använder även sin kunskap om barnens erfarenheter och intresse för att stödja och utmana dem i deras lärande. Förskolechefen har tydliggjort förskollärarens ansvar enligt riktlinjerna i läroplanen. Avslutningsvis behöver förskolechefen utveckla det systematiska kvalitetsarbetet inom de granskade områdena.

4 3(13) Dm :211 Utvecklingsområden I syfte att höja verksamhetens kvalitet bedömer Skolinspektionen att ett utvecklingsarbete i första hand behöver inledas inom följande områden. G Personalen behöver tydliggöra och utveckla arbetet med teknik så att det omfattar samtliga av läroplanens mål inom detta område. Förskolechefen behöver utveckla arbetet med det systematiska kvalitetsarbetet så att det sker en tydligare uppföljning, utvärdering och analys av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik. Detta i syfte att försäkra sig om att förskolans arbete inom dessa områden sker utifrån läroplanens mål. Men också för att ge förskollärarna förutsättningar att fullt ut kunna följa upp, analysera och utveckla arbetet inom de granskade områdena.

5 4(13) Uppföljning Huvudmannen ska senast den 8 maj 2017, inkomma med en uppföljningsbar planering av hur man avser att arbeta för att förbättra de områden som Skolinspektionen identifierat som utvecklingsområden. Denna planering bör innehålla information om tydliga avstämningspunkter under arbetets gång. Dokumentet syftar dels till att kunna användas för huvudmaru-tens egen uppföljning av vidtagna åtgärder, men fungerar även som dokumentation vilken Skolinspektionen kan referera till i dialogen med huvudmannen när det gäller uppföljningen av vidtagna åtgärder efter 9 månader. Huvudmannen ska därefter senast den 8 december 2017 redovisa till Skolinspektionen vilka åtgärder som vidtagits utifrån de utvecklingsområden som myndigheten identifierat. Huvudmannen ska vid uppföljningen efter 9 månader redovisa hur granskningens resultat används övergripande i hela verksamheten, samt i vilken grad man bedömer att åtgärderna har fått avsedd effekt. Observera att det är huvudmannen som ska svara och att detta behöver framgå av det svar som inkommer. Redogörelser skickas via e-post, till skolinspektionen@skolinspektionen.se eller per post till Skolinspektionen, Stockholmsavdelningen, Box 23069, Stockbolin. Hänvisa till Skolinspektionens diarienununer för granskningen (dnr :211) i de handlingar som sänds in. I ärendets slutliga handläggning har juristen Magnus Jonasson och utredare Kerstin Haster deltagit. På Skolinspektionens vägnar Gabriel Brandström Enhetschef Sebastian imfors Utredare

6 5(13) Bakgrundsuppgifter om Stömne förskola Störnne förskola ligger några mil väster om centrala Hudiksvall och har sammanlagt 82 barn inskrivna. Förskolan består av fem avdelningar med åldersgrupperna 1-3 år, 2-5 år samt 3-5 år. Skolinspektionen har besökt avdelningen Snickerboa med 20 barn i åldrarna 3-5 år. På avdelningen arbetar två legitimerade förskollärare och en barnskötare. Förskolan leds av en förskolechef som även ansvarar för ytterligare en förskola i kommunen. Resultat Här redovisas uppgifter från dokumentation, intervjuer samt observationer. Verksamheten genomförs så att barnen stimuleras och utmanas i sin matematiska utveckling samt i sitt intresse för naturvetenskap och teknik Matematik Förskolechefen uppger i intervjun att förskolans verksamhet inom matematik känns naturlig efter att de haft fortbildning inom detta område i form av en rnatematikcirkel. Förskolechefen beskriver att de inom matematiken arbetat med bland annat sortering, siffror och att de i skogen också arbetat med matematikuppgifter utifrån materialet Matte på burk'. Vidare framhåller förskolechefen att de i verksamheten fått in matematiken i ryggraden, men att personalen kanske inte alltid är medvetna om det. Arbetslaget beskriver i intervjun att de i arbetet med matematik exempelvis tar tillvara på situationerna som uppkommer i vardagen. De nämner exempel som att räkna olika saker, benämna första, andra och tredje. Vid städning tar personal och barn även tid med olika timglas, för att se hur lång tid det tar att städa. Vidare berättar arbetslaget att när de delar saker vid mat och fruktstunder benämner de till exempel hel, halv, fjärdedel och samtalar med barnen om hur 1 Matte på burk är en arbetsmetod för förskolan som kombinerar lek och lärande inom matematik.

7 6(13) många delar de behöver dela saker för att det exempelvis ska räcka till alla. Under Skolinspektionens besök säger arbetslaget i intervjun att de också arbetat med volymer, sånger kopplade till matematik, stapeldiagram och att de i vanliga fall får in matematiken mer i utomhusvistelsen än de fått under besöksdagama. Vid Skolinspektionens besök observeras att barnen stimuleras och utmanas i sin matematiska utveckling i den dagliga verksamheten. Detta genom att personalen i de olika aktiviteterna erbjuder barnen möjligheter att utveckla sin förståelse för bland annat mängd, antal, mått, siffror, ordning, prepositioner och lägesord. Personalen tar även tillvara spontant uppkomna situationer i barnens lek, där de utmanar och resonerar kring barnens tankar om matematik och samband mellan orsak, verkan och hur de kan lösa olika problemställningar. Under de samlingar som observeras så sjungs det sånger kopplade till matematik, det räknas och samtalas också om exempelvis antal närvarande barn och vuxna. Personalen lägger också ut barnens bilder på mattan bredvid bilderna av de olika aktiviteterna som erbjuds efter samlingen. Dessa olika högar bildar sedan stapeldiagram med olika antal barn och höjder, vilket personalen resonerar med barnen om. Vid rutinsituationer som lunch, fruktstund och i tamburen noteras det att personal och barn räknar, benämner matematiska begrepp som hel, halv, fjärdedel, första, andra, tredje, olika lägesord och prepositioner. Naturvetenskap Förskolechefen berättar i intervjun att sedan förskolan börjat arbeta med Grön Flagg2 har de fått in naturvetenskap mer i verksamheten. Inom arbetet med Grön Flagg beskriver förskolechefen att de bland annat arbetat med sopsortering inne och ute, djur och natur, återvirmingsmaterial och olika experiment kring vatten och dess kretslopp. 2 Grön Flagg är ett pedagogiskt verktyg för skolor och förskolor. Grön Flagg drivs av Håll Sverige Rent.

8 7(13) Arbetslaget ger i intervjun flera exempel på hur de har arbetat med att stimulera och utmana barnen inom området naturvetenskap. De berättar att mycket av arbete har gjorts inom förskolans teamarbete med vatten samt inom Grön Flagg och då kring återvinning. Till exempel har de i verksamheten arbetat med vattnets kretslopp, vad vatten kan omvandlas till och där kommit in på molekyler. Vidare beskriver arbetslaget att de arbetat med olika experiment med hjälp av en adventskalender där de gjorde ett experiment varje dag. Bland annat utforskade och tillverkade de bakpulverraketer, tvålbåtar, vulkaner samt blandade olja med vatten för att utforska densitet. Arbetslaget lyfter även matsituationen som ett naturligt tillfälle att prata om naturvenskap och då exempelvis samtal om näringslära och mathållning. Skolinspektionens observationer visar att personalen stimulerar och utmanar barnens intresse för naturvetenskap genom att uppmuntra och stödja barnen att utforska och reflektera om naturvetenskapliga processer. Till exempel noteras en samling då personalen med hjälp av en saga om en snögubbe, samtalar och resonerar med barnen om vattnets kretslopp och årstider. Men också att vatten kan inta olika former som rinnande, is, ånga och snö. Detta moment tar personalen vidare vid ett annat observerat tillfälle då de utifrån tidigare moment går in på vad en vattenmolekyl består av och hur den ser ut, för att sedan skapa egna vattenmolekyler med olika material. De tittar även på bilder och samtalar om hur vattenmolekylerna ser ut när vattnet är i rinnande form, is och ånga. Under besöksdagarna tar personalen även tillvara på tillfällena som ges i tamburen för att uppmärksamma barnen på och samtala om de experiment som de i verksamheten sedan tidigare undersökt. Dessa experiment finns även uppsatta som pedagogisk dokumentation i tamburen. Ett annat exempel observeras under en matsituation när en personal och barnen vid ett av matborden samtalar om maten och om senapen på korven är giftig eller inte. Samtalet går vidare och personalen frågar barnen vad senapen innehåller och lyssnar in barnens teorier, för att sedan tillsammans gå igenom innehållet i senapen. De resonerar vidare om de tror att de skulle få äta senap om den vore giftig eller att det mer är en ursäkt för att inte behöva smaka på senapen. De kommer fram till att senapen inte är giftig och att barnen inte måste

9 8(13) smaka om de inte vill, men att det då är viktigt att de äter det andra som serveras till lunchen. Detta kopplar personalen även till vikten av att ta hand om sin kropp och hälsa. Teknik Förskolechefen uppger i intervju att de i den pedagogiska verksamheten arbetar med teknik genom bland annat bygg och- konstruktion med exempelvis lego. Men också genom lärplattorna där personal och barn lär sig göra filmer samt att förskolan har ett samarbete med Mulle Meck3. Förskolechefen uttrycker även att teknik kommit in mer i verksamheten sedan de börjat arbeta med Grön Flagg. Detta då de till exempel under temaarbetet med vatten undersökt hur exempelvis avlopp och reningsverk fungerar. Arbetslaget berättar i intervjun att det är lite svårare med teknik än med matematik och naturvetenskap och att det kan bero på att området är lite luddigt. Men också att deras eget intresse för teknik kan spela in. Vidare säger arbetslaget att de själva gör teknik svårare än det är och att det därför är viktigt att ta vara på vardagstekniken. Arbetslaget ger exempel på hur de i den dagliga verksamheten utforskar hur enkel teknik fungerar. Bland annat beskriver de hur de tillsammans med barnen utforskat bygg och- konstruktionstekniker, lärplattans funktioner, olika moment i snickarhörnan och genom samarbetet med Mulle Meck. De har även haft dagar då barnen fått ta med leksaker till förskolan och då kunnat ta vara på tillfällena att utforska hur olika leksaker fungerar. Under Skolinspektionens observationer förekommer få inslag då personalen stimulerar och utmanar barnens intresse för teknik i verksamheten, under såväl strukturerade som icke strukturerade aktiviteter. Ett exempel som noteras är när besökt avdelning tillsammans med de andra avdelningarna delar upp barnen i vid stationer med olika aktiviteter. Till exempel erbjuds barnen att måla, göra skuggteater, tillverka en vattenledning, kulbana och figurer till en 3 Mulle Meck är ett material som bland annat tar upp nyfikenhet och uppfinningsrikedom. Mulle Meck finns även som parker på olika ställen i Sverige, dit förskolor kan göra studiebesök.

10 9(13) skuggteater. Vid de olika observerade aktiviteterna ges barnen möjlighet att utveckla sin förmåga att skapa och konstruera med hjälp av olika tekniker och material. Situationerna tas dock inte tillvara för att resonera med barnen om de olika materialen som används, konstruktionerna eller tekniska begrepp kopplade till aktiviteterna som sker. Personalen utvecklar inte heller dialogerna kring sambanden mellan den enklare teknik som används och deras funktioner i de moment som görs. Under andra tillfällen som Skolinspektionen observerar som barnens egen lek inne och ute, tambur- och matsituation, så sker få samtal kopplat till att utveckla barnens förmågor inom teknik och enklare teknik i vardagen. Miljö och material Störrme förskola består av en fristående byggnad i anslutning till Ede grundskola. Förskolan har en stor och öppen gård som är gemensam för hela förskolan, där förskolan även delar idrottsplan med skolan. På gården finns bland annat sandlådor, rutschkanor, gungor, klätterställningar, vattenbord, bygg- och konstruktionsområde samt en kulle som inrymmer ett skogsparti. I inomhusmiljön har avdelningen Snickerboa tillgång till tre rum i varierande storlekar. Rummen i förskolan har utformats och används för olika aktiviteter som skapande, bygg- och konstruktion, rollek, spel, pussel, bokläsning och samling. I anslutning till dessa rum finns en tambur och en skötrumsdel som används som en snickarhörna och där personalen även sätter upp barnens alster och pedagogiska dokumentation. Samtliga intervjugrupper är öv'erens om att det på förskolan finns en miljö och material som är tillgänglig och som stimulerar och utmanar barnen inom framförallt inom matematik och naturvetenskap. De ger exempel som olika bygg och- konstruktionsmaterial, skapande material, spel, pussel, lärplattor, ljusbord, olika mått, våg, fonner och mönster, diagram och sorteringsmaterial. Arbetslaget uppger att de utformar miljön och anpassar materialet för att skapa en mångfald som ska passa alla barn och att miljön ska vara tillgänglig utifrån barnens perspektiv. Intervjugrupperna är också eniga om att förskolechefen tar ansvar för förskolans miljö och material, exempelvis under personahnöten. Detta genom att då prata med arbetslagen om vad de arbetar med och om det finns några önskemål kring miljön eller inköp av pedagogiskt material.

11 10 (13) Under kartläggande observationer noteras att miljö och material inomhus och utomhus ger möjlighet att stimulera och utmana barngruppen inom de granskade områdena. Skolinspektionen noterar att det finns material som ger möjligheter till att stimulera matematik, naturvetenskap och till viss del teknik. Inomhus syns bland annat siffror, former, spel, litteratur kopplat till de granskade områdena, ljusbord, bygg- och konstruktionsmaterial samt olika mått och naturmaterial. Utomhus finns det bland annat sandleksaker, vattenbord, planeringslådor, snöskyfflar, sparkar, madrasser och stjärtlappar och ett område för bygglek. Under observationerna noteras att både barn och personal under aktiviteter använder sig mycket av miljön och materialet. Personalen samtalar och resonerar med barnen till viss del kring de olika materialen som används, dess funktioner och deras kopplingar till framförallt matematik och naturvetenskap. Dock sker detta framförallt i de planerade och strukturerade aktiviteterna under exempelvis samlingar och vid aktiviteterna med olika stationer, nämnda ovan. Dokumentation, uppföljning, analys och utvärdering Skolinspektionen har inför granskningen tagit del av dokument som förskolechefen har skickat in. Av dokumentationen framgår att både personal och förskolechef i arbetet med det systematiska kvalitetsarbetet utgår från en gemensam arbetsplan, ett årshjul, olika mallar och utvärderingar av hela verksamheten genom Qualis4. I arbetsplanen för läsåret 2016/2017 beskrivs under vilka perioder verksamheten utvärderas och följs upp. Efter varje termin utvärderas förskolans arbete inom bland annat matematik, naturvetenskap och teknik och sammanställs sedan i en arbetsplan och i ett Oualisdokument. Dessa dokument beskriver förskolans resultat, måluppfyllelse och analyser inom bland annat de granskade områdena, samt vilka insatser och åtgärder förskolan kommer att vidta för att utveckla verksamheten. I intervjuer bekräftar samtliga intervjugrupper hur de enligt ovan arbetar inom det systematiska kvalitetsarbetet. Intervjugrupperna beskriver att kommunen 4 Qualis är ett verktyg för förskolor att driva ett systematiskt kvalitetsarbete inom elva kvalitetsområden.

12 11(13) arbetat fram fre dokument som förskolan använder, i vilka man kan följa personalens dokumentation, arbetslagets reflektion och hur detta sedan används för att planera den pedagogiska verksamheten. De berättar vidare att all personal dokumenterar sitt arbetssätt och barnens lärande med exempelvis lärplattorna och genom de gemensamma mallarna. Alla avdelningar har även en verksamhetspärm där de förvarar den pedagogiska dokumentationen. Enligt förskolechefen och arbetslaget sker avstämningar löpande under året och då framförallt vid pedagogiska möten som personalmöten och planeringsdagar. Det är även under dessa möten förskolechefen säkerhetsställer att personalen kontinuerligt reflekterar kring de granskade områdena, samt att verksamheten planeras och följs upp. I övrigt träffas förskollärare och arbetslag och har pedagogiska avstämningar under regelbundna reflektionsmöten och planeringstillfällen. När det gäller arbetet med att följa upp och utvärdera barnens förändrade kunnande inom målområdena matematik, naturvetenskap och teknik berättar arbetslaget att de för anteckningar och fotograferar för att dokumentera det pedagogiska arbetet. Dokumentationerna används sedan tillsammans med en utvecklingssamtalsmall, för att på så sätt kurma följa barnens utveckling och lärande utifrån läroplanen vid exempelvis utvecklingssamtal. Dock uppger samtliga intervjugrupper att det varierar hur långt de olika arbetslagen kommit i användandet av kommunens framtagna dokument, då det fortfarande råder en viss osäkerhet kring hur dokumenten praktiskt ska användas i verksamheten. I och med detta lyfter intervjugrupperna att de fortfarande behöver utveckla hur de arbetar med analysdelen i det systematiska kvalitetsarbetet och samtidigt skapa tidsmässiga förutsättningar för att utveckla arbetet. Förskolechefen uppger att de i nuläget arbetat mer allmänt med att följa upp de granskade områdena i det systematiska kvalitetsarbetet. Detta då det inte varit så mycket fokus på just dessa mål nu, utan att fokus har varit på andra mål som huvudmannen tagit fram. Kommunens förskolechefer och huvudmannen har därför påbörjat ett arbete med att ta fram konkreta planer och mål kopplade till läroplanens strävansmål för matematik, naturvetenskap och teknik, vilket framöver kommer att ingå i det systematiska kvalitetsarbetet.

13 12 (13) Förskollärare och förskolechef tar sitt respektive ansvar för att verksamheten genomförs så att barnen stimuleras och utmanas i sin matematiska utveckling samt i sitt intresse för naturvetenskap och teknik Förskollärares ansvar Samtliga intervjugrupper uppger samstämmigt att de är medvetna om att det är förskollärarna som, enligt styrdokumenten har ansvaret för undervisningen inom matematik, naturvetenskap och teknik. Detta har även förskolechefen tydliggjort och preciserat i förskolans arbetsplan. Intervjugrupperna framhåller även att det är förskollärarens ansvar att säkerställa att arbetet genomförs och följs upp inom de granskade områdena. Arbetslaget och den intervjuade förskolläraren uttrycker dock i intervjuerna att de skulle behöva mer tidsmässiga förutsättningar och mer stöd av förskolechefen i att följa upp verksamheten inom de granskade områdena. Men även att förskolechefen skulle behöva tydliggöra och förankra kommunens gemensamma dokument för pedagogisk dokumentation samt hur de kan utveckla analysarbetet utifrån det systematiska kvalitetsarbetet. Vidare beskriver arbetslaget och den intervjuade förskolläraren att möjligheten till kompetensutveckling finns och att de deltagit i fortbildningar inom matematik. En del av personalen deltagit i fortbildning kring NTA5, men arbetslaget uttrycker att de framförallt saknar fortbildning inom teknik. Förskolechefs ansvar Förskolechefen beskriver i intervjun hur hon skapar förutsättningar för förskolans personal att bedriva och utveckla arbetet med matematik, naturvetenskap och teknik. Bland annat bekräftar förskolechefen personalens utsaga att de erbjudits kompetensutveckling kopplad till matematik, NTA och att det kommer erbjudas mer fortbildning inom de granskade områdena framöver. Detta då kommunen kommer satsas mer på dessa områden under året. Förskolechefen 5 NTA står för naturvetenskap och teknik för alla. Det är ett koncept för skolutveckling som bland annat Kungliga vetenskapsakademin står bakom. NTA-teman för förskolan är ljus, ljud, luft och vatten.

14 13 (13) berättar att hon genom en mötesmall utifrån läroplansmålen ser till att personalen reflekterar och diskuterar kring matematik, naturvetenskap och teknik. Detta sker under förskolans gemensamma mötesformer som exempelvis personah-nöten, där hon som förskolechefen kontinuerligt deltar. Utöver detta har personalen både gemensam och individuell planering och reflektionstid. Vidare uppger förskolechefen att hon försöker stötta personalen i arbetet med att följa upp verksamheten i enlighet med läroplanen. Dock uttrycker förskolechefen att detta kan vara svårt då de tidsmässiga förutsättningarna för detta arbete är begränsade och att det de nya dokumentationsmallarna tar tid att sätta sig in i. För att underlätta detta arbete erbjuder förskolechefen personalen stöttning i arbetet med mallarna. De arbetslag eller personal som känner ett behov av stöttning inom detta område kan boka in en tid med en annan förskolechef i kommunen, som är väl insatt i dokumentationsmallarna. Dock har det aktuella arbetslaget ännu inte tagit del av detta stöd. Enligt förskolechefen är förskolans pedagogiska arbete med matematik, naturvetenskap och teknik till viss del tydliggjort i förskolans systematiska kvalitetsarbete. Förskolechefen uttrycker i intervjun att hon är medveten om att analysarbetet inom de granskade områdena behöver utvecklas.

Beslut. Skolinspektionen

Beslut. Skolinspektionen Personalkooperativet Mumintrollet info@mumintrolletsforskola.nu efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid Mumintrollets förskola, belägen i Gävle kommun

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning Beslut Huvudman forskola@stockholm.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid förskolan Abrahamsbergsvägen 92, Stockholms kommun Skolinspektionen Box 23069 104 35 Stockholm

Läs mer

Beslut. Skolinspektionen. efter granskning av förskolans pedagogiska uppdrag vid Arjeplogs förskola, Arjeplogs kommun

Beslut. Skolinspektionen. efter granskning av förskolans pedagogiska uppdrag vid Arjeplogs förskola, Arjeplogs kommun Skolinspektionen Huvudman 2016-04-27 kommun@arjeplog.se Dnr 400-2015:5671 Beslut efter granskning av förskolans pedagogiska uppdrag vid Arjeplogs förskola, Arjeplogs kommun Skolinspektionen. Box 23069,

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning Beslut Huvudman kommunhammaro.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid Skogsdungens förskola, Hammarö kommun Skolinspektionen Box 2320, 403 15 Göteborg www.skolinspektionen.se

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning Beslut Nyköpings kommun konnmun@nykoping.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid Kan ntorps förskola, Nyköpings kommun Beslut 1 (4) Inledning genomför under våren

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning Beslut 1 (3) Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid förskolan Norrskenet i Kalix kommun med Pysslingen förskolor och skolor AB som huvudman Beslut 2 (3) Inledning Skolinspektionen

Läs mer

Beslut. efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid Ljustorps förskola, Timrå kommun

Beslut. efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid Ljustorps förskola, Timrå kommun FIN Skolinspektionen Beslut Timrå kommun timra.kommun@timra.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid Ljustorps förskola, Timrå kommun Skolinspektionen.

Läs mer

Dnr :6591 Beslut

Dnr :6591 Beslut kommun@ovanaker.se efter granskning av förskolans arbete med jämställdhet vid förskolorna Trollstugan och Fölet, Ovanåkers kommun. Box 23069, 104 35 Stockholm. Telefon: 08-586 080 00. www.skolinspektionen.se

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning grin Skolinspektionen Bes Huvudman info.forskolansputnik@gmail.com Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid Sputniks förskola belägen i Stockholms kommun med Sputnik

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning r% t j ~ Skolinspektionen Beslut Huvudman forskola@stockholm.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid förskolan Hinderstorps gränd 27, Stockholms kommun Skolinspektionen

Läs mer

Beslut. fin. Skolinspektionen

Beslut. fin. Skolinspektionen fin Skolinspektionen Strömsunds kommun stromsunds.kommun@stromsund.se efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid Myrans förskola, Strömsunds kommun 1(13)

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning Skolinspektionen Besluri: Huvudman kundcenter@ostersund.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid Ottfjällets förskola, Östersunds kommun Skolinspektionen Box 2320

Läs mer

Beslut. efter granskning av förskolans arbete med jämställdhet vid förskolorna Furustugan och Logården i Östhammars kommun

Beslut. efter granskning av förskolans arbete med jämställdhet vid förskolorna Furustugan och Logården i Östhammars kommun Skolinspektionen Huvudman kommunen@osthammar.se efter granskning av förskolans arbete med jämställdhet vid förskolorna Furustugan och Logården i Östhammars kommun Skolinspektionen. Box 23069, 104 35 Stockholm.

Läs mer

Beslut. Skolinspektionen

Beslut. Skolinspektionen 2017-03-03 Gävle kommun gavle.kommun@gavle.se efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid Apollogårdens förskola, Gävle kommun 1(12) Inledning Skolinspektionen

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning Beslut Huvudman motala.kommunamotala.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid förskolan Österstad, Motala kommun Skolinspektionen Box 2320 403 15 Göteborg www.skolinspektionen.se

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning r Skolinspektionen Beslu Huvudman regiongotland@gotland.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid förskolan Björkdungen, Gotlands kommun Skolinspektionen Box 2320 403

Läs mer

Beslut. Skolinspektionen

Beslut. Skolinspektionen Örebro kommun kommun@orebro.se efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid Tussilagons förskola, Örebro kommun. 1(12) Inledning Skolinspektionen genomför

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning fin Skolinspektionen Beslut Huvudman info@kungsbacka.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid lvarsgårdens förskola, Kungsbacka kommun Skolinspektionen Box 2320 403

Läs mer

Beslut. ionerk Dnr

Beslut. ionerk Dnr ionerk Dnr 400-2016211 Grantomta Montessoristiftelse Värmdö ordförande@grantomta.se efter kva tetsgrans vnbio av förs 'w ens arbete med matematik, naturvetenskap och tekdk vd Grantomta Montess riförs wb,

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning en B Skolinspektionen Beski; Avesta kommun kommun@avesta.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid Blåkullens förskola, Avesta kommun Beslut 1 (4) Inledning Skolinspektionen

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning en jp Skolinspektionen Beslut Huvudman kontaktcenter@helsindborg.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid Nyckelpigans förskola, Helsingborgs kommun Skolinspektionen

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning Bes i it Huvudman forskola@stockholm.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid Lyckebo förskola, Stockholms kommun Skolinspektionen Box 23069, 104 35 Stockholm www.skolinspektionen.se

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning Beslut Föräldrakooperativet Sagolunden ordforande@sagolunden.se Dnr 400-2016:209 Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid Föräldrakooperativet Sagolunden beläget i Göteborgs

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning ik rn Niii i Skolinspektionen Beslut Hässleholm kommun kommunen@hassleholm.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid Stubbens förskola, Hässleholm kommun Skolinspektionen

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning Beslut Solna kommun kontakt@solna.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid Augustendals förskola, Solna kommun Beslut 1 (4) Inledning Skolinspektionen genomför under

Läs mer

Beslut och verksamhetsrapport

Beslut och verksamhetsrapport Dnr 400-2015:6590 efter kvalitetsgranskning av förskolechefens ledning av den pedagogiska verksamheten vid Ekebackens förskola belägen i Högsby kommun 1(11) Beslut I detta beslut med tillhörande verksamhetsrapport

Läs mer

Beslut. Skolinspektionen

Beslut. Skolinspektionen rn B Skolinspektionen Nykvarns kommun kommun@nykvarn.se efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid Sandtorps förskola, Nykvarns kommun 1 (14) Inledning

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning Ik rn i %er Skolinspektionen Beslut Huvudman info@almhult.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid Hallaryds förskola, Älmhults kommun Skolinspektionen Box 156, 221

Läs mer

Västra Harg förskola och Wasa förskola. Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan

Västra Harg förskola och Wasa förskola. Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan Västra Harg förskola och Wasa förskola Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan läsåret 2015/2016 Innehåll: Dokumentation sid. 1 Användning av Lärplatta/ Padda sid. 2 Prioriterade utvecklingsområden sid.

Läs mer

Neglinge gårds förskola. Nacka kommun

Neglinge gårds förskola. Nacka kommun Neglinge gårds förskola Nacka kommun Observationen genomfördes av: Inger Dobson Ekerö kommun Anita Fröberg Ekerö kommun v 19 2017 Innehållsförteckning Inledning Om Våga visa Kort om förskolan Observatörernas

Läs mer

Beslut. efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid Lillåns förskola, Örebro kommun.

Beslut. efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid Lillåns förskola, Örebro kommun. Örebro kommun kommun@orebro.se efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid Lillåns förskola, Örebro kommun. Skolinspektionen. Box 2320, 403 15 Göteborg.

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning Besiuti; Huvudman bildningsforvaltningenaoskarshamn.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid Påskallaviks förskola i Oskarshamns kommun Skolinspektionen Box 156, 221

Läs mer

Beslut. efter granskning av förskolans arbete med jämställdhet vid förskolorna Askliden och Fasanen, Skurups kommun

Beslut. efter granskning av förskolans arbete med jämställdhet vid förskolorna Askliden och Fasanen, Skurups kommun Beslut Huvudman kansli@skurup. se Beslut efter granskning av förskolans arbete med jämställdhet vid förskolorna Askliden och Fasanen, Skurups kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund,

Läs mer

Västra Harg förskola. Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan

Västra Harg förskola. Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan Västra Harg förskola Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan 2014/2015 Dokumentation Mål: Vårt mål med dokumentationen är att utveckla verksamheten och ge barnen bästa möjliga förutsättningar i sitt

Läs mer

Inledning. De övergripande frågeställningarna är:

Inledning. De övergripande frågeställningarna är: Hässleholms kommun kommunen@hassleholm.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och tekni,( vd Vena förskola, Hässleholms kommun BeshY1 1(12) Inledning Skolinspektionen

Läs mer

Beslut. efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid Ekorrens förskola, Gnosjö kommun

Beslut. efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid Ekorrens förskola, Gnosjö kommun Ekorrens förskola kommun@gnosjo.se efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid Ekorrens förskola, Gnosjö kommun. Box 2320, 403 15 Göteborg. Telefon: 08-586

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning rn %or i Beslut Fagersta kommun info@fagersta.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid Raketens förskola, Fagersta kommun Box 156, 221 00 Lund www.skolinspektionen.se

Läs mer

[FOKUSOMRÅDE LÄRANDE & UTVECKLING]

[FOKUSOMRÅDE LÄRANDE & UTVECKLING] Lärande & utveckling En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2015/2016 Förskolan Åskullen Barn- och utbildningsförvaltningen www.karlskoga.se Läroplansmål (i sammanfattning) Förskolan

Läs mer

Fagersta kommun Dnr :6591. Beslut

Fagersta kommun Dnr :6591. Beslut 1 ]- %or Fagersta kommun info@fagersta.se efter granskning av förskolans arbete med jämställdhet vid förskolorna Björksta och Ugglan, Fagersta kommun, Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress: Gasverksgatan

Läs mer

Beslut och verksamhetsrapport

Beslut och verksamhetsrapport irn Skolinspektionen Krokoms kommun krokoms.kommun@krokom.se efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med flerspråkiga barns språkutveckling vid Täppans förskola i Krokom kommun 1(12) Beslut I detta

Läs mer

Verksamhetsplan. Norrga rdens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Norrga rdens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument Verksamhetsplan Norrga rdens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och åtgärder Dokumentansvarig: Förskolechef Gäller

Läs mer

Beslut. Skolinspektionen

Beslut. Skolinspektionen Nordanstigs kommun kommun@nordanstig.se efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid Ilsbo förskola, Nordanstigs kommun 1(13) Inledning Skolinspektionen genomför

Läs mer

Beslut. Skolinspektionen

Beslut. Skolinspektionen Föräldrakooperativet Ängen Ekonomisk förening ordforande@angen.nu efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid Ängens förskola belägen i Örebro kommun Besny::

Läs mer

Beslut och verksamhetsrapport

Beslut och verksamhetsrapport efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med flerspråkiga barns språkutveckling vid Blåsippans förskola i Upplands Bro kommun 1 (14) Beslut I detta beslut med tillhörande verksamhetsrapport ges en

Läs mer

Beslut och verksamhetsrapport

Beslut och verksamhetsrapport Dnr 400-2015:6590 efter kvalitetsgranskning av förskolechefens ledning av den pedagogiska verksamheten vid förskolan Slottet belägen i Eksjö kommun 1(11) Beslut I detta beslut med tillhörande verksamhetsrapport

Läs mer

Beslut och verksamhetsrapport

Beslut och verksamhetsrapport efter kvalitetsgranskning av förskolechefens ledning av den pedagogiska verksamheten vid Bitvargens förskola belägen i Bjurholms kommun 1 (9) Beslut I detta beslut med tillhörande verksamhetsrapport ges

Läs mer

Beslut. efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid förskolan Linnea, Klippans kommun

Beslut. efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid förskolan Linnea, Klippans kommun Beslut Klippans kommun kommun@klippan.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid förskolan Linnea, Klippans kommun Skolinspektionen. Box 2320,

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete Gubbo förskola 2012/2013

Systematiskt kvalitetsarbete Gubbo förskola 2012/2013 Systematiskt kvalitetsarbete Gubbo förskola 2012/2013 Barnantal Gubbo Förskola Systematiskt kvalitetsarbete Gubbo Förskola Födda -08 Födda -09 Födda -10 Födda -11 Födda -12 7 st 5 st 5 st 2 st 3 st Personal

Läs mer

Arbetsplan för förskolorna Sandvik, Skutan och Lövö

Arbetsplan för förskolorna Sandvik, Skutan och Lövö Arbetsplan för förskolorna Sandvik, Skutan och Lövö 2012/2013 Umeå Kommunfullmäktige mål för För- och Grundskola 2011-2013: En skola för alla där barns och ungdomars rätt: - att känna sig trygga, respekterade,

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2018-2019 Tra dga rdens fo rskola Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Reviderad: 2018-05-14 Gäller till: 2019-06-30

Läs mer

Kvalitetsdokument 2014, Pärlans förskola (i kommunal regi)

Kvalitetsdokument 2014, Pärlans förskola (i kommunal regi) Kvalitetsdokument 2014, Pärlans förskola (i kommunal regi) Det var en gång för länge sedan, mer än 40 år. Då tog herrarna på slottet ett stort beslut. På ängen bakom allén av björkar, där skulle ett hus

Läs mer

Verksamhetsplan Borgens förskola Avdelning Draken 2015-2016

Verksamhetsplan Borgens förskola Avdelning Draken 2015-2016 Verksamhetsplan Borgens förskola Avdelning Draken 2015-2016 September 2015 Verksamhetsplan för Borgens förskola, avdelning Draken 2015-2016 Enhet Borgens förskola Draken 1-5 år Förutsättningar 23 barn

Läs mer

Beslut och verksamhetsrapport

Beslut och verksamhetsrapport Lidköpings kommun kommun@lidkoping.se Förskolechef rose-marie.sondell@lidkoping.se efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med flerspråkiga barns språkutveckling vid Lilleskogs förskola, Lidköpings

Läs mer

KVALITETSINDIKATOR FÖR FÖRSKOLANS VERKSAMHET 2013

KVALITETSINDIKATOR FÖR FÖRSKOLANS VERKSAMHET 2013 UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN TILLHANDAHÅLLARAVDEL NINGEN SID 1 (8) 2012-10-12 KVALITETSINDIKATOR FÖR FÖRSKOLANS VERKSAMHET 2013 Självvärdering av hur förskolan utifrån läroplanen skapar förutsättningar för

Läs mer

Jernvallens förskolas arbetsplan 2015/2016

Jernvallens förskolas arbetsplan 2015/2016 Jernvallens förskolas arbetsplan 2015/2016 1 Normer och värden / Omvärlden Utveckla sin förmåga att vänta på sin tur och lyssna på andras åsikter. Främja diskrimineringsgrunderna i likabehandlingsplanen.

Läs mer

Beslut. Skolinspektionen

Beslut. Skolinspektionen Beslut Antilo AB (org nr 559039-9803) info@skattkammaren.nu Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid Skattkammarens förskola, belägen i Växjö kommun,

Läs mer

Författningsstöd Förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik

Författningsstöd Förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik Författningsstöd Förskolans arbete med matematik, Behörighetskrav: Lärare och förskollärare: Vilka som får undervisa i skolväsendet Endast den som har legitimation som lärare eller förskollärare och är

Läs mer

Beslut. efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid Nunnebo förskola, Eslövs kommun

Beslut. efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid Nunnebo förskola, Eslövs kommun Eslövs kommun kommunen@eslov.se efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid Nunnebo förskola, Eslövs kommun Skolinspektionen. Box 2320, 403 15 Göteborg.

Läs mer

Beslut. efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid Forsbackens förskola, Torsby kommun

Beslut. efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid Forsbackens förskola, Torsby kommun Forsbackens förskola torsby.kommun@torsby.se efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid Forsbackens förskola, Torsby kommun Skolinspektionen. Box 2320,

Läs mer

Uppföljning av Skolinspektionens kvalitetsgranskning på Torsångs förskola Dnr :5698

Uppföljning av Skolinspektionens kvalitetsgranskning på Torsångs förskola Dnr :5698 Uppföljning av Skolinspektionens kvalitetsgranskning på Torsångs förskola Dnr 400-2015:5698 Bakgrund och övriga upplysningar Torsångs förskola (avdelningen Elefanten) granskades i oktober 2015 som ett

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2014

LOKAL ARBETSPLAN 2014 LOKAL ARBETSPLAN 2014 FÖRSKOLA: Väddö fsk.område 1. UNDERLAG - Våga Visa-enkäten riktad till föräldrar - Självvärdering, riktad till pedagoger Fyll i diagrammet Övergripande Stimulerande lärande 100 80

Läs mer

RUDS SKOLOMRÅDE LOKAL UTVECKLINGSPLAN FÖR FÖRSKOLAN LÄSÅRET 2012-2013

RUDS SKOLOMRÅDE LOKAL UTVECKLINGSPLAN FÖR FÖRSKOLAN LÄSÅRET 2012-2013 RUDS SKOLOMRÅDE LOKAL UTVECKLINGSPLAN FÖR FÖRSKOLAN LÄSÅRET 2012-2013 Långtäppans förskola Avdelning Skrållan Övergripande I arbetslaget finns det tre personal fördelat på 2,75 % tjänst. Det är två förskollärare

Läs mer

Backeboskolans förskola. Nacka kommun

Backeboskolans förskola. Nacka kommun Backeboskolans förskola Nacka kommun Observationen genomfördes av: Gunilla Biehl Nacka kommun Inger Dobson Danderyds kommun Vecka 15, 2018 Innehållsförteckning Kort om förskolan Observatörernas bild Hur

Läs mer

Kvalitetsarbete för förskolan Smultronstället period 3 läsåret 2014-2015.

Kvalitetsarbete för förskolan Smultronstället period 3 läsåret 2014-2015. Kvalitetsarbete för förskolan Smultronstället period 3 läsåret 2014-2015. 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvuvdmannanivå systematiskt

Läs mer

Beslut och verksamhetsrapport

Beslut och verksamhetsrapport Beslut och verksamhetsrappol Dnr 400-2015:6590 efter kvalitetsgranskning av förskolechefens ledning av den pedagogiska verksamheten vid förskolan Ulvarna belägen i Karlstad kommun 1 (9) Beslut I detta

Läs mer

Verksamhetsplan. Bla husets fo rskola Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Bla husets fo rskola Internt styrdokument Verksamhetsplan Bla husets fo rskola 2018-2019 Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Dokumentansvarig: Förskolechef Reviderad:

Läs mer

Beslut för grundskola och fritidshem

Beslut för grundskola och fritidshem Beslut 2013-06-19 Nora kommun nora.kommun@nora.se Rektorn vid Järnboås skola anders.forsberg@nora.se Beslut för grundskola och fritidshem efter tillsyn i Järnboås skola i Nora kommun Skolinspektionen,

Läs mer

Lokal Arbetsplan för Grönmåla 2015-2016

Lokal Arbetsplan för Grönmåla 2015-2016 Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för Grönmåla 2015-2016 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund sida 3 2. Mål och riktlinjer sida 4 2.1 Normer och värden sida 4 2.2 Utveckling och lärande sida

Läs mer

Verksamhetsplan för Förskolan Björnen 2015-2016

Verksamhetsplan för Förskolan Björnen 2015-2016 Verksamhetsplan för Förskolan Björnen 2015-2016 Enhet 1 avdelning 1-5 år och 6-13 år som är öppen dygnet runt. Verksamheter Dag-, kväll-, natt- och helg Förskola för barn 1-5 år Kväll-, natt- och helg

Läs mer

Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 304 Rosenvägen

Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 304 Rosenvägen Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 304 Rosenvägen Innehållsförteckning 1 Mål: Förskolan har en pedagogisk dokumentation som visar på barnens utveckling och lärande... 3 2 Mål: Förskolan

Läs mer

Arbetsplan läsåret 2012-2013

Arbetsplan läsåret 2012-2013 Arbetsplan läsåret 2012-2013 1 ARBETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN BULLERBYN Förskolans mål Vi ger barnen förutsättningar att utveckla ett bra språk, både när det gäller det svenska språket men även andra modersmål.

Läs mer

Verksamhetsplan för Malmens förskolor

Verksamhetsplan för Malmens förskolor Verksamhetsplan för Malmens förskolor 2015-2016 Enheter Smultron 1-3 år Hallon 1-3 år Jordgubben 3-5 år Lingon 3-5 år Nyponrosen 1-5 år Kullerbyttan 1-5 år Verksamheter Förskola för barn 1-5 år Förutsättningar

Läs mer

Beslut för grundskola och fritidshem

Beslut för grundskola och fritidshem Beslut 2013-10-29 Uppsala kommun uppsala.kommun@uppsala.se styrelsen-vard-bildning@uppsala.se Rektorn vid Fredrika Bremerskolan ulrika.axelsson@uppsala.se Beslut för grundskola och fritidshem efter breddad

Läs mer

Förskoleområde Fullersta 1 Systematiskt kvalitetsarbete för perioden 2016/2017

Förskoleområde Fullersta 1 Systematiskt kvalitetsarbete för perioden 2016/2017 Förskoleavdelningen Förskoleområde Fullersta 1 Systematiskt kvalitetsarbete för perioden 2016/2017 Varje förskoleenhet arbetar enligt skollagen systematiskt och kontinuerligt med att följa upp verksamheten,

Läs mer

ARBETSPLAN Ärlinghedens förskola 2011

ARBETSPLAN Ärlinghedens förskola 2011 SIG300, v2.0, 2010-02-26 ÄRLINGHEDENS FÖRSKOLA Idrottsvägen 19 b 195 32 Märsta 591 264 19, 6423, 6424 och 64 33 ARBETSPLAN Ärlinghedens förskola 2011 BARN- OCH UNGDOMSFÖRVALTNINGEN 2 (10) Vision På Tingvalla

Läs mer

Daggkåpans förskola. Nacka kommunen

Daggkåpans förskola. Nacka kommunen Daggkåpans förskola Nacka kommunen Observationen genomfördes av: Inger Dobson Ekerö kommun Anita Fröberg Ekerö kommun v. 20 2017 Innehållsförteckning Inledning Om Våga visa Kort om förskolan Observatörernas

Läs mer

Beslut. Skolinspektionen. efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid Mio förskola, Hässleholms kommun

Beslut. Skolinspektionen. efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid Mio förskola, Hässleholms kommun Hässleholms kommun kommunen@hassleholm.se efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid Mio förskola, Hässleholms kommun 1(12) Inledning Skolinspektionen genomför

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2018-2019 Kvarnga rdens fo rskola Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Gäller till: 2018-06-30 1. Verksamhetens

Läs mer

Rapportering Tillsyn i fristående förskola Skollagen 26 kap. 4

Rapportering Tillsyn i fristående förskola Skollagen 26 kap. 4 Rapportering Tillsyn i fristående förskola Skollagen 26 kap. 4 Krokofantens fristående förskola Hemmingsmark 2018-04-10 Krokofantens förskola är ett personalkooperativ som startade 2009-01-01. Förskolan

Läs mer

HANDLINGSPLAN. Matematikutveckling. För Skinnskattebergs kommuns förskolor MÄTNING TAL FORM FÖRMÅGA ATT ORIENTERA SIG I TID OCH RUM

HANDLINGSPLAN. Matematikutveckling. För Skinnskattebergs kommuns förskolor MÄTNING TAL FORM FÖRMÅGA ATT ORIENTERA SIG I TID OCH RUM HANDLINGSPLAN Matematikutveckling MÄTNING FÖRMÅGA ATT ORIENTERA SIG I TID OCH RUM TAL FORM För Skinnskattebergs kommuns förskolor 2018-2019 Innehållsförteckning 1. INLEDNING... 3 1.1 Bakgrund... 3 1.2

Läs mer

Kvalitetsredovisning. Lagga Förskola. Knivsta Kommun

Kvalitetsredovisning. Lagga Förskola. Knivsta Kommun Kvalitetsredovisning Lagga Förskola Knivsta Kommun 2010/2011 Grundfakta... 3 Ekonomi... 3 Lokaler... 3 Material... 3 Ledning... 3 Genomförande för att ta fram kvalitetsredovisningen... 3 Underlag och rutiner

Läs mer

Kvalitetsarbete i förskolan

Kvalitetsarbete i förskolan Kvalitetsarbete i förskolan Läsåret 2017-2018 Förskola/avdelning Fyrås förskola Ort Fyrås Ansvarig förskolechef Ewa Ottosson Kontaktinformation Fyrås förskola småfattran Fyrås 565 833 41 Hammerdal 0644-320

Läs mer

Svea Montessoriförskola. Danderyds kommun

Svea Montessoriförskola. Danderyds kommun Svea Montessoriförskola Danderyds kommun Observationen genomfördes av: Jessica Sahlin Jansson, Nacka kommun Emma Walle, Nacka kommun Vecka 45, 2017 Innehållsförteckning Kort om förskolan Observatörernas

Läs mer

Verksamhetsrapport. Skolinspektionen

Verksamhetsrapport. Skolinspektionen Bilaga 1 Verksam hetsrapport Verksamhetsrapport efter granskning av platsgaranti och kvaliteten i förskolans pedagogiska uppdrag vid Ålö förskola, Stockholms kommun 1(11) Innehåll Inledning Bakgrundsuppgifter

Läs mer

Snickarbarnens förskola. Sollentuna kommun. Regina Bergendahl Nacka kommun Gertrud Eklund Danderyds kommun Vecka

Snickarbarnens förskola. Sollentuna kommun. Regina Bergendahl Nacka kommun Gertrud Eklund Danderyds kommun Vecka Snickarbarnens förskola Sollentuna kommun Regina Bergendahl Nacka kommun Gertrud Eklund Danderyds kommun Vecka 14 2017 2017-04-08 Innehållsförteckning Inledning Om Våga visa Kort om förskolan/skolan Observatörernas

Läs mer

[FOKUSOMRÅDE LÄRANDE & UTVECKLING] Övergripande perspektiv: Historiskt perspektiv Miljöperspektiv Läroplansmål (i sammanfattning)

[FOKUSOMRÅDE LÄRANDE & UTVECKLING] Övergripande perspektiv: Historiskt perspektiv Miljöperspektiv Läroplansmål (i sammanfattning) Övergripande perspektiv: Historiskt perspektiv Miljöperspektiv Läroplansmål (i sammanfattning) Internationellt perspektiv Förskolan ska sträva efter att varje barn Etiskt perspektiv utvecklar sin identitet

Läs mer

Lokal arbetsplan 2014/15

Lokal arbetsplan 2014/15 Lokal arbetsplan 2014/15 Innehållsförteckning 1. Syfte och metod 2. Verksamhetsbeskrivning Vendelsömalms förskolor 3. Systematiskt kvalitetsarbete 4. Prioriterade Målområden och förbättringsplan 5. Genomförande

Läs mer

Beslut för grundskola och fritidshem

Beslut för grundskola och fritidshem Beslut 2013-08-13 Löa skola margareta@bergslagen.com Rektorn vid Löa skola richard.linder@loaskola.se Beslut för grundskola och fritidshem efter tillsyn i Löa skola i Lindesbergs kommun Skolinspektionen,

Läs mer

Verksamhetsplan. Lillhedens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Lillhedens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument Verksamhetsplan Lillhedens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och åtgärder Dokumentansvarig: Förskolechef Gäller till:

Läs mer

BILAGA 2 SIDA 1 AV 5 GUF GEMENSAM UTVECKLING AV DE KOMMUNALA FÖRSKOLORNA I SÖDERMALMS STADSDELSOMRÅDE. Senast reviderad

BILAGA 2 SIDA 1 AV 5 GUF GEMENSAM UTVECKLING AV DE KOMMUNALA FÖRSKOLORNA I SÖDERMALMS STADSDELSOMRÅDE. Senast reviderad BILAGA 2 SIDA 1 AV 5 GUF GEMENSAM UTVECKLING AV DE KOMMUNALA FÖRSKOLORNA I SÖDERMALMS STADSDELSOMRÅDE Senast reviderad 2011-01-10 SID 2 (5) Instruktion till uppföljningsmaterialet Ansvarig för att fylla

Läs mer

Beslut och verksamhetsrapport

Beslut och verksamhetsrapport Gotlands kommun regiongotland@gotland.se efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med flerspråkiga barns språkutveckling vid Kabyssens förskola, Gotlands kommun 1 (14) Beslut I detta beslut med tillhörande

Läs mer

Tillsynsrapport för den fristående förskolan Alphaförskolan Gertrud

Tillsynsrapport för den fristående förskolan Alphaförskolan Gertrud 2018-11-21 Barn- och utbildningsnämnden Dnr 2018/653-644 Tillsynsrapport för den fristående förskolan Alphaförskolan Gertrud Inledning Varje kommun har enligt 26 kap. 4 skollagen (2010:800) tillsyn över

Läs mer

Charlottenbergs förskola. Danderyds kommun

Charlottenbergs förskola. Danderyds kommun Charlottenbergs förskola Danderyds kommun Observationen genomfördes av: Susanne Arvidsson-Stridsman Nacka kommun Gunilla Biehl Nacka kommun Vecka 17 2018 Innehållsförteckning Kort om förskolan/skolan Observatörernas

Läs mer

Dals-Eds kommun Dnr :6994. Beslut. Efter kvalitetsgranskning av huvudmannens klagomålshantering

Dals-Eds kommun Dnr :6994. Beslut. Efter kvalitetsgranskning av huvudmannens klagomålshantering Beslut Dals-Eds kommun kommun@dalsed.se Beslut Efter kvalitetsgranskning av huvudmannens klagomålshantering vid Dals-Eds kommun Skolinspektionen. Postadress: Box 2320, 403 15 Göteborg Telefon: 08-586 080

Läs mer

KVALITETSUTVECKLING. Normlösa förskola 2014/2015. Anna Ullén Alsander. förskolechef

KVALITETSUTVECKLING. Normlösa förskola 2014/2015. Anna Ullén Alsander. förskolechef KVALITETSUTVECKLING Normlösa förskola 2014/2015 Anna Ullén Alsander förskolechef Vision 2025 VÄRLDSVAN & HEMKÄR Invånarna är initiativrika Förskolan i Mjölby kommun förenar lärande och omsorg i en verksamhet

Läs mer

Förskolan, före skolan lärande och bärande. Kvalitetsgranskning Rapport 2012:7

Förskolan, före skolan lärande och bärande. Kvalitetsgranskning Rapport 2012:7 Förskolan, före skolan lärande och bärande Kvalitetsgranskning Rapport 2012:7 Förskolan i Sverige 2011 10 000 förskolor 472 000 barn går i förskola 83 % av barnen i ålder 1 5 år 94 % av barnen i ålder

Läs mer

Verksamhetsplan. Borgens fo rskola. Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Borgens fo rskola. Internt styrdokument Verksamhetsplan Borgens fo rskola Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Beslutande: Datum och paragraf: Dokumentansvarig: Reviderad:

Läs mer

Beslut och verksamhetsrapport

Beslut och verksamhetsrapport Habo Montessori AB palrenl@telia.com Förskolechef forskolechef@upptackaren.se efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med flerspråkiga barns språkutveckling vid förskolan Upptäckaren belägen i Habo

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Nykvarns kommun kerstin.gelfgren@nykvarn.se för fritidshem i Nykvarns kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 Telefon: 08-586 080 00, Fax: 08-586 080 10 www.skolinspektionen.se

Läs mer