Inledning. De övergripande frågeställningarna är:

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Inledning. De övergripande frågeställningarna är:"

Transkript

1 Hässleholms kommun Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och tekni,( vd Vena förskola, Hässleholms kommun

2 BeshY1 1(12) Inledning Skolinspektionen genomför en kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik under vintern 2016/17. Syftet är att granska att förskolan ger barnen möjlighet att utveckla sina förmågor, sitt kunnande, intresse och sin förståelse för matematik, naturvetenskap och teknik. Granskningen genomförs i 22 förskolor med både enskilda och kommunala huvudmän. Den kommunala förskolan Vena i Hässleholms kommun, ingår i denna granskning. De övergripande frågeställningarna är: 1. Hur arbetar förskolan med att stimulera och utmana barnens lärande inom matematik, naturvetenskap och teknik? 2. Vilka är de tänkbara förklaringarna till att undervisningen i olika grad ger förutsättningar för barnen att utvecklas och lära inom matematik, naturvetenskap och teknik? För mer information om granskningen, se Skolinspektionens webbplats: granskning/kvalitetsgranskning/skolinspektionen-grartskar-kvaliteten/forskolans-arbete-med-matematik-naturvetenskap-och-tekrtik/. Här hittar du de underlag som använts i granskningen i form av författning och riktlinjer inom området. Skolinspektionen besökte avdelningen Ankan, Vena förskola, den november Besöket genomfördes av Jenny Bergman och Ulrika Foss Rudbeck. Intervjuer med arbetslag, förskollärare samt observationer har genomförts Skolinspektionen har också intervjuat ansvarig förskolechef. Bedömningen i beslutet grundar sig på den empiri som inhämtats från besöket på avdelningen Ankan.

3 Beslut 2(12) 3ash.rt I detta beslut ges en sammanfattande bedömning utifrån kvalitetsgranskningens resultat och en beskrivning av de utvecklingsområden som framstått som mest centrala att prioritera i det lokala kvalitetsarbetet. Skolinspektionens bedömning och beskrivning av kvalitetsgranskningens resultat i sin helhet följer nedan. Skolinspektionens bedömning Granskningen av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik visar att personalen på avdelningen Ankan till viss del stimulerar och utmanar barnen i deras matematiska utveckling och i deras intresse för naturvetenskap och teknik. Under de två dagar Skolinspektionen besöker verksamheten förekommer matematik framförallt i lärarledda planerade aktiviteter och vid ett fåtal tillfällen förekommer inslag som kan kopplas till naturvetenskap. När det gäller teknik förekommer det främst genom att personalen erbjuder barnen möjligheter att utveckla sin förmåga att bygga, skapa och konstruera med hjälp av olika tekniker. Som framgår av nedanstående resultatredovisning finns en viss osäkerhet bland personalen kring vad som utgör naturvetenskap och vad som utgör teknik. I detta sammanhang är det är viktigt att förskolechefen skapar förutsättningar för personalen att inhämta kunskap kring vad som avses med naturvetenskap och teknik och hur dessa lärområden kan gestaltas i verksamheten. Den innehållsrika och inbjudande miljön är utformad på ett medvetet sätt dock använder inte personalen miljö och material på ett sådant sätt att barnen fullt ut stimuleras och utmanas i sin utveckling och i sitt lärande inom de granskade områdena. Förskolläraren tar inte sitt ansvar fullt ut för att barnen får den stimulans och de utmaningar de enlig läroplanen ska erbjudas inom de granskade områdena. Förskolechefen har inte heller tydliggjort vad förskollärarens ansvar innebär.

4 Beslut 3(12) Utvecklingsområden I syfte att höja verksamhetens kvalitet bedömer Skolinspektionen att utvecklingsarbete behöver genomföras inom följande områden: Personalen behöver utveckla arbetet med matematik, naturvetenskap och teknik så att det omfattar alla läroplanens strävansmål. I detta ingår även hur miljö och material används för att stimulera och utmana barnens utveckling och lärande. Förskolläraren behöver ta ansvar för att arbetet i barngrupp genomförs så att barnen stimuleras och utmanas i sin matematiska utveckling och i sitt intresse för naturvetenskap och teknik. Förskolechefen behöver säkerställa att personalen ges kompetensutveckling/fortbildning för att kunna stödja barnens utveckling och lärande framförallt när det gäller naturvetenskap och teknik Uppföljning Huvudmannen ska senast den 31 mars 2017 inkomma med en uppföljningsbar planering av hur man avser att arbeta för att förbättra de områden som Skolinspektionen identifierat som utvecklingsområden. Denna planering bör innehålla information om tydliga avstämningspunkter under arbetets gång. Dokumentet syftar dels till att kunna användas för huvudmannens egen uppföljning av vidtagna åtgärder, men fungerar även som dokumentation vilken Skolinspektionen kan referera till i dialogen med huvudmannen när det gäller uppföljningen av vidtagna åtgärder efter 9 månader. Huvudmannen ska därefter senast den 31 oktober 2017 redovisa till Skolinspektionen vilka åtgärder som vidtagits utifrån de utvecklingsområden som myndigheten identifierat. Huvudmannen ska vid uppföljningen efter 9 månader redovisa hur granskningens resultat används övergripande i hela verksamheten, samt i vilken grad man bedömer att åtgärderna har fått avsedd effekt. Observera att det är huvudmannen som ska svara och att detta behöver framgå av det svar som inkommer. Redogörelsen skickas via e-post, till skolinspektionern.goteborg@skolinspektionen.se, eller per post till, Skolinspektionen, Box Göteborg. Hänvisa till Skolinspektionens diarienummer för granskningen (dnr :211) i de handlingar som sänds in.

5 4(12) I ärendets slutliga handläggning har juristen Magnus Jonasson och utredaren Ulrika Foss Rudbeck deltagit. På Skolinspektionens vägnar Lena Dahlquist Enhetschef enny Bergman Föredragande

6 5(12) Bakgrundsuppgifter om Vena förskola Vena förskola ligger centralt i Hässleholms kommun. Förskolan består av två avdelningar, Grodan och Ankan. Sammanlagt är 31 barn i åldrarna 1-5 år inskrivna i förskolan och varje barngrupp består av 15 respektive 16 barn. Skolinspektionen har besökt avdelningen Ankan med 16 barn i åldrarna 3-5 år. På avdelningen arbetar en legitimerad förskollärare med behörighet att undervisa i förskola samt en barnskötare. Förskolan leds av en förskolechef som även ansvarar för ytterligare fyra förskolor. Förskolan arbetar med projektinriktat arbetssätt och vid Skolinspektionens besök har avdelningen Ankan arbetat med projektet I havets djup hajar en längre tid. Resultat Här redovisas uppgifter från dokumentation, intervjuer samt observationer. Verksamheten genomförs så att barnen stinnuieras och utmanas i sin matematiska utveckling samt j sitt intresse f -r naturvetenskap och teknik Matematik Under de två dagar Skolinspektionen besöker verksamheten noteras att det framförallt är vid planerade aktiviteter samt i rutinsituationer som inslag av matematik förekommer. Bland annat i form av att personal och barn räknar antal och att personal benämner former. Att räkna antal förekommer till exempel vid matsituation och vid samling. Vid en samling som observeras tar personalen tillsammans med barnen reda på hur många barn det är på Ankan den aktuella dagen. För att illustrera detta får varje barn var sin sten som sedan läggs i olika staplar. En diskussion förs kring vilken stapel som är längst och ett barn pekar på den längsta stapel och den vuxne undrar varför hen pekade på just den. Barnet svarar: den sista stenen där gjorde att det blev fler, den [stapeln] är lång men inte som den. Och den vuxne svarar: Ja, den är längre.

7 Beslut 6(12) Vid en utevistelse observeras att barnen slår en tärning och sedan får olika uppdrag utifrån antalet prickar, såsom att klappa händerna sex gånger, eller hämta fem löv och så vidare. Under observationer ses även en vuxen, vid ett flertal tillfällen, bygga raketer tillsammans med några barn med hjälp av materialet "Klick-Klick". Under dessa tillfällen samtalar den vuxne med barnen om vilka olika former materialet har. Exempelvis pratar de om hur trianglar och kvadrater ser ut, hur ser en triangel ut? Den ska ha tre sidor, en, två, tre. Och såna här behöver vi också, kvadrater, en sån som har fyra sidor. Under dessa tillfällen pratar de också om storlek, ska vi jämföra, vi kan mäta vilken som är störst och minst! Vid ett annat tillfälle observeras att en vuxen tillsammans med två barn delar frukt. Då nämns begrepp så som halv och fjärdedel. Personalen berättar i intervju att de arbetar med vardagsmatematiken, vi får in det i vardagen, hela tiden. Bland annat får de in matematiken genom att uppmärksamma barnen på olika former, till exempel tallrikar och logiska block. De får även in matematiken när de delar frukt, pärlar och vid samling. När det gäller samling berättar personalen vidare att matematiken kan bli lite övertydlig och att de under samling ser möjligheter för barnen att bekräfta sina kunskaper, genom att exempelvis ett visst material introduceras då och att barnen efteråt själva kan undersöka detta. Personalen berättar också att de, i det pågående hajprojektet, pratat med barnen om den största hajen i Sverige, brugden. Då ritade vi upp hur lång den var på golvet och pratade om hur många barn det går på en haj. Förskolläraren som intervjuas enskilt berättar att hon tycker att de jobbar på bra med matematiken. Som exempel nämns att de förra julen gjorde granar av sugrör tillsammans med barnen, de fick själva mäta och räkna ut hur de skulle göra för att göra grenarna större eller mindre. Under intervjun med förskolechefen berättar hon att personalen på Ankan arbetar mycket med matematik. Hon tycker det är viktigt att ha undervisning, att använda rätt begrepp samt att matematiken ska finnas i det vardagliga och att personal och barn ska upptäcka den tillsammans.

8 Egs]lj:: 7(12) Naturvetenskap Vid Skolinspektionens besök förekommer få inslag som kan kopplas till naturvetenskap. Vid de ovan beskrivna tillfällen där barnen bygger rymdraketer förekommer dock samtal om bland annat jorden, månen och stjärnor. Vid ett annat tillfälle observeras en samling där en vuxen frågar barnen vilken årstid det är, ett barn svarar; höst och ett annat; vinter. Den vuxne svarar då; man kan tro att det är vinter men hela november är en höstmånad. Därefter upphör samtalet. Ett kort samtal observeras även vid en matsituation när en vuxen och några barn pratar om vad de gjort ute, den vuxne frågar; har du plockat is? Vad är is? och barnet svarar; det är fruset vatten. Dessa situationer leder inte till samtal och resonemang med barnen om exempelvis fysikaliska fenomen (fasomvandling) eller samband i naturen såsom vatten/is/snö och årstidsväxlingar. När det gäller naturvetenskap beskriver personalen att de bland annat arbetat med naturfenomen, när det haglar och regnar och naturens skiftningar. De berättar också att de arbetat med olika projekt där de studerat djur, tidigare var det uggla och ekorre, nu har vi haj. Under Skolinspektionens besök observerades dock inga aktiviteter kopplade till naturvetenskap utifrån det pågående hajtemat. Personalen berättar också att de ofta är ute i naturen där det finns mycket som barnen kan upptäcka själva, exempelvis sniglar och svampar och på vintern när det är snö ser vi spår av hjortar. Vi jobbar mycket med djur och naturens olika skiftningar. Inför besöket har personalen på avdelningen Ankan skickat in dokumentation som bland annat beskriver deras arbete med naturvetenskap. De har exempelvis arbetat med fågelprojekt tillsammans med Hässleholms kommun, vi har satt upp fem fågelholkar runtom på gården och väntar på inflyttning. I dokumentationen beskrivs även att de arbetat med den kompost som finns på förskolans gård, barnen är delaktiga i processen och vad som händer med komposten. Teknik Under de två dagar Skolinspektionen besöker avdelningen Ankan observeras tillfällen där personalen erbjuder barnen möjligheter att utveckla sin förmåga att bygga, skapa och konstruera med hjälp av olika tekniker. Såsom vid det ovan nämnda exemplet där en vuxen och några barn vid ett flertal tillfällen

9 Bes]ul: 8(12) bygger rymdraketer. Dock tas inte dessa tillfällen tillvara för att samtala och resonera om exempelvis hållfasthet och stabilitet. Under observationer noteras situationer som skulle kunna tas tillvara för att utveckla barnens förmåga att urskilja teknik i vardagen, exempelvis genom att samtala och resonera om att använda föremål för ett bestämt syfte. Undantag finns dock, vid ett tillfälle observeras exempelvis en matsituation där en vuxen samtalar med ett barn om bestick. Den vuxne säger: det är dina verktyg när du ska äta, kniven och gaffeln varpå barnet svarar, jag delar med kniven! och den vuxne bekräftar: ja, du använder kniven när du ska dela maten. I intervjun uttrycker personalen att det är mycket i vardagen som är teknik men de uttrycker också en osäkerhet kring vad som är teknik, teknik och teknik, vad är det? Är det här med lövtrycken teknik? Personalen berättar också att de använder läsplattor och att de efter maten brukar koppla upp sig och visa bilder. Eftersom barnen är uppdelade i två olika grupper på förmiddagarna är detta ett tillfälle då grupperna kan dela med sig av vad dom har gjort. Personalen ger exempel på hur de arbetar med barnens intresse för teknik, bland annat berättar de all de arbetat med experiment. Ett experiment de genomfört gjordes med hjälp av en plasthandske, vatten och bakpulver, där de pratade om vad bakpulvret har för verkan i bulldegen, att handsken växer, det är teknik i vardagen. Ett annat experiment de genomfört är att de har skapat egen vind, vi blåste med munnen och en fläkt och luften fick löven att röra sig. De berättar även att de arbetar med trädgårdsland och kompost som de har på förskolans gård och att de källsorterar, ihop med kommunen, vi har sopsamlarmonster, ett monster för varje sopa och en saga där barnen får hjälpa till att sortera sopor. Dessa aktiviteter får dock mer anses vara exempel på att man arbetar med naturvetenskap än med teknik. Förskolläraren beskriver i intervjun att de skulle behöva mer inspiration, till exempel en föreläsning, för att veta vad teknik är. Hon berättar också att teknik kanske är ett bortglömt arbete och att de arbetat med andra saker, vi har jobbat jättemycket med hur man ska bete sig mot varandra och då kanske andra bitar har fått stå tillbaka.

10 5.1.9s: :II 9(12) Miljö och material Förskolan är en fristående byggnad med två avdelningar, gemensamma personalutrymmen samt ett tillagningskök. Avdelningen Ankan har tillgång till tre rum i varierande storlek. Det större rummet används vid fri lek, samling och måltider. Det ena av de mindre rummen används bland annat till måltider och skapande aktiviteter och det andra av de mindre rummen används även det -till bland annat måltider samt bygg- och konstruktionsaktiviteter. På avdelningen Ankan finns det ett stort utbud av material som tillsynes stimulerar och utmanar barnens utveckling och lärande i matematik, naturvetenskap och teknik. Inomhus finns det bland annat många olika typer av bygg- och konstruktionsmaterial, material att sortera och kategorisera, ljusbord och en våg. På förskolans gård finns bland annat sandlådor, odlingslådor samt gungor, klätterställning och rutschkana. I direkt anslutning till gården finns även källsorteringskärl markerade med de sopsamlarmonster som förskolan arbetar med. Den närliggande naturen är även den en stor del av förskolans utemiljö. När det kommer till utformandet av miljön på Ankan berättar personalen att det är en liten förskola och vi har försökt göra små miljöer i avdelningens största rum. Även förskolläraren poängterar i intervjun att de tänkt till vid utformandet av avdelningens miljö, vi har så liten yta så man måste verkligen tänka till. De ger även exempel på vad materialet kan användas till. Bland annat har de byggmaterial, spel och ljusbord där barnen kan skapa mönster, vi har också mycket material, olika fordon, flygplan och knappar som kan kategoriseras på olika sätt. När det gäller materialet utomhus ger de exempel på hur de kan prata om tunga och lätta hinkar i sandlådan samt att de kan göra hinderbanor som barnen är med och konstruerar. Förskolechefen berättar i intervju om förskolans utemiljöer som både utvecklats och används av personalen, de har fantastiska utemiljöer. Inomhusmiljön beskriver hon som svårarbetad, det inte är helt lättarbetade lokaler men de [personalen] gör allt som går. När det kommer till material berättar förskolechefen även att personalen tänker på ett annat sätt nu jämfört med tidigare, mer pedagogiskt och som exempel nämns att personalen försöker hitta material som utmanar barnen på olika sätt.

11 .7.5es]u:: 10 (12) Dokumentation, uppföljning, analys och utvärdering Vid besöket på avdelningen Ankan tar Skolinspektionen del av dokumentation över det pedagogiska året 2016/2017 som bland annat beskriver att observationerna och dokumentationerna skall utmynna i en temainriktad terminsplanering med syfte, mål och metoder. Denna planering lämnas sedan till förskolechefen. Vid Skolinspektionens besök observeras olika fotodokumentationer på avdelningen som bland annat beskriver arbetet med matematik, naturvetenskap och teknik. Bland annat noteras en som beskriver det tidigare omnämnda arbetet med källsortering, Vi källsorterar på vår förskola. I intervjun beskriver personalen att utgångspunkten för deras planering av verksamheten är att utmana barnen och att de tar hjälp av observationer för att kunna göra det. Personalen skickar inte någon planering till förskolechefen men det finns dokumenterat så hon kan ta del av det. De berättar också att förskolechefen inte är med på deras planeringar, hon är inte med på våra arbetslagsträffar, det hinner hon inte. Vid faktagranskning förtydligar förskolechefen hennes närvaro vid personalens planering, jag är inte med på alla men jag är med då och då. Vidare berättar personalen också att de dokumenterar arbetet med matematik, naturvetenskap och teknik vid deras planering, vi har också en blogg där vi lägger ut bilder och text kopplat till läroplanen. De reflekterar även varje vecka kring veckan som varit och sen planerar vi kommande vecka. Förskolläraren berättar i intervjun att de pratar om läroplansmålen både vid planering och vid dokumentation, man har boken framför sig hela tiden, om man haft ett mål som man vill uppnå. Personalen skickar deras uppföljning, utvärdering och analys av arbetet till förskolechefen och efter det gör hon en sammanställning och personalen får feedback. När det gäller uppföljning utifrån dokumentationen berättar förskolläraren att det inte riktigt finns tid till detta, vi hinner inte med detta, dom förutsättningarna finns inte, schemat är tight. När det gäller stöd från förskolechefen för att kunna ta ansvar för det samma berättar förskolläraren att hon inte har möjlighet att få det då hon, inte bara kan gå ifrån [barngruppen] och sätta mig med henne.

12 Essjui: 11(12) Förskollärare och förskolechef tar sitt respektjve ansvar för att verksamheten genomförs så att barnen stimuleras och Utmanas j sin matematiska utveckling samt j sjtt jntresse för naturvetenskap och teknik Förskollärares ansvar I intervjun berättar förskolläraren att det är hennes ansvar att leda verksamheten, att föra den framåt. Gällande vilket ansvar hon tar för att barnen ska kunna utveckla sitt kunnande om matematik, naturvetenskap och teknik beskriver förskolläraren att hon får komma med idéer. Efter det diskuteras detta ihop med övriga arbetslaget, om det är något som är bra som vi kan genomföra. Förskolechefen berättar i intervju att hon inte tydliggjort förskollärarens ansvar specifikt men det är en sak vi diskuterar, vi pratar mycket läroplan. Hon beskriver också att hon vänder sig till förskollärarna när det gäller exempelvis kvalitetsarbetet och påpekar även att vi vill att det ska tillsättas fler förskollärare. Förskolechefen ger också exempel på vilket stöd hon ger till förskolläraren, jag tror att mitt största stöd är att jag är en närvarande förskolechef, jag finns här. Förskolläraren säger att hon får stöd från förskolechefen när hon träffar henne i de olika grupperna de ingår i, då kommer [förskolechefens namn] med tips, vår chef har fem förskolor, det finns olika grupper där vi träffas. Förskolechefs ansvar I intervjun berättar förskolechefen hur hon organiserat för att personalen ska kunna uppfylla de uppdrag de har gällande matematik, naturvetenskap och teknik. Bland annat beskriver hon planeringstiden och säger att hon tycker att de har hyfsat bra med planeringstid. När det gäller hur förskolechefen följer upp att arbetet med matematik, naturvetenskap och teknik följer läroplanens intentioner berättar hon att detta görs genom att hon ofta besöker förskolan. Hon beskriver också att personalen många gånger inte vill att hon ska vara med på deras planering men att hon tar del av hur ett tema växer fram genom att det rent pedagogiska sätts in i barnens pärmar och där ser jag hur de utmanar barnen. Förskolechefen beskriver i verksamhetsredogörelsen som skickats in inför besöket att hon även följer upp arbetet genom att återkoppla hennes reflektioner kring deras kvalitetsredovisning och att hon

13 Beslut 12 (12) diskuterar med pedagogerna kring de dokument som finns. I intervjun beskriver förskolläraren att hon tror att förskolechefen förlitar sig på att de följer upp och utvärderar men att hon inte vet hur förskolechefen följer upp hur vi gör med dokumentation och så. Vad gäller förskolans miljö och material berättar personalen att de inte tycker att förskolechefen är så delaktig, vi får tilldelat en viss summa pengar, då diskuterar vi med alla pedagoger i huset och sen beställer vi själva, bara stora saker som ska köpas in går via förskolechefen. Förskolechefen beskriver att hon tar ansvar för förskolans miljö och material genom att vara med i diskussionerna, personalen utformar miljön men jag tar ansvar för att det inte blir "fel". Hon beskriver även att hon känner sig delaktig i vad som händer på avdelningen. Vid faktagranskning förklarar förskolechefen närmare att den del av budget som personalen själv ansvarar för till stor del är ämnad för förbrukningsmaterial och att hon tar ansvar för alla större inköp, jag låter inte alla vind för våg handla hur som helst. I intervjun berättar förskolechefen att det är vid medarbetarsamtal som hon fångar upp vilken typ av kompetensutveckling personalen vill ha. Även förskolläraren berättar att det är i medarbetarsamtal som hon kan lyfta vad hon behöver mer av. Förskolechefen berättar att personalen inom hennes område kommer delta i matematiklyftet. Gällande varför de inte planerat någon kompetensutveckling inom teknik tror förskolechefen det kan handla om allas osäkerhet kring teknik, men jag tror ändå att vi har börjat prata om det, fast skulle vi identifiera ett område som vi ska utveckla vore det tekniken. Hon berättar även att det inom kommunen finns teknikutvecklare, de håller i halvdagsutbildningar som personalen erbjudits, men ingen nappat på det, det har varit fokus på annat.

Beslut. Skolinspektionen. efter granskning av förskolans pedagogiska uppdrag vid Arjeplogs förskola, Arjeplogs kommun

Beslut. Skolinspektionen. efter granskning av förskolans pedagogiska uppdrag vid Arjeplogs förskola, Arjeplogs kommun Skolinspektionen Huvudman 2016-04-27 kommun@arjeplog.se Dnr 400-2015:5671 Beslut efter granskning av förskolans pedagogiska uppdrag vid Arjeplogs förskola, Arjeplogs kommun Skolinspektionen. Box 23069,

Läs mer

Beslut. efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid Ljustorps förskola, Timrå kommun

Beslut. efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid Ljustorps förskola, Timrå kommun FIN Skolinspektionen Beslut Timrå kommun timra.kommun@timra.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid Ljustorps förskola, Timrå kommun Skolinspektionen.

Läs mer

Beslut. Skolinspektionen

Beslut. Skolinspektionen Örebro kommun kommun@orebro.se efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid Tussilagons förskola, Örebro kommun. 1(12) Inledning Skolinspektionen genomför

Läs mer

Beslut. efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid Lillåns förskola, Örebro kommun.

Beslut. efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid Lillåns förskola, Örebro kommun. Örebro kommun kommun@orebro.se efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid Lillåns förskola, Örebro kommun. Skolinspektionen. Box 2320, 403 15 Göteborg.

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning Beslut Huvudman kommunhammaro.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid Skogsdungens förskola, Hammarö kommun Skolinspektionen Box 2320, 403 15 Göteborg www.skolinspektionen.se

Läs mer

Beslut. efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid Ekorrens förskola, Gnosjö kommun

Beslut. efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid Ekorrens förskola, Gnosjö kommun Ekorrens förskola kommun@gnosjo.se efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid Ekorrens förskola, Gnosjö kommun. Box 2320, 403 15 Göteborg. Telefon: 08-586

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning r Skolinspektionen Beslu Huvudman regiongotland@gotland.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid förskolan Björkdungen, Gotlands kommun Skolinspektionen Box 2320 403

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning en B Skolinspektionen Beski; Avesta kommun kommun@avesta.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid Blåkullens förskola, Avesta kommun Beslut 1 (4) Inledning Skolinspektionen

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning Beslut Huvudman motala.kommunamotala.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid förskolan Österstad, Motala kommun Skolinspektionen Box 2320 403 15 Göteborg www.skolinspektionen.se

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning fin Skolinspektionen Beslut Huvudman info@kungsbacka.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid lvarsgårdens förskola, Kungsbacka kommun Skolinspektionen Box 2320 403

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning Beslut Föräldrakooperativet Sagolunden ordforande@sagolunden.se Dnr 400-2016:209 Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid Föräldrakooperativet Sagolunden beläget i Göteborgs

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning Beslut Nyköpings kommun konnmun@nykoping.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid Kan ntorps förskola, Nyköpings kommun Beslut 1 (4) Inledning genomför under våren

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning Beslut Huvudman forskola@stockholm.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid förskolan Abrahamsbergsvägen 92, Stockholms kommun Skolinspektionen Box 23069 104 35 Stockholm

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning ik rn Niii i Skolinspektionen Beslut Hässleholm kommun kommunen@hassleholm.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid Stubbens förskola, Hässleholm kommun Skolinspektionen

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning Bes i it Huvudman forskola@stockholm.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid Lyckebo förskola, Stockholms kommun Skolinspektionen Box 23069, 104 35 Stockholm www.skolinspektionen.se

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning Skolinspektionen Besluri: Huvudman kundcenter@ostersund.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid Ottfjällets förskola, Östersunds kommun Skolinspektionen Box 2320

Läs mer

Beslut. efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid Forsbackens förskola, Torsby kommun

Beslut. efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid Forsbackens förskola, Torsby kommun Forsbackens förskola torsby.kommun@torsby.se efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid Forsbackens förskola, Torsby kommun Skolinspektionen. Box 2320,

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning Beslut Solna kommun kontakt@solna.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid Augustendals förskola, Solna kommun Beslut 1 (4) Inledning Skolinspektionen genomför under

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning en jp Skolinspektionen Beslut Huvudman kontaktcenter@helsindborg.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid Nyckelpigans förskola, Helsingborgs kommun Skolinspektionen

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning Beslut 1 (3) Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid förskolan Norrskenet i Kalix kommun med Pysslingen förskolor och skolor AB som huvudman Beslut 2 (3) Inledning Skolinspektionen

Läs mer

Beslut och verksamhetsrapport

Beslut och verksamhetsrapport Dnr 400-2015:6590 efter kvalitetsgranskning av förskolechefens ledning av den pedagogiska verksamheten vid förskolan Slottet belägen i Eksjö kommun 1(11) Beslut I detta beslut med tillhörande verksamhetsrapport

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning grin Skolinspektionen Bes Huvudman info.forskolansputnik@gmail.com Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid Sputniks förskola belägen i Stockholms kommun med Sputnik

Läs mer

Beslut. Skolinspektionen

Beslut. Skolinspektionen 2017-03-03 Gävle kommun gavle.kommun@gavle.se efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid Apollogårdens förskola, Gävle kommun 1(12) Inledning Skolinspektionen

Läs mer

Beslut. Skolinspektionen

Beslut. Skolinspektionen Beslut Antilo AB (org nr 559039-9803) info@skattkammaren.nu Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid Skattkammarens förskola, belägen i Växjö kommun,

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning Ik rn i %er Skolinspektionen Beslut Huvudman info@almhult.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid Hallaryds förskola, Älmhults kommun Skolinspektionen Box 156, 221

Läs mer

Beslut. Skolinspektionen. efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid Mio förskola, Hässleholms kommun

Beslut. Skolinspektionen. efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid Mio förskola, Hässleholms kommun Hässleholms kommun kommunen@hassleholm.se efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid Mio förskola, Hässleholms kommun 1(12) Inledning Skolinspektionen genomför

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning rn %or i Beslut Fagersta kommun info@fagersta.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid Raketens förskola, Fagersta kommun Box 156, 221 00 Lund www.skolinspektionen.se

Läs mer

Beslut. efter granskning av förskolans arbete med jämställdhet vid förskolorna Furustugan och Logården i Östhammars kommun

Beslut. efter granskning av förskolans arbete med jämställdhet vid förskolorna Furustugan och Logården i Östhammars kommun Skolinspektionen Huvudman kommunen@osthammar.se efter granskning av förskolans arbete med jämställdhet vid förskolorna Furustugan och Logården i Östhammars kommun Skolinspektionen. Box 23069, 104 35 Stockholm.

Läs mer

Beslut och verksamhetsrapport

Beslut och verksamhetsrapport Dnr 400-2015:6590 efter kvalitetsgranskning av förskolechefens ledning av den pedagogiska verksamheten vid Ekebackens förskola belägen i Högsby kommun 1(11) Beslut I detta beslut med tillhörande verksamhetsrapport

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning r% t j ~ Skolinspektionen Beslut Huvudman forskola@stockholm.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid förskolan Hinderstorps gränd 27, Stockholms kommun Skolinspektionen

Läs mer

Dnr :6591 Beslut

Dnr :6591 Beslut kommun@ovanaker.se efter granskning av förskolans arbete med jämställdhet vid förskolorna Trollstugan och Fölet, Ovanåkers kommun. Box 23069, 104 35 Stockholm. Telefon: 08-586 080 00. www.skolinspektionen.se

Läs mer

Fagersta kommun Dnr :6591. Beslut

Fagersta kommun Dnr :6591. Beslut 1 ]- %or Fagersta kommun info@fagersta.se efter granskning av förskolans arbete med jämställdhet vid förskolorna Björksta och Ugglan, Fagersta kommun, Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress: Gasverksgatan

Läs mer

Beslut. efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid Nunnebo förskola, Eslövs kommun

Beslut. efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid Nunnebo förskola, Eslövs kommun Eslövs kommun kommunen@eslov.se efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid Nunnebo förskola, Eslövs kommun Skolinspektionen. Box 2320, 403 15 Göteborg.

Läs mer

Beslut. Skolinspektionen

Beslut. Skolinspektionen Föräldrakooperativet Ängen Ekonomisk förening ordforande@angen.nu efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid Ängens förskola belägen i Örebro kommun Besny::

Läs mer

Beslut. efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid Stömne förskola, i Hudiksvalls kommun

Beslut. efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid Stömne förskola, i Hudiksvalls kommun Hudiksvalls kommun kommun@hudiksvall.se efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid Stömne förskola, i Hudiksvalls kommun Skolinspektionen. Box 2320, 403

Läs mer

Beslut. efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid förskolan Linnea, Klippans kommun

Beslut. efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid förskolan Linnea, Klippans kommun Beslut Klippans kommun kommun@klippan.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid förskolan Linnea, Klippans kommun Skolinspektionen. Box 2320,

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning Besiuti; Huvudman bildningsforvaltningenaoskarshamn.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid Påskallaviks förskola i Oskarshamns kommun Skolinspektionen Box 156, 221

Läs mer

Beslut. Skolinspektionen

Beslut. Skolinspektionen Personalkooperativet Mumintrollet info@mumintrolletsforskola.nu efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid Mumintrollets förskola, belägen i Gävle kommun

Läs mer

Beslut. efter granskning av förskolans arbete med jämställdhet vid förskolorna Askliden och Fasanen, Skurups kommun

Beslut. efter granskning av förskolans arbete med jämställdhet vid förskolorna Askliden och Fasanen, Skurups kommun Beslut Huvudman kansli@skurup. se Beslut efter granskning av förskolans arbete med jämställdhet vid förskolorna Askliden och Fasanen, Skurups kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund,

Läs mer

Neglinge gårds förskola. Nacka kommun

Neglinge gårds förskola. Nacka kommun Neglinge gårds förskola Nacka kommun Observationen genomfördes av: Inger Dobson Ekerö kommun Anita Fröberg Ekerö kommun v 19 2017 Innehållsförteckning Inledning Om Våga visa Kort om förskolan Observatörernas

Läs mer

Beslut och verksamhetsrapport

Beslut och verksamhetsrapport efter kvalitetsgranskning av förskolechefens ledning av den pedagogiska verksamheten vid Bitvargens förskola belägen i Bjurholms kommun 1 (9) Beslut I detta beslut med tillhörande verksamhetsrapport ges

Läs mer

Beslut. fin. Skolinspektionen

Beslut. fin. Skolinspektionen fin Skolinspektionen Strömsunds kommun stromsunds.kommun@stromsund.se efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid Myrans förskola, Strömsunds kommun 1(13)

Läs mer

Beslut. Skolinspektionen

Beslut. Skolinspektionen rn B Skolinspektionen Nykvarns kommun kommun@nykvarn.se efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid Sandtorps förskola, Nykvarns kommun 1 (14) Inledning

Läs mer

Verksamhetsplan. Norrga rdens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Norrga rdens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument Verksamhetsplan Norrga rdens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och åtgärder Dokumentansvarig: Förskolechef Gäller

Läs mer

Jollens mål för vårterminen 2017, med fokus Natur och teknik

Jollens mål för vårterminen 2017, med fokus Natur och teknik Jollens mål för vårterminen 2017, med fokus Natur och teknik Normer och värden - Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin förmåga att upptäcka, reflektera över och ta ställning till olika

Läs mer

Beslut och verksamhetsrapport

Beslut och verksamhetsrapport efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med flerspråkiga barns språkutveckling vid Blåsippans förskola i Upplands Bro kommun 1 (14) Beslut I detta beslut med tillhörande verksamhetsrapport ges en

Läs mer

BILAGA 2 SIDA 1 AV 5 GUF GEMENSAM UTVECKLING AV DE KOMMUNALA FÖRSKOLORNA I SÖDERMALMS STADSDELSOMRÅDE. Senast reviderad

BILAGA 2 SIDA 1 AV 5 GUF GEMENSAM UTVECKLING AV DE KOMMUNALA FÖRSKOLORNA I SÖDERMALMS STADSDELSOMRÅDE. Senast reviderad BILAGA 2 SIDA 1 AV 5 GUF GEMENSAM UTVECKLING AV DE KOMMUNALA FÖRSKOLORNA I SÖDERMALMS STADSDELSOMRÅDE Senast reviderad 2011-01-10 SID 2 (5) Instruktion till uppföljningsmaterialet Ansvarig för att fylla

Läs mer

RUDS SKOLOMRÅDE LOKAL UTVECKLINGSPLAN FÖR FÖRSKOLAN LÄSÅRET 2012-2013

RUDS SKOLOMRÅDE LOKAL UTVECKLINGSPLAN FÖR FÖRSKOLAN LÄSÅRET 2012-2013 RUDS SKOLOMRÅDE LOKAL UTVECKLINGSPLAN FÖR FÖRSKOLAN LÄSÅRET 2012-2013 Långtäppans förskola Avdelning Skrållan Övergripande I arbetslaget finns det tre personal fördelat på 2,75 % tjänst. Det är två förskollärare

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning rn j Skolinspektionen Besimi Lomma kommun info@lomma.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans värdegrundsarbete vid Slåtterängens förskola i Lomma kommun Skolinspektionen Box 156 221 00 Lund www.skolinspektionen.se

Läs mer

Beslut och verksamhetsrapport

Beslut och verksamhetsrapport Lidköpings kommun kommun@lidkoping.se Förskolechef rose-marie.sondell@lidkoping.se efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med flerspråkiga barns språkutveckling vid Lilleskogs förskola, Lidköpings

Läs mer

[FOKUSOMRÅDE LÄRANDE & UTVECKLING] Övergripande perspektiv: Historiskt perspektiv Miljöperspektiv Läroplansmål (i sammanfattning)

[FOKUSOMRÅDE LÄRANDE & UTVECKLING] Övergripande perspektiv: Historiskt perspektiv Miljöperspektiv Läroplansmål (i sammanfattning) Övergripande perspektiv: Historiskt perspektiv Miljöperspektiv Läroplansmål (i sammanfattning) Internationellt perspektiv Förskolan ska sträva efter att varje barn Etiskt perspektiv utvecklar sin identitet

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning Beslut Huvudman orgryteharlanda@orgryteharlanda.goteborg.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans värdegrundsarbete vid förskolan Falkgatan 5 i Göteborgs kommun Skolinspektionen Box 2320 403 15

Läs mer

Författningsstöd Förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik

Författningsstöd Förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik Författningsstöd Förskolans arbete med matematik, Behörighetskrav: Lärare och förskollärare: Vilka som får undervisa i skolväsendet Endast den som har legitimation som lärare eller förskollärare och är

Läs mer

Verksamhetsplan. Bla husets fo rskola Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Bla husets fo rskola Internt styrdokument Verksamhetsplan Bla husets fo rskola 2018-2019 Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Dokumentansvarig: Förskolechef Reviderad:

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2014

LOKAL ARBETSPLAN 2014 LOKAL ARBETSPLAN 2014 FÖRSKOLA: Väddö fsk.område 1. UNDERLAG - Våga Visa-enkäten riktad till föräldrar - Självvärdering, riktad till pedagoger Fyll i diagrammet Övergripande Stimulerande lärande 100 80

Läs mer

KVALITETSINDIKATOR FÖR FÖRSKOLANS VERKSAMHET 2013

KVALITETSINDIKATOR FÖR FÖRSKOLANS VERKSAMHET 2013 UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN TILLHANDAHÅLLARAVDEL NINGEN SID 1 (8) 2012-10-12 KVALITETSINDIKATOR FÖR FÖRSKOLANS VERKSAMHET 2013 Självvärdering av hur förskolan utifrån läroplanen skapar förutsättningar för

Läs mer

Verksamhetsplan. Lillhedens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Lillhedens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument Verksamhetsplan Lillhedens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och åtgärder Dokumentansvarig: Förskolechef Gäller till:

Läs mer

Beslut och verksamhetsrapport

Beslut och verksamhetsrapport Beslut och verksamhetsrappol Dnr 400-2015:6590 efter kvalitetsgranskning av förskolechefens ledning av den pedagogiska verksamheten vid förskolan Ulvarna belägen i Karlstad kommun 1 (9) Beslut I detta

Läs mer

[FOKUSOMRÅDE LÄRANDE & UTVECKLING] Övergripande perspektiv: Historiskt perspektiv Miljöperspektiv Läroplansmål (i sammanfattning)

[FOKUSOMRÅDE LÄRANDE & UTVECKLING] Övergripande perspektiv: Historiskt perspektiv Miljöperspektiv Läroplansmål (i sammanfattning) Övergripande perspektiv: Historiskt perspektiv Miljöperspektiv Läroplansmål (i sammanfattning) Internationellt perspektiv Förskolan ska sträva efter att varje barn Etiskt perspektiv utvecklar sin identitet

Läs mer

Beslut. efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid Pegasus förskola, Eslövs kommun

Beslut. efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid Pegasus förskola, Eslövs kommun Eslövs kommun kommunen@eslov.se efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid Pegasus förskola, Eslövs kommun Skolinspektionen. Box 2320, 403 15 Göteborg.

Läs mer

Prästkragens förskola. Danderyds Kommun

Prästkragens förskola. Danderyds Kommun Prästkragens förskola Danderyds Kommun Observationen genomfördes av: Susanne Arvidsson-Stridsman, Nacka kommun Gunilla Biehl, Nacka kommun Vecka 16, 2018 Innehållsförteckning Kort om förskolan/skolan Observatörernas

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning Beslut Huvudman info@busvisslan.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans värdegrundsarbete vid förskolan Busvisslan belägen i Västerås kommun med Busvisslan ekonomisk förening som huvudman Skolinspektionen

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete Gubbo förskola 2012/2013

Systematiskt kvalitetsarbete Gubbo förskola 2012/2013 Systematiskt kvalitetsarbete Gubbo förskola 2012/2013 Barnantal Gubbo Förskola Systematiskt kvalitetsarbete Gubbo Förskola Födda -08 Födda -09 Födda -10 Födda -11 Födda -12 7 st 5 st 5 st 2 st 3 st Personal

Läs mer

Beslut för förskolor och annan pedagogisk verksamhet för förskolebarn

Beslut för förskolor och annan pedagogisk verksamhet för förskolebarn Järfälla kommun för förskolor och annan pedagogisk verksamhet för förskolebarn i Järfälla kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 Telefon: 08-586 080 00, Fax:

Läs mer

Charlottenbergs förskola. Danderyds kommun

Charlottenbergs förskola. Danderyds kommun Charlottenbergs förskola Danderyds kommun Observationen genomfördes av: Susanne Arvidsson-Stridsman Nacka kommun Gunilla Biehl Nacka kommun Vecka 17 2018 Innehållsförteckning Kort om förskolan/skolan Observatörernas

Läs mer

Backeboskolans förskola. Nacka kommun

Backeboskolans förskola. Nacka kommun Backeboskolans förskola Nacka kommun Observationen genomfördes av: Gunilla Biehl Nacka kommun Inger Dobson Danderyds kommun Vecka 15, 2018 Innehållsförteckning Kort om förskolan Observatörernas bild Hur

Läs mer

Rapportering Tillsyn i fristående förskola Skollagen 26 kap. 4

Rapportering Tillsyn i fristående förskola Skollagen 26 kap. 4 Rapportering Tillsyn i fristående förskola Skollagen 26 kap. 4 Krokofantens fristående förskola Hemmingsmark 2018-04-10 Krokofantens förskola är ett personalkooperativ som startade 2009-01-01. Förskolan

Läs mer

Förskolan, före skolan lärande och bärande. Kvalitetsgranskning Rapport 2012:7

Förskolan, före skolan lärande och bärande. Kvalitetsgranskning Rapport 2012:7 Förskolan, före skolan lärande och bärande Kvalitetsgranskning Rapport 2012:7 Förskolan i Sverige 2011 10 000 förskolor 472 000 barn går i förskola 83 % av barnen i ålder 1 5 år 94 % av barnen i ålder

Läs mer

Beslut. efter kvalitetsgranskning av huvudmannens styrning och ledning av förskolans kvalitet i Kävlinge kommun

Beslut. efter kvalitetsgranskning av huvudmannens styrning och ledning av förskolans kvalitet i Kävlinge kommun Kävlinge kommun 2017-06-09 kontakt@kavlinge.se Dnr 400-2016:6997 efter kvalitetsgranskning av huvudmannens styrning och ledning av förskolans kvalitet i Kävlinge kommun Skolinspektionen. Box 156, 221 00

Läs mer

Kvalitetsgranskning av Junibackens förskola i Arboga kommun

Kvalitetsgranskning av Junibackens förskola i Arboga kommun Junibackens förskola Hällbacksvägen 21 Arboga 732 21 Arboga 1 (9) Arboga kommun Box 45 732 21 Arboga Kvalitetsgranskning av Junibackens förskola i Arboga kommun Skolinspektionens beslut Skolinspektionen

Läs mer

Beslut efter riktad tillsyn. av verksamheten på den kommunala förskolan Forsbergs minne i Lunds kommun

Beslut efter riktad tillsyn. av verksamheten på den kommunala förskolan Forsbergs minne i Lunds kommun ein Skolinspektionen Beslut Beslut efter riktad tillsyn av verksamheten på den kommunala förskolan Forsbergs minne i Lunds kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress: Gasverksgatan

Läs mer

Beslut och verksamhetsrapport

Beslut och verksamhetsrapport efter kvalitetsgranskning av förskolechefens ledning av den pedagogiska verksamheten vid Sagolandets förskola belägen i Solna kommun 1(13) Beslut I detta beslut med tillhörande verksamhetsrapport ges en

Läs mer

Beslut. efter kvalitetsgranskning av garanterad undervisningstid i gymnasieskolan vid Tingsholmsgymnasiets nationella program i Ulricehamns kommun

Beslut. efter kvalitetsgranskning av garanterad undervisningstid i gymnasieskolan vid Tingsholmsgymnasiets nationella program i Ulricehamns kommun Beslut Ulricehamns kommun kommunaulricehannn.se Rektor matthias.nordgrenaulricehamn.se 2017-11-10 Dnr 400-2016:6992 Beslut efter kvalitetsgranskning av garanterad undervisningstid i gymnasieskolan vid

Läs mer

Kvalitetsredovisning Läsåret

Kvalitetsredovisning Läsåret Kvalitetsredovisning Läsåret 2011-2012 Soltunets förskola Nora kommun Innehållsförteckning Arbetsgång för kvalitetsarbetet... 0 Åtgärder för utveckling enligt föregående års kvalitetsredovisning... 0 Verksamhetens

Läs mer

Skolinspektionens verksamhet

Skolinspektionens verksamhet Skolinspektionens verksamhet Regelbunden tillsyn av alla skolor. Kvalitetsgranskning inom avgränsade områden Anmälningar som gäller förhållandet för enskilda elever Fristående skolor kontroll av förutsättningar

Läs mer

Daggkåpans förskola. Nacka kommunen

Daggkåpans förskola. Nacka kommunen Daggkåpans förskola Nacka kommunen Observationen genomfördes av: Inger Dobson Ekerö kommun Anita Fröberg Ekerö kommun v. 20 2017 Innehållsförteckning Inledning Om Våga visa Kort om förskolan Observatörernas

Läs mer

Tillsyn av den fristående Alphaförskolan Bollen

Tillsyn av den fristående Alphaförskolan Bollen 2019-01-14 Tjänsteskrivelse Barn- och utbildningsnämnden Dnr 2018/654-644 Tillsyn av den fristående Alphaförskolan Bollen Västerviks kommun genomförde 2018-10-18 tillsyn av fristående Alphaförskolan Bollen.

Läs mer

Beslut. Skolinspektionen

Beslut. Skolinspektionen Nordanstigs kommun kommun@nordanstig.se efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid Ilsbo förskola, Nordanstigs kommun 1(13) Inledning Skolinspektionen genomför

Läs mer

1(8) Tillsynsrapport. Pysslingen förskolor, Giggen

1(8) Tillsynsrapport. Pysslingen förskolor, Giggen 1(8) Tillsynsrapport Pysslingen förskolor, Giggen 2(8) Innehållsförteckning Inledning... 3 Fakta om enheten... 3 Kommentar... 3 Sammanfattande slutsats... 3 Starka sidor... 4 Utvecklingsområden... 4 Bedömning

Läs mer

Tillsyn av den fristående förskolan Hanna

Tillsyn av den fristående förskolan Hanna 2019-01-14 Tjänsteskrivelse Barn- och utbildningsnämnden Dnr 2018/655-644 Tillsyn av den fristående förskolan Hanna Västerviks kommun genomförde 2018-12-05 tillsyn av fristående förskolan Hanna. Syftet

Läs mer

Beslut för förskoleklass och fritidshem

Beslut för förskoleklass och fritidshem Beslut 2013-04-17 Banérportens förskoleklass och fritidshem Rektorn vid Banérportens förskoleklass och fritidshem Beslut för förskoleklass och fritidshem efter tillsyn av Banérportens förskoleklass och

Läs mer

Beslut. en Skolinspektionen

Beslut. en Skolinspektionen en Skolinspektionen Beslut Landskrona School of Sports AB Box 654 261 25 Landskrona 2017-05-23 Dnr 400-2016:6993 Roland Schoultze roland.schoultzealasos.se Beslut för LA School of Sports i Landskrona kommun

Läs mer

Beslut och verksamhetsrapport

Beslut och verksamhetsrapport irn Skolinspektionen Krokoms kommun krokoms.kommun@krokom.se efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med flerspråkiga barns språkutveckling vid Täppans förskola i Krokom kommun 1(12) Beslut I detta

Läs mer

Beslut för grundskola och fritidshem

Beslut för grundskola och fritidshem Beslut 2013-08-13 Löa skola margareta@bergslagen.com Rektorn vid Löa skola richard.linder@loaskola.se Beslut för grundskola och fritidshem efter tillsyn i Löa skola i Lindesbergs kommun Skolinspektionen,

Läs mer

Förskolenätverket. GR den

Förskolenätverket. GR den Förskolenätverket GR den 2017-05-12 Skolinspektionen har ett nationellt uppdrag i tre år Rapporter 2015 En vanlig dag på förskolan gruppstorlek, personaltäthet och trygghet 2016 Förskolechefens ledning

Läs mer

Beslut för förskolorna och annan pedagogisk verksamhet för förskolebarn

Beslut för förskolorna och annan pedagogisk verksamhet för förskolebarn Götene kommun för förskolorna och annan pedagogisk verksamhet för förskolebarn i Götene kommun Skolinspektionen, Box 2320, 403 15 Göteborg, Besöksadress Kungsgatan 20 Telefon: 08-586 080 00, Fax: 08-586

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning Beslut Huvudman sundsvalls.kommun@sundsvall.se Verksamhetschef vid sjukhusskolan annelie.haglund@skola.sundsvall.se Beslut efter kvalitetsgranskning av särskild undervisning på sjukhus i Sundsvalls kommun

Läs mer

Lärande & utveckling. En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2013/2014 Förskolan Ängen Barn- och utbildningsförvaltningen

Lärande & utveckling. En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2013/2014 Förskolan Ängen Barn- och utbildningsförvaltningen Lärande & utveckling En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2013/2014 Förskolan Ängen Barn- och utbildningsförvaltningen www.karlskoga.se Läroplansmål (i sammanfattning) Förskolan

Läs mer

Kvalitetsdokument 2012/2013, Förskolor. Grindstugans Förskola

Kvalitetsdokument 2012/2013, Förskolor. Grindstugans Förskola Kvalitetsdokument 2012/2013, Förskolor Grindstugans Förskola 1 Mål: Förskolan har en pedagogisk dokumentation som visar på barnens utveckling och lärande I den dagliga verksamheten används kameror och

Läs mer

Kvalitetsdokument Baduhilds förskola (läå 2014/2015) Lek- och lärandemiljön ska väcka varje barns nyfikenhet, lust och intresse att lära!

Kvalitetsdokument Baduhilds förskola (läå 2014/2015) Lek- och lärandemiljön ska väcka varje barns nyfikenhet, lust och intresse att lära! Kvalitetsdokument Baduhilds förskola (läå 2014/2015) Lek- och lärandemiljön ska väcka varje barns nyfikenhet, lust och intresse att lära! Innehållsförteckning 1 Systematiskt kvalitetsarbete i förskolan...

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning esiut Huvudman 201 6-1 1-16 kundtjanst@skelleftea.se Verksamhetschef vid sjukhusskolan par.fransson@skelleftea.se Beslut efter kvalitetsgranskning av särskild undervisning på sjukhus i Skellefteå kommun

Läs mer

Västra Harg förskola. Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan

Västra Harg förskola. Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan Västra Harg förskola Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan 2014/2015 Dokumentation Mål: Vårt mål med dokumentationen är att utveckla verksamheten och ge barnen bästa möjliga förutsättningar i sitt

Läs mer

Rapport om tillsyn av fristående förskolor och pedagogisk omsorg i Värmdö kommun 2015

Rapport om tillsyn av fristående förskolor och pedagogisk omsorg i Värmdö kommun 2015 2016-06-03 Handläggare Anette Ekholm Avdelning styrning och kvalitet 2016UTN/0161-1 Rapport om tillsyn av fristående förskolor och pedagogisk omsorg i Värmdö kommun 2015 Besöksadress: Skogsbovägen 9 11,

Läs mer

Alabastern Korallen Östbacka. Alabasterns förskola. Nacka kommun

Alabastern Korallen Östbacka. Alabasterns förskola. Nacka kommun Alabastern Korallen Östbacka Alabasterns förskola Nacka kommun Observationen genomfördes av: Gunilla Biehl Nacka kommun Inger Dobson Ekerö kommun Veckorna 39 och 40, 2017 Innehållsförteckning Kort om förskolan

Läs mer

Tillsynsrapport för den fristående förskolan Alphaförskolan Gertrud

Tillsynsrapport för den fristående förskolan Alphaförskolan Gertrud 2018-11-21 Barn- och utbildningsnämnden Dnr 2018/653-644 Tillsynsrapport för den fristående förskolan Alphaförskolan Gertrud Inledning Varje kommun har enligt 26 kap. 4 skollagen (2010:800) tillsyn över

Läs mer

Förskolans pedagogiska uppdrag - om undervisning, lärande och förskollärares ansvar

Förskolans pedagogiska uppdrag - om undervisning, lärande och förskollärares ansvar Förskolans pedagogiska uppdrag - om undervisning, lärande och förskollärares ansvar 1 Huvudfråga Arbetar förskolan för att stimulera och utmana barnen i deras utveckling och lärande så att de får möjlighet

Läs mer

Lokal arbetsplan läsåret 2011/12

Lokal arbetsplan läsåret 2011/12 Barn- och utbildningsförvaltningen Lokal arbetsplan läsåret 2011/12 Centrals förskola Förskolechef: Lisbeth Nilsson Telefonnummer: 135849/ 0733-135849 E-postadress: lisbeth.nilsson@kristianstad.se 1 Innehållsförteckning

Läs mer

Verksamhetsrapport. Skolinspektionen

Verksamhetsrapport. Skolinspektionen Bilaga 1 efter granskning av platsgaranti och kvaliteten i förskolans pedagogiska uppdrag vid förskolan Färgaregatan 7, Göteborgs kommun Verksarnhetsr2pp.crl 1(10) Innehåll Inledning Bakgrundsuppgifter

Läs mer

HANDLINGSPLAN. Naturvetenskap och Teknik. För Skinnskattebergs kommuns förskolor UTFORSKA UPPTÄCKA URARTA UNDERSÖKA

HANDLINGSPLAN. Naturvetenskap och Teknik. För Skinnskattebergs kommuns förskolor UTFORSKA UPPTÄCKA URARTA UNDERSÖKA HANDLINGSPLAN Naturvetenskap och Teknik UTFORSKA UPPTÄCKA UNDERSÖKA URARTA För Skinnskattebergs kommuns förskolor 2018-2019 Innehåll 1. INLEDNING... 3 1.1 Bakgrund... 3 1.2 Syfte... 3 1.3 Genomförande...

Läs mer