Om Du har frågor angående slutrapporteringen, hör av Dig till Din handläggare på Svenska ESFrådet.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Om Du har frågor angående slutrapporteringen, hör av Dig till Din handläggare på Svenska ESFrådet."

Transkript

1 PK Slutrapport Projektnamn: Kompetenslyftet för läkarsekreterare Diarienr: Projektperiod: Syftet med en enhetlig mall för slutrapportering är att underlätta spridning av resultat och metoder från Socialfondsprojekten i Sverige. I slutrapporten ombeds ni beskriva vilka resultat ni uppnådde samt redogöra för hur ni följde er tid- och aktivitetsplan. Slutrapporten förväntas omfatta mellan 10 och 15 A4-sidor. Vänligen bifoga också gärna andra produkter och/eller rapporter etc som ni arbetat fram under er projekttid. Till slutrapporten ska också lägesrapport för den avslutande delen av ert projekt bifogas. Under varje rubrik finns en inledande text om avsnittets innehåll. Det är viktigt att slutrapporten bygger på en diskuterande redogörelse. Från och med den 3:e rubriken och framåt bör om möjligt följande två frågor besvaras: 1. Redogör för eventuella orsaker till avvikelser. 2. Vad hade eventuellt kunnat göras bättre? Om Du har frågor angående slutrapporteringen, hör av Dig till Din handläggare på Svenska ESFrådet. 1. Sammanfattning Ge en sammanfattande beskrivning av projektidé och framkomna resultat. Projektidéen avsåg att genom kompetensutveckling säkerställa en omställning av de individer i läkarsekreterargruppen, anställda inom Landstinget i Värmland, som har otillräcklig utbildning för dagens och morgondagens behov samt stärka läkarsekreterarens ställning på arbetsmarknaden och i landstinget som organisation. För den enskilde läkarsekreteraren innebar projektet en ökad anställningsbarhet, stärkt yrkesroll och ökade möjligheter till utveckling inom Svenska ESF-rådet Huvudkontoret Box 47141, Stockholm Besöksadress: Liljeholmsvägen 30 B, 3 tr Telefon: Fax:

2 yrket. Ett parallellt syfte i projektet var att underlätta generationsväxlingen av läkarsekreterare och för detta ändamål underlätta för nyutexaminerade läkarsekreterare att komma in på arbetsmarknaden. Under projekttiden har man tagit in nyutbildade samt arbetslösa läkarsekreterare som vikarier. Det framkomna resultatet anses mycket positivt. Projektet har haft större intresse än beräknat i samtliga utbildningsdelar, framförallt på uppdragsutbildningen på Karlstads universitet. Projektet har synliggjort yrkeskåren och stärkt kollektivet samt den enskilda individen. Landstinget har nu fått upp ögonen på denna viktiga yrkeskategori och projektet har lyft viktiga frågor. Lönefrågan samt yrkestiteln som har aktualiserats och diskuterats kan förhoppningsvis ger resultat efter att projektet är avslutat. 2. Projektets resultat - Redogör kortfattat för det problem och de behov som projektet avsåg att fokusera kring. - Redogör för projektets ambitioner att göra skillnad, det vill säga hur lösa problemet på ett bättre sätt. Ta utgångspunkt i den eller de programkriterier (lärande miljöer, samverkan, innovativ verksamhet, strategisk påverkan) som projektet valt, men också där så är aktuellt hur aktiviteterna av transnationell och regionalfondskaraktär bidragit. - Vilka resultat och förslag till goda lösningar har projektet lett fram till? - Vilken påverkan och genomslag har projektet åstadkommit på individnivå, organisationsnivå och system- och strukturnivå? Förändringar i samhället i stort och i landstingsorganisationen i Värmland har analyserats under förprojekteringen och utgjort underlag för diskussion om läkarsekreterarens framtida uppdrag. Parallellt har kompetensen bland anställda läkarsekreterare kartlagts i förprojekteringen. Resultatet har sedan analyserats i relation till yttre och inre strukturförändrade faktorer och dess konsekvenser för läkarsekreteraryrket. Samtidigt finns en generationsväxlingsproblematik i landstinget. Medelåldern för läkarsekreterarna är 50 år och stora pensionsavgångar väntar der närmaste åren. De två problem som skulle lösas i projektet var dels att många anställda inte hade den teoretiska kompetens som efterfrågades och allt högre grad framöver kommer att efterfrågas och dels finna former för en så smidig och strategisk generationsväxling som möjligt. Jämställdhetsanalysen i förprojekteringen visade att behov fanns att öka kunskapen om det egna yrkets förutsättningar och skapa självförtroende i 2 (13)

3 yrkesutövandet. Samverkan Projektet möjliggjorde för läkarsekreterarna att få en större arena att träffas på. De tidigare gränsdragningarna och saknanden av samhörighet i yrket har i och med projektet ändrats. Projektet har gett de individuella läkarsekreterarna möjlighet att träffas över gränserna. Även arbetsgivarrepresentanter, utbildningsanordnare och fackliga representanter har deltagit i aktiviteterna. Då denna möjlighet till utbyte och samtal i vanliga fall inte förekommer kan det ge nya perspektiv på vardagen. Dessutom har projektet präglats av att läkarsekreteraren som är den centrala administrativa resursen i ett arbetsteam, skulle förbättra sina möjligheter att samverka med övriga. I ansökan uppgav vi att medlet var att tydliggöra och skapa enhetlighet i läkarsekreteraruppdraget, samt öka kunkap och förmåga i kommunikation och bemötande. Sammantaget underlättar den nya kompetensen samverkan generellt. Genom att involvera läkarsekreterare och deras chefer i kompetensutvecklingen har denna samvekan skapats. Förhoppningen är att man även efter projektidens slut skall fortsätta samverka över gränserna. Landstinget i Värmland samverkar med Yrkeshögskolan i Kristinehamn, LSF och SKTF detta leder till att samtliga parter har samma information och gemensam syn på utvecklingen. Av tradition finns landstinget, SKTF och LSF med i Yrkeshögskolans styrelse och utvecklingsarbete. Samverkansarbetet har generellt bidragit till en mer sammanhållen helhet avseende mål, avsikter, engagemang för läkarsekreterarens profession, kompetensbehov, yrkesutbildning och kompetensutveckling. Detta samarbete kommer att fortsätta mellan parterna efter projekttiden. Vid uppstartskonferensen som ägde rum i april 2010 deltog samtliga samarbetspartners för att tydliggöra samverkan utbildning och arbetsliv i projektet. Strategisk påverkan Flera nationella nätverk har följt Kompetenslyftet för läkarsekreterare. Det gäller SKTF:s nätverk med representanter för Sveriges landsting, samt yrkesförbundet LSF centralt. Deltagare från styrgruppen tillsammans med projektledare har varit på LSF:s årsmöte för att presentera projektet. Det har skrivits om projektet i SKTF tidningen, samt att styrelsemedlem från SKTF har funnits med i styrgrupp och på det viset kunnat marknadsföra projektet nationellt. Projektledarna har vid ett flertal tillfällen presenterat projektet för olika politiska organ inom landstinget i Värmland (Framtidsberedningen, Personalutskottet). 3 (13)

4 Till spridningskonferensen som ägde rum 25 maj 2011 inbjöds samtliga Sveriges landsting, SKTF, LSF, Region Värmland, syokonsulenter, Yrkeshögskolan i Kristinehamn, Arbetsförmedling. Ett flertal av dessa kom och lyssnade, och har fått vidare information om projektet. Flera landsting har visat intresse att genomföra liknande kompetensutvecklingsinsatser. 3. Syfte och mål med projektet - Redogör för projektets syfte/projektmål, delmål och avsedda resultat. - Vad har projektet uppnått i förhållande till mål och planerat upplägg? Redogör dels med kvantitativa mått, dels kvalitativt i form av till exempel erhållna kunskaper och förändringar i attityder, riktlinjer, beteende etc. - Vilket lärande åstadkom ni i projektet såväl internt som externt? - Redogör för orsaker till avvikelser i förhållande till planerad verksamhet i projektansökan och hur detta har påverkat projektbudgeten. Syfte Syftet med projektet var att genom kompetensutveckling säkerställa en omställning av de individer i läkarsekreterargruppen, anställda inom landstinget i Värmland, som har otillräcklig utbildning för dagens och framtidens behov. Ett ytterligare syfte var att stärka läkarsekreterarens ställning på arbetsmarknaden och i landstinget som organisation. Det innebär att modernisera, professionalisera och skapa attraktivitet i den kvinnodominerande yrket, vilket i ett längre perspektiv kan leda till ökad jämställdhet. För den enskilde läkarsekreteraren innebar projektet ökad anställningsbarhet, stärkt yrkesroll och ökade möjligheter till utveckling inom yrket. Ett parallellt syfte med projektet var att underlätta generationsväxlingen av läkarsekreterare anställda inom landstinget i Värmland och för detta ändamål underlätta för nyutexaminerade/arbetslösa läkarsekreterare att komma in på arbetsmarkanden och därmed motverka utanförskap. Det skulle ske genom att erbjuda dessa läkarsekreterare vikariatstjänster för att täcka upp bemanningen när de anställda genomgår kompetensutveckling. Mål/Målsättning Målsättningen var att genomföra Kompetenslyftet för läkarsekreterare som har innehållit både extern och internt organiserade och finansierade delar (se utbildningar under punkt 4 Arbetssätt). Tillsammans skulle dessa kompetensutvecklingsinsatser leda till att deltagarna är bättre rustade för förändringar i yrket och stärka deras position som arbetstagare och kvinnor på arbetsmarkanden. 4 (13)

5 Mätbara mål De mätbara målen fokuserades på de kompetensutvecklingsmoment där finansiering söks via socialfonden, det vill säga uppdragsutbildningen på Karlstads universitet, 5 hp, och utbildningsaktiviteter inom området jämställdhet och mångfald. Mål 1: Att läkarsekreterare genomgår utbildningen på KaU. Resultat: 274 läkarsekreterare har genomgått utbildningen på KaU. En stor efterfrågan på denna utbildning har varit under hela projektperioden. I ansökan underskattades antalet som var intresserade. Resultatet att det blev 274 deltagare ledde till att landstinget i Värmland gick in med interna medel för att låta samtliga deltagare med låg utbildningsnivå, ha möjlighet att gå denna utbildning. Mål 2: 300 deltagare genomgår utbildning i jämställdhet och mångfaldsfrågor. Dessa deltagare skall stärkas både som enskilda individer och kvinnor. Vidare att öka förståelsen för yrkets ojämställda tradition och medverka till att på sikt bryta den könssegregerade arbetsmarknaden. Resultat: 320 läkarsekreterare har genomgått utbildningsmomentet kring jämställdhet och mångfaldsfrågor. Generationsväxling Omfattande pensionsavgångar och därmed nyrekryteringar inom läkarsekreterarkåren kommer att ske inom de närmaste åren. Inskolning av unga och nyrekryterade läkarsekreterare är resurskrävande och att skola in många under kort tid kan bidra till att skapa oro i organisationen. Generationsväxlingsproblematiken tros kunna lindras genom att under mer strukturerade former ta emot utbildade men ännu ej yrkesverksamma läkarsekreterare som vikarier för kompetensutvecklingen. Mätbart mål: 25 nyutexaminerade och/eller arbetslösa läkarsekreterare får vikariatsanställning hos landstinget i Värmland under projektperioden. Resultat: (heltid/deltid) läkarsekreterare har kommit in på vikariat under projektperioden och på så vis fått möjlighet till att inskolas i yrket. Vidare har Yrkeshögskolan i Kristinehamn styrt sina LIA (lärande i arbetet, praktik) perioder till tillfällen då det varit stor frånvaro på arbetsplatserna, för att på så sätt underlätta för projektet och enskilda arbetsplatser. Avvikelser Avvikelser som har förekommit och som har inneburit förändringar i projektbudgeten är dels en omflyttning av budgeterade medel från aktiviteten jämställdhet och mångfald då lokalkostnaden för dessa utbildningar ej blev av det slag som vi antog i ansökan. Dels en omflyttning av budget från aktiviteten uppstartskonferens. Budgeten flyttades från båda dessa aktiviteter till aktiviteten uppdragsutbildning Karlstads universitet. I ansökan hade vi underskattat antalet läkarsekreterare som skulle vara intresserade av att gå uppdragsutbildningen på KAU ( ), i verkligheten blev det 270 deltagare. 5 (13)

6 4. Arbetssätt Vad var ert huvudsakliga arbetssätt? Beskriv kortfattat vilka metoder, utbildningar och andra aktiviteter som användes. Vad i metoderna och aktiviteterna var det som gjorde skillnad, d.v.s. som ledde fram till det önskade resultatet? Beskriv eventuellt nya metoder eller material som tagits fram i projektet. För att lösa problemen med dels den enskilde läkarsekreterarens kompetensbrist och dels den omfattande generationsväxlingen i yrkeskåren var projektet uppbyggt kring olika utbildningsmoment, momenten hat både varit internt och externt finansierade. Metoden att läkarsekreterarna lämnar sina ordinarie arbetsplatser för att kompetenshöjas tillsammans med andra inom samma yrke men från andra enheter inom Landstinget i Värmland har stärkt de enskilda deltagarna. Deras möjlighet till att utbyta erfarenheter med andra har underlättats samtidigt som deltagarna har utökat sina kontaktnät och på så vis stärkt sin yrkesroll som läkarsekreterare. Utbildningarna har majoriteten av tiden ägt rum utanför interna lokaler. Läkarsekreterarna inom Landstinget i Värmland har fått förhållandevis lite kompetenshöjande insatser av denna karaktär före projektet startade. Utbildningar En uppdragsutbildning på Karlstads universitet, 5 hp, har varit den största utbildningsinsatsen. Utbildningen har innefattat, vårdpedagogik, informatik, juridik, statistik samt it. 274 läkarsekreterare har genomgått uppdragsutbildningen. Möjligheten att läsa på universitet har gett deltagarna ett ökat självförtroende då deltagare med äldre utbildning fått möjlighet att öka sin teoretiska kompetens till samma nivå som de läkarsekreterare som har en nyare utbildning. Hälso och sjukvårdsklassifikation har varit en del i projektet som varit internt finansierad. Utbildningen har bidragit till att läkarsekreterare inom Landstinget i Värmland har utbildats till att klassificera och koda sjukdomstillstånd. Jämställdhetsutbildningen har varit en betydande del i projektet. Cirka 300 läkarsekreterare har utbildats i teorier kring jämställdhet i en traditionell utbildning á 2 heldagar. Jämställdhetsutbildningen har även innehållit 2 halvdagar med föreläsningar kring jämställdhet och mångfaldsfrågor. Jämställdhetsutbildningen har gett deltagarna, som samtliga var kvinnor, en förståelse för varför läkarsekreteraryrket ser ut som det gör idag, att yrket som sådant är präglat av att kvinnor har skapat yrkesrollen omedvetet utifrån sitt kön. 6 (13)

7 Utbildningen Arbetslivsprocesser, kommunikation och bemötande arrangerades av interna utbildare från Landstinget i Värmland. Utbildningen har bestått av grupper med 25 personer vid varje utbildningstillfälle och man har då arbetat i grupper med frågor kring kommunikationen på arbetsplatsen samt transaktionsanalys. Läkarsekreteraren är oftast den första kontakten för patienten inom vården. Detta leder till att bemötandefrågor och kommunikation är av betydande karaktär för deltagarna. Yrkesgruppen är även spindel i nätet för andra yrkesgrupper inom vården och har därmed mycket kontakt med annan personal. Projektet inleddes med uppstartskonferenser runtom i länet som gav deltagarna en bild av vad innehållet i projektet var, samt att de fick möjlighet att träffa utbildare samt projektledare. Även en spridningskonferens har ägt rum som ett avslut på projektet, där deltagare samt andra landsting, arbetsförmedling, syokonsulenter osv var inbjudna för att få en bild av vad projektet har inneburit. I samtliga delar/utbildningar i projektet har grupperna av deltagare varit mixade från olika arbetsplatser och orter. Detta har lett till att gruppen läkarsekreterare som varit en relativt sluten grupp med majoriteten av sin arbetstid på samma plats under en lång tid, har fått möjligheten att lära känna andra läkarsekreterare och delat erfarenheter med dem nyutexaminerade och/eller arbetslösa läkarsekreterare har fått vikariatsanställning eller tillsvidare anställning under projektets gång. Dessa individer har skolats in i yrket och i organisationen samtidigt som det har underlättat frånvaron när ordinarier läkarsekreterare varit på utbildning. Generationsväxlingen kommer att underlättas då nu nyutexaminerade läkarsekreterare har fått in en fot på arbetsmarknaden och på så vis motverkat utanförskap. 5. Deltagande aktörer i projektet Redogör för vilka aktörer (organisationer, företag, myndigheter) som ingick i projektet, samt vad de konkret bidrog med, både vad gäller engagemang, ekonomiska resurser och påverkansarbete. Redovisa dessutom arbete i projektgrupp, styrgrupp och/eller referensgrupp samt gruppernas sammansättning. Hur har grupperna fungerat? De som har samverkat är landstingets personaladministrativa strategigrupp PA-strategi (Eva Lindqvist Österberg och Margaretha Thörnqvist), läkarsekreterarnas fackliga organisation SKTF (Barbro Åström), yrkesförbundet LSF (Viveka Östergren) och arbetsgivarepresentanter från verksamheter tillika 7 (13)

8 läkarsekreterare (Annika Ekendahl och Kerstin Ling). PA-strategi, SKTF, LSF, extern utvärderare från Örebro Universitet (Helen Stockhult) samt verksamhetsföreträdare har ingått i styrgruppen. YH-utbildningen är ytterligare en samverkanspart i projektet. Med utbildningsanordnaren finns redan upparbetade samverkansrutiner, bland annat ingår två i styrgruppen representerade i utbildningsanordnarens styrelse. Karlstads universitet är en given samarbetspartner då Landstinget har olika samverksansavtal med KaU och man har länge haft utbyte av varandra. Från och med höstterminen 2009 utbildas de framtida läkarsekreterarna vid Yrkeshögskolan och ger därmed yrket högskolestatus. Styrgruppen för projektet har varit mycket engagerad under hela projekttiden och gruppens sammansättning har varit bra. Styrgruppen har haft möten med ett jämnt intervall under projektets gång, mer frekvent inför planeringen av spridningskonferensen. Under ordniarie stygruppsmöten har information givits från projektledaren om det aktuella läget i projektet. Information från verksamhetsföreträdare, SKTF och LSF. Styrgruppen har kommit med råd och konkreta förslag och man har jobbat för projektets bästa under hela projekttiden. 6. Jämställdhetsintegrering Redogör för hur ni arbetat med jämställdhetsintegrering i ert projekt. Relatera till projektplan och utmaningar under arbetets gång. Jämställdhet och mångfaldsfrågor har integrerats i samtliga delar under projektperioden. Jämställdhetsintegreringen i projektet har bland annat inneburit att föreläsare av båda könen har medverkat i de olika utbildningarna. Vi har även haft kursmateriel med författare av båda könen. En del i projektet har varit att verka för byte av yrkestitel detta har skett genom att diskussioner internt inom Landstinget i Värmland har ägt rum och en process är i gång. Byte av yrkestitel kommer att ske inom en snar framtid. Titeln som är framlagt som förslag är vårdadministratör. Projektledningen har fått gehör för denna titel både bland deltagare som idag har titeln läkarsekreterare men även bland arbetsgivarrepresentanter. Projektet har förhoppningsvis inneburit att kompetensen bland deltagarna har ökat och detta i sin tur leder förhoppningsvis vidare till en ökad möjlighet till karriär inom yrket. Arbetsgivarrepresentanter som projektledningen har pratat 8 (13)

9 med i slutskedet av projekttiden har beskrivit att de i framtiden, vid internrekrytering, enbart kommer att rekrytera läkarsekreterare som har genomgått Kompetenslyftet för läkarsekreterare. Från att vara en relativt anonym yrkesgrupp förväntades projektet att stärka yrkesgruppens/kvinnornas ställning som vårdadministrativ resurs. Ökad självkännedom och ökat självförtroende i yrket och som kvinna förväntades få effekter för den enskilde läkarsekreteraren även utanför arbetslivet och därmed bidra till att främja jämställdheten i ett vidare perspektiv. Att få ett resultat av detta under projekttiden har inte varit möjligt, då vi anser att tiden är för kort, men den externa utvärderaren har genomfört både kvantitativa undersökningar men även kvalitativa (se bilaga) som tyder på att deltagarna har uppfattat projektet och de olika aktiviteterna som stärkande för både yrkesgruppen men även för den enskilde individen. Förhoppningen är att deltagarna kommer att föra denna kunskap vidare både internt inom Landstinget men även externt ute i samhället. Samarbete med Yrkeshögskolan i Kristinehamn är åtgärder för att främja jämställdheten bland de som utbildar sig till läkarsekreterare. Landstinget i Värmland kommer att fortsätta arbetet med att försöka få in fler män på utbildningarna. Detta måste ske i samarbete med Arbetsförmedling, syokonsulenter samt Yrkeshögskolan i Kristinehamn. I dag finns ingen manlig läkarsekreterare i Landstinget i Värmland som arbetar som läkarsekreterare. Det innebär en stor svårighet att locka till sig män både till arbetsplatserna men först och främst till utbildningarna. Förhoppningen är att ett byte av yrkestitel men även möjlighet till karriär i yrket samt möjlighet till en bättre lönebild bland läkarsekreterarna skall få fler män att söka sig till yrket. Jämställdhetsutbildningen har gett deltagarna möjlighet att mer aktivt ifrågasätta det självklara, ökat kunskapen och medvetenheten om könets närvaro, trots kvinnodominansen, och dess betydelse för yrkets utveckling och framtid. 7. Tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning Redogör för hur projektet arbetat för att förverkliga visionerna vad gäller tillgänglighet i projekt. Relatera till projektplan och utmaningar under arbetets gång. Vi har i alla delar bokat lokaler som har varit anpassade till olika funktionshinder. Exempelvis har vi uteslutande använt lokaler under projektets gång som har haft hiss och hörselslingor samt tillräcklig plats vid dörrar för 9 (13)

10 rullstol. I inbjudningar har vi frågat efter eventuellt behov av hjälpmedel. Vi har vid fyra tillfällen haft orienteringsutbildning i tillgänglighet under projekttiden. En halvdag varje tillfälle. Två tillfällen i Karlstad och två tillfällen i Arvika. Processtöd tillgänglighet, Handisam var behjälpliga och försåg oss med föreläsare. Deltagarna var framförallt skyddsombud, fackliga representanter och personer som jobbar i reception inom landstinget. 8. Regionala prioriteringar Redogör för de eventuella regionala prioriteringar som ni arbetat med. 9. Spridning och påverkansarbete Redogör för hur ni arbetat med spridning och påverkansarbete. - Vilka personer/organisationer har ni riktat er till? - Hur kan projektets idéer och erfarenheter omsättas i annan verksamhet? - Vilka ytterligare insatser för påverkansarbetet skulle behövas för att nå dit ni vill? Vem/vilka bör göra det? Projektet startade med uppstartskonferenser. Senare gjordes även en intern hemsida för EU-projektet. Projektet har kontaktat Region Värmland, Länsstyrelsen och arbetsförmedlingen i olika skeden av projektet för att informera om projektet. Projektets idéer kan mycket väl användas av andra verksamheter som vill arbeta på liknande sätt med sina medarbetare. Arbetssätt och metoder kan överföras till andra organisationer. Efter att spridningskonferensen ägt rum så har vi fått inbjudningar från andra landsting för att komma och berätta om projektet. Vi har även under projektets gång fått informera andra yrkeskategorier om projektet då de varit intresserade av att utföra något liknande projekt. Det fortsatta påverkansarbetet bör utföras av landstingets personalstab och divisionsledningarna. Projektledning och styrgrupp är en bra tillgång som kan 10 (13)

11 nyttjas. När det gäller två stora frågor i projektet gällande titelbyte och lön så har personalstaben, landstingsledningen och SKTF ett ansvar. Man bör nu få med yrkesgruppen i framtida planering gällande utbildningsinsatser/fortbildningar internt. 10. Extern utvärdering Redogör för hur den externa utvärderaren (om det är aktuellt) konkret bidragit i projektarbetet. Vilket stöd har det varit för projektledningen och hela projektet? Örebro universitet har varit externa utvärderare i projektet. Utvärderaren Helen Stockhult har haft god kännedom kring de olika delarna i projektet då hon medverkat vid samtliga delar/utbildningar. Hon har genomfört kvantitativa och kvalitativa undersökningar under projekttiden, Hon har intervjuat deltagare samt arbetsgivarrepresentanter. För mer information kring metod och resultat av den externa utvärderingen se bilaga. Projektledningen har haft gott samarbete med den externa utvärderaren då hon har kunna signalerat och uppmärksammat brister i ett tidigt skede i utbildningarna. Några stora åtgärder har dock inte behövt göras. Den externa utvärderaren har deltagit vid styrgruppsmöten och där kunnat uppmärksammat övriga i styrgruppen på problem. Den externa utvärderaren har engagerat sig i stor utsträckning och tagit uppgiften på stort allvar och det har lett till ett säkerställande av kvaliteten på de olika aktiviteterna/utbildningarna. 11. Egenutvärdering Redogör för hur ni själva arbetat med att utvärdera ert arbete. Vilket stöd har det varit för projektledningen och hela projektet? Egen utvärdering har skett genom projektledningens kontinuerliga kontakt med utbildarna och styrgruppen. Samtliga utbildningstillfällen i projektet har avslutats med deltagarnas synpunkter, både positiva och negativa, som de har lämnat anonymt till utbildarna. Dessa synpunkter har sedan delgivits projektledningen. 11 (13)

12 Ett exempel på snabb åtgärd efter synpunkter och indikationer från deltagarna, är en del i utbildningen på Karlstads universitet. Resultatet av en del i kursen blev att vi våren 2011 ändrade inriktning på vad föreläsaren utbildade i då deltagarna hösten 2010 inte ansåg innehåller vara relevant för läkarsekreterargruppen. 12. Kommentarer och tips Vilka tips skulle Du vilja delge framtida projekt? Vad gick bra och varför? Vad gick mindre bra och varför? Framgångsfaktorer är ett ordentligt genomfört förankringsarbete samt förprojektering. Att få med nyckelpersoner, i detta fallet divisionsledningar, medvetna och införstådda för att de i sin tur kan sprida information/direktiv i sina divisioner. Att ha en utsedd styrgrupp som styrs av engagemang. Att ha en projektledning som är närvarande och engagerad. Detta projekt har haft dessa delar. Detta projekt har stött på mindre motgångar i form av svårighet att få rätt lokaler och att nå ut med information till alla då vi är en stor organisation. Att koppla en informatör till projektet i ett tidigt skede är en tanke för att få ett bra informationsflöde. Projektet har haft tillgång till informationsstaben och i slutet av projektet fick vi hjälp av en specifik informatör men det hade förmodligen varit bra att ha fått detta från början. 13. Kontaktpersoner Vilka personer kan den som är intresserad av ytterligare information kontakta? Mikael Jern (projektledare) Åsa Johansson (projektledare) Eva Lindqvist Österberg (styrgrupp) Underskrift projektansvarig (projektledare) 12 (13)

13 Datum Namnteckning Namnförtydligande E-posta dessutom dokumentet till projektets ansvariga handläggare på Svenska ESF-rådet. Kom ihåg att även fylla i projektets sista lägesrapport för att stöd ska kunna betalas ut. 13 (13)

Om Du har frågor angående slutrapporteringen, hör av Dig till Din handläggare på Svenska ESFrådet.

Om Du har frågor angående slutrapporteringen, hör av Dig till Din handläggare på Svenska ESFrådet. PK 2010-6 Slutrapport Projektnamn: Ung i Fokus Diarienr: 2008-3050011 Projektperiod (ÅÅMMDD-ÅÅ-MM-DD): 2008-05-01 2011-04-30 Syftet med en enhetlig mall för slutrapportering är att underlätta spridning

Läs mer

Ge en sammanfattande beskrivning av projektidé och framkomna resultat.

Ge en sammanfattande beskrivning av projektidé och framkomna resultat. Datum: PK 2010-6 2011-03-25 Kontaktperson: Titti Norling Slutrapport Projektnamn: Kompetensutveckling Rättviksföretag genomförande Diarienr: 2009-3060004 Projektperiod : 2009-02-02 2010-12-31 Syftet med

Läs mer

Om Du har frågor angående slutrapporteringen, hör av Dig till Din handläggare på Svenska ESFrådet.

Om Du har frågor angående slutrapporteringen, hör av Dig till Din handläggare på Svenska ESFrådet. PK 2010-6 Slutrapport Projektnamn: FFA Förebyggande Friskvårds Arbete Diarienr: 2009-306217 Projektperiod (2010-01-11 2011-06-30) Syftet med en enhetlig mall för slutrapportering är att underlätta spridning

Läs mer

Slutrapport genomförande

Slutrapport genomförande Sid 1 (6) Projektnamn Öka andelen långtidsfriska Slutrapport genomförande Sammanfattning Ge en sammanfattande beskrivning av projektidé och framkomna resultat. Fiskeby Board AB har under tiden 2011-03-01

Läs mer

Mall för slutrapport av projekt

Mall för slutrapport av projekt 1(10) Promemoria Diarienummer 2010-03-02 2009-3080028 Agneta Nordin 0941-14000 Mall för slutrapport av projekt Syftet med enhetliga mallar för slutrapportering är att underlätta spridning av resultat och

Läs mer

Slutrapport genomförande

Slutrapport genomförande Sid 1 (8) Projektnamn Ventus Art Lunge Slutrapport genomförande Sammanfattning Ge en sammanfattande beskrivning av projektidé och framkomna resultat. "VAL är ett utvecklingsprojekt för kulturarbetare och

Läs mer

Mall Datum: PK 2010-6

Mall Datum: PK 2010-6 Mall Datum: PK 2010-6 2010-12-21 Kontaktperson: Sven Jansson Slutrapport Projektnamn: Navigator och CoMcenter Diarienr: Projektperiod: 2008-05-01 till 2011-04-30 Syftet med en enhetlig mall för slutrapportering

Läs mer

1(6) Slutrapport förprojektering. Sammanfattning

1(6) Slutrapport förprojektering. Sammanfattning 1(6) Sammanfattning Förstudien i projektet SpråkSam har, som tidigare rapporterats förlängts genom att Stiftelsen Stockholms läns Äldrecentrum har finansierat vissa aktiviteter som projektets parter sett

Läs mer

PK Om Du har frågor angående slutrapporteringen, hör av Dig till Din handläggare på Svenska ESFrådet.

PK Om Du har frågor angående slutrapporteringen, hör av Dig till Din handläggare på Svenska ESFrådet. PK 2010-6 Slutrapport Projektnamn: Projekt Palladium Diarienr: 2008-3020373 Projektperiod (ÅÅMMDD-ÅÅ-MM-DD): 090201-111231 Syftet med en enhetlig mall för slutrapportering är att underlätta spridning av

Läs mer

Lägesrapport (förprojektering och genomförandeprojekt)

Lägesrapport (förprojektering och genomförandeprojekt) 1(6) (förprojektering och genomförandeprojekt) Projektnamn: Utveckling mot arbete (UMA) Diarienummer: 2009-3060219 Redovisningsperiod (samma som blanketten Ansökan om utbetalning): mars 2011 1. Verksamheten

Läs mer

1. Verksamheten i projektet

1. Verksamheten i projektet 1(6) (förprojektering och genomförandeprojekt) Projektnamn: Utveckling mot arbete (UMA) Diarienummer: 2009-3060219 Redovisningsperiod (samma som blanketten Ansökan om utbetalning): november 2013 1. Verksamheten

Läs mer

1. Verksamheten i projektet

1. Verksamheten i projektet 1(6) (förprojektering och genomförandeprojekt) Projektnamn: Utveckling mot arbete (UMA) Diarienummer: 2009-3060219 Redovisningsperiod (samma som blanketten Ansökan om utbetalning): februari 2014 1. Verksamheten

Läs mer

Kompetenslyftet för läkarsekreterare

Kompetenslyftet för läkarsekreterare UTVÄRDERING AV UTVECKLINGSPROJEKTET Kompetenslyftet för läkarsekreterare Landstinget i Värmland Förord Kompetenslyftet för läkarsekreterare är ett utvecklingsprojekt inom Landstinget i Värmland vars syfte

Läs mer

Slutrapport genomförande

Slutrapport genomförande Sid 1 (11) Projektnamn RAPS Region Skånes Arbetsmarknadspolitiska Satsning Slutrapport genomförande Sammanfattning Ge en sammanfattande beskrivning av projektidé och framkomna resultat. Ge en sammanfattande

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (6) Beslutsdatum 2008-04-29 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Stockholm Namn på utlysning: Förprojektering

Läs mer

Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa

Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa Projektägare: Landstinget i Värmland Projektperiod: 2014 09 01 2015 12 31 1. Bakgrund Ohälsotalet är högre än

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden 1(6) Beslut 2009-02-05 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i hela Sverige. Namn: Beskrivning: Kompetensutveckling

Läs mer

1. Verksamheten i projektet

1. Verksamheten i projektet 1(6) (förprojektering och genomförandeprojekt) Projektnamn: Utveckling mot arbete (UMA) Diarienummer: 2009-3060219 Redovisningsperiod (samma som blanketten Ansökan om utbetalning): april 2011 1. Verksamheten

Läs mer

1. Verksamheten i projektet

1. Verksamheten i projektet 1(6) (förprojektering och genomförandeprojekt) Projektnamn: Utveckling mot arbete (UMA) Diarienummer: 2009-3060219 Redovisningsperiod (samma som blanketten Ansökan om utbetalning): mars 2013 1. Verksamheten

Läs mer

PROJEKTSKOLA 1 STARTA ETT PROJEKT

PROJEKTSKOLA 1 STARTA ETT PROJEKT PROJEKTSKOLA I ett projekt har du möjlighet att pröva på det okända och spännande. Du får både lyckas och misslyckas. Det viktiga är att du av utvärdering och uppföljning lär dig av misstagen. Du kan då

Läs mer

1. Verksamheten i projektet

1. Verksamheten i projektet 1(6) (förprojektering och genomförandeprojekt) Projektnamn: Utveckling mot arbete (UMA) Diarienummer: 2009-3060219 Redovisningsperiod (samma som blanketten Ansökan om utbetalning): juni 2013 1. Verksamheten

Läs mer

1. Verksamheten i projektet

1. Verksamheten i projektet 1(6) (förprojektering och genomförandeprojekt) Projektnamn: Utveckling mot arbete (UMA) Diarienummer: 2009-3060219 Redovisningsperiod (samma som blanketten Ansökan om utbetalning): juni 2012 1. Verksamheten

Läs mer

Karriärutveckling för vårdadministratörer i Värmland

Karriärutveckling för vårdadministratörer i Värmland Karlstads Teknikcenter Examensarbete 2018 Titel: Författare: Uppdragsgivare: Tina Andersson Karlstads Teknikcenter Tel + 46 54 540 14 40 SE-651 84 KARLSTAD www.karlstad.se/yh Examensarbete YhVA16 2018-09-11

Läs mer

Slutrapport. Servicenavet landsbygdsbutiken i centrum 00167167. Årjängs kommun 2120000-1835 20130831 20120401-20130831

Slutrapport. Servicenavet landsbygdsbutiken i centrum 00167167. Årjängs kommun 2120000-1835 20130831 20120401-20130831 Slutrapport Projektnamn Ärende-ID Servicenavet landsbygdsbutiken i centrum 00167167 Stödmottagare Organisationsnummer Årjängs kommun 2120000-1835 Datum för slutrapport Beslutad projekttid 20130831 20120401-20130831

Läs mer

Mall för slutrapport förprojektering

Mall för slutrapport förprojektering 1(9) Mall för slutrapport förprojektering Syftet med enhetliga mallar för slutrapportering är att underlätta spridningen av resultat och metoder från Socialfondsprojekten i Sverige. I slutrapporten för

Läs mer

1. Verksamheten i projektet

1. Verksamheten i projektet 1(6) (förprojektering och genomförandeprojekt) Projektnamn: Utveckling mot arbete (UMA) Diarienummer: 2009-3060219 Redovisningsperiod (samma som blanketten Ansökan om utbetalning): september 2011 1. Verksamheten

Läs mer

1. Verksamheten i projektet

1. Verksamheten i projektet 1(5) (förprojektering och genomförandeprojekt) Projektnamn: Utveckling mot arbete (UMA) Diarienummer: 2009-3060219 Redovisningsperiod (samma som blanketten Ansökan om utbetalning): juli 2013 1. Verksamheten

Läs mer

Slutrapport genomförande

Slutrapport genomförande Sid 1 (10) Projektnamn Wajrum - Kompetensutveckling genomförande Slutrapport genomförande Sammanfattning Ge en sammanfattande beskrivning av projektidé och framkomna resultat. Under de senaste åren har

Läs mer

Om Du har frågor angående slutrapporteringen, hör av Dig till Din handläggare på Svenska ESFrådet.

Om Du har frågor angående slutrapporteringen, hör av Dig till Din handläggare på Svenska ESFrådet. PK 2010-6 Slutrapport Projektnamn: Validerad kompetensutveckling, CNC-Teknik 2007 Diarienr: 2009-3030098 Projektperiod: 10-01-18 11-07-31 Syftet med en enhetlig mall för slutrapportering är att underlätta

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (5) Beslutsdatum 2008-07-29 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Norra Mellansverige Namn på utlysning: Beskrivning:

Läs mer

Projektnamn: AcadEMic POWER Diarienummer: 2012-3011277 Redovisningsperiod (samma som blanketten Ansökan om utbetalning): oktober 2013

Projektnamn: AcadEMic POWER Diarienummer: 2012-3011277 Redovisningsperiod (samma som blanketten Ansökan om utbetalning): oktober 2013 1(7) Beslutsnr: PK 2012-70 Lägesrapport Projektnamn: AcadEMic POWER Diarienummer: 2012-3011277 Redovisningsperiod (samma som blanketten Ansökan om utbetalning): oktober 2013 Inledning Integrationsfonden

Läs mer

Mall för slutrapport förprojektering

Mall för slutrapport förprojektering 1(7) Mall för slutrapport förprojektering Syftet med enhetliga mallar för slutrapportering är att underlätta spridningen av resultat och metoder från Socialfondsprojekten i Sverige. I slutrapporten för

Läs mer

Socialförvaltningen Sida 0 (5) Verksamhetsplan

Socialförvaltningen Sida 0 (5) Verksamhetsplan Sida 0 (5) Forum CARPE 2017-04-01 Verksamhetsplan 2017-04-01 2018-03-31 Forum Carpe - kompetens- och verksamhetsutveckling inom funktionshinderområdet i Stockholm län Sida 1 (5) Verksamhetsidé och övergripande

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (5) Beslutsdatum 2008-03-18 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Östra Mellansverige Namn på utlysning: Kompetensförsörjning

Läs mer

Kompetensöverföring och bevarande av kunskap

Kompetensöverföring och bevarande av kunskap Karlstads Teknikcenter Examensarbete 2018 Titel: Författare: Uppdragsgivare: Tina Andersson Karlstads Teknikcenter Tel + 46 54 540 14 40 SE-651 84 KARLSTAD www.karlstad.se/yh Examensarbete YhVA16 2018-09-06

Läs mer

Lägesrapport (förprojektering och genomförandeprojekt)

Lägesrapport (förprojektering och genomförandeprojekt) 1(5) (förprojektering och genomförandeprojekt) Projektnamn: Utveckling mot arbete (UMA) Diarienummer: 2009-3060219 Redovisningsperiod (samma som blanketten Ansökan om utbetalning): maj 2011 1. Verksamheten

Läs mer

1. Verksamheten i projektet

1. Verksamheten i projektet 1(5) (förprojektering och genomförandeprojekt) Projektnamn: Utveckling mot arbete (UMA) Diarienummer: 2009-3060219 Redovisningsperiod (samma som blanketten Ansökan om utbetalning): januari 2013 1. Verksamheten

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (5) Beslutsdatum 2008-03-18 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Östra Mellansverige Namn på utlysning: Kompetensförsörjning

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (5) Beslutsdatum 2008-02-25 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Norra Mellansverige Namn på utlysning: Beskrivning:

Läs mer

1. Verksamheten i projektet

1. Verksamheten i projektet 1(5) (förprojektering och genomförandeprojekt) Projektnamn: Utveckling mot arbete (UMA) Diarienummer: 2009-3060219 Redovisningsperiod (samma som blanketten Ansökan om utbetalning): april 2012 1. Verksamheten

Läs mer

Mall för slutrapport av projekt

Mall för slutrapport av projekt 1(11) Promemoria Diarienummer 2008-08-28 2008-01796 Sven Jansson Mall för slutrapport av projekt Syftet med enhetliga mallar för slutrapportering är att underlätta spridning av resultat och metoder från

Läs mer

Hur vi arbetat med jämställdhet under den aktuella perioden

Hur vi arbetat med jämställdhet under den aktuella perioden Lägesrapport genomförande Projektnamn: HP1 genomförande Diarienummer: 2008-3020462 Period: april 1. Verksamhet i projektet Aktiviteter som genomförts under den aktuella perioden En medarbetare från Hallstahammars

Läs mer

Första analys av Gruppintag 1 Arbetsmarknadsintroduktion för nyanlända

Första analys av Gruppintag 1 Arbetsmarknadsintroduktion för nyanlända Första analys av Gruppintag 1 Arbetsmarknadsintroduktion för nyanlända Gruppintag 1 - Arbetsmarknadsintroduktion för nyanlända den 10 maj 2012 Evaluation North Analys - Arbetsmarknadsintroduktion för nyanlända

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (6) Beslutsdatum 2009-02-13 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Östra Mellansverige Namn på utlysning: Kompetensförsörjning

Läs mer

Slutrapport genomförande

Slutrapport genomförande Sid 1 (7) Projektnamn Hälsolyftet Slutrapport genomförande Sammanfattning Ge en sammanfattande beskrivning av projektidé och framkomna resultat. Hälsolyftets huvudsakliga målsättning var att genom ökad

Läs mer

Slutrapport genomförande

Slutrapport genomförande Sid 1 (9) Projektnamn Vägen ut Slutrapport genomförande Sammanfattning Ge en sammanfattande beskrivning av projektidé och framkomna resultat. Verksamheten socialtjänst- socialbidrag har sedan 2006 arbetat

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (6) Beslutsdatum 2009-06-01 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Norra Mellansverige Namn på utlysning: PO

Läs mer

Öka andelen långtidsfriska 2010-3020049

Öka andelen långtidsfriska 2010-3020049 Öka andelen långtidsfriska 2010-3020049 Slutrapport genomförande Sammanfattning Fiskeby Board AB har under tiden 2011-03-01 2012-08-31 genomfört ett genomförandeprojekt Öka andelen långtidsfriska. Det

Läs mer

1. Verksamheten i projektet

1. Verksamheten i projektet 1(6) (förprojektering och genomförandeprojekt) Projektnamn: Utveckling mot arbete (UMA) Diarienummer: 2009-3060219 Redovisningsperiod (samma som blanketten Ansökan om utbetalning): maj 2013 1. Verksamheten

Läs mer

HANDLEDNING till ansökningsblankett om projektstöd

HANDLEDNING till ansökningsblankett om projektstöd HANDLEDNING till ansökningsblankett om projektstöd Handledning till ansökningsblankett om projektstöd Rubrikerna nedan följer de punkter som finns i ansökningsblanketten. 1. Allmänna uppgifter Projektets

Läs mer

Lägesrapport genomförande. 1. Verksamhet i projektet. Projektnamn: HP1 genomförande Diarienummer: 2008-3020462 Period: november

Lägesrapport genomförande. 1. Verksamhet i projektet. Projektnamn: HP1 genomförande Diarienummer: 2008-3020462 Period: november Lägesrapport genomförande Projektnamn: HP1 genomförande Diarienummer: 2008-3020462 Period: november 1. Verksamhet i projektet Aktiviteter som genomförts under den aktuella perioden En medarbetare från

Läs mer

Lägesrapport (förprojektering och genomförandeprojekt)

Lägesrapport (förprojektering och genomförandeprojekt) 1(6) (förprojektering och genomförandeprojekt) Projektnamn: Utveckling mot arbete (UMA) Diarienummer: 2009-3060219 Redovisningsperiod (samma som blanketten Ansökan om utbetalning): juni 2010 1. Verksamheten

Läs mer

Trainee Steget in i yrkeslivet. Utvärderingsrapport

Trainee Steget in i yrkeslivet. Utvärderingsrapport sida 1 av 10 Trainee Steget in i yrkeslivet Utvärderingsrapport Joel Hedlund, European Minds Innehållsförteckning sida 2 av 10 Sammanfattning av projektet 3 Metod/sammanställning av utvärderarens metod

Läs mer

Tillsynsutveckling i Väst

Tillsynsutveckling i Väst Ansö kan öm fö rla ngning av pröjektet Tillsynsutveckling i Va st, dnr 2011-3050030 Länsstyrelsen i Västra Götalands län ansöker om förlängning av projektet Tillsynsutveckling i Väst. Nuvarande projekttid

Läs mer

Lägesrapport (förprojektering och genomförandeprojekt)

Lägesrapport (förprojektering och genomförandeprojekt) 1(5) (förprojektering och genomförandeprojekt) Projektnamn: Utveckling mot arbete (UMA) Diarienummer: 2009-3060219 Redovisningsperiod (samma som blanketten Ansökan om utbetalning): oktober 2011 1. Verksamheten

Läs mer

Projektnamn: AcadEMic POWER Diarienummer: 2012-3011277 Redovisningsperiod (samma som blanketten Ansökan om utbetalning): april 2013 och maj 2013

Projektnamn: AcadEMic POWER Diarienummer: 2012-3011277 Redovisningsperiod (samma som blanketten Ansökan om utbetalning): april 2013 och maj 2013 1(6) Beslutsnr: PK 2012-70 Lägesrapport Projektnamn: AcadEMic POWER Diarienummer: 2012-3011277 Redovisningsperiod (samma som blanketten Ansökan om utbetalning): april 2013 och maj 2013 Inledning Integrationsfonden

Läs mer

Slutrapport genomförande

Slutrapport genomförande Sid 1 (8) Projektnamn Jobb IN Slutrapport genomförande Sammanfattning Ge en sammanfattande beskrivning av projektidé och framkomna resultat. Jobb IN har arbetat för att mobilisera utrikesfödda långtidsarbetslösa

Läs mer

Projektnamn: AcadEMic POWER Diarienummer: 2012-3011277 Redovisningsperiod (samma som blanketten Ansökan om utbetalning): mars 2014

Projektnamn: AcadEMic POWER Diarienummer: 2012-3011277 Redovisningsperiod (samma som blanketten Ansökan om utbetalning): mars 2014 1(7) Beslutsnr: PK 2012-70 Lägesrapport Projektnamn: AcadEMic POWER Diarienummer: 2012-3011277 Redovisningsperiod (samma som blanketten Ansökan om utbetalning): mars 2014 Inledning Integrationsfonden lägger

Läs mer

Europeiska socialfonden stödjer projekt som främjar kompetensutveckling och motverkar utanförskap

Europeiska socialfonden stödjer projekt som främjar kompetensutveckling och motverkar utanförskap Europeiska socialfonden stödjer projekt som främjar kompetensutveckling och motverkar utanförskap Innehåll PO 1: Kompetensförsörjning PO 2: Ökat arbetskraftsutbud Ansökningsomgången inom PO1 Processtöd

Läs mer

Jämställd budget i Göteborg

Jämställd budget i Göteborg Ett gott exempel Jämställd budget i Göteborg Projektet i sitt sammanhang Göteborgs stad har gjort stora satsningar på ökad mångfald och jämställdhetsintegrering utifrån kundens perspektiv, där projektmedel

Läs mer

Dörröppnare. - till arbetslivet - till studier - till sig själv - till en dörr in

Dörröppnare. - till arbetslivet - till studier - till sig själv - till en dörr in Dörröppnare - till arbetslivet - till studier - till sig själv - till en dörr in Syfte med W18-24 Att stärka och förbereda arbetslösa ungdomar för ett kommande inträde på arbetsmarknaden eller fortsatta

Läs mer

Slutrapport. 1. Sammanfattning

Slutrapport. 1. Sammanfattning Datum: 2011-08-15 Slutrapport Projektnamn : Spira Stockholm Diarienr : 2009-3010097 Projektperiod : 091026 110630 1. Sammanfattning Spira Stockholms mål är att fler unga kvinnor och män med utomnordisk

Läs mer

Om Du har frågor angående slutrapporteringen, hör av Dig till Din handläggare på Svenska ESFrådet.

Om Du har frågor angående slutrapporteringen, hör av Dig till Din handläggare på Svenska ESFrådet. PK 2010-6 Slutrapport Projektnamn: Livsenergi Diarienr: 2008-3030365 Projektperiod: 2009-05-04 2011-05-30 Syftet med en enhetlig mall för slutrapportering är att underlätta spridning av resultat och metoder

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden 1(5) Beslut 2008-09-15 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i hela Sverige. Namn: Beskrivning: Kompetensförsörjning

Läs mer

Projektplan Gruppverksamhet för barn till föräldrar med psykisk ohälsa

Projektplan Gruppverksamhet för barn till föräldrar med psykisk ohälsa Projektplan Gruppverksamhet för barn till föräldrar med psykisk ohälsa Kontaktperson Programchef Anna-Lena Christensson Box 24156 1054 51 Stockholm Telefon; direkt 508 10 317, mobil 070.45 10 317 E-post;

Läs mer

Lägesrapport (förprojektering och genomförandeprojekt)

Lägesrapport (förprojektering och genomförandeprojekt) 1(5) (förprojektering och genomförandeprojekt) Projektnamn: KomLär Diarienummer: 2008-3040040 Period (samma som blanketten Ansökan om utbetalning): April 2009 Inledning Inom Socialfonden läggs stor vikt

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen Dnr: 2014/257-UAN-150 Göran Thunberg - tifgt01 E-post:

Barn- och utbildningsförvaltningen Dnr: 2014/257-UAN-150 Göran Thunberg - tifgt01 E-post: TJÄNSTESKRIVELSE 1 (2) Barn- och utbildningsförvaltningen 2014-02-17 Dnr: 2014/257-UAN-150 Göran Thunberg - tifgt01 E-post: goran.thunberg@vasteras.se Kopia till Ylva Wretås Strateg Stadsledningskontoret

Läs mer

Projektplan Porten. Bakgrund. Målgrupp. Syfte

Projektplan Porten. Bakgrund. Målgrupp. Syfte Samordningsförbundet Utskriftsdatum Sid(or) 2013-04-16 1(5) Projektplan Porten Bakgrund Bland de unga finns idag en stor grupp som är arbetslösa. Bland dem finns en eftersatt grupp ungdomar som har en

Läs mer

PROJEKTUTVECKLING. 12 maj 2009. Ängelholm

PROJEKTUTVECKLING. 12 maj 2009. Ängelholm PROJEKTUTVECKLING 12 maj 2009 Ängelholm Syfte Utveckla arbetssätt för att stärka kvinnor och män som står långt från arbetsmarknaden att komma i arbete eller närmare arbetsmarknaden Se och ta tillvara

Läs mer

Slutrapport genomförande

Slutrapport genomförande Sid 1 (7) Projektnamn Karriär i Halland Slutrapport genomförande FRIRPT v.1 [1348052608867] d.frirpt v.1 Sammanfattning Ge en sammanfattande beskrivning av projektidé och framkomna resultat. Karriär i

Läs mer

Kompetensförsörjningsstrategi för Norrbottens läns landsting

Kompetensförsörjningsstrategi för Norrbottens läns landsting Kompetensförsörjningsstrategi för Norrbottens läns landsting Norrbottningen ska leva ett rikt och utvecklande liv i en region med livskraft och tillväxt. En fungerande och effektiv kompetensförsörjning

Läs mer

1. Verksamheten i projektet

1. Verksamheten i projektet 1(5) (förprojektering och genomförandeprojekt) Projektnamn: Utveckling mot arbete (UMA) Diarienummer: 2009-3060219 Redovisningsperiod (samma som blanketten Ansökan om utbetalning): augusti 2012 1. Verksamheten

Läs mer

Dörröppnare. - till arbetslivet - till studier - till sig själv - till en dörr in

Dörröppnare. - till arbetslivet - till studier - till sig själv - till en dörr in Dörröppnare - till arbetslivet - till studier - till sig själv - till en dörr in Syfte med W18-24 Att stärka och förbereda arbetslösa ungdomar för ett kommande inträde på arbetsmarknaden eller fortsatta

Läs mer

Slutrapport genomförande

Slutrapport genomförande Sid 1 (9) Projektnamn Hälsosam Tillväxt Slutrapport genomförande Sammanfattning Ge en sammanfattande beskrivning av projektidé och framkomna resultat. Projektets idé var att stärka och utveckla Eurofins

Läs mer

Slutrapport Servicetjänster i vården. Alf Eliasson Projektledare

Slutrapport Servicetjänster i vården. Alf Eliasson Projektledare Slutrapport 2018-02-20 Servicetjänster i vården Projekt vid Krokoms kommuns arbetsmarknadsenhet för utvecklande av samverkansmetod tillsammans med Arbetsförmedlingen, Integration, Socialtjänsten och tre

Läs mer

Slutrapport genomförande

Slutrapport genomförande Sid 1 (9) Projektnamn Effektivare vägar ut! Slutrapport genomförande Sammanfattning Ge en sammanfattande beskrivning av projektidé och framkomna resultat. I vår region har omfattande grupper mycket stora

Läs mer

Hur vi arbetat med jämställdhet under den aktuella perioden

Hur vi arbetat med jämställdhet under den aktuella perioden Lägesrapport genomförande Projektnamn: HP1 genomförande Diarienummer: 2008-3020462 Period: januari 1. Verksamhet i projektet Aktiviteter som genomförts under den aktuella perioden Tio personer från Wiederströms

Läs mer

Lägesrapport (förprojektering och genomförandeprojekt)

Lägesrapport (förprojektering och genomförandeprojekt) 1(7) (förprojektering och genomförandeprojekt) Projektnamn: Kompare Diarienummer: 2008-3080045 Period (samma som blanketten Ansökan om utbetalning):juni juli 2009 Inledning Inom Socialfonden läggs stor

Läs mer

Extern utvärdering av projektet HP5

Extern utvärdering av projektet HP5 Extern utvärdering av projektet HP5 Diarienummer: 2010-3020010 Delrapport I 2010-08-01 2010-10 31 1. Bakgrund...1 Problem och utgångsläge... 1 Jämställdhetsintegrering... 1 Tillgänglighet för personer

Läs mer

Genomförda aktiviteter 2014-02-01 till 2014-04-30

Genomförda aktiviteter 2014-02-01 till 2014-04-30 Samordningsförbundet Utskriftsdatum 2014-04-30 Lägesrapport till Region Värmland Projektnamn: Förstudie Arena Organisation: Samordningsförbundet Samspelet Rekvisitionsperiod: 2014-02-01 till 2014-04-30

Läs mer

Slutrapport genomförande

Slutrapport genomförande Sid 1 (8) Projektnamn Lust att Lära Slutrapport genomförande Sammanfattning Ge en sammanfattande beskrivning av projektidé och framkomna resultat. Grunden till projektidén fanns i en process förvaltningen

Läs mer

Personal- och kompetensstrategi för Landstinget Blekinge

Personal- och kompetensstrategi för Landstinget Blekinge Personal- och kompetensstrategi för Landstinget Blekinge 2014-09-29 1. Syfte och mål... 3 2. Styrkor och utmaningar inom personal- och kompetensområdet... 4 3. Stödfunktionen personal... 4 4. Kompetensförsörjning...

Läs mer

Fokus Yrkesutbildning VO

Fokus Yrkesutbildning VO Fokus Yrkesutbildning VO Genomförandeprojekt i den nationella utlysningen "Effektivare strukturer för en bättre Yrkesutbildning Mer information finns på: www.vo-college.se/esf Fokus Yrkesutbildning VO

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (7) Beslutsdatum 2009-02-02 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Stockholm Namn på utlysning: Utlysning 2/2009,

Läs mer

Horisont bygger på att hitta vägar för ungdomar till utbildning och jobb, genom ett projekt där flera myndigheter och organisationer samverkar.

Horisont bygger på att hitta vägar för ungdomar till utbildning och jobb, genom ett projekt där flera myndigheter och organisationer samverkar. Samordningsförbundet Utskriftsdatum Sid(or) 2011-08-29 1(5) Projektplan Horisont Pia Andersson Enhetschef 054-540 50 87 Pia.andersson@karlstad.se Projektplan Horisont Vägledning, information, lärande för

Läs mer

Lägesrapport (förprojektering och genomförandeprojekt)

Lägesrapport (förprojektering och genomförandeprojekt) 1(8) (förprojektering och genomförandeprojekt) Projektnamn: Kompare Diarienummer: 2008-3088845 Period (samma som blanketten Ansökan om utbetalning):mars 2009 Inledning Inom Socialfonden läggs stor vikt

Läs mer

Lägesrapport genomförande. 1. Verksamhet i projektet. Projektnamn: HP4 Diarienummer: 2009-3020003 Period: oktober

Lägesrapport genomförande. 1. Verksamhet i projektet. Projektnamn: HP4 Diarienummer: 2009-3020003 Period: oktober Lägesrapport genomförande Projektnamn: HP4 Diarienummer: 2009-3020003 Period: oktober 1. Verksamhet i projektet Aktiviteter som genomförts under den aktuella perioden Tre medarbetare från Ovako har gått

Läs mer

Extern utvärdering av projektet HP4

Extern utvärdering av projektet HP4 Extern utvärdering av projektet HP4 Diarienummer: 2009-3020003 Delrapport II 2009-04-01 2010-06-30 Bakgrund och uppdrag VKon genomför den externa utvärderingen av projekt HP4 på uppdrag av Hallstahammar

Läs mer

Strategi för kompetensförsörjning i Hallsbergs kommun

Strategi för kompetensförsörjning i Hallsbergs kommun Beslutad av: Kommunstyrelsen : : Dokumentet gäller för: Hallsbergs kommun Dokumentansvarig: Personalavdelningen Ärendenummer: Strategi för kompetensförsörjning i Hallsbergs kommun Syftar till att tydliggöra

Läs mer

Projektnamn: AcadEMic POWER Diarienummer: Redovisningsperiod (samma som blanketten Ansökan om utbetalning): maj 2014

Projektnamn: AcadEMic POWER Diarienummer: Redovisningsperiod (samma som blanketten Ansökan om utbetalning): maj 2014 1(7) Beslutsnr: PK 2012-70 Lägesrapport Projektnamn: AcadEMic POWER Diarienummer: 2012-3011277 Redovisningsperiod (samma som blanketten Ansökan om utbetalning): maj 2014 Inledning Integrationsfonden lägger

Läs mer

- Samverkan för en bättre kompetensförsörjning

- Samverkan för en bättre kompetensförsörjning 1 (5) Tjänsteställe, handläggare Datum Beteckning Utbildning och arbetsmarknad, Anette Granberg 2015-11-16 Tjänsteanteckning Minnesanteckningar från Mötesplats - Samverkan för en bättre kompetensförsörjning

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (5) Beslutsdatum 2008-02-26 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Småland och Öarna Namn på utlysning: Genomförande

Läs mer

http://vimeo.com/77776423 Vi som presenterar idag är Nicholas Singleton, projektledare GRAF Karin Westberg, dokumentationsstrateg GRAF Tidsplan Våren 2011 nätverket för chefer inom FH får information om

Läs mer

Slutrapport genomförande

Slutrapport genomförande Sid 1 (8) Projektnamn Framsteg Slutrapport genomförande Sammanfattning Ge en sammanfattande beskrivning av projektidé och framkomna resultat. Projektets målgrupp var personer i åldersintervallet 25 till

Läs mer

För brukarna i tiden

För brukarna i tiden DNR KUNGSHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING ÄLDRE OCH FUNKTIONSHINDRADE PROJEKTLEDARE: PIA LINDBÄCK TEL 08 508 08 358 DNR 007-052-08 SLUTRAPPORT 2008-01-31 Sid 21 För brukarna i tiden Ett organisations- och

Läs mer

Lägesrapport (förprojektering och genomförandeprojekt)

Lägesrapport (förprojektering och genomförandeprojekt) 1(5) (förprojektering och genomförandeprojekt) Projektnamn: HP4 Diarienummer: 2009-3020003 Period (samma som blanketten Ansökan om utbetalning): Oktober 2009 Inledning Inom Socialfonden läggs stor vikt

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (6) Beslutsdatum 2008-02-25 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Norra Mellansverige Namn på utlysning: Beskrivning:

Läs mer

Målkatalog för projekt ArbetSam

Målkatalog för projekt ArbetSam Målkatalog för projekt ArbetSam Slutversion efter möte med styrgruppen den 5.9 2011 A Övergripande mål på individnivå De anställda som deltar i utbildningen ska få sådant stöd i sin språk- och omsorgskunskap

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Rozalia Weisz Handläggare 040-675 35 20 Rozalia.Weisz@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-03-15 Dnr 1401907 1 (6) Regionala utvecklingsnämnden Mentorskapsprogram för invandrarkvinnor

Läs mer

Mall för slutrapport förprojektering

Mall för slutrapport förprojektering 1(11) Mall för slutrapport förprojektering Syftet med enhetliga mallar för slutrapportering är att underlätta spridningen av resultat och metoder från Socialfondsprojekten i Sverige. I slutrapporten för

Läs mer