Verksamhetsberättelse. Hösten 2009 Våren 2010

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Verksamhetsberättelse. Hösten 2009 Våren 2010"

Transkript

1 Verksamhetsberättelse Hösten 2009 Våren

2 Hösten 2009 Under hösten 2009 var Tryggvearbetet inne i en väldigt intensiv fas av engagemang, vilja, oro och ovisshet. Sedan starten 2007 upplevde vi att det nu var dags att fatta ett mera långsiktigt beslut om Tryggvekonceptets vara eller icke-vara. Många frågor fanns att ta ställning till för de tre inblandade förvaltningarna. Var Tryggvekonceptet något man ville satsa på? Hur skulle det lösas organisatoriskt, ekonomiskt m m? Vi behövde också en lokal för vår gruppverksamhet (gruppledarna för barnprogrammet hade hittills bott i kappsäck och tillfälligt lånat rum på Sockerbruket). Vi behövde rekrytera och utbilda en ny gruppledare då en hastigt slutat. Samtidigt pågick intensiva diskussioner om den centrala tjänsten som drog- och brottsförebyggare skulle permanentas eller inte. På ett möte den 24/8-09 rätades dock många av dessa frågetecken ut, och vi som gruppledare vågade nu mera tänka framåt. Detta mycket tack vare att Barn och Skola var villig att tills vidare gå in och ta på sig ett övergripande ansvar för Tryggve inte minst ekonomiskt. Under augusti utarbetade vi en årsplan för Tryggvearbetet som skulle skapa struktur över de olika uppgifterna som skulle göras. Övrigt som skedde under hösten var bl.a: - Vi anställer en ny gruppledare, Rebecka Wollsén, socialpedagog med tjänst på Månesköldskolan. - Vi arbetar med att förbättra vårt material, vi får äntligen vår efterlängtade Tryggve-logga från Åsa Stenströms reklambyrå och börjar skapa en litteraturoch filmförteckning som ska kunna finnas för utlåning. - Vi letar lokal för gruppverksamheten, Rebecka anmäls till gruppledarutbildning. - Vi förbereder årets föreläsning som vi själva skall hålla i och höstens broschyr- utdelning. - Annelie kom med ett förslag om att försöka få hit Benny Haag att föreläsa. Vi skall tänka på detta och även tala med Lisa A. - NLT kontaktas som i år skall göra reportage om de la Gardieskolan på Internationella barndagen. - Utvärderingen av Länsstyrelsens utvecklingspengar till fortbildning för personal redovisas i Au - Junis-rapporten 2009 kommer ut i augusti där ett reportage om Tryggvekonceptet finns med. Denna rapport distribueras brett i kommunen av vår drog- och brottsförebyggare. Själva känner vi oss nöjda över det som skrivits och vi får visat intresse för Tryggve utanför vår egen kommun.

3 Samtal kommer från både politiker och tjänstemän. Vi vet att bland annat två kommuner i västra Sverige har haft oss som förebild när det gäller deras förebyggande arbete. - Polisen. Vi informerar samtliga poliser inom distriktet (fem kommuner) om Tryggve, vilket innebär fem tillfällen á en timme. Det gav oss många tankar att möta denna yrkesgrupp kring ämnet utsatta barn. - Till höstens föreläsning på Röda Kvarn kom ca 100 personer. Naturligtvis hade vi önskat att fler kommit men vi gladde oss extra åt att flera politiker kom och barn- och skolchefen. Utvärderingarna visade mycket nöjda deltagare och att innehållet är viktigt och angeläget. Årets film var Sara.nu. Förutom terminens Tryggvemöten (5) hade vi också regelbundna möten med Lisa A. (drog- och brottsförebyggare). En del av oss ingick både i kontaktpersongrupp och styrgrupp. Hösten blev därför ganska intensiv ur ett mötesperspektiv. När det gäller årets broschyrutdelning så kan vi märka ett större lugn och en ökad trygghet för varje år. Den påtagliga rädsla som fanns 2007 har klart förändras vilket även rektorer och elevhälsopersonal intygar. Många lärare tycker att det känns OK men visst finns det oro kvar på sina håll. Hur man väljer att prata med sina elever denna dag har stor betydelse för dem det verkligen berör (4-5) i varje klass. Tryggvearbetet är svårt att redovisa då det är ett så långsiktigt och tålmodigt arbete. Snabba konkreta resultat är omöjligt att presentera även om det naturligtvis alltid är önskvärt. Vi förlitar oss dock på den forskning som finns, de beprövade erfarenheter som gjorts och inte minst vår egen övertygelse om vikten att våga lyfta upp det svåra i ljuset. Helt fantastiskt är det när två barn kommer hem och själva ber sina respektive föräldrar att få gå med i en Tryggvegrupp! Detta hände vid höstens broschyrutdelning och sådant får oss att orka vidare. En skolsköterska berättade också hur hon på skolgården hört två pojkar i åttaårsåldern prata om att det är jättebra att Tryggve finns för barn som behöver det!! Ett annat exempel som stärkt vår tilltro till det vi gör, är det mail vi fick från en lärare, som svar på vår önskan om återkoppling av förra årets broschyrutdelning. Alla lärare i mitt arbetslag (åk 4-6) informerade och delade ut materialet. I en åk 5 ville en flicka berätta att hon varit med i en Tryggvegrupp och att det var jättebra. Hon ville fortsätta och fröken lovade hjälpa henne att ta kontakt. I en åk 4 sa en kille att han också gått i grupp och att det var gör bra. En annan pojke sa när magistern berättade om vad Tryggve är, att det gör min pappa. Tack vare att vi pratat om Tryggve i arbetslaget, efter att jag gått kursen, så blev det ett större engagemang hos lärarna när de delade ut materialet. Detta svar blev också en bekräftelse på hur kunskap till personal kan minska osäkerhet och istället skapa tilltro och intresse att vilja stödja barn/elever.

4 Men denna höst fick vi också en signal från en skolkurator om att på hennes högstadieskola hade flera av eleverna slängt broschyrerna i korridoren. Vår fråga från Tryggve var naturligtvis hur man tänkte kring detta på skolan och uppmanade henne att tala med rektor. Vi finns självklart som stöd vid sådana här tillfällen, men det viktigaste är att varje skola tar sitt ansvar. Att några broschyrer hamnar där de inte skall får vi självklart räkna med, men så länge en enda broschyr skulle kunna bidra till att på något sätt hindra en av våra unga kommuninvånare från framtida utanförskap är det värt varenda krona enligt vår uppfattning. Vår tanke är att 2012 (efter fem år) göra en större utvärdering av den årliga broschyrutdelningen. I december blev hyreskontraktet klart. Vi har fått en egen lokal i Sockerbruket på nedre plan. Lyckan är stor! Våren Vår lokal utrustas och barnprogrammet startar där i januari. - Rebecka har blivit antagen och påbörjar sin gruppledarutbildning. - Vi fortsätter att arbeta med vår filmförteckning och vår hemsida. Det sistnämnda sker i samarbete med Linda Blom och Erika Andrén på Barn- och skolkontoret. - Mia V. har under tre tillfällen träffat Ulrika Ramberg på Källan för att bl.a. få information om Trappan-modellen inför årets Tryggveföreläsning som kommer att handla om Våld i nära relationer februari har vi träff med FC. Vi förankrar våra planer om föreläsning med Benny Haag i vår, det nya temat i höstens föreläsning samt tankar om ev utbildningsinsatser i framtiden. Vi inbjuder närvarande att i juni besöka vår nya lokal. - Vi beslutar om två handledningstillfällen i höst för gruppledarna. Handledaren är Eleonor Rångeby, verksam i Halland (och på Kållandsö!) -Tryggvekonceptet revideras och skickas ut enligt sändlista. - Mia informerar om Tryggve på Lärarhögskolan i Skövde. - Vi har också lyckats få hyresfritt i alla Utbildningsförvaltningens lokaler när vi har något i Tryggves regi. Vaktmästare och städ betalar vi inte heller för. - Vi har under våren haft 5 Tryggvemöten, deltagit i två nätverksmöten och besökt en konferens i Stockholm ( Hands-on )

5 - Benny Haag gav sin föreläsning här den 27 april för ca 150 personer. Inbjudan gick i första hand ut till anställda i kommunen men då inte biljetter hämtades i den utsträckning vi hoppats på, öppnade vi föreläsningen även för privatpersoner. Kvällen var mycket uppskattad och många frågor ställdes till Benny i slutet av föreställningen. Ämnet förefaller vara angeläget! - Det blir Utväg i Skövde som kommer att hålla i höstens föreläsning om våld. Vi skickar i maj ut en blänkare om dessa tillfällen i september. - Våra gruppledare för barn och tonårsprogrammet har blivit intervjuade av elever från Omvårdnadsprogrammet på gymnasiet. Information om Tryggve har också getts för alla eleverna på OP. - Vi inbjuder FC m fl. till lunch den 16/6 i den nya lokalen. Även NLT kommer och gör ett reportage. Detta kändes som ett väldigt bra forum att mötas i så troligen blir det repris frampå. - Vi kan konstatera att vi denna vår inte hunnit ut till de verksamheter som vi planerat för att informera om Tryggve. Främsta orsaken är att vi haft hög belastning i våra övriga tjänster bland annat genom nya uppdrag. På Rådgivningscentrum har man minskat med en tjänst, vilket har lett till att Annelie tvingats mer rikta in sig på arbetet med tonårsprogrammet än Tryggvearbetet i övrigt. - Till hösten hoppas vi kunna förbättra oss och nå ut till på MVC/BVC, BUP, fritidsgårdarna och Svenska kyrkan som var tänkt den här terminen. Om inte till alla så i alla fall till några av dem.

6 GRUPPVERKSAMHET Barnprogrammet: Gruppledare: Camilla Carlsson, Rebecka Wollsén Hösten -09 Under hösten -09 kunde vi inte starta någon barngrupp då vi oväntat stod utan gruppledare. Rebecka Wollsén anställdes i slutet av terminen men kunde inte omgående arbeta fullt ut på grund av andra arbetsuppgifter. Tiden ägnades under hösten istället åt planering, rekrytering och iordningsställande av den nya lokalen i Sockerbruket. Våren -10 I januari månad startas en barngrupp med 4 barn i åldrarna 7-12 år. Vi träffas i den nya lokalen varje onsdagseftermiddag. Barnen tar sig till gruppen antingen med buss eller att föräldrar skjutsar. Varje träff innehåller ett tema som ger möjlighet till kunskap och bearbetning av egna upplevelser. Egna funderingar kan få svar. Det tar ofta ett par veckor innan barnen har blivit trygga i gruppen och kan delta mer avslappnat i lekar och aktiviteter. Under terminen har vi också haft enskilda samtal med barn samt föräldrar. Vår upplevelse är att barnen tar till sig mycket av programmets olika teman, t ex hur relationer påverkas av hur vi mår, kunskapen om hur alkohol och droger påverkar alla i familjen samt att det inte är barnens fel att någon dricker eller använder droger. Skam- och skuldavlastning och samtal om känslor är centrala delar i hela programmet. Vi får väldigt positiv respons av både barn och föräldrar. Efter 12 träffar har vi en uppskattad familjeavslutning på bowlinghallen. Där bowlar vi tillsammans och sedan äter vi korv och pommes frites i ett förbokat rum. Vi har en högtidlig utdelning av blommor, barnens arbetsmappar (påfyllda med positiva bekräftelser) samt en liten ask innehållande en diamant. Diamanten symboliserar det unika och värdefulla i varje individ men som ibland kan bli nedsmutsat av svåra känslor och upplevelser. Då gäller det att jag vet hur jag kan putsa den genom att berömma mig själv för den jag är, tänka goda tankar om mig och att jag är en väldigt viktig person.

7 Tonårsprogrammet: Gruppledare: Annelie Svensson, medhjälpare Krister Svensson Hösten flickor anmälde sig inför höstens gruppverksamhet. Men som vanligt skedde en del avhopp inför själva starten. Det blev 3 flickor i åldern år som gick höstens program med 15 träffar. Våren flickor i åldern år deltog i vårens tonårsgrupp som startade i mars och avslutades i maj. (8 var anmälda från början). En av flickorna gick för andra gången. Enligt utvärderingarna är samtliga nöjda med programmet. Alla tycker att det har varit till en viss hjälp i deras livssituation att ha deltagit i gruppen. Man upplever bland annat att det varit lärorikt att fått ökad förståelse om alkoholism/kemiskt beroende. Som gruppledare för tonåringar upplever jag att ungdomarna som går i gruppen får med sig en fördjupad kunskap och förståelse för varför deras anhöriga agerar som de gör. De får vägledning om vad de kan göra för att stödja sin anhörig på bästa sätt samt, var deras anhöriga kan få hjälp och hur de kan hjälpa sig själva. Det är inte deras fel som tonåringar att någon dricker eller drogar. Som anhörig kan man inte bota och det är okej att prata om det. Vetskapen om att man inte är ensam om denna familjesvårighet är också väldigt viktig och skuldavlastande. I gruppen ser man andra, hör andra berätta, samt blir själv lyssnad på och kan få väldigt goda råd utav andra som upplevt precis samma sak. Det skapas oftast en trygg gemenskap och ett klimat där man vågar dela med sig av en hel del tårar men också mycket skratt. Jag har alltid kunnat visa mina känslor, men känner mig inte lika dum längre (gruppdeltagare)

8 Bilaga 1. Syftet med Barn- och tonårsprogrammet: Att ge hopp Att ge verktyg för att hantera sin livssituation på ett bättre sätt Lära sig att hjälp finns Ge kunskap Minska på kaoset, skuld- och skamavlastning Ge sammanhang, göra saker begripliga/hanterbara Ge identifikation - det finns flera i samma situation Förebygga ohälsa Barnprogrammets uppbyggnad: Inledning Välkommen hur du än mår och känner dig! Namnlek Känslocirkel Gruppregler Personliga rättigheter Veckans höjdpunkt och bottennapp Presentation av tema Aktivitet Sång, lek, rollspel, övning etc. Fikastund Aktivitet (fortsättning på tema) Avslutning (ritual) Exempel på teman som tas upp i barnprogrammet: Det finns hopp Känslor Försvar Alkoholism/kemiskt beroende Risker och val Familjen Den egna personen Familjeträff Avslutning

9 Bilaga 2. Exempel på teman som tas upp i tonårsprogrammet: 1. Information 2. Sjukdomsbegreppet 3. Känslor 4. Familjeroller 5. Familjen samt information om Ala-teen 6. Försvar 7. Individualitet 8. Missbruk beroende besatthet 9. Värderingar 10. Gränser förståndsmässiga, känslomässiga, andliga. 11. Gränser fysiska, sexuella 12. Risker och val 13. Kommunikation 14. Skuld och skam 15. Förändring Avslutning

10 TRYGGVE-konceptet - Lidköping Bakgrund: I Sverige finns det idag ca barn som lever med en förälder som dricker för mycket alkohol eller är beroende av läkemedel eller andra droger. Att växa upp i en miljö med denna problematik ger ofta livslånga negativa effekter inte minst känslomässigt. Man räknar med att minst 3-4 barn i varje klass lever under dessa förhållanden. Att vara beroende av alkohol/droger/läkemedel är mycket skambelagt och oftast svårt att erkänna. Det förblir inte sällan en familjehemlighet då förnekandet är starkt. Barnen/tonåringarna tvingas anpassa sig till rådande situation och saknar inte sällan referensramar till ett annat sätt att hantera alkohol på eller fungera som familj. Från och med 2002 har barn och ungdomar erbjudits gruppverksamhet utifrån denna problematik i Lidköping. Sedan 2007 finns ett utarbetat koncept, TRYGGVE, som erbjuder kontinuerligt stöd till skolans personalgrupper, samt gruppverksamhet för barn och tonåringar som lever i familjer där någon vuxen dricker eller tar droger. De samverkande förvaltningarna i konceptet är Barn & Skola (0-16 år), Utbildning (16-19 år) samt Socialtjänsten i Lidköpings kommun. Att ha skolan i fokus är en av grundstenarna i konceptet då det är här barnen och tonåringarna huvudsakligen vistas. Andra familjerelaterade svårigheter som kan påverka barnets/tonåringens uppväxt ogynnsamt är t ex våld i nära relationer eller psykisk sjukdom/ohälsa hos föräldrar. När det gäller våld erbjuds barn och ungdomar stödinsatser i form av individuella krissamtal genom Källan inom Social och Arbetsmarknad Lidköping. Källan kan även förmedla möjligheten till gruppverksamhet via Utväg i Skaraborg. Syfte: Tryggvekonceptets syfte är att öka kunskapen om ovan hos de vuxna i förskola/fritidshem/ grundskola och gymnasium och om de konsekvenser som kan uppstå för barnen och ungdomarna avseende utveckling och lärande. Genom att erbjuda kompetensutveckling inom dessa områden skapas större möjlighet för personal att kunna utveckla en fungerande relation för lärprocessen. Vidare kan förhoppningsvis en snabbare upptäckt ske av de barn och tonåringar som är i behov av extra stöd samt att minska risken för att missuppfatta beteenden och signaler. Gruppledarna inom Tryggve erbjuder kontinuerligt barn och ungdomar stöd i form av enskilda samtal och/eller gruppverksamhet.

11 Metod: I september erbjuds vid två tillfällen en föreläsning för all personal inom förskola, grundskola, gymnasium och socialtjänsten. Under åren var rubriken Att möta barn till föräldrar med alkohol- och drogberoende, 2010 handlade föreläsningen om Våld i nära relationer. På internationella barndagen i oktober, delas en broschyr ut till alla barn/tonåringar från årskurs 1 i grundskolan tom årskurs 3 i gymnasiet. Dessutom finns affischer och informationskort som ytterligare material i Tryggvekonceptet. Under våren är tanken att erbjuda ytterligare någon föreläsning, skräddarsy information/stöd utifrån olika enheters behov eller andra mer riktade insatser. Inbjudan kan också ske från gruppledarna till olika personalkategorier ex skolvärdinnor, rektorer, socialsekreterare, ungdomsmottagning för erfarenhetsutbyte, fördjupad information och samverkan för vidareutveckling av konceptet. Möjlighet till konsultativt stöd för personal finns under hela året. Anmälan till gruppverksamhet och önskemål om enskilda samtal för barn och tonåringar, 7-19 år, tas emot och erbjuds kontinuerligt under året. Information och marknadsföring om vad Tryggve står för sker regelbundet men också efter mer planerade insatser. För ytterligare information kontakta: Mia Vallin, Samordnare Gruppledare/Barn & Skola Telefon: Mobil: Mail: mia.vallin@lidkoping.se Annelie Svensson, Kontaktperson tonårsgrupp Gruppledare/Social & Arbetsmarknad Telefon: Mail: annelie.a.svensson@lidkoping.se Camilla Carlsson, Kontaktperson barngrupp Gruppledare/Barn & Skola Mobil: Mail: camilla.carlsson@lidkoping.se Sept -10

Verksamhetsberättelse

Verksamhetsberättelse Verksamhetsberättelse Hösten 2010 Våren 2011 Tryggvekonceptet i Lidköping Tryggve handlar om att stödja barn och unga till föräldrar med alkoholdrogberoende, ibland benämnda som de glömda barnen. Detta

Läs mer

Barnkraft/Aladdin Ett FHM-projekt i samverkan mellan Danderyds kommun och FoU Nordost

Barnkraft/Aladdin Ett FHM-projekt i samverkan mellan Danderyds kommun och FoU Nordost Barnkraft/Aladdin Ett FHM-projekt i samverkan mellan Danderyds kommun och FoU Nordost Lotta Berg Eklundh forskningsledare Cristina Sohl Stjernberg - projektledare Bakgrund Kajsa Askesjö och Cristina Sohl

Läs mer

ELEVHÄLSA. Elevhälsa - definition. Mål. Friskfaktorer

ELEVHÄLSA. Elevhälsa - definition. Mål. Friskfaktorer ELEVHÄLSA Elevhälsa - definition Elevernas hälsa är allas angelägenhet och ansvar. Lärande och hälsa går hand i hand. Elever arbetar och presterar bättre om de mår bra fysiskt, psykiskt och socialt. Varje

Läs mer

Rapport Absolut Förälder åk 6-9, läsår 12/13

Rapport Absolut Förälder åk 6-9, läsår 12/13 Rapport Absolut Förälder åk 6-9, läsår 12/13 Absolut Förälder har genomförts i årskurs 6-9, enligt följande koncept: två lektioner i årskurs 6, en åk 7 samt korta sammanfattningar i åk 7-9 i kommunala

Läs mer

Orolig för ett barn. vad kan jag göra?

Orolig för ett barn. vad kan jag göra? Orolig för ett barn vad kan jag göra? Rädda Barnen 2016 Formgivning: Rädda Barnen Foto: Oskar Kullander Upplaga: 4 000 ex Artikelnummer: 11505 ISBN: 978-91-7321-366-0 Barn i utsatta situationer behöver

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet! Det kan ha varit en tjej-/ killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske ordnat ett musikarrangemang, skött ett café,

Läs mer

KLIENTUNDERSÖKNING. på Prostitutionsenheten september november 2005. Socialtjänstförvaltningen I NDIVIDORIENTERADE VERK- P ROSTITUTIONSENHETEN

KLIENTUNDERSÖKNING. på Prostitutionsenheten september november 2005. Socialtjänstförvaltningen I NDIVIDORIENTERADE VERK- P ROSTITUTIONSENHETEN Socialtjänstförvaltningen I NDIVIDORIENTERADE VERK- SAMHETER P ROSTITUTIONSENHETEN KLIENTUNDERSÖKNING på Prostitutionsenheten september november 2005 1 Förord Prostitutions- och Spiralenheten är i sin

Läs mer

VÅLD. - hjälp och stöd. Ring alltid 112 vid nödsituation! www.sollentuna.se. Produktion: socialkontoret 2012

VÅLD. - hjälp och stöd. Ring alltid 112 vid nödsituation! www.sollentuna.se. Produktion: socialkontoret 2012 VÅLD - hjälp och stöd Ring alltid 112 vid nödsituation! Produktion: socialkontoret 2012 www.sollentuna.se Kontaktuppgifter SOCIALKONTORET Mottagningen för barn och unga, tel 08-579 212 50 Mottagningen

Läs mer

Får vi vara trygga? Praktiknära forskning inom ämnet idrott och hälsa Rapport nr. 5:2009

Får vi vara trygga? Praktiknära forskning inom ämnet idrott och hälsa Rapport nr. 5:2009 Praktiknära forskning inom ämnet idrott och hälsa Rapport nr. 5:29 Får vi vara trygga? En undersökande studie om elevers uppfattning om kränkande handlingar under lektioner i idrott och hälsa Jonas Bergdahl

Läs mer

De glömda barnen. En undersökning om skolans och socialtjänstens arbete för barn med missbrukande föräldrar

De glömda barnen. En undersökning om skolans och socialtjänstens arbete för barn med missbrukande föräldrar De glömda barnen En undersökning om skolans och socialtjänstens arbete för barn med missbrukande föräldrar September 2007 Innehållsförteckning Inledning och sammanfattning... 3 Bakgrund och metod... 5

Läs mer

Dagverksamhet för äldre

Dagverksamhet för äldre Äldreomsorgskontoret Dagverksamhet för äldre Delrapport med utvärdering Skrivet av Onerva Tolonen, arbetsterapeut, 2010-08-09 Innehåll 1. Inledning...3 1.1 Vilka problem ville vi åtgärda?...3 1.2 Vad vill

Läs mer

Skola för hållbar utveckling

Skola för hållbar utveckling Förnyad ansökan till utmärkelsen Skola för hållbar utveckling Skolans namn: Tegs centralskola www.skolverket.se/hallbarutveckling Ansökan med bilagor skickas in via e-post till skolverket@skolverket.se

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande 2010-03-22 Sid 1 (10) Staffansgården-Pumpmakargården och Hammargården Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Ht 2010-Vt 2011 På våra förskolor skall alla barn känna trygghet, bli sedda för

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING

KVALITETSREDOVISNING KVALITETSREDOVISNING Enhet Lundabyns fritidshem Läsår 2011-2012 Elisabeth AnderssonHult Rektor FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR KVALITET ENHET Lundabyns fritidshem TIDSPERIOD Läsåret 2011-2012 GRUNDFAKTA OM ENHETEN

Läs mer

Valhallaskolan i Oskarshamn åk 6-åk 9: Pionjär med Drömmen om det goda på högstadiet

Valhallaskolan i Oskarshamn åk 6-åk 9: Pionjär med Drömmen om det goda på högstadiet Valhallaskolan i Oskarshamn åk 6-åk 9: Pionjär med Drömmen om det goda på högstadiet av Kerstin Adolfsson, Annette Andersson, Mariann Henriksen och Roger Nilsson I vårt arbetslag fick vi våren 2006 kontakt

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2006 Önnerödsskolan. En del av det livslånga lärandet

Kvalitetsredovisning 2006 Önnerödsskolan. En del av det livslånga lärandet Kvalitetsredovisning 2006 Önnerödsskolan En del av det livslånga lärandet Innehållsförteckning Inledning...3 Verksamhetsperspektiv...5 Prioriterade mål... Resultat och måluppfyllelse... Medborgarperspektiv...6

Läs mer

Likabehandlingsplanen

Likabehandlingsplanen Likabehandlingsplanen Handlingsplan vid fall av kränkning Reviderad sept. 2014 Drakbergsskolans mål Varje elev och all personal på Drakbergsskolan skall kunna gå till skolan utan att vara orolig för att

Läs mer

Öppna ditt hem för någon som behöver det. Bli familjehem, kontaktfamilj, stödfamilj eller kontaktperson.

Öppna ditt hem för någon som behöver det. Bli familjehem, kontaktfamilj, stödfamilj eller kontaktperson. Öppna ditt hem för någon som behöver det. Bli familjehem, kontaktfamilj, stödfamilj eller kontaktperson. Öppna ditt hem för någon som behöver det. Vi behöver dig som kan finnas där när det blir jobbigt,

Läs mer

Kyrkbyns förskola. Tillsammans lägger vi grunden för det livslånga lärandet. LIKABEHANDLINGSPLAN och Plan mot kränkande behandling 2015-16

Kyrkbyns förskola. Tillsammans lägger vi grunden för det livslånga lärandet. LIKABEHANDLINGSPLAN och Plan mot kränkande behandling 2015-16 Kyrkbyns förskola Tillsammans lägger vi grunden för det livslånga lärandet LIKABEHANDLINGSPLAN och Plan mot kränkande behandling 2015-16 Innehållsförteckning Bakgrund/Definition Kränkande Behandling..

Läs mer

Likabehandlingsplan för Gribbylunds kommunala F-9 skola

Likabehandlingsplan för Gribbylunds kommunala F-9 skola Likabehandlingsplan för Gribbylunds kommunala F-9 skola Lagen om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling av barn och elever, lag (2006:67), innebär att diskriminering på grund av kön,

Läs mer

Nätverket stöd för vuxna anhöriga till person med psykisk ohälsa, Sammanställning 7

Nätverket stöd för vuxna anhöriga till person med psykisk ohälsa, Sammanställning 7 140326 Nätverket stöd för vuxna anhöriga till person med psykisk ohälsa, Sammanställning 7 Sammafattning I den sjunde träffen sammanfattade de lokala lärande nätverken vad det gett dem at delta i det lärande

Läs mer

Rengsjö skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling

Rengsjö skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Rengsjö skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, årskurs 1-6, fritids. a för planen Rektor och personalen

Läs mer

Lyssna, stötta och slå larm!

Lyssna, stötta och slå larm! För barn Lyssna, stötta och slå larm! - när en kompis utsätts för övergrepp Stötta Det är alltid vuxnas ansvar att skydda barn och ungdomar mot sexuella övergrepp, men du som kompis kan göra mycket för

Läs mer

Utvecklingsplan för det drogförebyggande arbetet i Laholms kommun. Antagen av kommunstyrelsen 2003-08-26 Diarienummer 569/02

Utvecklingsplan för det drogförebyggande arbetet i Laholms kommun. Antagen av kommunstyrelsen 2003-08-26 Diarienummer 569/02 1 Utvecklingsplan för det drogförebyggande arbetet i Laholms kommun Antagen av kommunstyrelsen 2003-08-26 Diarienummer 569/02 2 Monica Jacobsson 20030602 Samordnare Laholms kommun UTVECKLINGSPLANEN FÖR

Läs mer

Ansökan. Vi är beredda att ta: Nationellt Ansvar för Barn som far illa

Ansökan. Vi är beredda att ta: Nationellt Ansvar för Barn som far illa Ansökan Vi är beredda att ta: Nationellt Ansvar för Barn som far illa Fryshuset, Hela Människan och IOGT NTO rörelsen vill ta ett nationellt ansvar för barn och ungdomar som far illa, de som inte får hjälp

Läs mer

Vi är anhöriga. Är du en av oss?

Vi är anhöriga. Är du en av oss? Vi är anhöriga Är du en av oss? Att få vårda en närstående är samma sak som att få ge en gåva till någon man tycker om. Helt naturligt är det också slitsamt att vara anhörigvårdare. Då är det viktigt att

Läs mer

LULEÅ KOMMUN. Borgmästarskolans likabehandlingsplan 2015/2016

LULEÅ KOMMUN. Borgmästarskolans likabehandlingsplan 2015/2016 LULEÅ KOMMUN Borgmästarskolans likabehandlingsplan 2015/2016 Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, grundskola klass 1-3 och fritidshem. a för planen Det juridiska ansvaret för elevskyddslagens

Läs mer

Kvalitetsredovisning för Kyrkåsens fsk 2012-2013

Kvalitetsredovisning för Kyrkåsens fsk 2012-2013 Förskola Handläggare Vårt diarienummer Datum Sidan 1(8) Norum/Westerman- Annerborn 2012-12-04 Kvalitetsredovisning för Kyrkåsens fsk 2012-2013 1. Organisation - Förskolechef delas med förskolan Pinnhagen

Läs mer

MELISSA DELIR. Vilsen längtan hem

MELISSA DELIR. Vilsen längtan hem MELISSA DELIR Vilsen längtan hem 2005-10 år senare -2015 Idrott och hälsa lärare 3 böcker & metodmaterial, kärleken är fri, skolprojekt (kvinnojour) Föreläsningar (2009) Hemkommun (2012) Man & dotter Hälsa

Läs mer

Elevernas delaktighet: Vårdnadshavarnas delaktighet: Personalens delaktighet:

Elevernas delaktighet: Vårdnadshavarnas delaktighet: Personalens delaktighet: 1 Vår vision: Vår vision på Långängskolan är att alla elever ska vara trygga, trivas och må bra. Ingen ska utsättas för diskriminering eller kränkande behandling. På Långängskolan skall alla elever och

Läs mer

I vilket förhållande står du till din anhörige som har problem med alkohol/droger? make/maka son/dotter förälder syskon arbetskamrat annat.

I vilket förhållande står du till din anhörige som har problem med alkohol/droger? make/maka son/dotter förälder syskon arbetskamrat annat. Bilaga 1 I vilket förhållande står du till din anhörige som har problem med alkohol/droger? make/maka son/dotter förälder syskon arbetskamrat annat. Ange: Hur många år har du känt till att din anhörige

Läs mer

Liv & Hälsa ung 2011

Liv & Hälsa ung 2011 2011 Liv & Hälsa ung 2011 - en första länssammanställning med resultat och utveckling över tid Liv & Hälsa ung genomförs av Landstinget Sörmland i samarbete med Södermanlands kommuner. Inledning Liv &

Läs mer

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 - Har du verktyg för att bemöta din oroliga och nedstämda tonåring? Föräldrakursen oro/nedstämdhet är ett samarbete mellan Råd & stöd, Gamla Uppsala familjeenhet

Läs mer

Granskningsrapport. Brukarrevision. Londongatan Boende för ensamkommande

Granskningsrapport. Brukarrevision. Londongatan Boende för ensamkommande Granskningsrapport Brukarrevision Londongatan Boende för ensamkommande 2014 . INLEDNING Om brukarrevision Detta är en rapport från brukarrevisionen. Brukarrevision är ett sätt att ta reda på vad de vi

Läs mer

Välkommen till Österstad skola! Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling

Välkommen till Österstad skola! Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling Välkommen till Österstad skola! Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling Vänner ger glädje! Läsåret 2013-2014 1 Innehållsförteckning Framsida. 1 Innehållsförteckning.. 2 Grunduppgifter

Läs mer

Förskolan Gnistans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Förskolan Gnistans plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Gnistans plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Gnistans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola 1-5 år Grunduppgifter

Läs mer

Kom Med projektet. Samordningsförbundet Skellefteå

Kom Med projektet. Samordningsförbundet Skellefteå Kom Med projektet Ett samverkansprojekt mellan Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Skellefteå kommun och Landstinget Halvårsrapport 2008-02-16 2008-09-16 Rapporten sammanställd av: Anneli Edvinsson,

Läs mer

FÖRÄLDRAENKÄTER. Magelungen Kolloverksamheter BONDEGATAN 35 116 33 STOCKHOLM TELEFON 08-556 93 196 www.magelungen.com info@magelungen.

FÖRÄLDRAENKÄTER. Magelungen Kolloverksamheter BONDEGATAN 35 116 33 STOCKHOLM TELEFON 08-556 93 196 www.magelungen.com info@magelungen. FÖRÄLDRAENKÄTER Sammanställning av utvärderingsenkäter ifyllda av föräldrar som haft barn på Terapikoloniers sommarverksamheter, eller som själva deltagit tillsammans med sina barn på någon Terapikoloniers

Läs mer

Förälder i Uddevalla. Användbar kontaktinformation

Förälder i Uddevalla. Användbar kontaktinformation Förälder i Uddevalla Användbar kontaktinformation När livet får nya proportioner... Att bli förälder är kanske det mest omvälvande som kan hända i en människas liv. Det livslånga åtagande i att bli förälder

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 1 (7) Reviderad juni 2010 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Västra skolan läsåret 2010/2011 Plan mot diskriminering och kränkande behandling utgår från skollagen (1985:1100) 14 a kap. samt

Läs mer

Kvalitetsrapport Björkhagaskolan Grundskola 2013-2014

Kvalitetsrapport Björkhagaskolan Grundskola 2013-2014 Kvalitetsrapport Björkhagaskolan Grundskola 2013-2014 1 Björkhagaskolan 2014-08-15 Systematiskt kvalitetarbete Kvalitetsrapport 2013-2014 1. GRUNDFAKTA Enhetens namn Björkhagaskolan Antal elever (15 oktober)

Läs mer

för Kramforsskolan Elevhälsoteam Ingrid Fahlén Ann-Charlotte Andersson Fredrik Thelin Anita Viberg Ida Dahlén Eriksson Malin Wiberg Allan Sundström

för Kramforsskolan Elevhälsoteam Ingrid Fahlén Ann-Charlotte Andersson Fredrik Thelin Anita Viberg Ida Dahlén Eriksson Malin Wiberg Allan Sundström för Kramforsskolan Elevhälsoteam Ingrid Fahlén Ann-Charlotte Andersson Fredrik Thelin Anita Viberg Ida Dahlén Eriksson Malin Wiberg Allan Sundström Inledning Vid Kramforsskolan skall det råda nolltolerans

Läs mer

Utbildningen Service inom äldreomsorg

Utbildningen Service inom äldreomsorg Sammanfattning av overheadbilder, som jag har använt i samband med föreläsningen: Utbildning i tiden för framtiden.. Jag delar med mig av kunskaper och erfarenheter. Tag gärna kontakt med Karin Gavér,

Läs mer

Utvärdering APL frågor till handledare VT2015

Utvärdering APL frågor till handledare VT2015 Utvärdering APL frågor till handledare VT2015 Utvärdering APL frågor till handledare VT 2015 Jag har inte gått någon handledarutbildning Instämmer 3 100 Total 3 100 10,3% (3/29) Min praktikant studerar

Läs mer

Ungdomsenkät Om mig 1

Ungdomsenkät Om mig 1 Ungdomsenkät Om mig 1 Om mig Det här är en enkät med frågor om hur du mår och vad du gillar att göra. Enkäten har tagits fram tillsammans med andra ungdomar i Östergötland och kommer att användas så att

Läs mer

LUPP-undersökning hösten 2008

LUPP-undersökning hösten 2008 LUPP-undersökning hösten 2008 Falkenbergs kommun - 1 - Falkenbergs LUPP-undersökning ht 2008 1. Inledning 1.1 Vad är LUPP? Ungdomsstyrelsen har erbjudit landets kommuner att använda sig av ungdomsenkäten

Läs mer

Arealens Förskola Arealens Förskola A

Arealens Förskola Arealens Förskola A Arealens Förskola Arealens Förskola A Tillsammans lägger vi grunden för det livslånga lärandet LIKABEHANDLINGSPLAN och Plan mot kränkande behandling 2015-16 Likabehandlingsplan för Arealens förskola Syfte:

Läs mer

KIRUNA KOMMUN BARN- OCH UTBILDNING

KIRUNA KOMMUN BARN- OCH UTBILDNING Omarbetad september -14 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Nya Raketskolans verksamhet 3 Skolans vision 3 Lagstiftning 3 Definitioner 4 Det främjande arbetet på skolan 5 Kön 5 Religion eller annan trosuppfattning 6

Läs mer

Enkätsvar 2013. Fler kvinnor. Enkätsvar 2013 Kyrkans Familjerådgivning Stockholm

Enkätsvar 2013. Fler kvinnor. Enkätsvar 2013 Kyrkans Familjerådgivning Stockholm Enkätsvar 13 Kyrkans Familjerådgivning Stockholm Enkätsvar 13 Under en fyraveckorsperiod, 25/2 till22/3 13, bad vi våra besökare på mottagningarna i Stockholm och Handen att fylla i och svara på en brukarenkät.

Läs mer

Täby kommuns anhörigstöd Program våren 2014

Täby kommuns anhörigstöd Program våren 2014 Täby kommuns anhörigstöd Program våren 2014 taby.se/anhorigstod Täby kommuns anhörigstöd riktar sig till dig som vårdar eller stödjer en närstående som inte klarar vardagen på egen hand. Du ska bo i Täby

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Skolinspektionen Dnr 43-2014:7781 Forshaga kommun kommungforshaga.se Beslut för vuxenutbildning efter tillsyn av vuxenutbildningen i Forshaga kommun Skolinspektionen Box 2320, 403 15 Göteborg 2 (13) Tillsyn

Läs mer

Jag ritar upp en modell på whiteboard-tavlan i terapirummet.

Jag ritar upp en modell på whiteboard-tavlan i terapirummet. VAD ÄR PROBLEMET? Anna, 18 år, sitter i fåtöljen i mitt mottagningsrum. Hon har sparkat av sig skorna och dragit upp benen under sig. Okej, Anna jag har fått en remiss från doktor Johansson. När jag får

Läs mer

Kvalitetsredovisning. Björkhagaskolan

Kvalitetsredovisning. Björkhagaskolan Kvalitetsredovisning Björkhagaskolan 2011-2012 1 1. Grundfakta Enhetens namn: Björkhagaskolan Verksamhetsform: Grundskola Antal elever (15 oktober): 320 Elevgruppens sammansättning ålder, genus och kulturell

Läs mer

STUDERANDEVÅRDSPLAN. Pargas svenska gymnasium

STUDERANDEVÅRDSPLAN. Pargas svenska gymnasium STUDERANDEVÅRDSPLAN Pargas svenska gymnasium 1. Allmänt Målet med studerandevården i gymnasiet är att främja de studerandes lärande, hälsa och välbefinnande och värna om hela läroanstaltens välbefinnande

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Västanvindens förskola Upprättad 201601 Ett systematiskt likabehandlingsarbete är ett målinriktat arbete för att främja lika rättigheter och

Läs mer

Klockargårdens skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Klockargårdens skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Klockargårdens skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Skola, förskoleklass och fritidshem är det som omfattas av planen. Ansvariga

Läs mer

Handlingsplan för att motverka diskriminering, trakasserier och kränkande behandling vid Bildningscentrum Facetten

Handlingsplan för att motverka diskriminering, trakasserier och kränkande behandling vid Bildningscentrum Facetten Handlingsplan för att motverka diskriminering, trakasserier och kränkande behandling vid Bildningscentrum Facetten Gymnasieskolan läsåret 2015/16 Alla elever på Bildningscentrum Facetten ska känna sig

Läs mer

Elevernas trygghetsplan

Elevernas trygghetsplan Elevernas trygghetsplan Parkskolan 2015-2016 Vår guldregel Som du vill att andra ska vara mot dig, så ska du vara mot andra Planen är förnyad av rektor, personal, elever och föräldrar 2015-08-24. Innehåll

Läs mer

Om mig 2014. Snabbrapport år 8

Om mig 2014. Snabbrapport år 8 Om mig 2014 Snabbrapport år 8 Om mig är en webbaserad enkät om ungdomars hälsa och livsstil som genomfördes för första gången under hösten 2014. Enkäten är ett samarbete mellan länets kommuner, Länsstyrelsen

Läs mer

Rödebyområdets elevhälsa

Rödebyområdets elevhälsa Rödebyområdets elevhälsa Inledning Skolan har två huvuduppdrag; att främja barns lärande och att förankra vårt samhälles värdegrund. Dessa områden hänger nära samman och här ingår också elevhälsan som

Läs mer

Söderskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Söderskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Söderskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen F-9 och Fritidshem 1/9 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen F-9 och Fritidshem

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Granbergsskolan F-6

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Granbergsskolan F-6 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Granbergsskolan F-6 a för planen Vår vision Granbergsskolan är en F-9-skola beläget i utkanten av centrala Bollnäs med närhet till skog och natur. Skolan

Läs mer

Vår lokala likabehandlingsplan 2015. Järnforsens skola

Vår lokala likabehandlingsplan 2015. Järnforsens skola p Reviderad 2015-08-09 Vår lokala likabehandlingsplan 2015 Järnforsens skola På Järnforsen skola arbetar vi tillsammans för att alla ska kunna gå till förskoleklass, skola och fritidshem med glädje och

Läs mer

För alla 2014. En undersökning om barns och ungas hälsa av Landstinget Sörmland. För alla.indd 1 2014-01-13 09:01:53

För alla 2014. En undersökning om barns och ungas hälsa av Landstinget Sörmland. För alla.indd 1 2014-01-13 09:01:53 För alla 2014 En undersökning om barns och ungas hälsa av Landstinget Sörmland. För alla.indd 1 2014-01-13 09:01:53 För alla.indd 2 2014-01-13 09:01:53 Frågor om dig och din familj Sätt ett kryss på varje

Läs mer

Mölstadskolans Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling Denna plan gäller för Mölstadskolan F-6 samt fritidshemmet 2015-2016

Mölstadskolans Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling Denna plan gäller för Mölstadskolan F-6 samt fritidshemmet 2015-2016 Mölstadskolans Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling Denna plan gäller för Mölstadskolan F-6 samt fritidshemmet 2015-2016 Upprättad augusti 2015 1 Innehållsförteckning Mölstadskolan,

Läs mer

Projektplan Gruppverksamhet för barn till föräldrar med psykisk ohälsa år 1 och 2

Projektplan Gruppverksamhet för barn till föräldrar med psykisk ohälsa år 1 och 2 Projektplan Gruppverksamhet för barn till föräldrar med psykisk ohälsa år 1 och 2 Kontaktperson Enhetschef Leif Jarlebring Box 24156 1054 51 Stockholm Telefon; direkt 508 10 345, mobil 070/45 10 345 E-post:

Läs mer

2. Hur tycker du att stämningen i sjuan i stort har förändrats under året glädje, trygghet, gemenskap och kommunikation?

2. Hur tycker du att stämningen i sjuan i stort har förändrats under året glädje, trygghet, gemenskap och kommunikation? 1. Hur tycker du att det har varit att gå i sjuan som helhet? Gör ett omdöme som handlar om rolighetsgraden (hur kul det har varit) och ett omdöme som handlar om hur du upplever ditt lärande (hur mycket

Läs mer

Mötesplats Klostergården. Sammanfattning

Mötesplats Klostergården. Sammanfattning Mötesplats Klostergården Sammanfattning Klostergårdsskolans elevstruktur är i en ständig förändring. Över 40 % av eleverna har utländsk bakgrund. För att bemöta eleverna på bästa sätt ville vi skapa en

Läs mer

Likabehandlingsplan mot diskriminering och annan kränkande behandling

Likabehandlingsplan mot diskriminering och annan kränkande behandling Ålidhemsskolan 2009-08-20 Likabehandlingsplan mot diskriminering och annan kränkande behandling INLEDNING Vid Ålidhemsskolan ska det råda nolltolerans mot all diskriminering och annan kränkande behandling

Läs mer

Sida 1 av 5. Visst gör föräldrar skillnad. en regional heldagskonferens om föräldrastöd

Sida 1 av 5. Visst gör föräldrar skillnad. en regional heldagskonferens om föräldrastöd Sida 1 av 5 Visst gör föräldrar skillnad en regional heldagskonferens om föräldrastöd 12 januari 2016 Föräldrautbildning sparar skattepengar Att kommunernas föräldrautbildningar är uppskattade kan många

Läs mer

LIV & HÄLSA UNG 2014. Örebro län och kommunerna i västra länsdelen Länsdelsdragning Karlskoga och Degerfors 2014-11-20

LIV & HÄLSA UNG 2014. Örebro län och kommunerna i västra länsdelen Länsdelsdragning Karlskoga och Degerfors 2014-11-20 Fokus skolår 7, 9 och 2 gymn med och utan funktionsnedsättning LIV & HÄLSA UNG 2014 Örebro län och kommunerna i västra länsdelen Länsdelsdragning Karlskoga och Degerfors 2014-11-20 Josefin Sejnelid, utredningssekreterare

Läs mer

Kyrkenorumskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Innehåll

Kyrkenorumskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Innehåll Kyrkenorumskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Innehåll Kyrkenorumskolans vision sid 3 Diskrimineringslagen sid 3 Definition av begreppen sid 3 Åtgärder vid diskriminering och kränkande

Läs mer

Dokumentering och utvä rdering

Dokumentering och utvä rdering Dokumentering och utvä rdering Högskolan Skövde 4 september 2012 Ett samarbete som nu har inletts mellan Västra Götalandsregionen, Skaraborgs kommunalförbund, och Högskolan i Skövde. Fortsättning följer!

Läs mer

Vi vill hjälpa tjejer som inte mår bra

Vi vill hjälpa tjejer som inte mår bra Vi vill hjälpa tjejer som inte mår bra Ett utvecklingsarbete på Strömma Naturbruksgymnasium SLUTRAPPORT gör det jämt! Strömma Naturbruksgymnasium 2 Innehållsförteckning Allmänt 3 Hur hamnade Strömmaskolan

Läs mer

Trainee för personer med funktionsnedsättning - 2015

Trainee för personer med funktionsnedsättning - 2015 Trainee för personer med funktionsnedsättning - 2015 Ett arbetsmarknadsprogram för personer med funktionsnedsättning, i samarbete mellan Göteborgs Stad, Arbetsförmedlingen och HSO Göteborg. Programmet

Läs mer

KARTLÄGGNING INFÖR OCH UNDER INDIVIDPLAN

KARTLÄGGNING INFÖR OCH UNDER INDIVIDPLAN KARTLÄGGNING INFÖR OCH UNDER INDIVIDPLAN Till dig som förälder/annan vuxen Inom Barn- och ungdomshabiliteringen ser vi det som viktigt att barnen och ungdomarna får vara delaktiga så mycket som möjligt

Läs mer

SSP Svenska skolan i Paris

SSP Svenska skolan i Paris SSP Svenska skolan i Paris Likabehandlingsplan för att motverka diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling Läsåret 2015-16 1 Likabehandlingsplanen på Svenska Skolan i Paris Gäller klass

Läs mer

Ersängskolans förebyggande arbete mot droger

Ersängskolans förebyggande arbete mot droger Polisutbildningen vid Umeå universitet Höstterminen, 2004 Moment 4 Fördjupningsarbete Rapport nr. 83 Ersängskolans förebyggande arbete mot droger Författare: Sammanfattning Ungdomars inställning till droger

Läs mer

Kyrkenorumskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Kyrkenorumskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Kyrkenorumskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Gäller för perioden: Aug 2014-juni 2015 Ansvarig för planen: Hanna Lindö Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola,

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING LÄSÅRET 2010-2011

KVALITETSREDOVISNING LÄSÅRET 2010-2011 KVALITETSREDOVISNING LÄSÅRET 2010-2011 Öppna förskolan Familjecentralen Noltorps enhet ALINGSÅS Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se 1. Förutsättningar Beskrivning

Läs mer

LÄGESRAPPORT PREDA. PREDA Lisa Hartman-Wedin 2004-02-19. Utecklingsområdet SKOLAN

LÄGESRAPPORT PREDA. PREDA Lisa Hartman-Wedin 2004-02-19. Utecklingsområdet SKOLAN PREDA Lisa Hartman-Wedin 2004-02-19 LÄGESRAPPORT PREDA Utecklingsområdet SKOLAN Minska användning av droger och alkohol bland barn och ungdomar i Kramfors kommun. Effektmål Öka ungdomars självkännedom

Läs mer

Kvalitetsdokument 2012-2013

Kvalitetsdokument 2012-2013 Kvalitetsdokument 2012-2013 Förskola: Prästkragen Förskolechef: Susan Hellström Beskrivning av förskolan: Prästkragens förskola ligger nära Danderyds sjukhus och kommunikationerna. Förskolan består av

Läs mer

Uppstartskonferens den 4/2-2016 för projektet Delaktighet, Inflytande och Hälsa-ett projekt inom Sysslo Okt 2015-Sept 2016

Uppstartskonferens den 4/2-2016 för projektet Delaktighet, Inflytande och Hälsa-ett projekt inom Sysslo Okt 2015-Sept 2016 Uppstartskonferens den 4/2-2016 för projektet Delaktighet, Inflytande och Hälsa-ett projekt inom Sysslo Okt 2015-Sept 2016 Program för dagen 8:30-9:30 Frukost 9:30 Start/presentation av Mattias från Kravatten

Läs mer

Barnets rättigheter. Barnkonventionen

Barnets rättigheter. Barnkonventionen Barnets rättigheter Barnkonventionen Viktiga regler De olika reglerna i konventionen om barnets rättigheter kallas för artiklar Det finns 54 artiklar Alla regler är lika viktiga. Men det är ändå några

Läs mer

Kvalitetsarbete. Kungshöjdens förskola. Förskolor Syd Munkedals kommun Majvor Kollin Lena Klevgård Jenny Pettersson

Kvalitetsarbete. Kungshöjdens förskola. Förskolor Syd Munkedals kommun Majvor Kollin Lena Klevgård Jenny Pettersson Kvalitetsarbete Kungshöjdens förskola 2014 Förskolor Syd Munkedals kommun Majvor Kollin Lena Klevgård Jenny Pettersson Innehåll Grundfakta och förutsättningar... 3 Kartläggning av barnens intressen...

Läs mer

Smögenskolans årliga plan mot kränkande behandling. Gäller för fritidshemmet, förskoleklassen och grundskolans åk 1-6.

Smögenskolans årliga plan mot kränkande behandling. Gäller för fritidshemmet, förskoleklassen och grundskolans åk 1-6. 1 Smögenskolans årliga plan mot kränkande behandling. Gäller för fritidshemmet, förskoleklassen och grundskolans åk 1-6. Lå 2014/15 En skola, förskoleklass och fritidshem för alla, där alla känner sig

Läs mer

Murgårdsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Murgårdsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Murgårdsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen är åk 7-9 Ansvariga för planen Arbetsgrupp bestående av: Lena Haglund Ola Israelsson

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2010

Kvalitetsredovisning 2010 Kvalitetsredovisning 2010 FRITIDSHEM Ladubacksskolan Barn- och utbildningsförvaltningen Tina Persson 2011-06-08 Innehåll 1 Underlag och rutiner för kvalitetsredovisningen 5 2 Åtgärder enligt föregående

Läs mer

Likabehandlingsplan mot kränkande behandling Ugglemoskolan 2015/2016

Likabehandlingsplan mot kränkande behandling Ugglemoskolan 2015/2016 Likabehandlingsplan mot kränkande behandling Ugglemoskolan 2015/2016 Vision Ugglemoskolan vill att alla inom skolan ska känna samma rättvisa, likvärdighet och trygghet. Arbetslaget ska utveckla en skola

Läs mer

Utbildningsuppdraget Språkutvecklande arbetssätt i förskolan i Södertälje. Slutrapport

Utbildningsuppdraget Språkutvecklande arbetssätt i förskolan i Södertälje. Slutrapport Utbildningsuppdraget Språkutvecklande arbetssätt i förskolan i Södertälje Slutrapport Veli Tuomela 2004 1 1 Bakgrund I denna rapport redogör jag kortfattat för den tvååriga utbildningen Språkutvecklande

Läs mer

REGIONFÖRBUNDET UPPSALA LÄN. Liv & Hälsa Ung. År 2013. Kristina Neskovic 2014-01-29

REGIONFÖRBUNDET UPPSALA LÄN. Liv & Hälsa Ung. År 2013. Kristina Neskovic 2014-01-29 REGIONFÖRBUNDET UPPSALA LÄN Liv & Hälsa Ung År 2013 Kristina Neskovic 2014-01-29 I rapporten redovisas tabeller i ett urval frågor från enkätundersökningen Liv & Hälsa Ung 2013. Jämförelser görs mellan

Läs mer

Välkommen Till Trollbackens förskola 2012-2013

Välkommen Till Trollbackens förskola 2012-2013 Välkommen Till Trollbackens förskola 2012-2013 Välkommen till vår förskola! Vi står inför en ny spännande höst med nya och gamla barn, delvis ny personal, en ny ledningsorganisation (from jan-2013), påbörja

Läs mer

Strömbackaskolan läsåret 2015-2016. Handlingsplan mot droger

Strömbackaskolan läsåret 2015-2016. Handlingsplan mot droger Strömbackaskolan läsåret 2015-2016 Handlingsplan mot droger! Piteå maj 2015, Piteå kommun Strömbackaskolan. Handlingsplan mot droger I detta dokument avses med ordet drog, alkohol, narkotika, icke medicinsk

Läs mer

Jämställt bemötande i Mölndals stad

Jämställt bemötande i Mölndals stad Mölndal 2010-12-14 Slutrapport Program för Hållbar Jämställdhet Jämställt bemötande i Mölndals stad Presentation av projektet Mölndals stad har sedan 2010 en bemötandeplan med följande målbild: Bemötande

Läs mer

Högbyskolans förskoleklass / Bläcku ht 2009

Högbyskolans förskoleklass / Bläcku ht 2009 Tema TID foto: Christina Hoffman Högbyskolans förskoleklass / Bläcku ht 2009 Konstnär och projektledare: Berit Ångman Svedjemo Reflex är ett projekt som fokuserar på barns möte med konst. Det är barnens

Läs mer

Sotenässkolans årliga plan mot kränkande behandling

Sotenässkolans årliga plan mot kränkande behandling 1 Sotenässkolans årliga plan mot kränkande behandling Mål och vision Vi vill att alla elever efter sin skoltid vid Sotenässkolan skall känna till sina starka sidor och vara stolta över dem. Detta blir

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Björkestaskolan 2015-2016 1 Innehåll Diskrimineringslagen och skollagen... 3 Definitioner av nyckelbegrepp... 3 Handlingsplikt och krav på aktiva åtgärder...

Läs mer

Till dig som har en tonåring i Sundbyberg. FOTO: Susanne Kronholm

Till dig som har en tonåring i Sundbyberg. FOTO: Susanne Kronholm Till dig som har en tonåring i Sundbyberg FOTO: Susanne Kronholm Förord Hej, Den här foldern riktar sig till dig som har en tonåring i din närhet. Du kanske är förälder, vårdnadshavare eller är en annan

Läs mer

Tärna Folkhögskola 2010-06-03 IT-pedagogutbildningen Individuellt fördjupningsarbete Vt 2010 2010-06-03 IT I FÖRSKOLAN. Författare:Tove Andersson

Tärna Folkhögskola 2010-06-03 IT-pedagogutbildningen Individuellt fördjupningsarbete Vt 2010 2010-06-03 IT I FÖRSKOLAN. Författare:Tove Andersson Tärna Folkhögskola 2010-06-03 IT-pedagogutbildningen Individuellt fördjupningsarbete Vt 2010 2010-06-03 IT I FÖRSKOLAN Författare:Tove Andersson Innehåll Inledning:... 2 Syfte:... 2 Frågeställningar:...

Läs mer

Tävlingsbidrag till kvalitetspris Vård och Omsorg 2010. Samverkan i arbetet mot Våld i nära relationer

Tävlingsbidrag till kvalitetspris Vård och Omsorg 2010. Samverkan i arbetet mot Våld i nära relationer Tävlingsbidrag till kvalitetspris Vård och Omsorg 2010 Samverkan i arbetet mot Våld i nära relationer Birgit Ahlberg Familjerådgivningen, Karolina Frick Fältsekreterare, Eleonora Karlsson Kurator LSS,

Läs mer