Kvalitetsdokument

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kvalitetsdokument 2012-2013"

Transkript

1 Kvalitetsdokument Förskola: Prästkragen Förskolechef: Susan Hellström Beskrivning av förskolan: Prästkragens förskola ligger nära Danderyds sjukhus och kommunikationerna. Förskolan består av fem avdelningar, tre med barn 1-3 år och två avdelning med 4-5 åringar. På varje avdelning finns en grundbemanning på tre pedagoger. Det finns även en kock på förskolan. Profilering: Natur, matematik och idrott Nytt inriktningsmål 2013 I Danderyd ges varje barn i förskolan möjlighet att utifrån sina förutsättningar uppnå bästa möjliga kunskaps- och personlighetsutveckling i en stimulerande och trygg miljö.

2 Förskolan har en pedagogisk dokumentation som visar på barnens utveckling och lärande. Vi fotograferar, observerar barnen under planerade aktiviteter och vid barnens övriga aktiviteter. Vi sätter upp dokumentationen (bilder och teckningar) tillsammans med barnens alster så att pedagogerna, barnen och föräldrarna kan reflektera och diskutera arbetet tillsammans om vad vi gjort. Barnen har var sin portfolio, där vi sätter in bilder och alster av det barnen gör. Här kan barn och föräldrar ta del av barnets lärande och utveckling. Vi har också en verksamhetspärm som alla är välkomna att titta i. Där finns det bilder och text på det vi gjort. Vi har en individuell utvecklingsplan på varje barn som vi upprättar tillsammans med föräldrarna utifrån våra observationer och barnets kompetens. Varje vecka skriver varje avdelning ett veckobrev till föräldrarna där information om verksamheten och lärandet finns. Analys Vi försöker låta barnen vara delaktiga i dokumentationen så mycket som möjlig. Målet är att alla barn ska vara delaktiga hela tiden i t ex valet av vilka bilder som ska finnas med i portfolion. Vi tycker oss märka att dokumentationerna på såväl väggar och i barnens portfolio leder till många samtal mellan såväl barnen och oss, som barnen emellan. Dokumentationen synliggör lärandet på ett tydligt sätt. Vi har dokumentationen på barnens nivå och vi pedagoger finns där för att synliggöra och ställa frågor så barnen själva kan komma på sin utveckling/vad de lärt sig genom att bara titta följa dokumentationen. Dokumentationen synliggör även om lärandet ligger på en utmanande nivå eller om den inte är utmanande nog. Alla barn blir erbjudna samma saker, samma miljö, blir tilltalade på samma sätt och får samma möjligheter oavsett kön/etnisk bakgrund. Vi låter barnen vara med i den dagliga verksamheten/rutinerna så mycket som möjligt När det gäller lärandet däremot är det viktigt att vi ser till varje barns kompetens. Vi kan också se barnens lärande genom uppföljningar och repetitioner i olika aktiviteter. Bra förhållningssätt avspeglar sig i barngruppen. Utvecklingsförslag och åtgärder till nästa år Vi vill göra barnen mer delaktiga i vår dokumentation. Vi vill även bli bättre och snabbare på att synliggöra lärandet, både på väggarna och i portfolion. Vi vill bli bättre på att konkretisera våra mål för att kunna bli bättre på att se lärandet. Att avsluta verksamheten/aktiviteten med reflektion tillsammans med barnen. Vi vill involvera barnen mer i den dokumentation som sker kring temaarbetet.

3 Förskolan stimulerar och utmanar barnens språkliga förmåga Beskriv kortfattat hur ni arbetar Vi använder oss av bilder och benämner allt vi gör med ord. Bilder på vad som ska hända under dagen, ex samling, kissa, tvätta händerna, klä på sig, gå ut till skogen, klä av sig, tvätta händer, kissa, äta lunch m.m Vi använder också bilder på kläder och väder, vad vi ska ha på oss och i vilken ordning. Vi benämner också allt vi gör. Vi har material som utmanar barnens språkutveckling såsom sånger, böcker, rim och ramsor, spel med rim. Vi läser, sjunger och pratar mycket med barnen. De äldre barnen arbetar också mycket med att känna igen sitt namn och en början på att lära sig läsa. De äldre barnen arbetar med Läslandet, där vi leker med bokstäverna, arbetar med ljud och stavelser och använder rim och ramsor. Barnen får varje vecka ta med sig något hemifrån på veckans bokstav. Här får föräldrarna en viktig roll i att hjälpa barnen hitta något hemma som de kan ha med sig till förskolan. Vi arbetar också med dold korrigering, vi upprepar det barnen säger på ett korrekt sätt. Vi läser mycket böcker. Vi sjunger mycket. Vi samtalar mycket med barnen i de olika aktiviteterna och i de dagliga rutinerna. Vi använder även flanosagor, ibland på rim och är beskrivande. Och så klart samtalar vi med barnen varje dag. Dialoger och diskussioner. Analys Vi arbetar ofta i mindre grupper, så att vi kan stimulera barnens språkliga förmåga på ett mer tillfredsställande sätt, där alla barnen kommer till sin rätt. Vi märker att Läslandet har stor inverkan på barnen. Dels lär de sig i leken och intresset är stort. Våra samlingar är omtyckta av barnen. Vi skulle kunna läsa mer med och för barnen än vad vi gör idag. Utvecklingsförslag och åtgärder till nästa år Vi vill fortsätta dela in barngruppen i mindre grupper för att kunna anpassa innehållet till dem som ingår i den lilla gruppen. Vi vill bli bättre på att tydliggöra och synliggöra för barn och föräldrar hur vi arbetar med språket och med barnens språkutveckling. Vi tycker att barnen får ett bra första språk och lär sig språket på ett roligt sätt genom sång, rörelse, musik, lyssna på sagor och att vi pedagoger är nära barnen hela tiden och kan hjälpa till och medla och sätta ord på saker som händer i leken. Läsa mera böcker med och för barnen.

4 Förskolan stimulerar och utmanar barnens matematiska tänkande Beskriv kortfattat hur detta har gått till Vi arbetar mycket med matematiken i vardagen, dvs genom att synliggöra matematiken för barnen när vi är ute och går i trafiken eller när vi dukar. Vi använder oss av matematiska begrepp när vi samtalar med barnen t ex titta vilken lång pinne du har hittat, den är längre än Vi tänker på vårt förhållningssätt och pratar med matematiska termer och ger barnen utmaningar, stimulans och utveckling. På avdelningarna mäter vi barnen med jämna mellanrum. Vi har många matematiska stunder. Vi ser matematik som problemlösning. Att få barnen förstå antal och en matematisk uppfattning. Vi pratar om tredjedel eller halv och hel när vi delar frukten. Matematik är inte att kunna en räkneramsa utan vi utmanar barnen på ett mer lustfyllt sett genom leken där vi har allt sorterat efter antal, färger, material som plast/metal. På så sett lär sig barnen mycket utan att de vet om det. Vi kan höra fraser som vart är den andra dockan, det ska vara två stycken i sängen. Vi har mycket konstruktionslek där vi bygger och funderar på hur saker och ting kan fungera. Analys Vi ser barnens lärande i leken, i samtal med varandra och med pedagogerna. De räknar och använder många matematiska begrepp i sina dialoger. Via dokumentationen ser vi att barnen lättare tar till sig av vad vi gjort. Vi arbetar ständigt med matematik och lägesord. Vi har matematik i skogen när vi letar efter långa eller korta pinnar. Utvecklingsförslag och åtgärder till nästa år Utveckla fler begrepp för barnen så som vikt, mängd och tid. Leta fler mönster i vår närhet. Vi vill bli bättre på att dokumentera matematiken. Utmana barnen i mer problemlösning.

5 Förskolan använder modern teknik för att stimulera barnens utveckling Beskriv kortfattat hur och ange konkreta exempel från verksamheten Vi använder oss ganska begränsat av dator och pedagogiska datorspel tillsammans med barnen men möjligheten finns. Vi har digitalkamera och laddar ner bilderna på datorer som sen spelar upp bildspel i korridoren både för barn och föräldrar. Analys Då vi tycker att den moderna tekniken är viktig så kommer vi att satsa extra på detta nästa läsår. Datorn ger bra möjligheter till socialt samspel och uppmuntrar barnen till att hjälpa varandra. Barnen tycker att det är roligt att arbeta med datorn och vi märker att de här har väldigt lätt att lära sig. Utvecklingsförslag och åtgärder till nästa år Vi kommer att påbörja ett IT-projekt på förskolan, där vi kommer att mer konkret arbeta med tekniska medel tillsammans med barnen och där inköp/lån av olika digitala verktyg kommer att göras.

6 Hur ser det systematiska kvalitetsarbetet ut på förskolan? Beskriv kortfattat hur detta har gått till under året Vi har planeringar, både individuellt och i arbetslaget varje vecka, där vi tydligt planerar upp våra aktiviteter och dagar med mål och syften. Vi följer upp dessa genom att diskutera, reflektera och utvärdera. Vi dokumenterar året genom olika dokument och utvärderingar. Analys Vi har diskussionsgrupper där vi diskuterar verksamheten, Vi reviderar den gemensamma verksamhetsplanen och den pedagogiska planen kontinuerligt, Det samma gäller verksamhetsplanen på respektive avdelning. Genom detta arbetssätt blir det naturligt att reflektera, utvärdera och utveckla verksamheten. Utvecklingsförslag och åtgärder till nästa år Vi har gjort årshjul inom många olika områden. Dessa kommer vi att återgå till hela tiden och revidera och utveckla. Genom dessa kan vi se hur verksamheten ska anpassas för att utmana barnen och även det enskilda barnet. Vi behöver strukturera upp våra planeringar och följa vår redan bestämda planeringsstruktur. Detta för att bli mer effektiva och strukturerade. Det fungerar bra idag men kan alltid bli bättre. Kontinuerligt behöver vi stämma av med läroplanen, pedagogiska planen och även med verksamhetsplanen så att vi vet att vi hela tiden kan utveckla verksamheten till det bästa.

7 Andelen förskollärare i förskolan ska vara lägst 50 % Utav ca 32 anställda pedagoger på S2H Förskolor har vi idag 16 förskollärare och tre under utbildning. Vi har minst en förskollärare per avdelning. Vi uppmuntrar många till att vidareutbilda sig antingen genom längre utbildningar eller genom fortbildning. Kompetensutveckling är viktigt för oss. Analys På Prästkragen ser vi att föräldrar gärna ställer sina barn i kön efter besök på förskolan. Vi har en kö och det är roligt. Vi har ett bra rykte både i kommunen och i kranskommunerna, då vi även har barn från de närliggande kommunerna. Många av pedagogerna som arbetar inom S2H sprider ett bra rykte om arbetsgivaren vilket gör att nya pedagoger hör av sig och vill söka arbete hos oss. Vi får mycket positiv respons från föräldrar idag på vår verksamhet. Utvecklingsförslag och åtgärder till nästa år/ långsiktig lösning Vi fortsätter att satsa på personalen och barnen i företaget. Det är viktigt med kompetensutveckling och att alla medarbetare får sin röst hörd. Vi kommer att påbörja ett Teknik/IT-projekt som sträcker sig över nästa läsår. Samarbete med Datateket och Naturens Hus är också på gång inför nästa läsår.

8 Alla föräldrar anser att barnen känner sig trygga På Prästkragen ligger procenten på % i föräldraenkäten. Vi upplever att barnen är trygga hos oss. Vi arbetar mycket med att få nya barn trygga hos oss och lägger ner mycket tid på det vid inskolningen. Vi försöker hela tiden vara en närvarande pedagog i verksamheten, som är med i barnens lek och utveckling. Utvecklingsförslag och åtgärder till nästa år/ långsiktig lösning Det ovan är naturligtvis något som vi fortsätter att arbeta med hela tiden. Vårt mål är att få 100% på alla fem avdelningarna och på hela S2H Förskolor AB. Bilaga, tema, projektarbete eller portfolio Ett tema arbete Ett tema som skulle passa hela gruppen var lite klurigt att komma på. Vi hade barn i olika åldrar 1-3 år som alla skulle få tillfredställa deras intellektuella och kroppsliga behov. Utmaningar efter det egna barnets kompetens och något som är roligt då vi tror på att barn lär sig som mest genom lek. Vi observerade barngruppen under en vecka i deras lek och lyssnade till tankar och funderingar. En åldersgrupp var mycket intresserad av pojkar & flickor och deras likheter/olikheter. En annan grupp av att arbeta fysiskt med hela kroppen. Vi kunde se saker hos barnen som gjorde att vi kom med idén Kroppen & Knoppen. Barnen fick tänka en stund och vi pratade om vad det var för något. Pedagogerna planerar en Tema start där barnen får uppleva olika saker inom ämnet. Vi pedagoger tittar och lyssnar på barnen och efter deras intresse fortsätter vi temat där barnens intresse ligger. Starten Vi anordnad tre stationer och en reflektionsstation 1. Våra sinnen. Lukt, smak, känsel, syn och hörsel. 2. Hinderbana med olika händelser under vägen 3. Hur ser jag ut, hur är min kropp? 4. Reflektionsstund med frukt

9 Bilder från temastarten. Hinderbana och sinnen. (Balansgång & Känsel) Reflektionsstunden vi hade tillsammans med barnen gjorde att vi kunde gå vidare med temat där varje barn fick utforska och lära sig mer om det som de tyckte var mest intressant eller roligt. Vi har tillgodosett alla barnens önskningar och sett både individuellt på det enskilda barnet och i grupp. EX. Tre barn var extra intresserade av kroppens uppbyggnad, med blod, muskler, skelett och vårt hjärta där våra känslor finns som ett av barnen uttryckte. Vi frågade barnen hur vi skulle ta reda på mer om detta. Ett av barnen kom med idén att vi kunde låna böcker på biblioteket för där kunde man lära sig saker. En pedagog tog bussen med de tre barnen och åkte genast till biblioteket i Stocksund. Där frågade vi bibliotekarien efter böcker om kroppen. Hon visade var vi kunde hitta det och barnen fick välja fritt. Vi lånade med böckerna hem och visade resten av barngruppen vad vi fyndat för böcker. På så sett väckte de tre barnen resten av barngruppen deras intresse för kroppens uppbyggnad. Därifrån gick det sedan till vårt utseende. Vi är olika långa, har olika färger på ögonen men vi är också lika. Alla barnen har tio fingrar och tio tår men alla har inte lika stora händer och fötter. Hur kan det vara så?

10 Många barn i gruppen tycker det är väldigt roligt att leka med kapplastavar. Så här blev en lek med kapplastavar som passade vårt tema utmärkt. En samling som utvecklades till en matematik stund där vi arbetar med strumpor. Vi lär oss färger, mönster, likheter och begreppet par. Detta skedde efter att barnen började ta av sig sina strumpor på en samling. Vi pedagoger snappade genast upp och fortsatte samlingen men som blev ett roligt lärande för barnen. De äldre barnen reflekterade till vårt tema och såg ett sammanhang, barnen började också rimma. STRUMPA-RUMPA, vi frågade om de kunde komma på något som rimmade på kroppen. Barnen kom på många olika saker Kroppen Knoppen Snoppen Koppen Lotten Kotten Fått-en Toppen I skogen fortsatte vi en dag att utforska längder, kan vi hitta en pinne som är lika lång som min fot? Tror ni det finns någon pinne som är längre än mig? Ett barn hittade ingen pinne men började bygga ihop stenar som en lika lång rad som barnets sko var. Vi har under terminens gång arbetat med barnen efter vårt tema kroppen och knoppen. Vi har vävt in tillsammans med barnen efter deras intresse alla de ämnen som vi på förskolan profilerar sig för, natur, idrott och matematik. Vi har med sång, instrument, musik, sagor och dramastunder utmanat barnens språkliga utveckling. Det som vi har varit noga med som pedagoger är att lyssna till barnen och verkligen följa deras intresse. Ibland kan ett tema dra åt ett annat håll en vad man tänkt sig från början och

11 då är det viktigt att låta det ske. Något som var tänkt att heta tema kroppen kan komma i slutändan att heta vatten tema. För att väva ihop temat i slutet på terminen hade vi en vernissage för alla föräldrar där barnen fick visa vad de arbetat med och gjort under terminen. Samt att vi gjorde ett äventyr för barnen. Pedagogiskt äventyr är något som vi vuxna lärt oss att utforma/göra under ett år tillbaka. Vi har själva fått gått ett äventyr gjorts av två förskollärare på företaget. De har berättat och lärt oss hur vi ska tänka och göra. Vi pedagoger har gjort både praktiska övningar och fått testa på att tänka ut egna. Vi har diskuterat och arbetat i små grupper och sedan reflekterat och pratat öppet med alla anställda i företaget. Pedagogiskt äventyr är något som vi alla på företaget håller på att lära oss om och kommer använda detta sett i barngrupperna. Det som vi gjorde nu efter vårt tema kroppen och knoppen blev mycket lyckat. Vi kommer spara äventyret och dela med oss av det till de andra avdelningarna om de är intresserade. När vi pedagoger på avdelningen hade vår egna/vuxna reflektionsstund och när vi gick igenom kvalitetsredovisningen började vi prata om hur temat varit under terminen och vad vi kan göra bättre till nästa år och vad vi tyckte var bra så vi kan ta med oss det i framtiden. Några bra saker att tänka på- Ha en temastart att utgå ifrån, fånga upp barnens tankar och spinn vidare på en gång. Det går inte att vänta till nästa vecka utan som exemplet ovanför, är de intresserade av strumpor, använd det då på en gång. Det finns ett lärande i det mesta bara man tittar och lyssnar med rätt ögon och öron. Avslutningen med både äventyr och vernissage kommer vi absolut att göra nästa år med. Vi vill till nästa år vara lite snabbare på att få fram bilder, använda bilderna och visa barnen. Det är mycket bra för de yngre barnen som inte kommit igång med talet. De kan då titta på bilderna och på så sett peka/visa vad de tycker om. Sätt också alla bilder som ska dokumenteras på barnens nivå. Lyssna på vad barnen säger när de tittar på bilderna som sitter uppe på väggen, fånga upp och spinn vidare. Låt barnen själva avgöra vad de vill göra, det viktigaste är att alla barnen blir erbjudna samma möjligheter, sen är det deras val om de vill rita/måla/gå till skogen eller liknande. Tema avslutning KROPPEN & KNOPPEN För att avsluta vårt tema Kroppen & Knoppen fick barnen gå ett äventyr. Alla småbarnsavdelningarna på S2H deltog. Barnen gick i mindre grupper. Varje barn fick en karta och en ramsa som vi skulle säga när vi klev in i sagoporten Slutuppdraget var att hitta hela Alfons. För varje station med ett nytt uppdrag fick barnen en kroppsdel för att kunna bygga ihop Alfons Åberg. Stationerna bestod av smaka, lukta, springa och en hinderbana. Äventyret började på Prästkragen och avslutades med Bamsegympa på Charlotteberg.

12 Alla grupperna hittade Alfons alla kroppsdelar. Det var ett mycket roligt äventyr där barnen fick göra saker vi arbetat med på olika sätt under terminen.

Kvalitetsdokument

Kvalitetsdokument Kvalitetsdokument 2012-2013 Förskola: Charlottenberg Förskolechef: Susan Hellström Beskrivning av förskolan: Charlottenbergs förskola ligger nära Danderyds sjukhus och kommunikationerna. Förskolan består

Läs mer

Kvalitetsdokument 2014/2015, Idala förskola

Kvalitetsdokument 2014/2015, Idala förskola Kvalitetsdokument 2014/2015, Idala förskola Idala förskola består detta året av 2 grupper, 1 småbarnsgrupp 1-3 år och 1 för 4-5 åringar. S2H Förskolor har profilering Matematik, Idrott och Natur. Vi arbetar

Läs mer

Kvalitetsdokument 2013/2014

Kvalitetsdokument 2013/2014 Kvalitetsdokument 2013/2014 Förskolans pedagogiska idè På Grindstugan har vi påbörjat processen i att arbetar vi Reggio Emilia inspirerat Vi erbjuder en rolig, lustfylld och lärande verksamhet utifrån

Läs mer

Sagor och berättelser

Sagor och berättelser Projekt Sagor och berättelser Hösten 2013 Våren 2014 1 Det kompetenta barnet Jag kan du kan tillsammans kan vi mer- i en tillgänglig, tillåtande och undersökande miljö där vi ser förmågor och olikheter

Läs mer

Förskolan Gunghästen. Lokal Arbetsplan 2013/2014

Förskolan Gunghästen. Lokal Arbetsplan 2013/2014 Tyresö kommun Förskolan Gunghästen Lokal Arbetsplan 2013/2014 Förskolan Gunghästen Kyrkogränd 16 135 43 Tyresö Tel: 08-5782 74 36 Arbetsplan 2013/2014 Vårt uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt

Läs mer

Språket Vi använder oss av språklekar, sagoberättande, rim och ramsor m.m. Dessa har vi anpassat till det aktuella temats innehåll.

Språket Vi använder oss av språklekar, sagoberättande, rim och ramsor m.m. Dessa har vi anpassat till det aktuella temats innehåll. Vårt tema När vi planerar det aktuella temat följer vi Läroplanen för förskolan 2010. De mål som vi på förskolan ska sträva mot kan sammanfattas i följande punkter: Värdegrundsfrågor Under en dag på förskolan

Läs mer

KVALITETSRAPPORT LÄSÅRET

KVALITETSRAPPORT LÄSÅRET KVALITETSRAPPORT LÄSÅRET 2013-2014 Kalvhagens förskola Författare: Ulrika Ardestam Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 1. Inledning... 3 2. Tillvägagångssätt... 3 3. Året som gått... 4 4. Året

Läs mer

Kyrkans förskola Lokal arbetsplan 2015/ 2016

Kyrkans förskola Lokal arbetsplan 2015/ 2016 Kyrkans förskola Lokal arbetsplan 2015/ 2016 Beslutad 25 juni 2015 Innehållsförteckning 1. Kyrkans förskola 1.1 Inledning 1.2 Verksamhet och profil 1.2.1 Arbetets inriktning 1.2.2 Församlingsinstruktion

Läs mer

Lokal Arbetsplan för Grönmåla 2015-2016

Lokal Arbetsplan för Grönmåla 2015-2016 Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för Grönmåla 2015-2016 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund sida 3 2. Mål och riktlinjer sida 4 2.1 Normer och värden sida 4 2.2 Utveckling och lärande sida

Läs mer

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2015/2016

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2015/2016 Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2015/2016 Förskolan Båten Simvägen 37 135 40 Tyresö 070-169 83 98 Arbetsplan 2015/2016 Vårt uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande.

Läs mer

Kvalitetsdokument 2014, Altorps förskola (i kommunal regi)

Kvalitetsdokument 2014, Altorps förskola (i kommunal regi) Kvalitetsdokument 2014, Altorps förskola (i kommunal regi) Innehållsförteckning 1 Mål: Förskolan har en pedagogisk dokumentation som visar på barnens utveckling och lärande... 3 2 Mål: Förskolan stimulerar

Läs mer

Verksamhetsplan 2015. Uteförskolan Totte

Verksamhetsplan 2015. Uteförskolan Totte Verksamhetsplan 2015 Uteförskolan Totte Den viktiga vardagen Alla barn ska få erfara den tillfredställelse det ger att göra framsteg, övervinna svårigheter och att få uppleva sig vara en tillgång i gruppen

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14. Förskolan Bergabacken

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14. Förskolan Bergabacken Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14 Förskolan Bergabacken Innehållsförteckning Inledning...sid 1 Förutsättningar..sid 2 Normer och värden...sid 3 Utveckling och lärande.sid

Läs mer

Lokal arbetssplan utifrån de prioriterade målen ur Läroplan för förskolan Lpfö 98/10

Lokal arbetssplan utifrån de prioriterade målen ur Läroplan för förskolan Lpfö 98/10 Lokal arbetssplan utifrån de prioriterade målen ur Läroplan för förskolan Lpfö 98/10 150921 Alla är olika och lika bra Läsåret 2015/2016 Föräldrakooperativet Bysen 1 Beskrivning av förskolan Vi är ett

Läs mer

Verksamhetsplan höst- vårtermin 11-12.

Verksamhetsplan höst- vårtermin 11-12. Verksamhetsplan höst- vårtermin 11-12. Morgongårdens förskola Avdelning Lönneberga Normer och värden Mångfald Verksamhetens Mål att sträva mot Att förskolan Ser varje barn som unikt Ger varje barn rätt

Läs mer

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Dungen 2014-2015

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Dungen 2014-2015 Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för Dungen 2014-2015 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund sida 3 2. Mål och riktlinjer sida 4 2.1 Normer och värden sida 4-5 2.2 Utveckling och lärande sida

Läs mer

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för ÄNGEN 2015-2016

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för ÄNGEN 2015-2016 Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för ÄNGEN 2015-2016 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund sida 3 2. Mål och riktlinjer sida 4 2.1 Normer och värden sida 4 2.2 Utveckling och lärande sida

Läs mer

SLOTTSVILLANS VERKSAMHETSPLAN 2015/2016 2016-01-06

SLOTTSVILLANS VERKSAMHETSPLAN 2015/2016 2016-01-06 SLOTTSVILLANS VERKSAMHETSPLAN 2015/2016 Slottsvillans pedagogiska inriktning Det utforskande barnet Varje gång jag gör något som barnet kan göra själv tar jag bort möjligheten för barnet att lära sig lära

Läs mer

Arbetsplan för Molnet 2015/2016

Arbetsplan för Molnet 2015/2016 Arbetsplan för Molnet 2015/2016 Gruppens sammansättning Vi har 20 barn 3 barn är födda 14 6 barn födda 13 6 barn födda 12 4 barn födda 11 1 barn fött 10 Personal Carina Addén - förskollärare Susanne Evergren

Läs mer

ARBETSPLAN Ärlinghedens förskola 2011

ARBETSPLAN Ärlinghedens förskola 2011 SIG300, v2.0, 2010-02-26 ÄRLINGHEDENS FÖRSKOLA Idrottsvägen 19 b 195 32 Märsta 591 264 19, 6423, 6424 och 64 33 ARBETSPLAN Ärlinghedens förskola 2011 BARN- OCH UNGDOMSFÖRVALTNINGEN 2 (10) Vision På Tingvalla

Läs mer

Lärande & utveckling. En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2013/2014 Förskolan Ängen Barn- och utbildningsförvaltningen

Lärande & utveckling. En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2013/2014 Förskolan Ängen Barn- och utbildningsförvaltningen Lärande & utveckling En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2013/2014 Förskolan Ängen Barn- och utbildningsförvaltningen www.karlskoga.se Läroplansmål (i sammanfattning) Förskolan

Läs mer

Handlingsplan efter Våga visa observation

Handlingsplan efter Våga visa observation Handlingsplan efter Våga visa observation Montessoriförskolan Solvändan Arbetet med handlingsplanen har genomförts av en arbetsgrupp med representanter från båda avdelningarna. Förbättringsområden Den

Läs mer

Tallens utvärdering Våren 2013

Tallens utvärdering Våren 2013 Tallens utvärdering Våren 2013 Vårens mål på Tallen som följer LpFö98 /10 : Trygghet: - att barnet ska känna förtroende för oss. - att barnet ska känna värme och glädje i gemenskap med varandra. - att

Läs mer

Kvalitetsdokument Borgens förskola (läå 2014/2015)

Kvalitetsdokument Borgens förskola (läå 2014/2015) Kvalitetsdokument Borgens förskola (läå 2014/2015) Välkommen Förskolan Borgen är en kommunal förskola i västra Danderyd med 4 avdelningar för barn 1-5 år. Förskolan Borgen ligger naturskönt vid Edsviken

Läs mer

Arbetsplan augusti 2013 juni 2014. Rönnängs Förskola

Arbetsplan augusti 2013 juni 2014. Rönnängs Förskola Arbetsplan augusti 2013 juni 2014 Rönnängs Förskola Ansvarig rektor/förskolechef Namn Pia Johnsson Datum 2013-09-01 Tjörn Möjligheternas ö Enhetens namn Rönnängs förskola Enhetens organisation Förskoleverksamhet

Läs mer

Systematisk verksamhetsplanering - utvärdering och åtgärder. Verksamhetsplan Västra Ängby förskola 2014-2015

Systematisk verksamhetsplanering - utvärdering och åtgärder. Verksamhetsplan Västra Ängby förskola 2014-2015 Systematisk verksamhetsplanering - utvärdering och åtgärder Verksamhetsplan Västra Ängby förskola 2014-2015 Kvalitetsområden Kvalitetsbegreppet Skolverket definierar begreppet kvalitet inom förskola och

Läs mer

SAMMANSTÄLLNING AV: Systematiskt kvalitetsarbete Algutsrums förskola

SAMMANSTÄLLNING AV: Systematiskt kvalitetsarbete Algutsrums förskola SAMMANSTÄLLNING AV: Systematiskt kvalitetsarbete Algutsrums förskola 2014-2015 Systematiskt kvalitetsarbete läsåret 2014-2015 Algutsrums förskola 5 avdelningar 1 Förskolans värdegrund och uppdrag Att skapa

Läs mer

Blästad friförskolor 2010/11

Blästad friförskolor 2010/11 Blästad friförskolor 2010/11 VÄLKOMNA TILL FÖRSKOLAN LEK&LÄR Barns inflytande Barnen har inflytande och kan påverka sin situation på förskolan utefter sina egna behov och förutsättningar. Processutbildning

Läs mer

Verksamhetsplanering, läsåret 2015-2016. Trappgränds montessoriförskola

Verksamhetsplanering, läsåret 2015-2016. Trappgränds montessoriförskola Verksamhetsplanering, läsåret 2015-2016. Trappgränds montessoriförskola Solgläntan Solgläntan är en småbarnsavdelning med 16 barn ht-15 i åldrarna ett - tre år. Personalen består from okt 2014 av en förskollärare/

Läs mer

Kvalitetsdokument Rosenvägens förskola (läsåret 2014/2015)

Kvalitetsdokument Rosenvägens förskola (läsåret 2014/2015) Kvalitetsdokument Rosenvägens förskola (läsåret 2014/2015) Vi vill att alla barn ska ha roligt, ta hand om varandra, känna sig stolta och utvecklas hos oss. Både barn och föräldrar ska känna sig trygga

Läs mer

Verksamhetsplan för Årikets förskola

Verksamhetsplan för Årikets förskola Verksamhetsplan för Årikets förskola Läsåret 2015 2016 2 (11) Innehåll Inledning... 2 Övergripande mål 2017 för kommunal förskola... 3 Vision och verksamhetsidé för kommunal förskola... 3 Centrala stadens

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2009/2010. Hults förskola Eksjö Kommun

Kvalitetsredovisning 2009/2010. Hults förskola Eksjö Kommun Kvalitetsredovisning 2009/2010 Hults förskola Eksjö Kommun 1 Innehållsförteckning: 1. Övergripande information 1.1 Fakta om Hults förskola 1.2 Ansvar för kvalitetsredovisningens innehåll 1.3 Rutiner och

Läs mer

Arbetsplan 2015/2016 Vintrosa förskola

Arbetsplan 2015/2016 Vintrosa förskola Arbetsplan 2015/2016 Vintrosa förskola Innehållsförteckning 1. Inledning 2. Läroplansmål- Normer och värden 3. Läroplansmål- Utveckling och lärande 4. Läroplansmål- Förskola och hem 5. Läroplansmål- Samverkan

Läs mer

Årsberättelse 2013/2014

Årsberättelse 2013/2014 Årsberättelse 2013/2014 Bomhus förskoleområde Förskolechef Ewa Åberg Biträdande förskolechefer Ingrid Ahlén Nina Larsson Eva Lindgren 1 Bomhus förskoleområde 2013/2014 Inom Bomhus förskoleområde finns

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete Verksamhetsåret 2012/13. Förskolan Junibacken. Plats för egen logga/bild

Systematiskt kvalitetsarbete Verksamhetsåret 2012/13. Förskolan Junibacken. Plats för egen logga/bild BARN OCH UTBILDNING Förskoleverksamheten Systematiskt kvalitetsarbete Verksamhetsåret 2012/13 Förskolan Junibacken Plats för egen logga/bild 1 Innehållsförteckning: Normer och värden sidan 3 Utveckling

Läs mer

2014/07/31. Kvalitetsrapport Verksamhetsåret 2013/14. Djurmo förskola och Kyrkbyns förskola

2014/07/31. Kvalitetsrapport Verksamhetsåret 2013/14. Djurmo förskola och Kyrkbyns förskola 2014/07/31 Kvalitetsrapport Verksamhetsåret 2013/14 Djurmo förskola och Kyrkbyns förskola 1 Innehåll 1. Presentation av förskolorna...3 2. Beskrivning av årets verksamhet.3 3. Underlag och rutiner för

Läs mer

Kvalitetsarbete. Kungshöjdens förskola. Förskolor Syd Munkedals kommun Majvor Kollin Lena Klevgård Jenny Pettersson

Kvalitetsarbete. Kungshöjdens förskola. Förskolor Syd Munkedals kommun Majvor Kollin Lena Klevgård Jenny Pettersson Kvalitetsarbete Kungshöjdens förskola 2014 Förskolor Syd Munkedals kommun Majvor Kollin Lena Klevgård Jenny Pettersson Innehåll Grundfakta och förutsättningar... 3 Kartläggning av barnens intressen...

Läs mer

Borgens förskola. Verksamhetsplan 2014-15

Borgens förskola. Verksamhetsplan 2014-15 Borgens förskola Verksamhetsplan 2014-15 SOLNA STAD kontakt@solna.se Organisationssnummer Förvaltning Tel. 08-734 20 00 212000-0183 171 86 Solna Fax. 08-734 20 59 www.solna.se Besök. Stadshusgången 2 LEDNINGSDEKLARATION

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2010

Kvalitetsredovisning 2010 Kvalitetsredovisning 2010 Nolhagens förskola 1 Kvalitetsredovisning för Nolhagens förskola 2009-2010 Enhet Förskolan ligger i Nol. Vi har fyra avdelningar med barn i åldrarna 1-5 år. Förskolan består av

Läs mer

Kvalitetsredovisning för Kyrkåsens fsk 2012-2013

Kvalitetsredovisning för Kyrkåsens fsk 2012-2013 Förskola Handläggare Vårt diarienummer Datum Sidan 1(8) Norum/Westerman- Annerborn 2012-12-04 Kvalitetsredovisning för Kyrkåsens fsk 2012-2013 1. Organisation - Förskolechef delas med förskolan Pinnhagen

Läs mer

Kvalitetsredovisning läsåret 2014 2015. Förskola: Björksta Avdelning: Gullvivan. Antal barn: 18. Antal pojkar:9 Antal flickor: 9

Kvalitetsredovisning läsåret 2014 2015. Förskola: Björksta Avdelning: Gullvivan. Antal barn: 18. Antal pojkar:9 Antal flickor: 9 Förskoleavdelningen Kvalitetsredovisning läsåret 2014 2015 Förskola: Björksta Avdelning: Gullvivan Antal barn: 18 Antal pojkar:9 Antal flickor: 9 Antal flerspråkiga barn: 4 Dessa språk är representerade:

Läs mer

Kvalitetsredovisning

Kvalitetsredovisning Kvalitetsredovisning för Bokebo förskola Ölycke ro. läsåret 2007 2008 O:\Kvalitetsredovisning\Kvalitet 2007-2008\Förskolan\Instruktion.doc Innehållsförteckning 1. Sammanfattning 3 2. Presentation av rektorsområdet

Läs mer

Kristinebergs förskoleområde 2008-01-24 Förskolorna Tallbacken och Stångeborg. Verksamhetsplan. Haren

Kristinebergs förskoleområde 2008-01-24 Förskolorna Tallbacken och Stångeborg. Verksamhetsplan. Haren Verksamhetsplan Haren 0 UTVÄRDERING AV DEN PEDAGOGISKA VERKSAMHETEN 2007-2008! Arbetslag: HAREN Personal: Karin Johansson, Josefin Johansson, Carina Andersson, Ann Engström DETTA SER VI FRAM EMOT UNDER

Läs mer

Sätra Familjedaghem Kvalitetsdokument 2012/2013

Sätra Familjedaghem Kvalitetsdokument 2012/2013 Sätra Familjedaghem Kvalitetsdokument 2012/2013 Föreståndare Joline Bergqvist Grundfakta om familjedaghemmet Sätra Familjedaghem drivs som enskild firma av en person, Joline Bergqvist. Barngruppen består

Läs mer

Lärande & utveckling. www.karlskoga.se

Lärande & utveckling. www.karlskoga.se Lärande & utveckling En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2014-2015 Mumintrollens familjedaghem Barn- och utbildningsförvaltningen www.karlskoga.se 25 augusti 2015 [FOKUSOMRÅDE

Läs mer

VI BYGGER NÄSTA GENERATIONS FÖRSKOLA. Grovplanering. Anemonen Vt-13

VI BYGGER NÄSTA GENERATIONS FÖRSKOLA. Grovplanering. Anemonen Vt-13 VI BYGGER NÄSTA GENERATIONS FÖRSKOLA Grovplanering Anemonen Vt-13 Avdelningen: Förskolan Regnbågen ligger i Vårby Haga på Mastvägen 4. Regnbågen består av sex avdelningar. Avdelningen Anemonen har 16 barn

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete och Lokal Arbetsplan

Systematiskt kvalitetsarbete och Lokal Arbetsplan Systematiskt kvalitetsarbete och Lokal Arbetsplan verksamhetsåret 2013/2014 Förskoleverksamhet i Skäggetorp Stiglötsgatan 33 Linköpings kommun linkoping.se Systematiskt kvalitetsarbete Förskolan ska systematiskt

Läs mer

Kvalitetsredovisning läsåret 2009/2010 för Växthusets förskola

Kvalitetsredovisning läsåret 2009/2010 för Växthusets förskola Kvalitetsredovisning läsåret 2009/2010 för Växthusets förskola Rektor: Lisbeth Gustafsson Rektors telefonnummer: 035 13 75 08 Skolområde: Söder Datum: 20101020 Dnr: BU 2010/0298 1. Verksamhetens förutsättningar

Läs mer

Kvalitetsrapport för förskolan Kristallen

Kvalitetsrapport för förskolan Kristallen Kvalitetsrapport för förskolan Kristallen Läsåret 2014-2015 LÄSÅRET 2014-2015... 1 GRUNDFAKTA... 3 FÖRUTSÄTTNINGAR... 4 Arbetsmiljö... 4 Systematiskt kvalitetsarbete... 4 Vägledande samspel, Språkplan

Läs mer

LPFÖ98. Vi tydliggör våra åtaganden, målen och vårt arbetssätt. Ett arbetsmaterial reviderat på planeringsdag 15 01 07

LPFÖ98. Vi tydliggör våra åtaganden, målen och vårt arbetssätt. Ett arbetsmaterial reviderat på planeringsdag 15 01 07 1 LPFÖ98 Vi tydliggör våra åtaganden, målen och vårt arbetssätt. Ett arbetsmaterial reviderat på planeringsdag 15 01 07 Arbetsgruppen bestod av följande personer: Emelie Furubom, Philip Walsh, Irina Andreeva,

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2008/2009

Kvalitetsredovisning 2008/2009 Kvalitetsredovisning 2008/2009 Föräldrakooperativet vid Testeboå ekonomiska förening 1 Innehållsförteckning: sid. 1. Inledning..2 2. Grundfakta..2 3. System för kvalitetsarbete..4 4. Föreg. års åtgärder

Läs mer

Kvalitetesutvärdering Droppen gul 2014-2015

Kvalitetesutvärdering Droppen gul 2014-2015 Kvalitetesutvärdering Droppen gul 2014-2015 Bakgrund Fjolårets åtgärder för förbättring: Vi måste bli bättre på att reflektera med barnen. Använda oss mer av Ipaden i verksamheten och som dokumentation.

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING Förskolan Prästkragen, avdelning Björnen Läsåret 2014-2015

KVALITETSREDOVISNING Förskolan Prästkragen, avdelning Björnen Läsåret 2014-2015 Förskoleavdelningen KVALITETSREDOVISNING Förskolan Prästkragen, avdelning Björnen Läsåret 2014-2015 Måluppfyllelse, analys och åtgärder för ökad måluppfyllelse.( Från föregående års kvalitetsredovisning

Läs mer

Sagor och berättelser

Sagor och berättelser Projekt Sagor och berättelser Hösten 2013 Våren 2014 Det kompetenta barnet Jag kan du kan tillsammans kan vi mer- i en tillgänglig, tillåtande och undersökande miljö där vi ser förmågor och olikheter som

Läs mer

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Planeten 2015-2016

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Planeten 2015-2016 Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för Planeten 2015-2016 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund sida 2 2. Mål och riktlinjer sida 3 2.1 Normer och värden sida 3 2.2 Utveckling och lärande sida

Läs mer

Sexdrega förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Sexdrega förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Sexdrega förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: förskola åldrar 1-6 Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2014

LOKAL ARBETSPLAN 2014 LOKAL ARBETSPLAN 2014 FÖRSKOLA: Rånäs förskola 1. UNDERLAG - Våga Visa-enkäten riktad till föräldrar - Självvärdering, riktad till pedagoger - TRAS och MIO - Handlingsplanen - Utvecklingssamtalshäftet

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING FÖRSKOLAN HJORTEN

KVALITETSREDOVISNING FÖRSKOLAN HJORTEN - KVALITETSREDOVISNING FÖRSKOLAN HJORTEN LÄSÅRET 2014-2015 Innehållsförteckning Inledning...3 Åtgärder enligt föregående kvalitetsredovisning...3 Underlag och rutiner...3 Organisation och förutsättningar...3

Läs mer

2014.09.18. Verksamhetsplan 2014 Förskolan Vindan

2014.09.18. Verksamhetsplan 2014 Förskolan Vindan 2014.09.18 Verksamhetsplan 2014 Förskolan Vindan Förskolan Vindan Vindan är en förskola med en avdelning för barn 1-6 år. Arbetslaget består av: 5 förskollärare 2 barnskötare 1 kokerska 1 lokalvårdare

Läs mer

Arbetsplan för Sollidens förskola. Läsåret -11/12

Arbetsplan för Sollidens förskola. Läsåret -11/12 Arbetsplan för Sollidens förskola Läsåret -11/12 FÖRUTSÄTTNINGAR Framtid Vid starten av läsåret 2011/12 öppnas en ny förkola. Sollidens-, Solbergs- och Strandgatans förskolor slås samman i nya lokaler.

Läs mer

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE 2012-2013 VINSBO FÖRSKOLA

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE 2012-2013 VINSBO FÖRSKOLA SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE 2012-2013 VINSBO FÖRSKOLA REDOVISNING AV SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE PÅ VINSBO FÖRSKOLA Barnantal Födda - Födda - Födda - Födda - Födda - Födda - F/P 07 08 09 10 11 12 Mumintrollet

Läs mer

Arbetsplan läsåret 2010-2011 Håksberg/Sörviks rektorsområde.

Arbetsplan läsåret 2010-2011 Håksberg/Sörviks rektorsområde. Arbetsplan läsåret 2010-2011 Håksberg/Sörviks rektorsområde. Håksberg är beläget ca 6 km utanför Ludvika, rekorsområdet omfattar förskola, förskoleklassår 6 och fritidshem. Arbetsplanen för Håksberg är

Läs mer

Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för förskolan Siljansnäs 2014/2015

Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för förskolan Siljansnäs 2014/2015 Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för förskolan Siljansnäs 2014/2015 Om kvalitetsarbetet Verksamheter inom skolväsendet ska systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla verksamheten.

Läs mer

2012-08-13. Kvalitetsredovisning. Anneli Ottosson, förskolechef. Eksjö kommun. Barn och ungdomssektorn Kenneth Mattelin & Katarina Nóren

2012-08-13. Kvalitetsredovisning. Anneli Ottosson, förskolechef. Eksjö kommun. Barn och ungdomssektorn Kenneth Mattelin & Katarina Nóren 2012-08-13 Kvalitetsredovisning Anneli Ottosson, förskolechef Eksjö kommun Barn och ungdomssektorn Kenneth Mattelin & Katarina Nóren Jag började arbeta i Eksjö kommun den första februari i år och tog över

Läs mer

Lära tillsammans som grund för utveckling erfarenheter från förskolan. Sunne 3-4 februari 2010 Katina Thelin

Lära tillsammans som grund för utveckling erfarenheter från förskolan. Sunne 3-4 februari 2010 Katina Thelin Lära tillsammans som grund för utveckling erfarenheter från förskolan Sunne 3-4 februari 2010 Katina Thelin Problem... Någonting man försöker undervika och om möjligt göra sig av med eller En möjlighet

Läs mer

Lärande & utveckling. En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2014/2015 Solbringen Barn- och utbildningsförvaltningen

Lärande & utveckling. En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2014/2015 Solbringen Barn- och utbildningsförvaltningen Lärande & utveckling En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2014/2015 Solbringen Barn- och utbildningsförvaltningen www.karlskoga.se Läroplansmål (i sammanfattning) Förskolan

Läs mer

Kvalitetsredovisning. Förskola. Uppgifter om enheten. User: krfag001, Printdate: 2015-10-27 13:35 1

Kvalitetsredovisning. Förskola. Uppgifter om enheten. User: krfag001, Printdate: 2015-10-27 13:35 1 År för rapport: 2015 Organisationsenhet: Orions förskola (K) Kvalitetsredovisning Förskola Uppgifter om enheten Uppgift Verksamhetens namn och inriktning Namn på rektor/förskolechef Kommentar Orions förskola,

Läs mer

Akvarellens förskola Helsingborg 110909

Akvarellens förskola Helsingborg 110909 Akvarellens förskola Helsingborg 110909 Systematiskt kvalitetsarbete 2010-2011 Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet 2010/2011 Akvarellens förskola Styrelse och verksamhetsansvariga: Elisabeth

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Snäckstrands förskola 2013-2014 MÖRBYLÅNGA KOMMUN Juli 2 2014 Anneli Smedberg 1. Inledning Varje kommun ska enligt förordningen (SFS 2010:800) systematiskt och kontinuerligt

Läs mer

Pinnhagens kvalitetsredovisning 2014-2015

Pinnhagens kvalitetsredovisning 2014-2015 Förskola Handläggare Vårt diarienummer Datum Sidan 1(10) 2015-02-10 Pinnhagens kvalitetsredovisning 2014-2015 Kunskapsförvaltningen 1. Organisation Förskolechef delas med Kyrkåsens förskola 50/50. Verksamheten

Läs mer

Välkommen till Grodan, våren 2009

Välkommen till Grodan, våren 2009 Välkommen till Grodan, våren 2009 Ett nytt år och en ny termin står framför oss med massor av nya utmaningar och spännande lärande. Vi planerar för fullt vad våren ska innehålla men vi tänker också ta

Läs mer

Arbetsplan för Äppelbo förskola 2014/2015

Arbetsplan för Äppelbo förskola 2014/2015 Arbetsplan för Äppelbo förskola 2014/2015 Innehåll Inledning 2 Äppelbo förskola 2 Personal 3 Kontaktuppgifter 3 Presentation 3 Vision 4 Barnsyn och Förhållningssätt 4 Arbetssätt 5 Miljö 5 Rutiner 7 Dagsschema

Läs mer

Arbetsplan 2010/2011 Borgåsens förskola

Arbetsplan 2010/2011 Borgåsens förskola Arbetsplan 2010/2011 Borgåsens förskola Verksamheten präglas av förskola-grundskolas gemensamma vision som lyder: I vår kommun arbetar vi för att alla barn utvecklas i en demokratisk, föränderlig och hållbar

Läs mer

Lingonets kvalitetsredovisning Normer och värden.

Lingonets kvalitetsredovisning Normer och värden. Lingonets kvalitetsredovisning Normer och värden. Mål från läroplanen: Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar förmåga att ta hänsyn till och leva sig in i andra människors situation samt vilja

Läs mer

Förskolan Trollsländan

Förskolan Trollsländan K V A L I T E T S G A R A N T I Sid 1 (12) Förskolan Trollsländan Vi vill erbju d a v a rje barn e n f ö r skole tid f ull av gläd je, vänskap, läran de och med mång a utman in gar i le kfullt utforsk

Läs mer

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för SOLEN 2015

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för SOLEN 2015 Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för SOLEN 2015 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund sida 3 2. Mål och riktlinjer sida 4-9 2.1 Normer och värden sida 4 2.2 Utveckling och lärande sida 5-6

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete för Förskolan Kohagen med avd Kohagen och Kalvdansen. Läsåret 2011 2012

Systematiskt kvalitetsarbete för Förskolan Kohagen med avd Kohagen och Kalvdansen. Läsåret 2011 2012 Systematiskt kvalitetsarbete för Förskolan Kohagen med avd Kohagen och Kalvdansen Läsåret 2011 2012 Arbetslaget som omfattas Kvalitetsarbetet omfattar arbetslaget vid Förskolan Kohagen och Kalvdansen.

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2011

Kvalitetsredovisning 2011 Kvalitetsredovisning 2011 Solglimtens Förskola Adress: Vetevägen 4 243 95 Höör Hemsida: www.solglimten.se Telefon: Solglimten 0413-33382 Lillglimten 0413-33429 E-post: marie@solglimten.se Studiedagar Förskolan

Läs mer

Arbetsplan för Rosenholms förskola ht.13-vt.14

Arbetsplan för Rosenholms förskola ht.13-vt.14 Arbetsplan för Rosenholms förskola ht.13-vt.14 Beskrivning av verksamheten Rosenholms förskola startades i januari 2007 och består av två avdelningar, Skorpan och Körsbärsdalen. Vi har barn i åldrarna

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN SOLDALENS FÖRSKOLA 2013-2014

VERKSAMHETSPLAN SOLDALENS FÖRSKOLA 2013-2014 VERKSAMHETSPLAN SOLDALENS FÖRSKOLA 2013-2014 Kunskapsutveckling Elever och studerande når de nationella kunskapsmålen (Barn- och utbildningsplan för Ystad kommun 2010-2014, BUN-plan). I förskolan arbetar

Läs mer

Verksamhetsplan för Peterslunds förskola

Verksamhetsplan för Peterslunds förskola Verksamhetsplan för Peterslunds förskola Läsåret 2015 2016 2 (9) Innehåll Inledning... 3 Övergripande mål 2017 för kommunal förskola... 3 Vision och verksamhetsidé för kommunal förskola... 3 Centrala stadens

Läs mer

BLOMMANS GROVPLANERING OCH MÅL VT 2016

BLOMMANS GROVPLANERING OCH MÅL VT 2016 BLOMMANS GROVPLANERING OCH MÅL VT 2016 En vanlig vecka på Blomman: Efter frukost delar vi upp barnen antingen inne på avdelningen för fri lek en stund eller så går halva gruppen ut och resten stannar inne.

Läs mer

Arbetsplan för Förskolan Tegelslagaren Läsåret 2015/2016

Arbetsplan för Förskolan Tegelslagaren Läsåret 2015/2016 150630 Arbetsplan för Förskolan Tegelslagaren Läsåret 2015/2016, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn- och ungdomsförvaltningens

Läs mer

Arbetsplan för Bokhultets förskola

Arbetsplan för Bokhultets förskola Utbildningsförvaltningen Arbetsplan för Bokhultets förskola 2014-10-21 2014 2015 Innehållsförteckning 1. Presentation av förskola... 3 2. Årets utvecklingsområden... 5 3. Normer och värden... 5 4. Utveckling

Läs mer

Kvalitetsberättelse. Vår förskola/förskoleklass/fritidshem/skola Lokal arbetsplan för förskolan. Gäller för verksamhetsåret 2015-2016

Kvalitetsberättelse. Vår förskola/förskoleklass/fritidshem/skola Lokal arbetsplan för förskolan. Gäller för verksamhetsåret 2015-2016 Kvalitetsberättelse Vår förskola/förskoleklass/fritidshem/skola Lokal arbetsplan för förskolan Gäller för verksamhetsåret 2015-2016 Förskola/avdelning Älvsbacka förskola, avdelning Myggan. Ort Skellefteå.

Läs mer

Förskolan Mullvaden. Humlans Verksamhetsmål 2013

Förskolan Mullvaden. Humlans Verksamhetsmål 2013 Förskolan Mullvaden Humlans Verksamhetsmål 2013 Innehållsförteckning 1. personalgrupp och barngrupp 2. lpfö 98 och förhållningssätt 3. Humlans dagliga rutiner: in och överskolning 4. lämning och hämtning

Läs mer

Kvalitetsrapport för förskolan Grönsiskan

Kvalitetsrapport för förskolan Grönsiskan Kvalitetsrapport för förskolan Grönsiskan Läsåret 2014-2015 GRUNDFAKTA... 2 FÖRUTSÄTTNINGAR... 3 Arbetsmiljö... 3 Systematiskt kvalitetsarbete... 4 Vägledande samspel, Språkplan (inklusive språkmatris),

Läs mer

Trimsarvets förskola

Trimsarvets förskola Trimsarvets förskola Likabehandlingsplan & Plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsåret 2014/2015 Planen gäller från 2014-09-01 till 2015-08-31 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Arbetsbeskrivning Förskoleklassen Ugglemoskolan Fågelfors

Arbetsbeskrivning Förskoleklassen Ugglemoskolan Fågelfors Arbetsbeskrivning Förskoleklassen Ugglemoskolan Fågelfors Arbetsbeskrivning för Förskoleklassen Ugglemoskolan Förskoleklassen ska vara den bro som leder från förskola till skola. Man ger barnen en mjukstart

Läs mer

Tärna Folkhögskola 2010-06-03 IT-pedagogutbildningen Individuellt fördjupningsarbete Vt 2010 2010-06-03 IT I FÖRSKOLAN. Författare:Tove Andersson

Tärna Folkhögskola 2010-06-03 IT-pedagogutbildningen Individuellt fördjupningsarbete Vt 2010 2010-06-03 IT I FÖRSKOLAN. Författare:Tove Andersson Tärna Folkhögskola 2010-06-03 IT-pedagogutbildningen Individuellt fördjupningsarbete Vt 2010 2010-06-03 IT I FÖRSKOLAN Författare:Tove Andersson Innehåll Inledning:... 2 Syfte:... 2 Frågeställningar:...

Läs mer

VERKSAMHETSUTVECKLING I FÖRSKOLAN GENOM AKTIONSFORSKNING

VERKSAMHETSUTVECKLING I FÖRSKOLAN GENOM AKTIONSFORSKNING VERKSAMHETSUTVECKLING I FÖRSKOLAN GENOM AKTIONSFORSKNING Monica Nylund Torghandeln Göteborg 2014 AKTION= EN MEDVETEN FÖRÄNDRING FORSKNING= FÖLJA VAD SOM HÄNDER SOM KONSEKVENS AV FÖRÄNDRINGEN LÄRANDE= NYA

Läs mer

Kvalitetsdokument 2012-2013

Kvalitetsdokument 2012-2013 Kvalitetsdokument 2012-2013 Förskola:Tranbär förskola Förskolechef: Anna Hamilton Beskrivning av förskolan: Tranbär förskola finns på Tranholmen, en ö i Värtan som saknar fast landförbindelse 6,5 månader

Läs mer

Verksamhetsplan för Åbytorps Förskola 2015-2016

Verksamhetsplan för Åbytorps Förskola 2015-2016 Enheter Verksamhetsplan för Åbytorps Förskola 2015-2016 Geten 1-3 år Gurkan 3-5 år Leoparden 3-5 år Kantarellen 1-5 år Blåsippan 1-5 år Verksamheter Förskola för barn från 1-5 år Förutsättningar Inskrivna

Läs mer

Verksamhetsplan för Peterslunds förskola

Verksamhetsplan för Peterslunds förskola Verksamhetsplan för Peterslunds förskola Läsåret 2014-2015 1 Innehå ll Inledning Vård och bildnings vision... 3 Vision och verksamhetsidé för affärsområdet förskola... 3 Övergripande mål 2017 för förskoleverksamheten...

Läs mer

Förskolan Grindslanten personalkooperativ, ek. för. VERKSAMHETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN GRINDSLANTEN 2015-2016

Förskolan Grindslanten personalkooperativ, ek. för. VERKSAMHETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN GRINDSLANTEN 2015-2016 VERKSAMHETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN GRINDSLANTEN 2015-2016 1 Mål och utveckling Förskolan Grindslanten arbetar efter Förskolans Läroplan Lpfö 98, som är reviderad 2010. Vi arbetar alltid med alla läroplanens

Läs mer

Rapport. Grön Flagg. Rönnens förskola

Rapport. Grön Flagg. Rönnens förskola Rapport Grön Flagg Rönnens förskola Kommentar från Håll Sverige Rent 2012-08-24 08:18:54: Ni har på ett mycket kreativt och varierat sätt jobbat med ert tema. Ni har anpassade och engagerande aktiviteter

Läs mer

Arbetsplan för Sollebrunns förskola Läsåret 2015/2016

Arbetsplan för Sollebrunns förskola Läsåret 2015/2016 150812 Arbetsplan för Sollebrunns förskola Läsåret 2015/2016, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn- och ungdomsförvaltningens

Läs mer

Lokal arbetsplan läsår 2015/2016

Lokal arbetsplan läsår 2015/2016 Lokal arbetsplan läsår 2015/2016 Förskolan Prärien Sunne kommun Postadress Besöksadress Telefon och fax Internet Giro och org nr Sunne Kommun Sunne RO växel www.sunne.se 744-2684 bankgiro 40. Skäggebergsskolan

Läs mer

Förskolan Trollstigen AB

Förskolan Trollstigen AB Systematisk kvalitetsredovisning för Förskolan Trollstigen AB 2014-2015 1 Innehållsförteckning Inledning..sid 3 Normer och värden..sid 4 Utveckling och lärande...sid 6 Barns inflytande.sid 9 Förskola och

Läs mer

Innehållsförteckning. 1. Inledning. 2. Förutsättningar. 3. Läroplansmål 3.1 Normer och värden. 3.2 Utveckling och lärande. 3.3 Barns inflytande.

Innehållsförteckning. 1. Inledning. 2. Förutsättningar. 3. Läroplansmål 3.1 Normer och värden. 3.2 Utveckling och lärande. 3.3 Barns inflytande. Innehållsförteckning 1. Inledning. 2. Förutsättningar. 3. Läroplansmål 3.1 Normer och värden. 3.2 Utveckling och lärande. 3.3 Barns inflytande. 3.4 Förskola och hem. 3.5 Samverkan med förskoleklassen,

Läs mer