Projektstyrningsmodell

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Projektstyrningsmodell"

Transkript

1 HANDBOK PROJEKTSTYRNING Projektstyrningsmodell En handbok för Örebro kommun Version 2.0 Örebro kommun Ks 584/2019 orebro.se

2 Innehåll Inledning... 4 En kommungemensam projektstyrningsmodell... 4 Definition av projekt... 4 Definition av uppdrag... 4 Definition av portfölj och portföljstyrning... 4 Projektverktyg... 5 Arkivering av projekt... 5 Förvaltningsstyrning... 5 Projektstyrningsmodellen i korthet... 6 Identifiering av behov... 7 Initieringsfasen... 8 Etableringsfasen... 9 Genomförandefasen Avvecklingsfasen Nyttorealiseringsfasen Roller och ansvar Bilaga Projektstyrningsmodellen (16)

3 Om den här handboken Den här handboken vänder sig till alla som arbetar med projekt, enligt Örebro kommuns projektstyrningsmodell. Handboken innehåller information om hur modellen är utformad med olika faser och beslutspunkter. Den ger en beskrivning av respektive fas med information om vad som ska ske, vilka dokument som ska tas fram som underlag till de olika besluten, vem som fattar besluten samt vem som ansvarar för dokumentationen. Handboken innehåller även information om vilka roller som finns kopplade till arbetet med projekt. Handboken med tillhörande mallar och verktyg finns alltid i senaste version på intranätet: intranat.orebro.se/projektkontoret. 3 (16)

4 Inledning En kommungemensam projektstyrningsmodell Användandet av en kommungemensam projektstyrningsmodell skapar förutsättningar för ett enhetligt arbetssätt med projekt. Modellen medför bland annat en gemensam struktur och terminologi, vilket underlättar för och kvalitetssäkrar arbetet med projekt. Den gemensamma projektstyrningsmodellen skapar också en tydlighet kring vilket resultat som ska uppnås och levereras, samt vilka villkor som är aktuella för leveransen. Därmed möjliggörs en samsyn mellan beställare och utförare. Örebro kommun tillämpar en projektstyrningsmodell som är inspirerad av den etablerade modellen Projektil, som tagits fram av Stockholm läns landsting och används i flera kommuner och landsting. Definition av projekt Projekt används vid förändringar av omfattande och strategisk karaktär, där förändringarna väsentligen påverkar och berör flera verksamheter och intressenter vid genomförande och leverans. För att en förändring ska bedrivas som ett projekt ska samtliga av följande kriterier vara uppfyllda: Leda fram till ett förutbestämt mål Ha samordningsbehov som kräver en tillfällig organisation Kräva olika resurser och kompetenser Ha en fast och egen budget Vara tidsbegränsad med en tydlig början och slut Leda till realiserade effekter och nytta för dem vi finns till för Alla förändringar som uppfyller kriterierna ovan och som kommunen beslutar att genomföra ska bedrivas enligt projektstyrningsmodellens faser och arbetssätt med tillhörande beslutspunkter och mallar. Definition av uppdrag Ett uppdrag genomförs huvudsakligen inom ramen för det dagliga arbetet i linjen. Uppdrag är oftast av enklare karaktär och mindre omfattande än projekt. De innebär i regel också en lägre osäkerhet och har ett mindre behov av samordning. Visst behov av tydlighet och struktur finns ändå och mallar är därför framtagna som stöd vid genomförande. Dessa nås via intranat.orebro.se/projektkontoret. Definition av portfölj och portföljstyrning Vissa projekt som bedrivs inom kommunen ingår i en portfölj. Portföljer skapas då flera projekt syftar till en gemensam övergripande målsättning, en destinerad finansiering finns för dess genomförande och en gemensam övergripande styrning är meningsfull. Det är kommundirektörens styrgrupp som beslutar om vilka portföljer som ska finnas. Den har även det övergripande ansvaret för styrning och uppföljning av dessa. 4 (16)

5 Projektledare för projekt som ingår i en portfölj behöver ha en löpande dialog med portföljens utsedde koordinator. Detta för att vara överens om vilka beslut som kan fattas av det enskilda projektets styrgrupp, respektive vilka beslut som behöver lyftas upp till portföljens styrgrupp. Alla ärenden till portföljens styrgrupp hanteras av koordinatorn och projektledaren för det enskilda projektet behöver därför bara förhålla sig till ordinarie process och beslutsdokument, beskrivna i denna handbok. För mer information om portföljstyrning, se intranat.orebro.se/projektkontoret. Projektverktyg I syfte att få en sammanhållen plattform för pågående projektverksamhet kan projektverktyget Antura Projects användas. Verktyget bidrar till att skapa överskådlighet och struktur genom att hantera projektplanering, statusrapportering, dokument och kostnadshantering för projekten. Därtill kan verktyget även hantera tidsrapportering och resurshantering kopplat till projektverksamheten. I projektverktyget finns också kommunens effektregister, där projektens förväntade effekter sammanställs och följs upp. Arkivering av projekt Samtliga projekt ska ha ett eget ärende upprättat i W3D3, där projektens beslutsdokument ska finnas tillgängliga. De projekt som använder projektverktyget Antura Projects kan i sitt W3D3-ärende hänvisa till att verktyget används under tiden för genomförande. När ett projekt sedan ska avvecklas ska alla beslutsdokument sparas i det aktuella W3D3-ärendet. I övrigt sker en direktexport från projektverktyget till e-arkivet för alla de dokument som enligt KA (den kommungemensamma arkiveringsplanen) har bevarandeklassificering. Projektledaren ansvarar för att avsluta ett projekts W3D3-ärende i samband med dess avveckling, samt säkerställa att projektets dokumentation är arkiverad på korrekt sätt oavsett om projektverktyget har använts eller inte. Förvaltningsstyrning De projekt där leveransen innefattar någon form av IT-stöd ska förvaltas i enlighet med kommunens förvaltningsobjektsarkitektur utifrån förvaltningsstyrningsmodellen pm3. Redan i samband med att ett behov identifieras är det bra om det finns en tanke om mottagande förvaltningsobjekt. Under Initieringsfasen för ett projekt ska sedan förutsättningarna för fortsatt förvaltning klargöras. Under Etablerings- och Genomförandefasen ansvarar projektledaren för att säkerställa nödvändiga aktiviteter med koppling till den fortsatta förvaltningen, liksom att en löpande dialog sker med ansvariga inom utsett förvaltningsobjekt. Den slutgiltiga leveransen och överlämning till förvaltning sker under Avvecklingsfasen. Mer information om förvaltningsstyrningsmodellen finns i samarbetsgruppen Förvaltningsstyrning (pm3) på intranätet. 5 (16)

6 Projektstyrningsmodellen i korthet Projektstyrningsmodellen beskriver hur arbetet med projekt ska bedrivas och dokumenteras från identifiering av ett utvecklingsbehov till nyttorealisering av ett genomfört projekt. Modellen tydliggör även aktuella roller och ansvarsfördelning inom ett projekt. Se Bilaga 1 för en större bild av modellen. Projektstyrningsmodellen löper genom sex faser: Identifiering av behov Initiering Etablering Genomförande Avveckling Nyttorealisering Modellen innehåller ett antal fastställda beslutspunkter (BP) som syftar till att säkra styrningen av projekt. Detta genom att säkerställa att en fas påbörjas respektive avslutas först när nödvändiga förutsättningar, krav och resultat är uppfyllda. En beslutspunkt är formell och hanteras av projektets styrgrupp, alternativt styrgruppen för den portfölj som projektet eventuellt ingår i. Ett beslut kan antingen innebära att arbetet inom den aktuella fasen stoppas, att ytterligare arbete inom fasen krävs eller att nästa fas kan inledas. 6 (16)

7 Identifiering av behov Fasen syftar till att identifiera och beskriva utvecklingsbehovet, samt beskriva vad en hantering av behovet förväntas leda till. BP0 När ett behov av utveckling eller förändring identifieras i en verksamhet ska det beskrivas som ett Utvecklingsbehov (mall finns). Detta för att säkerställa att det utvecklingsarbete som ska genomföras utgår ifrån ett faktiskt behov. Behovet ska vara förankrat med ledningen inom den aktuella verksamheten och ansvarig chef ska stå som avsändare. Fasen avslutas med ett BP0-beslut, som syftar till att besluta om utvecklingsbehovet är angeläget att gå vidare med eller inte. Beslutet kan vara något av följande: Utvecklingsbehovet hanteras inte Beskrivningen av utvecklingsbehovet behöver kompletteras Utvecklingsbehovet ska hanteras och Initieringsfasen kan inledas Beslutsfattare Linjechef, om behovet kan hanteras inom den egna verksamheten Portföljägare, om behovet ska hanteras inom en portfölj Beslutsdokument Utvecklingsbehov Dokumentansvarig Ansvarig chef för aktuell verksamhet där behovet identifieras Roller att utse inför Initieringsfasen Förstudieledare Beställare av förstudie Projektägare 7 (16)

8 Initieringsfasen Fasen syftar till att fördjupa behovsanalysen och säkerställa förutsättningarna för att hantera utvecklingsbehovet i projektform. BP1 Fasen inleds med genomförandet av en Förstudie (mall finns), som syftar till att säkerställa en djupare analys av det identifierade behovet och därefter lägga fram ett lösningsförslag till hur behovet ska hanteras. Förstudien kan användas till att genomföra en värdering av förslagets potential att uppnå förväntade resultat och effekter. En sådan värdering genomförs av Projektkontorets värderingsteam och kan användas som beslutsunderlag för vidare hantering. Utifrån resultatet av förstudien och eventuell värdering fattas beslut om ett genomförande av framtaget lösningsförslag. Om genomförandet ska ske i projektform ansvarar utpekad projektägare för att ett Projektdirektiv (mall finns) tas fram. Direktivet anger förutsättningarna för projektets genomförande med avseende på tid, resurser, finansiering och förväntat resultat. Fasen avslutas med ett BP1-beslut, som syftar till att besluta om en etablering av ett projekt ska påbörjas eller inte. Beslutet kan vara något av följande: En hantering av utvecklingsbehovet stoppas Projektdirektivet behöver kompletteras Projektdirektivet godkänns och Etableringsfasen kan inledas Beslutsfattare Beställare av förstudien Projektägare Portföljägare, om projektet ska genomföras inom en portfölj Beslutsdokument Förstudie Projektdirektiv Dokumentansvarig Förstudieledare (förstudie) Projektägare (projektdirektiv) Roller att utse inför Etableringsfasen Styrgrupp Mottagare Effekthemtagningsansvarig Projektledare 8 (16)

9 Etableringsfasen Fasen syftar till att planera för projektets genomförande och etablera dess förutsättningar. BP2 Utifrån framtaget direktiv ansvarar utsedd projektledare för att ta fram en Projektplan (mall finns), utföra en riskanalys (mall och handbok finns) samt ta fram en kommunikationsplan (mall finns) för projektet. En detaljerad kostnadskalkyl och tidsplan, samt en plan för resurser för genomförandet av projektet tas fram och fastställs i samband med projektplanen. Projektorganisationen fastställs och övriga förutsättningar som behöver vara på plats inför ett genomförande etableras. Under fasen färdigställs även projektets Effekthemtagningsplan (mall finns) som läggs som bilaga till projektplanen och blir bärande för projektets effekthemtagning och nyttorealisering. Fasen avslutas med ett BP2-beslut, som syftar till att besluta om ett genomförande ska påbörjas eller inte. Beslutet kan vara något av följande: Projektet ska inte genomföras Projektplanen behöver kompletteras Projektplanen godkänns och Genomförandefasen kan inledas Beslutsfattare Projektägare Portföljägare, om projektet ska genomföras inom en portfölj Beslutsdokument Projektplan Effekthemtagningsplan Dokumentansvarig Projektledare (projektplan) Effekthemtagningsansvarig (effekthemtagningsplan) Roller att utse inför Genomförandefasen Projektmedlemmar Eventuell referensgrupp Realiserings- och mätansvariga för effekthemtagningen 9 (16)

10 Genomförandefasen Fasen syftar till att genomföra projektet, leverera förväntat resultat och uppnå projektets målsättning. BP3 BP4 Projektet genomförs av projektledaren och utsedd projektgrupp, i enlighet med beslutad projektplan. Kontinuerlig rapportering sker under hela tidsperioden för projektets genomförande till projektets ägare och styrgrupp efter behov. Projektledaren ansvarar för att ta fram en skriftlig Statusrapport (mall finns) per delår 2 och helår där projektets resultat, tidsplan, resurser och ekonomi följs upp. Om aktuellt utförs delleveranser under projektets gång, annars levererar projektet sitt resultat till mottagaren i samband med fasens slut. Om det uppstår behov av att genomföra förändringar inom projektet, exempelvis med avseende på tidsplan, resurser, aktiviteter eller budget, kan dessa antingen hanteras genom förändringar i projektplanen eller genom en separat Ändringsbegäran (mall finns). Huruvida förändringarna ska göras direkt i planen eller via separat hantering bör projektets styrgrupp besluta om. Styrgruppen behöver även fatta ett formellt beslut om genomförandet av föreslagna förändringar. Upprepade gånger under fasen tas BP3-beslut, som syftar till att besluta om fasen ska stoppas eller fortsätta. Som minimum behöver beslut fattas i samband med de skriftliga statusrapporteringarna två gånger per år. Beslutet kan vara något av följande: Projektet stoppas Genomförandefasen fortgår med kompletterande förändring Genomförandefasen fortgår enligt plan Fasen avslutas med ett BP4-beslut, som syftar till att besluta om resultatet är klart för leverans till mottagaren eller inte. En sista statusrapport utgör underlag för beslutet, som kan vara något av följande: Genomförandefasen behöver fortsätta Avvecklingsfasen kan inledas Beslutsfattare Projektägare Portföljägare, om projektet genomförs inom en portfölj Beslutsdokument Statusrapporter Ändringsbegäran Dokumentansvarig Projektledare 10 (16)

11 Avvecklingsfasen Fasen syftar till att utvärdera genomfört arbete, förbereda för överlämning och avveckla projektet. BP5 Projektledaren har som sista uppgift att ta fram en Slutrapport (mall finns), där projektets uppnådda resultat utvärderas, erfarenheter dokumenteras och plan för överlämning beskrivs. Under fasen ska all dokumentation från projektet tas om hand och arkiveras på korrekt sätt, samt avslutas i ekonomisystemet av ansvarig ekonom. I och med projektets avveckling avslutas projektledarens uppdrag. Utsedd mottagare ansvarar för fortsatt drift och förvaltning av projektets resultat och utsedd effekthemtagningsansvarig ansvarar för att projektets resultat omsätts till förväntade effekter och nytta. Fasen avslutas med ett BP5-beslut, som syftar till att besluta om projektets resultat och slutrapport godkänns och om projektet därmed ska avvecklas. Beslutet kan vara något av följande: Projektets resultat behöver kompletteras Projektets slutrapport behöver kompletteras Projektets slutrapport godkänns och Nyttorealiseringsfasen kan inledas Beslutsfattare Projektägare Portföljägare, om projektet genomförs inom en portfölj Beslutsdokument Slutrapport Dokumentansvarig Projektledare 11 (16)

12 Nyttorealiseringsfasen Fasen syftar till att säkerställa att projektets effekter realiseras och att förväntad nytta uppstår. BP6 Efter att ett projekt har avvecklats ansvarar utsedd effekthemtagningsansvarig för att projektets resultat omsätts till de effekter som förväntas, samt att en positiv nytta ytterst uppstår för dem vi finns till för. Förutom den som ytterst är ansvarig för effekthemtagningen finns också utsedda realiseringsansvariga, som ansvarar för realisering av enskilda effekter, samt mätansvariga som löpande ansvarar för att mäta utfallet. I projektets effekthemtagningsplan, som fastslagits i samband med projektplanen, framgår vilka funktioner som besitter de olika rollerna, samt hur respektive effekt ska realiseras och mätas. För de projekt som under Initieringsfasen har värderats av Projektkontorets värderingsteam sker en utvärdering ett år efter projektets avveckling. Utvärderingen syftar till att ta reda på om projektets förväntade effekter har uppnåtts och i så fall i vilken grad. Projektkontorets värderingsteam ansvarar för att genomföra utvärderingen och sammanställa resultatet i en Utvärderingsrapport (mall finns). För mer information om arbetet med nyttorealisering och effekthemtagning, se intranat.orebro.se/projektkontoret och Handbok för värderingsmodellen. Efter genomförd utvärdering fattas ett BP6-beslut, som syftar till att ta ställning till om effekterna realiserats enligt förväntan eller om ytterligare åtgärder krävs, samt om genomförd utvärdering är tillräcklig eller om ytterligare uppföljning behövs framöver. Beslutet kan vara något av följande: Utvärderingsrapporten behöver kompletteras Fortsatt uppföljning av effekterna krävs Ytterligare åtgärder krävs för realisering av förväntade effekter Projektets nyttorealisering är uppnådd Utvärderingsrapporten godkänns Beslutsfattare Effekthemtagningsansvariges styr- eller ledningsgrupp Portföljägare, om projektet genomförts inom en portfölj Beslutsdokument Utvärderingsrapport Dokumentansvarig Projektkontorets värderingsteam 12 (16)

13 Roller och ansvar Nedan beskrivs de olika roller som är aktuella i arbetet med projekt inom projektstyrningsmodellens samtliga faser. Projektägare Beställare av ett projekt och ytterst ansvarig för dess styrning. Ansvarar för att säkerställa projektets förutsättningar för genomförande. Är uppdragsgivare åt utsedd projektledare och ansvarar för projektets direktiv, som också utgör grunden för projektledarens uppdrag. Ska ha mandat att fatta beslut nödvändiga för projektets genomförande och fortskridande. Är ytterst ansvarig för att godkänna projektets dokumentation och förflyttning i faser. Utser projektets styrgrupp och är ordförande och sammankallande för gruppen. Ansvarar för att kontinuerlig uppföljning av projektet sker. I de fall projektet inte ingår i en portfölj ska projektägaren vara direktör eller förvaltningschef. Om projektet ingår i en portfölj kan projektägaren vara områdes-, verksamhets- eller enhetschef, för att säkerställa rätt mandat. Dokumentansvar: Projektdirektiv. Projektstyrgrupp Utses efter behov och leds av projektägaren. Gruppen bör inte bestå av fler än fem personer. Ansvarar för att säkerställa att projektet når uppsatta mål, samt bidra till att nödvändiga beslut kan fattas för att driva projektet framåt. Stödjer projektägaren i styrningen av projektet, säkerställer projektets resursbehov och förankring av dess genomförande och resultat. Godkänner projektets dokumentation och förflyttning i faser. Mottagaren av projektets resultat bör ingå i styrgruppen, liksom utsedd effekthemtagningsansvarig. Projektledare Ansvarar för att projektets målsättning och resultat uppnås genom att planerade aktiviteter utförs. Styr, leder och följer upp arbetet i projektet. Skriver fram underlag för projektets behov av resurser. Leder utsedd projektgrupp, samt planerar och prioriterar resursernas arbete inom ramen för projektet. Ansvarar för projektets dokumentation, specificerar en budget utifrån givna ramar i projektdirektivet, säkerställer ekonomisk uppföljning, ansvarar för intern och extern kommunikation. Bereder och föredrar ärenden inför projektets styrgrupp, avrapporterar kontinuerligt projektets status och arbete till projektägare och projektstyrgrupp. Upprättar projektplan och skriver fram löpande statusrapporter samt slutrapport. Dokumentansvar: Projektplan, statusrapporter, ändringsbegäran, slutrapport. Projektmedlem Medarbetare i projektet. Medverkar till att projektet genomförs och når sina resultat. Har personligt ansvar att genomföra överenskomna åtaganden i enlighet med planerade aktiviteter i projektplanen. Rapporterar resultat, avvikelser och arbetad tid i projektet, samt meddelar behov av förändringar eller avvikelser i metod och arbete. 13 (16)

14 Mottagare Mottar projektets leverans och ansvarar för fortsatt drift och förvaltning, samt implementering av det uppnådda resultatet. Bör ingå i projektets styrgrupp eller referensgrupp. Ansvarar för att nödvändiga förändringar och anpassningar sker i verksamheten för att möjliggöra att projektets resultat kan tas om hand och effekter realiseras. Referensgrupp Utses efter behov av projektledaren och bör bestå av representanter från de verksamheter som berörs av projektets genomförande och leverans, alternativt innehar kunskaper viktiga för projektets genomförande. Gruppen fungerar som bollplank för projektledaren och eventuell testgrupp för projektets arbete. Resursägare Ansvarar för att tillgängliggöra de resurser som behövs för projektets genomförande. Kan ingå i projektets styrgrupp. Ansvarar för att tilldelad personal har rätt kompetens för att ingå i och bidra till projektet och dess genomförande. Förstudieledare Ansvarar för att leda arbetet med att genomföra en förstudie, i syfte att skapa ett bra underlag för beslut inför ett eventuellt genomförande. Dokumentansvar: Förstudie. Effekthemtagningsansvarig Övergripande ansvarig för realiseringen av de effekter och nyttor som förväntas uppstå till följd av projektets genomförande. Har till sin hjälp utsedda realiseringsansvariga som ansvarar för realiseringen av de specifika effekter som har identifierats, samt mätansvariga som ansvarar för att mäta utfallet av effekterna. Dokumentansvar: Effekthemtagningsplan. Värderingsteam Arbetsgrupp inom Projektkontoret som utifrån genomförda förstudier ansvarar för att värdera potentialen till att genomföra ett projekt och uppnå de förväntade effekterna. Ansvarar även för att genomföra en utvärdering av uppnådda effekter, ett år efter projektets avveckling. Dokumentansvar: Utvärderingsrapport. 14 (16)

15 Bilaga Projektstyrningsmodellen 15 (16)

16 Kontakt Modellansvarig: Ulrica Worge Projektkontoret,

Nyttorealisering och effekthemtagning.

Nyttorealisering och effekthemtagning. Nyttorealisering och effekthemtagning. En metodhandbok för att realisera effekter av genomförda projekt Version 1.0 Örebro kommun 2017-10-20 Ks 1268/2017 orebro.se Innehåll Inledning... 4 Projekt- och

Läs mer

Projekthandbok. för administrativa utvecklingsprojekt vid Uppsala universitet

Projekthandbok. för administrativa utvecklingsprojekt vid Uppsala universitet för administrativa utvecklingsprojekt vid Uppsala universitet Innehållsförteckning 1. Syfte och bakgrund 3 2. Projekt som arbetsform 3 3. Projektportföljen kriterier och funktion 3 Projekt som inte är

Läs mer

Projekthandbok. för administrativa utvecklingsprojekt vid Uppsala universitet

Projekthandbok. för administrativa utvecklingsprojekt vid Uppsala universitet för administrativa utvecklingsprojekt vid Uppsala universitet Innehållsförteckning 1. Syfte och bakgrund 3 2. Projekt som arbetsform 3 3. Projektportföljen kriterier och funktion 3 Projekt som inte är

Läs mer

Projektil Projektstyrningsmodell med uppdragsdel. En handbok för Örebro kommun Version 1.1 2014-11-24

Projektil Projektstyrningsmodell med uppdragsdel. En handbok för Örebro kommun Version 1.1 2014-11-24 Projektil Projektstyrningsmodell med uppdragsdel En handbok för Örebro kommun Version 1.1 2014-11-24 Innehållsförteckning Gemensam projektstyrningsmodell för Örebro kommun... 3 Varför en gemensam projektstyrningsmodell

Läs mer

Projekthandbok. administrativa utvecklingsprojekt

Projekthandbok. administrativa utvecklingsprojekt administrativa utvecklingsprojekt Dokumentet uppdaterat oktober 2018 Innehållsförteckning 1. Syfte och bakgrund 3 2. Projekt som arbetsform 3 3. Projektportföljen kriterier och funktion 3 Projekt som inte

Läs mer

HANDBOK VÄRDERINGSMODELL. Värderingsmodell. En handbok för kalkylering, värdering samt realisering av effekter och nytta. Version 1.0. orebro.

HANDBOK VÄRDERINGSMODELL. Värderingsmodell. En handbok för kalkylering, värdering samt realisering av effekter och nytta. Version 1.0. orebro. HANDBOK VÄRDERINGSMODELL Värderingsmodell En handbok för kalkylering, värdering samt realisering av effekter och nytta Version 1.0 Örebro kommun orebro.se 2019-06-10 Ks 926/2019 Innehåll Inledning... 4

Läs mer

Projektprocessen. Projektprocess

Projektprocessen. Projektprocess Projektkontoret 1 (av 8) Projektprocess Datum: Version: Dokumentansvarig: 16-10-17 2.5 Projektkontoret Stöddokument för det grafiska dokumentet Projektprocessen grafisk 2.5 Projektprocessen Projektprocessen

Läs mer

Projekthandbok. Riktlinjer och förhållningssätt

Projekthandbok. Riktlinjer och förhållningssätt Riktlinjer och förhållningssätt 1 Innehållsförteckning 1. Syfte och bakgrund 3 2. Ramar - administrativa projekt 3 Vad är ett projekt och vad kan projektformen bidra med 3 3. Projektportföljen kriterier

Läs mer

Projektprocessen. Projektprocess

Projektprocessen. Projektprocess Dnr Mahr 19-2014/563 1 (av 6) Projektprocess Datum: Version: Dokumentansvarig: 150116 1.0 Jenny Wendle Stöddokument för det grafiska dokumentet Projektprocessen grafisk 1.0 Projektprocessen Projektprocessen

Läs mer

Guide till projektmodell - ProjectBase

Guide till projektmodell - ProjectBase Guide till projektmodell - ProjectBase Innehållsförteckning 1. Projektmodellen ProjectBase 2 2. Vad är ett projekt? 2 3. Syfte och mål 2 4. Projektets livscykel 3 5. Styrdokument och checklistor 4 6. Organisation

Läs mer

Policy för projektarbete

Policy för projektarbete KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING 2011:02-000 Policy för projektarbete Antagen av kommunfullmäktige 2011-05-26 59 Reviderad av kommunfullmäktige 2017-08-24 129 1 Definition - Vad är ett projekt? Ett projekt

Läs mer

Projektmodell - UPPDRAGiL

Projektmodell - UPPDRAGiL Styrande rutindokument Rutin Sida 1 (10) Projektmodell - UPPDRAGiL Bygger på version 1.0 av UPPDRAGiL (ARBGRP28-5-234) som tidigare administrerades av Länsteknik, Region Norrbotten. Uppdateringar: Inlagd

Läs mer

Projektstyrningspolicy för Strängnäs kommun

Projektstyrningspolicy för Strängnäs kommun 1/5 Beslutad: Kommunfullmäktige 2014-03-24 7 Gäller fr o m: 2014-03-25 Myndighet: Diarienummer: Ersätter: Ansvarig: Kommunstyrelsen KS/2013:68-003 Ingen befintlig policy Utvecklingsavdelningen Projektstyrningspolicy

Läs mer

Riktlinjer för projekt i Nacka kommun

Riktlinjer för projekt i Nacka kommun Mats Bohman 2009-10-27 / 2012-10-04 Innehållsförteckning 1 Riktlinjer för projekt... 3 2 Projektmallar... 3 3 Projektarbete... 3 4 Beskrivning av faserna... 4 4.1 Beslutspunkter... 5 5 Roller och ansvar...

Läs mer

Riktlinjer Projektmodell fo r Kungä lvs kommun

Riktlinjer Projektmodell fo r Kungä lvs kommun Riktlinjer Projektmodell fo r Kungä lvs kommun Riktlinjerna är antagna av förvaltningsledningen 2013-01-28 och gäller tillsvidare. (Dnr KS2012/1542) Ansvarig för dokumentet är chefen för enheten Utveckling,

Läs mer

Bilaga 5 b: Mall för projektplan

Bilaga 5 b: Mall för projektplan Handbok för strategisk kommunal vattenplanering Bilaga 5 b: Mall för projektplan Hur ska bilagan användas? Detta är ett exempel på en mall för en projektplan med exempel på vad den kan innehålla. De flesta

Läs mer

Styrning och ledning av program, projekt och uppdrag

Styrning och ledning av program, projekt och uppdrag Styrning och ledning av program, projekt och uppdrag Anvisning Diarienummer: KS 2016/0170 Dokumentansvarig: Utveckling, planering och uppföljning, Utvecklingsledare Beredande organ: Kommunledningssektorn

Läs mer

Projektmodell. 1. Riktlinjer projektmodell 1 (6) 2010-03-12

Projektmodell. 1. Riktlinjer projektmodell 1 (6) 2010-03-12 12 1 (6) Projektmodell Projektmodell Projektmodell... 1 1. Riktlinjer projektmodell... 1 2. Projektförutsättningar... 2 2.1 Uppdragsgivaren... 2 2.2 Direktiv... 2 2.3 Förstudie... 2 2.4 Beslut... 2 2.5

Läs mer

Snabbguide - Region Skånes projektmodell webbplats:www.skane.se/projektmodell

Snabbguide - Region Skånes projektmodell webbplats:www.skane.se/projektmodell Snabbguide - Region Skånes projektmodell webbplats:www.skane.se/projektmodell BP = Beslutspunkt (Projektmodellen har fem beslutspunkter. Vid varje punkt tar beställare/styrgrupp beslut om stopp eller gå)

Läs mer

Projektmodell - PROJEKTiL

Projektmodell - PROJEKTiL Styrande rutindokument Rutin Sida 1 (17) Projektmodell - PROJEKTiL Bygger på version 1.0 av PROJEKTiL. Uppdateringar sedan senaste versionen i VIS: Uppdaterat enligt synergiärende 69555 Sida 2 (17) Innehållsförteckning

Läs mer

Bilaga 5 b Mall för projektplan

Bilaga 5 b Mall för projektplan Bilaga 5 b Mall för projektplan Hur ska bilagan användas? Detta är ett exempel på en mall för hur en projektplan skrivs och vad den kan innehålla. De flesta organisationer har egna mallar för projektplaner

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING Flik Projektmodell för Vingåkers Kommun

FÖRFATTNINGSSAMLING Flik Projektmodell för Vingåkers Kommun FÖRFATTNINGSSAMLING Flik 6.45 Projektmodell för Vingåkers Kommun Dokumenttyp Riktlinje Giltighetstid Tills vidare Dokumentnamn Projektmodell för Vingåkers kommun Processägare Kommunchef Fastställd 2019-03-11,

Läs mer

Region Gotlands projektmodell

Region Gotlands projektmodell RIKTLINJER s projektmodell Fastställd av regiondirektören Framtagen av regionstyrelseförvaltningen Datum 2019-05-16 Gäller 2019Version 2.0 s projektmodell Besöksadress Visborgsallén 19 Telefon +46 (0)498

Läs mer

Stockholms läns landstings projektmodell. PROJEKTiL. Projekt modell 2.0

Stockholms läns landstings projektmodell. PROJEKTiL. Projekt modell 2.0 Stockholms läns landstings projektmodell PROJEKTiL 2.0 Innehåll 1 Inledning... 2 1.1 Vad är projekt?... 2 1.2 Syftet med projektmodellen... 2 1.3 Målgrupp SLLs projektmodell... 2 1.4 Ansvar SLLs projektmodell...

Läs mer

PROJEKT DOKUMENT-ID VERSION

PROJEKT DOKUMENT-ID VERSION Styrande måldokument Direktiv PROJEKTiL Sida 1 (7) [Titel] Sida 2 (7) Innehållsförteckning Checklista inför BP1... 3 1 Grundläggande information... 5 1.1 Bakgrund... 5 1.2 Verksamhetsstrategi... 5 2 Mål

Läs mer

Projektregler Gemensamma förvaltningen Projektkontoret Sida: 1 (9) 2011-07-11. Projektregler. för den universitetsgemensamma projektverksamheten

Projektregler Gemensamma förvaltningen Projektkontoret Sida: 1 (9) 2011-07-11. Projektregler. för den universitetsgemensamma projektverksamheten Projektkontoret Sida: 1 (9) Projektregler för den universitetsgemensamma projektverksamheten Projektkontoret Sida: 2 (9) Innehåll Syfte och bakgrund...4 1.1 Syfte...4 1.2 Bakgrund...4 2 Regler för projekt...4

Läs mer

Beskrivning av den universitetsgemensamma projektverksamheten

Beskrivning av den universitetsgemensamma projektverksamheten Projektkontoret Sida: 1 (8) Beskrivning av den universitetsgemensamma projektverksamheten Projektkontoret Sida: 2 (8) Innehåll 1 Syfte och bakgrund...3 1.1 Syfte...3 1.2 Bakgrund...3 2 Definitioner...3

Läs mer

Översikt PPS - Projektledning

Översikt PPS - Projektledning Sida 1 Om översikt PPS PPS - Praktisk ProjektStyrning - är ett arbetssätt för att aktivt planera och leda projekt, program och projektportföljer. Allt bygger på praktiska erfarenheter och på befintlig

Läs mer

[Titel] Redovisande dokument Rapport. Sida 1 (6) [Publiceringsdatum Quickpart] [AnsvarigQuickpart] [Upprättad av Quickpart]

[Titel] Redovisande dokument Rapport. Sida 1 (6) [Publiceringsdatum Quickpart] [AnsvarigQuickpart] [Upprättad av Quickpart] Redovisande dokument Rapport PROJEKTiL Sida 1 (6) [Titel] Sida 2 (6) Innehållsförteckning 1 Grundläggande information... 3 1.1 Bakgrund... 3 1.2 Effekterna av projektets resultat/verksamhetsnytta... 3

Läs mer

2013-10-04. Verksamhetsstyrning och stöd. Projekt. Nätverket Uppdrag Hälsa 11 oktober 2013

2013-10-04. Verksamhetsstyrning och stöd. Projekt. Nätverket Uppdrag Hälsa 11 oktober 2013 Projekt Nätverket Uppdrag Hälsa 11 oktober 2013 Projekt Ska leda till ett bestämt resultat Kräver olika resurstyper Är tidsbegränsat Genomförs av en temporär sammansatt arbetsgrupp Förnyelse PROJEKT kontra

Läs mer

Ladok3 på GU. Rollbeskrivning i projektorganisationen

Ladok3 på GU. Rollbeskrivning i projektorganisationen Ladok3 på GU Rollbeskrivning i projektorganisationen och befogenheter Y2013/13 Projektorganisation, roller Filnamn: L3_roller i projektet_bilaga 4_20131022.docx Gemensamma förvaltningen Utgåva B Ladok3

Läs mer

RIKTLINJER VID TILLÄMPNING AV PROJEKTPOLICY

RIKTLINJER VID TILLÄMPNING AV PROJEKTPOLICY 1 (7) RIKTLINJER VID TILLÄMPNING AV PROJEKTPOLICY Inledning Syftet med denna projektpolicy är att skapa en tydlig och enhetlig styrning och struktur för projektarbete i kommunen. Målet med projekt i Strömsunds

Läs mer

Projektportfölj IT Prioritering

Projektportfölj IT Prioritering Projektportfölj IT Prioritering v2018-01-10 Thomas Persson Generella instruktioner Modellen ska fungera som ett underlag för att skapa samsyn i beslutsfattandet vid prioritering. De olika kriteriernas

Läs mer

Ekonomiprojektet Översyn av ekonomimodell och förberedelse inför val av ekonomiadministrativa system

Ekonomiprojektet Översyn av ekonomimodell och förberedelse inför val av ekonomiadministrativa system 1 (6) Ekonomiavdelningen Bilaga 2 Karolina Pihlblad Utgåva 2.0 Projekt nr: 4965524 2018-09-17 Dnr SU FV-2.2.2-0397-18 Ekonomiprojektet Översyn av ekonomimodell och förberedelse inför val av ekonomiadministrativa

Läs mer

Gatukontoret. Projektägare, styrgruppsmedlem och referensgrupp

Gatukontoret. Projektägare, styrgruppsmedlem och referensgrupp Gatukontoret Projektägare, styrgruppsmedlem och referensgrupp 1 Innehållsförteckning 1. Projektarbete på gatukontoret - sid 3-5 2. Projektägare - sid 6-9 3. Styrgruppsmedlem - sid 10-13 4. Referensgrupp

Läs mer

Projektkontoret. Januari 2007. Kamilla.Petersson@gu.se Ylva.Wridell@gu.se

Projektkontoret. Januari 2007. Kamilla.Petersson@gu.se Ylva.Wridell@gu.se Projektkontoret Januari 2007 Kamilla.Petersson@gu.se Ylva.Wridell@gu.se Agenda 1. Projektkontoret bakgrund, syfte, vad gör vi och för vem 2. Vilka projekt ska samordnas inom projektkontoret? 3. Vad innebär

Läs mer

Norrbottens Läns Landsting. Projektmodell PROJEKTiL

Norrbottens Läns Landsting. Projektmodell PROJEKTiL Norrbottens Läns Landsting Projektmodell 2 (19) Innehållsförteckning 1 INLEDNING... 3 1.1 VAD ÄR PROJEKT?... 3 1.2 SYFTET MED PROJEKTMODELLEN... 3 1.3 MÅLGRUPP FÖR NLL:S PROJEKTMODELL... 4 1.4 ANSVARIG

Läs mer

Ramverk för projekt och uppdrag

Ramverk för projekt och uppdrag Peter Yngve IT-centrum 2011-02-10 1.0 1 (9) Ramverk för projekt och uppdrag Peter Yngve IT-centrum 2011-02-10 1.0 2 (9) BAKGRUND/MOTIV... 3 MÅL OCH SYFTE... 3 DEFINITIONER AV PROJEKT... 3 MODELL FÖR PROJEKTSTYRNING...

Läs mer

Projektdirektiv Översiktsplan Katrineholm - Staden och landsbygden

Projektdirektiv Översiktsplan Katrineholm - Staden och landsbygden Kommunstyrelsens handling nr 27/2012 Projektdirektiv Översiktsplan Katrineholm - Staden och landsbygden Godkänd av kommunstyrelsen, 100 2 (10) Innehållsförteckning Bakgrund... 3 Syfte och mål med projektet...

Läs mer

PROJEKT DOKUMENT-ID VERSION

PROJEKT DOKUMENT-ID VERSION Styrande måldokument Plan PROJEKTiL Sida 1 (9) [Titel] Sida 2 (9) Innehållsförteckning 1 Grundläggande information... 4 1.1 Bakgrund... 4 1.2 Verksamhetsstrategi... 4 2 Mål och Verksamhetsnytta... 4 2.1

Läs mer

Projektregler Gemensamma förvaltningen Projektkontoret Sida: 1 (9) för den universitetsgemensamma projektverksamheten

Projektregler Gemensamma förvaltningen Projektkontoret Sida: 1 (9) för den universitetsgemensamma projektverksamheten Projektkontoret Sida: 1 (9) Projektregler för den universitetsgemensamma projektverksamheten Projektkontoret Sida: 2 (9) Innehåll Syfte och bakgrund... 3 1.1 Syfte... 3 1.2 Bakgrund... 3 2 Regler för projekt...

Läs mer

Processbeskrivning Projektstyrning

Processbeskrivning Projektstyrning ProcIT-P-004 Processbeskrivning Projektstyrning Lednings- och kvalitetssystem Fastställt av Sven Arvidson 2012-06-20 Innehållsförteckning 1 Inledning 3 1.1 Symboler i processbeskrivningarna 3 2 Projektstyrningsprocessen

Läs mer

Lilla Ratten STOCKHOLMS STADS PROJEKTMODELL

Lilla Ratten STOCKHOLMS STADS PROJEKTMODELL STADSLEDNINGSKONTORET IT-AVDELNINGEN Lilla Ratten Förvaltning/avdelning Stockholms stads projektmodell Lilla Ratten Senast ändrad SLK, IT-avdelningen Version 1.7 2007-05-28 1 (25) Innehållsförteckning

Läs mer

Metodstöd www.informationssäkerhet.se 2

Metodstöd www.informationssäkerhet.se 2 Projektplanering www.informationssäkerhet.se 2 Upphovsrätt Tillåtelse ges att kopiera, distribuera, överföra samt skapa egna bearbetningar av detta dokument, även för kommersiellt bruk. Upphovsmannen måste

Läs mer

Xxxx Multiprojekt, organisation

Xxxx Multiprojekt, organisation Multiprojekt, organisation Sida 1 Om multiprojekt, organisation Portföljledningen är den roll som har det högsta övergripande ansvaret i multiprojektmiljön. Den rollen ansvarar för att fastställa och prioritera

Läs mer

Riktlinje för organisation och finansiering av projekt

Riktlinje för organisation och finansiering av projekt Riktlinje för organisation och finansiering av projekt tillhör Ett program för digital förnyelse The Capital of Scandinavia Innehåll 1 Inledning... 3 2 Styrning och ledning av projekt och portföljer...

Läs mer

Region Gotlands projektmodell. Riktlinjer fastställda av ledningskontoret,

Region Gotlands projektmodell. Riktlinjer fastställda av ledningskontoret, Region Gotlands projektmodell Riktlinjer fastställda av ledningskontoret, 2014-11-14 Innehåll VARFÖR SKA MAN HA EN GEMENSAM PROJEKTMODELL?...3 VAD ÄR ETT PROJEKT?...4 FÖRSTUDIE...5 HUVUDPROJEKT...6 PROJEKTORGANISATION,

Läs mer

Från sociala investeringsprojekt till sammanhållen utvecklingsorganisation

Från sociala investeringsprojekt till sammanhållen utvecklingsorganisation Från sociala investeringsprojekt till sammanhållen utvecklingsorganisation i Örebro Genom en kombination av perspektivskifte och konkreta metoder och verktyg bidrar sociala investeringar till en effektivare

Läs mer

Styrande dokument. Göteborgs Stads riktlinje för nyttorealisering avseende digitalisering. Stadens nämnder och styrelser.

Styrande dokument. Göteborgs Stads riktlinje för nyttorealisering avseende digitalisering. Stadens nämnder och styrelser. Styrande dokument Göteborgs Stads riktlinje för nyttorealisering avseende digitalisering 2Detta dokument gäller för Stadens nämnder och styrelser 3BDokumenttyp Riktlinje 4BFastställd/upprättad 2017-xx-xx

Läs mer

E-tjänst Särskilt boende Projektplan. 2014-09-16 Version 1.0

E-tjänst Särskilt boende Projektplan. 2014-09-16 Version 1.0 E-tjänst Särskilt boende Projektplan 2014-09-16 Version 1.0 Versionshantering Datum Version Beskrivning Ändrat av 2014-08-29 1.0 Godkänd Josephine Andersson Innehåll 1. Mål och ramar 3 1.1 Verksamhetsmål

Läs mer

Projektdirektiv Katrineholm 100 år Kommunledningsförvaltningen

Projektdirektiv Katrineholm 100 år Kommunledningsförvaltningen Kommunstyrelsens handling nr 46/2015 Projektdirektiv Katrineholm 100 år Godkänd av kommunstyrelsen 2015-09-30, 190 2 (10) Innehållsförteckning INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 2 BAKGRUND... 4 SYFTE OCH MÅL MED

Läs mer

Gör jämlikt gör skillnad i Karlskoga och Degerfors 2017

Gör jämlikt gör skillnad i Karlskoga och Degerfors 2017 Gör jämlikt gör skillnad i Karlskoga och Degerfors 2017 Projektplan Uppdragsgivare Folkhälsonämnden Godkänd Ulrika Lundgren Ansvarig för dokumentet Cecilia Ljung Diarienummer 2017.0092 Innehåll Sammanfattning...

Läs mer

Modell för projektledning

Modell för projektledning Sida 1 Om modell för projektledning PPS modell för projektledning beskriver de tre faserna; förberedelser, genomförande och avveckling. Syftet är att ge en övergripande bild av modellen, endast faser och

Läs mer

Projektkontor V Thomas Persson

Projektkontor V Thomas Persson Projektkontor V1.0 2019-03-29 Thomas Persson Bakgrund IT-resurserna inom Sundsvalls kommun är en begränsad resurs och räcker inte till för alla behov. Prioritering via en projektportfölj är då ett måste.

Läs mer

Rubrikförklaringar till projektmallar

Rubrikförklaringar till projektmallar Rubrikförklaringar till projektmallar 2010-02-25 Innehållsförteckning 1 Rubrikförklaringar... 3 2 (7) 1 Rubrikförklaringar Här finns förklaringar på vilket innehåll som ska finnas under de olika rubrikerna

Läs mer

Projektkontor IT Thomas Persson

Projektkontor IT Thomas Persson Projektkontor IT 2018-02-06 Thomas Persson Dokumentets syfte Detta dokument beskriver vad Projektkontor IT omfattar i nuläget, och vilken målbild som finns. IT-staben har idag ansvaret för Projektkontor

Läs mer

Riktlinje för organisation och finansiering av projekt

Riktlinje för organisation och finansiering av projekt Riktlinje för organisation och finansiering av projekt tillhör Ett program för digital förnyelse The Capital of Scandinavia Innehåll 1 Inledning... 3 2 Styrning och ledning av projekt och portföljer...

Läs mer

Styr- och handledningsdokument

Styr- och handledningsdokument Mahr 61-2014/600 1 (av 5) Styr- och handledningsdokument Dokumenttyp: Beslutsdatum: Beslutande: Giltighetstid: Dokumentansvarig: Diarienummer: Projektdirektiv 2015-02-16 Förvaltningschef 2015-02-16-2015-06-30

Läs mer

Vägledning projekt. Version:

Vägledning projekt. Version: Vägledning projekt Version: 2018.12.18 Innehåll Del 1 Grundläggande förutsättningar 3 Om projekt 3 Projektstyrning 3 Projektets mål 3 Del 2 Projektets faser 4 Del 3 Roller i projektet 5 Styrande roller

Läs mer

Stödstrukturer. Delprojekt i Trygg och säker vård och omsorg. Projektplan

Stödstrukturer. Delprojekt i Trygg och säker vård och omsorg. Projektplan 2017-04-16 1 1 (10) Stödstrukturer Delprojekt i Trygg och säker vård och omsorg Dokumentmall från ProjektStegen 2017-04-16 1 2 (10) Innehållsförteckning 1 Bakgrund och beställare... 3 1.1 Bakgrund till

Läs mer

RESULTAT, AVSLUT OCH UPPFÖLJNING. Stefan Berglund

RESULTAT, AVSLUT OCH UPPFÖLJNING. Stefan Berglund RESULTAT, AVSLUT OCH UPPFÖLJNING Stefan Berglund Projektet närmar sig sitt slut men vad händer då? och sedan? INFÖRANDET Avslutande del av genomförandefasen? Egen fas? Inledande del av projektavslutet?

Läs mer

RESULTAT, AVSLUT OCH UPPFÖLJNING INFÖRANDET BYTE AV PROJEKTGRUPP/MEDLEMMAR? PLANERING INFÖR INFÖRANDET

RESULTAT, AVSLUT OCH UPPFÖLJNING INFÖRANDET BYTE AV PROJEKTGRUPP/MEDLEMMAR? PLANERING INFÖR INFÖRANDET Projektet närmar sig sitt slut men vad händer sedan? RESULTAT, AVSLUT OCH UPPFÖLJNING Stefan Berglund INFÖRANDET Avslutande del av genomförandefasen? Egen fas? Inledande del av projektavslutet? -Viktigt

Läs mer

Översikt Projektilen version 2.0

Översikt Projektilen version 2.0 Översikt Projektilen version 2.0 Förberedelsefasen Projektpolicy Initiera Förbereda inte initiera Protokollföra beslut Protokoll Förslag/idé Förändringsbehov hos verksamhet Analysera och strukturera förslag

Läs mer

Delprojektdirektiv. Implementering av ny organisation Delprojekt Värdegrund och organisationskultur HÖGSKOLAN I BORÅS DELPROJEKTDIREKTIV 1 (5)

Delprojektdirektiv. Implementering av ny organisation Delprojekt Värdegrund och organisationskultur HÖGSKOLAN I BORÅS DELPROJEKTDIREKTIV 1 (5) HÖGSKOLAN I BORÅS Projekt för implementering av ny organisation Linda Sörensen, projektledare DELPROJEKTDIREKTIV 2014-02-03 Dnr 050-14 1 (5) Delprojektdirektiv Implementering av ny organisation Delprojekt

Läs mer

Trygg och säker i hemmet

Trygg och säker i hemmet Trygg och säker i hemmet Projektplan Agneta Aldor 2014-05-09 Innehållsförteckning 1 Inledning 3 1.1 Syfte med dokumentet 3 1.2 Ändringshistorik 3 2 Projektet, sammanfattning 3 2.1 Projektets omfattning

Läs mer

PROJEKTORGANISATION [PROJEKTNAMN]

PROJEKTORGANISATION [PROJEKTNAMN] STADSLEDNINGSKONTORET FINANSAVDELNINGEN SID 1 (10) 2008-12-16 [PROJEKTNAMN] Författare: Version: Författarens namn Versionsnummer SID 2(10) UTGÅVEHISTORIK FÖR DOKUMENTET

Läs mer

Prioriterade nyckeltal

Prioriterade nyckeltal Dnr: MAHR 61-2014/600 1 (av 7) Projektplan Beslutsdatum: Beslutande: Dokumentansvarig: 2015-05-04 Styrgruppen Madeleine Hulting Revisionsinformation Version Datum Kommentar 1.1 2015-04-23 Utkast till projektgrupp

Läs mer

Styrgrupp, projekt. Tieto PPS AH018, 7.4.1, Sida 1

Styrgrupp, projekt. Tieto PPS AH018, 7.4.1, Sida 1 Sida 1 Om styrgrupp projekt Styrgruppen är ansvarig för att säkerställa att projektet lyckas, dvs säkerställa projektets bidrag till beställarens effektmål. Styrgruppen är den beslutande instans dit projektledningen

Läs mer

Delprojektdirektiv. Implementering av ny organisation Delprojekt Ekonomistyrning och redovisning HÖGSKOLAN I BORÅS DELPROJEKTDIREKTIV 1 (5)

Delprojektdirektiv. Implementering av ny organisation Delprojekt Ekonomistyrning och redovisning HÖGSKOLAN I BORÅS DELPROJEKTDIREKTIV 1 (5) HÖGSKOLAN I BORÅS Projekt för implementering av ny organisation Linda Sörensen, projektledare DELPROJEKTDIREKTIV 2014-02-03 Dnr 043-14 1 (5) Delprojektdirektiv Implementering av ny organisation Delprojekt

Läs mer

Kontaktsjuksköterska beslutsunderlag

Kontaktsjuksköterska beslutsunderlag 2012-12-10 Kontaktsjuksköterska beslutsunderlag Ett deluppdrag inom projektet Cancerstrategi Gävleborg UPPDRAGiL Landstinget Gävleborg Mall-ID 120920 Uppdragsdirektiv Innehållsförteckning 1 Grundläggande

Läs mer

Överlämning från projekt till e-förvaltning. Uppsala universitets e-förvaltningsmodell

Överlämning från projekt till e-förvaltning. Uppsala universitets e-förvaltningsmodell Överlämning från projekt till e-förvaltning Uppsala universitets 2017-05-15 1 Definition Större förändringar eller framtagande av nya produkter eller systemstöd görs oftast i projektform. För att resultatet

Läs mer

Affär och projekt. Tieto PPS AH046, 5.2.0, Sida 1

Affär och projekt. Tieto PPS AH046, 5.2.0, Sida 1 Sida 1 Om affär och projekt Affärsnivån i PPS beskriver arbetet som säkerställer att projektet bidrar till nytta både för kundens och leverantörens verksamhet. Ansvaret för att dessa genomförs ligger hos

Läs mer

Resultat, avslut och uppföljning

Resultat, avslut och uppföljning Resultat, avslut och uppföljning projektet närmar sig sitt slut, men vad händer sedan? Stefan Berglund Införandet Förvaltning - Avslutande del av genomförandefasen? - Egen fas? - Inledande del av projektavslutet?

Läs mer

Delprojektdirektiv. Implementering av ny organisation Delprojekt Systemanpassningar HÖGSKOLAN I BORÅS DELPROJEKTDIREKTIV 1 (5)

Delprojektdirektiv. Implementering av ny organisation Delprojekt Systemanpassningar HÖGSKOLAN I BORÅS DELPROJEKTDIREKTIV 1 (5) HÖGSKOLAN I BORÅS Projekt för implementering av ny organisation Linda Sörensen, projektledare DELPROJEKTDIREKTIV 2014-02-03 Dnr 048-14 1 (5) Delprojektdirektiv Implementering av ny organisation Delprojekt

Läs mer

Välkommen till Huddinge. En kommun i tillväxt

Välkommen till Huddinge. En kommun i tillväxt Välkommen till Huddinge En kommun i tillväxt Stockholm Huddinge Vår vision Huddinge ska bli en av de tre mest populära kommunerna i Stockholms län att bo, besöka och verka i Stockholm South Business District

Läs mer

Delprojektdirektiv. Implementering av ny organisation Delprojekt Bemanning HÖGSKOLAN I BORÅS DELPROJEKTDIREKTIV 1 (5)

Delprojektdirektiv. Implementering av ny organisation Delprojekt Bemanning HÖGSKOLAN I BORÅS DELPROJEKTDIREKTIV 1 (5) HÖGSKOLAN I BORÅS Projekt för implementering av ny organisation Linda Sörensen, projektledare DELPROJEKTDIREKTIV 2014-02-03 Dnr 042-14 1 (5) Delprojektdirektiv Implementering av ny organisation Delprojekt

Läs mer

Utsikt - Ett projekt kring missbruksproblematik och

Utsikt - Ett projekt kring missbruksproblematik och Innehåll 1. Inledning 4 1.1 Projektets bakgrund... 4 2 Projektbeskrivning 4 2.1 Uppdragsbeskrivning... 4 2.2 Syfte... 4 2.3 Mål... 4 2.4 Avgränsningar... 4 2.5 Framgångsfaktorer... 4 2.6 Risker... 5 Utsikt

Läs mer

Projektplan, åtagandet

Projektplan, åtagandet Sida 1 Projektplanen utgör ett huvudresultat av förberedelserna och kan ses som kontraktet mellan projektledningen och projektägaren för projektets genomförande. Om projektplan, åtagandet Syftet med att

Läs mer

Projektdirektiv. Verksamhet och Informatik (1)

Projektdirektiv. Verksamhet och Informatik (1) (1)10 (2)10 Innehållsförteckning 1 DOKUMENTSTYRNING... 4 1.1 shistorik...4 1.2 Referenser...4 1.3 avvikelse och förändringshantering i projektet...4 2 BAKGRUND OCH BESLUT OM PROJEKT... 5 2.1 Bakgrund...5

Läs mer

Projektorganisation. Tieto PPS AH003, 6.8.0, Sida 1

Projektorganisation. Tieto PPS AH003, 6.8.0, Sida 1 Sida 1 Om projektorganisation en beskriver fördelningen av ansvar och befogenheter mellan olika roller inom projektet. Här beskrivs även överenskommen fördelning av ansvar mellan projektet och basorganisationen.

Läs mer

Ladok3-införande. Projektorganisation, roller Ansvar och befogenheter

Ladok3-införande. Projektorganisation, roller Ansvar och befogenheter Projektorganisation, roller Ladok3-införande Sida: 1 (5) Ladok3-införande Projektorganisation, roller och befogenheter Ladok3-införande Sida: 2 (5) 1 Beställare Förvaltningschef Joakim Malmström Definiera

Läs mer

Projektregler Gemensamma förvaltningen Projektkontoret Sida: 1 (11) 2013-11-05. för den universitetsgemensamma projektverksamheten

Projektregler Gemensamma förvaltningen Projektkontoret Sida: 1 (11) 2013-11-05. för den universitetsgemensamma projektverksamheten Projektkontoret Sida: 1 (11) Projektregler för den universitetsgemensamma projektverksamheten Projektkontoret Sida: 2 (11) Innehåll Syfte och bakgrund... 3 1.1 Syfte... 3 1.2 Bakgrund... 3 2 Definitioner...

Läs mer

Projekthantering uppföljning

Projekthantering uppföljning LANDSTINGET I VÄRMLAND Revisionskontoret 2018-05-14 Johan Magnusson Rev/18006 Projekthantering uppföljning Rapport 3-18 Projekthantering uppföljning Bakgrund Landstingets revisorer ansvarar för att genomföra

Läs mer

Projektdirektiv för Samordnad vårdplanering på distans fortsatt införande i Örebro län

Projektdirektiv för Samordnad vårdplanering på distans fortsatt införande i Örebro län Projektdirektiv 1(8) Projektdirektiv för Samordnad vårdplanering på distans fortsatt införande i Örebro län Versionshistorik Version Datum Författare Godkänd av Ändringshistorik 0.1 2015-05-12 Boel Arbetsmtrl

Läs mer

Handbok för Värnamo kommuns projektmodell

Handbok för Värnamo kommuns projektmodell Handbok för Värnamo kommuns projektmodell Innehåll 1. VAD ÄR ETT PROJEKT?... 4 1.1 DETTA ÄR ETT PROJEKT... 4 PROJEKTETS SYFTE OCH MÅL... 4 PROJEKTETS FÖRANKRING... 5 SAMVERKAN I EN TILLFÄLLIG ORGANISATION...

Läs mer

Projektdirektiv. Kravspecifikation för en högskolegemensam virtuell lärandemiljö

Projektdirektiv. Kravspecifikation för en högskolegemensam virtuell lärandemiljö Projektdirektiv Kravspecifikation för en högskolegemensam virtuell lärandemiljö Revisionsinformation Utgåva Datum Kommentar Projektdirektiv 1.0 130930 Ursprunglig version Projektdirektiv 1.1 131004 Möte

Läs mer

Delprojektdirektiv. Implementering av ny organisation Delprojekt Arbetsmiljö HÖGSKOLAN I BORÅS DELPROJEKTDIREKTIV 1 (5)

Delprojektdirektiv. Implementering av ny organisation Delprojekt Arbetsmiljö HÖGSKOLAN I BORÅS DELPROJEKTDIREKTIV 1 (5) HÖGSKOLAN I BORÅS Projekt för implementering av ny organisation Linda Sörensen, projektledare DELPROJEKTDIREKTIV 2014-02-03 Dnr 039-14 1 (5) Delprojektdirektiv Implementering av ny organisation Delprojekt

Läs mer

Dokumentnamn: Projektdirektiv för utredning av ett nytt eventuellt kulturhus Skapad av: Kommunledningsförvaltningen Kommunstyrelsen PROJEKTDIREKTIV

Dokumentnamn: Projektdirektiv för utredning av ett nytt eventuellt kulturhus Skapad av: Kommunledningsförvaltningen Kommunstyrelsen PROJEKTDIREKTIV Sida: 1 (5) PROJEKTDIREKTIV UTREDNING/FÖRSTUDIE AV ALTERNATIVA FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR ETT NYTT EVENTUELLT KULTURHUS 1 BAKGRUND Kommunstyrelsen beslutade den 27 november 2012 dels att godkänna rapport 2012-11-23

Läs mer

Kompetensprojekt På det mänskliga planet

Kompetensprojekt På det mänskliga planet LÅT SLÅ LÅT SLÅ Kompetensprojekt På det mänskliga planet Projektledning: Jan Linné Ornella Nettelhed Nils Joelsson Administration: Susanne Kruuse Praktisk Projektledning Seminarium HLF Låt Hjärtat Slå

Läs mer

Aktiviteter vid avtalets upphörande

Aktiviteter vid avtalets upphörande SID 1 (10) Bilaga 4h Aktiviteter vid avtalets upphörande Förfrågningsunderlag Upphandling av ett helhetsåtagande avseende IT-stöd för pedagogiskt genomförande inom Skolplattform Stockholm Box 22049, 104

Läs mer

INFÖRANDE, AVSLUT OCH UPPFÖLJNING. Agneta Bränberg

INFÖRANDE, AVSLUT OCH UPPFÖLJNING. Agneta Bränberg INFÖRANDE, AVSLUT OCH UPPFÖLJNING Agneta Bränberg Projektet närmar sig sitt slut men vad händer sedan? INFÖRANDE Avslutande del av genomförandefasen? Inledande del av projektavslutet? Egen fas? -Viktigt

Läs mer

Processpecifikation för Hantera projekt

Processpecifikation för Hantera projekt Processpecifikation 2016-11-29 Processpecifikation för Hantera projekt Version 1.0 Fastställd den 1 december 2016 av processägare Ronny Kihlander 1 (7) Innehåll 1 Syfte med denna dokumentation... 3 1.1

Läs mer

Agenda. Västra Götalandsregionen (VGR) bakgrundsfakta Arbete med projekt inom VGR Resan mot förbättrad projekthantering Utmaningar framöver

Agenda. Västra Götalandsregionen (VGR) bakgrundsfakta Arbete med projekt inom VGR Resan mot förbättrad projekthantering Utmaningar framöver Agenda Västra Götalandsregionen (VGR) bakgrundsfakta Arbete med projekt inom VGR Resan mot förbättrad projekthantering Utmaningar framöver Västra Götaland 49 kommuner Folkmängd: 1,5 miljoner Invånare/km

Läs mer

Projektplan. 1. Bakgrund. Projektnamn: Barnrättsarbete i Eslövs kommun. Projektägare: Elsa von Friesen. Projektledare: Sara Mattisson.

Projektplan. 1. Bakgrund. Projektnamn: Barnrättsarbete i Eslövs kommun. Projektägare: Elsa von Friesen. Projektledare: Sara Mattisson. Projektnamn: Barnrättsarbete i Eslövs kommun Projektägare: Elsa von Friesen Projektledare: Sara Mattisson Godkänt av: Datum för godkännande: Barn och unga är en prioriterad grupp i kommunens olika verksamheter.

Läs mer

Att utveckla, förvalta, och införa FGS:er Utvecklingsprocess

Att utveckla, förvalta, och införa FGS:er Utvecklingsprocess Vägledning Utvecklingsprocess Att utveckla, förvalta, och införa FGS:er Utvecklingsprocess Vägledning för arbetet med förvaltningsgemensamma specifikationer RAFGS1D1A20171025 Kontakta oss Information om

Läs mer

Projektdirektiv Projekt Arbetslinjen 2.0

Projektdirektiv Projekt Arbetslinjen 2.0 Kommunstyrelsens handling nr 49/2013 Projektdirektiv Projekt Arbetslinjen 2.0 Beslutad av kommunstyrelsen 2013-12-18, 253 2 (8) Innehållsförteckning Bakgrund 3 Syfte och mål med projektet 3 Omfattning

Läs mer

Uppföljning, portfölj

Uppföljning, portfölj Sida 1 Uppföljning, syfte En samlad bild av portföljstatus ger underlag för portföljprioritering möjlighet att optimera resursallokeringen framförhållning när det gäller framtida resursbehov tidiga varningar

Läs mer

Utöver projektdirektivet ska en teknisk dokumentation för projektet arbetas fram.

Utöver projektdirektivet ska en teknisk dokumentation för projektet arbetas fram. Automationsingenjör mekatronik 400 yh-poäng Projektdirektiv Tillämpa med fördel rubriker under Förslag på projektdirektiv Du kan även ha andra rubriker än de som föreslås. Inhämta all data och information

Läs mer

Systemförvaltningshandbok

Systemförvaltningshandbok Systemförvaltningshandbok Titel: Systemförvaltningshandbok Version: 1.3 Godkänd av: Joakim Jenhagen Datum: 2011-09-15 Systemförvaltningshandbok 1(12) Innehållsförteckning FÖRÄNDRINGSHISTORIK... 2 RELATERADE

Läs mer

Utveckling av gemensamma arbetsprocesser för högskolans verksamhetsstöd

Utveckling av gemensamma arbetsprocesser för högskolans verksamhetsstöd Dnr Mahr 19-2014/568 1 (av 10) Projektplan Beslutsdatum: Beslutande: Dokumentansvarig: 2015-03-27 Susanne Wallmark Jenny Wendle Revisionsinformation Version Datum Kommentar 1.0 150327 Slutgiltig projektplan

Läs mer