Region Gotlands projektmodell

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Region Gotlands projektmodell"

Transkript

1 RIKTLINJER s projektmodell Fastställd av regiondirektören Framtagen av regionstyrelseförvaltningen Datum Gäller 2019Version 2.0 s projektmodell Besöksadress Visborgsallén 19 Telefon +46 (0) Org nr Postadress SE Visby E-post regiongotland@gotland.se Webbplats

2 Projektmodell (riktlinje) Innehåll 1. Varför ska man ha en gemensam projektmodell? Vad är ett projekt? Processbild över projektmodellen...5 Obligatoriska beslutspunkter: Förstudie...6 Checklista ett antal punkter som kan belysas av förstudien...6 Ansökan om externa medel Huvudprojekt...7 Idéfas...7 Planeringsfas...7 Genomförandefas...7 Avslutningsfas...7 Effekthemtagning Dokumentation Projektorganisation, roll och ansvarsfördelning...8 Förstudieägaren...8 Förstudieledaren...8 Projektägaren...9 Styrgrupp...9 Projektledaren...10 Projektgrupp...10 Projektcontroller...10 Referensgrupp...11 Förtroendevalda...11 Facklig samverkan Ekonomi Riskanalys och SWOT-analys Ansvar för s projektmodell (12)

3 Projektmodell (riktlinje) 1. Varför ska man ha en gemensam projektmodell? Inom förverkligar vi idéer, löser uppgifter och bedriver utvecklings- och förbättringsarbete på ett systematiskt sätt. Som stöd finns förbättringsverktyg och Region Gotlands projektmodell. Utvecklings- och förbättringsarbete kan bedrivas på många sätt. Den person som är ansvarig för att lösa en viss uppgift ansvarar för att bedöma omfattningen av arbetet och vilka verktyg som ska användas. Bilden nedan illustrerar vägvalet mellan tre av dessa; förbättringsverktygen, uppdragsmodellen respektive s projektmodell. Kommer du fram till att det är uppdragsmodellen som ska användas finner du den i Docpoint (fr o m Förbättringsverktygen hittar du på intranätet under fliken verksamhetsutveckling och kvalitet. Kommer du däremot fram till att uppgiften bäst löses i projektform, ska du använda s gemensamma projektmodell. Att arbeta i projekt innebär att kraftsamla runt en tidsbegränsad uppgift. Det innefattar att planera, organisera, följa upp, styra och rapportera samt att ständigt vidta korrigerande åtgärder. Projektmodellen har tagits fram för att underlätta för alla som arbetar med projekt och är tänkt att utgöra ett ramverk. Modellen syftar till att ge en tydlighet kring vad som förväntas av alla som är involverade i ett projekt. Ett gemensamt språkbruk och arbetssätt skapar i förlängningen större effektivitet i själva genomförandet. Modellen är obligatorisk, men eftersom förutsättningarna ser olika ut för olika projekt talar den inte i detalj om hur varje projekt ska genomföras. Modellen tillämpas istället situationsanpassat. För ett enklare projekt fylls kanske bara delar av projektdirektivet i, och styrgruppen utgörs kanske bara av projektägaren etc. För särskilt komplexa projekt (t ex byggprojekt) ska å andra sidan modellen användas fullt ut. Det finns dock gemensamma faktorer i alla projekt, som till exempel vilka faser och beslutspunkter som ett projekt genomgår och vilka roller som finns. Även projektmodellen finns i Docpoint. 3 (12)

4 Projektmodell (riktlinje) 2. Vad är ett projekt? Ett projekt har klara, tydliga och väl avgränsade mål Projektet är avgränsat i tid det finns ett start- och ett slutdatum Projektet är finansierat och har en projektbudget Det finns en projektägare som beställer och har helhetsansvar för projektet och dess resultat Projektägaren formulerar vad projektet ska åstadkomma och projektets ramar Projektarbetet leds av en projektledare, som operativt styr projektet mot uppsatta mål Det finns vidare en styrgrupp och en projektgrupp, ibland även en referensgrupp Beslutspunkter i projekt innebär ett formellt beslut go/no go Alla projekt kan liknas vid en liksidig triangel, vars sidor representerar begränsningarna tid, budget och omfattning. Som allmänt bekant, går det inte att ändra en faktor utan att minst en av de andra faktorerna också påverkas. Om omfattningen ökar, måste projektägaren skjuta till mer pengar eller senarelägga slutrapporten. I annat fall kommer kvaliteten på resultatet sjunka, vilket bildligt kan uttryckas som att triangeln inte längre kommer vara liksidig. 4 (12)

5 Projektmodell (riktlinje) 3. Processbild över projektmodellen Obligatoriska beslutspunkter: starta förstudie (BP0) godkänna förstudierapport (BP01) godkänna projektdirektiv (BP1) godkänna projektplan (inkl. bilagor) (BP2) godkänna slutrapport (BP4) avsluta projektet (BP5). 5 (12)

6 Projektmodell (riktlinje) 4. Förstudie Syftet med en förstudie är att redogöra för förutsättningar för ett projekt. Förstudien klargör omfattningen av projektet, nuläget analyseras och intressenter kartläggs. Vidare ska nyttan bedömas och plan för nyttorealisering/effekthemtagning upprättas, förslag på lösningar och specifika krav kan tydliggöras och även en plan för genomförande kan ingå. Beslut om förstudie fattas normalt av en person inom linjeorganisationen med eget ekonomiskt ansvar. Denne person blir då ägare för förstudien. Ägaren utser en förstudieledare/projektledare för förstudien och ger denne ramar för förstudien. Ett tydligt direktiv är grunden för en framgångsrik förstudie. Förstudie ska tydligt ange förutsättningar för att en projektägare i nästa steg ska kunna ta fram ett projektdirektiv innehållande: projektmål och effektmål budget övergripande tidsplan riskanalys där projektets risker värderas och analyseras BP0 godkänna förstudierapporten samt besluta om projektet ska genomföras Checklista ett antal punkter som kan belysas av förstudien Vad ska projektet åstadkomma? Bedöms projektresultatet ligga i linje med s vision, mål och uppdrag? Bedöms effekten = nyttan bli större än kostnaden? Nyttorealisering = (mottagare/drift av projektresultatet) Finns förutsättningar för att starta ett huvudprojekt; tid, pengar, personal, kompetens etc? Vilka är riskerna? Vilka är intressenterna? Hur ska projektet planeras, organiseras, förankras, genomföras och finansieras? Har omvärldsanalys gjorts? Hur har andra gjort? Rekommendationer Ansökan om externa medel För projekt som ansöker om extern finansiering skall projektansökan beslutas i respektive nämnd. BP01. 6 (12)

7 Projektmodell (riktlinje) 5. Huvudprojekt Idéfas Tydliga direktiv är grunden för ett projekt. Projektägaren för projektet ansvarar för att ett projektdirektiv tas fram. Godkänner direktivet (genom underskrift) BP1 samt bereder ärendet i respektive nämnd (information/beslut) Projektägare utser projektledare och styrgrupp. Planeringsfas Projektledaren förbereder projektet i dialog med projektägaren. Projektgrupp utses. Projektledaren tillsammans med projektgruppen tar fram en projektplan. Projektplanen som bland annat innehåller mål, tids- och aktivitetsplan, budget, projektorganisation, intressentanalys, SWOT/ riskanalys, kommunikationsplan samt plan för utvärderingsplan. I större, komplexa projekt genomförs en särskild projekteringsetapp där projektdeltagarna under ledning av projektledaren tar fram nödvändiga förutsättningar för projektet. I denna fas är det viktigt att få med synpunkter från alla intressenter. Projektplanen godkänns av styrgruppen BP2. Genomförandefas Projektledaren ansvarar för att leda och fördela arbetet i projektet. Projektplanen utgör ledningsstöd för projektledaren i genomförandefasen. Projektledaren rapporterar löpande projektets progress (framdrift) till styrgrupp. Omständigheter kan kräva förändringar av det planerade projektet. I de fall rapporteringen innebär att tid, kostnad eller kvalitet inte kan uppnås sk. avvikelser ska beslut om hur detta ska hanteras fattas av styrgrupp, Ytterst kan ett sådant beslut innebära att projektet avslutas i förtid. BP3:or Avslutningsfas Projektet ska nu övergå till ordinarie verksamhet och bli en del av linjeorganisationen. Ju mer delaktiga användare, kunder och intressenter varit under de tidigare faserna desto lättare kommer implementeringsarbetet vara. Ytterst ansvarar projektägaren för att projektresultatet överlämnas till linjeorganisationen, detta inkluderar även projektets dokumentation. Projektets resultat utvärderas enl. plan. I avslutningsfasen tas en slutrapport fram. Projektägaren godkänner slutrapporten och ser till att alla som är berörda får ta del av projektets resultat (inom ramen för projektets kommunikationsplan). Därmed skapas förutsättningar för att avsedda effekter uppnås. Därefter avslutar projektägaren projektet och avvecklar styrgrupp. Slutrapporten skall behandlas i respektive nämnd. Projektägaren säkerställer implementering och ev. förvaltning av projektresultat. Effekthemtagning Beställare/ mottagare / förvaltare av projektresultatet realiserar nyttan och mäter effektmålen av projektet enligt direktiv. 6. Dokumentation Förstudier och projekt ska dokumenteras löpande. Förstudiedirektiv och förstudierapport, projektdirektiv, ev. ansökningar om externa medel, godkänd projektplan inkl. bilagor (riskanalys, intressentanalys och kommunikationsplan) samt projektrapport och annan relevant dokumentation ska föras in i W3D3. 7 (12)

8 Projektmodell (riktlinje) 7. Projektorganisation, roll och ansvarsfördelning Projektorganisationen byggs upp utifrån varje projekts specifika behov. Genom att tydligt definiera förväntningarna på alla funktioner i en projektorganisation minskas risken för konflikter på grund av otydlighet i roll- och ansvarsfördelning. Förstudieägaren är huvudansvarig för förstudien och dess resultat är en fysisk person ansvarar för att förstudien är beslutat, förankrat och finansierat ansvarar för att förstudiedirektiv tas fram utser förstudieledare och tydliggör dennes roll och mandat ansvarar för förstudiebudgeten (kan delegeras till förstudieledaren) är ett viktigt stöd till förstudieledaren följer löpande förstudien och säkrar att syfte och mål uppnås Förstudieledaren Förstudieledaren utses av förstudieägaren. Detta sker alltid i samråd med förstudieledarens linjechef. I förstudieledarens ansvar ingår att: planera arbetet med förstudien utifrån förstudiedirektivet i samarbete med förstudieägaren genomföra förstudien enligt direktiv och plan 8 (12)

9 Projektmodell (riktlinje) föreslår deltagare i arbetet med förstudien planera, leda och fördela arbetet ha ett budgetansvar inom ramen för förstudien, och förfoga över resurser löpande återrapportera till förstudieägare ansvara för dokumentation vara föredragande i styrgruppen om förstudiedirektiv inte kan följas, ska förstudieägaren kontaktas för beslut om korrigerande åtgärder upprätta slutrapport För att förstudieledaren ska kunna arbeta effektivt ska ansvar och befogenheter vara tydligt reglerade och vara utformade på ett sådant sätt att förstudieledaren kan agera fritt inom givna ramar. Projektägaren är huvudansvarig för projektet och dess resultat är en fysisk person ansvarar för att projektet är beslutat, förankrat och finansierat ansvarar för att projektdirektiv tas fram och fastställs (både för förstudie och projekt) utser styrgrupp utser projektledare och tydliggör dennes roll och mandat ansvarar för projektbudgeten som kan delegeras till projektledaren godkänner projektgrupp är ett viktigt stöd till projektledaren är ordförande i styrgruppen (kan delegeras) följer löpande projektet och säkrar att syfte och mål uppnås Styrgrupp I styrgruppen ingår personer med lämplig kompetens och mandat för projektet samt mottagare av projektresultatet om det är någon annan än projektägaren. Styrgruppens representanter stöttar projektägaren och bidrar till projektets genomslagskraft genom att sprida information om till exempel innehåll, syfte och mål. Genom en väl sammansatt styrgrupp skapas beslutskraft och delaktighet kring genomförandet och resultatet. I styrgruppens arbetsuppgift ingår att stötta projektägaren i alla former av beslut: fastställa projektplan tillsammans med projektledare utse ev. delprojektledare avgöra om det finns behov av en referensgrupp löpande följa att projektet följer planen fatta beslut om korrigerande åtgärder. Om nödvändigt, avsluta projektet i förtid godkänna slutrapport och besluta att projektet avslutas ansvarar för att projektresultatet överlämnas till linjeorganisationen, dvs. förutsättningar skapas för att avsedda effekter uppnås 9 (12)

10 Projektmodell (riktlinje) Projektledaren Projektledaren utses av projektägaren. Detta sker alltid i samråd med projektledarens linjechef. Valet ska godkännas av styrgruppen. Projektledaren behöver ha ett antal egenskaper såsom kompetens att arbeta i projekt och förmåga att leda och entusiasmera andra människor. Eventuella delprojektledare utses av styrgrupp i samråd med projektledaren och berörda chefer. I projektledarens ansvar ingår att: utarbeta projektplan, som sedan fastställs av projektägaren upprätta kommunikationsplan genomföra projektet enligt direktiv och plan och styrgruppens anvisningar föreslår projektgrupp och eventuellt även en projektcontroller planera, leda och fördela arbetet inom projektet ha ett budgetansvar inom ramen för projektet, och förfoga över projektets resurser löpande återrapportera till projektägare/ styrgrupp ansvara för dokumentation vara föredragande i styrgruppen om projektdirektiv/projektplan inte kan följas, ska projektägaren (och därmed styrgruppen) kontaktas för beslut om korrigerande åtgärder upprätta slutrapport För att projektledaren ska kunna arbeta effektivt ska ansvar och befogenheter vara tydligt reglerade och vara utformade på ett sådant sätt att projektledaren kan agera fritt inom givna ramar. Projektgrupp Projektgruppen är projektets motor och projektledarens verktyg i arbetet med projektet. Kompetens i sakfrågan och samarbetsförmåga är viktiga egenskaper hos projektdeltagare. Projektgruppen utses genom att: Projektledaren föreslår vilka typer av resurser som behövs. Projektledaren fastställer behovet varefter projektägaren gör en överenskommelse med respektive projektdeltagares chef (och projektdeltagaren själv) angående hur mycket tid projektdeltagaren ska avsätta för projektet. Det slutgiltiga beslutet kring bemanning fattas alltid av personalansvarig chef och bör dokumenteras skriftligt. I projektgruppens ansvar ingår att: tillsammans och individuellt ansvara för att operativt genomföra projektet enligt mål, planer och projektledarens anvisningar. Projektcontroller I komplexa projekt kan projektledaren behöva hjälp av en projektcontroller. Projektcontrollern utses av projektägaren. Projektcontrollerns uppgifter är till exempel: samordning av alla ekonomiska aktiviteter (budget, prognos och uppföljning av ekonomi och tid) granska avtal, anbud och upphandlingar göra konsekvensanalyser till följd av projektförändringar göra regelbundna projektuppföljningar/projektgenomgångar tillsammans med projektledaren säkerställa att ekonomisk slutrapport upprättas (tillsammans med projektledaren) 10 (12)

11 Projektmodell (riktlinje) Referensgrupp Ibland bildas en eller flera referensgrupper för att tillföra kompetens och/eller säkerställa en god förankring av projektet. Intressenter som till exempel chefer på högre nivåer ges möjlighet att följa projektet, lämna synpunkter och ge förslag. Grupperna sätts samman av projektägaren och projektledaren. Ofta utses en befintlig grupp inom organisationen till att även utgöra referensgrupp. Det är också vanligt att referensgruppen innehåller representanter från andra organisationer. Referensgruppen har ingen beslutande funktion. Förtroendevalda Viljeinriktningen från de förtroendevalda är av stor betydelse. Deras deltagande i förstudien kan därför vara av avgörande betydelse för projektet. Förtroendevalda kan ta ställning till att ett projekt ska drivas. När detta är beslutat så är politikernas roll klar. Projektägaren ansvarar för att bedöma hur och när förtroendevalda ska informeras om projektets framskridande. Facklig samverkan har tecknat ett samverkansavtal med de fackliga organisationerna. Avsikten är att ge medarbetarna möjlighet till information, diskussion och delaktighet i aktuella frågor. Samverkan sker på olika nivåer, från arbetsplats till regionledningsnivå. De projekt som bedrivs inom regionen hanteras inom ramen för detta samverkansavtal. I projektplanen finns en särskild rad där projektledaren beskriver hur samverkan kommer att ske. 8. Ekonomi I arbetet med projektbudgeten uppskattar projektledaren utifrån planerade aktiviteter bland annat behovet av antalet personer och deras tidsåtgång samt direkta kostnader. Externa kostnader samt intern tid som interndebiteras ska alltid budgeteras. Kostnader i form av intern arbetstid kan redovisas, men det är inget krav i modellen. Detta beslutar projektägaren. För större projekt är kraven av naturliga skäl större på ekonomisk styrning och redovisning. Vid sidan av slutrapporten krävs en separat, mer detaljerad ekonomisk rapport. I dessa projekt deltar ofta en projektcontroller för att säkerställa detta. Hanteringen av projektets ekonomi styrs övergripande av s regler för ekonomistyrning ( Regler för styrning och uppföljning ) 9. Riskanalys och SWOT-analys Väl fungerande hantering av risker är en framgångsfaktor för ett projekt. En riskanalys syftar till att förutse olika tänkbara händelseförlopp under projektperioden som kan bli ett hot mot projektets genomförande och negativt påverka projektets resultat. Projektledaren ansvarar för att ta fram riskanalysen tillsammans med projektorganisationen. Analysens träffsäkerhet ökan med antalet inblandande. Innan ett projekt påbörjas och under projektets framskridande är det viktigt att fundera på vilka risker som kan komma att uppstå, och vilka av dem som kan leda till problem. Självklart kan man aldrig gardera sig mot allt, men det är inget skäl att avstå från att tänka 11 (12)

12 Projektmodell (riktlinje) igenom riskerna i projektet. Oftast är det ett mindre antal risker som kan ringas in som både har en relativt hög sannolikhet att inträffa och som dessutom skulle medföra betydande konsekvenser för projektet. Det är dem som åtgärdsförslagen som tas fram ska minimera och allra helst eliminera. Riskanalysen bör avhandlas varje styrgruppsmöte. I större projekt kan det vara bra att också genomföra en SWOT-analys. En SWOT-analys kartlägger projektets styrkor, svagheter, möjligheter och hot. Namnet SWOT kommer från orden Strengths, Weaknesses, Opportunities och Threats. SWOT-analysen genomförs i syfte att skapa psykologisk beredskap i projektorganisationen för händelser och effekter (positiva och negativa). Utifrån den SWOTen görs en åtgärdsplan med aktiviteter för: att säkra att de tänkta positiva effekterna förverkligas under projektet att förhindra att risker uppkommer att öka beredskapen för att hantera och åtgärda ev. risker och hot som ändå inträffar under projektettiden 10. Ansvar för s projektmodell Projektmodellen förvaltas av regionstyrelseförvaltningens strateger för kvalitet och verksamhetsutveckling. Samtliga dokument som omfattas av modellen finns tillgängliga i Docpoint. 12 (12)

Region Gotlands projektmodell. Riktlinjer fastställda av ledningskontoret,

Region Gotlands projektmodell. Riktlinjer fastställda av ledningskontoret, Region Gotlands projektmodell Riktlinjer fastställda av ledningskontoret, 2014-11-14 Innehåll VARFÖR SKA MAN HA EN GEMENSAM PROJEKTMODELL?...3 VAD ÄR ETT PROJEKT?...4 FÖRSTUDIE...5 HUVUDPROJEKT...6 PROJEKTORGANISATION,

Läs mer

Projekthandbok. administrativa utvecklingsprojekt

Projekthandbok. administrativa utvecklingsprojekt administrativa utvecklingsprojekt Dokumentet uppdaterat oktober 2018 Innehållsförteckning 1. Syfte och bakgrund 3 2. Projekt som arbetsform 3 3. Projektportföljen kriterier och funktion 3 Projekt som inte

Läs mer

Snabbguide - Region Skånes projektmodell webbplats:www.skane.se/projektmodell

Snabbguide - Region Skånes projektmodell webbplats:www.skane.se/projektmodell Snabbguide - Region Skånes projektmodell webbplats:www.skane.se/projektmodell BP = Beslutspunkt (Projektmodellen har fem beslutspunkter. Vid varje punkt tar beställare/styrgrupp beslut om stopp eller gå)

Läs mer

Riktlinjer Projektmodell fo r Kungä lvs kommun

Riktlinjer Projektmodell fo r Kungä lvs kommun Riktlinjer Projektmodell fo r Kungä lvs kommun Riktlinjerna är antagna av förvaltningsledningen 2013-01-28 och gäller tillsvidare. (Dnr KS2012/1542) Ansvarig för dokumentet är chefen för enheten Utveckling,

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING Flik Projektmodell för Vingåkers Kommun

FÖRFATTNINGSSAMLING Flik Projektmodell för Vingåkers Kommun FÖRFATTNINGSSAMLING Flik 6.45 Projektmodell för Vingåkers Kommun Dokumenttyp Riktlinje Giltighetstid Tills vidare Dokumentnamn Projektmodell för Vingåkers kommun Processägare Kommunchef Fastställd 2019-03-11,

Läs mer

Projekthandbok. för administrativa utvecklingsprojekt vid Uppsala universitet

Projekthandbok. för administrativa utvecklingsprojekt vid Uppsala universitet för administrativa utvecklingsprojekt vid Uppsala universitet Innehållsförteckning 1. Syfte och bakgrund 3 2. Projekt som arbetsform 3 3. Projektportföljen kriterier och funktion 3 Projekt som inte är

Läs mer

Projektmodell. 1. Riktlinjer projektmodell 1 (6) 2010-03-12

Projektmodell. 1. Riktlinjer projektmodell 1 (6) 2010-03-12 12 1 (6) Projektmodell Projektmodell Projektmodell... 1 1. Riktlinjer projektmodell... 1 2. Projektförutsättningar... 2 2.1 Uppdragsgivaren... 2 2.2 Direktiv... 2 2.3 Förstudie... 2 2.4 Beslut... 2 2.5

Läs mer

Projekthandbok. för administrativa utvecklingsprojekt vid Uppsala universitet

Projekthandbok. för administrativa utvecklingsprojekt vid Uppsala universitet för administrativa utvecklingsprojekt vid Uppsala universitet Innehållsförteckning 1. Syfte och bakgrund 3 2. Projekt som arbetsform 3 3. Projektportföljen kriterier och funktion 3 Projekt som inte är

Läs mer

Projektprocessen. Projektprocess

Projektprocessen. Projektprocess Dnr Mahr 19-2014/563 1 (av 6) Projektprocess Datum: Version: Dokumentansvarig: 150116 1.0 Jenny Wendle Stöddokument för det grafiska dokumentet Projektprocessen grafisk 1.0 Projektprocessen Projektprocessen

Läs mer

Policy för projektarbete

Policy för projektarbete KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING 2011:02-000 Policy för projektarbete Antagen av kommunfullmäktige 2011-05-26 59 Reviderad av kommunfullmäktige 2017-08-24 129 1 Definition - Vad är ett projekt? Ett projekt

Läs mer

Projektstyrningspolicy för Strängnäs kommun

Projektstyrningspolicy för Strängnäs kommun 1/5 Beslutad: Kommunfullmäktige 2014-03-24 7 Gäller fr o m: 2014-03-25 Myndighet: Diarienummer: Ersätter: Ansvarig: Kommunstyrelsen KS/2013:68-003 Ingen befintlig policy Utvecklingsavdelningen Projektstyrningspolicy

Läs mer

Guide till projektmodell - ProjectBase

Guide till projektmodell - ProjectBase Guide till projektmodell - ProjectBase Innehållsförteckning 1. Projektmodellen ProjectBase 2 2. Vad är ett projekt? 2 3. Syfte och mål 2 4. Projektets livscykel 3 5. Styrdokument och checklistor 4 6. Organisation

Läs mer

RIKTLINJER VID TILLÄMPNING AV PROJEKTPOLICY

RIKTLINJER VID TILLÄMPNING AV PROJEKTPOLICY 1 (7) RIKTLINJER VID TILLÄMPNING AV PROJEKTPOLICY Inledning Syftet med denna projektpolicy är att skapa en tydlig och enhetlig styrning och struktur för projektarbete i kommunen. Målet med projekt i Strömsunds

Läs mer

Projekthandbok. Riktlinjer och förhållningssätt

Projekthandbok. Riktlinjer och förhållningssätt Riktlinjer och förhållningssätt 1 Innehållsförteckning 1. Syfte och bakgrund 3 2. Ramar - administrativa projekt 3 Vad är ett projekt och vad kan projektformen bidra med 3 3. Projektportföljen kriterier

Läs mer

Projektprocessen. Projektprocess

Projektprocessen. Projektprocess Projektkontoret 1 (av 8) Projektprocess Datum: Version: Dokumentansvarig: 16-10-17 2.5 Projektkontoret Stöddokument för det grafiska dokumentet Projektprocessen grafisk 2.5 Projektprocessen Projektprocessen

Läs mer

Projektstyrningsmodell

Projektstyrningsmodell HANDBOK PROJEKTSTYRNING Projektstyrningsmodell En handbok för Örebro kommun Version 2.0 Örebro kommun 2019-05-17 Ks 584/2019 orebro.se Innehåll Inledning... 4 En kommungemensam projektstyrningsmodell...

Läs mer

Projektil Projektstyrningsmodell med uppdragsdel. En handbok för Örebro kommun Version 1.1 2014-11-24

Projektil Projektstyrningsmodell med uppdragsdel. En handbok för Örebro kommun Version 1.1 2014-11-24 Projektil Projektstyrningsmodell med uppdragsdel En handbok för Örebro kommun Version 1.1 2014-11-24 Innehållsförteckning Gemensam projektstyrningsmodell för Örebro kommun... 3 Varför en gemensam projektstyrningsmodell

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR FLIK SID Ks 69/01 2001-05-18 Ks14 1

FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR FLIK SID Ks 69/01 2001-05-18 Ks14 1 HÄRJEDALENS KOMMUN FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR FLIK SID Ks 69/01 2001-05-18 Ks14 1 PROJEKTPOLICY Denna projektpolicy syftar till att göra projektarbete som arbetsform effektivt samt att ange riktlinjer

Läs mer

Kvalitet och verksamhetsutveckling

Kvalitet och verksamhetsutveckling RIKTLINJER Kvalitet och verksamhetsutveckling Fastställd av regiondirektören Framtagen av regionstyrelseförvaltningen Datum 2019-06-18 Gäller 2019-2021 Version 2.0 God kvalitet har aldrig varit så viktigt

Läs mer

Ladok3 på GU. Rollbeskrivning i projektorganisationen

Ladok3 på GU. Rollbeskrivning i projektorganisationen Ladok3 på GU Rollbeskrivning i projektorganisationen och befogenheter Y2013/13 Projektorganisation, roller Filnamn: L3_roller i projektet_bilaga 4_20131022.docx Gemensamma förvaltningen Utgåva B Ladok3

Läs mer

Projektdirektiv Översiktsplan Katrineholm - Staden och landsbygden

Projektdirektiv Översiktsplan Katrineholm - Staden och landsbygden Kommunstyrelsens handling nr 27/2012 Projektdirektiv Översiktsplan Katrineholm - Staden och landsbygden Godkänd av kommunstyrelsen, 100 2 (10) Innehållsförteckning Bakgrund... 3 Syfte och mål med projektet...

Läs mer

PROJEKT DOKUMENT-ID VERSION

PROJEKT DOKUMENT-ID VERSION Styrande måldokument Direktiv PROJEKTiL Sida 1 (7) [Titel] Sida 2 (7) Innehållsförteckning Checklista inför BP1... 3 1 Grundläggande information... 5 1.1 Bakgrund... 5 1.2 Verksamhetsstrategi... 5 2 Mål

Läs mer

INFÖRANDE, AVSLUT OCH UPPFÖLJNING. Agneta Bränberg

INFÖRANDE, AVSLUT OCH UPPFÖLJNING. Agneta Bränberg INFÖRANDE, AVSLUT OCH UPPFÖLJNING Agneta Bränberg Projektet närmar sig sitt slut men vad händer sedan? INFÖRANDE Avslutande del av genomförandefasen? Inledande del av projektavslutet? Egen fas? -Viktigt

Läs mer

Projektdirektiv. Verksamhet och Informatik (1)

Projektdirektiv. Verksamhet och Informatik (1) (1)10 (2)10 Innehållsförteckning 1 DOKUMENTSTYRNING... 4 1.1 shistorik...4 1.2 Referenser...4 1.3 avvikelse och förändringshantering i projektet...4 2 BAKGRUND OCH BESLUT OM PROJEKT... 5 2.1 Bakgrund...5

Läs mer

Projektmodell - UPPDRAGiL

Projektmodell - UPPDRAGiL Styrande rutindokument Rutin Sida 1 (10) Projektmodell - UPPDRAGiL Bygger på version 1.0 av UPPDRAGiL (ARBGRP28-5-234) som tidigare administrerades av Länsteknik, Region Norrbotten. Uppdateringar: Inlagd

Läs mer

Styrning och ledning av program, projekt och uppdrag

Styrning och ledning av program, projekt och uppdrag Styrning och ledning av program, projekt och uppdrag Anvisning Diarienummer: KS 2016/0170 Dokumentansvarig: Utveckling, planering och uppföljning, Utvecklingsledare Beredande organ: Kommunledningssektorn

Läs mer

PROJEKTORGANISATION [PROJEKTNAMN]

PROJEKTORGANISATION [PROJEKTNAMN] STADSLEDNINGSKONTORET FINANSAVDELNINGEN SID 1 (10) 2008-12-16 [PROJEKTNAMN] Författare: Version: Författarens namn Versionsnummer SID 2(10) UTGÅVEHISTORIK FÖR DOKUMENTET

Läs mer

PROJEKT DOKUMENT-ID VERSION

PROJEKT DOKUMENT-ID VERSION Styrande måldokument Plan PROJEKTiL Sida 1 (9) [Titel] Sida 2 (9) Innehållsförteckning 1 Grundläggande information... 4 1.1 Bakgrund... 4 1.2 Verksamhetsstrategi... 4 2 Mål och Verksamhetsnytta... 4 2.1

Läs mer

Rubrikförklaringar till projektmallar

Rubrikförklaringar till projektmallar Rubrikförklaringar till projektmallar 2010-02-25 Innehållsförteckning 1 Rubrikförklaringar... 3 2 (7) 1 Rubrikförklaringar Här finns förklaringar på vilket innehåll som ska finnas under de olika rubrikerna

Läs mer

Gatukontoret. Projektägare, styrgruppsmedlem och referensgrupp

Gatukontoret. Projektägare, styrgruppsmedlem och referensgrupp Gatukontoret Projektägare, styrgruppsmedlem och referensgrupp 1 Innehållsförteckning 1. Projektarbete på gatukontoret - sid 3-5 2. Projektägare - sid 6-9 3. Styrgruppsmedlem - sid 10-13 4. Referensgrupp

Läs mer

En föreslagen idé matchas mot tabell 1 och antalet fält i varje färg noteras.

En föreslagen idé matchas mot tabell 1 och antalet fält i varje färg noteras. Portföljstyrning och projekt i RUM Portföljstyrning Syfte Syftet med portföljstyrning är: 1. att identifiera vad som är ett projekt, en aktivitet och en arbetsuppgift samt i vilka fall ett projekt bör

Läs mer

Ekonomiprojektet Översyn av ekonomimodell och förberedelse inför val av ekonomiadministrativa system

Ekonomiprojektet Översyn av ekonomimodell och förberedelse inför val av ekonomiadministrativa system 1 (6) Ekonomiavdelningen Bilaga 2 Karolina Pihlblad Utgåva 2.0 Projekt nr: 4965524 2018-09-17 Dnr SU FV-2.2.2-0397-18 Ekonomiprojektet Översyn av ekonomimodell och förberedelse inför val av ekonomiadministrativa

Läs mer

Riktlinjer för projekt i Nacka kommun

Riktlinjer för projekt i Nacka kommun Mats Bohman 2009-10-27 / 2012-10-04 Innehållsförteckning 1 Riktlinjer för projekt... 3 2 Projektmallar... 3 3 Projektarbete... 3 4 Beskrivning av faserna... 4 4.1 Beslutspunkter... 5 5 Roller och ansvar...

Läs mer

Slutrapport. Socialförvaltningen Kvalitets och utvecklingsenheten. Förebyggande verksamhet inom Äldreomsorgen, projektnr 46347, ansvar 4990

Slutrapport. Socialförvaltningen Kvalitets och utvecklingsenheten. Förebyggande verksamhet inom Äldreomsorgen, projektnr 46347, ansvar 4990 Kvalitets och utvecklingsenheten Projekt Förebyggande verksamhet inom Äldreomsorgen, projektnr 46347, ansvar 4990 Projektägare Mariann Godin Luthman, Kvalitetschef Projektledare Christine Färnskog Bakgrund

Läs mer

Ramverk för projekt och uppdrag

Ramverk för projekt och uppdrag Peter Yngve IT-centrum 2011-02-10 1.0 1 (9) Ramverk för projekt och uppdrag Peter Yngve IT-centrum 2011-02-10 1.0 2 (9) BAKGRUND/MOTIV... 3 MÅL OCH SYFTE... 3 DEFINITIONER AV PROJEKT... 3 MODELL FÖR PROJEKTSTYRNING...

Läs mer

Resultat, avslut och uppföljning

Resultat, avslut och uppföljning Resultat, avslut och uppföljning projektet närmar sig sitt slut, men vad händer sedan? Stefan Berglund Införandet Förvaltning - Avslutande del av genomförandefasen? - Egen fas? - Inledande del av projektavslutet?

Läs mer

Översikt Projektilen version 2.0

Översikt Projektilen version 2.0 Översikt Projektilen version 2.0 Förberedelsefasen Projektpolicy Initiera Förbereda inte initiera Protokollföra beslut Protokoll Förslag/idé Förändringsbehov hos verksamhet Analysera och strukturera förslag

Läs mer

Gör jämlikt gör skillnad i Karlskoga och Degerfors 2017

Gör jämlikt gör skillnad i Karlskoga och Degerfors 2017 Gör jämlikt gör skillnad i Karlskoga och Degerfors 2017 Projektplan Uppdragsgivare Folkhälsonämnden Godkänd Ulrika Lundgren Ansvarig för dokumentet Cecilia Ljung Diarienummer 2017.0092 Innehåll Sammanfattning...

Läs mer

Projektförlängning 2018: Dataskyddsförordningen

Projektförlängning 2018: Dataskyddsförordningen Sid 1(12) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Karlstad 2017-08-17 Stefan Johannesen, 054-540 12 60, 070-0016428 stefan.johannesen@karlstad.se Projektspecifikation Beskrivning av projektets krav, mål och omfattning,

Läs mer

Vägledning projekt. Version:

Vägledning projekt. Version: Vägledning projekt Version: 2018.12.18 Innehåll Del 1 Grundläggande förutsättningar 3 Om projekt 3 Projektstyrning 3 Projektets mål 3 Del 2 Projektets faser 4 Del 3 Roller i projektet 5 Styrande roller

Läs mer

Bilaga 5 b Mall för projektplan

Bilaga 5 b Mall för projektplan Bilaga 5 b Mall för projektplan Hur ska bilagan användas? Detta är ett exempel på en mall för hur en projektplan skrivs och vad den kan innehålla. De flesta organisationer har egna mallar för projektplaner

Läs mer

Utöver projektdirektivet ska en teknisk dokumentation för projektet arbetas fram.

Utöver projektdirektivet ska en teknisk dokumentation för projektet arbetas fram. Automationsingenjör mekatronik 400 yh-poäng Projektdirektiv Tillämpa med fördel rubriker under Förslag på projektdirektiv Du kan även ha andra rubriker än de som föreslås. Inhämta all data och information

Läs mer

RESULTAT, AVSLUT OCH UPPFÖLJNING INFÖRANDET BYTE AV PROJEKTGRUPP/MEDLEMMAR? PLANERING INFÖR INFÖRANDET

RESULTAT, AVSLUT OCH UPPFÖLJNING INFÖRANDET BYTE AV PROJEKTGRUPP/MEDLEMMAR? PLANERING INFÖR INFÖRANDET Projektet närmar sig sitt slut men vad händer sedan? RESULTAT, AVSLUT OCH UPPFÖLJNING Stefan Berglund INFÖRANDET Avslutande del av genomförandefasen? Egen fas? Inledande del av projektavslutet? -Viktigt

Läs mer

Projektarbete. Innehåll

Projektarbete. Innehåll Projektarbete David Axelson-Fisk Verksamhetscontroller och projektledare Kyrkokansliet 1 06-11-19 Innehåll Projektbegreppet Projektmodellen Projektflödet Projektorganisationen Projektledaren Projektbeställaren

Läs mer

Projektkunskap. Nyckeln till ett lyckat projekt. Sammanställd av Jörgen Wessman, Gotlandsakademin, för FinsamGotland oktober 2011

Projektkunskap. Nyckeln till ett lyckat projekt. Sammanställd av Jörgen Wessman, Gotlandsakademin, för FinsamGotland oktober 2011 Projektkunskap Nyckeln till ett lyckat projekt Sammanställd av Jörgen Wessman, Gotlandsakademin, för FinsamGotland oktober 2011 Denna skrift är till för dig som på olika sätt är berörd av Finsams projekt

Läs mer

[Titel] Redovisande dokument Rapport. Sida 1 (6) [Publiceringsdatum Quickpart] [AnsvarigQuickpart] [Upprättad av Quickpart]

[Titel] Redovisande dokument Rapport. Sida 1 (6) [Publiceringsdatum Quickpart] [AnsvarigQuickpart] [Upprättad av Quickpart] Redovisande dokument Rapport PROJEKTiL Sida 1 (6) [Titel] Sida 2 (6) Innehållsförteckning 1 Grundläggande information... 3 1.1 Bakgrund... 3 1.2 Effekterna av projektets resultat/verksamhetsnytta... 3

Läs mer

Bilaga 5 b: Mall för projektplan

Bilaga 5 b: Mall för projektplan Handbok för strategisk kommunal vattenplanering Bilaga 5 b: Mall för projektplan Hur ska bilagan användas? Detta är ett exempel på en mall för en projektplan med exempel på vad den kan innehålla. De flesta

Läs mer

Examensarbete Verklighetsbaserat utvecklings- och projektarbete - Automationsteknik med mekatronik

Examensarbete Verklighetsbaserat utvecklings- och projektarbete - Automationsteknik med mekatronik Examensarbete 2018 Mål och innehåll Kursen skall ge färdighet i och erfarenhet av utvecklings- och projektarbete. Kursen skall ge praktisk erfarenhet genom ett tekniskt utvecklingsprojekt som skall genomföras

Läs mer

Delprojektdirektiv. Implementering av ny organisation Delprojekt Ekonomistyrning och redovisning HÖGSKOLAN I BORÅS DELPROJEKTDIREKTIV 1 (5)

Delprojektdirektiv. Implementering av ny organisation Delprojekt Ekonomistyrning och redovisning HÖGSKOLAN I BORÅS DELPROJEKTDIREKTIV 1 (5) HÖGSKOLAN I BORÅS Projekt för implementering av ny organisation Linda Sörensen, projektledare DELPROJEKTDIREKTIV 2014-02-03 Dnr 043-14 1 (5) Delprojektdirektiv Implementering av ny organisation Delprojekt

Läs mer

Specifikt Mätbart Accepterat Realiserbart Tidssatt

Specifikt Mätbart Accepterat Realiserbart Tidssatt Initiering av projekt, Förstudie och Skapa projektgruppen Initiering av projekt Definition av projekt Uppdragsbeskrivning - Mätbara mål - Avgränsad tid - Tillfälliga resurser - Temporär organisation -

Läs mer

Projektregler Gemensamma förvaltningen Projektkontoret Sida: 1 (9) 2011-07-11. Projektregler. för den universitetsgemensamma projektverksamheten

Projektregler Gemensamma förvaltningen Projektkontoret Sida: 1 (9) 2011-07-11. Projektregler. för den universitetsgemensamma projektverksamheten Projektkontoret Sida: 1 (9) Projektregler för den universitetsgemensamma projektverksamheten Projektkontoret Sida: 2 (9) Innehåll Syfte och bakgrund...4 1.1 Syfte...4 1.2 Bakgrund...4 2 Regler för projekt...4

Läs mer

Delprojektdirektiv. Implementering av ny organisation Delprojekt Bemanning HÖGSKOLAN I BORÅS DELPROJEKTDIREKTIV 1 (5)

Delprojektdirektiv. Implementering av ny organisation Delprojekt Bemanning HÖGSKOLAN I BORÅS DELPROJEKTDIREKTIV 1 (5) HÖGSKOLAN I BORÅS Projekt för implementering av ny organisation Linda Sörensen, projektledare DELPROJEKTDIREKTIV 2014-02-03 Dnr 042-14 1 (5) Delprojektdirektiv Implementering av ny organisation Delprojekt

Läs mer

Agenda Gruppavtal Normer och regler Projekt som arbetsform Kommunicera i projekt Marie Ahlqvist

Agenda Gruppavtal Normer och regler Projekt som arbetsform Kommunicera i projekt Marie Ahlqvist Agenda 2015-08-27 Gruppavtal Normer och regler Projekt som arbetsform Kommunicera i projekt 1 Normer och regler Normer och regler Marie Ahlqvist Projekt som arbetsform Olika typer av projekt Ställer olika

Läs mer

Checklista inför beslut, BP1 JA NEJ

Checklista inför beslut, BP1 JA NEJ 1(5) Projektnamn: Ledningsstöd för skolledare och förskolechefer Projektledare: Malin Danielsson och Gunilla Ericsson Checklista inför beslut, BP1 JA NEJ Projektorganisationen är fastställd (styrgrupp,

Läs mer

Översikt PPS - Projektledning

Översikt PPS - Projektledning Sida 1 Om översikt PPS PPS - Praktisk ProjektStyrning - är ett arbetssätt för att aktivt planera och leda projekt, program och projektportföljer. Allt bygger på praktiska erfarenheter och på befintlig

Läs mer

RESULTAT, AVSLUT OCH UPPFÖLJNING. Stefan Berglund

RESULTAT, AVSLUT OCH UPPFÖLJNING. Stefan Berglund RESULTAT, AVSLUT OCH UPPFÖLJNING Stefan Berglund Projektet närmar sig sitt slut men vad händer då? och sedan? INFÖRANDET Avslutande del av genomförandefasen? Egen fas? Inledande del av projektavslutet?

Läs mer

Projekt i hierarki. Tieto PPS AH135, 2.2.0, Sida 1

Projekt i hierarki. Tieto PPS AH135, 2.2.0, Sida 1 Sida 1 , syfte Koordinera och styra när projekt ingår i projekt Hantera samband mellan beslutspunkter styrdokument roller T Ä N K P Å Skilj på mega-projekt och program Sida 2 Identifiera en projekthierarki

Läs mer

Stödstrukturer. Delprojekt i Trygg och säker vård och omsorg. Projektplan

Stödstrukturer. Delprojekt i Trygg och säker vård och omsorg. Projektplan 2017-04-16 1 1 (10) Stödstrukturer Delprojekt i Trygg och säker vård och omsorg Dokumentmall från ProjektStegen 2017-04-16 1 2 (10) Innehållsförteckning 1 Bakgrund och beställare... 3 1.1 Bakgrund till

Läs mer

Delprojektdirektiv. Implementering av ny organisation Delprojekt Värdegrund och organisationskultur HÖGSKOLAN I BORÅS DELPROJEKTDIREKTIV 1 (5)

Delprojektdirektiv. Implementering av ny organisation Delprojekt Värdegrund och organisationskultur HÖGSKOLAN I BORÅS DELPROJEKTDIREKTIV 1 (5) HÖGSKOLAN I BORÅS Projekt för implementering av ny organisation Linda Sörensen, projektledare DELPROJEKTDIREKTIV 2014-02-03 Dnr 050-14 1 (5) Delprojektdirektiv Implementering av ny organisation Delprojekt

Läs mer

2013-10-04. Verksamhetsstyrning och stöd. Projekt. Nätverket Uppdrag Hälsa 11 oktober 2013

2013-10-04. Verksamhetsstyrning och stöd. Projekt. Nätverket Uppdrag Hälsa 11 oktober 2013 Projekt Nätverket Uppdrag Hälsa 11 oktober 2013 Projekt Ska leda till ett bestämt resultat Kräver olika resurstyper Är tidsbegränsat Genomförs av en temporär sammansatt arbetsgrupp Förnyelse PROJEKT kontra

Läs mer

Vad gjorde vi förra gången? Vad gjorde vi förra gången? Vad gjorde vi förra gången? Syftet med att organisera verksamheten Organisationsteori

Vad gjorde vi förra gången? Vad gjorde vi förra gången? Vad gjorde vi förra gången? Syftet med att organisera verksamheten Organisationsteori Vad gjorde vi förra gången? Syftet med att organisera verksamheten Organisationsteori Struktur Processer Kultur Ständiga förändringar Teknik Kunskaper Ökad delaktighet i verksamheten 1 Vad gjorde vi förra

Läs mer

Projektnamn: Nyanlända barn och elevers utbildning. Checklista inför beslut, BP1 JA NEJ

Projektnamn: Nyanlända barn och elevers utbildning. Checklista inför beslut, BP1 JA NEJ 1(7) Projektnamn: Nyanlända barn och elevers utbildning Projektägare: Björn Axén Checklista inför beslut, BP1 JA NEJ Projektorganisationen är fastställd (styrgrupp, projektgrupp, eventuell referensgrupp)

Läs mer

Projektdirektiv Projekt Arbetslinjen 2.0

Projektdirektiv Projekt Arbetslinjen 2.0 Kommunstyrelsens handling nr 49/2013 Projektdirektiv Projekt Arbetslinjen 2.0 Beslutad av kommunstyrelsen 2013-12-18, 253 2 (8) Innehållsförteckning Bakgrund 3 Syfte och mål med projektet 3 Omfattning

Läs mer

Projekt som arbetsform

Projekt som arbetsform Innehåll Olika slags projekt Projektmodeller Planeringsmodeller 1 En föränderlig värld Människor idag vill vara med och påverka sin situation Delaktighet i verksamheten Ökad konkurrens Osäkerhet på marknaden

Läs mer

Kontaktsjuksköterska beslutsunderlag

Kontaktsjuksköterska beslutsunderlag 2012-12-10 Kontaktsjuksköterska beslutsunderlag Ett deluppdrag inom projektet Cancerstrategi Gävleborg UPPDRAGiL Landstinget Gävleborg Mall-ID 120920 Uppdragsdirektiv Innehållsförteckning 1 Grundläggande

Läs mer

Projektdirektiv Katrineholm 100 år Kommunledningsförvaltningen

Projektdirektiv Katrineholm 100 år Kommunledningsförvaltningen Kommunstyrelsens handling nr 46/2015 Projektdirektiv Katrineholm 100 år Godkänd av kommunstyrelsen 2015-09-30, 190 2 (10) Innehållsförteckning INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 2 BAKGRUND... 4 SYFTE OCH MÅL MED

Läs mer

Projektorganisation. Tieto PPS AH003, 6.8.0, Sida 1

Projektorganisation. Tieto PPS AH003, 6.8.0, Sida 1 Sida 1 Om projektorganisation en beskriver fördelningen av ansvar och befogenheter mellan olika roller inom projektet. Här beskrivs även överenskommen fördelning av ansvar mellan projektet och basorganisationen.

Läs mer

Delprojektdirektiv. Implementering av ny organisation Delprojekt Systemanpassningar HÖGSKOLAN I BORÅS DELPROJEKTDIREKTIV 1 (5)

Delprojektdirektiv. Implementering av ny organisation Delprojekt Systemanpassningar HÖGSKOLAN I BORÅS DELPROJEKTDIREKTIV 1 (5) HÖGSKOLAN I BORÅS Projekt för implementering av ny organisation Linda Sörensen, projektledare DELPROJEKTDIREKTIV 2014-02-03 Dnr 048-14 1 (5) Delprojektdirektiv Implementering av ny organisation Delprojekt

Läs mer

Projektplan Modell för arbetsträning i offentlig sektor - ett Finsamprojekt

Projektplan Modell för arbetsträning i offentlig sektor - ett Finsamprojekt 1 Projektplan Modell för arbetsträning i offentlig sektor - ett Finsamprojekt Verksamhetsidé: Projektet ska skapa en modell för att öka antalet arbetsträningsplatser i offentlig sektor. Projektnamn: Självklart

Läs mer

Projektmodell - PROJEKTiL

Projektmodell - PROJEKTiL Styrande rutindokument Rutin Sida 1 (17) Projektmodell - PROJEKTiL Bygger på version 1.0 av PROJEKTiL. Uppdateringar sedan senaste versionen i VIS: Uppdaterat enligt synergiärende 69555 Sida 2 (17) Innehållsförteckning

Läs mer

Projectbase en generell projektmodell

Projectbase en generell projektmodell Projectbase en generell projektmodell ProjectBase 2.0 anpassad för Projectplace Projectbase är en generell projektmodell som effektiviserar planering och styrning av projekt oavsett typ och storlek. Denna

Läs mer

Handbok för Värnamo kommuns projektmodell

Handbok för Värnamo kommuns projektmodell Handbok för Värnamo kommuns projektmodell Innehåll 1. VAD ÄR ETT PROJEKT?... 4 1.1 DETTA ÄR ETT PROJEKT... 4 PROJEKTETS SYFTE OCH MÅL... 4 PROJEKTETS FÖRANKRING... 5 SAMVERKAN I EN TILLFÄLLIG ORGANISATION...

Läs mer

Checklista inför beslut, BP1 JA NEJ

Checklista inför beslut, BP1 JA NEJ 1(6) Projektnamn: Resultatuppföljning på alla nivåer (delprojekt inom Ett lärande Väsby) Projektledare: Daniel Santesson, Strategisk Controller Checklista inför beslut, BP1 JA NEJ Projektorganisationen

Läs mer

Lilla Ratten STOCKHOLMS STADS PROJEKTMODELL

Lilla Ratten STOCKHOLMS STADS PROJEKTMODELL STADSLEDNINGSKONTORET IT-AVDELNINGEN Lilla Ratten Förvaltning/avdelning Stockholms stads projektmodell Lilla Ratten Senast ändrad SLK, IT-avdelningen Version 1.7 2007-05-28 1 (25) Innehållsförteckning

Läs mer

Projektplan för Vision 2025

Projektplan för Vision 2025 Projektplan för Vision 2025 1(4) 1 Inledning Projektet innebär att via ett processarbete ta fram förslag till åtgärder och aktiviteter för att uppnå visionen 25 000 invånare år 2025. Faserna och målen

Läs mer

Projektstyrningsmodell. region halland

Projektstyrningsmodell. region halland Projektstyrningsmodell region halland Innehållsförteckning Fastställd av: Regiondirektör Utfärdare: Catarina Dahlöf Giltig fr o m: 2012-06-07 Dokumentnamn: Region Hallands Projektstyrningsmodell Utgåva:

Läs mer

Riktlinje för organisation och finansiering av projekt

Riktlinje för organisation och finansiering av projekt Riktlinje för organisation och finansiering av projekt tillhör Ett program för digital förnyelse The Capital of Scandinavia Innehåll 1 Inledning... 3 2 Styrning och ledning av projekt och portföljer...

Läs mer

Ladok3-införande. Projektorganisation, roller Ansvar och befogenheter

Ladok3-införande. Projektorganisation, roller Ansvar och befogenheter Projektorganisation, roller Ladok3-införande Sida: 1 (5) Ladok3-införande Projektorganisation, roller och befogenheter Ladok3-införande Sida: 2 (5) 1 Beställare Förvaltningschef Joakim Malmström Definiera

Läs mer

Riktlinje för organisation och finansiering av projekt

Riktlinje för organisation och finansiering av projekt Riktlinje för organisation och finansiering av projekt tillhör Ett program för digital förnyelse The Capital of Scandinavia Innehåll 1 Inledning... 3 2 Styrning och ledning av projekt och portföljer...

Läs mer

Utveckling av gemensamma arbetsprocesser för högskolans verksamhetsstöd

Utveckling av gemensamma arbetsprocesser för högskolans verksamhetsstöd Dnr Mahr 19-2014/568 1 (av 10) Projektplan Beslutsdatum: Beslutande: Dokumentansvarig: 2015-03-27 Susanne Wallmark Jenny Wendle Revisionsinformation Version Datum Kommentar 1.0 150327 Slutgiltig projektplan

Läs mer

Moment Tidpunkt Ansvarig Verktyg Kommentar Projektdokumentation: - Förstudierapport. Före Finsams styrelse

Moment Tidpunkt Ansvarig Verktyg Kommentar Projektdokumentation: - Förstudierapport. Före Finsams styrelse Projektdokumentation: - Förstudierapport Mall för förstudie - Ansökan Mall projektansökan - Projektplan - Minnesanteckningar som tillför sakuppgifter - Övrig dokumentation av tillfällig eller ringa betydelse

Läs mer

Lupp enkätundersökning (lokal uppföljning av ungdomspolitik)

Lupp enkätundersökning (lokal uppföljning av ungdomspolitik) Datum 2012-11-05 Projektplan Lupp enkätundersökning (lokal uppföljning av ungdomspolitik) 2012 2 Projektplan Lupp 2012 INNEHÅLLSFÖRTECKNING SIDA 1. Uppdragsgivare och uppdragstagare 3 2. Inledning och

Läs mer

Processbeskrivning Projektstyrning

Processbeskrivning Projektstyrning ProcIT-P-004 Processbeskrivning Projektstyrning Lednings- och kvalitetssystem Fastställt av Sven Arvidson 2012-06-20 Innehållsförteckning 1 Inledning 3 1.1 Symboler i processbeskrivningarna 3 2 Projektstyrningsprocessen

Läs mer

Delprojektdirektiv. Implementering av ny organisation Delprojekt Arbetsmiljö HÖGSKOLAN I BORÅS DELPROJEKTDIREKTIV 1 (5)

Delprojektdirektiv. Implementering av ny organisation Delprojekt Arbetsmiljö HÖGSKOLAN I BORÅS DELPROJEKTDIREKTIV 1 (5) HÖGSKOLAN I BORÅS Projekt för implementering av ny organisation Linda Sörensen, projektledare DELPROJEKTDIREKTIV 2014-02-03 Dnr 039-14 1 (5) Delprojektdirektiv Implementering av ny organisation Delprojekt

Läs mer

Metodstöd www.informationssäkerhet.se 2

Metodstöd www.informationssäkerhet.se 2 Projektplanering www.informationssäkerhet.se 2 Upphovsrätt Tillåtelse ges att kopiera, distribuera, överföra samt skapa egna bearbetningar av detta dokument, även för kommersiellt bruk. Upphovsmannen måste

Läs mer

Kompetensprojekt På det mänskliga planet

Kompetensprojekt På det mänskliga planet LÅT SLÅ LÅT SLÅ Kompetensprojekt På det mänskliga planet Projektledning: Jan Linné Ornella Nettelhed Nils Joelsson Administration: Susanne Kruuse Praktisk Projektledning Seminarium HLF Låt Hjärtat Slå

Läs mer

Inrättande av en gemensam - centraliserad stödorganisation - genomförandeplan

Inrättande av en gemensam - centraliserad stödorganisation - genomförandeplan 2018-08-2116 DNR:2018/1313 PROJEKTPLAN Inrättande av en gemensam - centraliserad stödorganisation - genomförandeplan Projektledare Beställare Delprojektledare redovisas under avsnitt 4 Lotten Glans organisation

Läs mer

Riskhantering. Tieto PPS AH006, , Sida 1

Riskhantering. Tieto PPS AH006, , Sida 1 Riskhantering Sida 1 Om riskhantering Risker i projekt är händelser som äventyrar vår möjlighet att nå projektets mål. Riskhantering innefattar att göra analyser där risker och åtgärder identifieras, men

Läs mer

Översiktlig projektplan Ny kommunal styrmodell och organisation Godkänd av finansutskottet 2008-06-10

Översiktlig projektplan Ny kommunal styrmodell och organisation Godkänd av finansutskottet 2008-06-10 Översiktlig projektplan Ny kommunal styrmodell och organisation Godkänd av finansutskottet 2008-06-10 1. Bakgrund Stora delar av de kommunala verksamheterna är organiserade i en beställar-utförarmodell,

Läs mer

Välkommen till. Praktiskt projektarbete. 8 februari 2011

Välkommen till. Praktiskt projektarbete. 8 februari 2011 Välkommen till Praktiskt projektarbete 8 februari 2011 Projekt i praktiken 1. Introduktion. 2. Projektets faser och intressenter. 3. Riskanalys - projektet och dess omvärld. 4. Milstolpeplan och aktivitetsplan.

Läs mer

Projektstyrningsprocessen i VärNa

Projektstyrningsprocessen i VärNa 1 Ver 1 Projektstyrningsprocessen i VärNa 2. FÖRDJUPADE ANALYSER Orsaksanalys Struktur Verksamhet/organisation Målgrupp 1. PROBLEM- INVENTERING Scanning Struktur Verksamhet/organisation Målgrupp 3. FÖRÄNDRINGS-

Läs mer

UFV 2014/1186. Arbetssätt Projektplan. Fastställd av universitetsdirektören Reviderad

UFV 2014/1186. Arbetssätt Projektplan. Fastställd av universitetsdirektören Reviderad UFV 2014/1186 Arbetssätt 2020 Fastställd av universitetsdirektören 2014-10-17 Reviderad 2014-12-18 Innehållsförteckning Bakgrund 3 Mål för projektet 3 Övergripande mål 3 Projektmål 3 Initiering 3 Genomförande

Läs mer

Projektdirektiv samverkansprojektet Svensk geoprocess

Projektdirektiv samverkansprojektet Svensk geoprocess Projektdirektiv 201 2014-03-12 Sida: 1 (6) Projektdirektiv samverkansprojektet Svensk geoprocess 2014-03-12 Sida: 2 (6) Innehåll 1 Bakgrund... 3 2 Resultat och effekter... 3 3 Styrning och dokumentation...

Läs mer

Projektplan Utbildningsadministration och studentstöd

Projektplan Utbildningsadministration och studentstöd GOTLAND 2018/21 Utbildningsadministration och studentstöd Delprojekt 2 inom huvudprojekt Stöd för internationalisering vid Campus Gotland Fastställd av styrgruppen Innehållsförteckning 1 Bakgrund och syfte

Läs mer

IT-enhetens projektmodell. Orion

IT-enhetens projektmodell. Orion s projektmodell rojektmodell Sidan 1 av (18) INNEHÅLL 1 BAKGRUND...2 2 FÖRSTUDIEN...3 2.1 SYFTE...3 2.2 INNEHÅLL...3 2.3 DOKUMENTATION...4 2.4 DOKUMENTATIONSANSVARIG...4 3 ROJEKTSTART...5 3.1 SYFTE...5

Läs mer

Projektplan Visualiserade planeringsförutsättningar och budget

Projektplan Visualiserade planeringsförutsättningar och budget PROJEKTPLAN 1(11) Handläggare, titel, telefon Tina Vennerholm, projektledare 011-15 11 25 Projektplan Visualiserade planeringsförutsättningar och budget Version 1.0, Projektplanen är framtagen av projektledaren

Läs mer

Stockholms läns landstings projektmodell. PROJEKTiL. Projekt modell 2.0

Stockholms läns landstings projektmodell. PROJEKTiL. Projekt modell 2.0 Stockholms läns landstings projektmodell PROJEKTiL 2.0 Innehåll 1 Inledning... 2 1.1 Vad är projekt?... 2 1.2 Syftet med projektmodellen... 2 1.3 Målgrupp SLLs projektmodell... 2 1.4 Ansvar SLLs projektmodell...

Läs mer

Projektdirektiv. Projektnamn: Projektägare: Styrgrupp: Projektledare: Startdatum: Januari 2010. Slutdatum: December 2019.

Projektdirektiv. Projektnamn: Projektägare: Styrgrupp: Projektledare: Startdatum: Januari 2010. Slutdatum: December 2019. Projektnamn: Färdplan Flen Projektägare: Kommunfullmäktige Styrgrupp: Kommunstyrelsens arbetsutskott, Lars Rådh, Sari Eriksson, Karin Lindgren och Arne Fältin Projektledare: Karina Krogh Startdatum: Januari

Läs mer

Startbesked för genomförande av etapp 2 för exploateringsprojekt Bresshammar 1:1, Stavlund

Startbesked för genomförande av etapp 2 för exploateringsprojekt Bresshammar 1:1, Stavlund TJÄNSTEUTLÅTANDE Samhällsbyggnadskontoret Dnr KS/2012:93-254 Mark- och exploateringsenheten 2018-10-02 1/4 Handläggare Jörgen Altin Startbesked för genomförande av etapp 2 för exploateringsprojekt Bresshammar

Läs mer

Norrbottens Läns Landsting. Projektmodell PROJEKTiL

Norrbottens Läns Landsting. Projektmodell PROJEKTiL Norrbottens Läns Landsting Projektmodell 2 (19) Innehållsförteckning 1 INLEDNING... 3 1.1 VAD ÄR PROJEKT?... 3 1.2 SYFTET MED PROJEKTMODELLEN... 3 1.3 MÅLGRUPP FÖR NLL:S PROJEKTMODELL... 4 1.4 ANSVARIG

Läs mer