Projectbase en generell projektmodell

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Projectbase en generell projektmodell"

Transkript

1 Projectbase en generell projektmodell ProjectBase 2.0 anpassad för Projectplace Projectbase är en generell projektmodell som effektiviserar planering och styrning av projekt oavsett typ och storlek. Denna guide beskriver på ett kortfattat sätt hur Projectbase är uppbyggd och hur det är tänkt att man ska arbeta med projekt i projektverktyget Projectplace. Innehållsförteckning ProjectBase 2.0 anpassad för Projectplace... 1 I. PROJEKTMODELL... 2 Vad är en projektmodell?... 2 Beslutspunkter... 2 Milstolpar... 3 Roller befogenheter och ansvar... 4 II. BESKRIVNING AV PROJEKTET... 7 Bakgrund, syfte och mål... 7 Omfattning WBS... 8 Produkt- och projektkrav... 9 III. PROJEKTETS FÖRUTSÄTTNINGAR Projektets intressenter Nulägesanalys IV. PLANERA PROJEKTET Projekttavla Tidplan Budget Riskanalys Ändringshantering V. GENOMFÖRANDE Lägesrapportering Möten VI. UPPFÖLJNING EFFEKTMÄTNING VII. PROJEKTMETODIKEN Litteratur Kurser i projektledning... 15

2 I. PROJEKTMODELL Vad är en projektmodell? En projektmodell består av följande delar; Beskrivning av projektflödet faser och beslutspunkter Projektroller befogenheter och ansvar Dokumentmallar och checklistor Källa: Projektledning, Bo Tonnquist, Sanoma Utbildning, 2012 Faser i projektmodellen Projectbase; Förstudie analysera förutsättningar och specificera uppdraget. Planering - ta fram planer för genomförandet. Genomförande ta fram och leverera resultatet. Avslut utvärdera och avveckla projektet. Projectbase inkluderar även effekthemtagning och uppföljning av effektmålet. Detta för att säkerställa att projektet verkligen följs upp och nyttan utvärderas. Beslutspunkter I projektprocessen finns ett antal större beslutspunkter där det är lämpligt att genomföra möte med projektägare och styrgrupp för att bedöma status i projektet och ta beslut rörande fortsättningen. Utfallet vid en beslutspunkt kan vara en av följande tre: 1. Fortsätt projektet enligt originalplan eller enligt reviderad plan. 2. Gå tillbaka och skjut upp beslut tills delar av projektet omarbetats eller kompletterande information inhämtats eller de yttre omständigheterna är mer gynnsamma. 3. Avsluta projektet och dokumentera resultat. Skriv slutrapport, stäng konton samt avveckla teamet. Projectbase innehåller 6 stycken fördefinierade beslutspunkter, vilka är placerade mellan faserna i projektprocessen.

3 Tillämpning i Projectplace Börja projektförberedelserna med att skapa och namnge ett nytt projekt i Projectplace (under fliken Projects) och välj alternativet att använda Projectbase som projektmodell (vid Project Templates). Bestäm vilka beslutspunkter ditt projekt ska ha och när i tiden de ska infalla. Du kan se beslutspunkternas läge utefter projektets tidslinje som visas horisontellt som en blå linje som går från vänster till höger över skärmen. Milstolpar Det finns även möjlighet att lägga in egna etappmål, så kallade milstolpar, i projektet. Även dessa kommer att visas på tidslinjen.

4 Listan med beslutspunkter (kallas Project Steps) får man fram genom att klicka på plustecknet till vänster på sidans övre del. Det är här som man också skapar egna etappmål och milstolpar. Roller befogenheter och ansvar I Projectbase är det möjligt att fritt välja och beskriva de roller som projektet ska ha. Men det är rekommenderat att projektets organisation minst innefattar följande roller Projektägare/Project owner, Projektledare/Project manager och Projektgrupp/Team. Detta gäller även projekt som genomförs agilt. Källa: Projektledning, Bo Tonnquist, Sanoma Utbildning, 2012 Det är viktigt att det tydligt framgår vilka befogenheter och ansvar varje projektroll har. Styrgruppens uppgifter Säkerställer att projektet ligger i linje med verksamhetens övergripande mål. Fastställer projektdirektiv och projektplan. Bedömer resultat och beslutar om projektet ska drivas vidare eller läggas ned. Beslutar angående förslag om ändringar. Om styrgrupp saknas ingår dessa uppgifter i beställarens ansvar. Projektägarens uppgifter (Rollen kallas även Beställaren) Projektets ägare och därmed huvudansvarig. Ansvarar för effektmål och projektmål. Utser projektledare och tilldelar resurser. Godkänner projektets leveranser. Tillsätter styrgrupp. Projektledarens uppgifter Ser till att projektmålet uppnås. Planerar och organiserar projektet. Delegerar och följer upp aktiviteter. Hanterar problem och konflikter. Påverkar och får saker gjorda.

5 Kallar till och leder projektmöten och styrgruppsmöten. Kommunicerar, engagerar och motiverar. Projektgruppens uppgifter Ser till att delegerade aktiviteter utförs. Planerar och organiserar egna aktiviteter. Rapporterar prestationer och arbetade timmar. Följer kvalitetssystem, metoder och rutiner. Deltar på projektmöten. Referensgruppens uppgifter Bedöma delresultat Agera som bollplank. Representera användare Hjälpa till att sprida kunskap om projektet Scrum Masterns uppgifter (roll i agila projekt) Coacha projektgruppen Leda de dagliga uppföljningsmötena Produktägarens uppgifter (roll i agila projekt) Prioritera arbetsuppgifter tillsammans med projektgruppen Godkänna resultat i slutet av varje etapp (sprint) Under fliken People organiserar och bemannar man projektet genom att bjuda in personer och tilldela roller och ge behörigheter.

6 Dokumentmallar Följande projektdokument finns upplagda i Projectbase som dokumentmallar färdiga att använda som de är eller anpassa för egna behov. Huvuddokument (bör finnas i alla projekt) Uppdragsbeskrivning ramar för projektet Projektdirektiv checklista som anger vad förberedelserna ska omfatta Projektplan huvuddokument som innehåller hela planeringen Slutrapport uppföljning av ett projekt Dokumentmallarna finns upplagda i Projectplace under fliken Documents.

7 II. BESKRIVNING AV PROJEKTET Bakgrund, syfte och mål Källa: Projektledning, Bo Tonnquist, Sanoma Utbildning, 2012 Det finns alltid en bakgrund till ett projekt, ett historiskt perspektiv till att man vill åstadkomma en förändring eller utveckla en produkt. Syftet är detsamma som den effekt projektet förväntas skapa, det vill säga varför det är viktigt att projektet ska genomföras. Målet är vad projektet ska leverera vid en i förväg bestämd tidpunkt, dvs. resultatet. Projektplan (steg 1) Skapa en projektplan för projektet. Ladda hem dokumentet från fliken Documents. Spara dokumentet under ett unikt namn. Skriv en kort bakgrundsinformation under rubriken Bakgrund. Beskriv vilket nytta projektet ska skapa under rubriken Syfte. Formulera ett tydligt mätbart mål under rubriken Mål. Fyll även i roller och bemanning. Informationen hittas vanligtvis i projektets uppdragsbeskrivning eller ett Business Case.

8 Omfattning WBS Att genomföra ett projekt kräver att många saker klaffar. För att säkerställa att inget glöms bort och att avgränsningarna blir tydliga är det lämpligt att strukturera projektet med en WBS (Work Breakdown Structure). Exempel på en WBS för ett Mässprojekt Projektets omfattning bryts ner i mindre delar tills man nått en nivå där det är möjligt att bedöma tid och resursbehov. Den lägsta nivån i en WBS kallas arbetspaket. En väl utförd WBS underlättar hela projektets planering. Detta oavsett om projektet är tänkt att genomföras med en detaljerad tidplan eller agilt, exempelvis Scrum, i etapper eller sprintar som det kallas. Projektplan (steg 2) Fortsätt med att fylla i information i projektplanen. Lägg in WBS:en under rubriken Omfattning eller i bilaga. Ange det som inte ingår i projektet under rubriken Avgränsningar En kort beskrivning av projektet och dess mål, omfattning (scope) och huvudleveranser bör också föras in under Project Description direkt i projektet på Projectplace.

9 Produkt- och projektkrav Att skilja mellan vad ett projekt ska leverera och hur det ska genomföras ger tydlighet. Krav som beskriver resultatet kallas produktkrav medan krav som styr arbetet kallas projektkrav. Ju mer projektkrav desto mer styrning. Källa: Projektledning, Bo Tonnquist, Sanoma Utbildning, 2012 Projektplan (steg 3) Fortsätt att fylla i projektplanen. Lista produkt- och projektkrav under rubriken Kravspecifikation

10 III. PROJEKTETS FÖRUTSÄTTNINGAR Projektets intressenter I en intressentanalys kartläggs alla de som påverkar och/eller påverkas av projektet. Att dela in intressenterna i olika grupper är en bra metod för att senare kunna bestämma hur de ska hanteras. Källa: Projektledning, Bo Tonnquist, Sanoma Utbildning, 2012 Kärnintressenter Primärintressenter Sekundärintressenter Individer med beslutande och/eller drivande roller inom projektet. Individer och grupper som i hög grad påverkas av projektet och därför vill påverka projektet. Individer och grupper med ett relativt lågt intresse för projektet och som troligen inte aktivt kommer att påverka projektet. Nulägesanalys Hur ser verkligheten ut när projektet startas? Vilka är de yttre och inre förutsättningarna som gäller och vad är det som kan komma att påverka genomförandet? Det handlar om att kunna ta till vara förutsättningar som är gynnsamma för projektet och undvika sådant som kan försvåra genomförandet. Analysen av nuläget brukar gå under namnet SWOT-analys, där förkortningen står för Strengths, Weaknesses, Opportunities och Threats. Projektplan (steg 4) Kartlägg, kategorisera och beskriv projektets intressenter. Kartlägg nuläget och dra slutsatser.

11 IV. PLANERA PROJEKTET Projekttavla (Kanbantavla) Med en projekttavla (under fliken Actions) skapas översikt. I den agila metodiken Scrum kallas denna tavla Burn-down Chart. Arbetspaketen från WBS:en placeras som kort i kolumnen Planned och rangordnas efter prioritet. Bedöm tidsåtgång, resursbehov och utse ansvarig för varje arbetspaket. Allt eftersom arbetspaketen ska påbörjas flyttas de över i kolumnen Working On och när de är klara och godkända till kolumnen Done. Metoden att arbeta med kort som man successivt bearbetar kommer från den japanska arbetsmetoden Kanban. Det går att skapa fler kolumner, med valfria namn, om man vill förfina projekttavlan. Använd flera projekttavlor om projektet har många arbetspaket. Varje projekttavla bör genomföras under en egen etapp eller aktivitet. Tidplan Mindre projekt med få arbetspaket kan med fördel genomföras i etapper (sprintar), medan mer komplexa projekt bör ha en tidplan. Tidsplanen är en kalender som visar när olika aktiviteter ska genomföras.

12 Tidsplanen kommer man åt i Projectplace genom att klicka på tidslinjen. Aktiviteter skapas genom att dubbelklicka på kalendern där man vill att aktiviteten ska börja. Namnge aktiviteten och tilldela resurser samt koppla den till en projekttavla. Det görs i dialogrutan som man når genom att klicka på pilen till höger i aktiviteten. Med drag-n-drop kan man förlänga eller korta av tiden på aktiviteten. En tidplan kan hållas på en ganska övergripande nivå eller göras mycket detaljerad. Övergripande tidplan Detaljerad tidplan 1. Dela upp projektet i relativt stora aktiviteter. 2. Bestäm ordning som aktiviteterna ska utföras. 3. Fördela arbetspaketen i projekttavlan över aktiviteterna, alternativt tilldela varje aktivitet en egen projekttavla. 1. Utgå från projektets WBS i projektplanen. 2. Skapa en flödesplan genom att identifiera beroenden mellan arbetspaketen (som nu kallas aktiviteter). 3. Bedöm tidsåtgång och resursbehov för varje aktivitet. 4. Lägg in aktiviteterna i en kalender i den ordning de ska utföras. 5. Komplettera med milstolpar där det finns behov av uppföljning. Projectplace grundtanke är att det skall vara så enkelt att alla skall kunna arbeta i tjänsten. Finns det mer avancerade behov att visa beroenden (med pilar) och koppla resurskostnader till aktiviteterna för att kunna tids- och kostnadsrapportera projektet, bör man skapa tidsplanen i exempelvis Microsoft Project eller Blue Ant. Budget Utgå från projektets WBS (i projektplanen) eller projekttavla (i Projectplace) och kalkylera kostnaden för varje arbetspaket eller aktivitet och summera. Resultatet av projektkalkyleringen bör ej överstiga den tillgängliga projekt budget. Kostnader i en projektbudget kan bestå av pengar och timmar (arbetstid). Är projektet planerat med exempelvis Blue Ant kan man ta fram en periodiserad budget, där planerade kostnader redovisas över tiden. Projektplan (steg 5) Fyll i tabellen för interna- respektive externa kostnader. Komplettera gärna med en periodiserad budget (kräver tidsplan).

13 Riskanalys Genom riskidentifieringen hittas tänkbara riskhändelser. En riskhändelse är en enskild händelse som kan påverka projektet i negativt. Miniriskmetoden är den metod som rekommenderas, då metoden är att betrakta som en standard. Riskhändelse Sannolikhet Konsekvens Riskvärde Åtgärd Riskvärde = S * K Bedöm sannolikhet och konsekvens för varje riskhändelse och fa fram åtgärdplaner för risker med riskvärde över 10. Exempel på områden där risker kan uppstå: Teknik, kvalitet och utförande risker exempelvis oprövad teknik, orealistiska mål, byte av teknisk plattform. Projektledningsrisker exempelvis dålig allokering av tid och resurser, låg kvalitet på planen, svag ledning av projektgruppen. Organisatoriska risker exempelvis konflikt mellan kvalitet, tid och resurser, brist på prioriteringar, oklar finansiering, resurskrockar med andra projekt. Externa risker exempelvis ändrade lagar och regler, arbetskonflikter, ägarbyte, nationella risker och väder. Projektplan (steg 6) Identifiera och analysera riskhändelser Ta fram en åtgärdsplan för risker med högt riskvärde. Ändringshantering Det sker ändringar i alla projekt. Det är viktigt att ha tydliga regler som bestämmer hur ändringar ska hanteras, vem som har rätt att besluta om att en ändring ska göras och hur projektdokument uppdateras. Ta för vana att alltid spara ändrade dokument med nya versionsnummer under Documents i Projectplace.

14 V. GENOMFÖRANDE Lägesrapportering Projectbase är integrerad med uppföljningsstödet i Projectplace som gör att projektledaren snabbt får överblick över projektets status. Informationen från projektets deltagare kan sammanställas. Rapporter som ger en överblick av projektets status kan tas ut och skickas till styrgrupp och ledning. Visuellt kan man på Projectplace följa projektets status på tre sätt - projektets tidslinje, projekttavlorna och tidsplanen. På tidslinjen kan man se hur långt projektet kommit längs projektflödet. Man får en påminnelse när en beslutspunkt eller etappmål/milstolpe ska enligt planen vara uppnådd. På projekttavlan kan man se vilket steg ett arbetspaket befinner sig i Planned, Working On eller Done. I tidplanen (kalendern) kan man med en s k nulinje, som anger dagens datum, se vilka aktiviteter som bör pågå just nu och vilka som bör vara klara. Möten Projekt bör även följas upp med möten, fysiskt på plats eller on-line via Projectplace. Det bör ske minst en gång i veckan. Genomförs projektet agilt (Scrum) bör man ha dagliga uppföljningsmötem i teamet och träffa produktägaren i slutet av varje sprint.

15 VI. UPPFÖLJNING EFFEKTMÄTNING Innan ett projekt är avslutat bör man ha bestämt tidpunkt för att mäta effekten. Skapades den förväntade nyttan och förde projektet med sig kostnader i nivå med vad man kalkylerat? Källa: Projektledning, Bo Tonnquist, Sanoma Utbildning, 2012 Projectbase har såväl beslutspunkter för projektavslut och effektuppföljning, samt en dokumentmall (Slutrapport) för att skapa en slutrapport. VII. PROJEKTMETODIKEN Litteratur Hur man arbetar i projekt och hur man kan bli bättre på att använda projektmodellen Projectbase finns beskrivet i boken Projektledning av Bo Tonnquist utgiven av Sanoma Utbildning. Boken Projektledning finns även översatt till engelska: Project Management A Guide to the Theory and Practice of Project, Program and Portfolio Management, and Business Change. Kurser i projektledning Baseline Management har ett stort utbud av kurser för såväl erfarna projektledare som nybörjare.

16

Projektplan. Mål Resultatet projektet ska leverera, dvs. vad som ska vara uppnått när projektet är genomfört, (se dokument Uppdragsbeskrivning ).

Projektplan. Mål Resultatet projektet ska leverera, dvs. vad som ska vara uppnått när projektet är genomfört, (se dokument Uppdragsbeskrivning ). Projektnamn Projektägare / Sponsor Projektledare 1. Sammanfattning En kort inledande sammanfattning av projektplanen. 2. Bakgrund, syfte och mål Bakgrundsbeskrivning Beskrivning av bakgrunden till projektet,

Läs mer

Guide till projektmodell - ProjectBase

Guide till projektmodell - ProjectBase Guide till projektmodell - ProjectBase Innehållsförteckning 1. Projektmodellen ProjectBase 2 2. Vad är ett projekt? 2 3. Syfte och mål 2 4. Projektets livscykel 3 5. Styrdokument och checklistor 4 6. Organisation

Läs mer

IT-projektledning - introduktion 725G62

IT-projektledning - introduktion 725G62 IEI Tommy Wedlund Läsanvisningar, IT-projektledning introduktion, 725G62 IT-projektledning - introduktion 725G62 Läsanvisningar tentamen inför tentamen I tentamen ingår följande kurslitteratur: The IBM

Läs mer

ProjectBase En generell projektmodell

ProjectBase En generell projektmodell ProjectBase En generell projektmodell ProjectBase är en generell projektmodell som effektiviserar planering och styrning av projekt oavsett typ eller storlek. Denna guide beskriver på ett kortfattat sätt

Läs mer

Vad gjorde vi förra gången? Vad gjorde vi förra gången? Vad gjorde vi förra gången? Syftet med att organisera verksamheten Organisationsteori

Vad gjorde vi förra gången? Vad gjorde vi förra gången? Vad gjorde vi förra gången? Syftet med att organisera verksamheten Organisationsteori Vad gjorde vi förra gången? Syftet med att organisera verksamheten Organisationsteori Struktur Processer Kultur Ständiga förändringar Teknik Kunskaper Ökad delaktighet i verksamheten 1 Vad gjorde vi förra

Läs mer

Riktlinjer Projektmodell fo r Kungä lvs kommun

Riktlinjer Projektmodell fo r Kungä lvs kommun Riktlinjer Projektmodell fo r Kungä lvs kommun Riktlinjerna är antagna av förvaltningsledningen 2013-01-28 och gäller tillsvidare. (Dnr KS2012/1542) Ansvarig för dokumentet är chefen för enheten Utveckling,

Läs mer

En kort inledande sammanfattning av projektplanen. Bör vara på en egen sida och placeras först i projektplanen.

En kort inledande sammanfattning av projektplanen. Bör vara på en egen sida och placeras först i projektplanen. Projektplan Projektnamn Projektägare / Sponsor Projektledare 0. Sammanfattning En kort inledande sammanfattning av projektplanen. Bör vara på en egen sida och placeras först i projektplanen. 1. Bakgrund,

Läs mer

Projectbase Projektplan

Projectbase Projektplan Projektnamn Projektägare / Sponsor Projektledare 1. Sammanfattning En kort inledande sammanfattning som lyfter fram det viktigaste i projektplanen. Maximalt en sida som skrivs när planen är klar och skall

Läs mer

Specifikt Mätbart Accepterat Realiserbart Tidssatt

Specifikt Mätbart Accepterat Realiserbart Tidssatt Initiering av projekt, Förstudie och Skapa projektgruppen Initiering av projekt Definition av projekt Uppdragsbeskrivning - Mätbara mål - Avgränsad tid - Tillfälliga resurser - Temporär organisation -

Läs mer

Bilaga A Projektmodell. Generell Projektmodell

Bilaga A Projektmodell. Generell Projektmodell Bilaga A Projektmodell Generell Projektmodell bilaga beställare/projektägare 355 356 bilaga beställare/projektägare Uppdragsbeskrivning bilaga beställare/projektägare 357 Direktiv projektförberedelser

Läs mer

Rutin för dokumenthantering inom Ladok3-projektet

Rutin för dokumenthantering inom Ladok3-projektet Rutin för dokumenthantering inom Ladok3-projektet Sida 2 av 13 Innehållsförteckning shistorik för dokumentet... 3 Syfte... 4 Dokumentarkiv... 4 Mappstruktur... 4 Dokumentmallar... 5 Namnsättningsstandard

Läs mer

Processbeskrivning Projektstyrning

Processbeskrivning Projektstyrning ProcIT-P-004 Processbeskrivning Projektstyrning Lednings- och kvalitetssystem Fastställt av Sven Arvidson 2012-06-20 Innehållsförteckning 1 Inledning 3 1.1 Symboler i processbeskrivningarna 3 2 Projektstyrningsprocessen

Läs mer

Agil Projektledning. En introduktion

Agil Projektledning. En introduktion Agil Projektledning En introduktion Agil Projektledning Förändringar sker alltid i projekt Agil projektledning handlar om att hantera dessa Kunden har dålig insyn i ett traditionellt projekt De ska vara

Läs mer

INFÖRANDE, AVSLUT OCH UPPFÖLJNING. Agneta Bränberg

INFÖRANDE, AVSLUT OCH UPPFÖLJNING. Agneta Bränberg INFÖRANDE, AVSLUT OCH UPPFÖLJNING Agneta Bränberg Projektet närmar sig sitt slut men vad händer sedan? INFÖRANDE Avslutande del av genomförandefasen? Inledande del av projektavslutet? Egen fas? -Viktigt

Läs mer

Projektstyrning - kortversionen. 2013-09-04 Jan-Åke Olofsson

Projektstyrning - kortversionen. 2013-09-04 Jan-Åke Olofsson Projektstyrning - kortversionen 2013-09-04 Jan-Åke Olofsson Projektstyrning är en hjälp att nå dit du vill Om det inte spelar någon roll vart du kommer, ja då kan du klara dig utan projektstyrning eller

Läs mer

Projektkunskap, företagande, entreprenörskap LS10a lektion 5 Dagens lektion Gruppdynamik Teambuilding Icke-agila projekt Presentationsteknik inför presentationen Maslow Behov av självförverkligande Behov

Läs mer

Projektprocessen. Projektprocess

Projektprocessen. Projektprocess Dnr Mahr 19-2014/563 1 (av 6) Projektprocess Datum: Version: Dokumentansvarig: 150116 1.0 Jenny Wendle Stöddokument för det grafiska dokumentet Projektprocessen grafisk 1.0 Projektprocessen Projektprocessen

Läs mer

Projekthandbok. administrativa utvecklingsprojekt

Projekthandbok. administrativa utvecklingsprojekt administrativa utvecklingsprojekt Dokumentet uppdaterat oktober 2018 Innehållsförteckning 1. Syfte och bakgrund 3 2. Projekt som arbetsform 3 3. Projektportföljen kriterier och funktion 3 Projekt som inte

Läs mer

Bilaga 5 b Mall för projektplan

Bilaga 5 b Mall för projektplan Bilaga 5 b Mall för projektplan Hur ska bilagan användas? Detta är ett exempel på en mall för hur en projektplan skrivs och vad den kan innehålla. De flesta organisationer har egna mallar för projektplaner

Läs mer

E-tjänst Särskilt boende Projektplan. 2014-09-16 Version 1.0

E-tjänst Särskilt boende Projektplan. 2014-09-16 Version 1.0 E-tjänst Särskilt boende Projektplan 2014-09-16 Version 1.0 Versionshantering Datum Version Beskrivning Ändrat av 2014-08-29 1.0 Godkänd Josephine Andersson Innehåll 1. Mål och ramar 3 1.1 Verksamhetsmål

Läs mer

Namn: (ifylles av student) Personnummer: (ifylles av student)

Namn: (ifylles av student) Personnummer: (ifylles av student) Projektteknik 7,5 ho gskolepoä ng Provmoment Ladokkod: Namn: (ifylles av student) Personnummer: (ifylles av student) TT141B Tentamensdatum: 2015-06-04 Tid: 09.00 12.00 Hjälpmedel: Skrivmaterial och eventuella

Läs mer

Metoder för Interaktionsdesign

Metoder för Interaktionsdesign Metoder för Interaktionsdesign Föreläsning 4 Projektmetodik och Scrum Kapitel 9-12 + 14, Scrumbok Det högra spåret Vi lämnar nu det vänstra spåret de mjukare delarna och går in på det högra spåret som

Läs mer

Bilaga 5 b: Mall för projektplan

Bilaga 5 b: Mall för projektplan Handbok för strategisk kommunal vattenplanering Bilaga 5 b: Mall för projektplan Hur ska bilagan användas? Detta är ett exempel på en mall för en projektplan med exempel på vad den kan innehålla. De flesta

Läs mer

RESULTAT, AVSLUT OCH UPPFÖLJNING INFÖRANDET BYTE AV PROJEKTGRUPP/MEDLEMMAR? PLANERING INFÖR INFÖRANDET

RESULTAT, AVSLUT OCH UPPFÖLJNING INFÖRANDET BYTE AV PROJEKTGRUPP/MEDLEMMAR? PLANERING INFÖR INFÖRANDET Projektet närmar sig sitt slut men vad händer sedan? RESULTAT, AVSLUT OCH UPPFÖLJNING Stefan Berglund INFÖRANDET Avslutande del av genomförandefasen? Egen fas? Inledande del av projektavslutet? -Viktigt

Läs mer

LUNDS UNIVERSITET. Projektledning

LUNDS UNIVERSITET. Projektledning Projektledning 1 Vad är ett projekt?? 2 Vad är ett projekt? PMIs definition är: Ett projekt är en temporär satsning i syfte att skapa en unik produkt, tjänst eller resultat. Kännetecken Temporär Unik Successivt

Läs mer

Rapport. Utökad projektmodell. Företaget AB. Skriven av: Jens Ahlgren-Norin Thomas Nilsson. Datum: 2006-11-01

Rapport. Utökad projektmodell. Företaget AB. Skriven av: Jens Ahlgren-Norin Thomas Nilsson. Datum: 2006-11-01 Mälardalens Högskola Institutionen för Data och Elektronik CL 0070 Examensarbete Rapport Utökad projektmodell Företaget AB Skriven av: Jens Ahlgren-Norin Thomas Nilsson Datum: Handledare: Bengt-Inge Andersson,

Läs mer

Att arbeta agilt. En arbetsgång

Att arbeta agilt. En arbetsgång Att arbeta agilt En arbetsgång Faser Samma indelning som för traditionellt projekt Förstudie Planering Genomförande Överlämning Avslut Fördelar Begränsning Avslut av projektdel Förstudiefas Ska projektet

Läs mer

Resultat, avslut och uppföljning

Resultat, avslut och uppföljning Resultat, avslut och uppföljning projektet närmar sig sitt slut, men vad händer sedan? Stefan Berglund Införandet Förvaltning - Avslutande del av genomförandefasen? - Egen fas? - Inledande del av projektavslutet?

Läs mer

-lärande utvärdering av projektet Sociala entreprenörshuset

-lärande utvärdering av projektet Sociala entreprenörshuset En väg till självförsörjning och framtidstro? -lärande utvärdering av projektet Sociala entreprenörshuset Utvärderare, Christina Ehneström och Torbjörn Skarin Skellefteå, 11 februari 2013 Presentation

Läs mer

Anido Projektstyrning Utbildningsmanual Projektmedarbetare

Anido Projektstyrning Utbildningsmanual Projektmedarbetare Utbildningsmanual Projektmedarbetare Innehåll 1 INTRODUKTION... 1 1.1 OM ANIDO... 1 1.2 BAKOMLIGGANDE PROJEKTMODELL OCH METODIK... 1 1.3 STANDARDDOKUMENT... 2 1.4 LOGGA IN... 3 1.5 LOGGA UT... 3 2 ÖVERGRIPANDE

Läs mer

Projektarbete med IT-verktyg - modulanpassat

Projektarbete med IT-verktyg - modulanpassat Projektarbete är att arbeta på ett strukturerat sätt. Genom att kombinera projektmetodik, kunskap om och hur ett projekt fungerar, och ett planeringsverktyg, IT-stöd, kan Du få ett strukturerat och effektivt

Läs mer

Projekthandbok. för administrativa utvecklingsprojekt vid Uppsala universitet

Projekthandbok. för administrativa utvecklingsprojekt vid Uppsala universitet för administrativa utvecklingsprojekt vid Uppsala universitet Innehållsförteckning 1. Syfte och bakgrund 3 2. Projekt som arbetsform 3 3. Projektportföljen kriterier och funktion 3 Projekt som inte är

Läs mer

PROJEKTPLAN NY SIMHALL

PROJEKTPLAN NY SIMHALL ENKÖPINGS KOMMUN Vilhelm Backman/20120512 PROJEKTPLAN NY SIMHALL Ort och datum Ort och datum Enköping 2012- Enköping 2012- Beställare Beställarens ombud - Ansvarig NY SIMHALL Inledning... 2 Regler för

Läs mer

Projektmodell. 1. Riktlinjer projektmodell 1 (6) 2010-03-12

Projektmodell. 1. Riktlinjer projektmodell 1 (6) 2010-03-12 12 1 (6) Projektmodell Projektmodell Projektmodell... 1 1. Riktlinjer projektmodell... 1 2. Projektförutsättningar... 2 2.1 Uppdragsgivaren... 2 2.2 Direktiv... 2 2.3 Förstudie... 2 2.4 Beslut... 2 2.5

Läs mer

Agil Projektledning. En introduktion

Agil Projektledning. En introduktion Agil Projektledning En introduktion Agil Projektledning Förändringar sker alltid i projekt Agil projektledning handlar om att hantera dessa Kunden har dålig insyn i ett traditionellt projekt De ska vara

Läs mer

Projektplan för Innovationsupphandling av betaltjänster

Projektplan för Innovationsupphandling av betaltjänster Projektplan 2015-12-14 1 (12) Dnr. VINNOVA 2015-05970 Uppdaterad Dnr. Länsstyrelsen 2016-01-14 303-435-2016 2016-02-03 Christina Rehnberg Nationell samordnare för länsstyrelsernas betaltjänstuppdrag Direkt

Läs mer

Projekthandbok. Riktlinjer och förhållningssätt

Projekthandbok. Riktlinjer och förhållningssätt Riktlinjer och förhållningssätt 1 Innehållsförteckning 1. Syfte och bakgrund 3 2. Ramar - administrativa projekt 3 Vad är ett projekt och vad kan projektformen bidra med 3 3. Projektportföljen kriterier

Läs mer

RESULTAT, AVSLUT OCH UPPFÖLJNING. Stefan Berglund

RESULTAT, AVSLUT OCH UPPFÖLJNING. Stefan Berglund RESULTAT, AVSLUT OCH UPPFÖLJNING Stefan Berglund Projektet närmar sig sitt slut men vad händer då? och sedan? INFÖRANDET Avslutande del av genomförandefasen? Egen fas? Inledande del av projektavslutet?

Läs mer

Projekthandbok. för administrativa utvecklingsprojekt vid Uppsala universitet

Projekthandbok. för administrativa utvecklingsprojekt vid Uppsala universitet för administrativa utvecklingsprojekt vid Uppsala universitet Innehållsförteckning 1. Syfte och bakgrund 3 2. Projekt som arbetsform 3 3. Projektportföljen kriterier och funktion 3 Projekt som inte är

Läs mer

Aditro HR Portalen - logga in och byta lösenord

Aditro HR Portalen - logga in och byta lösenord Aditro HR Portalen - logga in och byta lösenord 2015-04-22 Innehåll 1. Att komma åt HR portalen... 2 2. Logga in och byta lösenord... 2 Inloggning... 2 Byta lösenord... 2 Glömt lösenord... 3 Hjälpfunktionen...

Läs mer

Vad är projekt? Hur styra?

Vad är projekt? Hur styra? Vad är projekt? Hur styra? Rune Olsson Avd för Projekt, innovationer och entreprenörskap IEI. LiU PULS, Rune Olsson AB Dagens program: Vad vill ni ta med er härifrån? Vad är Projekt? Framgångsrika projekt

Läs mer

Agil projektledning. Lean. Agila metoder. Scrum. Projektmetodiken. Agil projektledning

Agil projektledning. Lean. Agila metoder. Scrum. Projektmetodiken. Agil projektledning Agil projektledning Vad innebär agil projektledning? Det råder idag stor förvirring kring populära begrepp som Lean, Agile, Scrum och Kanban och hur de förhåller sig till traditionellt tidsplanerade projekt

Läs mer

Projekt som arbetsform

Projekt som arbetsform Innehåll Olika slags projekt Projektmodeller Planeringsmodeller 1 En föränderlig värld Människor idag vill vara med och påverka sin situation Delaktighet i verksamheten Ökad konkurrens Osäkerhet på marknaden

Läs mer

2013-10-04. Verksamhetsstyrning och stöd. Projekt. Nätverket Uppdrag Hälsa 11 oktober 2013

2013-10-04. Verksamhetsstyrning och stöd. Projekt. Nätverket Uppdrag Hälsa 11 oktober 2013 Projekt Nätverket Uppdrag Hälsa 11 oktober 2013 Projekt Ska leda till ett bestämt resultat Kräver olika resurstyper Är tidsbegränsat Genomförs av en temporär sammansatt arbetsgrupp Förnyelse PROJEKT kontra

Läs mer

IT-enhetens projektmodell. Orion

IT-enhetens projektmodell. Orion s projektmodell rojektmodell Sidan 1 av (18) INNEHÅLL 1 BAKGRUND...2 2 FÖRSTUDIEN...3 2.1 SYFTE...3 2.2 INNEHÅLL...3 2.3 DOKUMENTATION...4 2.4 DOKUMENTATIONSANSVARIG...4 3 ROJEKTSTART...5 3.1 SYFTE...5

Läs mer

LUNDS UNIVERSITET. Projektorganisation, -integration och - omfattning

LUNDS UNIVERSITET. Projektorganisation, -integration och - omfattning Projektorganisation, -integration och - omfattning 1 Kunskapsmål Efter föreläsningen skall ni: Kunna utarbeta en projektfullmakt. Ha kunskap om vad en projektplan är Ha kunskap om vad omfattning är i ett

Läs mer

Teknisk fysik Institutionen för fysik Maria Hamrin Krister Wiklund. Hej,

Teknisk fysik Institutionen för fysik Maria Hamrin Krister Wiklund. Hej, 008 01 5 Hej, I detta dokument finner du en anpassad modell för projektstyrning. Modellen kan ses som en sammanfattning av de viktigaste moment som ingår i de mer omfattande projektstyrningsmodeller som

Läs mer

Ramverk för projekt och uppdrag

Ramverk för projekt och uppdrag Peter Yngve IT-centrum 2011-02-10 1.0 1 (9) Ramverk för projekt och uppdrag Peter Yngve IT-centrum 2011-02-10 1.0 2 (9) BAKGRUND/MOTIV... 3 MÅL OCH SYFTE... 3 DEFINITIONER AV PROJEKT... 3 MODELL FÖR PROJEKTSTYRNING...

Läs mer

Projektprocessen. Projektprocess

Projektprocessen. Projektprocess Projektkontoret 1 (av 8) Projektprocess Datum: Version: Dokumentansvarig: 16-10-17 2.5 Projektkontoret Stöddokument för det grafiska dokumentet Projektprocessen grafisk 2.5 Projektprocessen Projektprocessen

Läs mer

Rubrikförklaringar till projektmallar

Rubrikförklaringar till projektmallar Rubrikförklaringar till projektmallar 2010-02-25 Innehållsförteckning 1 Rubrikförklaringar... 3 2 (7) 1 Rubrikförklaringar Här finns förklaringar på vilket innehåll som ska finnas under de olika rubrikerna

Läs mer

Riktlinjer för projekt i Nacka kommun

Riktlinjer för projekt i Nacka kommun Mats Bohman 2009-10-27 / 2012-10-04 Innehållsförteckning 1 Riktlinjer för projekt... 3 2 Projektmallar... 3 3 Projektarbete... 3 4 Beskrivning av faserna... 4 4.1 Beslutspunkter... 5 5 Roller och ansvar...

Läs mer

Agil Projektledning. En introduktion

Agil Projektledning. En introduktion Agil Projektledning En introduktion Agil Projektledning Förändringar sker alltid i projekt Agil projektledning handlar om att hantera dessa Kunden har dålig insyn i ett traditionellt projekt De ska vara

Läs mer

Delprojektdirektiv. Implementering av ny organisation Delprojekt Bemanning HÖGSKOLAN I BORÅS DELPROJEKTDIREKTIV 1 (5)

Delprojektdirektiv. Implementering av ny organisation Delprojekt Bemanning HÖGSKOLAN I BORÅS DELPROJEKTDIREKTIV 1 (5) HÖGSKOLAN I BORÅS Projekt för implementering av ny organisation Linda Sörensen, projektledare DELPROJEKTDIREKTIV 2014-02-03 Dnr 042-14 1 (5) Delprojektdirektiv Implementering av ny organisation Delprojekt

Läs mer

Översikt PPS - Projektledning

Översikt PPS - Projektledning Sida 1 Om översikt PPS PPS - Praktisk ProjektStyrning - är ett arbetssätt för att aktivt planera och leda projekt, program och projektportföljer. Allt bygger på praktiska erfarenheter och på befintlig

Läs mer

Vägledning projekt. Version:

Vägledning projekt. Version: Vägledning projekt Version: 2018.12.18 Innehåll Del 1 Grundläggande förutsättningar 3 Om projekt 3 Projektstyrning 3 Projektets mål 3 Del 2 Projektets faser 4 Del 3 Roller i projektet 5 Styrande roller

Läs mer

Region Gotlands projektmodell. Riktlinjer fastställda av ledningskontoret,

Region Gotlands projektmodell. Riktlinjer fastställda av ledningskontoret, Region Gotlands projektmodell Riktlinjer fastställda av ledningskontoret, 2014-11-14 Innehåll VARFÖR SKA MAN HA EN GEMENSAM PROJEKTMODELL?...3 VAD ÄR ETT PROJEKT?...4 FÖRSTUDIE...5 HUVUDPROJEKT...6 PROJEKTORGANISATION,

Läs mer

Projektmetodik II. HF1005, Informationsteknik och ingenjörsmetodik för Datateknik. Projektarbete

Projektmetodik II. HF1005, Informationsteknik och ingenjörsmetodik för Datateknik. Projektarbete Projektmetodik II HF1005, Informationsteknik och ingenjörsmetodik för Datateknik Projektarbete Förväntade resultatet är t.ex. en produkt Vi behöver arbeta med Analys Faktainsamling Genomförande Rapportering

Läs mer

Projektstyrningspolicy för Strängnäs kommun

Projektstyrningspolicy för Strängnäs kommun 1/5 Beslutad: Kommunfullmäktige 2014-03-24 7 Gäller fr o m: 2014-03-25 Myndighet: Diarienummer: Ersätter: Ansvarig: Kommunstyrelsen KS/2013:68-003 Ingen befintlig policy Utvecklingsavdelningen Projektstyrningspolicy

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING Flik Projektmodell för Vingåkers Kommun

FÖRFATTNINGSSAMLING Flik Projektmodell för Vingåkers Kommun FÖRFATTNINGSSAMLING Flik 6.45 Projektmodell för Vingåkers Kommun Dokumenttyp Riktlinje Giltighetstid Tills vidare Dokumentnamn Projektmodell för Vingåkers kommun Processägare Kommunchef Fastställd 2019-03-11,

Läs mer

Utsikt - Ett projekt kring missbruksproblematik och

Utsikt - Ett projekt kring missbruksproblematik och Innehåll 1. Inledning 4 1.1 Projektets bakgrund... 4 2 Projektbeskrivning 4 2.1 Uppdragsbeskrivning... 4 2.2 Syfte... 4 2.3 Mål... 4 2.4 Avgränsningar... 4 2.5 Framgångsfaktorer... 4 2.6 Risker... 5 Utsikt

Läs mer

Modell för projektledning

Modell för projektledning Sida 1 Om modell för projektledning PPS modell för projektledning beskriver de tre faserna; förberedelser, genomförande och avveckling. Syftet är att ge en övergripande bild av modellen, endast faser och

Läs mer

Notera 4/29/2011. Varför behöver man organisera? Rutin eller Projekt. Vad är ett projekt? Projekt är ett sätt att organisera sig

Notera 4/29/2011. Varför behöver man organisera? Rutin eller Projekt. Vad är ett projekt? Projekt är ett sätt att organisera sig Projekt är ett sätt att organisera sig Varför behöver man organisera? Projektkunskap - Kompendium baserat på Projektledningsboken Anledningar och fördelar till/med att man organiserar: Enklare att arbetsfördela

Läs mer

Agenda Gruppavtal Normer och regler Projekt som arbetsform Kommunicera i projekt Marie Ahlqvist

Agenda Gruppavtal Normer och regler Projekt som arbetsform Kommunicera i projekt Marie Ahlqvist Agenda 2015-08-27 Gruppavtal Normer och regler Projekt som arbetsform Kommunicera i projekt 1 Normer och regler Normer och regler Marie Ahlqvist Projekt som arbetsform Olika typer av projekt Ställer olika

Läs mer

Delegering i Procapita

Delegering i Procapita Manual Delegering i Procapita 2012-11-09 Innehåll 1 Delegering Sidan 3 2 Förnya delegering Sidan 7 3 Återkalla delegering Sidan 9 4 Personal Sidan 9 Sida 2 av 12 1 DELEGERING För regler och rutiner om

Läs mer

Artiklar via UB:s sö ktja nst

Artiklar via UB:s sö ktja nst 1 Artiklar via UB:s sö ktja nst UBs startsida har fått ett nytt utseende. I centrum finns nu UBs söktjänst. Istället för tre sökrutor möts du nu som användare av en sökruta där det är meningen att du kan

Läs mer

PLANERING AV PROJEKTET

PLANERING AV PROJEKTET PLANERING AV PROJEKTET Ett projekts mål och förväntade slutresultat definieras i ett direktiv/uppdrag Uppdraget klargör de parametrar som ska styra projektet. Avgränsningen utgår från planeringens första

Läs mer

Slutrapport projektgenomförande - Aurora Innovation AB

Slutrapport projektgenomförande - Aurora Innovation AB Stockholm 2012-01-31 Ver 0.5 Slutrapport projektgenomförande - Aurora Innovation AB Projektet är genomfört inom ramen för Post- och telestyrelsens (PTS) innovationstävling Innovation för alla. Innehållsförteckning

Läs mer

Utfärdat av: Utf datum: Dokument nr: Utgåva - Issue: Ange för och efternamn 2002-08-14 Ange Dokumentnummer 001

Utfärdat av: Utf datum: Dokument nr: Utgåva - Issue: Ange för och efternamn 2002-08-14 Ange Dokumentnummer 001 Projekt: Ange projektnamn Preliminär Utfärdat av: Utf datum: Dokument nr: Utgåva - Issue: Ange för och efternamn 2002-08-14 Ange Dokumentnummer 001 Status: ANGE PROJEKTNAMN PROJEKTSPECIFIKATION Ange projektnamn

Läs mer

Mer om Outlook. Extratexter till kapitel 4 Mejla. I avsnittet lär du dig: vad Outlook idag är och kan användas till

Mer om Outlook. Extratexter till kapitel 4 Mejla. I avsnittet lär du dig: vad Outlook idag är och kan användas till B Mer om Outlook Extratexter till kapitel Mejla B 8 I avsnittet lär du dig: vad Outlook idag är och kan användas till hur Kalendern är uppbyggd och fungerar att använda funktionen Uppgifter hur du kan

Läs mer

Planering och styrning av tider i projekt

Planering och styrning av tider i projekt Planering och styrning av tider i projekt 1 Processer - Planering och hantering av tider i projekt efiniera aktiviteter: att identifiera specifika tidplansaktiviteter som måste utföras för att producera

Läs mer

Nationell samordning av omgivningsbuller

Nationell samordning av omgivningsbuller Nationell samordning av omgivningsbuller Verksamhetsbeskrivning Fastställd av styrgruppen: 2014-12-03 Reviderad: åååå-mm-dd NATURVÅRDSVERKET 2 (9) Förord Naturvårdsverket ska enligt instruktionen särskilt

Läs mer

Lär dig sökmöjligheterna i Disgen 8

Lär dig sökmöjligheterna i Disgen 8 Det har blivit dags att titta på sökmöjligheterna i Disgen. Det finns egentligen två olika sökfunktioner i Disgen, Välj person och Sök personer. Här behandlas dessa båda funktioner. Välj person och Sök

Läs mer

Classfronter Vägledning för Studenter (version 1.1)

Classfronter Vägledning för Studenter (version 1.1) Classfronter Vägledning för Studenter (version 1.1) 1. LOGGA IN. VÄLJA RUM/KURS 4 3. SKRIVA IN INFORMATION OCH ÄNDRA PERSONLIGA UPPGIFTER. 4 4. ANVÄNDA HJÄLP-SYSTEMET 5 5. LÄSA MEDDELANDEN. 5 6. DELTA

Läs mer

Inspel till dagens diskussioner

Inspel till dagens diskussioner Intro till Agil Projektledning CMB 11 juni 2018 Mats Nyman Wenell Management AB Inspel till dagens diskussioner Historik och bakgrund Agila manifestet och de agila principerna SCRUM Kort om SAFe Wenell

Läs mer

PROJEKTORGANISATION [PROJEKTNAMN]

PROJEKTORGANISATION [PROJEKTNAMN] STADSLEDNINGSKONTORET FINANSAVDELNINGEN SID 1 (10) 2008-12-16 [PROJEKTNAMN] Författare: Version: Författarens namn Versionsnummer SID 2(10) UTGÅVEHISTORIK FÖR DOKUMENTET

Läs mer

Systemförvaltningshandbok

Systemförvaltningshandbok Systemförvaltningshandbok Titel: Systemförvaltningshandbok Version: 1.3 Godkänd av: Joakim Jenhagen Datum: 2011-09-15 Systemförvaltningshandbok 1(12) Innehållsförteckning FÖRÄNDRINGSHISTORIK... 2 RELATERADE

Läs mer

Bild (träd) för avsnittet. Projektplanering. Sida 1. Tieto PPS AH010, ,

Bild (träd) för avsnittet. Projektplanering. Sida 1. Tieto PPS AH010, , Bild (träd) för avsnittet. Sida 1 en ska övergripande tydliggöra hur projektet ska genomföras. Resultaten från projektplaneringen är projekttidsplanen, projektets resursbehovsplan och kalkyl. Resultaten

Läs mer

Checklistor för riskidentifiering

Checklistor för riskidentifiering Checklistor för riskidentifiering Generella risker Kravspecifikationen saknas eller är ofullständig Projektdefinitionen är inte förankrad inom projektet Projektmedarbetarna kan ej avsätta tillräcklig tid

Läs mer

Vägledning: Metod för Utveckling i Samverkan Version 1.0

Vägledning: Metod för Utveckling i Samverkan Version 1.0 Vägledning: Metod för Utveckling i Samverkan Version 1.0 Metod för Utveckling i Samverkan Version 1.0 2(42) Datum: 2013-06-19 Författare: Lars Dannemann, E-delegationen Anna Pegelow, E-delegationen Mårten

Läs mer

1(6) Titel: Projektdirektiv. Projekt: fastighetsbolag Idnr: Siffor. Delprojekt: Idnr: Siffor Beställare: Jan Darrell, kommunchef.

1(6) Titel: Projektdirektiv. Projekt: fastighetsbolag Idnr: Siffor. Delprojekt: Idnr: Siffor Beställare: Jan Darrell, kommunchef. 1(6) Titel: Projektdirektiv Projekt: fastighetsbolag Idnr: Siffor Delprojekt: Idnr: Siffor Beställare: Jan Darrell, kommunchef Projektledare: Extern. Version: 0.3 Skriven av: Jan Darrell, kommunchef Datum:

Läs mer

Projektkunskap & ledning Lektion 1

Projektkunskap & ledning Lektion 1 Projektkunskap & ledning Lektion 1 Tobias Landén tobias.landen@chas.se Om kursen Lärare: Tobias Landén, Charlie Hansson, Max Dyga Klass: LUKaug07 Kursperiod: v48 v51 Kursmål Kursen ska ge kunskaper i hur

Läs mer

Region Gotlands projektmodell

Region Gotlands projektmodell RIKTLINJER s projektmodell Fastställd av regiondirektören Framtagen av regionstyrelseförvaltningen Datum 2019-05-16 Gäller 2019Version 2.0 s projektmodell Besöksadress Visborgsallén 19 Telefon +46 (0)498

Läs mer

Kortmanual Adato Version 5.8 2011-12-14

Kortmanual Adato Version 5.8 2011-12-14 Kortmanual Adato Version 5.8 2011-12-14 Miljödata AB www.miljodata.se BG 5504-4325 Besöksadress: Ronnebygatan 46 371 87 Karlskrona 0455-33 35 30 PG 17141-3 Org. Nr 556324-4036 Rehabsystemet Adato Enligt

Läs mer

Projektdirektiv. Verksamhet och Informatik (1)

Projektdirektiv. Verksamhet och Informatik (1) (1)10 (2)10 Innehållsförteckning 1 DOKUMENTSTYRNING... 4 1.1 shistorik...4 1.2 Referenser...4 1.3 avvikelse och förändringshantering i projektet...4 2 BAKGRUND OCH BESLUT OM PROJEKT... 5 2.1 Bakgrund...5

Läs mer

Bild 2-10: Internetfonden, Pernilla Rydmark. Bild 11-27: Projekthantering, Michael Winberg. Mer information finns på http://internetfonden.

Bild 2-10: Internetfonden, Pernilla Rydmark. Bild 11-27: Projekthantering, Michael Winberg. Mer information finns på http://internetfonden. Presentationer från Frukostmöte.SE:s Internetfond 19 januari 2012 Bild 2-10: Internetfonden, Pernilla Rydmark Bild 11-27: Projekthantering, Michael Winberg Mer information finns på http://internetfonden.se

Läs mer

Projektstyrning, Uppföljning

Projektstyrning, Uppföljning Projektstyrning, Uppföljning och Resultat Dagens program: Olika Projektprocesser Projektplanering Projektstyrning, uppföljning, resultat Resultatvärdesmetoden = Earned Value Kvalitetsuppföljning Att införa

Läs mer

Innehåll. Projekt Greed. Projekt definition. Projekt Greed En introduktion till projektmodellen LIPs

Innehåll. Projekt Greed. Projekt definition. Projekt Greed En introduktion till projektmodellen LIPs Innehåll Projekt Greed En introduktion till projektmodellen LIPs Före-fasen Under-fasen Efter-fasen Projekt Greed Utveckla en applikation för mobiltelefoner av tärningsspelet Greed Löses i projektform

Läs mer

Tonnquist Projektledning 2012-02-26

Tonnquist Projektledning 2012-02-26 Tonnquist Projektledning Projektekonomi (Kapitel 6 sid. 171-181) Projekt på rätt kurs Uppföljning av ekonomin (Kapitel 9 sid. 241-256) Nils Lundgren 2012-02-26 6 Projektekonomi Kalkylera kostnader och

Läs mer

Examensarbete Verklighetsbaserat utvecklings- och projektarbete - Automationsteknik med mekatronik

Examensarbete Verklighetsbaserat utvecklings- och projektarbete - Automationsteknik med mekatronik Examensarbete 2018 Mål och innehåll Kursen skall ge färdighet i och erfarenhet av utvecklings- och projektarbete. Kursen skall ge praktisk erfarenhet genom ett tekniskt utvecklingsprojekt som skall genomföras

Läs mer

Selma Manual Utbildningsplan. Studentcentrum/Ladokgruppen

Selma Manual Utbildningsplan. Studentcentrum/Ladokgruppen Selma Manual Utbildningsplan Innehållsförteckning Innehållsförteckning -------------------------------------------------------------------------------------------------- 2 Logga in och logga ut - CAS ----------------------------------------------------------------------------------------

Läs mer

Utöver projektdirektivet ska en teknisk dokumentation för projektet arbetas fram.

Utöver projektdirektivet ska en teknisk dokumentation för projektet arbetas fram. Automationsingenjör mekatronik 400 yh-poäng Projektdirektiv Tillämpa med fördel rubriker under Förslag på projektdirektiv Du kan även ha andra rubriker än de som föreslås. Inhämta all data och information

Läs mer

- Ansvarar för effektmål (?) och projektmål. - Utser projektledare. - Tilldelar resurser. - Tillsätter styrgrupp. - Godkänner projektleveranser

- Ansvarar för effektmål (?) och projektmål. - Utser projektledare. - Tilldelar resurser. - Tillsätter styrgrupp. - Godkänner projektleveranser Stig Byström Beställare - Ansvarar för effektmål (?) och projektmål - Utser projektledare - Tilldelar resurser - Tillsätter styrgrupp - Godkänner projektleveranser - Representerar eller agerar uppdragsgivare

Läs mer

Projekt Författare Version Dnr en kvalitetssäkrad rekryteringsprocess Lena Lefverström

Projekt Författare Version Dnr en kvalitetssäkrad rekryteringsprocess Lena Lefverström Bilaga Projekt Författare Version Dnr en kvalitetssäkrad rekryteringsprocess 1.0 Förvaltning/avdelning Fastställd av styrgrupp Senast ändrad 2007-12-19 2007-12-19 1 (15) Innehållsförteckning 1. Inledning

Läs mer

Skrivmaterial och eventuella språklexikon

Skrivmaterial och eventuella språklexikon Projektteknik Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: Projektteknik Tentamen TT141B 7,5 högskolepoäng TentamensKod: Tentamensdatum: 2017-01-09 Tid: 09:00 12:00 Hjälpmedel: Skrivmaterial och eventuella

Läs mer

Avslut och resultat av projekt Projektledning 1, HT Agneta Bränberg

Avslut och resultat av projekt Projektledning 1, HT Agneta Bränberg Avslut och resultat av projekt Projektledning 1, HT 2014 Agneta Bränberg Införandet av resultatet Del av genomförandet Eget projekt (implementeringsprojekt) Specificera vad som ska överlämnas till projektägaren

Läs mer

IKOT-Projekt. Kontaktdon till elbil

IKOT-Projekt. Kontaktdon till elbil IKOT-Projekt Kontaktdon till elbil Utveckling och konstruktion av ett nytt, robust och säkert kontaktdon till Volvos nya elbilar. Rapporten innehåller alla steg inom produktutvecklingen från skapande av

Läs mer

Trygg och säker i hemmet

Trygg och säker i hemmet Trygg och säker i hemmet Projektplan Agneta Aldor 2014-05-09 Innehållsförteckning 1 Inledning 3 1.1 Syfte med dokumentet 3 1.2 Ändringshistorik 3 2 Projektet, sammanfattning 3 2.1 Projektets omfattning

Läs mer

Projektplan för avfallsplanearbete SÖRAB

Projektplan för avfallsplanearbete SÖRAB Vårt datum 2007-05-30 Vår referens Leif Lundin Projektplan för avfallsplanearbete SÖRAB Innehållsförteckning 1 Mål och förutsättningar...2 1 Mål och förutsättningar...2 2 Organisation...2 2.1 Inledning...2

Läs mer

Projektil Projektstyrningsmodell med uppdragsdel. En handbok för Örebro kommun Version 1.1 2014-11-24

Projektil Projektstyrningsmodell med uppdragsdel. En handbok för Örebro kommun Version 1.1 2014-11-24 Projektil Projektstyrningsmodell med uppdragsdel En handbok för Örebro kommun Version 1.1 2014-11-24 Innehållsförteckning Gemensam projektstyrningsmodell för Örebro kommun... 3 Varför en gemensam projektstyrningsmodell

Läs mer

Projektdirektiv. Uppdrag på toppen av sin kompetens 2015-10-09

Projektdirektiv. Uppdrag på toppen av sin kompetens 2015-10-09 Projektdirektiv Uppdrag på toppen av sin 2015-10-09 Projektdirektiv Datum 2015-10-09 Dnr 2015/0293 Version 4.0 Projektnamn: Uppdrag på toppen av sin Projektägare: Jonas Kullberg, Rosa Nilsson,. Checklista

Läs mer