Hemställan om överföring av förvaltningscentral redovisningsverksamhet från stadsdelsnämnden Västra Hisingen till nämnden för intraservice

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Hemställan om överföring av förvaltningscentral redovisningsverksamhet från stadsdelsnämnden Västra Hisingen till nämnden för intraservice"

Transkript

1 Stadsdelsförvaltning Västra Hisingen Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer N /18 Handläggare Lile P Boschewska Telefon: E-post: fornamn.efternamn@vastrahisingen.goteborg.se Hemställan om överföring av förvaltningscentral redovisningsverksamhet från stadsdelsnämnden Västra Hisingen till nämnden för intraservice Förslag till beslut 1. Stadsdelsnämnden Västra Hisingen hemställer till nämnden för intraservice om överföring av förvaltningscentral redovisningsverksamhet till nämnden för intraservice. 2. Stadsdelsnämnden Västra Hisingen beslutar att paragrafen är omedelbart justerad. Sammanfattning I stadens budget för 2018 lyfts fram behov av att effektivisera ekonomiprocesser. Samtliga stadsdelsförvaltningar föreslår i ett gemensamt initiativ att respektive nämnder överför den redovisningsverksamhet som sker centralt i respektive stadsdelsförvaltning till nämnden för Intraservice. Nämnden för intraservice har den 28 mars 2018 beslutat att etablera tjänst för samordnad redovisning för de nya förskole- och grundskolenämnderna. Tjänsten grundas i ett gemensamt initiativ i kommunens tjänsteforum ekonomi av stadsdelsförvaltningarna, genomförandeorganisationen för förskolenämnd och grundskolenämnd samt intraservice. Tjänsten omfattar kundfakturaprocessen, leverantörsfakturaprocessen, redovisning och bokslut samt moms. Den bedöms skapa förutsättningar för högre effektivitet, ökad enhetlig kvalité inom redovisningshanteringen samt minskad sårbarhet. Överföring kommer att ske av redovisningsverksamhet för de nya förskole- och grundskolenämnderna från stadsdelsnämnden i samband med att organisationsförändringen träder i kraft den 1 juli Förslaget är att redovisningsverksamhet, som idag sker centralt i stadsdelsförvaltningen, överförs så att redovisningen hanteras i den samordnade tjänsten på intraservice. Förslaget är att överföringen sker under hösten 2018 dock senast 30 november. Ekonomiska konsekvenser Stadsdelsförvaltningen har kommit överens med intraservice förvaltning om följande prissättning utifrån intraservice prismodell: Göteborgs Stad [SDF Västra Hisingen], tjänsteutlåtande 1 (4)

2 År Prissättning månad tkr Prissättning helår tkr Kommentar Kostnaden för 2018 styrs av vilken månad stadsdelen kommer att anslutas Kostnadssänkning förutsätts av en säkrad kvalité i redovisningen. På sikt kommer stadens ekonomi att påverkas positivt då verksamheten bedöms ha förutsättningar att leda till effektiviseringar. Barnperspektivet Förvaltningen har inte funnit några särskilda aspekter på frågan utifrån detta perspektiv. Jämställdhetsperspektivet Förvaltningen har inte funnit några särskilda aspekter på frågan utifrån detta perspektiv. Mångfaldsperspektivet Förvaltningen har inte funnit några särskilda aspekter på frågan utifrån detta perspektiv. Miljöperspektivet Förvaltningen har inte funnit några särskilda aspekter på frågan utifrån detta perspektiv. Omvärldsperspektivet Ett syfte med samordnad hantering av redovisningsprocesser är att etablera en långsiktig plattform där fler förvaltningar och bolag på sikt ska kunna ansluta sig samt att ytterligare tjänster ska kunna läggas till. Västra Götalandsregionen och Stockholms stad är två exempel på organisationer som har gjort likvärdiga förändringar med samordnad hantering av redovisningsprocesser. Samverkan Samverkan har skett med de fackliga organisationerna i förvaltningsövergripande partssamverkan den 24 januari, 6 februari, 21 februari, 6 mars, 20 mars och kommer att ske den 27 mars Gemensam riskanalys genomfördes vid samverkan den 20 mars FSG den 3 april Bilagor Bilaga 1: ABCD för riskbedömning inför ändringar i verksamheten Bilaga 2: Budget 2019 Samordnad redovisning ver 1.1 Göteborgs Stad [SDF Västra Hisingen], tjänsteutlåtande 2 (4)

3 Ärendet I stadens budget för 2018 lyfts fram behov av att effektivisera ekonomiprocesser. Samtliga stadsdelsförvaltningar föreslår i ett gemensamt initiativ att respektive nämnder överför redovisningsverksamhet som sker centralt i respektive stadsdelsförvaltning till nämnden för Intraservice. Beskrivning av ärendet I stadens budget för 2018 lyfts fram att samtliga nämnder måste påbörja ett arbete att effektivisera bland annat sina ekonomiprocesser. Vidare framgår att styrelser och nämnder ska arbeta aktivt med att göra effektiviseringar, identifiera nya finansieringslösningar och frigöra resurser, exempelvis via gemensamma tjänster och samlokalisering. Alla nämnder har omfattande krav på effektiviseringar och budgetramarna har anpassats utifrån detta. Ett gemensamt initiativ har tagits i kommunens tjänsteforum ekonomi av genomförandeorganisationen för förskolenämnd och grundskolenämnd, stadsdelsförvaltningarna och intraservice till en samordnad hantering av redovisningsprocesserna för de 10 stadsdelsförvaltningarna samt de nya förskole- och grundskoleförvaltningarna. Nämnden för Intraservice har den 28 mars 2018, efter hemställan från genomförandeorganisationen för förskola och grundskola, beslutat att etablera en tjänst för samordnad redovisningshantering. Tjänsten bedöms skapa förutsättningar för högre effektivitet, ökad enhetlig kvalité inom redovisningshanteringen samt minskad sårbarhet. Verksamheten etableras i intraservice organisation och lokaler där förvaltningarna kommer att samnyttja redovisningsprocesserna i en fristående enhet. Enheten kommer att starta den 1 juli 2018 och kommer i ett första steg tillhandahålla stöd till de nya förskoleoch grundskoleförvaltningarna. Förslaget är att redovisningsverksamhet, som idag sker centralt i stadsdelsförvaltningen, överförs så att redovisningen hanteras i den samordnade tjänsten på Intraservice. Den hantering som föreslås föras över är: Kundfakturaprocessen Leverantörsfakturaprocessen Redovisning och bokslut Moms Det bedömda bemanningsbehovet för enheten är 40 årsarbetare för hantering av redovisningen för 10 stadsdelsförvaltningarna samt förskole- och grundskoleförvaltningarna. Förslaget innebär att de medarbetare som idag arbetar på stadsdelsförvaltningarnas ekonomifunktioner kommer att bemanna enheten. Genom detta säkerställs att hanteringen kan fortlöpa utan störningar. Den nya enheten kommer enligt förslag att ledas av två enhetschefer i ett delat ledarskap. För stadsdelsnämnd Västra Hisingen innebär förslaget att 4 årsarbetare kommer flytta med och arbeta i den nya enheten på intraservice. Göteborgs Stad [SDF Västra Hisingen], tjänsteutlåtande 3 (4)

4 Förvaltningens bedömning Förvaltningen bedömer att en tjänst för samordnad hantering av redovisningsprocesser på sikt skapar förutsättningar för: Lägre totalkostnad för redovisningsprocesserna Ökad effektivitet genom standardisering och skalfördelar Hög enhetlig kvalitet och service inom staden för processerna Minskad sårbarhet i hanteringen och möjlighet till högre kompetens Stadsdelsförvaltningen Västra Hisingen Sergio Garay Stadsdelsdirektör Lile P Boschewska Ekonomichef Göteborgs Stad [SDF Västra Hisingen], tjänsteutlåtande 4 (4)

5 Bilaga 1 ABCD för riskbedömning inför ändringar i verksamheten Ny SDN och Ny Ekonomiavdelning (genomförd ) Samt komplettering för 1 Ny Ekonomiavdelning som del i STAB (genomförd ) och 2 Start samordnad redovisning i juni för förskola/grundskola (genomförd ) Arbetsplats APT Ekonomiavdelningen Datum: , komplettering 1 och 2, A Precisera den planerade ändringen Vad består ändringarna av? Var ska ändringarna genomföras? Vilka arbetstagare eller grupper av arbetstagare berörs? Sektor Utbildning lyfts bort från stadsdelen till Förskolenämnd och Grundskolenämnd. Cirka 50 % procent av budgeten följer med från Ekonomiavdelningen för att finansiera stödet i de nya facknämnderna. Samtidigt görs en kartläggning utifrån Tjänsteplan 2018 om gemensam serviceenhet för redovisning i staden, planerad start under 1 juli Uppdrag från SDD till Ekonomichef: Anpassa Ekonomiavdelningen inom budget fram till Konsekvensen av förändringarna är en ny organisation med 8 åa färre på helårsbasis (eller 4 åa fr o m juli 2018). De 8 åa består av 4 åa ekonomer och 4 åa på redovisning. Komplettering 1 Ny Ekonomiavdelning som del i STAB Den nya organisationen för stadsdelen innebär att Ekonomiavdelningen är en del av Staben tillsammans med Kansli, IT, Fastighetssamordnare samt Kris och Beredskap. Komplettering 2 Start samordnad redovisning i juni för förskola/grundskola Samordnad redovisning för förskola/grundskola i juli innebär att uppbyggnad startar redan under juni månad med medarbetare från stadsdelarnas ekonomiavdelningar. B Gör riskbedömningen Vilka risker innebär ändringarna? Hur stora är riskerna (liten, medel eller stor)? 1(2)

6 Bilaga 1 Svårighet att ge samma service gällande redovisningsfrågor och inköp, eventuell överbelastning i en övergångsperiod på personalstyrkan som är kvar. Beror på hur snabbt en centraliserad funktion skapas/fungerar och kan avlasta. Längre väg till redovisningsfunktionen, idag kan frågor lösas i korridoren, risk för att det kan ta längre tid med mail och telefon till gemensam serviceenhet i staden. Stor Risk för personalomsättning/ökad rotation på personal som leder till överbelastning på avdelningen och lägre stöd till verksamheten. Medel/Stor Kan leda till att det inom sektorerna byggs upp parallella organisationer. Liten Personer som hamnar i omställning kan leda till svårbemästrade situationer för samtlig personal. Liten. Risk för långdragen rekryteringsprocess. Stor Oroskänslor inför ovisshet om hur egen roll/situation kommer att påverkas. Stor Komplettering 1 Ny Ekonomiavdelning som del i STAB Mindre tillgänglig chef då chefen får fler underställda. Medel Mer blandade kompetenser, spretigt, kan konkurrera om uppmärksamheten, t ex på APT. Låg Komplettering 2 Start samordnad redovisning i juni för förskola/grundskola Risker med redovisningen, längre kommunikationsvägar eftersom man måste ringa till intraservice. Medel/Stor Internservice förlorar sina kollegor inom sektor utbildning som de i nuläget samarbetar en hel del med. Medel Osäkerhet kring omställningsregler och påverkan på den enskilda individen skapar oro. Stor Om det försvinner folk innan det försvinner arbetsuppgifter, kan det bidra till ökad arbetsbelastning innan man släpper arbetsuppgifterna. Svårigheter att vara på två ställen under en övergångsperiod. Ringa C Åtgärda Vilka åtgärder ska genomföras? När ska åtgärderna vara genomförda? Vem ser till att åtgärderna genomförs? Lång framförhållning, information i god tid under/innan förändringen sker och en strukturerad tidplan. Vi kommer att behöva vara flexibla och anpassningsbara inför förändringen. Den som ansvarar för processen, vår närmsta chef. Välplanerade överlämningar till nya funktioner/intraservice. Personen som avser att byta arbetsplats bör informera i god tid och överlämna. Medarbetare, vår närmsta chef 2(2)

7 Bilaga 1 Effektivisera Intraservice så att stadsdelen lätt kan få svar på frågor eller behålla en tjänst. Ska ske samtidigt med övrig förändring. Medarbetare, vår närmsta chef Besked så tidigt som möjligt att ge besked om framtida befattning och placering för varje individ för att minska personalomsättning. Tidiga erbjudanden om det nya alternativet om man inte ska vara kvar på avdelningen. Övergångsregler och uppsägningstid. HR Förståelse och acceptans för förändringen. Stöd för de som är i behov. Alla Hålla deadlines, påskynda rekryteringsprocessen på de nya nämnderna. Ledning (HR/Ekonomi/Projektorganisation) Stöd i förändringsprocessen via uppdrag till extern konsult Ökad förändringsberedskap under hösten/våren. Prioritera de arbetsuppgifter och EC som har störst behov eller är mest väsentligt, färre uppföljningar och eventuellt längre ställtider. Ekonomer och Ledning. Komplettering 1 Ny Ekonomiavdelning som del i STAB En åtgärd för att få en mer närvarande chef är en operativ chef. Strukturera APT lämpligt. Komplettering 2 Start samordnad redovisning i juni för förskola/grundskola HR kommunicerar vad som gäller vid omställning/flytt etc. Arbetsbelastning kan lösas genom att arbetsuppgifter prioriteras under juni. Föra diskussion kring back-up mellan stadsdelar under en övergångsperiod. Då det rör sig om en månad så borde det gå att lösa. D Diskutera det positiva med förändringen Vilka faktorer är viktiga för att förändringen ska genomföras på ett så bra sätt som möjligt? Vilka positiva effekter ger förändringen? Möjligheter till nya tjänster, platser. Effektivare och enhetligare processer. Bra för barnens rätt jämlika förhållanden i skola/förskola. Kul med nya utmaningar, platser, människor och roller. Komplettering Den nya Ekonomiavdelningen ingår i en större grupp, Stab, då blir det kortare beslutsvägar och nya sätt att se på saker (Ekonomi/Kansli/Fastighetssamordnare/Kris o Beredskap). Ekonomerna på den nya Ekonomiavdelningen är färre vilket underlättar gruppkänsla. 3(2)

8 Följande personer har deltagit i framtagandet av riskbedömningen: Enhetschef: Lile P Boschewska Bilaga 1 Skyddsombud: Saknas f n på avdelningen. Representanter inbjudna från LSG men kunde inte närvara. Överenskommelse om att frågor kan ställas direkt till fackligt ombud. Personalrepresentanter: Medarbetare på Ekonomiavdelningen, närvarande Christina, Edis, Roynalee, Charlotte, Ingela, Maria, Slavica, Lena G, Karin, Ivka, Milanka, Jens och Hannah. Ej närvarande: Fidosa, Lena, Pia, Agnes och Annelie Enhetschef: Lile P Boschewska Skyddsombud: Gunnar Sasse, SACO och Zlate Musli, Vision. Personalrepresentanter: Medarbetare på Ekonomiavdelningen, närvarande: Annelie Björkroth, Ingela Bogeryd, Lena Glavander, Pia Holmgren, Fidosa Husidic, Maria Murad, Charlotte Nienhardt, Karin Pettersson, Ivka Trogrlic, Slavica Stojanovic, Annelie Mellgren, Agnes Garis, Lena Olsson, Ej närvarande: Jens Martinsson, Christina Ståhlberg, Hannah Hattara, Roynalie Kjellgren Edis Nurkovic Christina Ståhlberg har lämnat synpunkter via mail som har beaktats (Lena G, Annelie B, Pia, Karin, Slavica lämnade 10:50 för annat möte) 4(2)

9 SAMORDNAD REDOVISNING Budget 2018 AFH Angered Centrum Lundby Majorna- Linné Norra Hisingen Västra Götebor Andel i procent 7,0% 4,7% 4,7% 4,7% 5,9% 7,8% 6,2% Andel i tkr Per månad (40 åa och 2 enhetschefer) Budget 2019 AFH Angered Centrum Lundby Majorna- Linné Norra Hisingen Västra Götebor Andel i procent 7,0% 4,7% 4,7% 4,7% 5,9% 7,8% 6,2% Andel i tkr Per månad (38 åa och 2 enhetschefer) Minskning dvs 880*2

10 Västra Hisingen Örgryte- Härlanda Förskola & Grundskola Östra Summa Göteborg 6,2% 6,2% 8,9% 37,6% 100% Västra Hisingen Örgryte- Härlanda Förskola & Grundskola Östra Summa Göteborg 6,2% 6,2% 8,9% 37,6% 100,0%

Central momsfunktion - överföring av momsredovisning från kommunstyrelsen till nämnden för intraservice

Central momsfunktion - överföring av momsredovisning från kommunstyrelsen till nämnden för intraservice Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-02-15 Diarienummer 1380/16 Handläggare Magnus Borelius, Ywonne Bergkvist Telefon: 031-3680023, 031-3680362 E-post: fornamn.efternamn@forvaltning.goteborg.se

Läs mer

Inhyrning av lokaler för nytt stadsdelskontor SDN Norra Hisingen

Inhyrning av lokaler för nytt stadsdelskontor SDN Norra Hisingen Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-06-02 Diarienummer 0936/13 Lokalsekretariatet Stadsutveckling Johan Nyström Telefon 031-368 02 35 E-post: johan.nystromstadshuset.goteborg.se Inhyrning av lokaler för nytt

Läs mer

Välkommen till. Västra Hisingen. 29 mars 2017

Välkommen till. Västra Hisingen. 29 mars 2017 Välkommen till Västra Hisingen 29 mars 2017 SDN Västra Hisingen så styrs stadsdelen Jahja Zeqiraj, Stadsdelsnämndens ordförande Så styrs staden Stadsdelsnämnder 11 ordinarie ledamöter och 11 ersättare

Läs mer

Ny grundskola F-3 vid Saffransgatan

Ny grundskola F-3 vid Saffransgatan Angered Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-11-21 Diarienummer N131-0683/17 Handläggare Ingela Lund Telefon: 031-365 11 01 E-post: ingela.lund@angered.goteborg.se Ny grundskola F-3 vid Saffransgatan Ärendet

Läs mer

Yttrande angående ersättningsbelopp 2016 för kommunal verksamhet inom stadsdelsektorns utbildningsområde

Yttrande angående ersättningsbelopp 2016 för kommunal verksamhet inom stadsdelsektorns utbildningsområde Göteborg den 11 december 2015 Yttrande (L) (M) (KD) Kommunstyrelsen 2015-12-16 Ärende 2.2.4 och 2.2.5 Yttrande angående ersättningsbelopp 2016 för kommunal verksamhet inom stadsdelsektorns utbildningsområde

Läs mer

Ersättningsbelopp 2017 för fristående verksamhet inom stadsdelssektorns utbildningsområde

Ersättningsbelopp 2017 för fristående verksamhet inom stadsdelssektorns utbildningsområde Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-11-28 Diarienummer 0070/16 Välfärd och Utbildning Avdelningen för Utbildning, Barn och Unga, Folkhälsa Hanna Wik Telefon 031-368 02 12 E-post: hanna.wik@stadshuset.goteborg.se

Läs mer

Tidplan för uppföljningsprocessen 2019

Tidplan för uppföljningsprocessen 2019 Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-08-23 Diarienummer 0106/18 Handläggare Anders Roswall Telefon: 031-3680052 E-post: anders.roswall@stadshuset.goteborg.se Tidplan för uppföljningsprocessen

Läs mer

Utreda förutsättningarna för tvåspråkig undervisning på svenska och finska i Göteborgs Stad

Utreda förutsättningarna för tvåspråkig undervisning på svenska och finska i Göteborgs Stad Västra Hisingen Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-03-27 Diarienummer N138-0275/18 Handläggare Fredrik Bredhammar Telefon: E-post: fornamn.efternamn@forvaltning.goteborg.se Utreda förutsättningarna för tvåspråkig

Läs mer

Yttrande ang Ersättningsbelopp 2018 för fristående verksamhet inom stadsdelssektorns utbildningsområde

Yttrande ang Ersättningsbelopp 2018 för fristående verksamhet inom stadsdelssektorns utbildningsområde Yttrande (SD) 2017-12-13 Ärende 2.2.4 Yttrande ang Ersättningsbelopp 2018 för fristående verksamhet inom stadsdelssektorns utbildningsområde Återigen noterar vi hur massinvandringen påverkar stadens ekonomi

Läs mer

Inhyrning och kostnader för lokal för ett nytt världslitteraturhus i Gamlestaden

Inhyrning och kostnader för lokal för ett nytt världslitteraturhus i Gamlestaden Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2017-04-03 Diarienummer: N132-0347/13 Sektor Kultur och fritid Eeva Bolin, Lena Svärd, Ulla Andreasson Telefon: 365 00 00 E-post: ulla.andreasson@ostra.goteborg.se Inhyrning

Läs mer

Förslag till sammanträdestider 2019

Förslag till sammanträdestider 2019 Västra Göteborg Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-11-09 Diarienummer N137-0628/18 Handläggare Niklas Hall Telefon: 366 10 24 E-post: niklas.hall@vastra.goteborg.se Förslag till sammanträdestider 2019 Förslag

Läs mer

Fusion av AB Gothenburg European Office och Göteborgs Stadshus AB. Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson

Fusion av AB Gothenburg European Office och Göteborgs Stadshus AB. Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson Handling 2017 nr 82 Fusion av AB Gothenburg European Office och Göteborgs Stadshus AB Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag

Läs mer

Grundskoleförvaltningen Inför den första juli Bengt Randén

Grundskoleförvaltningen Inför den första juli Bengt Randén Grundskoleförvaltningen Inför den första juli 2018-09-04 Bengt Randén Innehåll 1. Varför en grundskoleförvaltning? 2. Förvaltningen i siffror 3. Så jobbar vi 4. Organisation och områdesindelning 2 1. Varför

Läs mer

Förslag till beslut I fastighetsnämnden

Förslag till beslut I fastighetsnämnden Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-10-22 Diarienummer 5298/18 Handläggare Emely Magdalena Lundahl Telefon: 368 09 77 E-post: emely.magdalena.lundahl@fastighet.goteborg.se Medgivande att

Läs mer

Avtal om intraprenad mellan Köpstadsö förskola och stadsdelsnämnden Västra Göteborg

Avtal om intraprenad mellan Köpstadsö förskola och stadsdelsnämnden Västra Göteborg Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2015-12-28 Diarienummer: N137-0722/15 Sektor Utbildning Amanda Andersson Telefon: 365 00 00 E-post: amanda.andersson@vastra.goteborg.se Avtal om intraprenad mellan Köpstadsö

Läs mer

Inhyrning av lokaler för daglig verksamhet Angeredsvinkeln 27

Inhyrning av lokaler för daglig verksamhet Angeredsvinkeln 27 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-06-25 Diarienummer N131-0320/13 Utvecklingsavdelningen Kenneth Erskog Telefon 031-365 2091 E-post: kenneth.erskog@angered.goteborg.se Inhyrning av lokaler för daglig verksamhet

Läs mer

Lokal handlingsplan för arbetsmiljön i förskolan

Lokal handlingsplan för arbetsmiljön i förskolan Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-05-10 Diarienummer N131-0226/17 Sektor Utbildning Katarina Olvik Telefon 031-365 24 38 E-post: katarina.olvik@angered.goteborg.se Lokal handlingsplan för arbetsmiljön i förskolan

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer N /17

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer N /17 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-04-18 Diarienummer N138-0312/17 Sektor Utbildning Eva-Lill Thorsson, Kristina Herrlach Telefon 031-3665000, Fax 031-3666001 E-post: fornamn.efternamn@vh.goteborg.se Handlingsplan

Läs mer

Yttrande om HR-program för Göteborgs Stad, begäran om godkännande

Yttrande om HR-program för Göteborgs Stad, begäran om godkännande Yttrande S, MP, V Kommunstyrelsen Ärende 0955/17 Yttrande om HR-program för Göteborgs Stad, begäran om godkännande Göteborgs stads starkaste tillgång är dess medarbetare. Staden har ett stort ansvar att

Läs mer

Gemensam service ekonomi - samarbete mellan förvaltningar

Gemensam service ekonomi - samarbete mellan förvaltningar BROMMA STADSDELSFÖRVALTNING VERKSAMHETSOMRÅDE ADMINISTRATION TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 438-07-100 SID 1 (6) 2008-01-31 SDN 2008-02-14 Handläggare: Per Edorson Telefon: 508 06 065 Till Bromma stadsdelsnämnd

Läs mer

Ansökan från Göteborgs Spårvägar AB om avsteg från anslutning till kommungemensamma tjänster

Ansökan från Göteborgs Spårvägar AB om avsteg från anslutning till kommungemensamma tjänster Bilaga G Styrelsen 2016-10-24 1 Diarenummer: 0065/16 Handläggare: Mats Boogh Tel: 031-368 54 55 E-post: mats.boogh@stadshuset.goteborg.se Ansökan från Göteborgs Spårvägar AB om avsteg från anslutning till

Läs mer

2 Fastställande av dagordning - Förslag till dagordning har varit utsänd med kallelsen. Dagordningen fastställs efter följande ändringar.

2 Fastställande av dagordning - Förslag till dagordning har varit utsänd med kallelsen. Dagordningen fastställs efter följande ändringar. GÖTEBORGS STAD ÖSTRA GÖTEBORG FÖRVALTNINGENS SAMVERKANSGRUPP Protokoll FSG 20 2011 Ärende: Sammanträde med Förvaltningens samverkansgrupp Tid: Onsdag 16 november 2011, klockan 08.30 10.30 Plats: Förstamajgatan

Läs mer

Yttrande (SD) Kommunstyrelsen Ärende Yttrande om avräkning/återbetalning av statliga schablonmedel för flyktingmottagande

Yttrande (SD) Kommunstyrelsen Ärende Yttrande om avräkning/återbetalning av statliga schablonmedel för flyktingmottagande Yttrande (SD) Kommunstyrelsen 2016-12-07 Ärende 2.2.3 Yttrande om avräkning/återbetalning av statliga schablonmedel för flyktingmottagande Här är ytterligare bevis för det vi sverigedemokrater hävdat i

Läs mer

Inhyrning av lokal avseende Mötesplats Hjällbo på Bergsgårdsgärdet 80

Inhyrning av lokal avseende Mötesplats Hjällbo på Bergsgårdsgärdet 80 Angered Tjänsteutlåtande Utfärdat 2019-05-23 Diarienummer N131-0029/19 Handläggare Ingela Lund Telefon: 031-365 11 01 E-post: ingela.lund@angered.goteborg.se Inhyrning av lokal avseende Mötesplats Hjällbo

Läs mer

Protokoll LSG Lokal samverkansgrupp/skyddskommitté Sektor Äldreomsorg samt Hälso- och sjukvård. Tid: , kl.

Protokoll LSG Lokal samverkansgrupp/skyddskommitté Sektor Äldreomsorg samt Hälso- och sjukvård. Tid: , kl. Protokoll LSG 2016-04-12 Ärende: Lokal samverkansgrupp/skyddskommitté Sektor Äldreomsorg samt Hälso- och sjukvård. Tid: 2016-04-12, kl. 13-15 Plats: Arresten, två trappor upp, Förstamajgatan 2A Ledamöter:

Läs mer

Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 23 oktober 2018

Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 23 oktober 2018 Östra Göteborg Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 23 oktober 2018 3. Månadsuppföljning tom september 2018 En gång i månaden följer förvaltningen upp kostnadsutvecklingen

Läs mer

Ansökan om rätt till bidrag för pedagogisk omsorg i enskild regi - Ströms Slott AB

Ansökan om rätt till bidrag för pedagogisk omsorg i enskild regi - Ströms Slott AB Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-11-18 Diarienummer N139-0721/16 Sektor Utbildning Anna Ycke Telefon 365 70 65 E-post: anna.ycke@centrum.goteborg.se Ansökan om rätt till bidrag för pedagogisk omsorg i enskild

Läs mer

Förutom beslutet att stadsdelsnämnderna ska bli tio till antalet har nämndernas uppdrag förändrats jämfört med tidigare:

Förutom beslutet att stadsdelsnämnderna ska bli tio till antalet har nämndernas uppdrag förändrats jämfört med tidigare: Förutom beslutet att stadsdelsnämnderna ska bli tio till antalet har nämndernas uppdrag förändrats jämfört med tidigare: Nämndernas arbete ska bygga på kompetens om lokala frågor med beaktande av ett hela-staden-perspektiv.

Läs mer

Begäran om uppdrag till kontoret att sälja fastigheter för småhusändamål inom Göteborgs kommun

Begäran om uppdrag till kontoret att sälja fastigheter för småhusändamål inom Göteborgs kommun Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-03-08 Diarienummer 1405/18 Handläggare Anders Stenlund Telefon: 031 368 12 18 E-post: anders.stenlund@fastighet.goteborg.se Begäran om uppdrag till kontoret

Läs mer

Redovisning av genomförd granskning enligt plan för internkontroll 2016

Redovisning av genomförd granskning enligt plan för internkontroll 2016 Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2016-11-10 Diarienummer: N137-0608/15 Förvaltningscontroller Jannicke Hansson Telefon: 366 10 59 E-post: jannicke.hansson@vastra.goteborg.se Redovisning av genomförd granskning

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1415/16

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1415/16 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-10-25 Diarienummer 1415/16 Kommunikationsavdelningen Maria Norberg Telefon 031-368 02 61 E-post: maria.norberg@stadshuset.goteborg.se Göteborgs Stads medverkan i Almedalen

Läs mer

Framställan om kommuncentralt avsatta medel för hållbarhetsbidrag 2018

Framställan om kommuncentralt avsatta medel för hållbarhetsbidrag 2018 Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-02-20 Diarienummer 0008/18 Handläggare Lena Thylén Telefon: 368 10 13 E-post: lena.thylen@fastighet.goteborg.se Framställan om kommuncentralt avsatta medel

Läs mer

Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 19 juni 2018

Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 19 juni 2018 Östra Göteborg Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 19 juni 2018 3. Mål- och inriktningsdokument budget 2019 för stadsdelsnämnden Östra Göteborg (M), (L) och (KD) har

Läs mer

Kunskapsresultat 2018

Kunskapsresultat 2018 Kunskapsresultat 2018 Kommunala grundskolor Göteborg 2018-06-20 Jonas Askne, stadsledningskontoret Kunskapsresultat i grundskolan 2018 Kommunala skolor Flickor/pojkar Stadsdelar Nyhet: redovisning av som

Läs mer

Svar på Arbetsmiljöverkets inspektion

Svar på Arbetsmiljöverkets inspektion Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning Stadsdelsutveckling Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2018-01-15 Handläggare Susanna Juvas Hagbjörk Telefon: 08-508 03 000 Till Spånga-Tensta stadsdelsnämnd Svar på Arbetsmiljöverkets

Läs mer

Uppföljning av folkhälsoavtal HSN 12 och SDN Östra Göteborg Ärendet Uppföljning av folkhälsoavtalet enligt Folkhälsoplattform 2014.

Uppföljning av folkhälsoavtal HSN 12 och SDN Östra Göteborg Ärendet Uppföljning av folkhälsoavtalet enligt Folkhälsoplattform 2014. Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2015-03-02 Diarienummer: N132-0228/13 Utvecklingsavdelningen Charlotta Green, Åsa Svensson Telefon: 365 00 00 E-post: charlotta.green@ostra.goteborg.se Uppföljning av folkhälsoavtal

Läs mer

Utredning gällande avgränsningar, krav samt ekonomisk ersättning för valfrihetssystem enligt LOV, daglig verksamhet

Utredning gällande avgränsningar, krav samt ekonomisk ersättning för valfrihetssystem enligt LOV, daglig verksamhet Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-11-17 Diarienummer 0606/17 Välfärd och Utbildning Avdelning för Individ och familjeomsorg samt funktionshinder Lars Eriksson, Mona Lundahl Davies Telefon 031-3680163 E-post:

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Mathias Sköld

Ann-Sofie Hermansson Mathias Sköld Handling 2017 nr 187 Yttrande över motion av Staffan Levinsson (SD), Lars Hansson (SD), Jörgen Fogelklou (SD) och Björn Tidland (SD) om att minska antalet stadsdelsnämnder Till Göteborgs kommunfullmäktige

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat: Diarienummer: N /17

Tjänsteutlåtande Utfärdat: Diarienummer: N /17 Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2017-03-08 Diarienummer: N137-0166/17 Sektor Utbildning, område förskola Ina Lindén, Lotta Forsberg Telefon: 365 00 00 E-post: ina.linden@vastra.goteborg.se, lotta.forsberg@vastra.goteborg.se

Läs mer

Bemanning av EnskedeÅrsta-Vantörs stadsdelsförvaltning

Bemanning av EnskedeÅrsta-Vantörs stadsdelsförvaltning ENSKEDE-ÅRSTA STADSDELSFÖRVALTNING STADSDELSDIREKTÖREN DNR 07-299/94 SID 1 (6) 2007-03-08 Handläggare: Gillis Hammar Till EnskedeÅrsta-Vantörs stadsdelsnämnd Bemanning av EnskedeÅrsta-Vantörs stadsdelsförvaltning

Läs mer

Ansökan om arbetstidsinnovationer till Nämnden för arbetsmarknad och vuxenutbildning

Ansökan om arbetstidsinnovationer till Nämnden för arbetsmarknad och vuxenutbildning Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-01-26 Diarienummer N131-0065/17 Individ och familjeomsorg samt Funktionshinder Angelica Winter Telefon 031-365 15 86 E-post: angelica.winter@angered.goteborg.se Ansökan om

Läs mer

RISKBEDÖMNING INFÖR FÖRÄNDRING I FÖRSKOLEORGANISATIONEN INOM KUNGSHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING

RISKBEDÖMNING INFÖR FÖRÄNDRING I FÖRSKOLEORGANISATIONEN INOM KUNGSHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING KUNGSHOLMENS STÖD TILL NÄMND OCH FÖRVALTNING SID 1 (5) DNR 1.6-337-2012 BILAGA RISKBEDÖMNING INFÖR FÖRÄNDRING I FÖRSKOLEORGANISATIONEN INOM KUNGSHOLMENS En utredning om förskolans struktur, organisation

Läs mer

Projekt Förändrade stadsdelsförvaltningar SLUTRAPPORT

Projekt Förändrade stadsdelsförvaltningar SLUTRAPPORT Projekt Förändrade stadsdelsförvaltningar SLUTRAPPORT 2017-12-15 Innehållsförteckning Sammanfattning 2 Förslaget i korthet 3 Organisationsskiss 4 Bakgrund... 5 Gränssnitt mot GO och stadsdelsnämndsöversynen.....

Läs mer

Göteborg Energi AB:s hemställan om avyttring av ägarandel i Lidköping Biogas AB. Anneli Hulthén Jonas Andrén

Göteborg Energi AB:s hemställan om avyttring av ägarandel i Lidköping Biogas AB. Anneli Hulthén Jonas Andrén Handling 2015 nr 49 Göteborg Energi AB:s hemställan om avyttring av ägarandel i Lidköping Biogas AB Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Revidering av Göteborgs stads program för e-samhälle

Revidering av Göteborgs stads program för e-samhälle Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-06-29 Diarienummer 1047/18 Handläggare Stefan Granlund Telefon:031-368 04 85 E-post: stefan.granlund@stadshuset.goteborg.se Revidering av Göteborgs

Läs mer

Svar till Arbetsmiljöverket angående vitesföreläggande (IMS 2008/44542)

Svar till Arbetsmiljöverket angående vitesföreläggande (IMS 2008/44542) ENSKEDE-ÅRSTA-VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING INDIVID- OCH FAMILJEOMSORGEN SID 1 (5) 2009-07-24 Handläggare: Lotta Gillhardt Telefon: 08-508 14 019 Till Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd Svar till Arbetsmiljöverket

Läs mer

Ett Stockholm för alla Program för tillgänglighet och delaktighet för personer med funktionsnedsättning

Ett Stockholm för alla Program för tillgänglighet och delaktighet för personer med funktionsnedsättning Södermalms stadsdelsförvaltning Stadsdelsdirektörens stab Sida 1 (5) 2017-12-19 Handläggare Christina Koistinen Telefon: 08-508 12196 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2018-02-01 Ett Stockholm för alla Program

Läs mer

inrätta ett dialogforum mellan Göteborgs stad och den fristående grundskolan

inrätta ett dialogforum mellan Göteborgs stad och den fristående grundskolan Yrkande S, M, MP, V, L, KD Kommunstyrelsen 2016-10-05 Ärende 2.2.12 Inrätta ett dialogforum mellan Göteborgs stad och den fristående grundskolan FÖRSLAG TILL BESLUT Kommunstyrelsens föreslås besluta Att

Läs mer

Gallring av handlingar inom utbildningsverksamhet hos Göteborgs Stads. stadsdelsnämnder, utbildningsnämnden samt nämnden för arbetsmarknad och

Gallring av handlingar inom utbildningsverksamhet hos Göteborgs Stads. stadsdelsnämnder, utbildningsnämnden samt nämnden för arbetsmarknad och Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-09-12 Diarienummer AN-4989/17 Andreas Segerberg Telefon: 031-7015057 E-post: andreas.segerberg@arkivnamnden.goteborg.se Gallring av handlingar inom utbildningsverksamhet

Läs mer

Svar på Arbetsmiljöverkets inspektion den 28 mars 2017

Svar på Arbetsmiljöverkets inspektion den 28 mars 2017 Södermalms stadsdelsförvaltning Administrativa avdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-07-28 Handläggare Elisabeth Ansell Telefon: 08-508 12 020 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2017-08-24 Svar på Arbetsmiljöverkets

Läs mer

Strategi för Stockholm som smart och uppkopplad stad - remissvar till kommunstyrelsen

Strategi för Stockholm som smart och uppkopplad stad - remissvar till kommunstyrelsen stadsdelsförvaltning Ekonomiavdelningen Sida 1 (5) 2016-07-21 Handläggare Kalle Sönnergren Telefon: 08-50814670 Till stadsdelsnämnd Strategi för Stockholm som smart och uppkopplad stad - remissvar till

Läs mer

PROTOKOLL. Sammanträdesdatum KOMMUNSTYRELSENS SOCIALA UTSKOTT

PROTOKOLL. Sammanträdesdatum KOMMUNSTYRELSENS SOCIALA UTSKOTT STENUNGSUNDS KOMMUN Tid: 10:00-12:30 KOMMUNSTYRELSENS SOCIALA UTSKOTT Plats: Rodret Ledamöter Lillemor Arvidsson (m) Ordförande Janette Olsson (s) Vice ordförande Inger Johnsson (c) Christian Andersson

Läs mer

Yttrande över motion av Thomas Åvall (SD) om att avskaffa avgiften för trygghetslarm

Yttrande över motion av Thomas Åvall (SD) om att avskaffa avgiften för trygghetslarm Handling 2012 nr 139 Yttrande över motion av Thomas Åvall (SD) om att avskaffa avgiften för trygghetslarm Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

Svar på remiss angående förslag till Program för utveckling av Göteborgs Stads medborgarservice

Svar på remiss angående förslag till Program för utveckling av Göteborgs Stads medborgarservice Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2011-02-23 Diarienummer: N137-0095/11 Utvecklingsavdelning Astrid Tunås Telefon: 366 20 08 E-post:astrid.tunas @vastra.goteborg.se Svar på remiss angående förslag till Program

Läs mer

Remiss från Socialdepartementet Bidrag till glasögon för barn och unga (Ds 2015:xx-) S2015/3030/FST

Remiss från Socialdepartementet Bidrag till glasögon för barn och unga (Ds 2015:xx-) S2015/3030/FST Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-05-20 Diarienummer 1043/15 Repronummer 155/2015 Välfärd och Utbildning Avdelningen för Individ- och familjeomsorg och funktionshinderfrågor Annica Eriksson Telefon 031-368

Läs mer

Tillämpningsbeslut av generellt gallringsbeslut för e-postloggar i Outlook i Microsoft Exchange för myndigheter i Göteborgs Stad

Tillämpningsbeslut av generellt gallringsbeslut för e-postloggar i Outlook i Microsoft Exchange för myndigheter i Göteborgs Stad Arbetsmarknad och vuxenutbildning Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-11-10 Diarienummer 1138/17 Handläggare Johan Bergström Telefon 031-368 60 29 E-post: johan.bergstrom@arbvux.goteborg.se Tillämpningsbeslut

Läs mer

Välfärdens processer Introduktion socialsekreterare 17 maj 2018

Välfärdens processer Introduktion socialsekreterare 17 maj 2018 Hållbar stad öppen för världen Välfärdens processer Introduktion socialsekreterare 17 maj 2018 Process vad är det? Processer vi och det vi gör Processkarta förenklad bild av verkligheten 2 Organisation

Läs mer

Samverkan enligt samverkansavtalet - FSG - Förvaltningens samverkansgrupp och skyddskommitté

Samverkan enligt samverkansavtalet - FSG - Förvaltningens samverkansgrupp och skyddskommitté Västra Göteborg Protokoll 12/2016 Utfärdat 2016-12-16 Handläggare Niklas Hall Telefon 366 10 24 E-post: niklas.hall@vastra.goteborg.se Samverkan enligt samverkansavtalet - FSG - Förvaltningens samverkansgrupp

Läs mer

Yttrande till kommunstyrelsen över remiss angående innovationsprogram för Göteborgs Stad

Yttrande till kommunstyrelsen över remiss angående innovationsprogram för Göteborgs Stad Tjänsteutlåtande Förvaltningscontroller Utfärdat: 2017-04-05 Simon Flodén Diarienummer: N136-0214/17 Telefon: 366 00 24 (eller Göteborgs Stad växel 365 00 00) E-post: simon.floden@afh.goteborg.se Yttrande

Läs mer

Anneli Hulthén Lina Isaksson

Anneli Hulthén Lina Isaksson Handling 2014 nr 116 Nämnd med ansvar att för kommunen teckna avtal med Tre Stiftelser Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat 2013-11-08 Diarienummer 0070/13 Repronummer 316/13

Tjänsteutlåtande Utfärdat 2013-11-08 Diarienummer 0070/13 Repronummer 316/13 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2013-11-08 Diarienummer 0070/13 Repronummer 316/13 Stadsledningsstaben Avdelningen för Utbildning, Barn och Unga, Folkhälsa Claes Strand Telefon 031-368 02 92 E-post: claes.strand@stadshuset.goteborg.se

Läs mer

Yttrande över stadsdelsnämndernas resultat- och kostnadsutveckling samt ekonomiska förutsättningar 2019

Yttrande över stadsdelsnämndernas resultat- och kostnadsutveckling samt ekonomiska förutsättningar 2019 Yttrande S Kommunstyrelsen 2018-11-28 Ärende 2.2.8 Yttrande över stadsdelsnämndernas resultat- och kostnadsutveckling 2012-2018 samt ekonomiska Stadsledningskontorets PM visar att en kraftigt ökad personalomsättning

Läs mer

Familjecentrerat arbetssätt och familjecentraler i Göteborg. Anita Nilsson processledare Jämlikt Göteborg

Familjecentrerat arbetssätt och familjecentraler i Göteborg. Anita Nilsson processledare Jämlikt Göteborg Familjecentrerat arbetssätt och familjecentraler i Göteborg Anita Nilsson processledare Jämlikt Göteborg 20170911 Samverkansplattform Barn och unga ska lyckas i skolan! Temagrupp Barn och Unga Familjecentrerat

Läs mer

Samverkansavtal avseende Hälsoteket mellan Östra Göteborgs stadsdelsnämnd och Göteborgs Hälso- och sjukvårdsnämnd

Samverkansavtal avseende Hälsoteket mellan Östra Göteborgs stadsdelsnämnd och Göteborgs Hälso- och sjukvårdsnämnd Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2016-09-30 Diarienummer: N132-0912/16 Utvecklingsavdelningen Charlotta Green Telefon: 365 00 00 E-post: charlotta.green@ostra.goteborg.se Samverkansavtal avseende Hälsoteket

Läs mer

Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 21 juni 2017

Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 21 juni 2017 Snabbprotokoll Sammanträdesdatum 2017-06-21 Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 21 juni 2017 2. Mål- och inriktningsdokument inför budget 2018 Varje år lägger partierna

Läs mer

Förvaltningsledningen. Färdtjänstens införlivande i trafikkontoret

Förvaltningsledningen. Färdtjänstens införlivande i trafikkontoret TN 26/17 Tjänsteutlåtande Trafiknämnden 2017-02-09 Diarienummer 2770/15 Förvaltningsledningen Jan Rinman Telefon 031-368 25 42 E-post: jan.rinman@trafikkontoret.goteborg.se Färdtjänstens införlivande i

Läs mer

Ägardirektiv för Göteborgs Stads Upphandlingsbolag

Ägardirektiv för Göteborgs Stads Upphandlingsbolag Handling 2017 nr 110 Ägardirektiv för Göteborgs Stads Upphandlingsbolag Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i tjänsteutlåtande

Läs mer

Nationell uppföljning. Förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg 15 oktober 2012

Nationell uppföljning. Förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg 15 oktober 2012 Nationell uppföljning Förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg 15 oktober 2012 Innehållsförteckning Förskoleverksamhet och fritdshem den 15 oktober 2012 Kommunal regi Sid nr Tabell 1 Inskrivna barn i förskola,

Läs mer

Resultatet av inspektionen 28 mars 2017

Resultatet av inspektionen 28 mars 2017 2017-05-03 2017/013690 1 (8) Avdelningen för inspektion Karin Lilje Gränge, 010-730 92 58 arbetsmiljoverket@av.se STOCKHOLMS KOMMUN 105 35 STOCKHOLM Resultatet av inspektionen 28 mars 2017 Ert organisationsnummer:

Läs mer

Protokoll från förvaltningsgruppen 4 juni 2019

Protokoll från förvaltningsgruppen 4 juni 2019 Sida 1 (5) 2019-06-1004 från förvaltningsgruppen 4 juni 2019 Närvarande: Stadsdelsförvaltningen Gunilla Davidsson, tf. stadsdelsdirektör Katarina Odén-Ryhede, tf. avdelningschef förskola Linda Palo, avdelningschef

Läs mer

PROTOKOLL LSG, IFO-FH

PROTOKOLL LSG, IFO-FH 1/5 Tid: kl. 8.30 11.40 Plats: Sessionssalen, AT 14 Närvarande: För arbetsgivaren: Ordförande, Arne Wiik Angelica Winter, områdeschef Christina Karlsson, områdeschef Birgitta Degerström, områdeschef För

Läs mer

Omorganisation kommunikation 2 KS

Omorganisation kommunikation 2 KS Omorganisation kommunikation 2 KS 2016.400 3 VALLENTUNA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE KOMMUNLEDNINGSKONTORET 2016-12-06 DNR KS 2016.400 KARIN KILERUD SID 1/2 KOMMUNCONTROLLER 0858785118 KARIN.KILERUD@VALLENTUNA.SE

Läs mer

Förstärkt gemensam upphandlings- och inköpsorganisation

Förstärkt gemensam upphandlings- och inköpsorganisation Utbildningsförvaltningen Avdelningen för ekonomi och styrning Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-09-26 Handläggare Agneta Steinbeck Telefon: 08-50833580 Till Utbildningsnämnden 2017-10-19 Förstärkt gemensam

Läs mer

Hemställan från Göteborg Energi AB Fusion mellan Ale Energi och Ale Fjärrvärme AB. Ann-Sofie Hermansson Christina Hofmann

Hemställan från Göteborg Energi AB Fusion mellan Ale Energi och Ale Fjärrvärme AB. Ann-Sofie Hermansson Christina Hofmann Handling 2017 nr 37 Hemställan från Göteborg Energi AB Fusion mellan Ale Energi och Ale Fjärrvärme AB Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Remiss om Modernisering av sociala system

Remiss om Modernisering av sociala system Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning Individ- och familjeomsorgen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2018-02-05 Handläggare Karin Johansson Telefon: 08-50805097 Till Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd 2018-03-08

Läs mer

Förslag till föreskrifter och riktlinjer om arkiv- och informationshantering i Göteborgs Stad

Förslag till föreskrifter och riktlinjer om arkiv- och informationshantering i Göteborgs Stad Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-08-24 Diarienummer AN-1858/16 Handläggare: Bodil Fredriksson Telefon: 031-701 50 53 E-post: bodil.fredriksson@arkivnamnden.goteborg.se Förslag till föreskrifter och riktlinjer

Läs mer

Yttrande V, S, MP Kommunstyrelsen Ärende 1.1

Yttrande V, S, MP Kommunstyrelsen Ärende 1.1 Yttrande V, S, MP Kommunstyrelsen 2018-04-11 Ärende 1.1 Yttrande om Plan för uppföljning av utförare i konkurrensutsatt verksamhet enligt LOV år 2018 2019 I och med införande av valfrihetssystem enligt

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0993/12 Repronummer 256/15

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0993/12 Repronummer 256/15 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-10-01 Diarienummer 0993/12 Repronummer 256/15 Kommunikation/Demokrati Klas Forsberg Telefon 031-3680618 E-post: klas.forsberg@stadshuset.goteborg.se Riktlinjer e-förslag

Läs mer

Ulf Kamne Lina Isaksson

Ulf Kamne Lina Isaksson Handling 2017 nr 5 Förslag till reviderat och uppdaterat reglemente rörande fasta arvoden i Göteborgs Stads inköp och upphandlingsnämnd Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen

Läs mer

Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 23 april 2019

Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 23 april 2019 Östra Göteborg Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 23 april 2019 3. Uppföljningsrapport mars 2019 Uppföljningsrapporten innehåller uppföljning av ekonomi- och personalutveckling

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1111/15 Repronummer 239/15

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1111/15 Repronummer 239/15 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-08-31 Diarienummer 1111/15 Repronummer 239/15 Välfärd och Utbildning Sven Höper Telefon 031-3680113 E-post: sven.hoper@stadshuset.goteborg.se Utredning av skolverksamheten

Läs mer

Förslag från Färdtjänstnämnden om avgift för färdtjänstresor och färdtjänstens månadskort

Förslag från Färdtjänstnämnden om avgift för färdtjänstresor och färdtjänstens månadskort Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-01-26 Diarienummer 1447/14 Repronummer 10/15 Facknämnder Stadsutveckling Christina Gustafsson Telefon 031-368 04 45 E-post: christina.gustafsson@stadshuset.goteborg.se Förslag

Läs mer

Yttrande över motion från Mats Eriksson (SD) och Lars Hansson (SD) om att ingen post skall ge högre ersättning än vad ett kommunalråd får

Yttrande över motion från Mats Eriksson (SD) och Lars Hansson (SD) om att ingen post skall ge högre ersättning än vad ett kommunalråd får Handling 2015 nr 126 Yttrande över motion från Mats Eriksson (SD) och Lars Hansson (SD) om att ingen post skall ge högre ersättning än vad ett kommunalråd får Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens

Läs mer

Flytt av förvaltningskontor till Farsta Centrum - genomförandeärende

Flytt av förvaltningskontor till Farsta Centrum - genomförandeärende ÄLDREFÖRVALTNINGEN AVDELNINGEN FÖR UTBILDNING OCH ADMINISTRATION ÄN DNR 40402-433/2013 SOF SID 1 (7) 2013-10-02 SOCIALFÖRVALTNINGEN ADMINISTRATIVA AVDEL NINGEN Handläggare: Patrik Simonsson Telefon: 08-508

Läs mer

Barnperspektivet Elevskyddsombudets medverkan stärker perspektivet

Barnperspektivet Elevskyddsombudets medverkan stärker perspektivet Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2015-02-06 Diarienummer: N137-0145/14 Sektor Utbildning Erik Ivarsson Telefon: 365 00 00 E-post: erik.ivarsson@vastra.goteborg.se Yttrande till Arbetsmiljöverket angående redovisning

Läs mer

Utvärdering av feriejobb för unga

Utvärdering av feriejobb för unga Södermalms stadsdelförvaltning Sociala avdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2016-01-11 Handläggare Emma Holmgren Telefon: 08-508 13 185 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2016-02-04 Utvärdering av feriejobb

Läs mer

Protokoll LSG Utbildning

Protokoll LSG Utbildning Ärende: Sammanträde med Lokal samverkansgrupp utbildning Tid: 08:30-12:00 Plats: Förstamajgatan 2B, Sammanträdesrum Kortedala Deltagare: För arbetsgivaren: Medzit Selmani, ordförande Anders Samuelsson,

Läs mer

Uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet (SAM) rapport 2018

Uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet (SAM) rapport 2018 Tjänsteskrivelse 2018-05-02 Dnr 2018/253-026 Barn- och utbildningsnämnden Uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet (SAM) rapport 2018 Bakgrund Enligt Arbetsmiljöverkets föreskrifter om systematiskt

Läs mer

Införande av elektroniskt upphandlingsstöd i Stockholms stad remiss från kommunstyrelsen (dnr /2010)

Införande av elektroniskt upphandlingsstöd i Stockholms stad remiss från kommunstyrelsen (dnr /2010) ENSKEDE-ÅRSTA-VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING EKONOMIAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 000381/2010 SID 1 (5) 2010-10-06 Handläggare: Ia Magnusson Telefon: 08-508 14 097 Till Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd

Läs mer

Beslut om förnyelse av avtal avseende Microsoft-licenser

Beslut om förnyelse av avtal avseende Microsoft-licenser Intraservice Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-04-27 Diarienummer 0332/18 Handläggare Malin Lundqvist, Staffan Wikström Telefon: 031-3678397, 031-3678347 E-post: malin.lundqvist@intraservice.goteborg.se,

Läs mer

Sammanträdestider 2019 för kommunstyrelsen och utskott

Sammanträdestider 2019 för kommunstyrelsen och utskott Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-08-28 Diarienummer 1318/18 Handläggare Christina Hofmann Telefon:031-368 04 11 E-post: christina.hofmann@stadshuset.goteborg.se Sammanträdestider 2019

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2015-01-16 Diarienummer: N137-0033/15

Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2015-01-16 Diarienummer: N137-0033/15 Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2015-01-16 Diarienummer: N137-0033/15 Utvecklingsavdelningen Lars Olausson Telefon: 366 41 40 E-post: lars.olausson@vastra.goteborg.se Projekt Göteborgs skärgård Förslag till

Läs mer

Omorganisation kommunikation 16 KS

Omorganisation kommunikation 16 KS Omorganisation kommunikation 16 KS 2016.400 3 Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsen 2016-11-28 218 Omorganisation kommunikation (KS 2016.400) Beslut Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige antar

Läs mer

Bilaga 1. (reviderad ) Budget hösten Grundskolenämnden

Bilaga 1. (reviderad ) Budget hösten Grundskolenämnden Bilaga 1 (reviderad 2018-06-25) Budget hösten 2018 Grundskolenämnden Innehållsförteckning Inledning... 3 Ekonomi... 4 Ekonomisk plan för kommande budgethöst... 5 Fördelning kommunbidrag utifrån beslutad

Läs mer

Yrkande om handlingsplan för särskilt begåvade barn

Yrkande om handlingsplan för särskilt begåvade barn Yrkande V Kommunstyrelsen 2018-08-22 Ärende 2.2.21 Yrkande om handlingsplan för särskilt begåvade barn Utbildningsnämnden har begärt igångsättningsbeslut för ta fram en handlingsplan för särskilt begåvade

Läs mer

Hur lång är min uppsägningstid om jag blir uppsagd?

Hur lång är min uppsägningstid om jag blir uppsagd? Frågor publicerade 25 november Hur lång är min uppsägningstid om jag blir uppsagd? Följande uppsägningstider gäller för Branschavtal Energi: A) För anställning som påbörjats före den 1 januari 1998 gäller

Läs mer

Förhandling om nytt samverkansavtal för ökat medarbetarinflytande

Förhandling om nytt samverkansavtal för ökat medarbetarinflytande KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Lind Anna Datum 2018-11-28 Diarienummer KSN-2018-3483 Kommunstyrelsen Förhandling om nytt samverkansavtal för ökat medarbetarinflytande Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Hur når vi nyanlända/utlandsfödda äldre?

Hur når vi nyanlända/utlandsfödda äldre? Hur når vi nyanlända/utlandsfödda äldre? Erfarenheter från ett samarbete med idéburna organisationer för att nå nyanlända äldre. Samarbetet sker inom ramen för IOP (idéburet offentligt partnerskap Göteborgs

Läs mer

Lokal samverkansöverenskommelse. för Örgryte Stadsdelsförvaltning 2010

Lokal samverkansöverenskommelse. för Örgryte Stadsdelsförvaltning 2010 Lokal samverkansöverenskommelse för Örgryte Stadsdelsförvaltning 2010 SAMVERKAN GÖTEBORG 1 Samverkan Göteborg är ett lokalt kollektivavtal igenom vilket formella rättigheter och skyldigheter enligt medbestämmandelagen

Läs mer

Vi Sverigedemokrater vill organisera staden på ett bättre och effektivare sätt genom att minska antalet stadsdelsnämnder.

Vi Sverigedemokrater vill organisera staden på ett bättre och effektivare sätt genom att minska antalet stadsdelsnämnder. Yttrande (SD) Kommunstyrelsen 2017-10-18 Ärende 2.2.2 Tidplan för uppdraget att utreda SDN-sektorernas organisation Citat från SD Budget 2018 (sid 6): Vi Sverigedemokrater vill organisera staden på ett

Läs mer