Förutom beslutet att stadsdelsnämnderna ska bli tio till antalet har nämndernas uppdrag förändrats jämfört med tidigare:

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Förutom beslutet att stadsdelsnämnderna ska bli tio till antalet har nämndernas uppdrag förändrats jämfört med tidigare:"

Transkript

1

2 Förutom beslutet att stadsdelsnämnderna ska bli tio till antalet har nämndernas uppdrag förändrats jämfört med tidigare: Nämndernas arbete ska bygga på kompetens om lokala frågor med beaktande av ett hela-staden-perspektiv. Formerna för ledning och styrning ska utvecklas. Bland annat ska det finnas vissa för alla stadsdelar gemensamma organisationsformer och processer. Utvecklingen av ett hållbart samhälle blir en viktig uppgift. Och där lyfts medborgarnas möjligheter till engagemang, delaktighet och gemensamt ansvarstagande i samhällsutvecklingen fram. Nämnderna kommer dessutom att få större inflytande i stadsplanerfrågor det är ju inom detta område som invånarna brukar ha mycket synpunkter. Politikerna vill också förstärka medborgarinflytandet i den demokratiska processsen

3 Namnfrågan har politikerna valt att hantera själva. Det finns en arbetsgrupp med Anna Johansson,(S), som ansvarig som jobbar med namnfrågan.

4 De nya förvaltningscheferna har givit den centrala projektledningen för SDN-översynen i uppdrag att ta fram roll- och uppdragsbeskrivningar för de områdeschefer som kan komma att finnas i den nya stadsdelsförvaltningarna. De ska även ta fram roll- och uppdragsbeskrivningar för de stödfunktioner som stadsdelscheferna beslutar ska vara gemensamma. För att underlätta själva genomförandet av organisationsförändringen ska en lokal projektledare utses för varje ny stadsdelsförvaltning. Den personen ska planera och samordna frågor av mer praktisk karaktär. Innan den personen utses ska stadsdelscheferna specificera projektledarens kompetensprofil.

5 Jämnstora och större stadsdelar ger en stabilare organisation över tid som kan möta förändringar i befolkningsunderlaget och ny politisk ledning. Syftet med anpassningen av antalet stadsdelar är att öka förutsättningar för att nå en högre effektivitet inom organisationen och därigenom ökad kvalitet till nytta för medborgarna. Med kvalitet menas: - Ökad tillgänglighet, service och likabehandling - Gemensamt och serviceinriktat förhållningssätt

6 Hittills har planeringen varit gemensam för hela stan och de hållpunkter som finns gäller alla stadsdelar. 17 mars kommer Förvaltningscheferna för de nya sammanslagna stadsdelarna att utses och då börjar den lokala planeringen. Som utgångspunkt för det lokala arbetet finns ett organisationsförslag som tagits fram av en konsult. Förslaget stöds i huvudsak av nuvarande stadsdelschefer. Rekryteringen av chefer till de nya stadsdelarnas ledningsgrupper kommer att pågå under våren och efter midsommar ska dessa chefer vara utsedda. Planering och omställning av IT-system håller på att dra igång. (Ett mycket omfattande arbete visar bland annat erfarenheter från Frölunda-Högsbo-sammanläggningen) Ett annat arbete som satt igång är att ta fram Gemensamma administrativa rutiner och dokument som är lämpliga att användas för alla stadsdelar.

7 Det är nu beslutat hur de nya stadsdelsförvaltningarna ska se ut på ledningsnivå. Det kommer att finnas fyra sektorer i alla stadsdelsförvaltningar: - Utbildning - Äldreomsorg och hemsjukvård - Individ- och familjeomsorg samt - Funktionshinder - Kultur och fritid Det kommer även att finnas 3 stödfunktioner i alla stadsdelsförvaltningar: - Personal - Ekonomi - Utveckling Personal- och ekonomifunktionen har vi redan idag en relativt klar bild av vad de innehåller. De nya förvaltningscheferna har påbörjat en diskussion kring vilka roller som ska ingå i utvecklingsenheten, men detta är inte helt klart. Stödfunktionerna kommer att arbeta med frågor som är förvaltningsövergripande och inte knutna till EN verksamhet. Varje förvaltning ska även ha en förvaltningscontroller som stödjer förvaltningschefen i arbetet med ledning, styrning och intern kontroll. Det kommer till viss del att handla om ekonomisk uppföljning men även övergripande och strategisk verksamhetsuppföljning. Att stödfunktionerna är centralt placerade ska öka effektiviteten och kvaliteten i stödet genom att samla kompetens och utveckla gemensamma arbetssätt inom förvaltningen.

8 5 maj tillträder Torleif Larsson som förvaltningschef för Biskopsgården och Torslandas stadsdelsförvaltningar. Efter årsskiftet blir han förvaltningschef för den nya stadsdelsförvaltningen. Under 2010 kommer han framförallt att arbeta med planeringen för 2011 och att lära känna våra verksamheter och stadsdelar. Från 5 maj blir Stig Santa biträdande förvaltningschef i både SDF Biskopsgården och Torslanda. Under 2010 kommer han att avlasta Torleif Larsson genom att leda driften av våra nuvarande stadsdelsförvaltningar. Under 2010 kommer det att vara tre organisationer igång samtidigt: - Våra två nuvarande stadsdelsförvaltningar, som ska bedriva den verksamhet vi har planerat för Driftorganisationen 2010 ska ledas av biträdande Förvaltningschef Stig Santa tillsammans med dagens förvaltningsledningar. En ny planeringsorganisation, som planerar för våra verksamheter 2011 samt sätter samman den nya stadsdelsorganisationen som ska träda i kraft Torleif Larsson leder detta arbete. Till hösten får han hjälp med detta av vår blivande förvaltningsledning. De tillträder inte förrän 1 januari 2011, men kommer med ökande intensitet ingå i planeringsorganisationen för För varje stadsdelsförvaltning finns en stadsdelsnämnd. Så också i detta arbete är valår- ledamöterna till de nya stadsdelsnämnderna utses av kommunfullmäktige efter valet. De nya stadsdelsnämnderna tillträder 1 januari Varje stadsdelsnämnd kommer att bestå av 11 ledamöter och 11 ersättare. Redan nu finns en beredningsgrupp som ska planera för I den ingår 5 representanter (en från varje parti) från dagens två stadsdelsnämnder. Beredningsgruppen och den nya förvaltningschefen, tillsammans med vår framtida förvaltningsledning, kommer planera för Beredningsgruppen tar inga formella beslut utan har till uppgift att nämnderna i Biskopsgården och Torslanda tar samstämmiga beslut. Sekreterare i beredningsgruppen är ännu inte tillsatt.

9 Kanslifunktionen placeras under den stödfunktion (personal, ekonomi eller utveckling) där det passar bäst utifrån de lokala förutsättningarna. Stödfunktionen Utveckling är tänkt att stödja sektorerna med specialistkompetens inom kvalitet, samhällsutveckling, miljö, folkhälsa, kommunikation etc. Utöver de centrala stödfunktionerna behövs fortfarande lokalt placerade stödfunktioner. De lokala stödfunktionerna är mycket viktiga för att avlasta cheferna och ge dem den service de behöver för att kunna ägna sig åt sina huvudsakliga arbetsuppgifter

10 Inom förvaltningen anstränger vi oss för att informera om det som händer med den nya SDN-organisationen. Kom till mig som är din enhetschef med dina frågor. Vet jag inte svaret lovar jag att ta reda på hur det förhåller sig. Övergripande information som rör samliga SDN finns på

11 Innan påsk lades åtta olika platsannonser ut på den interna delen av Lediga jobb. Annonserna gällde tjänsterna för de fyra nya sektorscheferna med ansvar för utbildning, äldreomsorg och hälso- och sjukvård, individ- och familjeomsorg/funktionshinder samt kultur och fritidsområdet. Övriga fyra annonser avser tjänsterna för HRchefer (som förut kallades personalchefer), ekonomichefer, utvecklingschefer och förvaltningscontroller. Dessa åtta tjänster ska tillsättas i samtliga nya stadsdelsförvaltningar. Totalt blir det 80 tjänster. Rekryteringsprocessen utgår från kompetens, utifrån ett hela-staden-perspektiv. Tillsättningen av tjänsterna ska bli så bra som möjligt för helheten, den enskilda stadsdelen och för individen (i den prioriteringsordningen). Tjänsterna kan sökas av alla anställda inom Göteborgs Stad. I början på sommaren ska de nya förvaltningsledningarna vara utsedda. De tillträder sina nya tjänster 1 januari 2011.

12 De nya förvaltningscheferna har givit den centrala projektledningen för SDN-översynen i uppdrag att ta fram roll- och uppdragsbeskrivningar för de områdeschefer som kan komma att finnas i den nya stadsdelsförvaltningarna. De ska även ta fram roll- och uppdragsbeskrivningar för de stödfunktioner som stadsdelscheferna beslutar ska vara gemensamma. För att underlätta själva genomförandet av organisationsförändringen ska en lokal projektledare utses för varje ny stadsdelsförvaltning. Den personen ska planera och samordna frågor av mer praktisk karaktär. Innan den personen utses ska stadsdelscheferna specificera projektledarens kompetensprofil.

13 En representant i varje stadsdelsförvaltning fick i uppdrag att samordna arbetet med att samla in alla våra förvaltningsövergripande dokument. Ansvariga för arbetet är SDF Lundby, SDF Centrum och Social resursförvaltning. De hade workshop med representanter från alla dagens SDF där de gick igenom och pratade om alla dokument som samlats in. De ska sedan bilda arbetsgrupper som ska analysera de rutiner, policies, anvisningar etc som kommit in och lämna förslag på vilka vi ska använda i framtiden. De nya förvaltningsledningarna bestämmer vilka dokument vi ska utforma gemensamt, hur de ska se ut och var det kan förekomma lokala variationer.

14 I samband med omläggningen av våra IT-system kommer alla att bli mer eller mindre berörda. Vi kommer att få nya e-postadresser och ny mottagarkod för organisationen. Den 5 mars fick alla projektledare information om arbetet med att lägga om alla IT-system och byta från Biskopsgården och Torslanda till det nya namnet. (Vår projektledare för det är Britt Färdig-Lindahl i Biskopsgården) Systemområdena är: Ekonomi, Försäkring och säkerhet, HR/Personal, IT-infra, Kvalitet, TEIK-int/ext kommunikation, Utbildning, Välfärd samt Ärendehantering En kontaktperson per IT-systemområde och ny SDF = 9 stycken, utses av FLG klara i april

15 Kontaktpersoner är utsedda (se nästa bild) Projektledaren för omläggningen har sammankallat kontaktpersonerna till ett första möte 16 april. Han ska samordna de lokala kontaktpersonerna i Biskopsgården och Torslanda.

16 Detta är våra lokala kontaktpersoner. De kommer även att vara kontaktpersoner gentemot de personer som är ansvariga för deras systemområde i Göteborgs Stad. Därifrån kommer de att få listor med saker som de ska göra. Den arbetstid som kontaktpersonerna behöver vika åt detta arbete beror på hur stor belastningen blir. Den blir säkert olika inom våra olika systemområden. Kontaktpersonerna kommer även att knyta fler personer till sig från våra förvaltningar i sitt arbete med detta.

17

18 Så här blir ledningen efter årsskiftet. - Grunderna är klara - Endast en funktion är tillsatt idag och det är förvaltningschefen Torleif Larsson, som börjar 5 maj.

19 Inom förvaltningen anstränger vi oss för att informera om det som händer med den nya SDN-organisationen. Kom till mig som är din enhetschef med dina frågor. Vet jag inte svaret lovar jag att ta reda på hur det förhåller sig. Övergripande information som rör samliga SDN finns på

Välkommen till. Västra Hisingen. 29 mars 2017

Välkommen till. Västra Hisingen. 29 mars 2017 Välkommen till Västra Hisingen 29 mars 2017 SDN Västra Hisingen så styrs stadsdelen Jahja Zeqiraj, Stadsdelsnämndens ordförande Så styrs staden Stadsdelsnämnder 11 ordinarie ledamöter och 11 ersättare

Läs mer

Ledningsgruppen enades om att de som har möjlighet att delta får delta.

Ledningsgruppen enades om att de som har möjlighet att delta får delta. Förvaltningsledningen 2017-05-22, klockan 08.30 12:00 Sammanträdesrum: Nylöse, Förstamajgatan 2 B Närvarande Gitte Caous, stadsdelsdirektör Margareta Hansson, HR-chef Ulrica Johansson, ekonomichef Åsa

Läs mer

Kompetensförsörjningsplan på 3-5 års sikt för Östermalms stadsdelsförvaltning

Kompetensförsörjningsplan på 3-5 års sikt för Östermalms stadsdelsförvaltning Dnr: 2017-761-1.1. Bilaga 8 Kompetensförsörjningsplan på 3-5 års sikt för Östermalms stadsdelsförvaltning Enligt anvisningarna för nämndernas arbete med verksamhetsplan 2018 ska nämndens kompetensförsörjningsplan

Läs mer

Yttrande angående yrkande angående inrättande av ett Skärgårdsråd under Kommunstyrelsen

Yttrande angående yrkande angående inrättande av ett Skärgårdsråd under Kommunstyrelsen Yttrande (D) 12 mars 2019 Yttrande angående yrkande angående inrättande av ett Skärgårdsråd under Yttrandet Alliansen och Socialdemokraterna föreslår i ett gemensamt yrkande att Demokraternas förslag om

Läs mer

Tanja Levin tar fram ett underlag att arbeta vidare utifrån dagens diskussion och befintligt material.

Tanja Levin tar fram ett underlag att arbeta vidare utifrån dagens diskussion och befintligt material. Östra Göteborg Förvaltningsledningen 2015-10-26, klockan 08.30-14.05 Sammanträdesrum: Nylöse, Förstamajgatan 2 B Närvarande Ulla-Carin Olsson, stadsdelsdirektör Andreas Lökholm, sektorschef individ- och

Läs mer

- Extra FSG den 15 april 2016 klockan 08:30-09:30 Ett extra FSG hålls den 15 april med anledning av föreslagna åtgärder.

- Extra FSG den 15 april 2016 klockan 08:30-09:30 Ett extra FSG hålls den 15 april med anledning av föreslagna åtgärder. Östra Göteborg Förvaltningsledningen 2016-04-04, klockan 08.30-13:40 Sammanträdesrum: Nylöse, Förstamajgatan 2 B Närvarande Gitte Caous, stadsdelsdirektör Andreas Lökholm, sektorschef individ- och familjeomsorg

Läs mer

Sociala omsorgsförvaltningen Förvaltningsledning

Sociala omsorgsförvaltningen Förvaltningsledning MÖTESANTECKNINGAR 1 (5) Plats och tid, sammanträdesrum Linden, kl. 08.00 12.00 Närvarande Monica Svensson Susanne Sprigg Liz Rehn Elisabeth Hindelius Jonas Ringström Richard Brevik Anna Thuresson Charlie

Läs mer

Sammanträde med pensionärsrådet Norra Hisingen. Tid: Torsdagen den 14 april, kl (Pensionärsorganisationernas förmöte

Sammanträde med pensionärsrådet Norra Hisingen. Tid: Torsdagen den 14 april, kl (Pensionärsorganisationernas förmöte Art: Sammanträde med pensionärsrådet Tid: Torsdagen den 14 april, kl 09.30-12.00 (Pensionärsorganisationernas förmöte 08.30 09.30) Plats: Glöstorpsvägen 26, hemtjänstlokalen i Tuve Ledamöter: Kerstin Backström

Läs mer

Rätt boende

Rätt boende Rätt boende 2012-2015 Förslag till handlingsplan för deluppdrag 4: Processbeskrivning för Bogruppens uppdrag 2014-10-28 Innehåll Inledning... 3 Bakgrund till uppdraget... 3 Uppdrag... 3 Mål... 4 Tidsplan

Läs mer

Inrättande av råd för samverkan inom området social ekonomi

Inrättande av råd för samverkan inom området social ekonomi Tjänsteutlåtande Utfärdat 2009-12-30 Diarienummer 0390/09 Verksamhetsområde Social ekonomi Marie Larsson Telefon 031-367 90 16, Fax 031-367 90 12 E-post: marie.larsson@socialresurs.goteborg.se Inrättande

Läs mer

Svar på Arbetsmiljöverkets inspektion den 28 mars 2017

Svar på Arbetsmiljöverkets inspektion den 28 mars 2017 Södermalms stadsdelsförvaltning Administrativa avdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-07-28 Handläggare Elisabeth Ansell Telefon: 08-508 12 020 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2017-08-24 Svar på Arbetsmiljöverkets

Läs mer

Lokalt jämlikhetsarbete i praktiken

Lokalt jämlikhetsarbete i praktiken Välkomna till Seminarie B Lokalt jämlikhetsarbete i praktiken Jämlikhetskonferensen 2019 HÅLLBAR STAD ÖPPEN FÖR VÄRLDEN 1 Jämlikhetskonferensen 2019 Seminarie B Lokalt jämlikhetsarbete i praktiken 13.00-13.45

Läs mer

Östra Göteborg Förvaltningsledningen. Minnesanteckningar

Östra Göteborg Förvaltningsledningen. Minnesanteckningar Östra Göteborg Förvaltningsledningen 2015-11-09, klockan 08.30-12.00 Sammanträdesrum: Nylöse, Förstamajgatan 2 B Närvarande Ulla-Carin Olsson, stadsdelsdirektör Andreas Lökholm, sektorschef individ- och

Läs mer

Policy för ledning och organisation

Policy för ledning och organisation Policy för ledning och organisation Vara kommun Antagen av kommunfullmäktige 2018-03-26 26 Innehållsförteckning Ledning och styrning i Vara kommun... 1 Bakgrund... 1 Syfte och innehåll... 1 Medarbetarskap...

Läs mer

Mötesanteckningar. Kommunfullmäktiges presidium. Datum och tid: 7 oktober, kl. 10:00-12:00 Plats: Linden

Mötesanteckningar. Kommunfullmäktiges presidium. Datum och tid: 7 oktober, kl. 10:00-12:00 Plats: Linden MÖTESANTECKNINGAR 1 (5) 2016-10-07 Kommunfullmäktiges presidium Mötesanteckningar och tid: 7 oktober, kl. 10:00-12:00 Plats: Linden Deltagare Lennart Wassenius (C), kommunfullmäktiges ordförande Renée

Läs mer

Organisationsförändring

Organisationsförändring Beredningen Allmänna utskottet 2007-12-05 74 24 Socialnämnden 2007-12-14 170 29 Dnr 2007/450-70 Organisationsförändring Bilagor: Organisationsskisser; nuvarande samt förslag till förändringar Ärendebeskrivning

Läs mer

Vad händer i stadsdelen Norra Hisingen?

Vad händer i stadsdelen Norra Hisingen? Vad händer i stadsdelen Norra Hisingen? s Om stadsdelsnämndens arbete med stadsutveckling och samhällsplanering Funktionshinderrådet 21 mars 2012 Tuve torg Kärra centrum Selma Lagerlöfs torg, Backa Upplägg

Läs mer

Tvärsektoriell analys psykisk (o)hälsa

Tvärsektoriell analys psykisk (o)hälsa Tvärsektoriell analys psykisk (o)hälsa Centrum & Örgryte Härlanda Lovisa Larsson Allansson Syfte och målsättning Då Syftet med arbetet i Majorna Linné och Askim Frölunda Högsbo var att skapa handlingsplaner

Läs mer

Regler för intraprenader inom Göteborgs Stad

Regler för intraprenader inom Göteborgs Stad Intresse för att driva verksamhet på intraprenad? Bakgrund I april månad 2014 beslutad SDN Majorna-Linné, utifrån ett yrkande från FP och M, att be sektor Äldreomsorg och Hälso- och sjukvård undersöka

Läs mer

Bilaga 4. SAMMANFATTNING RAPPORT Administrativ översyn Östermalms stadsdelsförvaltning - våren 2015

Bilaga 4. SAMMANFATTNING RAPPORT Administrativ översyn Östermalms stadsdelsförvaltning - våren 2015 Bilaga 4 SAMMANFATTNING RAPPORT Administrativ översyn Östermalms stadsdelsförvaltning - våren 2015 Sammanfattning Den 29 januari 2015 beslutade Östermalms stadsdelsnämnd att ge förvaltningen i uppdrag

Läs mer

Personal- och kompetensförsörjning

Personal- och kompetensförsörjning www.pwc.se Revisionsrapport Pär Sturesson Cert. kommunal revisor Johan Lidström Revisor Personal- och kompetensförsörjning Sollefteå kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattning och revisionell bedömning...

Läs mer

Lokal samverkansöverenskommelse. för Örgryte Stadsdelsförvaltning 2010

Lokal samverkansöverenskommelse. för Örgryte Stadsdelsförvaltning 2010 Lokal samverkansöverenskommelse för Örgryte Stadsdelsförvaltning 2010 SAMVERKAN GÖTEBORG 1 Samverkan Göteborg är ett lokalt kollektivavtal igenom vilket formella rättigheter och skyldigheter enligt medbestämmandelagen

Läs mer

Rätt boende

Rätt boende Rätt boende 2012-2015 Förslag till handlingsplan för deluppdrag 7 Förslag till metod för att identifiera kostnad för hemlöshet inom både FH- och IFO Datum 2013-10-31 Innehåll Inledning... 3 Bakgrund till

Läs mer

Folkhälsoplan

Folkhälsoplan Folkhälsoplan 2007 2010 Bakgrund Folkhälsa Folkhälsa Begreppet folkhälsa används för att beskriva hela befolkningens eller olika befolkningsgruppers hälsotillstånd till skillnad från enskilda individers

Läs mer

Yttrande till kommunstyrelsen över remiss angående innovationsprogram för Göteborgs Stad

Yttrande till kommunstyrelsen över remiss angående innovationsprogram för Göteborgs Stad Tjänsteutlåtande Förvaltningscontroller Utfärdat: 2017-04-05 Simon Flodén Diarienummer: N136-0214/17 Telefon: 366 00 24 (eller Göteborgs Stad växel 365 00 00) E-post: simon.floden@afh.goteborg.se Yttrande

Läs mer

Riktlinjer för områdesutveckling

Riktlinjer för områdesutveckling Riktlinjer för områdesutveckling i Botkyrka Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Diarienummer: KS/2015:173 Dokumentet är beslutat av: Kommunfullmäktige Dokumentet beslutades den: 31 mars 2016

Läs mer

Protokoll. Plats: Vingen Amhult Lokal: Knipan Datum: 2013-05-29 Tid: Klockan 18:00-20:00, 17:00-18:00 Intresseorganisationernas förmöte.

Protokoll. Plats: Vingen Amhult Lokal: Knipan Datum: 2013-05-29 Tid: Klockan 18:00-20:00, 17:00-18:00 Intresseorganisationernas förmöte. 1 (5) Protokoll Plats: Vingen Amhult Lokal: Knipan Datum: Tid: Klockan 18:00-20:00, 17:00-18:00 Intresseorganisationernas förmöte. Kallade: Ledamöter: Ulla Adolfsson, HSO/ Autism & Aspergerföreningen Distrikt

Läs mer

Minnesanteckningar. Förvaltningsledningen

Minnesanteckningar. Förvaltningsledningen Förvaltningsledningen 2017-08-21, klockan 08.30 12.10 Sammanträdesrum: Nylöse, Förstamajgatan 2 B Närvarande Gitte Caous, stadsdelsdirektör Ulrica Johansson, ekonomichef Kristin Idskog, HR-chef Åsa Svensson,

Läs mer

Sammanträde med pensionärsrådet Norra Hisingen

Sammanträde med pensionärsrådet Norra Hisingen Art: Sammanträde med pensionärsrådet Tid: Torsdagen den 14e juni 2018 Pensionärsorganisationernas förmöte 08.30-09.30 Pensionärsrådsmötet ordinarie möte 09.30-12.00 Plats: Backa Folkets hus, Granåsgatan

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1111/15 Repronummer 239/15

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1111/15 Repronummer 239/15 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-08-31 Diarienummer 1111/15 Repronummer 239/15 Välfärd och Utbildning Sven Höper Telefon 031-3680113 E-post: sven.hoper@stadshuset.goteborg.se Utredning av skolverksamheten

Läs mer

Överenskommelse om Idéburet Offentligt Partnerskap. Friskvårdsklubben Social resursnämnd

Överenskommelse om Idéburet Offentligt Partnerskap. Friskvårdsklubben Social resursnämnd Överenskommelse om Idéburet Offentligt Partnerskap Friskvårdsklubben Social resursnämnd Innehåll Bakgrund och förutsättningar för avtalet... 3 Värdegrund... 3 Friskvårdsklubbens värdegrund:... 4 Insatser...

Läs mer

Skrivelse gällande stiftelsen Gräsöfondens administration och ekonomi

Skrivelse gällande stiftelsen Gräsöfondens administration och ekonomi Sidan 1 av 7 Strategienheten Datum Dnr Sid 2016-02-03 2015 KS 895 1 (3) Gräsöfondens styrelse Skrivelse gällande stiftelsen Gräsöfondens administration och ekonomi Bakgrund Gräsöfonden har sedan bildandet

Läs mer

Projekt implementering av ledningssystemet för systematiskt kvalitetsarbete inom socialtjänsten i Spånga -Tensta December 2013

Projekt implementering av ledningssystemet för systematiskt kvalitetsarbete inom socialtjänsten i Spånga -Tensta December 2013 Projekt implementering av ledningssystemet för systematiskt kvalitetsarbete inom socialtjänsten i Spånga -Tensta December 2013 Projekt implementering av ledningssystemet för systematiskt kvalitetsarbete

Läs mer

Samverkansöverenskommelse mellan Landstinget i Kalmar län och Kalmar kommun kring personer med psykisk funktionsnedsättning 2012-2014

Samverkansöverenskommelse mellan Landstinget i Kalmar län och Kalmar kommun kring personer med psykisk funktionsnedsättning 2012-2014 Handläggare Datum Ärendebeteckning Ingela Möller 2012-09-05 Avtal 0480 450885 Samverkansöverenskommelse mellan Landstinget i Kalmar län och Kalmar kommun kring personer med psykisk funktionsnedsättning

Läs mer

Svar på Arbetsmiljöverkets inspektion den 28 mars 2017

Svar på Arbetsmiljöverkets inspektion den 28 mars 2017 Södermalms sdf Administrativa avdelningen Tjänsteanteckningar Dnr: 291-2017-1.6. Sida 1 (10) 2017-08-109 Svar på Arbetsmiljöverkets inspektion den 28 mars 2017 Södermalms stadsdelsförvaltning, Stockholm

Läs mer

Att arbeta på FBA. Folke Bernadotteakademin Myndigheten för fred, säkerhet och utveckling

Att arbeta på FBA. Folke Bernadotteakademin Myndigheten för fred, säkerhet och utveckling Att arbeta på FBA Folke Bernadotteakademin Myndigheten för fred, säkerhet och utveckling 1 På FBA är du som medarbetare vår viktigaste tillgång. Vi vill att du ska kunna ha ett långt och utvecklande arbetsliv

Läs mer

Förändrad organisation inom verksamhetsområde Socialtjänst och fritid

Förändrad organisation inom verksamhetsområde Socialtjänst och fritid Bromma stadsdelsförvaltning Tjänsteutlåtande Sida 1 (8) 2014-07-08 Uppdat 2014-08-26 Handläggare Peter Dacke Telefon: 08-50806065 Till Bromma stadsdelsnämnd Förvaltningens förslag till beslut 1. En förändrad

Läs mer

Tid Kl Plats Gustavslundsvägen 151 G. Närvarande:

Tid Kl Plats Gustavslundsvägen 151 G. Närvarande: Helena Aldén 508 06 032 2015-01-22 Förvaltningsgruppen Protokoll 01 Tid 2015-01-22 Kl. 14.00 16.00 Plats Närvarande: Leif Sjöholm Peter Dacke Annica Lagerqvist Anders Broberg Christina Berends Helena Aldén

Läs mer

Likabehandlingspolicy för Region Skåne

Likabehandlingspolicy för Region Skåne Likabehandlingspolicy för Region Skåne Ingen är vaccinerad mot diskriminering. Att reagera på det faktum att någon är annorlunda är naturligt. Det är när man börjar agera utifrån en rädsla för det som

Läs mer

Svar på remiss angående förslag till Program för utveckling av Göteborgs Stads medborgarservice

Svar på remiss angående förslag till Program för utveckling av Göteborgs Stads medborgarservice Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2011-02-23 Diarienummer: N137-0095/11 Utvecklingsavdelning Astrid Tunås Telefon: 366 20 08 E-post:astrid.tunas @vastra.goteborg.se Svar på remiss angående förslag till Program

Läs mer

Fortsatt samverkan avseende Avtal om familjecentrerat arbetssätt och familjecentraler i Östra Göteborg samt Samverkansavtal om folkhälsoinsatser i

Fortsatt samverkan avseende Avtal om familjecentrerat arbetssätt och familjecentraler i Östra Göteborg samt Samverkansavtal om folkhälsoinsatser i Östra Göteborg Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-05-20 Diarienummer N132-0706/18 Handläggare Ing-Marie Larsson, Laila Svensson, Lena Svärd, Sofi Tillberg, Sara Stark, Per Melin Telefon: 031-365 00 00 E-post:

Läs mer

Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 23 oktober 2018

Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 23 oktober 2018 Östra Göteborg Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 23 oktober 2018 3. Månadsuppföljning tom september 2018 En gång i månaden följer förvaltningen upp kostnadsutvecklingen

Läs mer

Processbeskrivning. Översyn av förvaltningsorganisationen, delegationer, administrativa processer och bolagsstruktur.

Processbeskrivning. Översyn av förvaltningsorganisationen, delegationer, administrativa processer och bolagsstruktur. Processbeskrivning Översyn av förvaltningsorganisationen, delegationer, administrativa processer och bolagsstruktur. 1. Bakgrund Kommunstyrelsen har fattat följande beslut: 1. Under förutsättning av kommunfullmäktiges

Läs mer

Uppföljningsrapport för internkontrollplanen 2016 för Älvsjö stadsdelsnämnd

Uppföljningsrapport för internkontrollplanen 2016 för Älvsjö stadsdelsnämnd Älvsjö stadsdelsnämnd Bilaga 11 Tjänsteutlåtande Dnr 1.1.396-2016: Sid 1 (10) Handläggare Ingela Kristiansson Telefon: 08-508 21 065 Till Älvsjö stadsdelsnämnd 2017-02-02 Uppföljningsrapport för internkontrollplanen

Läs mer

Kommunalrättslig delegation

Kommunalrättslig delegation Kommunalrättslig delegation Regler och riktlinjer Olika delegationsområden Man skiljer på två områden där delegering används, nämligen kommunalrättslig delegering och medicinrättslig delegering. Delegationssystemet

Läs mer

HR-avdelningen. Majorna-Linné

HR-avdelningen. Majorna-Linné HR-avdelningen Majorna-Linné Vi gör det tillsammans! Att bedriva stadsdelsförvaltning är ett lagarbete. Vi har olika roller, men vi arbetar alla med samma politiska mål, med våra medborgare och brukare

Läs mer

Minnesanteckningar. Utgångspunkter för utvecklingsplanen är: En växande stadsdel Komplexa förutsättningar och lösningar Lokala behov

Minnesanteckningar. Utgångspunkter för utvecklingsplanen är: En växande stadsdel Komplexa förutsättningar och lösningar Lokala behov Östra Göteborg Förvaltningsledningen 2016-09-19, klockan 08.30-13.45 Sammanträdesrum: Nylöse, Förstamajgatan 2 B Närvarande Gitte Caous, stadsdelsdirektör Tanja Levin, HR-chef, tf kommunikationschef Eeva

Läs mer

Ett gott liv var dag

Ett gott liv var dag Ingegerd Eriksson Projektledare SLUTRAPPORT 2015-06-18 Ett gott liv var dag Vård- och omsorgsprojektet 2 Innehåll 1. Sammanfattning 3 2. Inledning 4 3. Resultatredovisning 5 4. Utvärdering av arbetet 7

Läs mer

Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 18 december 2018

Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 18 december 2018 Östra Göteborg Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 18 december 2018 3. Månadsuppföljning till och med november 2018 SDN Östra Göteborg I denna rapport följer förvaltningen

Läs mer

2 Fastställande av dagordning - Förslag till dagordning har varit utsänd med kallelsen. Dagordningen fastställs efter följande ändringar.

2 Fastställande av dagordning - Förslag till dagordning har varit utsänd med kallelsen. Dagordningen fastställs efter följande ändringar. GÖTEBORGS STAD ÖSTRA GÖTEBORG FÖRVALTNINGENS SAMVERKANSGRUPP Protokoll FSG 20 2011 Ärende: Sammanträde med Förvaltningens samverkansgrupp Tid: Onsdag 16 november 2011, klockan 08.30 10.30 Plats: Förstamajgatan

Läs mer

Personalpolicy. för Karlsborgs kommun

Personalpolicy. för Karlsborgs kommun Personalpolicy för Karlsborgs kommun Till dig som arbetar i Karlsborgs kommun... I din hand har du Karlsborgs kommuns personalpolicy. Den ska stödja en önskad utveckling av kommunen som attraktiv arbetsgivare.

Läs mer

Lokalt Pensionärsråd Västra Hisingen

Lokalt Pensionärsråd Västra Hisingen Protokoll 1/2019 Lokala Pensionärsrådet V Hisingen Sammanträdesdatum 2019-01-30 Tid 10.30-12.30, förmöte för pensionärsorganisationerna 9.30 Plats Östan, Höstvädersgatan 1, vån 4 Närvarande Ledamöter Eva

Läs mer

LOKALA PENSIONÄRSRÅDET ÖRGRYTE-HÄRLANDA. TID Kl 15:00-17:00 Stora salen, Kulturhuset Kåken

LOKALA PENSIONÄRSRÅDET ÖRGRYTE-HÄRLANDA. TID Kl 15:00-17:00 Stora salen, Kulturhuset Kåken LOKALA PENSIONÄRSRÅDET ÖRGRYTE-HÄRLANDA TID Kl 15:00-17:00 PLATS Stora salen, Kulturhuset Kåken LEDAMÖTER Monica Påhlsson SPF Bengt Carlsson PRO Hasse Kimmevik PRO Ulf Atlestam RPG Alf Sahlström SPRF ERSÄTTARE

Läs mer

Granskning av ändrad organisation avseende nämndernas ekonomfunktion Nynäshamns kommun Revisionsrapport

Granskning av ändrad organisation avseende nämndernas ekonomfunktion Nynäshamns kommun Revisionsrapport Granskning av ändrad organisation avseende nämndernas ekonomfunktion Nynäshamns kommun Revisionsrapport Percy Carlsbrand Februari 2011 Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning och rekommendationer...

Läs mer

Beskrivning av uppdrag och mandat

Beskrivning av uppdrag och mandat Beskrivning av uppdrag och mandat Antaget av Ledningsgruppen för samverkan 2014-03-27 Reviderad: 2014-12-19/2016-02-25/2017-05-17 Bakgrund Kommun och sjukvård, Samverkan i Göteborgsområdet är till för

Läs mer

Checklista för kommundirektörens ansvar, befogenheter och arbetsuppgifter

Checklista för kommundirektörens ansvar, befogenheter och arbetsuppgifter Checklista för kommundirektörens ansvar, befogenheter och arbetsuppgifter Inledning och läsanvisning Kommunallagen reglerar inte arbetsuppgifter och ansvar för kommunens ledande tjänsteman kommundirektören/kommunchefen.

Läs mer

Svar på remiss avseende Förslag till Göteborgs Stads plan för arbetet mot etablerat missbruk och beroende

Svar på remiss avseende Förslag till Göteborgs Stads plan för arbetet mot etablerat missbruk och beroende Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-03-06 Diarienummer N140-0858/16 Sektor Individ- och familjeomsorg samt funktionshinder Stina W Björstedt Telefon: 031-366 88 12 E-post: stina.w.bjorstedt@norrahisingen.goteborg.se

Läs mer

Välkommen till Kungsbacka

Välkommen till Kungsbacka Framgångsrikt kvalitetsarbete i offentlig verksamhet En långsiktig och gemensam satsning på förbättringsarbete inom Kungsbackas äldreomsorg Välkommen till Kungsbacka 1 Kungsbacka en del av Halland och

Läs mer

styrdokument i botkyrka kommun

styrdokument i botkyrka kommun styrdokument i botkyrka kommun Riktlinjer för dialogforum Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Diarienummer: KS/2015:201 Dokumentet är beslutat av: Kommunfullmäktige Dokumentet beslutades den:

Läs mer

Överenskommelse om Idéburet Offentligt Partnerskap. Friskvårdsklubben Social resursnämnd

Överenskommelse om Idéburet Offentligt Partnerskap. Friskvårdsklubben Social resursnämnd Överenskommelse om Idéburet Offentligt Partnerskap Friskvårdsklubben Social resursnämnd Innehåll Bakgrund och förutsättningar för avtalet... 3 Värdegrund... 3 Friskvårdsklubbens värdegrund:... 4 Insatser...

Läs mer

Ekonomiavdelningarna i Göteborgs Stads stadsdelar inbjuder till uppsatsteman vårterminen 2015.

Ekonomiavdelningarna i Göteborgs Stads stadsdelar inbjuder till uppsatsteman vårterminen 2015. Ekonomiavdelningarna i Göteborgs Stads stadsdelar inbjuder till uppsatsteman vårterminen 2015. Vi erbjuder dig ett uppsatstema inom följande områden: Utvärdering av genomförda förändringar Strategiska

Läs mer

Tid och plats Kl 18.00 19.35 Pelarsalen (rum 2567), plan 5B, Österlångggatan 64 Kl 19.00 19.15 ajournering för partiöverläggningar.

Tid och plats Kl 18.00 19.35 Pelarsalen (rum 2567), plan 5B, Österlångggatan 64 Kl 19.00 19.15 ajournering för partiöverläggningar. PROTOKOLL 1(5) Tid och plats Kl 18.00 19.35 Pelarsalen (rum 2567), plan 5B, Österlångggatan 64 Kl 19.00 19.15 ajournering för partiöverläggningar. Omfattning 13-23 ande ledamöter S) Malin Carlsson, ordf

Läs mer

Politisk organisation

Politisk organisation Politisk organisation Beslutad av kommunfullmäktige 2014-11-26 244 Politisk organisation Finspångs kommun 612 80 Finspång Telefon 0122-85 000 Fax 0122-850 33 E-post: kommun@finspang.se Webbplats: www.finspang.se

Läs mer

Sammanträde med pensionärsrådet Norra Hisingen

Sammanträde med pensionärsrådet Norra Hisingen Art: Sammanträde med pensionärsrådet Tid: Torsdagen den 6e december 2018 Pensionärsorganisationernas förmöte 08.30-09.30 Pensionärsrådsmötet ordinarie möte 09.30-12.00 Plats: Akka B, Backa kulturhus, Selma

Läs mer

Effektmål för 2018 Vård - och omsorgsnämnden

Effektmål för 2018 Vård - och omsorgsnämnden Tjänsteskrivelse 2017-11 - 24 Handläggare Carina Widmark Avtal - och utvecklingsenheten Vård - och omsorgsnämnden Effektmål för 2018 Vård - och omsorgsnämnden Förslag till beslut Effektmålen enligt ärendebeskrivningen

Läs mer

Yttrande till kommunstyrelsen över förslag till ny kommunallag (SOU 2015:24)

Yttrande till kommunstyrelsen över förslag till ny kommunallag (SOU 2015:24) Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2015-05-22 Diarienummer: N132-0504/15 Utvecklingsavdelningen Åke Ström Telefon: 365 00 00 E-post: fornamn.efternamn@ostra.goteborg.se Yttrande till kommunstyrelsen över förslag

Läs mer

Ledningssystem för samverkan

Ledningssystem för samverkan 1(5) Ledningssystem för samverkan Utgångspunkt/bakgrund Ledningsgruppen för samverkan mellan kommun och landsting (KOLA-gruppen) har på uppdrag av Läns-LAKO att utveckla ett ledningssystem för samverkan

Läs mer

Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Utfärdat av: Utf datum: Godkänt av : Godk datum: PROJEKTBESKRIVNING... 1

Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Utfärdat av: Utf datum: Godkänt av : Godk datum: PROJEKTBESKRIVNING... 1 Dokument nr: Version: Status: Sida: 0.1 Utkast/Utgåva (1)7 Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Projektbeskrivning E-tjänst Särskilt boende Nummer för projekt Dokumentbeskrivning: Införa e-tjänst särskilt

Läs mer

5 Förslag till ny förvaltningsledning Driftnämnden Ambulans diagnostik och hälsa (DN ADH)

5 Förslag till ny förvaltningsledning Driftnämnden Ambulans diagnostik och hälsa (DN ADH) 5 Förslag till ny förvaltningsledning Driftnämnden Ambulans diagnostik och hälsa (DN ADH) Ärendet I samband med regionfullmäktiges beslut rörande ny politisk organisation gavs regionstyrelsen i uppdrag

Läs mer

PROTOKOLL 3/2016 Sammanträdesdatum Rådet för Funktionshinderfrågor. Tid 16:30 18:30 Plats Karl Johansgatan 27, vån 2

PROTOKOLL 3/2016 Sammanträdesdatum Rådet för Funktionshinderfrågor. Tid 16:30 18:30 Plats Karl Johansgatan 27, vån 2 Rådet för Funktionshinderfrågor PROTOKOLL 3/2016 Sammanträdesdatum 2016-04-11 Tid 16:30 18:30 Plats Karl Johansgatan 27, vån 2 Ledamöter Leif Arne Ljungholm Anne Leffler Ann Åkerberg Organisation HSO NHR

Läs mer

Rätt boende Förslag till handlingsplan för:

Rätt boende Förslag till handlingsplan för: Rätt boende 2012-2015 Förslag till handlingsplan för: 1. Utveckla BoInvent1 Innehåll Inledning... 3 Bakgrund till uppdraget... 3 Uppdrag... 3 Mål... 3 Tidsplan för framtagande av handlingsplan... 3 Arbetsgrupp...

Läs mer

Ansökan om arbetstidsinnovationer till Nämnden för arbetsmarknad och vuxenutbildning

Ansökan om arbetstidsinnovationer till Nämnden för arbetsmarknad och vuxenutbildning Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-01-26 Diarienummer N131-0065/17 Individ och familjeomsorg samt Funktionshinder Angelica Winter Telefon 031-365 15 86 E-post: angelica.winter@angered.goteborg.se Ansökan om

Läs mer

Tjänstemannastöd Specifika samverkansrådet för folkhälsa, social välfärd och vård

Tjänstemannastöd Specifika samverkansrådet för folkhälsa, social välfärd och vård Tjänstemannastöd Specifika samverkansrådet för folkhälsa, social välfärd och vård Projekt Region 2015 Beslut i Regionala chefsamverkansgruppen (KC/RD) 150305 Rev 160128 Tjänstemannastöd för Specifika samverkansrådet

Läs mer

Enkät / Attitydundersökning Skånska kommuners integrations- och mångfaldsarbete. Beredningen för integration och mångfald oktober 2009

Enkät / Attitydundersökning Skånska kommuners integrations- och mångfaldsarbete. Beredningen för integration och mångfald oktober 2009 Enkät / Attitydundersökning Skånska kommuners integrations- och mångfaldsarbete Beredningen för integration och mångfald oktober 2009 Sammanfattning (I) 25 av Skånes 33 kommuner har svarat. 84 procent

Läs mer

Områdeschef Hälso- och sjukvård, ordförande. Områdeschef Förebyggande/Kvalitet/Utredning, Verksamhetsutvecklare, ordförande

Områdeschef Hälso- och sjukvård, ordförande. Områdeschef Förebyggande/Kvalitet/Utredning, Verksamhetsutvecklare, ordförande Protokoll LSG 2016-02-02 Ärende: Lokal samverkansgrupp/skyddskommitté Sektor Äldreomsorg samt Hälso- och sjukvård. Tid: 2016-02-02, kl. 13-15 Plats: Hörnrummet, två trappor upp, Förstamajgatan 2A Ledamöter:

Läs mer

Samhällsvetenskapliga fakulteten Göteborgs Universitet

Samhällsvetenskapliga fakulteten Göteborgs Universitet Praktikrapport Utvecklingsavdelningen, Stadsdelsförvaltningen Örgryte-Härlanda, Göteborgs Stad Kvalificerad arbetspraktik med samhällsvetenskaplig inriktning, 30hp HT 2013 Kvalificerad arbetspraktik med

Läs mer

Samverkan regionorganisationen och kommunerna i länet

Samverkan regionorganisationen och kommunerna i länet Projekt Region 2015 21 samverkan 130603 Bilaga Samverkan regionorganisationen och kommunerna i länet Bakgrund En region, en plats där människor vill leva, arbeta och bo, måste ha något att erbjuda: attraktiva

Läs mer

Sammanträde med pensionärsrådet Norra Hisingen. Tid: Torsdagen den 26e januari, kl (Pensionärsorganisationernas förmöte

Sammanträde med pensionärsrådet Norra Hisingen. Tid: Torsdagen den 26e januari, kl (Pensionärsorganisationernas förmöte Art: Sammanträde med pensionärsrådet Tid: Torsdagen den 26e januari, kl 09.30-12.00 (Pensionärsorganisationernas förmöte 08.30 09.30) Plats: Hemtjänstlokalen Tuve, Glöstorpsvägen 26 Ledamöter: Kerstin

Läs mer

Uppföljning av folkhälsoavtal HSN 12 och SDN Östra Göteborg Ärendet Uppföljning av folkhälsoavtalet enligt Folkhälsoplattform 2014.

Uppföljning av folkhälsoavtal HSN 12 och SDN Östra Göteborg Ärendet Uppföljning av folkhälsoavtalet enligt Folkhälsoplattform 2014. Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2015-03-02 Diarienummer: N132-0228/13 Utvecklingsavdelningen Charlotta Green, Åsa Svensson Telefon: 365 00 00 E-post: charlotta.green@ostra.goteborg.se Uppföljning av folkhälsoavtal

Läs mer

Brukarrevision. Dirigentgatan Askim-Frölunda-Högsbo SDF 2014

Brukarrevision. Dirigentgatan Askim-Frölunda-Högsbo SDF 2014 Brukarrevision Dirigentgatan Askim-Frölunda-Högsbo SDF 2014 INLEDNING Syftet med brukarrevisionsarbetet är att söka finna nya och bättre sätt att ta reda på vad de vi är till för inom verksamhetsområdena

Läs mer

Reglemente för kommunala rådet för funktionshinderfrågor

Reglemente för kommunala rådet för funktionshinderfrågor Reglemente för kommunala rådet för funktionshinderfrågor Dokumenttyp Reglemente Fastställd/upprättad 2010-11-29 av Kommunfullmäktige 20 Senast reviderad - Detta dokument gäller för Rådet för funktionshinderfrågor

Läs mer

Förslag till direktiv för utredning om förutsättningarna för införande av valfrihetssystem inom äldreomsorgen

Förslag till direktiv för utredning om förutsättningarna för införande av valfrihetssystem inom äldreomsorgen VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Jan Nilsson, utredare Vård- och omsorgsnämndens handling nr 23/2009 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) Vård- och omsorgsnämnden Förslag till direktiv för utredning om förutsättningarna

Läs mer

Områdeschef Förebyggande/Kvalitet/Utredning, korttid samt dagverksamheter

Områdeschef Förebyggande/Kvalitet/Utredning, korttid samt dagverksamheter Protokoll LSG 2016-08-09 Ärende: Lokal samverkansgrupp/skyddskommitté Sektor Äldreomsorg samt Hälso- och sjukvård. Tid: 2016-08-09, kl. 13-15 Plats: Hörnrummet, två trappor upp, Förstamajgatan 2A Ledamöter:

Läs mer

1. Bakgrund Uppdrag och organisation Ineras uppdrag Organisation för styrning och förankring... 4

1. Bakgrund Uppdrag och organisation Ineras uppdrag Organisation för styrning och förankring... 4 Innehåll 1. Bakgrund... 3 2. Uppdrag och organisation... 4 Ineras uppdrag... 4 Organisation för styrning och förankring... 4 Ägande av tjänster och projekt... 4 Ägare och kund... 4 3. Roller och ansvar...

Läs mer

Yrkande om utredning av intraprenad inom särskilt boende äldreomsorgen

Yrkande om utredning av intraprenad inom särskilt boende äldreomsorgen Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-04-21 Diarienummer N140-0086/16 Sektor Äldreomsorg / Förvaltningscontroler Anna Lifjorden, Helena Lundberg Telefon: 031-366 94 04 E-post: Anna Lifjorden@norrahisingen.goteborg.se

Läs mer

Lednings- och styrdokument STYRNING OCH ORGANISATION. Styrdokument antaget av kommunfullmäktige den 20 juni 2011

Lednings- och styrdokument STYRNING OCH ORGANISATION. Styrdokument antaget av kommunfullmäktige den 20 juni 2011 Lednings- och styrdokument STYRNING OCH ORGANISATION Styrdokument antaget av kommunfullmäktige den 20 juni 2011 2012-2015 sidan 1 av 12 Grundläggande värden... 2 Kund/Brukarorientering... 2 Engagerat ledarskap...

Läs mer

ÅLANDS HÄLSO- OCH SJUKVÅRD Styrelsen nr 15/2012

ÅLANDS HÄLSO- OCH SJUKVÅRD Styrelsen nr 15/2012 Styrelsen nr 15/2012 PROTOKOLL fört vid EXTRA sammanträde fredagen den 5.10 kl.10.00 i styrelserummet. Paragraf Ärende 123. Sammankallande och beslutsförhet. 124. Justering av protokoll. 125. Föredragningslistans

Läs mer

Hur påverkas Sveriges kommuner av den ekonomiska krisen?

Hur påverkas Sveriges kommuner av den ekonomiska krisen? Akademikerförbundet SSR Hur påverkas Sveriges kommuner av den ekonomiska krisen? 15 oktober 2009 Arne Modig, Lina Lidell 1 Hur påverkas Sveriges kommuner av den ekonomiska krisen? Syftet med undersökningen

Läs mer

Processbeskrivning. Översyn av förvaltningsorganisationen, delegationer, administrativa processer och bolagsstruktur.

Processbeskrivning. Översyn av förvaltningsorganisationen, delegationer, administrativa processer och bolagsstruktur. Processbeskrivning Översyn av förvaltningsorganisationen, delegationer, administrativa processer och bolagsstruktur. Kommunchef Nicklas Bremefors har fått i uppdrag av politiken att ge förslag på ny organisation

Läs mer

Svar på remiss: Handlingsplan Ett gott liv var dag Kommunstyrelsens diarienummer: 2014/KS0411

Svar på remiss: Handlingsplan Ett gott liv var dag Kommunstyrelsens diarienummer: 2014/KS0411 1(4) Svar på remiss: Handlingsplan Ett gott liv var dag Kommunstyrelsens diarienummer: 2014/KS0411 Nämndens beslut Stadsdelsnämnden Norr tillstyrker remissen och översänder svaret till Kommunstyrelsen.

Läs mer

Tjänsteskrivelse FÖRSLAG TILL ORGANISATIONSFÖRÄNDRING KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING. Bakgrund

Tjänsteskrivelse FÖRSLAG TILL ORGANISATIONSFÖRÄNDRING KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING. Bakgrund Tjänsteskrivelse Datum: 2015-05-28 Förvaltning: Kommunledningskontoret Handläggare: Ola Ingevaldson Telefon: 0523/61 31 19 E-post: ola.ingevaldson@lysekil.se FÖRSLAG TILL ORGANISATIONSFÖRÄNDRING KOMMUNSTYRELSENS

Läs mer

Välfärdens processer Introduktion socialsekreterare 17 maj 2018

Välfärdens processer Introduktion socialsekreterare 17 maj 2018 Hållbar stad öppen för världen Välfärdens processer Introduktion socialsekreterare 17 maj 2018 Process vad är det? Processer vi och det vi gör Processkarta förenklad bild av verkligheten 2 Organisation

Läs mer

Medborgarbudget. Förslag till beslut 1. Stadsdelsnämnden godkänner förvaltningens redovisning av genomförd medborgarbudget.

Medborgarbudget. Förslag till beslut 1. Stadsdelsnämnden godkänner förvaltningens redovisning av genomförd medborgarbudget. Sida 1 (4) 2019-04-05 Handläggare Jens Westlund Telefon: 08-508-21 150 Till Älvsjö stadsdelsnämnd 2019-04-25 Medborgarbudget Förslag till beslut 1. Stadsdelsnämnden godkänner förvaltningens redovisning

Läs mer

ABCDE Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning

ABCDE Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning ABCDE Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning Staben Peter Forslund tfn 508 05 338 Tjänsteutlåtande 10 mars 2006 Dnr 031-135 - 2006 Sammanträde 28 mars 2006 Till Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd Volontär

Läs mer

Instruktion till kommunchef

Instruktion till kommunchef INSTRUKTION 1(7) Dokumentnamn Instruktion kommunchef Dokumentägare Kommunstyrelsen Författningsstöd Kommunallagen Dokumentansvarig Kommunstyrelsens ordförande Dokumenttyp Omfattning Instruktion Internt

Läs mer

Sammanträdesdatum Arbetsutskott (1) 136 Dnr KS/2017:248. Uppdragsbeskrivning kommundirektör

Sammanträdesdatum Arbetsutskott (1) 136 Dnr KS/2017:248. Uppdragsbeskrivning kommundirektör Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Arbetsutskott 2017-09-04 1 (1) Sida 136 Dnr KS/2017:248 Uppdragsbeskrivning kommundirektör Bakgrund Från år 2018-01-01 ska Sveriges nya kommunallag träda

Läs mer

Regionala stödstrukturer för kunskapsutveckling

Regionala stödstrukturer för kunskapsutveckling Regionala stödstrukturer för kunskapsutveckling Redovisning 2012 Kalmar län 2013-01-25 1 Mona Krispinsson RF Ann-Sofie Togner LT Ann-Christine Larsson Fokus Nadja Widén RF Innehåll 1. ÅTERRAPPORTERING

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Kommunstyrelsens arbetsutskott 2014-03-04 1 Plats och tid Kommunkontoret, Malung, kl. 10.40-11.00. Beslutande Kurt Podgorski (S) ordförande Hans Unander (S) Christin Löfstrand (V) Tom Martinsson (M) Christer

Läs mer

Vår satsning på Chefens kommunikativa uppdrag

Vår satsning på Chefens kommunikativa uppdrag Vår satsning på Chefens kommunikativa uppdrag 23-24 november 2016 Karin Kärrby, kommunikationschef Örgryte-Härlanda stadsdelsförvaltning Helén Sedström, kommunikationsstrateg stadsledningskontoret Idag:

Läs mer

Riktlinjer. Riktlinjer vid rekrytering av chefer. Enköpings kommun

Riktlinjer. Riktlinjer vid rekrytering av chefer. Enköpings kommun Riktlinjer Riktlinjer vid rekrytering av chefer Enköpings kommun Riktlinjer och rutinbeskrivning för rekrytering av chefer Inledning I Enköpings kommun är chef- och ledarskapet centralt för att bidra till

Läs mer