Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 23 oktober 2018

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 23 oktober 2018"

Transkript

1 Östra Göteborg Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 23 oktober Månadsuppföljning tom september 2018 En gång i månaden följer förvaltningen upp kostnadsutvecklingen för att kunna bedöma om budgeten, som stadsdelsnämnden fastställde i oktober 2017, är i balans. Resultatet för befolkningsramen under perioden januari-september 2018 är positivt på cirka tkr. När detta ställs mot förvaltningens periodiserade budget (vilket utfall förvaltningen planerat att ha till och med september) innebär det att förvaltningen gör ett positiv överskott på cirka tkr för den aktuella perioden. Förvaltningen har negativa avvikelser inom bland annat följande områden: Köpt boende Hemtjänst Köpta/sålda platser inom äldreomsorgen Förvaltningen har positiva avvikelser inom bland annat: Ledning och styrning Försörjningsstöd Förvaltningen lämnar en årsprognos för 2018 på tkr. Förvaltningen kan hantera en risk på cirka tkr inom budgeten för Ledning och Styrning. De största riskerna finns inom köpt vård och boende inom individ- och familjeomsorgen samt funktionshinder, volymer inom äldreomsorgen, hemtjänst samt osäkerhet kring betalströmmar inom gamla sektor utbildning som kan drabba förvaltningen retroaktivt. Förvaltningen har erhållit statsbidrag för ökad digitalisering inom äldreomsorg och funktionshinder på tkr. Förvaltningen placerade medlen centralt på Ledning och styrning för sektorerna att avropa. Förvaltningen kommer till oktober månads bokslut att överföra 700 tkr till ÄO-HS samt 700 tkr till IFO-FH. Stadsdelsnämnden Östra Göteborg beslutar att godkänna månadsuppföljningen till och med september 2018 att anteckna till protokollet att överföra statsbidrag motsvarande 700 tkr till ÄO- HS och 700 tkr till IFO-FH från Ledning och styrning för ökad digitalisering i verksamheterna. Östra Göteborg, snabbprotokoll 1 (6)

2 4. Mål- och inriktningsdokument budget 2019 för stadsdelsnämnden Östra Göteborg Varje år lägger partierna fram ett mål- och inriktningsdokument som ska vara styrande när förvaltningen arbetar fram förslag till budget för nästa år. Dokumenten utgår från kommunfullmäktiges budget och ska uppfattas som ett lokalt komplement till stadens budget. Stadsdelsnämnden har tagit del av kommunfullmäktiges mål, inriktningar och uppdrag och utifrån stadsdelsnämndens kännedom kring lokala frågor om den egna stadsdelen har vissa inriktningar arbetats om och anpassats till Östra Göteborg. Stadsdelsnämnden ska ta ställning till ställning till ett mål- och inriktningsdokument från (S), (V) och (MP) och ett från (M), (L) och (KD). Ärendet bordlades. 5. Avtal avseende HälsUM på ungdomsmottagningar i Göteborg 2019 Nuvarande Avtal om HälsUM på Ungdomsmottagningarna 2018 mellan SDN Östra Göteborg och Göteborgs Hälso- och Sjukvårdsnämnd gäller från den 1 januari 2018 till den 31 december Avtalet avser verksamhet för samtliga ungdomsmottagningar i Göteborgs stad. Avtalet föreslås förlängas till och med Stadsdelsnämnden Östra Göteborg godkänner förlängning av nuvarande Avtal om HälsUM på Ungdomsmottagningarna i Göteborg för perioden den 1 januari 2019 till och med den 31 december et översänds till Göteborgs Hälso- och Sjukvårdsnämnd. 3. et översänds för kännedom till övriga huvudmän för ungdomsmottagningar i Göteborg; SDN Örgryte Härlanda, SDN Centrum, SDN Lundby, SDN Askim- Frölunda-Högsbo och SDN Angered. 4. Stadsdelsnämnden förklarar paragrafen omedelbart justerad. 6. Svar på remiss avseende ny policy och reviderad riktlinje för Göteborgs Stads arbete med avhoppare Stadsledningskontoret har på uppdrag av kommunstyrelsen arbetat fram förslag på hur stadens avhopparverksamhet kan stärkas och utvecklas. Det övergripande syftet är att skapa en bredare samsyn och ökad samordning mellan stadsdelarna, social resursnämnd och stadsledningskontoret, med fokus på att förtydliga ärende och uppföljningsansvaret. Stadsledningskontoret önskar få stadsdelsnämndens inställning till förslag på ny policy och reviderade riktlinjer för Göteborgs Stads arbete med avhoppare. Förvaltningens bedömning Förvaltningen föreslår att SDN Östra Göteborg avstyrker förslaget till ny policy och reviderad riktlinje. Det är grundat på förvaltningens bedömning att förslagen på ny policy och reviderad riktlinje inte bör tillstyrkas i sin nuvarande utformning. Förvaltningen delar uppfattningen om behovet av skyndsam hantering, ökad likvärdighet i staden, möjligheten till centralt stöd med särskild kompetens. Förvaltningen ser också den generella Östra Göteborg, snabbprotokoll 2 (6)

3 samhällsnyttan, jämställdhetsperspektivet och barns rätt till goda uppväxtvillkor som starka argument för att staden ska ha en policy och gemensamma riktlinjer. Stadsdelsnämnden Östra Göteborg beslutade, efter omröstning, att tillstyrka förslaget till ny policy och reviderad riktlinje för Göteborgs Stads arbete med avhoppare samt att bifoga förvaltningens synpunkter i ärendet. 7. Remiss Göteborgs Stads plan för arbetet mothedersrelaterat våld och förtryck Stadsdelsnämnden har fått en remiss från stadsledningskontoret med begäran om synpunkter på Göteborgs Stads plan för arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck. Svar ska ha inkommit senast 31 oktober Sammanfattning Stadsledningskontoret och social resursförvaltning har lagt fram en plan för stadens arbete mot hedersrelaterat våld och förtryck. Detta parallellt med en kartläggning av hedersrelaterat våld och förtryck som ska avslutas 2018 i Göteborg, Stockholm och Malmö. Planen syftar till att utveckla och stärka stadens arbete mot hedersrelaterat våld och förtryck med målsättning att tillgodose alla göteborgares, särskilt barn och ungas, rätt till ett liv fritt från våld och förtryck. Planen är indelad i tre delmål som ska stödja det övergripande syftet samt tre utgångspunkter som ska vara vägledande för planens implementering. De tre utgångspunkterna är mänskliga rättigheter och lagstiftning; intersektionalitet och normmedvetenhet. De tre delmålen fokuserar på främjande och förebyggande insatser, stöd till individer i hederskontext och stöd till yrkesverksamma. Planen är väl genomarbetad genom medskapande processer, däremot saknas fler perspektiv och den ekonomiska analysen saknar redogörelse för hur planen ska kunna genomföras utan budget. Förvaltningens bedömning Förvaltningens samlade bedömning av planen är att den gedigen, genomarbetad och omfattande. Ytterligare är förvaltningens åsikt att tydliggöra att det krävs en djup förståelse kring hedersperspektivet och dess olika uttryck, vid implementeringen av planen. En förutsättning för detta är att lägga tonvikt på förebyggande arbete samt öka den generella kunskapen om hedersrelaterat våld och förtryck. Något som behöver förtydligas är vad samordningsuppdraget innebär och vilka möjligheter som ryms inom det uppdraget. Stadsdelsnämnden Östra Göteborg tillstyrker förslag på Göteborgs Stads plan för arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck remissversion. 9. Rapport Intern kontroll 2018 Östra Göteborg, snabbprotokoll 3 (6)

4 I planen för intern kontroll 2018 anges att en rapport av genomförda granskningar ska lämnas till stadsdelsnämnden senast i november. Bakgrund I stadens riktlinjer för intern kontroll, som antogs av kommunfullmäktige , framgår att nämnderna var och en inom sina ansvarsområden ska se till att verksamheten bedrivs i enlighet med de mål och riktlinjer som fullmäktige har bestämt samt i enlighet med de lagar och föreskrifter som gäller för nämndens verksamheter. Varje nämnd ska senast i december varje år anta en kontrollplan för kommande verksamhetsårs uppföljning av den interna kontrollen. Stadsdelsnämnden beslutade i december 2017 om en plan för intern kontroll Planen bygger på de riskanalyser som genomfördes hösten 2017 i förvaltningen och omfattar kontroll av fyra riskområden. Kontrollerna har genomförts under perioden april-september Stadsdelsnämnden Östra Göteborg beslutade att godkänna rapporten om utförda granskningar i den interna kontrollplanen 2018 och åtgärder med anledning av riskanalysen. 10. Spink - Plan för uppföljning av privata leverantörer Spink, samlad placerings- och inköpsfunktion, har i skriftliga överenskommelser med stadsdelarna åtagit sig drift av en samlad placerings- och inköpsfunktion. Ett av Spinks åtaganden är att systematisera och samordna uppföljningen av privata leverantörer. Uppföljningen av privata leverantörer är ett lagkrav och denna plan avser att beskriva hur den systematiska leverantörsuppföljningen ska gå till. Bakgrund Stadsdelsförvaltningen i Askim-Frölunda-Högsbo inrättade en samlad placerings- och inköpsfunktion, Spink, som verkar på uppdrag av samtliga stadsdelar i Göteborg. Det övergripande syftet med Spink att varje brukare ska erbjudas rätt insats till rätt kostnad. Målet är att sänka kostnaderna för köp från externa leverantörer och att den sammanlagda tidsåtgången för att hitta en godkänd och lämplig leverantör ska minska. Kommunfullmäktige antog ett program för uppföljning och insyn av verksamhet som utförs av privata utförare. Stadsdelarna använder ett stort antal privata leverantörer för köp av verksamhet riktade till klienter/brukare. För både stadsdelar och leverantörer att uppföljningen samordnas. Ett av Spinks åtaganden blev därför att systematisera och samordna uppföljningen av leverantörer. Förvaltningens överväganden I bifogad plan beskrivs hur det systematiska uppföljningsarbetet ska gå till. I planen beskrivs vilka områden som ska följas upp, olika former för uppföljning och hur avrapporteringen ska ske. Vidare ingår ett förtydligande av ansvarsfördelningen mellan Spink, stadsdelsförvaltningarna och nämnden för Östra Göteborg, snabbprotokoll 4 (6)

5 Inköp och upphandling. Förvaltningens överväganden har även tagit i beaktande att formerna för uppföljning måste vara rimliga med hänsyn till Spinks bemanning. Bedömningen är att tidsåtgången för uppföljning kommer att vara adekvat i förhållande till den nytta som uppnås. Den systematiska leverantörsuppföljningen kommer att vara till direkt nytta för Spink i samband med placeringsförfrågningar och rekommendationer och indirekt till stor nytta för socialsekreterare och brukare. Uppföljningen blir således inte ett eget spår utan en integrerad del av Spinks arbete. Stadsdelsnämnden Östra Göteborg fastställer Spinks plan för uppföljning av privata leverantörer Svar på remiss Göteborgs Stads policy för service Stadsdelsnämnden har fått en remiss från stadsledningskontoret med en begäran om synpunkter på förslag av Göteborgs Stads policy för service senast den 30 oktober. Sammanfattning Kommunstyrelsen gav stadsledningskontoret i uppdrag att ta fram en servicepolicy för Göteborgs Stad, Stadsledningskontoret har i samarbete med förvaltningen för konsument- och medborgarservice tagit fram ett förslag på Göteborgs Stads policy för service. Förvaltningens bedömning Förvaltningen tillstyrker förslaget med tillägget att hänsyn bör tas till Göteborgs Stads program för en jämlik stad Alla göteborgare bör ges likvärdig service oavsett socioekonomisk status, geografisk hemvist, kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, ålder och sexuell läggning. Förvaltningen ser också att problem kan uppstå utifrån Göteborgs Stads policy att alltid kommunicera information på svenska. I de fall då viktig information snabbt behöver nå ut till invånarna i utsatta delar av staden, vid en krissituation eller likande, är det av stor vikt att budskapet verkligen når fram och förstås. Stadsdelsnämnden Östra Göteborg tillstyrker förslag på Göteborgs Stads policy för service med tillägget att ta hänsyn till Göteborgs Stads program för en jämlik stad samt att se över vilka språk vi kommunicerar på utifrån vilka behoven är. 12. Yttrande till kommunstyrelsen över remiss Förslag på ny gemensam modell för föreningsbidrag och nya riktlinjer Enligt beslut av kommunstyrelsen sänds stadsledningskontorets förslag till ny Östra Göteborg, snabbprotokoll 5 (6)

6 gemensam modell och nya riktlinjer för föreningsbidrag på remiss till Idrotts- och föreningsnämnden, Kulturnämnden, Social resursnämnd, nämnden för Konsument- och medborgarservice, samtliga stadsdelsnämnder samt föreningslivet. Föreningsbidrag fyller en central roll för föreningslivet i staden. Därför anser kommunstyrelsen det viktigt att en förändring av systemet genomgår en grundlig process för att förankra justeringarna i såväl berörda nämnder som föreningslivet. Synpunkter ska lämnas till stadsledningskontoret senast den 31 oktober Bakgrund I Göteborg finns ett värdefullt civilsamhälle som bidrar till ett jämlikt Göteborg. Göteborgs Stad vill uppmuntra invånarna att i organiserade, demokratiska och inkluderande former engagera sig i socialt och kulturellt arbete samt att skapa en rik, aktiv och meningsfull fritid. Allmännyttiga, ideella föreningar och organisationer som erbjuder verksamhet för göteborgare har möjlighet att söka bidrag från staden. Efter översyn 2017 av föreningsbidragsmodellen i Göteborgs Stad framkom att de rådande riktlinjerna behövde revideras. En anledning var att förvaltningarna tillämpade riktlinjerna olika eftersom de var svårtolkade. Det var inte heller alltid tydligt varför bidrag avslogs eller beviljades och hur uppföljningen gick till. Förslag till beslut Stadsdelsnämnden Östra Göteborg översänder förvaltningens tjänsteutlåtande över Förslag på ny gemensam modell för föreningsbidrag och nya riktlinjer, som eget yttrande till kommunstyrelsen. Stadsdelsnämnden förklarar beslutet omedelbart justerat. Hela nämnden ställde sig bakom ett tilläggsyrkande från Alliansen om att punkt 9 ska kompletteras med exempel. Östra Göteborg, snabbprotokoll 6 (6)

Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 18 december 2018

Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 18 december 2018 Östra Göteborg Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 18 december 2018 3. Månadsuppföljning till och med november 2018 SDN Östra Göteborg I denna rapport följer förvaltningen

Läs mer

Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 28 augusti 2018

Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 28 augusti 2018 Östra Göteborg Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 28 augusti 2018 3. Göteborgsförslag (Ärende 639) Rör inte Kortedala bibliotek Ett medborgarförslag angående Kortedala

Läs mer

Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 19 juni 2018

Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 19 juni 2018 Östra Göteborg Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 19 juni 2018 3. Mål- och inriktningsdokument budget 2019 för stadsdelsnämnden Östra Göteborg (M), (L) och (KD) har

Läs mer

Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 21 juni 2017

Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 21 juni 2017 Snabbprotokoll Sammanträdesdatum 2017-06-21 Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 21 juni 2017 2. Mål- och inriktningsdokument inför budget 2018 Varje år lägger partierna

Läs mer

Inhyrning och kostnader för lokal för ett nytt världslitteraturhus i Gamlestaden

Inhyrning och kostnader för lokal för ett nytt världslitteraturhus i Gamlestaden Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2017-04-03 Diarienummer: N132-0347/13 Sektor Kultur och fritid Eeva Bolin, Lena Svärd, Ulla Andreasson Telefon: 365 00 00 E-post: ulla.andreasson@ostra.goteborg.se Inhyrning

Läs mer

Välkommen till. Västra Hisingen. 29 mars 2017

Välkommen till. Västra Hisingen. 29 mars 2017 Välkommen till Västra Hisingen 29 mars 2017 SDN Västra Hisingen så styrs stadsdelen Jahja Zeqiraj, Stadsdelsnämndens ordförande Så styrs staden Stadsdelsnämnder 11 ordinarie ledamöter och 11 ersättare

Läs mer

Beslut Stadsdelsnämnden avslog yrkandet efter votering som slutade med 6 ja (S,V och MP) mot 5 nej (M, L och KD).

Beslut Stadsdelsnämnden avslog yrkandet efter votering som slutade med 6 ja (S,V och MP) mot 5 nej (M, L och KD). Snabbprotokoll Sammanträdesdatum 2015-12-15 Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 15 december 2015 2 a Tillsättning av stadsdelsdirektör Efter att Ulla-Carin Olsson har

Läs mer

Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 30 maj 2017

Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 30 maj 2017 Snabbprotokoll Sammanträdesdatum 2017-05-30 Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 30 maj 2017 2. Yttrande till Stadsrevisionen med anledning av granskning av rutiner för

Läs mer

Yttrande till kommunstyrelsen över remiss angående innovationsprogram för Göteborgs Stad

Yttrande till kommunstyrelsen över remiss angående innovationsprogram för Göteborgs Stad Tjänsteutlåtande Förvaltningscontroller Utfärdat: 2017-04-05 Simon Flodén Diarienummer: N136-0214/17 Telefon: 366 00 24 (eller Göteborgs Stad växel 365 00 00) E-post: simon.floden@afh.goteborg.se Yttrande

Läs mer

Yttrande (SD) Kommunstyrelsen Ärende Yttrande om avräkning/återbetalning av statliga schablonmedel för flyktingmottagande

Yttrande (SD) Kommunstyrelsen Ärende Yttrande om avräkning/återbetalning av statliga schablonmedel för flyktingmottagande Yttrande (SD) Kommunstyrelsen 2016-12-07 Ärende 2.2.3 Yttrande om avräkning/återbetalning av statliga schablonmedel för flyktingmottagande Här är ytterligare bevis för det vi sverigedemokrater hävdat i

Läs mer

Information om SPINK Samlad placerings- och inköpsfunktion Startade 1 mars 2018

Information om SPINK Samlad placerings- och inköpsfunktion Startade 1 mars 2018 Information om SPINK Samlad placerings- och inköpsfunktion Startade 1 mars 2018 SPINKs uppdrag SPINK ska erbjuda placeringsstöd i individärenden för alla målgrupper SPINK ska erbjuda stöd till stadsdelarna

Läs mer

Göteborgs Stads anvisning för garantibelopp i bostad med särskild service enligt Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS)

Göteborgs Stads anvisning för garantibelopp i bostad med särskild service enligt Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-05-23 Diarienummer 1032/18 Handläggare Lars Eriksson Telefon: 031-3680324 E-post: lars.eriksson@stadshuset.goteborg.se Göteborgs Stads anvisning för

Läs mer

Utredning gällande avgränsningar, krav samt ekonomisk ersättning för valfrihetssystem enligt LOV, daglig verksamhet

Utredning gällande avgränsningar, krav samt ekonomisk ersättning för valfrihetssystem enligt LOV, daglig verksamhet Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-11-17 Diarienummer 0606/17 Välfärd och Utbildning Avdelning för Individ och familjeomsorg samt funktionshinder Lars Eriksson, Mona Lundahl Davies Telefon 031-3680163 E-post:

Läs mer

Stadsrevisionen. Projektplan. Göteborgs Stads arbete med stöd till personer som utsätts för våld i nära relation. goteborg.

Stadsrevisionen. Projektplan. Göteborgs Stads arbete med stöd till personer som utsätts för våld i nära relation. goteborg. Stadsrevisionen Projektplan Göteborgs Stads arbete med stöd till personer som utsätts för våld i nära relation goteborg.se/stadsrevisionen 2 P R O J E K T P L A N Göteborgs Stads arbete med stöd till personer

Läs mer

Finskt förvaltningsområde Göteborgs Stad Mötesplats Äldreomsorg onsdag 9/10, 10.30-11.10

Finskt förvaltningsområde Göteborgs Stad Mötesplats Äldreomsorg onsdag 9/10, 10.30-11.10 Finskt förvaltningsområde Göteborgs Stad Mötesplats Äldreomsorg onsdag 9/10, 10.30-11.10 Planeringsledare Antti Yliselä Mänskliga rättigheter och nationella minoriteter Stadsledningskontoret Enheten för

Läs mer

Ulf Kamne Lina Isaksson

Ulf Kamne Lina Isaksson Handling 2017 nr 5 Förslag till reviderat och uppdaterat reglemente rörande fasta arvoden i Göteborgs Stads inköp och upphandlingsnämnd Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen

Läs mer

Plan för Askim Frölunda Högsbos uppföljning av privata utförare. SDN Askim-Frölunda-Högsbo

Plan för Askim Frölunda Högsbos uppföljning av privata utförare. SDN Askim-Frölunda-Högsbo Plan för Askim Frölunda Högsbos uppföljning av privata utförare SDN Askim-Frölunda-Högsbo Innehållsförteckning 1 Stadens styrsystem och styrande dokument... 3 2 Inledning... 5 2.1 Syftet med denna plan...

Läs mer

Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 23 april 2019

Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 23 april 2019 Östra Göteborg Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 23 april 2019 3. Uppföljningsrapport mars 2019 Uppföljningsrapporten innehåller uppföljning av ekonomi- och personalutveckling

Läs mer

Yttrande angående ersättningsbelopp 2016 för kommunal verksamhet inom stadsdelsektorns utbildningsområde

Yttrande angående ersättningsbelopp 2016 för kommunal verksamhet inom stadsdelsektorns utbildningsområde Göteborg den 11 december 2015 Yttrande (L) (M) (KD) Kommunstyrelsen 2015-12-16 Ärende 2.2.4 och 2.2.5 Yttrande angående ersättningsbelopp 2016 för kommunal verksamhet inom stadsdelsektorns utbildningsområde

Läs mer

Svar på remiss avseende Förslag till Göteborgs Stads plan för arbetet mot etablerat missbruk och beroende

Svar på remiss avseende Förslag till Göteborgs Stads plan för arbetet mot etablerat missbruk och beroende Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-03-06 Diarienummer N140-0858/16 Sektor Individ- och familjeomsorg samt funktionshinder Stina W Björstedt Telefon: 031-366 88 12 E-post: stina.w.bjorstedt@norrahisingen.goteborg.se

Läs mer

Göteborgs Stads riktlinjer mot våld i nära relation

Göteborgs Stads riktlinjer mot våld i nära relation Handling 2016 nr 153 Göteborgs Stads riktlinjer mot våld i nära relation Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i tjänsteutlåtande

Läs mer

Samordning hedersrelaterat våld och förtryck i Göteborgs Stad Mötesplats IFO 2018

Samordning hedersrelaterat våld och förtryck i Göteborgs Stad Mötesplats IFO 2018 Samordning hedersrelaterat våld och förtryck i Göteborgs Stad Mötesplats IFO 2018 Om Dialoga Kompetenscentrum om våld i nära relationer inklusive hedersrelaterat våld och förtryck Startade 2008 efter ett

Läs mer

Strategisk utvecklingsplan för arbetet mot diskriminering i Malmö stad

Strategisk utvecklingsplan för arbetet mot diskriminering i Malmö stad Malmö stad Stadsområdesförvaltning Norr 1 (2) Datum 2013-11-22 Vår referens Anders Henriksson Avdelningschef anders.henriksson@malmo.se Tjänsteskrivelse Strategisk utvecklingsplan för arbetet mot diskriminering

Läs mer

Remiss om Stockholms stads riktlinjer för nationella minoriteters rättigheter

Remiss om Stockholms stads riktlinjer för nationella minoriteters rättigheter Bromma stadsdelsförvaltning Avdelning administration Tjänsteutlåtande Dnr 90-18 Sida 1 (6) 2018-03-27 SDN 2018-04-19 Handläggare Sofia Thole Kling Telefon: 08-508 06 158 Till Bromma stadsdelsnämnd Svar

Läs mer

Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 28/11

Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 28/11 Snabbprotokoll Sammanträdesdatum 2017-11-28 Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 28/11 2. Verksamhetsförändring Geråshallen Verksamhetsförändring gällande motionsanläggningen

Läs mer

Rätt boende Förslag till handlingsplan för: 8. Översyn av föreskrifterna om bistånd till boende

Rätt boende Förslag till handlingsplan för: 8. Översyn av föreskrifterna om bistånd till boende Rätt boende 2012-2015 Förslag till handlingsplan för: 8. Översyn av föreskrifterna om bistånd till boende Innehåll Inledning... 3 Bakgrund till uppdraget... 3 Mål... 4 Tidsplan... 4 Medverkande aktörer...

Läs mer

Förnyad överenskommelse gällande avtal mellan Stockholms stad och Stockholms läns landsting om Webcare

Förnyad överenskommelse gällande avtal mellan Stockholms stad och Stockholms läns landsting om Webcare Utlåtande 2016:19 RVIII (Dnr 152-1797/2015) Förnyad överenskommelse gällande avtal mellan Stockholms stad och Stockholms läns landsting om Webcare Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar

Läs mer

Regler och riktlinjer för Malmö stads stöd till ideella föreningar och organisationer

Regler och riktlinjer för Malmö stads stöd till ideella föreningar och organisationer regler och riktlinjer_remissversion Regler och riktlinjer för Malmö stads stöd till ideella föreningar och organisationer Dessa riktlinjer för Malmö stads stöd till ideella föreningar och andra organisationer

Läs mer

Program för ett jämställt Stockholm

Program för ett jämställt Stockholm Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning Kansliavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-09-04 Handläggare Ewa Jungstedt Pilestål Telefon: 08-508 01 522 Till Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd 2017-09-21 Svar på

Läs mer

Förslag till program mot våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck

Förslag till program mot våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck Serviceförvaltningen Staben Tjänsteutlåtande Dnr 1.1.5-729/2016 Sida 1 (5) 2016-11-04 Handläggare Lars Ericsson Telefon: 08 508 11 818 Till Servicenämnden 2016-11-22 Förslag till program mot våld i nära

Läs mer

Välfärdens processer Introduktion socialsekreterare 17 maj 2018

Välfärdens processer Introduktion socialsekreterare 17 maj 2018 Hållbar stad öppen för världen Välfärdens processer Introduktion socialsekreterare 17 maj 2018 Process vad är det? Processer vi och det vi gör Processkarta förenklad bild av verkligheten 2 Organisation

Läs mer

Beslutat på kommunstyrelsen

Beslutat på kommunstyrelsen Stadsledningskontoret Beslutat på kommunstyrelsen 2019-08-21 Översyn av stadens modell för föreningsbidrag, Dnr 0704/17 I kommunfullmäktiges budget 2016 låg ett uppdrag att ta fram en gemensam modell för

Läs mer

Utlåtande 2015:14 RVI (Dnr /2014)

Utlåtande 2015:14 RVI (Dnr /2014) Utlåtande 2015:14 RVI (Dnr 333-878/2014) Revidering av de länsgemensamma riktlinjerna för handläggning av ärenden vid socialtjänsten kring ensamkommande barn Rekommendation från Kommunförbundet Stockholms

Läs mer

Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 20 oktober 2015

Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 20 oktober 2015 Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 20 oktober 2015 Snabbprotokoll Sammanträdesdatum 2015-10-20 2. Budget 2016, N132-0605/15 Varje år tas ett budgetdokument fram som

Läs mer

Yttrande till kommunstyrelsen över förslag till ny kommunallag (SOU 2015:24)

Yttrande till kommunstyrelsen över förslag till ny kommunallag (SOU 2015:24) Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2015-05-22 Diarienummer: N132-0504/15 Utvecklingsavdelningen Åke Ström Telefon: 365 00 00 E-post: fornamn.efternamn@ostra.goteborg.se Yttrande till kommunstyrelsen över förslag

Läs mer

Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 31 oktober 2017

Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 31 oktober 2017 Snabbprotokoll Sammanträdesdatum 2017-10-31 Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 31 oktober 2017 2. Budget år 2018 SDN Östra Göteborg Stadsdelsnämnden har att besluta

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0993/12 Repronummer 256/15

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0993/12 Repronummer 256/15 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-10-01 Diarienummer 0993/12 Repronummer 256/15 Kommunikation/Demokrati Klas Forsberg Telefon 031-3680618 E-post: klas.forsberg@stadshuset.goteborg.se Riktlinjer e-förslag

Läs mer

1 Diskrimineringslagen förbjuder diskriminering som har samband med kön,

1 Diskrimineringslagen förbjuder diskriminering som har samband med kön, 1 Diskrimineringslagen förbjuder diskriminering som har samband med kön, könsidentitet eller könsuttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning

Läs mer

Riktlinjer för föreningsbidrag Enskede-Årsta- Vantör

Riktlinjer för föreningsbidrag Enskede-Årsta- Vantör Riktlinjer för föreningsbidrag Enskede-Årsta- Vantör 1. Syfte och övergripande målsättningar Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd har som mål att genom föreningsbidragen stärka civilsamhället och stödja

Läs mer

Instruktion för Stockholms stads äldreombudsman

Instruktion för Stockholms stads äldreombudsman Utlåtande 2016:49 RI+RVIII (Dnr 105-1889/2015) Instruktion för Stockholms stads äldreombudsman Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Instruktion för Stockholms stads äldreombudsman

Läs mer

Svar på remiss angående förslag till Program för utveckling av Göteborgs Stads medborgarservice

Svar på remiss angående förslag till Program för utveckling av Göteborgs Stads medborgarservice Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2011-02-23 Diarienummer: N137-0095/11 Utvecklingsavdelning Astrid Tunås Telefon: 366 20 08 E-post:astrid.tunas @vastra.goteborg.se Svar på remiss angående förslag till Program

Läs mer

Inrättande av råd för samverkan inom området social ekonomi

Inrättande av råd för samverkan inom området social ekonomi Tjänsteutlåtande Utfärdat 2009-12-30 Diarienummer 0390/09 Verksamhetsområde Social ekonomi Marie Larsson Telefon 031-367 90 16, Fax 031-367 90 12 E-post: marie.larsson@socialresurs.goteborg.se Inrättande

Läs mer

Protokoll. Kommunstyrelsens arbetsutskott

Protokoll. Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens 23-27 2 23 Tillfällig senareläggning av beslut om flerårsstrategi...4 24 Översyn av föreningsbidragen i kommunen som helhet...5 25 Kommunens samlade åtaganden 2013-2015, utifrån nämndernas

Läs mer

Social resursförvaltning. Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0901/16

Social resursförvaltning. Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0901/16 Social resursförvaltning Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-11-23 Diarienummer 0901/16 Social utveckling Lotta Lidén Lundgren Telefon 031-367 94 54 E-post: lotta.liden@socialresurs.goteborg.se Återkoppling

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1111/15 Repronummer 239/15

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1111/15 Repronummer 239/15 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-08-31 Diarienummer 1111/15 Repronummer 239/15 Välfärd och Utbildning Sven Höper Telefon 031-3680113 E-post: sven.hoper@stadshuset.goteborg.se Utredning av skolverksamheten

Läs mer

Inhyrning av lokaler för daglig verksamhet Angeredsvinkeln 27

Inhyrning av lokaler för daglig verksamhet Angeredsvinkeln 27 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-06-25 Diarienummer N131-0320/13 Utvecklingsavdelningen Kenneth Erskog Telefon 031-365 2091 E-post: kenneth.erskog@angered.goteborg.se Inhyrning av lokaler för daglig verksamhet

Läs mer

Föreskrifter och allmänna råd om systematiskt kvalitetsarbete inom socialtjänsten

Föreskrifter och allmänna råd om systematiskt kvalitetsarbete inom socialtjänsten Individ- och familjeomsorgen Bromma stadsdelsförvaltning Tjänsteutlåtande sid 1 (5) 2005-12-17 Dnr:610-05-500 SDN:2005-01-24 Handläggare: Eija Ghamsary Tfn: 08-508 06 125 Till Bromma stadsdelsnämnd Föreskrifter

Läs mer

Lag om valfrihet - tillämpning i Stockholms stads äldreomsorg

Lag om valfrihet - tillämpning i Stockholms stads äldreomsorg ENSKEDE-ÅRSTA-VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING ÄLDREOMSORGSAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2009-03-19 Handläggare: Gunweig Högberg Telefon: 08-508 20 505 Till Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd Lag

Läs mer

Svar på begäran om kompletterande upplysningar från IVO - Klagomål på handläggning från kvinnojour (Dnr /2014)

Svar på begäran om kompletterande upplysningar från IVO - Klagomål på handläggning från kvinnojour (Dnr /2014) Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-04-07 Diarienummer N139-0132/14 Sektor IFO-FH Mona Lundahl Davies/Lundby/GBGStad, Linda B Johansson/Lundby/GBGStad Telefon 031-366 70 40 E-post: mona.lundahl.davies@lundby.goteborg.se

Läs mer

Remiss från kommunstyrelsen, dnr /2015. Dnr /2016

Remiss från kommunstyrelsen, dnr /2015. Dnr /2016 Sida 35 (53) 10 Remiss av Vision 2040 Ett Stockholm för alla Remiss från kommunstyrelsen, dnr 119-1401/2015 Dnr 150-792/2016 Äldrenämndens beslut Äldrenämnden godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande

Läs mer

Riktlinjer för Stockholms stads sociala investeringsfond

Riktlinjer för Stockholms stads sociala investeringsfond Östermalms stadsdelsförvaltning Socialtjänstavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-01-08 Handläggare Anne Menes Telefon: 08 508 10 320 Till Östermalms stadsdelsnämnd 2016-02-04 Riktlinjer för Stockholms

Läs mer

Yttrande angående hemställan från social resursnämnd om förändringar av verkställighet gällande volontärverksamhet

Yttrande angående hemställan från social resursnämnd om förändringar av verkställighet gällande volontärverksamhet Göteborg den 10 januari 2017 Yttrande (L)(M)(KD) Kommunstyrelsen 2017-01-11 Ärende 2.1.4 Yttrande angående hemställan från social resursnämnd om förändringar av verkställighet gällande volontärverksamhet

Läs mer

Remiss från Socialdepartementet Bidrag till glasögon för barn och unga (Ds 2015:xx-) S2015/3030/FST

Remiss från Socialdepartementet Bidrag till glasögon för barn och unga (Ds 2015:xx-) S2015/3030/FST Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-05-20 Diarienummer 1043/15 Repronummer 155/2015 Välfärd och Utbildning Avdelningen för Individ- och familjeomsorg och funktionshinderfrågor Annica Eriksson Telefon 031-368

Läs mer

Stockholms län och Försäkringskassan, beträffande personer i behov av andningshjälp

Stockholms län och Försäkringskassan, beträffande personer i behov av andningshjälp PM 2009:184 RVI (Dnr 327-1363/2009) Överenskommelse mellan Stockholms läns landsting, Kommunförbundet Stockholms län och Försäkringskassan beträffande personer i behov av andningshjälp i hemmet Rekommendation

Läs mer

Göteborgs Stads program för en jämlik stad

Göteborgs Stads program för en jämlik stad Göteborgs Stads program för en jämlik stad 2018-2026 Den enskildes personliga, ekonomiska och kulturella välfärd ska vara grundläggande Tydligt stöd på mål för den offentliga verksamheten. ( ) Det allmänna

Läs mer

Anneli Hulthén Jonas Andrén

Anneli Hulthén Jonas Andrén Ersätter tidigare utsänd handling Handling 2015 nr 221 Kommunikationsprogram för Göteborgs Stad Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Definition av närhetsprincip och prioriteringsordning vid antagning till grundskola i Majorna-Linné

Definition av närhetsprincip och prioriteringsordning vid antagning till grundskola i Majorna-Linné Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-02-16 Diarienummer N135-0110/17 Sektor Utbildning, Kultur och fritid Jonas Fransson Telefon 365 80 00 (vxl) E-post: jonas.fransson@majornalinne.goteborg.se Definition av

Läs mer

Uppföljning av folkhälsoavtal HSN 12 och SDN Östra Göteborg Ärendet Uppföljning av folkhälsoavtalet enligt Folkhälsoplattform 2014.

Uppföljning av folkhälsoavtal HSN 12 och SDN Östra Göteborg Ärendet Uppföljning av folkhälsoavtalet enligt Folkhälsoplattform 2014. Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2015-03-02 Diarienummer: N132-0228/13 Utvecklingsavdelningen Charlotta Green, Åsa Svensson Telefon: 365 00 00 E-post: charlotta.green@ostra.goteborg.se Uppföljning av folkhälsoavtal

Läs mer

Beslut om program för uppföljning av privata utförare

Beslut om program för uppföljning av privata utförare TJÄNSTEUTLÅTANDE Kansliavdelningen Handläggare Maria Ekblad 0152-291 78 Kommunstyrelsen Dnr KS/2018:76-003 2018-05-09 1/2 Beslut om program för uppföljning av privata utförare Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Yttrande över remiss av Program för barnets rättigheter och inflytande i Stockholm stad

Yttrande över remiss av Program för barnets rättigheter och inflytande i Stockholm stad Arbetsmarknadsförvaltningen Utvecklings- och utredningsstaben Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-09-07 Handläggare Lisa Svensson Telefon: 08-50847980 Till Arbetsmarknadsnämnden den 19 september 2017 Ärende

Läs mer

Handläggare: Inger Norman Telefon: Till Farsta stadsdelsnämnd

Handläggare: Inger Norman Telefon: Till Farsta stadsdelsnämnd FARSTA STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR BARN OCH UNGDOM SID 1 (5) 2010-02-23 Handläggare: Inger Norman Telefon: 08-508 18 040 Till Farsta stadsdelsnämnd 2010-03-25 Förslag till riktlinjer för samverkan

Läs mer

Antagen av kommunfullmäktige 25 januari 2016, 14/16

Antagen av kommunfullmäktige 25 januari 2016, 14/16 w BARN- OCH UNGDOMSPOLITISKT PROGRAM för Skövde kommun 2015-2018 Antagen av kommunfullmäktige 25 januari 2016, 14/16 Arbetet med att ta fram barn- och ungdomspolitiskt program har skett under 2014 2015

Läs mer

/14 Kompletterad upphandlingspolicy i enlighet med beslut i kommunfullmäktige

/14 Kompletterad upphandlingspolicy i enlighet med beslut i kommunfullmäktige 2.1 Förslag till kommunfullmäktige 1. 1517/15 Reglemente för park- och naturnämnden Votering 12-1 2. 1200/14 Kompletterad upphandlingspolicy i enlighet med beslut i kommunfullmäktige 3. 1521/15 Utdelning

Läs mer

Riktlinjer för bidrag till lokala föreningar och frivilligorganisationer. inom Kungsholmens stadsdelsområde

Riktlinjer för bidrag till lokala föreningar och frivilligorganisationer. inom Kungsholmens stadsdelsområde KUNGSHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING SID 1 (5) 2008-02-04 Riktlinjer för bidrag till lokala föreningar och frivilligorganisationer som riktar sig till invånarna inom Kungsholmens stadsdelsområde Villkor för

Läs mer

KVALITETS- OCH LEDNINGSSYSTEM ENLIGT SOSFS 2006:11

KVALITETS- OCH LEDNINGSSYSTEM ENLIGT SOSFS 2006:11 SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING SID 1 (6) SDN 2008-11-27 KVALITETS- OCH LEDNINGSSYSTEM ENLIGT SOSFS 2006:11 Kvalitetssystemet inom Södermalms stadsdelsnämnd omfattar verksamhet enligt socialtjänstlagen

Läs mer

Revidering av Göteborgs stads program för e-samhälle

Revidering av Göteborgs stads program för e-samhälle Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-06-29 Diarienummer 1047/18 Handläggare Stefan Granlund Telefon:031-368 04 85 E-post: stefan.granlund@stadshuset.goteborg.se Revidering av Göteborgs

Läs mer

Ansökan om rätt till bidrag för pedagogisk omsorg i enskild regi - Ströms Slott AB

Ansökan om rätt till bidrag för pedagogisk omsorg i enskild regi - Ströms Slott AB Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-11-18 Diarienummer N139-0721/16 Sektor Utbildning Anna Ycke Telefon 365 70 65 E-post: anna.ycke@centrum.goteborg.se Ansökan om rätt till bidrag för pedagogisk omsorg i enskild

Läs mer

Stockholms stads program för stöd till anhöriga

Stockholms stads program för stöd till anhöriga SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2012-10-25 Handläggare: Marita Danowsky Kerstin Larsson, Anne Vilhelmsson Tel. 08-508 12 000 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2012-11-22 Stockholms

Läs mer

Centralupphandling av vård- och omsorgsboenden 2017

Centralupphandling av vård- och omsorgsboenden 2017 Utlåtande 2016:153 RI (Dnr 170-1307/2016) Centralupphandling av vård- och omsorgsboenden 2017 Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. 1. Äldrenämnden ska ansvara för genomförande

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-11-03 1 Plats och tid Kommunkontoret, Malung, kl. 09:15-09:30 Beslutande Kurt Podgorski (S) ordförande Christin Löfstrand (V) Pär Kindlund (C) Tom Martinsson (M) Kristina

Läs mer

Riktlinjer för kommunstyrelsens föreningsbidrag till föreningars/organisationers stöd i flyktingmottagandet

Riktlinjer för kommunstyrelsens föreningsbidrag till föreningars/organisationers stöd i flyktingmottagandet KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Fridborg Anders Nilsson Daniel Datum 2016-03-04 Diarienummer KSN-2016-0556 Kommunstyrelsen Riktlinjer för kommunstyrelsens föreningsbidrag till föreningars/organisationers

Läs mer

På lika villkor! delaktighet, jämlikhet och effektivitet i hjälpmedelsförsörjning

På lika villkor! delaktighet, jämlikhet och effektivitet i hjälpmedelsförsörjning Administrativa avdelningen Skarpnäcks stadsdelsförvaltning Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-09-04 Handläggare Susanna Nytell Telefon: 08-508 150 29 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2017-09-21 Svar på remiss

Läs mer

Tillägg till tjänsteutlåtande daterat , angående inriktning för organisationsanpassningar inom äldreomsorgen

Tillägg till tjänsteutlåtande daterat , angående inriktning för organisationsanpassningar inom äldreomsorgen Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2013-02-28 Diarienummer: N132-0060/13 Sektor Äldreomsorg samt hälso- och sjukvård Carina Helgesson-Björk, Josefine Schultz Telefon: 365 00 00 E-post: fornamn.efternamn@ostra.goteborg.se

Läs mer

Samverkansavtal avseende Hälsoteket mellan Östra Göteborgs stadsdelsnämnd och Göteborgs Hälso- och sjukvårdsnämnd

Samverkansavtal avseende Hälsoteket mellan Östra Göteborgs stadsdelsnämnd och Göteborgs Hälso- och sjukvårdsnämnd Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2016-09-30 Diarienummer: N132-0912/16 Utvecklingsavdelningen Charlotta Green Telefon: 365 00 00 E-post: charlotta.green@ostra.goteborg.se Samverkansavtal avseende Hälsoteket

Läs mer

Tjänsteskrivelse 2013-10-28

Tjänsteskrivelse 2013-10-28 Malmö stad Stadsområdesförvaltning Norr 1 (4) Datum 2013-10-28 Vår referens Ann Rubin Planeringssekreterare ann.rubin@malmo.se Tjänsteskrivelse Förslag på modell för biståndsbeslut i tid gällande serviceinsatser

Läs mer

Föredragande borgarrådet Roger Mogert anför följande.

Föredragande borgarrådet Roger Mogert anför följande. PM 2016:164 RII (Dnr 110-1185/2016) Kompletterande promemoria avseende Boverkets rapport 2014:38 Översyn av lagen om bostadsanpassning m.m. Remiss från Socialdepartementet Remisstid den 7 oktober 2016

Läs mer

För en god och jämlik hälsa En utveckling av det folkhälsopolitiska ramverket (SOU 2017:4) Remiss från Socialdepartementet Remisstid den 23 maj 2017

För en god och jämlik hälsa En utveckling av det folkhälsopolitiska ramverket (SOU 2017:4) Remiss från Socialdepartementet Remisstid den 23 maj 2017 PM 2017:93 RVI (Dnr 110-408/2017) För en god och jämlik hälsa En utveckling av det folkhälsopolitiska ramverket (SOU 2017:4) Remiss från Socialdepartementet Remisstid den 23 maj 2017 Borgarrådsberedningen

Läs mer

Riktlinjer för social investeringsfond i Stockholms stad

Riktlinjer för social investeringsfond i Stockholms stad Utbildningsförvaltningen Avdelningen för ekonomi och styrning Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-01-13 Handläggare Helena Nilsson Telefon: 08-508 33 457 Till Utbildningsnämnden 2016-02-04 Riktlinjer för

Läs mer

Program för ett jämställt Stockholm

Program för ett jämställt Stockholm Administrativa avdelningen Skarpnäcks stadsdelsförvaltning Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2017-09-04 Handläggare Susanna Nytell Telefon: 08-508 150 29 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2017-09-21 Svar på remiss

Läs mer

Svar på remiss om mat- och måltidspolicy för äldreomsorgen i Stockholms stad

Svar på remiss om mat- och måltidspolicy för äldreomsorgen i Stockholms stad Sida 1 (5) 2019-05-09 SDN 2019 06 13 Handläggare Anne-Christine Davidsson Telefon: 0850806005 Till Bromma stadsdelsnämnd Svar på remiss om mat- och måltidspolicy för äldreomsorgen i Stockholms stad Förslag

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Nämndsmål 2016

Tjänsteskrivelse. Nämndsmål 2016 Malmö stad Stadsområdesförvaltning Norr 1 (1) Datum 2015-11-05 Vår referens Daniel Blennow Controller Daniel.Blennow@malmo.se Tjänsteskrivelse 2016 SOFN-2015-525 Sammanfattning Med utgångspunkt i kommunfullmäktiges

Läs mer

Folkhälsa i Angered NOSAM

Folkhälsa i Angered NOSAM Folkhälsa i Angered NOSAM 2017-03-23 Vad är folkhälsa? Hälsa är ett individuellt mått, d.v.s. en persons fysiska och psykiska tillstånd Folkhälsa är ett mått på en befolknings samlade hälsotillstånd En

Läs mer

Samverkan mellan länets kommuner och lärosäten med vårdutbildningar på högskolenivå Rekommendation från Kommunförbundet Stockholms län

Samverkan mellan länets kommuner och lärosäten med vårdutbildningar på högskolenivå Rekommendation från Kommunförbundet Stockholms län Utlåtande 2017:14 RVI+VIII (Dnr 111-1067/2016) Samverkan mellan länets kommuner och lärosäten med vårdutbildningar på högskolenivå Rekommendation från Kommunförbundet Stockholms län Kommunstyrelsen föreslår

Läs mer

Anneli Hulthén Lina Isaksson

Anneli Hulthén Lina Isaksson Handling 2014 nr 116 Nämnd med ansvar att för kommunen teckna avtal med Tre Stiftelser Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag

Läs mer

Genomförande av webbtillgänglighetsdirektivet (Ds 2017:60) Remiss från Finansdepartementet

Genomförande av webbtillgänglighetsdirektivet (Ds 2017:60) Remiss från Finansdepartementet PM Rotel I (Dnr 2017/001842) Genomförande av webbtillgänglighetsdirektivet (Ds 2017:60) Remiss från Finansdepartementet Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. Remissen besvaras

Läs mer

Samverkan gällande personer med missbruk/beroende av spel om pengar

Samverkan gällande personer med missbruk/beroende av spel om pengar Utlåtande Rotel VIII (Dnr KS 2018/1728) Samverkan gällande personer med missbruk/beroende av spel om pengar Tilläggsöverenskommelse mellan kommuner och regioner i Stockholms län Rekommendation Storsthlm

Läs mer

Stockholms stads program för kvinnofrid - mot våld i nära relationer remiss från kommunstyrelsen

Stockholms stads program för kvinnofrid - mot våld i nära relationer remiss från kommunstyrelsen ÖSTERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING SOCIALTJÄNSTAVDELNIN GEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2011-11-28 Handläggare: Eva Svedman Telefon: 08-508 10 320 Till Östermalms stadsdelsnämnd, sammanträde 2011-12-15 Stockholms

Läs mer

Förslag till revidering av riktlinjer för handläggning inom socialtjänstens äldreomsorg

Förslag till revidering av riktlinjer för handläggning inom socialtjänstens äldreomsorg Bromma stadsdelsförvaltning Verksamhetsområde Äldreomsorg Tjänsteutlåtande SDN 2014-04-15 Sida 1 (5) 2014-03-24 Handläggare Anna-Lena Yngvesson Telefon: 08-508 06 314 Till Bromma stadsdelsnämnd Remissvar

Läs mer

Begäran om revidering av riktlinjer för Göteborgsförslag

Begäran om revidering av riktlinjer för Göteborgsförslag Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-10-08 Diarienummer 1473/18 Handläggare Helena Österlind Telefon:031-368 0228 E-post: helena.osterlind@stadsledningskonoret.goteborg.se Begäran om revidering

Läs mer

Förslag till beslut Stadsdelsnämnden Östra Göteborg föreslås besluta. Bakgrund

Förslag till beslut Stadsdelsnämnden Östra Göteborg föreslås besluta. Bakgrund Östra Göteborg Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-11-24 Diarienummer N132-0958/17 Handläggare Dan Larsson Telefon: 031-365 43 79 E-post: dan.larsson@ostra.goteborg.se Yttrande till Inspektionen för vård och

Läs mer

Utlåtande 2010: RVI+VII (Dnr /2009)

Utlåtande 2010: RVI+VII (Dnr /2009) Utlåtande 2010: RVI+VII (Dnr 327-2157/2009) Överenskommelse mellan Stockholms läns landsting och Stockholms stad om hälso- och sjukvårdsansvar för äldre samt personer med fysisk funktionsnedsättning, utvecklingsstörning

Läs mer

Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 29 september 2015

Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 29 september 2015 Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 29 september 2015 2. Uppföljningsrapport 2 år 2015, N132-0557/14 Snabbprotokoll Sammanträdesdatum 2015-09-29 För närvarande räknar

Läs mer

Ersättningsbelopp 2017 för fristående verksamhet inom stadsdelssektorns utbildningsområde

Ersättningsbelopp 2017 för fristående verksamhet inom stadsdelssektorns utbildningsområde Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-11-28 Diarienummer 0070/16 Välfärd och Utbildning Avdelningen för Utbildning, Barn och Unga, Folkhälsa Hanna Wik Telefon 031-368 02 12 E-post: hanna.wik@stadshuset.goteborg.se

Läs mer

Kärralundsgatan 19 plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling

Kärralundsgatan 19 plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Kärralundsgatan 19 Kärralundsgatan 19 plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Planen gäller förskoleverksamhet Förskolechef: Johan Forsstrand

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Social- och arbetsmarknadsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Social- och arbetsmarknadsnämnden Plats och tid Södra Ågatan 4 kl. 17:00-19:30 ande ledamöter Utses att justera Bernt A Runberg (S) (ordförande) Anna-Maria Saastamoinen (S) Mona Berglund Nilsson (S) Kader Hamakarim (MP) Jerker Halling

Läs mer

Samverkansavtal avseende gemensamma folkhälsoinsatser mellan Centrums stadsdelsnämnd och Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd

Samverkansavtal avseende gemensamma folkhälsoinsatser mellan Centrums stadsdelsnämnd och Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd Datum 2016-06-14 Diarienummer HSNG 2016-00166 Ärende 1 OBS! REVIDERAD! 1 (2) Tjänsteutlåtande Datum 2016-06-14 Diarienummer HSNG 2016-00166 Västra Götalandsregionen Koncernkontoret Handläggare: Charlotta

Läs mer

Ansökan om att bli bidragsgodkänd förening

Ansökan om att bli bidragsgodkänd förening Ansökan om att bli bidragsgodkänd förening 1(5) Information om att bli bidragsgodkänd förening En bidragsgodkänd förening kan söka bidrag hos Idrott & förening samt hyra anläggningar och samlings lokaler

Läs mer

Remissvar på program för lika rättigheter och möjligheter oavsett sexuell läggning, könsidentitet eller könsuttryck

Remissvar på program för lika rättigheter och möjligheter oavsett sexuell läggning, könsidentitet eller könsuttryck Äldreförvaltningen Planeringsavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-08-15 Handläggare Git Skog Telefon: +46 76 12 36 253 Till Äldrenämnden den 19 september 2017 Remissvar på program för lika rättigheter

Läs mer

Kulturnämndens riktlinjer för kulturstöd till det fria kulturlivet

Kulturnämndens riktlinjer för kulturstöd till det fria kulturlivet Kulturnämndens riktlinjer för kulturstöd till det fria kulturlivet Göteborgs Stads styrsystem Utgångspunkterna för styrningen av Göteborgs Stad är lagar och författningar, den politiska viljan och stadens

Läs mer

Överenskommelse mellan Stockholms läns land s- ting och Stockholms stad om hälso- och sjukvårdsansvar

Överenskommelse mellan Stockholms läns land s- ting och Stockholms stad om hälso- och sjukvårdsansvar SOCIALTJÄNST- OCH ARBETSMARKNADS- FÖRVALTNINGEN ÄLDREFÖRVALTNINGEN SID 1 (5) 2009-09-08 Handläggare: Krister Eriksson tel. 508 25 567 Ulla Fredriksson tel. 508 36 216 Till Socialtjänst- och arbetsmarknadsnämnden

Läs mer