Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 19 juni 2018

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 19 juni 2018"

Transkript

1 Östra Göteborg Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 19 juni Mål- och inriktningsdokument budget 2019 för stadsdelsnämnden Östra Göteborg (M), (L) och (KD) har lagt fram ett inriktningsdokument inför budget Dokumentet utgår från kommunfullmäktiges budget och ska uppfattas som ett lokalt komplement till stadens budget. Stadsdelsnämnden Östra Göteborg beslutade att bordlägga ärendet tills efter att den nya fullmäktigeförsamlingen, som tillträder 1 oktober 2018, slutligen fastställt budgeten för Yttrande till stadsrevisionen med anledning av revisionsrapport för SDN Östra Göteborg 2017 Stadsrevisionen har begärt att stadsdelsnämnden ska lämna ett yttrande över vidtagna åtgärder med anledning av Stadsrevisionens revisionsredogörelse för år Sammanfattning Stadsrevisionens granskning visar att delar av nämndens verksamhet har brister som behöver åtgärdas och elva rekommendationer har lämnats. Förvaltningen har vidtagit/planerar åtgärder vad gäller samtliga elva rekommendationer. 1. Stadsdelsnämnden Östra Göteborg godkänner förvaltningens åtgärder med anledning av Stadsrevisionens revisionsredogörelse Stadsdelsnämnden översänder förvaltningens tjänsteutlåtande som eget yttrande till Stadsrevisionen. 3. Stadsdelsnämnden förklarar beslutet omedelbart justerat. Östra Göteborg, snabbprotokoll 1 (7)

2 5. Månadsuppföljning per maj 2018 Sammanfattning I denna rapport följer förvaltningen upp kostnadsutvecklingen med utgångspunkt från redovisningen efter april månad. Avsikten är att bedöma om budgeten, som stadsdelsnämnden fastställde i oktober 2017, är i balans. Resultatet för befolkningsramen under perioden januari-maj är tkr. Detta innebär att förvaltningen har en positiv avvikelse på cirka tkr mot periodiserad budget för den aktuella perioden. Förvaltningen har ekonomiska avvikelser inom bland annat följande områden: Köpt vård/boende, IFO kostnadsminskningar men ej i balans med budget Köpt vård/boende, FH Ökade behov, arbetas med en fördjupa analys Hemtjänst Anpassning till prissättningen inom LOV Förvaltningen har ekonomiska risker på cirka tkr, vilket innebär att förvaltningen har arbetat ner sina risker med tkr sedan bokslutet Förvaltningen arbetar aktiv med de verksamhetsanpassningar som är framtagna i budget 2018 för att ha en ekonomi i balans under Under hösten 2017 infördes inköps- och anställningsstopp vilket nu har ändrats till restriktivitet kring inköp och anställning. Stadsdelsdirektören fortsätter med de kvalitetsdialoger som infördes under hösten 2017 med sektor Utbildning och sektor Individ- och familjeomsorg samt funktionshinder, för att säkerställa att förvaltningens utveckling. Stadsdelsnämnden Östra Göteborg godkänner månadsuppföljningen till och med maj Stadsdelsnämnden önskade göra en gemensam protokollsanteckning utifrån det positiva ekonomiska resultatet. De ville också uttrycka ett stort tack till alla medarbetare och ledare i Östra Göteborg för ett fantastiskt arbete samt önska alla medarbetare en härlig sommar. De önskade också att protokollsanteckningen publiceras på förvaltningens intranät. Östra Göteborg, snabbprotokoll 2 (7)

3 6. Ansökan från Samordningsförbundet Göteborg Nordost om utökat bidrag för 2019 Samordningsförbundet Göteborg Nordost beslutade vid sitt sammanträde att ansöka om utökat bidrag från huvudmännen för Motivet är den omfattning av människor som är i behov av stöd och den komplexa situationen som många människor lever under i nordöstra Göteborg. Sammanfattning Samordningsförbundet Göteborg Nordost ansöker om utökat stöd för att stärka och utveckla samverkan i nordöstra Göteborg för individer i behov av samordnad och arbetslivsinriktad rehabilitering. Bakgrund Samordningsförbundet Göteborg Nordost startade Styrelsen har i budget och inriktning för perioden uttryckt att arbetet ska fokusera på att stärka de tvärprofessionella teamen samt på specifikt arbete för ungdomar. Nordöstra Göteborg består av de två stadsdelarna Angered och Östra Göteborg. Båda stadsdelarna har en stor andel människor som är i behov av stöd från samhället och att samhällets funktioner samverkar med varandra. Resurserna i nordöstra Göteborg är i förhållande till behoven otillräckliga. Arbetslösheten är högre än Göteborgssnittet. Andelen som är i behov av försörjningsstöd är mycket högre än Göteborgssnittet. Situationen hos befolkningen kräver samverkan mellan myndigheter för att ge ett samlat stöd till individer i mycket komplexa situationer. Stadsdelsnämnden Östra Göteborg beviljar Samordningsförbundet Göteborg Nordost ett bidrag på kr för verksamhetsåret 2019 med den inriktning som föreslås från Samordningsförbundet. 7. Fortsatt samverkan avseende Avtal om familjecentrerat arbetssätt och familjecentraler i Östra Göteborg samt Samverkansavtal om folkhälsoinsatser i Östra Göteborg Sektor Utbildning organiseras från och med den 1 juli 2018 i två nya nämnder i staden; Förskolenämnden och Grundskolenämnden. Med anledning av detta informeras stadsdelsnämnden om hur gällande avtal med Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd i Västra Götalandsregionen kommer att hanteras under resterande avtalstid, samt hur samverkan kommer att ske med de nya förvaltningarna. Bakgrund Det finns två gällande avtal mellan stadsdelsnämnden och Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd; Avtal om familjecentrerat arbetssätt och familjecentraler i Östra Göteborg , och Samverkansavtal om folkhälsoinsatser i Östra Göteborg Östra Göteborg, snabbprotokoll 3 (7)

4 Sektor Utbildning har varit en del i stadsdelsförvaltningens genomförande av avtalen. Den 1 juli 2018 lämnar Sektor Utbildning stadsdelens organisation och övergår till de två nya förvaltningarna; Förskoleförvaltningen (FSF) och Grundskoleförvaltningen (GSF). Avtalen med Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd kommer att fortsätta under avtalstiden, med stadsdelsnämnden som fortsatt avtalspart. För att säkra samverkan kommer överenskommelser att skrivas mellan stadsdelsförvaltningen, förskoleförvaltningen och grundskoleförvaltningen. Inför att avtalstiderna löper ut (december 2018 respektive december 2019) behöver nya avtal tas fram och undertecknas av nya avtalsparter; Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd, stadsdelsnämnden, Förskolenämnden respektive Grundskolenämnden. Alla stadsdelar har ett avtal om familjecentrerat arbetssätt med Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd (HSNG). Avtalen omfattar föräldrar med barn 0 5 år. I avtalen regleras tjänsterna koordinator och samordnare samt medel för kompetensutveckling. Finansiering i avtalet delas 50/50 mellan stadsdelsnämnden och HSNG. Stadsdelarna använder i dag bland annat familjecentraler, förskolan och öppna förskolan som arenor och samverkansparter för det familjecentrerade arbetssättet. I stadsdelens avtal om familjecentrerat arbetssätt ingår avtal om familjecentral (FC). FC är ett sätt att organisera och samlokalisera en del av det familjecentrerade arbetssättet. En FC består av öppen förskola, socialtjänst, barnmorskemottagning (BMM) och barnavårdscentral (BVC). Varje FC har en styrgrupp med enhetschefer från deltagande verksamheter. Varje FC har ensamordnare vars tjänst regleras i avtalet om familjecentrerat arbetssätt. Alla stadsdelar har ett avtal om lokalt folkhälsoarbete med HSNG. I avtalen regleras tjänsten utvecklingsledare folkhälsa samt verksamhetsmedel. Finansiering i avtalet delas 50/50 mellan stadsdelsnämnden och HSNG. Stadsdelarna använder i dag förskolan och skolan som arenor och samverkansparter för det lokala folkhälsoarbetet. 1. Stadsdelsnämnden Östra Göteborg antecknar informationen om att Avtal om familjecentrerat arbetssätt och familjecentraler i Östra Göteborg samt Samverkansavtal om folkhälsoinsatser i Östra Göteborg gäller under resterande avtalstider, med Stadsdelsnämnden Östra Göteborg och Hälso- och sjukvårdsnämnden Göteborg som fortsatta avtalsparter. 2. Stadsdelsnämnden antecknar informationen om att överenskommelser om samverkan gällande de avtalsstyrda insatserna kommer att skrivas mellan stadsdelsförvaltningen och förskoleförvaltningen respektive grundskoleförvaltningen. 3. Stadsdelsnämnden översänder information till Förskolenämnden, Grundskolenämnden, och Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd för kännedom. Östra Göteborg, snabbprotokoll 4 (7)

5 8. Förlängning av samverkansavtal om Hälsoteket i Östra Göteborg till och med 2019 Samverkansavtal om Hälsoteket i Östra Göteborg har tecknats mellan stadsdelsnämnden Östra Göteborg och Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd. Nuvarande samverkansavtal gäller till och med den 31 december 2018 medmöjlighet till 12 månaders förlängning. Förvaltningen föreslår en förlängning av samverkansavtal om Hälsoteket i Östra Göteborg till och med den 31 december Stadsdelsnämnden Östra Göteborg beslutar att förlänga Samverkansavtal om Hälsoteket i Östra Göteborg till och med den 31 december Stadsdelsnämnden översänder beslutet till Göteborgs Hälso- och sjukvårdsnämnd. 9. Förändring i delegationsordningen avseende direktupphandling samt umgängesresor för barn Stadsdelsnämndens delegationsordning är föremål för återkommande översyn och det finns nu behov av förändringar och tillägg på grund av uppmärksammade och förändrade behov. Stadsdelsnämnden Östra Göteborg delegerar beslutanderätten tillstadsdelsdirektören i ärenden som anges i förvaltningens tjänsteutlåtandeavseende direktupphandling och avseende umgängesresor för barn. 2. Stadsdelsnämnden antecknar till protokollet att stadsdelsdirektören avser att vidaredelegera beslutanderätten till de befattningshavare som anges i delegationsordningen i kapitel a vad gäller direktupphandling vid synnerliga skäl samt kapitel vad gäller umgängesresor för barn. 3. Stadsdelsnämnden antecknar redaktionella tilläggshänvisningar i kapitel , 5.4.2, 5.4.4, 5.4.6, 5.4.7, b, b. 10. Yttrande till trafiknämnden över Göteborgs Stads fotgängarprogram Förslaget till fotgängarprogram innehåller en vision och målbild för ett gångvänligt Göteborg, beskrivning av nuläget samt presentation av vägledande principer i planering och arbete för en mer attraktiv stad att gå i. Trafiknämnden har beslutat att skicka förslaget till fotgängarprogram på remiss, med syfte att inhämta synpunkter och förslag om eventuella kompletteringar och förtydliganden inför fortsatt arbete med programmet. Skriftliga synpunkter ska lämnas senast den 30 juni Östra Göteborg, snabbprotokoll 5 (7)

6 Sammanfattning Trafikkontorets förslag Göteborgs Stads fotgängarprogram är utsänt på remiss för inhämtande av synpunkter om eventuella kompletteringar och förtydliganden. Programmet behandlar varför staden behöver prioritera fotgängare och vad som bidrar till en mer attraktiv stad att gå i. Fotgängarprogrammet är en fördjupning av Göteborgs Stads trafikstrategi, med syfte att presentera målbild, nuläge och vägledande principer för planering och arbete för fotgängare. Utgångspunkt är att alla som rör sig i gångfart är fotgängare samt att i princip alla är fotgängare dagligen. Stadsdelsförvaltningen tillstyrker trafikkontorets förslag till fotgängarprogram och ser mycket positivt på att fotgängare lyfts fram som eget trafikslag. Programmet fyller en kunskapslucka om fotgängares villkor och behov. Målkonflikter med andra användningsbehov av stadens ytor hade kunnat belysas mer. Gångvänlighet bör beaktas tidigt i detaljplanearbete. Synpunkter av formalia-karaktär bifogas också. 1. Stadsdelsnämnden Östra Göteborg tillstyrker förslaget till Göteborgs Stads fotgängarprogram (dnr 0556/18), med hänvisning till bifogade synpunkter. 2. Stadsdelsnämnden översänder förvaltningens tjänsteutlåtande som eget yttrande till trafiknämnden. Alliansen gjorde en protokollsanteckning som handlade om att det är viktigt att alla trafikslag tas i beaktande. 11 a. Yrkande från (V) och (S) om systematiskt arbetsmiljöarbete för stadsdelsförvaltningens chefer (V) och (S) har skrivit ett yrkande som handlar om förutsättningarna för förvaltningens chefer. I Göteborgs Stads chefsenkät 2017 visas tydligt att förutsättningarna för stadsdelsförvaltningarnas chefer är betydligt sämre än för chefer inom stadens bolag och fackförvaltningar. Det är framförallt organisatoriska förutsättningar som skiljer sig åt. I stadsdelarna har chefer ansvar för dygnet runt-verksamhet i mycket större utsträckning, betydligt fler medarbetare per chef samt en överlag mer pressad arbetssituation genom kombinationen knappa resurser och stort personalansvar samt ansvar för brukare. Att chefer har en god arbetsmiljö är avgörande för de övriga anställdas arbetsmiljö. Det finns också ett samband mellan anställdas sjukfrånvaro och antal medarbetare per chef, står det i yttrandet. Stadsdelsnämnden Östra Göteborg beslutade: att stadsdelsförvaltningen så snart som möjligt återkommer med en redovisning över hur förvaltningen organiserar det systematiska arbetsmiljöarbetet för samtliga chefsled. Östra Göteborg, snabbprotokoll 6 (7)

7 att redovisningen omfattar om det hålls APT för stadsdelens chefer, om det görs arbetsmiljöronder två gånger om året, samt vilken skyddskommitté som hanterar chefernas arbetsmiljöfrågor. att förvaltningen därutöver ska presentera en plan för åtgärder om ovanstående delar inte görs idag. Alliansen yrkade avslag till den tredje att-satsen med argumentet att förvaltningen redan omhändertar detta. gick till votering som resulterade i sex ja (S, V och MP) mot fem nej (M, L och KD). Östra Göteborg, snabbprotokoll 7 (7)

Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 28 augusti 2018

Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 28 augusti 2018 Östra Göteborg Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 28 augusti 2018 3. Göteborgsförslag (Ärende 639) Rör inte Kortedala bibliotek Ett medborgarförslag angående Kortedala

Läs mer

Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 21 juni 2017

Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 21 juni 2017 Snabbprotokoll Sammanträdesdatum 2017-06-21 Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 21 juni 2017 2. Mål- och inriktningsdokument inför budget 2018 Varje år lägger partierna

Läs mer

Fortsatt samverkan avseende Avtal om familjecentrerat arbetssätt och familjecentraler i Östra Göteborg samt Samverkansavtal om folkhälsoinsatser i

Fortsatt samverkan avseende Avtal om familjecentrerat arbetssätt och familjecentraler i Östra Göteborg samt Samverkansavtal om folkhälsoinsatser i Östra Göteborg Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-05-20 Diarienummer N132-0706/18 Handläggare Ing-Marie Larsson, Laila Svensson, Lena Svärd, Sofi Tillberg, Sara Stark, Per Melin Telefon: 031-365 00 00 E-post:

Läs mer

Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 30 maj 2017

Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 30 maj 2017 Snabbprotokoll Sammanträdesdatum 2017-05-30 Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 30 maj 2017 2. Yttrande till Stadsrevisionen med anledning av granskning av rutiner för

Läs mer

Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 23 oktober 2018

Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 23 oktober 2018 Östra Göteborg Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 23 oktober 2018 3. Månadsuppföljning tom september 2018 En gång i månaden följer förvaltningen upp kostnadsutvecklingen

Läs mer

Samverkansavtal avseende Hälsoteket mellan Östra Göteborgs stadsdelsnämnd och Göteborgs Hälso- och sjukvårdsnämnd

Samverkansavtal avseende Hälsoteket mellan Östra Göteborgs stadsdelsnämnd och Göteborgs Hälso- och sjukvårdsnämnd Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2016-09-30 Diarienummer: N132-0912/16 Utvecklingsavdelningen Charlotta Green Telefon: 365 00 00 E-post: charlotta.green@ostra.goteborg.se Samverkansavtal avseende Hälsoteket

Läs mer

Folkhälsa i Angered NOSAM

Folkhälsa i Angered NOSAM Folkhälsa i Angered NOSAM 2017-03-23 Vad är folkhälsa? Hälsa är ett individuellt mått, d.v.s. en persons fysiska och psykiska tillstånd Folkhälsa är ett mått på en befolknings samlade hälsotillstånd En

Läs mer

Uppföljning av folkhälsoavtal HSN 12 och SDN Östra Göteborg Ärendet Uppföljning av folkhälsoavtalet enligt Folkhälsoplattform 2014.

Uppföljning av folkhälsoavtal HSN 12 och SDN Östra Göteborg Ärendet Uppföljning av folkhälsoavtalet enligt Folkhälsoplattform 2014. Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2015-03-02 Diarienummer: N132-0228/13 Utvecklingsavdelningen Charlotta Green, Åsa Svensson Telefon: 365 00 00 E-post: charlotta.green@ostra.goteborg.se Uppföljning av folkhälsoavtal

Läs mer

Avtal om familjecentrerat arbetssätt och familjecentraler i Lundby

Avtal om familjecentrerat arbetssätt och familjecentraler i Lundby Dnr: Dnr: Avtal om familjecentrerat arbetssätt och familjecentraler i Lundby 2017-2018 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 AVTALSPARTER... 3 2 AVTALSTID... 3 3 AVTALETS FORM OCH SYFTE... 3 4 FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR AVTALET...

Läs mer

Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 18 december 2018

Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 18 december 2018 Östra Göteborg Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 18 december 2018 3. Månadsuppföljning till och med november 2018 SDN Östra Göteborg I denna rapport följer förvaltningen

Läs mer

Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 23 april 2019

Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 23 april 2019 Östra Göteborg Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 23 april 2019 3. Uppföljningsrapport mars 2019 Uppföljningsrapporten innehåller uppföljning av ekonomi- och personalutveckling

Läs mer

Samverkansavtal avseende gemensamma folkhälsoinsatser mellan Centrums stadsdelsnämnd och Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd

Samverkansavtal avseende gemensamma folkhälsoinsatser mellan Centrums stadsdelsnämnd och Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd Datum 2016-06-14 Diarienummer HSNG 2016-00166 Ärende 1 OBS! REVIDERAD! 1 (2) Tjänsteutlåtande Datum 2016-06-14 Diarienummer HSNG 2016-00166 Västra Götalandsregionen Koncernkontoret Handläggare: Charlotta

Läs mer

Beslut Stadsdelsnämnden avslog yrkandet efter votering som slutade med 6 ja (S,V och MP) mot 5 nej (M, L och KD).

Beslut Stadsdelsnämnden avslog yrkandet efter votering som slutade med 6 ja (S,V och MP) mot 5 nej (M, L och KD). Snabbprotokoll Sammanträdesdatum 2015-12-15 Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 15 december 2015 2 a Tillsättning av stadsdelsdirektör Efter att Ulla-Carin Olsson har

Läs mer

Handlingsplan 2018 Familjecentrerat arbetssa tt

Handlingsplan 2018 Familjecentrerat arbetssa tt Handlingsplan 2018 Familjecentrerat arbetssa tt SDF Östra Göteborg 2018-03-19 Barn och unga ska lyckas i skolan! Övergripande mål familjecentrerat arbetssätt att alla barn ska lyckas i skolan Inledning

Läs mer

Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 20 oktober 2015

Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 20 oktober 2015 Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 20 oktober 2015 Snabbprotokoll Sammanträdesdatum 2015-10-20 2. Budget 2016, N132-0605/15 Varje år tas ett budgetdokument fram som

Läs mer

Avtal om samverkan avseende folkhälsoinsatser i Göteborg

Avtal om samverkan avseende folkhälsoinsatser i Göteborg Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-10-20 Diarienummer 1234/16 Utbildning, barn och unga, folkhälsa Välfärd och utbildning Anna Lagerquist Telefon 031-368 04 46 E-post: anna.lagerquist@stadshuset.goteborg.se

Läs mer

2. Månadsuppföljning till och med april 2016

2. Månadsuppföljning till och med april 2016 Snabbprotokoll Sammanträdesdatum 2016-05-17 Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 17 maj 2016 2. Månadsuppföljning till och med april 2016 Sammanfattning I denna rapport

Läs mer

Familjecentrerat arbetssätt Centrum

Familjecentrerat arbetssätt Centrum Familjecentrerat arbetssätt Centrum Handlingsplan 2019 Ett samarbete som finansieras till lika delar av Göteborgs Stad och Västra Götalandsregionen Övergripande mål Det övergripande målet för familjecentrerat

Läs mer

Uppföljning med anledning av Stadsrevisionens revisionsrapport 2015

Uppföljning med anledning av Stadsrevisionens revisionsrapport 2015 Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2016-05-25 Diarienummer: N132-0296/16 Förvaltningscontroller Marie Broersma Telefon: 365 00 00 E-post: fornamn.efternamn@ostra.goteborg.se Uppföljning med anledning av Stadsrevisionens

Läs mer

Innehåll. Sammanträdesdatum

Innehåll. Sammanträdesdatum Innehåll Upprop Val av justerare Justeringens tid och plats 54 Godkännande av ärendelista 2018/8014 4 55 Förenklat beslutsfattande gällande bistånd 2018/8074 5 56 Betalningsansvar annan kommun 2018/8058

Läs mer

18 Yttrande över motion 2017:45 av Jens Sjöström (S) och Petra Larsson (S) om öppna familjecentraler HSN

18 Yttrande över motion 2017:45 av Jens Sjöström (S) och Petra Larsson (S) om öppna familjecentraler HSN 18 Yttrande över motion 2017:45 av Jens Sjöström (S) och Petra Larsson (S) om öppna familjecentraler HSN 2017-1816 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2017-1816 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen

Läs mer

Finansiell samordning mellan FÖRSÄKRINGSKASSAN KOMMUNEN LÄNSARBETSNÄMNDEN REGIONEN. Protokoll. Sammanträde med Samordningsförbundet Göteborg Hisingen

Finansiell samordning mellan FÖRSÄKRINGSKASSAN KOMMUNEN LÄNSARBETSNÄMNDEN REGIONEN. Protokoll. Sammanträde med Samordningsförbundet Göteborg Hisingen 1 Samordningsförbundet Göteborg Hisingen (DELTA) Finansiell samordning mellan FÖRSÄKRINGSKASSAN KOMMUNEN LÄNSARBETSNÄMNDEN REGIONEN Protokoll Dnr 0003/06 SAMMANTRÄDETS ART Sammanträde med Samordningsförbundet

Läs mer

Ansökan om arbetstidsinnovationer till Nämnden för arbetsmarknad och vuxenutbildning

Ansökan om arbetstidsinnovationer till Nämnden för arbetsmarknad och vuxenutbildning Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-01-26 Diarienummer N131-0065/17 Individ och familjeomsorg samt Funktionshinder Angelica Winter Telefon 031-365 15 86 E-post: angelica.winter@angered.goteborg.se Ansökan om

Läs mer

Vägledning för Öppen förskola inom familjecentrerat arbetssätt Göteborgs Stad

Vägledning för Öppen förskola inom familjecentrerat arbetssätt Göteborgs Stad Vägledning för Öppen förskola inom familjecentrerat arbetssätt Göteborgs Stad 1 Inledning Denna Vägledning för öppna förskolorna inom Göteborgs Stad är framtagen med syfte att tydliggöra rollen och uppdraget

Läs mer

Förslag till budget år 2007

Förslag till budget år 2007 Samordningsförbundet Göteborg Hisingen (DELTA) Finansiell samordning mellan FÖRSÄKRINGSKASSAN KOMMUNEN LÄNSARBETSNÄMNDEN REGIONEN Ola Andersson Tjänsteutlåtande Dnr: 0005/06 2006-09-26 Ärende nr 6 Förslag

Läs mer

Åtgärdsplan med anledning av Stadsrevisionens revisionsrapport år 2014

Åtgärdsplan med anledning av Stadsrevisionens revisionsrapport år 2014 Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2015-06-02 Diarienummer: N132-0276/15 Förvaltningscontroller Roland Josefsson Telefon: 365 00 00 E-post: fornamn.efternamn@ostra.goteborg.se Åtgärdsplan med anledning av Stadsrevisionens

Läs mer

Tillägg till tjänsteutlåtande daterat , angående inriktning för organisationsanpassningar inom äldreomsorgen

Tillägg till tjänsteutlåtande daterat , angående inriktning för organisationsanpassningar inom äldreomsorgen Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2013-02-28 Diarienummer: N132-0060/13 Sektor Äldreomsorg samt hälso- och sjukvård Carina Helgesson-Björk, Josefine Schultz Telefon: 365 00 00 E-post: fornamn.efternamn@ostra.goteborg.se

Läs mer

Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 25 augusti 2015

Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 25 augusti 2015 Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 25 augusti 2015 Snabbprotokoll Sammanträdesdatum 2015-08-25 2. Uppdrag att erbjuda feministiskt självförsvar till alla stadsdelens

Läs mer

Uppföljning av Kommunfullmäktiges uppdrag som inte ingår i Budget 2019

Uppföljning av Kommunfullmäktiges uppdrag som inte ingår i Budget 2019 SKRIVELSE Datum 2019-04-16 Instans Förskolenämnden Dnr FN 2019-00059 1.1.3.25 Sida 1(1) Uppföljning av Kommunfullmäktiges uppdrag som inte ingår i Budget 2019 Förskolenämndens beslut Förskolenämnden godkänner

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott 2013-03-27 1 Plats och tid Beslutande Skolkansliet, Malung Kl. 08.00-10.00 Sofia Söderström (S), ordförande Ann-Christine Tangen (M) Thomas Fehrm (V) Övriga

Läs mer

Reglemente. Folkhälsorådet. Mariestad. Antaget av Kommunstyrelsen Mariestad

Reglemente. Folkhälsorådet. Mariestad. Antaget av Kommunstyrelsen Mariestad Reglemente Folkhälsorådet Mariestad Antaget av Kommunstyrelsen Mariestad 2010-09-09 Datum: 2012-01-24 Dnr: Sida: 2 (5) Reglemente för folkhälsorådet Kommunstyrelsens beslut 128/10. 1 Syfte Folkhälsorådet

Läs mer

PROTOKOLL Styrelsen Dnr 2012/01 ( 18-35) 1(9) Sammanträde 2012-04-23

PROTOKOLL Styrelsen Dnr 2012/01 ( 18-35) 1(9) Sammanträde 2012-04-23 Dnr 2012/01 ( 18-35) 1(9) Tid: 2012-04-23 kl. 09.00 11.00 Plats: Gamlestadsvägen 4 B15 Ledamöter Närvarande: Håkan Linnarsson, (S) Västra Götalandsregionen (tjänstgör 21-35) Beatrice Berglund, Arbetsförmedlingen

Läs mer

Översyn av styrdokument och utarbetande av digitaliseringsprogram för Stockholms stad

Översyn av styrdokument och utarbetande av digitaliseringsprogram för Stockholms stad Sida 1 (4) 2019-05-23 Handläggare Kerstin Henningsson Telefon: 0850823016 Till stadsdelsnämnd 2019-06-13 Översyn av styrdokument och utarbetande av digitaliseringsprogram för Stockholms stad Yttrande till

Läs mer

PROTOKOLL Styrelsen Dnr 2013/01 ( 48 t.o.m. 57) 1(8) Sammanträde 2013-11-29

PROTOKOLL Styrelsen Dnr 2013/01 ( 48 t.o.m. 57) 1(8) Sammanträde 2013-11-29 Dnr 2013/01 ( 48 t.o.m. 57) 1(8) Tid: 2013-11-29 kl 13:00 15:00 Plats: Samordningsförbundet Ledamöter Närvarande: Frånvarande: Beatrice Berglund Arbetsförmedlingen, ordförande Malin Welin, Försäkringskassan

Läs mer

Dialogmöte inför förslag om verksamhetsinriktning 2007 2009 kl 9.00 11.30

Dialogmöte inför förslag om verksamhetsinriktning 2007 2009 kl 9.00 11.30 Samordningsförbundet Göteborg Nordost PROTOKOLL Styrelsen Dnr 2006/01 1(5) Tid: 20 september kl 9.00 14.30 Plats: Kvibergs vandrarhem och konferens, Kvibergsvägen 5 09.00 11.30 Dialogmöte inför förslag

Läs mer

Familjecentrerat arbetssätt och familjecentraler i Göteborg. Anita Nilsson processledare Jämlikt Göteborg

Familjecentrerat arbetssätt och familjecentraler i Göteborg. Anita Nilsson processledare Jämlikt Göteborg Familjecentrerat arbetssätt och familjecentraler i Göteborg Anita Nilsson processledare Jämlikt Göteborg 20170911 Samverkansplattform Barn och unga ska lyckas i skolan! Temagrupp Barn och Unga Familjecentrerat

Läs mer

Svar på remiss angående förslag till Program för utveckling av Göteborgs Stads medborgarservice

Svar på remiss angående förslag till Program för utveckling av Göteborgs Stads medborgarservice Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2011-02-23 Diarienummer: N137-0095/11 Utvecklingsavdelning Astrid Tunås Telefon: 366 20 08 E-post:astrid.tunas @vastra.goteborg.se Svar på remiss angående förslag till Program

Läs mer

Budget 2013 med inriktning till 2015

Budget 2013 med inriktning till 2015 Budget 2013 med inriktning till 2015 Ärendet Enligt förbundsordning för Samordningsförbundet Göteborg Nordost skall styrelsen fatta beslut om budget för kommande år senast 30:e november. I detta tjänsteutlåtande

Läs mer

Remiss om Modernisering av sociala system

Remiss om Modernisering av sociala system Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning Individ- och familjeomsorgen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2018-02-05 Handläggare Karin Johansson Telefon: 08-50805097 Till Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd 2018-03-08

Läs mer

Redovisning av genomförd granskning enligt plan för internkontroll 2016

Redovisning av genomförd granskning enligt plan för internkontroll 2016 Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2016-11-10 Diarienummer: N137-0608/15 Förvaltningscontroller Jannicke Hansson Telefon: 366 10 59 E-post: jannicke.hansson@vastra.goteborg.se Redovisning av genomförd granskning

Läs mer

Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 31 oktober 2017

Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 31 oktober 2017 Snabbprotokoll Sammanträdesdatum 2017-10-31 Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 31 oktober 2017 2. Budget år 2018 SDN Östra Göteborg Stadsdelsnämnden har att besluta

Läs mer

Yttrande till kommunstyrelsen över remiss angående innovationsprogram för Göteborgs Stad

Yttrande till kommunstyrelsen över remiss angående innovationsprogram för Göteborgs Stad Tjänsteutlåtande Förvaltningscontroller Utfärdat: 2017-04-05 Simon Flodén Diarienummer: N136-0214/17 Telefon: 366 00 24 (eller Göteborgs Stad växel 365 00 00) E-post: simon.floden@afh.goteborg.se Yttrande

Läs mer

Ansökan om rätt till bidrag för pedagogisk omsorg i enskild regi - Ströms Slott AB

Ansökan om rätt till bidrag för pedagogisk omsorg i enskild regi - Ströms Slott AB Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-11-18 Diarienummer N139-0721/16 Sektor Utbildning Anna Ycke Telefon 365 70 65 E-post: anna.ycke@centrum.goteborg.se Ansökan om rätt till bidrag för pedagogisk omsorg i enskild

Läs mer

Korttidsplatser för behövande äldre personer som bor i eget boende

Korttidsplatser för behövande äldre personer som bor i eget boende Utlåtande 2017:130 RVIII (Dnr 106-1449/2016) Korttidsplatser för behövande äldre personer som bor i eget boende Motion (2016:102) av Per Ossmer och Lotta Nordfeldt (båda SD) Kommunstyrelsen föreslår att

Läs mer

Utökade hembesök Göteborg ATT HÄNVISA OCH INFORMERA FÖRÄLDRAR

Utökade hembesök Göteborg ATT HÄNVISA OCH INFORMERA FÖRÄLDRAR Utökade hembesök Göteborg ATT HÄNVISA OCH INFORMERA FÖRÄLDRAR Den första kontakten med familjen Barnmorskemottagningar Familjecentraler Öppna förskolor BVC En viktig roll: Lansera utökade hembesök Ha god

Läs mer

Remiss från kommunstyrelsens, KS dnr 2018/585. Dnr /2018. Äldrenämndens beslut

Remiss från kommunstyrelsens, KS dnr 2018/585. Dnr /2018. Äldrenämndens beslut Sida 10 (31) 8 Remiss Förslag till reviderade riktlinjer för ledsagning och ledsagarservice Remiss från kommunstyrelsens, KS dnr 2018/585 Dnr 1.6-374/2018 Äldrenämndens beslut 1. Äldrenämnden godkänner

Läs mer

Riktlinjer för Folkhälsorådet och folkhälsoarbetet i Färgelanda kommun

Riktlinjer för Folkhälsorådet och folkhälsoarbetet i Färgelanda kommun FÄRGELANDA KOMMUN Riktlinjer för Folkhälsorådet och folkhälsoarbetet i Färgelanda kommun Dnr: 2017/467 Beslutad i kommunstyrelsen 2017-11-01 248 Den senaste versionen finns tillgänglig på Färgelandas webbplats

Läs mer

att beslut som fattas med stöd av vidaredelegation ska anmälas till förvaltningsdirektören som i sin tur anmäler besluten till nämnden,

att beslut som fattas med stöd av vidaredelegation ska anmälas till förvaltningsdirektören som i sin tur anmäler besluten till nämnden, Tjänsteutlåtande Utfärdat 2014-12-17 Diarienummer 0431/14 Verksamhetsstöd Maria Wannerskog Telefon 031-367 90 01 E-post: maria.wannerskog@socialresurs.goteborg.se Delegationsordning 2015 Förslag till beslut

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1111/15 Repronummer 239/15

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1111/15 Repronummer 239/15 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-08-31 Diarienummer 1111/15 Repronummer 239/15 Välfärd och Utbildning Sven Höper Telefon 031-3680113 E-post: sven.hoper@stadshuset.goteborg.se Utredning av skolverksamheten

Läs mer

2 Fastställande av dagordning - Förslag till dagordning har varit utsänd med kallelsen. Dagordningen fastställs efter följande ändringar.

2 Fastställande av dagordning - Förslag till dagordning har varit utsänd med kallelsen. Dagordningen fastställs efter följande ändringar. GÖTEBORGS STAD ÖSTRA GÖTEBORG FÖRVALTNINGENS SAMVERKANSGRUPP Protokoll FSG 20 2011 Ärende: Sammanträde med Förvaltningens samverkansgrupp Tid: Onsdag 16 november 2011, klockan 08.30 10.30 Plats: Förstamajgatan

Läs mer

Samverkan gällande personer med missbruk/beroende av spel om pengar

Samverkan gällande personer med missbruk/beroende av spel om pengar Utlåtande Rotel VIII (Dnr KS 2018/1728) Samverkan gällande personer med missbruk/beroende av spel om pengar Tilläggsöverenskommelse mellan kommuner och regioner i Stockholms län Rekommendation Storsthlm

Läs mer

BUDGET 2015 MED INRIKTNING TILL Samordningsförbundet Göteborg Nordost. Tjänsteutlåtande. Dnr 2012/01 Ärende nr: 3 Sammanträde

BUDGET 2015 MED INRIKTNING TILL Samordningsförbundet Göteborg Nordost. Tjänsteutlåtande. Dnr 2012/01 Ärende nr: 3 Sammanträde BUDGET 2015 MED INRIKTNING TILL 2017 ÄRENDET... 1 VERKSAMHETSINRIKTNING 2015-2017... 2 INRIKTNING... 4 FÖRÄNDRINGAR/AVSLUT I FÖRHÅLLANDE TILL FÖREGÅENDE ÅR... 4 SAMMANFATTNING AV STRATEGIER... 5 EKONOMISKA

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-11-03 1 Plats och tid Kommunkontoret, Malung, kl. 09:15-09:30 Beslutande Kurt Podgorski (S) ordförande Christin Löfstrand (V) Pär Kindlund (C) Tom Martinsson (M) Kristina

Läs mer

Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 29 september 2015

Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 29 september 2015 Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 29 september 2015 2. Uppföljningsrapport 2 år 2015, N132-0557/14 Snabbprotokoll Sammanträdesdatum 2015-09-29 För närvarande räknar

Läs mer

Yttrande om HR-program för Göteborgs Stad, begäran om godkännande

Yttrande om HR-program för Göteborgs Stad, begäran om godkännande Yttrande S, MP, V Kommunstyrelsen Ärende 0955/17 Yttrande om HR-program för Göteborgs Stad, begäran om godkännande Göteborgs stads starkaste tillgång är dess medarbetare. Staden har ett stort ansvar att

Läs mer

Finansiell samordning mellan FÖRSÄKRINGSKASSAN KOMMUNEN LÄNSARBETSNÄMNDEN REGIONEN

Finansiell samordning mellan FÖRSÄKRINGSKASSAN KOMMUNEN LÄNSARBETSNÄMNDEN REGIONEN 1 Samordningsförbundet Göteborg Hisingen (DELTA) Finansiell samordning mellan FÖRSÄKRINGSKASSAN KOMMUNEN LÄNSARBETSNÄMNDEN REGIONEN Protokoll Dnr 0005/07 SAMMANTRÄDETS Sammanträde med Samordningsförbundet

Läs mer

Svar på Arbetsmiljöverkets inspektion den 28 mars 2017

Svar på Arbetsmiljöverkets inspektion den 28 mars 2017 Södermalms stadsdelsförvaltning Administrativa avdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-07-28 Handläggare Elisabeth Ansell Telefon: 08-508 12 020 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2017-08-24 Svar på Arbetsmiljöverkets

Läs mer

ÖCKERÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Socialnämnden 2014-10-22 1(11)

ÖCKERÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Socialnämnden 2014-10-22 1(11) SAMMANTRÄDES Socialnämnden 2014-10-22 1(11) Plats och tid Kommunhuset, klockan 16.00-18.00 ande Tjänstgörande ersättare Övriga deltagande Ersättare Tjänstemän Kent Lagrell (M) ordförande Jim Adolfsson

Läs mer

Snabbprotokoll Sammanträdesdatum Information från stadsdirektören. Beslut Informationen antecknas. 2.1 Förslag till kommunfullmäktige

Snabbprotokoll Sammanträdesdatum Information från stadsdirektören. Beslut Informationen antecknas. 2.1 Förslag till kommunfullmäktige Information från stadsdirektören Informationen antecknas. 2.1 Förslag till kommunfullmäktige 1. 0721/17 Byggnadsnämndens taxa 2018 (Martin Wannholt). 2. 1334/16 Reviderade reglementen för överförmyndarnämnden

Läs mer

Reglemente för Hälsorådet

Reglemente för Hälsorådet Reglemente för Hälsorådet Gäller fr o m 2015-01-01, rev 2017-12-07 Fastställt av Kommunfullmäktige 2014-11-27, dnr KA 2014/846 Reviderat av Kommunfullmäktige 2017-12-07 146 dnr KA 2017/1624 Utgångspunkter

Läs mer

Gemensam organisation för familjerätt vid Hässelby-Vällingby och Bromma stadsdelsförvaltningar

Gemensam organisation för familjerätt vid Hässelby-Vällingby och Bromma stadsdelsförvaltningar Bromma stadsdelsförvaltning Socialtjänst och fritid Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-02-20 Handläggare Christina Berends Telefon: 08-508 06 163 Till Bromma stadsdelsnämnd Förvaltningens förslag till beslut

Läs mer

Förslag till nytt idrottspolitiskt program för Stockholms stad

Förslag till nytt idrottspolitiskt program för Stockholms stad SKARPNÄCKS STADSDELSFÖRVALTNING ADMINISTRATIVA AVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2012-07-05 Handläggare: Carola Östling Telefon: 08-508 15 055 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2012-08-28 Förslag till

Läs mer

Uppföljning av intern kontroll, riskanalys och revision 2014

Uppföljning av intern kontroll, riskanalys och revision 2014 Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2015-05-07 Diarienummer: N132-0808/14 Förvaltningscontroller Roland Josefsson Telefon: 365 00 00 E-post: fornamn.efternamn@ostra.goteborg.se Uppföljning av intern kontroll, riskanalys

Läs mer

Finansiell samordning mellan FÖRSÄKRINGSKASSAN KOMMUNEN LÄNSARBETSNÄMNDEN REGIONEN

Finansiell samordning mellan FÖRSÄKRINGSKASSAN KOMMUNEN LÄNSARBETSNÄMNDEN REGIONEN 1 Samordningsförbundet Göteborg Hisingen (DELTA) Finansiell samordning mellan FÖRSÄKRINGSKASSAN KOMMUNEN LÄNSARBETSNÄMNDEN REGIONEN Protokoll Dnr 0005/07 SAMMANTRÄDETS Sammanträde med Samordningsförbundet

Läs mer

Utlåtande 2015:14 RVI (Dnr /2014)

Utlåtande 2015:14 RVI (Dnr /2014) Utlåtande 2015:14 RVI (Dnr 333-878/2014) Revidering av de länsgemensamma riktlinjerna för handläggning av ärenden vid socialtjänsten kring ensamkommande barn Rekommendation från Kommunförbundet Stockholms

Läs mer

Inhyrning och kostnader för lokal för ett nytt världslitteraturhus i Gamlestaden

Inhyrning och kostnader för lokal för ett nytt världslitteraturhus i Gamlestaden Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2017-04-03 Diarienummer: N132-0347/13 Sektor Kultur och fritid Eeva Bolin, Lena Svärd, Ulla Andreasson Telefon: 365 00 00 E-post: ulla.andreasson@ostra.goteborg.se Inhyrning

Läs mer

PROTOKOLL Sammanträdesdatum

PROTOKOLL Sammanträdesdatum PROTOKOLL Plats och tid: Kommunhuset, Socialchefens tjänsterum kl. 13:00-14:55 Beslutande Elisabeth Holmer (S), ordförande Jenny Delén (M), 1 vice ordförande Lars Ottosson (PF), 2 vice ordförande Övriga

Läs mer

Snabbprotokoll Sammanträdesdatum Förslag till kommunfullmäktige

Snabbprotokoll Sammanträdesdatum Förslag till kommunfullmäktige 2.1 Förslag till kommunfullmäktige 1. 0788/17 Förslag på namn för en ordinarie förskolenämnd och en ordinarie grundskolenämnd i Göteborgs Stad 2. 1168/17 Antagande av detaljplan för verksamheter vid Traneredsvägen

Läs mer

Projektplan Samverkan kring barn med behov av samordnande insatser

Projektplan Samverkan kring barn med behov av samordnande insatser 1 Projektplan Samverkan kring barn med behov av samordnande insatser En del barn och unga har behov av särskilt stöd. Det kan bero på flera orsaker så som social problematik, psykisk ohälsa, kroniska sjukdomar

Läs mer

Snabbprotokoll Sammanträdesdatum Information. Årsredovisning Beslut Informationen antecknas. 2.1 Förslag till kommunfullmäktige

Snabbprotokoll Sammanträdesdatum Information. Årsredovisning Beslut Informationen antecknas. 2.1 Förslag till kommunfullmäktige Information Årsredovisning 2016 Informationen antecknas. 2.1 Förslag till kommunfullmäktige 1. 0043/17 Årsredovisning för Göteborgs Stad 2016 2. 0938/16 Göteborgs Stads uppföljningsrapport 4 2016 3. 0453/17

Läs mer

99 Mullsjömodellen - information 2018/ Socialnämndens delegationsförteckning /

99 Mullsjömodellen - information 2018/ Socialnämndens delegationsförteckning / Innehåll Upprop Val av justerare Justeringens tid och plats 86 Godkännande av ärendelista 2018/8014 4 87 Vårdsamordning 2018/8069 5 88 Riskbedömning för hälso- och sjukvården 2018/8081 6 89 Betalningsansvar

Läs mer

Stockholms län och Försäkringskassan, beträffande personer i behov av andningshjälp

Stockholms län och Försäkringskassan, beträffande personer i behov av andningshjälp PM 2009:184 RVI (Dnr 327-1363/2009) Överenskommelse mellan Stockholms läns landsting, Kommunförbundet Stockholms län och Försäkringskassan beträffande personer i behov av andningshjälp i hemmet Rekommendation

Läs mer

Program för barnets rättigheter och inflytande i Stockholms stad

Program för barnets rättigheter och inflytande i Stockholms stad Östermalms stadsdelsförvaltning Kvalitetsavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-08-24 Handläggare Carolina Bjurling Telefon: 08-50810052 Till Östermalms stadsdelsnämnd 2017-09-21 Program för barnets

Läs mer

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Nicholas Burman Hälso- och sjukvårdsstrateg 046-675 30 66 nicholas.burman@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2018-03-13 Dnr 1800274 1 (5) Beredningen för primärvård,

Läs mer

Handlingar till personalutskottets möte den 19 augusti 2014 i Vänersborg

Handlingar till personalutskottets möte den 19 augusti 2014 i Vänersborg Handlingar till personalutskottets möte den 19 augusti 2014 i Vänersborg FÖREDRAGNINGSLISTA Sammanträde med personalutskottet den 19 augusti 2014 Plats: Blå salongen, Residenset, Vänersborg Tid: Kl. 09.00-15.00

Läs mer

Avveckling av Norra hemtjänstenheten

Avveckling av Norra hemtjänstenheten SKARPNÄCKS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR ÄLDR EOMSORG OCH OMSORG O M PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTT NING TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR: 2.2.2.-373/11 SID 1 (5) 2011-11-17 Handläggare: Inger Bogne Telefon:

Läs mer

Yttrande till Inspektionen för vård och omsorg, /2015

Yttrande till Inspektionen för vård och omsorg, /2015 Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2015-07-02 Diarienummer: N132-0604/15 Sektor Individ- och familjeomsorg samt funktionshinder Andreas Lökholm, Dan Larsson Telefon: 365 00 00 E-post: dan.larsson@ostra.goteborg.se

Läs mer

Globalt till lokalt - nya hållbarhetsmål visar vägen?

Globalt till lokalt - nya hållbarhetsmål visar vägen? Globalt till lokalt - nya hållbarhetsmål visar vägen? Familjecentrerat arbetssätt för goda uppväxtvillkor Seminarium 4:6 Onsdag 18maj, klockan 13:15-14:15 Medverkande: Bo Niklasson sektorschef, Göteborgs

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Social- och arbetsmarknadsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Social- och arbetsmarknadsnämnden Plats och tid Södra Ågatan 4 kl. 17:00-19:30 ande ledamöter Utses att justera Bernt A Runberg (S) (ordförande) Anna-Maria Saastamoinen (S) Mona Berglund Nilsson (S) Kader Hamakarim (MP) Jerker Halling

Läs mer

Protokoll Dnr: 0005/09

Protokoll Dnr: 0005/09 1 Samordningsförbundet Göteborg Hisingen (DELTA) Finansiell samordning mellan FÖRSÄKRINGSKASSAN KOMMUNEN ARBETSFÖRMEDLINGEN REGIONEN Protokoll Dnr: 0005/09 SAMMANTRÄDES ART Sammanträde med Samordningsförbundet

Läs mer

Styra och leda i samverkan. för utveckling av familjecentrerat arbetssätt

Styra och leda i samverkan. för utveckling av familjecentrerat arbetssätt Styra och leda i samverkan för utveckling av familjecentrerat arbetssätt 1 Program för dagen 8.30 kaffe och smörgås 9 Inledning Jämlikt Göteborg och Temagrupp Barn och Unga 9.30 Föreläsning Mikael Lövström

Läs mer

Avtal om folkhälsosamordning i. Borås Stad fr.o.m. 2013-01-01. Mellan

Avtal om folkhälsosamordning i. Borås Stad fr.o.m. 2013-01-01. Mellan Dnr: 110-2012 Avtal om folkhälsosamordning i Borås Stad fr.o.m. 2013-01-01 Mellan HSN 8 och Borås Stad 1 (7) 1. Parter Detta avtal är slutet mellan kommunstyrelsen i Borås nedan kallad kommunen och Västra

Läs mer

Lokal barnombudsman och handlingsprogram för att stärka barns rättigheter

Lokal barnombudsman och handlingsprogram för att stärka barns rättigheter HÄGERSTEN-LILJEHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR SOCI AL OMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (7) 2013-03-11 Handläggare: Inger Nilsson Telefon: 08-508 23 305 Susanne Forss-Gustafsson Telefon: 08-508

Läs mer

Svar på begäran om kompletterande upplysningar från IVO - Klagomål på handläggning från kvinnojour (Dnr /2014)

Svar på begäran om kompletterande upplysningar från IVO - Klagomål på handläggning från kvinnojour (Dnr /2014) Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-04-07 Diarienummer N139-0132/14 Sektor IFO-FH Mona Lundahl Davies/Lundby/GBGStad, Linda B Johansson/Lundby/GBGStad Telefon 031-366 70 40 E-post: mona.lundahl.davies@lundby.goteborg.se

Läs mer

Finansiell samordning mellan FÖRSÄKRINGSKASSAN KOMMUNEN LÄNSARBETSNÄMNDEN REGIONEN. Protokoll. Sammanträde med Samordningsförbundet Göteborg Hisingen

Finansiell samordning mellan FÖRSÄKRINGSKASSAN KOMMUNEN LÄNSARBETSNÄMNDEN REGIONEN. Protokoll. Sammanträde med Samordningsförbundet Göteborg Hisingen 1 Samordningsförbundet Göteborg Hisingen (DELTA) Finansiell samordning mellan FÖRSÄKRINGSKASSAN KOMMUNEN LÄNSARBETSNÄMNDEN REGIONEN Protokoll Dnr 114/05 SAMMANTRÄDETS ART Sammanträde med Samordningsförbundet

Läs mer

Inhyrning av lokaler för nytt stadsdelskontor SDN Norra Hisingen

Inhyrning av lokaler för nytt stadsdelskontor SDN Norra Hisingen Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-06-02 Diarienummer 0936/13 Lokalsekretariatet Stadsutveckling Johan Nyström Telefon 031-368 02 35 E-post: johan.nystromstadshuset.goteborg.se Inhyrning av lokaler för nytt

Läs mer

Stockholms stads program för stöd till anhöriga

Stockholms stads program för stöd till anhöriga SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2012-10-25 Handläggare: Marita Danowsky Kerstin Larsson, Anne Vilhelmsson Tel. 08-508 12 000 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2012-11-22 Stockholms

Läs mer

bitr förvaltningschef/verksamhetschef

bitr förvaltningschef/verksamhetschef Tid: 17:00-17:45 Plats: Nämndrummet vån 1 Paragrafer: 71-86 Närvarande Ledamöter Tord Karlsson (S) Fredrik Lindqvist (M) Michael Törnqvist (MP) Ida Balog (M) Filippa Lund (S) Kent Wetterskog (L) Mathias

Läs mer

Granskning av chefers förutsättningar i Göteborgs Stad

Granskning av chefers förutsättningar i Göteborgs Stad Rapportsammandrag Stadsrevisionen 12 juni 2018 Granskning av chefers förutsättningar i Göteborgs Stad Bakgrund De kommande tio åren kommer både antalet barn och äldre i befolkningen att öka kraftigt. Antalet

Läs mer

Yttrande till kommunstyrelsen över förslag till ny kommunallag (SOU 2015:24)

Yttrande till kommunstyrelsen över förslag till ny kommunallag (SOU 2015:24) Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2015-05-22 Diarienummer: N132-0504/15 Utvecklingsavdelningen Åke Ström Telefon: 365 00 00 E-post: fornamn.efternamn@ostra.goteborg.se Yttrande till kommunstyrelsen över förslag

Läs mer

Strategi för Stockholm som smart och uppkopplad stad - remissvar till kommunstyrelsen

Strategi för Stockholm som smart och uppkopplad stad - remissvar till kommunstyrelsen stadsdelsförvaltning Ekonomiavdelningen Sida 1 (5) 2016-07-21 Handläggare Kalle Sönnergren Telefon: 08-50814670 Till stadsdelsnämnd Strategi för Stockholm som smart och uppkopplad stad - remissvar till

Läs mer

Utredningstider inom Individ- och familjeomsorgen

Utredningstider inom Individ- och familjeomsorgen Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning Individ- och familjeomsorgen Sida 1 (5) 2017-11-23 Handläggare Karin Johansson Telefon: 08-508 05097 Till Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd 2017-12-19 Utredningstider

Läs mer

Översyn av stadens budget- och skuldrådgivning och Riktlinjer för budget- och skuldrådgivning

Översyn av stadens budget- och skuldrådgivning och Riktlinjer för budget- och skuldrådgivning Södermalms stadsdelsförvaltning Stadsdelsdirektörens stab Dnr 1242-2017-1.5.1. Sida 1 (7) 2017-12-15 Handläggare Christina Koistinen Telefon: 08-508 12196 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2018-02-01 Översyn

Läs mer

Samordningsförbundet Göteborg Nordost Delårsredovisning

Samordningsförbundet Göteborg Nordost Delårsredovisning Samordningsförbundet Göteborg Nordost Delårsredovisning 2016-03-31 Sida 2 av 8 INNEHÅLLSFÖRTECKNING SAMORDNINGSFÖRBUNDET GÖTEBORG NORDOST... 4 UPPFÖLJNING AV VERKSAMHET... 4 Diagram: Utskrivningsanledningar...

Läs mer

Handlingsplan för NOSAM Östra Göteborg 2018

Handlingsplan för NOSAM Östra Göteborg 2018 Handlingsplan för Östra Göteborg 2018 Uppdrag :s uppdrag är att gemensamt definiera och arbeta utifrån behoven i närområdet samt att arbeta med de uppgifter som beskrivs under -info i LGS:s samverkansplan.

Läs mer

Reglemente för folkhälsorådet i Gullspångs kommun

Reglemente för folkhälsorådet i Gullspångs kommun Reglemente för folkhälsorådet i Gullspångs kommun Syfte Det avtal som kommunen och regionen har tecknat för sitt samarbete avseende det lokala folkhälsoarbetet ligger till grund för detta reglemente (se

Läs mer

Förslag till beslut Stadsdelsnämnden Östra Göteborg föreslås besluta. Bakgrund

Förslag till beslut Stadsdelsnämnden Östra Göteborg föreslås besluta. Bakgrund Östra Göteborg Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-11-24 Diarienummer N132-0958/17 Handläggare Dan Larsson Telefon: 031-365 43 79 E-post: dan.larsson@ostra.goteborg.se Yttrande till Inspektionen för vård och

Läs mer

Protokoll SDN AFH Sammanträdesdatum Tid: 17:00-18:20. Plats: Granlidens äldreboende. Paragrafer:

Protokoll SDN AFH Sammanträdesdatum Tid: 17:00-18:20. Plats: Granlidens äldreboende. Paragrafer: Tid: 17:00-18:20 Plats: Granlidens äldreboende Paragrafer: 279-303 Närvarande Beslutande Camilla Widman (S) ordförande tjg. ej p.g.a jäv 282 Peter Hermansson (M) andre vice ordförande Christian Larsson

Läs mer

Svar på skrivelse om sjukfrånvaro i Spånga- Tensta stadsdelsförvaltning

Svar på skrivelse om sjukfrånvaro i Spånga- Tensta stadsdelsförvaltning Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning HR-avdelningen Dnr 1.6-754/2015 Sida 1 (6) 2016-02-16 Handläggare Ida Hagerum Telefon: 08-508 033 73 Till Spånga-Tensta stadsdelsnämnd Svar på skrivelse om sjukfrånvaro

Läs mer

1. Dnr 1443/18 Investeringsbeslut för projekt Alelyckan ultrafilter och dricksvattenkemikalier

1. Dnr 1443/18 Investeringsbeslut för projekt Alelyckan ultrafilter och dricksvattenkemikalier 2.1 Förslag till kommunfullmäktige 1. Dnr 1443/18 Investeringsbeslut för projekt Alelyckan ultrafilter och dricksvattenkemikalier 2. Dnr 1495/18 Kretslopp och vattennämndens förslag till vatten- och avloppstaxa

Läs mer