Ansökan om rätt till bidrag för pedagogisk omsorg i enskild regi - Ströms Slott AB

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ansökan om rätt till bidrag för pedagogisk omsorg i enskild regi - Ströms Slott AB"

Transkript

1 Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer N /16 Sektor Utbildning Anna Ycke Telefon E-post: Ansökan om rätt till bidrag för pedagogisk omsorg i enskild regi - Ströms Slott AB Förslag till beslut 1. Stadsdelsnämnden godkänner Ströms slott AB:s ansökan om rätt till bidrag för pedagogisk omsorg i form av familjedaghem under förutsättning att verksamheterna uppfyller de kvalitetskrav som uppställs i skollagen och att huvudmannen följer de föreskrifter som gäller för motsvarande offentlig verksamhet. 2. Stadsdelsnämnden ger rätt till bidrag för 100 barn och totalt 15 familjedaghem. 3. Stadsdelsnämndens beslut äger giltighet ett år från beslutsdatum. Sammanfattning Stadsdelsnämnden Lundby ska besluta om rätt till bidrag för pedagogisk omsorg till Ströms slott AB. I ansökan anges att sökande avser att bedriva pedagogisk omsorg för totalt 100 barn genom att anställa 15 dagbarnvårdare som ska arbeta i sina egna hem. Sökanden bedöms ha förutsättningar att följa de föreskrifter som gäller för motsvarande offentlig verksamhet. Förvaltningen föreslår att stadsdelsnämnden godkänner Ströms slott AB:s ansökan om rätt till bidrag för 100 barn i enlighet med detta tjänsteutlåtande. Ärendet Stadsdelsförvaltningen Lundby mottog den 11 november 2016 en ansökan från Ströms slott AB om rätt till bidrag för pedagogisk omsorg i enskild regi. I sin ansökan anger Ströms slott AB att de avser anställa 15 dagbarnvårdare och erbjuda högst 100 barn i åldern 1-12 år pedagogisk omsorg i stadsdelen. Bakgrund Pedagogisk omsorg erbjuds i stället för förskola eller fritidshem och vänder sig till barn i samma ålder som barn och elever i förskolan och i fritidshemmet. Begreppet pedagogisk omsorg infördes Det utgör ett samlingsbegrepp där familjedaghem är en av flera former. Enligt 25 kap. 10 i skollagen (2010:800) har en enskild som bedriver pedagogisk omsorg efter ansökan rätt till bidrag om: 1(5)

2 1) huvudmannen bedöms ha förutsättningar att följa de föreskrifter som gäller motsvarande offentlig verksamhet 2) verksamheten inte bedöms innebära påtagliga negativa konsekvenser för motsvarande kommunal verksamhet 3) verksamheten är öppen för alla barn 4) avgifterna inte är oskäligt höga Med föreskrifter avses samtliga gällande regler i lagar, förordningar och myndighetsföreskrifter som gäller för den aktuella verksamheten. Den stadsdelsnämnd inom vars geografiska område verksamheten kommer att bedrivas beslutar om huvudmannen för den pedagogiska omsorgen har rätt till bidrag. Ströms slott AB Ströms slott AB bedriver barnomsorg i form av pedagogisk omsorg och förskola. Företaget bedriver även byggnadsverksamhet, hotell- och pensionatsverksamhet och fastighetsförvaltning. I Göteborgs Stad bedriver företaget i nuläget pedagogisk omsorg i stadsdelarna Angered, Västra Hisingen samt Östra Göteborg. Företaget har dessutom blivit beviljade rätt till bidrag för pedagogisk omsorg i stadsdelarna Askim-Frölunda-Högsbo, Majorna- Linné, Norra Hisingen och Örgryte-Härlanda. Ingen verksamhet bedrivs dock i nuläget i dessa stadsdelar. Inriktning Enligt 25 kap. 2 i skollagen (2010:800) ska pedagogisk omsorg, genom en pedagogisk verksamhet, stimulera barns utveckling och lärande och utformas så att den förbereder barnen för fortsatt lärande. I ansökan anges att Ströms slott AB:s pedagogiska verksamheter ska följa Skolverkets allmänna råd för pedagogisk omsorg och barnkonventionen samt att förskolans läroplan (Lpfö98:10) kommer vara vägledande för verksamheterna. Familjedaghemmen kommer dessutom att utgå från en vardagspedagogik där normer och värden tillsammans med barns utveckling och lärande bildar en helhet. Verksamheten kommer att anpassas och planeras utifrån den aktuella barngruppen och centrala begrepp är delaktighet och inflytande. Sökanden framhåller att verksamhet ska vara rolig, lustfylld, stimulerande, utmanande och trygg. Familjedaghemmen kommer att lägga stor vikt vid att läsa med och för barnen samt uppmuntra dem till egna läs- och skrivinitiativ. Samtal om vardagliga händelser, rim, ramsor, sagor och sångstunder kommer också att förekomma frekvent i verksamheten. Vidare framgår av ansökan att arbetsspråket i familjedaghemmen ska vara svenska oavsett vilket modersmål dagbarnvårdaren har. I familjedaghemmens verksamhet ingår också att de ska besöka öppna förskolan och delta i kulturella sammanhang som till exempel aktiviteter på bibliotek. Personal Ströms slott AB har i sin nuvarande organisation anställt en verksamhetschef som ansvarar för alla familjedaghemmen i Göteborgs Stad. Verksamhetschefen har läraroch förskollärarutbildning samt en specialpedagogisk examen. I ansökan anges att företaget kommer att anställda dagbarnvårdare med sådan utbildning eller erfarenhet att barnets behov av omsorg och god pedagogisk verksamhet kan tillgo- Göteborgs Stad Lundby, tjänsteutlåtande 2(5)

3 doses. Alla dagbarnvårdare ska också behärska det svenska språket i sådan omfattning att de kan utveckla och utmana barnet i det svenska språket. Till ansökan finns också en vikarieplan bifogad som beskriver hur familjedaghemmen ska organiseras vid ordinarie personals frånvaro. Barngruppens sammansättning och storlek Enligt ansökan kommer barngruppen att bestå av barn i åldern 1-12 år. Antal inskrivna barn per dagbarnvårdare kommer att variera bland annat beroende på barnens ålder och lokalens storlek och utformning. I ansökan anges att det i varje enskild barngrupp kommer vara högst två barn under tre år inskrivna samtidigt samt att grupper med enbart förskolebarn kommer bestå av max sex barn. Om barngruppen består av både förskolebarn och fritidsbarn kommer antalet inskrivna barn vara max sju barn. Urvalsprinciper vid intagning av barn I ansökan anges att ansökningsdatum och syskonförtur är de urvalsgrunder som tillämpas om det inte finns plats för alla sökande till verksamheten. Öppethållande Ramtiden för verksamheternas öppethållande kommer att vara Lokaler Verksamheten kommer att bedrivas i de anställdas hem. Innan anställning gör verksamhetschefen ett flertal hembesök för att bland annat bedöma lokalens ändamålsenlighet. Ströms slott arbetar dessutom aktivt med att barnsäkra familjedaghemmens fysiska miljö. Föräldraavgifter Ströms slott AB tar i dagsläget inte ut någon föräldraavgift. Ekonomiska konsekvenser på kort och lång sikt Årskostnad för förvaltningen per barn i fristående pedagogisk omsorg, folkbokförda i Lundby, enligt 2016 års ersättningsnivåer: Barn 1-3 år Barn 4-5 år Barn 6-9 år Barn år kronor kronor kronor kronor Den faktiska årskostnaden för förvaltningen är svår att bedöma innan sökanden påbörjar anställningen av dagbarnvårdare. Kostnaden grundar sig dels på antal inskrivna barn i verksamheterna men också på barnens ålder. Exempel 1: Om sökanden anställer sex dagbarnvårdare och varje dagbarnvårdare har fem barn inskrivna i sin grupp, två barn 1-3 år och tre barn 4-5 år, blir årskostnaden för förvaltningen cirka tkr, under förutsättning att alla inskrivna barn är folkbokförda i Lundby. Exempel 2: Om Ströms slott AB anställer 15 dagbarnvårdare varav tio har fem barn var i sin grupp, två barn 1-3 år och tre barn 4-5 år. Resterande fem dagbarnvårdare har sju Göteborgs Stad Lundby, tjänsteutlåtande 3(5)

4 barn var i sina grupper, två barn 1-3 år, två barn 4-5 samt tre barn i åldern 6-9 år. I detta exempel blir årskostnaden för förvaltningen cirka tkr, under förutsättning att alla inskrivna barn är folkbokförda i Lundby. Konsekvenser ur ett hållbarhetsperspektiv I ansökan anges att familjedaghemmet kommer att arbeta systematiskt med värdegrunden för att skapa trygghet i barngrupperna och att varje barn ska bemötas och respekteras utifrån den de är. Konsekvenser ur ett jämställdhetsperspektiv Sökanden kommer att arbeta aktivt med att motverka traditionella könsmönster och kränkande behandling. Genom att verksamheterna kommer att arbeta utifrån styrdokumentens krav införlivas jämställdhets- och mångfaldsperspektivet. Barnkonventionen Barns bästa ska stå i främsta rummet vid beslut som rör barn. Olika alternativa barnomsorgsformer innebär fler valmöjligheter och ökar föräldrars möjlighet att välja en verksamhet som bäst svarar mot föräldrarnas och deras barns behov. Om pedagogisk omsorg inrättas är det av största vikt att organisationen och lokalval främjar en god pedagogisk verksamhet som är säker, trygg och med ett innehåll som tillgodoser barnets behov av både omsorg, lärande och lek. Förvaltningens överväganden Sökande bedöms ha förutsättningar att följa de föreskrifter som gäller för motsvarande offentlig verksamhet. Förvaltningen betonar att det, vid utformning av barngruppens sammansättning och storlek, är av stor vikt att huvudmannen tar hänsyn till ett flertal faktorer så som personalens kompetens, barnens ålder, barn i behov av särskilt stöd, barn med annat modersmål än svenska, lokalernas storlek och utformning, barnens närvarotider samt förhållandet mellan personalens egna barn och andra barn i gruppen. Den pedagogiska omsorgen kommer att vara öppen för alla barn. Familjedaghemmens öppettider kommer att anpassas efter föräldrarnas behov och överensstämmer med skollagens krav. Registreringsbevis och F-skattebevis finns i ansökan. Förvaltningen har inhämtat en kreditupplysning från Credit Safe. Det finns inga betalningsanmärkningar eller skulder registrerade på sökanden. Huvudmannen har upprättat en vikarieplan som ska säkerställa att familjedaghemmen kan bedriva omsorg av god kvalitet även vid ordinarie personals frånvaro. Förvaltningen föreslår att nämnden beslutar att ge Ströms slott AB rätt till bidrag för 100 barn och totalt 15 familjedaghem under förutsättning att verksamheterna uppfyller de kvalitetskrav som uppställs i skollagen och att huvudmannen följer de föreskrifter som gäller för motsvarande offentlig verksamhet. Samverkan Information i Lokal Samverkansgrupp den 30 januari Lundby stadsdelsförvaltning Göteborgs Stad Lundby, tjänsteutlåtande 4(5)

5 Christer Samuelsson stadsdelsdirektör Bilaga 1: Ansökan om rätt till bidrag för pedagogisk omsorg i enskild regi, Bilaga 2: Komplettering till ansökan, Beslutet ska skickas till: Ströms Slott AB, Strandvägen 7, Ljungskile Göteborgs Stad Lundby, tjänsteutlåtande 5(5)

Ansökan om rätt till bidrag för pedagogisk omsorg i enskild regi - C Företaget Dagbarnvårdare ekonomisk förening ( )

Ansökan om rätt till bidrag för pedagogisk omsorg i enskild regi - C Företaget Dagbarnvårdare ekonomisk förening ( ) Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-04-25 Diarienummer N139-0029/17 Sektor Utbildning Carina Ström Moser Telefon: 031-365 70 95 E-post: carina.strom.moser@centrum.goteborg.se Ansökan om rätt till bidrag för

Läs mer

Ansökan om godkännande för fristående förskola Siva Enterprise AB, förskolan Kidz World (org. nummer )

Ansökan om godkännande för fristående förskola Siva Enterprise AB, förskolan Kidz World (org. nummer ) Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-08-14 Diarienummer N140-0376/17 Sektor Utbildning Anders Andrén, Sofie Spetz, Anna von Schedvin Telefon: 031-365 07 71 E-post: anna.schedvin@centrum.goteborg.se Ansökan om

Läs mer

Stadsdelsnämndens beslut äger giltighet ett år från beslutsdatum.

Stadsdelsnämndens beslut äger giltighet ett år från beslutsdatum. Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2014-11-26 Diarienummer: N132-0365/14 Sektor Utbildning Anna Schedvin Telefon: 365 71 01 E-post: anna.schedvin@centrum.goteborg.se Ansökan från föreningen Algebrautbildning om

Läs mer

Regler för fristående förskola och pedagogisk omsorg som erbjuds istället för förskola eller fritidshem

Regler för fristående förskola och pedagogisk omsorg som erbjuds istället för förskola eller fritidshem Dnr: 2012-216 Regler för fristående förskola och pedagogisk omsorg som erbjuds istället för förskola eller fritidshem Gäller från och med 2012-12-01 FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR GODKÄNNANDE FRISTÅENDE FÖRSKOLA

Läs mer

Gäller från och med

Gäller från och med Regler för fristående förskola, friliggande fritidshem (som ej är anslutet till skola) och pedagogisk omsorg som erbjuds istället för förskola eller fritidshem Gäller från och med 2011-07-01 1 FRISTÅENDE

Läs mer

Riktlinjer efter KS beslut STENUNGSUNDS KOMMUN

Riktlinjer efter KS beslut STENUNGSUNDS KOMMUN 2012-10-01 STENUNGSUNDS KOMMUN Riktlinjer efter KS beslut 2012-08-27 STENUNGSUNDS KOMMUN Riktlinjer för Enskild pedagogisk omsorg som erbjuds i stället för förskola eller fritidshem Typ av dokument Riktlinjer

Läs mer

Regler för godkännande av fristående förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg för Barn och Familj, Eslövs kommun

Regler för godkännande av fristående förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg för Barn och Familj, Eslövs kommun Regler för godkännande av fristående förskola, fritidshem och pedag gogisk omsorg för Barn och Familj, Eslövs kommun REGLER FÖR GODKÄNNANDE AV FRISTÅENDE FÖRSKOLA, FRILIGGANDE FRITIDSHEM (ej ansluten till

Läs mer

Regler för fristående förskola och enskild pedagogisk omsorg i Göteborgs Stad. Tillämpas från och med

Regler för fristående förskola och enskild pedagogisk omsorg i Göteborgs Stad. Tillämpas från och med Regler för fristående förskola och enskild pedagogisk omsorg i Göteborgs Stad Tillämpas från och med 2018-07-01 Innehåll Regler för fristående förskola... 4 Förutsättningar för godkännande... 4 Ansökan...

Läs mer

Vad är pedagogisk omsorg?

Vad är pedagogisk omsorg? Vad är pedagogisk omsorg? Annan pedagogisk verksamhet eller pedagogisk omsorg? Samlingsbegrepp Föräldrar väljer Ska stimulera barns utveckling och lärande Främja allsidiga kontakter och social gemenskap

Läs mer

Regler för fristående förskola, fritidshem (ej anslutna till en skola) och pedagogisk omsorg i Partille kommun

Regler för fristående förskola, fritidshem (ej anslutna till en skola) och pedagogisk omsorg i Partille kommun Regler för fristående förskola, fritidshem (ej anslutna till en skola) och pedagogisk omsorg i Partille kommun Tillämpas fr. o m 2016-05-18 Fristående förskola Förutsättningar för godkännande Ansökan Beslut

Läs mer

1/8. Huvudman. Kontaktperson. Pedagogisk omsorg. Antal platser. Telefonnummer. Adress Postnummer Ort. E-postadress. Utbildning

1/8. Huvudman. Kontaktperson. Pedagogisk omsorg. Antal platser. Telefonnummer. Adress Postnummer Ort. E-postadress. Utbildning 1/8 Ansökan om rätt till bidrag för pedagogisk omsorg i enskild regi Enligt 25 kap. 10 skollagen, samt Norrköpings kommuns riktlinjer för bidrag till enskild pedagogisk omsorg Huvudman Namn Telefonnummer

Läs mer

Regler för fristående förskola, fritidshem (ej anslutna till en skola) och pedagogisk omsorg i Partille kommun

Regler för fristående förskola, fritidshem (ej anslutna till en skola) och pedagogisk omsorg i Partille kommun Föreliggande dokument är antaget av utbildningsnämnden 2019-06-13, 64 (dokumentet träder i kraft 2019-07-01 och ersätter motsvarande dokument antaget 2016-05-18, 24, ärende UN/2016:191) Dokumentet ska

Läs mer

Granskningsrapport fristående förskola. Tillsyn av. Mån... år 20

Granskningsrapport fristående förskola. Tillsyn av. Mån... år 20 2012-06-20 Rapport. Granskningsrapport fristående förskola Tillsyn av. Mån... år 20 2012-06-20 Sammanfattning Förskola Stadsdelsförvaltningen har ansvar för att kontrollera att fristående verksamhet bedrivs

Läs mer

Ansökan. Att starta och driva fristående förskolor, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet

Ansökan. Att starta och driva fristående förskolor, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet Ansökan Att starta och driva fristående förskolor, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet Köpings kommun Rapporten skriven av: Kristiina Pousar, Yvonne Karlsson och Catharina Nordström, 20151021 Rapporten

Läs mer

Nationell uppföljning. Förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg 15 oktober 2012

Nationell uppföljning. Förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg 15 oktober 2012 Nationell uppföljning Förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg 15 oktober 2012 Innehållsförteckning Förskoleverksamhet och fritdshem den 15 oktober 2012 Kommunal regi Sid nr Tabell 1 Inskrivna barn i förskola,

Läs mer

Ansökan om rätt till bidrag för pedagogisk omsorg i enskild regi Enligt 25 kap. 10 skollagen, samt Trollhättans Stads riktlinjer

Ansökan om rätt till bidrag för pedagogisk omsorg i enskild regi Enligt 25 kap. 10 skollagen, samt Trollhättans Stads riktlinjer Ansökan om rätt till bidrag för pedagogisk omsorg i enskild regi Enligt 25 kap. 10 skollagen, samt Trollhättans Stads riktlinjer Huvudman Namn Telefonnummer Adress Postnummer Ort E-postadress Organisationsform

Läs mer

Riktlinjer för rätt till bidrag för enskilt bedriven pedagogisk omsorg

Riktlinjer för rätt till bidrag för enskilt bedriven pedagogisk omsorg Syfte Förtydligande av de krav som ska uppfyllas för att enskild huvudman ska få rätt till bidrag för enskilt bedriven Gäller för Utbildningsförvaltningen Referensdokument Skollagen 2010:800 Läroplanen

Läs mer

Riktlinjer för godkännande av fristående verksamheter

Riktlinjer för godkännande av fristående verksamheter Riktlinjer för godkännande av fristående verksamheter -förskola, -friliggande fritidshem, -pedagogisk omsorg som erbjuds istället för förskola eller fritidshem Tillämpas från och med 2016-05-01 Antagen

Läs mer

Ansökan från den fristående pedagogiska omsorgen Rådjurets familjedaghem om bidrag till enligt 25 kap 10 skollagen (2018:800) UN-2016/167

Ansökan från den fristående pedagogiska omsorgen Rådjurets familjedaghem om bidrag till enligt 25 kap 10 skollagen (2018:800) UN-2016/167 Utdrag ur utbildningsnämndens arbetsutskott PROTOKOLL 2017-05-29 76 Ansökan från den fristående pedagogiska omsorgen Rådjurets familjedaghem om bidrag till enligt 25 kap 10 skollagen (2018:800) UN-2016/167

Läs mer

Barnomsorgspeng 1 juli 2009

Barnomsorgspeng 1 juli 2009 Barnomsorgspeng 1 juli 2009 Barnomsorgspeng Kommunerna blir skyldiga att ge bidrag till enskilda familjedaghem, flerfamiljssystem och andra pedagogiska verksamhetsformer. En barnomsorgspeng ger föräldrar

Läs mer

Riktlinjer för godkännande och rätt till bidrag för enskild pedagogisk omsorg

Riktlinjer för godkännande och rätt till bidrag för enskild pedagogisk omsorg 2015-05-19 Riktlinjer för godkännande och rätt till bidrag för enskild pedagogisk omsorg Pedagogisk omsorg Pedagogisk omsorg är ett samlingsbegrepp för förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg som inte är

Läs mer

Riktlinjer för godkännande av enskild verksamhet i Vingåkers kommun

Riktlinjer för godkännande av enskild verksamhet i Vingåkers kommun Riktlinjer för godkännande av enskild verksamhet i Vingåkers kommun Innehåll 1 Godkännande... 3 2 Ansökan... 3 3 Upphävning av godkännande... 4 4 Barngrupper och god miljö... 4 5 Miljöpåverkan... 5 6 Ledning

Läs mer

Riktlinjer för godkännande och rätt till bidrag för enskild pedagogisk omsorg. Motala kommun

Riktlinjer för godkännande och rätt till bidrag för enskild pedagogisk omsorg. Motala kommun Riktlinjer för godkännande och rätt till bidrag för enskild pedagogisk omsorg Motala kommun Beslutsinstans: Bildningsnämnden Diarienummer: 16/BN 0278 Datum: 2017-03-22 Paragraf: 50 Reviderande instans:

Läs mer

Regler för fristående förskola, fritidshem (ej anslutna till en skola) och pedagogisk omsorg i Partille kommun

Regler för fristående förskola, fritidshem (ej anslutna till en skola) och pedagogisk omsorg i Partille kommun Regler för fristående förskola, fritidshem (ej anslutna till en skola) och pedagogisk omsorg i Partille kommun Gäller fr. o m 2013-03-01 Regler för fristående förskola, fritidshem (ej anslutna till en

Läs mer

Riktlinjer för pedagogisk omsorg

Riktlinjer för pedagogisk omsorg Riktlinjer för pedagogisk omsorg i Kumla kommun Vision Program Policy Regler Handlingsplan Riktlinjer Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen Nämnd Innehållsförteckning 1. Vad är pedagogisk omsorg? 2. Skillnader

Läs mer

Riktlinjer för godkännande av fristående förskola

Riktlinjer för godkännande av fristående förskola Syfte Riktlinjer för godkännande av fristående förskola Referensdokument Skollagen 2010:800, Läroplan för förskolan Lpfö 98 rev. 2010, Skolverkets allmänna råd med kommentarer 2013 Uppföljning Vid ändring

Läs mer

Riktlinjer för rätt till bidrag till enskild pedagogisk omsorg

Riktlinjer för rätt till bidrag till enskild pedagogisk omsorg 1(6) 2012-05-22 Utbildningsförvaltningen Gunilla Håkansson 0225-341 77 Riktlinjer för rätt till bidrag till enskild pedagogisk omsorg Skollagen Enligt Skollagen (2010:800) 25 kap. 10-13 ska en kommun där

Läs mer

Riktlinjer för rätt till bidrag för enskild pedagogisk omsorg

Riktlinjer för rätt till bidrag för enskild pedagogisk omsorg Utbildningsnämnden Datum: 2017-01-05 Riktlinjer för rätt till bidrag för enskild pedagogisk omsorg 2(6) Innehållsförteckning Ansökningsförfarande... 3 Förutsättningar för att bli godkänd... 3 Beslut...

Läs mer

Yttrande över överklagande av nämndens beslut att avslå en ansökan om utökning av en pedagogisk omsorg

Yttrande över överklagande av nämndens beslut att avslå en ansökan om utökning av en pedagogisk omsorg Utbildningsförvaltningen Avdelningen för utveckling och samordning Dnr 1.8.1-4934/2014 Sida 1 (7) 2014-07-04 Handläggare Kristofer Wallin Telefon: 08-50833621 Till Utbildningsnämnden 2014-08-21 Yttrande

Läs mer

RIKTLINJER FÖR GODKÄNNANDE AV ENSKILD VERKSAMHET I VINGÅKERS KOMMUN

RIKTLINJER FÖR GODKÄNNANDE AV ENSKILD VERKSAMHET I VINGÅKERS KOMMUN RIKTLINJER FÖR GODKÄNNANDE AV ENSKILD VERKSAMHET I VINGÅKERS KOMMUN GODKÄNNANDE För att få godkännande att bedriva förskola, skolbarnsomsorg och pedagogisk omsorg (tex familjedaghem) och få kommunala bidrag

Läs mer

Riktlinjer godkännande av att bedriva fristående förskola för enskild huvudman

Riktlinjer godkännande av att bedriva fristående förskola för enskild huvudman YTTRANDE Utbildningsnämnden Datum: Riktlinjer godkännande av att bedriva fristående förskola för enskild huvudman 2(6) Innehållsförteckning Ansökningsförfarande... 3 Förutsättningar för att bli godkänd...

Läs mer

Riktlinjer för bedömning av fristående pedagogisk omsorgs förutsättningar för rätt till bidrag

Riktlinjer för bedömning av fristående pedagogisk omsorgs förutsättningar för rätt till bidrag Riktlinjer för bedömning av fristående pedagogisk omsorgs förutsättningar för rätt till bidrag Kommunen ska sträva efter att istället för förskola eller fritidshem erbjuda ett barn pedagogisk omsorg om

Läs mer

Riktlinjer för att starta och driva enskild barnomsorg i Östhammars kommun

Riktlinjer för att starta och driva enskild barnomsorg i Östhammars kommun 2014-02-13 1(10) Riktlinjer för att starta och driva enskild barnomsorg i Östhammars kommun 2014-02-13 2(10) Inledning...3 Vem beslutar om godkännande?...3 Vad krävs för att få ett godkännande?...3 Om

Läs mer

Regelverk vid ansökan om bidrag för enskild pedagogisk omsorg slutlig version efter nämndens beslut

Regelverk vid ansökan om bidrag för enskild pedagogisk omsorg slutlig version efter nämndens beslut Regelverk vid ansökan om bidrag för enskild pedagogisk omsorg slutlig version efter nämndens beslut Inledning Pedagogisk omsorg är ett alternativ till förskola och fritidshem som kommunen ska sträva efter

Läs mer

Regler för rätt till bidrag för att driva enskild pedagogisk omsorg inklusive flerfamiljssystem

Regler för rätt till bidrag för att driva enskild pedagogisk omsorg inklusive flerfamiljssystem SID 1 (6) Regler för rätt till bidrag för att driva enskild pedagogisk omsorg inklusive flerfamiljssystem Pedagogisk omsorg är ett alternativ till förskola eller fritidshem och vänder sig till barn i samma

Läs mer

Villkor för godkännande och rätt till bidrag för fristående förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet

Villkor för godkännande och rätt till bidrag för fristående förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet och annan pedagogisk verksamhet 743:5 Villkor för godkännande och rätt till bidrag för fristående förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet Antaget av Kommunfullmäktige 2014-09-25 Gäller fr

Läs mer

Plan för pedagogisk omsorg 2014 2018

Plan för pedagogisk omsorg 2014 2018 Plan för pedagogisk omsorg 2014 2018 Antagen av: Kommunfullmäktige Datum för antagande: 2014-09-29, 81 Kontaktperson: Susanna Ward Jonsson Innehåll 1. Inledning... 2 2. Värdegrund... 2 Politisk utgångspunkt

Läs mer

Regler för rätt till bidrag för att driva enskild pedagogisk omsorg

Regler för rätt till bidrag för att driva enskild pedagogisk omsorg Regler för rätt till bidrag för att driva enskild pedagogisk omsorg Pedagogisk omsorg är ett alternativ till förskola eller fritidshem och vänder sig till barn i samma åldrar. Pedagogisk omsorg styrs av

Läs mer

Riktlinjer för godkännande och rätt till bidrag för enskild pedagogisk omsorg

Riktlinjer för godkännande och rätt till bidrag för enskild pedagogisk omsorg TJÄNSTESKRIVELSE 2013-05-14 Riktlinjer för godkännande och rätt till bidrag för enskild pedagogisk omsorg Pedagogisk omsorg Pedagogisk omsorg är ett samlingsbegrepp för förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg

Läs mer

Riktlinjer för pedagogisk omsorg i enskild regi i Skövde kommun

Riktlinjer för pedagogisk omsorg i enskild regi i Skövde kommun Skolnämnden Enhet/Handläggare Skolförvaltningen Datum 2011-09-13 Ert datum Beteckning Er beteckning Riktlinjer för pedagogisk omsorg i enskild regi i Skövde kommun t:\skf\samarbete\informationsmaterial\riktlinjer

Läs mer

VILLKOR FÖR GODKÄNNANDE ATT BEDRIVA FÖRSKOLA, FRITIDSHEM OCH PEDAGOGISK OMSORG I ENSKILD REGI

VILLKOR FÖR GODKÄNNANDE ATT BEDRIVA FÖRSKOLA, FRITIDSHEM OCH PEDAGOGISK OMSORG I ENSKILD REGI 2010-03-12 1 (6) Sektorn för utbildning och kultur VILLKOR FÖR GODKÄNNANDE ATT BEDRIVA FÖRSKOLA, FRITIDSHEM OCH PEDAGOGISK OMSORG I ENSKILD REGI Godkännande Förskoleverksamhet eller skolbarnsomsorg i form

Läs mer

Regler för fristående friliggande fritidshem i Göteborgs Stad. Tillämpas från och med

Regler för fristående friliggande fritidshem i Göteborgs Stad. Tillämpas från och med Regler för fristående friliggande fritidshem i Göteborgs Stad Tillämpas från och med 2018-07-01 Innehåll Regler för friliggande fritidshem (ej ansluten till en fristående skola)... 3 Förutsättningar för

Läs mer

Allmänt om tillsyn och insyn

Allmänt om tillsyn och insyn 2017-01-13 Bilaga 1 Allmänt om tillsyn och insyn Vad är tillsyn och insyn? Tillsyn är en granskning som har till syfte att kontrollera om den verksamhet som granskas uppfyller de krav som följer av lagar

Läs mer

Villkor för godkännande och rätt till bidrag för fristående förskola, fritidshem* och annan pedagogisk verksamhet

Villkor för godkännande och rätt till bidrag för fristående förskola, fritidshem* och annan pedagogisk verksamhet 1 (11) Villkor för godkännande och rätt till bidrag för fristående förskola, fritidshem* och annan pedagogisk verksamhet * Avser fristående fritidshem som inte anordnas vid skolenhet med förskoleklass

Läs mer

Riktlinjer för tillsyn av fristående förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet

Riktlinjer för tillsyn av fristående förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet Dnr BUN16/39 RIKTLINJER Riktlinjer för tillsyn av fristående förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet Antagen av Barn- och ungdomsnämnden 2016-03-22 Dnr BUN16/39 2/10 Innehållsförteckning 1

Läs mer

Villkor och förutsättningar för rätt till bidrag till fristående pedagogisk omsorg istället för förskola eller fritidshem i Lerums kommun

Villkor och förutsättningar för rätt till bidrag till fristående pedagogisk omsorg istället för förskola eller fritidshem i Lerums kommun 1 (7) Lärande Villkor och förutsättningar för rätt till bidrag till fristående pedagogisk omsorg istället för förskola eller fritidshem i Lerums kommun Gällande fr.o.m 2018-01-01 LERUM400, v 1.0, 2007-11-30

Läs mer

Riktlinjer för godkännande och rätt till bidrag för enskild pedagogisk omsorg

Riktlinjer för godkännande och rätt till bidrag för enskild pedagogisk omsorg 2016-10-20 Riktlinjer för godkännande och rätt till bidrag för enskild pedagogisk omsorg Pedagogisk omsorg Pedagogisk omsorg är ett samlingsbegrepp för förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg som inte är

Läs mer

Riktlinjer för att starta enskild pedagogisk omsorg

Riktlinjer för att starta enskild pedagogisk omsorg RIKTLINJER, REVIDERADE 1(7) Barn- och utbildningsförvaltningen Datum Dnr 2010/666 609 Riktlinjer för att starta enskild pedagogisk omsorg Enligt 25 kap. 2 skollagen (2010:800) ska kommunen sträva efter

Läs mer

Ersättningsbelopp 2017 för fristående verksamhet inom stadsdelssektorns utbildningsområde

Ersättningsbelopp 2017 för fristående verksamhet inom stadsdelssektorns utbildningsområde Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-11-28 Diarienummer 0070/16 Välfärd och Utbildning Avdelningen för Utbildning, Barn och Unga, Folkhälsa Hanna Wik Telefon 031-368 02 12 E-post: hanna.wik@stadshuset.goteborg.se

Läs mer

Ansökan om rätt till bidrag för pedagogisk omsorg i enskild regi, i enlighet med 25 kap. skollagen

Ansökan om rätt till bidrag för pedagogisk omsorg i enskild regi, i enlighet med 25 kap. skollagen Sida 1 (10) Ansökan om rätt till bidrag för pedagogisk omsorg i enskild regi, i enlighet med 25 kap. skollagen Ansökan ska fyllas i elektroniskt. Utbildningsförvaltningen prövar om sökanden har förutsättningar

Läs mer

Kvalitets- och säkerhetsrutiner för pedagogisk omsorg i Söderhamns kommun

Kvalitets- och säkerhetsrutiner för pedagogisk omsorg i Söderhamns kommun 2010-02-25 Kvalitets- och säkerhetsrutiner för pedagogisk omsorg i Söderhamns kommun BARN OCH UTBILDNING 1 Kvalitets- och säkerhetsrutiner för pedagogisk omsorg i Söderhamns kommuns regi Från och med 1

Läs mer

Barn och personal i pedagogisk omsorg hösten 2009

Barn och personal i pedagogisk omsorg hösten 2009 1 (7) Barn och personal i pedagogisk omsorg hösten 2009 I oktober 2009 fanns drygt 22 000 barn i pedagogisk omsorg. Det är framför allt de yngre barnen som går i sådan verksamhet, knappt 4 procent av alla

Läs mer

Familjedaghem. En bra start i livet!

Familjedaghem. En bra start i livet! Familjedaghem En bra start i livet! I Göteborg stad finns det kommunalt anställda dagbarnvårdare i samtliga tio stadsdelar. Familjedaghemmen är en del av pedagogisk omsorg. Den är ett kompletterande alternativ

Läs mer

Tillsynsbeslut Ordinarie tillsyn 2014 Kämpingestugans förskola

Tillsynsbeslut Ordinarie tillsyn 2014 Kämpingestugans förskola 2014-11-12 1 (5) Kommunförvaltningen Delegeringsbeslut Tillsynsbeslut Ordinarie tillsyn 2014 Kämpingestugans förskola Huvudman: Norlandia förskolor AB 2014-11-12 2 (5) Beslut Vellinge kommun har den 21

Läs mer

RIKTLINJER FÖR FRISTÅENDE FÖRSKOLA

RIKTLINJER FÖR FRISTÅENDE FÖRSKOLA STENUNGSUNDS KOMMUN STENUNGSUNDS KOMMUN RIKTLINJER FÖR FRISTÅENDE FÖRSKOLA Typ av dokument Riktlinjer Dokumentägare Avdelningschef för förskola Beslut av Kommunstyrelsen Giltighetstid Tills vidare Beslutsdatum

Läs mer

Riktlinjer för godkännande och rätt till bidrag för fristående förskolor och fritidshem

Riktlinjer för godkännande och rätt till bidrag för fristående förskolor och fritidshem BARN- OCH UTBILDNING Rev. 201202 Riktlinjer för godkännande och rätt till bidrag för fristående förskolor och fritidshem 1. Godkännande Enligt 2 kap 5 skollagen ska den som vill driva en förskola eller

Läs mer

Riktlinjer för enskild förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg i Bollnäs kommun

Riktlinjer för enskild förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg i Bollnäs kommun 1(12) 2008-03-10 Riktlinjer för enskild förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg i Bollnäs kommun Allmänt Bollnäs kommun har fri etableringsrätt för förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg om verksamheten

Läs mer

Annikas BarnOmsorg AB Rev Verksamhetsplan/arbetsplan för verksamhetsåret

Annikas BarnOmsorg AB Rev Verksamhetsplan/arbetsplan för verksamhetsåret Verksamhetsplan/arbetsplan för verksamhetsåret 2015-2016 Sid 1 av 6 Organisation och ledning Den pedagogiska omsorgen (Familjedaghemmet) har sex personal. Två av dessa leder även verksamheten, varav en

Läs mer

Underlag för ansökan om att bedriva fristående förskola eller annan pedagogisk verksamhet i Täby kommun

Underlag för ansökan om att bedriva fristående förskola eller annan pedagogisk verksamhet i Täby kommun Underlag för ansökan om att bedriva fristående förskola eller annan pedagogisk verksamhet i Täby kommun Utredningsenheten 2014-03-01 1(7) KOMMUNLEDNINGSKONTORET 1. Inledning... 2 1.1 Ansökan och godkännande...

Läs mer

Familjedaghem kännetecknas av att en dagbarnvårdare arbetar i det egna hemmet med en liten grupp barn.

Familjedaghem kännetecknas av att en dagbarnvårdare arbetar i det egna hemmet med en liten grupp barn. Pedagogisk omsorg är ett samlingsbegrepp för förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg som inte är förskola, fritidshem och inte heller öppen förskola eller öppen fritidsverksamhet. Pedagogisk omsorg kan

Läs mer

2011-09-13 1 (7) Villkor för godkännande och rätt till bidrag. avseende enskild pedagogisk omsorg

2011-09-13 1 (7) Villkor för godkännande och rätt till bidrag. avseende enskild pedagogisk omsorg 2011-09-13 1 (7) Villkor för godkännande och rätt till bidrag avseende enskild pedagogisk omsorg Barn- och ungdomsförvaltningen Järfälla kommun Februari 2010 Godkännande Från och med juli 2009 ska kommunen

Läs mer

Organisationsform Organisationsnummer Bankgiro/Plusgiro

Organisationsform Organisationsnummer Bankgiro/Plusgiro 1 (5) Ansökan om godkännande för fristående förskola Enligt 2 kap. 5 skollagen, samt villkor för godkännande och förutsättningar för fullt bidrag till enskild förskoleverksamhet, skolbarnomsorg och förskoleklass

Läs mer

Regler för godkännande av fristående utförare att starta och driva förskola eller pedagogisk omsorg i Upplands Väsby kommun

Regler för godkännande av fristående utförare att starta och driva förskola eller pedagogisk omsorg i Upplands Väsby kommun Regler för godkännande av fristående utförare att starta och driva förskola eller pedagogisk omsorg i Upplands Väsby Gäller från 1 januari 2013 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 1.1 Ansökan och godkännande...

Läs mer

Riktlinjer för godkännande och bidrag till fristående förskola och annan pedagogisk omsorg

Riktlinjer för godkännande och bidrag till fristående förskola och annan pedagogisk omsorg Riktlinjer för godkännande och bidrag till fristående förskola och annan pedagogisk omsorg Antagen av utbildningsnämnden 6 oktober 2015 Godkännande av fristående verksamhet Inledning I dessa riktlinjer

Läs mer

Riktlinjer efter KS beslut STENUNGSUNDS KOMMUN RIKTLINJER FÖR FRISTÅENDE FÖRSKOLA

Riktlinjer efter KS beslut STENUNGSUNDS KOMMUN RIKTLINJER FÖR FRISTÅENDE FÖRSKOLA 2012-10-01 STENUNGSUNDS KOMMUN Riktlinjer efter KS beslut 2012-08-27 STENUNGSUNDS KOMMUN RIKTLINJER FÖR FRISTÅENDE FÖRSKOLA Typ av dokument Riktlinjer Dokumentägare Avdelningschef för förskola Beslut av

Läs mer

ÅMÅLS KOMMUN Barn- och utbildningsnämnden Antagna av Barn och utbildningsnämnden

ÅMÅLS KOMMUN Barn- och utbildningsnämnden Antagna av Barn och utbildningsnämnden Antagna av Barn och utbildningsnämnden 2015-05-01 Riktlinjer/rutiner - enskild barnomsorg fr o m 1 maj 2015 Sidan 1 Riktlinjer/rutiner - enskild barnomsorg BAKGRUND... 3 DEFINITIONER... 3 BESLUT OM GODKÄNNANDE

Läs mer

RIKTLINJER FÖR ATT STARTA OCH BEDRIVA FRISTÅENDE FÖRSKOLA, FRITIDSHEM OCH ANNAN PEDAGOGISK OMSORG

RIKTLINJER FÖR ATT STARTA OCH BEDRIVA FRISTÅENDE FÖRSKOLA, FRITIDSHEM OCH ANNAN PEDAGOGISK OMSORG RIKTLINJER FÖR ATT STARTA OCH BEDRIVA FRISTÅENDE FÖRSKOLA, FRITIDSHEM OCH ANNAN PEDAGOGISK OMSORG ANSÖKAN Ansökan om godkännande ska vara Barn- och utbildningsförvaltningen, Östersunds kommun, 831 82 Östersund

Läs mer

Villkor/riktlinjer för godkännande och rätt till bidrag för fristående förskola, fristående fritidshem och pedagogisk omsorg i enskild regi

Villkor/riktlinjer för godkännande och rätt till bidrag för fristående förskola, fristående fritidshem och pedagogisk omsorg i enskild regi Villkor/riktlinjer för godkännande och rätt till bidrag för fristående förskola, fristående fritidshem och pedagogisk omsorg i enskild regi Bun Dnr 2011/164 Barn- och ungdomsförvaltningen Järfälla kommun

Läs mer

Riktlinjer för tillsyn av fristående förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet

Riktlinjer för tillsyn av fristående förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet Dnr BUN18/125 BUN18/1259/ RIKTLINJER Riktlinjer för tillsyn av fristående förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet Antagen av Barn- och ungdomsnämnden 2019-06-04 Gäller från 2019-07-01 Dnr

Läs mer

Barnomsorgspeng och allmän förskola även för treåringar. Remiss från kommunstyrelsen KS /2008

Barnomsorgspeng och allmän förskola även för treåringar. Remiss från kommunstyrelsen KS /2008 SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING FÖRSKOLEAVDELNINGEN SID 1 (6) 2008-08-11 Handläggare: Ingegerd Appelgren Telefon: 08-508 13 144 Till SDN 2008-08-28 Barnomsorgspeng och allmän förskola även för treåringar.

Läs mer

Riktlinjer för godkännande av bidrag för enskild pedagogisk omsorg

Riktlinjer för godkännande av bidrag för enskild pedagogisk omsorg Riktlinjer för godkännande av bidrag för enskild pedagogisk omsorg Dokumenttyp Styrande dokument Dokumentnamn Riktlinjer för godkännande och bidrag för enskild pedagogisk omsorg. Fastställd/Upprättad Utbildningsnämnden

Läs mer

Förslag till beslut Tillsynsrapport. Förskolan Lilla Holm 6 mars 2018

Förslag till beslut Tillsynsrapport. Förskolan Lilla Holm 6 mars 2018 Enheten för fristående verksamheter Handläggare: Carina Ström Moser Förslag till beslut Tillsynsrapport Förskolan Lilla Holm 6 mars 2018 1 Sammanfattning Stadsdelsnämnden har ansvar för att kontrollera

Läs mer

Kommunens tolkning av god kvalitet och säkerhet förtydligas under rubrik 3. Kvalitet.

Kommunens tolkning av god kvalitet och säkerhet förtydligas under rubrik 3. Kvalitet. 2015-05-19 Riktlinjer för godkännande och rätt till bidrag för enskilda förskolor och fritidshem 1. Godkännande Enligt 2 kap. 5 och 7 skollagen ska den som vill driva en förskola eller ett fritidshem som

Läs mer

Riktlinjer/rutiner - enskild barnomsorg. Fr.o.m. 1 januari Antaget av barn- och utbildningsnämnden

Riktlinjer/rutiner - enskild barnomsorg. Fr.o.m. 1 januari Antaget av barn- och utbildningsnämnden Riktlinjer/rutiner - enskild barnomsorg Fr.o.m. 1 januari 2013 Antaget av barn- och utbildningsnämnden 2012-12-19 Riktlinjer/rutiner - enskild barnomsorg BAKGRUND... 3 DEFINITIONER... 3 BESLUT OM GODKÄNNANDE

Läs mer

Förutsättningar för godkännande av fristående förskola

Förutsättningar för godkännande av fristående förskola 1 (6) Sigtuna kommun Barn- och ungdomsförvaltningen 2013-03-06 Förutsättningar för godkännande av fristående förskola Ett godkännande ska lämnas om den som ansöker har förutsättningar att följa de föreskrifter

Läs mer

Riktlinjer för godkännande av pedagogisk omsorg enligt 25 kap i Skollagen. Antagna av kommunfullmäktige , 6

Riktlinjer för godkännande av pedagogisk omsorg enligt 25 kap i Skollagen. Antagna av kommunfullmäktige , 6 Styrdokument 1 enligt 25 kap i Skollagen Antagna av kommunfullmäktige 2017-02-20, 6 Inledning Pedagogisk omsorg är ett alternativ till förskola och fritidshem och vänder sig till barn i samma åldrar, 1

Läs mer

Yttrande angående ersättningsbelopp 2016 för kommunal verksamhet inom stadsdelsektorns utbildningsområde

Yttrande angående ersättningsbelopp 2016 för kommunal verksamhet inom stadsdelsektorns utbildningsområde Göteborg den 11 december 2015 Yttrande (L) (M) (KD) Kommunstyrelsen 2015-12-16 Ärende 2.2.4 och 2.2.5 Yttrande angående ersättningsbelopp 2016 för kommunal verksamhet inom stadsdelsektorns utbildningsområde

Läs mer

Lokal arbetsplan läsår 2015/2016

Lokal arbetsplan läsår 2015/2016 Lokal arbetsplan läsår 2015/2016 Förskolan Åmberg Sunne kommun Postadress Besöksadress Telefon och fax Internet Giro och org nr Sunne Kommun Sunne RO växel www.sunne.se 744-2684 bankgiro 40. Skäggebergsskolan

Läs mer

Ansökan om rätt till bidrag för pedagogisk omsorg i enskild regi, i enlighet med 25 kap. skollagen

Ansökan om rätt till bidrag för pedagogisk omsorg i enskild regi, i enlighet med 25 kap. skollagen Sida 1 (10) Utbildningsförvaltningen Ansökan om rätt till bidrag för pedagogisk omsorg i enskild regi, i enlighet med 25 kap. skollagen Ansökan ska fyllas i elektroniskt. Utbildningsförvaltningen prövar

Läs mer

En bra start i liv e t!

En bra start i liv e t! F A M I L J E D A G H E M En bra start i liv e t! Familjedaghem En bra start i livet! Familjedaghemmen är ett alternativ till förskola och fritidshem. Vi riktar oss till barn mellan 1 och 12 år och är

Läs mer

TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR /2008 SID 2 (5)

TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR /2008 SID 2 (5) SPÅNGA-TENSTA STADSDELSFÖRVALTNING BARN- OCH UNGDOMSAVDELNINGEN SID 1 (5) 2008-11-18 Handläggare: Göta Sandin Telefon: 08-508 03 294 Till Spånga-Tensta stadsdelsnämnd Stockholms stads förskoleplan - en

Läs mer

Nyetablering fristående förskola

Nyetablering fristående förskola Nyetablering fristående förskola Vanliga frågor och svar Fråga 1: Vad kostar det? Svar: Godkännandet av ansökan om att driva förskola eller annan pedagogisk verksamhet kostar inget. Fråga 2: Hur lång tid

Läs mer

REGLER FÖR GODKÄNNANDE OCH BARNOMSORGSPENG (BIDRAG) FÖR ENSKILD FÖRSKOLEVERKSAMHET OCH SKOLBARNOMSORG

REGLER FÖR GODKÄNNANDE OCH BARNOMSORGSPENG (BIDRAG) FÖR ENSKILD FÖRSKOLEVERKSAMHET OCH SKOLBARNOMSORG REGLER FÖR GODKÄNNANDE OCH BARNOMSORGSPENG (BIDRAG) FÖR ENSKILD FÖRSKOLEVERKSAMHET OCH SKOLBARNOMSORG Antaget av kommunfullmäktige den 22 april 2010, 30 Förskoleverksamhet är ett samlingsbegrepp för förskola,

Läs mer

Arbetsplan för Pedagogisk omsorg i Tranås kommun

Arbetsplan för Pedagogisk omsorg i Tranås kommun FAMILJEDAGHEM/ FAMILJEFRITIDSHEM Arbetsplan för Pedagogisk omsorg i Tranås kommun Innehåll 1. Förord... 3 2. och riktlinjer... 4 2.1 Normer och värden... 4 2.2 Utveckling och lärande... 5 2.3 Barns inflytande...

Läs mer

Fr om 1 juli 2010 gäller allmän förskola från höstterminen det år barnet fyller 3 år ( förändring av avgift aug-maj)

Fr om 1 juli 2010 gäller allmän förskola från höstterminen det år barnet fyller 3 år ( förändring av avgift aug-maj) FÖRSKOLA I förskolan bedrivs en pedagogisk gruppverksamhet för inskrivna barn i ålder 1-5 år. Under 2010 erbjuds pedagogisk omsorg (familjedaghem) på obekväm tid, rektor bedömer behovet från fall till

Läs mer

UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN. Handläggare: Kristofer Wallin Telefon: Till Utbildningsnämnden

UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN. Handläggare: Kristofer Wallin Telefon: Till Utbildningsnämnden UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN TILLHANDAHÅLLARAVDEL NINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 11-022/5768 SID 1 (7) 2011-11-08 Handläggare: Kristofer Wallin Telefon: 08-508 33 621 Till Utbildningsnämnden 2011-11-24 Yttrande

Läs mer

Reviderade Riktlinjer

Reviderade Riktlinjer Barn- och utbildningsnämnden 2010-04-08 25 (Reviderade riktlinjer med anledning av ny skollag, 2010:800) Reviderade Riktlinjer för godkännande och rätt till bidrag för enskilt bedriven förskola fritidshem

Läs mer

Riktlinjer för enskild pedagogisk omsorg

Riktlinjer för enskild pedagogisk omsorg Riktlinjer för enskild pedagogisk omsorg Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Riktlinjer för enskild pedagogisk omsorg (Dnr 12BUN328) Riktlinjer 2013-10-02 115 Barn- och utbildningsnämnden

Läs mer

DIARIENUMMER BUN GODKÄNNANDE AV FRISTÅENDE FÖRSKOLOR OCH PEDAGOGISK OMSORG

DIARIENUMMER BUN GODKÄNNANDE AV FRISTÅENDE FÖRSKOLOR OCH PEDAGOGISK OMSORG DIARIENUMMER BUN 2017.306 R I KTLINJER GODKÄNNANDE AV FRISTÅENDE FÖRSKOLOR OCH PEDAGOGISK OMSORG Innehåll 1. Godkännande för fristående huvudman att starta förskola eller beslut om rätt till bidrag för

Läs mer

Tillämpningsföreskrifter för förskoleverksamhet i Malmö Att gälla från och med 04-09-01. Reviderad 04-11-09.

Tillämpningsföreskrifter för förskoleverksamhet i Malmö Att gälla från och med 04-09-01. Reviderad 04-11-09. Malmö stad Stadskontoret Tillämpningsföreskrifter för förskoleverksamhet i Malmö Att gälla från och med 04-09-01. Reviderad 04-11-09. Förskoleverksamhet avser barn som inte går i skolan Förskoleverksamhetens

Läs mer

Riktlinjer för godkännande och rätt till bidrag

Riktlinjer för godkännande och rätt till bidrag Barn- och utbildningsnämnden 2018-12-20 SID 1(8) Riktlinjer för godkännande och rätt till bidrag Fristående förskola Fristående fritidshem och annan pedagogisk verksamhet Kontaktcenter Postadress 251 89

Läs mer

ANSÖKAN OM ENSKILD VERKSAMHET

ANSÖKAN OM ENSKILD VERKSAMHET - 1 - Ansökan avser Enskild förskola Enskilt fritidshem Enskild pedagogisk omsorg Uppgifter huvudman Namn Personnr/organisationsnr Organisationsform Bankgironr/postgironr Utdelningsadress Postnummer och

Läs mer

Kompletterande uppföljning av Skolinspektionens tillsyn i förskolan på Södermalm

Kompletterande uppföljning av Skolinspektionens tillsyn i förskolan på Södermalm SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING FÖRSKOLEAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (8) 2012-02-23 Handläggare: Yvonne Alenius Telefon: 08-508 12 107 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2012-03-22 Kompletterande uppföljning

Läs mer

RIKTLINJER FÖR FRILIGGANDE FRITIDSHEM

RIKTLINJER FÖR FRILIGGANDE FRITIDSHEM 2012-10-01 STENUNGSUNDS KOMMUN STENUNGSUNDS KOMMUN RIKTLINJER FÖR FRILIGGANDE FRITIDSHEM (ej ansluten till en fristående skola) Typ av dokument Riktlinjer Dokumentägare Avdelningschef för förskola Beslut

Läs mer

Riktlinjer för barnomsorg på obekväm arbetstid - remissyttrande ( /2014)

Riktlinjer för barnomsorg på obekväm arbetstid - remissyttrande ( /2014) Dnr 165-15-1.5.1. Sida 1 (5) 2015-04-30 Handläggare Elisabet Ödman Telefon: 08-508 06 169 Till Bromma stadsdelsnämnd arbetstid - remissyttrande (321- Förvaltningens förslag till beslut Nämnden godkänner

Läs mer

Ansökan om godkännande att bedriva enskild förskoleverksamhet på Fårö.

Ansökan om godkännande att bedriva enskild förskoleverksamhet på Fårö. 1 (1) Handläggare Karin Sandberg Täpp Telefon +46 (0)498 26 94 63 E-post karin.sandberg-tapp@gotland.se Diarienr xxxxxxxxx Datum 2010-05-04 Tjänsteutlåtande Ansökan om godkännande att bedriva enskild förskoleverksamhet

Läs mer

Kvalitetsrapport Fristående förskola Läsåret 2015/2016 (1 juli juni 2016)

Kvalitetsrapport Fristående förskola Läsåret 2015/2016 (1 juli juni 2016) Kvalitetsrapport Fristående förskola Läsåret 2015/2016 (1 juli 2015 30 juni 2016) Förskolans namn. Huvudman. 1. Beskrivning av verksamheten En presentation av förskolan. Beskriv kortfattat organisation:

Läs mer

för Rens förskolor Bollnäs kommun

för Rens förskolor Bollnäs kommun för Bollnäs kommun 2015-08-01 1 Helhetssyn synen på barns utveckling och lärande Återkommande diskuterar och reflekterar kring vad en helhetssyn på barns utveckling och lärande, utifrån läroplanen, innebär

Läs mer

Information om godkännande av fristående verksamhet: Fritidshem, förskola och pedagogisk omsorg

Information om godkännande av fristående verksamhet: Fritidshem, förskola och pedagogisk omsorg INFORMATION 1(11) Datum 2018-11-28 Information om godkännande av fristående verksamhet: Fritidshem, förskola och pedagogisk omsorg Inledning Kommunen ansvarar för att godkänna huvudmän för fristående förskolor

Läs mer

Regiongemensam enkät i förskola och familjedaghem 2016

Regiongemensam enkät i förskola och familjedaghem 2016 Regiongemensam enkät i förskola och familjedaghem 2016 Göteborg Sammanfattande resultat Offentliga och fristående förskolor, barn födda efter 15 sept 2015 Jämförelsevärde per frågeområde Frågorna har slagits

Läs mer