Kompletterande uppföljning av Skolinspektionens tillsyn i förskolan på Södermalm

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kompletterande uppföljning av Skolinspektionens tillsyn i förskolan på Södermalm"

Transkript

1 SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING FÖRSKOLEAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (8) Handläggare: Yvonne Alenius Telefon: Till Södermalms stadsdelsnämnd Kompletterande uppföljning av Skolinspektionens tillsyn i förskolan på Södermalm Förvaltningens förslag till beslut 1. Tjänsteutlåtandet utgör svar till Skolinspektionen. 2. Tjänsteutlåtandet översänds till Skolinspektionen. 3. Beslutet justeras omedelbart. Anders Carstorp stadsdelsdirektör Marianne Natéus avdelningschef Sammanfattning Skolinspektionen genomförde 2011 en tillsyn i Stockholms stads förskoleverksamhet. Staden har redovisat vilka åtgärder som vidtagits för de brister Skolinspektionen påtalade. Skolinspektionen begär kompletterande svar från staden för att kunna slutföra bedömningen av stadens förskoleverksamhet. Förvaltningen föreslår att stadsdelsnämnden godkänner förvaltningens komplettering som sitt svar till Skolinspektionen. Box 4270, Stockholm. Medborgarplatsen 25 Telefon Fax soder@stockholm.se

2 SID 2 (8) Bakgrund Skolinspektionen har genomfört en tillsyn i Stockholms stad förskoleverksamhet under Tillsynen i Södermalms förskoleverksamhet genomfördes den 2-5 maj genom intervjuer med personal och föräldrar. Inga verksamhetsbesök gjordes. Vid tillsynen granskades förskolornas arbete att stimulera barnens utveckling och lärande och erbjuda barnen en trygg omsorg. Verksamheten ska utgå från en helhetssyn på barnet och utformas så att omsorg, utveckling och lärande bildar en enhet. Kvaliteten i den verksamhet barnen erbjuds är central, liksom arbetet för att ge god omsorg och skapa en trygg miljö. Granskningen bedömde om staden uppfyller de krav som författningarna ställer på verksamheten. Skolinspektionen har i beslut den 27 september 2011 påtalat att åtgärder måste vidtas avseende en rad olika områden. Skolinspektionen har begärt att Stockholms stad senast den 5 januari 2012 ska redovisa till Skolinspektionen vilka åtgärder som vidtagits. Staden har inkommit med en sådan redovisning. Södermalms stadsdelsnämnds svar återfinns som bilaga till verksamhetsplan Ärendets beredning Ärendet har handlagts inom förskoleavdelningen. Ärendet Skolinspektionen har tagit del av inkomna handlingar från staden. För att kunna slutföra bedömningen om de vidtagna åtgärderna är tillräckliga krävs att staden kompletterar sitt svar. Skolinspektionen begär kompletterande uppgifter. Stadens redovisning ska vara Skolinspektionen tillhanda senast den 28 mars Alla förskolor präglas inte fullt ut av en god pedagogisk verksamhet där omsorg, fostran och lärande bildar en helhet (2 a kap års skollag, Lpfö, 1 Förskolans värdegrund och uppdrag). Södermalms stadsdelsförvaltning skriver att på de få förskolor där fokus ligger mer på omsorg än på en verksamhet med ett planerat pedagogiskt innehåll pågår ett utvecklingsarbete. Bland annat ska förändringar ske i den pedagogiska miljön även kompetensutveckling kommer att erbjudas medarbetarna. Skolinspektionen behöver få exempel på detta utvecklingsarbete. Vad ska det innehålla och hur det ska gå till? Slutligen vill Skolinspektionen också veta vad kompetensutvecklingen kommer att ha som innehåll och hur den är tänkt att förändra verksamheten.

3 SID 3 (8) Stadsdelsförvaltningens kommentar Utvecklingsarbetet innebär att medarbetarna ska uppdateras på dagens krav på förskoleverksamhet och att läroplanen ska få en mer framträdande roll i verksamheten. Det kommer att ske på flera sätt. Några exempel är: Diskussioner i personalgrupperna om förskolans pedagogiska uppdrag. Förvaltningen har en metod att följa upp verksamheten i relation till läroplanen, där förskolan kan få syn på verksamhetens styrkor och svagheter. Metoden består i att göra barnobservationer och sammanställa resultatet i ett dokument, GUF (Gemensam utveckling av de kommunala förskolorna på Södermalm). Med stöd av analysfrågor görs en utvecklingsplan för förskolan, VUP (Verksamhetsutvecklingsplan). I verksamheterna kommer den pedagogiska miljön och rummens funktioner att utvecklas för att tydligare använda den pedagogiska miljön som den tredje pedagogen. Det kan till exempel ske genom att möblera om och komplettera med nya inventarier. I detta ska även barnen involveras i större utsträckning. Den kompetensutveckling förvaltningen anordnar har som övergripande syfte att stärka medarbetarna i deras synsätt, förhållningssätt och didaktiska utveckling. Under våren 2012 kommer kompetensutvecklingen främst att fokusera på matematik, naturvetenskap och teknik. Exempel är fördjupningskurs i matematik, naturvetenskap och teknik för barnskötare vid Farsta gymnasium, naturvetenskap och teknik på Stockholms universitet och utbildningar/workshops. Förvaltningen har i sina uppföljningar sett att det inom dessa områden finns ett behov av kompetensutveckling för att uppfylla läroplanens mål. Förvaltningen förväntar sig att satsningen leder till att medarbetarna ges redskap att hjälpa barnen att utveckla sina matematiska, naturvetenskapliga och tekniska förmågor. Förskolorna arbetar inte tillräckligt för att få ett nära och förtroendefullt samarbete med hemmen och för att ge föräldrarna möjlighet att påverka verksamheten. (Lpfö 98, 2.4 Förskola hem). Enligt Södermalms stadsdelsförvaltning är samverkan med hemmet ett utvecklingsområde. Enligt föräldraenkäten går det att utläsa att genom de åtgärder som förvaltningens förskolor gjort är föräldrarna mer nöjda år 2011 jämfört med tidigare år. Skolinspektionen behöver få dessa åtgärder beskrivna för att kunna göra en bedömning.

4 SID 4 (8) Stadsdelsförvaltningens kommentar Det har skett en förändring i dialogen med föräldrarna/vårdnadshavarna där fokus nu ligger på verksamhetens innehåll. Medarbetarnas kunnande att visa och presentera verksamheten har ökat. I förskolans muntliga och skriftliga kommunikation med föräldrarna/vårdnadshavarna samt i den dokumentation som finns anslagen på förskolan är kopplingen till läroplanen mer framträdande. Föräldramötena och föräldraråden är mer professionella med en tydligare fokus på förskolans uppdrag. Förskolorna arbetar inte tillräckligt medvetet för att motverka traditionella könsmönster och könsroller (Lpfö 98, 1 Förskolans värdegrund och uppdrag). Förvaltningen är medveten om att detta är ett utvecklingsområde och kommer att diskutera med förskolecheferna om olika former för att stödja förskolorna. Förvaltningen vill också lyfta fram de goda förebilder som finns i stadsdelen. Skolinspektionen behöver mer konkret veta vad som ska lyftas fram och hur detta arbete ska gå till för att säkrare kunna göra en bedömning. Stadsdelsförvaltningens kommentar Förskolan Egalia har genuspedagogik som verksamhetsgrund. Genus- och jämställdhet genomsyrar den pedagogiska verksamheten, allt från inredning, material, val av leksaker och litteratur till bemötande av barn och vuxna är genomtänkt ur ett genus och jämställdhetsperspektiv. På förskolan arbetar medarbetarna för att undvika att cementera stereotypa könsroller och har ett normkritiskt förhållningssätt. Den kunskap och erfarenhet som finns på förskolan Egalia kommer att presenteras för förskolecheferna vid ett chefsmöte. För att sprida goda exempel mellan medarbetarna inom Södermalms förskolor arrangerar förvaltningen pedagogiska veckor. Under dessa veckor presenterar medarbetare från olika förskolor arbetsmetoder och goda exempel från sin verksamhet som medarbetare från andra förskolor kan använda på sina förskolor. Medarbetare från förskolan Egalia kommer att medverka på vårens pedagogiska vecka. I höst planerar förvaltningen att anordna en storföreläsning om genus för all personal om förskolans uppdrag utifrån läroplanen och vad det innebär för förskolan.

5 SID 5 (8) På tre av förskoleenheterna finns högskoleutbildade genuspedagoger. Det finns funderingar på att de kan bilda en lärgrupp (nätverk) för att på så sätt sprida sin kunskap. Inom de flesta förskoleenheter har medarbetare fått utbildning om regnbågsfamiljer och bemötande. Genus- och jämställdhetsfrågor måste naturligtvis ständigt hållas levande bland medarbetarna. De satsningar förvaltningen gör bör vara ett stöd för medarbetarna i deras fortsatta diskussioner och agerande. Barngruppernas storlek och sammansättning utvärderas inte kontinuerligt (2 a kap års skollag). De olika stadsdelsförvaltningarna beskriver i sina svar att de följer upp och utvärderar barngruppernas storlek och sammansättning. Detta sker bland annat i samband med utökad storlek på barngrupperna med en koppling till barnens närvaro. Man beskriver också att man exempelvis ser över lokalernas lämplighet och ger utbildning till chefer i risk och konsekvensanalyser. Genom de olika förskolornas arbetssätt och en flexibel organisation där barnen under dagen delas in i olika grupper utifrån barnens intresse, behov och aktiviteter anses det också att hänsyn tas till detta område. Flera stadsdelar uppger även att det mesta av detta arbete dokumenteras. Skolinspektionen bedömer att redovisningen är otillräcklig. Det Skolinspektionen efterfrågar är en konkret och utförlig beskrivning av hur stadsdelsförvaltningarna utvärderar befintliga barngruppers storlek sammansättning och inte minst hur man tillvaratar dessa resultat för att skapa grupper med lämpliga storlekar och sammansättning. Genomförs pedagogiska konsekvensutredningar innan beslut fattas som påverkar förskolors personaltäthet, gruppstorlek och gruppsammansättning och hur ser då detta arbete ut? I vilken omfattning görs återkommande uppföljningar och utvärderingar kring barngruppernas storlek och sammansättning i förhållande till att bedriva en god pedagogisk verksamhet i enlighet med läroplanen? Viktiga faktorer i detta sammanhang är barn i behov av särskilt stöd, barn med ett annat modersmål än svenska, kontinuitet i barn och personalgrupp, personalens kompetens, funktionella lokaler, områden med social problematik och barns närvarotider, allt enligt Skolverkets allmänna råd om Kvalitet i förskolan. Detta är viktiga underlag vid bedömning av förskolans kvalitet. Skolinspektionen behöver få ta del av exempel på hur utvärderingar görs och hur resultaten av dem används för att skapa goda förutsättningar att bedriva en verksamhet i enlighet med läroplanen. Stadsdelsförvaltningens kommentar

6 SID 6 (8) Förvaltningen håller på att ta fram underlag för att genomföra en konsekvensutredning, som ska användas vid förändrat barnantal på förskolan. Underlaget beräknas vara klart senast maj För att ta reda på om förskolorna når läroplanens målområden använder de GUF. Utifrån GUF tar varje förskola fram inom vilka områden de behöver utveckla sin verksamhet och sammanställer det i en utvecklingsplan (VUP). Inför framtagandet av VUP finns ett antal analysfrågor som beaktar olika faktorer bland annat hur barngruppen organiseras. Dessa dokument ska inom kort revideras och ett område som ska läggas till i analysfrågorna är barngruppernas sammansättning. Andra uppföljningsverktyg är bland annat förskolornas självvärdering utifrån stadens självvärderingsunderlag avseende utveckling och lärande och förskoleundersökningar. Förvaltningen har i år påbörjat ett arbete med att ta fram ytterligare faktorer som befintliga uppföljningsmetoder ska kompletteras med. De faktorer som Skolinspektionen tar upp kommer att beaktas i detta arbete. Förvaltningen följer upp hur väl förskolorna når läroplanens målområden tre gånger per år. Uppföljningen bygger på de uppgifter som kommer fram i förskolornas kvalitetsarbete och på andra uppgifter som till exempel förskoleundersökningen och statistik. För att underlätta både förvaltningens och förskolornas analys av måluppfyllelsen har förvaltningen utarbetat ett underlag där det i diagramform går att jämföra olika resultat i förskolornas egna mätningar med föräldrarnas/vårdnadshavarnas uppfattning och andra bakgrundsfaktorer som till exempel sjukfrånvaro och medarbetarnas nöjdhet. Exempel på detta framkommer i nedanstående två spindeldiagram.

7 SID 7 (8) Resultat alla förskoleenheter GUF Barns inflytande GUF Utveckling o lärande 100 NFI Utveckling o 50 lärande 0 Normer och värden GUF Barns demokratiska värderingar Samverkan med hemmet Barns inflytande Jämförelse av resultat per förskoleenhet GUF Barns inflytande GUF Utveckling o lärande GUF Barns demokratiska värderingar 100 NFI Utveckling o 50 lärande 0 Normer och värden Samverkan med hemmet Barns inflytande Förvaltningens synpunkter och förslag Förvaltningen föreslår att stadsdelsnämnden godkänner förvaltningens komplettering som sitt svar till Skolinspektionen.

8 SID 8 (8) Bilagor 1. Skolinspektionens Uppföljningsprotokoll Utdrag ur GUF, VUP och analysfrågor

Uppföljning av regelbunden tillsyn i förskoleverksamheten

Uppföljning av regelbunden tillsyn i förskoleverksamheten 1 (12) Uppföljning av regelbunden tillsyn i förskoleverksamheten i Stockholms kommun. Bakgrund Skolinspektionen har genomfört tillsyn i Stockholm kommun av förskoleverksamheten (dnr 43-2010:5285). Tillsynen

Läs mer

Anmälan av skolinspektionens granskning av förskolan i Stockholm

Anmälan av skolinspektionens granskning av förskolan i Stockholm SKARPNÄCKS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR FÖRS KOLA OCH KULTUR SID 1 (8) 2011-10-13 Handläggare: Per-Erik Ende Telefon: 08-508 15 097 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2011-11-10 Anmälan av skolinspektionens

Läs mer

KVALITETSARBETE FÖR FÖRSKOLEVERKSAMHETEN. Förskoleverksamhet. Kvalitetsarbetets innehåll SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING.

KVALITETSARBETE FÖR FÖRSKOLEVERKSAMHETEN. Förskoleverksamhet. Kvalitetsarbetets innehåll SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING. SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING BILAGA VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2011. KVALITETSARBETE FÖR FÖRSKOLEVERKSAMHETEN Förskoleverksamhet De kommunala förskolorna är till för barn i åldern 1-5 år vars föräldrar/vårdnadshavare

Läs mer

KVALITETSARBETE FÖR FÖRSKOLEVERKSAMHETEN. Förskoleverksamhet. Kvalitetsarbetets innehåll SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING.

KVALITETSARBETE FÖR FÖRSKOLEVERKSAMHETEN. Förskoleverksamhet. Kvalitetsarbetets innehåll SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING. SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING BILAGA VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2012. KVALITETSARBETE FÖR FÖRSKOLEVERKSAMHETEN Förskoleverksamhet Förskoleverksamheten består av 13 förskoleenheter med 58 förskolor och fyra

Läs mer

SKÄRHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING. Svar på Skolinspektionens inspektionsra p- port gällande kommunala förskolor i Skä r- holmens stadsdelsförvaltning.

SKÄRHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING. Svar på Skolinspektionens inspektionsra p- port gällande kommunala förskolor i Skä r- holmens stadsdelsförvaltning. SKÄRHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN BARN, UNGA OCH FRITI D TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (8) 2011-11-30 Handläggare: Ellika Eriksson Telefon: 08-508 24 401 Bilaga 7 Svar på Skolinspektionens inspektionsra

Läs mer

Svar på kommunbeslut efter tillsyn av förskoleverksamheten

Svar på kommunbeslut efter tillsyn av förskoleverksamheten ÄLVSJÖ STADSDELSFÖRVALTNING BARN, UNGDOM OCH VUXNA BILAGA VP 2012 SID 1 (5) 2011-11-14 Handläggare: Göran Sjödin Telefon: 08-508 21 070 Till Stadsdelsnämnden 2012-12-15 Svar på kommunbeslut efter tillsyn

Läs mer

Kvalitetsredovisning förskola 2015

Kvalitetsredovisning förskola 2015 Södermalms stadsdelsförvaltning DNR 234-2015-1.2.1. Sida 1 (10) Förskoleavdelningen Strukturella förutsättningar och organisation Förskoleverksamheten består av 12 förskoleenheter med tillsammans 56 förskolor

Läs mer

Beslut för förskolor och annan pedagogisk verksamhet för förskolebarn

Beslut för förskolor och annan pedagogisk verksamhet för förskolebarn Järfälla kommun för förskolor och annan pedagogisk verksamhet för förskolebarn i Järfälla kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 Telefon: 08-586 080 00, Fax:

Läs mer

Kompletterande svar till Skolinspektionen gällande inspektion av de kommunala förskolorna i Skärholmen.

Kompletterande svar till Skolinspektionen gällande inspektion av de kommunala förskolorna i Skärholmen. SKÄRHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING BARN, UNGA OCH FRITI D TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (10) 2012-03-02 Handläggare: Ellika Eriksson Telefon: 08-508 24 400, 076-12 24 401 Till Skärholmens stadsdelsnämnd Kompletterande

Läs mer

för Rens förskolor Bollnäs kommun

för Rens förskolor Bollnäs kommun för Bollnäs kommun 2015-08-01 1 Helhetssyn synen på barns utveckling och lärande Återkommande diskuterar och reflekterar kring vad en helhetssyn på barns utveckling och lärande, utifrån läroplanen, innebär

Läs mer

Granskningsrapport fristående förskola. Tillsyn av. Mån... år 20

Granskningsrapport fristående förskola. Tillsyn av. Mån... år 20 2012-06-20 Rapport. Granskningsrapport fristående förskola Tillsyn av. Mån... år 20 2012-06-20 Sammanfattning Förskola Stadsdelsförvaltningen har ansvar för att kontrollera att fristående verksamhet bedrivs

Läs mer

UTVÄRDERING AV BARNGRUPPERNAS STORLEK OCH SAMMANSÄTTNING - Riktlinjer för konsekvensutredning och kontinuerlig

UTVÄRDERING AV BARNGRUPPERNAS STORLEK OCH SAMMANSÄTTNING - Riktlinjer för konsekvensutredning och kontinuerlig SID 1 (9) 2012-02-21 UTVÄRDERING AV BARNGRUPPERNAS STORLEK OCH SAMMANSÄTTNING - Riktlinjer för konsekvensutredning och kontinuerlig uppföljning Bakgrund Enligt skolverkets lägesbedömning för 2011 ökar

Läs mer

SJÄLVSKATTNING. ett verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet

SJÄLVSKATTNING. ett verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet SJÄLVSKATTNING ett verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet TYCK TILL OM FÖRSKOLANS KVALITET! Självskattningen består av 6 frågor. Frågorna följs av påståenden som är fördelade på en skala 7 som du

Läs mer

Beslut för förskolorna och annan pedagogisk verksamhet för förskolebarn

Beslut för förskolorna och annan pedagogisk verksamhet för förskolebarn Danderyds kommun epost: kommunen@danderyd.se för förskolorna och annan pedagogisk verksamhet för förskolebarn i Danderyds kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159

Läs mer

Arbetsplan för lilla avdelningen, Förskolan Benjamin

Arbetsplan för lilla avdelningen, Förskolan Benjamin Köpings kommun Arbetsplan för lilla avdelningen, Förskolan Benjamin Läsår 2014 2015 Caroline, Ingrid, Anki Vad är en arbetsplan? Förskolan är en egen skolform och ingår i samhällets samlade utbildningssystem.

Läs mer

Beslut för förskola. i Vallentuna kommun. Skolinspektionen. Beslut Dnr :4701. Vallentuna kommun.

Beslut för förskola. i Vallentuna kommun. Skolinspektionen. Beslut Dnr :4701. Vallentuna kommun. Beslut Vallentuna kommun kommun@vallentuna.se Beslut för förskola i Vallentuna kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 Telefon: 08-586 080 00, Fax: 08-586 080

Läs mer

TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR /2008 SID 2 (5)

TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR /2008 SID 2 (5) SPÅNGA-TENSTA STADSDELSFÖRVALTNING BARN- OCH UNGDOMSAVDELNINGEN SID 1 (5) 2008-11-18 Handläggare: Göta Sandin Telefon: 08-508 03 294 Till Spånga-Tensta stadsdelsnämnd Stockholms stads förskoleplan - en

Läs mer

Tyck till om förskolans kvalitet!

Tyck till om förskolans kvalitet! (6) Logga per kommun Tyck till om förskolans kvalitet! Självskattning ett verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet Dokumentet har sin utgångspunkt i Lpfö 98/0 och har till viss del en koppling till

Läs mer

Rapport av inspektion från Gröndals förskoleområde, april 2009

Rapport av inspektion från Gröndals förskoleområde, april 2009 HÄGERSTEN - LILJEHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING FÖRSKOLEAVDELNINGEN SID 1 (5) 2009-08-17 Handläggare: Susanne Forss Gustafsson Telefon: 08-508 22 064 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd Rapport av

Läs mer

Beslut för förskolorna och annan pedagogisk verksamhet för förskolebarn

Beslut för förskolorna och annan pedagogisk verksamhet för förskolebarn Götene kommun för förskolorna och annan pedagogisk verksamhet för förskolebarn i Götene kommun Skolinspektionen, Box 2320, 403 15 Göteborg, Besöksadress Kungsgatan 20 Telefon: 08-586 080 00, Fax: 08-586

Läs mer

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 16 (45)

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 16 (45) VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 16 (45) Barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott 2015-06-02 158 Redovisning till huvudman av genomförda åtgärder på verksamhetsnivå efter föreläggande 2014 (BUN 2015.278)

Läs mer

Förslag till beslut Tillsynsrapport. Förskolan Lilla Holm 6 mars 2018

Förslag till beslut Tillsynsrapport. Förskolan Lilla Holm 6 mars 2018 Enheten för fristående verksamheter Handläggare: Carina Ström Moser Förslag till beslut Tillsynsrapport Förskolan Lilla Holm 6 mars 2018 1 Sammanfattning Stadsdelsnämnden har ansvar för att kontrollera

Läs mer

Beslut för förskola. i Ludvika kommun

Beslut för förskola. i Ludvika kommun Beslöt f - ' Skolinspektionen Dnr 43-2013:276 Ludvika kommun social.utbildning@ludvika.se Beslut för förskola i Ludvika kommun Skolinspektionen, Box 23069,104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159

Läs mer

Annikas BarnOmsorg AB Rev Verksamhetsplan/arbetsplan för verksamhetsåret

Annikas BarnOmsorg AB Rev Verksamhetsplan/arbetsplan för verksamhetsåret Verksamhetsplan/arbetsplan för verksamhetsåret 2015-2016 Sid 1 av 6 Organisation och ledning Den pedagogiska omsorgen (Familjedaghemmet) har sex personal. Två av dessa leder även verksamheten, varav en

Läs mer

Rapport från inspektionen på förskolan Greven den 26/9 5/

Rapport från inspektionen på förskolan Greven den 26/9 5/ ÖSTERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING BARN OCH UNGDOM SID 1 (5) 2007-01-26 Handläggare: Jacky Cohen Telefon: 08/ 508 10 016 Till Östermalms stadsdelsnämnd Rapport från inspektionen på förskolan Greven den 26/9

Läs mer

Beslut för förskola. efter tillsyn i Mjölby kommun. Beslut Dnr :5767. Mjölby kommun.

Beslut för förskola. efter tillsyn i Mjölby kommun. Beslut Dnr :5767. Mjölby kommun. Dnr 43-2017:5767 Mjölby kommun mjolbykommun@mjolby.se för förskola efter tillsyn i Mjölby kommun Skolinspektionen Box 330, 581 03 Linköping, Besöksadress Storgatan 33 2 (4) Skolinspektionens beslut Föreläggande

Läs mer

Verksamhetsplan. Solhaga fo rskola Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Solhaga fo rskola Internt styrdokument Verksamhetsplan Solhaga fo rskola 2017-2018 Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Beslutande: Datum och paragraf: Dokumentansvarig:

Läs mer

Riktlinjer för tillsyn av fristående förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet

Riktlinjer för tillsyn av fristående förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet Dnr BUN16/39 RIKTLINJER Riktlinjer för tillsyn av fristående förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet Antagen av Barn- och ungdomsnämnden 2016-03-22 Dnr BUN16/39 2/10 Innehållsförteckning 1

Läs mer

Tillsynsbeslut Ordinarie tillsyn 2014 Kämpingestugans förskola

Tillsynsbeslut Ordinarie tillsyn 2014 Kämpingestugans förskola 2014-11-12 1 (5) Kommunförvaltningen Delegeringsbeslut Tillsynsbeslut Ordinarie tillsyn 2014 Kämpingestugans förskola Huvudman: Norlandia förskolor AB 2014-11-12 2 (5) Beslut Vellinge kommun har den 21

Läs mer

Beslut och verksamhetsrapport

Beslut och verksamhetsrapport Dnr 400-2015:6590 efter kvalitetsgranskning av förskolechefens ledning av den pedagogiska verksamheten vid förskolan Slottet belägen i Eksjö kommun 1(11) Beslut I detta beslut med tillhörande verksamhetsrapport

Läs mer

Rapport om tillsyn av fristående förskolor och pedagogisk omsorg i Värmdö kommun 2015

Rapport om tillsyn av fristående förskolor och pedagogisk omsorg i Värmdö kommun 2015 2016-06-03 Handläggare Anette Ekholm Avdelning styrning och kvalitet 2016UTN/0161-1 Rapport om tillsyn av fristående förskolor och pedagogisk omsorg i Värmdö kommun 2015 Besöksadress: Skogsbovägen 9 11,

Läs mer

Verksamhetsplan Förskolan 2017

Verksamhetsplan Förskolan 2017 Datum Beteckning Sida Kultur- och utbildningsförvaltningen Verksamhetsplan Förskolan 2017 Innehåll Verksamhetsplan... 1 Vision... 3 Inledning... 3 Förutsättningar... 3 Förskolans uppdrag... 5 Prioriterade

Läs mer

Beslut. Skolinspektionen. efter kvalitetsgranskning av huvudmannens styrning och ledning av förskolans kvalitet i Älvdalens.

Beslut. Skolinspektionen. efter kvalitetsgranskning av huvudmannens styrning och ledning av förskolans kvalitet i Älvdalens. Älvdalens kommun kommunaalvdalen.se efter kvalitetsgranskning av huvudmannens styrning och ledning av förskolans kvalitet i Älvdalens kommun Skolinspektionen. Box 156, 221 00 Lund. www.skolinspektionen.se

Läs mer

Arbetsplan för Violen

Arbetsplan för Violen Köpings kommun Arbetsplan för Violen Läsår 2015 2016 Administratör 2015 09 18 Lena Berglind, Ann Christine Larsson, Kristin Aderlind Vad är en arbetsplan? Förskolan är en egen skolform och ingår i samhällets

Läs mer

Beslut för förskola. ein 5 Skolinspektionen. efter tillsyn i Örnsköldsviks kommun. Beslut. Örnsköldsviks kommun

Beslut för förskola. ein 5 Skolinspektionen. efter tillsyn i Örnsköldsviks kommun. Beslut. Örnsköldsviks kommun ein 5 Beslut Örnsköldsviks kommun Beslut för förskola efter tillsyn i Örnsköldsviks kommun 2 (9) Tillsyn i Örnsköldsviks kommun har genomfört tillsyn av Örnsköldsviks kommun under våren 2015. Tillsynen

Läs mer

Beslut för förskola. efter tillsyn av förskoleverksamheten och annan pedagogisk omsorg i Falu kommun

Beslut för förskola. efter tillsyn av förskoleverksamheten och annan pedagogisk omsorg i Falu kommun Falu kommun info@falun.se Verksamhetschef förskolan vid Falu kommun Beslut för förskola efter tillsyn av förskoleverksamheten och annan pedagogisk omsorg i Falu kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104

Läs mer

Beslut för förskola. efter tillsyn i Motala kommun. Beslut Dnr :5784. Motala kommun.

Beslut för förskola. efter tillsyn i Motala kommun. Beslut Dnr :5784. Motala kommun. Dnr 43-2017:5784 Motala kommun Motala.kommun@motala.se för förskola efter tillsyn i Motala kommun Skolinspektionen Box 330, 581 03 Linköping, Besöksadress Storgatan 33 2 (8) Skolinspektionens beslut Föreläggande

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN för förskolan i Surahammars kommun

LIKABEHANDLINGSPLAN för förskolan i Surahammars kommun LIKABEHANDLINGSPLAN för förskolan i Surahammars kommun 2013-05-28 Styrdokument: Skollagen (14 a kapitlet) Förskolans huvudman ska se till att förskolan: - bedriver ett målinriktat arbete för att motverka

Läs mer

Lokal arbetsplan. Furulunds förskolor HT 2011 VT 2012

Lokal arbetsplan. Furulunds förskolor HT 2011 VT 2012 Lokal arbetsplan Furulunds förskolor HT 2011 VT 2012 1 Arbetet i verksamheten Den lokala arbetsplanen utgår från kvalitetsredovisningen av verksamheten under höstterminen 2010 vårterminen 2011.Här anges

Läs mer

Beslut för förskola. i Uddevalla kommun. Skolinspektionen. Beslut Dnr :3777. Uddevalla kornmun

Beslut för förskola. i Uddevalla kommun. Skolinspektionen. Beslut Dnr :3777. Uddevalla kornmun Beslut Uddevalla kornmun Beslut för förskola i Uddevalla kommun Skolinspektionen, Box 2320, 403 15 Göteborg, Besöksadress Kungsgatan 20 Telefon: 08-586 080 00, Fax: 08-586 080 04 www.skolinspektionen.se

Läs mer

Huvudmannabeslut för förskola

Huvudmannabeslut för förskola Dnr 43-2017:5676 Kramfors kommun Huvudmannabeslut för förskola efter tillsyn i Kramfors kommun Skolinspektionen Box 3177, 903 04 Umeå, Besöksadress Nygatan 18-20 2 (5) Skolinspektionens beslut Föreläggande

Läs mer

Verksamhetsplan. Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Internt styrdokument Verksamhetsplan Solhaga Fo rskola 2018-2019 Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Beslutande: Förskolechef Gäller till: 2019-06-30

Läs mer

Presentation av brukarundersökningen inom förskolan 2017

Presentation av brukarundersökningen inom förskolan 2017 Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning Förskoleavdelningen Dnr 288-2017-1.6 Sida 1 (5) 2017-05-19 Handläggare Susanne Forss Gustafsson Tel: 08-508 22 064 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd

Läs mer

Arbetsplan 2015/2016

Arbetsplan 2015/2016 Arbetsplan 2015/2016 Reviderad nov 2015 Varje dag är en dag fylld av glädje, trygghet lek och lärande Förskolor öster område 2; Kameleonten, Måsen och Snöstjärnan. Förskolenämnd VÅR VERKSAMHET Från och

Läs mer

Innehållsförteckning. 1. Tyresö församlings förskolor 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning. 4.

Innehållsförteckning. 1. Tyresö församlings förskolor 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning. 4. Förskolan i Östra Innehållsförteckning 1. Tyresö församlings förskolor 1.1 Verksamhet och profil 2. Övergripande målsättning 3. Inledning 4. Normer och värden 4.1 Läroplanen 4.2 Förskolans mål 4.2.1Vi

Läs mer

Senast ändrat

Senast ändrat Köpings kommun Arbetsplan för Hattstugan Läsår 2015 2016 Lena Westling, Malin Arvidson, Monica Viborg, Ramona Vikman 2015 09 18 Vad är en arbetsplan? Förskolan är en egen skolform och ingår i samhällets

Läs mer

Lokal arbetsplan läsår 2015/2016

Lokal arbetsplan läsår 2015/2016 Lokal arbetsplan läsår 2015/2016 Förskolan Åmberg Sunne kommun Postadress Besöksadress Telefon och fax Internet Giro och org nr Sunne Kommun Sunne RO växel www.sunne.se 744-2684 bankgiro 40. Skäggebergsskolan

Läs mer

Uppföljning efter tillsyn i Nynäshamns kommun

Uppföljning efter tillsyn i Nynäshamns kommun 1 (5) Nynäshamns kommun kommunstyrelsen@nynashamn.se Uppföljning efter tillsyn i Nynäshamns kommun Beslut Skolinspektionen bedömer att Nynäshamns kommun har vidtagit sådana åtgärder att de påtalade bristerna

Läs mer

Beslut för förskolorna och annan pedagogisk verksamhet för förskolebarn

Beslut för förskolorna och annan pedagogisk verksamhet för förskolebarn Beslut Habo kommun Beslut för förskolorna och annan pedagogisk verksamhet för förskolebarn i Habo kommun Skolinspektionen, Post- och besöksadress Lund, Gasverksgatan 1, 222 29 Lund Telefon: 08-586 080

Läs mer

Arbetsplan för förskolan Lingonet

Arbetsplan för förskolan Lingonet Köpings kommun Arbetsplan för förskolan Lingonet Läsår 2015 2016 Arbetslaget förskolan Lingonet 2015 09 25 Vad är en arbetsplan? Förskolan är en egen skolform och ingår i samhällets samlade utbildningssystem.

Läs mer

Beslut för förskola. efter tillsyn av förskolan och pedagogisk omsorg i Emmaboda kommun. Beslut. 2011-12-20 Dnr 43-2011:1248.

Beslut för förskola. efter tillsyn av förskolan och pedagogisk omsorg i Emmaboda kommun. Beslut. 2011-12-20 Dnr 43-2011:1248. Beslut Emmaboda kommun Förskolechefer i förskolan och pedagogisk omsorg Beslut för förskola efter tillsyn av förskolan och pedagogisk omsorg i Emmaboda kommun Skolinspektionen, Box 330, 581 03 Linköping,

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2013-2014. Bofinkens förskola Medåker

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2013-2014. Bofinkens förskola Medåker Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2013-2014 Bofinkens förskola Medåker 2012 Styrdokument Skollagen (6 kap. Åtgärder mot kränkande behandling) Förskolans huvudman ska se till att förskolan:

Läs mer

Presentation av förskoleundersökningen 2016

Presentation av förskoleundersökningen 2016 Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning Avdelningen förskola Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-05-31 Handläggare Susanne Forss Gustafsson Telefon: 08-508 22 064 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd

Läs mer

Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet i fristående förskolor samt Rösjöskolans förskola

Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet i fristående förskolor samt Rösjöskolans förskola Barn- och utbildningskontoret Tjänsteutlåtande Anna Österman Sidan 1 av 5 Diariekod: 603 Barn- och ungdomsnämnden Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet i fristående förskolor samt Rösjöskolans

Läs mer

Förvaltningens förslag till beslut

Förvaltningens förslag till beslut Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning, avdelningen för förskola Sida 1 (9) Datum 2018-07-02 Handläggare Agneta Elfving Telefon: 08-508 05 294 Till Hässelby Vällingby stadsdelsnämnd 2018-08-23 Förskoleundersökning

Läs mer

Dnr :6591 Beslut

Dnr :6591 Beslut kommun@ovanaker.se efter granskning av förskolans arbete med jämställdhet vid förskolorna Trollstugan och Fölet, Ovanåkers kommun. Box 23069, 104 35 Stockholm. Telefon: 08-586 080 00. www.skolinspektionen.se

Läs mer

2. Förelägganden utan vite

2. Förelägganden utan vite Sida 32 (65) 21 Beslut gällande Montessoriförskolan Cirkus Beslut beslutar följande: 1. Föreläggande med vite förelägger med stöd av 26 kap. 10 och 27 skollagen huvudmannen Montessoriförskolan Cirkus Ekonomisk

Läs mer

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Nord malings kommun. Beslut. Nordmalings kommun

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Nord malings kommun. Beslut. Nordmalings kommun Dnr 43-2014:8216 Nordmalings kommun Beslut för förskola efter tillsyn i Nord malings kommun Box 3177 903 04 Umeå 2(10) Tillsyn i Nordmalings kommun har genomfört tillsyn av Nordmalings kommun under våren

Läs mer

Beslut och verksamhetsrapport

Beslut och verksamhetsrapport Dnr 400-2015:6590 efter kvalitetsgranskning av förskolechefens ledning av den pedagogiska verksamheten vid Ekebackens förskola belägen i Högsby kommun 1(11) Beslut I detta beslut med tillhörande verksamhetsrapport

Läs mer

Stadsdelsnämndens beslut äger giltighet ett år från beslutsdatum.

Stadsdelsnämndens beslut äger giltighet ett år från beslutsdatum. Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2014-11-26 Diarienummer: N132-0365/14 Sektor Utbildning Anna Schedvin Telefon: 365 71 01 E-post: anna.schedvin@centrum.goteborg.se Ansökan från föreningen Algebrautbildning om

Läs mer

Verksamhetsplan avdelning Ekorren HT 2011

Verksamhetsplan avdelning Ekorren HT 2011 Verksamhetsplan avdelning Ekorren HT 2011 Upprättad 091130 Uppdaterad 110905 Förord Allt arbete i förskolan bygger på förskolans läroplan LPFÖ98. I Granbacka förskoleområde inspireras vi också av Reggio

Läs mer

Beslut för förskolorna och annan pedagogisk verksamhet för förskolebarn

Beslut för förskolorna och annan pedagogisk verksamhet för förskolebarn Vansbro kommun för förskolorna och annan pedagogisk verksamhet för förskolebarn i Vansbro kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 Telefon: 08-586 080 00, Fax:

Läs mer

Skolinspektionens granskning av förskolorna i Enskede-Årsta-Vantör

Skolinspektionens granskning av förskolorna i Enskede-Årsta-Vantör ENSKEDE-ÅRSTA-VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING FÖRSKOLA OCH FRITID TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (10) 2011-10-14 Handläggare: Inger Lempke Telefon: 508 20 147 Till Enskede- Årsta- Vantörs stadsdelsnämnd Skolinspektionens

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING FÖRSKOLOR FARSTA STADSDELSNÄMND

KVALITETSREDOVISNING FÖRSKOLOR FARSTA STADSDELSNÄMND S FARSTA STADSDELSFÖRVALTNING FÖRSKOLA, FRITID, KULTUR SID 1 (7) 2007-09-25 KVALITETSREDOVISNING FÖRSKOLOR FARSTA STADSDELSNÄMND 2007 Box 6027 122 06 Enskede. Telefon 08-508 18 000. Fax 08-508 18 158 elisabet.wahlstedt@farsta.stockholm.se

Läs mer

Beslut för förskola. i Båstads kommun

Beslut för förskola. i Båstads kommun Beslut t 2014-01-31 Skolinspektionen Dnr 43. 2013;308 Båstads kommun Beslut för förskola i Båstads kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress: Gasverksgatan 1, 222 29 Lund

Läs mer

Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering

Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering 2017-2018 Barn och utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering Bullerbyns vision: Vår förskola ska vara utvecklande, utmanande och lärorik för alla! INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Huvudmannabeslut för förskola

Huvudmannabeslut för förskola Skolinspektionen Umeå kommun Huvudmannabeslut för förskola efter tillsyn i Umeå kommun Skolinspektionen, Box 3177, 903 04 Umeå, Besöksadress Nygatan 18-20 Telefon: 08-586 080 00, E-post: skolinspektionen.umea@skolinspektionen.se

Läs mer

Beslut för förskola. i Jönköpings kommun

Beslut för förskola. i Jönköpings kommun Beslut Jönköpings kommun Beslut för förskola i Jönköpings kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress: Gasverksgatan 1, 222 29 Lund Telefon: 08-586 08 00, Fax: 08-586 080 07

Läs mer

2.1 Normer och värden

2.1 Normer och värden 2.1 Normer och värden Förskolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla förståelse för vårt samhälles gemensamma demokratiska värderingar och efterhand omfatta dem. (Lpfö98 rev.2010,

Läs mer

Beslut. Skolinspektionen. efter kvalitetsgranskning av huvudmannens styrning och ledning av förskolans kvalitet i Härjedalens.

Beslut. Skolinspektionen. efter kvalitetsgranskning av huvudmannens styrning och ledning av förskolans kvalitet i Härjedalens. Härjedalens kommun kommunahenedalen.se efter kvalitetsgranskning av huvudmannens styrning och ledning av förskolans kvalitet i Härjedalens kommun Skolinspektionen. Box 2320, 403 15 Göteborg. www.skolinspektionen.se

Läs mer

Ansökan om rätt till bidrag för pedagogisk omsorg i enskild regi - C Företaget Dagbarnvårdare ekonomisk förening ( )

Ansökan om rätt till bidrag för pedagogisk omsorg i enskild regi - C Företaget Dagbarnvårdare ekonomisk förening ( ) Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-04-25 Diarienummer N139-0029/17 Sektor Utbildning Carina Ström Moser Telefon: 031-365 70 95 E-post: carina.strom.moser@centrum.goteborg.se Ansökan om rätt till bidrag för

Läs mer

Ansökan om godkännande för fristående förskola Siva Enterprise AB, förskolan Kidz World (org. nummer )

Ansökan om godkännande för fristående förskola Siva Enterprise AB, förskolan Kidz World (org. nummer ) Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-08-14 Diarienummer N140-0376/17 Sektor Utbildning Anders Andrén, Sofie Spetz, Anna von Schedvin Telefon: 031-365 07 71 E-post: anna.schedvin@centrum.goteborg.se Ansökan om

Läs mer

Rapportmall med exempel HT Nora Herrgårds förskola. Danderyds kommun

Rapportmall med exempel HT Nora Herrgårds förskola. Danderyds kommun Rapportmall med exempel HT-2017 Nora Herrgårds förskola Danderyds kommun Observationen genomfördes av: Regina Bergendahl Nacka kommun Linda Lovén Nacka kommun Veckorna 39 och 40, 2017 Innehållsförteckning

Läs mer

Beslut för förskola. Skolinspektionen. i Bollnäs kommun. Beslut Dnr :4692. Bollnäs kommun in

Beslut för förskola. Skolinspektionen. i Bollnäs kommun. Beslut Dnr :4692. Bollnäs kommun in Beslut Bollnäs kommun in focenter@bollnas.se Beslut för förskola i Bollnäs kommun, Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 Telefon: 08-586 080 00, Fax: 08-586 080 10 www.skolinspektionen.se

Läs mer

Kommentarer till kvalitetshjulet 130815

Kommentarer till kvalitetshjulet 130815 Kommentarer till kvalitetshjulet 130815 Augusti juni Kartläggning av barngruppen Under året skolas nya barn in och vi får en ny barn- och föräldragrupp. Kartläggningen sker genom inskolningssamtal, föräldrasamtal,

Läs mer

Tillsynsrapport för den fristående förskolan Alphaförskolan Gertrud

Tillsynsrapport för den fristående förskolan Alphaförskolan Gertrud 2018-11-21 Barn- och utbildningsnämnden Dnr 2018/653-644 Tillsynsrapport för den fristående förskolan Alphaförskolan Gertrud Inledning Varje kommun har enligt 26 kap. 4 skollagen (2010:800) tillsyn över

Läs mer

Förskolornas arbetssätt att skapa rum i rummet

Förskolornas arbetssätt att skapa rum i rummet Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning Avdelningen förskola och äldreomsorg i egen regi Tjänsteutlåtande Dnr 82-2013-1.2.1 Sida 1 (5) 2013-08-28 Handläggare Susanne Forss Gustafsson Telefon: 08-508

Läs mer

BILAGA 2 SIDA 1 AV 5 GUF GEMENSAM UTVECKLING AV DE KOMMUNALA FÖRSKOLORNA I SÖDERMALMS STADSDELSOMRÅDE. Senast reviderad

BILAGA 2 SIDA 1 AV 5 GUF GEMENSAM UTVECKLING AV DE KOMMUNALA FÖRSKOLORNA I SÖDERMALMS STADSDELSOMRÅDE. Senast reviderad BILAGA 2 SIDA 1 AV 5 GUF GEMENSAM UTVECKLING AV DE KOMMUNALA FÖRSKOLORNA I SÖDERMALMS STADSDELSOMRÅDE Senast reviderad 2011-01-10 SID 2 (5) Instruktion till uppföljningsmaterialet Ansvarig för att fylla

Läs mer

Spångbros förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Spångbros förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Spångbros förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-2016 Ansvarig för planen Carina Hägglund, Nina Edgren och Rasha Karim Läroplanen för förskolan, Lpfö 98 Förskolan vilar på demokratins

Läs mer

Kvalitetsredovisning

Kvalitetsredovisning Kvalitetsredovisning LÄSÅRET 2012 2013 Förskolan Backsippan; Blackstad Förskola 3 5 år Innehåll Sammanfattning... 3 Inledning... 3 Förutsättningar... 3 Styrning och ledning... 3 Personaltäthet och barngruppens

Läs mer

Yttrande över överklagande av nämndens beslut att avslå ansökan från Förskolan Minitrollet AB om godkännande att bedriva förskola enligt skollagen

Yttrande över överklagande av nämndens beslut att avslå ansökan från Förskolan Minitrollet AB om godkännande att bedriva förskola enligt skollagen Utbildningsförvaltningen Tillhandahållaravdelningen Tjänsteutlåtande Dnr 1.8.1-1868/2014 Sida 1 (7) 2014-03-21 Handläggare Kristofer Wallin Telefon: 08-50833621 Till Utbildningsnämnden 2014-04-10 Yttrande

Läs mer

Kvalitetsanalys för Boo Gårds förskola läsåret 2013/14

Kvalitetsanalys för Boo Gårds förskola läsåret 2013/14 Datum 140909 1 (5) Kvalitetsanalys för Boo Gårds förskola läsåret 2013/14 Varje förskola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen.

Läs mer

Verksamhetsplan Duvans förskola

Verksamhetsplan Duvans förskola Verksamhetsplan 2018-2019 Duvans förskola Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Reviderad: 2018-08-13 Gäller till: 2019-06-30 1. Verksamhetens förutsättningar

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Rälsen Förskola Norrviken 2012 Enhet Mia Elverö Systematiskt kvalitetsarbete i fristående enhet Förskolechefens/rektorns namn Ansvarig uppgiftslämnare Mia Elverö 1/12 Inledning

Läs mer

Beslut. efter kvalitetsgranskning av huvudmannens styrning och ledning av förskolans kvalitet i Kävlinge kommun

Beslut. efter kvalitetsgranskning av huvudmannens styrning och ledning av förskolans kvalitet i Kävlinge kommun Kävlinge kommun 2017-06-09 kontakt@kavlinge.se Dnr 400-2016:6997 efter kvalitetsgranskning av huvudmannens styrning och ledning av förskolans kvalitet i Kävlinge kommun Skolinspektionen. Box 156, 221 00

Läs mer

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Norrmalms stadsdelsområde i Stockholms kommun. Beslut. Stockholms kommun

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Norrmalms stadsdelsområde i Stockholms kommun. Beslut. Stockholms kommun 2016-06-16 Stockholms kommun Beslut för förskola efter tillsyn i Norrmalms stadsdelsområde i Stockholms kommun 2 (5) Tillsyn i Stockholms kommun har genomfört tillsyn av Stockholms kommun under våren 2016.

Läs mer

Riktlinjer ur Förskolans Läroplan Lpfö-98/16

Riktlinjer ur Förskolans Läroplan Lpfö-98/16 PROFESSIONELL I FÖRSKOLAN Pedagogers arbets- och förhållningssätt Utgiven av Gothia Fortbildning 2016 Författare: Susanne Svedberg Utbildningschef för förskolan i Nyköpings kommun. Hon har mångårig erfarenhet

Läs mer

Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering

Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering 2018-2019 Barn och utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering Förskolechef Åsa Iversen Bullerbyns vision: Vår förskola ska vara utvecklande, utmanande och

Läs mer

Innehållsförteckning. 1. Tyresö församlings förskolor 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning. 4.

Innehållsförteckning. 1. Tyresö församlings förskolor 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning. 4. Trollbäcken Innehållsförteckning 1. Tyresö församlings förskolor 1.1 Verksamhet och profil 2. Övergripande målsättning 3. Inledning 4. Normer och värden 4.1 Läroplanen 4.2 Förskolans mål 4.2.1Vi vill nå

Läs mer

Beslut Dnr :4047. Täby kommun. Beslut för förskola. efter tillsyn i Täby kommun. Skolinspektionen Box 23069, Stockholm

Beslut Dnr :4047. Täby kommun. Beslut för förskola. efter tillsyn i Täby kommun. Skolinspektionen Box 23069, Stockholm Täby kommun för förskola efter tillsyn i Täby kommun 2 (9) Tillsyn i Täby kommun har genomfört tillsyn av Täby kommun under hösten 2015. Tillsynen har avsett det samlade ansvarstagandet för utbildningen

Läs mer

Allmänt om tillsyn och insyn

Allmänt om tillsyn och insyn 2017-01-13 Bilaga 1 Allmänt om tillsyn och insyn Vad är tillsyn och insyn? Tillsyn är en granskning som har till syfte att kontrollera om den verksamhet som granskas uppfyller de krav som följer av lagar

Läs mer

Beslut för grundskola och fritidshem

Beslut för grundskola och fritidshem Beslut 2013-08-13 Löa skola margareta@bergslagen.com Rektorn vid Löa skola richard.linder@loaskola.se Beslut för grundskola och fritidshem efter tillsyn i Löa skola i Lindesbergs kommun Skolinspektionen,

Läs mer

Beslut efter riktad tillsyn. av verksamheten på den kommunala förskolan Forsbergs minne i Lunds kommun

Beslut efter riktad tillsyn. av verksamheten på den kommunala förskolan Forsbergs minne i Lunds kommun ein Skolinspektionen Beslut Beslut efter riktad tillsyn av verksamheten på den kommunala förskolan Forsbergs minne i Lunds kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress: Gasverksgatan

Läs mer

Tillsynsbeslut Ordinarie tillsyn 2014 Arkens förskola

Tillsynsbeslut Ordinarie tillsyn 2014 Arkens förskola 2014-02-11 1 (6) Tillsynsbeslut Ordinarie tillsyn 2014 Arkens förskola Huvudman: Arkens förskola Enskild firma 2014-02-11 2 (6) Beslut Vellinge kommun har den 3 februari 2014, med stöd av 26 kap. 4 1 p.

Läs mer

Kvalitetsrapport Läsåret 2016/2017 Lilla Grönhög, Grönhögsvägen 58-60

Kvalitetsrapport Läsåret 2016/2017 Lilla Grönhög, Grönhögsvägen 58-60 1(17) Systematiskt kvalitetsarbete i förskolan Kvalitetsrapport Läsåret 2016/2017 Lilla Grönhög, Grönhögsvägen 58-60 Linköpings kommun linkoping.se 2 Innehåll SAMMANFATTNING... 3 NORMER OCH VÄRDEN (2.1

Läs mer

Beslut efter uppföljning på huvudmannanivå för förskola

Beslut efter uppföljning på huvudmannanivå för förskola Ragunda kommun Beslut efter uppföljning på huvudmannanivå för förskola efter tillsyn av Ragunda kommun Skolinspektionen Box 3177, 903 04 Umeå 2 (6) Uppföljning efter tillsyn av Ragunda kommun Skolinspektionen

Läs mer

Skolplan för Tierps kommun 2004-2007

Skolplan för Tierps kommun 2004-2007 Skolplan för Tierps kommun 2004-2007 Fastställd av kommunfullmäktige 2004-02-24 I skolplanen innefattas all verksamhet i förskola, förskoleklass, grundskola, särskola, gymnasieskola, vuxenutbildning, fritidshem

Läs mer

Beslut för grundskola och fritidshem

Beslut för grundskola och fritidshem Beslut 2013-06-19 Nora kommun nora.kommun@nora.se Rektorn vid Järnboås skola anders.forsberg@nora.se Beslut för grundskola och fritidshem efter tillsyn i Järnboås skola i Nora kommun Skolinspektionen,

Läs mer

Skollagen 2 kap. 5. Skollag (2010:600). 3. Läroplan för förskolan Lpfö 98, Reviderad Skolverkets allmänna råd Måluppfyllelse i förskolan.

Skollagen 2 kap. 5. Skollag (2010:600). 3. Läroplan för förskolan Lpfö 98, Reviderad Skolverkets allmänna råd Måluppfyllelse i förskolan. 1 1 Skollagen 2 kap. 5. 2 Skollag (2010:600). 3 Läroplan för förskolan Lpfö 98, Reviderad 2016. 4 Skolverkets allmänna råd Måluppfyllelse i förskolan. 5 Skollagen 2 kap. 5a. 6 Skollagen 2 kap. 5-5a ; Prop.

Läs mer

Riktlinjer för övergången mellan förskola och skola i Stockholms stad från 2013

Riktlinjer för övergången mellan förskola och skola i Stockholms stad från 2013 Södermalms stadsdelsförvaltning Förskoleavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2013-06-27 Handläggare Ingegerd Appelgren Telefon: 08-508 13 144 Till Till Södermalms stadsdelsnämnd 22 augusti 2013 förskola

Läs mer